Bodens golfklubb. Högskolan i Gävle Institutionen för ekonomi Organisationsteori B, 5 p Handledare: Jonas Kågström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bodens golfklubb. Högskolan i Gävle 2001-10-29 Institutionen för ekonomi Organisationsteori B, 5 p Handledare: Jonas Kågström"

Transkript

1 Högskolan i Gävle Institutionen för ekonomi Grupp: E4 Organisationsteori B, 5 p Handledare: Jonas Kågström Bodens golfklubb Författare Andreas Grundberg Magnus Elofsson Maria Karlström Malin Norberg

2 Årsmöte Det är en mörk höstkväll den 15:e oktober 1999 och det har blivit dags för årsmöte i Bodens golfklubb. Detta möte hålls den sista helgen i oktober varje år i golfklubbens samlingslokal, som i kväll är fylld av folk. Berit, som är golfvärd känner sig utbränd efter en säsong med högt tempo och mycket stress. Hon känner sig också utfryst av ledningen och vissa anställda på golfklubben. Detta tänker hon framföra på mötet för att få en förändring till nästa säsong. Ebbe som har varit medlem i klubben sedan starten ser nu sin chans att få framföra sina klagomål. Banchefen Thomas och medlemmen Åsa har redan slagit sig ned på varsin stol. Efter 10 minuters väntan kommer ordförande Sven-Erik in och mötet kan börja. - Kan det här mötet börja någon gång eller ska vi behöva vänta hela kvällen. Sven-Erik: - Ursäkta att jag blev lite sen men nu förklarar jag mötet öppnat. Första punkten på dagordningen gäller ombyggnationen av golfbanan. Detta projekt blev väldigt lyckat och golfbanan har nu blivit populärare än någonsin, dessutom har antalet medlemmar ökat drastiskt under det här året. Thomas: Thomas: Berit: - Kallar du det här för en lyckad ombyggnation?? Nu finns det aldrig några tider att spela på, det var bättre förr när man kunde spela när man ville. Det är också rent ut sagt skamligt att ni i ledningen inte informerade oss medlemmar när ni såg att ombyggnationen skulle bli så mycket dyrare än vad vi hade bestämt. - Vi i ledningen tog för givet att alla medlemmar var med på detta trots att ombyggnationen blev lite dyrare än beräknat. Det var för er skull vi utökade banan från 9 till 18 hål. -(Blir mer och mer rasande) Då är ni ett gäng pappskallar om ni trodde det. Jag, och många med mig tycker att ni har gått bakom ryggen på oss. - Nu är du lite väl pessimistisk Ebbe. Vi har ju fått en av landets finaste och modernaste golfbanor som är perfekt för större golftävlingar. - Alla dessa tävlingar har inneburit en orimligt stor arbetsbörda. Denna säsong har varit den jobbigaste under de 20 år som jag har arbetat här. Sker det ingen förändring till nästa år så kan ni börja leta efter en ny golfvärd. Sven-Erik: - Berit, du som har dragit benen efter dig i flera år kan behöva arbeta lite mer. Förresten ska du vara glad att du överhuvudtaget har ett jobb att gå till. Berit: -(Brister ut i gråt) - Sluta prata strunt! Berit har varit den mest trogna och tillmötesgående golfvärden genom alla dessa år. Ni får faktiskt börja behandla henne med respekt. Om det uppstår problem ställer hon jämt upp. Förresten skulle jag bra gärna vilja veta varför medlemsavgiften har höjts till ett skandalöst högt pris.

3 Åsa: - Jag tycker att det är värt att betala lite extra för att få spela på en bana som håller en högre klass. Nu har det dessutom tillkommit fler medlemmar som klär sig mer välvårdat på banan. - Snobbar kallas dem, jag vill kunna spela i vilka kläder jag vill. Sven-Erik: - Nu tycker jag att det börjar urarta lite så vi övergår till punkt 2 på dagordningen. - Tack och hej! (Ebbe reser sig upp och lämnar rummet ursinnig) Persongalleri är en äldre man på 70 år som har varit medlem i Bodens golfklubb sedan slutet på 1960-talet. Han tycker att banan var bättre som den var förr och han tycker inte om att klubben höjt medlemsavgiften. Sven-Erik: en gift man på 50 år, kommer ursprungligen från Stockholm. Han har suttit med i styrelsen i fem år och varit ordförande i två år. Han har hela styrelsens förtroende men många medlemmar uppfattar honom som nonchalant och svår att kommunicera med. Thomas: en ung man på 30 år. Han har varit banchef i 2 ½ år. Ända sedan han kom med i styrelsen har han arbetat hårt för att få igenom förslaget om ombyggnationen. Berit: en trogen medlem som varit med i golfklubben sedan början av 1970-talet. De senaste 20 åren har hon arbetat som golfvärd. Hennes huvudsakliga arbetsuppgifter är att ta hand om tidsbokningar och det administrativa arbetet kring tävlingar. Det senaste året tycker hon har inneburit en alldeles för stor arbetsbörda. Åsa: en ung tjej på 25 år som har varit medlem i klubben i tre år. Hon är mycket positiv till ombyggnationen och tycker att det är roligare att spela nu när det har tillkommit fler människor som klär sig mer välvårdat. Ombyggnationen Bodens golfklubb grundades år Till en början var det en liten förening med en 9- håls bana och cirka 300 medlemmar. På senare år har emellertid intresset för golfsporten vuxit markant och medlemsantalet uppgår idag till cirka 900. För att möta denna stora efterfrågan så beslutade styrelsen 1997 att man skulle undersöka möjligheten till en utbyggnad av banan, från 9 till 18 hål. Året därpå tillsatte styrelsen en kommitté som fick uppdraget att sköta upphandlingen av anbudsförfarandet. Som ansvarig för ombyggnationen utsågs banchefen, Thomas. Allt detta skedde utan samråd med medlemmarna. Styrelsen informerade om ombyggnationen, men de förde ingen diskussion med medlemmarna för att höra deras synpunkter kring det hela. Styrelsen undanhöll att man planerade en höjning av medlemsavgiften för att kunna finansiera projektet. Dessutom fördyrades arbetet p.g.a. att det tog längre tid än vad som tidigare var beräknat.

4 När ombyggnationen var klar började klubben anordna många tävlingar. Även större tävlingar såsom Norrlandsmästerskapen. Detta medförde att de lediga speltiderna blev färre. För att vara säker på att få en tid måste medlemmarna boka långt i förväg vilket ställer till problem för dem. Allt detta ledde till att det uppstod en konflikt mellan styrelsen och medlemmarna. Medlemmarna delades upp i två läger, varav den ena stod på styrelsens sida. Främst de yngre var positiva till ombyggnationen. Att medlemsavgifterna höjdes när banan byggdes om sågs av de yngre som självklart när banan blev förbättrad. När de äldre blev informerade om medlemsavgiftshöjningen ändrade de plötsligt attityd till bygget.

5 From: Berit To: Sven-Erik Sent: Subject: Du är dum Hej Sven-Erik! Nu får det vara nog! Här har man slitit och varit engagerad i jobbet många år. Vad får man ut av det egentligen?!? På senare tid har mina arbetsdagar varit mycket jobbiga. Det är inte bara den fysiska delen som varit svår, du och fler med dig har även gjort att jag har fått psykiska besvär. Jag har haft problem med sömnen och många nätter har jag gråtit mig till sömns. Tidigare såg jag fram emot arbetet och ansåg mitt jobb i klubben som viktigt och att jag var en central gestalt i organisationen. Det var du som började mobba och frysa ut mig. Jag känner stor olust inför dig och ditt sätt att uppträda Jag vill att samtliga inblandade ska träffas och reda ut de problem som jag tycker föreligger. Om det inte kommer till någon förändring kan ni vara beredda på att söka en ny golfvärd! Om du tycker att jag är ett problem anser jag att det är bättre att du pratar med mig istället för att nedvärdera mina insatser. ///Berit

6 Teorikoppling Kommunikation och ledarskap Kommunikation inom organisationer är oerhört viktigt för organisationens framgång. Kommunikationen knyter människor samman i sociala system, ger motivation och förutsättningar för styrning och kontroll. Bristfällig kommunikation kan lätt leda till missförstånd och att en del människor inte får ta del av den information som de andra i organisationen får. Det är inte ovanligt att människor i en organisation klagar: Det är för dålig kommunikation mellan ledningen och oss. Vi blir inte frågade till råds eller informerade om det som händer. Detta är precis vad som hände på Bodens golfklubb där kommunikationen inte fungerade. Medlemmarna blev inte informerade om att ombyggnationen skulle bli så mycket dyrare än vad det var sagt från början. Ebbe och flera andra medlemmar känner sig svikna och tycker att ledningen har gått bakom ryggen på dem. Ledningen tog själva detta beslut utan ens bry sig om att höra efter vad medlemmarna tyckte. Figur: Kommunikations- och beslutsprocessen Kommunikation Beslut Förmedling av information (Källa: Dag Ingvar Jacobsen & Jan Thorsvik, Hur moderna organisationer fungerar, sid. 293) För att kommunikationen i en organisation ska fungera är det viktigt att kommunikationsprocessen d v s vilken information som samlas in, hur den tolkas och kommuniceras till andra fungerar så att alla i organisationen känner sig delaktiga. Kommunikationsprocessen bestämmer i stor utsträckning vilken slags information som blir underlag för beslutsfattandet. Ledarskap är en relation mellan ledare och de andra i organisationen. Vid väl fungerande ledarskap växer medlemmarnas respekt, tillit och förtroende för ledaren. Därmed stärks ledarens auktoritet och ledarställning. Vid dåligt fungerande ledarskap avtar medlemmarnas förtroende. Relationen mellan ledningen (som bl. a består av Sven-Erik och Thomas) och vissa medlemmar har efter ombyggnationen blivit oerhört spänd. Varken Sven-Erik eller Thomas har visat sig ha bra ledaregenskaper eftersom de inte lyssnar och tar till sig den skarpa kritik som riktas mot dem på årsmötet. En god ledare ska lyssna på sina anställda då de har problem och inte bara avfärda dem.

7 Sven-Erik beter sig inte som en bra ledare eftersom han inte tar till sig Berits problem utan istället förödmjukar henne inför alla på årsmötet. Ebbe och flera medlemmar men han har nu helt tappat förtroende och tillit för ledningen och hotar nu med att säga upp sina medlemskap i golfklubben. Fiedler har utvecklat en modell som anger tre centrala punkter som har betydelse för ledarens roll: 1. Förhållandet mellan ledare och medarbetare Det är viktigt att detta förhållande fungerar. Detta kan mätas med hjälp av några få kriterier som är hur accepterad ledaren är hos medarbetaren och hur bra eller dålig stämningen är mellan ledaren och medarbetare/medlem. 2. Uppgiftsstruktur Detta kan mätas genom att man klassificerar i vilken utsträckning målen är klart formulerade och kända av alla medarbetare, och om det bara finns en acceptabel lösning eller flera. 3. Positionsmakt Denna punkt innefattar hur stor makt och kontroll ledaren har genom sin position i organisationen. Stämningen mellan ledningen och vissa medlemmar har blivit dålig eftersom ledningen undanhållit viktig information. Målet var att bygga ut och förbättra golfbanan vilket alla i klubben var med på. Ledningen missbrukade sin makt genom att genomföra den dyra ombyggnationen utan att ta hänsyn till medlemmarnas åsikter och önskemål. Mobbing Mobbing är en situation där någon person under en lång tid råkat ut för ett fientligt eller tanklöst agerande från andra som för den drabbade innebär övergrepp eller förnedring. Mobbing kännetecknas av en konfliktbelastad kommunikation på arbetsplatsen mellan kollegor eller mellan chef och underordnad, där den mobbade personen kommer i underläge vid angrepp från en eller ett fåtal personer. Dessa angrepp sker systematiskt, ofta och under lång tid, effekten blir ofta att den mobbade blir utstött. Berit har känt sig utstött på sin arbetsplats under en längre tid. I detta fall sker mobbingen främst mellan ordförande Sven-Erik och Berit, men hon känner sig även utstött från andra kollegor. På årsmötet brister Berit ut i gråt efter det att Sven-Erik sa åt henne att hon gott kunde börja arbeta lite mer. Enligt en norsk undersökning av Ståle Einarsen, psykolog och forskare vid Bergens universitet, sker nästan hälften av alla mobbningsfall mellan chef och medarbetare. Enligt Arbetarskyddsstyrelsens föreskrift om åtgärder mot kränkande särbehandling är arbetsgivaren skyldig att förebygga mobbing. Arbetet ska planeras så att mobbingen inte uppstår.

8 Problemdefinition Den konflikt som uppstått mellan styrelsen och medlemmarna beror på att man inte kommit överens om hur ombyggnationen skulle genomföras och finansieras. Detta kunde ha undvikits om man satt sig ned och diskuterat det hela på ett tidigt stadium. Styrelseordföranden Sven-Erik är ytterst ansvarig, men han tycks inte ha förmågan att kommunicera med medlemmarna för att få höra deras åsikter. Han framstår som en auktoritär ledare som har stora problem med sin ledarstil. Den ter sig inte rätt i denna typ av organisation. Denna kombination har lett till att arbetsmiljön inte är den bästa. Arbetsbördan på t.ex. golfvärden Berit blev alldeles för stor och stressen utgör ett stort hot mot dennes välbefinnande. Till råga på allt så blir Berit mobbad av Sven-Erik, en situation som förstås är ohållbar på sikt. Lösningar Den skada som skett är svår att reparera. Vi tänker då mest på den dåliga stämningen som skapats i samband med ombyggnationen. Genom att personalen och medlemmarna i framtiden känner sig mer delaktiga kan de hjälpas åt att känna en samhörighet och vilja att vara med på förändringar av verksamheten. För att få samtliga intressenter delaktiga föreslår vi att man förutom årsmötet bör träffas och samtala kring de ämnen som är aktuella dels före, under och även efter säsongen. Detta kan ses som en feedback till styrelsens arbete. Det underlättar för dem genom att de får nya infallsvinklar som de förmodligen inte kommit på utan personalens och medlemmarnas engagemang. För att få golfvärdens tid att räcka till föreslår vi styrelsen att anställda en intendent. Denna person ska sköta mycket av det administrativa arbetet inom klubben. Han/hon anser vi ska arbeta som länk mellan de olika delarna i klubben. Dessa olika delar kan t.ex. vara golfshopen, banpersonal och framförallt alla medlemmar. En annan viktig del för intendenten är att den ska ha det övergripande ansvaret över kansliet och ekonomin. Vi lägger fram förslaget att han/hon ska vara direkt underställd styrelsen för att få snabb informationsväg. Intendentens motto bör vara att golfklubben ska utvecklas i rätt riktning. Eftersom Sven-Erik avfärdar Berits problem och fortsätter att behandla henne på ett elakt sätt borde hon istället för att gå till Sven-Erik med sina problem vända sig till någon annan mer förstående i ledningen. De kan då tillsammans med Sven-Erik sätta sig ned och prata om hur Berit känner sig och då kan även Sven-Erik få säga hur han tycker att situationen ska lösas. Det är arbetsgivarens skyldighet att förebygga mobbing enligt Arbetarskyddsstyrelsen. Arbetsgivaren i det här fallet är Bodens golfklubb och det är därför ledningen som bär ansvaret att lösa problemet.

9 Frågor att diskutera kring Bodens golfklubb 1. Vad är huvudproblemet i detta case? 2. Hur hade ledningen kunnat hantera situationen på ett bättre sätt? 3. Hur ska Berits problem lösas? 4. Hur kan problemet lösas ur de missnöjda medlemmarnas synvinkel? 5. Hur kan problemet lösas ur ledningens synvinkel? 6. Hur ska man kunna undvika konflikter som denna i framtiden?

10 Källförteckning Litteratur Thorsvik, Jan & Jacobsen, Dag Ingvar, Hur moderna organisationer fungerar, studentlitteratur 1998 Skärvad, Per Hugo & Buzelius Lars H, Integrerad organisationslära, studentlitteratur 1995 Internet wysiwyg://sok_bottom.52/

Case: ICA Träffpunkten

Case: ICA Träffpunkten Högskolan i Gävle 2001-03-29 Institutionen för ekonomi Organisationsteori B, 5p Handledare: Pär Vilhelmson Case: ICA Träffpunkten Författare: Karin Gussing Kristina Lindberg Per Molin Nedin Zlatarac ICA

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap Hitta ditt personliga ledarskap Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv Var som du är Möt andra där dom är Se verkligheten som den är Lev som du lär Göran

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Policy och handlingsplan vid kränkande särbehandling

Policy och handlingsplan vid kränkande särbehandling VALDEMARSVIKS 2002-06-13 Sid. 1 (5) Inledning Det är omöjligt att säga exakt hur många som blir utsatta för kränkande särbehandling i arbetslivet, men de ärenden som kommer upp hos försäkringskassan, företagshälsovården,

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Coachning - ett verktyg för skolan?

Coachning - ett verktyg för skolan? Coachning - ett verktyg för skolan? Om coachning och coachande förhållningssätt i skolvärlden Anna-Karin Oskarsson Några ord om den ursprungliga uppsatsen Det här är en förkortad version av magisteruppsatsen

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kapitel 10. Sid 1 Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kom ihåg följande vid intervjun: Du har bara trettio sekunder på dig att göra ett bestående intryck. Forskning har visat att

Läs mer

LÖNEAVTAL 2010-2012. Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL 2010-2012. Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2010-2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer...

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys av Gruppintag 2 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 2 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 11 januari 2013 Evaluation North Analys av Grupp 2 2013-01-11 Analys - Arbetsmarknadsintroduktion

Läs mer

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Mall-ID 111115 Datum 2011-12-19 Dnr Upprättare Johanna Alfredsson/ Samhällsmedicin ArbetsPM Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Vintern 2011, perioden mellan den 14 november och

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad Mars 2014 Värdegrundsarbete - en ständigt pågående process Den övergripande målsättningen

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET Denna policy omfattar frågor som har med vanor och skadligt bruk att göra och kan användas som mall för upprättande av en egen alkohol- och drogpolicy. Syfte och mål

Läs mer

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Handlingsplan mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Antagen av Kommunfullmäktige 1998 Kf 47 ARBOGA KOMMUNS HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Målsättning Arboga kommuns målsättning är att arbetsmiljön på

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Kongressutbildning 2013 Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Lite för- och bakgrundssnack Maktmätningen 2012 Några resultat: de flesta utan tidigare erfarenhet många förstod inte allt eller endast mycket

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Rapport till Ängelholms kommun om medarbetarundersökning år 2012

Rapport till Ängelholms kommun om medarbetarundersökning år 2012 Rapport till Ängelholms kommun SKOP har på uppdrag av Ängelholms kommun genomfört en medarbetarundersökning bland kommunens medarbetare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Finns det "besvärliga människor"?

Finns det besvärliga människor? Finns det "besvärliga människor"? I Thomas Jordan artikel tar han upp olika typer av så kallade besvärlig människor. Du vet den typen som många känner obehag inför, någon man undviker eller som bara irriterar

Läs mer

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt.

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt. Bild Manus 1994 hade LO-förbunden tillsammans cirka 86 % organisationsgrad. Idag är det närmare 69 %. På bara några år har organisationsgraden sjunkit med över 15 %. Förbunden lider av olika problem men

Läs mer

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Boksammanfattning Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Tvärtom är skriven för dig som vill bli en vinnare i dina egna ögon, säger författaren Max Söderpalm

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel. Stödcenter

Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel. Stödcenter Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Stödcenter Stödcenter Fyra HR-specialister Fokus på individuell omställning Stöd till chefer Komplicerade individärenden Pröva nya vägar för att lösa situationen Ta

Läs mer

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2011 Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Sammanställningen av enkätresultatet visar att förvaltningen totalt sett ligger högt på nöjdhetsskalan i alla frågeområdena. Speciellt glädjande

Läs mer

Personalenheten Åstorps kommun 2005

Personalenheten Åstorps kommun 2005 Personalenheten Åstorps kommun 2005 POLICY Arbetstagarna i Åstorps kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö, där alla möts med respekt. I detta ingår att inte behöva utsättas för sexuella trakasserier.

Läs mer

STs Temperaturmätare 2015

STs Temperaturmätare 2015 STs Temperaturmätare 2015 Hur står det till med arbetsmiljön i staten? STs Temperaturmätare Hur står det till med arbetsmiljön i staten? Arbetsmiljön 2015 Fackförbundet ST 2015 03 04 STs Temperaturmätare

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig Sida 1/8 Handlingsplan för hantering av trakasserier och osakligt bemötande inom Ålands gymnasium Behandlad i allmänna förvaltningens samarbetskommitté den 17 juni 2010 Behandlad i allmänna förvaltningens

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ola, Genomgående insiktsfullt svarat. Jag har kommenterat frågorna i anslutning till varje fråga och vill att du särskilt läser de vid frågorna 3c, 5a, 6a, 8b, 9b

Läs mer

Lev utan Stress & Oro

Lev utan Stress & Oro Tillåt dig att skapa ditt liv! Att skapa med din tanke och känsla Egentligen borde det heta Hjärtats Kraft att skapa med ditt Hjärta för det är just det som allt handlar om Först och främst, ja! Du kan

Läs mer

Foto: Johan Eriksson

Foto: Johan Eriksson Foto: Johan Eriksson Filosofisk modell över utvecklingsarbetets teori och praktik Bakåt Önskat framtida läge Framåt NU NU Frågar Stöder Puffar!Kunskap & färdighet Beteenden Tillit, trygghet Känsla av sammanhang

Läs mer

Pedagogiskt nätverk skolkultur

Pedagogiskt nätverk skolkultur Pedagogiskt nätverk skolkultur Kundvalskontoret Upplands Väsby kommun 2013 Rapport Nätverksledare Linda Ireblad Harris 21013-12-07 08-594 213 60 Dnr: linda.irebladharris@vittra.se UBN/2014:15 Utbildningsnämnden

Läs mer

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 MINNESANTECKNINGAR Datum 2014-06-26 1 (6) Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 Tid: 2014-06-26 kl 10.00-12.00 Plats: Dockplatsen, Malmö Närvarande För arbetsgivaren: Thorbjörn Lindhqvist, ordförande

Läs mer

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015 Linnéuniversitetet Prestationsanalys 2015 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅN 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK

Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK Upprättad datum: 2010 04 12 Reviderad datum: Innehåll Bakgrund... 3 Riktlinjer och utgångspunkter... 3 RF:s riktlinjer för barnidrott...

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Case Sveahus AB. Handledare: Per Vilhelmson. Anna Sahlin Henrik Teledal Helen Rudolfsson Josef Söylemez

Case Sveahus AB. Handledare: Per Vilhelmson. Anna Sahlin Henrik Teledal Helen Rudolfsson Josef Söylemez Instutitionen för Ekonomi Högskolan i Gävle Organisationsteori B, 5p 2001-10-30 Case Sveahus AB Handledare: Per Vilhelmson Anna Sahlin Henrik Teledal Helen Rudolfsson Josef Söylemez Sveahus AB Under år

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun

Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun Policy för förtroendevalda Policy för ledare Värdegrund för Vimmerby kommun Antagen av kommmunfullmäktige 2006-03-27 43 KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 1 Grundläggande värderingar

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida.

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Kolleger! Kamrater! Mötesdeltagare! Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Det var på ett stormöte med personal och chefer. Det var kanske

Läs mer

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete Detta dokument har arbetats fram efter beslut på IOGT-NTO:s kongress i Piteå 2005. Först ges en sammanfattning av handlingsplanen.

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Prästbol Läsåret 2015-16 Fastställd 2015-09-11 Susanna Magnusson Förskolechef

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 20 mars 2011 mellan kl 09.00-11.45

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 20 mars 2011 mellan kl 09.00-11.45 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 20 mars 2011 mellan kl 09.00-11.45 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafson, ordf Ossian Nilsson

Läs mer

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling:

Flik 9 2010-04-10. Framgångsfaktorer som främjar likabehandling: Likabehandlingsplan inklusive plan mot kränkande behandling och handlingsplan för jämställdhet Enligt diskrimineringslagen ska en likabehandlingsplan upprättas. Enligt skollagen ska även en plan mot kränkande

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola Fastställd av Kalix Folkhögskolas styrelse 2011-06-09 2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN En god fysisk arbetsmiljö ändamålsenliga lokaler ändamålsenlig utrustning

Läs mer

Sotenäs kommun 20090128. VaraLean något att luta sig mot

Sotenäs kommun 20090128. VaraLean något att luta sig mot VaraLean något att luta sig mot Färre ska serva fler Andelen arbetad tid minskar Antalet medborgare i arbetsför ålder minskar Antalet medborgare över 80 år ökar Kravbilden förväntas bli högre på offentlig

Läs mer

Realgymnasiet Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Ledarskap i klassrummet. Lärarens relationella kompetens

Ledarskap i klassrummet. Lärarens relationella kompetens Ledarskap i klassrummet Lärarens relationella kompetens Elevernas inlärning är låg Elevernas inlärning är hög Ledarskap Bra lärare preludium Den vanliga läraren Hittar förklaringar utanför sig själv. Accepterar

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn November 2013 Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Om jobbhälsobarometern...

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer