INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATION LOMMA. 2015, den 17 augusti"

Transkript

1 INSPIRATION LOMMA 2015, den 17 augusti

2 Välkommen till Inspiration Lomma, vår gemensamma dag! Fladängsskolan skolgård är platsen för invigningen som startar klockan I Fladängsskolans matsal finner du påsar i tre olika färger. Färgen på påsen är biljetten till föreläsningssessionen. Vill du lyssna på en föreläsning 13:15 tar du en lila påse. Vill du lyssna på en föreläsning 14:15 tar du en grön påse. Vill du lyssna på en föreläsning 15:15 tar du en blå påse. Du väljer totalt en påse och har därmed möjlighet att besöka totalt en föreläsning. Färgerna behövs för att dela på oss då det inte finns någon lokal som rymmer oss alla samtidigt. Påsarna innehåller allt du behöver för att hålla en jämn blodsockernivå under eftermiddagen. Kaffe finns i Fladängs matsal, Slättängshallen och Folkets hus. Fladängskolans klassrum är platsen för föreläsningar och seminarium. Föredragshållaren möter er vid klassrumsdörren där ni även finner bild och rubrik på föreläsningsämne. Tänk på att det är först till kvarn! Slättängshallen, som ligger bredvid Fladängsskolan, är platsen då du inte tar del av en föreläsning eller seminarium. Här visar skolområdena, lärcentrum och resurscentrum upp sig. Slättängshallen är öppet för dig mellan 13:15-16:00 Folkets hus är den andra platsen för dig då du inte lyssnar på ett föredrag. Här finner du enskilda lärare eller grupper som berättar om sitt arbete. Folkets hus är öppet för dig mellan 13:15-16:00. Vad händer om du inte får möjlighet att ta del av just den föreläsning som du siktat in dig på? Lugn, 99 % av inspiratörerna arbetar i kommunen. Det är bara till att lyfta luren. Vad händer om det regnar? Lugn, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Vad händer om något strular? Lugn, det är klart det gör och då lär vi oss av det. Nu kör vi! Thomas Ladö Utvecklingskoordinator

3 Fladäng session 13:15, välkomna alla som tog en lila påse! Minecraft i undervisningen 25 min 25 platser ingång röd dörr Johan Sigeback och Sofia Brundin, Karstorp Snacka om fräckt! Ta del av hur eleverna arbetar med stadsplanering i Minecraft. Här får du också veta hur man kan arbeta med Minecraft i undervisningen inom olika ämnen. Johan och Sofia pratar om möjligheter och ger konkreta tips på vad man bör tänka på om man är sugen på att testa denna arbetsmetod. Matematik sprungen ur sagans värld den lilla gumman 25 min 25 platser ingång gul dörr Maria Gustafsson, Trollets förskola Genom Elsa Beskow har Alan Bishop hittat till Lomma kommun. Inspireras av hur Mystrollen på Trollets förskola har arbetat med de sex matematiska aktiviteterna genom sagans värld. Hur de förändrat sitt arbetssätt genom att förlägga den pedagogiska planeringstiden på avdelningen för att göra barnen delaktiga. Att skriva sig till läsning (ASL) 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Johanna Hallberg, Rutsborg Att skriva sig till läsning (ASL) ett förhållningssätt präglat av demokrati där utgångspunkten är elevernas intresse och datorn/ipaden redskapet. Det finns många olika sätt att organisera ASL-arbetet. Här får du ta del av hur Rutsborgskolan arbetar. Detta vill du inte missa! Divergent tänkande 50 min 25 platser ingång blå dörr Mats Bauer och Jessica Kroon, Allé Lommarektorn som tänker annorlunda. Mats ska tillsammans med försteläraren Jessica prata om vikten av att arbeta med barns egna tänkande, kreativitet och fantasi som måste vara prioriterat inför framtiden. Vi behöver bli ännu bättre på innovationer inom alla områden från miljöteknik, till varor och tjänster som det finns efterfrågan på globalt.

4 Mikrolektioner 25 min 25 platser ingång röd dörr Annika Mårtensson och Åsa Larsson, Alfredshäll Skynda och ta en plats! Inspireras av hur man kan arbeta med mikrolektioner, s.k. grej of the day. Help Start 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Karin Wahlfors, Löddesnäs Ibland behövs starthjälp med engelskan. Här har vi en som har lång erfarenhet av att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Kompisteater från förskola till skola 25 min 25 platser ingång blå dörr Jessika Heskebeck, Karstorp Att vara en bra kamrat är viktigt! Här får du veta mer om hur man arbetar med sociala färdigheter på ett konkret och lekfullt sätt. Marknadsföringsverktyg för undervisning 25 min 25 platser ingång gul dörr Mattias Andersson, Bjärehov Hur skapar vi motiverade och nöjda elever samt når en ännu högre måluppfyllelse? Här har vi en förstelärare som drar paralleller till företagsvärlden som arbetar med tydliga strategier och modeller kring varumärken och produkter. Bedömning för lärande (BFL) 25 min 25 platser ingång blå dörr Christina Leo-Persson, Karolina Falk och Maggie Sandelius, Fladäng Ta tillfället och kom igång med bedömning för lärande. BFL ett inspirerande förhållningssätt till lärande och kunskap.

5 Några tankar från höften om vår digitala omvärld 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Ola Halleus, IKT 2014 var det 57% av 2-åringarna i Sverige som surfade på nätet. Allt fler blir digitala och gränserna kring det analoga och digitala blir mer och mer betydelselösa för den generation människor som är unga nu. Kom och få några tankar och reflektioner kring detta och hur det kan tänkas påverka vår verklighet när vi arbetar med unga i dag. Hjärnan storstädar när vi sover 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Eva Knutsson, Irene Broman, Madde Jirdén, Inga Stener, Carina Wendel, Boel Bergström, Resurscentrum Som Homer brukar säga, doh! Otillräcklig sömn hos barn leder till koncentrationssvårigheter, problem med humöret och försämrad impulskontroll under dagen. Mer motivation och mer individanpassning med digitala läromedel? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Hanna Oreborg, Gunnesboskolan Utomsocknes, men attackera inte. Lyssna istället. Kan digitalt pedagogiskt innehåll i form av digitala läromedel bidra till bättre lärsituationer och bättre resultat? Kan digitala läromedel vara ett framgångsrikt sätt att skapa digitala lärmiljöer där alla är med? Hanna Oreborg har arbetat med interaktiva böcker under flera läsår på 7-9 i Lund, och berättar om sina erfarenheter samt möjligheter och utmaningar när man börjar arbeta med digitala läromedel.

6 Fladäng session 14:15, välkomna alla som tog en grön påse! Samverkan mellan avdelningar och Lean 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Cecilia Bogren, Löddesnäs Ett jätteviktigt område. Ta en plats och ta del av kollegialt lärande, samarbete mellan avdelningarna och även mellan förskola/skola. Kreativitetens katakomber 50 minuter 25 platser ingång blå dörr Thomas Kvist, Rutsborg Bjärredsrektorn med skägget betonar vikten av att värna om läraryrkets kreativitet. Tycker du att byråkratin håller på att ta över läraryrket? Det finns hopp, det finns en lösning. För att vara en bra lärare, från förskolan till åk 9, behöver kreativitetens spelrum värnas. Det är dags att ta fram den från katakomberna nu. Detta får du inte missa! Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 50 min 25 platser ingång blå dörr Myrtel Berggren, Malmö Högskola Yo, Malmö! Att utbilda framtidens lärare är en viktig och ansvarsfull uppgift. VFU-koordinatorn från Malmö högskola håller i ett seminarium. Ett måste för dig som är vfu-handledare, vfu-lärare eller bara är nyfiken på Malmö högskolas tankar kring vfu. Sociogram genomförande och utvärdering 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Marcus Neding, Alfredshäll F-3 på Alfredshällskolan har under läsåret använt sig av Sociogram för att få en överskådlig blick på gruppen. Marcus berättar om vilka erfarenheter arbetslagen har fått.

7 Problematisk skolfrånvaro 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Titti Brown och Dan Teglund, Resurscentrum Paolo Roberto strulade på 1980-talet. Slash skippade skolan. Hur uppmärksammar vi olika typer av skolfrånvaro, varningssignaler, bakomliggande orsaker och vägen tillbaka till skolan? Rösträtt i förskolan 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Anne Ast, Löddesnäs Kom och lyssna på en förskolepedagog som lyfter fram barnens rätt till sina egna röster. I fokus står sång och rytm. Det handlar om barns delaktighet och inflytande. Var beredda på att själva vara aktiva i skapandet av musik under seminariet. Digitalt pedagogiskt innehåll 50 min 25 platser ingång röd dörr Bo Kristoffersson, förvaltningschef UKF Mannen på bilden är inte bara en god inspiratör. Han är vår nya förvaltningschef. Bo, the floor is yours! Förskoleforum 50 min 25 platser ingång gul dörr Johanna Thulesius, Studentlitteratur Ta tillfället och fördjupa dig i onlineverktyget förskoleforum som är Sveriges ledande kompetens- och utvecklingsforum för all personal inom förskolan. Tyngdpunkten ligger på den egna yrkes- och kompetensutvecklingen men du får också många tips och idéer som du kan använda i ditt dagliga arbete med barnen. Elev i fokus/hörsel-syn-motorik 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Ursula Willstedt Svensson och Anna Junehag, Resurscentrum Ett seminarium i flera sammanhängande och fristående delar. Eleven i fokus Hur tar vi reda på vad eleven tycker? Hörsel och syn Perception, vad är det och vad gör vi? Motorik Vad gör vi när en elev har bekymmer med öga/hand koordination, balans etc?

8 Delaktighet och hälsa 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Åse Freiburghaus, Annika Moberg och Maria Segerström, Löddesnäs Jag säger bara: hur många känner till Löddesnäs arbete med lök, knopp och tulpan? Ta tillfället och ta del av ett hälsofrämjande arbete för alla som skapar grunden för livslångt lärande. En kreativ miljö som genomsyras av delaktighet, omtanke och framtidstro. Teckna tillsammans 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Mia Berglind och Malin Lindner, Resurscentrum Yes! Pröva TAKK tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. En blandning av teori och praktik. Att skriva sig till förståelse 25 minuter 25 platser gul dörr Åsa Wendin, Alfredshäll En föreläsning med praktiska övningar. Hur kan vi som lärare förmedla och konkretisera orsakssamband för våra elever och hur ger vi dem ett språk och en begreppsapparat?

9 Fladäng session 15:15, välkomna alla som tog en blå påse! Språkutveckling för att främja elevers självkänsla och kunskapsutveckling 50 min 50 platser ingång matsal Johanna Bristulf, Helena Holmström, Johanna Malmrup, Anna Persson Rostedt och Maria Söderling, Piläng Bortom orden finns mycket mer! I Pilängslärarnas presentation ryms både enkla trix för att hjälpa eleverna att få visa vad de kan och komplext arbete med att få alla lärare att ge eleverna rika möjligheter till förståelse och kunskap. Exempel ges från såväl bildämnet som matematik, naturvetenskap och svenska. Vad är Komet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Bengt-Åke Olsson, Resurscentrum Tonårsbekymmer känns det igen? Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder. Komet är en förkortning för KOmmunikationsMETod och är ett utbildningsprogram som riktar sig till föräldrar och lärare. Målet är att lära ut verktyg som leder till mindre bråk och konflikter hemma och i skolan. Ateljé Karstorp 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Emma Lindvall, Karstorp Konst för hela slanten! Föreläsning om Karlstorps ateljé och arbetet som bedrivs där. Användbara Appar 25 min 25 platser ingång blå dörr Pernilla Olsson, Resurscentrum Tycker du att papper och penna är good enough? Det räcker inte på 2000-talet. Hur kan vi göra arbetet med ipad naturligt i våra elevgrupper?

10 Professionalism skolans viktigaste fråga? 50 minuter 25 platser ingång gul dörr Robert Wenglén, Lunds universitet Vår egen professor Kalkyl. Lyssna på barn- och utbildningsnämndens ordförande. Detta får du bara inte missa! Grej of the day 25 min 25 platser ingång röd dörr Rita Wallertorf, Karolina Kvist och Henrik Nygren, Bjärehov Greja är coolt! Bjärehov är coolt! Lärare från Bjärehov som berättar om grej of the day är megacoolt! Spänn öronen och greja med lärare från Bjärehov. Sociala berättelser och seriesamtal 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Carita Mann och Petra Bauer, Resurscentrum Här får du ta del av pedagogiskt redskap för: Barn/elever som har svårt att fullt ut förstå verbal kommunikation. Barn/elever som behöver stimulera fler sinnen för att förstå. Barn/elever som behöver få förtydligat det sociala samspelet genom skrivna eller ritade strategier. Den viktiga taluppfattningen 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Ulf Bange och Boel Åhnberg Johansson, Resurscentrum Missa inte detta. Taluppfattningens betydelse för matematikförståelsen. Information om matematikscreening åk 2 och 5. Bild och skapande i förskolan 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Christina Aronsson, Fladäng En färgsprakande stund med Tinna. Detta vill du inte missa!

11 Rörelse och hälsa 25 minuter 25 platser ingång gul dörr Sara Nordgren, Linda Jörlöv och Malin Molander, Brohus förskola Ett måste! Personal från Brohus förskola delar med sig av barnyoga och yogasagor, både i teori och praktik. Att skapa framtidens pedagogiska digitala arbetsmaterial 25 minuter 25 platser ingång röd dörr Jan van der Salm, Borgeby Kom förbi och få ett startkit till resten av ditt skapande arbetsliv. Startkitet inkluderar flipped classroom, keynotes, ppt, pages, pdf och bildspel, Youtube, självrättande prov, elevernas anteckningar på ett och samma ställe, instuderingskort, schema, pedagogiska planering, begreppslista, Google drive, formativ bedömning, utvärdering, interaktiva kartor, 3-D, diagram, tabeller etc. Allt paketerat i ett lättarbetat program skapad till Ipad. Lågaffektivt bemötande - hur den vuxnes förhållningssätt kan påverka barnet? 25 minuter 25 platser ingång blå dörr Psykologgruppen, Resurscentrum Freud anybody? Ett seminarium om hur pedagoger och andra vuxna i skolan kan arbeta med ett lågaffektivt förhållningssätt. Hur anpassar vi kraven och hur kan vi hantera konflikter på ett sätt som inte leder till våld och utbrott.

12 Mässa Slättängshallen 13:15-16:00, välkomna alla färger! Ni har väntat länge, men äntligen finns samtliga skolområden under ett och samma tak. Slättängshallen är det tomma skalet som fyllts med inspirerande bord och skärmväggar. Alfredshäll Piläng Allé Fladäng Lärcentrum Bjärehov Karstorp Borgeby Borgeby Löddesnäs Resurscentrum

13 Mässa Folkets hus 13:15-16:00, välkomna alla färger! Den magiska arenan för spontana samtal, skratt, möten och reflektion. Folkets hus är det tomma skalet som fyllts med idéer och inspiration. Filmworkshop Erica Elfström från Karstorp hjälper dig att prova på animationsstationer och greenscreen teknik. Det här vill du inte missa! Barn- och ungdomsdialog Caroline Ranalli, tvättäkta förstelärare från Bjärehov berättar om vårt nya koncept att arbeta med barns drömmar i kommunen. Teknik i skolan Två sköna pågar, Sten Hansson och Jörgen Lagnebo från Bjärehov, bjussar på tankar och idéer om teknikundervisning på högstadiet.

14 Erfarenhet från alternativt sätt att lägga schema i åk 4-6 Tänk nytt! Tänk annorlunda! Undvik barnsjukdomar och lyssna på de som redan har lärt sig redskapet. Karin Hultén och Susanne Erlingsson från Löddesnäs inspirerar. Delaktighet på fritidshem: leklotteri Angelica Holmstedt och Elsie Uhac visar och berättar om hur de arbetar med Leklotteri på fritidshemmet Idun. Äventyrspedagogik ett spännande lärande Så fräckt! Carina Johansson, Kerstin Nilsson och Ninni Oxenholt från Bjärehov berättar om utmaningar och äventyr som får varje barn att växa och utvecklas som individ och i grupp. I fokus står social träning, samarbete och att känna sig behövd. Delaktighet på fritidshem: kreativt skapande med gammalt material på nytt sätt Marina Berlin, Carina Browall och Sussie Lopez Svensson inspirerar. Vårt och barnens arbete för grön flagg Personal på Trollets förskola lägger grunden till att barnen får ett naturligt förhållningssätt till natur och miljö. Just nu arbetar de med odling och kompostering. Låt dig inspireras av deras material, bilder och arbetssätt. Likabehandlingsarbetet Lyssna på när pedagoger från avdelningarna Måsen och Giraffen, område Alfredshäll, berättar om sitt arbete med värdegrund och likabehandling. Här kan du ta del av deras arbetsmetoder och dokumentation som involverar barnen. Detta får du inte missa!

15 Naturvetenskap och teknik i förskolan (OBS, Fladängsskolans lekplats!) Yes! Ta del av stödmaterial för naturvetenskap och teknik - "Ljud" och "Ta loss, sätta fast, sammanfoga. Ta även del en aktivitet på lekplatsen vid Fladängskolan på temat "Lekplats-fysik" där man beskriver enkla fysikaliska experiment/upplevelser som kan genomföras på en lekplats. Entreprenöriellt lärande Träffa en livs levande förstelärargrupp som arbetar med entreprenöriellt lärande. Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) Häng med! Pedagoger från Allé berättar om NTA-konceptet som innehåller metoder för lokalt utvecklingsarbete och vilar på fem grundpelare för skolutveckling och lärande i naturvetenskap och teknik Pausgympa Nu har du suttit för länge! Det har vi Pilängspedagoger som kan råda bot på. Hälsa och välbefinnande Förstelärargruppen berättar om hur elever resonerar kring hälsa i skolan. Alla tjänar på specialpedagogik Upplev möjliga hinder som eleven kan ha i klassrummet! Hur påverkar olika funktionsnedsättningar elevens skolvardag? Fundera över hur du kan påverka undervisningens tillgänglighet. Testa simulatorn. Jennie Arvidsson, Maria Lundkvist och Ulrika Ottosson Cågård från Borgeby finns där för dig.

16 Filmvisning i entreprenöriellt lärande för barn i förskolan Vilken avslutning! Personal från Brohus förskola förskola visar film och berättar.

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Lokal arbetsplan h-t v-t 2014-2015. Förskolan Slottsgränd. Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala.

Lokal arbetsplan h-t v-t 2014-2015. Förskolan Slottsgränd. Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala. l Lokal arbetsplan h-t v-t 2014-2015 Förskolan Slottsgränd Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala.se 2 Innehåll - Beskrivning av förskolan - Mål och riktlinjer

Läs mer

Fritidshemmen ligger i en stimulerande miljö som erbjuder närhet till park, hav, skog och äng.

Fritidshemmen ligger i en stimulerande miljö som erbjuder närhet till park, hav, skog och äng. 2011/2012 Välkommen till Löddesnässkolans Fritidshem. Löddesnässkolans fritidshem består av 4 avdelningar, Idun Saga, Freja och Embla. Alla fritidshemmen ligger integrerade i skolans lokaler. Embla är

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan h-t v-t 2013-2014. Förskolan Slottsgränd. Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala.

Lokal arbetsplan h-t v-t 2013-2014. Förskolan Slottsgränd. Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala. l Lokal arbetsplan h-t v-t 2013-2014 Förskolan Slottsgränd Förskolan Slottsgränd Slottsgränd 7 591 37 Motala Tele: 0141/22 57 53 slottsgrand@motala.se 2 Innehåll - Beskrivning av förskolan - Mål och riktlinjer

Läs mer

Strategi för skolutveckling

Strategi för skolutveckling Strategi för skolutveckling Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. INLEDNING... 3 2. VÅRA INTENTIONER... 4 3. FÖR ATT VI SKA NÅ FRAM... 5 3.1. Pedagogisk personal ska... 5 3.2. Förskolechef

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Köpings kommun Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Läsår 2015 2016 Josefin Gardh, Therese Jakobsson, Sukanya Vikman, Frida Uppsäll 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Kvalitetsrapport 1, sammanfattning av redovisning för Kulturoch utbildningsnämnden 20150302

Kvalitetsrapport 1, sammanfattning av redovisning för Kulturoch utbildningsnämnden 20150302 Kvalitetsrapport 1, sammanfattning av redovisning för Kulturoch utbildningsnämnden 20150302 Vision: En tidsenlig och trygg skola och förskola Grundskolan Arbetsgång Enligt Kultur och utbildningsnämndens

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 REGNBÅGEN Fritidshemmet för särskoleelever på Noltorpsskolan ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Reviderad 140820 Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar,

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

KOMPENSATORISKA VERKTYG I SKOLAN

KOMPENSATORISKA VERKTYG I SKOLAN inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 mars 2013 TALARE FRÅN Linnéuniversitetet Idor Svensson Docent i psykologi Kalmarsunds Gymnasieförbund Ann-Katrin Wijk Specialpedagog Halmstads kommun Elisabeth

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan 2014/2015. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2014/2015. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2014/2015 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 1 Läroplansmål - normer och värden... 2 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Dokumentera med ipad i förskolan

Dokumentera med ipad i förskolan Dokumentera med ipad i förskolan "Via pedagogisk dokumentation har vi möjlighet att se barnet på nytt - om och om igen - och vi gör oss synliga för oss själva." Monica Niemi Dokumentera med text och bild

Läs mer

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor.

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Plats: Rodengymnasiet Tid: 15 augusti 8.00-16.30 "digital kompetens innefattar säker och kritisk användning av informationssamhällets

Läs mer

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA för 2012-13 13 KÄLLGATANS FÖRSKOL OLA Värdegrund och genus Vi har kommit olika långt i vårt arbete med kompissolen. Vi diskuterar genusperspektivet kontinuerligt och inser svårigheten då vi alla är präglade

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

VAD VILL VI? Hur fungerar det i våra klassrum om ett år? Om två år? ÖPPEN SKOLA!!!

VAD VILL VI? Hur fungerar det i våra klassrum om ett år? Om två år? ÖPPEN SKOLA!!! VAD VILL VI? Hur fungerar det i våra klassrum om ett år? Om två år? ÖPPEN SKOLA!!! Varför? Vi vill... Utveckla pedagogiken i klassrummen så att eleverna är rustade för den omvärld som möter dem. Att ha

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Formativ bedömning 2014

Formativ bedömning 2014 Formativ bedömning 2014 kunskap utveckling inspiration Formativ bedömning från teori till praktik Nyckelstrategierna som hjälper eleverna att komma igång med det formativa tänkandet steg för steg Vilka

Läs mer

Pedagogiska cafeér vårterminen 14

Pedagogiska cafeér vårterminen 14 Pedagogiska cafeér vårterminen 14 För ökad måluppfyllelse för barn och elever i Kungsbacka kommun erbjuder Specialpedagogiskt centrum följande innehåll i vårterminens 2014 års pedagogiska caféer Anmälan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013 ARBETSPLAN för Ryttarlidens förskola 2012/2013 Innehållsförteckning Välkommen till oss på Rýttarliden 1 Avdelningsinformation 2 Vår grundidé 3 Vår profil 4 Att få syn på lärandet genom pedagogisk dokumentation

Läs mer

Fortbildningsdagar. i teknik & naturvetenskap

Fortbildningsdagar. i teknik & naturvetenskap Fortbildningsdagar i teknik & naturvetenskap För lärare skolår 1-6 1-2 november 2011 KÄRA KONFERENSDELTAGARE! Även i år arrangerar teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet, fortbildningsdagar

Läs mer

Program för studiedagen den 19 september 2011

Program för studiedagen den 19 september 2011 Program för studiedagen den 19 september 2011 PASS 1 kl 8 9:45 Språkbiten Lina Rahm Hallberg och Anders Gransö Platengymnasiets aula Antal personer ca 250 Målgrupp: Alla lärare F 6 Fika i Platens café!

Läs mer

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 14/15 1 Innehållsförteckning Kommunens vision 3 Verksamhetsidé 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra

Läs mer

Kvalitetsanalys. Rönnhagens förskola

Kvalitetsanalys. Rönnhagens förskola Kvalitetsanalys Rönnhagens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Modern och innovativ skolutveckling

Modern och innovativ skolutveckling Modern och innovativ skolutveckling Förändringsledning, kunskapsutveckling och systematik i digitala lärmiljöer Ett utbildningsprogram för skolledare och nyckelpersoner Välkommen till 4 dagar med TÄNK

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER 1 Att kunna läsa och skriva Verksamhetsområde Utbildning genomgick år 2007 en organisationsförändring med syfte att underlätta för verksamheten

Läs mer

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA ARBETSPLAN NOLBYKULLENS FÖRSKOLA Inledning Vi är alla olika individer och genom att jobba med hälsa rörelse, språk och genus som de tre största byggstenarna kan vi ge barnen en bra grund att stå på. I

Läs mer

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Våra profileringsmål Vi vill främja att alla mår bra till kropp och själ. Verksamheten skall syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas.

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Resultatredovisning. Läsåret 2013/2014. Bergakottens förskola

Resultatredovisning. Läsåret 2013/2014. Bergakottens förskola Resultatredovisning Läsåret 2013/2014 Bergakottens förskola Utvärdering av målen i Västerås utbildningsplan I Västerås hålls den pedagogiska utvecklingen levande och lägger grunden för barns lärande samt

Läs mer

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Välkomnandet av den nya förskoleklassen

Välkomnandet av den nya förskoleklassen Välkomnandet av den nya förskoleklassen Ett samarbete för en mjukare övergång mellan förskola och förskoleklass Malmsjö skola- Förskolan Trollgården- Förskolan Trollet- Förskolan Älvan. Vt- 12 Emelie Vesterholm,

Läs mer

Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen

Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen Ett utvecklingsprojekt i mötet mellan praktik och forskning där utgångspunkten är de professionellas lärande med eleven som vägvisare Bakgrund Att alla elever

Läs mer

Varför, vad och hur?

Varför, vad och hur? Varför, vad och hur? 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. För att utvärdera förskolans

Läs mer

IKT-strategi. för Åtvidabergs kommuns grundskolor och förskolor

IKT-strategi. för Åtvidabergs kommuns grundskolor och förskolor IKT-strategi för s grundskolor och förskolor Innehållsförteckning Inledning Tidsperspektiv Oberoende av device, tid och rum Kvantitet kontra kvalitet Ledarskap Kompetensutveckling Entreprenöriellt lärande

Läs mer

Välkommen till avd Bävern

Välkommen till avd Bävern Välkommen till avd Bävern Bävern är en äldrebarnsavdelning med barn i åldrarna 3-5 år. Vi strävar efter att ge varje barn möjligheter till ett lustfyllt lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn

Läs mer

Kvalitetsutvärdering Droppen Grön 2014-2015

Kvalitetsutvärdering Droppen Grön 2014-2015 Kvalitetsutvärdering Droppen Grön 2014-2015 Bakgrund Fjolårets åtgärder för förbättring: Vi måste bli bättre på att reflektera med barnen. Använda oss mer av Ipaden i verksamheten och som dokumentation.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 2015-06-14 Till alla vårdnadshavare På Förskolan Vattentornet Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 Bakgrund Under året hösten 2013 och våren 2014 arbetade vi med att lära oss förstå hur man

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014)

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) Barn av idag föds in i ett mediesamhälle där IKT är en självklar del i vardagen. Förskolan ska hantera IKT som vilket annat uttrycksmedel

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

IKT Hjulsbroskolans handlingsplan

IKT Hjulsbroskolans handlingsplan IKT Hjulsbroskolans handlingsplan All personal kan, vill och vågar använda digitala verktyg - IKT-grupp utarbetar en handlingsplan. - Punkt på arbetslaget för att inspirera och prova olika sätt. - Kompetensutveckling

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

2014-04-28 IT-PLAN. The new Imperial web solution av Kristina Alexandersson CC (by, nc, sa) Skönsmons skola

2014-04-28 IT-PLAN. The new Imperial web solution av Kristina Alexandersson CC (by, nc, sa) Skönsmons skola 2014-04-28 IT-PLAN The new Imperial web solution av Kristina Alexandersson CC (by, nc, sa) Skönsmons skola 2014-2016 1 Innehållsförteckning IT-STRATEGI... 3 Nuläge... 3 Teknik... 3 Kommunikation... 3 Därför

Läs mer

Lärande och IKT i skolan aktuell forskning och praktik

Lärande och IKT i skolan aktuell forskning och praktik Program förskolan, fritidshem, grundskolan F- 6 Kl. 9.00 13.00 9.00-9.10 9.10-10.10 Välkomsthälsning Yvonne Larsson & Sylvana Sofkova Hashemi, Högskolan Väst Didaktikens verktyg - s fria webbplats i multimodalt

Läs mer

Lärande för och med barn inom idrotten

Lärande för och med barn inom idrotten Lärande för och med barn inom idrotten Barnkultur ger barn möjlighet att få lära och växa genom lärande med många sinnen och utifrån sina förutsättningar och mognad. Alla barn är aktiva och lär med och

Läs mer

I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen

I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen I SKOLAN NYHETSBREV Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen Tema: förskolor Nummer 2 November 2014 Barn- och utbildningsförvaltningen Köpmangatan 14 861 82 Timrå Växel: 060-16 31 00 Från

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Montessoriförskolan Paletten / Dotorp Läsår 2010/2011 Sig-Britt Karlsson Rektor Normer och värden Mål: Att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Kvalitetsanalys för Amadeus Förskola läsåret 2011/12

Kvalitetsanalys för Amadeus Förskola läsåret 2011/12 2012-09-10 1 (13) Kvalitetsanalys för Amadeus Förskola läsåret 2011/12 VD Förskolechef Beskrivning av förskolan Maryam Herlin Pia Eriksson Amadeus Förskola är en fristående, Reggio Emilia-inspirerad förskola,

Läs mer

Förskoleklassdagarna 2011

Förskoleklassdagarna 2011 Förskoleklassdagarna 2011 Pedagogiska verktyg för matteoch svenskundervisningen Inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 oktober 2011 TALARE Skolverket Anna Österlund Clas Rosvall Författare och pedagog

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Vittra Jakobsberg Namn på rektor/förskolechef: Gunilla Wardau

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Vittra Jakobsberg Namn på rektor/förskolechef: Gunilla Wardau År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Vittra förskola i J-a (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Vittra kobsberg Namn på rektor/förskolechef: Gunilla Wardau User: jukis001,

Läs mer

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2014. Medioteket

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2014. Medioteket Kompetensutveckling Förskola hösten 2014 Medioteket IKT är ett viktigt verktyg för utveckling av framtidens förskola. Det ställer krav på personalens kompetens och förskolans tekniska möjligheter. Ur Stockholms

Läs mer

Framgångsrik kunskapsutveckling

Framgångsrik kunskapsutveckling Åʦ k st e рнs för дn to a sär- h änssn! Framgångsrik kunskapsutveckling i särskolan Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 februari 2011 TALARE FRÅN Stockholm Toura Hägnesten Ewa Ghazi Malin Sandlund

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer