SPELREGLER FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SPELREGLER FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING"

Transkript

1 SPELREGLER FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Nedan anges mål och spelregler som berör mark- och vattenanvändningen i kommunen samt gentemot våra grannkommuner. Syftet är att bidra till en ekologiskt-, socialt- och ekonomiskt hållbar utveckling. Översiktsplanens mål Bebyggelsestrukturen ska vara resurshushållande. Det ska finnas attraktiva bostäder i olika storlekar och upplåtelseformer för alla medborgare. Det ska finnas trygga, tillgängliga och vackra utemiljöer i samspel med identitet och historia. Det ska finnas möjligheter för ett varierat näringsliv. Transporterna ska vara trygga, säkra och långsiktigt hållbara Användningen av mark och vatten ska ske på ett sådant sätt att den långsiktiga produktionsförmågan, den biologiska mångfalden samt natur-, kulturoch friluftsvärden bibehålls. Bebyggelse bör främst tillkomma i utpekade utvecklingsområden samt i stråket mellan Vingåker och Baggetorp (se karta nedan). Jämlikhet Det är viktigt att alla människors intressen tas till vara i planeringen oavsett kön, ålder, utbildningsnivå, ursprung, etnisk bakgrund och eventuella funktionsnedsättningar. Utformningen av utemiljön ska på ett jämlikt sätt bidra till trygghet och säkerhet. Exempel på detta är att ordna bra belysning samt undvika täta buskage nära gång- och cykelvägar. Detta är viktigt dels med tanke på risken för överfall och rån, dels för att många människor, särskilt kvinnor, upplever rädsla och otrygghet i mörka miljöer utan möjlighet till överblick. Figur 2. Översikt över utvecklingsområden 13(41)

2 Enligt Barnkonventionen (FN:s konvention om barnets rättigheter) ska barns bästa alltid komma i första rummet i frågor som rör dem. Barn har också rätt att uttala sig i frågor som rör dem och deras tillvaro, och deras önskemål ska tas på allvar och beaktas. Barn och ungdomar har ofta andra krav och önskemål på sin miljö än vuxna. Detta är viktigt att beakta i all samhällsplanering. De ska tidigt uppmuntras att uppmärksamma och utforska sin fysiska miljö och lära sig att föra fram synpunkter på sin närmiljö. Det är av stor vikt att även funktionshindrades rättigheter tas tillvara. Såväl byggnader som utomhusmiljöer ska vara tillgängliga för människor med olika funktionshinder. Vid utformning av allmänna platser ska krav på tillgänglighet uppfyllas. Handikapporganisationerna ska ges möjlighet att delta i kommunal planering och vid planering av offentliga byggnader och anläggningar. I Vingåkers kommun är centrala Vingåker samt centrala Högsjö i första hand prioriterade för tillgänglighetsåtgärder. Vingåkers kommun har tagit fram en tillgänglighetsplan för kommunen som kompletterar översiktsplanen. Befolkning Kommunfullmäktiges mål är att kommunen ska ha en ökande folkmängd och verka för en försiktig tillväxt. Kommunen ska verka så att goda bostadsmiljöer bildas. Vidare ska det finnas nödvändig mark för bostäder finns på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Kommunen ska genom förvärv trygga tillgängligheten till exploateringsmark, något som främst blir tillämpligt inom tätorter. Näringsliv och sysselsättning Kommunen ska kunna erbjuda näringslivet ett varierat utbud av lokaliseringsmöjligheter utifrån företagens behov och miljöns möjligheter. Kommunen ska värna ett hållbart och bärkraftigt jord- och skogsbruk gentemot åtgärder som negativt påverkar framtida produktion och möjliggöra ett ökat vindbruk. Även utanför centralorten och övriga tätorter ska etableringen av sysselsättningsskapande verksamheter främjas. Det ska finnas plats 14(41)

3 för mångsidiga småindustrier. Redan etablerade företag ska också beredas möjligheter att utvecklas. Kommunen vill verka för att understödja nyföretagande, skapa innovationsförmåga i kommunen, vara flexibel och vara en ständigt lärande organisation. Kommunen kommer att, där det bedöms lämpligt, genom detaljplan skapa nya eller utvidga befintliga arbetsområden. Service I centralorten ska finnas förutsättningar att ge kommunal service (i form av barnomsorg, skola, äldre- och handikappomsorg i särskilt boende, social service, kulturoch fritidstjänster, gatuunderhåll, vatten och avlopp m.m.) och service i form av handel och privata tjänster. Kommunens ambition ska vara att i så stor mån som möjligt även möjliggöra närservice i orterna Baggetorp, Högsjö, Läppe, Marmorbyn och Österåker där underlag och behov finns. Kommunikationer och infrastruktur Vingåkers kommun ser utveckling av större vägar, järnvägar och annan infrastruktur som mycket viktiga för kommunens utveckling. I Regionförbundet Sörmland har man också formulerat en kollektivtrafikvision om att 50 % av arbetspendlarresorna sker med kollektivtrafik på de större stråken i och genom länet år Av visionen framgår även att det ökande behovet av utbildningspendling, ett effektivt framtida fritidsresande samt resande även på kvällstid och helger ska möjliggöras med kollektivtrafik. För att hushålla med resurser ska planeringen inom tätorterna i Vingåkers kommun utgå från att befintligt gatu- och ledningsnät utnyttjas. De gåendes och cyklandes säkerhet ska prioriteras. Transportvägar för farligt gods ska beaktas. Enligt Miljöbalken ska anläggningar för kommunikationer som är av riksintresse skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra 15(41)

