Delårsrapport 1, 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 1, 2011"

Transkript

1 LS-LED Delårsrapport 1, 2011 Landstinget Sörmland

2 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Medborgare (patient, kund)... 4 Personal Förnyelse Miljö Ekonomi Samlad analys - personal och ekonomi Intern kontroll Koncernredovisning Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

3 Sammanfattande analys Inom landstinget pågår många utvecklings- och förbättringsprojekt. Som exempel kan nämnas införandet av ett kvalitetsledningssystem samt av dokument- och ärendehanteringssystemet Public 360. Hälso- och sjukvården har också påbörjat ett flerårigt utvecklingsarbete av vårddatasystemet SYSteam Cross. De nya versionerna kommer att utgå från patientsituationen och fokusera på vårdprocesser i stället för befintlig version som utgår från klinikstrukturen. Patientsäkerhetsarbetet fokuseras och arbetet med att se över och förbättra olika processer för att förbättra effektiviteten fortsätter. Vad gäller tillgängligheten utifrån den s k kömiljarden, klarar hälso- och sjukvården i mars bidragskraven vad gäller väntetiden till första besöket men inte för behandling. Habiliteringsverksamheten klarar varken tillgängligheten till första besök eller fördjupad utredning/behandling. Inom förvaltningen pågår ett omfattande arbete för att kvalitetssäkra rapporteringen. En positiv utveckling kan noteras och det är att telefontillgängligheten för de landstingsdrivna vårdcentralerna fortsätter att utvecklas positivt. Inom miljöområdet har landstinget skapat ett miljöledningssystem som lever upp till alla delar i ISO Nu återstår att implementera systemet full ut. Landstingets största problemområde just nu är ekonomin. Från att de senaste två åren ha redovisat stora plusresultat totalt för landstinget pekar den första delårsrapporten på ett resultat för året på +15,7 mnkr. I årsprognosen har beaktats den skatteprognos som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade i början av maj. Det beräknade resultatet innehåller engångsintäkter kopplade till försäljningar, på 54 mnkr vilket innebär att det underliggande resultatet är sämre än redovisat. Exklusive jämförelsestörande poster är kostnadsökningen t o m mars jämfört med motsvarande period föregående år 3,4 %. Om man exkluderar gjorda omorganisationer kan man konstatera att den ökning av antalet anställda och årsarbetare som vi haft hittills i år redan är större än den var under hela fjolåret. Det är nästan uteslutande hälso- och sjukvården som står för ökningen. Mot bakgrund av att ett stort underskott beräknas för hälso- och sjukvården för 2011 har länssjukvårdsnämnden uppdragit till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att ta fram en plan för att åtgärda underskottet. Nämnden kommer att behandla åtgärdsplanen vid sitt junisammanträde. För att så långt som möjligt minimera ett befarat underskott totalt för landstinget, har landstingsstyrelsen (LS 72/2011) och landstingsfullmäktige (LF 16/2011) beslutat om åtgärder för att sänka nettokostnaderna i landstinget år Merparten av åtgärderna är beaktade i föreliggande delårsrapport. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

4 Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt, vilket ställer krav på att ökad evidensbaserad praktik och kvalitetssäkrad kunskap sprids och används. Vården ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig, säker, patientfokuserad, effektiv, jämlik samt ges i rimlig tid. För att utveckla detta arbete har ett Råd för kunskapsstyrning inrättats fr o m Rådet ska bl a vara mottagare av nationella kunskapsunderlag/riktlinjer, samordna beredningsprocesser och stödja ledningen vid värdering av nya metoder för diagnostik, vård och behandling samt med underlag vid avveckling av metoder för diagnostik, vård och behandling. Förutsättningarna att arbeta med förbättring av patientsäkerheten förstärktes hösten 2010 genom en särskild patientsäkerhetsenhet direkt underställd hälso- och sjukvårdschefen. Patientsäkerhetslagen säger att vårdgivare ska bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Det innebär bl a att utreda händelser som medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada och att ge patienter och närstående information och möjligheter att bidra till patientsäkerhetsarbetet. Under första kvartalet har patientsäkerhetsronderna förberetts och kommer att genomföras under andra och tredje kvartalen. Målet är att få en kontinuerlig dialog kring och uppföljning av patientsäkerhetsarbetet. Hälso- och sjukvården har ett generellt system för avvikelserapportering (Synergi 500). Avvikelsesystemet har även införts på de privata vårdcentralerna. Patientsäkerhetsenheten, chefsläkarna och Patientnämnden har träffats under första kvartalet och planerat ett fortsatt regelbundet samarbete. Samarbete med Läkemedelskommittén kommer att utvecklas under Händelseanalyser genomförs bl a på Lex Maria-ärenden och dessa har genomförts i samarbete med chefsläkarna. Under första kvartalet har fyra händelse- och riskanalyser genomförts. Arbetet att minska vårdrelaterade infektioner (VRI) har inletts. Detta består dels av punktprevalensmätningar (PPM) av VRI två gånger/år och dels av utbildningar kring identifierade problemområden. För att ytterligare stärka arbetet att minska VRI har en första återkommande observationsstudie av följsamhet till basala klädregler och hygienrutiner (BHK) planerats. WHO s checklista vid operation används inför, under och efter operationer och tillämpas systematiskt vid alla tre sjukhusen. Checklistan är ett stöd för att saker inte ska missas vid operationen. Patienternas upplevelse av vården följs upp med en nationell patientenkät (NPE) där samtliga landsting/regioner deltar. Indikatorerna är bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta och re- Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

5 kommendera. Det primära syftet med NPE är att ge verksamheterna underlag för internt förbättringsarbete. Under våren 2011 pågår NPE på barn- och ungdomsmottagningarna på de tre sjukhusen, barnavdelningen på Mälarsjukhuset samt akutmottagningarna på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett med barn som målgrupp. Resultaten kommer att rapporteras i delårsrapport 2. Hälso- och sjukvård i rimlig tid innebär att ingen patient ska behöva vänta oskälig tid på vårdinsatser som patienten har behov av. Vårdgarantierna om kontakt med primärvården, besök hos primärvårdsläkare, nybesök och behandling inom den specialiserade vården regleras i en förordning som trädde i kraft den 1 juli Nybesök inom 90 dagar gäller för första besöket inom den specialiserade vården oavsett hos vilken yrkeskategori besöket sker. Uppföljningen görs dock enbart på besök hos läkare med undantag för vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatrin, där samtliga första besök följs upp. Uppföljningen inkluderar inte samtliga specialiteter. Exempelvis är rehabilitering och infektionssjukvård exkluderade. Behandlingsgarantin inom 90 dagar gäller för all planerad vård. Uppföljningen görs inom ett urval av verksamhetsområden (gynekologi, handkirurgi, hjärtsjukvård, kirurgi, ortopedi, plastikkirurgi, ryggkirurgi, urologi, ögonsjukvård, öron-näsa-halssjukvård) på totalt 42 olika åtgärder/diagnoser. 38 av dessa åtgärder utförs i Sörmland. Från och med första september 2010 är det obligatoriskt att rapportera även övriga behandlingar/åtgärder inom de opererande specialiteterna. För att stimulera en förbättrad tillgänglighet har staten tagit beslut om ett landstingsbidrag den s k kömiljarden. Bidraget är en prestationsersättning som under 2011 stäms av varje månad gentemot ett antal allmänna och särskilda villkor. För att få ta del av bidraget ska andelen väntande högst 60 dagar till första besök respektive behandling vara minst 70 % vid avstämningsperioden. Styrtal, HoS Andelen väntande högst 60 dagar till första besök inom den specialiserade vården Andelen väntande högst 60 dagar till behandling inom den specialiserade vården Utfall mars 2011 Måltal Kommentar 72 % 70 % 59 % 70 % Förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa innebär att efter beslut på förstalinjens nivå om behov av specialistinsats ska bedömning erbjudas inom högst 30 dagar. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

6 efter beslut om en fördjupad utredning eller behandling ska den erbjudas inom högst 30 dagar. Syftet är att landstingen senast 2011 ska ha uppnått dessa tillgänglighetsgränser. För att förbättra tillgängligheten har staten tagit beslut om stimulansbidrag som även det är en prestationsersättning där avstämningsperioden under 2011 är september-oktober. För att få ta del av bidraget ska andelen genomförda första bedömningar inom 30 dagar ska vara minst 90 % andelen startade fördjupade utredningar/behandlingar inom 30 dagar ska vara minst 80 % Hälso- och sjukvårdsförvaltningens resultat för mars redovisas i styrtal för barn- och ungdomspsykiatrin. Vid den nationella avstämningen för september-oktober beaktas Landstinget Sörmlands hela resultat, vilket innebär förutom hälso- och sjukvården även Habilitering och Hjälpmedel. Styrtal, HoS Andel höftfrakturpatienter som opereras inom ett dygn (24 timmar) Patienters väntetid till utredningar/behandling inom barnoch ungdomspsykiatrin ska minska Patienters väntetid till kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin ska minska Ledtiderna inom lungcancerkedjan ska minska till vårdprogrammets mål > 95 % Fortsatt utveckling av höftfrakturkedjan sker på samtliga sjukhus. Aktiviteter pågår på vårdavdelningarna för att förbättra ledtiden. Arbetet med att upprätta handlingsplaner för fallprevention, i syfte att minska antalet höftfrakturer, pågår på samtliga avdelningar på VPE MSE. Handlingsplan finns upprättad för Medicinklinikens (MSE) slutenvårdspatienter inkl HIA-patienter. 100 % 80 % Andelen startade fördjupade utredningar/behandlingar inom 30 dagar 88 % 90 % Andelen genomförda första bedömningar inom 30 dagar 70 % 80 % Vårdkedjeprojekt pågår. Uppnådd förbättring så att ca 70 % av patienterna utreds enligt riktlinjerna. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

7 Styrtal, HoS Alla inlagda patienter ska ha en dokumenterad vårdplan Andelen dagkirurgi av totala antalet operationer ska bli högre Andelen vårdrelaterade infektioner ska minska Arbete pågår med att införa och genomföra medicinsk vårdplanering i SYSteam Cross. Kirurgavdelningen på MSE inför medicinsk vårdplan under våren. Samtliga vårdavdelningar på VPE har handlingsplan för att det ska upprättas vårdplan för alla patienter. Rondrutin, som innefattar upprättande av vårdplan, har införts eller håller på att införas på sjukhusavdelningarna. Psykiatriska klinikerna kommer att ha en särskild planeringsdag för de vårdplaner som ska upprättas (enligt olika lagar för psykiatrin). 49 % Andelen dagkirurgi är oförändrad sedan På NLN pågår anpassning av lokaler för dagkirurgi. Kirurgen MSE/KSK ser över möjligheterna att vårda opererade patienter på Althea i stället för på vårdavdelningen. < 7 % Vårens PPM-mätning genomförs v 14 (6/4) Styrtal, HoS Patienters väntetid till besök enligt lagstadgad vårdgaranti ska minska Patienters väntetid till behandling enligt lagstadgad vårdgaranti ska minska 87 % 100 % Kommenteras i texten. Avser specialistkliniker på sjukhus. 78 % 100 % Kommenteras i texten. Avser specialistkliniker på sjukhus. Delaktighet, Primärvården Utfall Måltal Rikssnitt Kommentar NPE Primärvården Resultatet är statistiskt säkerställt lägre än genomsnittet i landet. Information, Primärvården Utfall Måltal Rikssnitt Kommentar NPE Primärvården Resultatet är statistiskt säkerställt lägre än genomsnittet landet. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

8 Styrtal, Primärvården Respektfullt bemötande av patienterna redovisad, som patientupplevd kvalitet, ska förbättras Andel höftfrakturpatienter som opereras inom ett dygn (24 timmar) Patienters väntetid till besök i primärvården, enligt lagstadgad vårdgaranti, ska minska NPE 2010 > 95 % För att förhindra höftfrakturer genomför vårdcentralerna olika typer av aktiviteter i arbetet med fallprevention: - dsk gör fallpreventionsbedömning i samband med läkemedelsgenomgångar - fallriskbedömningar av patienter på dsk-besök - aktivitetsveckor där fallprevention lyfts fram - skriftlig information om fallprevention delas ut till riskpatienter 90 % 100 % Besök hos primärvårdsläkare inom 7 dagar. Inom Habilitering och Hjälpmedel görs satsningar för att korta väntetiderna för utredning av autismspektrumtillstånd. Väntetiderna påverkas av tillströmningen av nya brukare, att rätt insats ges på rätt nivå och arbetssätt och tillgängliga resurser. En framgångsfaktor för ökad tillgänglighet är det tvååriga projekt som planeras med två multiprofessionella team från Habiliteringsverksamheten och Barn- och ungdomspsykiatrin för brukare med samsjuklighet inom det neuropsykiatriska området. Rapporterade uppgifter skiljer sig mellan verksamhetens målgrupper. För Syncentralens brukare uppnås intentionerna i vårdgarantin till ca 82 %. Antalet väntande på autismutredning var vid mars månads utgång 144 personer, varav 63 under 18 år. Under perioden har 40 nya remisser anlänt och 33 utredningar genomförts. Utvecklingen är mycket oroande eftersom stora ansträngningar och satsningar görs och resurser avsätts för ett specifikt utredningsteam och externa konsulter. Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 90 dagar. 61,1 % 100 % Avser Habiliteringsverksamhetens samtliga målgrupper. 363 av 594 brukare under perioden januari - mars. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

9 Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Andel väntande som väntat på behandling/insats mindre än 90 dagar. Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa). Andel väntande som väntat på behandling/insats mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa). 21,3 % 100 % Avser Habiliteringsverksamhetens målgrupper exklusive syn och hörsel. Ackumulerat januari -mars var det 35 av 164 brukare. Uppgifter för januari - februari är ej kvalitetssäkrade. Utfall mars månad var 57 % (12 av 21 brukare). 20 % 100 % Avser Habiliteringsverksamheten, barn och unga med misstänkt autismspektrum störning. Ackumulerat januari-mars var 3 av 15 brukare. 15,6 % 100 % Avser Habiliteringsverksamheten, barn och unga med misstänkt autismspektrum störning som väntar på utredning. Uppgifter ackumulerat januari-mars var 5 av 32 brukare. En stor del av den upplevda ohälsan hos personer med funktionsnedsättning hör bl a samman med diskriminering och bristande tillgänglighet. Genom ändamålsenlig hjälpmedelsförsörjning och likvärdig bedömning av brukares behov, oberoende av var och till vem denne vänder sig, ökar förutsättningarna för en jämlik hälsa. Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Andel nöjda brukare vid Habiliteringsverksamheten Andel nöjda brukare vid Syn, Ped.hv, Tolk. Andel nöjda brukare vid Dammsdal. 89,8 % 80 % Mätning görs anonymt i samband med utvärdering av individuell plan. 53 av 59 brukare är nöjda. 80 % Mätning genomförs en gång per år. Rapporteras i samband med årsbokslut. 70 % Mätning genomförs en gång per år. Rapporteras i samband med årsbokslut. Styrtal, Hablitering och hjälpmedel Andel brukare som erbjuds utprovning av eldriven rullstol inom två månader 73,8 % 100 % Av de 65 utprovningar som genomförts under perioden har 48 skett inom två månader. Kulturverksamheternas uppdrag rörande kvalitet och delaktighet är ständigt i fokus vid planeringen och följs upp på olika sätt. Skolorna fortsätter att utveckla kvaliteten i sin undervisning genom olika insatser och fortlöpande Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

10 uppföljning genom bl a enkäter. Scenkonst Sörmland har 2011 fått en ökad ram för att utveckla dansen. Utvecklingsprojekt inom Sörmlands museum är Ut med grejerna och Morgondagens hantverk blir dagens design. Länsbibliotek Sörmland har utvecklat former för utvärdering av den verksamhet som genomförs. Inom Landstingets ledningsstab har arbetet med kollektivtrafikfrågorna intensifierats och förberedelser för att möta den nya lagstiftningen vid årsskiftet 2011/2012 pågår. Arbetet med att ta fram Riktlinjer för "Barnets rätt i patientnära verksamheter" pågår, liksom uppföljning av trygghetsvandringarna som genomfört på sjukhusen. Tidningen "Min hälsa" som tas fram av Läkemedelskommittén, har distribuerats till samtliga hushåll i länet. Kommittén har också tagit fram en metod för läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden. Informationsenheten har ägnat mycket tid åt att möta media i samband med debatten om arvodesaffären och använt sig av både sociala medier och pressmeddelanden. Antalet förfrågningar om journaler till Landstingsarkivet har ökat jämfört med föregående år. Styrtal, LLS, Information Antal besökare på externa webben Översyn av måttet pågår och kommer troligen att ändras från besök på första sidan till totala antalet besök på webben. Totala antalet besök var i mars jämfört med året innan. Styrtal, LLS, D-data Telefoni - genomsnittlig svarstid i växeln 10 s 15 s Under perioden januari - mars har utfallet varje månad varit bättre än måltalet. Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Arbetet med att omsätta Policyn för det Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet till konkret verksamhet fortsätter. Deltagande i nationella nätverk pågår kontinuerligt, t ex Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer (HFS). I HFS: regi görs en ömsesidig kollegial granskning mellan Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

11 Kullbergska sjukhuset och Enköpings lasarett samt den landstingsdrivna primärvården och motsvarande primärvård i Västernorrlands landsting. Då granskas hur arbetet bedrivs med de hälsofrämjande frågorna och hur respektive verksamhet lever upp till kriterierna för sitt medlemskap i HFS och till att vara ett Hälsofrämjande landsting. En Hälsodag inom det hälsofrämjande området har genomförts med externa föreläsare och ca 100 deltagare. Arbetet med hälsofrämjande arbete på sjukhusen har startat. Processledare för det hälsofrämjande arbetet gentemot länets sjukhus är utsedda och samarbete med slutenvårdens kliniker har startat. Införandet av ett strukturerat sätt att erbjuda stöd för rökavvänjning i samband med operation är påbörjat och pilotverksamhet pågår på MSE och KSK. Motsvarande verksamhet är påbörjad på NLN. Arbetet att utifrån Socialstyrelsens preliminära version utforma en slutlig version av Nationella riktlinjer pågår och synpunkter har lämnats till Socialstyrelsen. Den slutliga versionen ska presenteras i september. Utbildningar i motiverande samtal (MI) tillhandahålls. Ett flertal utbildningar har påbörjats under det första kvartalet, liksom utbildning inom området tobaksavvänjning. Ca 60 % av medarbetarna på vårdcentralerna har MI-utbildning. Fortsatta MI-utbildningar är planerade för hösten. Styrtal Primärvården Andel genomförda Frågor om din hälsa ska bli högre Andelen utskrivna FaR (Fysisk aktivitet på Recept) inom primärvården ska öka Formulär om "Din hälsa" delas ut i samband med besök. Vårdcentralerna genomför stimulansåtgärder för att fler patienter ska tillfrågas. Första kvartalet har Frågor om din hälsa ställts i de landstingsdrivna vårdcentralerna, vilket är betydligt fler än % FAR-koordinatorer är utsedda på många vårdcentraler och dessa eller hälsoombuden informerar och driver på en ökad användning av FAR. Nätverksträffar anordnas för FARkoordinatorerna i länet. Under perioden har 302 recept/brev för FAR utfärdats. Det innebär att allt fler patienter får utskrivet fysisk aktivitet på recept inom primärvården. Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård, behandling och omsorg för olika sjukdomsgrupper baseras på vetenskap och/eller beprövad erfarenhet inom hälso- och sjukvården kompletterad med hälsoekonomiska bedömningar. I riktlinjerna redovisas ett antal slutsatser och rekommendationer. I Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

12 en särskild rapport kommenteras de rekommendationer som behöver uppmärksammas ur ett styrnings- och ledningsperspektiv. Fler nya och reviderade Nationella Riktlinjer kommer att beslutas under Socialstyrelsen kommer också att följa upp tidigare riktlinjer för vården vid stroke, diabetes, bröst-, colorectal- och prostatacancer, depression och ångest samt demens. Länsgemensamma vårdöverenskommelser tecknas mellan primärvården ( offentlig och privat) och olika sjukhusspecialiteter, för att tydliggöra vilken vård som ska tillhandahållas på respektive vårdnivå. Överenskommelserna gäller under två år och är ett stöd för läkare och andra yrkeskategorier i behandlingen av patienterna. Ett omfattande revideringsarbete har utförts inom området ortopedi, som nu täcker in de flesta ortopediska diagnoser. Överenskommelser för kirurgi och hudsjukdomar är också reviderade. Pågående revideringar är lungsjukdomar, barnmedicin samt reumatiska sjukdomar. Inom Habilitering och hjälpmedel har den individuella planen en central roll för att uppnå delaktighet för brukaren. Planen ska regelbundet utvärderas och revideras. Verksamheten fortsätter att utveckla och systematisera rutiner inom området. En positiv utveckling sker, men fortsatta insatser behövs för att nå uppsatta mål. Styrtal Habilitering och hjälpmedel Antal tillfällen för kunskapsoch informationsspridning om funktionsnedsättning och dess konsekvenser till brukargruppers professionella nätverk och beslutsfattare. Andel individuella planer, Habiliteringsverksamheten Andel individuella utvecklingsplaner, Dammsdal Andel utvärderade individuella planer, Habiliteringsverksamheten. Andel utvärderade individuella utvecklingsplaner, Dammsdal. Andel individuella planer, Syncentral och Ped.hörselvård Andel utvärderade individuella planer, Syncentral och Ped.hörselvård 24 st 35 st Avser Dammsdal och Habiliteringsverksamheten. 33 % 50 % Avser de 361 brukare som har en plan av de som ska ha en plan. 100 % 100 % Avser samtliga 38 elever. 33,8 % 60 % Avser de 122 planer som utvärderats under jan-mar bland de 361 upprättade planerna. 100 % 100 % Avser samtliga 38 elever. 50 % Ingen mätning har skett under årets första 3 månader. Framtagning och implementering av rutiner pågår. 60 % Ingen mätning har skett under årets första 3 månader. Framtagning och implementering av rutiner pågår. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

13 Styrtal Habilitering och hjälpmedel Antal tillfällen för kunskapsoch informationsspridning om funktionsnedsättning och dess konsekvenser till brukargruppers professionella nätverk och beslutsfattare. 32st 40 st Avser produktutbildningar och föreläsningar om inkontinens till förskrivare samt studiebesök till vårdpersonal och intresseföreningar. Kulturförvaltningens verksamheter bidrar alla på sitt sätt till att uppfylla målet och verksamheten genomförs enligt plan. Några exempel är kulturverksamheternas uppsökande och breda verksamhet, som inte har ett kommersiellt syfte samt folkhögskolornas arbete för att få personer att söka sig till utbildning och delta aktivt i samhället. Folkhälsocentrum har genomfört enkätundersökningen "Liv & Hälsa ung" bland alla skolelever i åk 7 samt åk 2 på gymnasiet. Resultatet kommer att redovisas i juni En första trendrapport om hälsans utveckling över tid i länet har presenterats och en analys av äldres hälsa sammanställs. Hälsoekonomiska bedömningar av olika läkemedelsterapier och genomgång av hälsoekonomiska bedömningar som ingår i nationella riktlinjer har genomförts och en nationell arbetsgrupp har påbörjat en förstudie om preventivmedel och landstingssubvention. Landstingets verksamheter arbetar aktivt för att vara öppet för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Styrtal, Länssjukvården Kompetenshöjande aktiviteter som främjar lika rättigheter, delaktighet och inflytande för alla Verksamheterna har genomfört olika aktiviteter för att öka medvetenheten om att behandla alla på ett likvärdigt sätt, t ex - Utbildning i jämlik vård - Utbildningsinsatser kopplade till resultatet i Nationella Patientenkäten - Regelbunden information och diskussion på personalmöten - Föreläsning om kulturella skillnader i vården - Temadagar med fokus på resultatet i patientenkäten, bemötande, värdegrund mm - Utbildning i HBT Ungdomsmottagningen i Eskilstuna blev HBT-certifierad i mars. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

14 Styrtal, Primärvården Kompetenshöjande aktiviteter som främjar lika rättigheter, delaktighet och inflytande för alla Vårdcentralerna har ordnat olika former av aktiviteter under de första månaderna, t ex - Föreläsningar - Diskussioner på arbetsplatsen - Särskilda aktiviteter för olika patientgrupper - Åtgärder kopplade till patientenkätens resultat - Utbildning i motiverande samtal I maj 2011 kommer utbildning i Transkulturell psykiatri för personal på Karsuddens sjukhus att ske i samarbete med Huddinge och Löwenströmska sjukhusen. Utifrån fastställd HBT-policy samt policy för personer med funktionsnedsättning kommer verksamheterna inom Habilitering och hjälpmedel under året att identifiera förbättringsområden för minskad diskriminering av personer med funktionsnedsättning och könsöverskridande identitet. Statistik som belyser Habiliteringsverksamhetens insatser till olika målgrupper avseende ålder, kön och kommun kommer att tas fram och analyseras under året i syfte att identifiera eventuella tecken på diskriminering. Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Antal tillfällen för kunskapsoch informationsspridning om diskriminering. 0 2 st Inga informationstillfällen har genomförts under årets tre första månader. Barns och ungas rätt till kultur är prioriterat inom kulturverksamheterna. Scenkonst Sörmlands utbud är till övervägande del riktat till denna målgrupp. Sörmlands museum bedriver också en stor verksamhet mot barn och unga inom t ex utställningsverksamhet, pedagogiken och andra projekt. Inom Landstingets ledningsstabs verksamhetsområde har ett kunskapsunderlag "Jämlik hälsa och jämlikhet i hälso- och sjukvård oavsett etnicitet" tillsammans med förslag till åtgärder tagits fram. Inom projektet "Barns rätt i patientnära verksamheter" har en enkätundersökning bland medarbetarna gjorts om deras syn på sitt arbete med barn. Redovisning pågår vid berörda enheter. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

15 Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Personalförsörjning Såväl inom Länssjukvården som Primärvården har man problem med läkarförsörjningen, vilket man i stor utsträckning löser med inhyrd personal. Inom Länssjukvården gäller det främst för psykiatrin och radiologin. Här har man även likartade problem vad gäller sjuksköterskor. Vakanserna är främst märkbara inom operationsverksamheten, radiologin och psykiatrin. Nytt är också att inhyrda sjuksköterskor tas in till Akutverksamheterna. Inom Primärvården är uppdraget till rekryteringsbolaget Medicarrera rörande rekrytering och språkutbildning av distriktsläkare från främst Ungern i sin slutfas. Det innebär att fyra nya läkare kommer till sommaren. På sjuksköterskesidan pågår uppdragsutbildning för specialisering inom psykiatri och radiologi. Dessutom internutbildas några få sjuksköterskor för att jobba enbart med mammografiverksamhet. Sex sjuksköterskor har påbörjat specialistutbildning med förmåner inom områdena operation, anestesi, onkologi, gynekologi och obstetrik. Utifrån den politiska majoritetens målsättning om en intern arbetsförmedling, har en förstudie startats. Denna ska bl a belysa potentialen i en intern arbetsförmedling, vilka framgångsfaktorer som finns, vilka eventuella hinder som kan finnas samt vilka resurser som går åt till att driva den. I förstudien deltar olika intressenter, enhetschefer, fackliga företrädare och PA-konsulter. Jämställdhet, integration Flera av landstingets förvaltningar har nyligen uppdaterat sina jämställdhetsplaner, något som enligt lag ska ske vart tredje år. I mars blev landstinget ett av tio utvalda landsting som Diskrimineringsombudsmannen ska granska vad gäller vårt målinriktade och planmässiga arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Granskningen avser ej medborgarperspektivet, utan enbart personalperspektivet. Landstingets olika styrdokument på området samt förvaltningarnas jämställdhetsplaner har skickats in till DO tillsammans med en beskrivning över landstingets arbete rörande detta. DO:s reaktion är att vänta i början av maj. Chefsutveckling Inom Habiliteringsverksamheten har man fått ett antal nya chefer och man konstaterar att behovet av ledarutveckling är stort. Flera enhetschefer har Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

16 ännu inte deltagit i ledarskapsprogram i landstingets regi. Inom Kultur och utbildning har alla verksamhetschefer samt stödfunktioner i ledningsgruppen gjort individuella personanalyser. Dessa kommer att ligga till grund för kommande utvecklingsarbete, där ledarskapet utgör en viktig del. Två korta landstingsövergripande ledarutvecklingsprogram har genomförts under perioden ett med rubriken Förstärkning av ledarkompetens och ett med rubriken Att leda med systematisk förbättring. Styrtal Andelen kvinnliga chefer 71 % Andelen kvinnor av samtliga anställda 78 % Det råder ingen större skillnad mellan de båda andelarna, men man kan ändå konstatera att skillnaden varit mindre. Efter mars i fjol var skillnaden endast 4 %-enheter. Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Inom Hälso- och sjukvården görs en årlig uppföljning med fokus på arbetsmiljön. Samtidigt sker återkoppling av resultaten av 2010 års medarbetarenkät. Detta ska leda till diskussioner som identifierar förbättringsområden. Utifrån landstingets webbaserade arbetsmiljöutbildning via ELLSA, planeras uppföljningsdagar för chefer och skyddsombud. En pilotutbildning i ergonomi har genomförts i syfte att stärka och utse ergonomiombud i verksamheterna. Korttidssjukfrånvaron har ökat på Karsudden under de senaste månaderna. Varje enhetschef kommer under våren att tillsammans med personalchefen gå igenom och analysera sjukfrånvaron på djupet för att försöka sätta in ytterligare åtgärder. På Dammsdal arbetar man med att förbättra tryggheten för personalen genom tre-dagars-kurser - s k Studio III. Dessa syftar till att sänka stressnivån i mötet med utåtagerande elever. Målet är att all personal ska gå dessa kurser. Kultur och utbildning har tagit tillvara resultatet av 2010 års medarbetarenkät och identifierat ett par förbättringsområden. Fokus kommer också att ligga på att öka kunskapen om hälsoaspekter i arbetslivet. Landstingets hälsofrämjandepolicy kommer att lyftas och diskuteras. En inventering har påbörjats av hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är utformat inom verksamheterna i syfte att förbättra och utveckla. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

17 På landstingsövergripande nivå ägde under april en temadag rum, där temat var Hälsofrämjande arbetsplats. De som deltog var politiker, personalchefer och fackliga företrädare. Under dagen diskuterades bl a hur en hälsofrämjande arbetsplats ser ut Vad ska vi göra för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser i Landstinget Sörmland? Planering pågår inför en hälsovecka som kommer att genomföras i maj. Syftet är att sätta fokus på fysisk aktivitet och goda matvanor och dessas betydelse för hälsan. Som nämndes ovan finns två webbaserade arbetsmiljöutbildningar tillgängliga. Den ena riktar sig till chefer och skyddsombud och den andra till medarbetare. Sammantaget har hittills 451 chefer/skyddsombud/medarbetare genomgått utbildningen. Styrtal Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. 4,6 % Se uppföljning av de övergripande rehabiliteringsmålen senare i dokumentet. Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Inom Länssjukvården fortsätter arbetet inom samlingsprojektet Bra till bäst. Metodiken innebär ett aktivt deltagande från medarbetarna. Flera förslag till förbättringar har utarbetats, testats i och utvärderats av olika arbetsgrupper. Även inom primärvården pågår ett delprojekt rörande hjärtsviktsmottagning. Inom Habilitering och hjälpmedel har arbetet med att ta tillvara medarbetarnas engagemang utifrån 2010 års medarbetarenkät påbörjats på enhetsnivå. Personalen erbjuds också möjligheten att möta förvaltningsledningen vid s k Öppet forum, vilket mött stort gensvar inom verksamheterna. Denna möjlighet erbjuds också personalen inom Hjälpmedelscentralen. Inom Kultur och utbildning kommer man under hösten att göra en översyn av samrådsorganisationen och samtidigt se över hur man på alla nivåer kan utveckla dess former och innehåll. Helägda bolag Trots en hård konkurrens om arbetskraften, har Folktandvården lyckats med periodens ersättningsrekryteringar. Samarbete med tandläkarhögskolorna i Umeå och Stockholm bidrar till ett bra resultat. Folktandvården på central nivå har en samlad kompetensplan som sträcker Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

18 sig tre år framåt och en intern utbildningsplan för respektive år. Under det senaste halvåret har man fokuserat på ett flertal aktiviteter för att förtydliga arbetsroller, arbetsuppgifter och att ansvar och befogenheter hänger ihop. Servicebolaget har många olika roller, vilket ibland skapar otydlighet ute i organisationen. Vartefter uppdraget förändras ska rollerna löpande ses över. Kompetensförsörjningsplanen är ännu inte fastställd. Kompetenskartläggning kommer att genomföras utifrån pågående medarbetarsamtal. Verksamheternas behov och medarbetarens önskemål kommer att ligga som grund. Därefter kan kompetensutveckling om minst tre dagar per medarbetare planeras och genomföras utifrån bolagets affärsplan. Servicebolaget kommer att satsa på kompetenshöjning inom service- och affärsmannaskap för att alla ska förstå bolagets marknadsanpassning. Man kommer också att fokusera på att stärka ledarskapet på alla nivåer. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

19 Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Under första kvartalet 2011 har följande områden prioriterats inom LLS och D-data: nationell informationsstruktur inom ramen för "VerksamhetsUtveckling med Processorientering samt införande av SYSteam Cross version 5 och 6 samverkan med andra landsting inom SUSSA-gruppen fortsatt införande av NPÖ i kommunerna förberedelser för elektronisk överföring av medicinska utlåtanden till Försäkringskassan slutförande av anpassning av Public 360 för pilotstart. Landstinget inför ett kvalitetsledningssystem som bygger på Socialstyrelsens förordning. Enligt förordningen ska ledningssystemet säkerställa att det finns rutiner för att styra, följa upp och utveckla verksamheten. Ledningssystemet ska finnas i hela organisationskedjan. Vårddatasystemet utgår från patientjournalen och är det centrala IT-systemet för planering, genomförande och uppföljning av vårdarbetet. Hälso- och sjukvården i Sörmland har sedan länge patientjournalen BMS och till denna vårddatasystemet SYSteam Cross, som under 2010 till 2012 är föremål för ett genomgripande utvecklingsarbete. Arbetet ska utmynna i helt nya versioner, vilka inte bara förbättrar funktionaliteten i stödsystemet utan är ett led till ett mer processinriktat arbete i hälso- och sjukvården. De nya versionerna kommer att utgå från patientsituationen och fokusera på vårdprocesser istället för befintlig version som utgår från klinikstrukturen. Förbättringsarbetet enligt modellen "Från Bra till Bäst" inleddes under Tekniken används för översyn inom prioriterade områden och innebär samtidigt att hälso- och sjukvården fortsättningsvis tillämpar en standardiserad och systematisk metodik för att förbättra effektiviteten. Styrtal, HoS Minska antalet återinskrivna multisjuka äldre Antalet återinskrivna multisjuka äldre hade tom februari minskat med 40 % jämfört med antalet vid projektets start. De senaste tre mätningarna uppfyller projektmålet att minska återinläggningarna inom 30 dagar med 25 %. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

20 Styrtal, HoS Korta ledtiderna i bröstcancerkedjan Öka täckningsgraden till RiksSvikt - hjärtsvikt 50 % Ledtiden har hittills minskat med totalt 22,5 %. 75 % 90 % Täckningsgraden till RiksSvikt hjärtsvikt har ökat från 40 % till 75 % de två senaste månaderna. Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Antal valda processer för större brukarnytta som genomarbetats. 0 6 st Arbetet med genomgång av processer inom Habiliteringsverksamheten och Dammsdal pågår enligt plan. Styrtal, GNVO Antal valda processer för större brukarnytta som genomarbetats. 1 4 st En av de fyra utpekade processerna är avslutad (rekonditionering). De övriga pågår och beräknas bli klara enligt plan. Styrtal, GNVO Antal genomförda samverkansöverenskommelser med andra aktörer som tillkommit för ökad brukarnytta och effektivitet. 1 1 st Arbete pågår inom samverkan med Västmanland. Styrtal, LLS Andel manuella beställningar. Upphandlingsenheten är ansvarig för ett styrtal som går ut på att minska antalet manuella beställningar (inköpsanmodan). Målet är att minska antalet med 20 % under året. Mätning sker en gång i månaden under vecka två i varje månad med följande utfall: v st, v7 70 st och v10 55 st. För att minska antalet kommer förändringar av rutinerna kring inköpsanmodan att ske. Alla manuella beställningar exklusive patientkritisk verksamhet kommer att returneras. Information om förändringen och datum från när nya rutinen ska gälla kommer att kommuniceras via Insidan. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

21 Styrtal, LLS Andel elektroniska leverantörsfakturor Arbetet pågår. Hanteringen med elektroniska leverantörsfakturor beräknas starta i maj. Första redovisningen av styrtalet blir i delårsrapport två. För FM-enheten har fokus varit arbetet med en ny modell för hanteringen av det tidiga skedet i byggprocessen. Enheten har startat arbetet att skapa ett ledningssystem med enhetliga rutiner i samarbete med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Centrum för vårdens arkitektur vid Chalmers i Göteborg. Styrtal, FM-enheten Revision genomförd. 0 st 1 st Planeras ske i slutet av året. Andel nya/förändrade tjänster som presenteras för kund. Antal tjänster där effektiviteten är kartlagd genom benchmarking. Utvecklingsområden för året har identifierats och fastställts. Utreds vidare och genomförs successivt. 0 st 4 st Benchmarking av tjänsterna (städ, kost, drift och internservice) har påbörjats och kommer att fortgå under våren. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Styrtal, HoS Antal samverkansområden som Hälso- och sjukvården aktivt driver tillsammans med landstingen i Stockholm och Västmanland. Landstinget samverkar med omgivande landsting, framförallt tillsammans med Västmanland i upphandlingar. Några kliniker har etablerad samverkan med Västerås respektive Uppsala. Inom Habiliteringsverksamheten har två samverkansområden särskilt valts ut under Det ena är arbetet för överenskommelser med skolhuvudmannen om ansvaret för skolhjälpmedel, vilken pågår. Den andra är klar och avser överenskommelse med primärvård och kommunens handikappomsorg om ansvaret för paramedicinska insatser till vuxna med funktionsnedsättning. Styrtal, Habilitering och hjälpmedel Antal genomförda samverkansöverenskommelser med andra aktörer som tillkommit för ökad brukarnytta och effektivitet. 1 4 st Överenskommelse om ansvaret för paramedicinska insatser till vuxna funktionsnedsatta är klar. Samverkan inom övriga valda områden pågår enligt plan. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

22 Kulturförvaltningens roll som regional och interregional aktör har stärkts. Några exempel är det fortsatta interregionala arbetet för att utarbeta gemensamma utvecklingsplaner inom t ex länsbiblioteksverksamhet och hemslöjdskonsulentverksamheten samt arbetet med den regionala kulturplanen. Ambitionen är att Sörmland ska ha möjlighet att delta i dialogmodellen fr o m Det interregionala projektet tillsammans med länsbibliotek och kommuner inom Örebro, Västmanland, Stockholm och Södermanland med stöd av EU-medel har påbörjats och kartläggningsfasen pågår till sommaren. Förvaltningen har rollen som sammanhållande i det regionala uppdraget att ta fram en strategi och handlingsplan för Kulturella och kreativa näringar, KKN. Arbetet sker i samverkan med Regionförbundet och Länsstyrelsen. Projektmedel har erhållits från Tillväxtverket för strategiutvecklingen. Medfinansiering sker av Kultur & Utbildning och Regionförbundet. Inom Landstingets ledningsstab pågår projektet kring en gemensam upphandlingsenhet fr o m 1 juli för landstingen i Västmanland och Sörmland. Inom IT-området sker samverkan i huvudsak inom SUSSA-gruppen, dvs landstingen i Blekinge, Örebro, Sörmland, Västernorrland och Västerbotten, kring journalsystemet SYSteam Cross. Dessutom finns ett samarbete med R7IT, Uppsala - Örebro Sjukvårdsregion kring elektroniskt långtidsarkiv. Säkerhetsenheten samverkar med andra landsting i försäkrings- och riskhanteringsfrågor och FoU-centrum samverkar inom Uppsala-Örebroregionen. Personalutvecklingsenheten deltar i utbildningssamverkan inom arbetsgruppen "Regional utbildning" som tillhör regionala samverkansberedningen och inom "Framtidens VFU - ett samverkansprojekt mellan Sörmland, Västmanland och Stockholm med tillhörande högskolor. Förslag till gemensam finanspolicy med Västmanland och Örebro beräknas vara klart för beslut i juni. FM-enheten har via nätverket Best Service tillsammans med 15 andra landsting startat ett gemensamt benchmarkingprojekt som drivs av Ernst and Young. Fokus har legat på tre processer - patientkost, materialförsörjning och städ. Slutrapporten beräknas komma i juni. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

23 Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Styrning av miljöarbetet; Med anledning av uppdraget att Alla förvaltningar ska ha inarbetat och infört ett certifierbart miljöledningssystem enligt ISO kan Miljöenheten konstatera att det saknas resurser för att genomföra interna miljörevisioner, vilket är ett skall-krav i ISO Konsekvensen av att ej uppfylla kravet i ISO är att Landstinget Sörmland inte kan uppnå ett certifierbart miljöledningssystem. Landstinget går nu oaktat det ovan nämnda in i det första steget i en certifieringsprocess via en extern dokumentgranskning, vilken kommer att genomföras under perioden 7-9 juni. Syftet är att få en oberoende granskning av det verktyg som nu är färdigställt i form av Landstingets miljöledningssystem enligt ISO Upphandling; Beroende på fördelning av ansvar i samarbetet med Varuförsörjningsnämnden finns eventuellt ett behov av resursförstärkning inom upphandlingsenheten, samt inom miljöenheten avseende kravställande. Uppföljning rörande miljö är en förutsättning för att nå målen inom upphandlingsområdet. Utbildning; Ett fortsatt fokus från förvaltnings- och bolagsledningarna på att medarbetarna skall göra den obligatoriska miljöutbildningen är en förutsättning för att uppnå målet. I dagsläget har 2035 genomfört miljöutbildningen och 611 påbörjat den samma. Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Transporter Miljöenheten ser att det finns förbättringsområden som bör lyftas fram. Primärt rör det vikten av att tanka miljöbränsle i de miljöbilar som drivs på miljöbränsle. En enhetlig syn på miljöbilsbegreppet för alla landstingets fordon är nödvändig. Det finns också behov av fortsatt utveckling av alternativa mötesformer. Likaså bör en översyn av resepolicyn initieras. Lustgas Mot bakgrund av att det på Mälarsjukhuset installerats en lustgasdestruktör under 2011 kommer målet att uppfyllas. Utvärdering av anläggningen kommer att ske under 2011 för att sedan i enlighet med beslut återkomma till LS för ställningstagande angående destruktionsanläggning för Nyköping. En kompletterande översyn av lustgasanläggningen i Nyköping har genomförts under våren. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

24 Köldmedier Det råder oklarheter kring utfasningen av ozonnedbrytande köldmedier, vilket är oroväckande. Jord- och skogsbruk Miljöenheten konstaterar att andelen naturbetesmarker inte ökat, utan ligger kvar som tidigare på 200 ha. Energi Utifrån de avsatta medel som är kopplade till åtgärderna i energideklarationerna, ser Miljöenheten ett ökat behov av fokus på detta område. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Kemikalier Ett ökat fokus i verksamheterna på utfasning av kemikalier behövs för att nå målet inom området. Läkemedel Miljöenheten ser att det behövs mer resurser för att i samverkan med andra intressenter uppnå målet. Häri ligger bl a samarbete med reningsverken i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Mätningar och analyser måste fortsätta. Samarbetet med Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro, AMM måste fortsätta och därmed lägga ett ökat fokus på läkemedel och miljö i det samarbetsavtal som Landstingets Sörmland redan har med AMM. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

25 Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Landstinget har både för 2009 och 2010 redovisat stora positiva resultat på 261,6 respektive 118,0 mnkr. För 2011 beräknas efter mars månad ett årsresultat på 15,7 mnkr, vilket är 42,9 mnkr sämre än budgeterat. Det prognostiserade resultatet innehåller dock positiva engångsposter, i huvudsak försäljningsintäkter, på 54 mnkr, vilket innebär att det underliggande resultatet uppgår till omkring -40 mnkr. Landstingsstyrelsen och fullmäktige har redan fattat beslut om förändringar för att minimera beräknat underskott och hälso- och sjukvårdsnämnden kommer före sommaren att fastställa en åtgärdsplan med samma syfte. Genomförandet av sjukvårdens åtgärdsplan bör resultera i ett betydligt bättre årsresultat för 2011 än vad som nu beräknas. Styrtal Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren Avkastning på långsiktiga placeringar jämfört med fastställt avkastningskrav tkr För helåret beräknas, totalt för landstinget, ett resultat på 15,7 mnkr, vilket är 42,9 mnkr sämre än budgeterat. Underskottet är framför allt hänförligt till kostnaden för hälso- och sjukvårdsverksamheten medan överskott beräknas för skatteintäkterna tkr Vid beräkning av förändringen har årets resultat 2009 och 2010 samt marsprognosen för 2011 använts. Landstinget har för 2009 och 2010 redovisat relativt stora positiva resultat, vilket gör att den genomsnittliga förändringen av eget kapital är drygt 130 mnkr.. 0,2 % Avkastningen på landstingets kapitalförvaltning är för årets tre första månader +0,2 %, vilket är 0,4 % lägre än jämförelseindex. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

26 Samlad analys - personal och ekonomi Personal När det i detta avsnitt talas om landstinget avses landstinget exkl bolag. Anställda Under de senaste två åren har antalet anställda i landstinget minskat betydligt beroende på diverse omorganisationer. Inför 2010 bolagiserades serviceverksamheten, kommunerna tog över hemsjukvården och en vårdcentral privatiserades i samband med Hälsoval. Inför 2011 har Folktandvården bolagiserats. Vid ingången av 2011 hade landstinget anställda eller omräknat till heltider. Efter mars är nu antalet anställda Omräknat till heltider blir det Denna minskning med 338 heltider består av: Bolagisering Folktandvården -410 Övrig förändring +72 I diagrammet ovan visar den bruna kurvan utvecklingen av antalet anställda och den orange antalet årsarbetare, d v s omräknat till heltider. De svarta alternativa kurvorna de senaste två åren visar utvecklingen om man exkluderar omorganisationerna. Just nu pågår som synes en rejäl ökning. Den ökning vi haft hittills i år är redan större än den var under hela fjolåret. Det är nästan uteslutande Hälso- och sjukvården som står för ökningen och där är det sjuksköterskor, läkare och s k övrig hälso- och sjukvårdspersonal som blivit fler. Sjuksköterskorna har främst gått till vårdplatsenheterna, Barnoch ungdomskliniken samt kirurgen MSE. På läkarsidan är det AT-gruppen som står för merparten av ökningen och då främst inom sjukhusvården. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

27 Arbetad tid och frånvarotid Nedan följer ett sätt att titta närmare på såväl den arbetade tiden som frånvarotiden för landstinget i en jämförelse med För jämförbarhetens skull har Folktandvården räknats bort från 2010 års utfall. Den mörkgula horisontella raden visar den totalt arbetade tiden fördelad på egen personal (tillsvidare- och visstidsanställda) samt timavlönade och inhyrd personal. För den egna personalen framgår även hur stor del av den arbetade tiden som är övertid respektive läkarnas jour och beredskap. De gröna kolumnerna visar hur frånvarotimmarna fördelar sig på olika typer av frånvaro för den egna personalen. Tabell 1 innehåller timmar, tabell 2 en schablonmässig omräkning till årsarbetare och tabell 3 en omräkning till procent. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

28 Arbetad tid Den arbetade tiden har ökat beroende på att vi är fler anställda Även den inhyrda personalen har utfört fler arbetstimmar. Timtiden är relativt oförändrad. Av den totalt arbetade tiden har 96 % utförts av landstingets egen månadsavlönade personal, 3 % av timavlönad samt resterande 1 % av inhyrd personal. De timavlönade motsvarar 184 årsarbetare, medan den inhyrda tiden motsvarar 56. Landstinget Sörmland, delårsrapport (44)

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2011

Nämndens årsredovisning 2011 Diarnr. PVN-HSF12-016 Nämndens årsredovisning 2011 Primärvårdsnämnden Innehållsförteckning Inledning... 3 Väsentliga förhållanden och händelser... 3 Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 5 Medborgare

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012

Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012 Landstinget Sörmland (DLL) Delårsrapport 1, 2012 Sammanfattande analys Nedan sammanfattas delårsrapporten. Utifrån redovisningen är det svårt att uttala sig om graden av måluppfyllelse. Dock kan konstateras

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Patientbemötande i vården. Landstinget i Östergötland. Revisionsrapport. Datum 2011-01-26

Patientbemötande i vården. Landstinget i Östergötland. Revisionsrapport. Datum 2011-01-26 Patientbemötande i vården Landstinget i Östergötland Revisionsrapport Datum 2011-01-26 Eva Ogensjö, certifierad kommunal revisor Anders Larsson, certifierad kommunal revisor Eva Andlert, certifierad kommunal

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSARBETET PÅ STOCKHOLM VATTEN... 2 POLICY... 2 STOCKHOLM VATTENS DEFINITION AV LIKABEHANDLING... 2 PLANENS SYFTE OCH

Läs mer

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan

Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 26 (40) Dnr CK 2010-0554 63 Likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan.

Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Charlotte Lindholm 2014-11-24 Mångfaldsplan 2015-2017 för Habilitering & Hjälpmedel med handlingsplan. Inledning Syftet med en övergripande mångfaldsplan

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Konsult- och servicekontoret 2007 1(5) Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2007 Styrelsen för Konsult- och service har som utgångspunkt att alla individer oavsett kön, etnisk bakgrund, religiös tillhörighet, funktionsförmåga eller sexuell

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

78 Landstingets delårsrapport 1-2011. Arbetsutskottets förslag till beslut

78 Landstingets delårsrapport 1-2011. Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-405 78 Landstingets delårsrapport 1-2011 Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen föreslår

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15

Dnr A 151/11:1. Verksamhetsplan 2012. Alingsås lasarett. Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 Dnr A 151/11:1 Verksamhetsplan 2012 Alingsås lasarett Fastställd av Styrelsen för Alingsås lasarett 2011-12-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VISION... 3 VÄRDEGRUND... 3 UPPDRAG OCH VERKSAMHETSIDÉ... 3 FOKUSOMRÅDEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30 Falköpings kommun Jämställdhetsplan Personalavdelningen 2004-09-30 1 Inledning I Jämställdhetslagen (1992) anges att en arbetsgivare skall, inom ramen för sin verksamhet, bedriva ett målinriktat arbete

Läs mer

Länsstyrelsens Likavillkorsplan

Länsstyrelsens Likavillkorsplan Länsstyrelsens Likavillkorsplan LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2011-06-27 Likavillkorsplan Sid. 1 LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2011-06-27 Likavillkorsplan Sid. 2 Inledning Länsstyrelsen har en viktig

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 2015-03-16 Verksamhetsområde Verksamhet för personer med funktionsnedsättning Diarienummer: VON 2014/1040 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Funktionsnedsättning inget hinder

Funktionsnedsättning inget hinder . Funktionsnedsättning inget hinder Lindesbergs kommun förbättrar tillgängligheten 2013-2016 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-12-11

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

# $ % & % ' ( ' ) ' * +

# $ % & % ' ( ' ) ' * + !" # $ % & % ' ( ' ) ' * + 2 Inom svensk lagstiftning finns olika bestämmelser till skydd mot olika former av diskriminering för arbetstagare och arbetssökande. Grunden i dessa föreskrifter är att en lag

Läs mer

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Plan Plan för främjande av mångfald 2011-01-01 Beslutat av Ansvarig avdelning

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Upphandling framtidens vårdinformationsstöd

Upphandling framtidens vårdinformationsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Christer Blomstrand Staben för ehälsa +4616103630 2015-12-28 LS-LED15-1795-1 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott

Läs mer

Likavillkorsplan 2009-2011

Likavillkorsplan 2009-2011 Likavillkorsplan 2009-2011 Lika villkor, vad menar vi med det? De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. På vår länsstyrelse ska vi värna om allas lika möjligheter,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Landstinget Blekinge Oktober 2015 Inledning Landstinget Blekinge redovisar i detta dokument en sammanställning av aktiviteter och åtgärder som är

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2012 Enskede 2013-03-01 Ansvarig för innehållet: Gunnel Köhler Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Hälsa i bokslut Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Ingvor Bjugård Sveriges Kommuner och Landsting Ulvhäll 26 maj 2005 Jämlik hälsa Levnadsvanor

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-14 Annika Hull Laine, centrumchef för barn- och kvinnocentrum Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse år 2014 för Psykiatri och Habilitering

Patientsäkerhetsberättelse år 2014 för Psykiatri och Habilitering Patientsäkerhetsberättelse år 04 för Psykiatri och Habilitering Antagen i förvaltningen Psykiatri & Habiliterings ledningsgrupp: 05-03-8 Ansvarig för innehållet: 05-0-8 Chefläkare Peter Valverius Sida

Läs mer

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan.

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Allmän information Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Vissa uppgifter är inte möjliga att hämta ur befintliga IT-system under 2010. Vissa uppföljningsparametrar

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS 215 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 216 för Vårdgivare boende Växjö LSS Datum och ansvarig för innehållet Ulrika Hansson 216-2-9 Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lena Andréasson, vård- och omsorgschef Vård- och omsorgsnämndens handling nr 6/2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE VOF 2007 1 (5) Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer