VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP"

Transkript

1 VÅLDTÄKT OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

2 LAGEN SÄGER: Enligt lagen är våldtäkt när någon tvingar en person till samlag eller annat sexuellt umgänge genom att hota eller använda våld. Man kan också göra sig skyldig till sexuellt tvång eller sexuellt utnyttjande om man genom hot eller våld får någon att utföra sexuella handlingar. Vill du veta mer? Läs om lagrummen i Brottsbalken (1962:700) 6 kapitlet om sexualbrott FAKTA 2010 anmäldes 5960 våldtäkter av dessa våldtäktsfall gällde våldtäkt mot personer under 15 år. Ungefär 80 % av alla våldtäkter begås inomhus av en bekant till offret. En undersökning från 2001 visar att fler än var tionde kvinna, 13 %, har varit utsatt för grövre sexuellt våld (Lundgren, m.fl. 2001). Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar där någon går emot en persons vilja och kränker den personen på ett sexuellt sätt. Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill. Det är brottsligt. Även om personen som utsätter någon för ett sexuellt övergrepp inte gör det medvetet, och inte förstår att den andre uppfattar det, är inte det någon ursäkt.

3 KOM IHÅG! Att kyssas betyder inte ja till sex. Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex. Att ha sex en dag betyder inte ja till sex nästa dag. Att vara full betyder inte ja till sex. Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex. Att följa med någon hem betyder inte ja till sex. Att inte skrika eller slåss betyder inte ja till sex. Att flirta betyder inte ja till sex. Att inte säga nej betyder inte ja till sex. EXEMPEL PÅ SEXUELLA ÖVERGREPP Att någon tar på ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd. Att tvingas ha sex fast man inte vill. Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar. Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller kan skydda sig. Till exempel för att man sover, är sjuk, är full eller drogpåverkad.

4 Att någon utnyttjar att han eller hon har ett överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex. Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte om det är emot ens vilja eller om man är under 15 år. Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster. Att sexuella övergrepp kan ske både online och offline.

5 MYTER DE FLESTA VÅLDTÄKTER SKER UTOMHUS, AV EN GÄRNINGSMAN SOM BROTTSOFFRET INTE KÄNNER FALSKT Endast ca 20 % av våldtäkterna sker utomhus av en för brottsoffret okänd gärningsman. De flesta våldtäkter sker inomhus, och begås av någon som brottsoffret har eller har haft en relation med. EN PERSON SOM VÅLDTAR ÄR PSYKISKT SJUK ELLER FÖRSTÅR INTE BÄTTRE FALSKT Den som våldtar kan vara vem som helst, det finns ingen typisk våldtäktsman. Gärningsmännen förekommer i alla samhällsklasser, i alla typer av yrken, oberoende av etnicitet och ålder. Få av dem som våldtar är psykiskt sjuka. Alkohol är inblandat i en del fall, men oftast inte. HON VAR UTMANANDE KLÄDD SÅ HON FÅR SKYLLA SIG SJÄLV FALSKT En tjej kan aldrig anklagas för att vara skyldig till våldtäkten. Klädsel och eventuell berusning är helt oväsentligt i sammanhanget, ingen har rätt att kränka hennes rättigheter oavsett vad hon har på sig eller hur mycket hon kan ha druckit. Hon har alltid samma rättigheter till att själv bestämma över sin kropp, oavsett utseende eller situation.

6 MYTER HAN/HON BLEV SÅ UPPHETSAD AV TJEJEN/KILLEN ATT HAN/HON INTE VISSTE VAD HAN/HON GJORDE TJEJEN/KILLEN SADE INTE NEJ / HON/HAN SADE NEJ MEN MENADE JA FALSKT En våldtäkt är alltid en medveten handling från gärningsmannens sida. Det finns inga ursäkter. Ett nej är alltid ett nej, och även ett uteblivet ja räknas som ett nej. Det är inte svårt att tyda en persons kroppsspråk i en situation där hon/han inte vill ha sex och visar det på olika sätt. En person som respekterar och är lyhörd för den andres signaler uppfattar detta direkt, eller frågar personen om man är osäker kring samtycket. MYTER OM DE ÄR IHOP RÄKNAS DET INTE SOM VÅLDTÄKT FALSKT Det spelar ingen roll vilken relation den våldtagna har med gärningsmannen. En våldtäkt kan ske hur väl de inblandade än känner varandra. Om sexet inte sker med bådas samtycke är det en våldtäkt, även om det är ens partner som tar ifrån en ens rätt att själv bestämma över sin kropp. Media fokuserar oftast på utomhusvåldtäkter, där de mest extrema våldtäkterna uppmärksammas. Detta är en av orsakerna till att många som utsatts för en våldtäkt i en relation tror att det som skedde inte var en våldtäkt, eftersom den typen av våldtäkt sällan uppmärksammas.

7 VILKA TANKAR HAR DU OM VEM SOM BÄR SKULD TILL EN VÅLDTÄKT? TÄNK EFTER TYCKER DU ATT DET FINNS OMSTÄNDIGHETER SOM URSÄKTAR ELLER FÖRMILDRAR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP?

8 Anton är 16 år och har just träffat en ny tjej, Cissi. När de ligger och kollar på tv börjar Cissi ta på honom rätt närgånget och Anton tycker det är mysigt. Han är ju förälskad. När hon börjar knäppa upp hans byxor känner han att det går för långt, han vill absolut inte ha sex än eftersom han just har lärt känna Cissi. Han skrattar lite och föser bort henne, men hon fortsätter och stoppar in handen innanför hans kalsonger. Han säger åt henne att lägga av, men hon skrattar bara och fortsätter smeka honom. Anton blir osäker och skäms för att han sa ifrån och inte vill, men det känns verkligen inte bra. Han trodde att hon förstod det när han sade åt henne att sluta. ÄR DET HÄR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP? Josefin är 15 år, och har just lärt känna en kille på nätet. Hon har skickat några bilder på sig själv, bland annat en i bara underkläder, och killen har sagt att hon är en av de snyggaste tjejer han sett. Nu vill han att hon ska visa sig i webcam utan några kläder alls, men hon säger ifrån för det känns inte okej. När han skriver att han tänker sprida bilden på henne i underkläder på nätet om hon inte klär av sig blir hon rädd. Tänk om hennes kompisar ser den, eller någon på skolan Han fortsätter att pressa henne och till slut vågar hon inte säga ifrån längre, utan sätter på webcamen och börjar ta av sig kläderna medan killen tittar på. ÄR DET HÄR ETT SEXUELLT ÖVERGREPP?

9 HAR DU UTSATT NÅGON FÖR SEXUELLA ÖVERGREPP? HAR NÅGON TAGIT IFRÅN DIG DIN RÄTT ATT BESTÄMMA ÖVER DIN EGEN KROPP?

10 BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP Ingen får utsätta dig för någon form av övergrepp ARTIKEL 34 SKYDD MOT SEXUELLT UTNYTTJANDE Du har rätt att skyddas mot alla former av sexuella övergrepp. Ingen har rätt att utnyttja dig i prostitution och porr. ARTIKEL 36 SKYDD MOT ANNAT UTNYTTJANDE Du har rätt att skyddas mot alla former av utnyttjande.

11 KNUFFAR, ÖRFILAR, STRYPTAG, DRAG I HÅRET, KNIVHUGG, MORDFÖRSÖK HOT, SKRÄMSEL, FÖRNEDRING, TVÅNG TJATA TILL SIG SEX, VÅLDTÄKT, TVINGA NÅGON TILL SEXUELLA HANDLINGAR, ANDRA SEXUELLA KRÄNKNINGAR ONLINE OCH OFFLINE. FYSISKT SEXUELLT PSYKISKT VÅLD EKONOMISKT SOCIALT MATERIELLT UNDANHÅLLA INFORMATION, FRYSA UT NÅGON, FÖRLÖJLIGANDE, IGNORERA, STJÄLA ANDRAS IDÉER BLI FRÅNTAGEN KONTROLLEN AV SIN LÖN, SITT BANKKONTO MM. TVINGAS REDOGÖRA FÖR ALLA INKÖP FÖRSTÖRA ÄGODELAR SOM ÄR BETYDELSEFULLA. ÄVEN ATT SLÅ PÅ VÄGGAR OCH MÖBLER I SYFTE ATT SKRÄMMAS

12 FAKTA När man talar om våld tänker nog de flesta av oss på fysiskt våld, som slag och knuffar, men det finns flera olika handlingar som också är våld. Till exempel psykiskt våld som kan vara hot och förnedrande ord mot någon. Att bli retad eller knuffad en gång är jobbigt, men att varje dag bli slagen, kallad för hora, ful eller dum är outhärdligt och förstör självkänslan. Att slå barn är olagligt i Sverige men det har inte alltid varit det förbjöds våld av lärare och rektorer mot elever i skolan. Först 1979 förbjöds allt våld mot barn. Det innebär att inte heller föräldrar får slå sina barn. Barn är alla människor under 18 år.

13 MYTER "MÄN SLÅR BARA NÄR DE HAR DRUCKIT ALKOHOL" FALSKT Alkohol hör inte automatiskt ihop med våld. Vissa som slår är alkoholister, andra är det inte. Vissa slår bara när de har druckit. Andra slår bara när de är nyktra. Dock används alkohol ofta som ursäkt för att man har slagit. "MÄNS VÅLD MOT KVINNOR ÄR INTE VANLIGT FÖREKOMMANDE I SVERIGE" FALSKT År 2010 anmäldes misshandelsbrott mot kvinnor (18 år och uppåt), men enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) är det endast mellan % av våldet mot kvinnor i nära relationer som polisanmäls (källa BRÅ s hemsida DET ÄR BARA I MISSBRUKARFAMILJER SOM FÖRÄLDRARNA SLÅR SINA BARN FALSKT Våld mot barn återfinns inom alla samhällsklasser, yrkesgrupper, etniciteter och bostadsområden. År 2010 anmäldes det misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0-17 år (källa BRÅ s hemsida VÅLD I SAMKÖNADE RELATIONER, DÄR EN KVINNA SLÅR EN KVINNA ELLER EN MAN SLÅR EN MAN, ÄR INTE SÅ ALLVARLIGT FALSKT Det finns en föreställning om att våld mellan samkönade inte är lika allvarligt eftersom man är mer jämnstarka och därför har lättare att försvara sig. Men våld handlar inte om hur hårt man slår utan om ATT man slår. Vem som har mest makt i ett förhållande handlar inte bara om kön, utan även om klass, ekonomi med mera.

14 MYTER "DET ÄR EN SPECIELL SORTS KVINNOR SOM BLIR MISSHANDLADE FALSKT På kvinnojouren söker kvinnor från alla sociala samhällsklasser, i alla åldrar, med olika etniska ursprung mm hjälp. Våldet kan drabba alla kvinnor. Att det skulle bero på kvinnans beteende, egenskaper eller personlighet är ett sätt att lägga över ansvar på kvinnan och göra henne medskyldig. Det är mannens misshandel som är problemet. "DET ÄR EN SPECIELL SORTS MÄN SOM MISSHANDLAR FALSKT Precis som att vilken kvinna som helst kan drabbas, så är det vilken man som helst som kan slå. Män som slår finns i alla samhällsklasser, yrkeskategorier, etniska grupper och så vidare. Det finns heller ingen överrepresentation av män som är fulla när de slår. "HAN HADE EN TASKIG BARNDOM OCH FICK STRYK, DET ÄR DÄRFÖR HAN SLÅR och HAN KAN INTE KONTROLLERA SIN ILSKA OCH FRUSTRATION FALSKT Många män som har erfarenhet av våld i sin barndom slår inte sin partner. Mannen väljer själv att slå oavsett erfarenheter och är inte våldsam annars i sina sociala relationer. Det är också tydligt att han slår sin partner eller före detta sambo/fru/partner och så vidare men inte sina arbetskamrater eller sina vänner. Han slår heller inte sin flickvän när de är ute och handlar eller på fest, utan väljer att slå hemma och på ställen som oftast inte syns. Förövaren har möjligheten att bestämma var, när och hur misshandeln ska ske.

15 MYTER MISSHANDLADE KVINNOR VÄLJER ATT STANNA HOS MISSHANDLAREN FALSKT I normaliseringsprocessen och utifrån den erfarenhet Kvinno- och Tjejjouren har av att se hur misshandelsförhållanden går till, ser vi att det är extremt svårt för brottsoffret att lämna relationen. Dels finns det antagligen känslor kvar för förövaren. Dels har förövaren under en längre tid krympt brottsoffrets livsutrymme. Det är också svårt att se sig själv som en person som blir slagen. ATT KILLAR SLÅSS MED VARANDRA ÄR INTE SÅ KONSTIGT, DET LIGGER I KILLARS NATUR FALSKT Våld beror inte på en biologisk drift, utan på förväntningar och attityder. Killar förväntas vara aggressiva och stora och tuffa, vilket leder till att flera omedvetet lever upp till dessa normer för att försöka passa in.

16 DET KRYMPANDE LIVSUTRYMMET LIVSUTRYMME är ett ord som betyder allt det som man gör, allt man är, vad man tycker om, vilka man umgås med och på vilka ställen man kan röra sig. I heterosexuella relationer, det vill säga en kille och en tjej, är det oftast killen som utsätter tjejen för våld av olika slag, till exempel fysiskt och psykiskt våld. I ett sådant förhållande kan det ta lång tid innan det fysiska våldet börjar ske, som exempelvis slag och knuffar. Killen och tjejen kan ha det jättebra tillsammans den första tiden. Sedan kan killen steg för steg börja visa svartsjuka och kontrollerande beteende mot tjejen. Han vill inte att hon träffar sina vänner så mycket som hon brukar, han vill veta vem hon får sms ifrån, han kanske börjar kräva att hon ska sluta med sina fritidsaktiviteter och vara med honom hela tiden istället. I ett misshandelsförhållande kan det också förekomma psykiskt våld, som innebär att man till exempel utsätter sin partner för elaka kommentarer och fula ord för att få henne/honom att må dåligt och få sämre självförtroende och självkänsla. När allt detta har pågått i ett förhållande under en längre tid så har killen till slut tagit kontrollen över tjejens liv. Man kan säga att hennes livsutrymme har krympt bit för bit, eftersom killen kontrollerar vilka personer hon får träffa, vad hon får göra, vad hon får tycka och säga och så vidare. Hon är inte längre fri att själv bestämma över sitt liv och vad hon vill göra. Eftersom killen har fått henne att bryta kontakten med vänner och kanske även med sin familj, så har hon ingen eller få att vända sig till för att be om hjälp. Det kan vara väldigt svårt för en tjej att lämna killen om han har utsatt henne för dessa olika typer av våld under lång tid. Han har förstört hennes självförtroende och hon mår därför väldigt dåligt. Hon är ensam eftersom killen har isolerat henne från hennes vänner och familj. Det är också väldigt vanligt att tjejen skäms för att hon stannar kvar fastän killen utsätter henne för våld. Därför är det inte lätt för tjejen att berätta för någon att hon blir slagen och illa behandlad. Är killen dessutom en helt vanlig kille, som andra tycker är trevlig och snäll, kan det vara svårt för tjejen att bli trodd om hon försöker prata med någon.

17 Man brukar använda ordet NORMALISERINGSPROCESS när man pratar om det svartsjuka, kontrollerande och kränkande beteende som en kille utsätter en tjej för under en lång tid i ett förhållande. Normalisering betyder att tjejen som utsätts för killens kontroll och våldsamheter till slut vänjer sig vid att bli illa behandlad. Hon kanske inte har ork eller självförtroende nog att inse att hon faktiskt blir misshandlad av killen och att det är fel av honom att göra så mot henne. DENNA PROCESS KAN FÖREKOMMA INOM ALLA TYPER AV RELATIONER, INTE ENBART HETEROSEXUELLA REALATIONER.

18 HUR STORT ÄR DITT LIVSUTRYMME? VILKA PÅVERKAR DET? VILKA UPPOFFRINGAR GÖR DU? KÄNNS DET OKEJ? BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 3 DITT BÄSTA I FRÄMSTA RUMMET ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP Du har rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld, vanvård och utnyttjande. ARTIKEL 37 - SKYDD MOT TORTYR Ingen får utsätta dig för tortyr eller annan grym omänsklig eller förnedrande behandling

19 ÄR DETTA NÅGON FORM AV VÅLD? Bellas föräldrar hotar med att inte låta henne få sitt studiestöd om hon inte får bättre betyg den här terminen. Jessica och Mahdad är ihop, men de bråkar ofta eftersom Jessica tycker att Mahdad är alldeles för mycket med sina kompisar. En kväll är de riktigt osams. Mahdad hade lovat att de skulle vara ensamma den kvällen, men när hon kommer till honom har han kompisar hemma. Hon blir förbannad och stänger in sig i sovrummet. Mahdad ber sina kompisar gå, och kliver sedan in till Jessica och ser att hon har brutit sönder flera av hans DVD-skivor. Gabriel och Hassan har varit ihop ett halvår, men de har inte legat med varandra ännu. Hassan brukar säga ifrån, han känner sig inte redo. Gabriel blir frustrerad, han brukar ge Hassan pikar och gnäller ofta på Hassan om det här. Till slut ger Hassan med sig, Gabriel har tjatat hela kvällen och Hassan orkar inte säga ifrån mer.

20 FAKTA Hederstänkande handlar om att kontrollera tjejers sexualitet för att familjen och släkten inte ska få dåligt rykte. Dessa familjer vill därför att tjejer ska vara oskulder när de gifter sig. Detta leder till att flickorna blir kontrollerade på olika sätt av de andra familjemedlemmarna. Många flickor (men även pojkar) tvingas gifta sig med någon som de själva inte har valt, för att familjen väljer en partner till dem som är bra för släktens rykte. Flickor och pojkar får inte umgås med varandra på ett spontant och obehindrat sätt, därför är det svårt att träffa någon som de själva tycker om och vill dela sitt liv med. I familjer där hederstänkandet är viktigt är familjens och släktens rykte viktigare än att varje enskild familjemedlem får leva på det sätt de vill. Familjen och släkten kan därför kräva att en flickas eller pojkes beteende som bedöms opassande stoppas, om de tycker att det skadar släktens rykte. Om flickorna gör något som familjen tycker är skamligt bestraffas flickorna. Det räcker med att det uppstår ett rykte om att flickan har gjort något.

21 FAKTA Flickan måste bestraffas för att familjens heder och rykte ska bli bra igen, och därför tycker ofta släkten att det är okej att använda fysiskt och psykiskt våld mot flickan. Bestraffningen kan vara allt från utegångsförbud och beslagtagen mobil till att flickan hotas med att bli slagen, att hon misshandlas och ibland även dödas. En undersökning visar att 27 % av de svenska flickor som har utländsk bakgrund utsätts för hedersrelaterat förtryck på olika sätt. Det betyder att ca flickor i hela Sverige får sina rättigheter till ett fritt valt liv kränkta och begränsade på olika sätt. (Högdin, 2007)

22 MYTER HEDERSFÖRTRYCK FÖREKOMMER BARA INOM EN VISS KULTUR OCH RELIGION FALSKT Hederstänkandet finns inom många olika kulturer och religioner. Ibland hänger det ihop med kultur, religion och traditioner men inte alltid. Det förekommer hedersförtryck även bland personer som inte är religiösa. ALLA FRÅN EN VISS KULTURELL ELLER ETNISK GRUPP LEVER UNDER HEDERSFÖRTRYCK FALSKT Även om det förekommer hedersförtryck inom en del kulturer och etniska grupper, så betyder det inte att alla människor därifrån är utsatta för det eller utövar det. DET ÄR BARA MÄN SOM UTÖVAR HEDERSFÖRTRYCK OCH VÅLD FALSKT Eftersom hela familjen anses drabbas av skammen om en familjemedlem bryter mot hedersreglerna, så bevakar hela familjen varandra. Alltså kan både män och kvinnor utsätta en ung tjej eller kille för förtryck och våld, och diskriminera barn och ungdomars rättigheter. MYTER DET ÄR BARA TJEJER SOM DRABBAS AV HEDERSFÖRTRYCK OCH HEDERSVÅLD FALSKT Killar får mer frihet och flera rättigheter än tjejer i hederskulturer, men även killarna måste göra saker som familjen och släkten tvingar dem till. De måste till exempel kontrollera och bestraffa sina systrar och kusiner, och ibland gifta sig med en tjej som de själva inte valt. ALLT HEDERSFÖRTRYCK SER UT PÅ SAMMA SÄTT FALSKT Hedersförtryck ser ut på många olika sätt, och de flickor och pojkar som drabbas av det reagerar också olika. Bestraffningar inom hederskulturer är en gradskillnad och kan vara allt ifrån utegångsförbud till dödsstraff. Allt detta innebär att barn och ungdomar inte får de rättigheter som de enligt lagen ska ha.

23 PÅ VILKA SÄTT PÅVERKAS UNGDOMARS LIV GENOM HEDERSFÖRTRYCK? Det som kallas hedersrelaterat våld och förtryck handlar inte bara om fysiskt våld. Det innebär olika former av kontroll av tjejers och killars frihet att själva bestämma över sitt liv och göra sina egna val. Det kan handla om begränsningar i ungdomars vardagsliv t.ex. kontroll av deras klädval, vilka de umgås med och vad de gör efter skolan. Hedersrelaterad kontroll kan även handla om att ungdomar inte får välja utbildning eller jobb själva, vem de ska gifta sig med eller om de får skilja sig. Den allvarligaste formen av hederstänkande är när ungdomar blir hotade och utsatta för våld, vilket ibland leder till att de mördas. Det vanligaste är att tjejer blir utsatta för detta hot och våld. VEM KAN BESTÄMMA ATT DU INTE FÅR LEVA DITT EGET LIV MED SAMMA RÄTTIGHETER SOM ANDRA UNGA TJEJER OCH KILLAR HAR? INGEN HAR RÄTT ATT TVINGA DIG TILL ETT LIV DU INTE VILL LEVA.

24 FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN Flickan heter egentligen något annat i verkligheten. DENIZE Denize blev gravid med sin pojkvän, och valde att göra abort. Hon berättade inget för sin familj om att hon hade pojkvän eller att hon hade blivit med barn. Hennes mamma hittade ett kvitto från sjukhuset i Denizes väska och tvingade Denize att berätta om aborten. Sedan misshandlade hon sin dotter och hotade att döda henne. Denize rymde hemifrån, men när hon kom tillbaka dagen efter låste familjen in henne i lägenheten. Hon misshandlades av sin bror och tvingades ligga på golvet i sitt rum eftersom hennes familj tyckte hon var en smutsig hora som inte förtjänade en säng. Denize fick inte äta, dricka eller prata med någon, men efter två dagar lyckades hon rymma. Hennes föräldrar och bror dömdes för olaga frihetsberövande. (Olaga frihetsberövande är när någon för bort eller håller en annan person inlåst utan att man har stöd i lagen för det. Läs mera i Brottsbalken kapitel 4 om brott mot frihet och frid)

25 FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN FALL AV HEDERSRELATERAT VÅLD SOM INTRÄFFAT I VERKLIGHETEN Flickan heter egentligen något annat i verkligheten. SAMIRA Samira hade ett förhållande med en kille. När hennes familj upptäckte det blev hon inlåst i sin morbrors lägenhet. Hon hotades och misshandlades som straff för att hon hade haft en relation med en kille innan hon var gift. Efter detta blev hon under lång tid bevakad av sin familj och tilläts knappt att lämna lägenheten. Strax efter detta försökte Samiras pappa tvinga henne att följa med på en resa till Irak, där familjen hade planerat att gifta bort henne. Innan resan hann Samira polisanmäla sin pappa och de släktingar som hade utsatt henne för hedersförtryck. Hennes pappa och morbror dömdes för olaga frihetsberövande. (Olaga frihetsberövande är när någon för bort eller håller en annan person inlåst utan att man har stöd i lagen för det. Läs mera i Brottsbalken kapitel 4 om brott mot frihet och frid)

26 HEDERSKÄNSLA FINNS I OSS ALLA. Att vara rädd om familjens heder och rykte är inte något som bara finns i vissa kulturer och folkgrupper. Det finns även i vardagstänket hos oss alla, oavsett vart vi är födda eller hur vi ser ut. TÄNK EN STUND PÅ DET HÄR EXEMPLET: En lärare ringer till en förälder eftersom barnet har gjort något dumt i skolan. Föräldern skäms inför läraren, och tror att läraren tycker att de har uppfostrat barnet dåligt och är dåliga föräldrar. Vanlig hederskänsla finns hos oss alla, men hederstänkandet ser olika ut och får olika konsekvenser. Inom hedersförtryck kan det handla om liv och död. Detta är skillnaden mellan det hederstänkande som vi alla har och hedersförtryck. BARNKONVENTIONEN SÄGER: ARTIKEL 2 ICKE-DISKRIMINERING Alla har samma rättigheter och samma värde. ARTIKEL 3 DITT BÄSTA I FÖRSTA RUMMET Föräldrars önskan är inte viktigare än dina rättigheter. ARTIKEL ÅSIKTS- OCH YTTRANDEFRIHET Du har rätt att säga vad du tycker om allt som handlar om dig. Du har rätt att tycka och tänka vad du vill. Du har rätt att tro på vad du vill. ARTIKEL 19 SKYDD MOT ÖVERGREPP ARTIKEL 31 VILA OCH FRITID

27 Du har rätt till vila, att delta i vilka fritidsaktiviteter du själv vill och träffa vilka kompisar du vill. ATT FÅ SINA RÄTTIGHETER FRÅNTAGNA GENOM HEDERSFÖRTRYCK KAN INNEBÄRA Att inte få klä sig som man vill eller tvingas ha vissa kläder mot sin vilja Att inte få gå ut Att inte få umgås med de man vill Att inte få gifta sig med den man vill Att inte få bestämma över sin egen kropp, sitt liv eller sin sexualitet Att vara ständigt bevakad och kontrollerad av familj och släkt Att inte få studera vidare, eller bara studera vidare i samma stad som familjen Att inte få några egna pengar Att uteslutas ur familjen Hot om våld och död Misshandel och mord

28 I EN HEDERSFAMILJ ÄR TJEJERNAS FRIHET ETT HOT MOT FAMILJEN FÅR INTE TJEJER LEVA MED SAMMA RÄTTIGHETER SOM ALLA ANDRA TJEJER I SVERIGE. ÄR TJEJERNAS VILJA UNDERORDNAD FAMILJENS BÄSTA Dina rättigheter utgår från dina egna behov, inte familjens och släktens behov. Var tredje vecka kollar min pappa min och mina systrars mobiltelefoner. Telefonboken rensas på olämpliga nummer. Det känns fel, jag är ju ändå 25 år. Sagt av okänd flicka. Jag är 19 år men har ingen frihet. Tre kusiner turas om att kolla vad jag gör och vem jag umgås med när jag inte är hemma. Sagt av okänd flicka. Varför ska du gå i skolan? Du ska ju ändå gifta dig så snart du blir 18 år. Sagt av okänd man. När jag berättade för min kurator att jag inte får gå ut så sa hon att hennes döttrar inte heller fick gå på disko hur som helst. Skillnaden är bara att jag inte får lämna lägenheten överhuvudtaget. Sagt av okänd flicka. FAMILJENS HEDER = FLICKANS OSKULD VAD ÄR DET DU VILL GÖRA SOM DU INTE FÅR GÖRA?

29 VAD MÅSTE DU GÖRA SOM DU INTE VILL GÖRA? VAD ÄR SEXUALITET?? Sexualitet är något de flesta människor har. De flesta kan bli kåta, känna lust och bli attraherade och vilja göra något sexuellt med sig själv eller andra. Sexualiteten kan ge njutning, glädje och gemenskap. Genom viss sorts sex kan även barn bli till. Lyssna på dig själv, vem gillar du? Vissa gillar bara tjejer, vissa gillar bara killar och vissa gillar både killar och tjejer. Ibland hänger lust till sex ihop med kärlek och ibland inte. Vilken lust och vilken sexualitet man har kan variera över tid. Det är inte helt ovanligt att det går i faser i livet hur mycket lust man har, vem man har lust till och hur viktig sexualitet är i livet. Det är ingen annan än du som vet hur du tänker och känner inför din sexualitet just nu. Lyssna på dig själv och din kropp! Normer kring sex vad är det? Det finns mycket normer kring sexualitet som är knutet till vilket kön man har. Med normer menas ungefär vad som anses vara normalt och vilka oskrivna regler som finns. T.ex. finns det fördomar om att killar alltid vill ha sex (med tjejer), och att killar har mycket större sexlust än tjejer. Det finns också en fördom om att tjejer egentligen menar ja när de säger nej till killar. Det är lätt att man tror att det är biologiskt hur det här med sexualiteten ser ut, men genom en snabb tillbakablick ser man att det varierar en hel del, eller om man bara studerar hur olika samhällen ser på sexualitet. Historiskt har det här med sexualitet varierat mycket. Under antiken ansågs t.ex. kvinnorna stå närmare djuren och ha mer sexuell drift än män, medan män var mer rationella. Det kan jämföras med att man i dagens samhälle ofta tänker att män har större sexualdrift. Synen på sexualitet och kön är alltså olika beroende på tid, kultur, religion osv.

30 HBTQ och hetero Ett ord som ofta hörs när man snackar om sexualitet är HBTQ. HBTQ har med sexualitet att göra och är ett samlingsbegrepp för Homo Bi- Trans och Queer. Här kan du läsa vad det betyder. En homosexuell person tänder på och/eller blir kär i personer av samma kön. Homosexuella tjejer brukar kallas för lesbiska eller flator och homosexuella killar för bögar. En bisexuell person tänder på och/eller blir kär i personer oavsett kön och kan alltså bli kär i, och vilja ha sex med, både tjejer och killar. Trans är ett samlingsnamn för personer med könsidentitet som inte följer normen. Till transbegreppet räknas transexuella, transvestiter, intersexuella, transgender och dragqueen/king. Transvestiter är personer som tycker om att klä sig i kläder som är typiska för det motsatta könet. Man behöver inte tycka att man fötts i fel kropp för att man vill klä sig i det andra könets kläder. Det kan vara något man gör för sexuell njutning, eller bara något man tycker är roligt och som känns bra. Transsexualism handlar om könstillhörighet och inte sexualitet. En transexuell person kan alltså vara hetero-,homo- eller bisexuell. En transsexuell person anser sig vara född i fel kropp, t ex. att man är kille men känner att man istället vill vara tjej. Nuförtiden kan man byta kön om man vill, när man är över 18 år. Det gör man genom hormonbehandling och kirurgi. Vissa transsexuella känner redan som barn att de är födda i fel kropp och för andra kommer känslan senare i livet. Queer är ett begrepp man kan använda när man inte kan eller vill identifiera sig som hetero, homo, bi eller trans. Ordet användes först som engelskt slanguttryck för homosexuella men som ordet används idag kan man vara heterosexuell och queer, eller homosexuell och inte vara queer. Man kan kalla sig queer om man bryter mot det som andra kallar normalt. En heterosexuell person tänder på och/eller blir kär i personer av motsatt kön. Heterosexualitet är den formen av sexuell identitet som av många anses vara normal. När man möter en person utgår man ofta ifrån att denne är heterosexuell. Man brukar säga att heterosexualitet är norm i samhället man tar ofta för givet att personer man möter är hetero. Det är inte så ofta en heterosexuell person får frågan När upptäckte du att du var heterosexuell?. HBTQ-personer och heterosexuella har exakt samma rättigheter, oavsett om de är kvinnor eller män!

31 Att man behöver uppmärksamma HBTQ-frågor beror på att HBTQ-personer fortfarande utsätts för förtryck, fördomar och mytbildning. HBT-ungdomar i en familj med hederstänkande kan vara extra utsatta. Det finns en särskilt stöd för er som är utsatta, läs mer på heder.nu SEXUALITET HBT är en förkortning för homo-bi-trans. H och B handlar om sexualitet, T om könsidentitet. En heterosexuell person tänder på/ älskar personer av motsatt kön. Heterosexualitet är den sexuella läggning som flest personer har, därför antar många att alla är heterosexuella. En bisexuell person tänder på/älskar personer av båda könen. En homosexuell person tänder på/älskar personer av samma kön. Transpersoner är ett samlingsbegrepp för individer vars könsidentitet och/eller könsuttryck tidvis eller alltid skiljer sig från normen för det kön som registrerades för dem vid födseln. I begreppet ingår till exempel intergenderpersoner, transsexuella och transvestiter. En transsexuell person har en en identitet där personen upplever att dens kropp inte stämmer överens med dens kön. Personen kan och vill ibland förändra detta genom operation. Transvestit kallas personer som tycker om att klä sig i det motsatta könets kläder.

32 SEXUALITET Heterosexualitet är normen i samhället, dvs. det är den sexuella läggning som är vanligast och som människor ofta antar att alla andra har. Personer som inte är heterosexuella, HBT-personer, vågar därför inte alltid berätta öppet om vilken sexuell läggning de har. Det är viktigt att inte ta för givet att alla är heterosexuella! Många HBT-personer utsätts för fördomar och förtryck på grund av att de inte är heterosexuella. Många vågar inte ens erkänna för sig själva att de inte är heterosexuella på grund av att HBT-personer ofta blir dåligt behandlade på olika sätt. Detta kan leda till att man får dålig självkänsla och mår psykiskt dåligt. Alla människor måste arbeta med sina fördomar och lära sig att respektera och acceptera andra människor oavsett vilken sexuell läggning de har. MYTER OM HBT-PERSONER ALLA LESBISKA TJEJER ÄR MASKULINA DE SER UT SOM OCH BETER SIG MER SOM KILLAR ÄN SOM TJEJER FALSKT Hur man beter sig, vilka intressen och vilka drömmar man har är kopplat till ens personlighet. Det har inte med ens sexualitet att göra. I HOMOSEXUELLA RELATIONER ÄR DET ALLTID EN SOM TAR DEN MANLIGA ROLLEN OCH EN SOM TAR DEN KVINNLIGA ROLLEN FALSKT Eftersom heterosexualitet är den vanligaste sexuella läggningen idag tror många att det måste finnas en manlig och en kvinnlig roll i ett förhållande. Det behövs inte en typiskt manlig och en typiskt kvinnlig person i ett förhållande, oavsett vilka som är tillsammans. ALLA HOMOSEXUELLA TÄNDER PÅ ALLA AV SAMMA KÖN FALSKT Heterosexuella personer vill inte ligga med alla av motsatt kön. Det vill inte homosexuella personer heller. Alla människor, oavsett sexuell läggning, tänder på olika saker och är alltså inte intresserade av varenda människa de ser.

V Å L D T Ä K T O C H SE X U E L L A Ö V E R G R EPP

V Å L D T Ä K T O C H SE X U E L L A Ö V E R G R EPP V Å L D T Ä K T O C H SE X U E L L A Ö V E R G R EPP L A G E N SÄ G E R: Enligt lagen är våldtäkt när någon tvingar en person till samlag eller annat sexuellt umgänge genom att hota eller använda våld.

Läs mer

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Mäns våld mot kvinnor är et omfattande samhälls- och fo Ytterst är det en fråga om jä kvinnors mänskliga rättighet Cirka 27 300 fall av misshandelsbrott

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Jämlikhet och jämställdhet Familj och individ Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck.

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck. Vilka är vi? och förtryck. är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld Fryshuset har en särställning inom Sveriges ideella sektor med verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING TRIS tjejers rätt i samhället TRIS Bildades 2002 i Uppsala. Ideell organisation. Partipolitiskt och religiöst obunden. Arbetar för barn, ungdomars och kvinnors rättigheter. TVÅ VIKTIGA FRÅGOR Är det något

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Idéer för sexualundervisningen

Idéer för sexualundervisningen Idéer för sexualundervisningen Både nya och erfarna lärare kan hitta inspiration i vår idébank. Du får använda materialet fritt och kopiera våra förslag. Om du själv har goda erfarenheter eller idéer som

Läs mer

Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn

Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn Länsstyrelsen Östergötlands arbete Mikael Thörn www.hedersfortryck.se www.dinarattigheter.se Ett liv fritt från våld, förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är en rättighetsfråga. Information

Läs mer

Hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Denna policy är fastställd i landstingsfullmäktige 2011-12-06 och ska gälla 2012 2016 Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige 2011-01-18

Läs mer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer

Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp. Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Det är svårt att prata om något som någon aldrig tar upp Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer Den här broschyren riktar sig till dig som möter personer i åldern 15-25 år i ditt arbete. Du arbetar

Läs mer

Erfarenheter i fokus - 19-21/11-2010

Erfarenheter i fokus - 19-21/11-2010 Erfarenheter i fokus - 19-21/11-2010 Nu börjar vi... I restaurangen på Scandic Star Hotell i Lund samlades 16 deltagare, en kursledare, två medhälpare och personliga assistenter för att äta en god trerätters

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot

Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot KIRUNA KOMMUN 110516 Handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck, våld och hot 1. Följande styrdokument ligger till grund för framtagandet av denna handlingsplan; FN:s konvention om mänskliga rättigheter

Läs mer

Illustrationer av Hanna Stenman

Illustrationer av Hanna Stenman FAIR SEX Sex kan man ha med sig själv eller tillsammans med andra, med någon av samma kön eller annat kön, sällan, ofta eller aldrig och på en massa olika sätt till exempel hångel, oralsex, smeksex, analsex,

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Materialguide. för projektet Det handlar om kärlek

Materialguide. för projektet Det handlar om kärlek Materialguide för projektet Det handlar om kärlek Projektet Det handlar om kärlek drivs av Rädda Barnen i samverkan med Länsstyrelsen Östergötland. För att arbeta utifrån projektidén krävs att alla involverade

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi?

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist

Läs mer

Hedersrelaterad brottslighet

Hedersrelaterad brottslighet LÄRARHANDLEDNING Hedersrelaterad brottslighet Illustration: Anders Worm Innehåll Lärarhandledning för en fallstudie om vad som händer när en närstående slår eller utsätter en familjemedlem för andra sorters

Läs mer

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Målområde 1 - Örebro kommun ska skapa förutsättningar för att hbtperspektivet finns med i det fortsatta arbetet för alla människors

Läs mer

Materialguide. för projektet Det handlar om kärlek

Materialguide. för projektet Det handlar om kärlek Materialguide för projektet Det handlar om kärlek Projektet Det handlar om kärlek drivs av Rädda Barnen i samverkan med Länsstyrelsen Östergötland. För att arbeta utifrån projektidén krävs att alla involverade

Läs mer

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning

Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Transperspektiv på verksamheten Normkritik, hbtq och transfördjupning Vierge Hård RFSL Ungdom vierge@rfslungdom.se Transformering.se Normer Vad är en norm? osynlig regel, förväntningar på hur det ska vara

Läs mer

Inledning. Version på lätt svenska

Inledning. Version på lätt svenska Inledning Version på lätt svenska HBTQ Hbtq är ett paraplybegrepp, eller ett samlingsnamn, för homosexuella (h), bisexuella (b), transpersoner (t) och andra personer vars identitet är queer (q). Inom vården

Läs mer

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin

Ska vi ses? Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Mårten Melin sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Maria sitter på tåget och ska åka till sin mormor i Göteborg. Mittemot Maria sitter en jättesnygg tjej som läser dikter. Det brukar Maria också göra.

Läs mer

relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn bemötande

relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn bemötande SÄFFLE KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Kortversion Herrgårdsgymnasiet och Särgymnasiet 2014/2015 relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande

Läs mer

Oskuld och heder En undersökning av flickor och pojkar som lever under hedersrelaterad kontroll i Stockholm stad omfattning och karaktär

Oskuld och heder En undersökning av flickor och pojkar som lever under hedersrelaterad kontroll i Stockholm stad omfattning och karaktär STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för social arbete Astrid Schlytter, Sara Högdin, Mariet Ghadimi, Åsa Backlund och Devin Rexvid Oskuld och heder En undersökning av flickor och pojkar som lever under

Läs mer

(L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner

(L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner (L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner Homo -bi eller heterosexualitet handlar om sexuell läggning. Transbegreppet handlar om hur man överskrider normer kring könsidentitet (upplevt kön)/könsuttryck

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som verkar för kvinnors och flickors rättigheter och frigörelse,

Läs mer

Unga, maskulinitet och våld

Unga, maskulinitet och våld Unga, maskulinitet och våld Jämställdhetsarbete i Skolan Göteborg 17 november 2014 Karen Austin Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Regeringsuppdraget En studie som analyserar: 1) Tjejers och

Läs mer

Vad är det för skillnad på att strula och hångla?

Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Vad är det för skillnad på att strula och hångla? Om man mår dåligt och inte vill prata med någon face to face vad gör man då? Hjälp kondomen sprack i går när jag och min flickvän hade sex, har hört att

Läs mer

VÅGA PRATA SEX MED BARNEN OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA

VÅGA PRATA SEX MED BARNEN OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA - OTTARS FÖRÄLDRASKOLA Vad gör man om man sitter på en fin middag när ens barn plötsligt utbrister Min pappa har en jättestor snopp!. Journalisten och författaren Hillevi Wahl frågade sexualupplysare,

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER Mullsjö kommuns socialtjänst Revideras 2012 Antagen av kommunstyrelsen 20090826 1 Våld i nära relationer och barn som bevittnar våldet Handlingsplanens syfte och

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Min första kärlek DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Min första kärlek handlar om förälskelse, flirt och de första trevande stegen i ett förhållande. Berättelsen som utspelar sig i Bagdad visar också vilka olika utgångslägen

Läs mer

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag

SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag SEXUALUNDERVISNING PÅ LÄTTARE SVENSKA Lektionsunderlag 1 INNEHÅLL Om lektionsunderlaget 4 Ord om sexualitet 5 Kropp och sex 47 Berättelser och exempel 105 Övrigt material 209 OM LEKTIONS UNDERLAGET I detta

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och inte i en relation? Vad kan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola Plan mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan 2013/2014 Gäller för Strömsunds Förskola Blomslingans förskola Reviderad oktober 2013 Vår hållning All personal på Strömsunds Förskolor,

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Makt, kultur, sexualitet

Makt, kultur, sexualitet Makt, kultur, sexualitet Hur hänger det ihop? Handledning för dialog med ungdomar Ett dialogprojekt med ungdomar från gymnasieskolor i Göteborg av ungdomsmottagningarna i Göteborg 2006 Makt, kultur, sexualitet

Läs mer

2002. Då hade hon umgåtts

2002. Då hade hon umgåtts Tonår. Pubertet. Högstadiet. För många innebär de orden en känsla av frihet, och en övertygelse om att kunna erövra världen. Hos andra väcker de en känsla av otillräcklighet, osäkerhet eller oro. Oavsett

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen

SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN. Mina Gäredal Edward Summanen SEX MOT ERSÄTTNING BLAND UNGA SOM BRYTER MOT HETERONORMEN Mina Gäredal Edward Summanen Unga hbtq-personer som har sex mot ersättning Från Osynliga synliga aktörer 13 personer mellan 15 och 25 år som inte

Läs mer

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd

Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Unga, sex och nätet Om Ungdomsstyrelsen Tar fram och förmedlar kunskap om ungas levnadsvillkor för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd Tar fram och förmedlar kunskap om det civila samhällets

Läs mer

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET

Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET Hbtq-perspektiv PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE I FÖRENINGSLIVET 1 (8) Inledning En trygg miljö utan sexuella kränkningar och övergrepp är en förutsättning för att ha tillgång till demokratisk delaktighet och all

Läs mer

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD

PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD PARTNERVÅLD Vägledning OBS! Om du använder det här avsnittet som en separat del, se också inledningen till föregående avsnitt (Våld mot barn) som också berör våld i nära relationer

Läs mer

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 14 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidan Vision 3 Diskrimineringsgrunder : 3-6 - Kön - Etnisk tillhörighet - Religion och annan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Banafjälskolan 2012-2013. förskolan. Version: 20120117

Likabehandlingsplan. Banafjälskolan 2012-2013. förskolan. Version: 20120117 Banafjälskolan förskolan 2012-2013 Version: 20120117 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Vår vision på Banafjälskolan... 3 2. Bakgrund... 4 3. Främjande och förebyggande arbete... 4 3.1 Planerade

Läs mer

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 5 Bilaga till plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Begrepp Diskriminering Diskriminering är

Läs mer

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Du ska kunna: 0. Hur du skulle göra om du behövde prata med sjukvården om något som har med sex och samlevnad att

Läs mer

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017 Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Tyresö kommun 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Inriktning... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 3 2.3 Målgrupp...

Läs mer

Det är bara att lämna honom. och andra missuppfattningar om mäns våld mot kvinnor

Det är bara att lämna honom. och andra missuppfattningar om mäns våld mot kvinnor Det är bara att lämna honom och andra missuppfattningar om mäns våld mot kvinnor Det är bara att lämna honom och andra missuppfattningar om mäns våld mot kvinnor 2007 Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge

ASI fördjupningsdag Familj och umgänge ASI fördjupningsdag Familj och umgänge Dagordning 9.00-9.30 Inledning 9.30-10.00 Fika 10.00-10.45 Frågorna i Familj och Umgänge 10.45-10.50 Bensträckare 10.50-11.30 Övning 11.30-12.00 Sammanfattning och

Läs mer

att vara - funktionsnedsatt och leva i en hederskultur TRIPPELT UTSATT

att vara - funktionsnedsatt och leva i en hederskultur TRIPPELT UTSATT att vara - funktionsnedsatt och leva i en hederskultur TRIPPELT UTSATT En kortfattad vägledning kring arbete och bemötande av personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsätts för hedersrelaterat

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014 Det handlar om kärlek Läsåret 2013/2014 I samarbete med 2 Sammanfattning av resultatet Totalt har 2 716 elever svarat på enkäten före skolveckan och 1 698 elever har svarat på enkäten efter skolveckan.

Läs mer

www.tris.se info@tris.se

www.tris.se info@tris.se TRIS- tjejers rätt i samhället: Bildades 2002 i Uppsala Ideell organisation Partipolitiskt och religiöst obunden Arbetar förebyggande och akut mot hedersrelaterat förtryck och våld Arbetar lokalt och nationellt

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsområde: Norr PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖR OCH UPPRÄTTAD AV: Hovgårdsskolan År 2011 2012 Ansvarig rektor: Annika Rylander PLANENS SYFTE: Förbud mot diskriminering

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN Öppenhet handlar inte om att visa upp och mani festera min sexuella läggning. Öppenhet för mig handlar om att slippa behöva dölja vem jag

Läs mer

Det är %!# % inte okej!

Det är %!# % inte okej! Det är %!# % inte okej! - diskussionsmaterial för olika tillfällen Just nu läser du ett material som är väldigt bra att ha med på läger och på kurser både för gamla och nya medlemmar och för lägerledare.

Läs mer

Hedersrelaterat våld. Handlingsplan för individ- och familjeomsorgen i Falköpings kommun

Hedersrelaterat våld. Handlingsplan för individ- och familjeomsorgen i Falköpings kommun Hedersrelaterat våld Handlingsplan för individ- och familjeomsorgen i Falköpings kommun Handlingsplan mot hedersrelaterat våld för Falköpings socialtjänst I Falköpings kommun finns personer som är utsatta

Läs mer

var går gränsen? var går gränsen?

var går gränsen? var går gränsen? Det här är en bok som riktar sig till dig som har funderingar kring eller vill veta mer om var gränsen går, vad som är okej sex och vad som inte är det. Hur märker man när någon vill ha sex och hur märker

Läs mer

En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås?

En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås? En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås? Det handlar om Kärlek i Västerås under perioden mars 2011 till juni 2012. Sammanställd av Maria Thisell, projektledare. Förord Det

Läs mer

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy Skapat den Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International

Läs mer

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier.

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. 1 Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. Denna handlingsplan ska verka som styrdokument för träffpunkterna

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se)

Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se) Transpersoner - en del av HBT-familjen! Alexandra Milton (alexandra@rfsl.se) Alexandra Milton, 29 Bor i Stockholm Yrkesofficer i Flygvapnet sedan 1996 Lunds universitet - statskunskap 2 år i RFSL:s förbundsstyrelse

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle 1. VISION Hjoggböle är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga. Där personal och barn känner arbetsglädje

Läs mer

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Att vara tonåring är härligt. Men det kan också kännas stressigt. Under dessa år händer mycket med din kropp och ditt sätt att tänka.

Läs mer

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL?

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? KÄNNER DU IGEN DIG? ÄR DU OROLIG ATT DU...... inte får gifta dig med vem du vill?... inte får vara kär i någon av samma kön?... inte kan skilja dig om du redan är gift?

Läs mer

TRIS TJEJERS RÄTT I SAMHÄLLET

TRIS TJEJERS RÄTT I SAMHÄLLET TRIS TJEJERS RÄTT I SAMHÄLLET OM HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING WWW.TRIS.SE INFO@TRIS.SE TRIS TRIS Bildades 2002 i Uppsala Ideell organisation Partipolitiskt

Läs mer

Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld

Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Slidkransen Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Text Anna Knöfel Magnusson RFSU Faktagranskad av Lena Marions Illustrationer sid 4, 9, 10, 13, 15, 16, 18 Lottis Karlsson Illustration sid 7 Eva

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK HEDERSRE VÅLD OCH FÖRTRYCK Många drömmer om att resa utomlands. Andra drömmer om att slippa resa utomlands. Många ungdomar riskerar att hindras från att leva det liv som de har rätt till enligt både svensk

Läs mer

abc om hbt till sfi 1

abc om hbt till sfi 1 abc om hbt till sfi 1 Inledning Vad är heteronormen? A Idag talar man ofta om heteronormen. Det är ett sätt att flytta fokus från det som avviker homosexualitet till exempel till att istället titta på

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15 Likabehandlingsplan Förskolan Växthuset 2010-06-15 Tankarna nedan utgör förskolans värdegrund och ska synas i det dagliga arbetet. De tillsammans med lagtexter (se nedan) bildar tillsammans grunden för

Läs mer