HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån."

Transkript

1 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) TID kl. 14:00-15:45 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 47 MÖTETS ÖPPNANDE 4 48 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 49 JUSTERING OCH GODKÄNNANDE AV FÖRE- GÅENDE MÖTESPROTOKOLL 50 PREMIERING MED DIPLOM FÖR GODA TVÅSPRÅ- KIGA INSATSER NÄMNDENS ARBETSPROGRAM ÖVERSÄTTNINGSVERKSAMHETEN ÖVRIGA ÄRENDEN ANMÄLNINGSÄRENDEN NÄSTA MÖTE MÖTET AVSLUTAS 15

2 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) NÄRVARANDE Namn Kl. Uppdrag Tilläggsuppgifter NÄRVARANDE Eklöf Jan-Erik 14:00-15:45 ordförande Micklin Thomas 14:00-15:45 viceordförande Kuro Henri 14:00-15:45 medlem Lahti Viveca 14:00-15:45 medlem Orre Werner 14:00-15:45 medlem Toivonen Hilkka 14:00-15:45 medlem Weintraub Roger 14:00-15:45 medlem Holmberg Christer 14:00-15:45 HU Långvik Berndt 14:00-15:45 styrelsens representant Boström Tuula 14:00-14:20 planerare, informatör Grönholm Peter 14:00-14:20 projektchef Pelin Pirjo 14:00-14:20 röntgenskötare Wennerstrand-Hand Heidi 14:00-14:20 planerare Lang Sune 14:00-15:45 föredragande Stolt Stig 14:00-15:45 sekreterare UNDERSKRIFT ordförande sekreterare

3 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) PROTOKOLL- Protokollet justerat JUSTERING PROTOKOLLET FRAMLAGT TILL PÅSEENDE I HNS registratorskontor, Tunnbindaregatan 1 C

4 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) MÖTETS ÖPPNANDE MINORIT 47 Ordförande Jan-Erik Eklöf öppnade mötet och önskade medlemmarna och gästerna välkomna.

5 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET MINORIT 48 Förslag: Mötet konstateras lagenligt sammankallat och beslutfört. De närvarande gästerna beviljas närvarorätt. Avsikten var, att även HNS verkställande direktör deltagit i mötet, men pga. semester är han inte närvarande utan inbjuds i stället till nämndens möte Mötet konstaterades lagenligt sammankallat och beslutfört. De närvarande gästerna Tuula Boström som fungerar som informatör och Peter Grönholm, Pirjo Pelin och Heidi Wennerstrand-Hand som ska premieras beviljades närvarorätt. Nämndens nya medlem Henri Kuro och de tidigare nämndmedlemmarna presenterade sig för varandra.

6 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) JUSTERING OCH GODKÄNNANDE AV FÖREGÅENDE MÖTESPROTOKOLL MINORIT 49 Förslag: Föregående mötesprotokoll 5/2015, som finns som bilaga 1 till fö redragningslistan, justeras och godkänns. Föregående mötesprotokoll 5/2015 justerades och godkändes.

7 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) PREMIERING MED DIPLOM FÖR GODA TVÅSPRÅKIGA INSATSER MINORIT 50 Nämnden har utarbetat en modell för hur man kan belöna personalen med ett diplom individuellt eller som grupp för goda tvåspråkiga insatser. Tanken är, att man belönar för en insats, som överskrider det som den normala arbetsbeskrivningen förutsätter, som befrämjar en positiv språkbild, som befrämjar en positiv arbetsmiljö eller som för fram innovativa idéer eller metoder. Kandidater för belöningen kan föreslås av t.ex. arbetskamrater, förmän, patienter, förtroendeorgan och andra yttre intressenter, t.ex. utbildningsinrättningar. Nämnden för den språkliga minoriteten besluter om vem som premieras. Under mars månad 2015 uppmanade nämnden personalen på HNS att föreslå lämpliga kandidater för att få diplom. På nämndens möte beslöts, att av de föreslagna 25 kandidaterna tilldela Peter Grönholm, Pirjo Pelin och Heidi Wennerstrand-Hand diplom för goda tvåspråkiga insatser. Peter Grönholm och Pirjo Pelin har föreslagits av sina arbetskamrater och Heidi Wennerstrand-Hand av sektionen för den språkliga minoriteten vid Lojo sjukvårdsområde. Projektchef Peter Grönholm på HNS IT-tjänster premieras med följande motiveringar: I hans verksamhet betonas ett handlingssätt enligt HNS värderingar. I hans arbete ser man tydligt att värderingarna styr hans handlingar och främjar tvåspråkigheten inom HNS. Speciellt tydligt är det i frågor som gäller människors likvärdighet och patientinriktningen. Han är en ytterst positiv och omtyckt person på sin enhet. Han aktiverar och skapar en positiv stämning genom att ge humorkryddade språkbad åt hela personalen. Tvåspråkigheten är en hjärtesak för honom och han är alltid redo att hjälpa till med att beakta minoritetsspråket. Han påminner genom sitt eget exempel om vikten av att patienten får betjäning på sitt modersmål och är alltid beredd att hjälpa till med t.ex. översättningar. Han följer med minoritetsnämndens arbete och deltar för egen del genom att delge nämndens beslut till enheten. Röntgenskötare Pirjo Pelin på HNS-Bilddiagnostik premieras med följande motiveringar: Hon har finska som modersmål, men hon använder mycket gärna och naturligt svenska alltid då tillfälle ges. Hon överför genom sin attityd och arbetsmoral en inspirerande stämning och sprider omkring sig ett naturligt förhållande till att använda det andra inhemska språket. På så sätt blir ordförrådet känt och tröskeln att använda svenska sänks. Kunderna är nöjda, särskilt multisjuka åldringar i dåligt skick. Studerandena har också under sina praktikperioder noterat den naturliga attityden och användandet av svenska på hennes avdelning. Planerare Heidi Wennerstrand-Hand på Lojo sjukvårdsområde premieras med följande motiveringar:

8 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) Hon har tagit initiativ till att grunda språksidor på Lojo sjukvårdsområdes intra. Hon har på ett innovativt sätt lagt upp användarvänliga och informativa sidor. Sidorna innehåller bl.a. information om språkprogrammet, språkambassadörerna, språkkurser, självstudier i språk samt terminologilistor. Hon ansvarar för att sidorna kontinuerligt uppdateras och utvecklas. Hon har i alla forum, där hon haft möjlighet till det, aktivt fört fram vikten av att erbjuda tvåspråkig betjäning i all verksamhet. Nämnden önskar med diplomen sporra Peter Grönholm, Pirjo Pelin och Heidi Wennerstrand-Hand till att fortsätta det värdefulla arbete de gör till förmån för en tvåspråkig verksamhet Förslag: Behandling: Nämnden tilldelar projektchef Peter Grönholm, röntgenskötare Pirjo Pelin och planerare Heidi Wennerstrand-Hand diplom för goda tvåspråkiga insatser. Ett tack till alla som föreslagits för premiering och de som föreslagit dem infördes på HNS Intra , de som premieras och de som föreslagit dem informerades per e-post Ordförande läste upp motiveringstexterna och delade ut diplomen. Nämnden tilldelar projektchef Peter Grönholm, röntgenskötare Pirjo Pelin och planerare Heidi Wennerstrand-Hand diplom för goda tvåspråkiga insatser.

9 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) NÄMNDENS ARBETSPROGRAM MINORIT 51 Nämnden uppdaterade på sitt möte sitt arbetsprogram Sekreteraren gavs i uppdrag att göra de på mötet överenskomna uppdateringarna och skicka det uppdaterade arbetsprogrammet (bilaga 2) till nämndmedlemmarna. Arbetsprogrammet skickades per e-post för kommentarer Inga tilläggskommentarer har inkommit. Förslag: Nämnden godkänner det uppdaterade arbetsprogrammet Behandling: Christer Holmberg föreslår ett par smärre ändringar i texten kring undervisningen: "Undervisningen i svenska vid Helsingfors medicinska fakultet kan tjäna som ett gott exempel." ändras till "Undervisningen på svenska vid Helsingfors medicinska fakultet kan tjäna som ett gott exempel." och "Samarbeta med Helsingfors universitets medicinska fakultet och de svenskspråkiga enheterna angående den svenskspråkiga läkarutbildningen och tvåspråkighetsstrategin." ändras till "Samarbeta med Helsingfors universitets medicinska fakultet angående den svenskspråkiga läkarutbildningen och tvåspråkighetsstrategin." Nämnden diskuterar om vad som kunde tas som tyngdpunkter i arbetsprogrammet i fortsättningen. För att få en klarare bild av undervisningshelheten kunde representanter för Helsingfors universitet, t.ex. Risto Renkonen, Jussi Merenmies och Caj Haglund inbjudas till något nämndmöte under våren. Sote-reformen kommer att kräva uppmärksamhet och insatser. Nämndens förslag tillsammans med psykiatriska nämnden om personalregister med språkkunskaperna borde förverkligas. Nämnden godkänner med de föreslagna ändringarna det uppdaterade arbetsprogrammet Sekreteraren gör ändringarna och skickar det slutliga uppdaterade arbetsprogrammet till nämndmedlemmarna per e-post.

10 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) ÖVERSÄTTNINGSVERKSAMHETEN MINORIT 52 Sekreteraren meddelade på nämndens möte , att HNS-Servis har för avsikt att åtgärda översättarbristen genom att sammanslå översättarteamet med en grupp textbehandlare med översättarerfarenhet, som sköter vissa översättningar för Hyksin Oy. Därtill kommer användningen av avtalsöversättningsbyråerna att utökas i fråga om översättningen av rekryteringsannonserna. Förslag: Behandling: Sekreteraren redogör för det nuvarande läget gällande översättningsverksamheten och nämnden noterar läget för kännedom. HNS har haft två fast anställda översättare på HNS-Servis. Den ena översättaren går i pension och hade sin sista arbetsdag HNS-Servis har beslutit, att inte ersätta den pensionerade översättaren med en ny översättare. I stället överflyttas den återstående översättaren från Personaltjänsternas Språktjänster till Textbehandlingstjänsterna, där det finns en grupp textbehandlare med översättarerfarenhet, som redan skött vissa översättningar till engelska för Hyksin Oy. Avsikten är, att förstärka den svenskspråkiga översättarresursen genom att utöver den ordinarie översättaren utnyttja denna grupps översättarverksamhet, samt att i större utsträckning utnyttja avtalsersättningsbyråernas tjänster främst ifråga om översättningen av rekryteringsannonserna, som i nuläget krävt ca 60% av de fast anställda översättarnas resurs. Den del av språktjänsterna som sköts av nämndens sekreterare, bl.a. nämndverksamheten och språkprogrammet, förändras inte. Nämnden har emottagit en framställan daterad av servicechef Jari Simonen på HNS-Servis Textbehandlingstjänster, som önskar nämndens syn på framställan. I framställan, som utdelades på mötet, föreslås att översättningen av rekryteringannonserna skulle ändras från regelbunden till behovsprövad. Simonen beskriver situationen enligt ovan och motiverar förslaget med att endast en mycket liten del av HNS arbetssökande främst inom Västra Nylands och Borgå sjukvårdsområden sökt jobb via de svenskspråkiga annonserna, t.ex. Helsingfors stad och de övriga sjukvårdsdistrikten översätter rekryteringsannonser endast enligt behovsprövan, översättningarna av annonserna medför en årlig kostnad på ca euro, arrangemanget skulle påskynda rekryteringsprocessen och frigöra översättarresurser till översättning av material som även gynnar patienterna. I nämndens diskussion om ärendet framfördes bl.a. följande: - språklagen fastslår entydigt ( 32) att en tvåspråkig myndighets meddelanden, kungörelser och anslag samt annan information till allmänheten skall finnas på finska och svenska. Detta bör omfatta även rekryteringsannonser och det att andra myndigheter bryter mot lagen berättigar inte HNS att göra det, - rekryteringsannonserna införs numera huvudsakligen på nätet, endast högre tjänster och image-annonser publiceras i tryckta medier, men tvåspråkighetskravet gäller alla medier, - tvåspråkig annonsering är en signal, att HNS fungerar tvåspråkigt, - att avvika från lagar och bestämmelser i ett fall blir ett farligt prejudikat,

11 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) som kan leda till avvikelser också i många andra fall, - HNS har redan svårt att rekrytera svenskkunnig personal. Detta ska inte ytterligare försvåras genom att man avstår från svenskspråkig rekryteringsannonsering, - svenskspråkiga annonser har betydelse också för rekrytering inom Norden, - det viktigaste är att patienten får vård på sitt modersmål, svenska eller finska. Förutsättningarna för detta är en lyckad tvåspråkig rekryteringsprocess, - det är av yttersta vikt, att patientmaterial finns översatt till bägge språk, men det får inte göras på bekostnad av att man slopar översättningen av rekryteringsannonserna. Saken måste kunna lösas genom effektivering av rekryterings- och översättningsprocessen, - modellen för hur översättningarna sköts får inte påverka översättningarnas kvalitet, euro är en liten summa i en organisation av HNS storlek med närmare svenskspråkiga på sitt område, - förslaget tyder på en dålig attityd till tvåspråkig verksamhet, - översättningsfrågan kan tas upp till diskussion med vd Aki Lindén på mötet och åsikter kan också utbytas med nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på mötet Sekreteraren ges i uppdrag, att på basis av nämndens åsikter sammanställa ett svar på Simonens framställan, där nämnden inte godkänner förslaget att översätta rekryteringsannonser endast enligt behovsprövan. Nämnden godkänner inte Jari Simonens förslag, att översättningen av rekryteringsannonserna skulle ändras från regelbunden till behovsprövad. Sekreteraren sammanställer på basis av nämndens åsikter ett svar till Jari Simonen. Svarsutkastet skickas per e-post till de på mötet närvarande nämndmedlemmarna för utlåtande innan det ges till Simonen.

12 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) ÖVRIGA ÄRENDEN MINORIT Protokoll från minoritetssektionerna Protokoll från sektionerna för den språkliga minoriteten vid Lojo sjukvårdsområde (bilaga 3) och Hucs sjukvårdsområde (bilaga 4) har inkommit. Förslag: Protokollen noteras för kännedom. Protokollen noterades för kännedom. 2. Språkprogrammets styrgrupps protokoll Styrgruppen för språkprogrammet har hållit möte som ett gemensamt möte med språkambassadörerna och KivaSpa-nätverket. Mötesprotokollet medföljer som bilaga 5. Styrgruppens följande möte hålls Förslag: Protokollet noteras för kännedom. Protokollet noterades för kännedom. 3. HNS patientsäkerhetsplan Styrelsen för HNS har vid sitt möte godkänt HNS patientsäkerhetsplan I planen ingår nu ett avsnitt benämnt Tryggande av patientens språkliga rättigheter. För tryggandet av rättigheterna föreslås följande åtgärder: - säkrande av relevanta tolktjänster i fråga om tillgång och kvalitet, - utredning av tillgången på HNS patientdirektiv och andra väsentliga uppgifter på finska, svenska, engelska och andra stora språkgrupper, - som mål för särskild utredning och behövliga utvecklingsåtgärder är språkärendena inom området för infektionssäkerhet, - säkrande av förverkligandet av språkkraven för yrkesmän i rekryteringssituationen. Förslag: Ärendet noteras för kännedom. Ärendet noterades för kännedom.

13 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) ANMÄLNINGSÄRENDEN MINORIT 54 HNS fullmäktige har vid sitt möte beviljat ansvarsfrihet för räkenskapsperioden för organens ledamöter och de ledande tjänsteinnehavarna (de redovisningsskyldiga) inom uppgiftsområdena vilka handhaft samkommunens förvaltning och ekonomi. Nämnden för den språkliga minoriteten är ett av dessa organ. HNS fullmäktige har vid sitt möte beviljat Sofi Weckman avsked från sitt uppdrag i nämnden för den språkliga minoriteten och till ny ledamot utsett Josefin Gustafsson. Nämndens föredragande Sune Lang tillträder som ledande läkare vid Västra Nylands sjukvårdsområde. Sune Lang fortsätter som nämndens föredragande.

14 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) NÄSTA MÖTE MINORIT 55 Behandling: Enligt beslut på nämndens möte hålls nästa möte onsdag kl i Mejlans förvaltningsbyggnad, Stora kabinettet. Till mötet har inbjudits nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Vid mötet presenteras de omfattande byggprojekten på Mejlansområdet. Nämndmedlemmarna uppmanas komma med förslag till diskussionsämnen med nämnden från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Utöver presentationen av byggprojekten på Mejlansområdet föreslår nämnden diskussion om översättningsresurser, rekryteringsframgång särskilt av svenskkunnig personal, vård av åländska patienter och synpunkter på och åtgärdsförslag kring sote-reformen. Nästa möte hålls onsdag kl i Mejlans förvaltningsbyggnad, Stora kabinettet. Till mötet har inbjudits nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Sekreteraren meddelar programförslagen till sekreteraren för nämnden för den språkliga minoriteten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

15 HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (15) MÖTET AVSLUTAS MINORIT 56 Ordförande avslutade mötet kl. 15:45.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2013 1 (15) TID 20.11.2013 kl. 14:00 - PLATS HNS, Psykiatricentrum, Fältskärsgatan 12, förvaltningens konferensrum 10 vån. BEHANDLADE ÄRENDEN 50-58 Ärende Rubrik Sida

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 7/2015 1 (13) TID 14.10.2015 kl. 13:00-15:20 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Stora kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 57 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/2016 1 (14) TID 01.06.2016 kl. 14:00-15:45 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 29 MÖTETS

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/ (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 4/2015 1 (14) TID 22.04.2015 kl. 15:00-17:15 PLATS Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11-13, Faltin-salen BEHANDLADE ÄRENDEN 26-35 Ärende Rubrik Sida 26 MÖTETS ÖPPNANDE

Läs mer

Får man vara sjuk på svenska???

Får man vara sjuk på svenska??? Vem vårdar vem? 10.10.2013 Effektiv vård för patientens bästa - på patientens modersmål Vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi - potilaan äidinkielellä Stig Stolt Specialplanerare HNS-Servis Får man vara

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

Ledamöter Sven-Olof Karlsson, ordf F län, ordförande Boel Andersson Gäre Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4

Ledamöter Sven-Olof Karlsson, ordf F län, ordförande Boel Andersson Gäre Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Närvarande Västerviks sjukhus Ledamöter Sven-Olof Karlsson, ordf F län, ordförande Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Håkan Eriksson av SN utsedd expert

Läs mer

Andra styrdokument KS/ 2014:567-003

Andra styrdokument KS/ 2014:567-003 Gällivare Kommun Dokumentnamn UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SAMRÅDSGRUPP MINORITETSSPRÅK Dokumenttyp Diarienummer Andra styrdokument KS/ 2014:567-003 Beslutad av Framtagen av Kommunstyrelsen Beslutad KF 2015-05-25

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2015 1 (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2015 1 (14) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2015 1 (14) TID 05.03.2015 kl. 14:00 - PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1. vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN 17-25 Ärende Rubrik Sida 17 MÖTETS

Läs mer

Sammanträdesdatum 22.4.2010

Sammanträdesdatum 22.4.2010 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 48 Sammankallelse och beslutfördhet 49 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 50 Revisorernas berättelse 51 Revisorernas

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C)

Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Sammanträdesprotokoli 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 08:00-11.00 Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen () Övriga deltagande

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Lunds samordningsförbund

Lunds samordningsförbund Lunds samordningsförbund 1 Plats och tid Ledamöter Ersättare Arbetsförmedlingen, St. Södergatan 49, Lund Patrik Holmberg (c) ledamot Region Skåne Göran Wallén (m) ledamot Lunds Kommun Staffan Hållö, ledamot

Läs mer

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll 2008-04-21 1. Årsstämmans öppnande Allan Risberg förklarade årsstämman öppnad, kl. 19:30. 2. Val av ordförande vid stämman Lars Öberg valdes att leda årsstämman.

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 4/2011 Förbundsstyrelsen 05.05.2011 Sammanträdestid Sammanträdesplats Torsdagen den 05.05.2011 kl.15.00 16.45 Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl. 19.00 20.45

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl. 19.00 20.45 arbetsutskott 2006-01-31 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl. 19.00 20.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Bertil Rudberg (fp) Christer Grankvist (s) Lennart

Läs mer

Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal.

Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal. Bilaga 2 1(5) till rektors beslut 193/2009 11.11.2009 REKRYTERINGSANVISNING FÖR HELSINGFORS UNIVERSITET Denna anvisning innehåller praktisk information och rekommendationer för rekrytering av personal.

Läs mer

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf STADGAR NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Föreningens namn är Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys

Läs mer

Stadgar för Logopedsektionen

Stadgar för Logopedsektionen Stadgar för Logopedsektionen Fastslagna 2004/04/20 Reviderade 2014/05/07 1 Kapitel 1, Ändamål... 3 Kapitel 2, Medlemskap... 3 Kapitel 3, Organisation... 3 Kapitel 4, Verksamhetsår... 4 Kapitel 5, Sektionsfullmäktige...

Läs mer

Plats och tid Vindelnbostäder, Vindeln, onsdagen den 16 december 2015, kl. 1230-1430

Plats och tid Vindelnbostäder, Vindeln, onsdagen den 16 december 2015, kl. 1230-1430 2015-12-16 1(8) Plats och tid Vindelnbostäder, Vindeln, onsdagen den 16 december 2015, kl. 1230-1430 Beslutande Per-Anders Olsson, (s), ordförande Ulf-Peter Nilsson, (s) Annelie Bjurén, (s) Göran Dahl,

Läs mer

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05.

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05. SKOLNÄMNDEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll nr 3 / 2015 Sammanträdestid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 12.30 14.05. Sammanträdesplats Kökar Grundskola ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Ahlgren-Fagerström

Läs mer

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 18:00 19:35 15-31 Plats och tid Paragrafer Anna Strand (C) Marie Raask (S) Lars Lewander (M) Adam Algotsson (M) Kaj Nämvik (FP) Hamza Demir (V) Marina Borneblad (MP) Sofie

Läs mer

ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT

ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT ÅLANDS NEUROLOGISKA FÖRENING RF:s STADGAR FÖRENINGENS NAMN OCH HEMORT 1 Föreningens namn är Ålands Neurologiska Förening r.f (ÅLNF r.f) och dess hemort är Mariehamn och dess verksamhetsområde är Landskapet

Läs mer

PROTOKOLLET TILL På Lovisa stads anslagstavla på rådhuset 27.04.2010 PÅSEENDE

PROTOKOLLET TILL På Lovisa stads anslagstavla på rådhuset 27.04.2010 PÅSEENDE LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2010 1 Revisionsnämnden TID 20.04.2010 kl. 18:00 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund Jan

Läs mer

Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson (S)

Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Päronsalen, klockan 09:00 12:05 Beslutande Ersättare Cecilia Gustafsson (S), ordförande Christer Törnell (KD) Göran Andreasson (S), vice ordförande Margareta Bäckström (C) Gunwald Karlsson

Läs mer

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014.

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Stadgar för Gästriklands Båtförbund Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Register 1. Förbundets ändamål. 2. Förbundets organisation. 3. Anslutning och medlemskap. 4. Avgifter

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta.

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta. Stadgar för Tekniska Föreningen i Finland r.f. Antagna vid TFiFs extra möte den 13 maj 1969 Ändring av 2 den 7 december 1993 Ändrig av 3, 5, 6, 12 och 15 den 29 november 1994 Ändring av 16 och 17 den 31

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 16/2011 Styrelsen nr 16/2011 Kallelse till sammanträde den 16 december kl. 09.00. Sammanträdet avslutas med gemensam jullunch på restaurang Nautical kl.12.00 Paragraf Ärende 120 Sammankallande och beslutsförhet

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott 2014-05-20. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott 2014-05-20. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag M U L L S J Ö K O M M U N fritidsutskott 2014-05-20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Innehåll 35 Tillkommande ärenden... 39 36 Föregående sammanträdesprotokoll... 40 37 Ansökan om bidrag, övriga bidrag...

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland Finlands PEFC-standard Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC FI 1006:2008 10.9.2008 Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon:

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening 1(7) Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening Antagna vid konstituerande möte den 11 juni 2013. Föreningen är en ideell förening, som har tillkommit på initiativ av Karlskrona kommun, Landstinget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2010-02-04 1 Plats och tid Kommunhuset i Norberg, kl 13.15-16.30 ande Pratima Åslund, ordförande, Norbergs kommun Jarl-Olof Lundstedt, vice ordförande, Landstinget Västmanland Marianne

Läs mer

Kyrkslätts kommun Protokoll 3/2015 1

Kyrkslätts kommun Protokoll 3/2015 1 Kyrkslätts kommun Protokoll 3/2015 1 Centralvalnämnden Tid 26.03.2015 kl. 18:15-19:05 Plats Kommunhuset, Herman -mötesrummet, 4 våningen Närvarande Parviainen Marko ordförande Hagelberg Harriet vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 3/2015 3.3.2015 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROTOKOLL 3/2015 3.3.2015 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Församlingsrådet PROTOKOLL 3/2015 3.3.2015 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING

ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING ÅRSMÖTE FÖRENINGEN LYCKSELE BUGG & SWING Tid: Söndagen den 24 februari 2002 Plats: Beslutande: MB Samtliga närvarande Karolina Filipsson Sekreterare Lars Roslund Årsmötets ordförande Åsa Karlsson Bernt

Läs mer

Beslutande: Lars Enbuske (t) Roland Hedlund (s) Desireé Waranperää Krutrök Lena Löpare (t) Bernhard Lindquist (c) Roland Hemphälä, Kh

Beslutande: Lars Enbuske (t) Roland Hedlund (s) Desireé Waranperää Krutrök Lena Löpare (t) Bernhard Lindquist (c) Roland Hemphälä, Kh 1(5) Plats och tid: Församlingsgården, Övertorneå torsdagen den 12 februari 2015 kl. 09.00-11.00 Beslutande: Lars Enbuske (t) Roland Hedlund (s) Stig Lampinen (t) Kurt Lampinen (s) Desireé Waranperää Krutrök

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Sida 1 (7) - - o 0 o - - Dessa stadgar bygger på normalstadgar antagna av förbundsstyrelsen 2010-04-16 STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Dessa stadgar är godkända av Sjövärnskårernas Riksförbunds styrelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2015-03-02 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, måndagen den 2 mars 2015 kl. 8.30-17.00 Beslutande Marie Johansson (S), ordf. Kjell Thelin (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

1 (9) Ordinarie bolagsstämma (årsstämma) med aktieägarna i Scania Aktiebolag (publ) (org.nr 556184-8564)

1 (9) Ordinarie bolagsstämma (årsstämma) med aktieägarna i Scania Aktiebolag (publ) (org.nr 556184-8564) 1 (9) BOLAGSSTÄMMOPROTOKOLL Ordinarie bolagsstämma (årsstämma) med aktieägarna i Scania Aktiebolag (publ) (org.nr 556184-8564) Tid: Torsdagen den 4 maj 2006 kl 14.00 till 16:08 Plats: Scaniarinken, AXA

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Micael Melander (S) ordf. Malin Svanholm (S), tjänstgörande ersättare Bertil Böhlin (C) Thomas Lundberg (V) Monica Bruman (M)

Micael Melander (S) ordf. Malin Svanholm (S), tjänstgörande ersättare Bertil Böhlin (C) Thomas Lundberg (V) Monica Bruman (M) 1(9) Plats och tid Micael Melanders tjänsterum, vån 4, kommunhuset. Tid 10.00-11.45 Beslutande Ledamöter Micael Melander (S) ordf. Malin Svanholm (S), tjänstgörande ersättare Bertil Böhlin (C) Thomas Lundberg

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 16.00 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Jan-Erik Steen (s) Marie-Louise Boström (s) Göran

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 04/2009 Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 27.04.2009 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 4/2009 Tid: 27.4.2009 kl. 15.30 Plats: Östra Nylands yrkesinstitut Inveon, kulturenheten Lundagatan 8, Borgå ÄRENDEN SOM

Läs mer

och den verkar i anslutning till daghemmet främja samverkan mellan barnens föräldrar och daghemmet

och den verkar i anslutning till daghemmet främja samverkan mellan barnens föräldrar och daghemmet (Översättning från finska) 1 (5) FINLANDS FÖRÄLDRAFÖRBUND MODELLSTADGAR FÖR DAGHEMMETS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Föreningens namn är rf, och den verkar i anslutning till daghemmet, och dess hemort är (kommun).

Läs mer

STADGAR KFUM LINKÖPING

STADGAR KFUM LINKÖPING STADGAR KFUM LINKÖPING ANSLUTNING 1 KFUM Linköping tillhör KFUK-KFUM Sverige riksförbund och är genom detta ansluten till KFUKs Världsförbund och KFUMs Världsförbund. 2 För föreningen gäller förutom dessa

Läs mer

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Godkänd av kommunfullmäktige i Borgholm den 14 juni 2004, 63, av kommunfullmäktige i Kalmar den 24 maj 2004, 76, av kommunfullmäktige i Mörbylånga den 21

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN C 58/4 Europeiska unionens officiella tidning 24.2.2011 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 20 januari 2011 om arbetsordningen för Europeiska systemrisknämnden (ESRB/2011/1)

Läs mer

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Gunnar Langneström hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av röstlängden Efter genomfört upprop fastställde årsmötet

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG.

PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. -1- (6) PROTOKOLL FRÅN DNHL:s KONGRESS 2013 DEN 26 OKTOBER PÅ SCANDIC CROWN I GÖTEBORG. Samarbetsorganisationens president, Arild Johansen, hälsade deltagarna välkomna till DNHL:s Kongress 2013. Han vände

Läs mer

Juseks studerandesektion Årsmötesskola

Juseks studerandesektion Årsmötesskola Juseks studerandesektion Årsmötesskola En handbok som innehåller allt du som förtroendevald student inom Jusek behöver veta för att aktivt kunna delta och påverka under studerandesektionens årsmöte. 1.

Läs mer

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2015 55 Köks- och städsektionen Tid Onsdag 7.10.2015kl. 14.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag 2 Syfte Föreningens syfte är att stärka gemenskapen mellan boende i Rangarnö att ansvara för gemensamma angelägenheter för medlemmarna

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS Arbets- och näringslivsnämndens arbetsutskott 2015-09-16 1 (12) Plats och tid Arbets- och näringslivskontoret, Centrumhuset i Hyltebruk, kl. 13:00-14:00 Beslutande Göran Edberg (S), ordförande Birgitta

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-17 Innehållsförteckning Ärende 1 Föregående protokoll... 2 2 Brottsförebyggande... 3 3 Presentation av ny miljöstrateg... 5 4 Allergikommittén

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96

Protokoll. Socialnämnden 2015-06-16 87-96 Socialnämnden 87-96 2 87 Utökat tillstånd för alkoholservering till allmänheten - O learys...5 88 Tillfälligt tillstånd för alkoholservering till allmänheten - Lejonberget AB (Savannen)...6 89 Presentation

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson Plats och tid Tallåsenrummet 13:15-16:00 Beslutande: Helena Brink (C) Ordförande Ove Schönning (S) Vice ordförande Ingegerd Pettersson, PRO Sune Öster, SPF Jan Nilsson, PRO Anna-Maria Winblad, PRO Ingrid

Läs mer

Protokoll fört vid Tavelsjö Samfällighetsförenings årsstämma 2014

Protokoll fört vid Tavelsjö Samfällighetsförenings årsstämma 2014 Protokoll fört vid Tavelsjö Samfällighetsförenings årsstämma 2014 sida 1(3) Måndag 2014-03-31 kl.19.00-21.00 i Talmansrummet, Tavelsjö bygdegård 1. Mötet öppnas Ordföranden Almer Holmberg hälsar alla välkomna

Läs mer

Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30. Marianne Andersson

Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30. Marianne Andersson Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Stadgar för Lokalförening

Stadgar för Lokalförening 1 (8) Stadgar för Lokalförening 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3. Årsmöte... 3 4. Konstituerande årsmöte... 5 5. Extra årsmöte... 5 6. Lokalföreningens styrelse... 6 7. Valberedning...

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx))

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) STADGAR för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) 1 Lokalavdelningens ändamål. Chalmersska Ingenjörsföreningen Småland-Blekinge (CING-SmB) är en lokalavdelning

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Socialnämnden 2012-01-31 1. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg. Justerande/Maria Gustafsson

Socialnämnden 2012-01-31 1. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg. Justerande/Maria Gustafsson 2012-01-31 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 31 januari 2012 kl 09:30-11:00 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ingela Melchersson (S), ersättare för Ove Bäck (C) Maria

Läs mer

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar Antagna efter årsmötet 150423 Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar för HSO Göteborg, antagna 2015-04-23 Namn, mål och uppgift 1 Namn Handikappföreningarnas samarbetsorgan i

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

3 Till justerare tillika rösträknare valdes Peter Andersson och Eva Shennan.

3 Till justerare tillika rösträknare valdes Peter Andersson och Eva Shennan. Protokoll fört vid Gnejsens samfällighetsförenings ordinarie föreningsstämma 140409 kl. 19.00 i Carlskyrkan l Till ordförande för stämman valdes Einar Lestander. 2 Till sekreterare valdes Sverker Brodin

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Ann-Marie Flink, (s), ordförande Siw Karlsson, (s) Helena Stålhandske, (s) tjänstgörande ersättare Anna-Karin Kindgren, (c) Sören Norrby, (m)

Ann-Marie Flink, (s), ordförande Siw Karlsson, (s) Helena Stålhandske, (s) tjänstgörande ersättare Anna-Karin Kindgren, (c) Sören Norrby, (m) 1(10) Plats och tid ande Gröna rummet Bjursdalens servicehus, klockan 09.00-12.15 Ann-Marie Flink, (s), ordförande Siw Karlsson, (s) Helena Stålhandske, (s) tjänstgörande ersättare Anna-Karin Kindgren,

Läs mer

STADGAR för. Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK

STADGAR för. Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK STADGAR för Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK 1. Firma Föreningens firma är Dag- och Fritidshemmet Bonk, ideell förening. 2. Ändamål Föreningens ändamål är att med personella insatser av (om än inte

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona.

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. 1 Ordföranden Bengt Almqvist förklarade årsmötet öppnat. Han hälsade medlemmarna

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Datum Tid 13:00 15:40 Plats Kommunkontoret, sammaträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 Robert Vestrin Justeringens plats och tid 2012 05 22 Justerade paragrafer 35 43 Sekreterare

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle, kl. 12.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Jan Johansson, ersättare, Landstinget Västmanland Torsten Jansson, ersättare, Norbergs kommun Jonas Wells, samordnare Ulla Långbacka, sekreterare

Jan Johansson, ersättare, Landstinget Västmanland Torsten Jansson, ersättare, Norbergs kommun Jonas Wells, samordnare Ulla Långbacka, sekreterare Sida Sammanträdesdatum 2010-04-15 1 Plats och tid Lindgården i Fagersta, kl 13.00-15.50 ande Pratima Åslund, ordförande, Norbergs kommun Jarl-Olof Lundstedt, vice ordförande, Landstinget Västmanland Helena

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13 Datum: Onsdagen den 13 mars 2013 Tid: 08.30-09.30 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 21 mars Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer