Studieförbunden i Göteborg. Beskrivning av studieförbundens verksamhet för asylsökande Hösten 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieförbunden i Göteborg. Beskrivning av studieförbundens verksamhet för asylsökande Hösten 2015"

Transkript

1 Studieförbunden i Göteborg Beskrivning av studieförbundens verksamhet för asylsökande Hösten 2015

2

3 Inledning Sommaren 2015 anslog regeringen 30 mkr till landets 10 studieförbund att användas under hösten 2015 i form av studiecirklar/kurser för asylsökande. Detta i form av introduktionsutbildningar inom svenska språket och svenska samhället. Denna beskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Göteborgs kommun en kortfattad beskrivning av studieförbundens verksamhet riktade till asylsökande. Studieförbunden har valt att redogöra för den slutrapporterade verksamheten som genomförts hösten I underlaget redogör varje studieförbund i korthet om sin specifika verksamhet och innehåller bland annat beskrivningar kring samverkan med andra organisationer, vart verksamheten har bedrivits i kommunen, arvoderade och/eller ideella ledare. Studieförbunden redogör även för en del statistiska uppgifter såsom antal arrangemang, deltagare och timmar samt finansiering av verksamheten och eventuella behov av andra/mer resurser. Avslutningsvis redogör varje studieförbunden för vad de kan tänkas göra mer i form av verksamhet riktat till målgruppen asylsökande. Här finns även kontaktuppgifter till samtliga studieförbund lokalt. Som en komplettering och avslutning delar vi även med oss fakta kring studieförbundens hela folkbildningsverksamhet i Göteborg Göteborg Studieförbunden i Göteborg

4 Göteborg Verksamheten för Asylsökande, hösten 2015 Under sommaren 2015 anslog regeringen 30 mkr till landets 10 studieförbund. Pengarna skulle, under hösten 2015, användas till kurser/studiecirklar för asylsökande - introduktionsutbildning inom svenska språket och svenska samhället. ABF Göteborg fick några hundra tusen av dessa, vilket inte räckte långt mer än till SFI-böcker. Men, eftersom vi ser detta som ett av nutidens största folkbildningsuppdrag, så har vi lagt in en hel del pengar av vårt ordinarie statsbidrag i avvaktan för att, såväl stat, som kommun kommer att inse vikten av vår verksamhet och därmed vikten av mer resurser. Trots kort varsel, och knappa resurser, så har ABF Göteborg under hösten 2015 kunnat erbjuda närmare deltagare (drygt 800 unika människor) deltagande i kurser/studiecirklar i ovan nämnda ämnen. I samarbete med ett antal förningar så genomförde vi 124 studiecirklar för dessa personer. Vår plan och våra ambitioner är att mer än fördubbla denna verksamhet under Under hösten 2015 genomfördes verksamheten i 9 olika föreningar/organisationer; Arabiska Bokstavs Centret (ABC) här hade vi 57 cirklar med 324 deltagare. ABC är en, sedan länge, en stor bildningsförening, som i samarbete med oss bedriver kurser i många ämnen. Verksamheten bedrivs i huvudsak i lokaler på Skolspåret i Hjällbo, men även i Hammarkullen och Lövgärdet. ABC expanderar nu i fler lokaler, och har lång kö på asylsökande varför verksamheten här kommer att öka påtagligt under Babylon är en assyrisk/syriansk förening med lokaler i Kviberg. Här genomfördes 6 cirklar med 55 deltagare. Här finns såväl ambitioner som potential att göra fler kurser under Eritreanska förbundet för rättvisa och demokrati har lokaler i Lundby, och genomförde 4 cirklar med 48 deltagare. De kommer att fortsätta med samma omfattning. Integrationsnätverk i Göteborg har lokaler i västra Lundby (nära Biskopsgården) och är en tvärkulturell bildningsförening med en omfattande verksamhet. När det gäller denna målgrupp så hade man 13 cirklar med 138 deltagare under hösten. Här finns definitivt både möjlighet och ambition att utöka denna verksamhet. Ishtar förening i Angered är en assyrisk/syriansk förening med lokaler i Hjällbo. De har varit verksamma i många år (främst inom kultur) och har mer och mer inriktat sig på denna verksamhet. Under hösten hade vi här 5 cirklar med 46 deltagare och även här finns möjlighet att utöka denna verksamhet.

