INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti"

Transkript

1 INSPIRATION LOMMA 2015, den 17 augusti

2 Välkommen till Inspiration Lomma, vår gemensamma dag! Fladängsskolan skolgård är platsen för invigningen som startar klockan I Fladängsskolans matsal finner du påsar i tre olika färger. Färgen på påsen är biljetten till föreläsningssessionen. Vill du lyssna på en föreläsning 13:15 tar du en lila påse. Vill du lyssna på en föreläsning 14:15 tar du en grön påse. Vill du lyssna på en föreläsning 15:15 tar du en blå påse. Du väljer totalt en påse och har därmed möjlighet att besöka totalt en föreläsning. Färgerna behövs för att dela på oss då det inte finns någon lokal som rymmer oss alla samtidigt. Påsarna innehåller allt du behöver för att hålla en jämn blodsockernivå under eftermiddagen. Kaffe finns i Fladängs matsal, Slättängshallen och Folkets hus. Fladängskolans klassrum är platsen för föreläsningar och seminarium. Föredragshållaren möter er vid klassrumsdörren där ni även finner bild och rubrik på föreläsningsämne. Tänk på att det är först till kvarn! Slättängshallen, som ligger bredvid Fladängsskolan, är platsen då du inte tar del av en föreläsning eller seminarium. Här visar skolområdena, lärcentrum och resurscentrum upp sig. Slättängshallen är öppet för dig mellan 13:15-16:00 Folkets hus är den andra platsen för dig då du inte lyssnar på ett föredrag. Här finner du enskilda lärare eller grupper som berättar om sitt arbete. Folkets hus är öppet för dig mellan 13:15-16:00. Vad händer om du inte får möjlighet att ta del av just den föreläsning som du siktat in dig på? Lugn, 99 % av inspiratörerna arbetar i kommunen. Det är bara till att lyfta luren. Vad händer om det regnar? Lugn, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Vad händer om något strular? Lugn, det är klart det gör och då lär vi oss av det. Nu kör vi! Thomas Ladö Utvecklingskoordinator

3 Fladäng session 13:15, välkomna alla som tog en lila påse! Minecraft i undervisningen 25 min 25 platser ingång röd dörr Johan Sigeback och Sofia Brundin, Karstorp Snacka om fräckt! Ta del av hur eleverna arbetar med stadsplanering i Minecraft. Här får du också veta hur man kan arbeta med Minecraft i undervisningen inom olika ämnen. Johan och Sofia pratar om möjligheter och ger konkreta tips på vad man bör tänka på om man är sugen på att testa denna arbetsmetod. Matematik sprungen ur sagans värld den lilla gumman 25 min 25 platser ingång gul dörr Maria Gustafsson, Trollets förskola Genom Elsa Beskow har Alan Bishop hittat till Lomma kommun. Inspireras av hur Mystrollen på Trollets förskola har arbetat med de sex matematiska aktiviteterna genom sagans värld. Hur de förändrat sitt arbetssätt genom att förlägga den pedagogiska planeringstiden på avdelningen för att göra barnen delaktiga. Att skriva sig till läsning (ASL) 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Johanna Hallberg, Rutsborg Att skriva sig till läsning (ASL) ett förhållningssätt präglat av demokrati där utgångspunkten är elevernas intresse och datorn/ipaden redskapet. Det finns många olika sätt att organisera ASL-arbetet. Här får du ta del av hur Rutsborgskolan arbetar. Detta vill du inte missa! Divergent tänkande 50 min 25 platser ingång blå dörr Mats Bauer och Jessica Kroon, Allé Lommarektorn som tänker annorlunda. Mats ska tillsammans med försteläraren Jessica prata om vikten av att arbeta med barns egna tänkande, kreativitet och fantasi som måste vara prioriterat inför framtiden. Vi behöver bli ännu bättre på innovationer inom alla områden från miljöteknik, till varor och tjänster som det finns efterfrågan på globalt.

4 Mikrolektioner 25 min 25 platser ingång röd dörr Annika Mårtensson och Åsa Larsson, Alfredshäll Skynda och ta en plats! Inspireras av hur man kan arbeta med mikrolektioner, s.k. grej of the day. Help Start 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Karin Wahlfors, Löddesnäs Ibland behövs starthjälp med engelskan. Här har vi en som har lång erfarenhet av att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Kompisteater från förskola till skola 25 min 25 platser ingång blå dörr Jessika Heskebeck, Karstorp Att vara en bra kamrat är viktigt! Här får du veta mer om hur man arbetar med sociala färdigheter på ett konkret och lekfullt sätt. Marknadsföringsverktyg för undervisning 25 min 25 platser ingång gul dörr Mattias Andersson, Bjärehov Hur skapar vi motiverade och nöjda elever samt når en ännu högre måluppfyllelse? Här har vi en förstelärare som drar paralleller till företagsvärlden som arbetar med tydliga strategier och modeller kring varumärken och produkter. Bedömning för lärande (BFL) 25 min 25 platser ingång blå dörr Christina Leo-Persson, Karolina Falk och Maggie Sandelius, Fladäng Ta tillfället och kom igång med bedömning för lärande. BFL ett inspirerande förhållningssätt till lärande och kunskap.

5 Några tankar från höften om vår digitala omvärld 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Ola Halleus, IKT 2014 var det 57% av 2-åringarna i Sverige som surfade på nätet. Allt fler blir digitala och gränserna kring det analoga och digitala blir mer och mer betydelselösa för den generation människor som är unga nu. Kom och få några tankar och reflektioner kring detta och hur det kan tänkas påverka vår verklighet när vi arbetar med unga i dag. Hjärnan storstädar när vi sover 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Eva Knutsson, Irene Broman, Madde Jirdén, Inga Stener, Carina Wendel, Boel Bergström, Resurscentrum Som Homer brukar säga, doh! Otillräcklig sömn hos barn leder till koncentrationssvårigheter, problem med humöret och försämrad impulskontroll under dagen. Mer motivation och mer individanpassning med digitala läromedel? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Hanna Oreborg, Gunnesboskolan Utomsocknes, men attackera inte. Lyssna istället. Kan digitalt pedagogiskt innehåll i form av digitala läromedel bidra till bättre lärsituationer och bättre resultat? Kan digitala läromedel vara ett framgångsrikt sätt att skapa digitala lärmiljöer där alla är med? Hanna Oreborg har arbetat med interaktiva böcker under flera läsår på 7-9 i Lund, och berättar om sina erfarenheter samt möjligheter och utmaningar när man börjar arbeta med digitala läromedel.

6 Fladäng session 14:15, välkomna alla som tog en grön påse! Samverkan mellan avdelningar och Lean 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Cecilia Bogren, Löddesnäs Ett jätteviktigt område. Ta en plats och ta del av kollegialt lärande, samarbete mellan avdelningarna och även mellan förskola/skola. Kreativitetens katakomber 50 minuter 25 platser ingång blå dörr Thomas Kvist, Rutsborg Bjärredsrektorn med skägget betonar vikten av att värna om läraryrkets kreativitet. Tycker du att byråkratin håller på att ta över läraryrket? Det finns hopp, det finns en lösning. För att vara en bra lärare, från förskolan till åk 9, behöver kreativitetens spelrum värnas. Det är dags att ta fram den från katakomberna nu. Detta får du inte missa! Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 50 min 25 platser ingång blå dörr Myrtel Berggren, Malmö Högskola Yo, Malmö! Att utbilda framtidens lärare är en viktig och ansvarsfull uppgift. VFU-koordinatorn från Malmö högskola håller i ett seminarium. Ett måste för dig som är vfu-handledare, vfu-lärare eller bara är nyfiken på Malmö högskolas tankar kring vfu. Sociogram genomförande och utvärdering 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Marcus Neding, Alfredshäll F-3 på Alfredshällskolan har under läsåret använt sig av Sociogram för att få en överskådlig blick på gruppen. Marcus berättar om vilka erfarenheter arbetslagen har fått.

7 Problematisk skolfrånvaro 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Titti Brown och Dan Teglund, Resurscentrum Paolo Roberto strulade på 1980-talet. Slash skippade skolan. Hur uppmärksammar vi olika typer av skolfrånvaro, varningssignaler, bakomliggande orsaker och vägen tillbaka till skolan? Rösträtt i förskolan 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Anne Ast, Löddesnäs Kom och lyssna på en förskolepedagog som lyfter fram barnens rätt till sina egna röster. I fokus står sång och rytm. Det handlar om barns delaktighet och inflytande. Var beredda på att själva vara aktiva i skapandet av musik under seminariet. Digitalt pedagogiskt innehåll 50 min 25 platser ingång röd dörr Bo Kristoffersson, förvaltningschef UKF Mannen på bilden är inte bara en god inspiratör. Han är vår nya förvaltningschef. Bo, the floor is yours! Förskoleforum 50 min 25 platser ingång gul dörr Johanna Thulesius, Studentlitteratur Ta tillfället och fördjupa dig i onlineverktyget förskoleforum som är Sveriges ledande kompetens- och utvecklingsforum för all personal inom förskolan. Tyngdpunkten ligger på den egna yrkes- och kompetensutvecklingen men du får också många tips och idéer som du kan använda i ditt dagliga arbete med barnen. Elev i fokus/hörsel-syn-motorik 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Ursula Willstedt Svensson och Anna Junehag, Resurscentrum Ett seminarium i flera sammanhängande och fristående delar. Eleven i fokus Hur tar vi reda på vad eleven tycker? Hörsel och syn Perception, vad är det och vad gör vi? Motorik Vad gör vi när en elev har bekymmer med öga/hand koordination, balans etc?

8 Delaktighet och hälsa 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Åse Freiburghaus, Annika Moberg och Maria Segerström, Löddesnäs Jag säger bara: hur många känner till Löddesnäs arbete med lök, knopp och tulpan? Ta tillfället och ta del av ett hälsofrämjande arbete för alla som skapar grunden för livslångt lärande. En kreativ miljö som genomsyras av delaktighet, omtanke och framtidstro. Teckna tillsammans 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Mia Berglind och Malin Lindner, Resurscentrum Yes! Pröva TAKK tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. En blandning av teori och praktik. Att skriva sig till förståelse 25 minuter 25 platser gul dörr Åsa Wendin, Alfredshäll En föreläsning med praktiska övningar. Hur kan vi som lärare förmedla och konkretisera orsakssamband för våra elever och hur ger vi dem ett språk och en begreppsapparat?

9 Fladäng session 15:15, välkomna alla som tog en blå påse! Språkutveckling för att främja elevers självkänsla och kunskapsutveckling 50 min 50 platser ingång matsal Johanna Bristulf, Helena Holmström, Johanna Malmrup, Anna Persson Rostedt och Maria Söderling, Piläng Bortom orden finns mycket mer! I Pilängslärarnas presentation ryms både enkla trix för att hjälpa eleverna att få visa vad de kan och komplext arbete med att få alla lärare att ge eleverna rika möjligheter till förståelse och kunskap. Exempel ges från såväl bildämnet som matematik, naturvetenskap och svenska. Vad är Komet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Bengt-Åke Olsson, Resurscentrum Tonårsbekymmer känns det igen? Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder. Komet är en förkortning för KOmmunikationsMETod och är ett utbildningsprogram som riktar sig till föräldrar och lärare. Målet är att lära ut verktyg som leder till mindre bråk och konflikter hemma och i skolan. Ateljé Karstorp 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Emma Lindvall, Karstorp Konst för hela slanten! Föreläsning om Karlstorps ateljé och arbetet som bedrivs där. Användbara Appar 25 min 25 platser ingång blå dörr Pernilla Olsson, Resurscentrum Tycker du att papper och penna är good enough? Det räcker inte på 2000-talet. Hur kan vi göra arbetet med ipad naturligt i våra elevgrupper?

10 Professionalism skolans viktigaste fråga? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Robert Wenglén, Lunds universitet Vår egen professor Kalkyl. Lyssna på barn- och utbildningsnämndens ordförande. Detta får du bara inte missa! Grej of the day 25 min 25 platser ingång röd dörr Rita Wallertorf, Karolina Kvist och Henrik Nygren, Bjärehov Greja är coolt! Bjärehov är coolt! Lärare från Bjärehov som berättar om grej of the day är megacoolt! Spänn öronen och greja med lärare från Bjärehov. Sociala berättelser och seriesamtal 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Carita Mann och Petra Bauer, Resurscentrum Här får du ta del av pedagogiskt redskap för: Barn/elever som har svårt att fullt ut förstå verbal kommunikation. Barn/elever som behöver stimulera fler sinnen för att förstå. Barn/elever som behöver få förtydligat det sociala samspelet genom skrivna eller ritade strategier. Den viktiga taluppfattningen 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Ulf Bange och Boel Åhnberg Johansson, Resurscentrum Missa inte detta. Taluppfattningens betydelse för matematikförståelsen. Information om matematikscreening åk 2 och 5. Bild och skapande i förskolan 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Christina Aronsson, Fladäng En färgsprakande stund med Tinna. Detta vill du inte missa!

11 Rörelse och hälsa 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Sara Nordgren, Linda Jörlöv och Malin Molander, Brohus förskola Ett måste! Personal från Brohus förskola delar med sig av barnyoga och yogasagor, både i teori och praktik. Att skapa framtidens pedagogiska digitala arbetsmaterial 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Jan van der Salm, Borgeby Kom förbi och få ett startkit till resten av ditt skapande arbetsliv. Startkitet inkluderar flipped classroom, keynotes, ppt, pages, pdf och bildspel, Youtube, självrättande prov, elevernas anteckningar på ett och samma ställe, instuderingskort, schema, pedagogiska planering, begreppslista, Google drive, formativ bedömning, utvärdering, interaktiva kartor, 3-D, diagram, tabeller etc. Allt paketerat i ett lättarbetat program skapad till Ipad. Lågaffektivt bemötande - hur den vuxnes förhållningssätt kan påverka barnet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Psykologgruppen, Resurscentrum Freud anybody? Ett seminarium om hur pedagoger och andra vuxna i skolan kan arbeta med ett lågaffektivt förhållningssätt. Hur anpassar vi kraven och hur kan vi hantera konflikter på ett sätt som inte leder till våld och utbrott.

12 Mässa Slättängshallen 13:15-16:00, välkomna alla färger! Ni har väntat länge, men äntligen finns samtliga skolområden under ett och samma tak. Slättängshallen är det tomma skalet som fyllts med inspirerande bord och skärmväggar. Alfredshäll Piläng Allé Fladäng Lärcentrum Bjärehov Karstorp Borgeby Borgeby Löddesnäs Resurscentrum

13 Mässa Folkets hus 13:15-16:00, välkomna alla färger! Den magiska arenan för spontana samtal, skratt, möten och reflektion. Folkets hus är det tomma skalet som fyllts med idéer och inspiration. Filmworkshop Erica Elfström från Karstorp hjälper dig att prova på animationsstationer och greenscreen teknik. Det här vill du inte missa! Barn- och ungdomsdialog Caroline Ranalli, tvättäkta förstelärare från Bjärehov berättar om vårt nya koncept att arbeta med barns drömmar i kommunen. Teknik i skolan Två sköna pågar, Sten Hansson och Jörgen Lagnebo från Bjärehov, bjussar på tankar och idéer om teknikundervisning på högstadiet.

14 Erfarenhet från alternativt sätt att lägga schema i åk 4-6 Tänk nytt! Tänk annorlunda! Undvik barnsjukdomar och lyssna på de som redan har lärt sig redskapet. Karin Hultén och Susanne Erlingsson från Löddesnäs inspirerar. Delaktighet på fritidshem: leklotteri Angelica Holmstedt och Elsie Uhac visar och berättar om hur de arbetar med Leklotteri på fritidshemmet Idun. Äventyrspedagogik ett spännande lärande Så fräckt! Carina Johansson, Kerstin Nilsson och Ninni Oxenholt från Bjärehov berättar om utmaningar och äventyr som får varje barn att växa och utvecklas som individ och i grupp. I fokus står social träning, samarbete och att känna sig behövd. Delaktighet på fritidshem: kreativt skapande med gammalt material på nytt sätt Marina Berlin, Carina Browall och Sussie Lopez Svensson inspirerar. Vårt och barnens arbete för grön flagg Personal på Trollets förskola lägger grunden till att barnen får ett naturligt förhållningssätt till natur och miljö. Just nu arbetar de med odling och kompostering. Låt dig inspireras av deras material, bilder och arbetssätt. Likabehandlingsarbetet Lyssna på när pedagoger från avdelningarna Måsen och Giraffen, område Alfredshäll, berättar om sitt arbete med värdegrund och likabehandling. Här kan du ta del av deras arbetsmetoder och dokumentation som involverar barnen. Detta får du inte missa!

15 Naturvetenskap och teknik i förskolan (OBS, Fladängsskolans lekplats!) Yes! Ta del av stödmaterial för naturvetenskap och teknik - "Ljud" och "Ta loss, sätta fast, sammanfoga. Ta även del en aktivitet på lekplatsen vid Fladängskolan på temat "Lekplats-fysik" där man beskriver enkla fysikaliska experiment/upplevelser som kan genomföras på en lekplats. Entreprenöriellt lärande Träffa en livs levande förstelärargrupp som arbetar med entreprenöriellt lärande. Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) Häng med! Pedagoger från Allé berättar om NTA-konceptet som innehåller metoder för lokalt utvecklingsarbete och vilar på fem grundpelare för skolutveckling och lärande i naturvetenskap och teknik Pausgympa Nu har du suttit för länge! Det har vi Pilängspedagoger som kan råda bot på. Hälsa och välbefinnande Förstelärargruppen berättar om hur elever resonerar kring hälsa i skolan. Alla tjänar på specialpedagogik Upplev möjliga hinder som eleven kan ha i klassrummet! Hur påverkar olika funktionsnedsättningar elevens skolvardag? Fundera över hur du kan påverka undervisningens tillgänglighet. Testa simulatorn. Jennie Arvidsson, Maria Lundkvist och Ulrika Ottosson Cågård från Borgeby finns där för dig.

16 Filmvisning i entreprenöriellt lärande för barn i förskolan Vilken avslutning! Personal från Brohus förskola förskola visar film och berättar.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014

Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014 Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014 Utbildningsbroschyr, version 2.0 Resurs- och Lärcentrum Översikt RoLs kursutbud HT 2013 och VT 2014 Utbildning Kursdag/ar Sista anmälningsdag

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål www.hassleholm.se Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål 2016-2018 Barn- och utbildningsnämndens vision Varje år välkomnar vi fler än 500 nya barn och elever till vår verksamhet.

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 4 2015/2016 INLEDNING Vi på avdelning 4 har valt att främst arbeta med målen Språk och kommunikation samt med Utveckling och lärande. På avdelningen går barn i åldrarna

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling. Vår vision Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2017-2018 Vår vision Vi utbildar barn

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2017-08-14 Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte och vision Struktur/ Arbetssätt Våra mål och koppling till styrdokument/arbetsplaner

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Sörgårdens fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Sörgårdens fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Sörgårdens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Fritidshemmen ligger i en stimulerande miljö som erbjuder närhet till park, hav, skog och äng.

Fritidshemmen ligger i en stimulerande miljö som erbjuder närhet till park, hav, skog och äng. 2011/2012 Välkommen till Löddesnässkolans Fritidshem. Löddesnässkolans fritidshem består av 4 avdelningar, Idun Saga, Freja och Embla. Alla fritidshemmen ligger integrerade i skolans lokaler. Embla är

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

IT-plan för Förskolan Äventyret

IT-plan för Förskolan Äventyret IT-plan för Förskolan Äventyret 2015-2016 Inledning Idag är multimedia ett självklart verktyg i vardagen, både på arbetet och fritiden, på samma sätt som papper, penna och böcker. Vi använder datorn både

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Småbarnspedagogik syfte, föreläsare och innehåll

Småbarnspedagogik syfte, föreläsare och innehåll Småbarnspedagogik 2008-2016 syfte, föreläsare och innehåll Under de åtta år som projektet pågick så var det många föreläsare som medverkade under de seminariedagar som anordnades på. Vid varje projektstart

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 13 augusti 2014 Restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2016/2017 Innehållsförteckning Styrdokument... 3 Vision... 4 Förskolans uppdrag... 5 Våra mål... 6 Profil... 7 Projekt... 8 Lek... 9 Det pedagogiska verksamhetsåret...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013

Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013 Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013 Utbildningsbroschyr, version 1.3 Resurs- och Lärcentrum Översikt RoLs kursutbud VT 2013 Utbildning Kursdag/ar Sista anmälningsdag Övergripande kurs i 21/1,

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013

Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013 Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013 Pedagoger: Kicki Jonsson, Linus Backlund och Jennie Kerfstedt Pedagogista: Anna Lena Rehnberg Samarbete pedagoger pedagogista Projektet Lärdomar

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Högsvedens förskola Avdelning:Väpplingen, Gula Nyckelpigan och Röda Nyckelpigan Högsvedens förskolas lokala arbetsplan På Högsvedens förskola finns

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2016-05-04 Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte mål och vision Struktur/ Arbetssätt Koppling till styrdokument

Läs mer

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Vi är ett relativt nytt personalteam på 4 pedagoger. Vår barngrupp har under detta läsår varit i åldrarna 1-4 år. Vår avdelning är väldigt ljus och fräsch

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Karlbergsskolan RO Läsårsplan

Karlbergsskolan RO Läsårsplan L ÄSÅR 2015/2016 Karlbergsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Karlbergsskolan RO, Läsårsplan 2(8) Vårt

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

Kvalitetsanalys. Åsalyckans förskola

Kvalitetsanalys. Åsalyckans förskola Kvalitetsanalys Åsalyckans förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 8 Övriga mål

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift Språkande förskoleklass en bro mellan tal & skrift 13.00-14.00: föreläsning 14.00-14.30: fika 14.30-15.15: tvärgrupper 15.15-15.30: återsamling 15.30-16.00: arbetslag Språkande förskoleklass ordverket.blogspot.se

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys Sörgårdens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling.

Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Mellangårdens förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Ansvariga för planen: Förskolechefen. Vår vision:

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Reviderad i juni 2016 ARBETSPLAN. Förskolan Kullalyckan

Reviderad i juni 2016 ARBETSPLAN. Förskolan Kullalyckan Reviderad i juni 2016 ARBETSPLAN Förskolan Kullalyckan 2(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 4 Föräldrasamverkan 4 Rutinsituationer 4 Barns inflytande

Läs mer

Att planera entreprenöriellt

Att planera entreprenöriellt Malmö högskola Entreprenöriellt lärande VT2014 Rikard Linde Att planera entreprenöriellt Utan motstånd Att arbeta med entreprenöriellt lärande i skolan har i kursen beskrivits lite som en kamp. Jag har

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket Kompetensutveckling Förskola hösten 2015 våren 2016 Medioteket 2 KOMPETENSUTVECKLING FÖRSKOLA HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 Förskolan, Medioteket och det livslånga lärandet Förskolan lägger grunden till ett livslångt

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer