Treårsutvärdering. Paraplyprojekt Sixten Leader Upplandsbygd. Projektledare Kim Scharafinski

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Treårsutvärdering. Paraplyprojekt Sixten Leader Upplandsbygd. Projektledare Kim Scharafinski 2013-01-08"

Transkript

1 Treårsutvärdering Paraplyprojekt Sixten Leader Upplandsbygd Projektledare Kim Scharafinski

2 Förord Att uppmärksamma ungdomars livsvillkor på landsbygden handlar om både nutid och framtid. Landsbygden ska vara en plats som barn och ungdomar tycker är bra att bo och leva på och därtill en plats där man kan se sin framtid. Det är viktigt att stärka ungas självkänsla och handlingskraft genom att uppmuntra deltagande i lokalt utvecklingsarbete och den lokala demokratin. Ungdomar har en central roll för att ge nya perspektiv på utvecklingsarbetets inriktning och mål. Ungdomsverksamhet är en viktig del av Leaderarbetet och en förutsättning för återväxt och utveckling i regionen. Syftet med Sixten är att öka ungas aktivitet, engagemang och delaktighet i livet på landsbygden genom att skapa goda förutsättningar för ungdomar att förverkliga sina idéer och genomföra delprojekt. Paraplyprojektet riktar sig till ungdomar mellan år bosatta Upplandsbygds region (Uppsala exkl city, Knivsta, Sigtuna exkl Märsta, delar av Tierp och delar av Östhammar). Inledning Denna utvärdering är skriven av projektledare och ungdomscoach Kim Scharafinski som är anställd på 100% från augusti 2009 till december Syfte Utvärderingen förväntas ge en bra bild av hur paraplyprojektet fungerat hittills och kommer förhoppningsvis också ge signaler om vad som kan förändras, förbättras eller fortskrida. Utformning Under rubrikerna Projektledning, U-gruppen, Marknadsföring och spridning, Coachning och Delprojekten redovisas faktabaserade resultat med text, siffror och statistik ibland också följt av en kortare tanke. Projektledning Uppstarten av projektet pågick under december Projektledaren kontaktade andra ungdomscoacher runt om i hela Sverige för tips och stöd, samt utarbetade en projektbeskrivning, ett aktivitetsschema och en kommunikationsplan. Det utformades också mallar för de kommande delprojekten med formulär för ansökan och slutrapportering. I december 2009 tillsattes en ungdomsstyrelse (U-gruppen), och det gjordes en kartläggning över samtliga ungdomsrelaterade personer, mötesplatser, föreningar och organisationer. Samtidigt påbörjades framtagning av en ny grafisk profil, hemsida uppdaterades, tryckmaterial och affischer beställdes. Projektledaren började kontakta skolor, fritidsgårdar, föreningar och andra ungdomsarbetare och relevanta organisationer.

3 Projektledaren har följt sin projektplan: en ungdomsgrupp har tillsatts och utbildats, kontinuerliga rapporter har getts till LAG, projektet har synliggjorts via direkt kontakt (mejl, telefonsamtal, möten, informationsmöten etc) utskick, mässor, press, hemsida och sociala medier, 29 delprojekt har beviljats, projektledaren har fått kompetensutveckling genom nätverksträffar och konferenser, och kurser. U-gruppen Under året har antalet ledamöter i u-gruppen varierat, men i skrivande stund har gruppen varit intakt i nästan två år med samma delegater. Fyra till fem ugruppsmöten hålls per år, men delegaterna har deltaigt i landsbygdsriksdag, nätverksträffa, ungagemang i Fagersta, en kurs om normer och normkritik med mera. U-gruppen har en representant per kommun som ingår i Upplandsbygd. För närvarande är de alla födda Beslut om ansökningar tas främst via mail för att handläggningen ska gå snabbare. U-gruppen har också beviljat attitydpengar till Ungagemang Uppsala och Leaderkolloworkshops. U-gruppen har på en träff i Skåne tillsammans med två andra leaderområden tagit fram en "guide till ungdomsleader". U-gruppen kommunicerar med projektledaren genom en sluten grupp på Facebook, via mejl och sms. Tanke: Att ha ett en ungdomsstyrels knutet till ett ungdomsprojekt känns som en självklarhet. Det ger tydlig förankring och trovärdighet i hela projektet. De är dessutom en fantastisk tillgång och resurs för ungdomscoachen, både när det gäller beslut kring delprojekten men också som ett bollplank vid marknadsföring, idéutveckling och projektledning. Ungdomarna kan också anlitas vid uppdrag där ungdomscoachen inte klarar sig på egen hand eller där ungdomscoachen redan är uppbokad på annat håll. Samtliga som har slutat i u-gruppen har gjort det frivilligt av praktiska skäl, en flytt, studier eller ett nytt krävande arbete. Att ungdomarna får arvode för sina insatser är en förutsättning för att locka ungdomarna att hålla sig uppdaterade och komma på mötena, med all rätt. Det framkommer att ungdomarna växer som både människor, ledamöter, projektledare och förebilder, men också som ambassadörer för landsbygdsutvecklingen. I u-gruppen sitter de framtida styrelsemedlemmarna i LAG och andra styrelser. Marknadsföring och spridning Projektledaren har producerat tryckmaterial att använda i marknadsföringssyfte, både affischer och foldrar. Dessa har spridits i samtliga kommuner, med hjälp av u-gruppen. Det finns information på Upplandsbygds hemsida, men Sixten har även en egen hemsida där man kan hitta mer information om de olika checkarna samt om villkoren. På Facebook finns en sida att gilla och följa. Facebook används för att sprida information om pågående delprojekt, att efterlysa specifika ungdomar, att bjuda in ungdomar till evenemang, och att sprida andra relevanta tips eller meddelanden.

4 Projektledaren har kontaktat, antingen via mejl eller telefonsamtal eller både och, samtliga skolor, fritidsgårdar, kommunala verksamheter, föreningar, byalag och andra organisationer som på något sätt kan tänkas komma i kontakt med ungdomar. Projektledaren har erbjudit sig att komma ut till dessa intressenter. Tanke: I slutrapporten för delprojekten borde man sätta in en fråga om hur projektgruppen fick nys om Sixten, ett bra sätt att få reda på vilka kanaler som fungerar. Några har läst om Sixten eller något tidigare delprojekt i lokaltidningarna, några har vänner som drivit tidigare projekt, några har själv drivit tidigare projekt, några har blivit tipsade av kompisar, fritidsledare eller föräldrar, någon har råkat se vår Facebook-sida, några har träffat ungdomscoachen och/eller U-gruppen och blivit inspirerade. Det gäller att skjuta brett och vilt för att nå målgruppen och det har uppenbarligen fungerat på samtliga sätt. Coachning Ungdomscoachen försöker i största möjliga mån att träffa ungdomar som hör av sig så snart som möjligt, oftast helt förutsättningslöst på ett café dit det är enkelt för ungdomarna att ta sig. Där får de berätta om sina idéer och vad de har tänkt sig. Sen berättar ungdomscoachen kort om vad Leader och Sixten är, vilka krav och regler som finns för att kunna söka pengar och få stöd och hur man gör för att gå vidare i processen. Sen går ungdomscoachen igenom ansökningsblanketten och låter ungdomarna ta med den hem för att fundera vidare på sitt projekt, skriva ner vilka som ska vara med i projektgruppen, vad projektet går ut på, syfte och mål, hur många ungdomar som kommer ta del av resultatet, ta fram kostnader och göra en budget, göra en tidsplan och räkna ut ett ungefärligt antal ideella timmar. Är det lite äldre ungdomar vill de oftast fylla i ansökan på egen hand och bolla med ungdomscoachen via mejl och telefon. Är det yngre ungdomar så träffas hela gruppen igen efter en eller två veckor och fyller i ansökan tillsammans med ungdomscoachen. Ungdomarna informeras om ett det går att nå ungdomscoachen på olika sätt och att det är fullt tillåtet att be om hjälp och stöd under hela processen. När ansökan har beviljats av U-gruppen kontaktas projektgruppen oftast samma kväll och bestämmer möte för en ny träff med ungdomscoachen. Vid detta möte projektet ut alla relevanta papper som till exempel tidsredovisningsblaketter. Då går man även igenom tidplan och budget. Om inte projektgruppen själva hör av sig kontaktar ungdomscoachen någon i projektgruppen med jämna mellanrum för att se att allt går som det ska. Vid inköp är det oftast så att ungdomscoachen följer med ungdomarna. Efter varje faktura som inkommit till ungdomscoachen uppdateras projektgruppen om hur deras budget ser ut i nuläget. Om projektet är av evenemangskaraktär försöker alltid ungdomscoachen besöka projektet, gärna tillsammans med någon från u-gruppen.

5 Efter att projektet är slut har projektet alltid en projektfika med ungdomscoachen där man kan få vara nöjd och stolt att projektet är slut, men där skriver vi även projektets slutrapport. I slutrapporten får projektgruppen svara på frågor om hur resultatet blev, om de uppfyllt sina mål, hur projektet bidragit till bygden, vilka effekter det gett, hur många som deltagit osv. På begäran skriver ungdomscoachen individuella intyg till alla i projektgruppen. Projektgrupper som ej beviljats stöd kontaktas av ungdomscoachen med en förklaring till varför och tips på andra vägar att gå. Tanke: Ungdomscoachens arbetsuppgifter är väldigt varierande och det ställer höga krav på flexibilitet. När hela projektgruppen sitter samlade framför datorn kl en lördagskväll och bara måste få ett svar direkt är det ungdomscoachen de ringer. De ringer tio minuter innan de ska handla batterier, de ringer när de har fått oväntade utgifter, när någon i projektgruppen inte tar sitt ansvar, när projektgruppen har splittrats, när de inte längre orkar driva projektet, när de ska skriva pressmeddelande osv. Detta förtydligar förhoppningsvis vikten av att ha en ungdomscoach som kan stödja, hjälpa och uppmuntra och som är väldigt tillgänglig. En ungdomscoach skaffar också väldigt många nya kontakter och kan på så sätt emellanåt fungera som en förmedlare: mellan olika aktörer och utövare, mellan vuxna och ungdomar, mellan amatörer och proffs. Ungdomscoachen har vid flera tillfällen också tipsat t.ex. lokaltidningen, kulturnämnden och fonder om ungdomar som bör uppmärksammas, det kan ju också ses som en slags coachning. Delprojekten Här följer en kort beskrivning av samtliga 29 beviljade delprojekt. Fina händer Projektet syftade till att skapa en kreativ workshop kring manikyr på fritidsgården. Man fick utbildning och höll workshops som visade sig vara en fantastiskt bra idé, då de yngre tjejerna helt plötsligt öppnade sig på ett nytt sätt. Man besökte även äldreomsorgen för att göra gratismanikyrer och få ett generationsöverskridande perspektiv på projektet. Park 282 Projektet innebar att bygga en skateanläggning i Länna. Bygden involverades på ett fantastiskt sätt och parken har nu stått utan att saboteras i tre hela somrar! Sigtuna Ultimate Game Projektet ville skapa en turnering i Ultimate Frisbee. Arrangemanget blev mycket lyckat, och man har nu hållit turneringen två år efter projektstödet - där man finansierat det själva!

6 Ung i Uppland Projektet ville ge unga fotografer en möjlighet att ställa ut. Man samverkade med Bruno Liljefors stiftelse och genomförde ett mycket lyckat arrangemang. Bara på vernissagen kom det 150 besökare! Artistskola 2010 Projektet ville erbjuda barn och ungdomar en annan typ av aktivitet på somrarna. Man startade en artistskola där fokus låg på samarbete, musik, dans och uppträdanden. Under två veckor hade man 40 deltagare och allt avslutades med två shower! Film och foto Yes samt Underhållning Yes Dessa två projekt kom till för att man skulle via ett EU-initiativ ta emot 11 andra nationers ungdomar i Rasbo under en veckas konferens kring ungas livsvillkor. Man har skapat ett antal kortfilmer samt en fotouställning om hur det är att vara ung i Sverige. Man har även arrangerat en hel kväll med musik och underhållning. Dokumentation Polenresa Projektet fick pengar för att dokumentera en resa till Auschwitz. Man fick stöd för en journalistisk workshop, teknisk utrustning och annat material. Efter hemkomst åkte gruppen runt och föreläste om upplevelsen. Konsert i Knivsta Projektet fick pengar för att genomföra en luciakonsert i Knivsta. 120 ungdomar kom och deltog! Karaokeprojekt Skyttorp Projektet sökte medel för att bygga en mobil scen, samt köpa in utrustning för att kunna ha karaokekvällar. På invigningen kom 150 ungdomar och utrustningen används dagligen än idag! Earthquake, Teaterprojekt Projektet gick ut på att en grupp ville framföra en teater skriven av en ung tjej. Man fick pengar till rekvisita och annat material. Man spelade teatern vid åtta tillfällen. Projektgruppen har medfinansierat sitt stöd med över i idéell tid! Vårbal i Gimo Projektet gav en grupp elever från fyra skolor möjligheten att på sin fritid planera och genomföra en gemensam bal! Artistskola 2011 Projektet var en utveckling av den förra artistskolan. Man genomförde samma typer av aktiviteter, men detta år fick man framträda inför 4000 människor på sommarfesten i Gimo som slutproduktion! Ung konst 2011 Projektet var en utveckling av Ung i Uppland, detta år tog man in fler konstnärer, fler konstformer och hade en tävling där vem som helst kunde delta med ett konstnärligt bidrag! Hälsosammare Björklingebor Projektet syftade till att utbilda unga och föräldrar kring kost, droger, livsstil och träning. Man byggde ett gym och höll frukostföreläsningar samt hade olika "prova-på pass" i olika träningsformer.

7 Biograf Malmen Projektet syftade till att bygga en ungdomsbiograf på gården i Vattholma. Resultatet blev över all förväntan och man visar film än idag varje vecka! Ramp Björklinge Projektet har byggt en "dirtramp" för cykelsportande ungdomar. Rampen används frekvent! Hold Your Dreams Projektet ville sätta upp en show med dans och musik. 140 personer kom och kollade på showen, som involverade ett tiotal ungdomar! Julpysselkvällar Projektet syftade till att hålla i två workshops där man kunde göra sitt eget julpynt. Fokus låg på återvinning och kreativitet! Upplands Radio Ungdom Projektet startade upp en ungdomsradiostation på webben. Projektdeltagarna har fått många "meruppdrag", till exempel sände dom från Knivstas UKM (Ung kultur möts, en kreativ tävling) Talangjakt Projektet startades då man inte skulle få ha UKM i kommunen detta år. Man ordnade en egen talangjakt och höll den i Gimo. Fantastiska artister och konstnärer, med ett publikantal närmare 100. LAN743 Projektet har byggt ett "socialt rum för nätverksspelande". Man har renoverat och fixat i ordning ett rum där kommunen sedan har medfinansierat med speldatorer (som deltagarna byggt ihop själva). Nu kan man spela nätverksspel tillsammans fysiskt, något som spelarna uppskattat enormt! Rummet är fullbokat hela tiden! Skyholma Meck Projektet har byggt en verkstad för EPA/Moppe. Man fick en kanonfin lokal, kontaktade brandkår och andra myndigheter och har nu en plats där unga kan få mecka med sina motorfordon. Summerrail Ramstalund Projektet har byggt en summerrail, en ramp med konstgräs som man häller såpa på för att efterlikna snö under sommaren. Man åker främst skidor på rampen. Nu under vintern använder man den som "vanlig" ramp, då den är full av snö. Rampen används varje dag! Trolla med Emil Projektet syftar till att hålla trolleriworkshops med unga deltagare. Resultatet har varit ett ökat intresse för trolleri, samt en bra övning i ledarskap för projektledaren! Sigtuna Subsurfers Projektet har byggt en skatepark i Sigtuna. Vi delfinansierade en del moduler, och nu håller man på med olika vintersporter i parken! Sommardans 2012 Projektet höll danskurser under sommaren och avslutade med ett uppträdande på torgfesten i Gimo!

8 Knivsta Skatepark Projektet har byggt en skatepark i Knivsta. Man hann dock inte helt klart innan snön kom, så det blir till att fortsätta bygga till våren! Jdome Projektet har satsat på en tekniskt innovativ spelskärm och hållt turneringar runt om i Uppland under hösten. Finalen gick av stapeln i december, men man har stora planer på en vårturné! Tanke: Projektledaren är mycket nöjd med antalet delprojekt med tanke på hur svårt det kan vara att nå ut och få ungdomar att driva egna projekt. Att få ungdomar som redan är aktiva i renodlade sportföreningar att driva projekt har visat sig vara svårt, kanske på grund av att de oftast redan har en förening att luta sig emot och att de redan är uppbokade på träningar och matcher i vissa fall upp till fem dagar i veckan. Flest delprojekt är placerade i tätorterna, som arrangörer vill de ju givetvis också ha så mycket deltagare/publik som möjligt. Skolorna är placerade i tätorten, liksom fritidsgårdarna, kollektivtrafiken fungerar bättre här och det finns fler attraktiva lokaler att låna/hyra. Ungdomar mellan år är oftast representerade i delprojekten, dels för att de oftast är tillräckligt mogna och motiverade men också för att de är enklast att hitta via skolor, fritidsgårdar och föreningar. Äldre ungdomar (18-25 år) är svårare att både hitta och motivera, har det visat sig. Kanske på grund av att många i den åldern är på väg någonstans: till en ny ort, till en studie- eller arbetsplats eller in i en familjekonstellation och därför inte har mycket tid över att engagera sig. Via Ungagemanget som hölls i Uppsala fick vi i alla fall ut information till ett trettiotal ungdomar i den övre ålderskategorin. Har ni frågor är det bara att kontakta mig Kim Scharafinski kim@upplandsbygd.se

Rapport. Måluppfyllelse: Kommentar: Det finns väldigt få mål beskrivna i projektplanen från början. Den utökade är

Rapport. Måluppfyllelse: Kommentar: Det finns väldigt få mål beskrivna i projektplanen från början. Den utökade är Rapport Projektnamn: SIXTEN Jnr: 2009-1510 LUB-nr: LUB2008-005 Datum för lägesrapport: 2014-03-27 Rapport skriven av: Arvid Stiernström Måluppfyllelse: Från projektplan ett samt den utökade projektplanen

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Rapport. Måluppfyllelse: Kommentar: Det finns väldigt få mål beskrivna i projektplanen från början. Den utökade är

Rapport. Måluppfyllelse: Kommentar: Det finns väldigt få mål beskrivna i projektplanen från början. Den utökade är Rapport Projektnamn: SIXTEN Jnr: 2009-1510 LUB-nr: LUB2008-005 Datum för lägesrapport: 2014-01-08 Rapport skriven av: Arvid Stiernström Måluppfyllelse: Från projektplan ett samt den utökade projektplanen

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun 2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun ett samarbete mellan Fryshuset, Studieförbundet Vuxenskolan och Åre kommun Skriven av Anna Linde Introduktion Projekt Lugna Gatan Åre är ett långsiktigt

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

SLUTRAPPORT 2013/10/29 2014/11/18. Cássandra Winther

SLUTRAPPORT 2013/10/29 2014/11/18. Cássandra Winther SLUTRAPPORT 2013/10/29 2014/11/18 Cássandra Winther Innehåll Projektidé och bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Metod... 3 Mål... 5 Resultat under perioden 2013/10 2014/12... 5 Beviljade projekt 2013/10

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter.

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter. Projektbeskrivning Projektetsnamn: Berätta! Sökande: De Ungas Sommarakademi på Konstepidemin, Göteborg Kontaktperson: Sofia Åhrman, projektledare 0708-144104, sofia@konstepidemin.se, Adress: Konstepidemin,

Läs mer

Musikteaterverkstan, MTV

Musikteaterverkstan, MTV Musikteaterverkstan, MTV Projektets motto har varit Jag vill, jag törs, jag kan! Projektägare: Västerfärnebo församling Projektledare: Sara Ulander och Gustav Enarsson Kommun: Sala Dnr: 23 Jnr: 2009 812

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen Kommunikationsstrategi Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun, 2015 Kommunikationsstrategi för vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun Övergripande strategi

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN

MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN Splittring är vår styrka! Karin Dahlborg, utbildningsledare Björn Kleinhenz Joel Lind Johanna Palmborg Hanna Sjögren Britta Wålstedt KV10 September 2011 Marknadskommunikation

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Glad sommar alla barnrättskämpar

Glad sommar alla barnrättskämpar Glad sommar alla barnrättskämpar! I detta nyhetsbrev: Det handlar om kärlek Besök i skolklasser för att prata om Barnkonventionen En ny rapport om barn i ekonomisk utsatthet Rädda Barnen Lund var med på

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande

Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A. Målområde 1 Hållbart småföretagande Bedömningsgrunder för Leader Gutes strategi - bil 1A Bedömningsgrunderna är till för att förtydliga vad som krävs för respektive poäng. Urvalskriterium nr 1 är anpassat till varje insatsområde och fond.

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Linus Hagander, Kornelia Johansson Närvarande: Louise

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Slutrapport av projekt Barns väntan

Slutrapport av projekt Barns väntan Slutrapport av projekt Barns väntan Projekt Barns väntan har under 2005 arbetat med barn och ungdomar som ensamma, utan anhöriga, kommer till Sverige för att söka asyl. Västra Götalands kulturnämnd har

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

1. Väsby IK friidrott

1. Väsby IK friidrott Bilaga 1. Projektbidragsansökningar 15 april 2015 1. Väsby IK friidrott Väsbyspelen 2015 och distriktmästerskap i friidrott för ungdomar 2. Biografföreningen Sober Söndagsjazz med levande musik 3. Väsby

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Projektbeskrivning Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Kort bakgrundsbeskrivning: Brunnen i Arkelstorp är en bygdegård med fantastisk historia om att dricka brunn. En plats som i dagsläget nyttjas

Läs mer

PROJEKTRAPPORT AKTIVITETSPLAN

PROJEKTRAPPORT AKTIVITETSPLAN PROJEKTRAPPORT Projektnamn: RUDEC Rural Urban Development and Cooperation Jnr: 2013-476 LUB-nr: LUB-2012-032 Datum för lägesrapport: 2014-03-07 Rapport skriven av: Pernilla Åhman, projektledare RUDEC AKTIVITETSPLAN

Läs mer

Verksamhetsplan Föreningen Samhällsvetarna Uppsala Verksamhetsår 2015-06-01 till 2016-05-31

Verksamhetsplan Föreningen Samhällsvetarna Uppsala Verksamhetsår 2015-06-01 till 2016-05-31 ! Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan Verksamhetsår 2015-06-01 till 2016-05-31 Bakgrund Denna verksamhetsplan har skrivits av oss som har varit förtroendevalda i Föreningen Samhällsvetarna Uppsala

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2011-03-30

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2011-03-30 Datum: 2011-03-30 Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tid: 8:30-11:30 Plats: Stadshuset, Södertälje Beslutande: Ansa Borin Peter Friström Tage Gripenstam Björn Jonsson Lars-Gunnar Thor Anita Wennberg Henrik

Läs mer

Ankomstdatum (ifylls av kansliet): 120206. Diarienr (ifylls av kansliet):

Ankomstdatum (ifylls av kansliet): 120206. Diarienr (ifylls av kansliet): STEG 3. s ansökningsblankett För att beslut ska kunna tas krävs att hela ansökan är komplett inklusive samtliga bilagor. Ansökan mailas till s kansli (jenny.nylund@upplandsbygd.se), som också kan ge ytterligare

Läs mer

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning - 1 - Sammanfattning Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699 Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699 Närvarande Anna Gottfridsson Karolina Natt och Dag Magnus Bernhardson Jenny Irwert Jan Månsson Pernilla Niemi Micael Andreasson Anton Engström Mikael

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Projektets namn Körfestivalen i Hylte

Projektets namn Körfestivalen i Hylte Ansökan skickas till Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Projektansökan Projektets namn Körfestivalen i Hylte Projektidé Vad vill ni göra och vem eller vilka är projektet till för? Vi vill skapa ett

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-03-23 Diarienummer:2008-007 M Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Rocktorpcd Ungdomscheckens namn Peder Johansson /Studiefrämjandet Sökande

Läs mer

Connect Green. För tillväxt i svensk miljöteknik

Connect Green. För tillväxt i svensk miljöteknik Connect Green För tillväxt i svensk miljöteknik En arena för svensk miljöteknik 107 68 miljöteknikföretag deltog i satsningen under 2013-14. av dessa presenterade för investerare. Connect Green är en långsiktig

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Slutrapport. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Slutrapport. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden Slutrapport Välkommen till utvärderingen av Leader Upplandsbygds ungdomsprojekt Sixten Denna text är framtagen

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Som kommunutvecklare har vi fått chansen att under en period vara med och påverka Knivsta, så att kommunen kan bli en bättre

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

DINKYTOWN. en kreativ fristad

DINKYTOWN. en kreativ fristad DINKYTOWN en kreativ fristad Dinkytown är en nyskapande och konstöverskridande samlingsplats där musik, poesi, konst och foto möts på en och samma plats för att framföras och visas i en gemytlig atmosfär

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

AIK Handbollsförening. Mål och verksamhetsplan 2014 2015

AIK Handbollsförening. Mål och verksamhetsplan 2014 2015 AIK Handbollsförening Mål och verksamhetsplan 2014 2015 Ekonomi Vi behöver bygga upp en buffert på totalt cirka 100.000kr, men går in i årets verksamhet med ett underskott på cirka 35.000kr och lån hos

Läs mer

BLI EN DEL AV WEST PRIDE

BLI EN DEL AV WEST PRIDE BLI EN DEL AV WEST PRIDE West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. 2015 HADE FESTIVALEN cirka 250 programpunkter,

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer