har du koll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "har du koll www.hardukoll.se 020-56 20 20"

Transkript

1 har du koll

2 Att ta hand om sin kropp och må bra på både in- och utsidan är något av det viktigaste vi alla bör göra. Utan information och rätt verktyg är det nästintill omöjligt att göra det på rätt sätt. Vi hjälper dig att hitta de rätta verktygen till att må lite bättre. Öppna och läs mer om hur du kan ha koll på ett enkelt sätt.

3 Genom att ta hand om din kropp kan du minska risken för att drabbas av värk senare i livet. Varför gör det ont? Smärta är en varningssignal som talar om att något är fel i kroppen. Den är en personlig upplevelse så det går inte att jämföra smärtan hos olika individer och det finns inte heller någon metod för att mäta en smärtas styrka. Det är viktigt att ta reda på varför du har ont och hur du kan lindra smärtan. Man kan dela upp smärta i akut respektive långvarig smärta. Om du har haft ont i mer än sex månader räknas smärtan som långvarig. Detta även om den inte varit konstant utan kommit och gått under perioden. Var femte vuxen svensk lider av långvarig smärta. I var tredje hem finns åtminstone en person med värk som kräver behandling. Värken sitter oftast i rygg eller nacke och den vanligaste orsaken till värken uppges vara förslitna leder (artros). Smärta påverkar hela livssituationen för den drabbade. Tre fjärdedelar av smärtpatienterna, de som upplever smärta kontinuerligt, har blivit tvungna att byta arbete eller arbetsuppgifter. Att ständigt ha ont påverkar allt från att lyfta och bära till att röra sig och köra bil. Även den sociala tillvaron påverkas. Mer än hälften av patienterna har svårt att sova, klara hushållet och delta i sociala aktiviteter.» Regelbunden motion och träning gör att du får en god grundkondition vilket har visat sig påskynda läkningen och minska smärtan även vid långvariga smärttillstånd. Vältränade muskler är bra för att förebygga exempelvis ryggont och regelbundna avslappningsövningar kan minska risken för spännings- värk i huvud, axlar och nacke.» Om du varierar din arbetsställning och undviker upprepade tunga lyft minskar du risken för överbelastning och muskelvärk.» Bra belysning, sömn och goda matvanor minskar risken för huvudvärk medan hög konsumtion av alkohol och kaffe tvärtom kan ge huvudvärk.» Rökning försämrar blodcirkulationen till muskler, leder och ledband och kan göra att man lättare får ont.» Det finns hjälpmedel som kan minska och lindra dina smärtsymptom.

4 Det finns hjälpmedel som kan minska och lindra dina smärtsymptom. Allt från direkt påverkan av musklerna genom massage, stretching och ENS till indirekt påverkan genom smärtstillande tabletter och gel. I de flesta fall är direkt påverkan att föredra, vilket innebär att muskel- och nervsmärta lindras genom stimulering. Det aktiverar beröringsnerver och/eller muskelnerver som är kroppens eget smärtlindringssystem. Smärtsignalerna filtreras delvis bort av dessa smärtlindrande system och man upplever mindre smärta utan att riskera biverkningar. Har du värk i någon kroppsdel och problem med att röra på dig brukar det gå att få ett personligt anpassat träningsprogram av till exempel en sjukgymnast. Med hjälp av programmet kan du steg för steg träna dig starkare och lindra smärtan. ENS E2 Elite» Lindrar snabbt och effektiv olika typer av smärta och värk.» Reglerbar intensitet och frekvens av behandlig exempelvis knådning, pulsering etc.

5 Du är skapt för att röra på dig. Motion förebygger effektivt sjukdomar.» Motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, övervikt och flera typer av cancer. En annan god effekt av träning är att blodsockret hålls på en bra nivå.» Motion ökar blodgenomförseln i kroppen vilket gör att musklerna rensas från olika slaggämnen och syretillförseln ökar. När hjärta och hjärna får mer syre ökar din kraft, både under träning och övrig tid. Du orkar mer på eftermiddagar och kvällar, samt vaknar mer utvilad på morgonen. Hårt arbete lönar sig! Motion förebygger livsstilsrelaterade sjukdomar såsom fetma, högt blodtryck, artrit, diabetes, benskörhet och ryggsmärtor. Dessutom förbättras den mentala hälsa och stresskänslorna minskar när du motionerar regelbundet. Trots att alla inser vikten av träning kan det vara svårt att hålla löftet om att röra på sig. Hemligheten är att hitta en motionsform du trivs med och som blir en del av vardagen. Ibland räcker tiden inte riktigt till; tänk då på att femton minuters träning alltid är bättre än ingen träning alls. Fysisk aktivitet i alla former är uppenbart gynnsamt för kroppen men det viktigaste av allt är att välja den formen som blir av!» När du tränar regelbundet ökas förbränningen både un der träningen och därefter, men för att få en bra effekt är även sunda kostvanor viktiga.» Motion förhindrar nedbrytandet av muskler och skelettet i vår kropp. Skelettet är inte så statiskt som man kan tro, det behöver både motion och bra kost för att hålla sig starkt hela livet. Då minskar risken för benbrott och stukade leder.

6 Det går att ändra på och skapa nya vanor. Ben, muskler och hjärta behöver motion för att hålla sig friska. Introducera en daglig rörelse i vardagen. Även måttlig fysisk aktivitet gör nämligen att du får bättre kondition och ökar kroppens förbränning. Ett bra mål är att röra på sig minst 60 minuter om dagen genom att till exempel promenera eller träna något som du tycker är roligt. Att sedan addera till några längre träningspass i veckan ger dig det lilla extra som att bli starkare, snabbare och gå ned i vikt. Genom att mäta din träning kan du kontrollera att du tränar på rätt sätt och dessutom enkelt följa upp dina resultat gentemot uppsatta mål. Det finns olika sätt att mäta träning på. Allt från att initialt göra olika tester för att sedan följa upp resultaten till att använda sig av hjälpmedel såsom stegräknare och aktivitetsmätare. En stegräknare gör dig medveten om hur mycket eller lite du rör på dig under dagarna. Så det är dags att börja motionera. Personer som är aktiva lever ett hälsosammare liv och mår mycket bättre! AKTIVITETSMÄTARE Jog Style» Mäter både när du joggar och går.» Visar separat längd, total sträcka, medelhastighet, kaloriförbrukning etc.

7 Vad är blodtryck? Blodet transporterar näring och syre till alla celler så att kroppen skall fungera. Blodtrycket är all den kraft som ditt hjärta använder för att transportera blodet runt i kroppen. Förr i tiden mättes blodtryck genom en kvicksilverpelare (liknande en termometer) uppdelad i millimeter. Idag används inte kvicksilverpelaren längre men benämningen, mmhg, är fortfarande den enhet som blodtrycket mäts i. Orsaker till högt blodtryck. Oftast går det inte att hitta en enskild orsak till högt blodtryck. Flera faktorer kan påverka, till exempel; ärftliga anlag, övervikt, stress, matvanor och hög alkoholkonsumtion. Risken för högt blodtryck ökar också med åldern. Om du bara har en lätt blodtrycksförhöjning, eller vill minska risken för att få högt blodtryck, räcker det ofta med livsstilsförändringar. Att gå ner i vikt, motionera regelbundet, sluta röka, dricka mindre alkohol eller att använda mindre salt i maten kan hjälpa. Många lever med högt blodtryck utan att veta om det då tillståndet inte ger några tidiga symtom eller varningstecken. Därför är det bra att då och då kontrollera blodtrycket. Det kan du göra genom att investera in en godkänd blodtrycksmätare för hemmabruk. Du kan också ta ditt tryck på vissa apotek eller på vårdcentralen. En ny undersökning från SBU, Statens beredning för medicinsk utveckling, visar att det är minst lika effektivt att mäta blodtrycket hemma själv som på en mottagning. En av fördelarna med att mäta blodtrycket hemma är att du alltid mäter under samma förutsättningar i hemmets lugna miljö. Det är då lättare att se en trend i hur blodtrycket rör sig, dvs om det är stabilt eller om det rör sig konstant uppåt. Sådana iakttagelser gör det lättare för läkaren att ställa en bra diagnos. BLODTRYCKSMÄTARE M6 Comfort» Bästsäljaren med enkel användning.» Dubbelcheck - två sensorer för extra säkerhet.

8 Det är viktigt att hålla koll på både över- och undertryck. Övertrycket ska inte vara för högt (max 140 mmhg), undertrycket ska inte vara för högt (max 90 mmhg) och skillnaden mellan de båda värdena ska heller inte vara för stor. Ett tryck på 170/70 mmhg är värre att ha än 170/100 mmhg. Anledningen är att skillnaden i överoch undertryck skapar en motståndsvåg som gör att vänster hjärtkammare blir förstorad ett förstorat hjärta är aldrig bra. Blodtrycket varierar ganska mycket under dygnet. Det är högre när du är fysiskt aktiv eller när du blir upprörd och det är lägre när du slappnar av och vilar. Med åldern stiger blodtrycket. 25 % av Sveriges befolkning har för högt blodtryck medan 50 % av Sveriges befolkning över 60 år har för högt blodtryck. Har man väl fått högt blodtryck är tillståndet oftast livslångt. Ett optimalt blodtryck är 120/80 mmhg. Om du har ett blodtryck överstigande 140/90 vid vila under en längre tid anses du ha högt blodtryck. Då bör du också kontakta en läkare för att få hjälp.» Blodtrycksmätning är ett enkelt sätt att få information om hur hjärtat och blodkärlen mår.» Du kan varken se eller känna om du har ett högt blodtryck. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera sitt blodtryck och ett enkelt sätt är att ha en blodtrycksmätare hemma.» Om du upptäcker högt blodtryck i tid kan du själv behandla det utan medicinering, med hjälp av kost och motion.

9 Ett snabbt ökande hälsoproblem. Övervikt och fetma beror på att man äter mer än vad kroppen förbränner och ökar risken för en rad sjukdomar så som hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Övervikt kan ha individuella orsaker, som livsstil och ärftlighet, men det bästa sättet att gå ner i vikt är alltid att ändra mat- och motionsvanor. Övervikt och fetma är ett snabbt ökande hälsoproblem i Sverige och i övriga världen. Nära 2,5 miljoner människor beräknas vara överviktiga i Sverige och ca lider av fetma. Fetma är ungefär lika vanligt bland män som bland kvinnor medan övervikt är betydligt vanligare bland män. De socioekonomiska och kulturella skillnaderna är betydande i fråga om övervikt och fetma. Övervikt och fetma ökar risken för en mängd olika problem.» Högt blodtryck» Diabetes typ 2» Hjärt- och kärlsjukdomar» Sjukdomar i gallvägarna» Ledbesvär» Sömnbesvär» Cancer» Infertilitet» Psykiska besvär så som depression Påverkan redan i tidig ålder. Det mest alarmerande är att fler och fler barn blir överviktiga. Under de senaste 20 åren har siffran för överviktiga barn fördubblats i världen. Förr var barn ute och lekte men idag aktiverar de sig framförallt framför tv:n och datorn. Det har förödande konsekvenser för deras fysiska utveckling eftersom motion är viktigare än någonsin vid ung ålder då otillräcklig rörelse under uppväxten kan leda till långvariga skador längre fram i livet. Viceralt fett. Det är skillnad på fett och fett; underhudsfettet, det som får dig att se tjock ut, är inte detsamma som det farliga fettet (viceralt fett) som lägger sig runt de inre organen. Det vicerala fettet kan orsaka många hälsorisker som höga blodvärden, högt blodtryck och högt blodsocker. Därför är det viktigt att inte använda någon sträng diet för att gå ner i vikt då det bara leder förlorad vätska och mindre underhudsfett. Du kanske ser smal ut men risken för följdsjukdomarna kvarstår. Det enda sättet att tackla det vicerala fettet är att motionera och äta sund mat.

10 Det finns olika sätt att mäta fetma och övervikt: Midjemått. För kvinnor med midjemått över 80 centimeter och män med midjemått över 94 centimeter anses risken öka för sjukdomar. Body Mass Index(BMI). Fetma och övervikt beräknas oftast utifrån måttet BMI Body Mass Index. BMI anger förhållandet mellan din längd och vikt. De senare årens forskning har dock visat att BMI inte är något perfekt sätt att uppskatta framtida risk för hjärt-/kärlsjukdom. Det beror på att BMI inte tar hänsyn till förhållandet mellan muskler och fett i kroppen. Därför blir det allt vanligare att mäta kroppsammansättningen med andra metoder, till exempel en såkallad analysvåg/bioimpendansvåg. Analysvåg/Bioimpendansvåg. Det enda sättet att ta reda på hur din kroppssammansättning ser ut, och hur mycket viceralt fett du har, är att göra en analysmätning med hjälp av en analysvåg. Du får då svart på vitt veta hur stor andel av din kropp som består av muskler och hur stor andel som består av fett. Bästa sättet att gå ner i vikt på? Ändrade matvanor och motion. För att gå ner i vikt är det bra att tänka på att äta mindre portioner och att äta regelbundet. Att hoppa över måltider gör inte att du går ner i vikt. Tänk också på att alkohol innehåller mycket kalorier. Stress under längre tid kan leda till övervikt så det är viktigt att se över sin livssituation och göra förändringar i den om det behövs. Regelbunden vardagsmotion hjälper dig att hålla vikten och lägger du till ett träningspass några gånger i veckan gör att du blir starkare och att du snabbare går ner i vikt. ANALYSVÅG BF 511» Mäter hela kroppen så som vikt, fett, bukfettma, muskler, ämnesomsättning i kcal etc.

11 Kroppsanalys Muskler i procent (medelvärde för alla åldrar) Förnamn Kvinna Man Uppskattningsvis 28% Uppskattningsvis 37% Efternamn Viceralt fett tabell Datum Tid Nivå Klassifikation Vikt BMI (normal) + (hög) Muskler Fett RM kcal Viceralt fett Önskvärt värde för kroppsfett Kön Ålder - (låg) 0 (normal) + hög ++ (mkt hög) Kvinna <21,0 <23,0 <24,0 21,0-32,9 23,0-33,9 24,0-35,9 33,0-38,9 34,0-39,9 36,0-41,0 >39,0 >40,0 >42,0 Man <8,0 <11,0 <13,0 8,0-19,9 11,0-21,9 13,0-24,9 20,2-24,9 22,0-27,9 25,0-29,9 >25,0 >28,0 >30,0 För mer information:

12 Blodtryck Fyll i datum och mätresultat i rutorna nedan: Förnamn Efternamn Datum Tid Systoliskt (övertryck) Diastoliskt (undertryck) Puls Målblodtryck Klassificering av blodtrycket för personer över 18 år Systoliskt Diastoliskt Läkemedel Optimalt Normalt Högt-Normalt <120 < och <80 och <85 eller Hyperytoni Fas 1 Fas 2 Fas >180 eller eller >110 För mer information:

13 Vill du få mer koll på din hälsa eller läsa mer om våra produkter gå in på: Våra produkter säljs på apotek.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker.

Bra att veta om diabetes. För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. Bra att veta om diabetes För dig som vill ha kontroll på ditt blodsocker. 1 Innehåll Inledning... 3 Vad är diabetes?... 4 Olika typer av diabetes... 5 Midjemåttet och typ 2-diabetes... 8 Högt blodtryck,

Läs mer

Livet med njursvikt. En handbok om förebyggande och egenvård. Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén

Livet med njursvikt. En handbok om förebyggande och egenvård. Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén Livet med njursvikt En handbok om förebyggande och egenvård Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén Haraldsgatan 5, 413 14 Göteborg. Telefon 031-741 61 60 Kerstin Bergström är nefrologsjuksköterska. Per

Läs mer

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ÖVERVIKT - den nya folksjukdomen APRIL 2007 Sveriges folkkäraste artist Kikki Danielsson genomgick en förvandling i programmet Du är vad du äter. Foto:

Läs mer

Att bli äldre. Vad är åldrande?

Att bli äldre. Vad är åldrande? Vad är åldrande? Åldern är relativ handlar mycket om förväntningar egna och andras. "Ung och frisk" respektive "gammal och sjuk" är begrepp som vi hör ständigt i Sverige. Att fylla 70 år kan för den som

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

Motionen. Livsstilsförändring. av Åsa Cider och Karin Kjellgren. sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis.

Motionen. Livsstilsförändring. av Åsa Cider och Karin Kjellgren. sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis. SE.GLA.08.11.11 Skire Project Thomas Möller & Co Livsstilsförändring Motionen av Åsa Cider och Karin Kjellgren sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis.se Livsstilsförändring

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar

fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar fysisk aktivitet och vikt InformatIonshäfte från nordic sugar Informationshäftet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright-rättigheterna tillhör Nordic Sugar. Kopiering är tillåten om källan anges. Text

Läs mer

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Information till dig som har en sjukdom i hjärtats kranskärl. Reviderad version mars 2001 A Socialstyrelsen klassificerar från och med år 2001 sin utgivning

Läs mer

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad 304 Åkerihandbok 2013 Miljö Samhällsekonomi Arbetslöshet Arbetsmiljö Kulturhistoria Hälso- och sjukvård Narkotika Sömn & Matvanor hälsa Fritid Motion Socialt stöd Livsmedel Socialförsäkring Utbildning

Läs mer

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås

www.ltv.se/fetma Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Per Videhult Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Patientinformation om Gastric-bypass Text, illustration och foto: Överläkare, Kirurgkliniken Västerås Kirurgkliniken Västerås Page 1 Granskat av: Åsa Jansson Överläkare, Gynekolog Kvinnokliniken Västerås

Läs mer

vårdguiden Äldre & frisk Motionens mirakel Impotens så håller du dig pigg längre nr 3 2008 för Stockholms län världens bästa medicin

vårdguiden Äldre & frisk Motionens mirakel Impotens så håller du dig pigg längre nr 3 2008 för Stockholms län världens bästa medicin vårdguiden nr 3 2008 för Stockholms län Motionens mirakel världens bästa medicin Äldre & frisk så håller du dig pigg längre Impotens problemet ingen talar om Vårdguiden 08-320 100 www.vardguiden.se Innehåll

Läs mer

ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA

ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA ATT BLI OPERERAD FÖR FETMA En patienthandledning Kirurgkliniken Värnamo sjukhus FÖRORD Detta häfte riktar sig till dig som funderar på att bli opererad för fetma (eller som just blivit det). Alla människor

Läs mer

Att leva med pulmonell hypertension

Att leva med pulmonell hypertension Att leva med pulmonell hypertension Personliga berättelser Inledning Att få diagnosen pulmonell hypertension blir för många en chock och det är viktigt att få stöd och hjälp i ett tidigt skede. Tillgång

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

I stressens spår. Fakta och debatt: Rapport om ohälsan under 90-talet.

I stressens spår. Fakta och debatt: Rapport om ohälsan under 90-talet. I stressens spår. Fakta och debatt: Rapport om ohälsan under 90-talet. Teckning Robert Nyberg 1 I stressens spår www.kommunal.se 2 INNEHÅLL Innehåll Sid Sju åtgärder för bättre hälsa 3 1. Inledning 4 2.

Läs mer

Diabetes en kärlsjukdom En skrift om förhöjt blodsocker

Diabetes en kärlsjukdom En skrift om förhöjt blodsocker Diabetes en kärlsjukdom En skrift om förhöjt blodsocker Den här skriften är en del av Hjärt-Lungfondens arbete med att sprida information om hjärtoch lungsjukdomar. Den är möjlig att ta fram tack vare

Läs mer

Din hälsa. Livsstilsförändring. Sömnskolan. Dricka lagom. Ta gärna med tidningen hem! gav lägre vikt. förbättrade sömnen

Din hälsa. Livsstilsförändring. Sömnskolan. Dricka lagom. Ta gärna med tidningen hem! gav lägre vikt. förbättrade sömnen Din hälsa ett livsstilsmagasin från din vårdcentral Livsstilsförändring gav lägre vikt Sömnskolan förbättrade sömnen Dricka lagom Ta gärna med tidningen hem! din hälsa primärvården, örebro läns landsting

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Diabetes en kärlsjukdom. En temaskrift från Hjärt-Lungfonden

Diabetes en kärlsjukdom. En temaskrift från Hjärt-Lungfonden Diabetes en kärlsjukdom En temaskrift från Hjärt-Lungfonden Hjärt-Lungfonden är en ideell opolitisk insamlingsorganisation som finansierar huvuddelen av den oberoende forskningen kring hjärt-, kärl- och

Läs mer

Vårdprogram fetma Sörmland. November 2012

Vårdprogram fetma Sörmland. November 2012 Vårdprogram fetma Sörmland November 2012 2 Innehåll Inledning...4 Fetma i världen, Sverige och Sörmland...5 Fetma och följdsjukdomar...7 Matmissbruk...8 Behandling vid fetma...9 Att arbeta med beteendeförändring...10

Läs mer

Små barn, lite sömn och

Små barn, lite sömn och När jag varit aktiv måste jag vila i veckor Om Susanne lagar middag en kväll blir hon så trött att hon inte orkar äta den. Hennes liv går ut på att klara sig genom dagen. Gör hon det är det en bra dag!

Läs mer

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX.

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. Välkommen Mina resurser Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

Läs mer

Kvinnlig hälsa i olika åldrar

Kvinnlig hälsa i olika åldrar www.formochfigur.se Mötesplatsen för kvinnor med intresse av hälsa & livsstil Kvinnlig hälsa i olika åldrar Om att bli medlem Träningen som passar oss kvinnor så bra Detta ingår i ditt medlemskap Kvinnor

Läs mer

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Må bra hela livet Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Lars Engstrand Tryckår 2010 2 Vi har ett rikt liv framför oss! Under den yrkesverksamma delen av våra liv skaffar vi

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-04-01 DIABETES Diabetes (Diabetes Mellitus där Mellitus betyder sockersöt/honungssöt ) är inte en utan flera olika sjukdomar med

Läs mer

Hälsan i Sörmland Äldre

Hälsan i Sörmland Äldre Hälsan i Sörmland Äldre Foto: www.fotoakuten.se FoU i Sörmland Statistikrapport 214:1 Hans Eriksson 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förord... 3 Bakgrund... 4 Material och metoder... 4

Läs mer