5 Kvinnocentret i Bergsjön en gammal, stark, tvärkulturell organisation som mer och mer kommer att jobba med denna verksamhet. Under hösten var det bara en cirkel med fem deltagare, men under 2016 kommer det att bli betydlig mer. Qamar en nystartad förening med lokaler i Brunnsbo. Detta är en förening som är startad för just detta ändamål. Började under hösten med 5 cirklar och 25 deltagare, men har såväl ambitioner och kapacitet att bedriva mera under UtbildningsCenter Iran (UCI) är en av våra äldsta och största bildningsföreningar har lokaler numera (sedan årsskiftet) i Hammarkullen, och genomförde under hösten cirklar med 292 deltagare, i dessa ämnen. Också UCI har kö på folk som vill vara med, och vi räknar med en utökad verksamhet. Vägen In är en nystartad förening. Började i september 2015 med denna verksamhet, och gjorde 5 cirklar med 51 deltagare då. Nu har föreningen (som hittills lånat lokaler i Grimbo industriområde)) möjlighet till egna, nya lokaler och även här räknar vi med att kunna öka verksamheten. Utöver dessa nio föreningar, så står vi i startfasen av samarbete med ytterligare ett par föreningar där vi räknar med att starta upp verksamhet under våren. Ledare/lärare i kurserna är i vissa fall anställda i föreningen (med olika formar av arbetsmarknadsstöd) men ett stort antal jobbar ideellt. De flesta har själva kommit till Sverige som invandrare eller flyktingar, men också ett (växande) antal svenska volontärer är med. ABF Göteborg bistår med kurslitteratur, material och i viss mån med kostnader för lokaler och utrustning. Vi fungerar också som ett pedagogiskt stöd någon som vi verkligen kommer att prioritera framöver. Om vi får utökade resurser, så skulle vi vilja anställa ett antal resurslärare som kan stötta och höja kvaliteten i verksamheten. Vi behöver också kunna satsa mer på lokaler och utrustning. Slutrapporterade cirklar i svenska/samhälle för Asylsökande Hösten 2015 Samverkanspart Arrangemang Deltagare Timmar ABC - Arabiska Bokstavscentret Babylon Eritreanska Förbundet för rättvisa och demokrati EFRD Integrationsnätverk Göteborg Ishtar Förening i Angered Kvinnocenter i Bergsjön Qamar UCI - Utbildningscentret Iran Vägen In Totalt:

6 Asylverksamhet hösten 2015 Bilda Väst (nuvarande Bilda Sydväst) har tillsammans med våra samverkansparter genomfört cirklar i språk, samhällsinformation med språkträning, kurs i kristen tro med språkträning, dans med språkträning och språkträning genom konst och kreativitet. Vi har också i egen regi haft en ledarutbildning för asylsökande som sedan själva har lett grupper i samhällsinformation. Dessutom har vi haft utbildning för volontärer som arbetar med asylsökande. Övervägande delen av verksamheten har bedrivits av ideella ledare men en liten del har varit arvoderade. Verksamheten har bedrivits i Borås, Falkenberg, Göteborg, Karlsborg, Skövde, Smögen, Sollebrunn och Vänersborg. Vi samverkar i första hand med våra medlemsorganisationer men blir också kontaktade av andra fristående föreningar och privatpersoner. När det gäller de privatpersoner som hör av sig till oss matchar vi ibland ihop dem med någon av våra medlemsorganisationer. Ofta beroende på speciella behov som till exempel lokal, kontakter mm. Ibland arbetar vi också i egen regi. De samverkansparter vi arbetat med under hösten 2015 är: Fryshuset, Reningsborg, Equmeniakyrkan, Salemförsamlingen i Vargön, Höglunda Volontärförening, Skövde Pingstförsamling, Korskyrkan i Borås och Missionsförsamlingen i Karlsborg. Vi har under hösten 2015 inte ansökt om pengar från kulturpotten. Verksamhetsår 2015 var det i Bilda Väst 284 unika personer som ingick i vår verksamhet. Av dessa var det 43 personer som deltog i annan folkbildningsverksamhet. Resterande 241 personer deltog i studiecirklar. De pengar vi fått har finansierat personalkostnader, vissa resor och arvoden. Dessutom lokalkostnader och material. De asylsökande efterfrågar bland annat kunskaper om föräldrastöd och hälsofrågor. Vi skulle vilja arbeta mer med dessa frågor utifrån ett bredare deltagarperspektiv där vi blandar asylsökande, nysvenskar och gammalsvenskar i grupperna. Här kommer språk och samhällskunskap med som en naturlig del men man får med fler aspekter i verksamheten. Vi vill också fortsätta och utveckla det påbörjade arbetet med att utbilda cirkelledare bland de asylsökande som sedan kan leda egna grupper och även här ser vi flera vinster om man kan arbeta med blandade deltagare i grupperna. Att uppmuntra och möjliggöra deltagarnas eget engagemang och lärande är en viktig utgångspunkt för Bilda Studieverksamheten med asylsökande skulle vara mer betjänt av att tilldelningen av resurser baseras på och kopplas till verksamhet istället för på unika deltagare. Då kan vi arbeta på ett helt annat sätt och mer långsiktigt utifrån de behov vi mött ute på boenden.

7 Asylverksamhet i Göteborg hösten 2015 Vi har haft 3 cirklar i Göteborg under hösten som riktat sig till ungdomar. Tillsammans med Fryshuset har vi haft två dansgrupper med totalt 6 deltagare och 62 studietimmar. Tillsammans med Reningsborg har vi haft en språkcirkel där man tränar språk med hjälp av konst och kreativitet. Denna cirkel genomfördes på 19 timmar med 14 deltagare. Vårt ekonomiska stöd till verksamheten har bestått av kursmaterial dessutom bistår vi med ledarstöd och ledarutbildning. Vi har under hösten 2015 inte ansökt om pengar från kulturpotten. Bilda arbetar till största delen tillsammans med de samverkansparters vi har, men också med kommuner och privatpersoner. Under 2016 och framåt vill vi arbeta långsiktigt med volontärer och asylsökande där alla parter är delaktiga, även som cirkelledare. Vi vill också framöver arbeta med en bredare verksamhet som berör bland annat föräldraskap i Sverige, Hälsofrågor och Etablering. Både i Göteborg och i andra delar av vår region.

8 Asylverksamheten i Göteborg En kortare översiktlig redovisning av genomförd verksamhet I region väst har vi under 2015 totalt slutrapporterat 124 kurser, 110 som studiecirklar, 14 som annan folkbildningsverksamhet, 14 kurser har makulerats då vi inte nått deltagare. 2 kurser (med 17 resp 18 deltagare) har ej slutrapporteras då närvarolistor inte inkommit i tid. Av dessa har 17 kurser med sammanlagt 352 studietimmar genomförts i Göteborg för 166 deltagare i stort sett uteslutande i egna kurslokaler på Norra Allégatan 6, förutom en kurs på Toredalsgatan. Vi har genomfört två olika varianter under hösten varav merparten har varit kurser i svenska (Swedish for those seeking asylum) som vi erbjudit via våra hemsidor till de många i eget boende (sk EBO) i kommunen. Utöver det har vi genomfört två Skrivarkurser för ensamkommande ungdomar. Vi har deltagit vid ett flertal informationsmöten som Migrationsverket kallat till, vilket varit en bra kanal för oss att nå ut med vårt erbjudande. Såvitt vi vet är vi det enda studieförbund som anordnar öppna kurser för de som har eget boende. Det ordinarie regelverket för folkbildning erbjuder inte möjlighet för studieförbunden att vara verksamma inom asylområdet. Studieförbunden har inte heller haft rätt att använda sig av det ordinarie statsbidraget för att bygga upp verksamheten. Så snart vi fick denna möjlighet sattes dock arbetet igång. Våra insatser bygger på att vi anlitar arvoderade cirkelledare. Vi bedömde att uppdraget var tydligt formulerat, vi skulle anordna studiecirklar i svenska och samhällsinformation för att korta vägen in till fortsatta studier när den asylsökande fått sin sak prövad, blivit kommunplacerad och överförd till SFI. Under hösten 2015 och våren 2016 har våra kurser haft fokus på att använda kompetenta cirkelledare som kan anta den svåra utmaningen. Vi gick in i 2016 med en etablerad verksamhet som höll god fart. De statliga medel som ställdes till vårt förfogande för 2016 var dock så begränsade att vi förbrukat dessa riktade medel redan under första kvartalet/ tertialet. Vårbudgeten har aviserat förstärkt tilldelning med 72 miljoner som dels ska styras till den pågående verksamheten Svenska från dag ett men också mot det nya uppdraget Vardagssvenska där vi hoppas få medverka. Folkuniversitetet har varit djupt engagerad i arbetsgruppen, på Folkbildningsrådet, som arbetat med kursplanen för Vardagssvenska. Vardagssvenska ger språkundervisning på en mer avancerad nivå och når längre än Svenska från dag ett. Vardagssvenska kan ses som en fortsättning på Svenska från dag ett. Särskilda utmaningar som vi ställts inför Vi hade för lite kunskap om den stora blandningen av nationaliteter och kunskapsnivåer med allt från analfabeter till högutbildade personer, något som ställer höga krav på undervisningen. Det har varit korta ledtider som ibland lett till svårighet att hitta personal med lämplig kompetens. Att nå asylsökande som bor i eget boende har varit svårt, framförallt i kommuner utanför Göteborg liksom att i vissa fall motivera deltagare till mer regelbunden närvaro.

9 Geografisk spridning, län, kommun, asylboenden Västra Götalands län Skövde i egna lokaler, Stenungsund på Svenshögens asylboende, Orust, asylboende på STF Tofta gård, Tjörn, asylboende på Tjörnbro park, Myggenäs, Vänersborg, asylboende på Restad gård, Ursands camping samt Vargöns vandrarhem, Trollhättan i egna kurslokaler, Strömstad, asylboende på Hällestrands resort, Lysekil, asylboende på Hotell Lysekil, Mark, asylboende på Kinna stadshotell, Mellerud, asylboende på Kroppefjälls hotell, Göteborg i egna kurslokaler förutom kurs på HVB-hem på Toredalsgatan samt Berzeeliigatan, Götene på Brännebrona asylboende, Alingsås på Höglunda asylboende, Borås i egna lokaler men dessutom på Textilmuseet och på asylboende på Saltemad Camping. Vilka insatser har vi genomfört för cirkelledarna? Eftersom startsträckan för insatsen var kort fick vi snabbt få på plats grundläggande asylkompetens för cirkelledarna. Vi har genomfört en föreläsning om asylprocessen med en av Migrationsverkets specialister, en föreläsning som också spelades in och därefter spreds via vårt intranät. Under hösten har det sedan tillkommit såväl eget producerat material som en lång rad tips som cirkelledarna och tjänstemännen har delat med sig till varandra av. Hur kan vi beskriva resultaten sett ut deltagarna synvinkel? De viktigaste synpunkterna är att man varit väldigt nöjd med, och tacksam för, att vi till så stor del haft cirkelledare som kunnat undervisa i svenska. Samtidigt har kurserna blivit för korta för att kunna lära sig grunderna på ett bra sätt. Deltagarna vill mer än vad medlen tillåtit oss att genomföra. Hur finansierar studieförbunden detta? Finns behov av mer resurser? Fbr:s beslut om tilldelning av medel innebar att rejält bakslag för vår verksamhet vilket innebär stora bekymmer då vi i stort sett uteslutande arbetar med arvoderade cirkelledare. Vi har ett tydligt behov av mer resurser för att möta den efterfrågan på undervisning i svenska som vi mött. Vi har mött stor respekt för de insatser vi gjort och Migrationsverket är mycket positivt inställda till det arbete som Folkuniversitetet genomfört under hösten Verksamheten har efter årsskiftet fortsatt i minst lika stor omfattning som tidigare. Vi har per den 18 april lagt upp 172 studiecirklar med bokade deltagare (avser region väst). Kan vi göra mer och i så fall hur? Vi ser stora möjligheter att utöka verksamheten. Extra tillkommande resurser från VG-regionen skulle användas för att förlänga de pågående kurserna så att individerna i verksamheten når längre i sin språkliga kompetens än vad som nu är fallet. Vi ser också möjligheter till fördjupning av kompetensen hos cirkelledarna genom att rikta fortbildningsinsatser till dessa. Vi ser också ett behov av ytterligare förbättra undervisningsmaterial. Det redovisade materialet för 2015 under rubriken Geografisk spridning, län, kommun, asylboenden bygger på vår samlade verksamhet, alltså även två kommuner i Halland och Värmlands Län.

10 Asylverksamhet Ibn Rushd distrikt västra har i samråd med några av våra samverkanspartner anordnat cirklar främst i samhällsorientering samt i svenska som andra språk åt nyanlända. Arbetet utfördes antigen på boendet eller i föreningens lokal. Men vi har även anordnat cirkelledarutbildning för asyl som sedan skulle kunna hålla egna grupper i samhällsorienteringen. - Alla ledare som jobbade med asyl arvoderades under Verksamheten har bedrivits i Göteborg, Trollhättan och Tranemo - Samarbetet skedde med nedan samverkanspartner: Samverkansparter Islamiska Kultur Center i Göteborg Trollhättans Sunni Muslimska förening Islamiska Församling i Tranemo - Under 2015 har Ibn Rushd ej ansökt om ersättning från Kulturpotten. - Nedan ser statisk över vilka samverkanspartner sam dess arrangemang. Beskrivning Avslutade arrangemang Slutliga antal deltagare Slutliga anta Kvinnor Avslutade Tim Studiecirkel Ibn Rushd Västra Islamiska Kultur Center i Göteborg Trollhättans Sunni Muslimska förening Annan folkbildningsverksamhet Islamiska Församling i Tranemo Totalt: Finansiering av uppdraget kom från Folkbildningsrådet. Självklart är behoven stora. Många som befinner sig i våra föreningar är nyanlända. Vi behöver resurser för att anpassa verksamheten utifrån språk, utbildningsbakgrund mm. - Mer stöd i att utbilda ledare som bedriver kurserna. Anpassa material på olika nivåer. Även behov av andra kurser såsom jämställhet, hälsa och motion men även att kunna ge ut material på deras språk som kan vara en nyckel till vårt arbete

11 Verksamhet riktad mot asylsökande 2015 Mosaikfabriken Mosaikfabriken är ett stadsdelsutvecklande integrationsprojekt för ungdomar och nyanlända. Under konstnärlig ledning får deltagarna arbeta med mosaiker som sedan installeras i bostadsområdet. Genom att deltagare sätter sina avtryck i offentligheten stärker vi bandet mellan invånare och stadsdel. Projektet skall främja tillhörighetskänslan hos deltagarna, inte minst de nyanlända. Det skall inspirera till engagemang i fler föreningar och processer som stärker känslan av att man kan påverka sin livssituation. Projektet skall visa på kulturen och konstens viktiga roll i integrationsarbetet. Projektet är ett samarbete mellan NBV, Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget. Verksamheten bedrevs på tre olika boenden för nyanlända i Göteborg. NBV nådde 50 deltagare vid dessa tillfällen. Projektet har även varit i klasser med nyanlända och nådde där ca 60 elever. Ledarna är arvoderade. Mosaikfabriken finansieras av NBV, Västra Götalandsregionen, Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget. SamaWadaag och Eritreanska föreningen Två föreningar som har verksamhet inom NBV bedrev studiecirklar Läsa Svenska språket med asylsökande. SamaWadaag har verksamheten i sin föreningslokal och Eritreanska föreningen hade verksamheten i NBVs lokaler på Postgatan. SamaWadaag körde med ideella ledare. Eritreanska föreningen gav sina ledare arvode. Detta arvode betalades av NBV. Båda två föreningar hade två listor var, SammaWadaag 66 tim. och Eritreanska föreningen 42 tim. SamaWadaag hade 8 deltagare och Eritreanska föreningen hade 12 deltagare. NBV finansierade detta genom ett särskilt bidrag som var avsatt nationellt. Framtida verksamhet Under 2016 fortsätter Mosaikfabriken sitt projekt med hjälp av medel från Västra Götalandsregionen. Flera enskilda föreningar (samarbetsorganisationer/medlemsföreningar) kommer ha studiecirklar för nyanlända i svenska språket. NBV kommer under sommaren att bedriva verksamhet för ensamkommande/asylsökande ungdomar under tre veckor tillsammans med Stadsmuseet. Där kommer det finnas tre olika spår för deltagarna; drakbygge, musikworkshop samt Mosaikfabriken.

12 Slutrapporterad verksamhet med asylsökande 2015 Inledning I Göteborg har vi bedrivit samarbete på några platser. Flera samarbeten är på gång men slutrapporterades inte under Verksamheten har skett i samverkan med Frivilligcentralen i Angered och Syriska föreningar. Vi har endast undantagsvis haft arvoderade ledare i asylverksamheten. De flesta är volontärer eller är anställda i föreningen med någon form av anställningsstöd. Vårt ekonomiska stöd till verksamheten har bestått av kursmaterial, reseersättning och hyreskostnader. Övrigt stöd består i att vara pedagogiskt bollplank, ge ledarintroduktion och ledarstöd, hjälpa till att organisera upp verksamheten folkbildningsmässigt och med god kvalitet. Vi arbetar i första hand via våra medlemsorganisationer och samverkansparter. Det innebär att vi behöver ta stor hänsyn till hur mycket de orkar med och vi behöver vara lyhörda när det gäller deras ambitionsnivå i arbetet. Detta innebär också att vi ibland har lång startsträcka när det gäller uppstart av cirkelverksamhet. På många håll i regionen har verksamheten startats som språkcafé och först senare i processen går det att styra upp arbetet i studiecirkelns form med fasta grupper och särskild ledare. Under 2016 är prognosen att alltfler kommer igång med cirkelverksamhet på sina mötesplatser. Detta kommer ställa högre krav på Sensus när det gäller organisering, ledarutbildning och ledarstöd. Nedan redovisas i sammandrag den verksamhet som är slutrapporterad På alla platser som redovisas fortsätter verksamheten att utvecklas under I regionen har vi dessutom ett flertal samarbeten med planerad och påbörjad verksamhet som fortsätter under Detta redovisas inte i denna sammanställning. Översiktlig beskrivning av innehåll och upplägg Caritas Frivilligcentral i Angered, Göteborgs kommun Asylsökande som kommer till frivilligcentralen erbjuds språkträning på olika nivåer i mindre grupper (5-9 personer), oftast med flerspråkiga lärare. Omfattningen är en till tre gånger i veckan, beroende på behov och ambitionsnivå hos den asylsökande. Studiecirklarna har omfattat mellan studietimmar. Omkring 180 personer har deltagit i verksamheten och de muntliga utvärderingar som skett visar att deltagarna är mycket nöjda, framför allt uppskattas kontinuiteten. Detta är vår största verksamhet i regionen och den håller god kvalitet. Genomsnittstiden på cirklar är mer än 70 studietimmar.

13 Studiecirklar på Angereds vinkel 5 i Angered, Göteborg, i samverkan med Syrian Women Association Asylsökande har erbjudits språkträning i en mindre grupp, med en flerspråkig lärare. Omfattningen var fyra gånger i veckan. En kurs med 5 deltagare har haft språkträning. Denna verksamhet kommer att växa med fler grupper under Vi har flera samarbeten som påbörjades under 2015 och som fortsätter under Det handlar om samarbeten med IM-Individuell Människohjälp, teatergruppen die Bühne, frivilligcentralen Pärlan och flera av Svenska kyrkans församlingar. Slutrapporterad verksamhet 2015 Beskrivning Arrangemang Deltagare Timmar Frivilligcentralen Caritas Studiecirkel Annan Folkbildningsverksamhet Syrian Women Association Studiecirkel Totalt:

14 Verksamhet för nyanlända i Göteborg 2015/16 Verksamhet Under december 2015 startade vi ett arbete för att kunna erbjuda kulturkurser för ensamkommande ungdomar. Bakgrunden var den höga andelen ungdomar som kommit till Göteborg under hösten och att vi såg denna grupps behov av meningsfull sysselsättning och tidig inkludering i samhället, där folkbildning kan vara en viktig ingång. Vi inledde samtal med fem boenden för ensamkommande ungdomar kring vilka behov och intressen som kunde vara aktuella och landade i ett kursprogram med kurser i streetdance, DJ, musikproduktion, akustisk gitarr och elgitarr. Av dessa startade streetdancen, elgitarr och akustisk gitarr och ungdomar från olika delar av stan samlades under sex veckor under januari och februari. Verksamhetsplats Kulturkurserna genomfördes i våra kurslokaler på Falkgatan 7. Ledare Som ledare användes både arvoderade ledare som anställd personal som i sin anställning också bedriver pedagogisk kursverksamhet. Statistik Verksamheten exponerades till ungdomar på boendena under december och startades upp i januari Detta betyder att vi inte kan rapportera några deltagare och studietimmar under 2015 med asylsökande. Finansiering Vi funderade inte på finansiering utan bestämde oss för att i dialog med boendena pröva verksamhetsformen och stå för kostnaderna inom ramen för vår befintliga budget. Framtidsplaner I och med senaste tidens debatter kring den sk flyktingkrisen och integrationens utmaningar kände vi att det var läge att ta ytterligare steg. Vi är just nu på gång att starta upp samtalsgrupper för unga ensamkommande killar och tjejer på deras boenden. Teman för träffarna kommer vara vänskap, livet i Sverige, kärlek och jämställdhet. Det handlar om att bygga en trygg miljö där olika perspektiv och åsikter kan få brytas mot varandra utan färdiga svar på rätt och fel och vem som är förövare eller offer. Syftet med träffarna är att väcka tankar och starta samtal om frågor som lätt kan upplevas som tabu, och samtidigt utmana normer och hedersrelaterat förtryck. Till träffarna kommer vi också bjuda in externa aktörer såsom ungdomsmottagningen och polisen för att både informera om deras arbete, svenska samhället, lagar och svara på frågor som ungdomarna bär på.

15 Verksamhet för asylsökande 2015 Vi har under hösten bedrivit ett antal studiecirklar i svenska och samhällsorientering för asylsökande. De flesta har skett i samverkan med organisationer som redan samarbetar med oss. Vi har även arbetat med olika boenden för ensamkommande flyktingungdomar och bjudit in dessa till olika kulturarrangemang, dit de kommit antingen som publik eller som funktionärer. Vi har haft en studiecirkel i samhällsorientering på ett boende för ensamkommande på Styrsö, i samarbete med Göteborgs stad. Organisationer vi har samarbetat med är: Göteborgs stad, KulturUngdom; UCI Utbildningscenter för Integration; ASIA - AfroScandiniavian Intellectual Association; IKF - Integrations och kulturföreningen i Göteborg. Studiecirklarna har bedrivits på en rad olika ställen såsom: SVs lokaler i Gamlestan; HipHopAkademien, också i Gamlestan; ASIAs lokaler i Gårdsten; Frilagret; Arena 29. Vi har mest arbetat med arvoderade ledare men även en del ideella ledare. Många har hört av sig och vill jobba ideellt och just nu ser vi på möjligheterna för att organisera detta. I våra studiecirklar i svenska och samhällsorientering deltog 84 personer. Vi genomförde 544 studietimmar med dessa. Vi hade tre kulturarrangemang dit vi bjöd in och samarbetade med olika boenden för ensamkommande. Cirka 45 asylsökande deltog i dessa kulturarrangemang. Vi har finansierat verksamheten med det statsbidrag som utlystes för denna typ av verksamhet, och därutöver egna personella insatser. Det som har hunnits med hittills under vårterminen 2016 är att hålla prova-på tillfällen i gitarrspel och att spela i band för ensamkommande i samarbete med KulturUngdom under Musik Direkts deltävling.

16 Därutöver har vi bland annat: Startat en kör - Göteborgs Nya Kör - för inkludering och integration; Påbörjat nya samarbeten med olika boenden och verksamheter; Startat ett språkkafé. Våra samarbeten med föreningarna har fortsatt och utvecklats. Vi kommer att anordna en datakurs och en studiecirkel i gitarr för ensamkommande. Vi skulle verkligen kunna göra mycket mer om det fanns mer resurser. Många av våra cirkelledare i olika hantverk har hört av sig och vill göra riktad verksamhet för asylsökande. Slutrapporterade cirklar i svenska/samhälle för asylsökande - Hösten 2015 Samverkanspart Arrangemang Deltagare Timmar ASIA (Afro Scandinavian Intellectual Association) UCI (Utbildningscenter för Integration) IKG (Integrations och kulturföreningen i Göteborg) Studiecirkel på boende för ensamkommande på Styrsö, i SVs egen regi Totalt:

17 ABF Göteborg Conny Pettersson E-post: Tel: Studieförbundet Bilda Sydväst Peter Ljungqvist E-post: Tel: (även mobil) Folkuniversitetet Ralf Zetterman E-post: Tel: Ibn Rushd Studieförbund Distrikt Västra Ala Haidari Stridsman E-post: Mobil: Kulturens Bildningsverksamhet Region Väst Berit Wallsten E-post: Mobil: Medborgarskolan Region Väst Ulrika Drevhage E-post: Tel: NBV Väst Elin Borgvall-Piel E-post: Tel: Sensus Västra Sverige Jan-Erik Alfredssson E-post: Tel: Studiefrämjandet Göteborg-Mölndal Hans Jacobsson E-post: Mobil: Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg Göran Thomte E-post: Tel:

18

19 Studieförbunden i Göteborg 2015 Deltog människor i studiecirklar, som arrangerades av studieförbunden i Göteborgs kommun Deltog människor i annan folkbildningsverksamhet i kommunen. Arrangerade studieförbunden närmare kulturprogram och över människor tog del av dessa Bidrog Göteborgs kommun med drygt kr, vilket motsvarar 54 kr per invånare De tio verksamma studieförbunden har ca 260 medlemsorganisationer och centrala samarbetsavtal med ytterligare ca 90 organisationer. Dessutom samarbetar studieförbunden lokalt med en mängd olika föreningar och nätverk m.m. Varje studieförbund har sin egen profil den bestäms av de folkrörelser eller organisationer som är medlemmar i förbundet. Mångfalden är en tillgång för demokratin, medlemmarnas olikheter bildar tillsammans det breda utbud som gör att folkbildningen tillfredsställer så mänga människors behov ABF Bilda FU IB KBV Mbsk NBV Sensus Sfr SV Totalt Antal kulturprogram Antal deltagare Antal studiecirklar Antal deltagare Antal annan folkbildningsverks Antal deltagare

20 Syftet med statens bidrag till folkbildningen Folkbildningen står fri från staten. Staten formulerar sina syften med statsbidraget men folkbildningen formulerar själva sina mål och utformar verksamheten. Regeringens syften med statens bidrag till folkbildningen ska vara att: stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen (genom t ex. politiskt, fackligt, kulturellt eller annat ideellt arbete) bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället Studieförbundens tre verksamhetsformer Studiecirkeln är basen i studieförbundens verksamhet. Den kännetecknas av att den är öppen för alla, deltagandet är fritt och frivilligt och deltagarna har inflytande över sitt eget lärande. I annan folkbildningsverksamhet kan studieförbunden genomföra annan verksamhet i friare och flexiblare former och sammankomster som tex. pröva på dagar och helgkurser. Med kulturprogram avses föreläsning, teater, sång, musik, dans, dramatisk framställning m.m..

21

22 Folkbildningen i Göteborg

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skara Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skara

Läs mer

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Tidaholm Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Tidaholm

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Karlsborg och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbunden i Falköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Falköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Falköping Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Hjo och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Orust och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Munkedal och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbunden i Borås. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Borås. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Borås Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Borås kommun

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Lysekil och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Vara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Vad är Medborgarskolan?

Vad är Medborgarskolan? Vad är Medborgarskolan? MEDBORGARSKOLAN ETT HUMANISTISKT STUDIEFÖRBUND Historik Idén till Medborgarskolans logotyp föddes vid Gimo damm i Uppland i november 1940, där initiativtagarna kastade en sten i

Läs mer

Hur ska Katolska kyrkan och Bilda arbeta tillsammans?

Hur ska Katolska kyrkan och Bilda arbeta tillsammans? Hur ska Katolska kyrkan och Bilda arbeta tillsammans? Arbetsmaterial för pastoralrådssammanträdet den 10 oktober 2009 Marielund Detta arbetsmaterial är uppbyggt i två delar 1) Allmän information. Denna

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003.

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Folkbildningens Framsyn - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Dokumenterat av Christina Holmqvist april 2003 1 Inledning

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska

Läs mer

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland Innehåll Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 3 Vår berättelse... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 3 Värdegrund... 3 Samverkan mellan SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet/Västergötlands

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor

Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor Enheten för administration och kommunikation 2008-09-06 KuN 2008/517 Handläggare: Christina Klotblixt Yttrande över ansökan om statsbidrag till nya folkhögskolor i Stockholms län 1 Ärendet I detta ärende

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015. Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015. Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Skövde och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Mette Agborg & Lisa Berger

Mette Agborg & Lisa Berger IDA från projekt till levande verksamhet Mette Agborg & Lisa Berger Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås IDA från projekt till levande verksamhet Vuxenstuderande är en viktig målgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Mål och inriktning 2012-2017 DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Värdegrund Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet arbetar på helnykter och demokratisk grund, samt är i partipolitiska och religiösa frågor obunden.

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 394 Kommentarer till statistiken... 396 18.1 Studiecirklar under 2011. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

1. Verksamhetsberättelse 2015. 2. Styrelsen har under året bestått av. 3. Möten under 2015. Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg

1. Verksamhetsberättelse 2015. 2. Styrelsen har under året bestått av. 3. Möten under 2015. Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg 1. Verksamhetsberättelse 2015 Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg 2. Styrelsen har under året bestått av Ordförande Susanne Thörnqvist Vice ordförande vakant Sekreterare Birgitta Jonsson Kassör

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Töreboda Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Töreboda

Läs mer

ABF-BLANKETTER - LATHUND

ABF-BLANKETTER - LATHUND ABF-BLANKETTER - LATHUND ARBETSPLAN ÄMNE: STARTDATUM: MINST 3 3 TRÄFFAR 9 STUDIETIMMAR ARRANGÖR/ ORGANISATION: LOKAL/ DAG/ DAGAR: TID: EN STUDIETIMME ÄR 45 MINUTER Vi erbjuder utbildning till våra cirkelledare

Läs mer

Svar på motion om mötesplats för asylsökande

Svar på motion om mötesplats för asylsökande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 27 Ksau 219 Dnr 153/2015-101 Svar på motion om mötesplats för asylsökande Agneta Lambert-Meuller, MP, har till kommunfullmäktiges

Läs mer

Insatser som genomfördes 2015

Insatser som genomfördes 2015 2016-01-12 Ansökan om medel för att genomföra verksamhetssatsningar inom IFF för integrationsinsatser 2016 Bakgrund: Kommunen har tilldelats 56,3 mkr och varje förvaltning som bedriver verksamhet som påverkas

Läs mer

Arvodering på lokal nivå

Arvodering på lokal nivå Lokalavdelningarnas svar på remiss om lokal arvodering 2008/2009 Arvodering på lokal nivå Med anledning av stämmans beslut har styrelsen frågat alla lokalavdelningar om synen på lokal arvodering kontra

Läs mer

Projektmaterial. Äldreprojektet - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd. ABF Södra Lappmarken

Projektmaterial. Äldreprojektet - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd. ABF Södra Lappmarken Projektmaterial - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd ABF Södra Lappmarken Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Skara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET Bilaga 3 KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET BAKGRUND GR-kommunernas sociala styrgrupp beslutade i oktober 2008 att kartlägga omfattningen av volontär-/frivilligverksamheter

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Riks-Nytt Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Innehåll: Folklig Dans i Skolan... 2 Riksstämman 2008... 2 Riksstämman 2008... 3 Regionkonferens

Läs mer

Integrationsnytt i Kalmar

Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun November 2015 Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun inrättade under 2015 ett integrationsråd och ett av målen är att synliggöra integrationsarbetet i Kalmar. Integrationen blir bäst om

Läs mer

Dialogmöte Flyktingsituationen

Dialogmöte Flyktingsituationen Dialogmöte Flyktingsituationen 3 februari kl. 8.30 10.00 Sensus-salen, Studentgatan 2 i Malmö Bakgrund Händelseutvecklingen i samband med flyktingsituationen är omvälvande och har väckt ett enormt engagemang

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2008-07-10 Handläggare: Marie Landegård Telefon: 076-825 40 51 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 21 augusti 2008 RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Studie av hur studieförbunden i Stockholms län arbetar med film Version. 2015-09-29

Studie av hur studieförbunden i Stockholms län arbetar med film Version. 2015-09-29 Studie av hur studieförbunden i Stockholms län arbetar med film Version. 2015-09-29 Bakgrund Denna korta studie syftar till att kartlägga hur de tio studieförbund som får stöd från Stockholms Läns Landsting

Läs mer

Mål och handlingsplaner för 2011-2014

Mål och handlingsplaner för 2011-2014 Mål och handlingsplaner för 2011-2014 1 Distriktsmissionen Distriktsorganisation med styrelse och anställda. Mål Handlingsplan Målen nås genom att 1. Att skapa förutsättningar för tillväxt genom - Information/nya

Läs mer

Folkbildningens betydelse för samhället

Folkbildningens betydelse för samhället Folkbildningens betydelse för samhället Folkbildningsrådets samlade bedömning 2015 www.folkbildningsradet.se Folkbildningens betydelse för samhället 2015 Folkbildningsrådets samlade bedömning 3 Innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 IM STOCKHOLM Budget: 55 500 kronor (se bifogat dokument för detaljerad budget) Antal volontärer: SYFTE IM Stockholm syftar till att skapa mötesplatser för ömsesidig integration mellan

Läs mer

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Ägare: Finansiering: Tomelilla Kommun 37-medel Länsstyrelsen Skåne Projekttid: 140101 141231 Processledare: Johan Larsson Start Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Genomförande Organisera

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter.

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter. Projektbeskrivning Projektetsnamn: Berätta! Sökande: De Ungas Sommarakademi på Konstepidemin, Göteborg Kontaktperson: Sofia Åhrman, projektledare 0708-144104, sofia@konstepidemin.se, Adress: Konstepidemin,

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan sker på samma sätt som för intresseanmälan, d.v.s. via Internet. www.skolutveckling.se efter 1:a oktober med stor sannolikhet www.skolverket.se

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag.

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(8) Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan 1. Sammanfattning De ekonomiska förutsättningarna blir något sämre för Billströmska folkhögskolan 2014, jämfört med de senaste åren. Statsbidraget

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15 ÖPPET SVERIGE Förslag för en bättre migrationsprocess Fokus: Jämtland Regional rapport 2015-10-15 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna PROJEKTMATERIAL NBV Dalarna s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projekt... 3 Projektnamn:...

Läs mer