Hindersby videokonferenscentral

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hindersby videokonferenscentral"

Transkript

1 Hindersby videokonferenscentral Nåja, det var bara vår gamla videokonferensutrustning som jag ställde upp i gamla folkskolan. Det blev litet bråttom för vi hade i dag Nylands Fibereftermiddag som Erkki Rope organiserat en verkligt framåtsträvande man. Sådana finns det inte många av. Så nu är utrustningen testad och fungerar. Intressant nog har det kommit små videotelefoner som är ganska bra de senaste åren. Men nog behöver man en riktigt stor skärm för att det skall vara någon nytta med videon. Och HD-kvalitet. Hindersby och Lappträsk är ännu föregångare men allra mest har man byggt ut fibernätet i Österbotten. Det har redan kommit till nästa steg där de små lokala näten kopplas ihop till ett stort regionnät och dit har vi långt i Nyland. Glädjande nog var Lovisa Telefons vd Gustaf Forsberg med och kom med riktigt bra synpunkter. Östra Nyland över huvud taget har det bra för vi har också Liljenet. På annat håll i landet är det mestadels sorgligt. Någon 100 Mbit/s för alla år 2015 kommer vi nog inte att se. Det är bara fantasier. Trots allt så har inställningen blivit mycket bättre än för 12 år sedan då Ul Grindgärds och jag började åka runt landet och prata fibernät. Och fick slåss med både ministeriet och operatörerna som direkt motarbetade fibernät. Ministeriet fick ta skeden i vacker hand då regeringen beslöt om Bredband2015 men de stora operatörerna stretar ännu emot. Så här ur vår synvinkel är det ju patetiskt då Soneras representant på fullt allvar påstår att 128 kbit/s räcker till på landet En tid överlever väl Sonera ännu av bara farten men sedan är det nog konkursen som knackar på dörren.

2 Varning för nätproblem Visserligen fungerar den nya centralen bra men det skall ännu bli litet ändringar i nätet och då är det alltid fara för avbrott. Nu är det huvudförbindelsen till Kouvola som skall kopplas om och det betyder att hela nätet kopplas bort. Hoppeligen bara för nån minut men man vet aldrig så LÄMNA INTE BETALNINGAR TILL SISTA SEKUNDEN! Eller annan viktig trafik. Jag vet inte ännu när jag är klar att börja omkopplingsproceduren det är en hel del förarbete men möjligen i slutet på den här veckan. Fiberdag 10 mars Liljenet inbjuder till Fiberdag på Malmgård. Intresset för fibernät har tydligt ökat under hösten och vi har nu flera byggen på gång i östra Nyland. Det finns ett behov av att överföra erfarenheter till de nya byggarna och tanken är att bilda nätverk som det heter på fint språk. Kort sagt så skall de nya komma och höra på vilka misstag vi gamla har gjort så de inte behöver göra om dem åtminstone inte allihopa. Det blir på Malmgård lördagen den 10 mars klockan 8:30-17:30 och kostar 40 euro/person men då ingår kaffe och lunch. Anmälningar till Liljenet senast den 29 februari. Det finns ett begränsat antal platser. Tillfället är tvåspråkigt (finska

3 och svenska antar jag även om tvåspråkigt numera ofta betyder finska och engelska) och översätts inte. Jag pratar åtminstone svenska. Se på Inbjudan-fiberdag. Det finns fortfarande folk som tror att trådlöst är framtiden och på sätt och vis har de rätt. Men det är bara för begränsad användning. I Sverige kom nyss meddelande om att de trådlösa systemen klappat ihop på grund av stor ökning av trafiken närmast på grund av s.k. smarta mobiler. Så nu måste de bygga flera master typ flera i varje by. Och koppla ihop dem med fiberkabel. Då skulle det vara enklare att dra fiberkabeln direkt till varje hus så att folk kan ha trådlöst inne i huset. Till det kan det trådlösa nog användas. Här ökar trafiken en hel del på grund av TV över nätet. Politikerna har ömkligen misslyckats att fixa Sveriges TV så nu köper folk burkar från Maxivision så de kan se på alla de RIKTIGA kanalerna över nätet. Det fungerar utmärkt om man har fibernät men ökar på trafiken väldigt mycket då det kommer populära program. Få se hur länge ens vår Gigabits teknik räcker till Sedan säljer de sorgliga kråkorna på Sonera satellitanslutningar. Det de glömmer att påpeka är begränsningarna. I allra bästa fall kan man få 10 Mbit/s men den DELAS med 300 andra och då 15 Gigabyte är använt så sänker de hastigheten till 128 kbit/s. Det blir inte många timmar TV per månad. Rent lurendrejeri men kunde åtminstone användas för epost i ödemarkerna. Men våra ödemarker finns i norr där satellit är sämst eftersom den ligger nära horisonten. Så man måste i Lappland bygga höga torn eller hugga en 150 meters gata i skogen om man inte råkar bo på en fjälltopp förstås.

4 Kabelskarvarna färdiga Efter ett par nätter i hönsburen så börjar kabelskarvarna vara färdiga. Alla fiber är svetsade och borde fungera. Det gäller ännu att skruva ihop burkarna och städa upp vilket nog tar en hel del tid. Men om någon har problem med nätet så är det bäst att meddela för nu blir det inte större ändringar mera. Förstås finns det en hel del jobb med reservförbindelsen, trafikövervakningen och reservelektriciteten men det är det inte så bråttom med. Nya centralen fungerar I dag klockan två på eftermiddagen kopplade jag in den nya centralen och det fungerade direkt. Avsikten var att få igång den i natt men halv fyra på morgonen gav jag upp och åkte hem för att sova ett par timmar. Det kan ännu bli avbrott i trafiken för det finns en kabel ännu (Labby-Harsböle) som måste svetsas om. Men det skall jag försöka få gjort i dag. Därefter är det ännu en massa jobb med reservström och städande.

5 Kabelsvetsning börjar i dag fredag kl. 18 Efter många problem så är kablarna svetsade i den nya centralen. Förutom att jag fått fel råmpår (kallas av nån anledning för pigtails (grisknorrar) på engelska) som var riktigt jäkliga att skala före svetsandet så gick svetsen sönder och rent mekansikt fick jag brottas med de styva kablarna. En och annan natt gick det men nu är panelerna kopplade. Den övre panelen är för kabeln till Bäckby (som vi skall koppla nu i vår) och den nedre till Labby, Harsböle och norra Hindersby. Kvar finns ännu luftkabeln till Hermanstad som senare kommer att flyttas till den nya centralen. Så här ser panelerna ut inuti där de gula är råmpår dvs. fiber med fastgjutna kontakter som svetsas fast i den fiber som kommer från kablarna. På det sättet får man väldigt bra kontakter med låg dämpning. En svets är numera nästan osynlig så bra är de moderna svetsarna. Allra längst till höger finns en grön fiber som brast då jag skulle försöka få den styva kabeln fäst vid väggen bakom skåpet. Till all tur var det en fiber som inte är kopplad någonstans utan tar slut vid Svyynbro diitji. Så jag brydde mej inte om att kapa kabeln och svetsa alla 48 fibrer på nytt. Nu skall jag köra ned traktorn med hönsburen till skolan och skarva kablarna utanför nya skolan. Tanken är att först koppla in en kabel till den nuvarande växeln och sedan svetsa kabeln från Hindersby så att den nya centralen blir kopplad till

6 Internet. Sedan svetsar jag kabeln från Labby och anefter som fibrerna blir tillkopplade så borde nätet börja fungera. Om det nu inte krånglar förstås och det är ju alltid möjligt Först hade jag tänkt svetsa på lördag natt men det blir kallare och kyla är inte bra för svetsandet. Så jag laddar upp med chips och Coca-Cola och kanske den bättre hälften hämtar kaffe då och då ifall natten blir lång Södra Lappträsk fibernät stängs av På grund av flytten av växeln i Hindersby skola till gamla folkskolan stängs hela södra Lappträsk medan kablarna svetsas om. Det blir ungefär lördagen den 14 januari och avbrottets längd är svår att bedöma. Avbrottet berör Labby och Harsböle samt Hermanstad och Tjeeldbyyin i Hindersby eftersom de är kopplade till växeln i skolan. Tanken är att först bygga den nya centralen helt färdig och sedan koppla anslutningen från den gamla växeln via den nya växeln till nätet. Den gamla växeln kommer att vara i bruk tills vidare. Därefter flyttas kabeln från Labby till den nya växeln och det tar obönhörligen litet tid eftersom den måste kapas, dras ut från nya skolan och svetsas fast på nytt i skarven. Det skall jag försöka hinna med på lördag natt men man vet aldrig om det blir krångel. Då Labbykabeln är fastsvetsad så borde nätet fungera igen för alla.

7 I ett senare skede så flyttas luftkabeln från Hermanstad till gamla skolan men därom meddelas senare. Det beror litet på vädret och annat. Först därefter kan den gamla växeln i nya skolan tas bort. Följ med den här sidan och Lappnet eller Optodata-sidorna för rapporter om framskridandet. Centralen ombyggd Nu är centralutrymmet färdigt och skåpet färdigt att installera. Där finns nu en massa hyllor också för reservdelar och annat. Här kommer en Gigabits växel och huvudroutern till Internet samt reservanslutningen (trådlös). Hoppas kontakten till masten på andra sidan vägen blir snabb men man vet aldrig. Att skaffa egen router Det skall helst finnas en s.k. rutter ( router på engelska) mellan datamaskinerna och nätet. Det är en burk som skiljer åt nätet utanför huset och nätet inne i huset. Det är bra för då kommer eventuella skurkar inte så lätt in i datamaskinerna. En sorts brandmur alltså. Dessutom har de ofta en switch inbyggd som gör det möjligt att koppla fyra maskiner till nätet.

8 Nu vill nån säkert ha egen rutter med trådlös anslutning (WLAN) och vi har bara enkla ruttrar som man måste ansluta med kabel. Men det går bra att köpa precis den rutter man vill ha och koppla in den själv. Däremot måste man beakta vissa saker ifråga om inställningarna. Då man köper en rutter så är den vanligen inställd på att ta en dynamisk IP-adress från nätet (DHCP) men vi använder FASTA ADRESSER! Därför måste man fråga mej vilken fast IP-adress anslutningen har och så måste man sätta in den i ruttern. Dessutom finns det vissa adresser man INTE får använda inte ens på LAN-sidan (inåt mot huset). Man får faktiskt ENBART använda de IP-adresser som är reserverade för lokalnät dvs. de som börjar på och 10 (samt vissa som börjar på 172). Om man sätter två ruttrar (eller flera) efter varandra så går det bra men man borde ändra ruttrarnas adresser så de inte kolliderar. Ofta är de inställda på och skall man ändra så måste man ändra den TREDJE siffergruppen för den fjärde används för dynamiska adresser på LAN-sidan. Så det går bra att använda eller osv. osv. Om nån av de två första siffergrupperna ändras i ruttern så blir IP-adressen GLOBAL och det betyder att det någonstans i världen finns en annan burk med samma adress och det är illa. Då ni skickar paket så sätts avsändarens IP-adress in i paketet så att mottagaren kan svara men om det finns två likadana adresser så blir det problem att hitta rätt. Nu är det så lömskt att det kan fungera tillfälligt till exempel om den andra burken som har samma adress råkar vara avstängd. Men genast då den sätts på så uppstår problem. Det är likaså HELT FÖRBJUDET att använda adresser som börjar på för dessa använder vi i vårt nät och konflikten är nästan garanterad. Använd alltså INTE 100 i den tredje gruppen. Om er maskin är inställd på dynamiska adresser så kan det

9 fungera ibland för vi har ett litet antal dynamiska adresser också. Men då dessa tar slut så kan man inte få kontakt med nätet. Så använd de FASTA adresser jag gett åt alla. Ring gärna och fråga förrän ni ändrar inställningarna. De skall för det mesta se ut så här (på WAN-sidan): IP address: xxx åt var och en) (där jag gett ett unikt xxx Net mask: Gateway: DNS: DNS2: (eller ) Då ni har rutter inkopplad mellan nätet och datamaskinen skall datamaskinen ställas in på dynamiska adresser (DHCP). Annars måste ovan nämnda inställningar sättas in direkt i maskinen. Skrivbord och bokhylla I dag kom vi hem från Sverige med ett skrivbord och en bokhylla som vi hittade på Blocket (i Mariestad). De är av typ Äpplet en jugendstil från början på 1900-talet och borde passa i stilen. I bokhyllan finns de böcker syskonen Grandell skänkte åt föreningen. Bonniers konversationslexikon från har säkert använts som källa för den kunskap som förmedlats till flera generationer hindersbyggar och bäckbyggar. Det är väldigt intressant att läsa hur man såg på världen då ingen

10 visste ännu nånting om vad som skulle komma på 30-talet och 40-talet. En hylla nedåt finns Svalanböcker med klassiker som Hjalmar Bergman och Sigfrid Siwerz. Jag hittade till och med flera som jag inte läst. Det är kvalitetslitteratur i motsats till dagens skräp. I Sverige var det vinter då vi hämtade möblerna. Det var litet nervöst att se huruvida vi skulle komma iväg på vår lilla väg. Bilarna vid vägen hör till skogshuggare som höll på att röja i skogen bredvid. Nu finns det också material till bord och hyllor för fibercentralen så det går att börja bygga den. Men knappast blir den färdig före jul.

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan:

Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: Gott Nytt År! Det var ett fint år speciellt för gamla folkskolan: 3 april 2011 bildades föreningen Gamla folkskolans vänner i all hast 4 april lämnade föreningen in ett anbud att köpa Hindersby-Bäckby

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Montering och installation av utrustning

Montering och installation av utrustning 1 Montering och installation av utrustning Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Anslutningsbox/Fiberuttag... 3 3. Fiberpatchkabel... 3 4. Montering av fiberpatchkabeln i fiberuttaget...

Läs mer

God Jul! Strömavbrotten och nätet

God Jul! Strömavbrotten och nätet God Jul! Gamla folkskolan har fått sin traditionella julbelysning. Den kommer inte tidigt och där finns inga blinkande blå lampor över hela huset. Bara enkla ljus i fönstren (lysdioder) och två stjärnor.

Läs mer

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet.

vara fullständigt säker så är det bara att koppla bort datamaskinen från nätet helt och hållet. Säkerheten på nätet För en gångs skull har Kommunikationsverket gjort nånting nyttigt (vanligen sysslar de bara med att sabotera fibernätsbyggandet). Jag fick nyss ett meddelande därifrån där de bad operatörerna

Läs mer

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening i samarbete med Grattis till en bra investering! - din fastighet är redan på god väg till fiberanslutning Din fastighet

Läs mer

ELMIA WLAN (INTERNET)

ELMIA WLAN (INTERNET) ELMIA WLAN (INTERNET) Elmia WLAN är trådlös High Speed Internet Access på Elmias mässanläggning som drivs av Elmia AB. Elmia AB, Box 6066, SE-550 06 JÖNKÖPING, Sverige VILLKOR OCH REKOMMENDATIONER Som

Läs mer

Stort intresse för beprövat byggande

Stort intresse för beprövat byggande Stort intresse för beprövat byggande Utan någon större reklam så fick vi lilla salen full då Rolf Ringbom från Byggnadsapoteket i Billnäs berättade om material av god kvalitet en bristvara i dag. Det verkar

Läs mer

Lilla salen blev datasal

Lilla salen blev datasal Lilla salen blev datasal Nu då väggarna är målade i lilla salen i gamla folkskolan så kan man installera datanätet där. I dag satte jag in en ny trådlös router av litet bättre sort (AC1750). Det är en

Läs mer

Se om dina grannar anmält intresse

Se om dina grannar anmält intresse I SAMARBETE MED BACKNEJLIKEGATAN ANSLUTEN ENGELSKA VÄGEN INTRESSE Se om dina grannar anmält intresse Just nu bygger vi ut fibernätet över kommunen så fort det bara går! För att på bästa sätt använda de

Läs mer

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET C4 Energi Fibernät C4 Energi leverar fiberkabel till de som vill ha ett snabbt, framtidssäkrat och öppet nät. Nätet växer kontinuerligt och allt fler ges

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Just nu projekterar vi för att bygga fibernät i Lindärva by med omnejd. Detta gäller dig som endast ska ha fiber och inte avlopp i Lindärva avloppsförening.

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Vattnet klart - först skedet avslutat

Vattnet klart - först skedet avslutat Vattnet klart - först skedet avslutat Idag kopplade vi på vattnet till köket och bostadens WC och därmed är första skedet i ombyggnaden av gamla folkskolan klar: värmen och vattnet. Men det finns ännu

Läs mer

Montering och installation av utrustning

Montering och installation av utrustning 1 Montering och installation av utrustning 1. Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Anslutningsbox/Fiberuttag... 3 3. Fiberpatchkabel... 3 4. Montering av fiberpatchkabeln i fiberuttaget...

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Med fastigheten ansluten till det öppna stadsnätet så öppnar sig en hel värld av möjligheter för tjänster inom bredband, tv och telefoni. Med

Läs mer

Södra Lappträsk fibernät stängs av

Södra Lappträsk fibernät stängs av Södra Lappträsk fibernät stängs av På grund av flytten av växeln i Hindersby skola till gamla folkskolan stängs hela södra Lappträsk medan kablarna svetsas om. Det blir ungefär lördagen den 14 januari

Läs mer

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät www.stadsnat.karlstad.se Inledning Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät innebär att i stort sett få obegränsade

Läs mer

Vi bygger fiber till dig i sommar!

Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi kan med glädje meddela att vi under 2016 kommer bygga fiber där du har din fastighet och erbjuder dig att beställa. Ljusnet bjuder in till ett uppstartsmöte där vi

Läs mer

Installation av digitala enheter

Installation av digitala enheter Installation av digitala enheter Wallpad Digital fastighetsbox Integration DinBox 02 DinBox Installation av digitala produkter 2015 Generella riktlinjer för kabeldragning Allmän information Elektroniska

Läs mer

Installationsanvisning för Access Direct Bredbands Adapter - Till kortterminalen Point S3000

Installationsanvisning för Access Direct Bredbands Adapter - Till kortterminalen Point S3000 1 Installationsanvisning för Access Direct Bredbands Adapter - Till kortterminalen Point S3000 Innehåll Anslut kortterminalen till Access Direct Bredbands Adaptern...2 1. Kontrollera leveransen:...2 2.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Begränsat/avdelat nätverk Postad av Marcus - 31 jul 2015 17:26 Hejsan! Har en ADLS anslutning och kombinerat modem/router idag, men vill ha en anslutning på en av Ethernet portarna som har tillgång till

Läs mer

Skrivbord och bokhylla

Skrivbord och bokhylla Skrivbord och bokhylla I dag kom vi hem från Sverige med ett skrivbord och en bokhylla som vi hittade på Blocket (i Mariestad). De är av typ Äpplet en jugendstil från början på 1900-talet och borde passa

Läs mer

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Villor i tätort Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor i villa och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs mer

VARFÖR FIBER? Dagens fiberbaserade bredband innehåller vad man kallar Tripple play. Detta innebär att man kan välja att ringa, surfa på internet samt titta på tv via fibern. Här nedan kommer några argument

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Bredband på landsbygden

Bredband på landsbygden Bredband på landsbygden Lokalt engagemang nyckeln till bredbandsutbyggnad på landsbygden Bredbandsutbyggnaden på landsbygden har utvecklats positivt de senaste åren. Områden som framstått som ekonomiskt

Läs mer

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se Bredband via fiber Vi har idag intresseförfrågningar från boende utmed Storegårdsvägen. Nu finns det en skarvbrunn för fiber i gamla Tunbanan där vi kan koppla in nya kunder. Det finns inte slangar till

Läs mer

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort

Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort Tips och anvisningar vid fiberanslutning inom tätort En stabil framtid med fiber Nu är det inte längre frågan om vi ska ansluta ett område - utan när vi ska göra det! Intresset för fiberanslutning är mycket

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET Installation av hemmaswitch Vi har/kommer att installera en hemmaswitch hos dig, den ser ut som på bilden här intill. När omkopplingen till Open Universe

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

1. Beskrivning av ingående komponenter

1. Beskrivning av ingående komponenter C External 1/9 Installationsmanual för G-CTRL STYRSYSTEM Det här dokumentet beskriver hur G-CTRL styrsystem ska installeras. Manualen är generell och kan därmed användas oavsett om systemet ska användas

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING för montering av fiberkabel inomhus och skarvbox Arbetsgång vid egen installation: Bestäm placering av mediaomvandlare. Borra hål i yttervägg (observera lutning på borrhål). Sätt

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA ENDAST GER EXEMPEL HUR DE OLIKA

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13 Inledning Published: 2007-10-20 19:13 Förutsättningarna för tillväxt på Säffles landsbygd är goda. Här finns entreprenörsanda, kreativitet och kompetens. Här finns också en god livsmiljö. För att ta tillvara

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Ja.. Varför är det alltid (?) dyrare med företags abonnemang? Är det något mervärde jag har missat? Exempel

Läs mer

Konfigurera Xenta från Point

Konfigurera Xenta från Point Konfigurera Xenta från Point Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Point med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data- och nätverkstekniker.

Läs mer

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Bilaga 11: Maxinkoppling av BredbandsTV, dubbla teleabonnemang och router Andra telefonnummret Mini-switch Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Första telefonnummret Halmstad 2009-06-08 ver 1

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

Mätkablar för slutmätning med OTDR Vanliga maxvärden vid budgetering av fiberdämpning är:

Mätkablar för slutmätning med OTDR Vanliga maxvärden vid budgetering av fiberdämpning är: Mätkablar för slutmätning med OTDR Vanliga maxvärden vid budgetering av fiberdämpning är: 1. 0,2 till 0,3 db per kilometer fiber 2. 0,1 till 0,2 db per fibersvets 3. 0,3 till 0,5 db per fiberkontakt 1:

Läs mer

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till avdelningen för klinisk neurofysiologi 3 Vad skall man göra

Läs mer

ETT ERBJUDANDE FRÅN BYGDENS EGEN FIBER

ETT ERBJUDANDE FRÅN BYGDENS EGEN FIBER ETT ERBJUDANDE FRÅN BYGDENS EGEN FIBER Framtidssäkra din bostad Nu bygger vi ut fibernätet ännu mer i Norrtälje kommun Fiber i vårt stadsnät ger dig den trygghet och säkerhet som en fast förbindelse har.

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

GUIDE - Kom igång med din CPE

GUIDE - Kom igång med din CPE 2016-04-21 Blad 1(7) GUIDE - Kom igång med din CPE CPE CPE är den Bostadsswitch som ingår när du ansluter dig till stadsnätet. Till denna ansluter du din router, dator, telefonadapter eller tv-box för

Läs mer

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Bruksanvisning Digital styrpanel Digi II Model 1601-12 För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Tack för att du väljer kvalitetsprodukter Vi tror att våra produkter kommer att uppfylla dina

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 October 13, 2014 Fråga 1. Beskriv de två komponenterna i PCM. Fråga 2. Förklara hur länklagret kan skilja på olika inkommande paket från det fysiska lagret.

Läs mer

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset Tomtens lilla Maskrosängel Text & Bild: Margareta Juhlin blå huset Tomtens lilla Maskrosängel ISBN 91-973991-0-8 Text & bild Margareta Juhlin Första upplagan november 2000 Grafisk form: Daniel Sjöfors

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Valfrihet är det bästa som finns

Valfrihet är det bästa som finns Valfrihet! ara svårt att förstå att så mycket information får plats att åka så fort i en hårstråtunn fiber... Valfrihet är det bästa som finns Ett snabbt fibernät öppet för alla Ett snabbt fibernät öppet

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare

Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare Välkommen till Halmstads stadsnät! Du har gjort ett klokt val som anslutit dig till Halmstads stadsnät. Vi är glada att ha dig som kund.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Hans och är 8 år. Jag går på Kyrkmons skola på Furubacken klass 2 A. Min bästis heter Malte och han är 8 år. Jag är rädd för rektorn och gympalärarn. På slutet

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare för kopparanslutning

Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare för kopparanslutning Inkopplingsguide till Halmstads stadsnät 5-portars tjänstefördelare för kopparanslutning Välkommen till Halmstads stadsnät! Du har gjort ett klokt val som anslutit dig till Halmstads stadsnät. Vi är glada

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN!

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! KONTAKTUPPGIFTER Du som har frågor om anslutning till fibernätet, kontakta Ronneby Miljö

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

UBit arbetsmöte. 5 oktober 2015. Länsstyrelsen, Södra Hamngatan 3. UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur. Page 1

UBit arbetsmöte. 5 oktober 2015. Länsstyrelsen, Södra Hamngatan 3. UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur. Page 1 UBit arbetsmöte 5 oktober 2015 Länsstyrelsen, Södra Hamngatan 3 UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 5 oktober 2015, förmiddag 09:30 Status runt bordet. 11:00 Uppföljning från

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE FIBERKOAX

INSTALLATIONSGUIDE FIBERKOAX INSTALLATIONSGUIDE FIBEKOAX 1 FÖPACKNINGEN INNEHÅLLE TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier Dokumentation Nätverkskabel HDMI-kabel Strömkabel med adapter TiVo-antennkabel med skruvkontakt Gå in på comhem.se/

Läs mer

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 SÖNDAG! När jag anländer till Halmstad känns det nästan overkligt. Tänk att jag verkligen är här. Att det är nu det händer. Har haft detta som mitt ständiga slut

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER!

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! VARFÖR SKA DU SKAFFA FIBER? I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är:

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är: Frågor och svar om installation av höghastighetsnät i BRF STÄMJÄRNET Vi i styrelsen hoppas att du genom att läsa nedan frågor och svar, ska få den information du behöver om höghastighetsinstallationen

Läs mer

Listade tjänster från Qmarket Dala Energi Fibernät

Listade tjänster från Qmarket Dala Energi Fibernät Listade tjänster från Qmarket Dala Energi Fibernät Namn Månadskostnad Startavgift Beskrivning AllTele Bredband 10 254:-/mån 199:- 3 månader halva priset! AllTele Bredband 100 359:-/mån 199:- 3 månader

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund Det är meningen att utföra teknikmärket som en del av handbollsspelarens vardagliga träning. Det är meningen att utföra övningarna på träningar under tränarens ledning. Man behöver inte gå igenom alla

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

VAD ÄR PÅ GÅNG I LEAN LANTBRUK OKTOBER 2015?

VAD ÄR PÅ GÅNG I LEAN LANTBRUK OKTOBER 2015? VAD ÄR PÅ GÅNG I LEAN LANTBRUK OKTOBER 2015? Nytt från projektledningen Hanna Åström, projektledare Lean Lantbruk och leancoach Som vi berättade i vårt förra nyhetsbrev planerar vi för fullt för kommande

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern Natet dras at SIDAN 1 Reportern Under läsningen Kapitel 1 (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Hur tror Rasmus att mc-gänget hittar honom? 2. Varför gör Rasmus sig inte av med sin mobil?

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE 1

INSTALLATIONSGUIDE 1 1 INSTALLATIONSGUIDE WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 ES WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 ES FÖPACKNINGEN INNEHÅLLE TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier Dokumentation Nätverkskabel

Läs mer