Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram Sigtuna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram 2012-2016 Sigtuna kommun"

Transkript

1 Nya Moderaternas Bostadsförsörjningsprogram Sigtuna kommun

2 In n eh åll 1 INRIKTNING FÖR BEBYGGELSE, STRUKTUR OCH GESTALTNING Var får vi bygga? Var vill vi bygga? Hur vill vi bygga? När vill vi bygga? ATT BYGGA FÖR ETT TRANSPORTEFFEKTIVT, HÅLLBART OCH TRYGGT SAMHÄLLE Kommunen är huvudaktör för samhällsbyggandet Bygg för en transporteffektiv kommun Främja utvecklingen inom det ekonomiska, sociala och tekniska området Infrastruktur och hållbarhet BOENDE FÖR ÄLDRE Befolkningsutveckling bland de äldre Kvarboende - möjlighet att bo kvar i sitt hem Nyproduktion och tillgänglighet Seniorboende Trygghetsboende Särskilt boende BOSTÄDER INOM HANDIKAPPOMSORGEN OCH SOCIALPSYKIATRIN Allmänt Handikappomsorgen Socialpsykiatrin BOSTADSBYGGANDETS PÅVERKAN PÅ FÖRSKOLA OCH SKOLA Inledning Förskola Skola PÅGÅENDE OCH FRAMTIDA PROJEKT I SIGTUNA KOMMUN I appen dix 1. Beskrivning av byggprojekt

3 1 INR IK TNING FÖR BEBYGGELSE, STR UK TUR OCH GESTALTNING I ett kommunalt bostadsförsörjningsprogram pekar kommunen ut områden som kan bli aktuella för bostadsbebyggande. Kommunen ska i dessa områden ha en planberedskap för kommande projekt. Dessa områden ska överensstämma med kommunens gällande översiktsplan. Från Nya Moderaternas sida har vi under lång tid fört fram att kommunen måste utarbeta en ny översiktsplan. Nu har kommunfullmäktige beslutat att en aktualisering av den nuvarande planen som beslutades 2002 ska göras. De framtagna dokumenten Ortsanalyserna för tätorterna Sigtuna och Märsta innehåller underlag för planering av kommunens framtida bostadsbyggande liksom den Trafikstrategi som togs fram under Kommunens bostadsbyggande ska grundas på en helhetssyn. Viktiga faktorer är bl.a. befolkningsutveckling, näringslivets förändringar och kravet på ett hållbart samhälle tillsammans med god infrastruktur och kollektivtrafik. Varje kommundel ska få utvecklas utifrån sina starka sidor, sin kulturella identitet och utifrån sina förutsättningar. Kommunens framtida utveckling måste följa strategier från en övergripande vision, vidare till kommunikation och service till ett planerat bostadsbyggande. Sigtuna kommun ska återta initiativet till var och hur vi ska bygga. Förutsättningar ska vidare finnas för infrastruktur och service. När byggnationerna ska ske är sedan upp till marknaden att besluta om i takt med efterfrågan. Dock bör krävas att områden inte lämnas ofullständiga under längre tid. Modraternas bostadsförsörjningsprogram måste därför ses mot bakgrund av ovanstående osäkerhetsfaktorer. De frågor kommunen måste ställa sig är Var får vi bygga? - möjliga områden att exploatera? Var vill vi bygga? - strategi för vårt samhälles utveckling Hur vill vi bygga? - vilken typ av bostäder. När vill vi bygga?

4 1.1 V ar får v i by gga? Vi har stora restriktioner som influensområdet för Arlandas flygplats, kulturhistoriska restriktioner, Försvarsmakten och strandskyddet som styr var vi inte får bygga. 1.2 V ar v ill v i by gga? Denna fråga är avgörande för hur vi vill leva i vår kommun i framtiden. Kommunen ska klargöra var vi vill bygga och inriktningen på byggnationen och därefter bjuda in olika byggbolag att komma med förslag. Vi måste för varje nytt område klargöra miljöaspekter i form av t ex buller, utsläpp och platsens karaktär. Vi måste också se på kommunens infrastruktur samt kommunal och kommersiell service. Det är även väsentligt att helheten beaktas och att konsekvenserna i stort analyseras. Vi ser det viktigt att varje del av kommunen får växa och utvecklas efter sina förutsättningar, sin karaktär och i sin egen takt. Detta gäller såväl Rosersberg, Valsta, Märsta, Sigtuna Stad och inte minst vår landsbygd. Kommunen ska erbjuda attraktiva möjligheter till boende. Kvalitetsbegreppet ska vara vägledande såväl vad gäller själva byggandet som vad gäller de boendes närhet till barnomsorg, skolor och service. 1.3 Hu r v ill v i by gga? Nya Moderaterna vill att följande förutsättningar ska vara vägledande för det fortsatta bostadsbyggandet i Sigtuna kommun. Antalet nya bostäder ska anpassas till befolkningsutvecklingen, vilket förutsätter en genomsnittlig planberedskap på cirka bostäder per år. För all ny bebyggelse ska konsekvensbeskrivningar tas fram som belyser byggandets påverkan på klimat, infrastruktur, natur- och kulturmiljöer samt invånarnas socioekonomiska villkor. Bebyggelseutveckling ska ske utifrån ett ställningstagande kring trafikens påverkan på miljön och i första hand genom en komplettering av tätorten Märsta och stadsdelen Valsta samt utefter stråket Märsta Valsta Steningehöjden. Förutsättningen för utvecklingen är att kommunen har en god planberedskap för nödvändiga infrastrukturåtgärder (vägar, gator, VA, IT mm) då nya bostadsområden planeras och byggs. Äldreboenden som omfattar senior- trygghets- och särskilda boende, ska anpassas efter den efterfrågan som finns och prognostiseras.

5 Affärs- och serviceverksamheter som inte är störande kan med fördel integreras med bostäder. Ny bebyggelse ska harmoniera med omgivningen. Bebyggelse ska planeras med tanke på att skapa ett gott socialt liv med hög trygghetsfaktor. Särskilda åtgärder för ungdomars inträde på bostadsmarknaden ska prioriteras. Ny- och ombyggnation bör bidra till ekologiskt hållbart boende. Detta förutsätter bland annat att ekologiska och miljövänliga material samt metoder används vid byggnation. Vid byggande på landsbygden ska stor hänsyn visas till kultur- och naturmiljöer. Vid ny- och ombyggnation ska hänsyn tas till en energianvändning som minskar energiförbrukningens påverkan på miljön totalt i kommunen. Vid nybyggnation av hyresrätter bör möjligheten till en utformning som möjliggör s.k. ägarlägenheter eftersträvas. Genom att, där så anses lämpligt, använda sig av arkitekttävlingar kan vi få både nyskapande och spännande byggnationer. 1.4 När v ill v i by gga? Bostadsbyggande ska ske när det finns eller förväntas efterfrågan. Nya områden ska inte påbörjas förrän närliggande projekt är slutförda. Krav ska därför ställas på byggbolagen att färdigställa sina åtaganden inom hela de områden som planerna omfattar.

6 2 ATT BYGGA FÖR ETT TR ANSP OR TEFFEK TIV T, HÅLLBAR T OCH TR YGGT SAMHÄLLE. K om m u n en är h u v u dak tör för sam h ällsby ggan det Kommunernas uppgift i samhällsplaneringen har skiftat de senaste tjugo åren från att uppföra mer eller mindre storskaliga samhällsbyggnadsprojekt ledda av staten till att förvalta det samhälle som byggts upp. Statens ansvar och roll som pådrivare av samhällsutvecklingen minskar och utvecklingen får mer en lokal innebörd. Det innebär att kommunerna, som står närmast invånarna, övertar rollen som samhällets huvudaktör när det gäller samhällsutvecklingen. När det gäller samhällsplaneringen och framtida byggnationer innebär detta att den kommunala utvecklingsplaneringen får en ökad betydelse. Samtidigt går utvecklingen mot att den nationella statens roll minskar och i den ökande globaliseringen ökar konkurrensen mellan länder, regioner, kommuner och städer. I storstadsregionerna är konkurrensen mellan kommunerna idag en verklighet. Konkurrensen möjliggör ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning, förbättrad infrastruktur, status av attraktiv inflyttningsregion mm. Men konkurrensen kan också betyda stagnation, tillbakagång och marginalisering om inte prioriteringarna är de rätta. Det är därför viktigt att vi också samplanerar byggande och infrastruktur genom ett aktivt deltagande i den regionala planeringen, ex vis RUFS. Senare tidens forskning visar också att den kulturella sektorn har fått en ökad betydelse för människors val av boende och arbete. Samtidigt har trafikens påverkan på miljön under senare tid hamnat i fokus och detta innebär nya förutsättningar för hur den byggda miljön kan expandera. Fördelning mellan hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter bör slutligt bestämmas när man går in i detaljplaneringen av respektive utbyggnadsområde. Efterfrågan av de olika boendeformerna styrs av gällande konjunktur- och marknadsläge. Det är dock viktigt att möjliggöra boendealternativ för olika hushållstyper. En bostadsväxling inom orten/kommunen är eftersträvansvärd. Exempelvis bör möjligheter till billiga lägenheter sökas på de olika orterna i kommunen. 2.1 By gg för en tran sporteffek tiv k om m u n Som huvudaktör för den framtida samhällsutvecklingen har kommunerna ett stort ansvar inför kommande generationer. Att bidra till en gynnsammare utveckling när det gäller de koldioxidutsläpp som trafiken orsakar, måste prioriteras högre. Transporteffektiv samhällsplanering och minskat transportberoende är nödvändiga komponenter för att, i kombination med bättre bränslen och effektivare fordon, långsiktigt kunna minska utsläppen till hållbara nivåer. Bostadsförsörjningen ska därför tydligare integreras med kommunens övergripande samhällsplanering och med miljöpolitiken, trafikplaneringen och näringslivets utveckling.

7 Ett sätt att minska behovet av transporter är att försöka bygga bort zoneringen mellan boende, handel, arbete och fritid och integrera fler funktioner i redan befintliga områden. En integration av fler funktioner i bostadsområden underlättar också vardagen för funktionshindrade, äldre, barn och de som inte är bilburna och minskar också behovet av offentliga tjänster och service. I första hand handlar det om en förtätning och utveckling av Märsta tätort och stadsdelen Valsta. En förtätning innebär dock att man måste vara aktsam om de gröna kilar som finns insprängda i dessa områden. De är viktiga som lekytor för de yngre och rekreationsplatser för vuxna, särskilt våra pensionärer. Inom Sigtuna stad är det av största vikt att få en utveckling inom detaljhandel, kollektivtrafiken och att parkeringssituationen kan lösas. Allt kan inte integreras av olika orsaker i t ex industriområden eller på Arlandaområdet. Till sådana områden bör kollektivtrafikssystemet utvecklas, vilket skulle bidra till att arbetspendlingens belastning på miljön minskar. Trafikplaneringsfrågan och miljöpolitiken måste aktualiseras och moderniseras på flera områden. 2.2 Främ ja u t v eck lin gen in om det ek on om isk a, sociala och tek n isk a om rådet Kommunen kan också strategiskt arbeta för att främja utvecklingen inom det ekonomiska, sociala respektive det tekniska området. Här har näringslivets utveckling en stor inverkan. Kommunen kan på ett strategiskt sätt arbeta för att förbättra villkoren för näringslivet och öka kommunernas konkurrenskraft för nya etableringar. Att det inom kommunen finns möjlighet för nya företag att etablera sig kan möjliggöra också en utveckling inom det sociala området. Ett utvecklat näringsliv innebär en efterfrågan på utbildning och fler arbeten både inom utbildnings- och tjänstesektorn. Med väl utbildade invånare förbättras de ekonomiska villkoren för kommuninvånarna. Fler integrerade arbetsplatser bidrar också till att människor kan utveckla sitt kontaktnät och ha en social förankring i sin miljö. Att det sociala kapitalet utvecklas innebär att kommunen kan utvecklas i ett vidare sammanhang. Att människor känner självtillit och har en bild av en positiv social miljö minskar i allt väsentligt negativt och kriminellt beteende. 2.3 In frastru k tu r och h ållbarh et Kommunen ska också strategiskt arbeta för att nödvändig infrastruktur integreras i bebyggelsen då nya bostadsområden tillkommer. Då nya markområden tas i anspråk för bebyggelse är förändringen bestående sekler framöver. Infrastrukturen och bebyggelseutvecklingen har också en relativt långsam och trög omloppstid jämfört med övrig utveckling, eftersom dess kostnader är så stora. Det är därför nödvändigt att integrera sådan infrastruktur i nya bostadsområden som framstår som långsiktigt hållbara.

8 3 BOENDE FÖR ÄLDR E 3.1 Befolk n in gsu tv eck lin g blan d de äldre Sigtuna kommuns befolkning växer men åldersgruppen över 65 år påverkas ännu inte i så stor omfattning. Vid årsskiftet 2010/2011 utgjorde den gruppen 14,9 procent av befolkningen och prognosen fram till år 2016 är att andelen ökat till 15,1 procent. Allmänt är också att trenden att åldersgruppen över 65 år har allt bättre hälsa och kan bo kvar allt längre i sin ordinarie bostad. Andelen inom åldersgruppen 80 år och äldre ligger däremot stabilt och ökar endast från 3,1 procent till 3,4 procent fram till 2016, och en ökning kommer först efter K v arboen de - m öjligh et att bo k v ar i sitt h em En grundläggande trygghet för den enskilde är att bostaden ska kunna fungera även om man får någon typ av funktionshinder eller då man blir äldre och får balansoch/eller rörelsesvårigheter eller liknande. En viktig faktor är att även kunna vistas ute. Bostadsbeståndet i Sigtuna kommun är relativt modernt och har överlag en god tillgänglighet. Det finns dock en stor andel av de äldre bostäderna i flerbostadshus som är byggda i tre våningsplan och inte har hiss. De är byggda innan det fanns krav på hiss för trevåningsbebyggelse. Där är naturligtvis tillgängligheten sämre. Enkla anpassningar för att förbättra tillgängligheten inom den egna bostaden kan göras efter ansökan hos kommunen under förutsättning att åtgärden är bidragsberättigad enligt gällande lagstiftning. Som exempel kan nämnas åtgärder som att ta bort trösklar, bredda en dörr och göra duschplatsen mer tillgänglig. Samtidigt sker en spännande utveckling vad avser teknik som hjälpmedel för att tryggare kunna bo kvar hemma. En klar och tydlig trend under senare tid är att behov och efterfrågan på kvarboende ökar, då det blivit fler som ser som möjlighet att bo kvar hemma även om det krävs relativt omfattande ombyggnadsåtgärder för att kunna klara det. Kommunens kostnader för bostadsanpassningsbidrag visar därför en kraftig ökning, men å andra sidan är det stora kostnadsbesparingar som görs så länge det går att skjuta upp en flytt till särkilt vård- och omsorgsboende. En klar och tydlig trend under senare år är att behov och efterfrågan på kvarboende ökar, då det blivit fler som ser möjligheten att bo kvar hemma även om det krävs relativt omfattande ombyggnadsåtgärder för att kunna klara det. Kommunens kostnader för bostadsanpassningsbidrag visar därför en kraftig ökning, men å andra sidan är det stora kostnadsbesparingar som görs så länge det går att skjuta upp en flytt till särskilt boende.

9 3.3 Ny produ k tion och t illgän gligh et Antalet nyproducerade bostäder inom Sigtuna kommun har ökat under 2000-talet. Mellan ligger antalet planerade lägenheter inom ett intervall om cirka lägenheter per år. För närvarande finns en mycket stor planberedskap i kommunen, det vill säga det finns flera färdiga detaljplaner med byggrätter där byggherren förbereder byggstart. Inom flera av dessa nya bostadsområden har också viss exploatering redan påbörjats. Sammantaget innebär detta för den enskilde att det finns ett relativt stort utbud av nya, moderna och tillgängliga lägenheter för det fall att den nuvarande bostaden inte fungerar tillräckligt väl. Samtliga nyproducerade lägenheter har en mycket god tillgänglighet då lagstiftningen ställer krav på att bostäderna ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detsamma gäller för tomtmarken och utemiljön. Det innebär att man ska kunna bo kvar i sin lägenhet även om man exempelvis skulle bli rullstolsburen. 3.4 Sen iorboen de Inom Märsta och Sigtuna stad finns redan idag några exempel på bostadshus där inriktningen är så kallat seniorboende. En seniorbostad är i grunden en helt vanlig lägenhet i ett flerbostadshus. Upplåtelseformen kan vara hyresrätt eller bostadsrätt. Det som bland annat kännetecknar boendet är att de som bor där i regel är ett par eller ensamstående där någon i hushållet är över 55 år. I praktiken är de som flyttar in äldre än så. Oftast ingår i konceptet en del gemensamma utrymmen för samvaro, motion och liknande, utifrån utgångspunkten att de som bor i huset tillbringar mycket tid hemma och vill ha förutsättningar till aktiv social samvaro på hemmaplan. Ett läge nära kommunikationer och service är ofta viktigt. Det finns en efterfrågan på att bo i seniorboende och därför är kommunens målsättning att öka utbudet av bostäder i seniorboendeform. I Sigtuna stad finns två projekt för seniorboende under planeringsperioden Det är Rådmansängen och Ragvaldsbo. På Rådmansängen, före detta Sigtuna IP, finns nu en detaljplan framtagen som bland annat medför att 26 lägenheter i flerbostadshus i tre våningsplan med hiss planeras byggas. Planerad byggstart är 2012 och upplåtelseform blir hyresrätt. Vid Ragvaldsbo avses cirka 55 lägenheter uppföras som seniorbostäder i flerbostadshus varav 3/4 avses upplåtas med bostadsrätt och 1/4 med hyresrätt. Vid dessa bostadshus planeras ett vård- och omsorgsboende att byggas samt ett Seniorernas hus, en byggnad som ska kunna utnyttjas av boende i seniorbostäderna, vård- och omsorgsbostäder och intresseorganisationer exempelvis

10 pensionärsorganisationer. 3.5 Try ggh etsboen de Under senare år har en typ av boende, benämnt trygghetsboende, blivit vanligare och det syftar till att uppfylla behoven hos den grupp äldre som inte är i behov av särskilt boende, men som för sin trygghets skull vill flytta till ett slags gemenskapsboende. Den äldre har då inte det omfattande vård- och omsorgsbehov som gäller för plats i särskilt boende, utan anses klara av att bo i sin egen bostad rent funktionellt. Trygghetsboendet ska ses som ett något förstärkt seniorboende och kan upplåtas till personer som fyllt 70 år. Det är ingen biståndsbedömd insats utan upplåtelse av bostad sker av hyresvärden. I trygghetsboende har lägenheterna god tillgänglighet, de kan ha ett mer avancerat larm eller andra tekniska stödfunktioner som underlättar i det dagliga livet och bidrar till ökad trygghet. Det ska finnas gemensamhetsutrymmen med möjlighet att exempelvis äta gemensamt, ta promenader och ha samvaro med andra. I trygghetsboendet får man hjälp av hemtjänst och nattpatrull utifrån de behov och biståndsbeslut man har på samma sätt som i annat ordinärt boende. Trygghetsboende kan vara ett alternativ för den som har hemtjänstinsatser och börjat fundera på att flytta för att få närmare till andra eller har behov av anpassad lägenhet. Intresse finns för denna boendeform och på Arhem i Märsta kommer de första trygghetsbostäderna att stå klara efter ombyggnad under Hur efterfrågan kommer att utvecklas efter att de första trygghetsbostäderna står klara blir intressant att följa för att ge beslutsunderlag inför fortsatt utbyggnad. Under planeringsperioden är ambitionen att kunna utveckla trygghetsbostäder i det befintliga punkthuset på Arhem i Märsta (cirka 20 lägenheter), samt på Klockargården (18 lägenheter) och Lönngränd (20 lägenheter) i Sigtuna stad. De sistnämnda bostäderna fungerar redan idag egentligen på motsvarande sätt. I samband med omändringen av Klockargården kommer boende att erbjudas plats inom särskilt boende på annat ställe. I planerad nyproduktion under perioden planeras i övrigt trygghetsbostäder i anslutning till utvecklingen av både Valsta och Märsta centrum. Avsikten är att även erbjuda trygghetsbostäder i Rosersberg motsvarande 25 lägenheter, se tabell nedan. An tal platser i try ggh etsboen de Sigtu n a stad Lönngränd Klockargården Su m m a

11 Märsta Märsta Arhem Su m m a V alsta- R oserberg Rosersberg Valsta Su m m a Totalt Särsk ilt boen de När man av olika skäl inte längre kan bo kvar i eget boende erbjuder kommunen plats inom vård- och omsorgsboende Särskilt biståndsbeslut behövs för detta. Detta är en boende- och vårdform där det ges service, omvårdnad och tillsyn. Personal finns tillgänglig dygnet runt. Vård- och omsorgsboende är ett boende med vanligt hyreskontrakt. Idag finns en rad olika särskilda boenden inom Sigtuna kommun, men det finns behov av ytterligare platser på grund av en växande befolkning där andelen äldre ökar. Äldre- och omsorgsnämndens planering av de särskilda boendeformerna de kommande åren framgår av nedanstående tabell och figur. An tal platser i särsk ilt boende (in k l. k ortv årsplatser) Sigtu n a stad Hemskogen Ragvaldsbo Klockargården Su m m a Märsta Ärlinghem Arhem Su m m a V alsta- Sten in ge Ymerplan Su m m a R osersberg 25 Totalt

12 Vi har markerat att vi i Rosersberg vill bygga ett mindre särskilt boende. Vi anser att man inte ska tvingas flytta in till kommunens centralort när man inte kan klara sig själv utan det ska finnas möjlighet att bo kvar i Rosersberg. I Sigtuna stad finns Hemskogen med sina 56 platser. Klockargårdens inriktning förändras från särskilt boende till trygghetsboende. Verksamheten i Tallskogen upphör under Det nya tillskottet i Sigtuna stad blir i Ragvaldsbo med möjlighet för 42 lägenheter. Detaljplanen är antagen i kommunfullmäktige och möjliggör nya platser för vård- och omsorgsboende. En första etapp om 21 lägenheter beräknas stå klar I Märsta finns Ärlinghem med sina 70 platser. Efter tillsyn av Arbetsmiljöverket framkom krav på en ombyggnation av Ärlinghems våtutrymmen. Totalt beräknas den utföras i etapper om 12 lägenheter i taget, vilket bedömas ta cirka 15 månader. Under den tiden behöver evakueringslägenheter ordnas. Planen är att utnyttja 12 lägenheter på Arhem. Det får som konsekvens att Klockargården i Sigtuna stad behöver användas som särskilt boende till dess att Ärlinghem är helt återställt. Arhem är föremål för ombyggnad vilket står klart under Efter ombyggnaden finns 44 platser i särskilt boende på Arhem. Det kommer att finnas en möjlighet att addera ytterligare ett 30-tal platser då behov uppstår. I Valsta öppnade under 2010 vård- och omsorgsboendet Ymer med 72 platser.

13 4 BOSTÄDER INOM HANDIK AP P OMSOR GEN OCH SOCIALP SYK IATR IN. 4.1 Allm än t Inom Sigtuna kommuns handikappomsorg är samtliga gruppbostäder och servicebostäder fullvärdiga lägenheter. Det vill säga de är utrustade med de grundläggande funktionerna som kök och badrum utöver sov- och vistelserum. 4.2 Han dik appom sorgen Bedömningen är att det under planeringsperioden finns behov av ytterligare en gruppbostad med färdigställande För att möta behoven och de demografiska effekterna bör den byggas som en fristående enhet. Solbrinken 5 Garnsviken 5 Vänorten 5 Trollberga 5 Arenberga 6 Brännbo 5 Odenbacken 6 Pilsbo 5 Dalen 6 Norrbacka 5 Sätuna 6 Södergatan 6 Valsta 5 Vikingavägen 5 Totalt Socialpsy k iatrin Socialpsykiatrins två gruppbostäder, Tilgärdet i Sigtuna stad och Stockholmsvägen i Märsta med tio bostäder vardera, motsvarar i stort sett behoven av regelrätta gruppbostäder. Ett eventuellt kommande behov kan lösas med ett antal mindre lägenheter som kan grupperas som serviceboende. Beräknat behov är 3-5 lägenheter per år där den boende kan erbjudas ett individuellt utformat kvalificerat boendestöd.

14 5 BOSTADSBYGGANDETS P ÅV ER K AN P Å FÖR SK OLA OCH SK OLA 5.1 In ledn in g I Sigtuna kommun är det en stor efterfrågan på bostäder och folk vill flytta till kommunen. Som tidigare nämnts har kommunen de senaste åren haft den högsta befolkningsökningen på många år. En viktig aspekt för familjer när de undersöker potentiella platser där de ska bosätta sig är om det finns en fungerande barnomsorg och om det finns tillgängliga platser i närområdet. Förskole- och skolkapacitet är då en viktig fråga att ha med i planeringsprocessen för nya bostadsområden och kommunen strävar efter att det för alla nya och befintliga invånare ska finnas barnomsorg inom närområdet till bostaden. Därför redovisas i detta kapitel hur redan pågående utveckling av bostäder samt de kommande årens planerade bostadsbyggande påverkar behovet av platser inom förskola och skola. Inom Sigtuna kommuns ansvarsområde för barn och ungdomar finns ett antal verksamhetsformer: förskola, skola, skolbarnomsorg, särskola, naturskola och kulturskola. Det omfattar ungefär barn och ungdomar i åldersspannet 1-15 år, vilket motsvarar cirka 20 procent av kommuninvånarna, som utnyttjar de olika verksamhetsformerna. I kommunen finns 47 förskolor och 20 skolor, och av dessa är 16 förskolor och fyra skolor i fristående regi. Barn- och ungdomsnämnden tar årligen fram en kapacitetsplan som utgör underlag för lokalplaneringen för dess verksamheter de kommande fem åren. Utifrån vad kapacitetsplanen visar på för trender tas förslag på lösningar fram i en förvaltningsövergripande arbetsgrupp. Arbetsgruppen består av förvaltningschefer och tjänstemän från barn- och ungdomsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och komfast. Gruppen sammanträder regelbundet över året med målsättningen att diskutera och arbeta med att försöka förutse uppkommande problematik kring mark- och lokalfrågor, inom barn- och ungdomsförvaltningens verksamhetsområden, och lösa dessa. Som framgår av nedanstående tabell befinner sig befolkningen i åldern 0-15 år i stark tillväxt. Enligt framtagen prognos förväntas i befolkningen i de åldrarna växa med 16 procent mellan åren Ålder Totalt

15 Den starka befolkningstillväxten innebär att kommunen kommer att behöva en utökad kapacitet för både förskolan och skolan de närmaste åren. Enligt barn- och ungdomsnämndens kapacitetsplan behövs ett tillskott av cirka 400 platser i förskolan och 500 platser i skolan fram till Det är framför allt i områdena centrala Märsta och Valsta/Östra Steninge där behovet av platser i såväl förskola som skola väntas öka särskilt mycket. I följande delar i detta kapitel redogörs kapacitetstillgången kontra kapacitetsbehovet inom förskola och skola i kommunens olika stadsdelar. 5.2 Försk ola Enligt barn- och ungdomsnämndens kapacitetsplan ökar barnantalet allra mest i centrala Märsta och Valsta. Behovet av förskoleplatser väntas öka med 380 st de kommande fem åren. Detta behov föreslås mötas med en utbyggnad av förskolorna Vallmon i centrala Märsta och Orion i Östra Steninge. Därutöver föreslås nyetablering av förskolor i centrala Märsta och det nya området Märsta Port. I Steningehöjden har friskolekoncernen Pysslingen byggt en förskola med plats för 80 barn som tas i drift i januari I Sigtuna avvecklas den fristående förskolan i Granby (20 platser), och en ny kommunal förskola med fördubblad kapacitet (40 platser) byggs i Granby. Därutöver väntas ett antal fristående etableringar i de mer centrala delarna av Sigtuna slå upp portarna under perioden. Landsbygden består av skolorna Odensala och Skepptuna med tillhörande förskolor. Inom förskolan finns ett platsunderskott i Odensala. Det kommer att lösas genom en permanent utbyggnad av kapaciteten på Odensala förskola. I Skepptuna möter efterfrågan behovet av förskoleplatser. Dagens kapacitet och det framtida kapacietsbehovet visas i de följande tabellerna. Siffrorna gäller för augusti månad då de nya terminerna startar. Cen trala Märsta Platstillgång förskola Platsbehov förskola V alsta/östra Sten in ge Platstillgång förskola Platsbehov förskola Sten in geh öjden Platstillgång förskola Platsbehov förskola

16 Sigtu n a stad Platstillgång förskola Platsbehov förskola R osersberg Platstillgång förskola Platsbehov förskola Lan dsby gd Oden sala Platstillgång förskola Platsbehov förskola Sk epptu na Platstillgång förskola Platsbehov förskola Sk ola Årsk u rs F- 6 Som nämnts i inledningen behövs även en utbyggnad för skolår F-6 med cirka 500 platser under den kommande femårsperioden. Detta föreslås ske genom en utbyggnad av Eddaskolan och Steningeskolan, samt nybyggnad av en skola i centrala Märsta med cirka 500 platser, som även ersätter den nedgångna Centralskolan (med cirka 250 platser idag). I Steningehöjden etableras en skola med plats för cirka 100 elever under perioden, skolan ska sedan kunna byggas ut i etapper för att möta den ökande efterfrågan som är en följd av att stadsdelen utvecklas med ytterligare bostäder. I de övriga områdena, Sigtuna, Rosersberg och på landsbygden, omfattande Odensala och Skepptuna, är kapaciteten för barn i åldrarna för årskurserna F-6 i balans under hela perioden Cen trala Märsta Platstillgång skola Platsbehov skola V alsta/östra Sten in ge Platstillgång skola Platsbehov skola Sten in geh öjden Platstillgång skola Platsbehov skola Sigtu n a stad Platstillgång skola

17 Platsbehov skola R osersberg Platstillgång skola Platsbehov skola Lan dsby gd Oden sala Platstillgång skola Platsbehov skola Sk epptu na Platstillgång skola Platsbehov skola Årsk u r s 7-9 När det gäller skolår 7-9 behövs en utbyggnad av högstadiekapaciteten med cirka 80 platser i centrala Märsta. Som en följd av den eventuella nedläggningen av Centralskolan kommer det att finnas ett utökat behov för högstadieverksamheten, vilket innebär att en ny 7-9-skola med cirka 250 platser behöver byggas.

18 6 P ÅGÅENDE OCH FR AMTIDA P R OJ EK T I SIGTUNA K OMMUN Bland projekten finns flera nya, ännu icke detaljplanelagda eller beslutade områden. De ska ses som möjliga utvecklingsområden, men bör inte initieras förrän ny ÖP är beslutad. Projekt i Märsta Märsta Port Märsta Centrum Steningehöjden HSB Stationsgatan 75 Arhem 90 Övre Ekilla Valsta Backe 100 Valsta Centrum F.d.brandstationen 46 Västra Galaxvägen 20 Steninge Slottspark 240 Steninge trädgårdsallén Norrbacka Bureängen 80 Su m m a Projekt i Sigtuna Ragvaldsbo gård Tennistomten 11 Mjärden 5 Rådmansängen Garnet Björkbacka 4 Bostäder Til 3 Tufvassonstomtem 8 Norra Sigtuna Su m m a

19 Projekt på landsbygden Granby Eneby Herresta 9 5 Bärmö 20 Venngarn 9 Lövstaholm, Lunds gård 11 5 Kompletterande bebyggelse Su m m a Projekt i Rosersberg Västra Rosersberg Su m m a Appen dix 1 Besk riv n in g av by ggprojek t 1. Märsta Märsta P ort Genom att bygga bostäder i området mellan Kunskapens hus och Tingvalla kan stadsdelarna Valsta och Centrala Märsta knytas närmare varandra. Området ska förutom bostäder också innehålla servicelokaler av olika slag. Områdets trafikförsörjning omplaneras nu varefter förnyad utställning kommer att ske. Märsta cen tru m I samband med omdaningen av Märsta Centrum med kommersiella lokaler, bibliotek och konsthall inrättas cirka 175 bostäder. Viktigt här är att området får en bra koppling till Märsta station. Sten in geh öjden Väster om Valsta fortsätter den påbörjade byggnationen i takt med efterfrågan.

20 Arh em I samband med moderniseringen av Arhems vård- och omsorgsboende finns nya förutsättningar för kompletterande bebyggelse. Dagens befintliga punkthus kommer att bli kvar som trygghetsboende. Det planeras för tre nya punkthus med 90 nya bostäder. Öv re Ek illa Ett nytt bostadsområde med blandade upplåtelseformer i anslutning till norra Ekilla planeras för ca 110 bostäder. HSB Station sgatan Före detta Konsumbutiken norr om Stationsgatan har rivits och ska ersättas med ett bostadshus med ca 42 lägenheter. Byggnaden planeras som ett punkthus med ca 15 våningar. V alsta Cen tru m Valsta centrum upprustas och utvecklas. Detta tillsammans med byggandet av ett antal nya lägenheter tillsammans med annan verksamhet kommer att höja attraktiviteten av området. Ca 120 lägenheter planeras. F.d. Bran dstation stom ten Vid Stationsgatan där brandstationen tidigare låg ska flerbostadshus uppföras. Sten in ge Slottspark Vid Steninge slott planeras för ett nytt bostadsområde med hög kvalitet där utformning och områdets miljö ska utgöra en extra attraktivitet. V alsta Back e I Valsta backe i närheten av projektet Märsta Port planeras ett antal punkthus med ca 100 bostäder. Samma synpunkter på karaktär gäller som för Märsta Port. Ö Sten in ge/trädgårdsallén Söder om trädgårdsallén och väster om Östra Steninge planeras ett nytt bostadsområde med ca 50 småhus. Norrback a Området som är i behov av upprustning och modernisering ska också utvecklas genom förtätning och påbyggnad. Ca 300 nya lägenheter beräknas utvecklingen av området kunna inrymma i blandade upplåtelseformer. Bu reän gen I Valsta söder om Valstavägen är avsikten att pröva förutsättningarna för att bygga ca 80 lägenheter med blandad upplåtelseform.

21 2. Sigtu n a Mot bakgrund av den stora inflyttningen i Sigtuna stad de senaste 10 åren bör ingen större expansion planeras förutom nu beslutade ( Rådmansängen, Ragvaldsbo) innan en ny översiktsplan tagits fram. I huvudsak ska man inom det centrala området av Sigtuna stad undvika ytterligare bebyggelse. Detta med hänsyn till att området har ett kulturhistoriskt värde av riksintresse. För att redan planerad utveckling av bostadsbebyggelsen ska få tillgång till näraliggande servicefunktioner ska ett handelsområde med drivmedels och livsmedelsförsäljning etableras vid Pilsbo samt framtida utbyggnad med bostäder norr om Pilsbo och väster om Uppsalavägen. R agv aldsbo Utöver det särskilda boendet som planeras byggas vid Ragvaldsbo avses också tillkomma ca 55 lägenheter i flerbostadshus med inriktning mot seniorboende. R ådm an sän gen På platsen för nuvarande Sigtuna IP har uppförandet av 50 bostäder påbörjats. Såväl flerbostadshus som småhus. Inom området ska även en skolidrottsplats inrymmas. P ilsbo På f.d. tennistomten kan ca 11 bostäder som radhus byggas. Norra Sigtu n a Norr om Pilsborondellen och väster om Uppsalavägen planeras ett nytt bostadsområde med varierande upplåtelseformer. Ca 100 bostäder i en första etapp tillsammans med en handelsplats närmast Pilsborondellen. Mjärden I Thilsjöområdet vid Björkbacka planeras 5 tomter för självbyggeri. Öv rigt Kompletterande bebyggelse med småhus planeras i Til, på Tufvassontomten och i Björkbacka. Totalt ca 15 bostäder 3. R osersberg Totalt medger Västra Rosersberg en utbyggnad av ca 350 lägenheter med varierande hustyper och upplåtelseformer i ett långsiktigt utbyggnadsperspektiv.

22 Området kan byggas ut i etapper baserat på kommande översiktsplan samt Länsstyrelsens bedömning av flygbullersituationen i Västra Rosersberg. 4. Lan dsby gden En utbyggnad på landsbygden i några områden samt enstaka kompletterande nybyggnation planeras där hänsyn ska tas till de kultur- och naturmiljöfrågor av riksintresse som finns. En eby På sikt bör en planberedskap finnas för att öppna upp ett område vid Eneby för företrädesvis självbyggeri. I ett första skede kan ca 50 tomter tas i anspråk men området kan senare utvecklas ytterligare. Granby I anslutning till befintlig bebyggelse i Granby, den västra delen av Sigtunahalvön, byggs nu successivt cirka 50 småhus. Löv stah olm, Lu nds gård I anslutning till befintlig bebyggelse planeras ca 11 bostadshus som ska samverka och fungera tillsammans med hästanknutna verksamheter. Herresta Här finns nu möjlighet att bygga 9 bostäder varsamt inplanerade tillsammans med befintlig bebyggelse. Bärm ö Vi vill peka på ett framtida område som kan öppnas upp i västra delen av kommunen med bebyggelse av småhus. Öv rigt Kompletterande bebyggelse om ca 30 bostäder per år planeras tillskottet bli på landsbygden. Märsta den 17 november 2011 Henrik Kelfve (M) Oppositionsråd

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018 Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2014-2018 2014 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 BEBYGGELSEINRIKTNING... 3 1.2 VÄGLEDANDE RIKTLINJER... 4 2 ATT BYGGA

Läs mer

MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN

MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN 1 MED ANSVAR FÖR FRAMTIDEN Alliansens bostadsförsörjningsprogram för Sigtuna kommun 2010 2015 2 Innehåll. 1. Inriktning för bebyggelse, struktur och gestaltning. 2. Att bygga för ett transporteffektivt,

Läs mer

A NSV AR B ÄR FR UK T

A NSV AR B ÄR FR UK T A NSV AR B ÄR FR UK T FÖR FR AMTIDEN Moderatern as bostadsförsörjn in gsprogram för Sigtu n a k om m u n 2011-2015 In n eh åll. 1. Inriktning för bebyggelse, struktur och gestaltning. 2. Att bygga för

Läs mer

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017

Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017 Nya Moderaternas program för bostadsbyggande i Sigtuna kommun 2013-2017 2013 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 BEBYGGELSEINRIKTNING... 3 1.2 VÄGLEDANDE RIKTLINJER... 4 2 ATT BYGGA

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014 Bostadspolitisk Strategi för Uppsala kommun 2010-2014 1 Förord Behovet av bostad skiftar genom livet, från ungdoms- till senioråldern. Ett tillräckligt stort och varierat utbud av bostäder minskar trångboddhet,

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

- samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med förbättrad kommunal och kommersiell service samt fler bostäder

- samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med förbättrad kommunal och kommersiell service samt fler bostäder 1 (5) 2010-07-02 Anders Johansson (S) Kommunalråd 08-591 260 01 073-663 87 85 anders.johansson@sigtuna.se Nya Märsta Centrum - samverkan mellan kommunen och näringslivet för ett klimatsmart centrum med

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Strategiskt program för boendeplanering

Strategiskt program för boendeplanering Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 164 1 Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Äldreboligutredningen

Äldreboligutredningen Äldreboligutredningen 9. 10. september 2008 Anita Modin Varför behövs en utredning om äldreboenden En vanlig fråga Vågar jag bli gammal? En myt att alla vill bo hemma till livets sista dag Behovet att

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009. Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2009 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Samhällsutvecklingsenheten ISSN 1103-8209, meddelande 2006:18 Text: Dan Janerus Omslagsbild: Dan Janerus Tryckt av Länsstyrelsen

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun

Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun Boendeplan För personer 65 år och äldre i Timrå kommun kortsiktig planering perioden 2012-2014 långsiktig planering perioden 2015-2020 Fastställd av socialnämnden 2011 11 23 2(12) Innehåll Sida Bakgrund

Läs mer

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan.

5. Boende. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan. 5. Boende Sammanfattning Karlskoga och Degerfors ska erbjuda attraktiva boenden, i varierade lägen, med olika upplåtelseformer och för livets olika skeden. Centrumnära boende och boende med anknytning

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Bostadspolitiskt program för Heby kommun

Bostadspolitiskt program för Heby kommun 1 (18) Datum Reviderad 110125, enligt Kf 216/2010 Bostadspolitiskt program för Heby kommun HEBY100 v 1.0 2005-11-28 Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Plusgiro Org.nr Heby kommun Tingsgatan 11

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Sammanfattning och slutsatser I årets bostadsmarknadsenkät (BME) anger Region Gotland bostadsmarknaden som helhet är i balans men att det råder det brist på bostäder i tätorten Visby. Bostadsmarknaden

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Oktober 2011 1 Innehållsförteckning: Äldreboendeplan Göteborgs stad 2012-2015...3 PLANEN...3 Plan 2012-2013, inriktning 2014-2015...3 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA...3

Läs mer

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 Uppdrag om att viss utrednings- och samordningsverksamhet ska avse bostadsbyggandet i Stockholms län (S2012/4203/PBB) Regeringens

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Under arbetets gång har samråd skett med Hebys grannkommuner, intressenter inom kommunen, Länsstyrelsen och Regionförbundet i Uppsala län.

Under arbetets gång har samråd skett med Hebys grannkommuner, intressenter inom kommunen, Länsstyrelsen och Regionförbundet i Uppsala län. Innehåll 1. INLEDNING... 1 1.1 Syfte... 1 2. NULÄGE... 1 2.1 Heby kommun i korthet... 1 2.2 Befolkning... 3 2.3 Kommunplan 2013 Översiktsplan för Heby kommun... 4 2.4 Regional utvecklingsstrategi för Uppsala

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Ett diskussionsmaterial om boende och samhällsplanering. Erik Tellsén Delar av materialet har inspirerats av eller hämtat från programkommissionen, den

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013. Västmanland. Boverket och länsstyrelsen februari 2013

Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013. Västmanland. Boverket och länsstyrelsen februari 2013 Bostadsmarknadsenkäten 2013 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2013 Västmanland Boverket och länsstyrelsen februari 2013 Resultat - kopia.xlsx Blankett 1 Tabell 1a) Bostadsmarknadsläget i kommunerna

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Kommunstyrelsen 2008-04-14 74 187 Plan- och tillväxtutskottet 2008-03-25 30 53 Dnr 08.204-21 aprilks19 Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Ärendebeskrivning

Läs mer

!!" #$ %" &'( $ %'(,-#. $ /(#0 ( 1$!(. 23 #4$ (-4!!(0 -# 23 (,,( 566+566 $ %". #-'0 '/0 '0!. $ 5656 ) # * + )+

!! #$ % &'( $ %'(,-#. $ /(#0 ( 1$!(. 23 #4$ (-4!!(0 -# 23 (,,( 566+566 $ %. #-'0 '/0 '0!. $ 5656 ) # * + )+ !!" #$ %" &'( ) # * + )+ Lars Isaksson tidigare verkställande direktör för Arbetarbostadsfonden och nu Socialdemokraternas ordförandekandidat till styrelsen för kommunala Ekeröbostäder AB 2007-2010 En

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Ett stadsutvecklingsarbete i samverkan mellan SDN och SDN 2 (9) Innehåll Vision Angered Angered i ett

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden. 01278 2011-11-18 DNR E2010-513- Annika Norberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 271 26 annika.norberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån

Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Bostadsmarknad och betalningsvilja Maria Pleiborn 2013-03-22 2013-03-22 Två delar Hur mycket bostäder tål marknaden att det produceras

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo 2011-09-01 1 (7) Startpromemoria KFKS 2011/374-214 Kommunstyrelsen Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo Sammanfattning Fastigheten Orminge 42:1 är centralt belägen i Orminge. Byggnaden

Läs mer

SAMMANFATTNING LÖNSAMT MED AV RAPPORTÄDER TILLGÄNGLIGA BOST

SAMMANFATTNING LÖNSAMT MED AV RAPPORTÄDER TILLGÄNGLIGA BOST TNING T A F N A M M SA T AV RAPPOR D E M T M A S R N E Ö D L Ä T S O B A G I L G N Ä TILLG Tillgängliga bostäder gör att fler äldre kan bo kvar hemma längre det ökar livskvaliteten och självständigheten,

Läs mer

Diarienummer: N2015/06917/PUB

Diarienummer: N2015/06917/PUB Till Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se maria.edlund@regeringskansliet.se Diarienummer: N2015/06917/PUB Yttrande gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Kommunstyrelsens handling nr 22/2014 Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Rapport framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen och Katrineholms Fastighets AB, på

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Sida 1 (17) Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, HässelbyVällingby och Bromma stadsdelsnämnder Framtida behov av äldreomsorg i Västerort Sweco EuroFutures

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET

STADSBYGGNADSKONTORET Antagandehandling DNR BTN 2006/0554-214:S Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 Laga kraft, regeringsbeslut 2006-06-26 Ko Detaljplan för Särskilt boende, seniorboende & kolonilotter vid Ragvaldsbo

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB Vår referens: Stockholm Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se Näringsdepartementet 100 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby INLEDNING 1 Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby Genomförd i juni 2015 Örebro kommun, Sam 405/2015 2 SAMMANSTÄLLNING AV MEDBORGARDIALOG

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen

Läs mer

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Flygbild över kv. Broccolin, Årsta Centrum och Årsta skolan Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Inledning Fastighetsbolaget Årsta 85:1 har av plan- och byggnadsnämnden fått positivt

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Tempelriddarorden 10 till Stena Fastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Tempelriddarorden 10 till Stena Fastigheter i Stockholm AB. Germund Larsson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 275 21 germund.larsson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-10-28 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Tempelriddarorden

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Kommunikation med medborgarna... 3 Förslag till beslut... 4 Samhällsperspektivet... 4 Bo hemma under trygga och goda levnadsvillkor... 4 Vård- och omsorgsboende

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING Kap.5: Sammanfattning och program för planering av en framtida markanvändning KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING 51 Vägval Myttinge - förslag till framtida användning

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Anders Hallmén Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 6 Diariekod: 007 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Bostadsantagande 2013-2022 Förslag till beslut Kommunledningskontoret

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Kumla växer 2016. Aktuella byggprojekt och planer

Kumla växer 2016. Aktuella byggprojekt och planer Kumla växer 2016 Aktuella byggprojekt och planer Kumla växer_2016.indd 1 2015-12-18 15:10:57 Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Österåkers kommun Sanhällsbyggnadsförvaltningen Datum: 2014-04-28 Dnr: KS 2014/0114-219 PM, Ställningstagande till översiktsplanens aktualitet Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar

Läs mer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer 2 Inledning bakgrund och syfte Hur samhället ska utformas för att

Läs mer

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende!

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende! Till SPF Seniorernas representanter i de kommuner som utsetts till remissinstanser för utredningen Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Socialnämndens verksamhet Strandgårdens äldreboende 2013-09-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Tidigare

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

5 Demografi och boende

5 Demografi och boende 5 Demografi och boende För att få en större förståelse kring vilka behov Södra Guldheden har i dagsläget och vilka behov området kommer att möta i framtiden, är det av stor vikt att veta hur den nuvarande

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer