Myanmar (Burma) bakgrund Några bra källor om man vill följa vad som händer i landet är:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myanmar (Burma) bakgrund Några bra källor om man vill följa vad som händer i landet är:"

Transkript

1 1 Myanmar (Burma) bakgrund Bör man åka till Myanmar med tanke på den politiska situationen? Det är naturligtvis ett helt individuellt beslut men för mig är svaret ett obetingat ja. Dels vill jag med egna ögon skaffa mig en uppfattning om situationen, dels tror jag att det är bra att innevånarna i ett icke demokratiskt land får mesta möjliga kontakt med omvärlden. Men det innebär inte att man skall åka förutsättningslöst. Det är viktigt att ta reda på så mycket fakta som möjligt och att försöka få se något av vardagslivet och inte bara turist ställena.. Man måste också ha klart för sig att man ju bara får se en bråkdel av landet p.g.a. bristande tid eller p.g.a. restriktioner och det måste man väga in i sitt omdöme. Jag har gjort tre cirka veckolånga besök i Mynanmar: 2004 en rundresa som omfattade Yangoon, Bagan, Lake Inle och Mandalay tillsammans med min man och i december 2013 ensam till Mandalay med omnejd. Nu i januari återvända jag tillsammans med min vän Karin till Yangoon, Bago, Bagan och Mawlamying.. Min man gjorde dessutom en resa till Yangoon 1976 så jag har berättelser och bilder även från den tiden. Efter mitt första besök har jag försökt följa med vad som händer i Myanmar. Det jag nu berättar bygger på egna intryck, läsande av diverse artiklar från olika delar av världen och guidernas berättelser. I några fall bifogar jag länkar för den som vill veta mer. Den som bara vill läsa en turists reseberättelse kan hoppa över det här och gå direkt till reseberättelsen (men då missar ni att ett SIM-kort som för 4-5 år sedan kostade 2000 US i dag kostar 1,50 US och mycket annat både bra och dåligt). Några bra källor om man vill följa vad som händer i landet är: Bangkok Post (den länken finns ju på vår hemsida), Irrawaddy blog och magasin Democratic Voice of Burma https://www.facebook.com/dvb.fanpage finns i Norge a%29augusti2013extern.pdf är en svensk artikel från 2013 som ger en mycket intressant analys.

2 2 Ni kan också välja att läsa Svenska Burmakommitens skrift: Burma_Tio-tips_Burmakommitten-2013.pdf Ministeriet för turism i Myanmar har 2012 givit ut en skrift om responsible tourism för den som vill fördjupa sig ytterligare. UD:s länder i fickformat är också bra, kan beställas för 50 kr (Burma) på i- fickformat/ Man kan naturligtvis också söka på nätet på olika ämnen.

3 3 Ett försök att sammanfatta Myanmars (Burmas) historia. Det fanns människor i det område som nu är Myanmar redan för år sedan, men den första civilisation man kunnat identifiera är från ca 3000 f. Kr år f. Kr kom man i kontakt med buddismen. Burma låg på handelsvägen mellan Indien och Kina. De närmaste årtusendet bildades flera kungariken bl.a. Pagan (nu stavat Bagan) som blomstrade en tid innan det erövrades av mongolerna som dödade den sista kungen 1289 e. Kr. Det följde sedan en tid av splittring i landet och flera kungariken kom och gick. Portugiserna trängde in från söder men stoppades 1613 då landet enades. Interna strider ledde dock till att staten åter föll sönder Under slutet av 17- och början av 1800-talet tog en ny dynasti över, utvidgade sitt område och kom till slut i konflikt med brittiska intressen. I detta läge startade britterna och Siam (nuvarande Thailand) krig mot Burma Kriget slutade med brittisk seger Efter ytterligare förvecklingar då britterna försökte utvidga sitt område genom förhandlingar utbröt ännu ett krig 1885 och hela Burma blev en brittisk koloni. Burma var sedan en brittisk koloni med Rangoon som huvudstad fram till 1948 och förvaltades som en provins av Indien utom då Burma låg under japanskt styre Under de närmaste åren som koloni låg makten under ett fåtal stora brittiska bolag som i stor utsträckning utnyttjade indisk arbetskraft så trots att ekonomin blomstrade fick folket inte del av välståndet. Vid sekelskiftet 1900 hade en nationalistisk rörelse börjat ta form i Young Men's Buddhist Associations (YMBA), efter förebilden KFUM, eftersom det koloniala styret tillät religiösa organisationer. Progressiva konstitutionella reformer i början av 1920-talet ledde fram till ett parlament med begränsad makt, ett universitet och ökad autonomi inom den indiska administrationen. Man började även arbeta för att öka andelen burmeser bland de offentliganställda tjänstemännen. Under andra världskriget ockuperades Burma av Japan under åren Till att börja med trodde burmeserna att Japan skulle hjälpa dem till självständighet och samarbetade med japanerna. En ledande figur i detta samarbete var Aung San (far till Aung San Suu Kui). Det stod dock snart klart att Japan inte hade några sådana planer och Aung San bildade 1944 en motståndsrörelse som kontaktade britterna och hjälpte till att fördriva Japan. I januari 1947 han och Englands premiärminister ett avtal ett avtal som garanterade Burmas självständighet inom ett år.

