Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika"

Transkript

1 Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite skum. Felicia börjar tycka att skolan hon har gått i sen hon var liten börjar skrämma henne. Och att hennes elaka klasskamrater Sarah och Erica retar henne gör inte saken bättre. Men när hon får reda på den skrämmande hemlighet Nina bär på förändras allt.

2 Ljuden Mjau! - Vad var det?! sa Felicia. - Vadå? sa Lucia och slog igen sitt skåp. - Jag hörde något från bottenvåningen, det lät som en...katt, sa Felicia och kikade ner för trappan till botten våningen. - En katt, det finns väl inga katter på skolan, sa Lucia. - Jag vet men det lät så verkligt, sa Felicia. Sen hörde Felicia ett ljud som irriterade henne så mycket att hon glömde kattljudet direkt. Sarah och Ericas fnitter. - En katt i skolan, allvarligt Felicia, sa Sarah och fnittrade ännu mer. - Ja men lägg av då Sarah, sa Lucia och föste bort dom. - Tack, sa Felicia. - Vad har man vänner till, sa Lucia och la armen om Felicia. Sen kom rektorn upp för trappan till bottenvåningen tillsammans med en tjej Felicia inte hade sett förut, hon tänkte att hon säkert var ny. Tjejen hade långt svart hår som hon hade i en fläta som hängde längst med ryggen. Hon hade en kort svart kjol med strumpbyxor under, hon hade en grå t-shirt som hon hade stoppat in innanför kjolen. - Det här är Nina, hon ska gå i er klass så ni får ta väl hand om henne, sa rektorn. - Okej, sa Lucia - Bra, nu tycker jag att ni inte ska hänga runt i korridorerna mer, gå till er lektion, sa rektorn - Men vi har inte vår lektion förrän om tio minuter, sa Felicia. - Bättre för tidig än för sen, sa rektorn och gick. Skolans rektor är inte bara skolans rektor utan också Sarahs morbror. Hon kan göra vad hon vill utan att få skäll. En gång spottade hon i Lucias mattebok och så fick Lucia skulden. Nina gick fram till skåpet bredvid Felicias och la in sina grejer. Då hörde hon ett konstigt ljud. Det lät som en katt som spann.

3 Sen gick Nina iväg till klassrummet och då försvann ljudet. Felicia tänkte att det bara var en inbillning så gick hon också iväg till klassrummet.

4 Rädslan Efter lektionen hade Felicia rast, men Lucia hade spanska så dom bestämde att Felicia skulle vänta på Lucia i cafeterian. På väg till cafeterian tänkte Felicia på ljudet, katten hon hade hört innan lektionen. Hon är ju lite rädd för katter så det kanske inte är så konstigt att hon hade hört en. Sen råkade Felicia trampa i något med skon. När hon skulle kolla vad det var såg hon att det var bajs, "Vilken liten snorunge lägger bajs i en korridor, jag gjorde ju knappast det när jag var liten" tänkte hon och blev lite småarg. Hon tog av sig skon och gick med en sko till cafeterian. Lite längre fram i korridoren såg hon Sarah och Erica. " Varför måste dom komma just nu? " tänkte hon. Felicia började gå lite snabbare för att hon inte ville att dom skulle hinna stoppa henne. - Felicia varför så bråttom? sa Sarah och ställde sig framför Felicia samtidigt som hon flinade elakt. - Och varför håller du din ena sko i handen? sa Erica och flinade hon med. Felicia önskade att Lucia var här för även om hon var mycket mindre och kortare än Felicia var hon mycket bättre på att säga emot Sarah och Erika. - Därför, sa Felicia och försökte gå men Sarah höll kvar henne. - Du är ensam, har Lucia tröttnat på dig? sa Sarah utan att släppa Felicia. - Nej hon är bara på spanska, sa Felicia. - Det är bara en ursäkt för att inte behöva vara med dig Felicia! sa Sarah. Då blev Felicia bara så arg att hon inte tänkte på vad hon gjorde. - DET ÄR INTE ALLS EN URSÄKT OCH HON HAR INTE ALLS TRÖTTNAT PÅ MIG, MEN JAG HAR DÄREMOT TRÖTTNAT PÅ DIG! skrek Felicia och slet sig ur Sarahs så att det skvätte lite bajs från skon på Sarah utan att hon märkte det. - Jaja, jag bara skoja lite det är inte mitt fel om du inte tål ett litet skämt, sa Sarah och såg oskyldig ut. - Men..., sa Felicia och blev förvånad över att Sarah skyllde ifrån sig från något hon gjort. - Du kan ju inte skrika på alla Felicia, sa Sarah.

5 Felicia visste inte att Sarah var så elak, att hon var så dum och att hon kunde fortsätta även om Felicia hade skrikit och hon skriker nästan aldrig. - MEN VARFÖR ÄR DU SÅ...SÅ...ELAK! skrek Felicia och kände att gråten var på väg upp så hon var tvungen att svälja flera gånger. - Elak? Är jag elak Erica? frågade Sarah och vände sig om till Erica. Erica bara skakade på huvudet. Felicia tänkte att hon egentligen tyckte att Sarah var elak men vågade inte säga emot henne. - Ser du. Nu orkar inte jag slösa min tid på dig mer, sa Sarah och gick malligt iväg med Erica som släptåg. När dom hade gått så kunde Felicia inte hålla nere gråten längre så hon började gråta och sprang med skon i handen till cafeterian. Vid cafeterian hade Felicia slutat gråta men var ändå ganska upprörd. Sen slog hon sig ner vid ett bord och lugnade sig lite. Hon försökte strunta i Sarah och Erica hur elaka dom än var. Sen kom Anna som jobbar på cafeterian fram till Felicias bord. - Hej Felicia, skulle du vilja beställa något? frågade Anna. - Öh, nej tack jag har inga pengar med mig, sa Felicia. - Men jag kan bjuda på en chokladboll, sa Anna. - Tack, sa Felicia och blev glad och glömde Sarah och Erica. - Ingen orsak, sa Anna och gick in i köket bakom disken. Sen kände Felicia att någon tittade på henne. När hon kollade runt omkring sig såg hon att ute på skolgården var det något stort djur. Det såg ut som en katt fast mycket, mycket större. Den var svart och den hade gula ögon som stirrade på Felicia. Felicia blev så rädd så hon skrek till. " Aaaa!!!" - Felicia! nästan ropade Anna och sprang ut till henne. Felicia var så rädd att hon knappt kunde prata. - Har det hänt något? frågade Anna. - Ka-att, sa Felicia och kände att hon börjat gråta. - Katt? Tack och lov jag trodde det var en rånare eller något, sa Anna. - Katt, där ute, sa Felicia och pekade ut mot skolgården. Anna tittade ut mot skolgården.

6 - Jag ser ingen katt, sa Anna. Sen kollade Felicia mot skolgården och då var katten borta, det enda hon såg på skolgården var Nina som satt på en bänk och läste och några barn som gungade. - Men jag var säker på att det var en katt där, den var stor som en människa och hade gula ögon som stirrade på mig, sa Felicia och slutade gråta. - Du kanske bara inbillade dig, är du rädd för katter? frågade Anna. - Ja, lite, sa Felicia. - Men ta och ät din chokladboll i lugn och ro så blir du nog lite lugnare, sa Anna och ställde tallriken med chokladbollen på bordet och gick sedan in i köket igen. Felicia blev faktiskt lite lugnare, Anna är alltid snäll mot alla ( till och med mot Sarah ) och hon skulle aldrig säga att man är konstig vad man än såg eller hörde.

7 Affischen Nästa dag i skolan bestämde sig Felicia att hon skulle strunta i Sarah och Erica och deras dumma kommentarer, och dom där konstiga ljuden och katten på skolgården måste vara en inbillning. Hon bestämde sig att det skulle vara en helt vanlig skoldag utan konstiga ljud och dumma elever. Felicia skulle ha matte som första lektion, "En helt vanlig mattelektion kom ihåg det, Felicia, en helt vanlig mattelektion tänkte hon om och om igen. Men i korridoren såg Felicia ett papper på golvet, det satt en anslagstavla på väggen bredvid så hon tänkte att pappret måste ha suttit där men trillat ner sen, "Ett helt vanligt papper som har trillat ner, inget att oroa sig för Felicia" tänkte hon. Hon kollade vad det var på pappret och såg att det var en artikel från skoltidningen. Det var rektorn som skrev skoltidningen så han skrev alltid om hur fantastisk skolan var (enligt honom) men ingen läste den ändå ( om inte i så fall Sarah ). Men när hon läste artikeln så tyckte hon att den var lite skum. Vanlig dag! "Det har varit en vanlig och fin skolvecka med inga konstiga händelser här på Kattskogs-skolan" - Det har varit en solig vecka men med lite regn på tisdagen, säger Erica Jonsson, elev på skolan. - Det har varit en perfekt skolvecka utan konstigheter, en helt vanlig vecka här på vår fina och vanliga skola, säger kompisen Sarah. Det verkar som om att det har varit en vanlig dag här på skolan utan händelser ni behöver inte oroa er. Så nu kan ni gå hem till era föräldrar och säga att allt är bra och inga händelser. Det är nästan så att man kan säga att skolan borde heta vanlig-skolan. Journalist: rektor Per-Erik J Skoltidningen brukade vara ganska tråkig, och rektorn brukade ju skriva att skolan var perfekt och sånt men Felicia tyckte ändå att det var en ganska skum artikel. " Dom skrev ju vanlig typ hundra gånger" tänkte Felicia. Hon brydde sig inte så mycket mer om det så hon satte bara tillbaka lappen på anslagstavlan.

8 Men när hon skulle sätta fast lappen på anslagstavlan fastnade den inte riktigt så den trillade ner på golvet igen med ovansidan neråt och då såg Felicia att det var något på baksidan. Det såg ut som en till artikel. Felicia tog upp pappret och läste den andra artikeln. Spöken på skolan! Skumma ljud, konstiga spår. Underliga saker på skolan. SPÖKAR DET!? Rivmärken på väggarna i klassrummen, sönder rivna dynor på fritids, allt står inte rätt till här på skolan. På dom senaste två dagarna har det varit konstiga ljud på skolan. Elever och lärare har hört och sett konstiga saker på skolan. Det har ryktas om kattljud och till och med att man har sett katter stora som människor på skolgården. Journalist: Anonym Felicia började genast tänka på katten hon hade sett på skolgården och kattljudet i korridoren och kände oron i magen, oron som hon har försökt att hålla borta hela morgonen men som nu var tillbaka. Sen tänkte hon på artikeln igen, det var ju det hon hade varit med om. Men det var ju bara Anna som hade varit i cafeterian när hon såg katten och förutom henne hade hon ju inte berättat det för någon. Hon kollade sen om det stod vem som hade skrivit artikeln, då såg hon att personen ville vara anonym. "Kan det vara Anna som skrivit artikeln, men då hade hon väl frågat mig först" tänkte Felicia. Fast sen tänkte hon på att Anna inte visste det där om kattljuden så det kunde ju inte vara hon. Felicia tänkte sen att hon inte behövde bry sig om en liten artikel. Sen kollade hon sig runt i korridoren och såg att hon var helt ensam. Det skrämde henne. Hon ville inte vara ensam i korridoren. En korridor i en skola som det kanske spökar i...

9 Upptäckten Efter matten tänkte Felicia på den där artikeln. "Spöken på skolan!" det var så den hette. Det stod att det var rivmärken i klassrummen men det hade Felicia inte sett några, och sönderrivna dynor på fritids. Det visste hon ju inte om det var så för hon gick ju inte på fritids. Även om hon inte sett rivmärken i klassrummet eller något annat konstigt sen artikeln var hon faktiskt lite rädd. Felicia väntade på Lucia vid sitt och Lucias skåp, inte för att dom hade olika lektioner som igår. Utan för att Lucia hade varit hos rektorn. "Stackars Lucia, det är inte hennes fel att Sarah och Erica är så dumma och barnsliga" tänkte Felicia. Dom hade haft matteprov på mattelektionen och Sarah la en lapp med facit bredvid Lucias bänk och sen hade läraren hittat den och anklagat henne för fusk. Då fick hon gå till rektorn. Ingen såg när Sarah la lappen där, men Lucia sa att Sarah hade "råkat" tappa sin penna precis bredvid hennes bänk och då måste hon ha lagt fusklappen där. Efter en stund kom Lucia stampande ut från rektorns kontor. - Sarah är så elak! sa Lucia och öppnade argt sitt skåp. - Jag vet, sa Felicia och tänkte på det dom hade gjort mot henne igår. - Hon kan liksom göra vad hon vill och för inget skäll. För att hon är rektorns lilla "gullegris", sa Lucia och la in sin mattebok i skåpet. - Jag vet, sa Felicia igen. Sen slängde Lucia argt igen sitt skåp. Då gick Sarah och Erica förbi Lucia och Felicia. - Hej Lucia. Fuska på ett matteprov, det trodde jag inte om dig, sa Sarah och skakade på huvudet. - Din... Det var ju du som la lappen där! skrek Lucia och tog ett steg fram mot Sarah för att kunna brotta ner henne. Men då gick svenskaläraren Pia förbi och såg vad som hände. Hon kom snabbt och ställde sig emellan Lucia och Sarah. - Stopp, stopp, stopp, inte bråka, ni vet mycket väl att det är förbjudet, sa Pia argt. - Ja... men, sa Lucia.

10 - Inga men, säg nu förlåt till varandra, sa Pia och tittade på Sarah och Lucia. - Men, sa Sarah. - Kom igen vi har inte hela dan på oss, sa Pia och blev ännu lite argare. Lucia tvekade lite men sen sa hon. - Jag är ledsen Sarah. - Bra, sa Sarah och var på väg att gå men Pia tog tag i henne. - Du också Sarah, sa Pia och höll kvar Sarah. - Men, sa Sarah. - Men snälla nån, det är väl inte så himla svårt, sa Pia och började bli otålig. - Förlåt då Lucia, sa Sarah. - Bra nu kan ni gå och försöka att inte bråka, sa Pia och föste iväg Lucia och Sarah. Erica gick också iväg efter Sarah och Felicia tänkte också gå men då tog Pia tag i Felicias axel. - Felicia skulle du kunna vara jättegullig och gå ner i källaren och hämta lite färgade papper till mig, jag har ju lektion nu, sa Pia och tittade på Felicia. - Eh... Javisst, sa Felicia och försökte låta som om det inte var några helst problem när hon egentligen tyckte att det var jätteläskigt efter allt som hade hänt igår och idag. - Bra, du kan bara lämna dom sedan på expeditionen, sa Pia och gav Felicia nycklarna till källaren. Sen gick Pia iväg och Felicia tänkte att hon inte kunde göra Pia besviken så hon började gå mot källaren. När Felicia såg dörren till källaren kände hon att hjärtat började banka lite snabbare och högre. Hon såg att Nina, den nya tjejen, stod lite längre bort i korridoren. Hon hade samma kläder som hon haft igår. Strumpbyxor, kjol och T-shirt. Nu hade hon sitt svarta hår utsläppt. Felicia tyckte att hon lite såg ut som en häxa. Hon ville inte att hon skulle tro att hon var feg så hon försökte gå så stadigt som möjligt mot källaren. Hon låste upp dörren och öppnade den. Hon lyssnade medan hon öppnade den. Den knarrade inte. Konstigt nog blev Felicia lite lugnare av det.

11 För i alla skräckfilmer som Felicia hade sett så brukade källardörrar knarra och sedan kommer det ett monster, så Felicia blev lite lugnare. Hon gick ner för den långa stentrappan ner till källaren. Duns, duns, duns lät det när hon gick ner för den. Nere i källaren var det väldigt mörkt. Hon kände på väggen efter en lampknapp. Hon kände en liten knapp som hon tryckte på. Då tändes en liten glödlampa i taket. Den gav inte så mycket ljus men tillräckligt mycket för att hon skulle kunna se vad som fanns i rummet. Felicia kollade omkring i rummet hon var i. Det var ett ganska litet rum med slitna väggar och massa rör i taket. Det stod ett piano i hörnet av rummet. Det stod lite andra grejer där också. Några stolar, ett bord och... en matskål. Med kattmat. Hon tänkte att det kanske var någon lärare som hade sin katt här när hen jobbar. Det var tre dörrar i rummet hon kollade vad det stod på dörrarna. Det stod förråd på en av dörrarna och på dom andra två stod det inget. Hon kände på dörren där det stod förråd. Den var olåst så hon gick in. Det var ett mindre rum än det hon hade varit i innan med gråa väggar med hyllor som stod längs väggarna. Hon gick fram till en hylla och letade efter dom färgade papperna. Då såg hon en kartong som det stod färgade papper på. Hon tog kartongen i famnen och gick glad för att hittat papperna så snabbt ut ur förrådet. När hon kom ut ur förrådet märkte hon att lampan hade slocknat. Hon blev så rädd att hon sprang så snabbt hon kunde genom rummet uppför källartrappan. Men plötsligt så krockade Felicia med något på väg upp i trappan. Eftersom hon hade sprungit så snabbt upp för trappan flög hon hjälplöst, baklänges ner för trappan och hamnade på ryggen längst ner i trappan. Hon tappade kartongen med papperna så dom låg utspridda över källargolvet. Felicia försökte resa sig men det gjorde så ont i ryggen från när hon ramlat så hon kunde inte. Hon kikade upp i trappan för att se vad hon hade krockat med. I mitten av trappan stod det något. Det var stort och svart.

12 Det hade gula ögon och gick långsamt ner för trappan närmare och närmare Felicia som låg nere på golvet. Det såg ut som en katt men den var större och hade gula smutsiga klor. Den hade ingen päls heller den hade... hud. Kolsvart hud. Den var så läskig med sina stirrande gula ögon. Felicia kände att hon blev så rädd att hon fick ont i magen. Hon försökte svälja för att inte börja gråta, men det gick inte längre. Tårarna rann ner för kinderna. Katten kom närmare och närmare Felicia. Men när den märkte att Felicia grät så stannade den. Felicia försökte hasa sig bakåt medan hon satt på golvet. Hon drog sig in bakom pianot som stod i hörnet av rummet. När hon satt där kunde katten inte se henne. Hon höll hårt om Pias nycklar som hon hade i handen. Hon tänkte att om hon satt där tillräckligt länge skulle den där katten eller monstret till slut gå. Felicia hörde att katten hade börjat gå igen och kom närmare. Hon orkade inte göra något längre. Hon ville bara försvinna. Hon var så rädd. Hon grät så mycket att hon hade fått svårt att andas. Felicia lutade sig bara mot pianot och blundade. Hon försökte ta djupa andetag och efter en stund andades hon som vanligt igen. När Felicia öppnade ögonen igen visste hon inte var hon var. - Felicia, Felicia är du här nere? sa någon. Det tog några sekunder innan Felicia riktigt fattade var hon var. Hon satt vid pianot i källaren. Då kom Felicia ihåg det som hade hänt, med det där odjuret, eller katten eller vad det nu var. Det sista hon kom ihåg var att hon hade suttit vid pianot. Där hon satt nu. Hon undrade hur länge hon hade kunnat sitta där. - Hallå, är du här nere? ropade någon igen. - Ja, sa Felicia men det lät mer som ett pip eftersom hon inte hade pratat på länge. - Va? Hallå Felicia är du här? sa någon igen. Då kände Felicia igen rösten. Det var Lucia, det var hon som ropade på henne. - Lucia, väste Felicia för hon kunde inte prata riktigt. - Felicia! sa Lucia och sprang ner för källartrappan. Lucia sprang fram till pianot där Felicia gömde sig. - Varför sitter du här, du missade både bilden och gympan, sa Lucia.

13 Felicia visste inte vad hon skulle svara på det så hon bara ryckte på axlarna. - Kom, skolan är slut, vi går hem, sa Lucia och drog upp Felicia. - Aj! sa Felicia och märkte hur ont hon hade i ryggen. - Va? sa Lucia och tittade konstigt på Felicia. - Jag har ont i ryggen, sa Felicia. - Men kom, jag hjälper dig, sa Lucia och tog Felicia arm och la runt hennes axel. Lucia hjälpte Felicia upp för trappan. När de kom ut från källaren såg Felicia att Nina stod där utanför längre bort i korridoren. Hon log. Inte ett elakt leende utan bara ett snällt. Som en kompis. Felicia log tillbaka. Hon gick till expeditionen och lämnade Pias nycklar. Sen gick hon och Lucia hem. Men när Felicia precis hade gått in genom dörren hem till sig kom hon på att Nina hade väl också varit i den korridoren när hon gick ner där från första början. Och varför var hon där när skolan var slut. "Det här har varit en konstig vecka" tänkte Felicia och tog av sig jackan inne i hallen.

14 Dikten Nästa dag vaknade Felicia av att hennes mamma ropade. - Frukost Felicia! - Mm, jag kommer snart, sa Felicia. "Mm helg, gud vad skönt" tänkte Felicia. Sen gick hon upp ur sängen och tog på sig morgonrocken som hängde på dörren till rummet. Sen gick hon in i köket. - Åh, Felicia kan du vara snäll och hämta posten? sa hennes mamma som satt i köket och åt frukost. - Jaja, sa Felicia trött. Sen tog hon på sig sina stövlar som stod i hallen och gick ut till brevlådan. " Ganska fint väder idag ändå" tänkte Felicia medan hon öppnade brevlådan och tog ut breven. Hon skummade snabbt igenom utsidan av breven. Då såg hon att ett av breven var till henne. Felicia blev ganska glad för det brukade inte vara så många som skickade brev till henne. Utom födelsedagskort från typ släkten men nu var det långt kvar till hennes födelsedag. Hon gick in i huset och satte sig vid köksbordet. På brevet stod det "Felicia i sjuan". Felicia tänkte att det måste vara någon i klassen för vem skriver annars så. Hon öppnade kuvertet och tog ut brevet och läste det. Monster Monster är på låtsas. Monster är fantasi. Om du tror på monster är du lika smart som ett litet, litet bi. Om du tror på monster borde du skämmas. För dom som säger att dom finns är bara där för att skrämmas. Om du tror på monster ibland, borde du flytta till ett annat land. För här där vi bor, finns det inga som på monster tror. Det kändes som om Felicia fick ett slag i magen. Visste någon om monstret som Felicia hade sett igår. Hon ville helst att allt konstigt

15 skulle vara över idag. Felicia suckade högt över allt jobbigt dom här dagarna. - Vad är det Felicia? frågade hennes mamma som satt mittemot vid köksbordet och måste hört att hon suckade. - Va? sa Felicia som inte hade märkt att hon hade suckat. - Är det något som är på tok, du verkar lite bekymrad? frågade hennes mamma. - Äh, inget. Det är bara någon i klassen som har skickat en konstig dikt till mig, och jag vet inte vem det är som skickade den, sa Felicia. - Men det är säkert bara någon som ville skoja lite, bekymra dig inte över det, sa hennes mamma och ställde in disken i diskmaskinen. Felicia tänkte att hennes mamma kanske hade rätt. Att den där dikten var ett skämt. För bin är faktiskt ganska smarta för att vara så små. Hon kanske bara hade gjort en höna av en fjäder. Hon tänkte att hon skulle vänta och se på måndag.

16 Boken På måndagen gick Felicia till skolan lite tidigare. Hon ville titta lite i biblioteket innan skolan. Felicia gick in i biblioteket och började kolla runt lite bland hyllorna. Det var nästan inga där. Bara några pensionärer och några bibliotekarier. Hon kikade på bokryggarna efter intressanta böcker. Då såg Felicia en bok som hette "Monstret". Felicia började tänka på det monstret hon hade sett i källaren. Felicia hade tänkt på det under helgen. Hon hade först tänkt att det hade varit en konstig dröm för hon kom inte ihåg så mycket från det. Men i efterhand hade hon kommit ihåg mer och mer från det. Ju mer hon hade kommit ihåg desto mindre hade hon trott att det var en dröm. - Hej! Letar du efter något speciellt? frågade en bibliotekarie som hade kommit fram till Felicia. Felicia ryckte till för hon hade varit så inne i sina tankar att hon inte märkt att någon kommit fram till henne. - Eh... katter, sa Felicia utan att vara medveten om vad hon sa. Hon hade varit så djupt inne i sina tankar att hon inte ens tänkte på vad som kom ur henne. - Kattböcker finns på hylla C därborta, sa bibliotekarien och pekade bort mot en hylla. - Aa...tack, sa Felicia och gick bort mot hyllan som bibliotekarien hade pekat på. Hon tänkte att det inte kan skada att titta lite. När hon kom fram till hyllan såg hon att Nina stod där. Hon hade ett papper i handen som hon kollade på. När hon såg att Felicia hade kommit knycklade hon snabbt ihop pappret och gömde det i handen. - Hej! sa Felicia och försökte verka artig. - Hej, sa Nina jättesnabbt och skyndade sig ut från biblioteket. Felicia såg att hon slängde det pappret hon hade haft i handen i en soptunna utanför biblioteket. Felicia tyckte att Nina var konstig och faktiskt lite läskig. Hon hade knappt sagt något sen hon kom hit, och hon dök bara upp ibland lite här och var. Felicia slutade tänka på det mer sen och började leta efter kattböcker i hyllan. Hon hittade en som var lite tunnare som hon tog ut och började läsa.

17 I kattens öron finns det ungefär 60 muskler. Därför kan dom vrida sina öron åt alla håll. De använder sina öron också för att visa sina känslor. Om öronen är riktade framåt är de vänliga. Är dom riktade bakåt är dom arga. Katter använder kroppsspråk för att prata med varandra. "Hade katten i källaren haft sin öron på något speciellt sätt", tänkte Felicia. "Det var faktiskt ganska mörkt så det skulle nog vara ganska svårt att se även om man skulle kolla jättenoga på den" tänkte Felicia och la tillbaka kattboken i hyllan och gick ut från biblioteket. När hon hade gått ut från biblioteket såg Felicia papperskorgen som Nina hade slängt pappret hon hade haft i handen. Hon tvekade först lite men sedan stoppade hon ner handen i papperskorgen för att se om hon fick upp pappret som Nina hade slängt. Hon kollade sig omkring för att kolla så ingen kom för det skulle vara lite pinsamt tyckte Felicia. Hon fick upp ett litet hopknycklad papper som hon vecklade upp. Hon läste vad det stod på pappret. Steg 1. Vakta gömstället. Steg 2. Håll koll på henne. Steg 3. Låt henne inte hitta oss!!! Felicia tyckte att lappen var väldigt konstig och lite skrämmande. Vem var det som dom inte ville skulle upptäcka dom? Felicia började bli orolig igen. Hon rev sönder lappen och slängde den i papperskorgen igen och tänkte att hon kanske skulle försöka undvika Nina, hon var ju så konstig. - Vad gör du! sa någon bakom Felicia. Felicia blev så rädd att det kändes som om hennes hjärta stannade. Hon vände sig om för att se vem det var. Då såg hon att det var Nina. - Eh...jag..., sa Felicia och kände att hon blev lite torr i halsen så hon var tvungen att svälja flera gånger.

18 - Vad var det där? sa Nina och nickade mot papperskorgen där Felicia slängt pappret. - Eh... Jag såg att du slängde ett papper där så jag skulle se vad det var, sa Felicia lite nervöst. - Snokar du i mina grejer? frågade Nina nästan lite hotfullt. - Nej, men..., sa Felicia. - Lägg av med det, okej? sa Nina och puttade Felicia lite lätt innan hon gick. - Okej, pep Felicia och stod kvar vid papperskorgen tills Nina var utom synhåll. Sen såg hon Lucia stressat komma in genom ingången till skolan. - Hej, vi måste skynda oss till slöjden annars blir vi sena, sa Lucia och drog med sig Felicia bort mot slöjdsalen. Felicia var glad över att Lucia hade kommit, så hon inte behövde vara själv om hon skulle träffa Nina igen.

19 Blandningen Efter slöjden gick Felicia och Lucia till cafeterian för det var två timmar till nästa lektion. I cafeterian var det ganska tomt. Det var bara några nior som satt vid ett bord och så satt Sarah och Erica där också med varsin kopp te. Erica satt och drack sitt te men Sarah verkade knappt ha rört sitt. När Felicia såg dom ville hon gå tillbaka men Lucia drog tillbaka henne. - Vi behöver ju inte sitta nära dom. Förresten är jag jättesugen på en chokladboll, sa Lucia och drog med sig Felicia till kassan. Bakom kassan satt Anna med armbågen på bordet och verkade bara sitta och drömma för hon ryckte till lite när Lucia och Felicia kom fram till henne. - Sitter du här och drömmer? sa Lucia till Anna som rodnade lite. - Ursäkta, skulle ni vilja beställa något? sa Anna och rätade lite på ryggen. - Jag vill ha en chokladboll, sa Lucia. - En chokladboll, sa Anna och tog fram en chokladboll från cafédisken och la på en talrik. - Vill du ha något? sa Anna till Felicia. - Eh... Ett glas vatten bara, sa Felicia. - Ett glas vatten, sa Anna och tog fram en vattenkanna och hällde upp vatten i ett glas och knappade sen lite på kassaapparaten. - Var det bra så? sa Anna och tittade på Lucia. - Ja, sa Lucia och nickade. - Okej då blir det tolv kronor, sa Anna och Lucia plockade fram en tjugolapp från fickan som hon gav till Anna. Anna la ner den i kassaapparaten och gav Lucia åtta kronor. Lucia och Felicia tog sina grejer och gick och satte sig vid ett bord så långt från Sarah och Erika som möjligt.

20 Felicia märkte att Sarah och Erika tittade på henne och Lucia och viskade. - Vad viskar dom åt? sa Felicia till Lucia. - Vadå? sa Lucia med munnen full av chokladboll. - Sarah och Erika viskar och kollar på oss, sa Felicia. Lucia kollade bort mot Sarah och Erika och såg att dom höll på att viska ivrigt. - Jag vet inte, det är säkert bara något barnsligt som dom håller på åt, sa Lucia och fortsatte äta på sin chokladboll. Felicia tänkte att hon kanska inte hetsa upp sig över småsaker och ta det lugnt som Lucia. Så hon och Lucia började prata om andra saker och Sarah och Erica gjorde ingenting mot Felicia eller Lucia. - Kolla nu går Sarah och Erica, sa Lucia. Felicia kollade bort mot Sarah och Ericas bord och såg att dom höll på att plocka ihop sin disk. Sarahs te var fortfarande orört, men det verkade fortfarande vara varmt eftersom Sarah höll väldigt försiktigt i örat på koppen. När dom hade plockat ihop sin disk gick dom bort mot Felicias och Lucias bord istället för mot kassan. - Varför går dom hitåt? viskade Felicia till Lucia. - Jag vet inte men ignorera dom bara, viskade Lucia tillbaka. Så Felicia vände sig mot Lucia och låtsades som som inte fanns. Men så kände hon att något blött hälldes över henne. Något som var väldigt varmt. Det rann över ansiktet ner på hennes armar. Det sved och brände som bara den. När hon såg på hennes armar såg hon att dom var röd/rosa och hon började få små blåsor. - Oj, förlåt jag råkade, sa Sarah bakom Felicia. Felicia vände sig om mot Sarah och kollade på henne en kort sekund innan hon sprang ut ur cafeterian mot toan. Hon sprang in på toan och låste dörren. Hon tog massa papper och sköljde under kranen och la på hennes armar och i sitt ansikte. När det inte sved lika mycket längre försökte hon tänka ut någon hämnd mot Sarah. Hon började tänka på monstret. Det skulle kunna skrämma Sarah så hon inte skulle reta henne mera. Hon tänkte att hon måste ha något lockbete för att få upp monstret ur källaren.

21 Eftersom det var ett kattmonster borde den ju gilla samma saker som vanliga katter gillar, tänkte Felicia. Hennes familj hade haft katt för några år sedan och hon trodde att de hade någon gammal kattmat kvar. Hon satte sig på toalocket och skrev ner ett recept på toapappret med en bläckpenna hon hade haft i bakfickan. Efter kanske tio minuter kände hon att hon var klar. Recept på katt lockbete. Du behöver: 1 dl kattmat 3 dl makrill 1 krm jord 3 msk hovmästarsås 5 dl mjölk 20 insekter Gör så här: Ta fram en bunke och häll i makrillen, kattmaten, jorden och hovmästarsåsen. Krossa insekterna och häll sedan ner dom också i bunken. Häll mjölken i en kanna och värm den i 2-3 min i micron. Häll sedan i mjölken i bunken och vispa med elvisp. Ställ sedan in hela bunken i micron och värm i ca 4 min. Sätt sedan plastfolie över bunken och ställ in i kylen och vänta i ca 15 min. Sedan är den klar! Felicia tittade på mobil för att se hur långt det var kvar till nästa lektion. Det var drygt en timma kvar. Hon skulle nog hinna hem och göra blandningen och sedan komma tillbaka till skolan igen. Hon kollade på sig i toa spegeln. Hennes ansikte såg ganska äckligt ut med alla blåsor, men hon trodde att hon hade en luvtröja i skåpet som skulle skydda henne lite grann istället för det linnet hon hade på sig nu. Hon la toapappret i byxfickan och sprang ut ur toan bort mot sitt skåp. Hon sprang med huvudet böjt för att ingen skulle se henne. Hon låste upp sitt skåp snabbt och tog fram luvtröjan som låg tillknycklad i hörnet i skåpet.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson JALLE FÅR EN HUND av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo yrde omkring inne bland skogens alla blad. Detta hade dom hållit på med en bra stund vid det här laget. Så länge att dom började bli ordentligt

Läs mer

Eldbunden Ylva Lee Lindell

Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden 2013 Ylva Lee Lindell ISBN e-bok: 978-91-87015-96-0 Mörkersdottir förlag Smashwords edition Mindra Jag minns bara mörker, en plötslig vindpust och en gnisslande grind.

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo stod utanför bion. Dom hade ett paraply uppfällt över sig. Det hade nämligen regnat på vägen dit, men nu hade det minskat till

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 2 Regnmakarna Den här boken är den andra av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria

ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria 1 ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria Sedemark 2 ...vi människor är de mest underliga skapelserna

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A

Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A Skuggan av novembersolen - Emil Ahlzén, N08A Jag har slutat skratta nu! sa jag. Eller var det bara en tanke? Jag hade alltid problem att skilja dem båda åt när jag har panik. De andra fortsatte skratta

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN Ref. 20831 Ref. 20831 KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort

Läs mer

Tågresan Av. Hans Olsson

Tågresan Av. Hans Olsson Tågresan Av. Hans Olsson Det var en av de kallaste vintrarna det här millenniet. Man hade uppmätt uppemot -44 grader i Kiruna. Kanske var det den extrema kylan som gjorde att tågen hade krånglat så mycket

Läs mer

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur Stormen v. 3.5.1 Anton Nordenfur 11 oktober 2012 2 Att dela är att älska. anton@nordenfur.se Innehåll Prolog: En annalkande storm 5 1 Profeten 9 2 Droppar av en fallande värld 31 3 Vitsvartsnubben 59 4

Läs mer

Kvinnorna i Allys hus

Kvinnorna i Allys hus Kvinnorna i Allys hus ISBN: 978-91-980510-0-1 Julia Jung och Ultima Esperanza Förlag Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Förlag ultimaesperanzabooks@gmail.com Foto omslagets 1:a sida: Jeff Ellis

Läs mer