VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP"

Transkript

1 VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

2 LAGEN SÄGER: Enligt lagen är våldtäkt när någon tvingar en person till samlag eller annat sexuellt umgänge genom att hota eller använda våld. Man kan också göra sig skyldig till sexuellt tvång eller sexuellt utnyttjande om man genom hot eller våld får någon att utföra sexuella handlingar. Vill du veta mer? Läs om lagrummen i Brottsbalken (1962:700) 6 kapitlet om sexualbrott FAKTA 2010 anmäldes 5960 våldtäkter av dessa våldtäktsfall gällde våldtäkt mot personer under 15 år. Ungefär 80 % av alla våldtäkter begås inomhus av en bekant till offret. En undersökning från 2001 visar att fler än var tionde kvinna, 13 %, har varit utsatt för grövre sexuellt våld (Lundgren, m.fl. 2001). Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar där någon går emot en persons vilja och kränker den personen på ett sexuellt sätt. Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill. Det är brottsligt. Även om personen som utsätter någon för ett sexuellt övergrepp inte gör det medvetet, och inte förstår att den andre uppfattar det, är inte det någon ursäkt.

3 KOM IHÅG! Att kyssas betyder inte ja till sex. Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex. Att ha sex en dag betyder inte ja till sex nästa dag. Att vara full betyder inte ja till sex. Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex. Att följa med någon hem betyder inte ja till sex. Att inte skrika eller slåss betyder inte ja till sex. Att flirta betyder inte ja till sex. Att inte säga nej betyder inte ja till sex. EXEMPEL PÅ SEXUELLA ÖVERGREPP Att någon tar på ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd. Att tvingas ha sex fast man inte vill. Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar. Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller kan skydda sig. Till exempel för att man sover, är sjuk, är full eller drogpåverkad.

4 Att någon utnyttjar att han eller hon har ett överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex. Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte om det är emot ens vilja eller om man är under 15 år. Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster. Att sexuella övergrepp kan ske både online och offline.

5 MYTER DE FLESTA VÅLDTÄKTER SKER UTOMHUS, AV EN GÄRNINGSMAN SOM BROTTSOFFRET INTE KÄNNER FALSKT Endast ca 20 % av våldtäkterna sker utomhus av en för brottsoffret okänd gärningsman. De flesta våldtäkter sker inomhus, och begås av någon som brottsoffret har eller har haft en relation med. EN PERSON SOM VÅLDTAR ÄR PSYKISKT SJUK ELLER FÖRSTÅR INTE BÄTTRE FALSKT Den som våldtar kan vara vem som helst, det finns ingen typisk våldtäktsman. Gärningsmännen förekommer i alla samhällsklasser, i alla typer av yrken, oberoende av etnicitet och ålder. Få av dem som våldtar är psykiskt sjuka. Alkohol är inblandat i en del fall, men oftast inte. HON VAR UTMANANDE KLÄDD SÅ HON FÅR SKYLLA SIG SJÄLV FALSKT En tjej kan aldrig anklagas för att vara skyldig till våldtäkten. Klädsel och eventuell berusning är helt oväsentligt i sammanhanget, ingen har rätt att kränka hennes rättigheter oavsett vad hon har på sig eller hur mycket hon kan ha druckit. Hon har alltid samma rättigheter till att själv bestämma över sin kropp, oavsett utseende eller situation.

6 MYTER HAN/HON BLEV SÅ UPPHETSAD AV TJEJEN/KILLEN ATT HAN/HON INTE VISSTE VAD HAN/HON GJORDE TJEJEN/KILLEN SADE INTE NEJ / HON/HAN SADE NEJ MEN MENADE JA FALSKT En våldtäkt är alltid en medveten handling från gärningsmannens sida. Det finns inga ursäkter. Ett nej är alltid ett nej, och även ett uteblivet ja räknas som ett nej. Det är inte svårt att tyda en persons kroppsspråk i en situation där hon/han inte vill ha sex och visar det på olika sätt. En person som respekterar och är lyhörd för den andres signaler uppfattar detta direkt, eller frågar personen om man är osäker kring samtycket. MYTER OM DE ÄR IHOP RÄKNAS DET INTE SOM VÅLDTÄKT FALSKT Det spelar ingen roll vilken relation den våldtagna har med gärningsmannen. En våldtäkt kan ske hur väl de inblandade än känner varandra. Om sexet inte sker med bådas samtycke är det en våldtäkt, även om det är ens partner som tar ifrån en ens rätt att själv bestämma över sin kropp. Media fokuserar oftast på utomhusvåldtäkter, där de mest extrema våldtäkterna uppmärksammas. Detta är en av orsakerna till att många som utsatts för en våldtäkt i en relation tror att det som skedde inte var en våldtäkt, eftersom den typen av våldtäkt sällan uppmärksammas.

7 VILKA TANKAR HAR DU OM VEM SOM BÄR SKULD TILL EN VÅLDTÄKT? TÄNK EFTER TYCKER DU ATT DET FINNS OMSTÄNDIGHETER SOM URSÄKTAR ELLER FÖRMILDRAR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP?

8 Anton är 16 år och har just träffat en ny tjej, Cissi. När de ligger och kollar på tv börjar Cissi ta på honom rätt närgånget och Anton tycker det är mysigt. Han är ju förälskad. När hon börjar knäppa upp hans byxor känner han att det går för långt, han vill absolut inte ha sex än eftersom han just har lärt känna Cissi. Han skrattar lite och föser bort henne, men hon fortsätter och stoppar in handen innanför hans kalsonger. Han säger åt henne att lägga av, men hon skrattar bara och fortsätter smeka honom. Anton blir osäker och skäms för att han sa ifrån och inte vill, men det känns verkligen inte bra. Han trodde att hon förstod det när han sade åt henne att sluta. ÄR DET HÄR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP? Josefin är 15 år, och har just lärt känna en kille på nätet. Hon har skickat några bilder på sig själv, bland annat en i bara underkläder, och killen har sagt att hon är en av de snyggaste tjejer han sett. Nu vill han att hon ska visa sig i webcam utan några kläder alls, men hon säger ifrån för det känns inte okej. När han skriver att han tänker sprida bilden på henne i underkläder på nätet om hon inte klär av sig blir hon rädd. Tänk om hennes kompisar ser den, eller någon på skolan Han fortsätter att pressa henne och till slut vågar hon inte säga ifrån längre, utan sätter på webcamen och börjar ta av sig kläderna medan killen tittar på. ÄR DET HÄR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP?

9 HAR DU UTSATT NÅGON FÖR SEXUELLA ÖVERGREPP? HAR NÅGON TAGIT IFRÅN DIG DIN RÄTT ATT BESTÄMMA ÖVER DIN EGEN KROPP?

10 BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP Ingen får utsätta dig för någon form av övergrepp ARTIKEL 34 SKYDD MOT SEXUELLT UTNYTTJANDE Du har rätt att skyddas mot alla former av sexuella övergrepp. Ingen har rätt att utnyttja dig i prostitution och porr. ARTIKEL 36 SKYDD MOT ANNAT UTNYTTJANDE Du har rätt att skyddas mot alla former av utnyttjande.

11 KNUFFAR, ÖRFILAR, STRYPTAG, DRAG I HÅRET, KNIVHUGG, MORDFÖRSÖK HOT, SKRÄMSEL, FÖRNEDRING, TVÅNG TJATA TILL SIG SEX, VÅLDTÄKT, TVINGA NÅGON TILL SEXUELLA HANDLINGAR, ANDRA SEXUELLA KRÄNKNINGAR ONLINE OCH OFFLINE. FYSISKT SEXUELLT PSYKISKT VÅLD EKONOMISKT SOCIALT MATERIELLT UNDANHÅLLA INFORMATION, FRYSA UT NÅGON, FÖRLÖJLIGANDE, IGNORERA, STJÄLA ANDRAS IDÉER BLI FRÅNTAGEN KONTROLLEN AV SIN LÖN, SITT BANKKONTO MM. TVINGAS REDOGÖRA FÖR ALLA INKÖP FÖRSTÖRA ÄGODELAR SOM ÄR BETYDELSEFULLA. ÄVEN ATT SLÅ PÅ VÄGGAR OCH MÖBLER I SYFTE ATT SKRÄMMAS

12 FAKTA När man talar om våld tänker nog de flesta av oss på fysiskt våld, som slag och knuffar, men det finns flera olika handlingar som också är våld. Till exempel psykiskt våld som kan vara hot och förnedrande ord mot någon. Att bli retad eller knuffad en gång är jobbigt, men att varje dag bli slagen, kallad för hora, ful eller dum är outhärdligt och förstör självkänslan. Att slå barn är olagligt i Sverige men det har inte alltid varit det förbjöds våld av lärare och rektorer mot elever i skolan. Först 1979 förbjöds allt våld mot barn. Det innebär att inte heller föräldrar får slå sina barn. Barn är alla människor under 18 år.

13 MYTER "MÄN SLÅR BARA NÄR DE HAR DRUCKIT ALKOHOL" FALSKT Alkohol hör inte automatiskt ihop med våld. Vissa som slår är alkoholister, andra är det inte. Vissa slår bara när de har druckit. Andra slår bara när de är nyktra. Dock används alkohol ofta som ursäkt för att man har slagit. "MÄNS VÅLD MOT KVINNOR ÄR INTE VANLIGT FÖREKOMMANDE I SVERIGE" FALSKT År 2010 anmäldes misshandelsbrott mot kvinnor (18 år och uppåt), men enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) är det endast mellan % av våldet mot kvinnor i nära relationer som polisanmäls (källa BRÅ s hemsida DET ÄR BARA I MISSBRUKARFAMILJER SOM FÖRÄLDRARNA SLÅR SINA BARN FALSKT Våld mot barn återfinns inom alla samhällsklasser, yrkesgrupper, etniciteter och bostadsområden. År 2010 anmäldes det misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0-17 år (källa BRÅ s hemsida VÅLD I SAMKÖNADE RELATIONER, DÄR EN KVINNA SLÅR EN KVINNA ELLER EN MAN SLÅR EN MAN, ÄR INTE SÅ ALLVARLIGT FALSKT Det finns en föreställning om att våld mellan samkönade inte är lika allvarligt eftersom man är mer jämnstarka och därför har lättare att försvara sig. Men våld handlar inte om hur hårt man slår utan om ATT man slår. Vem som har mest makt i ett förhållande handlar inte bara om kön, utan även om klass, ekonomi med mera.

14 MYTER "DET ÄR EN SPECIELL SORTS KVINNOR SOM BLIR MISSHANDLADE FALSKT På kvinnojouren söker kvinnor från alla sociala samhällsklasser, i alla åldrar, med olika etniska ursprung mm hjälp. Våldet kan drabba alla kvinnor. Att det skulle bero på kvinnans beteende, egenskaper eller personlighet är ett sätt att lägga över ansvar på kvinnan och göra henne medskyldig. Det är mannens misshandel som är problemet. "DET ÄR EN SPECIELL SORTS MÄN SOM MISSHANDLAR FALSKT Precis som att vilken kvinna som helst kan drabbas, så är det vilken man som helst som kan slå. Män som slår finns i alla samhällsklasser, yrkeskategorier, etniska grupper och så vidare. Det finns heller ingen överrepresentation av män som är fulla när de slår. "HAN HADE EN TASKIG BARNDOM OCH FICK STRYK, DET ÄR DÄRFÖR HAN SLÅR och HAN KAN INTE KONTROLLERA SIN ILSKA OCH FRUSTRATION FALSKT Många män som har erfarenhet av våld i sin barndom slår inte sin partner. Mannen väljer själv att slå oavsett erfarenheter och är inte våldsam annars i sina sociala relationer. Det är också tydligt att han slår sin partner eller före detta sambo/fru/partner och så vidare men inte sina arbetskamrater eller sina vänner. Han slår heller inte sin flickvän när de är ute och handlar eller på fest, utan väljer att slå hemma och på ställen som oftast inte syns. Förövaren har möjligheten att bestämma var, när och hur misshandeln ska ske.

15 MYTER MISSHANDLADE KVINNOR VÄLJER ATT STANNA HOS MISSHANDLAREN FALSKT I normaliseringsprocessen och utifrån den erfarenhet Kvinno- och Tjejjouren har av att se hur misshandelsförhållanden går till, ser vi att det är extremt svårt för brottsoffret att lämna relationen. Dels finns det antagligen känslor kvar för förövaren. Dels har förövaren under en längre tid krympt brottsoffrets livsutrymme. Det är också svårt att se sig själv som en person som blir slagen. ATT KILLAR SLÅSS MED VARANDRA ÄR INTE SÅ KONSTIGT, DET LIGGER I KILLARS NATUR FALSKT Våld beror inte på en biologisk drift, utan på förväntningar och attityder. Killar förväntas vara aggressiva och stora och tuffa, vilket leder till att flera omedvetet lever upp till dessa normer för att försöka passa in.

16 DET KRYMPANDE LIVSUTRYMMET LIVSUTRYMME är ett ord som betyder allt det som man gör, allt man är, vad man tycker om, vilka man umgås med och på vilka ställen man kan röra sig. I heterosexuella relationer, det vill säga en kille och en tjej, är det oftast killen som utsätter tjejen för våld av olika slag, till exempel fysiskt och psykiskt våld. I ett sådant förhållande kan det ta lång tid innan det fysiska våldet börjar ske, som exempelvis slag och knuffar. Killen och tjejen kan ha det jättebra tillsammans den första tiden. Sedan kan killen steg för steg börja visa svartsjuka och kontrollerande beteende mot tjejen. Han vill inte att hon träffar sina vänner så mycket som hon brukar, han vill veta vem hon får sms ifrån, han kanske börjar kräva att hon ska sluta med sina fritidsaktiviteter och vara med honom hela tiden istället. I ett misshandelsförhållande kan det också förekomma psykiskt våld, som innebär att man till exempel utsätter sin partner för elaka kommentarer och fula ord för att få henne/honom att må dåligt och få sämre självförtroende och självkänsla. När allt detta har pågått i ett förhållande under en längre tid så har killen till slut tagit kontrollen över tjejens liv. Man kan säga att hennes livsutrymme har krympt bit för bit, eftersom killen kontrollerar vilka personer hon får träffa, vad hon får göra, vad hon får tycka och säga och så vidare. Hon är inte längre fri att själv bestämma över sitt liv och vad hon vill göra. Eftersom killen har fått henne att bryta kontakten med vänner och kanske även med sin familj, så har hon ingen eller få att vända sig till för att be om hjälp. Det kan vara väldigt svårt för en tjej att lämna killen om han har utsatt henne för dessa olika typer av våld under lång tid. Han har förstört hennes självförtroende och hon mår därför väldigt dåligt. Hon är ensam eftersom killen har isolerat henne från hennes vänner och familj. Det är också väldigt vanligt att tjejen skäms för att hon stannar kvar fastän killen utsätter henne för våld. Därför är det inte lätt för tjejen att berätta för någon att hon blir slagen och illa behandlad. Är killen dessutom en helt vanlig kille, som andra tycker är trevlig och snäll, kan det vara svårt för tjejen att bli trodd om hon försöker prata med någon.

17 Man brukar använda ordet NORMALISERINGSPROCESS när man pratar om det svartsjuka, kontrollerande och kränkande beteende som en kille utsätter en tjej för under en lång tid i ett förhållande. Normalisering betyder att tjejen som utsätts för killens kontroll och våldsamheter till slut vänjer sig vid att bli illa behandlad. Hon kanske inte har ork eller självförtroende nog att inse att hon faktiskt blir misshandlad av killen och att det är fel av honom att göra så mot henne. DENNA PROCESS KAN FÖREKOMMA INOM ALLA TYPER AV RELATIONER, INTE ENBART HETEROSEXUELLA REALATIONER.

18 HUR STORT ÄR DITT LIVSUTRYMME? VILKA PÅVERKAR DET? VILKA UPPOFFRINGAR GÖR DU? KÄNNS DET OKEJ? BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 3 DITT BÄSTA I FRÄMSTA RUMMET ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP Du har rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld, vanvård och utnyttjande. ARTIKEL 37 - SKYDD MOT TORTYR Ingen får utsätta dig för tortyr eller annan grym omänsklig eller förnedrande behandling

19 ÄR DETTA NÅGON FORM AV VÅLD? Bellas föräldrar hotar med att inte låta henne få sitt studiestöd om hon inte får bättre betyg den här terminen. Jessica och Mahdad är ihop, men de bråkar ofta eftersom Jessica tycker att Mahdad är alldeles för mycket med sina kompisar. En kväll är de riktigt osams. Mahdad hade lovat att de skulle vara ensamma den kvällen, men när hon kommer till honom har han kompisar hemma. Hon blir förbannad och stänger in sig i sovrummet. Mahdad ber sina kompisar gå, och kliver sedan in till Jessica och ser att hon har brutit sönder flera av hans DVD-skivor. Gabriel och Hassan har varit ihop ett halvår, men de har inte legat med varandra ännu. Hassan brukar säga ifrån, han känner sig inte redo. Gabriel blir frustrerad, han brukar ge Hassan pikar och gnäller ofta på Hassan om det här. Till slut ger Hassan med sig, Gabriel har tjatat hela kvällen och Hassan orkar inte säga ifrån mer.

20 FAKTA Hederstänkande handlar om att kontrollera tjejers sexualitet för att familjen och släkten inte ska få dåligt rykte. Dessa familjer vill därför att tjejer ska vara oskulder när de gifter sig. Detta leder till att flickorna blir kontrollerade på olika sätt av de andra familjemedlemmarna. Många flickor (men även pojkar) tvingas gifta sig med någon som de själva inte har valt, för att familjen väljer en partner till dem som är bra för släktens rykte. Flickor och pojkar får inte umgås med varandra på ett spontant och obehindrat sätt, därför är det svårt att träffa någon som de själva tycker om och vill dela sitt liv med. I familjer där hederstänkandet är viktigt är familjens och släktens rykte viktigare än att varje enskild familjemedlem får leva på det sätt de vill. Familjen och släkten kan därför kräva att en flickas eller pojkes beteende som bedöms opassande stoppas, om de tycker att det skadar släktens rykte. Om flickorna gör något som familjen tycker är skamligt bestraffas flickorna. Det räcker med att det uppstår ett rykte om att flickan har gjort något.

21 FAKTA Flickan måste bestraffas för att familjens heder och rykte ska bli bra igen, och därför tycker ofta släkten att det är okej att använda fysiskt och psykiskt våld mot flickan. Bestraffningen kan vara allt från utegångsförbud och beslagtagen mobil till att flickan hotas med att bli slagen, att hon misshandlas och ibland även dödas. En undersökning visar att 27 % av de svenska flickor som har utländsk bakgrund utsätts för hedersrelaterat förtryck på olika sätt. Det betyder att ca flickor i hela Sverige får sina rättigheter till ett fritt valt liv kränkta och begränsade på olika sätt. (Högdin, 2007)

22 MYTER HEDERSFÖRTRYCK FÖREKOMMER BARA INOM EN VISS KULTUR OCH RELIGION FALSKT Hederstänkandet finns inom många olika kulturer och religioner. Ibland hänger det ihop med kultur, religion och traditioner men inte alltid. Det förekommer hedersförtryck även bland personer som inte är religiösa. ALLA FRÅN EN VISS KULTURELL ELLER ETNISK GRUPP LEVER UNDER HEDERSFÖRTRYCK FALSKT Även om det förekommer hedersförtryck inom en del kulturer och etniska grupper, så betyder det inte att alla människor därifrån är utsatta för det eller utövar det. DET ÄR BARA MÄN SOM UTÖVAR HEDERSFÖRTRYCK OCH VÅLD FALSKT Eftersom hela familjen anses drabbas av skammen om en familjemedlem bryter mot hedersreglerna, så bevakar hela familjen varandra. Alltså kan både män och kvinnor utsätta en ung tjej eller kille för förtryck och våld, och diskriminera barn och ungdomars rättigheter. MYTER DET ÄR BARA TJEJER SOM DRABBAS AV HEDERSFÖRTRYCK OCH HEDERSVÅLD FALSKT Killar får mer frihet och flera rättigheter än tjejer i hederskulturer, men även killarna måste göra saker som familjen och släkten tvingar dem till. De måste till exempel kontrollera och bestraffa sina systrar och kusiner, och ibland gifta sig med en tjej som de själva inte valt. ALLT HEDERSFÖRTRYCK SER UT PÅ SAMMA SÄTT FALSKT Hedersförtryck ser ut på många olika sätt, och de flickor och pojkar som drabbas av det reagerar också olika. Bestraffningar inom hederskulturer är en gradskillnad och kan vara allt ifrån utegångsförbud till dödsstraff. Allt detta innebär att barn och ungdomar inte får de rättigheter som de enligt lagen ska ha.

23 PÅ VILKA SÄTT PÅVERKAS UNGDOMARS LIV GENOM HEDERSFÖRTRYCK? Det som kallas hedersrelaterat våld och förtryck handlar inte bara om fysiskt våld. Det innebär olika former av kontroll av tjejers och killars frihet att själva bestämma över sitt liv och göra sina egna val. Det kan handla om begränsningar i ungdomars vardagsliv t.ex. kontroll av deras klädval, vilka de umgås med och vad de gör efter skolan. Hedersrelaterad kontroll kan även handla om att ungdomar inte får välja utbildning eller jobb själva, vem de ska gifta sig med eller om de får skilja sig. Den allvarligaste formen av hederstänkande är när ungdomar blir hotade och utsatta för våld, vilket ibland leder till att de mördas. Det vanligaste är att tjejer blir utsatta för detta hot och våld. VEM KAN BESTÄMMA ATT DU INTE FÅR LEVA DITT EGET LIV MED SAMMA RÄTTIGHETER SOM ANDRA UNGA TJEJER OCH KILLAR HAR? INGEN HAR RÄTT ATT TVINGA DIG TILL ETT LIV DU INTE VILL LEVA.

24 FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN Flickan heter egentligen något annat i verkligheten. DENIZE Denize blev gravid med sin pojkvän, och valde att göra abort. Hon berättade inget för sin familj om att hon hade pojkvän eller att hon hade blivit med barn. Hennes mamma hittade ett kvitto från sjukhuset i Denizes väska och tvingade Denize att berätta om aborten. Sedan misshandlade hon sin dotter och hotade att döda henne. Denize rymde hemifrån, men när hon kom tillbaka dagen efter låste familjen in henne i lägenheten. Hon misshandlades av sin bror och tvingades ligga på golvet i sitt rum eftersom hennes familj tyckte hon var en smutsig hora som inte förtjänade en säng. Denize fick inte äta, dricka eller prata med någon, men efter två dagar lyckades hon rymma. Hennes föräldrar och bror dömdes för olaga frihetsberövande. (Olaga frihetsberövande är när någon för bort eller håller en annan person inlåst utan att man har stöd i lagen för det. Läs mera i Brottsbalken kapitel 4 om brott mot frihet och frid)

25 FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN Flickan heter egentligen något annat i verkligheten. SAMIRA Samira hade ett förhållande med en kille. När hennes familj upptäckte det blev hon inlåst i sin morbrors lägenhet. Hon hotades och misshandlades som straff för att hon hade haft en relation med en kille innan hon var gift. Efter detta blev hon under lång tid bevakad av sin familj och tilläts knappt att lämna lägenheten. Strax efter detta försökte Samiras pappa tvinga henne att följa med på en resa till Irak, där familjen hade planerat att gifta bort henne. Innan resan hann Samira polisanmäla sin pappa och de släktingar som hade utsatt henne för hedersförtryck. Hennes pappa och morbror dömdes för olaga frihetsberövande. (Olaga frihetsberövande är när någon för bort eller håller en annan person inlåst utan att man har stöd i lagen för det. Läs mera i Brottsbalken kapitel 4 om brott mot frihet och frid)

26 HEDERSKÄNSLA FINNS I OSS ALLA. Att vara rädd om familjens heder och rykte är inte något som bara finns i vissa kulturer och folkgrupper. Det finns även i vardagstänket hos oss alla, oavsett vart vi är födda eller hur vi ser ut. TÄNK EN STUND PÅ DET HÄR EXEMPLET: En lärare ringer till en förälder eftersom barnet har gjort något dumt i skolan. Föräldern skäms inför läraren, och tror att läraren tycker att de har uppfostrat barnet dåligt och är dåliga föräldrar. Vanlig hederskänsla finns hos oss alla, men hederstänkandet ser olika ut och får olika konsekvenser. Inom hedersförtryck kan det handla om liv och död. Detta är skillnaden mellan det hederstänkande som vi alla har och hedersförtryck. BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 2 ICKE-DISKRIMINERING Alla har samma rättigheter och samma värde. ARTIKEL 3 DITT BÄSTA I FÖRSTA RUMMET Föräldrars önskan är inte viktigare än dina rättigheter. ARTIKEL ÅSIKTS- OCH YTTRANDEFRIHET Du har rätt att säga vad du tycker om allt som handlar om dig. Du har rätt att tycka och tänka vad du vill. Du har rätt att tro på vad du vill. ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP ARTIKEL 31 VILA OCH FRITID

27 Du har rätt till vila, att delta i vilka fritidsaktiviteter du själv vill och träffa vilka kompisar du vill. ATT FÅ SINA RÄTTIGHETER FRÅNTAGNA GENOM HEDERSFÖRTRYCK KAN INNEBÄRA Att inte få klä sig som man vill eller tvingas ha vissa kläder mot sin vilja Att inte få gå ut Att inte få umgås med de man vill Att inte få gifta sig med den man vill Att inte få bestämma över sin egen kropp, sitt liv eller sin sexualitet Att vara ständigt bevakad och kontrollerad av familj och släkt Att inte få studera vidare, eller bara studera vidare i samma stad som familjen Att inte få några egna pengar Att uteslutas ur familjen Hot om våld och död Misshandel och mord

28 I EN HEDERSFAMILJ ÄR TJEJERNAS FRIHET ETT HOT MOT FAMILJEN FÅR INTE TJEJER LEVA MED SAMMA RÄTTIGHETER SOM ALLA ANDRA TJEJER I SVERIGE. ÄR TJEJERNAS VILJA UNDERORDNAD FAMILJENS BÄSTA Dina rättigheter utgår från dina egna behov, inte familjens och släktens behov. Var tredje vecka kollar min pappa min och mina systrars mobiltelefoner. Telefonboken rensas på olämpliga nummer. Det känns fel, jag är ju ändå 25 år. Sagt av okänd flicka. Jag är 19 år men har ingen frihet. Tre kusiner turas om att kolla vad jag gör och vem jag umgås med när jag inte är hemma. Sagt av okänd flicka. Varför ska du gå i skolan? Du ska ju ändå gifta dig så snart du blir 18 år. Sagt av okänd man. När jag berättade för min kurator att jag inte får gå ut så sa hon att hennes döttrar inte heller fick gå på disko hur som helst. Skillnaden är bara att jag inte får lämna lägenheten överhuvudtaget. Sagt av okänd flicka. FAMILJENS HEDER = FLICKANS OSKULD VAD ÄR DET DU VILL GÖRA SOM DU INTE FÅR GÖRA?

29 VAD MÅSTE DU GÖRA SOM DU INTE VILL GÖRA? VAD ÄR SEXUALITET?? Sexualitet är något de flesta människor har. De flesta kan bli kåta, känna lust och bli attraherade och vilja göra något sexuellt med sig själv eller andra. Sexualiteten kan ge njutning, glädje och gemenskap. Genom viss sorts sex kan även barn bli till. Lyssna på dig själv, vem gillar du? Vissa gillar bara tjejer, vissa gillar bara killar och vissa gillar både killar och tjejer. Ibland hänger lust till sex ihop med kärlek och ibland inte. Vilken lust och vilken sexualitet man har kan variera över tid. Det är inte helt ovanligt att det går i faser i livet hur mycket lust man har, vem man har lust till och hur viktig sexualitet är i livet. Det är ingen annan än du som vet hur du tänker och känner inför din sexualitet just nu. Lyssna på dig själv och din kropp! Normer kring sex vad är det? Det finns mycket normer kring sexualitet som är knutet till vilket kön man har. Med normer menas ungefär vad som anses vara normalt och vilka oskrivna regler som finns. T.ex. finns det fördomar om att killar alltid vill ha sex (med tjejer), och att killar har mycket större sexlust än tjejer. Det finns också en fördom om att tjejer egentligen menar ja när de säger nej till killar. Det är lätt att man tror att det är biologiskt hur det här med sexualiteten ser ut, men genom en snabb tillbakablick ser man att det varierar en hel del, eller om man bara studerar hur olika samhällen ser på sexualitet. Historiskt har det här med sexualitet varierat mycket. Under antiken ansågs t.ex. kvinnorna stå närmare djuren och ha mer sexuell drift än män, medan män var mer rationella. Det kan jämföras med att man i dagens samhälle ofta tänker att män har större sexualdrift. Synen på sexualitet och kön är alltså olika beroende på tid, kultur, religion osv.

30 HBTQ och hetero Ett ord som ofta hörs när man snackar om sexualitet är HBTQ. HBTQ har med sexualitet att göra och är ett samlingsbegrepp för Homo Bi- Trans och Queer. Här kan du läsa vad det betyder. En homosexuell person tänder på och/eller blir kär i personer av samma kön. Homosexuella tjejer brukar kallas för lesbiska eller flator och homosexuella killar för bögar. En bisexuell person tänder på och/eller blir kär i personer oavsett kön och kan alltså bli kär i, och vilja ha sex med, både tjejer och killar. Trans är ett samlingsnamn för personer med könsidentitet som inte följer normen. Till transbegreppet räknas transexuella, transvestiter, intersexuella, transgender och dragqueen/king. Transvestiter är personer som tycker om att klä sig i kläder som är typiska för det motsatta könet. Man behöver inte tycka att man fötts i fel kropp för att man vill klä sig i det andra könets kläder. Det kan vara något man gör för sexuell njutning, eller bara något man tycker är roligt och som känns bra. Transsexualism handlar om könstillhörighet och inte sexualitet. En transexuell person kan alltså vara hetero-,homo- eller bisexuell. En transsexuell person anser sig vara född i fel kropp, t ex. att man är kille men känner att man istället vill vara tjej. Nuförtiden kan man byta kön om man vill, när man är över 18 år. Det gör man genom hormonbehandling och kirurgi. Vissa transsexuella känner redan som barn att de är födda i fel kropp och för andra kommer känslan senare i livet. Queer är ett begrepp man kan använda när man inte kan eller vill identifiera sig som hetero, homo, bi eller trans. Ordet användes först som engelskt slanguttryck för homosexuella men som ordet används idag kan man vara heterosexuell och queer, eller homosexuell och inte vara queer. Man kan kalla sig queer om man bryter mot det som andra kallar normalt. En heterosexuell person tänder på och/eller blir kär i personer av motsatt kön. Heterosexualitet är den formen av sexuell identitet som av många anses vara normal. När man möter en person utgår man ofta ifrån att denne är heterosexuell. Man brukar säga att heterosexualitet är norm i samhället man tar ofta för givet att personer man möter är hetero. Det är inte så ofta en heterosexuell person får frågan När upptäckte du att du var heterosexuell?. HBTQ-personer och heterosexuella har exakt samma rättigheter, oavsett om de är kvinnor eller män!

31 Att man behöver uppmärksamma HBTQ-frågor beror på att HBTQ-personer fortfarande utsätts för förtryck, fördomar och mytbildning. HBT-ungdomar i en familj med hederstänkande kan vara extra utsatta. Det finns en särskilt stöd för er som är utsatta, läs mer på heder.nu SEXUALITET HBT är en förkortning för homo-bi-trans. H och B handlar om sexualitet, T om könsidentitet. En heterosexuell person tänder på/ älskar personer av motsatt kön. Heterosexualitet är den sexuella läggning som flest personer har, därför antar många att alla är heterosexuella. En bisexuell person tänder på/älskar personer av båda könen. En homosexuell person tänder på/älskar personer av samma kön. Transpersoner är ett samlingsbegrepp för individer vars könsidentitet och/eller könsuttryck tidvis eller alltid skiljer sig från normen för det kön som registrerades för dem vid födseln. I begreppet ingår till exempel intergenderpersoner, transsexuella och transvestiter. En transsexuell person har en en identitet där personen upplever att dens kropp inte stämmer överens med dens kön. Personen kan och vill ibland förändra detta genom operation. Transvestit kallas personer som tycker om att klä sig i det motsatta könets kläder.

32 SEXUALITET Heterosexualitet är normen i samhället, dvs. det är den sexuella läggning som är vanligast och som människor ofta antar att alla andra har. Personer som inte är heterosexuella, HBT-personer, vågar därför inte alltid berätta öppet om vilken sexuell läggning de har. Det är viktigt att inte ta för givet att alla är heterosexuella! Många HBT-personer utsätts för fördomar och förtryck på grund av att de inte är heterosexuella. Många vågar inte ens erkänna för sig själva att de inte är heterosexuella på grund av att HBT-personer ofta blir dåligt behandlade på olika sätt. Detta kan leda till att man får dålig självkänsla och mår psykiskt dåligt. Alla människor måste arbeta med sina fördomar och lära sig att respektera och acceptera andra människor oavsett vilken sexuell läggning de har. MYTER OM HBT-PERSONER ALLA LESBISKA TJEJER ÄR MASKULINA DE SER UT SOM OCH BETER SIG MER SOM KILLAR ÄN SOM TJEJER FALSKT Hur man beter sig, vilka intressen och vilka drömmar man har är kopplat till ens personlighet. Det har inte med ens sexualitet att göra. I HOMOSEXUELLA RELATIONER ÄR DET ALLTID EN SOM TAR DEN MANLIGA ROLLEN OCH EN SOM TAR DEN KVINNLIGA ROLLEN FALSKT Eftersom heterosexualitet är den vanligaste sexuella läggningen idag tror många att det måste finnas en manlig och en kvinnlig roll i ett förhållande. Det behövs inte en typiskt manlig och en typiskt kvinnlig person i ett förhållande, oavsett vilka som är tillsammans. ALLA HOMOSEXUELLA TÄNDER PÅ ALLA AV SAMMA KÖN FALSKT Heterosexuella personer vill inte ligga med alla av motsatt kön. Det vill inte homosexuella personer heller. Alla människor, oavsett sexuell läggning, tänder på olika saker och är alltså inte intresserade av varenda människa de ser.

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet respekt integritet delaktighet vara trygg känna självkänsla må bra lika värde och villkor ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet synas finnas var våga

Läs mer

Vägen ut från familjevåld

Vägen ut från familjevåld Vägen ut från familjevåld Information för hedersvåldsutsatta kvinnor och flickor Boken innehåller fakta om våld i nära relationer, om hedersrelaterat våld och om kvinnors rättigheter i det svenska samhället.

Läs mer

JAG! Om flickors livsutrymme

JAG! Om flickors livsutrymme JAG! Om flickors livsutrymme 1 Innehåll Till dig som arbetar med ungdomar...................3 Metodbok ett användbart verktyg...................4 Hedersrelaterat förtryck och våld.............................4

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX

FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX FULA GUBBAR, NÄTFLIRTAR OCH CAMSEX Om vad tjejer möter på nätet och hur vi möter dem För tjejjourer och andra stödverksamheter som möter unga tjejer Innehåll Varför särskilt fokus på nätet?... 5 Sexualitet

Läs mer

Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 74 Mäns våld mot kvinnor Individens eller samhällets ansvar? Författare: Linda Engström Mäns våld mot kvinnor.

Läs mer

abc om hbt till sfi 1

abc om hbt till sfi 1 abc om hbt till sfi 1 Inledning Vad är heteronormen? A Idag talar man ofta om heteronormen. Det är ett sätt att flytta fokus från det som avviker homosexualitet till exempel till att istället titta på

Läs mer

Innehåll Inledning VÅLD MOT KVINNOR En händelse Den farligaste platsen Historik och statistik Misshandelsprocessen Orsak och funktion samt vissa enkla åtgärder VÅLD MOT BARN Historik och statistik Orsak

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning

Unga som har sex mot ersättning Unga som har sex mot ersättning En kunskapsöversikt till stöd och hjälp Linda Jonsson och Caroline Engvall Socialsekreterare, fältassistenter och kuratorer på ungdomsmottagningar och många fler möter

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

Vänd dem inte ryggen. Utbildningsmaterial om hedersrelaterat våld och förtryck

Vänd dem inte ryggen. Utbildningsmaterial om hedersrelaterat våld och förtryck Vänd dem inte ryggen Utbildningsmaterial om hedersrelaterat våld och förtryck Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men

Läs mer

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Att utbilda För att Rädda Barnens Ungdomsförbund ska bli en starkare barnrättsaktör måste vi veta vad vi snackar om och det är där du

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Handledning till Sex på kartan

Handledning till Sex på kartan Handledning till Sex på kartan Handledning till Sex på kartan 1 Handledning till Sex på kartan Text: Daniel Foxhage Filmen Sex på kartan har gjorts av RFSU och UR. Huvudfinansiär: Allmänna arvsfonden.

Läs mer

varför måste man inte komma ut som hetero?

varför måste man inte komma ut som hetero? ISBN 978-919759975-7 9 7 89197 599757 Varför väljer Rädda Barnens Ungdomsförbund och Rädda Barnen att skriva en rapport som handlar om normer kring sexualitet och kön? Trots att sexualundervisning enligt

Läs mer

Våldsamt lika och olika. En skrift om våld i samkönade parrelationer

Våldsamt lika och olika. En skrift om våld i samkönade parrelationer Våldsamt lika och olika En skrift om våld i samkönade parrelationer Våldsamt lika och olika En skrift om våld i samkönade parrelationer Första upplagan 2008. Populärvetenskaplig bearbetning: Maria Jacobson

Läs mer

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial Trygga Möten Välkommen till kursen Trygga Möten! Trygga Möten är en obligatorisk kurs för alla som är ledare, för barn, och över 15 år. Även den som är invald

Läs mer

Kulturen har också sitt finger med i spelet. Det finns tyvärr kulturer som tillåter att mannen agar sin kvinna regelbundet. Den enda faktorn som inte

Kulturen har också sitt finger med i spelet. Det finns tyvärr kulturer som tillåter att mannen agar sin kvinna regelbundet. Den enda faktorn som inte Varför uppstår kvinnomisshandel? Ett enkelt svar på den frågan kunde vara att alla män egentligen är stora svin. Tyvärr så är det inte så enkelt. Men nog är det konstigt att kvinnomisshandel uppstår. För

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Den här broschyren riktar sig till dig som möter personer i åldern 15-25 år i ditt arbete. Du arbetar

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATIONER

VÅLD I NÄRA RELATIONER VÅLD I NÄRA RELATIONER - gemensam handlingsplan för Kungälvs kommun 2012 FOLKHÄLSORÅDET KULTUR OCH SAMHÄLLSSERVICE Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter Del av FN:s allmänna förklaring

Läs mer

Handbok Våld i nära relationer

Handbok Våld i nära relationer Handbok Våld i nära relationer -för socialtjänsten i Ljungby, Markaryd och Älmhult 2009-2012 1 Författad av Projekt Familjefrid Sunnerbo 2009 Maria Johansson Syfte Denna handbok är riktad till all personal

Läs mer

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering

O/LIKA. Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering O/LIKA Ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering Innehåll Inledning 3 Kom igång 8 Hela havet stormar med mångfaldstema 9 Mångfaldstermometern 12 Med silversked i mun 14 Grupper 17 Vem är? 18 Osynliga

Läs mer

Handlingsplan för Askersund...4 Källor...4

Handlingsplan för Askersund...4 Källor...4 1. INLEDNING... 3 Handlingsplan för Askersund...4 Källor...4 2. VAD ÄR KVINNOMISSHANDEL?... 5 HUR VÅLDET KAN SE UT...5 Fysiska övergrepp...5 Hot om våld eller skada...5 Sexuella övergrepp...5 Känslomässiga

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Lärarhandledning Osynliga sår

Lärarhandledning Osynliga sår Lärarhandledning Lärarhandledning Osynliga sår Förord... 3 Inledning... 4 Inför användningen av programmen... 5 Inventera era styrkor och svagheter... 5 Fördomarna och verkligheten... 5 Frågor att reflektera

Läs mer