4 tillkomsten eller utnyttjandet av dessa. Riksintresset för vägar innebär att funktionen ska skyddas avseende god tillgänglighet, god transportkvalitet och god nåbarhet till andra regioner. Inom kommunen har riksväg 52 och Västra Stambanan bedömts utgöra riksintressen. Övriga särskilt lämpliga anläggningar för kommunikationer ska enligt Miljöbalken så långt möjligt skyddas. Några större opåverkade områden finns inte i Vingåkers kommun. Järnvägar För Vingåkers kommun är det angeläget att järnvägssträckan Stockholm Södertälje Flen Katrineholm Vingåker - Hallsberg/Örebro får fler tågstopp i Vingåker. I närheten av järnväg ska av miljöskäl ny bebyggelse eller fastighetsbildning ägnas särskild uppmärksamhet med hänsyn till buller och vibrationer från järnvägen. Vägar Följande områden bedöms som extra angelägna: en interregional förbindelse med god standard avseende sträckan Örebro Vingåker Katrineholm Nyköping (Skavsta) Oxelösund (Väg 52) förbifart Vingåker mot Forsa (en östra förbifart) genomfarten i Baggetorp förbifart Läppe bra gång- och cykelvägar i tätorterna och även mellan orter om förutsättningar finns. Förbifarterna i Läppe och Vingåker är även angelägna för att minska ljudnivåerna samt för att eftersträva en förbättrad luftkvalitet kring bostäderna i områdena. Den östra förbifarten i centralorten är särskilt viktig för att undvika att farligt gods transporteras genom centrala Vingåker. Trafiksäkerhetsåtgärder längs riksväg 52 är extra angelägna på grund av de omfattande transporterna av farligt gods längs denna väg. I närheten av stora vägar ska av miljöskäl ny bebyggelse eller fastighetsbildning ägnas särskild uppmärksamhet med hänsyn till buller och vibrationer från vägarna. Gång- och cykelvägar Väl fungerande gång- och cykelvägar är av stor vikt för ett hållbart samhälle. Särskilt angelägna är gångoch cykelvägar för att förbättra skolbarns väg till skolan samt för att tillgodose en god tillgänglighet till viktiga friluftsområden. För att säkerställa en god trafiksituation bedöms en underfart vid cirkulationsplatsen under riksväg 52 som särskilt viktig. Kollektivtrafik Kollektivtrafik är ett strategiskt verktyg för att nå angelägna samhällsmål för miljö, sysselsättning, trafiksäkerhet, jämställdhet, tillväxt och regional utveckling. Kollektivtrafiken har också en viktig uppgift i att skapa en grundläggande tillgänglighet för alla. Det gäller möjligheter att ta sig till arbete, 16(41)

5 utbildning, service, vård, kultur och fritidsaktiviteter. För att förstärka underlaget för kollektivtrafiken ska bebyggelse lokaliseras i lägen som stödjer kollektivtrafiken. Kraftledningar Ny bebyggelse kommer inte att tillåtas på närmare avstånd till kraftledningen än vad som anges i starkströmsföreskrifter och till vad som med hänsyn till hälsa och miljö kan accepteras. Kommunen bör även sträva efter att öka tillgängligheten till kraftledningsnätet för lokala producenter för att främja utvecklingen av förnyelsebar energi. Telekommunikation Kommunen ska verka för en utbyggnad av bredband och god täckning av mobiltelefonnätet. Olämpliga placeringar av master och antenner ska undvikas. Antalet master ska minimeras genom att samutnyttja dessa och använda höga lägen vid placering av mobiltelefonantenner. Basstationer för mobiltelefonnätet ska inte placeras på eller intill förskolor och skolor. jämfört med en glesare bebyggelse. Bostadsfunktionen ska i möjligaste mån integreras med andra funktioner. Det funktionsuppdelade samhället ger upphov till ett större transportbehov än det integrerade och är därför mindre hållbart, vilket Vingåkers kommun vill verka mot. Olika krav ställs på bostadens läge och utformning i olika skeden av livet. Den centrala bostaden attraherar i högre utsträckning äldre och yngre utan hemmavarande barn. Men den täta staden medför också en större risk för störningar. Vid planering av nya bostäder i centrala lägen måste kvaliteter och brister vägas samman i en helhetsbedömning. Vid planering av perifert belägen bebyggelse kan närhet till naturen, mindre störningar och högre grad av trafiksäkerhet tilltala framförallt barnfamiljer. Utbudet bör därför vara varierat för att möta olika behov. Bebyggelse Då befolkningsprognoserna för kommunen visar på en minskande befolkning kommer tillskottet av nya bostäder troligtvis inte att vara så stort inom den närmaste framtiden. Det är dock viktigt vid planering av ny bostadsbebyggelse att höga krav ställs på utformningen av såväl närområdet som byggnaderna. Hållbar utveckling av städer och tätorter är ett aktuellt tema. Samlad bebyggelse med god tillgång till service ger förutsättningar för att det goda livet ska kunna upprätthållas med ett mindre transportbehov Långsiktigt uppnås de bästa effekterna på bostadsmarknaden om det byggs en blandning av boende- 17(41)

6 former, mindre och större bostäder och med olika upplåtelseformer. Attraktiva bostadslägen, gärna med närhet till vatten, ska utvecklas. Ombyggnad och förtätning av bebyggelsen ska prioriteras utan att den sociala och yttre miljön försämras. Bebyggelse ska lokaliseras i lägen som förstärker underlaget för kollektivtrafiken så att behovet av transporter som belastar miljön minimeras. Bebyggelse ska också lokaliseras med hänsyn till energiförbrukning vid uppvärmning. Bostäder ska ha nära till grönområden av hög kvalitet. Bebyggelse och fria ytor ska lokaliseras och utformas för ökad trygghet och tillgänglighet, god hälsa samt minskad risk för olyckor och brott. Bebyggelse ska lokaliseras med hänsyn till miljö- och riskfaktorer. Ny bebyggelse lokaliseras i lägen med god trafiksäkerhet. Bebyggelse med kulturhistoriskt bevarandevärde ska skyddas mot åtgärder som påverkar området negativt. Omvandling av fritidshusområden till permanentboende kan vara lämpligt om det inte innebär ökade kommunala kostnader eller ökad belastning på miljö och hälsa. Enligt lagen om allmänna vattentjänster är kommunen ansvarig att tillhandahålla vatten och avloppstjänster för samlad bostadsbebyggelse om det behövs ur miljö- eller hälsoskyddssynpunkt. Det är särskilt viktigt att ha detta i åtanke vid planering av eventuella bostadsområden utanför nuvarande tätbebyggelse eller vid omvandling av fritidsbebyggelse till permanent bebyggelse. Kommunen ska verka för samlokalisering av bostäder och verksamheter som inte stör varandra. För att gynna kvarboende och mångfald ska det finnas bra bostäder med en blandning av upplåtelseformer, ålder och storlek i närområdet. Ny bebyggelse på landsbygden ska, med beaktande av kulturhistoriska värden, koncentreras till befintliga by- och gårdsbildningar med utbyggd infrastruktur. I enstaka fall kan inte byggnader i andra lägen uteslutas. Vingåkers kommun ser Vingåker, Baggetorp, Marmorbyn, Österåker, Läppe, Högsjö, Viala och stråket mellan Vingåker och Baggetorp som utvecklingsområden där förutsättningarna för en hållbar bebyggelseutveckling är särskilt goda, bland annat ur kollektivtrafiksynpunkt. Byggregler på landsbygd Samlad bebyggelse I plan- och bygglagen anges olika bygglovplikter för områden med detaljplan, samlad bebyggelses samt övrig mark. Följande bebyggelsegrupper bedöms utgöra samlad bebyggelse: - Ålsätter - Gropptorp - Hulla by - Ättersta - Blomsterhult - Kjesäter - Övre Vannala - Repslagarvägen norr om vretstavägen Bygglovbefriat Utanför planlagda områden och utanför samlad bebyggelse får man göra en mindre tillbyggnad om den är mindre än 50 % av befintlig 18(41)

7 byggnad utan att söka bygglov. Tillbyggnaden får dock inte vara större än 25 kvm. Byggnaden skall vara anpassad till befintlig bebyggelsens form och karaktär. Vidare får komplementbyggnad i form av t.ex. förråd, gäststuga får uppföras utan bygglov upp till max 40 kvm utan bygglov. Om byggnad kommer närmare än 4,5 meter skall berörda grannar lämna sitt medgivande. Friluftsliv Möjligheterna till ett rikt friluftsliv är stora i kommunen. Detta har stor betydelse för invånarnas livskvalitet och kommunens attraktivitet som bostadsort. Inom korta gångavstånd finns god tillgång till skog, öppen mark och vackra sjöar. Här finns ofta iordningställda friluftsanläggningar med vandringsleder, skidspår, badplatser med mera för ett aktivt friluftsliv. Miljöbalken anger att områden av riksintresse för friluftslivet ska skyddas mot åtgärder som kan skada dess värden. Övriga områden av betydelse för friluftslivet ska så långt möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön. De områden som skyddas i form av att de har utpekats som naturreservat och Natura områden är av stor vikt för att tillgodose medborgarnas tillgång till områden för rekreation där störande ljud och ingrepp i naturen begränsats. Följande sjöar och markområden är av stort intresse för det rörliga friluftslivet: Grävsjön Hjälmaren Igelbålen Kolsnaren Tisnaren (Lyttersta) Vingåkersån Viren Öljaren Förutom de angivna sjöarna finns också Båsenbergaområdet, området söder om Vingåker mot Lyttersta, Hackstaö och området söder om Högsjö som närströvområden. Inom tätortsnära naturområden tillåts endast bebyggelse och anläggningar för friluftslivet. Inom tätortsnära naturområden bör kommunen förvärva mark för att säkerställa området för rekreationsoch friluftsändamål. Områden med höga friluftsvärden ska så långt möjligt värnas gentemot åtgärder som påverkar området negativt. 19(41)

8 Riksintressen för friluftsliv Naturvårdsverket har bedömt att ett område i kommunen, Hjälmaren, är ett riksintresse för friluftsliv. Jord- och skogsbruk Beslut om jord- och skogbruk är inte i första hand en kommunal markanvändningsfråga. Jord- och skogsbruket, kombinerat med småföretagande, är dock betydelsefulla näringar som ska beaktas i kommunens planering. Det är viktigt att slå vakt om det öppna kulturlandskapet, inte minst för turism- och upplevelsesektorn. På jord- och skogsmark som inte används för annat ändamål betraktas jord- och skogsbruk som pågående markanvändning där jord- och skogsbrukets skötselanvisningar gäller. Kulturminnesvård Områden med höga kulturmiljövärden ska, så långt möjligt, skyddas mot åtgärder som påverkar området negativt. Värdefulla kulturmiljöer I Sörmlandsbygden 1988:1 finns en inventering av värdefulla kulturmiljöer i kommunen. I denna angavs tio områden som intressanta för kulturminnesvården. Särskild hänsyn ska tas kulturvårdsintresset vid tillny- och ombyggnad i dessa områden: 1. Läppe (del av) Samhälle som vittnar om sjöfartens betydelse under förhistorisk tid och sommargästers prägel på senare tid. 2. Hälleråd Stavhälla Ristorp Ringeråd - Lindebol Jordbruksbygd i skogstrakt med små gårdar och torp. 3. Forsby Askö Hulla Torp Västtorp Ättersta Jordbruksbygd med byar, gårdar, torp, fornlämningar, gruvområden samt herrgård och sockenkyrka. 4. Blomsterhult Jordbruksbygd i skogstrakt med en by samt lämningar efter gruvdrift. 20(41)

9 5. Högsjö Bistorp - Finninge Brukssamhälle och herrgård med utgårdar belägna vid Högsjön i en skogrik trakt. 6. Hacksa Vrettsta Hansta Billsbro Berga Spånga Åsen Jordbruksbygd med byar, större gårdar, brukslämningar, sockenkyrka samt fornlämningar. 7. Marsjö By i mindre odlingsbygd i skogstrakten mot Östergötland. 8. Skenäs Ede Österby - Vintergata Jordbruksbygd med herrgård, mindre gårdar och torp samt fornminnen. 9. Vad Skalltorp - Vadstorp Jordbruksbygd med små gårdar. 10. Viala By som under medeltiden var en av socknens största byar där ett flertal byggnader finns kvar. I kommunen finns vidare genomfört en total byggnadsinventering, som inte har bearbetats. Ett kulturmiljöprogram skulle kunna uppfylla flera ändamål. Syftet med kulturmiljöprogrammet är att det i första hand ska användas i kommunens samhällsplanering och ge riktlinjer för handläggning av bygglovärenden och för vård och säkerställande av bebyggelsen. Ett annat syfte är att öka kunskapen om kulturmiljön i kommunen och väcka intresse och förståelse för den historiska dimensionen i landskapet. Fornlämningar skyddas av Lag (1988:950) om kulturminnen m.m. Riksintressen kulturminnesvård för Riksantikvarieämbetet har bedömt vilka områden i kommunen som är av riksintresse för kulturmiljövården. Dessa finns i Österåker och Högsjö. Högsjö är ett brukssamhälle med omland och spår i bebyggelsen från 1600-talet till modern tid. Österåkersbygden är ett särpräglat odlingslandskap vid sjön Öljaren med stora byar, gårdar och torp som speglar en varierad förindustriell tillverkning som komplement till 21(41)

10 jordbruket. I Miljöbalken anges att områden som är av riksintresse för kulturvården ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturmiljön. Vid eventuell fortsatt bebyggelse av dessa områden är det därför viktigt att skydda områdena från åtgärder som ändrar området karaktär. Naturvård En av kommunens tillgångar är den rika och varierade naturen. Naturen karakteriseras av ett stort antal våtmarker och sjöar som rinner ut i vattendrag längs dalgångar. Däremellan sträcker sig åsar med i huvudsak barrskog. Det småskaliga jordbruket bryter här och var in och bildar små oaser i landskapet samt ger ett mycket varierat växt- och djurliv. Viktiga spridningskorridorer, reproduktionsområden, rastplatser och uppväxtmiljöer för djur och växter ska värnas mot åtgärder som påverkar området negativt. Områden med höga naturvärden ska värnas. Rödlistade arter ska få möjlighet att fortleva på den plats där de finns. Naturen ska värderas som resurs. Grönområden med höga stadsbilds-, natur- eller friluftsvärden ska värnas mot åtgärder som påverkar området negativt. Likaså ska naturresurser, såsom jord och skog, grund- och ytvatten, vind- och vattenkraft samt berg och naturgrus skyddas mot åtgärder som negativt påverkar framtida användning. Grundvatten, sjöar, vattendrag och våtmarker ska skyddas mot åtgärder som negativt påverkar vattenkvalitén. Naturgrus ska användas endast i de fall bergkross inte kan ersätta gruset. Bergtäkter ska anläggas på strategiska platser som medför så lite transporter och störningar som möjligt. All täktverksamhet utanför Slätmon och Vingåkersåsen söder om centralorten kommer att bedömas utifrån gällande bestämmelser. Särskilt kommer deras påverkan på de områden som angivits skyddsvärda med hänsyn till naturvärden, kulturvärden och rörligt friluftsliv, att prövas. Vid prövning av täktverksamhet inom ovanstående åsar kommer deras påverkan på 22(41)

11 vattenförsörjningen att bedömas. Behovet av att skydda värdefulla åsformationer bör ses över. Underlag för att skydda tre nya naturkulturområden ska tas / fram. Naturreservat och Natura områden Naturreservat bildas med stöd av miljöbalken. Syftet kan vara att skydda värdefull natur och biologisk mångfald eller att trygga tillgången på attraktiv natur för friluftslivet. I Vingåkers kommun finns följande tre områden avsatta som naturreservat: Igelbålen (18,5 ha) Tomsängen (27,7 ha) Perstorpsskogen (110,2 ha) EU:s medlemsländer har kommit överrens om att värna vissa naturtyper och arter samt deras livsmiljöer genom att peka ut Natura 2000-områden. Följande områden i kommun är Natura 2000-områden: Igelbålen (19,4 ha) Tomsängen (29,4 ha) Forsby-Kalkugnstorp (19 ha) Nya kärren (2,3 ha) Skenäs-Sundängen (11 ha) Torsmossen (25,6 ha) Ödesängssjön (17,1 ha) Näsnaren (106 ha) Biotopskydd Skogsstyrelsen har beslutat om biotopskydd i skogsmark. Biotopskyddsområden är mindre mark- eller vattenområden. Inom ett sådant område får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärder som kan skada naturmiljön. Inom kommunen finns idag 9 områden med beslutade biotopskydd om sammanlagt ca 32,1 ha. Områdena har markerats ut på den kommuntäckande kartan. Riksintresse för naturvård Naturvårdsverket har bedömt att Lucktorp-Hullboö och Igelbålskärret utgör riksintressen för naturvård i Vingåkers kommun. Övrig skyddsvärd natur Länsstyrelsen redovisade 1991 ett naturvårdsprogram för naturmiljön. I programmet redovisas riktlinjer och 23(41)

12 viljeyttringar och hur hänsyn till och hushålla med naturvärden skall tas som gäller användningen av markeller vattenområden. idag satta nivåerna. För närvarande håller miljökvalitetsnormer för vattenförekomster på att arbetas fram av vattenmyndigheterna. Ekologiskt känsliga områden Områden som är särskilt känsliga ur ekologisk synpunkt ska så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön. Dessa områden kan indelas i: Områden med särskilda ekologiska värden såsom hotade växt- och djurarter. Områden som är störda ur ekologisk synpunkt, vattendrag nedströms avloppsreningsverk, nedlagda soptippar med mera. Tätortsnära naturområden De mest nyttjade naturområdena är skogarna och strövområdena som omger Vingåker. Områdena är anpassade för ett aktivt friluftsliv och är därför mycket intressanta att bevara. Kommunen har eftersträvat att köpa tätortsnära marker för att säkerställa skötsel och bevarande. Ett starkare skydd skulle bättre hävda bevarandet. Miljökvalitetsnormer Miljökvalitetsnormer har fastställts för att komma till rätta med miljöpåverkan från diffusa utsläppskällor som till exempel trafik, jordbruk och avlopp. En miljökvalitetsnorm kan till exempel gälla högsta tillåtna halt av ett ämne i luft, mark, eller vatten. Miljökvalitetsnormer har fastställts för kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, partiklar och för marknära ozon i utomhusluften. Normerna syftar till att skydda människors hälsa och miljön och får inte överstigas. Kommunerna har till uppgift att bevaka att miljökvalitetsnormerna inte överskrids. Vingåkers kommun befaras inte överskrida de Vindkraft Energimyndigheten har bedömt att ett område i de norra delarna av kommunen är ett riksintresse för vindkraft. Inom området som är bedömt som riksintresse för vindkraft finns även andra starka intressen. Området från strandkanten till 100 meter bortom riksväg 214 är till exempel ett mycket attraktivt område för friluftslivet och viktigt för orters utveckling. Kommunen ser därför att det skulle kunna vara aktuellt att undanta detta område från avgränsningen. Frågan kommer att behandlas ytterligare i det tematiska tillägget. Kommunen har en positiv inställning till vindbruk. Vingåkers kommun planerar att ta fram ett tillägg till översiktsplanen gällande vindkraft. 24(41)

13 Forsby finns en vattentäkt. Vattenfrågor Verksamhetsområden för vatten och avfall Verksamhetsområden för kommunalt vatten och avlopp finns i orterna Vingåker, Högsjö, Läppe, Österåker, Marmorbyn och Baggetorp. Mindre verksamhetsområden finns även i Viala, Sjögölet och Lyttersta. Kommunen bör upprätta ägardirektiv till Vingåker vatten och avfall AB om att VA-plan senast 2011 ska upprättas för samtliga samlade bebyggelser (inklusive sommarstugeområden) om mer än 25 hushåll. Vattenskyddsområden Det är viktigt med vattenskydds- och vattenskyddsbestämm- områden elser för att säkra dricksvatten- försörjningen. För Lyttersta, som är kommunens dricksvattentäkt, har som en första etapp, ett mindre vattenskyddsområde med bestämmelser fastställts. Hela avrinningsområdet måste beaktas när skyddsområdets storlek bestäms. Detta kommer att göras i framtida etapper. Sydväst om Österåker finns även ett vattenskyddsområde. I Riksintressen för vattenområden Fiskeristyrelsen har bedömt att ett område i kommunen är av riksintresse för yrkesfisket. Detta område finns i Hjälmaren. Vid eventuell fortsatt bebyggelse kring detta område är det därför viktigt att ta hänsyn till detta. Våtmark I kommunen finns 41 våtmarker om sammanlagt 1936 hektar. Samtliga har inventerats och bedömts med avseende på våtmarkens naturvärden. Strandskydd I kommunen omfattar strandskyddet 100 meter vid sjöar och tjärnar som redovisas med strandkontur på topografiska kartan, 100 meter generellt vid de vattendrag som markeras med dubbel linje på topografiska kartan och 30 meter vid följande vattendrag: Vingåkersån mellan Grävsjön och Kolsnaren Å mellan Ålsjön och Kolsnaren Hällbäcken mellan Ö Vitten och Björsjön 25(41)

