Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Westernfilm Cowboyen är väl symbolen för westernfilm. Den ensamme, starke mannen. Präktig och snäll, använder aldrig våld om inte hans nära och kära är hotade. Han är också mannen från vidderna, som föser sin hjord över dom oändliga slätterna. Han somnar under bar himmel efter att ha spottat ut tuggtobaken, klämt i sig en burk vitabönor och spelat I m a poor lonesome cowboy på sitt munspel. Även om vi inte ser så många cowboys av det gamla snittet på bio idag, så lever han faktiskt vidare. I actionhjältar som Clintans Dirty Harry och John Mcleane i Die Hardfilmerna. Men det finns också andra figurer vi känner igen från westernfilmen. Alla är ju inte cowboys. Det finns pioniärer som billigt kan komma över en bit land att odla upp. Dom bygger det lilla huset på prärien och representerar den hårt arbetande, strävsamma nybyggarna. Dom får kämpa, inte bara mot väder och vind, utan också mot indianer och banker som försöker ta deras mark ifrån dem. Även myndigheterna lägger sig i hur dom ska leva. Det här är urtypen för den amerikanska drömmen. Alla kan om dom vill. Med två tomma, men arbetsvilliga händer kan man skapa vad man vill om man lägger manken till. Och så länge man sköter sig så ska ingen, inte ens staten lägga sig i vad man gör. Det finns ju fler små hus på prärien. Dom växer upp kring en liten småstad med lite affärer, en begravningsentreprenör, en saloon och en liten finka där sheriffen har sitt kontor. Han har den otacksamma uppgiften att hålla ordning i detta laglösa land. Männen i westernfilm är, eller var i alla fall från början, moraliska ansvarstagande och hederliga. Dom smarta och penninghungrande kapitalisterna var inget ideal. Man ska odla sin mark, göra rätt för sig och tacka gud. Westernfilmen som genre är i stort sett lika gammal som filmen självt. Redan 1903 gjordes Det stora tågrånet som blev en väldigt populär film, med dåtidens mått mätt. I en av filmens slutscener riktar en av skådespelarna sin pistol rakt mot kameran, dvs. rakt mot oss i publiken. Det blev en våldsam reaktion när filmen visades på barer och salooner i den riktiga vilda västern. Folk drog sina vapen och pepprade filmduken så att den såg ut som en schweizerost. I rent självförsvar.

2 Westernfilmen har alltid använts, som symbol för att skildra skeenden i USA. Och för att beskriva en längtan tillbaka till ett nybyggarsamhälle med heder och moral som egentligen aldrig existerat. Det finns inte mycket i dom som stämmer överens med verkligheten. Men Hollywood har hjälpt till att skapa en amerikansk fakehistoria. Så här skulle det ha kunnat gå till. Man skapar en historia som ska bekräfta dom tankar och idéer man har om samhället idag. USA är ju faktiskt en ganska ny statsbildning och det är viktigt att skapa en nationalkänsla och att bygga upp en myt om hur dom fantastiska förfäderna byggde landet. Jag tror att dom flesta amerikaners bild av 1800-talet är format av westernfilmens mytbildning. Men särskilt realistiskt är det som sagt inte. Om det hade t.ex. hade skjutits ihjäl så många människor som i westernfilmerna, så hade det inte funnits några människor kvar där. Det hade fortfarande varit just vilda västern. Visst har det funnits dueller mellan revolvermän. Och rövarband som strukit omkring. Men händelserna har ofta överdrivits eller skarvats till för att göra en bra historia. Men det mesta har aldrig hänt. Och visst har många av dom figurer som nämns faktiskt existerat, Billy the kid och allt vad dom heter. Men även deras insats i historien har kraftigt överdrivits. Allt för mytbildningen. Det var en genre bland andra fram till kriget då den fick ett riktigt lyft och hade en storhetstid fram till början av 60-talet. Ofta kunde man spåra större politiska meningar med vad som hände där på prärien. Efter kriget och under kalla kriget hade USA en självpåtagen roll som världssheriff. Man måste hålla rent från alla smågangsters som sticker upp. It s a dirty thankless job, but someone s got to do it. Under westernfilmens guldålder var det stora regissörsnamnet John Ford gjorde han filmen Diligensen med bl.a. John Wayne i en av huvudrollerna. Waynes riktiga genombrott. John Wayne är väl urtypen och den mest kände av alla westwernskådisar. Och som den rasist han var ( han vägrade bl.a. att arbeta med svarta filmarbetare) är kampen mot dom förhatliga och krigiska rödskinnen ett ofta återkommande tema i dom filmer han var med i. Filmer som försöker förstå indianernas situation eller till och med står på deras sida har hört till det ovanliga, men det förekom redan på 50-talet. Dagens filmer har en helt annan inställning. Och Dansar med vargar är ju en hyllning till indianernas sätt att leva. Andra John Fordfilmer som bör nämnas är My darling Clementine från 45, Rio Grande från 1950, Förföljaren från 56, Mannen som sköt Liberty Valance och Så vanns vildavästern, båda från 62.

3 Andra filmer från guldåldern är Sheriffen från 1952 med Gary Cooper och Grace Kelly. En väldigt spännande och tät historia om en sheriff som tycker att han gjort nog för staden han arbetat i, men av lojalitet och pliktkänsla stannar för att möta ett känt skurkgäng som kommer med tåget precis klockan tolv. På engelska heter filmen high noon. Vissa kritiker såg filmen som ett bra exempel på mod och civilkurage mot den besinningslösa jakt på kommunister och vänstermänniskor som drevs av den amerikanska senatorn McCarthy. Men andra kritiker, även i Sverige, som t.ex. Harry Schein, menade att tolkningen av filmen var att sheriffen dvs. USA hade hjälpt samhället, eller världen, i andra världskriget och nu ville koncentrera sig på sina egna problem. Men då nya hot dyker upp vid horisonten, Koreakriget och det kalla kriget. Ingen vill hjälpa honom, alltså inte dom allierade i Europa, så han måste ensam agera världspolis och ta hand om buset. Som ni märker har westernfilmerna fått vara arena för många och kontroversiella politiska åsikter. Howard Hawks Rio Bravo från 59 är också en riktig klassiker. Där ser vi Wayne som sheriff igen. Han får hjälp av några osannolika hjältar att skydda stadens fängelse från ett fritagningsförsök. Som vi nämnt många gånger här förut, så behöver alla berättelser konflikter för att göra historien intressant för oss som tittar och i början av 60-talet var publiken trött på alla dom klassiska westernkonflikterna som lag mot anarki vita mot indianer jordbruk eller boskapsranch individ eller samhälle fin flicka eller saloonflicka storstäder i öst mot vilda västern. Den klassiska westernfilmen som genre var i stort sett död. Med undantag av ett par dödsryckningar som Sam Peckinpahs Det vilda gänget från 69. En väldigt brutal men spännande och välspelad film.

4 Machoidéalet och dom tuffare westernhjältarna gjorde inte sitt intåg förrän på sextiotalet och då framförallt med Sergio Leones sk. dollarfilmer med Clint Eastwood kom För en handfull dollar. Den blev en stor framgång och gjorde Clint Eastwood till stjärna. Det här var en helt ny typ av westernfilm, en mycket tuffare och råare typ av westernaction som bildade en egen genre Stämningen är tyngre och mer illusionslös. Här är det inte helt igenom goda hjältar som bekämpar skurkarna. Han kan mycket väl använda sig av list och fula knep. Moralen är inte lika tydlig. För några få dollar mer från 65 och Den gode, den onde och den fule från 66 är mest kända av hans filmer. Musiken av Ennio Morricone blev snabbt populär och det satte fart även på hans karriär. Sergio Leone har själv beskrivit skillnaden mellan sina filmer och klassiska westerns a la John Ford så här. När en man i en amerikansk westernfilm tittar ut genom ett fönster ser han ett vackert landskap. Om samme man tittar ut genom ett fönster i någon av mina filmer får han en kula mellan ögonen. Dom flesta spelades in med låga produktionskostnader i Italien eller Spanien och kallas därför spagettiwestern. Ja, en del delade upp dom och kallade dom spanskproducerade för paellawestern, men dom flesta kallar nog hela genren för spagettiwestern. Ett ganska nedsättande namn egentligen. Genren blev väldigt populär och under en dryg tioårsperiod spelades det in över 500 spagettiwesterns. Dom stora stjärnorna i genren var bl.a. Clint Eastwood, som väl var kungen. Lee van Cleef, Bud Spencer och Terence Hill. Dom två senare lyckades hela tiden hamna i krogslagsmål där den store Bud Spencer slog ner folk med ren kraft och den mindre och smidige Terence Hill använde list och finess. Det påminner väldigt mycket om dagens amerikanska wrestling och jag undrar om inte dom här filmerna var en slags föregångare till wrestlingen, som ju idag är en av USAs absolut största publiksporter. Om man nu kan kalla det för sport eftersom allt är på låtsas och matcherna precis som på en filminspelning är väl intränade och uppgjorda på förhand. Folk tröttnade till slut även på spagettiwestern och därmed var vilda västern också slut som skådeplats. För ett tag gjorde Kevin Costner Dansar med vargar om en soldat som bosätter sig vid civilisationens västra gräns. Där lever han helt ensam i en stuga tills han en dag får kontakt med den lokala indianstammen. Han börjar umgås med dom mer och mer och lär sig deras språk och seder. Hans lojalitet sätts på prov när hans militära kollegor kommer till platsen och vill konfrontera indianerna på sitt sedvanligt brutala vis. Filmen tar verkligen ställning för indianerna och är väl ett försök att göra upp med en mörk del av USAs historia.filmen blev en stor framgång för Costner personligen men också för USAs indianer. Kevin Costner har länge kämpat för deras sak.

5 Många hoppades att detta skulle innebära ett nytt uppsving för westerngenren, och dom fick väl delvis rätt gjordes en hel rad filmer som utspelade sig i vilda västern. Två filmer som berättar om en av dom mest kända historiska händelserna, och som ofta citerats i filmhistorien är sheriffen Wyatt Earps kamp mot skurkarna i Clantonligan i staden Tombstone. Det slutar med att Wyatt earp och hans medhjälpare, bl.a. Doc Holliday, besegrar Clantonligan i en vild skottlossning vid OK. Corral. Det finns säkert ett trettiotal filmer bara om den här händelsen, men dom två senaste kom alltså 93 och 94. Först ut av dessa var Tombstone med Kurt Russel och Val Kilmer som Wyatt Earp och Doc Holliday. En hyfsat spännande film om händelserna som ledde fram till O.K. Corral. Strax efter kom filmen Wyatt Earp med Kevin Costner och Dennis Quade. Den blev en flopp. Vem vill se samma film en gång till. Och dessutom med mannen som inte kan göra en film på under tre timmar, alltså Kevin Costner. I den här nya vågen fick även tjejerna en chans som I filmer som Bad girls från 94 med bl.a. Drew Barrymore och Andie MacDowell. Och Even cowgirls get the blues med bl.a. Uma Thurman. I The quick and the dead, från 95, kan man se Sharon Stone dra snabbast I vast. En riktigt bra film med en rad duktiga skådespelare. En westernkomedi av dödligtvapen gänget, Maverick med Mel Gibson och Jodie Foster hade också premiär 94. Alla filmbolag ville vara med på den nya svängen och pressade snabbt fram nya filmer, men när första vågen hade sköljt över var det slut igen. Det görs forfarande nån enstaka western då och då. 99 försökte sig Will Smith på en i Wild Wild West, men det blev ju en rejäl flopp. Lite bättre gick det för Jackie Chan i förra årets westernkomedi Shanhai noon som snart får en uppföljare. Den sista westernfilmen är alltså ännu inte gjord.

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33 Ut med domarn! Kenta Äntligen! Där satt den! Fyra sekunder före full tid, ställning 3 3, kom bollen farande rakt mot Kentas klubba. Nån från motståndarlaget 8 C gav honom en hård tackling. Kenta fick en

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Mattias är maskinist på Filmfestivalen

Mattias är maskinist på Filmfestivalen Mattias är maskinist på Filmfestivalen Komedin som gör parodi på Beck - Kommissarie Smäck - är en av sju filmer som visas i helgen på Linnéa Bio. Det är filmfestival både i Virsbo, Surahammar, Hallstahammar

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja.

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja. Hej jag heter malva nu är det skola men om två dagar så är det sommarlov jag och mina kompisar har bestämt att vi ska resa i genom Sverige. Förresten heter jag ju Malva och är 10 år, jag älskar hästar,dansa,simma

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Öring med Benny Wiktorsson

Öring med Benny Wiktorsson Öring med Benny Wiktorsson Av Petri Liljeroos Öring med Benny Wiktorsson De stora harrarna vi fick under natten visade sig även i drömmarna när jag låg och dåsade mitt på dagen. Sovsäcken kändes allt trängre

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Lättläst beskrivning av handlingen

Lättläst beskrivning av handlingen Lättläst beskrivning av handlingen VIKTIGA PERSONER I FÖRESTÄLLNINGEN Greve Almaviva en adelsman, han bestämmer på godset Grevinnan Rosina Almaviva en adelsdam, gift med greven Susanna grevinnans kammarjungfru,

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 1 (6) Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om modet att ta upp frågan om främlingsfientlighet

Läs mer

Vad har du för övrig erfarenhet? Mina tidigare arbetslivserfarenheter utanför nationen består av arbete inom storkök samt som brevbärare åt Posten.

Vad har du för övrig erfarenhet? Mina tidigare arbetslivserfarenheter utanför nationen består av arbete inom storkök samt som brevbärare åt Posten. Kandidat till klubbchef vt 2013 Sofie Mähler Jag heter Sofie Mähler och läser Civilingenjör Teknisk Fysik, andra året. Kommer ifrån Näsåker i Ångermanland och flyttade jag till Uppsala hösten 2011. Jag

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

aktiviteter på MMK 20 24 april LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MMK 20 24 april LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG aktiviteter på MMK 20 24 april LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bak (Sofie) Äventyrsklubben 14.45 16-30 Pingisturnering (Kenneth) Musikquiz (Jonas) Biljardturnering (Tobbe) Dansklubben

Läs mer

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström Ett givande möte Ett filmmanus av Marita Hedström Marita Hedström Trädgårdsgatan 2 274 34 Skurup Tel: 070 201 62 19 Skapelsedatum 3 november 2015 Version 4 Slutmanus Ett givande möte 1. INT. I ETT SOVRUM

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Efter kemilektion -Jag är rädd för vår kemilärare, sa Klumpen. -Jag med, svarade Lillen När de gick ut på rast så såg bara Lillen marken för Anita,

Efter kemilektion -Jag är rädd för vår kemilärare, sa Klumpen. -Jag med, svarade Lillen När de gick ut på rast så såg bara Lillen marken för Anita, Författare: Jonathan Therén 2014 Kapitel 1: Ljuden Det var ny termin och det var tråkigt att gå i skolan. -Hörde du? det låter som någon är i förrådet, sa Lillen -Nää, vadå? svarade Klumpen. -Nä, vad läbbigt

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg

Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg Läsnyckel Glimma Långritten av Marie Helleday Ekwurtzel illustrerad av Lena Furberg Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2012-12-20 Dnr: 12/01833 SAKEN Godmorgon Stockholm, Sveriges Radio P4 Radio Stockholm, 2012-09-17, inslag om en dödsannons; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar.

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. PROJEKT POLISEN: Polisrytteriet, del 1 Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. Hur gamla är hästarna? De är mellan

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Beaver Creek Gazette

Beaver Creek Gazette N y k t e r h e t s r ö r e l s e n s S c o u t f ö r b u n d Beaver Creek Gazette Lägertidning nummer 4 2012-07-15 Borgmästaren tillbaka igen Under fredagskvällen återkom Borgmästaren i handfängsel. I

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

Frågor och svar om gode män i Växjö

Frågor och svar om gode män i Växjö Frågor och svar om gode män i Växjö Innehåll: Sidan 3. Det är vi som har gjort en undersökning Sidan 4. Vad en god man är Sidan 5. Vi förklarar några ord Sidan 6. Vad gör en god man? Sidan 7. Skillnad

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj Äntligen, äntligen, äntligen är de tillbaks. Lusten att skriva veckobrev försvann med barnen om vi ska vara ärliga men nu har barnen och med andra ord

Läs mer

CHEF, LEDARE ELLER VÄRD?

CHEF, LEDARE ELLER VÄRD? CHEF, LEDARE ELLER VÄRD? Jag skulle behöva en rapport över hur vi ska få ner de höga sjukskrivningstalen, och det vore bra om jag hade den inom tre veckor, jag ska då göra en presentation för styrelsen.

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola

Vad är viktigt i en bra skola Vad är viktigt i en bra skola Trivsel: Att alla är snälla Att barn lyssnar på vuxna Barn och vuxna ska vara snälla och lyssna på varandra Att barn får leka Bra miljö och stor bra skolgård Att ingen klottrar

Läs mer

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM diskussionsunderlag EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM Yta och innehåll Musikern Olle Lungström slog igenom med bandet Reeperbahn i början av 80-talet. Efter flera skivsläpp med Reeperbahn, och även med andra

Läs mer

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum s o f t a? Om du hade varit ung på medeltiden hade du förmodligen inte haft så mycket fritid som i dag. Så snart barnen kunde fick de börja arbeta och vid 10 12 års ålder tyckte man att de var vuxna. Skolor

Läs mer

Svenska Skidförbundets längdverksamhet

Svenska Skidförbundets längdverksamhet Svenska Skidförbundets längdverksamhet 1(6) Svenska Skidförbundets längdverksamhet Vi vill! Du aktive skidåkare tjej eller kille, junior eller senior. Du som vill satsa och satsar hårt, du som vill försöka

Läs mer

VUXEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för. Vad är det för Mini-blomma som kostar 20:-?

VUXEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för. Vad är det för Mini-blomma som kostar 20:-? 4 25 66 86 FRÅGA 1: I BLOMSTERAFFÄREN NU VUEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för övrigt sponsrar nästa söndags tipspromenad med fina vinster). Vad är det för Mini-blomma som kostar

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Väl mött! /Ulf Nilsson, red. I DETTA NUMMER. Titlar i dojon, vem kallas vad? sid 2. MMA alla kampsporter på en gång sid 4. Ordlista: Grader sid 6

Väl mött! /Ulf Nilsson, red. I DETTA NUMMER. Titlar i dojon, vem kallas vad? sid 2. MMA alla kampsporter på en gång sid 4. Ordlista: Grader sid 6 Kime - okt 2015 LEDARE September och oktober brukar bli mina två stressigaste månader om året. För er som inte känner mig jobbar jag med två olika avlönade arbeten och lika många oavlönade entusiastprojekt.

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Tema: att stå för sina handlingar, vänskap och svek Lettlands Oscarsbidrag handlar om 12-åriga Raimonds som bor med sin hårt arbetande

Läs mer

http://www.eskilstunaponnytrav.com/vuxenlager/vuxenlager.html

http://www.eskilstunaponnytrav.com/vuxenlager/vuxenlager.html Sida 1 av 6 Sektioner Utbildning Anläggningen Föreningen Tävling Länkar Klubblokalen Vuxenlägret Stallet 18-19 februari 2006 Banorna (klicka på bilderna för att förstora dem) Många "aha-upplevelser" när

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Moralisk argumentation och etiska teorier

Moralisk argumentation och etiska teorier Moralisk argumentation och etiska teorier Plan för eftermiddagen Moralisk argumentation hur det går till Etiska teorier + vad de kan lära oss Bikupediskussioner kring några exempel Gert Helgesson Faktapåståenden:

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Erik vände affischen och där stod det:

Erik vände affischen och där stod det: Monstret Hörde du ljudet? Eriks klasskamrat David vände sig om och blängde. -vilket ljud? Alla pratar ju. Arga Lucas spände ögonen i både Erik och David. - Tyst och ät annars får ni mejl hem! Dom sa okej

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer