SVENSK ANVÄNDARMANUAL

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVENSK ANVÄNDARMANUAL"

Transkript

1 SVENSKA SVENSK ANVÄNDARMANUAL Version 2.2 Vänligen besök för att ladda ner den senaste versionen för denna manual. Bäste kund, tack för att du valt denna Archos-produkt. Vi hoppas att du kommer att kommer att tycka om den och att du kommer att vara nöjd med produkten i flera år framöver. Vänligen registrera din produkt på vår webbplats (www.archos.com/register) för att säkerställa att du får tillträde till vårt journummer och att du får information om kostnadsfria programuppdateringar för din produkt. Vi hoppas att du får en fantastisk multimediaupplevelse, Archos-teamet All information som finns i denna manual var korrekt då den publicerades. Eftersom våra ingenjörer ständigt uppdaterar och förbättrar våra produkter kan programvaran till din spelare emellertid ha ett något olikt utseende eller ändrade funktioner i förhålllande till de som presenteras i denna manual.

2 INNEHÅLLSförteckning > p. Innehållsförteckning Introduktion...3 ARCHOS beskrivning av spelaren GRÄNSSNITTSSPRÅK BATTERI PRODUKTHANTERING Spela video BLÄDDRA IGENOM DINA VIDEOFILMER Video playback (videouppspelning) VIDEOINSTÄLLNINGAR Flytta videofiler till din ARCHOS -spelare Recording Video (spela in video) Spela musik Arkivbiblioteket och bläddringsfunktionen för musik Spela musik MUSIKINSTÄLLNINGAR Sound Settings (ljudinställningar) Playlists (spellistor) Flytta över musik till din ARCHOS -spelare spela in LJUD Använda AudioCorder Inställningsskärmen för AudioCorder INSPELNINGSFÖRFARANDE för INBYGGD mikrofon Linje-nivå-inspelningar Viewing Photos (visa foton) photo WALL (bildbakgrund) och photolibrary (bildbibliotek) SE PÅ BILDER BILDINSTÄLLNINGAR Visa ett bildspel SE PÅ BILDER MEDAN DU LYSSNAR PÅ MUSIK Överföra bilder till din ARCHOS-SPELARE Använda bläddringsfunktionen Navigation (navigering) Använda det virtuella tangentbordet Använda PDF-läsaren Datoranslutning Hårddisk eller Windowsenhet Anslutning Frånkoppling inställningsskärm Språkinställningar Skärminställningar Utseendeinställningar Tidsinställningar Ströminställningar TV-kontroller Systeminställningar Uppdatera den fasta programvaran Tilläggsfunktioner DVR-stationen- & DVR-Travel Adapter-presentationen Videoinspelning Inställning av schemaläggaren Spela in ljud (extern källa) USB-värdanslutning Tekniska specifikationer Teknisk supportinformation... 59

3 Introduktion > p. 3 Introduktion ARCHOS beskrivning av spelaren Knappar Längst upp på spelaren: Tryck och håll nere för att slå på/av. TV LCD Tryck en gång för att växla visningsbilden mellan TV och den inbyggda LCDskärmen. tryck och håll nere för att låsa knapparna på din ARCHOS-spelare. Huvudnavigeringsknappar: Navigeringsknapp Upp/ner-acceleratorknappar Escape / Tillbaka / Stopp OK Enter / Go / Play/Pause MENU flik mellan tillgängliga skärmar Visa de tillgängliga menyposterna Anslutningskontakter Under enheten: Dockningskontakterna Anslut din ARCHOS-enhet till datorn. Ladda batteriet till din ARCHOS via USB. Anslut en kompatibel extern enhet till din ARCHOS med den valbara dockningsadaptern. Spela in extern video via den valbara DVR-stationen. På den högra sidan: AV Out Jack Audio (ljud): Koppla in de medföljande hörlurarna. Video: koppla in en AV-kabel från Archos för att ansluta till din TV, hi-fi, etc.

4 Introduktion > p. 4 Inbyggd mikrofon och högtalare Den inbyggda mikrofonen finns på enhetens vänstra sida. Se: Använda AudioCorder. Den inbyggda högtalaren finns på höger sida, under knapparna. LED-indikatorer CHG ON/OFF-indikator Indikator för batteriladdning - ljus på: batteriet laddas. - blinkar: batteriet är helt laddat. CHG HDD TV LCD HDD Aktivitetsvisare för hårddiskenheten ljuset blinkar när hårddiskenheten är aktiv (spelar/överför filer) TV LCD Indikator för videoskärm ljuset är på när bilden visas på en extern bildskärm. Gränssnittsbeskrivning Statusfält Längst upp till höger på skärmen finns statusfältet som visar volym, batterinivå, klocka, enhetens uppspelningsstatus etc. Flikar Längst upp i det vänstra hörnet på skärmen finns området för flikar som visar tillgängliga applikationer och skärmar (inställningar, startskärm etc.). De varierar beroende på var du är i gränssnittet. Tryck på för att växla mellan de olika skärmarna.

5 MENU 504/604 MANUAL V2.2 Introduktion > p. 5 Längst ner i det högra hörnet på skärmen visar menyområdet menyikonerna. Tryck påmenu för att visa de tillgängliga menyposterna. Detta är en kontextuell meny: de tillgängliga alternativen varierar beroende på var du är i gränssnittet. Home Screen (startskärm) Detta är huvudskärmen på din ARCHOS-spelare och den visar huvudfunktionerna. Välj en ikon med navigeringsknappen och tryck på OK för att använda den speciella funktionen. Resume Icon (återupptagningsikon) Ibland är återupptagningsikonen markerad på startskärmen när du slår på ARCHOS. Detta innebär att du kan återuppta den senaste spelade musikeller videofilen om den avbröts innan den avslutades. Om återupptagningsikonen är nertonad betyder det att uppspelning av musik- eller videofiler inte kan återupptas. GRÄNSSNITTSSPRÅK Ändra språk ARCHOS-spelarens gränssnitt finns tillgängligt på engelska, franska och tyska. Fler språk finns tillgängliga på Se Uppdatera den fasta programvaran instruktioner för att installera dessa språkpaket. för att ändra systemets språk: 1. På startskärmen trycker du på för att komma åt inställningsskärmen. 2. Markera språkikonen och tryck på OK. 3. Välj ett annat språk genom att använda knapparna / (dina inställningar sparas direkt). 4. Tryck på för att lämna sidan.

6 Introduktion > p. 6 Andra teckenuppsättningar Filnamn, mappnamn och musiktaggar kan visas i olika teckenuppsättningar, såsom japanska, koreanska, förenklad kinesiska etc. Du kan aktivera dessa teckenuppsättningar på skärmen för språkinställningar (se Språkinställningar för ytterligare instruktioner). BATTERI Batteriladdning Ladda batteriet i två timmar innan du använder din ARCHOS-spelare för första gången. Batteriet till din ARCHOS-spelare laddas via din dators USB-port: 1. anslut Archos-USB-kabeln till din ARCHOS-spelare (som är avstängd), 2. anslut Archos-USB-kabeln till din dator (som är påslagen), 3. ARCHOS-spelaren sätts på och börjar ladda. En blixtsymbol kommer att blinka över batterikonen i aktivitetsfältet medan batteriet laddas. CHG-indikatorn LED är på medan batteriet laddas; den kommer att blinka när batteriet är helt laddat. byta ut batteriet ARCHOS har ett löstagbart batteri. Du kan köpa extra batterier på Gå igenom följande steg för att byta batteri på ARCHOS 604:

7 Introduktion > p. 7 Gå igenom följande steg för att byta batteri på ARCHOS 504: click Observera: Om batteriet byts på ett felaktigt sätt eller orsakar kortslutning kan detta få till följd att produkten skadas och/eller att användaren åsamkar sig allvarliga skador. Ersätt endast med ett Archos-originalbatteri. PRODUKTHANTERING Var rädd om din Archos-spelare Din ARCHOS-spelare är en elektronisk produkt som bör hanteras varsamt: Utsätt inte spelaren för onödiga stötar eller vibreringar. Utsätt inte spelaren för värme, förvara den ventilerad (i synnerhet när den är ansluten till en dator). Håll den borta från vatten och överdrivet fuktiga områden. Håll den borta från höga elektromagnetiska fält. Håll alla anslutna kablar noggrant på plats: spelaren kan falla om ett barn av en händelse rycker i en kabel. Öppna den inte. Det finns inga delar på insidan som användaren har nytta av. Din garanti ogiltigförklaras om du öppnar spelaren. återställ hårdvara Om din ARCHOS-spelare av en händelse hänger sig (på grund av exempelvis elektrostatiska fenomen) kan den återställas genom att trycka på knappen i 15 sekunder.

8 SPELA VIDEO > p Spela video Markera videoikonen på startskärmen och tryck på OK för att gå till videoläge. 1.1 BLÄDDRA IGENOM DINA VIDEOFILMER Det finns två visningssätt när du bläddrar igenom dina videofiler: - videolistan - bläddringsfunktionen för video Du kan växla mellan dessa två visningssätt genom att trycka på när du bläddrar i videoläget. När du bläddrar i videoläget visas endast videofiler. när som helst videolista videolistan (standardvisningsläge) visar endast videofiler i videomappen i ARCHOS hårddiskenhet (den visar inte videofiler som finns i undermappar). Om du vill se videofiler i en annan mapp, tryck på för att växla till visningsläget Video Browser (bläddringsfunktion för video), navigera till en annan mapp och tryck på igen för att gå tillbaka till Video List (videolistan). Video Browser (bläddringsfunktionen för video) bläddringsfunktionen för video gör att du kan navigera till andra mappar inne i videomappen. Den är baserad på Archos File Browser (bläddringsfunktion för fil). Se: Använda bläddringsfunktionen.

9 SPELA VIDEO > p. Båda visningslägena visar en rörlig miniatyrbild av den markerade videofilen liksom information om videofilen. Om du har sparat en videobild som en miniatyrbild (se: Video Playback Menu Items (menyposterna för videouppspelning), minatyrbilden kommer inte längre att spela upp den markerade videofilen, men visar bilden istället. Video List & Browser Menu Items (videolista & menyposterna för bläddringsfunktionen) Info - visar en meddelanderuta med all tillgänglig information om den markerade videofilen. - Tryck på för att stänga inforutan. Delete (radera) - gör att du kan radera den markerade videofilen. En bekräftelserutan kommer att visas. Rename (ge nytt namn) - gör att du kan ändra namnet på den markerade videofilen genom att använda det virtuella tangentbordet. - Se: Använda det virtuella tangentbordet. Resume video (återuppta video) - återupptar spelning av den markerade videofilen från bokmärket. Clear bookmark (rensa bokmärke) - tar bort bokmärket från den markerade videofilen. Resume video (återuppta video) och Clear bookmark (rensa bokmärke) visas endast i menyn när en videofil som sparats som bokmärke är markerad (ikon: ). Reset thumbnails (återställ minatyrbilder) - raderar alla användardefinierade minatyrbilder och återställer rörliga minatyrbilder. Sound (ljud) - visar ljudinställningsskärmen (se: Ljudinställningar). Tryck på tillbaka till videoläget. för att gå

10 SPELA VIDEO > p Video playback (videouppspelning) Markera en videofil, tryck på OK för att spela upp den. Video Playback Screen (bildskärm för videouppspelning) nuvarande spelläge videofilnamn nuvarande skärmformat volymnivå förloppsfält för video Manöverknappar för videouppspelning Under videouppspelning kommer knapparna till din ARCHOS-spelare att fungera såsom följer: accelererad snabbspolning framåt snabbspola bakåt accelererad snabbspolning bakåt stopp höja volymen snabbspolning framåt sänka volymen pause/play visa menyn Menyposter för videouppspelning Info - visar en meddelanderuta med all tillgänglig information om den aktuella videofilen. - Tryck på för att stänga inforutan.

11 SPELA VIDEO > p. 11 Format - gör att du kan ändra visningssättet för bilden. - Auto: justerar videostorleken så att den bäst anpassas till den inbyggda skärmen eller TV:n. - Helskärm: visar hela bilden på skärmen. - Maximerad: förstorar bilden så att den fyller skärmen. - Original: visar bilden i sin ursprungliga storlek. Hastighet - spelar upp den aktuella videofilen i slow motion eller i hög hastighet Set bookmark (sätt som bokmärke) - sätter ett bokmärke på den aktuella platsen i videofilen. - Endast ett bokmärke per fil är tillåtet. - Du kan ha upp till 16 filer sparade som bokmärken. - Videofiler med ett bokmärke visas med ikonen. Spara ram som... - Minatyrbild: sparar den aktuella bilden som en minatyrbild för denna fil (skriver över eventuellt tidigare inställda minatyrbilder). - Bakgrundsbild: den aktuella bilden kommer att anges som din spelares bakgrundsbild. Sound (ljud) - visar ljudinställningsskärmen (se: Ljudinställningar). Tryck på för att lämna denna skärm. Inställningar - visar videoinställningsskärmen (se nästa kapitel). 1.3 VIDEOINSTÄLLNINGAR Du kan komma åt videoinställningsskärmen via menyposten Settings (inställningar) medan du spelar videofilen. Använd / för att markera en annan parameter, använd sedan / för att välja en annan inställning.

12 SPELA VIDEO > p. 12 PlayMode (spelläge) (en statusfältikon visar det aktuella läget) - Single (enstaka) spelar endast en videofil och stannar - Folder (mapp) spelar alla videofiler i den aktuella mappen Repeat & Shuffle (spela om & slumpval) (en statusfältikon visar det aktuella läget) - I normalläge (ingen ikon) spelas videovalet en gång och stannar - Repeat (repetera) upprepar spelning av videovalet - Shuffle (slumpval) spelar videofiler i slumpvis ordning LCD Brightness (LCD-ljusstyrka) - justerar ljusstyrkan för den inbyggda skärmen 1.4 Flytta videofiler till din ARCHOS -spelare Det finns två huvudsakliga metoder för att överföra dina egna videofiler till ARCHOS: Synkronisera dina videofiler med Windows Media Player 10 (eller högre) För denna metod måste din ARCHOS-USB-anslutning kunna användas i läget Windows Device (Windows-enhet) (se: System Settings (systeminställningar)). Windows Media Player 10 (eller högre) kommer att kopiera de videofiler du direkt valt i mappen Video: i din ARCHOS. Kopiera och klistra in dina videofiler från din dator till mappen Video: i ARCHOS (se: Computer Connection (datoranslutning) för information om hur du ska ansluta din ARCHOS-spelare till din dator). Skapa kompatibla videofiler med din dator Om det inte går att spela några av dina videofiler i din ARCHOS-spelare kan du behöva koda om dem till ett kompatibelt format. Det enklaste sättat att göra detta är att använda Windows Media Player 10 (eller högre) för att överföra videofiler till din ARCHOS i läget Windows Device (Windowsenhet). Windows Media Player 10 (eller högre) kommer automatiskt att omvandla de flesta format till WMV-format som din enhet kan spela. Om du inte vill använda Windows Media Player 10 (eller högre) kan du söka på Internet för att hitta lämpliga verktygsprogram som kan göra detta jobb.

13 SPELA VIDEO > p Recording Video (spela in video) Din ARCHOS-spelare kan spela in video via funktionen VideoCorder. Du kommer att behöva tilläggsfunktionen DVR-stationen eller DVR-Travel Adapter för att spela in video. Se: Tilläggsfunktioner för att få reda på mer om denna funktion.

14 SPELA MUSIK > p Spela musik Markera musikikonen på startskärmen och tryck på OK för att gå till musikläget. 2.1 Arkivbiblioteket och bläddringsfunktionen för musik Det finns två visningssätt när du bläddrar igenom dina låtar: - ARCLibrary (arkivbibliotek) - Music Browser (bläddrarfunktion för musik) När du bläddrar igenom din musik visas endast musikfiler. ArcLibrary (arkivbibliotek) Arkivbiblioteket (standardvisning) visar din musik ordnad i kategorier (artist, album, titel, genre etc.) om dina musikfiler innehåler dessa taggar. När musik läggs till i ARCHOS musikmapp måste ARCLibrary (arkivbiblioteket) uppdateras. Som standard görs detta automatiskt, men du kan välja att göra det manuellt via alternativet Update ARCLibrary (uppdatera arkivbiblioteket). Se även: System Settings (systeminställningar). Om en del av dina musikfiler inte innehåller taggar kommer de att sorteras som okända (Unknown) i arkivbiblioteket. Music Browser (bläddringsfunktionen för musik) bläddringsfunktionen för musik gör att du kan navigera i musikmappen som finns i din spelares hårddiskenhet. Den är baserad på Archos File Browser (bläddringsfunktion för filer). För att använda den, markera Browse Hard Drive (bläddra i hårddiskenheten) i det ursprungliga visningsläget för arkivbiblioteket och tryck på OK. Se: Använda bläddringsfunktionen.

15 SPELA MUSIK > p. 15 ARCLibrary* (arkivbiblioteket) och Music Browser Menu Items (menyposter i bläddringsfunktionen för musik) Info - visar en meddelanderuta med all tillgänglig information om den markerade musikfilen. - Tryck på för att stänga inforutan. Delete (radera) - gör att du kan radera den markerade musikfilen. En bekräftelseruta kommer att visas. Rename (ge nytt namn) - gör att du kan ändra namnet på den markerade musikfilen genom att använda det virtuella tangentbordet. - Se: Använda det virtuella tangentbordet. Resume song (återuppta låt) - återupptar spelning av den markerade musikfilen från bokmärket. Clear bookmark (rensa bokmärke) - tar bort bokmärket från den markerade musikfilen. Resume song (återuppta låt) och Clear bookmark (rensa bokmärke) visas endast i menyn när ett spår som sparats som bokmärke är markerat (ikon: ). Show playlist (visa spellista) - öppnar ett fönster för spellista på höger sida (se: Spellistor). Sound (ljud) - visar ljudinställningsskärmen (se: Ljudinställningar). Tryck på tillbaka till musikläget. för att gå * ArcLibrary (arkivbibilioteket) finns endast menyposterna Show playlist (visa spellista) och Sound (ljud) tillgängliga.

16 SPELA MUSIK > p Spela musik Markera en ljudfil, tryck på OK för att spela den. Skärm för musikuppspelning nuvarande spelläge tidigare spår sångtitel artistnamn albumtitel spårnummer nästa spår volymnivå resterande tid mättid förloppsfält Manöverknappar för musikuppspelning Under musikuppspelning kommer knapparna till din ARCHOS-spelare att fungera såsom följer: accelererad snabbspolning framåt tryck en gång: tillbaka till början på låten, eller föregående låt (de första 10 sekunderna på ett spår): snabbspola bakåt accelererad snabbspolning bakåt stopp går tillbaka till bläddringsfunktionen eller ARCLibrary- (arkivbiblioteket) fönstret där du lanserade låten höja volymen tryck en gång: håll nästa låt: snabbspolning framåt sänka volymen pause/play visa menyn

17 SPELA MUSIK > p. 17 Musikstatusikoner Statusfältikonerna informerar dig om din ARCHOS: spelar är pausad är i stoppläge Menyposter för musikuppspelning Info - visar en meddelanderuta med all tillgänglig information om den aktuella musikfilen. - Tryck på för att stänga inforutan. Hem - gör att du kan gå tillbaka till startskärmen medan du spelar musik för att bläddra igenom din hårddiskenhet, visa ett bildspel av foton etc. Set bookmark (sätt som bokmärke) - sätter ett bokmärke på den aktuella platsen i ljudfilen. - Endast ett bokmärke per fil är tillåtet. - Du kan ha upp till 16 filer sparade som bokmärken. - Musikfiler med ett bokmärke visas med ikonen. Sound (ljud) - visar ljudinställningsskärmen (se: Sound Settings (ljudinställningar)). Tryck på för att lämna denna skärm. Settings (inställningar) - visar musikinställningsskärmen (se nästa kapitel). 2.3 MUSIKINSTÄLLNINGAR Du kan komma åt skärmen Music Settings (musikinställningar) via menyposten Settings (inställningar) medan du spelar en låt. Använd / för att markera en annan parameter, använd sedan / för att välja en annan inställning.

18 SPELA MUSIK > p. 18 PlayMode (spelläge) (en statusfältikon visar det aktuella läget) - Single (enstaka) spelar endast en musikfil och stoppar. - Folder (mapp) spelar alla musikfiler i den aktuella mappen eller det aktuella albumet. - All (alla) spelar alla musikfiler i ARCHOS-spelaren. - Queue (köa) gör att du kan välja ett spår som ska spelas efter det som spelas för tillfället. - Tryck på medan ett spår spelas för att växla till bläddrarfönstret, välj ett spår och tryck på OK: detta är ditt spår som köar och statusfältet ändras till. - endast ett spår kan köa åt gången. - om du inte väljer en låt som ska köa innan det nuvarande spåret spelat klart kommer ARCHOS att spela nästa spår i mappen eller albumet. (skanna) spelar de första sekunderna av varje spår. - du kan ange speltiden iintro duration (speltid för intro). - om du vill spela hela låten, tryck på OK medan introt spelas; musikspelaren återgår då till spelläget Folder (mapp). Repeat & Shuffle (spela om & slumpval)(en statusfältikon visar det aktuella läget) - Scan - Normal - Repeat - Shuffle (ingen ikon) (normal) spelar det valda spåret en gång och stoppar. (upprepa) spelar det valda spåret upprepade gånger. (slumpval) spelar slumpmässiga spår från urvalet. slumpval är inte tillgängligt när PlayMode (spelläge) är satt i läget All (alla). - Intro duration (speltid för intro) - anger hur länge varje spår ska spelas i spelläget Scan (skanna). 2.4 Sound Settings (ljudinställningar) På denna skärm kan du justera ljudinställningarna i din ARCHOS-spelare efter dina personliga preferenser. Använd / för att markera en annan parameter, använd sedan / för att välja en annan inställning.

19 SPELA MUSIK > p. 19 Volume (volym) - justerar utmatningsvolymen. Inbyggd högtalare - ON (på) högtalaren är alltid på. - OFF (av) högtalaren är alltid av. - Automatic (automatisk) den inbyggda högtalaren stänger automatiskt av när du ansluter hörlurarna eller en AV-kabel. Bass Boost Frequency (Bass Boost-frekvens) - justerar den lägre frekvensen som ska höjas. Bass Boost Frequency (Bass Boost-frekvens) - justerar basnivån. Preset (förinställning) - gör att du snabbt kan välja en ljudprofil. Set equalizer (inställning av equalizer) - gör att du kan använda en anpassad ljudprofil Markera och tryck på OK för att gå till equalizer-skärmen. Balance (balansera) - gör att du kan balansera ljudet mellan den vänstra och högra högtalaren. Reset (återställ) - markera och tryck på OK för att återställa parametrarna till standardvärden. Equalizer Screen (equalizer-skärm) Din ARCHOS-spelare har en 5-band-equalizer. Använd / för att markera ett annat frekvensomfång (Bass, Mid. bass, Mid. range, Mid. treble eller Treble). Använd / för att ändra förstärkning för dessa frekvenser. Det rekommenderas att du ändrar dessa inställningar medan du lyssar på musik för att du ska kunna uppskatta ljudändringarna.

20 SPELA MUSIK > p Playlists (spellistor) En spellista är en lista med ljudspår som musikspelaren automatiskt kommer att spela i ordningsföljd. Med din ARCHOS-spelare kan du spela, skapa och redigera så många spellistor som du vill. I Archos Browser (bläddringsfunktion) är spellistorna filerna som har ikonen. När du spelar en spellista visas ikonen i statusfältet. Observera: När du raderar en spellista raderar du endast listan och inte själva musiken. Spela en spellista Markera Playlist (spellista) i ArcLibrary (arkivbiblioteket) och tryck på OK. Välj en spellista genom att använda /, tryck på OK. En panel som visar innehållet i spellistan kommer att öppnas på höger sida. Tryck på OK för att börja spela från det första spåret (för att börja spela från ett annat spår kan du även välja en låt genom att använda / innan du trycker på OK). Om du vill spela spåren i en annan ordning: tryck på MENU och välj menyposten Shuffle (slumpval) för att slumpvis ändra om låtarnas ordningsföljd i den aktuella spellistan. Creating a Playlist (skapa en spellista) Välj menyposten Show playlist (visa spellista) medan du är i Music browser (bläddringsfunktionen för musik). En ruta för spellistan kommer att öppna till höger: du kan nu börja lägga till låtar till den befintliga spellistan. I den vänstra rutan kan du lokalisera de låtar du skulle vilja lägga till i din spellista. Markera en låt och tryck på eller OK för att lägga till den till spellistan (låtens ikon i den vänstra rutan kommer att ändras till och indikerar att den hör till den nuvarande spellistan). Upprepa detta förfarande med alla de spår du vill ha.

21 SPELA MUSIK > p. 21 Du kan även lägga till innehållet från en hel mapp, artist, album etc. om du markerar det och trycker på eller OK. Ett annat sätt att lägga till låtar till en spellista är att använda menyposterna Add to playlist (lägg till spellista) eller Insert in playlist (sätt in i spellistan): Add to playlist (lägg till spellista) - lägger till det markerade spåret, mappen, artisten eller albumet i slutet på spellistan. Insert in playlist (sätt in i spellistan) - sätter in det markerade spåret, mappen, artisten eller albumet före den valda posten i spellistan. För att hoppa bakåt och framåt mellan de vänstra och högra panelerna, tryck på. En spellista kan ha max låtar. Se nästa avsnitt för att lära dig hur du ska spara dina spellistor. Menyposterna i panelen för spellistan Dessa menyposter visas när fokus är på den högra panelen: Remove track (ta bort spår) - raderar det markerade spåret från spellistan. Move track (flytta spår) - gör att du kan ändra stället för det markerade spåret i spellistan genom att använda /. - När du angett ett nytt ställe för spåret, tryck på OK för att bekräfta. Save (spara) - sparar den aktuella spellistan imappen Playlists (spellistor). Save As (spara som) - Likadant som Save (spara), men gör också att du kan ge spellistan ett personligt namn. - Se: Använda det virtuella tangentbordet. Clear (rensa) - rensar och stänger den aktuella spellistan. Shuffle (slumpval) - ändrar slumpvis låtarnas ordningsföljd i den aktuella spellistan.

22 SPELA MUSIK > p. 22 Sound (ljud) - visar ljudinställningsskärmen (se: Sound settings (ljudinställningar)). - Tryck på för att lämna denna skärm. Redigera en spellista Redigera en befintlig spellista: Markera spellistan och användmenyposten Show playlist (visa spellista): Du kan nu lägga till, ändra om, flytta eller ta bort spår inne i spellistan genom att använda de avpassade menyposterna: En asterisk (*) visas efter spellistans namn i den högra panelen för att indikera att ändringar gjorts i spellistan och att den inte är sparad. När du gjort valda ändringar, spara spellistan med menyposten Save (spara) eller med menyposten Save As (spara som) om du vill ge den ett annat namn. Lägga till låtar till en spellista medan du lyssar på musik Medan du spelar en låt, välj menyposten Playlist (spellista). Ett nytt fönster kommer att öppnas med två paneler, musikfilerna till vänster och spellistan till höger. Tryck på för att fokusera på den vänstra panelen och välj låten eller mappen med låtar som ska läggas till, tryck sedan på OK för att lägga till dem till spellistan. Tryck på för att gå tillbaka till uppspelningsskärmen. Observera följande: detta kan endast göras om du tagit fram musikmappen via- Musikikonen på Startskärmen och inte via ikonen för bläddringsfunktionen. Observera: om du sparar spellistan medan en låt spelas kommer låtuppspelningen att stoppa. 2.6 Flytta över musik till din ARCHOS -spelare Det finns två huvudsakliga metoder för att överföra din egen musik till ARCHOS: Synkronisera din musik med Windows Media Player 10 (eller högre) För denna metod måste din ARCHOS-USB-anslutning kunna användas i läget Windows Device (Windowsenhet) (se: Systeminställningar). Windows Media Player 10 (eller högre) kommer att kopiera de musikfiler du direkt valt i Musikmappen i din ARCHOS.

23 SPELA MUSIK > p. 23 Kopiera och klistra in dina musikfiler från din dator till Musikmappen i ARCHOS (se: Datoranslutning för information om hur du ska ansluta din ARCHOS-spelare till din dator). Du kan enkelt skapa ljudinnehåll med din dator genom att använda Windows Media Player 10 (eller högre) för att omvandla dina egna CD-skivor till MP3- eller WMA-format. Kontrollera de lagar och förordningar som gäller i ditt land för att få reda på om privatkopiering av dina CD-skivor för eget bruk är tillåtet. 2.7 spela in LJUD Din ARCHOS-spelare kan spela in ljud via funktionen AudioCorder. Du kan göra mikrofoninspelningar med din ARCHOS (se nästa avsnitt för information). Du kommer att behöva tilläggsfunktionen DVR-stationen eller DVR-Travel Adapter för att spela in ljud från en analog källa (se Tilläggsfunktioner för att få reda på mer om denna funktion).

24 ANVÄNDA AUDIOCORDER > p Använda AudioCorder Du kan spela in ljud antingen från den inbyggda mikrofonen eller från en extern, analog linjenivåkälla om du använder tilläggsfunktionen DVR-stationen eller DVR-Travel Adapter. Markera musikikonen på startskärmen och tryck på OK för att visa skärmen för förinspelning. Alla ljudinspelningar som görs med din ARCHOS-spelare sparas i mappen Music/ Recordings (musik/inspelningar). Om du vill spara dem på en annan plats kan du använda funktionen Move (flytta) med Archos bläddringsfunktion för filer efter inspelning (se: Använda bläddringsfunktionen). Ikonen blinkar i statusfältet när du spelar in. Ljudfiler som spelats in med din ARCHOS-spelare kommer att taggas såsom följer: Artist = (Archos: ljudinspelningar), Album = (okänd). 3.1 Inställningsskärmen för AudioCorder Från denna skärm kan du justera inställningar för ljudinmatning för dina inspelningar. Använd / för att markera en annan parameter, använd sedan / för att välja en annan inställning. Set Title (ställ in titel) - gör att du kan ge en personlig titel till inspelningen (se: Använda det virtuella tangentbordet). Format - du kan välja mellan PCM (ej komprimerat) och ADPCM (komprimerat) WAV-format. Source (källa) - välj mellan mikrofon eller analog line-in (endast med tilläggsfunktionen DVR Station eller DVR-Travel Adapter). Sampling - välj samplingsfrekvensen för din inspelning (en högre frekvens ger bättre ljudkvalitet men en större fil).

504/604 SVENSK ANVÄNDARMANUAL SVENSKA

504/604 SVENSK ANVÄNDARMANUAL SVENSKA SVENSKA 504/604 SVENSK ANVÄNDARMANUAL Version 2.1 Vänligen besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen för denna manual. Bäste kund, tack för att du valt denna Archos -produkt.

Läs mer

SVENSK ANVÄNDARMANUAL

SVENSK ANVÄNDARMANUAL SVENSKA 404 SVENSK ANVÄNDARMANUAL Version 3 Vänligen besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen för denna manual. Bäste kund, tack för att du valt denna Archos-produkt. Vi hoppas

Läs mer

Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. SVENSKA BRUKSANVISNING Version 1.0 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. Bäste kund, tack för att du valt denna Archos-produkt. Vi hoppas att du

Läs mer

Flerfunktionell Digitalkamera

Flerfunktionell Digitalkamera Svenska Flerfunktionell Digitalkamera Användarhandledning ii Svenska Användarhandledning för digitalkamera INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDENTIFIERA KOMPONENTERNA... 1 IKONER PÅ LCD-DISPLAY... 2 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

Din manual ARCHOS 604 WIFI http://sv.yourpdfguides.com/dref/1227011

Din manual ARCHOS 604 WIFI http://sv.yourpdfguides.com/dref/1227011 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för ARCHOS 604 WIFI. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Komma igång med PSS (Personal Sound System)

Komma igång med PSS (Personal Sound System) QSG_swe 29/12/04 15:14 Page 43 Komma igång med PSS (Personal Sound System) Ta dig tid att läsa det här innan du använder ditt PSS. Vi hoppas att du kommer ha mycket nöje med din personligt ljudsystem (pss).

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

BRUKSANVISNING. DENVER MPG-4054 NR Mediaspelare

BRUKSANVISNING. DENVER MPG-4054 NR Mediaspelare Video MP4-spelaren är en full multimediespelare. Detta innebär att den visar bilder och e-böcker med text, registrerar och spelar upp live-ljud och att den spelar upp musik- och videofiler. De här filerna

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Förpackningen innehåller: SanDisk Photo Album Batterieliminator Audio/Video kabel Fjärrkontroll med batterier Bruksanvisning Cd-skiva USB-kabel

Förpackningen innehåller: SanDisk Photo Album Batterieliminator Audio/Video kabel Fjärrkontroll med batterier Bruksanvisning Cd-skiva USB-kabel Förpackningen innehåller: SanDisk Photo Album Batterieliminator Audio/Video kabel Fjärrkontroll med batterier Bruksanvisning Cd-skiva USB-kabel Specifikation: Stöder dessa format: JPEG (Baseline, upp till

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk

MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk 1 ARCHOS 104 MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk Svensk Bruksanvisning Version 1.1 - Vänligen se Archos sajt (www.archos.com) för den senaste manualen och programuppdateringar

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Screenly SDS 3432G. Instruktionshandledning

Screenly SDS 3432G. Instruktionshandledning Screenly SDS 3432G Instruktionshandledning Inkoppling Innan du kopplar in din mediaspelare, bekräfta att du har följande: * 1st ledigt strömuttag 230V * 1st Nätverkskabel framdraget till platsen där mediaspelaren

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Podium View TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska

Podium View TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska Podium View TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska Innehållsförteckning 1. Introduktion... 2 2. Systemkrav... 2 3. Installera Podium View... 3 4. Anslutning av Hårdvaran... 5 5. Börja använda

Läs mer

PLEXTALK POCKET: Översikt

PLEXTALK POCKET: Översikt PLEXTALK POCKET: Översikt 1.Knappar Inspelningsknapp Gå till knapp Av/på knapp Meny knapp Pilknappar Bokmärkesknapp Hastighet eller Tonlägesinställning Start/Stopp knapp Titel knapp Information Säkerhetskopia

Läs mer

ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346

ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346 ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346 I förpackningen Bruksanvisning, USB-kabel samt hörlurar. Knappar och kontroller 1. Uttag för extern mikrofon 2. MENU Meny 3. PLAY På / Spela upp inspelning / Pausa uppspelning

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

204 MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk

204 MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk 1 204 MP3 & WMA Digital musikspelare / Fotovisare / USB 2.0 Hårddisk Svensk Bruksanvisning Version 1 - Vänligen besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen för denna manual. 2

Läs mer

Papoo Touch. Manual. Version1.1

Papoo Touch. Manual. Version1.1 Papoo Touch Manual Version1.1 Introduktion...3 Säkerhetsinformation Innehåll Beskrivning...4 Koncept...5 Komma igång...5 Första gången du använder Papoo Touch Ladda batteriet Starta Standby Pekskärm...6

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Marantz PMD620 snabbmanual

Marantz PMD620 snabbmanual 2008-10-22 Marantz PMD620 snabbmanual Översikt Marantz PMD620 är en inspelningsmaskin som spelar in ljud på ett SD minneskort (medföljer ej vid lån i SC). Den kan spela in mp3-filer eller wav-filer (full

Läs mer

Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska

Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning - Svenska Innehållsförteckning 1. Introduktion...2 2. Systemkrav...2 3. Installera Ladibug...3 4. Anslutning av Hårdvaran...5 5. Börja använda Ladibug...5

Läs mer

Diasonic DDR-5300 Svensk kom i gång manual.

Diasonic DDR-5300 Svensk kom i gång manual. Diasonic DDR-5300 Svensk kom i gång manual. Översikt 1. Hörlursuttag 8. Högtalare 2. Handlovsrem 9. Minneskortplats, micro-sd 3. Uttag för extern mikrofon 10. Spela in / Paus 4. Intern mikrofon 11. Volym

Läs mer

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 DEL 3 ITUNES INNEHÅLL DEL 1 IPHOTO 2. IMPORTERA BILDER... 8 A. Importera från kamera...8 B. Importera från andra medier...12 3. ORGANISERA

Läs mer

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 Inkoppling och överföring Börja med att sätta i batteriet. Luckan sitter på undersidan och öppnas genom att man skjuter den åt sidan. Kom ihåg att vända polariteten

Läs mer

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Dec -14 Liljedalsdata Liljedalsdata Steg 16 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 15. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 7 Filmläge Filmning...

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Egenskaper Egenskaper: - Stor tydlig display med blå bakgrundsbelysning. - Klarar MP3 (MPEG 1/2 Layer2) och WMA uppspelning. - Digital röstinspelning. - USB lagring av datafiler.

Läs mer

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles.

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång SE Network Media Player NSZ-GS7 Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång: ON/STANDBY Slår på eller stänger av spelaren. Styr anslutna enheter med en enda fjärrkontroll: För att du ska kunna

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

DENVER DPF 742 Användarhandbok. Digital fotoram. Strömkabeln bör alltid vara lättåtkomlig så att man enkelt kan sätta i och dra ut denna.

DENVER DPF 742 Användarhandbok. Digital fotoram. Strömkabeln bör alltid vara lättåtkomlig så att man enkelt kan sätta i och dra ut denna. DENVER DPF 742 Användarhandbok Digital fotoram VARNING Strömkabeln bör alltid vara lättåtkomlig så att man enkelt kan sätta i och dra ut denna. 1 Introduktion Gratulerar till ditt köp av denna digitala

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

MM124 Sweex Portable Media Center MM124UK Sweex Portable Media Center

MM124 Sweex Portable Media Center MM124UK Sweex Portable Media Center MM124 Sweex Portable Media Center MM124UK Sweex Portable Media Center Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex Portable Media Center. Ett enkelt sätt att njuta av musik och bilder

Läs mer

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Iris Hjälpmedel AB Ver: 1.09 Innehållsförteckning Manual Milestone 112 och 112 Color Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan

Läs mer

Svenska. Flerfunktionell. Digitalkamera. Användarhandledning

Svenska. Flerfunktionell. Digitalkamera. Användarhandledning Svenska Flerfunktionell Digitalkamera Användarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDENTIFIERA KOMPONENTERNA... 1 IKONER PÅ LCD-DISPLAY... 2 FÖRBEREDELSER... 2 Sätta i batterier... 2 Sätta i SD/MMC-kortet...

Läs mer

Svenska. Flerfunktionell Digitalkamera med zoom. Användarhandledning

Svenska. Flerfunktionell Digitalkamera med zoom. Användarhandledning Svenska Flerfunktionell Digitalkamera med zoom Användarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Identifiera komponenternai... 1 Ikoner på LCD-displayen... 2 Förberedelser... 2 Sätta i batterier... 2 Sätta i SD/MMC-kortet...

Läs mer

i-dx8 Svensk bruksanvisning

i-dx8 Svensk bruksanvisning i-dx8 Svensk bruksanvisning Innehållsregister Säkerhetsföreskrifter... Apparatens knappar och anslutningar... Anslutningar... Fjärrkontroller... Att komma igång... Inställningar... Uppspelning - ipod...

Läs mer

Philips GoGear ljudspelare SA1VBE02 SA1VBE04 SA1VBE08 SA1VBE16. Snabbstartguide

Philips GoGear ljudspelare SA1VBE02 SA1VBE04 SA1VBE08 SA1VBE16. Snabbstartguide Philips GoGear ljudspelare SA1VBE02 SA1VBE04 SA1VBE08 SA1VBE16 Snabbstartguide Behöver du hjälp? Gå in på www.philips.com/welcome där du får tillgång till en fullständig uppsättning supportmaterial som

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Använda panelen... 5 Strömförsörjning... 6 Lägen... 7 DV-läge Filmning... 11 Videoutgång... 12 DSC-läge

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

KENWOOD HD20GA7 MP3-SPELARE MED INBYGGD HÅRDDISK

KENWOOD HD20GA7 MP3-SPELARE MED INBYGGD HÅRDDISK KENWOOD HD20GA7 MP3-SPELARE MED INBYGGD HÅRDDISK Svensk bruksanvisning Sidhänvisningarna avser den medföljande originalbruksanvisningen Egenskaper Nyutvecklad digitalförstärkare med optimalt ljud Snabb

Läs mer

MP3-spelare M-Any DAH1000 Nr 100053

MP3-spelare M-Any DAH1000 Nr 100053 MP3-spelare M-Any DAH1000 Nr 100053 M-Any DAH1000 Gratulerar till ditt köp av M-Any DAH1000! I din ägo har du en MP3-spelare med flera avancerade funktioner och användningsområden. Utöver att spela dina

Läs mer

ipod shuffle Användarhandbok

ipod shuffle Användarhandbok ipod shuffle Användarhandbok Innehåll 5 Kapitel 1: Om ipod shuffle 6 Nyheter i ipod shuffle 7 Kapitel 2: Grundläggande om ipod shuffle 7 ipod shuffle i överblick 8 Använda reglagen på ipod shuffle Controls

Läs mer

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Inledning Först och främst tackar vi dig till ditt köp av Sweex Wireless Internet Phone. Med denna internettelefon kan du snabbt och lätt kommunicera via röstsamtal

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Lathund Milestone 112

Lathund Milestone 112 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 4 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Anslutnings- och snabbstartguide

Anslutnings- och snabbstartguide 3-300-262-73(1) Läs det här först Anslutnings- och snabbstartguide Snabbstartguide för huvudfunktionerna SE HDD Network Audio System NAS-SC55PKE 2008 Sony Corporation Printed in Malaysia Innehållsförteckning

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner...

Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner... User Guide V1.1 Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner... 4 Basdrift av spelaren... 5 Video... 8 FM Tuner...

Läs mer

604 wifi. Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

604 wifi. Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. 604 wifi WIFI & Internet FUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 504/604 Användarmanual Version 1.2 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. Denna manual inehåller

Läs mer

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10

Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 www.konicaminolta.com www.konicaminoltasupport.com Inbyggd programvara för DiMAGE X1, v 1.10 I det här avsnittet beskrivs hur du installerar den inbyggda programvaran v 1.10 för DiMAGE X1; programvara

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace Color

Lathund Milestone 112 Ace Color Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Lathund Milestone 112 Ace Color Knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant under högtalaren 3 Allmänt 3 Ladda batteriet 3 Knapplås på/av 3 Väcka/Slå

Läs mer

Aosta DS5124. Svensk Manual

Aosta DS5124. Svensk Manual 760047 Aosta DS5124 Svensk Manual Innehåll: Allmän information Snabbguide Felsökning Drivrutiner & installation av mjukvara Allmän information Specifikationer: * 5.1 megapixelskamera med upp till 12 megapixels

Läs mer

Bruksanvisning NWZ-E435F / E436F / E438F. 2008 Sony Corporation 4-109-570-13 (1)

Bruksanvisning NWZ-E435F / E436F / E438F. 2008 Sony Corporation 4-109-570-13 (1) Bruksanvisning NWZ-E435F / E436F / E438F 2008 Sony Corporation 4-109-570-13 (1) Bläddra i Bruksanvisning Använda knapparna i Bruksanvisning Klicka på knapparna som finns i övre högra delen av den här manualen

Läs mer

Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram för dokumentkamera Bruksanvisning

Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram för dokumentkamera Bruksanvisning Ladibug TM 2.0 Bildbehandlingsprogram för dokumentkamera Bruksanvisning Innehållsförteckning 1. Introduktion... 2 2. Systemkrav... 2 3. Installering av Ladibug... 3 4. Anslutning av hårdvaran... 8 5. Börja

Läs mer

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth Rev.nr 140120 Bruksanvisning Radio med Bluetooth Stereons funktioner Stereons funktioner Ström På/Av Starta stereon genom att trycka på någon av stereons knappar. Stäng av genom att trycka på POWER (1).

Läs mer

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok Blackwire C310/C320 Sladdanslutet USB-headset Användarhandbok Innehåll Välkommen 3 Systemkrav 3 Vill du ha mer hjälp? 3 Det här finns i förpackningen 4 Grundläggande fakta om headsetet 5 Sätta på dig headsetet

Läs mer

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr 080327 Komma igång Ladda och starta spelaren Öppna först spelarens lock, sedan batteriluckan som sitter inne i spelaren, och sätt i de två medföljande batterierna. Vänd inte

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Kom igång med Skype (Mac)

Kom igång med Skype (Mac) Kom igång med Skype (Mac) Skapa konto och installera Skype 1. a) För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Manual Milestone 112 Ace

Manual Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Manual Milestone 112 Ace Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå

Läs mer

Användarmanual Personräknare med LCD Display TP 002

Användarmanual Personräknare med LCD Display TP 002 HPC002 User Manual Användarmanual Personräknare med LCD Display TP 002 Huvudfunktioner 1. Kontroll av lagrade data och radering 2. Låsning av tryckknapparna 3. Klocka 4. Inställningar 5. Inställningstips

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Att missbruka enheten Easi-Speak Pro eller att öppna den gör garantin ogiltig. Allt arbete utöver

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE

Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Innehållet i denna användarhandbok är skyddat av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

Snabbmanual till ZOOM H1

Snabbmanual till ZOOM H1 Snabbmanual till ZOOM H1 Förberedelse Slå på/av Starta enheten och Stänga av är enkelt. 1. För att sätta På(ON) enheten skjuter du POWER nedåt i ca 1 sekund. 2. För att stänga av enheten skjuter du POWER

Läs mer

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning Artikelnr 54066-08 PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg Tonläge Volym Hastighet Automatisk avstängning På och Av Mata ut Boklista Bakåt upp/stopp Framåt 2. Beskrivning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz Qz Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...83 2. LADDNING AV SCALA RIDER...83 3. CARDO COMMUNITY -PLATTFORM...84 4. KOM IGÅNG...84 4.1 STATUSLAMPA...84 4.2 ALLMÄNNA FUNKTIONER...85 4.3 LJUDKÄLLOR

Läs mer

Lathund Milestone 312

Lathund Milestone 312 Iris Hjälpmedel/Hedblom Januari 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Knappbeskrivning 4 Bild och knappbeskrivning. 4 Ovansidan 4 Övre kortsidan 4 Högra långsidan 5 Nederkant 5 Allmänt 5 Olika

Läs mer

Lathund Plextalk Pocket, PTP1. Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida

Lathund Plextalk Pocket, PTP1. Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida Lathund Plextalk Pocket, PTP1 Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Knappbeskrivning.... 4 Ovansidan.... 4 Numeriskt tangentbord....

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Om någon av ovanstående delar saknas, kontakta den butik där du köpte enheten.

WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Om någon av ovanstående delar saknas, kontakta den butik där du köpte enheten. WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone Introduktion Först och främst tackar vi dig till ditt köp av denna Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Med denna webbkamera kan du enkelt kommunicera med

Läs mer

7-tums digital mediaskärm

7-tums digital mediaskärm DENVER DPF-637 användarhandbok 7-tums digital mediaskärm VARNING Strömkabeln bör alltid vara lättåtkomlig så att man enkelt kan sätta i och dra ut denna. GRATTIS Gratulerar till ditt köp av denna digitala

Läs mer

Viktiga tips. N91 och N91 8GB. Nokia PC Suite (i synnerhet Nokia Audio Manager) Filhantering

Viktiga tips. N91 och N91 8GB. Nokia PC Suite (i synnerhet Nokia Audio Manager) Filhantering Viktiga tips N91 och N91 8GB Nokia PC Suite (i synnerhet Nokia Audio Manager) Nokia PC Suite är optimerat för hantering av data i telefonens minne [C:]. Nokia PC Suite rekommenderas för hantering av kontakter,

Läs mer

Svensk version. Inledning. Förpackningens innehåll. MP023/MP024 Sweex Pretty Pink MP3 Player

Svensk version. Inledning. Förpackningens innehåll. MP023/MP024 Sweex Pretty Pink MP3 Player MP023/MP024 Sweex Pretty Pink MP3 Player Inledning Allra först hjärtligt tack att du valde denna Sweex Pretty Pink MP3-player. Med denna kompakta MP3-spelare kan du njuta överallt av din älsklingsmusik

Läs mer

MagicInfo Express 2. Användarhandbok. MagicInfo Express 2

MagicInfo Express 2. Användarhandbok. MagicInfo Express 2 MagicInfo Express 2 MagicInfo Express 2 Användarhandbok Med MagicInfo Express 2 kan du enkelt skapa innehåll med olika layouter. Använd MagicInfo Express 2 för att skapa och hantera scheman för att spela

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning Med 120 sekunders MP3 och 45 sekunders CD skakminne Läs alltid igenom bruksanvisningen innan du börjar använda spelaren.. Öppna aldrig spelaren då risken finns för

Läs mer

BeoSound 3000. Användarhandbok

BeoSound 3000. Användarhandbok BeoSound 3000 1 Användarhandbok BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Innehåll i användarhandboken 3 Du kan välja mellan två olika handledningar när du ska lära dig använda din Bang & Olufsen-produkt.

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Missbrukas Easi-Speak eller öppnas enheten upphör denna garanti. Data som lagras på enheten och

Läs mer

Ladibug Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning

Ladibug Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning Ladibug Bildbehandlingsprogram Bruksanvisning Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Systemkrav... 2 3. Installera Ladibug... 3 4. Anslutning... 6 5. Börja använda Ladibug... 7 6. Drift... 8 6.1 Huvudmeny...

Läs mer

BeoSound 6. Handledning

BeoSound 6. Handledning BeoSound 6 Handledning CAUTION RISK OF ELECTRIC SHOCK DO NOT OPEN VIKTIGT: För att minska risken för elektriska stötar får inte höljet (eller baksidan) avlägsnas. Det finns inga delar inuti som användaren

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i Windows Live Movie Maker 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med Windows Movie

Läs mer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) Mälardalens högskola Peter Aspengren Tel: 021-103116 Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Gör din presentation Om du inte har

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Ladda ner tidningar...

Läs mer

MANUAL & INSTRUKTIONER

MANUAL & INSTRUKTIONER MANUAL & INSTRUKTIONER Sida 1. Innehållsförteckning 2. Översikt 3. Ihopkoppling av sladdar 4. Information om laddning och information om hur batteritiden varar längre Bäste kund! Tack för ditt köp av mp4

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

Philips GoGear ljudspelare SA1MUS04 SA1MUS08 SA1MUS16 SA1MUS32. Snabbstartguide

Philips GoGear ljudspelare SA1MUS04 SA1MUS08 SA1MUS16 SA1MUS32. Snabbstartguide Philips GoGear ljudspelare SA1MUS04 SA1MUS08 SA1MUS16 SA1MUS32 Snabbstartguide Behöver du hjälp? Gå in på www.philips.com/welcome där du får tillgång till en fullständig uppsättning supportmaterial som

Läs mer