Rehabilitering med samtal och yoga i grupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rehabilitering med samtal och yoga i grupp"

Transkript

1 Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap Rehabilitering med samtal och yoga i grupp En utvärdering av Akademiska Sjukhusets projekt för cancerpatienter Författare: Handledare: Camilla Carlson Cecilia Arving Hanna Eriksson Romell Examinator: Maria Carlsson Examensarbete i Vårdvetenskap 15 hp Sjuksköterskeprogrammet 180 hp 2012

2 SAMMANFATTNING Syfte: Syftet med studien var att undersöka effekterna av projektet Rehabilitering med samtal och yoga i grupp hos cancersjuka patienter, med avseende på fysiskt, socialt, känslomässigt och funktionellt välbefinnande. Därutöver studerades effekten på deltagarnas hälsa samt deras tillfredsställelse med projektet. Metod: Utvärderingen utfördes med kvantitativ metod och deskriptiv, longitudinell forskningsdesign. Konsekutivt ombads deltagarna i nybörjarkurserna att delta, under perioden 20 oktober 2010 till 18 augusti Enkäterna delades ut före och efter genomförd kurs (n=). Data analyserades genom beroende t-test och deskriptiv analys. Resultat: Inga signifikanta skillnader kunde ses gällande fysiskt välbefinnande, socialt välbefinnande, känslomässigt välbefinnande eller funktionellt välbefinnande, inte heller gällande fysisk funktion, rollfunktion eller andfåddhet. I patientutvärderingen framkom det att n=16 (64 %) uppskattade att få träffa andra i en liknande situation. Deltagarna hade mycket nytta av yogans kroppsövningar (n=15, 60 %), yogans avslappning (n=19, 76 %) och för att minska oro i samband med sjukdomen (n=10, 41,7 %) och minska stelhet i kroppen (n=12, 48 %). Slutsats: Inga signifikanta skillnader kunde ses i undersökningen. Deltagarna uppgav att de varit nöjda med kursen och att de haft nytta av dess olika delar. Vidare forskning och utvärdering bör utföras då underlaget varit bristfälligt. Nyckelord: Cancer, Yoga, Samtalsterapi/gruppterapi, Patientutvärdering, Välbefinnande.

3 ABSTRACT Aim: The aim of the study was to examine the effects of Rehabilitation with psychotherapy and yoga in group with cancer patients, regarding physical, social, emotional and functional wellbeing. The participants health and satisfaction with the project were also evaluated. Method: The evaluation was made with quantitative method and descriptive, longitudinal design. The participants in the new beginners class were consecutively asked to participate, from October 20th 2010 until August 18th The questionnaires were given before and after a completed course (n=). Data were analyzed with dependent t-test and descriptive statistics. Result: No significant differences were seen regarding physical wellbeing, social wellbeing, emotional wellbeing and functional wellbeing, or regarding physical function, role function and breathlessness. The participants (n=16, 64 %) appreciated the opportunity to meet others in a similar situation. The participants had a lot of use of physical exercises (n=15, 60 %), the relaxation in yoga (n=19, 76 %), to minimize anxiety in connection with the disease (n=10, 41,7 %) and to minimize the body s stiffness (n=12, 48 %). Conclusion: No significant differences were seen in the study. The participants were satisfied with the project and thought it was useful. Further research and evaluation is needed related to the shortages of data. Keywords: Cancer, Yoga, Psychotherapy, Patient satisfaction, Wellbeing.

4 INTRODUKTION Det finns cirka 200 olika cancersjukdomar, varav de i Sverige vanligaste är prostatacancer, bröstcancer, lungcancer, hudcancer och tjock- och ändtarmscancer. Faktorer som kan leda till att en individ utvecklar cancer är ärftlighet, livsstilsfaktorer som mat, solning och tobak liksom virus, radioaktiv strålning och föroreningar i miljön. Ett cancerbesked leder i många fall till att vardagen för den drabbade förändras och en cancerbehandling är ofta lång och krävande med många olika biverkningar så som trötthet, håravfall, illamående och nedstämdhet (Cancerfonden, 2010). Att få en cancerdiagnos drabbar individen hårt och leder till känslor som rädsla, chock och ångest inför framtiden. En individ i chock har ofta sämre förmåga att hantera sin situation och copingförmågan sänks. Den huvudsakliga omvårdnaden som då krävs bör fokuseras på att hjälpa den drabbade individen att på bästa sätt hantera sin situation (Valand & Fodstad, 2002). Ett cancerbesked blir för de flesta drabbade, oberoende prognos, en påminnelse om livets skörhet. Reaktionen på ett cancerbesked varierar med individen och vissa faser tar längre tid än andra att gå igenom. Reaktionen vid ett cancerbesked kan för de allra flesta dock beskrivas som en krissituation. Kriser kan vara svåra att ta sig ur och det är många tankar och känslor som måste bearbetas. Det är ofta lättare om den drabbade kan dela det han/hon upplever och känner med någon annan, samt att ta emot stöd från omgivningen. Familj och närstående samt vänner och sjukvårdspersonal kan utgöra en viktig del i rehabiliteringen liksom under sjukdomsprocessen. Individer som har drabbats av cancer kan även känna sig hjälpta av att prata med andra som gått igenom samma sak. Detta kan ske genom deltagande i en patientförening alternativt i en samtalsgrupp. En del patienter känner sig hjälpta av komplementär behandling så som healing eller yoga (Cancerfonden, 2009). Individer med en cancerdiagnos har ofta funktionella problem. Patienterna måste hantera konsekvenser av både sjukdomen i sig och den behandling som ges. Detta är mycket påfrestande och ofta kräver patienter med en cancerdiagnos rehabilitering och stöd av olika slag. Behovet av rehabilitering och stöd beror på hur lång tid patienten haft vetskap om diagnosen, vilken typ av behandling som är den aktuella, förekomsten av metastaser samt hur långt sjukdomen framskridit. Behovet och önskan av att få rehabilitering varierar även beroende på vilka symtom som patienten upplever. Patienter som lider av en eller flera symtom så som trötthet, ångest och oro relaterat till en cancerdiagnos, önskar i större utsträckning rehabilitering och stöd (Kim et al., 2011).

5 Välbefinnande Ett cancerbesked påverkar en patients välbefinnande, vilket är ett flerdimensionellt och subjektivt begrepp. Vissa definitioner likställer välbefinnande med upplevelsen av livskvalitet, andra definierar ett upplevt välbefinnande som ett tillstånd som uppstår när en individ slipper ifrån ett tillstånd av obehag. Katie Eriksson visar på att välbefinnande är något subjektivt, vilket gör att två personer med samma symtom och diagnos inte behöver känna sig lika sjuka (Bjørk & Breievne, 2005). Enligt Eriksson kan man vara sjuk och samtidigt ha god hälsa, då hälsa ses som ett samspel mellan välbefinnande, friskhet och sundhet. Något som är viktigt är att livet är målinriktat och meningsfullt. Varje individ har ett ansvar för sitt liv, sin hälsa och sin inställning kring sin eventuella sjukdom. Trots att personen har en allvarlig kronisk sjukdom så kan livet fortfarande vara meningsfullt (Kristoffersen, 2005). En definition på god hälsa är att ett totalt psykiskt, fysiskt och socialt välbefinnande föreligger. Det psykiska välbefinnandet står för människans subjektiva känslor och tankar, medan det sociala välbefinnandet står för relationen med andra i vår omgivning. Det fysiska välbefinnandet syftar till kroppens funktioner och det funktionella välbefinnandet syftar till människans funktion i samhället och i sin omgivning (Kristoffersen, 2005). Samtalsterapi Samtalsterapi syftar till att stärka självtilliten hos patienten och lära ut problemlösningsstrategier (Onkologkliniken, 2011). Samtalsterapi eller psykoterapi, en form av behandling vid psykiska och psykosomatiska sjukdomar, kan vara till hjälp för en individ som mottagit ett cancerbesked samt för dennes anhöriga. Psykoterapi kan erbjuda patienten en möjlighet att på ett strukturerat sätt genom samtal, hantera och bearbeta sina känslor, tankar och sitt beteende. Psykoterapin ska anpassas efter individens behov och förutsättningar och målet är ofta att individen ska utveckla en förmåga att sammankoppla det som händer inom personen med yttre händelser, samt att se och hantera symtom samt kognitiva problem. Det finns olika former av psykoterapi; psykodynamisk psykoterapi, kognitiv beteendeterapi, kognitiv terapi, psykosocial rådgivning samt interpersonell psykoterapi. Behandlingen kan ske i grupp eller individuellt och målet är att individens symtom ska bearbetas, förmildras eller avlägsnas. Målet är även att ohälsosamma relationer och beteendemönster ska förbättras samt att individen ska utvecklas i en positiv riktning. Den idag rådande behandlingsformen är kognitiv beteendeterapi, vilken har starkast evidens både i grupp och individuellt. Kognitiv psykoterapi som samtalsterapi syftar till att patienten genom kunskap och förståelse ska lära sig att hantera sina symtom och kognitiva störningar. Kognitiv psykoterapi lär patienten att kontrollera sina tankar och förändra negativa reaktionsmönster (Mattsson, 2010).

6 Effekter av samtalsterapi Simpson, Carlson och Trew (2001) visar i en studie gjord på patienter med bröstcancer att samtalsterapi i grupp bidrar till att patienterna upplever en förbättrad livskvalitet, har färre psykiska symtom, känner sig mindre deprimerade och får ett jämnare humör än den kontrollgrupp man jämförde med. Andersen et al. (2008) har studerat överlevnaden hos kvinnor med bröstcancer som gått i gruppterapi en gång per vecka under ett år. Ämnen som diskuterades under samtalen var hur individerna kunde minska sin upplevda stress, hur de kunde förbättra sitt humör samt hur viktigt det var att patienten följde sin cancerbehandling. I studien följdes deltagarna upp efter sju till 13 år och en signifikant skillnad visade att kvinnorna som deltagit i samtalsterapin hade en reducerad risk att drabbas av återfall i sin cancersjukdom. Studien bestod av 212 individer och av de totalt 62 individerna som återinsjuknade var det 29 i interventionsgruppen och 33 i kontrollgruppen. Det visade sig även att kvinnorna som deltagit i terapin hade en reducerad risk att avlida på grund av sin cancer. Totalt 54 individer avled, 24 i interventionsgruppen och 30 i kontrollgruppen. I en studie gjord av Classen et al. (2001) bland kvinnor med metastaserande bröstcancer, visade det sig att individerna som deltagit i någon form av samtalsterapi och stödjande gruppterapi hade minskade humörsvängningar och traumatiska stressymtom. Detta i jämförelse med kvinnor i en kontrollgrupp som istället fått ett skriftligt inlärningsmaterial om bröstcancer som stöd vid sin cancersjukdom. Slutsatsen som drogs var att stödjande samtalsterapi i grupp kan hjälpa individer med metastaserande bröstcancer att hantera upplevd stress liksom det minskar den oro patienten upplever. I en studie gjord av Goodwin (2005) framkom det att ett deltagande i samtalsterapi har betydelse för och påverkar patientens humör liksom det leder till minskad maladaptiv stresshantering, minskad oro, ångest och ilska samt färre rädslor och fobier. Detta i en jämförelse med en kontrollgrupp. Patientens upplevelse av smärta korrelerade starkt med individens humör. Ett gladare och jämnare humör visade på bättre kontroll av, samt mindre upplevd, smärta. Störst blev skillnaden bland de kvinnor som från början var rädda, oroliga och pessimistiska. Yoga På Sanskrit betyder ordet yoga harmoni, helhet och förening, där harmonin avser samspelet mellan sinne, själ och kropp. Yoga är en tusenårig tradition från Indien som anses kunna minska stress, spänningar och stelhet. Den anses även kunna förbättra hälsan och välbefinnandet samt göra så att man kommer till insikt om sig själv och sitt högre medvetande. Yoga består av olika tekniker och inkluderar både fysiska rörelser, avslappning,

7 meditation samt koncentrations- och andningsövningar. De fysiska övningarna, så kallade asanas, utförs i takt med personens andning och avser att stärka kroppens funktioner, som till exempel matsmältningen och blodcirkulationen. Tanken med andningsövningarna, pranayama, är att de ska öka energin, lugna sinnet och minska stressen. Avslappningen, yoga nidra, löser upp spänningar både mentalt, fysiskt och emotionellt. Dessa olika steg leder sedan till meditationen där harmoni skapas och förmågan att utföra olika vardagliga uppgifter förbättras (Satyananda Yoga Sverige [SYS], 2008). Det finns många olika sorters yoga, till exempel iyengar- och ashtangayoga, som alla har olika specialiseringar och är mer eller mindre lik den traditionella yogan (Bower,Woolery, Sternlieb & Garet, 2005). Satyananda yoga, som är den form av yoga som används vid Akademiska sjukhusets grupp Rehabilitering med samtal och yoga i grupp för cancerpatienter, grundas i den klassiska yogan. Denna form av yoga lägger tyngdpunkten på att acceptera tankar, känslor och sin kropp så som den är i nuet (Satyananda Yoga Sverige [SYS], 2008). Effekter av yoga Effekterna av yoga har undersökts i olika sammanhang, bland annat har dess inverkan på astma, depression samt olika hjärt- och smärttillstånd studerats. Då en stor del av cancerpatienterna lider av kraftig orkeslöshet och trötthet, fatigue, flera månader efter avslutad behandling valde Bower, Garet & Sternlieb (2011) att studera om yoga kunde förbättra detta tillstånd. Elva patienter fick under tolv veckor utöva iyengar yoga två gånger i veckan och mätningar utfördes före och efter interventionen. Även deltagarnas fysiska förmåga mättes genom att deltagarna fick gå en viss sträcka på tid, samt resa sig upp och ner från en stol fem gånger på tid. En minskad fatigue kunde ses efter interventionen och en förbättrad livskvalitet samt minskad nedstämdhet kunde mätas. En förbättring kunde även ses gällande stoltestet efter interventionen, dock kunde ingen tydlig förbättring ses gällande gångtestet. Lin, Hu, Chang, Lin & Tsauo (2011) utförde en metaanalys där tio utvalda artiklar granskades för att studera vad yoga har för effekt på livskvaliteten, samt på psykisk och fysisk hälsa hos cancerpatienter. Studien visade på att yoga kan förbättra patienternas psykiska hälsa och upplevda livskvalitet, samt att det kan minska patienternas stress och humörsvängningar. Dock kunde ingen signifikant skillnad ses mellan grupperna gällande yogans effekt på den fysiska hälsan. Ulger och Yagli (2010) studerade vilken effekt yoga har på upplevd livskvalitet hos patienter med bröstcancer. I studien framkom det att yoga leder till minskad oro och stress, att det

8 bidrar till att patienterna på ett bättre sätt klarar av vardagliga sysslor samt att den upplevda livskvaliteten förbättras. Likaså visade Hosakote et al. (2009) på minskade psykiska symtom, minskade sömnsvårigheter, smärta och fatigue hos de patienter som utövat yoga jämfört med kontrollgruppen. Det visade även på att humöret, aptiten och den upplevda livskvaliteten hos patienterna förbättrades, samt att aktivitetsnivån ökade. I Cohen, Warneke, Fouladi, Rodriguez & Chaoul-Reich (2004) studie fick en grupp patienter med lymfkörtelcancer utöva tibetansk yoga under en sjuveckorsperiod. Syftet var att studera hur deras sömn, oro och fatigue påverkades. De som utövade yoga fick en förbättrad sömn i avseende på sömnkvaliteten, tiden till insomning samt hur länge de fick sova, jämfört med kontrollgruppen. Även sömnstörningarna och användandet av sömntabletter minskade. Någon signifikant skillnad kunde dock inte ses angående oro, depression och fatigue mellan grupperna. I väntan på en operation är det vanligt förekommande att patienter med cancer upplever ökade psykiska symtom, vilket senare kan komma att påverka resultatet postoperativt. Rao et al. (2008a) studerade bröstcancerpatienters humör, livskvalitet och behandlingsrelaterade symtom före, samt en månad efter, genomgången operation. Halva undersökningsgruppen fick utöva yoga, medan kontrollgruppen fick rådgivning och träning. Patienterna som utövade yoga var mindre deprimerade och oroliga, samt hade mildare psykiska symtom. De hade dessutom en ökad livskvalitet jämfört med kontrollgruppen. En viss skillnad kunde ses i immunförsvaret då deltagarna i undersökningsgruppen hade färre antikroppar av typen IgA än deltagarna i kontrollgruppen. Rao et al. (2008b) utförde även en annan studie med samma urvalsgrupp, där de studerade yogans inverkan på det postoperativa resultatet och på läkningen av operationssåret. Interventionsgruppen hade en förkortad vårdtid och en förbättrad sårläkning. Detta relaterat till att dränage och suturer kunde tas bort tidigare från patienterna i denna grupp. Samtalsterapi och yoga i kombination Effekten av en intervention bestående av yoga och samtalsterapi i grupp har utvärderats av Carson et al. (2007). Studien som gjordes granskade effekten av ett program bestående av yoga samt efterföljande samtalsterapi i grupp. Programmet pågick i åtta veckor som en del i en palliativ behandling av kvinnor med metastaserande bröstcancer. En signifikant skillnad visade sig gällande patienternas acceptans av sin situation samt deras sätt att hantera denna. Deltagarna i behandlingen med samtalsterapi och yoga visade även en minskad oro samt minskad daglig smärta och trötthet än de patienter som inte deltog i behandlingen. Det visade sig även att kvinnorna som deltog i rehabilitering med samtalsterapi och yoga i grupp var

9 mindre uppgivna, mer avslappnade och mer benägna att förnya sig och att acceptera framtiden. Dagen efter att yogan genomförts upplevde deltagarna även en ökad ork och mindre upplevd smärta. Rehabilitering med samtal och yoga i grupp Rehabilitering med samtal och yoga i grupp är ett rehabiliteringsprogram som sedan år 2006 bedrivs på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Inom projektets ram erbjuds individer med en cancersjukdom, som antingen är under medicinsk behandling eller färdigbehandlade, kurser i samtalsterapi och yoga. Det finns tre typer av kurser; nybörjarkurs, nybörjar-/fortsättningskurs samt fortsättningskurs. Onkologkliniken erbjuder även en kurs enbart för manliga deltagare. Alla kurser består av fem tillfällen där deltagarna under två timmar får utöva Satyananda yoga, samt medverka i samtalsterapi i grupp under 45 minuter. Yogan består av uppmjukande och avslappnande övningar som är anpassade efter varje deltagares behov och förutsättningar. Den består även av andningsövningar för att frigöra spänningar i andningsorganen och öka syresättningen i kroppen samt meditationsövningar för att åter lära känna sin kropp. Samtalsterapin syftar till att stärka individens självtillit samt till att ge individen redskap för problemlösning. Inom ramen för samtalet tas olika tekniker upp baserade på acceptans och mindfulness, vilket innebär att vara närvarande i den situation man befinner sig. Målet är att hjälpa patienterna att hantera sina känslor och sitt beteende i olika svåra situationer. Samtalen har ett kognitivt perspektiv och leds av en sjuksköterska eller en kognitiv terapeut, alternativt av en kurator. Inom ramen för kurserna erbjuds deltagarna även samtal med läkare, specialistsjuksköterskor, dietister och andra specialister inom onkologi. Patienterna får hjälp med att besvara frågor kring diagnos, behandling, kost, biverkningar och framtiden. Deltagarna kan även själva ta upp olika teman för diskussion (Onkologkliniken, 2011). Programmet syftar till att ge patienten möjlighet att lära sig hantera tankar och känslor, att hitta olika tekniker för att kunna hantera vardagen samt att klara av och minska vanliga biverkningar till följd av den behandling som ges. Viktigt är även att patienterna får träffa andra individer som befinner sin i en likande livssituation och målet är att sprida kunskap om hur livsstilsförändringar kan ge nya strategier för att bearbeta livsfrågor och ge en förbättrad livskvalitet. Kurserna finansieras av bidrag från CURO Riksföreningen för cancersjuka och Föreningen Cancerhjälpen (Onkologkliniken, 2011).

10 Problemformulering Utifrån ovan nämnd fakta framkommer det att yoga och samtalsterapi i grupp påverkar upplevd livskvalitet hos patienter med en cancerdiagnos. Interventionen Rehabilitering med cancer och yoga i grupp är dock otillräckligt utvärderad och då det enligt författarna saknas studier gällande gruppverksamhet med en kombination av yoga och samtalsterapi, önskar vi göra en studie av denna art. En utvärdering av Rehabilitering med cancer och yoga i grupp kan bidra till en ökad kunskap om rehabiliteringens effekter på patienternas hälsa och livskvalitet samt deltagarnas tillfredsställelse med projektet. Syfte Syftet med föreliggande undersökning var att utvärdera effekterna av interventionen "Rehabilitering med samtal och yoga i grupp" med avseende på upplevt fysiskt, socialt, känslomässigt och funktionellt välbefinnande. Vidare var syftet att studera effekten på deltagarnas fysiska funktion, rollfunktion och andfåddhet samt att undersöka deltagarnas tillfredsställelse med interventionen. Frågeställningar Kan interventionen "Rehabilitering med samtal och yoga i grupp" förbättra deltagarnas upplevda fysiska, sociala, känslomässiga och funktionella välbefinnande? Kan interventionen Rehabilitering med samtal och yoga i grupp förbättra deltagarnas fysiska hälsa, med avseende på fysisk funktion, rollfunktion samt andfåddhet? Hur är patienttillfredsställelsen med interventionen Rehabilitering med samtal och yoga i grupp? METOD Design Studien genomfördes med en kvantitativ metod. Forskningsdesignen var deskriptiv och longitudinell (Polit & Beck, 2012). Urval Undersökningsgrupp Projektet Rehabilitering med samtal och yoga i grupp riktar sig till patienter som har en cancerdiagnos och behandlas/har behandlats, på Onkologkliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

11 Föreliggande studie bedrevs mellan den 20 oktober 2010 och den 30 oktober Totalt 94 deltagare anmälde sig konsekutivt till kursen. Deltagarna tillfrågades vid kursstart om de önskade deltaga i studien och tilldelades en förmätningsenkät. Av dessa var det 75 deltagare (80 %) som tackade ja till ett deltagande i studien och besvarade förmätningsenkäten, varav 34 (45 %) även lämnade in eftermätningsenkäten. Av de deltagare som lämnade in både föroch eftermätningsenkäten var det nio deltagare som deltagit vid färre än fem kurstillfällen. Utav de 94 deltagare som tilldelades en förmätningsenkät var det sju deltagare som inte påbörjade kursen, 22 deltagare som valde att avsluta sitt deltagande i kursen och en deltagare som avled under kursens gång. En deltagare lämnade bara in eftermätningsenkäten Totalt var det deltagare som gick minst en kurs á fem kurstillfällen och lämnade in både för- och eftermätningsenkäten.

12 Inklusionskriterier För att inkluderas i studien skulle deltagarna vid ifyllandet av eftermätningsenkäterna ha fullföljt minst en kurs; fem kurstillfällen utspridda på fem veckor samt ha svarat på både föroch eftermätningsenkäten. Exklusionskriterier De deltagare som inte hade skickat in både för- och eftermätningsenkäterna vid projektarbetets start vecka 44, 2011, samt de deltagare som deltagit vid färre än fem kurstillfällen, exkluderades i syfte att få en korrekt statistisk analys av insamlad data. Datainsamlingsmetod De mätinstrument som använts i studien avser att mäta individernas behov och upplevda problem inom projektet med rehabilitering, samtalsterapi och yoga i grupp. Följande mätinstrument inkluderades i studien: FACT-G (The Funktional Assessment of Cancer Therapy scale) Instrumentet FACT-G utreder cancerbehandlade patienters hälsorelaterade livskvalitet. Instrumentet mäter fysiskt, känslomässigt och funktionellt välbefinnande liksom välbefinnande inom familj och umgänge (vilket i studien benämns i termen socialt välbefinnande)(se Bilaga 4). Enkäten består av 27 frågor vilka besvaras på en femgradig skala: 0 = Inte alls, 1 = En aning, 2 = Något, 3 = Ganska mycket och 4 = Väldigt mycket. Deltagarna kryssar för det alternativ som de anser passar bäst (Cella et al., 1993). EORTC (European Orginasation of research and Treatment of Cancer), (lungcancermodulen) - Frågor om din hälsa Enkäten består av tio frågor som rör patientens upplevda fysiska hälsa, varav fem fokuserar på patientens upplevda möjlighet att utföra vardagliga sysslor och fem fokuserar på patientens hälsa under den senaste veckan. Av dessa fokuserar två på patientens upplevda rollfunktion (förmåga att utföra dagliga aktiviteter, jobb och fritidssysselsättningar) och tre på patientens upplevda hälsa med fokus på andfåddhet (se Bilaga 4). Frågorna besvaras på en fyrgradig skala: 1 = Inte alls, 2 = Lite, 3 = En hel del och 4 = Mycket. Deltagarna kryssar för det alternativ som de anser passar bäst. (EORTC, 2011). EORTC s modul för lungcancer används relaterat till att frågorna här specifikt utvärderar patientens andning, någonting som är huvudinriktningen även inom projektets yogadel. Patienttillfredsställelse

13 Enkäten var specifik för projektet och mätte deltagarnas tillfredsställelse med Rehabilitering med samtal och yoga i grupp inom ramen för projektet (se Bilaga 4). Enkäten består av 15 frågor som handlade om antalet kurstillfällen som deltagarna varit närvarande, deltagarnas uppfattning om yoga i grupp, samtalsterapi i grupp, kursens innehåll samt vad deltagarna fått ut av att deltaga i kursen och vilken nytta deltagarna haft av kunskaper i yoga samt samtal i grupp. I studien analyserades frågorna sju och 13 liksom diskussionsfrågorna 14 och 15. Tillvägagångssätt Patienterna som anmälde sig till projektets nybörjarkurs mellan den 20 oktober 2010 och den 18 augusti 2011 tillfrågades om de ville deltaga i studien. Då patienterna, via telefon, anmälde sig till kursen delgavs de muntligen information om studien liksom de tillfrågades om de önskade deltaga. En kallelse till kursen skickades ut till deltagarna tillsammans med ett informationsbrev (se Bilaga 2), enkäterna The Functional Assessment of Cancer Therapy scale (FACT-G) och EORTC (lungcancermodulen) (se Bilaga 4) samt ett frankerat svarskuvert. Enkäterna delades i undantagsfall, då deltagaren inte hunnit få enkäten hemskickad, även ut i samband med det första kurstillfället. Även då ihop med ett frankerat svarskuvert och ovan nämnda informationsbrev. Vid det första kurstillfället fick deltagarna även möjligheten att muntligen ställa frågor kring studien. När deltagarna valde att avsluta sin medverkan i rehabiliteringsgruppen, alternativt efter ett deltagande i maximalt tre kurser, 15 veckor, skickades likadana enkäter ut igen, kompletterad med en enkät som behandlade patienttillfredsställelse med genomgången rehabilitering (se Bilaga 4). Enkäterna skickades även denna gång ut tillsammans med ett informationsbrev (se Bilaga 3) och ett frankerat svarskuvert. Att delta i enkätstudien var frivilligt och enkäterna kodades konsekutivt. Detta för att säkerställa deltagarnas anonymitet. Deltagarna fick inledningsvis information om rätten att när som helst avstå från ett deltagande i studien. Enkäten fylldes i av deltagarna på valfri plats och skickades sedan in till en i studien oberoende forskare, Cecilia Arving, vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala Universitet. Insamlade uppgifter och data behandlades konfidentiellt, insamlade enkäter förvarades och bearbetades på Cecilia Arvings låsta kontor. Personuppgifter förvarades i ett låst brandsäkert skåp i anslutning till kontoret. Bearbetning och analys Erhållen data matades in i Excel, varefter analys av insamlad data utfördes i det statistiska programmet SPSS. Den statistiska analys som användes vid bearbetningen av insamlad data var beroende t-test liksom deskriptiv analys.

14 För skalan som behandlade välbefinnande, FACT-G, skedde analysen i SPSS genom att svaren på varje enskild fråga från för- och eftermätning jämfördes med beroende t-test. Vidare analyserades insamlad data inom de fyra kategorierna; fysiskt välbefinnande, socialt välbefinnande, känslomässigt välbefinnande och funktionellt välbefinnande, vid för- och eftermätning, med beroende statistik då de olika frågorna under varje kategori lades ihop. Analysen enligt ovan gjordes då resultatet från för- och eftermätning skulle jämföras, och eventuella skillnader kunna utläsas. I kategorierna socialt- och funktionellt välbefinnande tyder ett högre medelvärde på ett ökat välbefinnande, för kategorierna fysiskt- och känslomässigt välbefinnande tyder ett lägre medelvärde på ett ökat välbefinnande. Även gällande EORTC, Frågor om din hälsa, skedde analysen av insamlad data med beroende t-test då data för de olika frågorna initialt analyserades separat. Data inom de tre olika kategorierna; fysisk funktion, rollfunktion och andfåddhet analyserades sedan var för sig. För att enklare kunna överblicka resultaten inkluderades i denna analys fråga 1-5 från skalan EORTC i kategorin fysisk funktion, fråga 6-7 i rollfunktion och fråga 8-10 inkluderades i kategorin andfåddhet. Under samtliga kategorier och frågor tyder ett lägre medelvärde på en bättre hälsa. För en mer utförlig redovisning av resultatet redovisas även samtliga frågor var för sig i en separat tabell (se Tabell 2b). Analysen av Patienttillfredsställelse skedde med deskriptiv statistik, både gällande tillfredsställelse med yoga och Rehabgruppen. Resultatet för deltagarnas tillfredsställelse med Rehabgruppen presenteras enligt enkätens utformning, varje fråga för sig, då en tydlig och lättöverskådlig sammanställning av resultatet eftersträvades. Etiska överväganden Då forskning sker på människor är det viktigt att noggrant genomföra ett antal etiska överväganden i samband med planeringen av studien. Forskning där enskilda människor deltar kräver, för att skydda den enskilde och hennes människovärde, en rättslig etisk prövning (Svensk Författningssamling [SFS], 2003:460). Denna studie, vilket utförs inom ramen för en högskoleutbildning på grundnivå, kräver dock inte denna granskning. Ett godkännande av studien, liksom en granskning av denna, har gjorts av verksamhetschef Gunilla Enblad vid onkologkliniken, Akademiska Sjukhuset i Uppsala (se Bilaga 1). Inför ett deltagande i studien mottog deltagarna ett informationsbrev där information gavs om kursen, hantering av personuppgifter enligt personuppgiftslagen samt bearbetning av insamlad data. Deltagarna fick även information muntligen om att ett deltagande i studien var frivilligt och att det när som helst kan avbrytas.

15 RESULTAT Av de deltagare som inkluderades i studien hade 12 personer gått en kurs á fem kurstillfällen och 13 hade gått mellan sex och tio kurstillfällen. Deltagarna var mellan och 78 år, med en medelålder på 57,32 år. Det var 80 % kvinnor och 20 % män som deltog i studien. Effekt på deltagarnas upplevda fysiska, sociala, känslomässiga och funktionella välbefinnande Ingen signifikant skillnad kunde ses gällande det fysiska, sociala, känslomässiga eller funktionella välbefinnandet mellan för- och eftermätningen (se Tabell 1). Påståendet Jag kan arbeta (innefattar även arbete i hemmet) under funktionellt välbefinnande visade på en viss skillnad mellan för- och eftermätningstillfället (p=0,058). Deltagarna kunde arbeta i en högre utsträckning efter Rehabilitering med yoga och samtalsterapi i grupp. En viss förbättring kunde ses för skalorna fysiskt-, känslomässigt- och funktionellt välbefinnande. På skalan socialt välbefinnande kunde däremot en viss försämring ses. Tabell 1: FACT-G TE M N 1, , Socialt välbefinnande 2, , Känslomässigt välbefinnande 1,5400 1,5267 Funktionellt välbefinnande 2, , TE= tidpunkt för enkät, = före start, = efter avslut, M= medelvärde, N=antal, SD= standardavvikelse. För Fysiskt välbefinnande signifikant skillnad (p<0,05). Påståendet Jag kan arbeta (innefattar även arbete i hemmet) under funktionellt välbefinnande visade på en viss skillnad mellan för- och eftermätningstillfället (p=0,058). Deltagarna kunde arbeta i en högre utsträckning efter Rehabilitering med yoga och samtalsterapi i grupp. En viss förbättring kunde ses för skalorna fysiskt-, känslomässigt- och funktionellt välbefinnande. På skalan socialt välbefinnande kunde däremot en viss försämring ses. Deltagarnas upplevda fysiska hälsa Inga signifikanta skillnader kunde ses gällande deltagarnas upplevda hälsa. För frågorna kring fysisk funktion kunde dock en viss förbättring ses mellan för- och eftermätningen (p=0,080).

16 En minimal förbättring kunde även ses för skalorna rollfunktion och andfåddhet (se Tabell 2a). Tabell 2a: Frågor om din hälsa TE M N SD P 1,6320 0, ,080 1,5040 0,40464 Rollfunktion 2,0600 0, ,597 1,9800 0,80984 Andfåddhet 1,6667 0, ,173 1,5067 0,37417 TE= tidpunkt för enkät, = före start, = efter avslut, M= medelvärde, N=antal, SD= standardavvikelse. För Fysisk funktion signifikant skillnad (p<0,05). För en tydligare redogörelse av enkäten EORTC, Frågor om din hälsa, redovisas nedan frågorna var för sig (se Tabell 2b). Tabell 2b: Frågor om din hälsa Har du svårt att göra ansträngande saker, so matt bära en tung kasse eller väska? Har du svårt att ta en lång promenad? Har du svårt att ta en kort promenad utomhus? Måste du sitta eller ligga på dagarna? TE M 2,32 2,08 1,84 1,56 1,20 1,12 1,80 1,76 1,00 1,00 2,04 1,96 N SD 0,988 0,759 0,943 0,712 0,500 0,600 0,707 0,663 0,000 0,000 0,889 0,889 P 0,185 0,110 0,327 0,746 Behöver du hjälp med att äta, klä dig, tvätta dig eller gå på toaletten? Under veckan som gått: Har du varit begränsad i 0,664 dina möjligheter att utföra ditt förvärvsarbete eller andra dagliga aktiviteter? Under veckan som gått: Har du varit begränsad i 2,08 0,862 0,603 dina möjligheter att utöva dina hobbys eller 2,00 0,816 andra fritidssysselsättningar? Under veckan som gått: Har du varit andfådd 1,12 0,332 0,664 även när du vilat? 1,08 0,277 Under veckan som gått: Har du blivit andfådd 1,80 0,816 0,327 när du tagit en promenad? 1,64 0,490 Under veckan som gått: Har du blivit andfådd 2,08 0,954 0,090 när du gått i trappor? 1,80 0,645 TE= tidpunkt för enkät, = före start, = efter avslut, M= medelvärde, N=antal, SD= standardavvikelse. För signifikant skillnad (p<0,05). Deltagarnas tillfredsställelse med Rehabilitering med samtal och yoga i grupp Yogans olika delar hjälpte deltagarna att hantera sina behov och problem. Enligt Tabell 3 ansåg n= 15 (60 %) av deltagarna att de haft mycket nytta av yogans kroppsövningar och n= 19 (76 %) att de haft mycket nytta av avslappningen i yogan. Endast en deltagare ansåg att kroppsövningar, andningsövningar, avslappning och meditation inte varit nyttig alls. Tabell 3: Patienttillfredsställelse yoga Ingen nytta alls Lite nytta Ganska mycket nytta Mycket nytta

17 Kroppsövningar Andningsövningar Avslappning Meditation Antal deltagare (%) 1 (4) 1 (4) 1 (4) 1 (4,2) 2 (8) 3 (12) 1 (4) 3 (12,5) 7 (28) 7 (28) 4 (16) 7 (29,2) 15 (60) 14 (56) 19 (76) 13 (54,2) Deltagarna i studien var sammantaget tillfredsställda med Rehabilitering med samtal och yoga i grupp (se Tabell 4). Gällande oro i samband med sjukdomen ansåg n=10 (41,7%) att de haft mycket nytta av Rehabgruppen. Vad gäller nedstämdhet var det n=11 (45,8 %) som ansåg att de haft ganska mycket nytta av Rehabgruppen för att motverka och bearbeta detta. I patientens egna kommentarer framkom det att n=12 (48 %) av deltagarna ansåg att det haft mycket nytta av Rehabgruppen för att minska stelhet i kroppen. Vidare ansåg n=12 (48 %) att de haft ganska mycket nytta av Rehabgruppen för att minska upplevd stress. I patienternas egna kommentarer framkom det att n= 16 (64 %) ansåg att deltagandet i Rehabilitering med samtal och yoga i grupp gav dem en uppskattad möjlighet att få träffa andra människor i en liknande situation och att få diskutera sin sjukdom med individer som upplevt samma sak. Deltagarna uppskattade även det stöd och den förståelse de upplevde sig få. Vidare framkom det att deltagarna n= 9 (36 %) upplevt att tiden för samtalsterapin i grupp varit för kort för att hinna med fördjupade diskussioner, samt att deltagarna önskade mindre samtalsgrupper för att samtliga deltagare skulle hinna vara delaktiga.

18 Tabell 4: Patienttillfredsställelse Rehabgruppen Oro i samband med sjukdom Oro i samband med provresultat och behandling Nedstämdhet Att klara av negativa tankar Sömn Praktiska problem Problem i kontakten med anhöriga Problem i kontakten med vänner Problem i kontakten med andra Kontakten med sjukvården Att få bearbeta information om sjukdom och behandling Trygghet i vården Planering av dagliga aktiviteter Förbättra min kroppsuppfattning Förbättra min balans Minska stelhet i kroppen Minska min stress Acceptera min situation Ingen nytta alls Lite nytta Ganska mycket nytta Mycket nytta 1 (4,2) 5 (20,8) 6 () 3 (12,5) 6 () 4 (16,7) 10 (41,7) 4 (16,7) Hade inget problem med detta 1 (4,2) 8 (33,3) 1 (4,2) 1 (4,2) 5 (20,8) 4 (16,7) 5 (20,8) 5 (20,8) 7 (29,2) 4 (16,7) 2 (8) 4 (16,7) 6 () 4 (16,7) 6 () 5 (20,8) 5 (20,8) 3 (12,5) 3 (12,5) 7 (28) 11 (45,8) 9 (37,5) 6 () 5 (20,8) 1 (4,2) 1 (4,2) 1 (4,2) 8 (33,3) 8 (32) 6 () 6 () 3 (12,5) 2 (8,3) 2 (8,3) 1 (4,2) 2 (8,3) 3 (12,5) 8 (32) 2 (8,3) 2 (8,3) 6 () 7 (29,2) 11 (45,8) 12 (50) 11 (45,8) 6 () 0 (0) 4 (16,7) 9 (37,5) 3 (12) 2 (8) 2 (8) 0 (0) 2 (8) 7 (29,2) 3 (12,5) 4 (16) 7 (28) 5 (20) 5 (20) 6 (24) 7 (29,2) 5 (20,8) 9 (36) 6 (24) 5 (20) 12 (48) 8 (32) 2 (8,3) 1 (4,2) 6 (24) 8 (32) 12 (48) 8 (32) 7 (28) 4 (16,7) 6 () 3 (12) 2 (8) 1 (4) 0 (0) 2 (8) Antal deltagare (%) DISKUSSION Sammanfattning Inga signifikanta skillnader kunde ses gällande det fysiska, sociala, känslomässiga eller funktionella välbefinnandet mellan för- och eftermätningen. Inte heller mätningen vad gäller deltagarnas upplevda hälsa visade på någon signifikant skillnad. Gällande patienttillfredsställelsen visade det sig att deltagarna i stort upplevde att de haft mycket nytta av yogan och dess olika avslappningsövningar, kroppsövningar och andningsövningar. Deltagarna var i stort nöjda med Rehabilitering med samtal och yoga i grupp och upplevde att behandlingen resulterade i att de kände sig mindre stela och blev hjälpta i sin hantering av oro i samband med sjukdomen. Dessutom minskades upplevd nedstämdhet och stress. Vidare upplevde deltagarna att Rehabgruppen gav dem en uppskattad möjlighet att träffa andra individer i en liknande situation, diskutera sin sjukdom och få stöd. En del av deltagarna önskade dock att tiden för samtal varit längre för att möjliggöra längre och mer fördjupade diskussioner. Resultatdiskussion Effekt på deltagarnas upplevda fysiska, sociala, känslomässiga och funktionella välbefinnande (FACT-G) Resultatet av Rehabilitering med samtal och yoga i grupp visade inte på någon signifikant skillnad gällande FACT-G, vilket skulle kunna förklaras med det låga antalet kurstillfällen som deltagarna genomgått. Psykoterapi och samtal i grupp ska enligt Mattson (2010) anpassas efter individens behov och förutsättningar. Målet är att individen ska lära sig att

19 sammankoppla det som händer inom personen med yttre händelser samt att hantera kognitiva problem. Utifrån detta kan det tänkas att ett kursdeltagande som varar längre än fem kurstillfällen kan vara nödvändigt för att en effekt ska kunna ses. I studierna gjorda av Cohen et al. (2004) och Carson et al. (2007) studerades interventioner med yoga, respektive med samtal och yoga i grupp, under en sju- respektive åttaveckorsperiod. I studien av samtalsterapi och yoga i grupp blev en signifikant skillnad tydlig gällande patienternas acceptans av sin situation och sätt att hantera den. Deltagarna visade bland annat en minskad oro och trötthet (Carson et al., 2007). Deltagare i studien där interventionen var yoga fick en förbättrad sömn, men ingen signifikant skillnad kunde ses gällande oro (Cohen et al, 2004). Enligt enkäten FACT-G studerades patienternas acceptans av sin sjukdom och livssituation under funktionellt välbefinnande, en parameter som inte visade på någon signifikant skillnad mellan för- och eftermätningen. Deltagarnas upplevda livskvalitet visades under känslomässigt välbefinnande, en parameter som inte heller den visade på någon signifikant skillnad, men där en viss förbättring kunde ses vid eftermätningen. Studierna gjorda av Lin et al. (2011) och Hosakote et al. (2009) visade på att yoga förbättrade deltagarnas psykiska hälsa och upplevda livskvalitet. Att detta inte överrensstämmer med resultaten i granskningen av Rehabilitering med samtal och yoga i grupp, liksom att ingen signifikans kunde utläsas gällande funktionellt välbefinnande skulle kunna förklaras med det låga deltagarantalet. I skalan socialt välbefinnande, visades en viss försämring vid eftermätningen. Detta skulle kunna förklaras av det låga antalet svarande på dessa frågor (n=10), jämfört med de andra delarna i enkäten där n=18- svarade. Det låga antalet svarande skulle kunna förklaras av att frågornas innehåll, vilket skulle kunna upplevas vara av mer privat karaktär då de behandlar sexualitet och samlevnad. Deltagarnas upplevda fysiska hälsa Bower, Garet & Sternlieb (2011) har studerat huruvida behandling med yoga kan förbättra cancerpatienters upplevda tillstånd av trötthet och orkeslöshet. Det framkom att deltagarna upplevde en minskad trötthet efter interventionen. I analysen av Rehabilitering med samtal och yoga i grupp kunde inga signifikanta skillnader ses gällande deltagarnas upplevda hälsa. En viss förbättring (p=0,080) kunde dock ses mellan för- och eftermätningen gällande frågorna kring fysisk funktion, vilket kan tyda på att deltagarna fått mer ork av ett deltagande i Rehabgruppen. I Tabell 2b visade frågan Behöver du hjälp med att äta, klä dig, tvätta dig eller gå på toaletten? en standardavvikelse på 0,000. Detta kan förklaras med att samtliga deltagare

20 svarat 1: Inte alls i både för- och eftermätningen, varvid ingen skillnad kunde ses mellan mätningarna. Deltagarnas tillfredsställelse med Rehabilitering med samtal och yoga i grupp Deltagarna i Rehabilitering med samtal och yoga i grupp upplevde ett stöd i att få träffa andra individer i samma situation samt att få diskutera och utbyta erfarenheter i grupp. Att samtalsterapi i grupp har betydelse för deltagarna visas även i studien gjord av Classen et al. (2001) där det framkom att deltagarna visade minskade humörsvängningar, oro och stressymtom. Även i studien gjord av Ulger och Yagli (2010), där interventionen var yoga, minskades deltagarnas oro och stress, vilket även bidrog till att deltagarna upplevde en förbättrad förmåga att klara av vardagens sysslor. Simpson, Carlson och Trew (2001) visade i sin studie att samtalsterapi i grupp bidrog till att deltagarna upplevde en förbättrad livskvalitet, kände sig mindre deprimerade och var mindre nedstämda. Deltagarna i Rehabilitering med samtal och yoga i grupp ansåg att de hade mycket nytta av Rehabgruppen gällande oro i samband med sjukdomen. Då det enligt författarna saknas studier kring patienttillfredsställelse med samtal och yoga i grupp bör vidare studier genomföras. Metoddiskussion För att kunna generalisera resultatet skedde utvärderingen av projektet med en kvantitativ metod. Då syftet med studien var att utvärdera vilka effekter projektet hade på deltagarnas välbefinnande och hälsa, samt att beskriva deltagarnas tillfredsställelse med projektet, valdes en deskriptiv och longitudinell forskningsdesign. Vald metod anses ha en positiv inverkan på resultatets tillförlitlighet och validitet. Detta då enkäterna har fasta svarsalternativ, vilket minskar risken för feltolkningar av frågorna. De frågor som i enkäten patienttillfredsställelse tillåter deltagarna att ge fria svar lämnar utrymme för tolkning och kan på det viset påverka resultatets reliabilitet. Inga signifikanta skillnader kunde ses i resultatet för enkäterna rörande patienternas fysiska, sociala, känslomässiga och funktionella välbefinnande; FACT-G. Inte heller för enkäterna gällande patienternas upplevda fysiska hälsa kunde någon signifikant skillnad ses. En anledning till att ingen signifikans kunde utläsas kan enligt Polit och Beck (2012) vara ett lågt deltagarantal. Vidare kan avsaknaden av ett signifikant resultat i analysen av projektet vara tidsaspekten. Då hälften av deltagarna i studien (n=12) endast deltagit under fem kurstillfällen kan resultatet vara påverkat, detta kan vara för få för tillfällen för att deltagarnas välbefinnande och fysiska hälsa ska ha hunnit påverkas. Resultatet kan således vara påverkat av slumpen och ett chansvärde kan vara utläst. Alternativt har Rehabilitering med samtal och

21 yoga i grupp ingen inverkan på deltagarnas upplevda välbefinnande och fysiska hälsa. Upplevt välbefinnande och hälsa är subjektiva begrepp som är svåra att generalisera och jämföra mellan olika individer och resultatet kan även ha påverkas av deltagarnas subjektiva tolkning av frågorna i enkäterna. Noteras bör dock att en del av enkäterna saknade en sida från enkäten FACT-G, vilket kan ha påverkat resultatet. I analysen togs dock ingen hänsyn till detta bortfall, vilket kan förklaras av en praktisk miss vid utskicket av enkäterna, alternativt av att deltagarna själva tagit bort denna sida. Bortfallsanalys Av de totalt 94 deltagare som inkluderades i studien var det 34 som lämnade in både för- och eftermätningsenkäten. Relaterat till inklusionskriterierna inkluderades endast de deltagare som deltagit i minst en kursomgång á fem kurstillfällen. Detta gav ett slutgiltigt antal på deltagare vars svar analyserades i studien. Det låga antalet deltagare kan förklaras med att deltagandet i utvärderingen var frivilligt. Bortfallet kan förklaras med att deltagarna i studien hade, alternativt hade haft, någon form av malign cancersjukdom, vilket enligt Cancerfonden (2010) påverkar patienten på många sätt relaterat till olika biverkningar. Detta kan eventuellt ha bidragit till att deltagarna inte upplevde att de fortsättningsvis orkade delta i studien och kursen. Vidare kan bortfallet vara påverkat av att en del deltagare inte hunnit få föremätningsenkäten hemskickad före kursstart och då istället fått den tilldelad vid det första kurstillfället. Detta kan ha gjort det svårare för deltagarna att tacka nej till ett deltagande, då de inte hunnit ta ställning till om de önskar deltaga eller inte, samt till att de senare valde att avsluta sitt deltagande. Vid analysen av enkäterna framkom det att ett internt bortfall förekom då en del frågor saknade svar. Detta kan förklaras av en ovilja att svara på frågan, alternativt en upplevd svårighet i att tolka frågan och veta vilket svar som önskas. Inga enkäter var komplett ifyllda. Till detta bortfall kunde dock ingen hänsyn tas, då det skulle ha inneburit att det inte funnits några enkäter kvar att analysera, dock kan det ha betydelse för resultatets reliabilitet. Relaterat till det stora bortfallet blir resultatet svårt att generalisera. Kliniska implikationer Deltagarna i Rehabilitering med samtal och yoga i grupp var i stort nöjda med gruppen. Flera önskade dock att mer tid avsattes för samtalsterapi så att alla deltagare skulle få tid att ventilera det man önskade, samt för att djupare diskussioner skulle möjliggöras. En förändring som skulle kunna förbättra verksamheten är därför att tiden för samtalsterapi utökas till minst 60 minuter.

22 Författarna anser att det, relaterat till det låga antalet deltagare i utförd studie, skulle vara av värde att utföra ytterligare en granskning av projektet Rehabilitering med samtal och yoga i grupp. Denna gång med ett högre antal deltagande, vilket skulle möjliggöra att slutsatser kring resultatet lättare skulle kunna dras. Då en del av de insamlade enkäter inte var kompletta bör det vid en eventuell ytterligare studie ske en kontroll av enkäterna som skickas ut så att alla enkätens delar finns med. För att få komplett ifyllda enkäter är det även viktigt att se till så att deltagarna har fullgoda kunskaper kring enkätens frågor, hur de ska fyllas i samt vikten av en komplett ifylld enkät. Denna kunskap skulle kunna ges till deltagarna genom muntlig information vid utdelandet av förmätningsenkäten, förslagsvis vid det första kurstillfället, då deltagarna även får tid till att fylla i enkäten innan kurstillfället påbörjas. För att deltagarna ska besvara eftermätningsenkäterna i större utsträckning krävs bättre rutiner kring utskicket av påminnelser. Fler påminnelser bör skickas ut. Enligt Polit och Beck (2012) bör detta ske cirka två veckor efter första utskicket, gärna då ihop med en kopia av enkäten utifall att deltagarna har tappat bort denna. Slutsats Projektet Rehabilitering med samtal och yoga i grupp visade inte på någon signifikant skillnad mellan för- och eftermätningen. Deltagarna uppger dock att de i stort var nöjda med Rehabgruppen, vilken bland annat bidrog till att deltagarnas upplevda stress, oro, nedstämdhet och spänningar minskade. Deltagarna ansåg att de haft nytta av yoga och samtalsterapi och uppskattade möjligheten att träffa andra i en liknande situation, men önskade ytterligare tid för samtalsterapi i grupp. Vidare forskning och utvärdering av projektet bör ske då antalet inkluderade deltagare varit lågt.

23 REFERENSER Andersen, B. L., Yang, H-C., Farrar, W. B., Golden-Kreutz, D. M., Emery, C. F., Thornton, L. M., et al. (2008). Psychologic intervention improves survival for breastcancer patients: A randomized controlled trial. Cancer, 113(12), doi: /cncr Bjørk, I.T. & Breievne, G. (2005). Kropp och välbefinnande. I N.J. Kristoffersen, F. Nortvedt & E-A. Skaug (Red.). Grundläggande omvårdnad 1 (ss ). Stockholm: Liber. Bower, J.E., Garet, D. & Sternlieb, B. (2011). Yoga for Persistent Fatigue in Breast Cancer Survivors: Results of a Pilot Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2011(2011). doi: /2011/ Bower, J.E., Woolery, A., Sternlieb, B. & Garet, D. (2005). Yoga for cancer patients and survivors. Cancer Control, 12(3), Cancerfonden. (2009). Efter cancerbeskedet. Stockholm: Cancerfonden. Hämtad 20 augusti, 2011, från Cancerfonden. (2010). Vad orsakar cancer? Stockholm: Cancerfonden. Hämtad 20 augusti, 2011, från Carson, J. W., Carson, K. M., Porter, L. S., Keefe, F. J., Shaw, H. & Miller, J. M. (2007). Yoga for women with metastatic breast cancer: Results from a pilot study. Journal of Pain and Symptom Management, 33(3), doi: /j.jpainsymman Cella, D.F., Tulsky, D.S., Gray, G., Sarafian, B., Linn, E., Bonomi, A., et al. (1993). The functional assessment of cancer therapy scale: Development and validation of the general measure. Journal of Clinical Oncology, 11(3), Classen, C., Butler, L. D., Koopman, C., Miller, E., DiMiceli, S., Giese-Davis, J., et al. (2001). Supportive-expressive group therapy and distress in patients with metastatic breast cancer: A randomized clinical intervention trial. Archives of General Psychiatry, 58(5), Cohen, L., Warneke, C., Fouladi, R.T., Rodriguez, M.A. & Chaoul-Reich, A. (2004). Psychological Adjustment and Sleep Quality in a Randomized Trial of the Effects of a Tibetan

Rehabilitering med samtalsterapi och yoga

Rehabilitering med samtalsterapi och yoga Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap Rehabilitering med samtalsterapi och yoga - En utvärdering av Akademiska sjukhusets projekt för cancerpatienter Författare: Sara Andersson Evelina

Läs mer

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar.

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. Institutionen för hälsovetenskap Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. en litteraturstudie Bernárdzon Liliana Djordjic Snezana Examensarbete (Omvårdnad C) 15hp November

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Stressade studenter och extraarbete

Stressade studenter och extraarbete Stressade studenter och extraarbete En kvantitativ studie om sambandet mellan studenters stress och dess orsaker Karolina Halldin Helena Kalén Frida Loos Johanna Månsson Institutionen för beteendevetenskap

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Ersta Vändpunkten. Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef

Ersta Vändpunkten. Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef Ersta Vändpunkten Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef 1 Ersta Vändpunkten mottagning för anhöriga till missbrukare/beroende Gruppverksamhet/pedagogiska program Krisstöd

Läs mer

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län BAKGRUND Riksdagen fattade 2009 beslut om LOV Lag Om Valfrihetssystem (1). Denna lag ger landsting och

Läs mer

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för Urologiska sjukdomar September 2004 1 Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen inom det medicinska programmet benigna urologiska

Läs mer

Rehabilitering till egenvård för lärare med stressrelaterade sjukdomar Utveckling av en modell Utvärdering

Rehabilitering till egenvård för lärare med stressrelaterade sjukdomar Utveckling av en modell Utvärdering Rehabilitering till egenvård för lärare med stressrelaterade sjukdomar Utveckling av en modell Utvärdering Monica Kjellman, Roslagsergonomen Lena Hammarbäck, Leg. psykolog/org.konsult Lena Backman, Yrkesmedicin

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Framtagen av Patient- och närståendeperspektivrådet vid Regionalt cancercentrum väst PNP-RÅDET Ett

Läs mer

kompetenscentrum Blekinge Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den

kompetenscentrum Blekinge Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den Effekten

Läs mer

Utvärdering FÖRSAM 2010

Utvärdering FÖRSAM 2010 Utvärdering av FÖRSAM genom deltagarintervjuer, Samordningsförbundet Göteborg Väster Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Metod... 2 2.1 Urval... 2 2.2 Intervjuerna... 2 2.3 Analys och resultat... 3 3. Resultat...

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Kurs: Att möta människor med psykisk ohälsa 30 Kursort: Linköping/Karlstad/Örebro Placering: Psykiatrisk verksamhet Januari 2012 Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö Information till remitterande läkare om, PTSD och MMS-behandling i Malmö BEDÖMNINGSSAMTAL Samtalet resulterar i en gemensam behandlingsplan. - kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi () är en effektiv

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar 1 av 9 2009 09 17 21:22 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar Insomnia Ett område inom sömnforskningen som har rönt stor uppmärksamhet under

Läs mer

Palliativ vård vid olika diagnoser

Palliativ vård vid olika diagnoser Palliativ vård vid olika diagnoser likheter och olikheter Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet 2013-04-17 Professor P Strang Cancer den fruktade diagnosen

Läs mer

Birgitta Johansson fil dr, neuropsykolog Forskar om mental trötthet tillsammans med Lars Rönnbäck professor och överläkare i neurologi Sahlgrenska

Birgitta Johansson fil dr, neuropsykolog Forskar om mental trötthet tillsammans med Lars Rönnbäck professor och överläkare i neurologi Sahlgrenska Birgitta Johansson fil dr, neuropsykolog Forskar om mental trötthet tillsammans med Lars Rönnbäck professor och överläkare i neurologi Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende.

Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende. Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende. Författare Magnus Wimmercranz. ABSTRACT Syfte: Undersökningen har haft två syften. Dels att pröva ett befintligt frågeinstrument

Läs mer

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation Cancerrehabilitering Denna text är framtagen av RCC Stockholm Gotland i samarbete med patientföreträdare och faktagranskad av professioner inom

Läs mer

FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD SERVICELINJEN FÖR ANPASSNINGSKURSER FÖR VUXNA MED CANCER Anpassningskurser för personer

Läs mer

DEPRESSION. Esa Aromaa 24.9.2007 PSYKISKA FÖRSTA HJÄLPEN

DEPRESSION. Esa Aromaa 24.9.2007 PSYKISKA FÖRSTA HJÄLPEN DEPRESSION Esa Aromaa 24.9.2007 VAD AVSES MED DEPRESSION? En vanlig, vardaglig sorgsenhet eller nedstämdhet är inte det samma som depression. Med egentlig depression avses ett tillstånd som pågår i minst

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier*

Checklista för systematiska litteraturstudier* Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier* A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Appendix 1A. Konsekvenser av nedsatt hörsel

Appendix 1A. Konsekvenser av nedsatt hörsel Appendix 1A. Konsekvenser av nedsatt hörsel Följande förkortningar gäller för tabellerna i Appendix 1A: Kvalitetsindikatorer: (1) Fanns det en adekvat beskrivning av urvalet? (2) Redovisas bortfall och

Läs mer

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By Medborgarförslag Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-06-11 Från By Per-Ola Larsson Page 1 of 4 REGERINGEN PUBLICERADE FÖLJANDE TEXT PÅ SIN HEMSIDA DEN 4 JUNI 2014 Ny studie att drabbas av depression i

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Psykosociala behov och åtgärder

Psykosociala behov och åtgärder Psykosociala behov och åtgärder Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Psykiska Existentiella Fysiska Sociala 2 Ämnesområdet psykosocial onkologi

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

Utvärdering av Lindgården.

Utvärdering av Lindgården. 1 av 5 2009 09 17 20:52 Utvärdering av Lindgården. Under årsmötesdagarna i Helsingborg i oktober presenterade doktorand Bengt Svensson en del resultat från Lindgårdenstudien. Lindgården är ett behandlingshem

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN 2016 yoga & qigong yoga & qigong meditation healing färglära, psykologi & chakras retreat konflikt & kriser healing livsstil och kost kinesiologi KURSER VÅREN 2016 YOGA

Läs mer

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet SMÄRTAN I VARDAGEN Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G universitet Vårdalinstitutet Definition av smärta smärta är

Läs mer

Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt?

Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt? Du som har eller har haft cancer. Hur påverkas du ekonomiskt och socialt? Berätta i vår undersökning! Enkäten utförs av Tack för att du tar dig tid att besvara detta frågeformulär. Syftet med undersökningen

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning 1 ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 Datum: 2015-04-27 Dnr: LTV150519 Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 JONAS LOSTELIUS ENHETEN FÖR KUNSKAPSSTYRNING OCH UTBILDNING 2 (12) INNEHÅLL

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Upplaga 5, 2015 I detta häfte beskrivs vad som händer i kroppen vid stress. Varför vissa blir så sjuka och vad man kan göra för att må bra igen. Lever vi under långvarig belastning utan chans för kroppen

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

Hälsa och påverkan på livssituationen 5-8 år efter en skallskada under barn och ungdomstiden.

Hälsa och påverkan på livssituationen 5-8 år efter en skallskada under barn och ungdomstiden. Hälsa och påverkan på livssituationen 5-8 år efter en skallskada under barn och ungdomstiden. Barbro Renström Barn och ungdomshabiliteringen i Umeå Kerstin Söderman Institutionen för samhällsmedicin och

Läs mer

Avlösning som anhörigstöd

Avlösning som anhörigstöd Avlösning som anhörigstöd Viktiga faktorer som styr när anhöriga ska ta beslut om avlösning Pia Rylander och 2015-05-13 Arbetet har genomförts med hjälp av Utvärderingsverkstaden på FoU Sjuhärad Innehåll

Läs mer

LIKAMEDEL. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER. Information om depression och den hjälp du kan få.

LIKAMEDEL. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER. Information om depression och den hjälp du kan få. När livet har gått i moln. FRÅGA EFTER LIKAMEDEL Läkemedelsrådet i Region Skåne Box 1, 221 00 Lund. Tel 046-15 30 00. Fax 046-12 79 49. E-post: lakemedelsradet@skane.se www.skane.se/lakemedelsradet Information

Läs mer

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + Varför och hur görs Hälsa 2007? Samhället och människors levnadsvanor förändras. Vilka är orsakerna till vår tids ohälsa? Hur ser livsvillkoren för personer som drabbats

Läs mer

Diagnostik av förstämningssyndrom

Diagnostik av förstämningssyndrom Diagnostik av förstämningssyndrom i samarbete 1med Denna broschyr bygger dels på slutsatserna från SBU:s rapport Dia gno stik och uppföljning av förstämningssyndrom (2012), dels på ett anonymiserat patientfall.

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

På onkologikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. rehabilitering. Yoga är underbart.

På onkologikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. rehabilitering. Yoga är underbart. Yoga är underbart. Yoga och samtal gör livet Evidensbaserad forskning på cancerpatienter som fått utöva yoga eller mindfulness visar signifikanta förbättringar när det gäller stress, oro, humörstörningar,

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN Utvärdering hösten 2007 Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman Socialnämnden 2008-06-11 Inledning Politikerna i Älvsbyn

Läs mer

Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt

Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Linda Irebrink Skolmiljö och stress Ett arbete om hur lärare och elever upplever skolmiljön med stress som utgångspunkt Examensarbete 10 poäng Handledare:

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Fysisk aktivitet. en del av din cancerrehabilitering

Fysisk aktivitet. en del av din cancerrehabilitering Fysisk aktivitet en del av din cancerrehabilitering Denna text är omarbetad av RCC Stockholm-Gotland (september 2015) och fakta granskad av Sveriges sjukgymnaster med specialistexamen inom onkologi. Förlagan

Läs mer

Vårdplan för bröstcancer/förstadium till bröstcancer

Vårdplan för bröstcancer/förstadium till bröstcancer Vårdplan för bröstcancer/förstadium till bröstcancer Den här vårdplanen gäller för: En vårdplan är en skriftlig information om din sjukdom och den behandling du får. Den är ett komplement till muntlig

Läs mer

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Xinxin Guo Forskar-AT 2010-08-30 1 Bakgrund Forskning är grunden för medicinsk utveckling. Det är därför viktigt att rekrytera forskare, särskilt

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

Utvärdering av en utbildningsinsats inom polisutbildningen vid Umeå universitet i samband med kampanjen Hjärnkoll

Utvärdering av en utbildningsinsats inom polisutbildningen vid Umeå universitet i samband med kampanjen Hjärnkoll Utvärdering av en utbildningsinsats inom polisutbildningen vid Umeå universitet i samband med kampanjen Hjärnkoll CEPI april 2012 1 BAKGRUND Sedan år 2010 pågår i Sverige en nationell kampanj som handlar

Läs mer

Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd

Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd Insatser vid problemskapande beteenden omfattar habiliterande

Läs mer

Träning för kropp och själ

Träning för kropp och själ Yoga Träning för kropp och själ Under 2000-talet har yogan snabbt gått från att vara en livsstil för få, till att bli en träningsform för många. På Hagabadet har vi ett brett utbud av yogaklasser med stor

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2010. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2010. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg VIDARKLINIKEN 2010 Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg Kontakt: Kvalitet & Utveckling karin.lilje@vidarkliniken.se VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se STUDIEHANDLEDNING Integrativ vård 7,5 högskolepoäng Kurskod OM3310 Kursen ges som valbar kurs inom institutionens sjuksköterskeprogram Vårterminen 2011 Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail:

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Trötthet hos patienter i livets slutskede

Trötthet hos patienter i livets slutskede Trötthet hos patienter i livets slutskede Sjuksköterska, med.dr. AHS-Viool, Skellefteå Inst. f. Omvårdnad, Umeå Universitet Stockholms Sjukhem/Karolinska Institutet Trötthet orkeslöshet kraftlöshet osv.

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg

MEDICINSK YOGA. Föreläsning Malmö 160204. Jeanette Strömberg MEDICINSK YOGA Föreläsning Malmö 160204 Jeanette Strömberg Leg. Fysioterapeut Instruktör i Mediyoga Kundalini- och Hathayogalärare jeanette@fysioifokus.se BAKGRUND YOGA Indien minst 5000 år nämns i det

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer NISSAN HÄLSOCENTER KURSER HÖSTEN 2014 Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer YOGA & QIGONG nybörjare och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Våren 2006 1 (13) i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Sammanfattning från förtroendemannagruppens samtal med personer med astma och/eller kronisk

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Bättre hälsa: antagande

Bättre hälsa: antagande VILKA PSYKOLOGISKA FAKTORER HINDRAR OSS ATT ÄNDRA VÅRT V BETEENDE OCH VÅR V R LIVSSTIL FÖR F R ATT UPPNÅ BÄTTRE HÄLSA? H Marcelo Rivano-Fischer Fil Dr Psykolog 061124 Mat Tobak Alkohol Droger Luft Motion

Läs mer

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är tolv månader korrigerad ålder

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är tolv månader korrigerad ålder IV Till Pappor/Partner I samband med att barnet är tolv månader korrigerad ålder Här kommer det fjärde frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller med bland annat frågor hur du upplever

Läs mer

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis P R E S S M E D D E L A N D E FÖR OMEDELBAR PUBLICERING/ DEN 23 SEPTEMBER Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis Ett års behandling med läkemedlet Enbrel gav

Läs mer

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA Malmö 151126 Heljä Pihkala Ett samarbete mellan Psykiatriska klinikerna i Skellefteå och Umeå, Socialtjänsten i Skellefteå

Läs mer

FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD

FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD 1 FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen FPA:s STANDARD FÖR REHABILITERING I ÖPPEN OCH SLUTEN VÅRD SERVICELINJEN FÖR ANPASSNINGSKURSER FÖR VUXNA MED CANCER Anpassningskurser för

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Utvärderingsrapport Anna-Lena Nilsson [27-4-2] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar Bredbandet 1, 392 3 Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 2 1. Sammanfattning Lagen

Läs mer

Diabetescoach. Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes

Diabetescoach. Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes ett nätverk där föräldrar hjälper andra föräldrar INITIALT ERBJUDANDE OM STÖD UPPREPAT ERBJUDANDE OM STÖD från förälder

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Plugga och må bra. Samtidigt.

Plugga och må bra. Samtidigt. Plugga och må bra. Samtidigt. Anna Broman Norrby, leg. psykolog - studenthälsovård Kaserntorget 11 B är studenternas företagshälsovård vid Chalmers och Göteborgs universitet www.akademihalsan.se - Telefon:

Läs mer

Behandling av mental trötthet ( hjärntrötthet ) efter4 lindrig skallskada med mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) en pilotstudie

Behandling av mental trötthet ( hjärntrötthet ) efter4 lindrig skallskada med mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) en pilotstudie AFA Projektredovisning Dnr: 100045 2012-02-14 Behandling av mental trötthet ( hjärntrötthet ) efter4 lindrig skallskada med mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) en pilotstudie Birgitta Johansson,

Läs mer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer Rapportmall- Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer EvaMarie Salvadores CHALMERS 1. Define (Definiera)

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Motion till riksdagen 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Primär fibromyalgi (PF) är ett sjukdomstillstånd som i allmänhet visar sig som stelhet och värk på olika

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 Kursplan för TANDHYGIENISTUTBILDNINGEN TANDLÄKARUTBILDNINGEN TANDTEKNIKERUTBILDNINGEN

Läs mer

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter

Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Sjuksköterskemottagningar för cancerpatienter Maria Larsson onkologisjuksköterska, docent i omvårdnad Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper Utgångsläge den stora utmaningen! Fördubbling

Läs mer

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk luftrörs- och lungsjukdom som ger en successivt försämrad lungfunktion och på sikt obotliga lungskador. KOL är en folksjukdom

Läs mer

Stress & utmattningssyndrom

Stress & utmattningssyndrom Stress & utmattningssyndrom 2016 kunskap utveckling inspiration Uppdatera dig med senaste forskningen och utvecklingen inom stress & utmattningssyndrom Stress och duktighetsfällan Aktuella och moderna

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta barn i sorg? Maria Ottosson & Linda Werner

Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta barn i sorg? Maria Ottosson & Linda Werner Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta? Maria Ottosson & Linda Werner Examensarbete 10 p Utbildningsvetenskap 41-60 p Lärarprogrammet Institutionen för individ och samhälle

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer