INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti"

Transkript

1 INSPIRATION LOMMA 2015, den 17 augusti

2 Välkommen till Inspiration Lomma, vår gemensamma dag! Fladängsskolan skolgård är platsen för invigningen som startar klockan I Fladängsskolans matsal finner du påsar i tre olika färger. Färgen på påsen är biljetten till föreläsningssessionen. Vill du lyssna på en föreläsning 13:15 tar du en lila påse. Vill du lyssna på en föreläsning 14:15 tar du en grön påse. Vill du lyssna på en föreläsning 15:15 tar du en blå påse. Du väljer totalt en påse och har därmed möjlighet att besöka totalt en föreläsning. Färgerna behövs för att dela på oss då det inte finns någon lokal som rymmer oss alla samtidigt. Påsarna innehåller allt du behöver för att hålla en jämn blodsockernivå under eftermiddagen. Kaffe finns i Fladängs matsal, Slättängshallen och Folkets hus. Fladängskolans klassrum är platsen för föreläsningar och seminarium. Föredragshållaren möter er vid klassrumsdörren där ni även finner bild och rubrik på föreläsningsämne. Tänk på att det är först till kvarn! Slättängshallen, som ligger bredvid Fladängsskolan, är platsen då du inte tar del av en föreläsning eller seminarium. Här visar skolområdena, lärcentrum och resurscentrum upp sig. Slättängshallen är öppet för dig mellan 13:15-16:00 Folkets hus är den andra platsen för dig då du inte lyssnar på ett föredrag. Här finner du enskilda lärare eller grupper som berättar om sitt arbete. Folkets hus är öppet för dig mellan 13:15-16:00. Vad händer om du inte får möjlighet att ta del av just den föreläsning som du siktat in dig på? Lugn, 99 % av inspiratörerna arbetar i kommunen. Det är bara till att lyfta luren. Vad händer om det regnar? Lugn, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Vad händer om något strular? Lugn, det är klart det gör och då lär vi oss av det. Nu kör vi! Thomas Ladö Utvecklingskoordinator

3 Fladäng session 13:15, välkomna alla som tog en lila påse! Minecraft i undervisningen 25 min 25 platser ingång röd dörr Johan Sigeback och Sofia Brundin, Karstorp Snacka om fräckt! Ta del av hur eleverna arbetar med stadsplanering i Minecraft. Här får du också veta hur man kan arbeta med Minecraft i undervisningen inom olika ämnen. Johan och Sofia pratar om möjligheter och ger konkreta tips på vad man bör tänka på om man är sugen på att testa denna arbetsmetod. Matematik sprungen ur sagans värld den lilla gumman 25 min 25 platser ingång gul dörr Maria Gustafsson, Trollets förskola Genom Elsa Beskow har Alan Bishop hittat till Lomma kommun. Inspireras av hur Mystrollen på Trollets förskola har arbetat med de sex matematiska aktiviteterna genom sagans värld. Hur de förändrat sitt arbetssätt genom att förlägga den pedagogiska planeringstiden på avdelningen för att göra barnen delaktiga. Att skriva sig till läsning (ASL) 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Johanna Hallberg, Rutsborg Att skriva sig till läsning (ASL) ett förhållningssätt präglat av demokrati där utgångspunkten är elevernas intresse och datorn/ipaden redskapet. Det finns många olika sätt att organisera ASL-arbetet. Här får du ta del av hur Rutsborgskolan arbetar. Detta vill du inte missa! Divergent tänkande 50 min 25 platser ingång blå dörr Mats Bauer och Jessica Kroon, Allé Lommarektorn som tänker annorlunda. Mats ska tillsammans med försteläraren Jessica prata om vikten av att arbeta med barns egna tänkande, kreativitet och fantasi som måste vara prioriterat inför framtiden. Vi behöver bli ännu bättre på innovationer inom alla områden från miljöteknik, till varor och tjänster som det finns efterfrågan på globalt.

4 Mikrolektioner 25 min 25 platser ingång röd dörr Annika Mårtensson och Åsa Larsson, Alfredshäll Skynda och ta en plats! Inspireras av hur man kan arbeta med mikrolektioner, s.k. grej of the day. Help Start 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Karin Wahlfors, Löddesnäs Ibland behövs starthjälp med engelskan. Här har vi en som har lång erfarenhet av att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Kompisteater från förskola till skola 25 min 25 platser ingång blå dörr Jessika Heskebeck, Karstorp Att vara en bra kamrat är viktigt! Här får du veta mer om hur man arbetar med sociala färdigheter på ett konkret och lekfullt sätt. Marknadsföringsverktyg för undervisning 25 min 25 platser ingång gul dörr Mattias Andersson, Bjärehov Hur skapar vi motiverade och nöjda elever samt når en ännu högre måluppfyllelse? Här har vi en förstelärare som drar paralleller till företagsvärlden som arbetar med tydliga strategier och modeller kring varumärken och produkter. Bedömning för lärande (BFL) 25 min 25 platser ingång blå dörr Christina Leo-Persson, Karolina Falk och Maggie Sandelius, Fladäng Ta tillfället och kom igång med bedömning för lärande. BFL ett inspirerande förhållningssätt till lärande och kunskap.

5 Några tankar från höften om vår digitala omvärld 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Ola Halleus, IKT 2014 var det 57% av 2-åringarna i Sverige som surfade på nätet. Allt fler blir digitala och gränserna kring det analoga och digitala blir mer och mer betydelselösa för den generation människor som är unga nu. Kom och få några tankar och reflektioner kring detta och hur det kan tänkas påverka vår verklighet när vi arbetar med unga i dag. Hjärnan storstädar när vi sover 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Eva Knutsson, Irene Broman, Madde Jirdén, Inga Stener, Carina Wendel, Boel Bergström, Resurscentrum Som Homer brukar säga, doh! Otillräcklig sömn hos barn leder till koncentrationssvårigheter, problem med humöret och försämrad impulskontroll under dagen. Mer motivation och mer individanpassning med digitala läromedel? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Hanna Oreborg, Gunnesboskolan Utomsocknes, men attackera inte. Lyssna istället. Kan digitalt pedagogiskt innehåll i form av digitala läromedel bidra till bättre lärsituationer och bättre resultat? Kan digitala läromedel vara ett framgångsrikt sätt att skapa digitala lärmiljöer där alla är med? Hanna Oreborg har arbetat med interaktiva böcker under flera läsår på 7-9 i Lund, och berättar om sina erfarenheter samt möjligheter och utmaningar när man börjar arbeta med digitala läromedel.

6 Fladäng session 14:15, välkomna alla som tog en grön påse! Samverkan mellan avdelningar och Lean 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Cecilia Bogren, Löddesnäs Ett jätteviktigt område. Ta en plats och ta del av kollegialt lärande, samarbete mellan avdelningarna och även mellan förskola/skola. Kreativitetens katakomber 50 minuter 25 platser ingång blå dörr Thomas Kvist, Rutsborg Bjärredsrektorn med skägget betonar vikten av att värna om läraryrkets kreativitet. Tycker du att byråkratin håller på att ta över läraryrket? Det finns hopp, det finns en lösning. För att vara en bra lärare, från förskolan till åk 9, behöver kreativitetens spelrum värnas. Det är dags att ta fram den från katakomberna nu. Detta får du inte missa! Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 50 min 25 platser ingång blå dörr Myrtel Berggren, Malmö Högskola Yo, Malmö! Att utbilda framtidens lärare är en viktig och ansvarsfull uppgift. VFU-koordinatorn från Malmö högskola håller i ett seminarium. Ett måste för dig som är vfu-handledare, vfu-lärare eller bara är nyfiken på Malmö högskolas tankar kring vfu. Sociogram genomförande och utvärdering 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Marcus Neding, Alfredshäll F-3 på Alfredshällskolan har under läsåret använt sig av Sociogram för att få en överskådlig blick på gruppen. Marcus berättar om vilka erfarenheter arbetslagen har fått.

7 Problematisk skolfrånvaro 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Titti Brown och Dan Teglund, Resurscentrum Paolo Roberto strulade på 1980-talet. Slash skippade skolan. Hur uppmärksammar vi olika typer av skolfrånvaro, varningssignaler, bakomliggande orsaker och vägen tillbaka till skolan? Rösträtt i förskolan 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Anne Ast, Löddesnäs Kom och lyssna på en förskolepedagog som lyfter fram barnens rätt till sina egna röster. I fokus står sång och rytm. Det handlar om barns delaktighet och inflytande. Var beredda på att själva vara aktiva i skapandet av musik under seminariet. Digitalt pedagogiskt innehåll 50 min 25 platser ingång röd dörr Bo Kristoffersson, förvaltningschef UKF Mannen på bilden är inte bara en god inspiratör. Han är vår nya förvaltningschef. Bo, the floor is yours! Förskoleforum 50 min 25 platser ingång gul dörr Johanna Thulesius, Studentlitteratur Ta tillfället och fördjupa dig i onlineverktyget förskoleforum som är Sveriges ledande kompetens- och utvecklingsforum för all personal inom förskolan. Tyngdpunkten ligger på den egna yrkes- och kompetensutvecklingen men du får också många tips och idéer som du kan använda i ditt dagliga arbete med barnen. Elev i fokus/hörsel-syn-motorik 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Ursula Willstedt Svensson och Anna Junehag, Resurscentrum Ett seminarium i flera sammanhängande och fristående delar. Eleven i fokus Hur tar vi reda på vad eleven tycker? Hörsel och syn Perception, vad är det och vad gör vi? Motorik Vad gör vi när en elev har bekymmer med öga/hand koordination, balans etc?

8 Delaktighet och hälsa 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Åse Freiburghaus, Annika Moberg och Maria Segerström, Löddesnäs Jag säger bara: hur många känner till Löddesnäs arbete med lök, knopp och tulpan? Ta tillfället och ta del av ett hälsofrämjande arbete för alla som skapar grunden för livslångt lärande. En kreativ miljö som genomsyras av delaktighet, omtanke och framtidstro. Teckna tillsammans 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Mia Berglind och Malin Lindner, Resurscentrum Yes! Pröva TAKK tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. En blandning av teori och praktik. Att skriva sig till förståelse 25 minuter 25 platser gul dörr Åsa Wendin, Alfredshäll En föreläsning med praktiska övningar. Hur kan vi som lärare förmedla och konkretisera orsakssamband för våra elever och hur ger vi dem ett språk och en begreppsapparat?

9 Fladäng session 15:15, välkomna alla som tog en blå påse! Språkutveckling för att främja elevers självkänsla och kunskapsutveckling 50 min 50 platser ingång matsal Johanna Bristulf, Helena Holmström, Johanna Malmrup, Anna Persson Rostedt och Maria Söderling, Piläng Bortom orden finns mycket mer! I Pilängslärarnas presentation ryms både enkla trix för att hjälpa eleverna att få visa vad de kan och komplext arbete med att få alla lärare att ge eleverna rika möjligheter till förståelse och kunskap. Exempel ges från såväl bildämnet som matematik, naturvetenskap och svenska. Vad är Komet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Bengt-Åke Olsson, Resurscentrum Tonårsbekymmer känns det igen? Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder. Komet är en förkortning för KOmmunikationsMETod och är ett utbildningsprogram som riktar sig till föräldrar och lärare. Målet är att lära ut verktyg som leder till mindre bråk och konflikter hemma och i skolan. Ateljé Karstorp 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Emma Lindvall, Karstorp Konst för hela slanten! Föreläsning om Karlstorps ateljé och arbetet som bedrivs där. Användbara Appar 25 min 25 platser ingång blå dörr Pernilla Olsson, Resurscentrum Tycker du att papper och penna är good enough? Det räcker inte på 2000-talet. Hur kan vi göra arbetet med ipad naturligt i våra elevgrupper?

10 Professionalism skolans viktigaste fråga? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Robert Wenglén, Lunds universitet Vår egen professor Kalkyl. Lyssna på barn- och utbildningsnämndens ordförande. Detta får du bara inte missa! Grej of the day 25 min 25 platser ingång röd dörr Rita Wallertorf, Karolina Kvist och Henrik Nygren, Bjärehov Greja är coolt! Bjärehov är coolt! Lärare från Bjärehov som berättar om grej of the day är megacoolt! Spänn öronen och greja med lärare från Bjärehov. Sociala berättelser och seriesamtal 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Carita Mann och Petra Bauer, Resurscentrum Här får du ta del av pedagogiskt redskap för: Barn/elever som har svårt att fullt ut förstå verbal kommunikation. Barn/elever som behöver stimulera fler sinnen för att förstå. Barn/elever som behöver få förtydligat det sociala samspelet genom skrivna eller ritade strategier. Den viktiga taluppfattningen 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Ulf Bange och Boel Åhnberg Johansson, Resurscentrum Missa inte detta. Taluppfattningens betydelse för matematikförståelsen. Information om matematikscreening åk 2 och 5. Bild och skapande i förskolan 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Christina Aronsson, Fladäng En färgsprakande stund med Tinna. Detta vill du inte missa!

11 Rörelse och hälsa 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Sara Nordgren, Linda Jörlöv och Malin Molander, Brohus förskola Ett måste! Personal från Brohus förskola delar med sig av barnyoga och yogasagor, både i teori och praktik. Att skapa framtidens pedagogiska digitala arbetsmaterial 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Jan van der Salm, Borgeby Kom förbi och få ett startkit till resten av ditt skapande arbetsliv. Startkitet inkluderar flipped classroom, keynotes, ppt, pages, pdf och bildspel, Youtube, självrättande prov, elevernas anteckningar på ett och samma ställe, instuderingskort, schema, pedagogiska planering, begreppslista, Google drive, formativ bedömning, utvärdering, interaktiva kartor, 3-D, diagram, tabeller etc. Allt paketerat i ett lättarbetat program skapad till Ipad. Lågaffektivt bemötande - hur den vuxnes förhållningssätt kan påverka barnet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Psykologgruppen, Resurscentrum Freud anybody? Ett seminarium om hur pedagoger och andra vuxna i skolan kan arbeta med ett lågaffektivt förhållningssätt. Hur anpassar vi kraven och hur kan vi hantera konflikter på ett sätt som inte leder till våld och utbrott.

12 Mässa Slättängshallen 13:15-16:00, välkomna alla färger! Ni har väntat länge, men äntligen finns samtliga skolområden under ett och samma tak. Slättängshallen är det tomma skalet som fyllts med inspirerande bord och skärmväggar. Alfredshäll Piläng Allé Fladäng Lärcentrum Bjärehov Karstorp Borgeby Borgeby Löddesnäs Resurscentrum

13 Mässa Folkets hus 13:15-16:00, välkomna alla färger! Den magiska arenan för spontana samtal, skratt, möten och reflektion. Folkets hus är det tomma skalet som fyllts med idéer och inspiration. Filmworkshop Erica Elfström från Karstorp hjälper dig att prova på animationsstationer och greenscreen teknik. Det här vill du inte missa! Barn- och ungdomsdialog Caroline Ranalli, tvättäkta förstelärare från Bjärehov berättar om vårt nya koncept att arbeta med barns drömmar i kommunen. Teknik i skolan Två sköna pågar, Sten Hansson och Jörgen Lagnebo från Bjärehov, bjussar på tankar och idéer om teknikundervisning på högstadiet.

14 Erfarenhet från alternativt sätt att lägga schema i åk 4-6 Tänk nytt! Tänk annorlunda! Undvik barnsjukdomar och lyssna på de som redan har lärt sig redskapet. Karin Hultén och Susanne Erlingsson från Löddesnäs inspirerar. Delaktighet på fritidshem: leklotteri Angelica Holmstedt och Elsie Uhac visar och berättar om hur de arbetar med Leklotteri på fritidshemmet Idun. Äventyrspedagogik ett spännande lärande Så fräckt! Carina Johansson, Kerstin Nilsson och Ninni Oxenholt från Bjärehov berättar om utmaningar och äventyr som får varje barn att växa och utvecklas som individ och i grupp. I fokus står social träning, samarbete och att känna sig behövd. Delaktighet på fritidshem: kreativt skapande med gammalt material på nytt sätt Marina Berlin, Carina Browall och Sussie Lopez Svensson inspirerar. Vårt och barnens arbete för grön flagg Personal på Trollets förskola lägger grunden till att barnen får ett naturligt förhållningssätt till natur och miljö. Just nu arbetar de med odling och kompostering. Låt dig inspireras av deras material, bilder och arbetssätt. Likabehandlingsarbetet Lyssna på när pedagoger från avdelningarna Måsen och Giraffen, område Alfredshäll, berättar om sitt arbete med värdegrund och likabehandling. Här kan du ta del av deras arbetsmetoder och dokumentation som involverar barnen. Detta får du inte missa!

15 Naturvetenskap och teknik i förskolan (OBS, Fladängsskolans lekplats!) Yes! Ta del av stödmaterial för naturvetenskap och teknik - "Ljud" och "Ta loss, sätta fast, sammanfoga. Ta även del en aktivitet på lekplatsen vid Fladängskolan på temat "Lekplats-fysik" där man beskriver enkla fysikaliska experiment/upplevelser som kan genomföras på en lekplats. Entreprenöriellt lärande Träffa en livs levande förstelärargrupp som arbetar med entreprenöriellt lärande. Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) Häng med! Pedagoger från Allé berättar om NTA-konceptet som innehåller metoder för lokalt utvecklingsarbete och vilar på fem grundpelare för skolutveckling och lärande i naturvetenskap och teknik Pausgympa Nu har du suttit för länge! Det har vi Pilängspedagoger som kan råda bot på. Hälsa och välbefinnande Förstelärargruppen berättar om hur elever resonerar kring hälsa i skolan. Alla tjänar på specialpedagogik Upplev möjliga hinder som eleven kan ha i klassrummet! Hur påverkar olika funktionsnedsättningar elevens skolvardag? Fundera över hur du kan påverka undervisningens tillgänglighet. Testa simulatorn. Jennie Arvidsson, Maria Lundkvist och Ulrika Ottosson Cågård från Borgeby finns där för dig.

16 Filmvisning i entreprenöriellt lärande för barn i förskolan Vilken avslutning! Personal från Brohus förskola förskola visar film och berättar.

UTBILDNINGSFORUM 13 augusti 2015

UTBILDNINGSFORUM 13 augusti 2015 UTBILDNINGSFORUM 13 augusti 2015 VÄLKOMMEN TILL VÅRT TREDJE UTBILDNINGSFORUM! Ängelholms kommun profilerar sig som Kunskapsstaden 2020. Intentionen är att alla led i våra verksamheter ska genomsyras av

Läs mer

Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan

Workshops/föreläsningar med pedagoger från grundskolan Föreläsningar och workshops på eftermiddagen 13.00 Inspirationsföreläsning om entreprenörskap, motivation och verklighet Richard Gerver - 13.00-14.00, sal Aulan/Huddingegymnasiet Richard Gerver har blivit

Läs mer

lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program

lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program Välkommen till Mittlärande 2015! Det är med stor glädje vi öppnar dörrarna för andra året av Mittlärande i Sundsvall. Kom och låt dig inspireras

Läs mer

Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00

Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00 Föreläsningar och workshops på förmiddagen 9.00 MA - Fantasifull och engagerande matematik Sten Rydh - 9.00-10.30, sal M12/Huddingegymnasiet Hur man med hjälp av laborativ matematik, spel och problemlösning

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Förskolan Trollets verksamhetsidé

Förskolan Trollets verksamhetsidé Förskolan Trollets verksamhetsidé - 1 - Förskolan Trollets verksamheter Administration Klunkens backe 10 393 52 Kalmar Förskolechef Zanna Lakatos 0480-45 31 35 zanna.lakatos@kalmar.se Ringdansen Adelgatan

Läs mer

Förskolor och skolor i Partille kommun 2014

Förskolor och skolor i Partille kommun 2014 Förskolor och skolor i Partille kommun 2014 www.partille.se/barnochutbildning Innehåll Inledning Välkommen till våra förskolor och skolor 4 Förskolor och annan pedagogisk verksamhet 5 Grundskola, fritidshem

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Seminarium/Workshops. 19 augusti på Ljungenskolan INLEDNING 8.15-8.30. Samling på amfiteatern på skolgården!

Seminarium/Workshops. 19 augusti på Ljungenskolan INLEDNING 8.15-8.30. Samling på amfiteatern på skolgården! FRAMTIDENS SKOLA SAMTIDENS LÄRANDE Seminarium/Workshops 19 augusti på Ljungenskolan Välkomna till Kunskapsdagen som arrangeras för och av de kommunala grundskolorna i Kävlinge. Det blir en dag fylld av

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

5+6-7 maj 2015. #framlar www.diu.se/framtidenslarande 2015-04-19

5+6-7 maj 2015. #framlar www.diu.se/framtidenslarande 2015-04-19 5+6-7 maj 2015 #framlar www.diu.se/framtidenslarande 2015-04-19 Framtidens lärande är ett perfekt tillfälle för utvecklande möten för kommunens och skolans medarbetarteam, där varje person bör kunna hitta

Läs mer

I mån av plats tas anmälan emot fram till föreläsningsstart. www.medalgon.se telefon 08-28 66 90 info@medalgon.se

I mån av plats tas anmälan emot fram till föreläsningsstart. www.medalgon.se telefon 08-28 66 90 info@medalgon.se Föreläsningar hösten 13 GÖTEBORG Tid 18:00-21.00 Avvikelser förekommer Anmälan I mån av plats tas anmälan emot fram till föreläsningsstart. www.medalgon.se telefon 08-28 66 90 info@medalgon.se Boka tidigt-pris

Läs mer

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation Ett diskussionsunderlag 3 Foto: Sid 7: Susanne Walström / Johnér. Sid: 8 Cultura Creative. Sid 11: Amanda Sveed

Läs mer

14-16 april 2015 Kistamässan. PROGRAM Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet. Välkommen till #SETT2015

14-16 april 2015 Kistamässan. PROGRAM Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet. Välkommen till #SETT2015 14-16 april 2015 Kistamässan ii PROGRAM Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet Välkommen till #SETT2015 Samarbetspartners Arrangörer Välkommen till SETT2015 Det är med stor glädje vi nu

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

TEMA: TON- GIVANDE. FORSKNING PÅGÅR Om vad som motiverar elever. TREDJE KLOTET FRÅN SOLEN Konsten att bygga ett planetarium

TEMA: TON- GIVANDE. FORSKNING PÅGÅR Om vad som motiverar elever. TREDJE KLOTET FRÅN SOLEN Konsten att bygga ett planetarium # 1 2015 ÅRGÅNG 17 TEMA: TON- GIVANDE FORSKNING PÅGÅR Om vad som motiverar elever TREDJE KLOTET FRÅN SOLEN Konsten att bygga ett planetarium EGENUTVECKLAT SYSTEMSTÖD Balder ska kombinera idéer & teknik

Läs mer

rapporter om utbildning

rapporter om utbildning Tecken, måltid, samling och en groda i taket Aktionsforskning i förskolan Åsa Ljunggren & Maria Rundquist Visser (red) 2/2013 rapporter om utbildning MALMÖ HÖGSKOLA Fakulteten för lärande och samhälle

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS)

Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS) En likvärdig utbildning i praktiken Fyra exempel som inspirerar Plats för vinjett 2012 Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS) En likvärdig utbildning i praktiken Specialpedagogiska

Läs mer

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten.

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Förskolor som kunskapar som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Foto: Omslagsbild: Svetlana Sturesson Emma Hervén och och Annika Tanja Lenander Svensson Innehålllsförteckning Förord...4 Förskollärare,

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Nacka kommuns vision för förskola, fritids och skola Välkommen till oss! Sigfridsborgs skola med förskolor

Läs mer

Stödmaterial för att inkludera elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i grundskolan.

Stödmaterial för att inkludera elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i grundskolan. Stödmaterial för att inkludera elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i grundskolan. Inledning Hur svårt kan det vara? är en fråga jag ofta hört föräldrar ställa angående varför skolan

Läs mer

Varmt välkommen till. Inspirationsdagar. i Göteborg

Varmt välkommen till. Inspirationsdagar. i Göteborg Varmt välkommen till Inspirationsdagar i Göteborg vecka 44 26-27okt 2015 MÅNDAG 26 OKTOBER kl. 09.00-12.00 1. Pedagogiska planeringar, examinationsuppgifter och bedömningsmatriser Målgrupp: grundskolans

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Snickarbod. I lillbergets. Ett helt nytt tänk för unga entreprenörer. Sid 7. Vår skola blev cirkus. utan att ens tänka på det

Snickarbod. I lillbergets. Ett helt nytt tänk för unga entreprenörer. Sid 7. Vår skola blev cirkus. utan att ens tänka på det Entreprenöriellt lärande och entreprenörskap i utbildningssystem Nyfikna och engagerade sjuor i Bergvik 12 Morgondagens politiker kommer från Vågbro 14 Uf-företag bakom framgångsrik spritförsäljning 21

Läs mer

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Som lärare i Sv/So ser jag verkligen vinster med att synliggöra arbetslivet. Eleverna visar ett större engagemang för

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN LÄSÅRET 2013-2014 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...4 Organisation och förutsättningar...4

Läs mer