4 4 I juli 1947 mördades Aung San och 6 av hans ministrar av en rivaliserande politiker U Saw, denne avrättades senare för dådet. 1948, ett år efter Indien fick Burma sin självständighet. Det följdes av inbördeskrig och ett kvarstående instabilt läge genomförde general Ne Win en militärkupp och upprättade ett militärt revolutionsråd som blev landets regering. Han utvecklade en buddhistisk socialism under sträng isolering från omvärlden. Endast ett parti tilläts. Näringslivet förstatligades efter sovjetiskt mönster. Genom ett socialistiskt experiment lyckades han förvandla världens ledande risexportör till ett ekonomiskt moras med en omfattande svart marknad, ekonomiskt helt beroende av Kina. Under de närmaste åren skrevs en ny konstitution och regeringarna växlade några gånger men militären behöll hela tiden makten. Ekonomin försämrades allt mer. På 80-talet började en viss liberalisering men den avstannade efter massdemonstrationer med krav på demokrati slagits ner Oroligheterna startade sedan militärjuntan 1988 beslutat att alla sedlar värda mer än 15 kyat (ca 20 kr på den tiden) skulle bli värdelösa och inte kunna växkas in (det var ett desperat sätt att försöka komma åt den svarta handeln). Detta ledde till stora upplopp och tusentals obeväpnade demonstranter dödades då soldater sköt in i folkmassorna. Oroligheterna minskade kortvarigt, men tog sedan fart igen. I samband med demonstrationerna talade Aung San Suu Kyi (lokalt kallad the lady ) vid ett tillfälle till en folkmassa på människor. 18 september 1988 tog några generaler makten och återinförde undantagstillståndet. Många fängslades eller flydde från landet. Aung San Suu Kui själv sattes i 1989 husarrest som kom att vara i 15 år och övergrepp mot minoriteter fr.a. muslimer fortsatte. Jag förutsätter att ni vet vem Aung San Suu Kyi, demokratikämpe och vinnare av nobels fredspris är, annars finns en bra sammanfattning här: Från 1989 kallas landet Myanmar hölls ett val och Aung San Suu Kyis parti NLD vann en övertygande seger. Militären ändrade då förutsättningarna för valet och behöll makten. Det dröjde sedan cirka 15 år innan demokratirörelsen i Burma åter började bli mer aktiv accepterades Burma som medlem i ASEAN.

5 5 Den 15 augusti 2007 höjde regimen i Myanmar utan förvarning priserna på diesel och gas kraftigt. Eftersom landets elnät ofta drabbas av störningar är en majoritet av befolkningen beroende av diesel och gas för att laga mat och värma upp sina hus. Små demonstrationer mot prishöjningarna startade, bl.a. deltog 500 unga buddistmunkar. Soldaterna stoppade demonstrationen och band fast några munkar och slog dem med bambukäppar och gevärskolvar. Detta blev den tändande gnistan för den s.k. saffransrevolutionen uppkallad efter munkarnas saffranfärgade dräkter. Munkar och nunnor marscherade i protest mot militären och de till en början fredliga demonstrationerna växte snabbt. Efter någon vecka började militären skjuta mot demonstranterna och gripa munkar och andra marscherande. Omvärlden protesterade kraftigt, USA och EU skärpte sina sanktioner och FN tryckte på för förhandlingar som aldrig kom till stånd. En ny grundlag som gav militären stor makt skrevs En folkomröstning om grundlagen skulle hållas 10 maj men en vecka dessförinnan drabbades kustområdena av en kraftig cyklon med efterföljande översvämningar människor dog. Trots detta genomfördes folkomröstningen och grundlagen godkändes med 92% av rösterna. Inför det planerade valet skrevs nya lagar som förbjöd människor som tidigare varit dömda för brott (dvs. bl.a. Aung San Suu Kyi) eller var medlemmar i religiösa ordnar (dvs. de munkar som deltagit i saffransupproret) att tillhöra ett parti Den 7:e november 2010 hölls det första valet sedan Trots den långa perioden av ett militärt burmesiskt styre samt ett orättvist och riggat val, blev valdagen lugn. Flera av de etniska minoriteterna tvekade dock att delta i valet då detta kunde ses som ett erkännande av grundlagen från 2008 (som tog ifrån dom den autonomi dom tidigare åtnjutit). Efter valdagen dök en mängd tveksamma förtidsröster upp som gjorde att regeringen kunde behålla makten i landet med bred marginal. Efter valet bildades en ny regering 30 mars 2011 som formellt tog över makten från militären. Den nye presidenten, Thein Sein, en tidigare general och premiärminister från maj 2007 sedan Ne Win dött i leukemi blev president. Det regerande partiet var: State Peace and Development Council junta Thein Sein lovade fler reformer än någon annan ledare lovat under de 23 år som landet varit en militärdiktatur. Regeringen är formellt civil, men militären har ett fortsatt mycket starkt inflytande över landets politik och grundlagen ger dem

6 6 rätten till flera viktiga ministerposter. De har också 25% av parlamentsplatserna och eftersom ändringar i grundlagen kräver mer än 75% av rösterna kan militären stoppa alla förändringar. Sedan den nya regeringen tillträdde 2011 har flera politiska och ekonomiska reformer genomförts. Några exempel är att censuren av medier lättats och pensionerna höjts. Under 2011 och 2012 släpptes även tusentals fångar, varav några hundra var politiska fångar. Förföljelsen av etniska minoriteter har dock fortsatt. Thein Sein föreslog att Rohingya en etnisk grupp muslimer som levt i Burma i 1generationer inte skulle uppfattas som medborgare och skulle ut ur landet. Under sensommaren 2011 träffades Aung San Suu Kyi och den nyvalda presidenten för första gången. Kort därefter gjorde hon sin första politiska inrikesresa sedan hon släppts från husarresten i slutet av I november 2011 meddelade hon och andra ledare för oppositionspartiet att de skulle delta i ett fyllnadsval till parlamentet. Detta skedde efter det att regeringen ändrat vallagarna så att partiet kunde registrera sig som ett lagligt politisk parti. Valet hölls sedan i april 2012 och partiet vann 43 av 45 platser Parallellt med sammanstötningarna mellan militär och demokratirörelse har strider mellan militären och olika utbrytargrupper pågått. Burma var ju av tradition uppbyggt av många små kungadömen som ofta kämpade sinsemellan. När Burma blev självständigt bildades en Kashin State med Full autonomy in internal administration for the Frontier Areas. Kashin soldater hade utgjort en betydande del av Burmas arme, men när Ne Win regimen ensidigt upphävde Union Of Burma constitution 1962 bildade trupperna från Kashin the Kachin Independence Army (KIA) och Kashin state blev i praktiken självständigt och levde på smuggling, opium och jade med huvudsaklig handel med Kina. De flesta av innevånarna var kristna tog Myanmars arme jade gruvorna from the KIO ( Kachin Independence Organization ). Ett fredsfördrag skrevs på, men läget förblev instabilt och 10- tusentals fördrevs från sina hem. F.n. deltar Kashin tillsammans med flera andra delstater i vad man hoppas vara sluttampen innan ett definitivt fredsavtal kan skrivas på. Shan staten invaderades efter självständigheten av the Chinese Nationalist KMT som ville ha det som bas för sina operationer i Kina. Med hjälp av USA!! var man nära att lyckas. Många kineser blev kvar även sedan armen fördrivits.

7 7 Därefter har ett sort antal fraktioner tagit strid med Myanmars arme. Till slut signerades ett fredsavtal med 17 olika grupper. Det hela kompliceras ytterligare genom att den största lokala armen är djupt involverad i narkotikahandeln. Dessutom har massor av kineser invandrat och tagit över investeringar i allt från vattenkraft till gruvdrift, skogsbruk och gummiplantager. Ytterligare en komplikation är att Thailand hjälper icke-kommunistiska buddistiska rebeller på olika sätt. Fredsförhandlingar fortsätter och avsikten är att skapa något slags federation. Det finns dock misstänksamhet på ömse håll och diverse incidenter gör att processen går i stå. Den som vill fördjupa sig ytterligare kan läsa : Shan Herald Agency for News som finns i engelsk version. Allra mest komplicerat tycks läget vara i Rakhine State.. Situationen där förvärras av att det inte bara rör sig om oenighet mellan representanter för staten och centralregeringen utan historiska interna konflikter bl.a. med en minoritetsgrupp muslimer, staten är dessutom extremt fattig och underutvecklad. För att göra saken värre har en militant munk (Wrathu, ledare av den s.k rörelsen ytterligare hetsat upp känslorna. Han uppmanar till angrepp på muslimer. När en kvinnlig FNrepresentant nyligen besökte Rakshine State och uttalade sig negativt om attackerna på Rohinya kallade han henne en hora och uppmanade henne att inte lägga sig i inre Burmesiska angelägenheter. Tyvärr tycks han att rätt många efterföljare och någon allvarlig officiell kritik mot hans uttalande har inte kommit. Majoritetsgruppen är Rakhine som är buddister men också dom har länge varit en undertryckt minoritet. Rykten har spritts att Muslimerna har för avsikt att ta över staten och att deras födelsetal är så mycket högre att de snart kommer att vara i majoritet. Detta verkar bygga på felaktiga siffror men har skrämt upp Rakishine. Rädslan för ett muslimskt övertagande har lett till att man närmat sig regeringens arme för att få skydd. Majoriteten muslimer är Rohingya. Dessa har för länge sedan (flera generationer) invandrat från grannlandet Bangladesh. Den nuvarande regeringen under Thien Sien vill nu att undocumented Muslims skall registrera sig men det kompliceras att varken regeringen eller Rakshine befolkningen vill acceptera benämningen Rohingya (som är det namn muslimerna själva använder) utan vill använda namnet Bengali, vilket förkastas av muslimerna vilket lett till ett absolut dödläge eftersom regeringen vägrar registrera dem som medborgare om de inte anmäler sig för registrering som Bengaler. Ytterligare en komplikation är att planen är att de muslimer som registreras som medborgare inte skall få återvända till sina hem utan omplaceras.

8 8 Thein Sein begärde t.o.m att Rohingyas skulle placeras i FN:s flyktingläger. Bangladesh anser sig inte ha något ansvar för Rohingyas och har stängt sina gränser för fler flyktingar. Stora oroligheter har utbrutit fr.a. från Många Rohingiva har dödats och andra har flytt landet bl.a. sjövägen till Thailand där många blivit väldigt dåligt behandlade. Enligt en rapport i Reuters dec, 13 :(http://www.reuters.com/article/2013/12/05/us-thailand-rohingya-specialreport-idusbre9b ) As thousands of Rohingya flee Myanmar to escape religious persecution, a Reuters investigation in three countries has uncovered a clandestine policy to remove Rohingya refugees from Thailand's immigration detention centers and deliver them to human traffickers waiting at sea. The Rohingya are then transported across southern Thailand and held hostage in a series of camps hidden near the border with Malaysia until relatives pay thousands of dollars to release them. En annan rapport säger att Rohingya inte omfattas av Thailand nu pågående process att legalisera många illegala arbetsinvandrare eftersom de inte erkänns som medborgare i något land, Aung San Suu Kyi har kritiserats för att hon inte har tagit ställning för minoritetsgrupperna fr.a. Rohingya utan t.o.m. sagt att hon inte visste om de kunde betraktas som Burmesiska medborgare och alltså skulle kunna betraktas som illegala immigranter.

9 9 Till slut lite blandade fakta Utbildningen i Burma var historiskt hög vid självständigheten hade Burma den högsta läskunnigheten i hela det forna Brittiska Imperiet. Detta berodde i hög grad på den utbildning som klostren erbjöd de fattiga. Efter oroligheterna 1988 stängdes alla universitet i 2 år, dom öppnades åter men stängdes i ytterligare 3 år efter oroligheter När universiteten senare öppnades igen spreds de ut på landsbygden för att hålla studenterna borta från de större städerna. Grundskolan är obligatorisk, 5 år och i princip gratis men föräldrarna ombeds betala en avgift för building maintenance, school furniture and school books, som kan gå upp till 100. De skolor som drivs av minkar och nunnor tycks fortfarande spela stor roll, Hälsovården är också mycket dålig. Visserligen har hälsobudgeten ökat men från en mycket låg nivå. ger en bra sammanfattning av dagens läge. EM.pdf är regeringens programförklaring beträffande hälsovården. Diverse statistik från CIA World Fact Book. Myanmar Thailand Sverige Befolkning 55,2 (13) 67,7 9,7 (14) Mödradödlighet/ (10) 48 4 Barnadödlighet/ ,31 9,86 2,6 Medellivslängd 65,6 74,18 81,89 Hälsobudget av BNP 2 (2011) 4,1 (2011) 9,4 Läkartäthet/1000 0,5 (2011) 0,3 (2004) 3,8 Läskunnighet 92,7 93,6 99

10 10 GDP per person 1600 (2011) Under fattigdomssträcket 32,7% /2007) 13,2? Utbildningsbudget BNP 0,8 (2011) 5,8 (2011) 7% Alla sådana här siffror är ju osäkra, enligt en annan källa var utbildningsbudgeten under militärtiden i genomsnitt 1,3% av BNP, medan den var 11%.

11 11 Vad är då de stora aktuella problemen? Splittringen i landet p.g.a. de många staterna med varierande intressen. Det är svårt att helt sätta sig in i frågan men seriösa fredsförhandlingar har pågått länge och det finns nog hopp att man kan komma till ett avtal. Undantag är Rakhine där det tycks vara ett absolut dödläge. Val kommer att äga rum i slutet av året och blir förhoppningsvis något så när rättvist, jag tror att det finns gott hopp om det, utom att en del stater kanske kommer att bojkotta det. Militärens inflytande är fortfarande stort och lär så förbli även om valet går rätt till eftersom inflytande är inskrivet i grundlagen. Det kinesiska inflytandet är mycket stort. I Mandalay, landets andra stad är ca 40% av innevånarna kineser. Många har Burmesiskt medborgarskap (det har gått att köpa). Kineserna har lagt under sig en mycket stor del av affärsverksamhet, industrier, landområden, gruvor och vattenkraft. Korruptionen är omfattande Myanmar är ett av världens mest korrupta länder. Fattigdomen är fortfarande mycket stor särskilt i landets avlägsnare delar. Nästa president? Aung San Suu Kyi är mycket populär och skulle nog bli vald om hon hade möjlighet ställa upp. Bestämmelserna är emellertid sådana att man inte kan bli president om man är eller har varit gift med en utländsk man eller har barn med utländska pass. Eftersom hon är änka efter en engelsman och har två vuxna söner med engelska pass kan hon alltså inte komma i fråga. Det är osannolikt att lagen kommer att ändras. Personligen måste jag också säga att eftersom Aung San Suu Kyi är 69 år och verkar ganska sliten efter alla jobbiga år i opposition är jag inte säker på att hon skulle bli den kraftfulla president som landet onekligen behöver i detta kritiska läge. Kan man protestera, och lyssnar president, militär? Mitt i centrala Yangon invid parken med frihetsmonumentet har folk som fördrivits från sin mark (jag tror p.g.a. gruvdrift) satt upp sina tält och protesterar utan något ingripande. På landsbygden såg vi också vid några tillfällen små protesttåg. Just före vårt besök kom ett förslag till ny lag om högre utbildning. Den skulle tydligen leda till större centralisering och ledde till kraftiga protester med demonstrationståg med studenter från runt omkring i landet. Det ledde till att presidenten skickade tillbaka förslaget till parlamentet för omarbetning. Självfallet vet jag inte om det kommer att bli förbättringar i förslaget, men det blev i alla fall en adekvat reaktion på protesten.

12 12 Ännu mer anmärkningsvärd är historien om vattenkraftverket Myitsone som skulle bli världens 15de största vattenkraftverk. Dammen finansierades och påbörjades av ett statligt kinesiskt bolag och avsikten var att industrialisera den kinesiska provinsen Yunnan. Arbetet i övre Irrawaddi påbörjades 2009 men mötte snart protester från flera håll. Miljökämpar, bybor vars byar skulle översvämmas, och andra burmeser på grund av flodens stora traditionella och ekonomiska betydelse. När Thien Sein kom till makten stoppade han abrupt bygget och lovade att dammen inte skulle byggas under hans tid vilket gjorde kineserna rasande gjordes en landsomfattande undersökning för att se hur mycket människor i Myanmar visste om regeringen och des arbetssätt. Undersökningen gjordes av The Asia Foundation (The Asia Foundation is a nonprofit international development organization committed to improving lives across a dynamic and developing Asia. Säte i USA) 62% ansåg att landet var på rätt väg, 92 % hade för avsikt rösta i årets val 77 % av dessa ansåg att röstning skulle kunna leda till förbättring i framtiden. Tyvärr ansåg också 77% att de flesta människor inte går att lita på. 43% ansåg att regeringen skall vara som en far och folket som barn. Inte förvånande i ett samhälle med tradition av starka härskare och ett parialkaliskt system, men kanske värt att hålla i minne när man diskuterar demokratiseringsprocessen. Detta speciellt som på frågan vad det innebar att ett land var demokratiskt svarade 53 % frihet, 35% vet ej och bara 3% governement by the people.. Vad har hänt under de 10 år som gått sedan jag första gången besökte Myanmar? Det första som slår en när man kommer till Yangon är alla bilar fanns mycket få bilar och de som fanns var gamla och mycket skraltiga. Nu är gatorna fyllda av bilar, de flesta av ganska ny modell. Visserligen blandas dom med gamla rostiga bussar, lastbilar och motorcyklar men det är ändå bekymmersamma trafikstockningar. En stor anledning är att man senaste åren har kraftigt (3-4x) minskat importtullar och avgifter på bilar. Det har också behövts licens för att köpa bil och har man en bil som är mer än år kan man nu lämna in den och få licens för en ny. Drivmedlen tycks vara av hygglig kvalitet man såg inte mycket svarta avgasmoln. En liter bensin kostar ca 5 kr.

13 13 Eftersom jag inte läser burmesiska vet jag ju inte vad som står i tidningarna, men tidningsläsandet är utbrett. Paraboler syns överallt i Yangon i alla fall och i frukostmatsalen på hotellet sänder TV:n CNN. Internet finns i Myanmar sedan 2000, men tillgången var starkt begränsad fram till 2011 p.g.a. diverse censuråtgärder. Nu finns det gott om Internet-cafeer i städerna med mjukvara som tar sig förbi regeringes servers. De flesta Internetanvändarna finns dock i de stora städerna och täckningen utanför städerna är dålig men under utbyggnad. Internet är också långsamt. Efter 2011 är ex. BBC, Voice of America, Radio Free Asia, Democratic Voice of Burma och Irrawaddy tillgängliga. Dock har bara 0,3% av befolkningen utanför Yangon tillgång till Webben (siffror från 2013) Många har mobiler, även smarttelefoner. För 5 år sedan kunde ett SIM-kort kosta 2000 mot 1,50 idag så utvecklingen går nu blixtsnabbt. Telenor är en av två stora aktörer. Facebook är tillgängligt (jag har förstås ingen chans kolla om det är någon censur). Folk talar gärna med främlingar (det gjorde dom för all del även 2004 och 1976) och en hel del kan lite engelska (bättre än här). Folk verkar välnärda och hyggligt klädda, dock är att märka att vi besökte huvudstaden Yangon (men också fattigare delar där), turisttäta Bagan och det ganska bördiga södern. Utbudet på marknader av kött, fisk, grönsaker och frukt verkade bättre än för 10 år sedan. En del motorvägar har byggts med vägtullar. En lag om rätt att fackligt organisera sig och strejkrätt antogs Under de följande 2 åren rapporterades att mer än 670 fackklubbar med arbetare registrerades. En lag om minimilön som nyligen antagits. Något oklart om summan ännu fastställts. Asean briefing anger i april 2013 att public employees får en minimilön på ca US 57 i månaden och dayworker US 2,3 per dag. (Enligt samma källa är minimilönen i Thailand US 10,34 per dag). Från andra källor kan man hämta

14 14 att övertid med kompensation är vanligt och det tycks också förekomma att arbetsgivaren ex. håller med mat. Korruptionen är fortfarande utbredd. På väg till flygplatsen stoppades vår bil av en polis som ville se chaufförens körkort. Han fann något mindre problem som löstes genom att chauffören överlämnade en summa motsvarande 5 dollar. Dwetta mitt framför turisterna! Men jag får definitivt intrycket att människor i de delar av landet vi besökte har fått det bättre senaste 10 åren. Här slutar jag denna ganska inkompletta beskrivning av dagens och gårdagens Burma och hopps ni vill åka med på mitt senaste besök.

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2108 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Myanmar (Burma)

Motion till riksdagen 2015/16:2108 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Myanmar (Burma) Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2108 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Myanmar (Burma) Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige och omvärlden

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 25 november 2010 om Burma genomförandet av valet och frisläppandet av oppositionsledaren Aung San Suu Kyi

Europaparlamentets resolution av den 25 november 2010 om Burma genomförandet av valet och frisläppandet av oppositionsledaren Aung San Suu Kyi P7_TA(2010)0450 Burma genomförandet av valet och frisläppandet av oppositionsledaren Aung San Suu Kyi Europaparlamentets resolution av den 25 november 2010 om Burma genomförandet av valet och frisläppandet

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om. Thailands väg bort från demokratin

På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om. Thailands väg bort från demokratin Kommentarer Thailands väg bort från demokratin På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om att sälja tolv Jas-plan till Thailand. Nyheten möttes av massiv kritik, både här hemma och i Thailand.

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Socialt engagerad Buddhism.

Socialt engagerad Buddhism. Socialt engagerad Buddhism. Ibland beskylld Buddhismen för att vara samhällsfrånvänd och allt för inriktad på individen, ofta symboliseras det av en världsfrånvänd munk, djupt försjunken i meditationen.

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY

INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY INGEN MÄNNISKA SKA BEHÖVA FLY Just nu kan ingen undgå att höra det rop som kommer från de många människor som tvingas fly i världen. Vi på Diakonia är övertygade om att människor kan tvingas lämna hem,

Läs mer

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen 1. Revolutionens idol Läs sid. 2-3 om Pavel och diskutera frågorna i par. Vad var det Pavel gjorde som fick regimen att lyfta fram honom som en förebild för andra barn? Tror du att det var viktigt för

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

Låt eleverna skriva en bokrecension av boken. De ska svara på följande frågor:

Låt eleverna skriva en bokrecension av boken. De ska svara på följande frågor: FRANCE RIDLEY IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Nelson Mandela och hans liv. Mandela kämpade för de svartas rättigheter i ydafrika. I ydafrika fick svarta människor inte gå i

Läs mer

The Lady. Rekommenderad för gymnasiet

The Lady. Rekommenderad för gymnasiet The Lady Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi har blivit en symbol för hopp världen över, beväpnad endast med ord och jämförd med både Mahatma Gandhi och Nelson Mandela. I The Lady får vi följa hennes

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Burmas Underverk. Resan inkluderar NYHET! 15 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY- MOUNT POPA-BAGAN-NGAPALI BEACH

Burmas Underverk. Resan inkluderar NYHET! 15 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY- MOUNT POPA-BAGAN-NGAPALI BEACH Burmas Underverk NYHET! 15 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY- MOUNT POPA-BAGAN-NGAPALI BEACH Planerad avgång 2013 Denna resa är just nu under produktion. Kontakta oss gärna så sätter vi upp dig på en intresselista.

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Semestra i Burma!? Tio tips för ansvarsfullt resande

Semestra i Burma!? Tio tips för ansvarsfullt resande Semestra i Burma!? Tio tips för ansvarsfullt resande 1 Nu ökar turismen explosionsartat i Burma. Sedan slutet av 2010 har många aktörer som tidigare krävt bojkott av resor till landet ändrat sin hållning

Läs mer

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN FN förkortningen till Förenta Nationerna År 1918 efter fyra års krig det rådde vapenstillstånd i Europa, efter att kriget hade skördad miljöns tals

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Anarkismen lever: Rojava.

Anarkismen lever: Rojava. Anarkismen lever: Rojava. Bravetheworld 2015/06702 Innehåll Anarkismen lever: Rojava. 3 2 Anarkismen lever: Rojava. 3 Det finns en plats där kön, religion och etnicitet inte splittrar. En plats där alla

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

A" göra sin röst hörd

A göra sin röst hörd A" göra sin röst hörd Om oss Mikael Zackrisson Ziggy Crea9ve Colony Malin Crona 8 Sidor, Centrum för Lä"läst NUMMER 39 25 SEPTEMBER 2013 Lättlästa nyheter alla vardagar: www.8sidor.se Poliserna bröt mot

Läs mer

Burmas gömda skatter

Burmas gömda skatter Burmas gömda skatter NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska sevärdheter

Läs mer

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13 KALLA KRIGET Någon bild, tex berlinmuren... FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ Hur påverkar kalla kriget världen ännu idag? ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET Under

Läs mer

Sinhéad O connor Just A Rebel Song

Sinhéad O connor Just A Rebel Song Sinhéad O connor Just A Rebel Song Ämne: So/Sv Namn: Henrik Estander Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Sinhéad O connor Just A Rebel Song 1 Innehållsförteckning 2 Sinhéad

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Xinjiang- Östturkistan تركستان الشرقیة

Xinjiang- Östturkistan تركستان الشرقیة Xinjiang- Östturkistan تركستان الشرقیة شهرقى تۈركىستان 1 Östturkistans flagga Östturkistans Emblem 2 Xinjiang/ Östturkistan ligger i nordvästra Kina och är 1 660 000 kvadratmeter stort. Området är rikt

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

diasporan sionism förintelsen

diasporan sionism förintelsen Israel - Palestina diasporan sionism förintelsen FN:s delningsförslag Judisk befolkningsutveckling 3000000 2250000 1500000 Judar Araber 750000 0 1922 1931 1946 1950 1966 Israel 1948-1967 USA:s intressen

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Burmas Underverk. Planerad avgång 2012 21/11 Pris 29950kr, enkelrumstillägg 5995kr

Burmas Underverk. Planerad avgång 2012 21/11 Pris 29950kr, enkelrumstillägg 5995kr Burmas Underverk NYHET! 15 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY- MOUNT POPA-BAGAN-NGAPALI BEACH Planerad avgång 2012 21/11 Pris 29950kr, enkelrumstillägg 5995kr Burma är landet som länge varit stängt för besökare,

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Samhällskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Samhällskunskap åk 9 vt 2013. Elevens namn och klass/grupp

Samhällskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Samhällskunskap åk 9 vt 2013. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Samhällskunskap Delprov B Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Israel-Palestina konflikten

Israel-Palestina konflikten Israel-Palestina konflikten Konflikten började år 1948. Ungefär 14 500 döda från år 1948-2009. Israel staten uppkom år 1948. Konflikten har varat i över 60 år och detta har pågått i många år tillbaks i

Läs mer

Temadag om Afghanistan Växjö 18 oktober 2012

Temadag om Afghanistan Växjö 18 oktober 2012 Temadag om Afghanistan Växjö 18 oktober 2012 Svenska Afghanistankommittén www.sak.se 1 2 Afghanistan Yta: 652 000 km² Huvudstad: Kabul ca 4 miljoner (uppskattning 2005) Antal invånare: 31 100 000 (2006)

Läs mer

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER Vad är massmedia? Media är ett sätt att ge människorna information och kunskap om världen. MEN HUR FÅR MAN UT INFORMATION DÅ? Genom bl.a. TV, datorer, internet, tidningar,

Läs mer

Nobelpristagare 2015

Nobelpristagare 2015 Nobelpristagare 2015 Alfred Nobel - en mångsidig man Alfred Nobel (1833-1896) är känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten och skaparen av Nobelpriset. Men han var även en affärsman som i en

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

P7_TA(2010)0290 Nordkorea

P7_TA(2010)0290 Nordkorea P7_TA(2010)0290 Nordkorea Europaparlamentets resolution av den 8 juli 2010 om Nordkorea Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina tidigare resolutioner om Koreahalvön, med beaktande

Läs mer

Projektarbete om HIV i Laos

Projektarbete om HIV i Laos Projektarbete om HIV i Laos Rapport från min vistelse i Laos under ett par veckor för insamling av information kring HIV-situationen i landet. (december 2004) Jag har tidigare rest i Laos några gånger

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor Industri och imperier HT 2016 Instuderingsfrågor Det allra bäst är egentligen om ni som studenter skapar era egna frågor och problem vid inläsningen av kurslitteraturen, men det är inte alltid så enkelt.

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Sanningen gör ofta ont En alternativ syn på spelet om Burmas demokratisering

Sanningen gör ofta ont En alternativ syn på spelet om Burmas demokratisering Burma Center Söndag 30 januari 2011 Aung San flankerad av från vänster Aung Shwe, Ne Win, Kyi Maung och Tin Oo Kollage: Burma Center från arkivfoton Sanningen gör ofta ont En alternativ syn på spelet om

Läs mer

NUTIDSTEST APRIL 2012

NUTIDSTEST APRIL 2012 NUTIDSTEST APRIL 2012 Block 1 Fråga 1 Fredspristagaren Aung San Suu Kyi har tagit en parlamentsplats i sitt hemland som heter 1 Thailand x Vietnam 2 Burma (Myanmar) Aung San Suu Kyi har efter många år

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Grupp 168:s verksamhet i bilder

Grupp 168:s verksamhet i bilder Grupp 168:s verksamhet i bilder För vår verksamhet som samordnare av svenska Amnestys arbete med Burma och Nordkorea har vi tagit fram satellitbilder av fängelser och koncentrationsläger. Det här är det

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv1sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 1 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: I två program ska ni få en kortversion av de

Läs mer

Judendomens historia

Judendomens historia Judendomens historia Judendomens historia 1. Historiska händelser 2. Religiösa föreställningar 3. Religiösa seder Moses 1.Flykten från Egypten, Ökenvandringen/Invandringen till Kanaans land Abraham 1.Patriarkernas

Läs mer

Botswana en framgångssaga

Botswana en framgångssaga Botswana en framgångssaga Senioruniversitetet 5 mars 2015 Julia Majaha-Järtby Per Järtby Botswana Översikt Land, befolkning, språk, klimat Historisk återblick Utveckling Framgångar och möjliga förklaringar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 15 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 30 Fredag 15 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 30 Fredag 15 oktober 2010 NORRBOTTEN Fel att låsa in dementa Tv-programmet Uppdrag granskning visade nyligen hur gamla och sjuka låstes in på äldreboendet Öjagården i Piteå. Nu har

Läs mer

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se CONOSCO Magnus Sjölin 2012-10-02 Östasien. Jag fokuserar på Kina, Japan, Sydkorea och

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 4 Fredag 10 februari 2012. Problem när det är kallt

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 4 Fredag 10 februari 2012. Problem när det är kallt LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 4 Fredag 10 februari 2012 NORRBOTTEN Problem när det är kallt Det kyliga vädret har orsakat många problem. Bussar och tåg har inte kunnat köra, bilar har inte startat och Gällivareborna

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 Vad krävs av ett land för att vi ska kunna kalla det demokratiskt? DEMOKRATISKA SPELREGLER Majoritetsprincipen Ska gälla vid val eller folkomröstningar. Om det exempelvis finns

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Varför migrerar människor?

Varför migrerar människor? Migration Begrepp: Migration är att flytta mellan olika platser = geografisk rörlighet. Regional migration är när människor flyttar mellan platser inom en region - till exempel från Tierp till Uppsala.

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Förberedelsematerial för eleverna

Förberedelsematerial för eleverna Demokrativerkstaden i klassrummet Ett rollspel från förslag till lag 1 Förberedelsematerial för eleverna Riksdagskrysset Är du redo att bli ledamot i Demokrativerkstaden? Gör krysset nedan och se om du

Läs mer