Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: Vattenmyndighetens kansli Kalmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen."

Transkript

1 Sändlista: Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr: Vattenmyndighetens kansli Luleå vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västernorrlands län Samrådssvar dnr: Vattenmyndighetens kansli Härnösand vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: Vattenmyndighetens kansli Västerås vattenmyndigheten.vastmanland@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: Vattenmyndighetens kansli Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samrådssvar dnr: Vattenmyndigheten i Västerhavet Göteborg vattenmyndigheten.vastragotaland@lansstyrelsen.se Mall-id: MEP-0011, Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 Esplanaden 3A FE 124 Telefon Sundbyberg Sundbyberg Frösön Fax kemi@kemi.se

2 Remissvar om samråd kring Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer och Förslag till åtgärdsprogram med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning för Sveriges fem vattendistrikt. Sammanfattning Kemikalieinspektionen kommentarer bara vissa delar av det omfattande samrådsmaterialet och lämnar ett likalydande svar till alla vattendistrikten. De huvudsakliga synpunkterna är: Kemikalieinspektionen är tveksam till hur man klassificerat grundvatten och föreslår att Vattenmyndigheten inte anger ett vatten som god status om inte alla efterfrågade parametrar har mätts. Kemikalieinspektionen efterlyser också en tydligare förklaring till varför grundvattnens status riskerar att försämras i hög grad. Kemikalieinspektionen saknar åtgärdsförslag mot förekomst av högflourerade ämnen. Riktvärden/bedömningsgrunder finns bara för ett litet antal av de ämnen som är i omlopp, de mer kända problematiska ämnena. Kemikalieinspektionen betonar därför att överskridande av gränsvärden för enskilda ämnen inte enbart ska leda till åtgärder för det specifika ämnet utan bör ses som en indikation på ett eventuellt generellt problem. Kemikalieinspektionen saknar en analys av i vilka delar Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning och informationsinsatser behöver utvecklas eller kompletteras. Åtgärdsförslagen ger en felaktig bild av Kemikalieinspektionens ansvarsområde när det gäller tillsynsvägledning. Kemikalieinspektionen anser att kostnader för styrmedel i den samhällsekonomiska analysen bör vägas mot samhällsnyttorna, löpande i texten för att få en mer överblickbar konsekvensanalys. Kemikalieinspektionen. Generellt Kemikalieinspektionen har inte den lokalkännedom som krävs för att kunna kommentera de upprättade miljökvalitetsnormerna eller åtgärdsprogrammen per åtgärdsområde för de olika distrikten. Kemikalieinspektionen har därför valt att avstå från att svara enligt de frågeställningar som föreslås i läsanvisningarna och i stället enbart kommenterat det åtgärdsförslag som är riktat till myndigheten, samt generella frågor i de avsnitt i samrådshandlingarna som rör miljögifter. Kemikalieinspektionen lämna ett likalydande remissvar till de fem Vattendistrikten. 2 (8)

3 Kommentarer på de olika samrådshandlingarna för vattendistrikten: 1. Förslag till förvaltningsplan för X vattendistrikt: Avsnitt En utmaning värd att kämpa för Vattentäkter och vattenverk har stängts på grund av förekomst av högflourerande ämnen (bland annat PFOS) som misstänks komma från brandbekämpningskemikalier. Detta bör nämnas här. Kapitel Kartläggning och analys av grundvatten, avsnitt Statusklassificering en bedömning av vattnets tillstånd I avsnittet står att Eftersom majoriteten av grundvattenförekomsterna saknar övervakning av kemiska parametrar har de förekomster som saknar information om vattenkemi klassificerats till god status. Kemikalieinspektionen anser att det inte förefaller vara rimligt att klassificera som god status om de parametrar som anger kriterierna för denna klassning inte har analyserats. Kemikalieinspektionen föreslår att Vattenmyndigheten i dessa fall istället anger statusen som inte analyserat. Kapitel Kartläggning och analys av grundvatten, avsnitt Påverkanskällor och riskbedömning I avsnittet redovisas en riskbedömning angående hur många grundvatten som riskerar att inte uppnå god kemisk status till I alla vattendistrikt är denna siffra betydligt högre (i de flesta fall ca 10 gånger) jämfört med statusklassningen för Detta får ses som en anmärkningsvärd riskerad försämring. Skälen till de förväntade höga siffrorna för 2021 anges vara befarad spridning av miljöfarliga ämnen från förorenade områden, användning av bekämpningsmedel på jordbruksmark samt risk för påverkan från ovanliggande infrastruktur och tätbebyggda områden. i) Befarar Vattenmyndigheten alltså att dessa påverkansfaktorer kommer att öka markant eller ii) beror den befarade stora ökningen av grundvatten som inte uppnår god kemisk status på fördröjande funktioner i marken eller iii) beror den befarade försämringen på att grundvattenförekomsterna kan vara felklassade i dag (i enlighet med kommentaren ovan) eller iv) beror det på något annat? Skälet/-en till den förväntade försämringen bör framgå. Detaljsynpunkt Tabellen B6 förefaller vara fel i förvaltningsplanen för Bottenhavets förvaltningsdistrikt. Siffrorna i tabellen stämmer inte med texten ovanför. 2. Förslag till miljökvalitetsnormer för X vattendistrikt Kemikalieinspektionen avstår från att lämna synpunkter på dessa dokument. 3. Förslag på åtgärdsprogram för X vattendistrikt Generellt Kemikalieinspektionen saknar mätningar och åtgärdsförslag avseende högflourerade ämnen i ytvatten såväl som grundvatten. Det står under kapitel Miljögigfter i yt- och grundvatten att PFOS i grundvatten kommer att beaktas i ett preliminärt 3 (8)

4 åtgärdsprogram vid slutet av Förekomst av högflourerade ämnen har på senare tid uppmärksammats stort och vattenverk har fått stängas på grund av förekomst av dessa ämnen. Kemikalieinspektionen anser att mätningar av PFOS och andra högflourerade ämnen behöver sättas in så snart som möjligt och det vore önskvärt om åtgärder mot förekomst av dessa i både yt och grundvatten förslogs redan i programmet för Flera av de föreslagna åtgärderna för myndigheterna handlar om tillsynsvägledning. Kemikalieinspektionen saknar en analys av hur/vad som behöver kompletteras i befintlig tillsynsvägledning. Tillsynen är främst inriktad på att kontrollera och åstadkomma rättelser i förhållande till gällande bestämmelser. Det finns idag lagstiftning som syftar till att säkerställa en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön vid användning av kemikalier (Reach, Växtskyddsmedelsförordningen, Biocidförordningen etc). Implementeringen av dessa regelverk går emellertid långsamt och de utgör inte heller en garanti för att ämnet inte kan förekomma i miljön i halter som kan innebära en risk för ekosystemen. Till exempel krävs av en registrant enligt Reach endast en bedömning av den exponering som dess egen produktion/användning bidrar till, det vill säga det sker ingen automatisk sammanvägning av utsläpp från all användning av ett kemiskt ämne. Kemikaliesäkerhetsbedömningarna som tas fram inom Reach bygger också ofta på generiska antaganden som inte alltid tar hänsyn till lokala förhållanden. Flödet av kemikalier via importerade varor är därutöver dåligt reglerat. Kemikalieinspektionen ser därför att det finns ett utredningsbehov när det gäller hur man kan utveckla kopplingen mellan vattendirektiven och kemikalielagstiftningen bland annat så att överskridanden av miljökvalitetsnormer kan utlösa övervägande om strängare användningsvillkor/begränsningar (utöver de begränsade möjligheter som redan finns för till exempel bekämpningsmedel). Det finns väldigt många ämnen i omlopp där kunskapen om hälso- och miljöeffekter är bristfällig. Riktvärden/bedömningsgrunder har satts för ett mindre antal kända problematiska ämnen. Kemikalieinspektionen vill därför betona vikten av att överskridande av gränsvärden för enskilda ämnen inte enbart leder till åtgärder för det specifika ämnet utan det bör övervägas om överskridandena beror på systematiska problem. Exempel på sådana problem kan vara felaktig hantering av bekämpningsmedel eller otillräckliga tekniker och uppströmsarbete i avloppsreningssystemen. Kemikalieinspektionen, åtgärd 1 I åtgärdsprogrammet presenteras en åtgärd som är direkt riktad till Kemikalieinspektionen: Kemikalieinspektionen behöver ge länsstyrelserna och kommunerna tillsynsvägledning inom kemikalieområdet, speciellt för växtskyddsmedel och biocider, samt informera allmänheten om hur man miljömässigt använder kemiska produkter, särskilt för de produkter som innehåller ämnen som har en negativ påverkan på vattenmiljön. 4 (8)

5 Kemikalieinspektionen saknar en analys av i vilka delar inspektionens tillsynsvägledning och information behöver utvecklas eller kompletteras och har därför svårt att lämna konkreta synpunkter på förslaget. Angående Kemikalieinspektionens tillsynsvägledning: Kemikalieinspektionen ger tillsynsvägledning enligt Miljötillsynsförordningen (2011:13) och tar fram planer för tillsynsvägledning i enlighet med förordningen. Utförda aktiviteter och resultat redovisas bland annat i Kemikalieinspektionens årsredovisning. Inspektionen deltar också i Tillsyns- och föreskriftsrådets arbete med att utveckla tillsynsvägledningen. Kemikalieinspektionens ansvar för tillsynsvägledning innefattar enligt förordningen endast frågor om utsläppande på marknaden, införsel och utförsel av kemiska produkter, biotekniska organismer och varor samt allmänhetens hantering av sådana produkter, organismer eller varor. Andra frågor som till exempel hantering och spridning av bekämpningsmedel ligger inom andra tillsynsvägledande myndigheters område. Sammanfattningen i tabellen Koppling mellan fysisk åtgärd och de åtgärder som är riktade till myndigheter och kommuner samt föreslagen omfattning och effekt är därför inte korrekt (se nedan). Kemikalieinspektionens tillsynsavdelning genomför seminarier för kommuner och länsstyrelser, tillhandahåller vägledningsmaterial och svarar på frågor från kommunerna. Dessutom genomförs samverkansprojekt med kommuner och länsstyrelser ungefär var artonde månad. Inom området växtskyddsmedel och biocider har Kemikalieinspektionen varit med och genomfört samverkansprojekt tillsammans med andra statliga myndigheter med ansvar för tillsynsvägledning och kommunerna 2010/11 och Angående Kemikalieinspektionens information till allmänheten: Kemikalieinspektionen gör ibland riktade informationsinsatser för ämnen som har negativ påverkan på vattenmiljön (till exempel broschyr om båtbottenfärger och nätverk för att stärka kompetensen kring högfluorerade ämnen i dricksvattnet). I övrigt informerar myndigheten, via olika kanaler, allmänheten om hur man använder kemiska produkter för att förhindra spridning och effekter av hälso- och miljöfarliga ämnen. Här nedan ges några exempel. Ett av syftena med de klassificerings- och märkningsregler som gäller är att ge slutanvändaren, till exempel allmänheten, information om hur de ska använda produkten på ett säkert sätt och kunna göra informerade val av produkt. Tillsyn av och information om dessa regler är därför prioriterat i Kemikalieinspektionens egen tillsyn och tillsynsvägledning. Kemikalieinspektionens nya hemsida är under utveckling. Där finns en relativt ny del, KONSUMENT, som särskilt riktar sig till konsumenter i 5 (8)

6 syfte att informera om kemikalier i vardagen så att man kan göra medvetna val och hantera produkter på ett säkert sätt. Kemikalieinspektionen efterfrågar för närvarande synpunkter på denna sida och hur den skulle kunna utvecklas. Konsumentverket fick 2014 i uppdrag av regeringen att bygga och samordna en nationell upplysningstjänst för konsumentfrågor, Hallå konsument. Arbetet har skett i nära samverkan med tolv informationsansvariga myndigheter, däribland Kemikalieinspektionen. Webbplatsen innehåller information, guider och andra verktyg samt kontaktvägar. Hallå konsument öppnade den 31 mars och erbjuder hjälp via telefon, e-post, chatt, facebook och webbplatsen hallakonsument.se. Tjänsten syftar till att nå konsumenter i situationer där man som bäst behöver den. I regeringens uppdrag till Kemikalieinspektionen om handlingsplan för att genomföra strategin om en giftfri vardag och nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö har Kemikalieinspektionen bland annat fått i uppdrag att initiera ett nätverk för kommuner i syfte att informera och ta fram goda exempel på arbete med kemikalier. Nätverket ska särskilt fokusera på barn och unga vuxna. Kommunerna, åtgärd 8 Under denna åtgärd står det att Kommunerna behöver utveckla vatten- och avloppsvattenplaner. Det är svårt att förstå vad som innefattas i detta. Ingår det även uppströmsarbete när det gäller avloppssystemet och alternativa tekniker, såsom särskilda reningsåtgärder och till exempel separerande system? Sådana överväganden bör ingå i de utvecklade vatten- och avloppsvattenplanerna för att kunna få till stånd renare avloppsfraktioner. Påverkan per miljöproblem. Miljögifter i yt- och grundvatten Internationella regleringar och initiativ räknas upp i detta avsnitt. Här saknar Kemikalieinspektionen växtskyddsmedelsförordningen 1 och biocidförordningen 2. Weee- och ekodesigndirektiven 3, 4 bör kanske också nämnas. Tabell: Koppling mellan fysisk åtgärd och de åtgärder som är riktade till myndigheter och kommuner samt föreslagen omfattning och effekt 5 1 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG 2 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter 3 Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EG av den 4 juni 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk eller elektronisk utrustning. 4 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter 6 (8)

7 I tabellen beskrivs åtgärd Kemikalieinspektionen 1 som tillsynsvägledning för länsstyrelser och kommuner för till exempel miljöfarlig verksamhet, kontroll av märkning av varor, kemikaliehantering. Texten är missvisande eftersom hantering definieras i Miljöbalken (2011:734, 14:2 pkt 7), som en verksamhet eller åtgärd som innebär att en kemisk produkt eller bioteknisk organism tillverkas, bearbetas, behandlas, förpackas, förvaras, transporteras, används, omhändertas, destrueras, konverteras, saluförs, överlåts eller är föremål för något annat jämförbart förfarande. Kemikalieinspektionen har enligt Miljötillsynsförordningen (2011:13, 6 ) ansvar för tillsynsvägledning när det gäller frågor om utsläppande på marknaden, införsel och utförsel av kemiska produkter (utom för allmänheten där vi har ansvar för alla delar av hanteringen), men inte när det gäller övriga delar av hanteringen som till exempel användning, förvaring och tillverkning. För de delarna har andra statliga myndigheter ansvar för tillsynsvägledning beroende på vilken typ av verksamhetsutövare de är. Samhällsekonomisk konsekvensanalys per miljöproblem Strukturen i detta avsnitt är att kort beskriva referensalternativet och sedan beskriva kostnader för de olika styrmedel som svarar mot olika problem som miljögifter åstadkommer. Först i slutet av varje delkapitel vägs kostnaderna mot samhällsnyttorna under rubriken samhällsekonomisk nytta av åtgärder och god status. Samhällsnyttorna för åtgärder mot miljögifter i yt- och grundvatten beskrivs endast kvalitativt för de olika vattenmyndigheternas områden. Detta är fullt rimligt med tanke på svårigheterna att kunna göra en beräkning av samhällsekonomiska kostnader från utsläpp av miljögifter från diffusa utsläppskällor. Det vore dock önskvärt om samhällsnyttan av att förhindra utsläpp av miljögifter vägdes direkt mot kostnaderna för de föreslagna styrmedlen löpande i texten. Detta skulle underlätta för läsaren och bidra till att ge en mer sammanhängande och överblickbar konsekvensanalys, även om storleksordningarna på samhällsnyttorna enbart beskrivs kvalitativt. Vattenmyndigheternas upplägg gällande konsekvensanalysen är även väldigt fokuserat på respektive miljöproblem samt att styrmedel adresserar ett specifikt problem per styrmedel. De olika styrmedlen kan tilltala flera miljöproblem samtidigt, vilket kan klargöras tydligare. 4. Åtgärdsprogram per åtgärdsområde för X vattendistrikt Kemikalieinspektionen avstår från att lämna synpunkter på dessa dokument. 5 Är exempelvis tabell B11 i Förslag på åtgärdsprogram för Bottenhavets vattendistrikt 7 (8)

8 I detta ärende har enhetschefen Kent Wiberg beslutat. Helena Parkman har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har också enhetschefen Mats Forkman, Gustaf Eskhult, Stefan Gabring och Lina Wendt-Rasch deltagit. På Kemikalieinspektionens vägnar Kent Wiberg Helena Parkman 8 (8)

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag

Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag Kemikalieinspektionen inspekterar ditt företag KemI:s inspektionsverksamhet Kemikalieinspektionen, KemI, inspekterar företag som tillverkar* och importerar kemiska produkter, biotekniska organismer och

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 4.2.2.a H15-00127 Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Helena Bergström Senior utredare Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 2017-2019 Kemikalieinspektionens

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter Tjänsteutlåtande Miljöprojektledare 2013-04-08 Anna Åhr Evertson /08-590 97 354/ / Dnr: KS/2012:454 anna.ahr.evertson@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remiss samråd Arbetsprogram med tidtabell

Läs mer

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt.

14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. Bilaga 2 14 kap 6 : ordet endast i ändringsförslaget bör skrivas kursivt. 4 3 Ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel får inte föras in till Sverige från ett land utanför Europeiska unionen eller

Läs mer

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016 Anna Nylander Utredare Innehåll Kort om KemI och vad vi gör Giftfri vardag olika utmaningar Barns extra känslighet Vilka regler som gäller för

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Bekämpningsmedelsregistret

Bekämpningsmedelsregistret Bekämpningsmedelsregistret Lathund Mall-id: MAG-0007, 2014-10-22 Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 172 13 Sundbyberg Esplanaden 3A

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna?

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Så här får båtbottenfärg användas allmänna regler Under 2014 såldes 56 ton bekämpningsmedel/aktiv substans för användning i båtbottenfärger för fritidsbåtar.

Läs mer

Allergiframkallande ämnen i färg

Allergiframkallande ämnen i färg PM Datum 2016-02-16 - Allergiframkallande ämnen i färg Rapport från ett tillsynsprojekt 2015 Mall-id: MAG-0001, 2014-10-21 Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon &

Läs mer

Återrapportering från Kristinehamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Kristinehamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Kristinehamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan FAKTABLAD Kemikalieförteckning Checklista och exempel 2013-04-11 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga lösningar för att förbättra

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd upplysning Johan Axelman Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut bifall Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om dispens från

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN VOC-märkning Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl September 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen VOC-märkning

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar REMISSAMMANSTÄLLNING -11-13 537-1-7 Enligt sändlista Vår referens: Johanna Egerup - 9 Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Läs mer

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland

Nr 8/05 RIO 2005. Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland. Kalmar Stockholm Sörmland PM Nr 8/05 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt i Kalmar, Stockholm och Sörmland Fördelning av antalet inspekterade företag RIO 2005 32 20 Kalmar Stockholm Sörmland 80 RIO 2005 Regionala inspektionsprojekt

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

Yttrande. För att öka möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö till 2020 föreslår Läkemedelsverket följande kompletteringar:

Yttrande. För att öka möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö till 2020 föreslår Läkemedelsverket följande kompletteringar: Yttrande Charlotte Unger Verksamhetsområde Utveckling Datum:2012-09-17 Dnr: 56:2012/511675 Miljödepartementet Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Minska riskerna med farliga ämnen (SOU 2012:38)

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

L A N D S K A P S L A G om ändring av vattenlagen för landskapet Åland

L A N D S K A P S L A G om ändring av vattenlagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER 2010-XX-XX Parallelltexter till landskapsregeringens framställning Skydd av havsmiljön och motverkan av översvämningar!"# $%%&'( )%*+) *),!--"."(" L A N D S K A P S L A G om ändring av

Läs mer

Aktuellt om Reach-tillsyn

Aktuellt om Reach-tillsyn Aktuellt om Reach-tillsyn Barbro Sillrén Kemikalieinspektionen www.kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionens tillsynsansvar Erfarenheter av Reach-tillsyn Samverkansprojekt Vanliga brister i säkerhetsdatablad

Läs mer

Beskrivning av produktregistret

Beskrivning av produktregistret Statistik och flöden Eva Ljung 08-519 41 228 eva.ljung@kemi.se Kvalitetsdeklaration och beskrivning av källor till statistik i KemI-stat 2008-09-10 Beskrivning av produktregistret Innehåll EU-reglering

Läs mer

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14. kemikalieinspektionen.se

Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14. kemikalieinspektionen.se Plan för tillsynsvägledning för åren 2013-2015 TILLSYN 2/14 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under Miljödepartementet. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för

Läs mer

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22

Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv. Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Att leva med REACHur en miljöinspektörs perspektiv Miljöförvaltningen i Lunds kommun Matilde Törnqvist, Miljöinspektör AF-borgen 2011-09-22 Verksamhetsplanering Varje höst tar miljöförvaltningen fram en

Läs mer

Smycken i detaljhandeln - ett nationellt samverkansprojekt 2014

Smycken i detaljhandeln - ett nationellt samverkansprojekt 2014 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Dnr 2014-5841 Sida 1 (7) 2015-03-16 Handläggare Mari Fagerholm Telefon: 08-508 281 63 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-04-14 p. 23 Smycken i detaljhandeln

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 RUTINBESKRIVNING 1 (11) Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2014-01-30 3.0 Dokumenttitel Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen mooo Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers, Jurist 2014-06-30 Föreskrifter om ändring av s föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Denna promemoria avser ändringarna i 5

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto 2015 03 23 Albin G unnar son 5.1.2.a H15 03351 Sveriges Frö och Oljeväxtodlare Box 96 230 53

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning

HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning HANDLINGSPLAN BIM GREEN BOX www.bimgreenbox.org Databas för material och kemikalier inom bygg och anläggning 1 Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Nackdelar med analog informationshantering...4 Fördelar

Läs mer

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp Dnr MN-2012-0027 Dpl 545 sid 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2012-01-04 Linnea Broström, 054-540 46 67 Bengt Jonsson, 054-540 46 73 Miljönämnden Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

Svenska Naturskyddsföreningens yttrande över Läkemedelsverkets rapport Miljöpåverkan från läkemedel samt kosmetiska och hygieniska produkter

Svenska Naturskyddsföreningens yttrande över Läkemedelsverkets rapport Miljöpåverkan från läkemedel samt kosmetiska och hygieniska produkter Svenska Naturskyddsföreningen Swedish Society for Nature Conservation Box 4625, SE-116 91 Stockholm, Sweden Telefon:+46-8-702 65 00 Telefax: +46-8-702 08 55 Hemsida: www.snf.se E-mail: info@snf.se 2005-03-22

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället?

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Miljömålskonferens Kemikalier och Giftfri miljö Skåne 2014-03-14 Per Nordmalm Kemikalieinspektionen Vad kostar miljögifterna

Läs mer

Remissvar rörande remissomgång nr 2 om förslag till vägledning för prövning av användning av kemiska växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden

Remissvar rörande remissomgång nr 2 om förslag till vägledning för prövning av användning av kemiska växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden Er referens 2604-15 Havs- och vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Remissvar rörande remissomgång nr 2 om förslag till vägledning för prövning av användning av kemiska växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM98. Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM98. Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering Utrikesdepartementet 2016-06-23 Dokumentbeteckning KOM(2016) 289 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Upphandling av lekplatsmaterial

Upphandling av lekplatsmaterial Upphandling av lekplatsmaterial För att uppnå miljömålet, Giftfri miljö krävs det ett omfattande kontrollarbete rörande innehåll av farliga ämnen i kemikalier och varor. Det nationella miljömålet har införlivats

Läs mer

FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11. WSP Natlikan

FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11. WSP Natlikan FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga lösningar

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-03-19. Plats och tid Centrumhuset, Henån, Valön (7:an) torsdag 2015-03-19 kl. 08:15-13.00, 13.50-15.

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-03-19. Plats och tid Centrumhuset, Henån, Valön (7:an) torsdag 2015-03-19 kl. 08:15-13.00, 13.50-15. 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån, Valön (7:an) torsdag 2015-03-19 kl. 08:15-13.00, 13.50-15.30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell, ej 72 Peter Lanzén Raymond

Läs mer

Miljölagstiftningens förändring

Miljölagstiftningens förändring Miljölagstiftningens förändring Andrea Hjärne Dalhammar Stadsjurist, Miljöförvaltningen i Malmö stad Miljölagstiftningens förändring Andrea Hjärne Dalhammar Stadsjurist, Miljöförvaltningen i Malmö stad

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-09-03 Dnr 647-4281-10, Rs Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka strand Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./.

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker Juridiska sekretariatet Sofie Johansson Jurist Till: Sändlistan Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker A Allmänt

Läs mer

2003 och 2004. Landskrona

2003 och 2004. Landskrona Tillsyn hos tillverkare och importörer av kemiska produkter 23 och 24 Landskrona Sara Edlund Miljöinspektör Miljöförvaltningen Rapport 25:3 261 8 Landskrona rapport tillsyn tillverkare och importörer.doc

Läs mer

Kemikalieinspektionens tillsynsplan 2010

Kemikalieinspektionens tillsynsplan 2010 Tillsyn 3/10 Kemikalieinspektionens tillsynsplan 2010 Kemikalieinspektionen www.kemi.se Sundbyberg, februari 2010 Utgivare: Kemikalieinspektionen Rapporten finns som nedladdningsbar pdf på www.kemi.se

Läs mer

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12. Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12. Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0584-1 2010-01-12 Tillsynsprojekt- Kemikalier i detaljhandeln Titel: KID0910 Kemikalier i detaljhandeln 2009-2010 Författare: Utgiven av: Ylva Lundgren Granskad av Lena Åkesson

Läs mer

BESLUT. Sw^ishaemtal^cy 2015-07-13 5.1.2.a-H15-05514. Regnr Tillstånd och upplysning 4884 Isabella Danckwardt-Lillieström

BESLUT. Sw^ishaemtal^cy 2015-07-13 5.1.2.a-H15-05514. Regnr Tillstånd och upplysning 4884 Isabella Danckwardt-Lillieström KEMI Sw^ishaemtal^cy Tillstånd och upplysning Isabella Danckwardt-Lillieström Delgivningskvitto Lantbrukarnas riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Miljötillsynsförordning (2011:13)

Miljötillsynsförordning (2011:13) Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Allmänt om miljötillsynen 1 [4181] Denna förordning är meddelad 1. med stöd av 26 kap. 5 miljöbalken i fråga om 1 kap. 4, 2. med stöd av 26

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Bekämpningsmedel. 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Bekämpningsmedel. 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen Miljö- och hälsoskyddskontoret Bekämpningsmedel 2008:1 Tillsyn av bekämpningsmedel 2008 - ett samverkansprojekt med Kemikalieinspektionen Inventeringen är utförd av Miljö- och hälsoskyddskontoret, Norrköpings

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar NR 1 / JUNI 2015 WWW.UNEP.ORG/10YFP WWW.SCPCLEARINGHOUSE.ORG WWW.NATURVARDSVERKET.SE/10YFP Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar Visst är det viktigt att tänka på hur vi lever, hur

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Sammanfattning Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten är en gruppering av de sjutton kustvattenförekomsterna Hossmoviken, Västra sjön, S n Kalmarsund,

Läs mer

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Anvisningar Enligt mallen ska kontrollverksamheten ses över och bedömas på två nivåer: Aggregerat

Läs mer

Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel

Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel 2008-12-08 Kemikalieprojekt Med inriktning på kontroll av bekämpningsmedel Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Agneta Gustafsson Inger Nygren Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i har under våren

Läs mer

Remissyttrande. Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning

Remissyttrande. Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning Miljödepartementet Ert dnr M2003/3979/Knb 103 33 Stockholm Vårt dnr 327/2003 Stockholm, 2004-03-17 Remissyttrande Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning REACH Föreningen Svenskt Näringsliv

Läs mer

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Eva Sandberg Internationella enheten Avdelningen för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Kemikalieinspektionen Det handlar om. Lagstiftning

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) 1 (6) Dnr AD 1120/2015 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) (dnr Ju2015/3364/L6) Inledning Bolagsverket

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Roller & tillsynsansvar

Roller & tillsynsansvar Roller & tillsynsansvar Nedan följer ett antal exempel med verksamheter som på olika sätt hanterar kemiska produkter. Identifiera vilka roller verksamhetsutövaren har enligt Reach respektive enligt miljötillsynsförordningen.

Läs mer

Riktlinjer kemisk bekämpning

Riktlinjer kemisk bekämpning Riktlinjer kemisk bekämpning Fastställd av miljönämnden 2014-02-18 6 Dnr. 2014-MN0017 Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg Tel: 0120-830 00 Fax: 0120-352

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan Till Vattenmyndigheten i 2013-05-30 Södra Östersjön Norra Östersjön Västerhavet Bottenhavet Bottenviken Synpunkter på Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 14.12.2004 PE 350.212v02-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi. 14.12.2004 PE 350.212v02-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 14.12.2004 PE 350.212v02-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 7-31 Förslag till yttrande Reino Paasilinna Skydd för grundvatten

Läs mer

Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden

Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden Yttrande Sida 1 av 8 Naturvårdsverket fordjupadutvardering@naturvardsverket.se Ärendenr NV-02549-15 Angående Fördjupad utvärdering av Sveriges miljömål 2015 fokusområden Beskrivning av ärendet Naturvårdsverket

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala Kommittédirektiv Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi Dir. 2016:3 Beslut vid regeringssammanträde den 14 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åhlman Michael Datum 2015-11-02 Diarienummer KSN-2015-1467 Kommunstyrelsen Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Läs mer

Återrapportering av lämnade viktigare yttranden från SGU, kvartal 4 2015

Återrapportering av lämnade viktigare yttranden från SGU, kvartal 4 2015 2015 YTTRANDE 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2016-01-25 21-2525/2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2014-12-18 N2014/5263/FIN, N2014/5269/KLS Näringsdepartementet

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön REMISSYTTRANDE 2015-04-20 Ert datum 2015-02-01 Ert dnr 3563-14 Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 Göteborg God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön Sveriges Fiskevattenägareförbund har

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 Ref Göran Kihlstrand, LRF Skåne Vattenmyndigheten för Södra Östersjön dnr 537-5346-2014 Vattenmyndigheten för Västerhavet Dnr 537-34925-2014 Remissvar till

Läs mer

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Karate 2,5 WG, reg nr 4164

Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Karate 2,5 WG, reg nr 4164 Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto BESLUT Datum 2015-06-12 Er referens Agneta Sundgren Lantbrukarnas Riksförbund Att: Agneta Sundgren 105 33 Stockholm Diarienr

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Säkerhetsdatablad då och nu. Arbetsmiljöingenjörens arbete?

Säkerhetsdatablad då och nu. Arbetsmiljöingenjörens arbete? Säkerhetsdatablad då och nu Hur kommer REACH att påverka Arbetsmiljöingenjörens arbete? Produktregistret. Anmälan av kemiska ämnen och produkter. Först välkända ämnen. Färger först på 90 talet. Statistiska

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning 03 DOM 2013-06-11 Meddelad i Stockholm Kemikalieinspektionen Sida 1 (3) Mål nr 2141-13 mändi. mk. 2013-06- 1 3 KLAGANDE Eva-Maria Fasth Box 47014 100 74 Stockholm Saknr

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

JC 2014 43 27 May 2014. Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA)

JC 2014 43 27 May 2014. Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) 1 Innehåll Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn

Läs mer