50-TALSLIV. Personalhandledning. .en utställning som väcker minnen. - om framtidstro och familjeliv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "50-TALSLIV. Personalhandledning. .en utställning som väcker minnen. - om framtidstro och familjeliv"

Transkript

1 50-TALSLIV - om framtidstro och familjeliv.en utställning som väcker minnen. Personalhandledning

2 Detta är en personalhandledning för dig som inte vet så mycket om 1950-talet. Här finns fakta om 50-talet och hur det var att leva då, information om föremålen i utställningen och tips om hur du kan jobba med det här spännande årtiondet.

3 Utställningen 50-talsliv ska hjälpa till att sätta igång minnen och skapa samtal. Alla föremål kan och ska användas, ta på dem, vänd och vrid, känn på dem, lukta på dem. Finns det gäster som inte kan ta sig till utställningen, ta med några föremål till dem. Föremålen är placerade lite tematiskt men det är ingen fara om inte alla ställs tillbaka på rätt ställe. Några tips för att komma igång: Ofta räcker det att ta fram ett föremål för att något ska hända. Det mesta i utställningen är sådana vardagsföremål som de allra flesta har använt. Föremålen är också kopplade till det som var positivt för de flesta, jobb, semester, barnen, nöjen osv. Ställ inte svåra frågor som kräver för mycket, jag tycker att minns du det/den här är en bra öppning om man vill säga något. Istället för att fråga Hur hämtade du mjölken?, fråga Hämtade du mjölken i en sådan här? samtidigt som du visar en mjölkflaska. Samtalet är det viktiga, inte om det som sägs är rätt eller fel. Det spelar faktiskt ingen roll om det var eller personer som såg och hörde Snoddas på Folkets Park i Bengtsfors. Det viktiga är att någon kommer ihåg att det var mycket folk och kan berätta om det. Om någon börjar prata om något helt annat försök ändå hitta tillbaka till den röda tråden. Nämner någon bilar i samtalet om Snoddas så kan du hitta tillbaka till honom genom att svara ja, Snoddas reste ju alltid med bil när han var ute och sjöng. Använd din fantasi och se till att bygga upp dina kunskaper om 50-talet så klarar du det. Ta det lugnt! Det är inte farligt med pauser och tystnad. Vänta in, alla behöver olika lång tid på sig för att hitta sina minnen och formulera det man vill säga.

4 Varför en utställning om 1950-talet? om utställningen 50-talsliv on tour har varit en del av Västarvets turnerande verksamhet Utställningen kommer sedan Den har visats i Västra Götalands regionen på bibliotek och i konsthallar. 50-talsliv on tour handlade om hur det var att växa upp under 1950-talet och den vände sig till dagens ungdomar. Under turnén har det kommit önskemål från äldre besökare om att den skulle visas på äldreboenden. om de som upplevde 1950-talet Är man 80 år idag så var man 20 år när 1950-talet började mitt i livet! Många av dagens äldre satte bo och bildade familj under det årtiondet. De var med om att bygga upp det svenska folkhemmet. Det fanns en stark framtidstron och allt tycktes möjligt. Det var en tid av förbättringar och förändringar, upptäckarglädje och äventyrslusta. Sverige hade sluppit andra världskrigets förstörelser. Industrierna blomstrade och det fanns gott om jobb. Mycket av det välstånd som vi har i dag, grundlades av dem som då var unga.

5 om föremål och minnen Ett föremål kan sätta igång fantastiska resor i minnet. Att få en sak man känner igen i handen, kan göra att man minns mer och så mycket bättre. Ett samtal om hur det var då man var ung och frisk, ökar ofta självkänslan. om musiken Vi har många olika minnessystem och vi minns med alla våra sinnen. Till utställningen hör en föreställning som görs i samarbete med Bluebeat Music. Mikael Westman och Per Johan Altin sjunger och spelar en härlig blandning av 50-talslåtar, från Snoddas till Elvis. Med hjälp av musiken och olika föremål, lockar Ida publiken att dela med sig av sina minnen.

6 Vad hände på 1950-talet? talets populäraste möbel Stringhyllan - visas för första gången. Riksdagen bestämmer att alla barn ska få gå nio år i skolan. Stockholms första tunnelbanelinje invigs. Sveriges kung Gustav V Adolf dör Ett svenskt spaningsplan (DC-3:an) sköts ner över Östersjön av Sovjetiskt militärflyg. Den första amerikanska vätebomben sprängs över Bikiniatollen i Stilla Havet. Det blir tillåtet att köra det nya fordonet moped utan körkort, om man fyllt 15 år Alla som arbetar får tre veckors semester istället för två. I Danmark provar man att sända TVprogram för första gången Svåra ungdomskravaller i Stockholm Den första sovjetiska vätebomben sprängs. Svensken Dag Hammarsköld väljs till generalsekreterare i FN. Sveriges första motorväg mellan Malmö och Lund invigs. Den första manliga sjuksköterskan tar examen Ulla Lindström är den enda kvinnan i regeringen. Det blir tillåtet för romer att invandra till Sverige. Företaget Abba börjar sälja Kalles Kaviar. För första gången provar man att sända ett TV-program i Sverige. Coca Cola börjar att säljas i Sverige.

7 1955 Motboken slutade att användas. Nu fick alla som var över 18 år köpa hur mycket sprit, öl och vin som de ville. Folkomröstning om högertrafik. Sexualundervisning blir obligatoriskt i skolan Sovjetiska stridsvagnar rullade in i Ungerns huvudstad Budapest Folkomröstning om ATP, Allmän Tilläggs Pension. Folket röstade JA och det betydde att alla svenskar därefter fick pension när de slutade jobba. Lagen om rätt till socialhjälp börjar gälla. Tre kronor blir världsmästare i ishockey. Volvo kom med en ny bilmodell, Amazon. Det första riktiga TV-programmet sänds i Sverige. Det kallas Tänker ni rösta och handlar om valet den 15 september det året. Massvaccinationer mot polio i Sverige Det blir tillåtet för kvinnor i Sverige att bli präster och poliser. Det bildas en aktionsgrupp mot en svensk atombomb. Skolaga blir förbjudet. Lärare får inte längre slå eller dra sina elever i håret. Sverige är med i Eurovisionsschlager festivalen för första gången Revolution på Cuba och Fidel Castro tar över makten. Den första Barbiedockan säljs i Amerika. Ingemar Ingo Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning. 2 miljoner svenskar lyssnar på matchen i radio. Programmet Kalle Anka och hans vänner sänds för första gången på årets julafton. Trepunktsbältet uppfinns i Sverige. Varm sommar med mycket getingar getingsommar.

8 Hur var det att leva på 1950-talet? om kärnfamiljen I en kärnfamilj finns det en mamma, en pappa och deras gemensamma barn. Så såg de flesta familjer ut på 1950-talet. Könsrollerna var tydliga och djupt rotade. Kvinnan skulle sköta hemmet och uppfostra barnen. Mannen skulle arbeta och försörja familjen. Ogifta, ensamstående mödrar hade svårt att klara sin försörjning och att bli accepterade. De barn som inte levde i en kärnfamilj hamnade lätt utanför. Barn som bodde på barnhem eller i fosterhem behandlades ibland väldigt illa. om boende Många familjer bodde trångt, med dass ute på gården och utan varmvatten. Det kunde vara mycket svårt för ett nygift par att hitta bostad. I det svenska folkhemmet var detta omöjligt. Där skulle det ju finnas bostäder åt alla och alla skulle bo lika bra. I de flesta svenska städer revs de gamla bostäderna och så byggdes det nytt och modernt. De som flyttade in tyckte att de kommit till paradiset.

9 om arbete Det var lätt att få arbete. Fabriker och industrier behövde mycket arbetskraft. Kvinnorna såg möjligheterna och gav sig ut i yrkeslivet. Det blev också en stor arbetskraftsinvandring, Från Finland, Grekland, Italien och Jugoslavien kom arbetare som hjälpte till att hålla den svenska industrin igång. om äktenskap På 50-talet gifte man sig för livet. Det var ett viktigt beslut att avgöra med vem man skulle leva med. När ett par började träffas kallades det att sällskapa eller kila stadigt. Sedan kom förlovningen, lysningen, giftermålet och barnen. Att vara sambo var ovanligt och inte riktigt accepterat. Samkönade förhållanden fick man smyga med. Under hela femtiotalet sågs homosexualitet som en sjukdom som gick att bota.

10 om barn De barn som föddes på 50-talet fick större frihet och mindre ansvar. De hade gott om tid och möjlighet till lek. Dr. Spocks bok från USA kom med nya uppfostringsidéer. I den stod det att det var viktigt att barn fick lov att vara barn. Barnen träffades utomhus och lekte ute oavsett årstid och väderlek. Indian och cowboys, Röda Vita Rosen, fotboll och brännboll, cykeltävling, bollskola, spionspaning, rockring, hopprep och jojo. om tonåringen 50-talets ungdomar bröt mot gamla invanda mönster och skapade en livsstil som var helt ny. Idéer, mode och ideal kom från USA. I musiken, filmerna och veckotidningarna fanns förebilderna. De nya tonåringarna provocerade och skrämde de vuxna. Det talades om ungdomsrevolt!

11 om nöjen Det dansades på Folkets Hus och i Folkets Park. Det var alltid herrarna som köpte dansbiljett och bjöd upp damerna. Ett par gånger varje kväll var det Damernas, då fick kvinnorna bjuda upp. Biografer fanns det gott om och nya filmer sågs gärna mer än en gång. En biobiljett kostade mellan öre och många gick flera gånger i veckan. om fritid och semester Tre veckors semester! En stor förbättring för alla arbetare. Det gav möjligheter till längre resor. En vanlig semester var att packa bilen och ge sig ut och campa. Ungdomarna cyklade eller liftade gärna. De första charterresorna från Sverige gjordes till Mallorca.

12 Vilka föremål finns i utställningen? Mamma, pappa, flicka och tonårspojke. De har karakteristiska kläder från 50-talet på sig. Mammans vida kjol, med underkjolar under, och den markerade midjan som hon fixade till med en stadig gördel eller höfthållare. Pappan har sluppit ur sin kostym och har en hemmaskjorta, mjuka byxor och pipan på plats. Flickan är klädd i Algots praktiska och slittåliga barnkläder. Tonårspojken har inte fått de nya eftertraktade jeansen ännu utan går klädd i äppelknyckarbyxor, kavaj, skjorta med slips och skolmössan.

13 Herrhatt och keps Alla män bar någon typ av huvudbonad. När man träffade någon man kände, lyfte man artigt på hatten. Nylonskjorta Nylon var ett nytt material som gjorde herrarnas vita skjortor lättskötta. Det var bara att tvätta och hänga upp, ingen strykning eller stärkning längre. Nackdelen var att de var varma på sommaren och iskalla på vintern. Äppelknyckarbyxor En knäkort yllebyxa som de flesta pojkar hade. Byxorna var vida och satt åt vid knäet och det gick att stoppa ner äpplen som man knyckt i dem. Jeans från Algots Efter filmer med James Dean och Marlon Brando blev det populärt med amerikanska jeans. De var svåra att få tag på och då fick det duga med svenska. Slips Vit skjorta och slips, så var de allra flesta pojkar och män klädda. Hatt, handskar och handväska Det var bevisen på att man inte längre var en flicka utan en kvinna. Många fick sina första till konfirmationen, ofta tillsammans med en dräkt. Klänningar The new look var en modetrend för kvinnor. Midjan skulle vara smal och markerades med ett skärp, gärna av resår. Kjolen skulle vara vid och för att få den att stå ut användes flera underkjolar. Bysten skulle vara stor och spetsig och för det krävdes en formad B-H som ibland stoppades upp med bomull. Nylonstrumporna fäste man i höfthållaren som också höll in midjan.

14 Unicabox, mattermos och smörgåslåda På en del arbetsplatser fanns det personalrestauranger men de flesta tog med sig egen mat till arbetet. Soppa i termos och limpsmörgåsar med prickig korv var bra lunchmat. Korrespondenskurs Många arbetade heltid och läste samtidigt olika kurser på kvällen. På 50-talet gjorde många på det sättet en klassresa, från arbetare till tjänsteman. Folkpensionsbrev Under 50-talet blev folkpensionen, som var lika för alla, så stor så att man kunde leva på den. Arbetsfoton Det var tydliga mans- och kvinnoyrken, även om det fanns undantag. De första kvinnliga poliserna och prästerna anställdes under 50-talet, precis som de första manliga sjuksköterskorna. Rockmärken Socialdemokratiska Arbetar Partiet var det största partiet under 50-talet. De regerade i Sverige från

15 Recept från Stora Kokboken-hushållets uppslagsbok i alla matfrågor som kom ut Den använde Märtha Zachrisson, som drev pensionat Regina i Alingsås under 1950-talet. Råglimpor eller Sirapslimpor 750 gr (1 1/2l) rågsikt omkr. 250 g (5 dl) vetemjöl 5 dl degspad: mjölk, gärna syrlig eller hälften mjölk och hälften vatten eller skummjölk eller kärnmjölk eller svagdricka g jäst litet strösocker 1-1 ½ tsk salt g flottyr eller smör 1-1 ½ dl Sockerbolagets ljusa eller mörka sirap Olika kryddor kan tillsättas t. ex. I. 2-3 tsk fänkål eller anis II. 2 pomeransskal 2 tsk fänkål Skall pomeransskal användas, så sätt på dem i rikligt med kallt vatten och låt dem sakta koka mjuka (omkr. 1 ½ tim.). Skär därefter bort det ljusa på dem och skär skalen i små tärningar. Vill man ej koka skalen, kan det bruna på dem rivas av på rivjärn. Stöt kryddorna. Rör ut jästen med litet socker. Smält fettet, häll i degspadet och värm det fingervarmt. Användes syrlig mjölk, så vispa i den. Slå blandningen i bakbunken och häll i sirapen. Sätt till så mycket mjöl att en lös och tjockflytande deg bildas. (Man bör sätta till rågsikten först, därefter vetemjölet.) Blanda ned jästen, saltet, kryddorna och därefter mjöl, lite i sänder. Slå degen kraftigt, tills den blir blank, seg, smidig och släpper bunken. Skrapa ned all deg från kanterna och från bakspaden. Strö över litet mjöl, lägg över en varm bakduk och ställ degen på ljum, dragfri plats. Låt den jäsa till knappt sin dubbla storlek. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den därefter med händerna, tills den släpper bordet. Dela degen i 3-4 delar. Rulla ut varje del till en limpa. Lägg limporna på smord plåt. Pensla dem lätt sidorna med litet smält smör. Det går då lättare att bryta isär dem, då de är gräddade. Limporna blir dock vackrast, om de jäsas på mjölad bakduk med filt under. Lägg då den vackraste sidan av dem mot duken. Drag upp bakduken i ett veck mellan varje limpa, så att de ej jäser ihop. Vänd dem försiktigt, när de är uppjästa, över på smord plåt. Den sida, som ligger ned mot bakduken, skall ligga upp på plåten. Nagga dem försiktigt längs efter med en sticka. Grädda limporna i medelgod ugnsvärme. Pensla dem med varmt vatten eller sirapsvatten, då de är halvgräddade, och ännu en gång, då de är färdiggräddade. LYCKA TILL!

16 Sydda monogram Fortfarande under 50-talet var det så att kvinnorna förberedde sitt nya hem innan de gifte sig. De sydde lakan och handdukar som märktes med den nya familjens initialer. 50-talets formspråk med raka och enkla bokstäver förenklade visserligen arbetet men de la ner många timmar på att Boken Det man köpte/fick till bröllopet skulle hålla hela livet. Man valde med omsorg och en del använde sig nog av boken Att bygga bo. Den var en guide både till hur man hittade de rätta kvalitetsvarorna, till äktenskapet och till hemmets skötsel.

17

18 Babydocka Att få en docka var många flickors önskedröm. En riktig babydocka eller kanske en Gingerdocka som såg ut som en större flicka. I slutet av 50-talet dyker så Barbiedockan och hennes Ken upp. Hopprep och boll Den mesta leken skedde utomhus. Hoppa rep på olika sätt och följa bollskolans schema var populärt. Bokmärken Det samlade och bytte barnen med varandra. Ett sätt att byta var att stoppa ett märke i en vikt skrivbok. Öppna bladet och se vad man fått. Stenkulor Slå ner en pyramid eller få ner kulan i en håla var två olika sätt att spela kula. Tennsoldater Många barn göt sina egna soldater och ibland målade de dem. Briojärnväg och lego Under 50-talet kom många så kallade pedagogiska leksaker. Redan 1949 gick det att köpa lego-bitar och den populära järnvägen började säljas 1957.

19 Ett förslag på en bollskola som Gunvor, född 1933, brukade göra på rasterna när hon gick på Majornas kommunala flickskola i Göteborg. Bollskola mot vägg Börja med de tolv kasten och fortsätt nedåt. När du tappar bollen är det näste mans tur. Nästa gång det blir din tur fortsätter du där du missade bollen senast. Du bollar från 12 1 (tolvkursen), sedan från 11-1 (elvakursen), så 10-1 (tiokursen) osv. 12 kast underifrån 11 kast från axeln 10 kast med en hand (fånga också med en hand) 9 kast under ett ben 8 kast bakom ryggen 7 kast med en handklapp mellan varje kast 6 kast med ett slag med händerna mot axlarna mellan varje kast 5 kast med slag på knäna mellan kasten 4 kast med handklapp under ett ben mellan kasten 3 kast då du fångar bollen med korsade händer 2 kast då du snurrar runt ett varv innan bollen fångas 1 kast då du klappar hänerna, gör en slängpuss och en handklapp innan du fångar bollen LYCKA TILL!

20 Radio Innan TV:n kom så var det radion man samlades kring. Det fanns bara en kanal fram till 1955 då P2 startade. Ville man lyssna på den nya musiken, rock and roll, så var det Radio Luxemburg som gällde. Det var en radiostation som sände från Marnach i Luxemburg men som var lätt att ratta in i Sverige. Skivor De små vinylskivorna var inte alls lika ömtåliga som de gamla stenkakorna. Hade man en liten bärbar grammofon så kunde man ta med dem till kompisar och till och med i bilen. Filmisar Bilder på olika filmskådespelare och artister som framför allt tonåringarna samlade på. De köptes i ett paket tillsammans med tuggummi. Var man sportintresserad så köpte man kanske hellre Alfa-tablettask där det låg med bilder på fotbollsspelare. Television 1954 gjordes de första provsändningarna i Sverige spelades VM i fotboll i Sverige och flera matcher direktsändes i TV. Många köpte sin första TV då eller byggde helt enkelt en själv! Sport Många minns de stora sporthändelserna under 50-talet. VM i fotboll 1958 när Sverige tog silver och Ingemar Johanssons VM-titel i boxning midsommar 1959.

21

22 Dukat till frukost Under hela 50-talet var det kvinnorna som skötte allt hushållsarbete ofta med ett förkläde knutet om midjan. Mycket gjordes för att underlätta arbetet i köket. Diskmaskin, hushållsassistent, elvisp och brödrost var en stor hjälp för de kvinnor som blev dubbelarbetande. Köket gjordes också vackrare med hjälp av porslin från kända designers. Marianne Westman har gjort smörasken och Berit Ternell tallriken. Mycket av glas och porslin ersattes av det nya materialet plastic, som dricksglaset här. Mjölken köptes i lösvikt och hämtades i mjölkaffären i spann eller flaska. Dagliga inköp Det mesta handlades i små specialaffärer, mjölkaffären, charkuteriet, ost och fiskaffärer. Där handlade man över disk och fick hjälp av en expedit. Det kom många nya varor som skulle förenkla matlagningen, konserver, frusen mat och ost på burk! Varorna bars hem i en egen väska eller kasse. Ända fram till 1954 var det brist på kaffe och man fick inte köpa hur mycket man ville. Alla som var över 16 år fick använda ransoneringskuponger för att köpa kaffe.

23 Prydnadssaker till alla! Det designades och producerades för folket. Prydnadssaker i glas, porslin, keramik och trä blev billigt att köpa. Den som ville kunde byta ut sina saker ofta, följa med i nya inredningstrender, och på det sättet alltid ha ett modernt hem. Det här gällde också möbler och textil. IKEA öppnade sitt första varuhus 1958 i Älmhult och tanken var att sälja möbler av bra kvalité till ett bra pris. Teak = exotiskt Material och mönster från andra länder blev populärt. Teak och mahogny från regnskogarna användes i både möbler och till prydnadssaker.

24 Kläderna skulle hålla länge De allra flesta kvinnor sydde sina och barnens kläder själva. De använde mönster från STIL, eller skickade efter från Femina. Veckotidningarna hade också ofta stickmönster. Dragkedjor och knappar byttes och det lappades och lagades. Kläder slängdes inte i onödan. Grova strumpor stoppades med hjälp av strumpstoppen. Nylonstrumpor lagades med hjälp av om man inte hade råd att lämna in dem för För att hålla skorna i fint skick användes skoborste och skokräm. Göra sig fin I reklamannonser från 50-talet syns det att det var viktigt att lukta gott, ha fin frisyr och vara slätrakad. Talk under armarna fick duga innan det fanns deodorant. Männen rakade sig med raktvål, borste och rakhyvel även om det kom elektriska rakapparater. Niveacremen ströks på läpparna, kinderna och näsan under vintern för att skydda mot kyla och nare. Att lägga håret hos frissan 1 gång i veckan var vanligt. 50-talets frisyrer krävde papiljotter och hårnålar.

25 Ut i världen Att visa var man hade varit på semester var viktigt. Souvenirer med platsens namn sattes på allt från askfat till broscher. Att äta på restaurang under semestern var uteslutet för många. Maten togs med hemifrån och lagades på spritkök. Fiskeredskap användes för att dryga ut maten. Motiven som skulle fotograferas med lådkameran valdes noga ut. Det fanns inte plats med så många bilder på en rulle film. I garaget Den vanligaste bilen i Sverige under 50-talet var den lilla Bubblan, folkvagnen. Bilhandskarna hörde till bilförarens utrustning. På bilens nummerplåt kunde man se varifrån den kom. O eller OA betydde att det var en göteborgare, R kom från skaraborg och A var stockholmare. Även om många fick råd att köpa bil så var det väldigt vanligt att cykla till och från jobbet, skolan eller när man handlade. Byxhållarna höll byxbenen på plats och hindrade dem från att fastna i cykelkedjan.

26 Vill du jobba vidare med 1950-talet! Ta kontakt med lokala föreningar Det kanske finns några som håller på med gamla bilar och som kan tänka sig att komma och visa upp dem och bjuda på en åktur. Fråga er pensionärsförening om de skulle vilja göra ett 7-sorters kakor fika, duka med 50-talsporslin och dukar. En kör kanske kan tänka sig att ge en 50-talskonsert. Gå på loppis och leta vardagsföremål Letar man efter vardagsföremål och struntar i designporslin så går det fortfarande att hitta väldigt mycket till en billig penning. Mjölkflaskor brukar kosta en tia, veckotidningar fem kronor och nylonstrumpor är lätt att hitta. Fråga också era gäster och anhöriga vad de kan tänkas ha i garderober och förråd. Sätt ut en liten annons i lokaltidningen! Skaffa musik från kända 50-talsartister Det roligaste är ju om ni har tillgång till Spotify, då kan ni lägga upp olika spellistor för både er själva och era gäster. Var och en har ju sina favoriter men det finns några artister som de allra flesta minns och gärna pratar om. Snoddas är det nästan alltid någon som sett, eller till och med träffat. Elvis Presley minns många när de hörde första gången på radion. Gör ett musikquiz Quiztävlingar är ju riktigt populära just nu så bjud in allmänheten till ett 50-talsquiz. Ordna en modevisning Om ni har en second hand affär i närheten så kanske de kan ställa upp med kläder annars så finns det nog också en hel del av det i garderober och på vindar. Prova att bjuda in pressen och gör ett upprop/efterlysning i den lokala tidningen. Bjud in allmänheten! Dansa Sätt på en skiva med Frank Sinatra och dansa en stund! Svårare än så behöver det inte vara. De allra flesta har dansat under hela sin ungdom och tidiga vuxenliv. De har dansen i ryggmärgen och dansar lika bra sittande som stående.

27 Vill du lära dig mer om 1950-talet! SVT har gjort ett antal filmer med klipp ifrån TVsändningar och journalfilmer. De heter Året var och går att köpa i SVT s butik på nätet eller i vanliga filmbutiker. De går också att låna på de flesta bibliotek. Sveriges Radio har en sida som kallas för SRminnen och där kan man välja bland radioprogram från 1930-talet och framåt. &grupp=2371 På Youtube kan du hitta både klipp från svensk TV och film men också många av 50- talets artister. Faktaböcker om 1950-talet finns det gott om, här kommer några: Nostalgiboken, A.Triberg, E.Kallhed Ung på 50-talet, Kerstin Gunnemark Minnenas Galleri, Kerstin Gunnemark Pojkarnas nostalgibok-det skimrande 50-talet, H. Dahlman Och läs gamla veckotidningar, de är fulla av 1950-talets vardag.

28 Pris för utställningen: kronor I priset ingår: Transport Bygge och rivning av utställningen (viss bärhjälp kan behövas) 1 dag med pedagog för personalfortbildning Affisch, personalhandledning och pressmeddelande kan laddas ner från Utställningen behöver ca 20 m2 men den går att sprida ut, allt behöver inte stå samlat, så en matsal eller ett samlingsrum passar bra. Utställningsperioden är på 3 5 veckor. Föreställningen: 1 dag med max två föreställningar på ca 45 minuter. Två musiker och en pedagog. Ring för prisuppgift. Bokningar görs genom: Ida Lagnander, Västarvet, Utställningen kommer, , ida.lagnander@vgregion.se Faktaruta 50-talsliv ingår i Västarvets turnerande verksamhet, Utställningen kommer. Den har sitt ursprung på Västergötlands museum där en stor utställning om 50-talet visades under Utställningen byggdes om och har turnerat i Västra Götalands regionen sedan Västarvet är Västra Götalands regionens natur och kulturarvsförvaltning. Där ingår Bohusläns museum, Lödöse museum, Forsviks Industriminne, Vänersborgs museum, Västergötlands museum, Vitlycke museum, Hemslöjdskonsulenterna och Studio Västsvensk Konservering. Bluebeat Music arrangerar och förmedlar underhållning med bland annat Göteborgsbandet Uncle Jam. Kontakt: info@bluebeat.se,

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross.

4. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Fullkornsbröd Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 1 bröd 8 dl rågsikt 2 dl rågkross 1 dl havre- eller vetekli 1 dl linfrö 1 tsk salt 1 msk bikarbonat 1 dl lingonsylt

Läs mer

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen:

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen: Grova bröd Grova skållade bullar, 20 st. Skållning: 3 dl grahamsmjöl 3 dl kokande vatten Efter skållningen: 50 g margarin 3 dl vatten 1½ tsk salt 2 msk sirap 5 dl grahamsmjöl 4-5 dl vetemjöl Skållningen:

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

FOODNOTES. tävling 2018

FOODNOTES. tävling 2018 RECIPES DONE BY VEMDALENS YOUTHS FOODNOTES I GRÖNSAKSMÅLET MER GRÖNSAKER TILL FEMTEKLASSARNA!! tävling 2018 19. Ingredienser 75 gr Kruskakli, 650 gr Lantbrödsmjöl, 50 gr Jäst, 4 dl Vatten (fingervarmt),

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

RECEPT B R Ö D

RECEPT B R Ö D 2019 RECEPT BRÖD TORNEDALSRIESKA 1 ¼ kg kornmjöl 11 dl kallt vatten 1 pkt jäst 1 msk salt En norrländsk delikatess Lägg GSB på ugnens trådgaller och ställ ugnen på 250 grader Rör ut jästen i lite ljummet

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Bullbak för fika i bersån

Bullbak för fika i bersån 1 Bullbak för fika i bersån Bullar för kalaset, fikat eller bara för att ha i frysen. Här är fem recept på goda bullar. Foto: Ulf Svensson Grunddeg till vetebullar Ingredienser 40 bullar 50 g jäst, för

Läs mer

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har mannen? 4. Vad gör han? Sida 5 arbeta

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar Prisa poωatisen! Text & recept Tina Nordström Ass receptutvecklare benny cederberg Foto Magnus Palmér Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset Först och främst ska vi väl tacka Alströmer för att

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

THORILDS BASRECEPT. 1 ½ tsk torrjäst 1 msk matolja ½ dl fibrex ½ dl krossade linfrö ½ dl solrosfrö 2 dl vatten (37 )

THORILDS BASRECEPT. 1 ½ tsk torrjäst 1 msk matolja ½ dl fibrex ½ dl krossade linfrö ½ dl solrosfrö 2 dl vatten (37 ) Gör så här: För samtliga recept som följer på det här uppslaget (Thorilds recept) skriver Thorild att man efter att maskinen gått i 10 minuter ska: - Kontrollera att alla ingredienser kommit in i degen.

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Skala löken, skär den i skivor och fräs den i stekpanna

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Vad händer idag och varför? Ni tränar på olika baktekniker Gluten, Degspad, Rundriva, Jäsa, Nagga Vi ska baka matbröd/bullar som ni i gruppen försöker göra mer hälsosamt.

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll)

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Kursens innehåll: Vecka1: Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Vem är du? Var arbetar du? Varför väljer

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Dagboken Mini. Av Lillia

Dagboken Mini. Av Lillia Dagboken Mini Av Lillia September 7 september Hej dagboken. Jag heter Lilia och jag är 12 år gammal. Jag har en egen orm som heter Lusen. Jag går i klass 5 och älskar att spela fotboll. Jag började skriva

Läs mer

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Varför: Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning och matlagning och olika metoder för detta.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Har du koll på dagarna?

Har du koll på dagarna? Har du koll på dagarna? Den här veckan hyllar vi kanelbullen och skickar ut en kasse fylld med godsaker för dig som älskar att baka. Och det passar dessutom perfekt eftersom det är Kanelbullens dag torsdagen

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max.

Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max. monstret AV MELVIN Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max. -Vad konstigt att du hörde det Max,

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Kompisböcker 1-2 Facit

Kompisböcker 1-2 Facit Kompisböcker 1-2 Facit Matchen Kristina Murray Brodin Paket 1 MATCHEN 1 Matchen Kan du? 1 ONSDAG 2 TRÄNARE 3 VIKTOR 4 SAMS MAMMA 5 SVÄRA 6 ARVIDS PAPPA 7 FOTEN 8 KLUBBAN 9 DATASPEL Vem är det? Johan Viktor

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS ENKLA SMÅRÄTTER MED varg SOM BAS PROTEINRIKT OCH GOTT FÖR ÄLDRE Kvarg har blivit mycket populärt under de senaste åren. Med sitt höga innehåll av protein är det en bra produkt för alla med en aktiv livsstil.

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Kalles mamma får en psykos

Kalles mamma får en psykos Kalles mamma får en psykos Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Kalle bor i en lägenhet på Marmorgatan med sin mamma och pappa. Kalle går i 6-års gruppen på skolan. Kalles pappa är taxichaufför.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea.

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. MONSTRET Kapitel 1- Ljuden - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. De var på lektion i hemkunskapen. Lisa bakade

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg Bygg Älvsbyhus jubileumsmodell Saga som årets pepparkakshus eller annat valfritt Älvsbyhus! Vi gör denna tävling som en avslutning på vårt 70-årsjubileum som vi firat hela 2014. I år bjuder vi in till

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Varmare, sötare tider! Följ upp påskmiddagen med ett härligt bakverk, en festlig kaka eller en läcker dessert. Smaskens för både stora och små. Citrondessert

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter vårt dagliga bröd (sas) AV-nummer: 31404tv 11 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker./ Det har funnits i alla tider. Man kan göra det hemma om man vill.

Läs mer

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Av Martina, Simon och Kasper Det var en gång en jultomte som skulle fixa julklappar till alla barnen. Det var 5 dagar kvar till jul och han var

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb!

Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb! Välkommen ombord! Nu är du Garantör. En av tio, bland över 11 000 sökande. Häftigt, va? Och grattis till ett av Sveriges mest sökta jobb! Matkassen du har framför dig är den första av totalt tolv, fylld

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer