50-TALSLIV. Personalhandledning. .en utställning som väcker minnen. - om framtidstro och familjeliv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "50-TALSLIV. Personalhandledning. .en utställning som väcker minnen. - om framtidstro och familjeliv"

Transkript

1 50-TALSLIV - om framtidstro och familjeliv.en utställning som väcker minnen. Personalhandledning

2 Detta är en personalhandledning för dig som inte vet så mycket om 1950-talet. Här finns fakta om 50-talet och hur det var att leva då, information om föremålen i utställningen och tips om hur du kan jobba med det här spännande årtiondet.

3 Utställningen 50-talsliv ska hjälpa till att sätta igång minnen och skapa samtal. Alla föremål kan och ska användas, ta på dem, vänd och vrid, känn på dem, lukta på dem. Finns det gäster som inte kan ta sig till utställningen, ta med några föremål till dem. Föremålen är placerade lite tematiskt men det är ingen fara om inte alla ställs tillbaka på rätt ställe. Några tips för att komma igång: Ofta räcker det att ta fram ett föremål för att något ska hända. Det mesta i utställningen är sådana vardagsföremål som de allra flesta har använt. Föremålen är också kopplade till det som var positivt för de flesta, jobb, semester, barnen, nöjen osv. Ställ inte svåra frågor som kräver för mycket, jag tycker att minns du det/den här är en bra öppning om man vill säga något. Istället för att fråga Hur hämtade du mjölken?, fråga Hämtade du mjölken i en sådan här? samtidigt som du visar en mjölkflaska. Samtalet är det viktiga, inte om det som sägs är rätt eller fel. Det spelar faktiskt ingen roll om det var eller personer som såg och hörde Snoddas på Folkets Park i Bengtsfors. Det viktiga är att någon kommer ihåg att det var mycket folk och kan berätta om det. Om någon börjar prata om något helt annat försök ändå hitta tillbaka till den röda tråden. Nämner någon bilar i samtalet om Snoddas så kan du hitta tillbaka till honom genom att svara ja, Snoddas reste ju alltid med bil när han var ute och sjöng. Använd din fantasi och se till att bygga upp dina kunskaper om 50-talet så klarar du det. Ta det lugnt! Det är inte farligt med pauser och tystnad. Vänta in, alla behöver olika lång tid på sig för att hitta sina minnen och formulera det man vill säga.

4 Varför en utställning om 1950-talet? om utställningen 50-talsliv on tour har varit en del av Västarvets turnerande verksamhet Utställningen kommer sedan Den har visats i Västra Götalands regionen på bibliotek och i konsthallar. 50-talsliv on tour handlade om hur det var att växa upp under 1950-talet och den vände sig till dagens ungdomar. Under turnén har det kommit önskemål från äldre besökare om att den skulle visas på äldreboenden. om de som upplevde 1950-talet Är man 80 år idag så var man 20 år när 1950-talet började mitt i livet! Många av dagens äldre satte bo och bildade familj under det årtiondet. De var med om att bygga upp det svenska folkhemmet. Det fanns en stark framtidstron och allt tycktes möjligt. Det var en tid av förbättringar och förändringar, upptäckarglädje och äventyrslusta. Sverige hade sluppit andra världskrigets förstörelser. Industrierna blomstrade och det fanns gott om jobb. Mycket av det välstånd som vi har i dag, grundlades av dem som då var unga.

5 om föremål och minnen Ett föremål kan sätta igång fantastiska resor i minnet. Att få en sak man känner igen i handen, kan göra att man minns mer och så mycket bättre. Ett samtal om hur det var då man var ung och frisk, ökar ofta självkänslan. om musiken Vi har många olika minnessystem och vi minns med alla våra sinnen. Till utställningen hör en föreställning som görs i samarbete med Bluebeat Music. Mikael Westman och Per Johan Altin sjunger och spelar en härlig blandning av 50-talslåtar, från Snoddas till Elvis. Med hjälp av musiken och olika föremål, lockar Ida publiken att dela med sig av sina minnen.

6 Vad hände på 1950-talet? talets populäraste möbel Stringhyllan - visas för första gången. Riksdagen bestämmer att alla barn ska få gå nio år i skolan. Stockholms första tunnelbanelinje invigs. Sveriges kung Gustav V Adolf dör Ett svenskt spaningsplan (DC-3:an) sköts ner över Östersjön av Sovjetiskt militärflyg. Den första amerikanska vätebomben sprängs över Bikiniatollen i Stilla Havet. Det blir tillåtet att köra det nya fordonet moped utan körkort, om man fyllt 15 år Alla som arbetar får tre veckors semester istället för två. I Danmark provar man att sända TVprogram för första gången Svåra ungdomskravaller i Stockholm Den första sovjetiska vätebomben sprängs. Svensken Dag Hammarsköld väljs till generalsekreterare i FN. Sveriges första motorväg mellan Malmö och Lund invigs. Den första manliga sjuksköterskan tar examen Ulla Lindström är den enda kvinnan i regeringen. Det blir tillåtet för romer att invandra till Sverige. Företaget Abba börjar sälja Kalles Kaviar. För första gången provar man att sända ett TV-program i Sverige. Coca Cola börjar att säljas i Sverige.

7 1955 Motboken slutade att användas. Nu fick alla som var över 18 år köpa hur mycket sprit, öl och vin som de ville. Folkomröstning om högertrafik. Sexualundervisning blir obligatoriskt i skolan Sovjetiska stridsvagnar rullade in i Ungerns huvudstad Budapest Folkomröstning om ATP, Allmän Tilläggs Pension. Folket röstade JA och det betydde att alla svenskar därefter fick pension när de slutade jobba. Lagen om rätt till socialhjälp börjar gälla. Tre kronor blir världsmästare i ishockey. Volvo kom med en ny bilmodell, Amazon. Det första riktiga TV-programmet sänds i Sverige. Det kallas Tänker ni rösta och handlar om valet den 15 september det året. Massvaccinationer mot polio i Sverige Det blir tillåtet för kvinnor i Sverige att bli präster och poliser. Det bildas en aktionsgrupp mot en svensk atombomb. Skolaga blir förbjudet. Lärare får inte längre slå eller dra sina elever i håret. Sverige är med i Eurovisionsschlager festivalen för första gången Revolution på Cuba och Fidel Castro tar över makten. Den första Barbiedockan säljs i Amerika. Ingemar Ingo Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning. 2 miljoner svenskar lyssnar på matchen i radio. Programmet Kalle Anka och hans vänner sänds för första gången på årets julafton. Trepunktsbältet uppfinns i Sverige. Varm sommar med mycket getingar getingsommar.

8 Hur var det att leva på 1950-talet? om kärnfamiljen I en kärnfamilj finns det en mamma, en pappa och deras gemensamma barn. Så såg de flesta familjer ut på 1950-talet. Könsrollerna var tydliga och djupt rotade. Kvinnan skulle sköta hemmet och uppfostra barnen. Mannen skulle arbeta och försörja familjen. Ogifta, ensamstående mödrar hade svårt att klara sin försörjning och att bli accepterade. De barn som inte levde i en kärnfamilj hamnade lätt utanför. Barn som bodde på barnhem eller i fosterhem behandlades ibland väldigt illa. om boende Många familjer bodde trångt, med dass ute på gården och utan varmvatten. Det kunde vara mycket svårt för ett nygift par att hitta bostad. I det svenska folkhemmet var detta omöjligt. Där skulle det ju finnas bostäder åt alla och alla skulle bo lika bra. I de flesta svenska städer revs de gamla bostäderna och så byggdes det nytt och modernt. De som flyttade in tyckte att de kommit till paradiset.

9 om arbete Det var lätt att få arbete. Fabriker och industrier behövde mycket arbetskraft. Kvinnorna såg möjligheterna och gav sig ut i yrkeslivet. Det blev också en stor arbetskraftsinvandring, Från Finland, Grekland, Italien och Jugoslavien kom arbetare som hjälpte till att hålla den svenska industrin igång. om äktenskap På 50-talet gifte man sig för livet. Det var ett viktigt beslut att avgöra med vem man skulle leva med. När ett par började träffas kallades det att sällskapa eller kila stadigt. Sedan kom förlovningen, lysningen, giftermålet och barnen. Att vara sambo var ovanligt och inte riktigt accepterat. Samkönade förhållanden fick man smyga med. Under hela femtiotalet sågs homosexualitet som en sjukdom som gick att bota.

10 om barn De barn som föddes på 50-talet fick större frihet och mindre ansvar. De hade gott om tid och möjlighet till lek. Dr. Spocks bok från USA kom med nya uppfostringsidéer. I den stod det att det var viktigt att barn fick lov att vara barn. Barnen träffades utomhus och lekte ute oavsett årstid och väderlek. Indian och cowboys, Röda Vita Rosen, fotboll och brännboll, cykeltävling, bollskola, spionspaning, rockring, hopprep och jojo. om tonåringen 50-talets ungdomar bröt mot gamla invanda mönster och skapade en livsstil som var helt ny. Idéer, mode och ideal kom från USA. I musiken, filmerna och veckotidningarna fanns förebilderna. De nya tonåringarna provocerade och skrämde de vuxna. Det talades om ungdomsrevolt!

11 om nöjen Det dansades på Folkets Hus och i Folkets Park. Det var alltid herrarna som köpte dansbiljett och bjöd upp damerna. Ett par gånger varje kväll var det Damernas, då fick kvinnorna bjuda upp. Biografer fanns det gott om och nya filmer sågs gärna mer än en gång. En biobiljett kostade mellan öre och många gick flera gånger i veckan. om fritid och semester Tre veckors semester! En stor förbättring för alla arbetare. Det gav möjligheter till längre resor. En vanlig semester var att packa bilen och ge sig ut och campa. Ungdomarna cyklade eller liftade gärna. De första charterresorna från Sverige gjordes till Mallorca.

12 Vilka föremål finns i utställningen? Mamma, pappa, flicka och tonårspojke. De har karakteristiska kläder från 50-talet på sig. Mammans vida kjol, med underkjolar under, och den markerade midjan som hon fixade till med en stadig gördel eller höfthållare. Pappan har sluppit ur sin kostym och har en hemmaskjorta, mjuka byxor och pipan på plats. Flickan är klädd i Algots praktiska och slittåliga barnkläder. Tonårspojken har inte fått de nya eftertraktade jeansen ännu utan går klädd i äppelknyckarbyxor, kavaj, skjorta med slips och skolmössan.

13 Herrhatt och keps Alla män bar någon typ av huvudbonad. När man träffade någon man kände, lyfte man artigt på hatten. Nylonskjorta Nylon var ett nytt material som gjorde herrarnas vita skjortor lättskötta. Det var bara att tvätta och hänga upp, ingen strykning eller stärkning längre. Nackdelen var att de var varma på sommaren och iskalla på vintern. Äppelknyckarbyxor En knäkort yllebyxa som de flesta pojkar hade. Byxorna var vida och satt åt vid knäet och det gick att stoppa ner äpplen som man knyckt i dem. Jeans från Algots Efter filmer med James Dean och Marlon Brando blev det populärt med amerikanska jeans. De var svåra att få tag på och då fick det duga med svenska. Slips Vit skjorta och slips, så var de allra flesta pojkar och män klädda. Hatt, handskar och handväska Det var bevisen på att man inte längre var en flicka utan en kvinna. Många fick sina första till konfirmationen, ofta tillsammans med en dräkt. Klänningar The new look var en modetrend för kvinnor. Midjan skulle vara smal och markerades med ett skärp, gärna av resår. Kjolen skulle vara vid och för att få den att stå ut användes flera underkjolar. Bysten skulle vara stor och spetsig och för det krävdes en formad B-H som ibland stoppades upp med bomull. Nylonstrumporna fäste man i höfthållaren som också höll in midjan.

14 Unicabox, mattermos och smörgåslåda På en del arbetsplatser fanns det personalrestauranger men de flesta tog med sig egen mat till arbetet. Soppa i termos och limpsmörgåsar med prickig korv var bra lunchmat. Korrespondenskurs Många arbetade heltid och läste samtidigt olika kurser på kvällen. På 50-talet gjorde många på det sättet en klassresa, från arbetare till tjänsteman. Folkpensionsbrev Under 50-talet blev folkpensionen, som var lika för alla, så stor så att man kunde leva på den. Arbetsfoton Det var tydliga mans- och kvinnoyrken, även om det fanns undantag. De första kvinnliga poliserna och prästerna anställdes under 50-talet, precis som de första manliga sjuksköterskorna. Rockmärken Socialdemokratiska Arbetar Partiet var det största partiet under 50-talet. De regerade i Sverige från

15 Recept från Stora Kokboken-hushållets uppslagsbok i alla matfrågor som kom ut Den använde Märtha Zachrisson, som drev pensionat Regina i Alingsås under 1950-talet. Råglimpor eller Sirapslimpor 750 gr (1 1/2l) rågsikt omkr. 250 g (5 dl) vetemjöl 5 dl degspad: mjölk, gärna syrlig eller hälften mjölk och hälften vatten eller skummjölk eller kärnmjölk eller svagdricka g jäst litet strösocker 1-1 ½ tsk salt g flottyr eller smör 1-1 ½ dl Sockerbolagets ljusa eller mörka sirap Olika kryddor kan tillsättas t. ex. I. 2-3 tsk fänkål eller anis II. 2 pomeransskal 2 tsk fänkål Skall pomeransskal användas, så sätt på dem i rikligt med kallt vatten och låt dem sakta koka mjuka (omkr. 1 ½ tim.). Skär därefter bort det ljusa på dem och skär skalen i små tärningar. Vill man ej koka skalen, kan det bruna på dem rivas av på rivjärn. Stöt kryddorna. Rör ut jästen med litet socker. Smält fettet, häll i degspadet och värm det fingervarmt. Användes syrlig mjölk, så vispa i den. Slå blandningen i bakbunken och häll i sirapen. Sätt till så mycket mjöl att en lös och tjockflytande deg bildas. (Man bör sätta till rågsikten först, därefter vetemjölet.) Blanda ned jästen, saltet, kryddorna och därefter mjöl, lite i sänder. Slå degen kraftigt, tills den blir blank, seg, smidig och släpper bunken. Skrapa ned all deg från kanterna och från bakspaden. Strö över litet mjöl, lägg över en varm bakduk och ställ degen på ljum, dragfri plats. Låt den jäsa till knappt sin dubbla storlek. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den därefter med händerna, tills den släpper bordet. Dela degen i 3-4 delar. Rulla ut varje del till en limpa. Lägg limporna på smord plåt. Pensla dem lätt sidorna med litet smält smör. Det går då lättare att bryta isär dem, då de är gräddade. Limporna blir dock vackrast, om de jäsas på mjölad bakduk med filt under. Lägg då den vackraste sidan av dem mot duken. Drag upp bakduken i ett veck mellan varje limpa, så att de ej jäser ihop. Vänd dem försiktigt, när de är uppjästa, över på smord plåt. Den sida, som ligger ned mot bakduken, skall ligga upp på plåten. Nagga dem försiktigt längs efter med en sticka. Grädda limporna i medelgod ugnsvärme. Pensla dem med varmt vatten eller sirapsvatten, då de är halvgräddade, och ännu en gång, då de är färdiggräddade. LYCKA TILL!

16 Sydda monogram Fortfarande under 50-talet var det så att kvinnorna förberedde sitt nya hem innan de gifte sig. De sydde lakan och handdukar som märktes med den nya familjens initialer. 50-talets formspråk med raka och enkla bokstäver förenklade visserligen arbetet men de la ner många timmar på att Boken Det man köpte/fick till bröllopet skulle hålla hela livet. Man valde med omsorg och en del använde sig nog av boken Att bygga bo. Den var en guide både till hur man hittade de rätta kvalitetsvarorna, till äktenskapet och till hemmets skötsel.

17

18 Babydocka Att få en docka var många flickors önskedröm. En riktig babydocka eller kanske en Gingerdocka som såg ut som en större flicka. I slutet av 50-talet dyker så Barbiedockan och hennes Ken upp. Hopprep och boll Den mesta leken skedde utomhus. Hoppa rep på olika sätt och följa bollskolans schema var populärt. Bokmärken Det samlade och bytte barnen med varandra. Ett sätt att byta var att stoppa ett märke i en vikt skrivbok. Öppna bladet och se vad man fått. Stenkulor Slå ner en pyramid eller få ner kulan i en håla var två olika sätt att spela kula. Tennsoldater Många barn göt sina egna soldater och ibland målade de dem. Briojärnväg och lego Under 50-talet kom många så kallade pedagogiska leksaker. Redan 1949 gick det att köpa lego-bitar och den populära järnvägen började säljas 1957.

19 Ett förslag på en bollskola som Gunvor, född 1933, brukade göra på rasterna när hon gick på Majornas kommunala flickskola i Göteborg. Bollskola mot vägg Börja med de tolv kasten och fortsätt nedåt. När du tappar bollen är det näste mans tur. Nästa gång det blir din tur fortsätter du där du missade bollen senast. Du bollar från 12 1 (tolvkursen), sedan från 11-1 (elvakursen), så 10-1 (tiokursen) osv. 12 kast underifrån 11 kast från axeln 10 kast med en hand (fånga också med en hand) 9 kast under ett ben 8 kast bakom ryggen 7 kast med en handklapp mellan varje kast 6 kast med ett slag med händerna mot axlarna mellan varje kast 5 kast med slag på knäna mellan kasten 4 kast med handklapp under ett ben mellan kasten 3 kast då du fångar bollen med korsade händer 2 kast då du snurrar runt ett varv innan bollen fångas 1 kast då du klappar hänerna, gör en slängpuss och en handklapp innan du fångar bollen LYCKA TILL!

20 Radio Innan TV:n kom så var det radion man samlades kring. Det fanns bara en kanal fram till 1955 då P2 startade. Ville man lyssna på den nya musiken, rock and roll, så var det Radio Luxemburg som gällde. Det var en radiostation som sände från Marnach i Luxemburg men som var lätt att ratta in i Sverige. Skivor De små vinylskivorna var inte alls lika ömtåliga som de gamla stenkakorna. Hade man en liten bärbar grammofon så kunde man ta med dem till kompisar och till och med i bilen. Filmisar Bilder på olika filmskådespelare och artister som framför allt tonåringarna samlade på. De köptes i ett paket tillsammans med tuggummi. Var man sportintresserad så köpte man kanske hellre Alfa-tablettask där det låg med bilder på fotbollsspelare. Television 1954 gjordes de första provsändningarna i Sverige spelades VM i fotboll i Sverige och flera matcher direktsändes i TV. Många köpte sin första TV då eller byggde helt enkelt en själv! Sport Många minns de stora sporthändelserna under 50-talet. VM i fotboll 1958 när Sverige tog silver och Ingemar Johanssons VM-titel i boxning midsommar 1959.

21

22 Dukat till frukost Under hela 50-talet var det kvinnorna som skötte allt hushållsarbete ofta med ett förkläde knutet om midjan. Mycket gjordes för att underlätta arbetet i köket. Diskmaskin, hushållsassistent, elvisp och brödrost var en stor hjälp för de kvinnor som blev dubbelarbetande. Köket gjordes också vackrare med hjälp av porslin från kända designers. Marianne Westman har gjort smörasken och Berit Ternell tallriken. Mycket av glas och porslin ersattes av det nya materialet plastic, som dricksglaset här. Mjölken köptes i lösvikt och hämtades i mjölkaffären i spann eller flaska. Dagliga inköp Det mesta handlades i små specialaffärer, mjölkaffären, charkuteriet, ost och fiskaffärer. Där handlade man över disk och fick hjälp av en expedit. Det kom många nya varor som skulle förenkla matlagningen, konserver, frusen mat och ost på burk! Varorna bars hem i en egen väska eller kasse. Ända fram till 1954 var det brist på kaffe och man fick inte köpa hur mycket man ville. Alla som var över 16 år fick använda ransoneringskuponger för att köpa kaffe.

23 Prydnadssaker till alla! Det designades och producerades för folket. Prydnadssaker i glas, porslin, keramik och trä blev billigt att köpa. Den som ville kunde byta ut sina saker ofta, följa med i nya inredningstrender, och på det sättet alltid ha ett modernt hem. Det här gällde också möbler och textil. IKEA öppnade sitt första varuhus 1958 i Älmhult och tanken var att sälja möbler av bra kvalité till ett bra pris. Teak = exotiskt Material och mönster från andra länder blev populärt. Teak och mahogny från regnskogarna användes i både möbler och till prydnadssaker.

24 Kläderna skulle hålla länge De allra flesta kvinnor sydde sina och barnens kläder själva. De använde mönster från STIL, eller skickade efter från Femina. Veckotidningarna hade också ofta stickmönster. Dragkedjor och knappar byttes och det lappades och lagades. Kläder slängdes inte i onödan. Grova strumpor stoppades med hjälp av strumpstoppen. Nylonstrumpor lagades med hjälp av om man inte hade råd att lämna in dem för För att hålla skorna i fint skick användes skoborste och skokräm. Göra sig fin I reklamannonser från 50-talet syns det att det var viktigt att lukta gott, ha fin frisyr och vara slätrakad. Talk under armarna fick duga innan det fanns deodorant. Männen rakade sig med raktvål, borste och rakhyvel även om det kom elektriska rakapparater. Niveacremen ströks på läpparna, kinderna och näsan under vintern för att skydda mot kyla och nare. Att lägga håret hos frissan 1 gång i veckan var vanligt. 50-talets frisyrer krävde papiljotter och hårnålar.

25 Ut i världen Att visa var man hade varit på semester var viktigt. Souvenirer med platsens namn sattes på allt från askfat till broscher. Att äta på restaurang under semestern var uteslutet för många. Maten togs med hemifrån och lagades på spritkök. Fiskeredskap användes för att dryga ut maten. Motiven som skulle fotograferas med lådkameran valdes noga ut. Det fanns inte plats med så många bilder på en rulle film. I garaget Den vanligaste bilen i Sverige under 50-talet var den lilla Bubblan, folkvagnen. Bilhandskarna hörde till bilförarens utrustning. På bilens nummerplåt kunde man se varifrån den kom. O eller OA betydde att det var en göteborgare, R kom från skaraborg och A var stockholmare. Även om många fick råd att köpa bil så var det väldigt vanligt att cykla till och från jobbet, skolan eller när man handlade. Byxhållarna höll byxbenen på plats och hindrade dem från att fastna i cykelkedjan.

26 Vill du jobba vidare med 1950-talet! Ta kontakt med lokala föreningar Det kanske finns några som håller på med gamla bilar och som kan tänka sig att komma och visa upp dem och bjuda på en åktur. Fråga er pensionärsförening om de skulle vilja göra ett 7-sorters kakor fika, duka med 50-talsporslin och dukar. En kör kanske kan tänka sig att ge en 50-talskonsert. Gå på loppis och leta vardagsföremål Letar man efter vardagsföremål och struntar i designporslin så går det fortfarande att hitta väldigt mycket till en billig penning. Mjölkflaskor brukar kosta en tia, veckotidningar fem kronor och nylonstrumpor är lätt att hitta. Fråga också era gäster och anhöriga vad de kan tänkas ha i garderober och förråd. Sätt ut en liten annons i lokaltidningen! Skaffa musik från kända 50-talsartister Det roligaste är ju om ni har tillgång till Spotify, då kan ni lägga upp olika spellistor för både er själva och era gäster. Var och en har ju sina favoriter men det finns några artister som de allra flesta minns och gärna pratar om. Snoddas är det nästan alltid någon som sett, eller till och med träffat. Elvis Presley minns många när de hörde första gången på radion. Gör ett musikquiz Quiztävlingar är ju riktigt populära just nu så bjud in allmänheten till ett 50-talsquiz. Ordna en modevisning Om ni har en second hand affär i närheten så kanske de kan ställa upp med kläder annars så finns det nog också en hel del av det i garderober och på vindar. Prova att bjuda in pressen och gör ett upprop/efterlysning i den lokala tidningen. Bjud in allmänheten! Dansa Sätt på en skiva med Frank Sinatra och dansa en stund! Svårare än så behöver det inte vara. De allra flesta har dansat under hela sin ungdom och tidiga vuxenliv. De har dansen i ryggmärgen och dansar lika bra sittande som stående.

27 Vill du lära dig mer om 1950-talet! SVT har gjort ett antal filmer med klipp ifrån TVsändningar och journalfilmer. De heter Året var och går att köpa i SVT s butik på nätet eller i vanliga filmbutiker. De går också att låna på de flesta bibliotek. Sveriges Radio har en sida som kallas för SRminnen och där kan man välja bland radioprogram från 1930-talet och framåt. &grupp=2371 På Youtube kan du hitta både klipp från svensk TV och film men också många av 50- talets artister. Faktaböcker om 1950-talet finns det gott om, här kommer några: Nostalgiboken, A.Triberg, E.Kallhed Ung på 50-talet, Kerstin Gunnemark Minnenas Galleri, Kerstin Gunnemark Pojkarnas nostalgibok-det skimrande 50-talet, H. Dahlman Och läs gamla veckotidningar, de är fulla av 1950-talets vardag.

28 Pris för utställningen: kronor I priset ingår: Transport Bygge och rivning av utställningen (viss bärhjälp kan behövas) 1 dag med pedagog för personalfortbildning Affisch, personalhandledning och pressmeddelande kan laddas ner från Utställningen behöver ca 20 m2 men den går att sprida ut, allt behöver inte stå samlat, så en matsal eller ett samlingsrum passar bra. Utställningsperioden är på 3 5 veckor. Föreställningen: 1 dag med max två föreställningar på ca 45 minuter. Två musiker och en pedagog. Ring för prisuppgift. Bokningar görs genom: Ida Lagnander, Västarvet, Utställningen kommer, , Faktaruta 50-talsliv ingår i Västarvets turnerande verksamhet, Utställningen kommer. Den har sitt ursprung på Västergötlands museum där en stor utställning om 50-talet visades under Utställningen byggdes om och har turnerat i Västra Götalands regionen sedan Västarvet är Västra Götalands regionens natur och kulturarvsförvaltning. Där ingår Bohusläns museum, Lödöse museum, Forsviks Industriminne, Vänersborgs museum, Västergötlands museum, Vitlycke museum, Hemslöjdskonsulenterna och Studio Västsvensk Konservering. Bluebeat Music arrangerar och förmedlar underhållning med bland annat Göteborgsbandet Uncle Jam. Kontakt:

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

Bullbak för fika i bersån

Bullbak för fika i bersån 1 Bullbak för fika i bersån Bullar för kalaset, fikat eller bara för att ha i frysen. Här är fem recept på goda bullar. Foto: Ulf Svensson Grunddeg till vetebullar Ingredienser 40 bullar 50 g jäst, för

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS ENKLA SMÅRÄTTER MED varg SOM BAS PROTEINRIKT OCH GOTT FÖR ÄLDRE Kvarg har blivit mycket populärt under de senaste åren. Med sitt höga innehåll av protein är det en bra produkt för alla med en aktiv livsstil.

Läs mer

Har du koll på dagarna?

Har du koll på dagarna? Har du koll på dagarna? Den här veckan hyllar vi kanelbullen och skickar ut en kasse fylld med godsaker för dig som älskar att baka. Och det passar dessutom perfekt eftersom det är Kanelbullens dag torsdagen

Läs mer

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser.

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Kakor och fikabröd Saftig banankaka 100 g smör 3 ägg 2 dl Fairtrade-märkt

Läs mer

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg Bygg Älvsbyhus jubileumsmodell Saga som årets pepparkakshus eller annat valfritt Älvsbyhus! Vi gör denna tävling som en avslutning på vårt 70-årsjubileum som vi firat hela 2014. I år bjuder vi in till

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

MatHems Halloweenkasse!

MatHems Halloweenkasse! Halloweenkassen Med i kassen: Frukt/Grönsaker 1 pumpa Mejeriprodukter 500 g smör 6 ägg MatHems Halloweenkasse! MatHem hjälper er att få ihop halloweenpysslet inför lediga höstlovsdagar. Vi skickar med

Läs mer

Impress. Starta Impress

Impress. Starta Impress Starta Impress Klicka Nästa Klicka Nästa Klicka Färdisgställ Nu är du inne i Impress. Till höger finns Aktivitetspanelen Till vänster finns Bildpanelen Aktivitetspanelen har flera aktivitetsval. Det är

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kan själv! en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta

Kan själv! en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta Kan själv! en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta Kom gärna med er barngrupp på egen hand till Kan själv! Ta med er lite frukt och ta en samlingsstund i utställningen. Då får barnen tid att

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Bygg ett Villa Nybro-pepparkakshus

Bygg ett Villa Nybro-pepparkakshus Bygg ett -pepparkakshus Baka, baka liten kaka, eller ett pepparkakshus i -modell. Med detta recept och en portion tålamod kommer du att få ett fint och annorlunda pepparkakshus. Lycka till! Vi skickar

Läs mer

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins)

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins) Muffins med vit choklad och majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smör 75 g socker 2 ägg 1 dl yoghurt, t.ex. grekisk Rivet skal från 1 obesprutad apelsin 180 g vetemjöl 1½ tsk bakpulver 50 g hackad vit choklad

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se Publicerad: 2011-12-01 09:34, senaste uppdaterad: 2011-12-08 15:12 Läs upp Elsa Fries Foto: Emma Eriksson + Visa bildtexten Elsas klimatsmarta skafferi Hon är helt övertygad om att det spelar stor roll

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Våren 2010. Storlek 42-52

Våren 2010. Storlek 42-52 Våren 2010 Storlek 42-52 Se alla möjligheter Ett stort program som bygger på massor av möjligheter att variera sin garderob med enkla medel. Tunikor och lediga jackor i asymetriska skärningar som matchas

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

DELA DITT BRÖD. Tunt knäcke med frön

DELA DITT BRÖD. Tunt knäcke med frön DELA DITT BRÖD Tunt knäcke med frön 1 bröd Tillagningstid: 60min ingredienser 1 dl sesamfrön 1 dl solrosfrön 1 dl pumpafrön 1/2 dl krossade linfrön 2 dl vetemjöl special (eller dinkel) 1/2 tsk salt 1/2

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Öppna frågor (ur Good questions for math teaching)

Öppna frågor (ur Good questions for math teaching) Här är öppna frågor som jag hämtat från boken Good questions for math teaching som jag läste i våras när jag gick Lärarlyftet. Frågorna är sorterade efter ämne/tema och förhoppningsvis kan fler ha nytta

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter vårt dagliga bröd (sas) AV-nummer: 31404tv 11 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker./ Det har funnits i alla tider. Man kan göra det hemma om man vill.

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2014

Recept för bakning till Björnö 2014 Recept för bakning till Björnö KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält margarinet. Vispa ägg och

Läs mer

bröd Baka Hembakat Kavelbroknäcke 100 port Kavelbros gubbröra 100 port

bröd Baka Hembakat Kavelbroknäcke 100 port Kavelbros gubbröra 100 port Hembakat Kavelbroknäcke 1 l kokhett vatten 3 dl solrosfrön 3 dl sesamfrön 0,5 dl linfrön 1,5 dl olja 6 dl dinkelmjöl 3 tsk salt Blanda alla ingredienserna till en kladdig smet. Bred ut ett tunt lagar av

Läs mer

Varimages - Hemma hos Art.nr. 7762-958-0

Varimages - Hemma hos Art.nr. 7762-958-0 C Varimages - Hemma hos Art.nr. 7762-958-0 Korten i den här serien ger barnen möjlighet att själva påverka berättelsen. Sekvenserna är enkla och tydliga och de olika valmöjligheterna ger möjlighet till

Läs mer

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson Fixa tvätten_omslag.indd 1 2011-10-24 10.26 tvätten städningen i köket 1 Fixa kök_omslag.indd 1 2011-10-24 10.25 Fixa städ_omslag.indd 1 2011-10-24 10.28 Lärarhandledning FIXA tvätten FIXA städningen FIXA

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel.

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Klas Lindberg Modern restaurangrätt 14 portioner Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Vem är filmen tänkt för? Var passar filmen att användas? Filmen är testad. Bakgrund. Vad handlar filmen om? Filmens upplägg

Vem är filmen tänkt för? Var passar filmen att användas? Filmen är testad. Bakgrund. Vad handlar filmen om? Filmens upplägg Mellanmål Vem är filmen tänkt för? Målgruppen är barn och ungdomar, 8-13 år. Var passar filmen att användas? I skolan kan Hoppsan Kerstin användas som start för en diskussion om bra mellanmål, till exempel

Läs mer

Historiska rollspel. Ungdomars egna röster från en rollspelsdag

Historiska rollspel. Ungdomars egna röster från en rollspelsdag Historiska rollspel Ungdomars egna röster från en rollspelsdag Museets personal samlar gruppen av "skeptiska" tonåringar Alla byter om till tidsenliga kläder "Alla var vi väl skeptiska när vi på morgonkvisten

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

Hej! Här är vårt första besök hos Arap Moi. Vi delade ut kex och godis till barnen. Sofia frågar barnen vad de heter medan de äter kex.

Hej! Här är vårt första besök hos Arap Moi. Vi delade ut kex och godis till barnen. Sofia frågar barnen vad de heter medan de äter kex. Hej! Tack vare ditt bidrag har cirka 230 barn vid två barnhem i Nakuru, Kenya fått det lite bättre för en stund. Summor som inte är speciellt stora här i Sverige kan göra stor skillnad för en föräldralös

Läs mer

Om äldre människors rättigheter

Om äldre människors rättigheter Om äldre människors rättigheter Äldre människor är som alla andra människor Olika varandra med olika behov, erfarenheter, traditioner, intressen och smak. Men äldre kan vara mer sårbara än yngre. Sjukdom

Läs mer

Recept för småsugna.

Recept för småsugna. Recept för småsugna. Smått och gott Kakor och godbitar i mindre storlek är det senaste på bakfronten! Och handen på hjärtat visst förenas det bästa av två världar? Det godaste goda och ett gott samvete

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

Med kvadraten på rätt ställe

Med kvadraten på rätt ställe Högst upp i en ljus, modern tvårummare med balkong och utsikt mot Bällstaån i Sundbybergs Strand bor paret Ida Högberg och Michael Strix. Med kvadraten på rätt ställe 4 BOK_ModernaHem_2_2012-1.indb 4 vå

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil

Mellanmålet. Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet Källängsgården fritidsgården med hälsa som profil Mellanmålet! Källängsgården tog de första stegen i att profilera sin verksamhet mot hälsa hösten 2009. Ett av det första stegen, vi tog i hälsans

Läs mer

Mia Öhrn & Claes Karlsson

Mia Öhrn & Claes Karlsson Mia Öhrn & Claes Karlsson Foto: Stellan Herner Natur & Kultur 2009 Mia Öhrn, Claes Karlsson och Bokförlaget Natur och Kultur Innehåll Fotograf: Stellan Herner Grafisk formgivare: Katy Kimbell Redaktör:

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Till eleven. Pär Sahlin

Till eleven. Pär Sahlin Till eleven Har du tänkt på att det finns olika typer av texter? En del texter har till uppgift att informera medan andra vill roa och underhålla. Ta till exempel en text med rubriken Gitarren. Det skulle

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Med smak av Gotland. Tipsad av en granne. Dinkel från Gotland

Med smak av Gotland. Tipsad av en granne. Dinkel från Gotland Med smak av Gotland Med smak av Gotland Tänk dig en glad och stolt mjölnare från Gotland. En mjölnare som älskar det han gör och som kan sitt hantverk sedan länge. Jordbrukarna som levererar spannmål

Läs mer

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER Vad är massmedia? Media är ett sätt att ge människorna information och kunskap om världen. MEN HUR FÅR MAN UT INFORMATION DÅ? Genom bl.a. TV, datorer, internet, tidningar,

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ----

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ---- VÅRT BRÖLLOP & DEN: / / -- - ---- 12-18 MÅNADER INNAN: ATT FIXA Boka vigsel via kyrka eller vigselförrättare Boka lokal för bröllopsfesten Skapa en budget för bröllopet Skapa en gästlista VIKTIGA BESLUT

Läs mer

Kapitel 1 Kalle och polarna!

Kapitel 1 Kalle och polarna! Innehållsförteckning Kapitel 1 Kalle och polarna s.1 Kapitel 2 Sommarlovet är slut s.3 Kapitel 3 Krossat fönster s.5 Kapitel 4 Planen s.7 Kapitel 5 Fel person s.9 Kapitel 6 Tjuven är fast s.11 Kapitel

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein Recept Quiche Lorraine Ingredienser 3 portioner 2 ägg 100 g riven ost 200 g färdig mördeg, färdig degmix 100 g hackad bacon 1 matsked olja Per portion: 810 kcal 30 g protein Värm ugnen till 170 grader.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

god morgon önskar NU KÖR VI!

god morgon önskar NU KÖR VI! god morgon önskar NU KÖR VI! Nystarta dig själv med våra nyttiga frukostar Krispigt müsliknäcke Lättbakat krispigt knäcke fullproppat med fiber, vitaminer och mineraler! 1 plåt. Tid: 15 min varav 1 tim

Läs mer

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen!

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen! En förpackning behöver inte vara brun Förpackningar behöver inte vara bruna De kan vara stora, små, långa och korta Skimrande eller matta Vadderade eller inte Det beror lite på innehållet Det är bara

Läs mer

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa o 4 10-15 MINUTER PERSONER FÖRBEREDELSER LÄTT MIXER INGREDIENSER: TILL DEN GRÖNA SALSA: 2 små knippor basilika 1 stor knippa koriander, inklusive stjälkarna

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer