Ulrikaskolan 6A. Ulricehamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ulrikaskolan 6A. Ulricehamn"

Transkript

1 Ulrikaskolan 6A Ulricehamn Vi har valt att som allra sista uppgift göra ett programblad som innehåller svar på frågeställningarna, rätt rad på de 12 tipsfrågorna, korta referat från våra spelade matcher och lite annat smått och gott. Vi är 26 elever i klassen, 14 flickor och 12 pojkar alla har spelat. Två lärare ingår också!

2 Vår väg i Landslagets Fair play Trophy Ulricehamns Sim-och sporthall Vinst mot 6B Ulrikaskolan: Det var en prestigematch mot vår parallellklass. Våra motståndare spelade bra men vi spelade bättre och samarbetade bra det var en kamp både på planen och i våra huvuden. Vinst mot 6A Bogesund: Vi hade bra självförtroende med oss från första matchen. Vi tog ledningen med 1-0, sedan kvitterade de till 1-1. Då trodde vi att det skulle bli en jämn match och tog i lite till när vi spelade men också då vi hejade på och berömde varandra. Vi fick övertaget och vann med Vinst mot 6B Bogesund: Denna match var den tuffaste men vi hade övertaget och spelade bra! Det peppade oss lite extra att vara tvungna att vinna för att gå vidare. Vår inställning och laganda gjorde att vi vann med 7-1. Vi vann alla matcher. Vi var väldigt nöjda! Ulricehamns Sim-och sporthall Oavgjort mot Gällstad: Det gick ganska lätt för oss i första omgången så vi hade inte tänt till ordentligt, underskattade motståndet en aning. Vi spelade inte så bra, efter de första 20 minuterna låg vi under med 0-4. I pauserna hade vi mer och bättre taktiksnack, pushade varandra till positivt tänkande och blev så taggade tillsammans att vi kom ikapp i underläget och matchen slutade 4-4. Vinst mot Dalstorp: Vi tog med oss inställningen och tankarna från förra matchen. Alla jobbade mot samma mål att gå vidare till spel i Vara. Då slutsignalen ljöd var segern vår. Vi spelade en oavgjord match och vann en. Vi gick vidare till slutspel i Vara.

3 Sparbankshallen i Vara Vinst mot Alingsås: Det var första matchen och vi var nervösa men så fort matchen var igång så släppte nervositeten. Vi trodde inte att vi skulle ha någon chans till vinst men det visade sig att vi hade det. Första målet vi gjorde var på straff. Då fick vi upp självförtroendet på topp, vi spelade bra och hade även stolparna på vår sida. Vi kämpade och vann en skön seger med 5-2. Vinst mot Lilla Edet: Vi gick ut med förhoppningen att vinna, nu var vi stärkta ihop efter förra matchen. Om vi vann hade vi väldigt stora chanser att vinna alltihop! Vi hade bra spel. Passningar som gick fram och bra bollkontroll. Första målet stod vi för men sedan blev det tufft. Motståndarna hade en spelare som låg bakom det mesta i deras lag, han gjorde många mål, och vårt självförtroende skakades om. Vi hörde all uppmuntran från kanten och det fick upp känslan, det är inte slut förrän domaren blåser! Tjejerna höll oss kvar i matchen med sitt spel och målen. I andra delen av matchen spelade vi nästan perfekt, då stämde allt igen samarbetet som lag. Vi vann med 7-5. Oavgjort mot Falköping: Innan matchen var det klart att vi hade vunnit alltihop. Det var något svårt att koncentrera sig men vi försökte verkligen ändå att hålla uppe spelet och göra vårt allra bästa. Man vågade lite mer då resultatet egentligen inte betydde något och gjorde ett par snygga mål. Det var jämt och matchen slutade 8-8. Vi vann två matcher och spelade en oavgjord match. Sagt i bussen på väg hem På matcherna hade vi kul och skrattade det var jätteroligt! När vi vann så var vi ju glada, men inte så de andra tyckte det var jobbigt, tror jag. Vårt kamratskap och vår laganda var bra, man kände verkligen att ingen skyllde på en när man gjorde misstag. Det är aldrig någon som blir sur. Det var otroligt roligt och spännande att bara vara där. På vägen dit kändes det som man var med i en film Gröna kort Vi vann turneringens första pris för Fair Play 300 kr i presentkort på Klings Glass! Vi är bäst i Västergötland!

4 Kolmården Kolmården är en stor djurpark som många barnfamiljer besöker på somrarna. Under en säsong har Kolmården besökare. Det mest berömda är delfinföreställningen. Dit kommer ca. 98% av alla besökare varje år. Kolmården grundades Delfinariet öppnades I Aparium går det åt mängder av grönsaker och frukt - inte minst bananer. Där bor nämligen gorillor, schimpanser, dvärgsilkesapor och gibboner. Där är det alltid full fart! De väsnas, busar, klänger och klättrar dagarna i ända. Kolmården är den enda djurpark i Sverige där du får träffa de hotade och sällsynta gorillorna. Posten Posten grundades under talet. Posten transporterades till fots, till häst och till sjöss, även om det var storm. Nuförtiden cyklar man, typ moppecyklar, åker bil och använder flyg om man ska leverera något till någon som inte bor i Sverige. Posten delar ut föremål/presenter, tidningar, reklam och mycket mer. Gröna kort De gröna korten hjälper domarna att få ett schysst spel. Det är bra för att få bättre stämning och kamratskap. Det är bra att ha pris för flest gröna kort och att även de som inte vinner får pris, fast inte lika värdefullt. Ett bra pris är något som klassen kan ha roligt av/med som t.ex. glasskalas eller ett studiebesök till någon av sponsorerna som t.ex. Posten. Första gången vi spelade var Ica i Ulricehamn sponsor till turneringen och vinnarna då fick ett glasskalas och tredje gången, i Vara, sponsrades turneringen av presentkort på Klings glass. Att ha ett litet pris som ex. en godispåse på matcher för barn mellan 6-10 år för flest gröna kort under säsongen. I mindre åldrar där seriespel inte finns spelar man oftast poolspel och då gäller det flest utdelade kort under poolspelet.

5 LAGUPPSTÄLLNING TJEJER: Målvakt: Johanna Todorovic Utespelare: Julia Ström Hannah Gyllström Johansson Lovisa Gustafsson Louise Jerlbo Elin Svensson Matilda Axelsson Ida Fröhlin Deborah Inamahoro Sephorah Irankunda Jenny Pantsar Filippa Strömbom Daria Lewandowska Molly Samuelsson KILLAR: Målvakt: Axel Collin Utespelare: Ludvig Svenningsson Axel Svenningsson Lukas Norén Wiliam Norderhaug Robert Kaadi Dino Zoora Anton Friberg Axel Ryman Westman Joel Bengs Elias Gustafsson Peter Menyhart

6 Våra tankar och idéer utifrån givna frågeställningar Vad tycker ni man ska göra för att följa reglerna, spela ett rent spel och uppträda på ett sportsligt sätt? Svar: Berömma varandra så man blir på bättre humör, se det positiva. Ta ansvar för sitt eget beteende. Spela ett rent, schysst och bra spel annars får motståndarna frispark. Prata om positiva och negativa situationer under pauserna. Alla ska få lära sig reglerna. Vara ödmjuk mot medspelare och motståndare. Varför är rent spel, laganda och kamratskap så viktigt? Svar: Det är viktigt att man har bra kamratskap i ett lag för man spelar bättre om man har roligt. Om man har en positiv stämning i laget är det lättare att vända ett underläge under en match. Gemenskap och upplevelser tillsammans i klassen skapar bra laganda. Lagandan tar man med sig även till klassrummet och man jobbar bättre i skolan och har kul på rasterna. Man är trygg och vågar vara sig själv, vågar pröva nya saker och göra misstag utan att det gör något. Visar respekt och hänsyn för varandra. Alla kan vara med man skrattar ihop och det stärker banden mellan alla. Vad tycker ni att man ska göra för att minska läktarvåldet och alla negativa uttryck på våra fotbollsmatcher för att i stället få positivare stämning på matcherna? Svar: Om publiken tycker att domaren dömer fel så blir inte spelarna peppade och spelar sämre. Man kan ha publikvärdar som går runt och lugnar ner publiken om den blir för hetsig. I matchprogram, speakern och liknande kan påminna om hur man ska uppföra sig, man kan skriva ner hejaramsor till publiken och få publiken att aktivera sig på ett bra sätt. Övervakningskameror och att använda röda och gröna kort mot publiken. På vissa matcher då man vet att bråk kan förekomma borde man visitera alla och förbjuda alkohol. Kanske också ändra matchdagar och speltider till vardagar, även om lagen kan förlora ekonomiskt på det så förlorar de nog mer på skadestånd eller att få spela helt utan publik. Hur kan vi göra tävlingen Landslagets Fair Play Trophy bättre och roligare men fortfarande med Fair Play som grund? Svar: Vi tycker att man kan få en uppmuntran eller bonus om alla i klassen är med och spelar, det är ganska ovanligt har vi nu märkt, som t.ex. inträde till en fotbollsmatch i allsvenskan eller liknande. Till finalerna kan man bjuda in en allsvensk spelare proffs/förebild - att leda uppvärmning, dela ut pris eller annat. Fortsätta använda gröna kort som man ger även till enskild spelare och lag som spelar schysst. Det lag som har flest gröna kort när matcherna är slut vinner ett pris, precis som nu. Det betyder mycket att få belöning även för ett schysst, sportsligt uppträdande. Man kan också ha en hejarklackstävling där den bästa hejarklacken vinner ett pris.

7 Tipsfrågor Rätt rad hittar ni efter sista frågan. 1. I vilket sammanhang startade FIFA kampanjen om Fair Play? 1. I samband med fotbolls-vm i Italien 1990 X. I samband med ishockey-vm I samband med fotbollsturneringen i OS i Barcelona Vad går Fair Play i fotboll ut på? 1. Att stödja de positiva värden som en tuff, men rättvis, fotbollsmatch står för både på och utanför fotbollsplanen X. Att stödja och uppmuntra de åskådare som skapar läktarbråk 2. Att stödja och uppmuntra fotbollsspelare som utvisas 3. Varför är det viktigt med Fair Play och varför är det viktigt att hålla sig till reglerna? 1. Spelar man fult tycker inte publiken om det och man buar. X. Det är viktigt att alla håller sig till reglerna för det skapar en bra stämning och god kamratskap mellan spelarna och lagen i en match. 2. Om man inte spelar ett rent spel så riskerar man att utvisas och då riskerar laget att förlora. 4. Landslagets Fair Play Trophy är Sveriges största inomhusturnering i fotboll. Vad är det internationella namnet på inomhusfotboll? 1. Five-a-side X. Futsal 2. Beach soccer 5. Hur kan värderingarna i Fair Play kopplas till skolarbetet i klassen? 1. Det blir harmoni, respekt för varandra, ökad laganda och bättre prestationer X. Det blir lättare att jobba efter en fysisk aktivitet 2. Det blir roligare i skolan med längre raster 6. Vilka är Svenska Fotbollförbundets och Svenska Skolidrottsförbundets samarbetspartners i Landslagets Fair Play Trophy säsongen : 1. Kolmården och Kinnarps X. Posten och Kolmården 2. Posten och Kinnarps 7. I Landslagets Fair Play Trophy kan ett Grönt kort användas och visas under match. Vad är syftet med det Gröna kortet? 1. Att uppmärksamma ett schysst och sportsligt uppträdande under match X. Att uppmärksamma spelare som begår regelbrott och uppträder oschysst 2. Att uppmärksamma spelare som gör självmål

8 8. Brev fyller en viktig funktion i det svenska samhället. Hur många svenskar föredrog 2010 att få sina räkningar med vanlig post (som brev)? 1. 6 av 10 X. 5 av av Hur många försändelser (brev och paket) hanteras av Posten varje dag? 1. Över 20 miljoner X. Ca 15 miljoner 2. Ca 18 miljoner 10. Vilken stad ligger närmast Kolmårdens djurpark? 1. Jönköping X. Stockholm 2. Norrköping 11. Vilken fotbollsspelare fick priset Diamantbollen 2010? 1. Caroline Seger X. Zlatan Ibrahimovic 2. Theres Sjögran 12. Hur många registrerade fotbollsföreningar fanns det 2010? X

9 Vi har intervjuat Victoria Sandell Svensson. Hon var en av världens bästa fotbollsspelare. Hon har fått Diamantbollen flera gånger. Victoria som kallas Vickan var en stjärna i landslaget. Här kommer frågorna och svaren: 1: Vad fick dig att börja spela fotboll? Jag provade på många olika sporter men mest fotboll, tennis & längdskidor. Jag tyckte att fotboll var roligast och sedan så gick det bra för mig i det. 2: Hur gammal var du när du började spela fotboll? Jag började i en förening när jag var 6 år. Men jag började leka med fotboll mycket tidigare. 3: I hur många år spelade du fotboll? I 27 år. 4: Vad fick dig att fortsätta spela fotboll i så många år? För det första så hade jag så himla roligt och sedan så drivs jag av att utmana mig själv och älskar att träna och att vinna och prestera bra. Sedan så träffar man vänner för livet. 5: Vad betyder laganda och kamratskap för dig? Mycket, eftersom man måste trivas och ha roligt för att prestera bra. 6: Varför slutade du med fotboll? För att jag har spelat i så många år, jag har spelat 4 EM, 3 VM & 3 OS och rest väldigt mycket (mellan resdagar år) med landslaget, lägg där till klubblaget, jag har upplevt väldigt mycket och kände mig nöjd och stolt med det som jag har gjort med mina lagkamrater. Nu så kände jag att jag ville vara mer med min familj och prova på annat. 7: Vad är ditt bästa fotbollsminne? Självklart VM 2003 i USA när vi vann silver men även de 4 SM-gulden som jag har varit med och vunnit.

10 8: Vad jobbar du med nu? Just nu är jag mammaledig från mitt sportchefsjobb i Djurgården Damfotboll. Från och med 2012 så kommer jag jobba med EM 2013 för damer, som ska spelas i Sverige. 9: Varför är schysst spel och regler så viktigt tycker du? För att det blir mycket roligare, mer rättvist, lättare och mer underhållande att spela då. 10: Vad var det roligaste med fotbollen? Att vinna och möta nya utmaningar varje dag. Jag ville alltid vara bäst på varje träning och match. 11: Vad gör du på fritiden? Är med min underbara familj, vänner och försöker även träna så mycket jag hinner. Fotbolls VM i Sydafrika 2010 Av de 240 nationerna som kvalade blev det 62 lag som gick vidare. I Europa gick 13 lag vidare. Lagen var Danmark, England, Grekland, Frankrike, Italien, Holland, Portugal, Schweiz, Serbien, Slovenien, Slovakien, Spanien och Tyskland. I Nordamerika gick 3 lag vidare. Det var Honduras, Mexico och USA. I Sydamerika gick 5 lag vidare. Argentina, Brasilien, Uruguay, Paraguay och Chile. Från Asien och Oceanien gick 5 lag vidare. Nya Zeeland, Australien, Japan, Nordkorea och Sydkorea. Från Afrika gick 6 lag vidare. Algeriet, Elfenbenskusten, Ghana, Sydafrika, Nigeria, Kamerun. Som ni ser gick inte Sverige vidare! Årets succélag: Uruguay, Paraguay och Ghana. Årets tabbelag: Italien och Frankrike. Årets succéspelare: Diego Forlán, Mesut Özil och Tomas Müller. Årets tabbe: Robert Green (engelsk målvakt) Turneringens vinnare var Spanien och de vann matchen mot Holland, efter förlängningen med 1-0. Det var Spaniens första VM-guld. Målgöraren och även Spaniens hjälte blev Andres Iniesta.

11 Svenska Skolidrottsförbundet Svenska Skolidrottsförbundet är organisationen för landets alla skolidrottsföreningar och deras medlemmar. Förbundets idé ar att ge barn och ungdomar möjlighet till motion genom intressanta och spännande aktiviteter som lägger grunden för god hälsa och sunda vanor. Skolidrottsförbundet grundades Det är inte begränsat till någon speciell idrott utan rymmer många olika fysiska aktiviteter. Skolidrottsförbundet har tre verksamhetsområden. De bjuder in alla att delta i bland annat Skoljoggen, världens största löparrangemang för barn och ungdomar, Hälsoresan och Landslagets Fair Play Trophy, världens största inomhusturnering i fotboll. De uppmuntrar också ungdomar att bli ledare och utveckla förståelse för demokratins grunder genom praktiskt arbete i en skolidrottsförening. Källa: Svenska Fotbollsförbundet Svenska Fotbollförbundet bildades den 18 december 1904, och är Sveriges största specialidrottsförbund. Förbundets övergripande mål är att nationalsporten fotboll ska förbli Sveriges största och ledande idrott. Man jobbar för att hålla samman elit och bredd och ha en ekonomi i balans. A-landslagen ska kvalificera sig för de stora mästerskapen, på damsidan är målet medalj. Våra föreningar ska vara väl fungerande med fler, och för tidens behov rätt utbildade, ledare. Vår organisation ska spegla samhällets mångfald. Vi ska öka antalet utövare genom nya tävlingsformer och ta initiativ för att öka intresset hos allmänheten. Fotbollen ska erbjuda alla som vill, oavsett nationalitet, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska eller psykiska förutsättningar, en positiv, hälsofrämjande och utvecklande fritidsmiljö. Vi ska verka för organiserad fotboll inom ramen för den ordinarie skoldagen på såväl grundsom gymnasieskolan. Vi ska vara den största publiksporten och öka antalet åskådare och TVtittare. Mottot är: "En förening i varje by, fotboll för alla" Källa:

12 Det här är vi! Ett stort tack för att Ni har läst programbladet! Vi har haft fantastiskt skoj under hela arbetets gång, före fotbollsmatcherna, under tiden och nu efteråt! Tack till Hallgrens Buss för säker körning till Vara och hem igen.

Sveriges största turnering i inomhusfotboll

Sveriges största turnering i inomhusfotboll Sveriges största turnering i inomhusfotboll Svenska Fotbollförbundets och Landslagets Fair Play Trophy i samarbete med Svenska Skolidrottsförbundet och Kinnarps Det är dags för Sveriges största turnering

Läs mer

Regler: Det kommer finnas tre möjligheter att vinna; detta genom chans 1, chans 2 och chans 3. Se nedan för ytterligare information.

Regler: Det kommer finnas tre möjligheter att vinna; detta genom chans 1, chans 2 och chans 3. Se nedan för ytterligare information. Regler: I år är det återigen dags för Englands alla män att sjukskriva sig eller för konflikter i Asien att ta en månads paus. Jag pratar självklart om den kommande VM-turneringen i Sydafrika. Som alla

Läs mer

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI Senast reviderad januari 2016 ÖSTERSUNDS FK AKADEMI VERSION 2 Innehåll 4 2 Förord 4 3 Målsättning på planen... 4 4...och utanför planen 4 5 Värdegrund & Vision 4 7 Träningsavgift & Innehåll 4 9 Förväntningar

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

12 punkter till Fair Play

12 punkter till Fair Play 12 punkter till Fair Play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. GOAL Fair Play handlar om hur man behandlar sina idrottskompisar så att alla ska känna

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare

Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare Sverige älskar fotboll Inledning Hur mycket kan man älska fotboll? Mycket. Det finns en stor grupp svenska supportrar som följer våra landslag på

Läs mer

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014

Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 Så spelar vi 3-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Så var stjärnorna som barn

Så var stjärnorna som barn Så var stjärnorna som barn 1. Vad drömde du om när du gick på mellanstadiet? 2. Vem var din idol? 3. Vad gjorde du förutom att spela fotboll? 4. Om du idag kunde ge tips till dig själv som 11-åring, vad

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll.

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. GAIS barn- och ungdomsfotboll: Ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö, där alla kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av verksamheten.

Läs mer

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20 GREBBESTADS IF Barn- och ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar Fastställd 2013-03-20 Grebbestads IF Policy Barn och ungdomsfotboll Grebbestads IF erbjuder fotbollsverksamhet för att alla

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo INNEHÅLL

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna 2008-12-04 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015

Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 Så spelar vi 5-mannafotboll 2015 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Fr.o.m. 2012 så spelas all 5-manna fotboll utomhus och inomhus endast av 8-9 åringar

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Söderling. Intervju Robin söderling. always travelling

Söderling. Intervju Robin söderling. always travelling Robin Söderling always travelling Text: Fredrik Thorén Foto: Anton Renborg Han gillar inte att resa, trots att han reser 30-35 veckor per år. Han är den fjärde bästa tennisspelaren i världen. Och när alla

Läs mer

GUIF Tomtebo/Innertavle F07

GUIF Tomtebo/Innertavle F07 GUIF Tomtebo/Innertavle F07 Föräldramöte 11/5 2016 Säsong 2016 Organisation Spelare Ca 20 tjejer från 2A-2D och Innertavle Tränare Linda Pommer (mamma till Alva i 2C) Anna Theorin (mamma till Maja i 2A)

Läs mer

Inledning. Organisation

Inledning. Organisation Föreningsfolder Inledning Rissne IF grundades 1984 och har sedan dess vuxit från endast ett seniorlag i fotboll till det vi är i dag, med verksamhet inom både fotboll och volleyboll. Fotbollen, som är

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen Mål och Riktlinjer för ungdomsverksamheten inom Timmernabbens IF är en sammanfattning av vad vi vill och hur vi vill arbeta

Läs mer

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Markera endast 1 svar på varje fråga om inte annat anges Personlig målsättning 1. Vilka matcher vill du helst spela? a) DJ 1 b) DJ 2 c) JAS (Juniorallsvenskan) d)

Läs mer

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Marta som har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare flera gånger. Vi får veta var

Läs mer

Policydokument. Gimonäs Umeå Idrottsförening (GUIF) Gimonäs Umeå IF Reviderad och fastställd av styrelsen 2011-06-08

Policydokument. Gimonäs Umeå Idrottsförening (GUIF) Gimonäs Umeå IF Reviderad och fastställd av styrelsen 2011-06-08 [2011-11-05] GIMONÄS UMEÅ IF POLICY [Reviderad policy, fastställd av styrelsen 2011-11-05] Policydokument Gimonäs Umeå Idrottsförening (GUIF) Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi

Läs mer

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet 1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet Ordet organ kommer från grekiskan och betyder verktyg, redskap. Undervisningskonsten att organisera handlar om att skapa redskap för undervisning och lärande,

Läs mer

REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN. Liv & Hälsa Ung. År 2013. Kristina Neskovic 2014-01-29

REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN. Liv & Hälsa Ung. År 2013. Kristina Neskovic 2014-01-29 REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN Liv & Hälsa Ung År 2013 Kristina Neskovic 2014-01-29 I rapporten redovisas tabeller i ett urval frågor från enkätundersökningen Liv & Hälsa Ung 2013. Jämförelser görs mellan

Läs mer

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan)

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Förbundsstyrelsens uppdrag är att ta beslut som är så bra som möjligt för helheten inom Svensk Innebandy. Det inkluderar även beslut

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Prisutdelning fredag!

Prisutdelning fredag! MMK-NYTT 13-17 december Prisutdelning fredag! På fredag den 17:e kommer vi att ha en prisutdelning för de tre främsta i MMK:s biljard, pingis och air hockeytävlingar. Vernissage På onsdag den 15:e december

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Välkommen till LEV -06!

Välkommen till LEV -06! Välkommen till LEV -06! Lövestad IF, Esperöd SK och Vanstad IF beslöt 2006 att samarbeta kring ungdomsverksamheten i föreningarna under namnet LEV -06. Vi har just nu fotbollslag i följande åldrar: Knattar

Läs mer

Utvecklingssamtal Spelare

Utvecklingssamtal Spelare Utvecklingssamtal Spelare Hemuppgift Fanna BK P/F Spelarutveckling. Detta är en hemuppgift som vi tränare vill att ni går hem och svarar på. Den tar max 10-15 minuter att göra. Lämna tillbaka uppgiften

Läs mer

Svennis Cup. 3-5 augusti 2012. Torsby. www.svenniscup.se

Svennis Cup. 3-5 augusti 2012. Torsby. www.svenniscup.se Svennis Cup 3-5 augusti 2012 Torsby www.svenniscup.se För vår del var Svennis Cup perfekt och låg helt rätt i tiden. Vi fick ett bra tillfälle att spela ihop vårt gäng och få bra matcher inför Kommunal

Läs mer

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING POLICY FÖR SPELARUTVECKLING Stureby SK Vi möts lokalt med stolthet och respekt Policyn beskriver hur spelarutveckling bedrivs i Stureby SK, och hur detta förhåller sig till Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer,

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer

Volkswagen Junior Masters

Volkswagen Junior Masters Världsomspännande fotbollsturnering för pojkar mellan 10-12 år. Nationell final med kvalificering till världsturneringen som avgörs i samband med Europamästerskapen i fotboll 2012 som hålls i Polen. Senast

Läs mer

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE En lång resa 1. Hur gammal var Marta när

Läs mer

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Text: Swavek Dydiszko Foto: Swavek Dydiszko, Jerzy Jedut, Katarzyna Rozwodowska Det 25:e senior och 16:e junior Europamästerskapen i Taekwon-Do ITF

Läs mer

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK VIKSJÖ GK NR 7, 2012 JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK Juniorverksamheten på Viksjö GK Målsättning: Att kunna vara en idrottare i golf! Stödja barn och ungdomars utveckling från Golfkul till Knatte mot Elit! Ledare

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela,

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden ska vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF ska vara väl insatta

Läs mer

Välkommen till Läsåret 2014/2015

Välkommen till Läsåret 2014/2015 Välkommen till Läsåret 2014/2015 Skärgårdsskolan kommer att fortsätta med succén med fotbollsinriktning läsåret 2014/2015. Under föregående år har vi haft ca 80 elever i vår verksamhet. Det har varit en

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna, februari 2011 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Flickor födda -00/99 EIK Fotboll

Verksamhetsplan 2013 Flickor födda -00/99 EIK Fotboll Verksamhetsplan 2013 Flickor födda -00/99 EIK Fotboll 1. Organisation... 2 1.1 2012 Vad har vi gjort?....2 2. Träningsgruppens övergripande mål... 3 3. Aktiviteter 2011... 3 3.1 Säsongsplanering... 3-10

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2016 utgåva 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre

Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre Lathund mall för utvecklingssamtal med spelare 10 år och äldre Spelarutvecklingssamtal sker en gång per år där ledarna ansvarar för samtalen. Minst en förälder per spelare deltar i samtalet (gäller upp

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33

Ut med domarn! Kenta. Ut med domarn! ur Två par mockasiner av Lars Collmar (Argument Förlag) 33 Ut med domarn! Kenta Äntligen! Där satt den! Fyra sekunder före full tid, ställning 3 3, kom bollen farande rakt mot Kentas klubba. Nån från motståndarlaget 8 C gav honom en hård tackling. Kenta fick en

Läs mer

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande Flens HC Föreningspolicy Flens HC är en breddförening med en målsättning att ta hand om alla som vill delta i ungdomsverksamheten och att utveckla alla individer hockeymässigt och socialt. Visionen är

Läs mer

MARIA. MiniNYTT. Prata med Niklas! 23 27 januari

MARIA. MiniNYTT. Prata med Niklas! 23 27 januari MARIA 23 27 januari MiniNYTT Vill du spela på MMK:s VÅRKONERT? Prata med Niklas! aktiviteter PÅ MMK 23 27 Januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Skridskor Bakning Backgammon Bakning

Läs mer

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar Innehållsförteckning Kap. 1. Allmänt Utvecklingsplan för ungdomar 1.1 Målsättning med ÅKIB:s ungdomsverksamhet 1.2 Målsättning för tränare och ledare 1.3 Cuper och läger 2. Spelarutbildning 2.1 Spelarutbildning

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal.

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal. Tävlingsföreskrifter för Crawford Cup Cupen är sanktionerad av Göteborgs Fotbollförbund Vi tillämpar SvFFs Spelregler för Futsal utgivna 2013 med följande undantag, tillägg och förtydliganden: Regel 1,

Läs mer

Innehållsförteckning. Version

Innehållsförteckning. Version Yoksas väg Innehållsförteckning Version... 2 Förord... 1 Definition av Yoksas väg... 1 Policy för ledare i Yoksa... 2 Policy för utövare i Yoksa... 3 Policy för förädlar & anhöriga i Yoksa... 4 Taekwondo

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK

Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK Måsen Oxelösunds Skyttegille Oxelösunds Boulesällskap Korpen

Läs mer

ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005

ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005 ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005 På den här sidan finns dom viktigaste händelserna som publicerats på hemsidan under året sparade för den som vill läsa lite om lagets historia. Rynninges Vinterpool

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Lägerutvärdering 2012

Lägerutvärdering 2012 Lägerutvärdering 2012 Utvärdering Stockholm, Barnens Ö 2012 34 deltagare har svarat på Före (Några kom direkt till Barnens Ö och fyllde aldrig i enkät?) 31 deltagare har svarat Efter 2 deltagare svarade

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utgåva 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland

Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland Barn- och Ungdomsriktlinjer samt bestämmelser inom fotbollen på Åland Vem är barn och ungdomsansvarig på förbundet? Namn ordförande Christer Mattsson Hur skall denna policy kommuniceras ut till medlemsföreningar,

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola

Vad är viktigt i en bra skola Vad är viktigt i en bra skola Trivsel: Att alla är snälla Att barn lyssnar på vuxna Barn och vuxna ska vara snälla och lyssna på varandra Att barn får leka Bra miljö och stor bra skolgård Att ingen klottrar

Läs mer

Mål- och policydokument

Mål- och policydokument Gullänget-Kroksta IBS Mål- och policydokument 1 Övergripande mål sidan 3 Övergripande policy sidan 4 Spelare sidan 5 Ledare sidan 6 Föräldrar sidan 7 2 Övergripande mål Vår förening skall verka för ett

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Kommunal - Åk 2 - Partille kommun

Kommunal - Åk 2 - Partille kommun Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda områden. Resultatet av undersökningen

Läs mer

Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll

Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll Järpås/Saleby - Nossebro IF Damlaget fotboll Datum: 2013-04-25 Tid: 18:30 Plats: Järpåsvallen Resultat: 1-0 (0-0) TUNG FÖRLUST I PREMIÄREN Så var den då här den ljuva kvällen för seriepremiären och fy

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

SPELPROGRAM. 26 27 april 2014. bb-ungdom Hummel Tropy C-ungdom Sefax Trophy

SPELPROGRAM. 26 27 april 2014. bb-ungdom Hummel Tropy C-ungdom Sefax Trophy SPELPROGRAM 26 27 april 2014 bb-ungdom Hummel Tropy C-ungdom Sefax Trophy Varmt välkomna till Sollentuna Mixed Cup 2014! Alla spelare, ledare, funktionärer och publik, åter igen varmt välkomna till Sollentuna

Läs mer

Ugglumskolan - Åk 2 - Partille kommun

Ugglumskolan - Åk 2 - Partille kommun Ugglumskolan - Åk - Partille kommun Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda områden.

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Tack till er alla som deltagit i tipset och hoppas att ni haft nöje av det. Om två år blir det dubbla tips - både fotbolls-em och sommar-os!

Tack till er alla som deltagit i tipset och hoppas att ni haft nöje av det. Om två år blir det dubbla tips - både fotbolls-em och sommar-os! Tack till er alla som deltagit i tipset och hoppas att ni haft nöje av det. Om två år blir det dubbla tips - både fotbolls-em och sommar-os! Slutställning vm-tipset: Poäng Vinstsumma: Etta Rolf Viktorsson

Läs mer

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer