Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken"

Transkript

1 Du kan använda de avancerade utskrifts- och utskriftsförberedelsefunktionerna till att hantera dina skrivarinställningar oberoende av vilken utdataenhet du har. Med Adobe InDesign CS3 är det lätt att skriva ut på laserskrivare, bläckstråleskrivare, högupplöst film eller dator-till-plåt-enhet.

2 12 Utdata och PDF-export I denna lektion får du lära dig att: Verifiera att en InDesign-fil och de tillhörande komponenterna är klara för tryck. Generera en PDF-fil för korrektur. Sammanställa alla filer som behövs för tryck eller leverans till en tjänsteleverantör eller ett tryckeri. Trycka dokument som innehåller dekorfärger. Välja rätt utskriftsinställningar för teckensnitt och bilder. Skapa en print preset för att automatisera utskriftsprocessen. Introduktion I den här lektionen ska du arbeta med ett enkelsidigt produktmarknadsföringsblad som innehåller fullfärgsbilder och använder dekorfärger. Dokumentet ska skrivas ut på en bläckstråleskrivare eller laserskrivare för korrektur och på en högupplöst bildenhet i form av en film eller dator-till-plåt-fotosättare. Innan filen skriv ut ska den exporteras som en Adobe PDF-fil och skickas till granskning. Notera: Du kan följa dessa steg även om du inte har någon skrivare eller om du endast har en svartvit skrivare för korrekturen. Du ska använda några typiska utskriftsinställningar som gör det lättare att förstå de kontroller och möjligheter som InDesign CS3 har att erbjuda för utskrift och bildhantering. Notera: Om du inte redan har kopierat denna lektions resursfiler från den medföljande cd-skivan till din hårddisk gör du det nu. Se Kopiera cd-skivans filer på sidan 4.

3 398 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 1 För att du ska vara säker på att verktygen och panelerna fungerar på det sätt som beskrivs i denna lektion raderar eller återställer du InDesigns standardinställningar genom att följa de steg som beskrivs i Spara, radera och återställa inställningsfiler på sidan 2. 2 Starta Adobe InDesign CS3. 3 Välj Arkiv > Öppna och öppna filen 12_a.indd i mappen Lesson_12 som ligger i mappen Lessons under IDCIB på hårddisken. 4 Ett varningsmeddelande talar om att dokumentet innehåller länkar som saknas eller ändrats. Eftersom vi ska åtgärda detta senare i denna lektion klickar du på Åtgärda inte. När man skriver ut eller genererar en Adobe PDF-fil måste InDesign CS3 ha tillgång till originalbilden som monterats i sidan. Om originalbilden flyttats, namnet ändrats eller platsen där filen lagras inte längre finns tillgänglig, varnar InDesign CS3 för att originalbilden inte kan hittas. Denna varning visas när dokumentet öppnas, när det skrivs ut eller exporteras och när ett dokument kontrolleras med kommandot Preflight. InDesign visar statusen för alla filer som behövs för utskriften i länkpanelen. 5 Välj Arkiv > Spara som, döp om filen till 12_brochure.indd och spara den i mappen Lesson_12.

4 ADOBE INDESIGN CS3 399 Allt i en bok Dokumentkontroll med preflight Adobe InDesign CS3 innehåller funktioner som kontrollerar att alla filer som behövs för att bildsätta ett dokument finns tillgängliga. Man kan använda dessa kontroller till att kvalitetskontrollera filen på fackspråk kallas detta för dokumentkontroll eller preflight för att vara säker på att alla bilder och alla teckensnitt finns tillgängliga för utskrift. Dessutom kan de användas till att kontrollera de färger som används i dokumentet, däribland vilka teckensnitt och färger som används av de monterade bilderna. 1 Välj Arkiv > Preflight. Dialogrutan Preflight öppnas. 2 Gå igenom avsnittet Sammanfattning. InDesign varnar för flera potentiella problem genom att markera informationen med gula varningstrianglar. Varningarna visar att: En bild saknas. En bild använder RGB-färger. Det kan finnas dubbletter av dekorfärger. Avsnittet sammanfattning ger en snabb översikt av möjliga problem i ett dokument. För mer detaljerad information klickar du på något av de sex alternativen i dialogrutans vänstra del.

5 400 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 3 Klicka på alternativet Teckensnitt för att visa en detaljerad lista över alla teckensnitt som används i dokumentet. Här får du reda på mer information om de teckensitt som används och om de är av typen OpenType, PostScript eller TrueType. Du får även reda på information som avslöjar om: Teckensnittet är tillgängligt för utskrift och om det saknas eller är ofullständigt. Om ett teckensnitt skyddats av tillverkaren så att det inte går att bädda in i pdf-filer. På vilken sida teckensnittet först används. På vilken plats teckensnittfilen sparas. Markera Visa endast problem, längst ner i dialogrutan Preflight. Eftersom samtliga teckensnitt finns tillgängliga för utskrift och det inte finns några problem med dem visas det inte längre några teckensnitt i listan. 4 Klicka på alternativet Länkar och bilder i den vänstra delen av dialogrutan Preflight. 5 Lägg märke till att det visas information om alla bilder som används i filen. Vi vill endast visa möjliga problem.

6 ADOBE INDESIGN CS3 401 Allt i en bok 6 Markera Visa endast problem. Nu visas två bilder som möjliga problem. Den ena filen, top_banner.psd, använder RGB-färger. Eftersom dokumentet ska skrivas ut med CMYKfärger kan detta innebära problem. Den andra bilden, rdlogo_red.ai, fattas och måste lokaliseras innan dokumentet skrivs ut. Du ska ersätta RD logo med en omgjord version som innehåller en färgändring, samt ta itu med RGB-bilden i utskriftsprocessen. 7 Klicka på knappen Reparera alla. Bläddra till mappen Links inuti mappen Lesson_12. Denna mapp ligger under mappen Lessons, som i sin tur ligger i mappen IDCIB på hårddisken. Dubbelklicka på rdlogo_red_new.ai. Den nya filen har nu länkats istället för ursprungsfilen. 8 Markera rdlogo_red_new.ai och klicka sedan på Uppdatera. På grund av att filnamnet är ett annat har InDesign inte kunnat uppdatera bilden automatiskt. Om den markerade filen inte hade ändrats efter monteringen skulle InDesign inte ha krävt att du uppdaterade länken. Notera: Reparera alla gör det möjligt att reparera länkar som är trasiga eller saknas. Det kan däremot inte ändra den färgrymd som definierats för en monterad bild. Vill du ändra färgrymden öppnar du den länkade bilden i Photoshop eller också låter du InDesign konvertera färgerna för utskrift.

7 402 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 9 Klicka på alternativet Färger och tryckfärger. Observera att det visas fyra subtraherande färger: cyan, magenta, gul och svart, samt två varianter av Pantone 1817 och en variant av Pantone 398. C står för Coated, M för Matte och U för Uncoated. Eftersom vi inte vill ha fristående utskrifter av de tre färgerna ska vi åtgärda detta när det har blivit dags att skriva ut dokumentet. 10 Klicka på knappen Avbryt. Notera: Du skulle kunna paketera filen direkt som nästa steg i leveransförberedelserna. I den här lektionen har vi valt att skapa paketet i ett separat steg. Använda Packa Kommandot Packa används till att sammanställa en kopia av InDesign-dokumentet med alla länkade objekt, inklusive bilder. InDesign kopierar även alla teckensnitt som behövs för att skriva ut dokumentet. 1 Välj Arkiv > Packa. 2 Klicka på fortsätt i den dialogruta som varnar för möjliga problem som upptäckts under Preflight. När man paketerar en fil använder InDesign automatiskt kommandot Preflight till att bekräfta att alla element finns tillgängliga och för att utesluta möjliga problem. Eftersom du ännu inte har åtgärdat RGB-bilden flaggas den som ett potentiellt problem. Du ska konvertera denna bild till CMYK längre fram i denna lektion.

8 ADOBE INDESIGN CS3 403 Allt i en bok 3 I fönstret Utskriftsinstruktioner skriver du in namnet på den instruktionsfil som ska följa med InDesign-dokumentet. Skriv även in din kontaktinformation och klicka sedan på Fortsätt. Notera: Instruktionsfilens namn får inte vara samma som dokumentfilens namn. Adobe InDesign CS3 använder denna information till att skapa en textfil med instruktioner som följer med InDesign-filen, länkarna och teckensnitten. Mottagaren kan använda instruktionsfilen till att bilda sig en uppfattning om vad du vill ha gjort med filen och hur de kan kontakta dig om de har några frågor. 4 I dialogrutan Packa dokument bläddrar du till mappen Lesson_12 och bekräftar att namnet på den mapp som skapas för paketet heter 12_brochure. InDesign ger automatiskt mappen ett namn som baseras på det dokumentnamn som du skapade i början av denna lektion. 5 Bekräfta att följande alternativ är valda: Kopiera teckensnitt (utom CJK). Kopiera länkade bilder. Uppdatera bildlänkar vid packning. 6 Klicka på Packa (Windows) eller Spara (Mac OS). 7 Läs varningen som meddelar att diverse licensbegränsningar kan påverka möjligheterna att kopiera teckensnitt och klicka sedan på OK. 8 Växla till operativsystemet och bläddra dig fram till mappen brochure_12, som ligger under mappen Lesson_12 (i mappen Lessons inuti mappen IDCIB på hårddisken). Lägg märke till att Adobe InDesign CS3 har skapat en dubblett av ditt dokument och att det även har kopierat alla teckensnitt, bilder och andra länkade filer som behövs för den högupplösta utskriften. På grund av att du valde Uppdatera bildlänkar vid packning är den duplicerade InDesign-filen nu länkad till de kopierade bildfilerna i paketmappen istället för till de ursprungliga länkade filerna. Detta gör det lättare för tryckeriet eller tjänsteleverantören att hantera dokumentet samtidigt som paketfilen blir en idealisk arkivfil. Stäng mappen 12_brochure när du tittat igenom innehållet.

9 404 LEKTION 12 Utdata och PDF-export Skapa en Adobe pdf-korrektur Om ditt dokument ska granskas av andra kan du snabbt och enkelt skapa Adobe pdf-filer som du sedan delar ut. Adobe InDesign CS3 klarar av att exportera direkt till Adobes pdfformat. 1 Välj Arkiv > Exportera. Välj Adobe PDF-fil i menyn Filformat (Windows) eller Format (Mac OS) och i Filnamn skriver du in proof. Om det behövs bläddrar du till mappen Lesson_12. Klicka sedan på Spara. Fönstret Exportera till Adobe PDF öppnas. 2 I menyn Adobe PDF-förinställning väljer du [Högkvalitetsutskrift]. Denna inställning skapar pdf-filer som lämpar sig för utskrift på laserskrivare. 3 I menyn Kompatibilitet väljer du Acrobat 6 (PDF 1.5). Detta tillåter mer avancerade funktioner i pdf-filen, bland annat lager. 4 Under avsnittet alternativ aktiverar du följande funktioner: Visa PDF efter export. Skapa Acrobat-lager. Att automatiskt visa pdf-filen efter exporten är ett effektivt sätt att kontrollera resultatet av filexporten. Alternativet Skapa Acrobat-lager konverterar lagren från InDesign CS3-sidor till lager som kan visas i den resulterande Adobe pdf-filen.

10 ADOBE INDESIGN CS3 405 Allt i en bok 5 Välj Synliga lager i menyn Exportera lager. Nytt i InDesign CS3 är möjligheten att välja vilka InDesign-lager som ska exporteras när pdf-filen skapas. Om du klickar på menyn bredvid Exportera lager visas alternativen Alla lager, Synliga lager och Synliga och utskrivbara lager. 6 Klicka på knappen Exportera. Det kanske öppnas ett varningsfönster som informerar dig om att en del av objekten i sidan ligger på dolda lager. Om det visas klickar du på OK för att stänga varningen. En Adobe pdf-fil genereras och visas på bildskärmen. 7 Gå igenom pdf-filen och återvänd sedan till InDesign CS3. Visa en Adobe pdf-fil med lager i Adobe Acrobat 8 Använd följande steg till att visa en pdf-fil med lager som skapats i InDesign CS3. 1 Klicka på lagerikonen i dokumentfönstrets vänstra sida, eller välj Visa > Navigeringspaneler > Lager. 2 Klicka på plustecknet (+) till vänster om dokumentnamnet i Lagerfönstret. Dokumentets lager visas. 3 Klicka på ögonikonen ( ) till vänster om lagret Text. Eftersom ikonen är dold, är även alla objekt i detta lager dolda. 4 Klicka på den tomma rutan till vänster om lagret Text för att aktivera textens synlighet. 5 Välj Arkiv > Stäng för att stänga dokumentet. Återvänd till Adobe InDesign CS3. Förhandsvisa separationer Om ditt dokument ska färgsepareras för kommersiellt tryck kan du använda panelen Förhandsvisa separationer för att få en bättre bild av hur dokumentet olika delar skrivs ut. 1 Välj Fönster > Utdata > Förhandsvisa separationer.

11 406 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 2 Klicka och välj Separationer i menyn Visa på panelen Förhandsvisa separationer. 3 Klicka på ögonikonen ( ) bredvid var och en av Pantone 1817-färgerna för att inaktivera dem. Lägg märke till att vissa objekt, bilder och texter försvinner när du inaktiverar de olika färgseparationerna. Detta beror på att vart och ett av dessa objekt har en Pantone-färg kopplad till sig. Du ska åtgärda detta med funktionen Hantera tryckfärger längre fram i lektionen. 4 Aktivera visningen av alla färger genom att välja Av i menyn Visa. Förhandsvisa förenkling Bilderna i broschyren har bearbetats med genomskinlighetsfunktionen. Förhandsvisa förenkling används till att visa genomskinlighetens inverkan på den slutgiltiga, tryckta versionen av dokumentet. 1 Välj Fönster > Utdata > Förhandsvisa förenkling. 2 Välj Bilder som påverkas i menyn Färgöverstrykning i panelen Förhandsvisa förenkling.

12 ADOBE INDESIGN CS3 407 Allt i en bok 3 Välj Hög upplösning i menyn Förinställningar. Den här inställningen ska användas när filen bildsätts längre fram i lektionen. Lägg märke till att det visas en röd överstrykning över vissa av sidans objekt. De överstrukna objekten påverkas av den genomskinlighet som används i dokumentet. Överstrykningen gör det möjligt att identifiera och justera områden i sidan som oavsiktligt påverkas av genomskinligheten. Genomskinlighet kan appliceras i Photoshop CS3, Illustrator CS3 eller direkt i InDesign CS3-sidan. Förhandsvisa förenkling identifierar genomskinliga objekt oavsett om genomskinligheten skapats i InDesign eller importerats från något annat program. 4 Välj Ingen i menyn Färgöverstrykning. Om förenkling av genomskinlighet Om ditt dokument eller bilder innehåller genomskinlighet måste de vanligtvis genomgå en process som kallas förenkling. Förenkling innebär att genomskinliga bilder delas in i vektorbaserade och rastrerade områden. När bilderna blir mer komplexa (blandar bilder, vektorer, text, dekorfärger, övertryck osv.), blir också förenklingen och dess resultat det. Förenkling kan vara nödvändig när du ska skriva ut, spara eller exportera till andra format som inte stöder genomskinlighet. Om du vill behålla genomskinlighet utan förenkling när du skapar PDF-filer måste du spara dem som Adobe PDF 1.4 (Acrobat 5.0) eller senare. Du kan välja en förenklingsinställning på panelen Avancerat i dialogrutan Skriv ut eller i den formatspecifika dialogruta som öppnas efter den första Export- eller Spara som-dialogrutan. Du kan skapa dina egna förenklingsinställningar eller välja bland standardalternativ. Dessa standardinställningar är var och en utformade för att matcha förenklingens kvalitet och hastighet med lämplig upplösning för rastrerade genomskinliga ytor, anpassat till respektive dokuments användningsområde: [Hög upplösning] används för slutdokument som ska tryckas, och för korrektur med höga krav, t ex separerade färgkorrektur. [Medelhög upplösning] används för korrektur av högre kvalitet och för print-on-demand-dokument som skrivs ut i färg på PostScript-skrivare. [Låg upplösning] används för snabb utskrift av svartvita kopior för korrektur, och för dokument som ska publiceras på webben eller exporteras till SVG-format. - Från Hjälp för InDesign

13 408 LEKTION 12 Utdata och PDF-export Förhandsvisa sidan 1 Dubbelklicka på handverktyget ( ) så att dokumentet anpassas till fönstrets storlek. 2 Välj Redigera > Avmarkera allt. 3 Längst ner i verktygspanelen klickar du och håller ner knappen Normalt. Välj Förhandsvisa i den meny som öppnas. Alla stödlinjer, ramar eller andra icke utskrivbara objekt döljs. 4 Klicka och håll ner knappen Förhandsvisa och välj Utfall. Ytterligare utrymme visas utanför dokumentets gränser. Detta bekräftar att färgbakgrunden kommer att tryckas utanför dokumentets kant. När jobbet är tryckt kommer det överflödiga området att skäras bort så att det färdiga dokumentet får sin riktiga storlek. 5 Klicka och håll ner knappen Utfall och välj Instruktionsmarginal. Sidan visas nu med ytterligare utrymme utanför utfallsområdet. I detta område trycks ofta produktionsinformation om jobbet. Du kan se denna information mitt på skärmen under dokumentets nedre kant. Instruktionsmarginalen ställs in genom att välja Arkiv > Dokumentinställningar och klicka på knappen Fler alternativ. När du kontrollerat att filen verkar vara i sin ordning har det blivit dags att skriva ut den. Skriva ut korrektur på laser- eller bläckstråleskrivare InDesign gör det lätt att skriva ut dokument på ett flertal olika utdataenheter. 1 Välj Arkiv > Skriv ut. 2 I menyn Skrivare väljer du din bläckstråle- eller laserskrivare. Lägg märke till att Adobe InDesign CS3 automatiskt väljer den PPD (skrivarbeskrivning) som kopplades till skrivaren här den installerades. Notera: Om du inte har anslutit någon skrivare till din dator eller ditt nätverk väljer du PostScript-fil i listan Skrivare och väljer Enhetsoberoende i PPD-listan. Detta gör det möjligt att följa stegen i denna lektion fast man inte har någon skrivare.

14 ADOBE INDESIGN CS3 409 Allt i en bok 3 Klicka på Allmänt i fönstret Skrivares vänstra del och välj Synliga lager i menyn Skriv ut lager. En nyhet i InDesign CS3 är möjligheten att välja Alla lager, Synliga lager eller Synliga och utskrivbara lager.

15 410 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 4 Klicka på alternativet Konfiguration i fönstrets vänstra del och välj följande alternativ: Pappersstorlek: Letter. Orientering: Porträtt. Anpassa till sida. Notera: Om du valde PostScript tillsammans med Enhetsoberoende PPD kan du, till skillnad från en vanlig skrivare, inte använda skalförändring eller justera filens bildsättningsposition.

16 ADOBE INDESIGN CS3 411 Allt i en bok 5 Klicka på alternativet Märken och utfall och aktivera följande inställningar: Skärmärken. Sidinformation. Använd dokumentutfallsinställningar. Inkludera instruktionsmarginal. Skriv in en förskjutning på 0,125 tum. Detta värde bestämmer hur stort avståndet ska vara från sidan till den plats där skrivarmärken och sidinformation bildsätts. Skärmärken är riktmärken som trycks utanför sidområdet och visar var det slutgiltiga dokumentet ska beskäras när det skrivits ut. Sidinformationen lägger automatiskt till dokumentnamnet samt datum och tid för utskriften längst ner i dokumentet. Aktiveras utfalls- och instruktionsmarginalen skriver InDesign ut objekt som sträcker sig utanför sidans yta. Markerar man dessa kryssrutor behöver man inte ange hur stort extraområde som ska bildsättas. I förhandsvisningsområdet, längst ner till vänster i dialogrutan (det stora P:t), finns det en blå, skuggad ruta under sidan. Detta är utfallsområdet.

17 412 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 6 Klicka på alternativet Utdata i fönstrets vänstra del. Kontrollera att Färg är inställt på Sammansatt CMYK. Denna inställning gör så att alla RGB-objekt, inklusive bilder, konverteras till CMYK när de skrivs ut. Inställningen ändrar inte den ursprungsmonterade bilden. Detta alternativ finns inte tillgängligt om man skriver ut till en PostScript-fil. Notera: Du kan låta InDesign bevara de befintliga färgerna genom att välja Ändra inte sammansatt i menyn Färg. Tryckare eller tjänsteleverantörer som vill trycka färgseparationer från Adobe InDesign CS3 väljer Separationer eller In-RIP-separationer beroende på vilket arbetsflöde som används. Notera också att vissa skrivare, som RGB-korrektur, kanske inte låter dig välja Sammansatt CMYK. 7 Klicka på knappen Tryckfärgshanteraren längst ner i fönstret Skriv ut. Tryckfärgshanteraren används till att konvertera dekorfärger, som Pantone-färger, till processfärger (CMYK) och till hantering av duplicerade dekorfärger. Du ska ta itu med båda sakerna. 8 I fönstret Tryckfärgshantering klickar du på ikonen dekorfärg ( ) till vänster om färgrutan Pantone 398 C. Den ändras till en CMYK-ikon ( ). Denna färg trycks nu som en kombination av CMYK-färger istället för att tryckas på en egen, separat färgplåt. Låt fönstret Tryckfärgshanteraren vara öppet.

18 ADOBE INDESIGN CS3 413 Allt i en bok 9 I fönstret Tryckfärgshanteraren klickar du på färgrutan Pantone 1817 M och väljer sedan Pantone 1817 U i menyn Tryckfärgsalias. Tryckfärgsaliaset talar om för Adobe InDesign CS3 att dessa två färger ska behandlas som om de vore identiska så att de trycks som en färgseparation istället för flera separationer. När man använder ett Tryckfärgsalias talar man om att alla objekt som använder denna färg ska tryckas på samma separation som dess aliasfärg. Istället för två separata färgseparationer får man en. Upprepa denna process med Pantone 1817 C och välj Pantone 1817 U från menyn Tryckfärgsalias. De tre duplicerade Pantone-färgerna kommer nu att tryckas på samma separation. Klicka på OK. 10 Klicka på alternativet Bilder i den vänstra delen av fönstret Skriv ut. Kontrollera att Begränsad upplösning är valt i menyn Skicka data. När detta alternativ är aktiverat skickar InDesign endast den bildinformation som behövs av den valda skrivaren i fönstret Skriv ut. För att den fullständiga, högupplösta bildinformationen ska skickas till skrivaren, vilket tar längre tid att behandla, väljer du Alla i menyn Skicka data. Notera: Detta alternativ kan inte ändras om du valt Enhetsoberoende PPD. Notera: Detta alternativ finns inte tillgängligt när man skriver ut en PostScript-fil. 11 Om det behövs, väljer du Fullständig i menyn Överför under avsnittet Teckensnitt. Detta gör så att alla teckensnitt som används i detta jobb skickas till utdataenheten.

19 414 LEKTION 12 Utdata och PDF-export Alternativ för utskrift av grafik När man exporterar eller trycker dokument som innehåller avancerad grafik (till exempel högupplösta bilder, EPS-grafik, PDF-sidor eller genomskinlighetseffekter) måste man ofta ändra upplösningen och rastreringen för att uppnå bästa utdataresultat. Sänd data Styr hur mycket av bilddata i monterade bitmappsbilder som skickas till skrivaren eller filen. Allt Data skickas med fullständig upplösning. Det är bra för högupplösta utskrifter och för utskrift av gråskale- eller färgbilder med hög kontrast, t.ex. svartvit text med en dekorfärg. Det här alternativet kräver mest diskutrymme. Begränsad upplösning Exakt den mängd data skickas som är nödvändig för att skriva ut med största möjliga upplösning på den använda utdataenheten. (En tryckpress eller skrivare med hög upplösning använder en större mängd data än en hemmaskrivare med låg upplösning.) Välj det här alternativet när du arbetar med högupplösta bilder men skriver ut korrektur på en kontorsskrivare. Obs! I InDesign begränsas inte upplösningen för EPS- och PDF-bilder, även när Begränsad upplösning är markerat. Utkast Skickar skärmupplösta versioner (72 dpi) av monterade bitmappsbilder, vilket ger snabba utskrifter. Ingen Alla bilder tas tillfälligt bort och ersätts med kryssade bildramar och ger därmed snabba utskrifter. Bildramarna är av samma storlek som de monterade bilderna och urklippsbanorna, så du kan fortfarande kontrollera storlekar och struktur. Att inte skriva ut bilder är praktiskt om du vill distribuera textkorrektur till redaktörer och korrekturläsare. Det kan också vara ett sätt att försöka isolera orsaken till ett utskriftsproblem. - Från Hjälp för InDesign

20 ADOBE INDESIGN CS3 415 Allt i en bok Alternativ för hämtning av teckensnitt till en skrivare Skrivarresidenta teckensnitt är installerade i minnet på skrivaren eller på en hårddisk som är kopplad till skrivaren. Type 1- och TrueType-teckensnitt kan sparas antingen i en skrivare eller i en dator. Bitmappsteckensnitt sparas bara i en dator. Teckensnitt hämtas till InDesign då de behövs, förutsatt att de är installerade på datorns hårddisk. Välj mellan följande alternativ under Bilder i dialogrutan Skriv ut när du vill ange hur teckensnitt ska överföras till skrivaren. Ingen En referens till teckensnittet i PostScript-filen tas med. Där finns den information om var teckensnittet ska användas som behövs för RIP och efterbearbetning. Alternativet används om teckensnittet finns installerat i skrivaren eller tryckpressen. TrueType-teckensnitt är namngivna enligt det PostScript-namn som ingår i teckensnittet, men tolkningen av de här namnen fungerar inte på alla enheter. För att försäkra dig om att TrueType-teckensnitt tolkas på rätt sätt använder du dig av något av de andra alternativen för teckensnittshämtning. Alla Alla teckensnitt som behövs i dokumentet hämtas när utskriften påbörjas. Alla tecken i teckensnittet tas med, även om de inte används i dokumentet. I InDesign skapas automatiskt delmängder av teckensnitt som innehåller fler än det maximala antal tecken som anges i dialogrutan Inställningar. Delmängd Bara de tecken som används i dokumentet hämtas. Tecknen hämtas en gång för varje sida. Med det här alternativet får du normalt snabba och kompakta PostScript-filer för dokument med en sida, eller för korta dokument utan stora textmängder. Överför PPD-teckensnitt Alla teckensnitt som används i dokumentet överförs, även om de redan finns installerade i skrivaren. Använd alternativet om du vill försäkra dig om att de versioner av vanliga teckensitt du använder i InDesign på datorn också används vid utskrift. Det kan till exempel gälla Helvetica och Times. Alternativet kan vara ett sätt att lösa problem med olika teckensnittsversioner, t.ex. om du har olika varianter av samma teckensnitt på datorn och skrivaren, eller om det uppstår problem med textkonturer med olika svällning. Om du inte brukar använda utökade teckenuppsättningar utan bara skriver ut utkast behöver du inte använda det här alternativet. - Från Hjälp för InDesign

21 416 LEKTION 12 Utdata och PDF-export 12 Klicka på alternativet Avancerat och ställ in Förinställning till Hög upplösning under avsnittet Förenkling. Denna förinställning bestämmer kvaliteten på monterade bilder som innehåller genomskinlighet. Den påverkar också kvaliteten på objekt som fått sin genomskinlighet från InDesigns genomskinlighetsfunktioner, däribland objekt med skugga eller ludd. 13 Klicka på knappen Spara förinställning, döp förinställningen till Proof och klicka på OK. Samtidigt som utskriftsförinställningen skapas, sparas den så att du ska slippa ange varje alternativ varenda gång du vill skriva ut till samma enhet. Du kan skapa flera förinställningar som uppfyller olika skrivares kvalitetskrav. För att använda någon av de här inställningarna väljer du dem i menyn Utskriftsförinställning högst upp i dialogrutan Skriv ut. 14 Klicka på knappen Skriv ut. Om du skapar en PostScript-fil klickar du på Spara och bläddrar till mappen Lesson_12. PostScript-filen kan sedan skickas till din tjänsteleverantör, ditt tryckeri eller konverteras till en Adobe pdf-fil med Adobe Acrobat Distiller. Om du inte har Adobe Acrobat Distiller kan du ta bort PostScript-filen när du gjort klart denna lektion. Man kan använda absolut numrering när man arbetar med dokument som är uppdelade i avsnitt. Vill du till exempel skriva ut den tredje sidan i ett dokument kan du skriva +3 i rutan Intervall i dialogrutan Skriv ut. Man kan även använda avsnittsnamn. Vill du veta mer om detta se Ange vilka sidor som ska skrivas ut i Hjälp för InDesign.

22 ADOBE INDESIGN CS3 417 Allt i en bok Utforska på egen hand 1 Skapa en ny utskriftsförinställning genom att välja Arkiv > Utskriftsförinställningar > Definiera. Använd de dialogrutor som visas till att skapa förinställningar för övertryck eller för att skriva ut till någon av dina färgskrivare eller svartvita skrivare. 2 Öppna filen 12_brochure.indd och undersök hur de olika färgseparationerna kan aktiveras eller inaktiveras med Förhandsvisning av färgseparationer. Växla till att visa Förhandsvisning av tryckfärgsbegränsning i samma panel. Undersök hur de olika tryckfärgsinställningar som används till att skapa CMYK-färger påverkar hur olika bilder trycks. 3 Öppna filen 12_brochure och välj Arkiv > Skriv ut. Klicka sedan på alternativet Utdata i den vänstra delen av fönstret Skriv ut och undersök de olika alternativen för utskrift av färgdokument. 4 Öppna Tryckfärgshanteraren från panelen Färgrutor och experimentera med tryckfärgsalias för dekorfärger och konvertera dekorfärger till processfärger.

23 Repetition Frågor 1 Vilka element samlar InDesign ihop när det paketerar en fil? 2 Vilka problem letar InDesign efter när kommandot Preflight körs? 3 Om du vill skriva ut en inläst bild i högsta möjliga kvalitet på en laserskrivare eller korrekturskrivare med lägre upplösning, vilka alternativ kan du välja? Svar 1 Adobe InDesign CS3 samlar ihop en kopia av InDesign-dokumentet tillsammans med alla teckensnitt som används i dokumentet och kopior av alla bilder som används i ursprungsdokumentet. Originalobjekten förblir orörda. 2 Du kan bekräfta att alla objekt som behövs för högupplösta utskrifter finns tillgängliga genom att välja Arkiv > Preflight. Detta kommando kontrollerar att alla teckensnitt som används i dokumentet och att alla bilder som monterats i dokumentet finns tillgängliga. InDesign letar också efter länkade bilder och länkade textfiler för att bekräfta att de inte har ändrats sedan de importerades. 3 Enligt standardinställningarna skickar InDesign bara den bildinformation som behövs till utdataenheten. Om du vill skicka den fullständiga bildinformationen, trots att det kan ta lång tid att skriva ut, väljer du Alla i menyn Skicka data under avsnittet Bilder i fönstret Skriv ut.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

viktig information om annonser i sonic

viktig information om annonser i sonic viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som

Läs mer

6 Arbeta med text. Komma igång

6 Arbeta med text. Komma igång 185 6 Arbeta med text I den här lektionen får du lära dig följande: Importera text. Skapa textkolumner. Ändra textattribut. Använda och spara formatering. Hämta textattribut. Figursätta text runt bilder.

Läs mer

J A G T Ä N K E R, D Ä R F Ö R Ä T E R J A G.

J A G T Ä N K E R, D Ä R F Ö R Ä T E R J A G. bistro JAG TÄNKER, DÄRFÖR ÄTER JAG. Stockholm Örebro Gävle Uppsala Norrköping InDesign CS4 innehåller en mängd genomskinlighetsfunktioner som främjar din fantasi och kreativitet. InDesign CS4 ger dig kontroll

Läs mer

Utskrift och publicering

Utskrift och publicering 1 Utskrifter................................................ 1 1.1 Standardutskrift...................................... 1 1.2 Spara utskriftsinställningar.............................. 3 1.3 Skriva ut

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.0 1206 PDF - digitalt original för tryck Vårt standardformat för att ta emot tryckoriginal är PDF. Inställningsfil

Läs mer

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.3 1309 Färghantering med Sörmlands Grafiska För att nå bästa resultat vid fyrfärgstryck bör man använda en icc-profil

Läs mer

Adobe. InDesign CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. InDesign CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe InDesign CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Typografiska grundbegrepp... 1 Typografi, ordförklaringar... 2 Mer om teckensnitt... 3 Teckenmellanrum och radavstånd... 4 Radavstånd...

Läs mer

InDesign CS4. Adobe. Fortsättningskurs

InDesign CS4. Adobe. Fortsättningskurs InDesign CS4 Adobe Fortsättningskurs Adobe InDesign CS4 Fortsättningskurs Till denna bok medföljer ett antal övningsfiler på cd-skiva (filerna finns i mappen InDesign CS4 Forts). Kopiera filerna till lämplig

Läs mer

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Det första du ska veta när du gör ett nytt dokument är på vilken papperskvalité det ska tryckas. Utifrån det så vet du vilken ICC-profil du ska använda. Det finns

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Bildstorlek, perspektiv och histogram...5 Sammanfattning... 8 Storlek på arbetsyta... 9 Storlekskommandon...10 Stödraster och linjaler... 11

Läs mer

Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING

Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Layout...5 Vita ytor... 6 Bildlayout... 8 Tillämpningsuppgifter... 11 2 Mallsidor...12 Skapa mallsidor...12 Åsidosätt mall med mallsidan Ingen...14

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller 1. ACROBAT DISTILLER A. Acrobat Distiller Acrobat Distiller är ett fristående program som installeras tillsammans med övriga delar i Adobe Acrobat programpaket. Du kan starta programmet genom att använda

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett

På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett relaterat ämne till ett annat. En länk från en sida

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Del 2 FORMATERA DOKUMENT

Del 2 FORMATERA DOKUMENT Eva Ansell INDESIGN CS Del FORMATERA DOKUMENT. Redigera text... 7. Teckenutformning... 0 8. Styckeutformning... 9. Tabbar... 8 0. Tabeller... 70. Format... 78. Objektbibliotek... 8. Objektformat... 8.

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs Photoshop CS4 Adobe Fortsättningskurs Adobe Photoshop CS4 Fortsättningskurs Till denna bok medföljer ett antal övningsfiler på cd-skiva (filerna finns i mappen Photoshop CS4 Forts). Kopiera filerna till

Läs mer

Justera utskriftsalternativ

Justera utskriftsalternativ Justera utskriftsalternativ Det här avsnittet omfattar: "Ange utskriftsalternativ" på sidan 2-19 "Välja egenskaper för en enstaka utskrift (Mac)" på sidan 2-23 "Välja utskriftskvalitetslägen" på sidan

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Adobe. Illustrator CS3. www.databok.se

Adobe. Illustrator CS3. www.databok.se Adobe Illustrator CS3 www.databok.se Innehållsförteckning 1 Vektorbaserad grafik... 1 Bildskärmens upplösning... 2 Upplösning i punktuppbyggda bilder... 2 Objekt och banor... 3 Vektorer och Bézierkurvor...

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion 0 Gör klart syftet med trycksaken. Vill du påverka, vill du informera, vill du utbilda? Har du valt rätt typ av trycksak för ditt syfte? Vilken är målgruppen? Hur bör trycksaken utformas för att tilltala

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Image Converter. Användarhandbok. Innehåll: Version: 1.1.0.0. Läs följande innan du använder Image Converter. Översikt av Image Converter

Image Converter. Användarhandbok. Innehåll: Version: 1.1.0.0. Läs följande innan du använder Image Converter. Översikt av Image Converter Image Converter Användarhandbok Version: 1.1.0.0 Läs följande innan du använder Image Converter Innehåll: Översikt av Image Converter S2 Bildkonverteringsprocessen S3 Importera till HDD Navigation System

Läs mer

Människor i Nederluleå 1776-1805

Människor i Nederluleå 1776-1805 Människor i Nederluleå 1776-1805 Människor i Nederluleå 1776-1805 är en sammanställning av kyrkoarkivalier från Nederluleå församling åren 1776-1805. Under den tiden omfattade Nederluleå nuvarande Nederluleå,

Läs mer

Adobe ACROBAT GRUNDER

Adobe ACROBAT GRUNDER Adobe ACROBAT X GRUNDER Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat X?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat X... 8 Starta programmet... 8 Stänga

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Nyheter i QuarkXPress 10.1

Nyheter i QuarkXPress 10.1 Nyheter i QuarkXPress 10.1 INNEHÅLL Innehåll Nyheter i QuarkXPress 10.1...3 Nya funktioner...4 Dynamiska stödlinjer...4 Anteckningar...4 Böcker...4 Redline...5 Andra nya funktioner...5 Juridiska meddelanden...6

Läs mer

Grundläggande utskrift

Grundläggande utskrift Grundläggande utskrift Det här avsnittet omfattar: "Fylla på papper i fack 1 (flerfunktionsfack) för enkelsidig utskrift" på sida 2-9 "Fylla på papper i fack 2 5 för enkelsidig utskrift" på sida 2-13 "Fylla

Läs mer

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter 1.2 Utgåva 1 (16) för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter Hur du väljer i Lotus Notes vad du vill konvertera... 1 Från arkivfil... 1 Från Inkorgen... 1 Från mapp... 2 Alternativ

Läs mer

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Innehåll Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv... 1 Introduktion: startsida... 1 Vad är ett filarkiv... 2 Öppna Produktionsverktyg... 2 Lägg till

Läs mer

OCAD CS. Stafetter & teknikövningar

OCAD CS. Stafetter & teknikövningar OCAD CS Stafetter & teknikövningar Användbara funktioner vid teknikövningar Dölja Symboler Om man t.ex. gör en övning med flera olika moment i samma område och vill ha dessa i samma banläggningsprojekt,

Läs mer

Introduktion av Quality Works 3.0

Introduktion av Quality Works 3.0 Introduktion av Quality Works 3.0 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.5 Kundens snabbhandledning Svenska 731-00089H-SV Rev A Copyright Kodak, 2008. Med ensamrätt. Kodak, Creo, ecentral, InSite och Prinergy Adobe, Acrobat, Adobe Illustrator,

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik)

Pixelgrafik. Utdrag ur Adobe Photoshops handbok. Om bitmappsbilder (pixelbilder) Om vektorgrafik (kallas ibland objektgrafik) Pixelgrafik Utdrag ur Adobe Photoshops handbok Om bitmappsbilder (pixelbilder) I bitmappsbilder, eller rasterbilder eller pixelgrafik, används ett rektangulärt rutnät med bildelement (pixlar eller bildpunkter)

Läs mer

Skanna. WorkCentre C2424-kopiator/skrivare

Skanna. WorkCentre C2424-kopiator/skrivare Skanna Det här kapitlet innehåller: "Vanlig skanning" på sida 4-2 "Installera skannerdrivrutinen" på sida 4-4 "Justera skanningsalternativ" på sida 4-5 "Hämta bilder" på sida 4-11 "Hantera filer och styra

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

Adobe. InDesign CS2. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. InDesign CS2. Grundkurs. www.databok.se Adobe InDesign CS2 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Typografiska grundbegrepp... 1 Typografi, ordförklaringar... 2 Mer om teckensnitt... 3 Teckenmellanrum och radavstånd... 4 Radavstånd...

Läs mer

Lightroom kortkommandon.

Lightroom kortkommandon. Lightroom kortkommandon. Paneler Windows Mac OS Visa/dölj sidopaneler Tabb Tabb Visa/dölj alla paneler Skift + Tabb Skift + Tabb Visa/dölj verktygsfält T T Visa/dölj Modulväljaren F5 F5 Visa/dölj bildbandet

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Kundens snabbhandledning Svenska Innehåll Vad är InSite Prepress Portal?...1 Vad har ändrats i version 5.0...1 Logga in till Prepress Portal...1 Få hjälp...2 Kontrollera

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Bengt Kjöllerström

Bengt Kjöllerström Kom igång med Disgen 5 - blå Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Modul 5 Lägg till foto Ändra och komplettera uppgifter. Vilka personer har jag registrerat?

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0

Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0 Versionsinformation Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0 Det här dokumentet innehåller information om programvaran Fiery Print Controller MX-PEX1, version 1.0. Innan du använder Fiery Print Controller

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

Din manual MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816852

Din manual MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816852 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET. hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på

NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET. hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på 6 Arbeta med ramar NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på hur du kan arbeta med dem i en design. De flesta designers

Läs mer

Vidamic Easy SMS CRM. Användarmanual

Vidamic Easy SMS CRM. Användarmanual Vidamic Easy SMS CRM Användarmanual Innehållsförteckning Introduktion 3 1.1 Systemkrav Installation 4 2.1 Första gången du startar Vidamic Easy SMS CRM 2.2 Avinstallera Vidamic Easy SMS CRM Skicka ett

Läs mer

Fiery Driver för Mac OS

Fiery Driver för Mac OS 2015 Electronics For Imaging. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 12 januari 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning...5 Använda Fiery Driver

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Innehållsförteckning Office 2013 Översikt... 2 Introduktion till Office 2013 Sv... 2 Gränssnitt med menyflikar... 2 ARKIV fliken Backstage vyn... 2 Flytta/ändra

Läs mer

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise Variant

Mamut Business Software. Introduktion. Mamut Enterprise Variant Mamut Business Software Introduktion Mamut Enterprise Variant Dokumentation för utökningar av Mamut Enterprise System Mamut Enterprise Variant Version: 12.1 Innehåll MAMUT ENTERPRISE VARIANT... 1 PRODUKTVARIANTER...

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Preflight. kontroll av dokument innan tryck

Preflight. kontroll av dokument innan tryck Preflight kontroll av dokument innan tryck Tryckning är ofta dyr och nånting man bokar en tid för. Så när det väl är dags vill man inte ha något strul. Tryckeriet kommer naturligtvis att göra en kontroll

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Migrera till Access 2010

Migrera till Access 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Access 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande Pressgrannar AB Guide till sidgranskning och teknisk specifikation Arkitex Sidgodkännande Skapa PDF för tryck Färghantering ICC-profiler Tips & Tricks Sidmått tabloidmall SSGRANNAR Introduktion till Arkitex

Läs mer

Capture Pro Software arbetsflöde: OCR-indexering och dokumentseparation med patchkod

Capture Pro Software arbetsflöde: OCR-indexering och dokumentseparation med patchkod Detta skriftliga förfarande motsvarar arbetsflödet för OCR-indexering och dokumentseparation i utbildningsprogrammet för Capture Pro Software. Varje steg i förfarandet anges i första kolumnen med kommentarer

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer