Bilaga 1 Sammanställning av samtliga brister som omnämns i tillsynsrapport /2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 Sammanställning av samtliga brister som omnämns i tillsynsrapport 9.1-18156/2010"

Transkript

1 Bilaga 1 Sammanställning av samtliga brister som omnämns i tillsynsrapport /2010 Brister i handläggning Brister i form av avsaknad av löpande dokumentationen Brist i form av förekomst av för ärendet icke väsentliga uppgifter i löpande dokumentation Brist i form av noterande och ställningstagande till skrivelser och intyg Brist i form av att remiss skickats till psykiatrisk mottagning utan dokumenterat samtycke Brist i form av att utredning initierats utan att nya uppgifter framkommit i ärendet Brist i form av icke ändamålsspecificerad utbetalning av pengar Brist i form av att övervägande om fortsatt vård inte skett inom lagstadgad tid Brist i form av att ställningstagande vid inkomna anmälningar Brist i form av avsaknad utredning och beslut på inkommen ansökan Brist i form av avsaknad av beslut vid ansökan om ekonomiskt bistånd Brist i form av avsaknad av ställningstagande vid uppgifter om brister i familjehem Brist i form av att beslut fattats enligt SoL trots att samtycke till insatserna inte finns Brister i utredningsförfarande Brister i delaktighet Brister i kommunikation Brister i att vårdnadshavare inte fått ta del av utredning, vårdplaner mm. Brister i uppföljning av placerade barn (saknas vårdplan och genomförandeplan, genomförandeplan är inte alltid ett aktivt dokument vid uppföljning utifrån barnets behov, avsaknad av påskrifter på genomförandeplan, vem som medverkat och tagit del av vårdplan och genomförandeplan framgår inte alltid, det framgår inte om de kommunicerats till vårdnadshavare) Brister i att vårdnadshavare inte fått begärda handlingar utlämnade Brister i dokumentation av inkomna anmälningar Brister i form av att förhandsbedömning inte skett skyndsamt Brist i form av att ställningstagande Brist i form av att föräldrars umgänge med barnet villkorats trots att barnet inte var placerat enligt LVU Brist i form av att LVU vård upphört utan beslut om vidare insatser trots uppgifter om konflikter i hemmet och att ungdomen blivit utkastad flera gånger

2 Bilaga 2 Åtgärdsprogram Förklaring till programlogik som metod och åtgärdsprogram för brister i och runt Barn och familjeverksamheten Programlogik är en metod för verksamhetsstyrning som Ekonomistyrningsverket (Annemalm & Bergling 2007) rekommenderar för att dokumentera, säkra samt synliggöra sambanden mellan problem/brister, åtgärder och effekter. I programlogik står begreppet logik för att kunna tänka klart, följdriktigt med förnuft och förmåga att dra riktiga slutsatser om hur ett program ska kunna åtgärda en brist/problem. Programlogik metoden och den förklaring som här ges av den väljs då det under arbetsutskottets sammanträde angavs att de modeller som vi tjänstemän använder oss av kan vara svåra att begripa. Programlogikmetoden väljs för att försöka synliggöra och tydliggöra för nämnden hur arbetet med att åtgärda bristerna fortskrider. I svaret på återremissen som behandlades i arbetsutskottet ingick en åtgärdsplan som bilaga. Genom att ändra beteckningen från åtgärdsplan till åtgärdsprogram vill förvaltningen signalera att planeringsfasen i arbetet med att åtgärda bristerna övergått till konkret handling. I beskrivningen av det åtgärdsprogram som följer nedan används programlogik för att visa vilka brister i Barn och familjeverksamheten som identifierats, hur dessa brister ska åtgärdas och vilka effekter som förväntas av åtgärderna. Varje del: BRIST > ÅTGÄRD > EFFEKT på KORT SIKT > EFFEKT på LÅNG SIKT, utgör en box i modellen nedan. I respektive box ges en kort beskrivning av en brist, en åtgärd och de förväntade effekterna av åtgärden. Eftersom arbetsutskottet i sin återremiss efterfrågar när de beskrivna åtgärderna ska vara genomförda beskrivs i respektive box som kallas ÅTGÄRD hur långt det pågående arbetet med respektive åtgärd har kommit. Pilarna mellan boxarna ska tolkas som ett flödesschema. På två platser i dokumentet finns en box med streckad linje ( ) med rubriken målsättning. I dessa fall är den logiska kedjan mellan bristen i eller runt verksamheten och de effekter som kan förväntas av införda åtgärder ännu inte klarlagda. Därför väljs beteckningen målsättning för att visa vilket mål förvaltningen strävar mot.

3 Åtgärdsprogram Brister i Barn och familjverksamheten Brist 1 och 2 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Brister i handläggningsprocessen och rättssäkerheten Utforma stöd och kontrollsystem. Utredare (David Hedlund), 1:e socialsekreterare och enhetschef. Pågår. Implementera stöd och kontroll system. Arbetsledning på berörd enhet. Implementeras vartefter verksamheten blivit tillräckligt stabil. Säkra juridiskt elementära delar i handläggningsprocessen. Ge stöd i form av tydlig struktur åt enskilda handläggare. Ger ledningen möjlighet till löpande kontroll. Del av ett ledningssystem för kvalitet. Möjligheter att effektutvärdera vård. Inventera brister i kompetens i handläggningsprocessen Personalutbild ning i handläggnings processens grunder. Ledningsgrupp IFO, KommunLex AB. Genomförd 13 oktober, heldag. Två stycken personalutbildnings tillfällen om vård och genomförandeplaner samt LVU och LVM. Kommun Lex. 21:e december, 11:e januari. 1:e socialsekreterare genomför samtal med samtliga handläggare och inventerar kompetens behov i nuläget. 1:e socialsekreterare. Påbörjades 28:e oktober, fortgår löpande. Bidra till att säkerställa grundläggande kompetens om handläggningsprocessen. Stöd i att säkra juridiska delar handläggningsprocessen. Kulturförändring om synen på dokumentationens roll = värdesättande av dokumentation som arbetsredskap i verksamheten.

4 Brist 3 och 4 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Akut avsaknad av kompetenser och arbetsledning Extern rekrytering pågår av 1:e socialsekreterare, socialsekreterare, familjerättssekreterare, seniorhandläggare, under tiden inhyrd personal från bemanningsföretag. Personalsekreterare, Enhetschef BoF, Enhetschef VE. Merparten av rekryteringar har genomförts, familjerättssekreterartjänsten är ännu inte tillsatt. Användning av bemanningsföretag bidrar till att säkerställa arbetsledning och driftsnödvändiga kompetenser. Externa rekryteringar ska göra att nödvändiga kompetenser finns som en del av den ordinarie verksamheten. Avsaknad av långsiktig kompetens och rekryteringsplan till verksamheten Göra en ordentlig genomlysning av kompetensbehoven i verksamheten samt upprätta långsiktig plan för rekryteringsbehov samt eventuella svårigheter för rekrytering. Arbetsgrupp bestående av arbetsledning och HR stöd. Läggs längre ned i dokumentet. Ej helt klart i nuläget, Se över lönesättning för socialsekreterare, tydlig kravprofil, i vissa fall tillämpa provanställning, person och kognitions tester vid rekrytering, etablera samarbete med universitet om praktikanter, tydligt program för praktikanter, introduktionsprogram för nyanställda, inventera och planera långsiktig kompetensutveckling. Få en bild av framtida rekryteringsbehov och svårigheter i rekryteringsarbetet. Inventering av kompetens hos befintlig personal och planera kompetensutveckling. Beror på vad som framkommer under åtgärdernas genomförande. Ej klart. Ej klart.

5 Brist 5 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Struktur Akuta brister i arbetets struktur, ansvars/rollfördelning samt tillgänglighet för klienter via schema och rollfördelning. Schemat ska innehålla fasta tidpunkter för telefontid( genomförs 15:e nov), stöd/handledning i ärenden, uppföljning av ärenden, APT, samordningsträffar, nätverksträffar. Inrättande av mottagningsgrupp, med 1 2 socialsekreterare, som tar emot, gör första bedömning och lämnar vidare. Mottagningsgrupp en ska vara öppen och helt tillgänglig varje vardag. Enhetschef, 2 st 1:e socialsekreterare. Implementering. Verksamhetschef, Magdalena Elm, 1:e socialsekreterare. Pågår. Skapa erforderliga kontaktytor mellan arbetsledning och handläggare/socialpedagoger. Tillgänglighet för klienter. Tydliggöra förväntningar samt ansvars och rollfördelningen mellan olika professioner/positioner En fungerande arbetsorganisation där stöd och kollegial kontroll är naturliga och regelbundna moment, där roller, krav och förväntningar är tydliga och där tillgängligheten för kontakt mellan handläggare och klient fungerar. Verksamhetschef, enhetschef, 1.e socialsekreterare. Inrättad den 5:e november. Genomfört, i implementeringssk ede.

6 Brist 6 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Sonderande Havererad implementeringsprocess av BBIC implementeringsstudie. Implementeringsproces sens omstartas och utförs med utgångspunkt från Olsson & Sundell (2008 s. 30ff) forskningsgenomgång för åtgärder för lyckad implementering. Verksamhetschef, enhetschef, 1:e socialsekreterare, Utredare (David Hedlund). Har påbörjats, sammantaget beräknas implementeringsproces sen pågå i minst 12 månader upp till 24 månader innan programtrohet uppnås i verksamheten. Utbildning, steg 1 och 2 av handledare i BBIC. Åtgärden syftar till att nå en bred och för personalomsätt ning icke sårbar bredd i implementering en. Enhetschef, 1:e socialsekreterar e, Utredare (David Hedlund). Genomförs 2 dagar i december 2010, 2 dagar i januari Utbildning till hela handläggar gruppen från Socialstyrelsen planerad. Uppföljning av programtrohet via stöd och kontrollsystem samt ytterligare implementerings aktiviteter Enhetschef, 1:e socialsekreterare, Utredare (David Hedlund). Löpande under månaders period. Målsättning För effekter se tillhörande svar till Socialstyrelsen. Målsättningen är att all handläggning inom berörd IFO enhet skall ske via BBIC.

7 Brist 7 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Åtgärd 4 Åtgärd 5 Ovanstående samt övriga brister i Barnoch familjenhetens verksamhet, klientarbete och arbetsmiljö Genomlysning av verksamheten utförd av extern konsult (Ionie Oskarsson). Socialchef. Genomfört. Underhands presentation av rapport den4:e november. Slutlig rapport 17 nov. Medarbetaren kät genomförs tre gånger, oktober/nove mber 2010, februari 2011, hösten Utredare (David Hedlund). Genomförd och redovisad för verksamheten. Samtals och gruppstöd till berörd enhet inom IFO. Krishandledning av psykoterapeut. Enhetschef, samt extern psykoterapeut. Företagshälsa. Genomförs i dagsläget samt kommande stöd i krishantering den 26:e november samt uppföljning i januari Genomgång av samtliga klientärenden inom verksamheten. Socialchef, externa konsulter (Ionie Oskarsson, Ingela Steen). Oktober Januari, eventuellt längre beroende å vad som framkommer. Förutsättningslö s utredning av de två uppmärksamma de ärende av Ingela Steen samt Sonja Helling. Ingela Steen och Sonja Helling. Har påbörjats. En allsidig genomlysning av verksamheten både från ett klientperspektiv och medarbetarperspektiv möjliggör identifiering av ytterligare brister och underlag för utformande av åtgärder. Signal till allmänheten om att förvaltningen tar sitt ansvar Åtgärd 6, 7 osv. Åtgärder baserade på resultat från tidigare åtgärder. Beror på vad genomlysningen visar.

8 Åtgärdsprogram Brister i kontakt med och förtroende från andra verksamheter Brist 8 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Icke existerande och stora svårigheter i samverkan med skola och andra verksamheter Hans Borg, som har lång erfarenhet av samverkan med andra förvaltningar/verksamheter, ska främja samverkan. Hans tar som ett första steg kontakt med Elevvårdsteam BUF, Elevvårdsteam gymnasiet, ungdomsutvecklare på KFF samt polisen. Ett andra steg är att ta kontakt med Primärvården och BUP. Utarbeta plan för det fortsatta arbetet. Utredare (Hans Borg). Inventering av problematiska områden vid samverkan. Erkänna, ursäkta och presentera åtgärder. Utredare (Hans Borg). November. Lägga en grund, via information, för paus och en senare nystart i samverkan. Utredare (Hans Borg). Vecka 45 och Målsättning Målet är att återuppta och bygga en stark och varaktig samverkan. Kort och långsiktiga effekter av åtgärder är oklara i dagsläget. Dessa kommer att beskrivas när möjlighet ges. Genomfört..

9 Åtgärdsprogram Klienters brist på förtroende för socialtjänsten Brist 9 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Klienters brist på förtroende för socialtjänsten En öppen telefonlinje där socialchef, enhetschef, 1:e socialsekreterar e, Henry Frej samt Åke Ström tar emot samtal från medborgare/klie nter som anser sig vara drabbade. Se ovan. Genomfört, oktober.fortgår. Klientenkät till samtliga klienter som är aktuella inom hela IFO. Utredare (David Hedlund), med stöd av Utredare (Hans Borg). Enkäten har gått ut med post den 25:e oktober. Resultat redovisas under våren. Granskning av samtliga pågående ärenden. Kontakt tas med klienter där det bedöms som nödvändigt. Socialchef, externa konsulter (Ionie Oskarsson och Ingela Steen). Oktober Januari, eventuellt längre beroende å vad som framkommer. Möjlighet att göra en genomlysning av socialtjänstens kvalitet vad gäller bemötande från klienternas perspektiv. Signal till klienter/allmänhet om att socialtjänsten är intresserad av klienternas upplevelse av socialtjänsten. Möjlighet för klienter att få upprättelse om fel begåtts. I nuläget något oklart. Målet är att skapa känsla av en ansvarstagande socialtjänst, rätta till begångna fel, ge upprättelse till drabbade klienter.

10 Åtgärdsprogram Medborgares brist på förtroende för socialtjänsten Brist 10 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Visa Medborgares bristandes förtroende för socialtjänsten Kontinuerlig kontakt med media där problemen erkänns. Presskonferens er, intervjuer. Socialchef, Kommunchef. Genomfört/pågående. handlingskraft, hantera ilska och frågor på öppet möte med medborgare. Socialchef, Kommunchef. Genomfört. Förutsättningslö s utredning av två uppmärksamma de ärenden av Ingela Steen samt Sonja Helling. Socialchef samt externa konsulter. Målsättning Det långsiktiga målet är att bygga upp medborgarnas förtroende för socialtjänsten. Oktober Januari, eventuellt längre beroende å vad som framkommer.

11 Åtgärdsprogram Brist på tillförlitlig, systematisk och återkommande information om verksamheters kvalitet och måluppfyllelse Brist 11 Åtgärd, ansvarig, tidpunkt Brist på tillförlitlig, systematisk och återkommande information om verksamhetens kvalitet och måluppfyllelse till politiker, ledning, chefer, personal, allmänheten och klienter. Åtgärd Inrättande av ledningssystem för kvalitet. Kvalitetsgrupen kontaktas för information om hur arbetet fortskrider. Kvalitetsgrupp (David Hedlund, David Lidin, Karina Svensson). Arbete pågår och löper i nuläget enligt 2010 års nämndplan. Arbetet beräknas ta minst hela 2011 i anspråk, därefter krävs ett årligt löpande underhåll. Vänder på stenar och ifrågasätter sanningar och arbetssätt i förvaltningens samtliga verksamheter. Att ha tillgång till regelbunden systematisk information om verksamhetens kvalitetsnivå och måluppfyllelse. Att etablera en bild över förändringar av verksamheternas kvalitet över tid. Att uppmärksamma, åtgärda, och tillvarata kunskaper utifrån kvalitetsbrister. Att uppmärksamma, utveckla och tillvarata kunskaper utifrån föredömliga exempel. Att styra verksamhetens kvalitet efter de mål och kvalitetskriterier som politiken, lagstiftningen och brukare ställer på verksamheten. Att veta vilka insatser som ger effekt, vilka som inte ger effekt och vilka som eventuellt ger skadliga effekter. Att ge underlag till att förstå hur en insats ger eller inte ger avsedda effekter. Att skapa förbättrad kvalitet för brukare i deras kontakter med socialtjänstens verksamheter. Att vara ett lättillgängligt stöd och en trygghet för personalen i yrkesutövningen. Att göra socialtjänstens verksamhet mer transparent och öppen för insyn för medborgare och andra intressenter.

12 Bilaga 3 Exempel på utformning av internt stöd och kontrollsystem EXEMPEL EXEMPEL Checklista/Obligatoriska delar i förhandsbedömning Checklista/Obligatoriska delar i vårdplan Används den mall för förhandsbedömning som ingår i BBIC? Finns det en övergripande målsättning med vården? Är mallen utförligt i fylld? Är ställningstaganden rimliga och underbyggda? Föreligger skyddsbehov Ja/Nej? Är förhandsbedömningen dokumenterad i löpande journal? Motiveras det varför aktuell vårdform är lämplig? Beskrivs barnets behov av umgänge med vårdnadshavare under vårdtiden?

13 13 (13) Bilaga 4: Rutin för granskning av anmälda delegationsbeslut beteckning 2008/ Tjänsteställe: Handläggare: Datum: Beteckning: Er beteckning: Socialförvaltningen Åke Ström / Socialnämnden Rutin för granskning av anmälda delegationsbeslut Delegationsbeslut redovisas varje månad till socialnämnden. Utöver anmälan skall det finnas möjlighet för ledamöter och ersättare att granska anmälda beslut. Följande rutin föreslås: 1. Två ledamöter/ersättare granskar varje månad anmälda beslut. Sekreteraren upprättar en lista för i vilken ordning ledamöter/ersättare skall granska. 2. De som skall granska väljer slumpmässigt ut fem av de anmälda delegationsbesluten. 3. De beslut som skall granskas lämnas till sekreteraren, som ansvarar för att besluten i sin helhet tas fram och lämnas till granskarna. 4. De som granskar ges möjlighet att ställa frågor kring besluten till ansvarig handläggare/chef. 5. Vid nästkommande sammanträde anmäls vilka beslut som granskats; i vilket avseende samt kommentarer och reflektioner kring vad granskningen föranlett. Rubrik på ett sådant ärende på föredragningslistan blir Anmälan av granskade delegationsbeslut 6. Eventuella uppkomna generella frågor med anledning av granskningen besvaras av förvaltningen vid kommande nämndsammanträde. Ovanstående rutin kan delges vid eventuell revision. Förslag till beslut Socialnämnden antar föreslagen rutin för granskning av anmälda delegationsbeslut. MARKS KOMMUN Socialförvaltningen Magnus Hultin Socialchef Åke Ström Administrativ chef

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn Beslut 2010-09-22 Diarienummer 9.1-18156/2010 1(12; MARKS KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Socialnämnden Marks kommun 511 80 Kinna Diarienr 2010-09- 2 2 Qiarieplanbeteckn

Läs mer

Yttrande till Socialstyrelsen angående verksamhetstillsyn av socialnämndens i Marks kommun handläggning avseende barn

Yttrande till Socialstyrelsen angående verksamhetstillsyn av socialnämndens i Marks kommun handläggning avseende barn Sida 1(8) Tjänsteställe: Socialförvaltningen Handläggare: David Hedlund Datum: 2010-11-09 Beteckning: SN 2010-124 751-32 Er beteckning 9.1-18156/2010 Yttrande till Socialstyrelsen angående verksamhetstillsyn

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL, Barnuppdrag 16:1 Rapport 2008:34 Rapportnr: 2008:34 ISSN: 1403-168X Rapportansvariga:

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun Revisionsrapport 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson Arvika kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning/bakgrund...3 2.1 Metod/genomförande...3

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

Barn och unga i familjehem

Barn och unga i familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Robert Bergman Barn och unga i familjehem Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Bilaga 35. Kvalitetsplan. Socialförvaltningen Falköpings kommun

Bilaga 35. Kvalitetsplan. Socialförvaltningen Falköpings kommun Bilaga 35 Kvalitetsplan Socialförvaltningen Falköpings kommun Antagen av socialnämnden 2005 Reviderad 2011 Innehåll Sida Inledning...3 Våra utgångspunkter...3 Kvalitets- och målstyrningsprocessen...4 Kvalitetssystem...4

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Uppföljning. Enheten för personligt stöd

Uppföljning. Enheten för personligt stöd Uppföljning Enheten för personligt stöd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Organisation och ledning... 3 2.2 Personal... 4 2.3 Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 20:9...

Läs mer

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad:

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Omsorgs- och socialförvaltningen Datum Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Regelverk för Lex Sarah, rapport, utredning, åtgärder och anmälan till Socialstyrelsen inom Ljusdals kommuns äldreomsorg, handikappomsorg

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Granskning av missbruksvården

Granskning av missbruksvården Revisionsrapport Granskning av missbruksvården Ängelholms kommun 6 oktober 2010 Eva Lidmark, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och bedömning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund... 4

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för år 2014 individ-och familjeomsorgen

Kvalitetsberättelse för år 2014 individ-och familjeomsorgen Väsby välfärd, individ-och familjeomsorgen 2015-01-26 Kvalitets-och utvecklingsledare Carin Erlandh Engman 08-590 795 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:17 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Kvalitetsberättelse

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Sociala frågor Janka Fosstveit Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress: Kvalitet och rättsäkerhet

Läs mer

Granskning av familjehemsplaceringar inom socialtjänsten. Åstorps kommun R EVISIONSRAPPORT NR 7/2007. Revisorerna

Granskning av familjehemsplaceringar inom socialtjänsten. Åstorps kommun R EVISIONSRAPPORT NR 7/2007. Revisorerna R EVISIONSRAPPORT NR 7/2007 Granskning av familjehemsplaceringar inom socialtjänsten Åstorps kommun Bengt Sebring, ordf. Tord Sturesson, 1:e v ordf. Stig Andersson, 2:e v ordf Nils Persson Januari 2008

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av socialtjänstens missbruksvård i Norrköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av socialtjänstens missbruksvård i Norrköpings kommun /(\ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2015-01-13 Dnr 8.5-24146/2014-8 1(13) Avdelning sydöst Lena Uddemar, Lena.Uddemar@ivo.se Socialnämnden Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Ärendet Tillsyn av

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö.

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö. Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden/Älvsjö sdn Verksamhetschef: Jacqueline Manriquez

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Lizbeth Blennerup, Medicinskt Ledningsansvarig

Läs mer

BBIC-konceptet. Vad är BBIC- konceptet? Licens. Prövo- och implementeringstid 1(6)

BBIC-konceptet. Vad är BBIC- konceptet? Licens. Prövo- och implementeringstid 1(6) 1(6) Maj 2006 Uppdaterat januari 2014 BBIC-konceptet Vad är BBIC- konceptet? BBIC-konceptet fastställer förutsättningarna för att arbeta med Barns behov i centrum. Det tar sin utgångspunkt i BBIC:s mål

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Revisionsrapport* Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Samverkan avseende ungdomar med psykosocialproblematik och psykiska sjukdomstillstånd November 2007 Karin

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad 1 Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad Rapport: Ledarskaparna Management, Ionie Oskarson, 2012-02-10 Uppföljning av granskningar av öppenvårdsinsatserna

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2011 Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Sammanställningen av enkätresultatet visar att förvaltningen totalt sett ligger högt på nöjdhetsskalan i alla frågeområdena. Speciellt glädjande

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsplan Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 15 mars 2016 Verksamhetsplan framtagen

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS Rutin Lex Sarah 1. Inledning Denna rutin innehåller följande: - Rutin för att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden inom handikappomsorg, individ-

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan

Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Revisionsrapport Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Hallsbergs kommun Mars 2010 Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag...1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasiet Barn och ungdom Eslövs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasiet Barn och ungdom Eslövs kommun Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasiet Barn och ungdom Eslövs kommun År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-28 Mats Swensson, Skolöverläkare och Medicinskt

Läs mer

Bilaga 3 Anvisning och checklista för introduktion av socialsekreterare i Göteborgs Stad

Bilaga 3 Anvisning och checklista för introduktion av socialsekreterare i Göteborgs Stad En handledning till introduktionsansvarig i stadsdelen Denna programbeskrivning är en övergripande förteckning över de kunskaper och färdigheter som ska förmedlas till den anställde. Att som nyutexaminerad

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A A Socialnämndens arbetsutskott 2013-02-06 Blad 1 (7) Plats och tid Strömsund, sammanträdesrum Granen kl 08.00-10.00 Beslutande Karin Näsmark (S), ordförande Bengt Mickelsson (S) Gunnar Geijer (C) Björn

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll 2016-03-07

Omsorgsnämndens protokoll 2016-03-07 Datum: Måndagen den 7 mars Tid: 15.30 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 10 mars Paragrafer: 14-25 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 2015-03-16 Verksamhetsområde Verksamhet för personer med funktionsnedsättning Diarienummer: VON 2014/1040 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Folkets Hus kl. 13:00 17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Leif Andersson (S), Christer Bech (S), tjänstgörande ersättare Anna-Lena Carlsson (C), ej 44 Elisabeth

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING - för barn som placerats med stöd av socialtjänstlagen (2001:453), SoL eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52),

Läs mer

BESLUT. Klagomål om bristande handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten,

BESLUT. Klagomål om bristande handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Box 423registrator@ivo.se BESLUT inspektionen förvårdochomsorg 2014-10-21 Dnr 8.2-35548/20131(22) Avdelning mitt Christine Nilsanius Christine.Nilsanius tvo.se Fagersta kommun Socialnämnden, 737 80 Fagersta

Läs mer

Rutin gällande Lex Sarah

Rutin gällande Lex Sarah RUTIN GÄLLANDE LEX SARAH 2015-04 Ansvarig: Kvalitetschef Utfärdat av: Kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 3/2015-04 Rutin gällande Lex Sarah Styrdokument Socialtjänstlagen

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland.

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland. BESLUT /(\ 2015-04- f 6 inspektionen för värd och omsorg Dnr 8.5-7561/2014 1(13) Avdelning sydöst Helena Nilsson Helena.Nilsson@ivo.se Region Östergötland Ledningsstaben 581 91 Linköping Ärendet Tillsyn

Läs mer

Hur hanteras synpunkter och klagomål?

Hur hanteras synpunkter och klagomål? Hur hanteras synpunkter och klagomål? Resultat från inspektioner av HVB och LSS-verksamheter för barn och ungdomar 2013 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan,

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Dessa kriterier kan tillämpas för boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Med boende avses här ett s k HVB-hem, tillståndspliktig

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10 Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott Plats och tid: Stadshuset, Lärande och familj, rum 346, 2015-12-10, klockan 09:00 Ärenden:

Läs mer

Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende

Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende för barnhälsovård, socialtjänst, förskola, skola inklusive elevhälsa i Kronobergs län 1. Inledning Rutinen bygger på

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Hasselbacken

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Hasselbacken Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Hasselbacken Antagen: 2014-10-30 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Lagstiftning och styrdokument 4. Anmälningsskyldighet

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Yttrande över granskningsrapport gällande revision av familjehemsvården för barn och unga

Yttrande över granskningsrapport gällande revision av familjehemsvården för barn och unga Allmänna utskottet 2012 11 13 78 10 Socialnämnden 2012 11 22 186 12 Dnr 2012/411 751 Yttrande över granskningsrapport gällande revision av familjehemsvården för barn och unga Bilagor: Granskningsrapport

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående

Anhöriga som ger omsorg till närstående www.pwc.se Revisionsrapport Christer Marklund Anhöriga som ger omsorg till närstående Haparanda stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 Ronneby Kommun Kvalitetsberättelse 2015 Socialförvaltningen Sofia Wildros, Kvalitetsutvecklare 2016-02-17 1 2 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Processer/rutiner... 4 2. Mål 2015...

Läs mer

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Socialnämnden 2013-02-28 Plats och tid: ande: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Mikaela Waltersson (M), ordförande Gullvi Johansson (S) Magnus Ackerot (M) Stefan Hansson (S)

Läs mer