14 Gammalån från S Ären till söder om Lundegård Å mellan Bålen och Kolsnaren De strandnära områden som var detaljplanelagda när strandskyddet infördes omfattas inte av strandskydd. Dessa områden är i Vingåkers kommun endast ett fåtal. Syftet med strandskyddet är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Dispens från strandskyddsbestämmelserna får endast ges om det finns särskilda skäl. Riksdagen har beslutat om ny lagstiftning för strandskyddet som bland annat innebär att kommunerna i översiktsplanen ska redovisa områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen där vissa lättnader i strandskyddet avses gälla. Denna redovisning ska sedan vara vägledande vid prövningar av upphävande- och dispensfrågor. Av propositionen Strandskyddet och utvecklingen av landsbygden (prop. 2008/09:119) framgår att lättnaderna framför allt bör gälla i de delar av landet där bebyggelsetrycket är lågt och tillgången på orörda stränder är god; en beskrivning som väl passar in på Vingåkers kommun. Av propositionen framgår även att man med landsbygdsutveckling avser sådana åtgärder där ett strandnära läge långsiktigt kan antas ge positiva sysselsättningseffekter på orten och bidra till att upprätthålla underlaget för befintlig service på orten. I Vingåkers kommun bedöms strandområdena kring Marmorbyn, Baggetorp, Viala, Läppe och Högsjö vara områden där lättnader av strandskyddet skulle ha en positiv inverkan på landsbygdsutvecklingen. I vissa av orterna finns idag skolor, förskolor och diversehandel som genom ny bebyggelse skulle få ett större underlag för servicen. Även underlaget för kollektivtrafiken skulle förbättras av en utveckling i orterna. På kartorna på nästkommande sidor redovisas områden kring orterna där lättnader av strandskyddet skulle ha en positiv inverkan på landsbygdsutvecklingen med blå streckning. Inom dessa områden 26(41)

15 finns delar som är detaljplanelagda. Några av dessa detaljplaner omfattas inte av strandskyddet. Dessa områden är också av sådant slag och har så begränsad omfattning att strandskyddets syften fortfarande tillgodoses långsiktigt. Detta då det i kommunen finns gott om sjöar och vattendrag som är relativt oexploaterade. Noteras bör att oavsett lättnader i strandskyddet ska enligt lagstiftningen området närmast stranden vara fri för passage. Vingåkers kommun ser det även som angeläget att lättnaderna inte ska påverka allmänhetens tillgänglighet till de kommunala badplatserna. Påpekas bör dock att det med anledning av klimatförändringarna är av stor vikt att även ta hänsyn till skred- och översvämningsrisker vid nybyggnation i strandnära lägen. Varje bebyggelseutökning med anledning av lättnader i strandskyddet i riskintresseområden bör bedömas särskilt, så den inte påtagligt skadar riksintresset. Figur 3. Områden där lättnader i strandskyddet bedöms lämpliga i Läppe 27(41)

16 Figur 4. Områden där lättnader i strandskyddet bedöms lämpliga i Baggetorp Figur 5. Områden där lättnader i strandskyddet bedöms lämpliga i Marmorbyn 28(41)

17 Figur 6. Områden där lättnader i strandskyddet bedöms lämpliga i Högsjö Figur 7. Områden där lättnader i strandskyddet bedöms lämpliga i Viala 29(41)

18 Risk och säkerhet Risk för skred Vingåkers kommun har genomfört en kartläggning av fem områden i kommunen där bedömningen gjorts att man inte kunde utesluta att risk för skred förelåg (ett mindre område i Vingåkers centralort efter Vingåkersån, Sjögölet, Ålsätter, Högsjö och Morjanån). Kartläggningen visade att ingen ny bebyggelse bör tillåtas på området efter Vingåkersån i Vingåkers centralort. För övriga områden bör en bedömning göras i anslutning till planläggning eller bygglovbeslut. Kommunen avser även att upprätta riktlinjer för bebyggelse i områden med risk för skred. Risk för översvämning För Hjälmaren har en översiktlig riskkartering genomförts. Utifrån karteringen har bedömningen gjorts att ingen bebyggelse av betydande värde kommer att beröras även vid det högsta vattenståndet. Endast ett fåtal uthus, sjöbodar, båthus, uterum och bastuutrymmen kommer att beröras. I Läppe finns två småbåtshamnar som kommer att beröras. Riskkarteringen visar dock att det finns en risk att avloppsverket i Forsby, till vilket ett 30-tal villafastigheter är anslutna, skulle bli översvämmat vid höga vattenflöden. Delar av Vingåkersån är invallad och vid höga flöden kan inte uteslutas att vallen bister. För sjön Kolsnaren och Viren finns vissa strandpartier som kan bli utsatta vid höga flöden. En mer detaljerad kartläggning av riskområdena bör genomföras. Vid behov bör även riktlinjer för bebyggelse i områden med risk för översvämning upprättas. Förorenade områden Enligt länsstyrelsen inventeringar beträffande förorenade områden i Vingåkers kommun finns ett antal riskklassade objekt i kommunen. Enligt inventeringarna finns i Vingåkers kommun två områden där det föreligger stor risk för hälsa och miljö (fastigheterna Högsjöbruk 1:1 samt Kolsnaren 4). På fastigheterna Sävstaholm 7:10, Söderspånga 3:15 och Skräddaren 1 har länsstyrelsen bedömt att det föreligger en måttlig risk. På fastigheterna Långhalsen 12, Åsen 9:1, Svarttorp 1:2 och Blomsterhult 1:7 bedömer länsstyrelsen att det föreligger en låg risk för hälsa och miljö. Vingåkers kommun har påbörjat riskklassificeringen av pågående anmälningspliktiga och ickeanmälningspliktiga miljöfarliga verksamheter samt misstänkta förorenade områden. Kommunen har via länsstyrelsen tillgång till en särskild databas där det är möjligt att söka på fastigheter. Vid planering och i bygglovsärenden bör man på ett tidigt stadium beakta risken för att ett område kan vara förorenat. Verksamheten på vingåkersverken Nammo Vingåkersverken AB är ett företag som destruerar ammunition där många olika explosiva varor såsom bomber, granater, minor och finkalibrig ammunition hanteras. Hanteringen innebär att mer än 50 ton explosivämnen förekommer på anläggningen. Enligt Nammo Vingåkersverkens säkerhetsrapport är värsta tänkbara skadehändelse för tredje man om ett förråd söder om Ärlingsjön detonerar. Om det förråd som innehåller mest explosivämne detonerar skulle personskada orsakad 30(41)

19 av tryckvågen och splitter uppstå inom en radie på 1000 m. Enligt plan- och bygglagen (2 kap. 3 ) ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn bland annat till de boendes och övrigas hälsa och säkerhet. Med hänsyn till verksamhetens karaktär är bebyggelserestriktioner i området nödvändiga. På den kommuntäckande kartan är ett inre och ett yttre skyddsområde utmärkt. Inom det inre skyddsområdet ska om-, till-, eller nybyggnation inte förekomma. Inom det yttre skyddsområdet kan enstaka bebyggelse vara möjlig men samlad bebyggelse bör inte tillkomma. Om det finns behov att säkerställa skyddsbehovet för verksamheten kan området/eller del av området komma att detaljplaneläggas. Värdefulla ämnen Forsby kalkbrott har av Sveriges geologiska undersökningar bedömts utgöra ett riksintresseområde enligt naturresurslagen då kalkstenen i område anses vara en unik förekomst i landet. 31(41)

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN

SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN SÄKERSTÄLLANDE AV RIKSINTRESSEN Riksintressen ska skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada intresset. Om det blir fråga om en avvägning mellan olika konkurrerande riksintressen måste en avvägning

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN BOXHOLMS KOMMUN. Miljökonsekvenser 2012-03-14

ÖVERSIKTSPLAN BOXHOLMS KOMMUN. Miljökonsekvenser 2012-03-14 ÖVERSIKTSPLAN BOXHOLMS KOMMUN Miljökonsekvenser 2012-03-14 1 Innehållsförteckning Översiktsplanen i korthet... 3 Konsekvenser - Scenario... 5 Påverkade riksintressen... 7 Nollalternativet... 7 Uppföljning...

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE Leksands kommun, Dalarnas län Antagen av KF 2002-11-20, 27 Laga kraft 2002-12-27-1 - BAKGRUND I och med att Plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 1 juli 1987 infördes

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24 109 2(5) Skogsbrukets mål Bedriva skogsbruk enligt reglerna för miljöcertifiering enligt FSC-standard. Bevara och

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista)

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad september och november 2013 BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Behovsbedömningen utgör underlag för beslut om detaljplanen

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Datum Dnr 1/10 2016-04-12 BTN16/17 Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Behovsbedömningen ska utgöra underlag

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs 2013-08-20 Ebba Löfblad & Gun Lövblad, Profu i Göteborg AB Lennart Lindeström, Svensk MKB AB BILAGA C:3 till MKB 1 Inledning En genomgång har gjorts

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Kommunledningskontoret Mats Lindström Planarkitekt 08-579 215 17 Behovsbedömning 2015-01-07 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0679 KS 203 Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Inför att förslag till

Läs mer

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Granskningshandling Sara Kopparberg, planchef Göran Bardun, kommunekolog Bertil Eriksson, enhetschef VA och renhållning BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl ANTAGANDEHANDLING Dnr MOB 2015-72 tillhörande ändring av detaljplan för del av Hultsfred 3:1 m.fl 1 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 1(7) Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 BESKRIVNING Karta med bestämmelser Beskrivning (denna handling) PLANENS SYFTE Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län Bilaga 1 TIDAHOLMS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Dnr:2014/133 Röd linje visar programområdet Samrådshandling Behovsbedömning PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

LIS - Tillägg till översiktsplanen

LIS - Tillägg till översiktsplanen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILL LIS - Tillägg till översiktsplanen Lessebo kommun, Kronobergs län Samrådshandlingshandling Januari 2013 Titel: MKB till LIS - Tillägg till översiktsplanen, Lessebo kommun

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun 1 av30 2 av30 Se även temahäfte 2 Byggande, boende, temahäfte 19 Energi, Innehåll Kommunala skäl för arbete med vindkraft 2 Kommunala mål 2 Vindkraft i översiktsplanen 2 Kommunala åtgärder i översiktsplaneringen

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björnbärsbusken 6 och 7, Lofta, Västerviks kommun, Kalmar län.

Ändring av detaljplan för fastigheten Björnbärsbusken 6 och 7, Lofta, Västerviks kommun, Kalmar län. Ändring av detaljplan för fastigheten Björnbärsbusken 6 och 7, Lofta, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad 2014-02-20

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) av miljökonsekvensbeskrivning. Långkärrsvägen vid områdets norra gräns med Pukstensvägens brevlådor

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) av miljökonsekvensbeskrivning. Långkärrsvägen vid områdets norra gräns med Pukstensvägens brevlådor 1(6) B EHOVSBEDÖMNING av miljökonsekvensbeskrivning Långkärrsvägen vid områdets norra gräns med Pukstensvägens brevlådor tillhörande tillägg till detaljplan för GRÖNDALEN inom Östra Eneby i Norrköping,

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning. Antagandehandling. Del 2e. Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 för Vimmerby kommun. Statistik

Miljökonsekvensbeskrivning. Antagandehandling. Del 2e. Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 för Vimmerby kommun. Statistik 500 Antal inpendlare 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Hultsfred Västervik Kinda Eksjö Oskarshamn Linköping Kalmar Statistik Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 Tätortskartor Fotograf: Per Lindegård,

Läs mer

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten Maj 2010 Information till prospekteringsföretag i Västerbotten OMRÅDEN SOM KRÄVER SÄRSKILD HÄNSYN Nationalparker Syftet med nationalparker är att bevara ett större sammanhängande område av en viss landskapstyp.

Läs mer

Ny lagstiftning: Huvudsakliga

Ny lagstiftning: Huvudsakliga Ny lagstiftning: Huvudsakliga förändringar Kommunen ansvarar för prövning och tillsyn Landsbygdsutveckling Länsstyrelsen överprövar Överklagan - Direkt berörda, naturvårdsorganisationer, samt nu även friluftsorganisationer

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun 2016-05-16 KS/2016:130 Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun Bedömning Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att

Läs mer

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län Plankarta med översikt Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Behovsbedömning

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

H A N DLI NGAR... 3 P L ANENS S YFTE OCH H UVUDDRAG... 3 F Ö R ENLIGT MED 3 O C H 5 K A P I MB... 4 P L ANDAT A... 4

H A N DLI NGAR... 3 P L ANENS S YFTE OCH H UVUDDRAG... 3 F Ö R ENLIGT MED 3 O C H 5 K A P I MB... 4 P L ANDAT A... 4 DETALJPLANEPROGRAM BOSTÄDER I SLUMSVIK INTILL SÄMSJÖN, DEL AV SLUMSVIK 2:13-24 M FL, MÅNSTAD, DNR: MBN 2007:364 TRANEMO KOMMUN PROGRAMBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 H A N DLI NGAR... 3 P L ANENS S

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 1(6) Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 BEHOVSBEDÖMNING Dnr 2012-0818-214/205 Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun Enligt 5 kap 18 plan- och bygglagen ska en miljöbedömning

Läs mer

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Behovsbedömning 1(11) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(11) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN GGG Juridiska gränser Detaljplanelagt område Naturreservat, Miljöbalken 7 kap Skyddsområde vattentäkt, Miljöbalken 7 kap Strandskydd, Miljöbalken 7 kap Riksintressen - Miljöbalken 3 kap Friluftsliv och

Läs mer

Samrådsredogörelse. Kommunomfattande översiktsplan. Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot. 7 september 2012. Ockelbo i februari 2012

Samrådsredogörelse. Kommunomfattande översiktsplan. Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot. 7 september 2012. Ockelbo i februari 2012 Samrådsredogörelse 7 september 2012 Kommunomfattande översiktsplan med fördjupningsstudier i tätorterna Ockelbo, Lingbo, Jädraås och Åmot Ockelbo i februari 2012 Bygg- och miljöförvaltningen ArcArt Maps4u

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT Skala 1: 20 000 (i A3) 1 Grönplan för Gislaveds tätort på uppdrag av Gislaveds kommun, första utgåva augusti 2007. Foto, kartor, text och layout av Linda Kjellström FÖRORD

Läs mer

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING Kap.5: Sammanfattning och program för planering av en framtida markanvändning KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING 51 Vägval Myttinge - förslag till framtida användning

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Landsbygdsutveckling i strandnära läge

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅDSREDOGÖRELSE Du läser just nu samrådsredogörelsen till planen Emmaboda kommun. Under 2010 hölls samråd angående planen och synpunkterna som då kom in finns sammanställda här tillsammans

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan.

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan. 5. Boende Sammanfattning Karlskoga och Degerfors ska erbjuda attraktiva boenden, i varierade lägen, med olika upplåtelseformer och för livets olika skeden. Centrumnära boende och boende med anknytning

Läs mer

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010 Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen Lagstiftning Exempel JämtlandJ Vad göra? g Harry Westermark 29 sept 2010 Fysisk riksplanering riksintressen 1960 Lokala protester mot stora

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Gullspångs kommun Kommunstyrelsen Ändring av detaljplaner för del av STORÖN 1:2 m.fl. samt STORÖN 1:27 m.fl. F.d. personalbostäder på Storön 1:50 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Upprättad i februari 2009,

Läs mer

Spånstad 4:19 och 2:14

Spånstad 4:19 och 2:14 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Spånstad 4:19 och 2:14 ÅLED, HALMSTADS KOMMUN plan 1056 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-04-16 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer