Vi vill hälsa alla vänner av musik välkomna till Martin Wegelius-institutets musikkurser!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi vill hälsa alla vänner av musik välkomna till Martin Wegelius-institutets musikkurser!"

Transkript

1

2 Vi vill hälsa alla vänner av musik välkomna till Martin Wegelius-institutets musikkurser! I detta häfte har du möjlighet att bekanta dig med vårt kursutbud. Nytt för i år är att MWI ordnar en kurs i rytmmusik och etnosång för ungdomar i Helsingfors och att institutet har inlett ett samarbete med Finlands Svenska Spelmansförbund gällande lägret i Nykarleby där undervisning ges i både folkmusik och kammarmusik. Dessutom medverkar Lena Brodin från Sverige som gästande violinpedagog på orkester- och kammarmusiklägret för barn och nybörjare i Esbo. MWI:s traditionsrika huvudkurs står också inför en del förändringar då kursen denna sommar flyttar till Västra Nyland och arrangeras i samarbete med Västra Nylands folkhögskola i Karis. Vi hoppas att vårt kursutbud än en gång skall inspirera till aktivt musicerande, till nya upptäckter inom musiken och till starka sociala och musikaliska nätverk. Hela verksamheten genomsyras av samspel och kammarmusicerande på alla nivåer, både instrumentalt och med sångrösten. Det är med rätta vi kan säga att MWI står för musikaliska möten över gränser - regionalt, språkligt och genremässigt. Må varje kurs bli en oas mitt i musiken! Annika Lindroos Hanna Karlsson Annika Lindroos Konstnärlig ledare Hanna Karlsson Verksamhetsledare 1.

3 Innehåll Hälsningsord s.1 Var hålls kursen, anmälning & info s.3 MWI:s huvudkurs i Karis s.5 Rytmmusik och etnosångkurs för ungdomar s. 15 Folkmusik- och kammarmusikläger s. 17 Orkester- och kammarmusikläger för barn & nybörjare s.21 2.

4 Kurser MWI:s huvudkurs i Karis Rytmmusik- och etnosångkurs i Helsingfors Folkmusik- och kammarmusikläger i Nykarleby Orkester- och kammarmusikläger i Esbo Kursanmälan Kursanmälan sker elektroniskt via MWI:s hemsida Sista anmälningsdag Kurserna arrangeras endast om tillräckligt med deltagare anmält sig. Kursanmälan är bindande. Kursavgift MWI:s huvudkurs: 400 för 1994 eller senare födda 450 för 1993 eller tidigare födda 300 (ej kost och logi) Rytmmusik och etnosångkurs 200 Folkmusik- och kammarmusikläger 180 Orkester- och kammarmusikläger 220 Syskonrabatt 20 för syskon nr. 2, dvs. barn 1 betalar fullt pris, barn 2 får syskonrabatt. Kursavgiften inkluderar all undervisning, kost och logi. Vart vänder jag mig vid frågor? Konstnärlig ledare: Annika Lindroos tfn lindroos.annika@gmail.com Verksamhetsledare för MWI: Hanna Karlsson tfn hanna.karlsson@mwi.fi 3.

5 4.

6 MWI:s huvudkurs i Karis Tid : Plats: Västra Nylands folkhögskola MWI:s traditionsrika huvudkurs ordnas i samarbete med Västra Nylands folkhögskola som ligger vackert belägen vid Pumpviken i Karis. Efter MWI:s långa historia i Sydösterbotten kommer både nya och gamla musikvänner att samlas till huvudkursen i Västra Nyland. Låt kursen än en gång bli en träffpunkt, Mitt i sommaren, Mitt i musiken -MWI. Antalet ämnen som undervisas på kursen är stort och betoningen ligger på kammarmusik och sång i grupp. Gruppundervisning prioriteras. Den enskilda undervisningen ersätts i huvudsak av undervisning i par eller instrumentverkstäder. Då du anmäler dig, tänk på att reservera tid för egen övning. På så sätt får du det mesta ut av all undervisning. Observera att det inte är möjligt att anmäla sig till både stråkorkester, ungdomskör och ensemblesång! Endast två av dessa tre är valbara. Under kursen ordnas också en konsertserie som är gratis för kursdeltagarna. Bekanta dig med kursutbudet och följ med på ett hisnande trevligt musikläger med möjlighet till högklassig undervisning och fina konsertupplevelser! Kursen planeras och administreras av Hanna Karlsson och kursrektor Annika Lindroos. Kammarmusik Kammarmusikgrupperna arbetar dagligen antingen med instruktör eller på egen hand. Kammarmusiken är till för alla, både nybörjare och längre hunna kursdeltagare. Alla lärare på kursen är involverade i kammarmusikundervisningen som koordineras av Alf Almark. Stråkorkester Dirigent: Annika Lindroos Stråkorkestern riktar sig till ungdomar som redan har erfarenhet av samspel och orkesterspel. Det är önskvärt att du är på 2/3-3/3 nivå på ditt instrument. Stråkorkestern spelar en varierande repertoar ca 2-3 timmar per dag. Violin Lärare: Olivier Pons, Peter Achrén och Annika Lindroos Violinundervisningen sker i huvudsak i par eller i instrumentverkstäder. Altviolin Lärare: Stephan Kemetter Under kursen har du möjlighet till individuell undervisning i altviolinspel. Dessutom vill vi lyfta fram instrumentet i kammarmusiken. Cello Lärare: Helen Lindén-Pons och Jonas Franzon Kursen riktar sig till cellister som vill utveckla sitt cellospel. 5.

7 Kontrabas Lärare: Henrica Fagerlund-Sippoin Riktar sig till kontrabasister eller andra intresserade som vill lära sig spela kontrabas. Undervisning i grupp och i mån av möjlighet enskilt. Gitarr Lärare: Kaj Ahlsved Kursen riktar sig till dig som studerar klassisk gitarr vid något musikinstitut, dvs. unga gitarrister som har spelat något år och redan kan spela lite från noter. Fokus ligger på ensemblespel i olika sammansättningar (t.ex. gitarrorkester och kammarmusik) men det finns även möjlighet att få ca 3-4 individuella lektioner under kursens gång. Ta med din gitarr, fotpall, noter och notställ. Ifall du har frågor gällande repertoaren kan du kontakta Kaj direkt per e-post: kaj.ahlsved@yrkesakademin.fi Tvärföjt Lärare: Minna Lindholm Kursen riktar sig till både nybörjare och längre hunna flöjtister. Undervisning sker individuellt och i grupp. För längre hunna kommer kammarmusikgrupper att bildas med andra instrument. Klarinett Lärare: Johan Cantell Undervisningen riktar sig till dig som redan spelar klarinett vid musikinstitut och musik skola, även vuxna är välkomna. I mån av möjlighet spelar vi även i mindre grupper och övar oss att spela tillsammans. Ta gärna med egen repertoar till kursen. Kom också ihåg att ta med nya rörblad så det räcker för hela kursen. Piano Lärare: Folke Gräsbeck, undervisar längre hunna pianister. Lärare: Maiju Silander Det är önskvärt att du är på 1/3 nivå eller har motsvarade kunskaper på ditt instrument. Både individuell- och gruppundervisning ges med fokus på fyr- och sexhändig pianomusik. Harpa Lärare: Hanna Rantalaiho En kurs för dig som vill utveckla ditt musicerande både individuellt och i grupp! Dessutom finns det möjlighet för kammarmusik med andra instrument och orkesterspel. Orgel Lärare: Mikko Helenius Kom och spela orgel, även du som aldrig har prövat på orgel är välkommen! Med fritt ackompanjemang och improvisation utforskar vi både orgelns klangliga möjligheter och vår egen fantasi. Med pianister och längre hunna organister funderar vi på hur pianot och orgeln kan komplettera varandra i utvecklandet av en gedigen klaverteknik. 6.

8

9 Ungdomskören Dirigent: Emma Salokoski Kören, som övar ca. 2 timmar per dag, kommer att arbeta med rytmisk repertoar med smakbitar från olika genrer. Vi skapar jam- sessioner i grupper där vi använder oss av sång och bodypercussion. Dessutom fördjupar vi oss i kroppens rytmkänsla som vi överför till musiken på ett sätt som går tillbaka till hur rytmmusiken ursprungligen uppstått. Vi lever i musiken och har roligt! Ensemblesång Lärare: Paul von Weymarn Kursen riktar sig till erfarna sångare och instrumentalister från 16 år och uppåt. Du har möjlighet att sjunga a capella eller i enkel- eller dubbelkvartett. Vi sjunger olika stilar: renässans, gospel, populärmusik. Barbershop för manskvartetter. Undervisning 4 timmar per dag, mindre för dig som deltar i kör eller orkester. Närmare upplysning på tfn eller e-post: paul.vonweymarn@welho.fi MWI har som syfte att tillsammans med DUNK (De Ungas Musikförbund) återuppliva Nya Wegeliuskören. Målsättning är att samla ihop många unga och duktiga körsångare som också under vintern vill syssla med körsång med professionell ledning. Alla ni som anmäler er till Ungdomskören på MWI:s huvudkurs har möjlighet att överväga deltagande i Nya Wegeliuskören. Ensemblesången kommer också att stöda körarbete denna sommar under kursen. Nya Wegeliuskören träffas under vinterhalvåret några helger och förbereder sig för en konsert. Se det som en chans att lära dig mycket och att ha roligt tillsammans med andra lika sinnade! Mera information om detta på kursen eller kontakta martin.enroth@dunk.fi Barnkör Dirigent: Anna Johnson Kom och sjung i kör! Denna kör riktar sig främst till dig som är i lågstadieåldern. Vi sjunger och har roligt tillsammans 2 timmar varje dag. Till dagsprogrammet hör också lek och möjlighet till spelektioner på ditt instrument ifall du önskar det. Sånglektioner Lärare: Emma Salokoski Emma Salokoski använder sig av Complete Vocal Techniques metoder, där man utgår från sångarens egna musikaliska ideal och stärker sångarens kapacitet att förverkliga musikaliska idéer på ett gränslöst plan. Kursen riktar sig till dig som vill syssla mer med din personliga tonbildning. Lärare: Paul von Weymarn, ger vid behov också individuella sånglektioner. Teorilabb Lärare: Johan Cantell Inkommande sommar kommer vi att använda boken Doktor Tonika som undervisningsmaterial. Eleverna studerar i egen takt under ledning av Johan Cantell. Boken bör skaffas för kursen. Du har möjlighet att köpa den också på kursen till ett pris av 18 euro. 8.

10 Vi som arbetar på kursen Peter Achrén är violinist och sångare. Han har studerat violinspel vid Sibelius-Akademin för John Storgårds och i Israel för Chaim Taub. Han har spelat i flere orkestrar, bl.a Tapiola Sinfonietta, Helsingfors Stadsorkester och Avanti. Achrén har även uppträtt som kammarmusiker på ett flertal festivaler bl.a i Korsholm, Kuhmo, Viitasaari och Norrköping. Sång har Peter Achrén studerat för bl.a Petri Lindroos, Erkki Rajamäki och Irina Gavrilovici. Han har medverkat i Finlands Nationaloperas uppsättningar av Andrea Chenier och Kung Karls Jakt och Borgå Teaterförenings uppsättning av Madame Butterfly. Han har även framträtt som solist i oratorier av Bach, Händel, Mozart och Puccini runtom i Finland. Kaj Ahlsved är född i Jakobstad och inledde sina gitarrstudier vid Jakobstadsnejdens musikinstitut. Han studerade sen vidare under Per Skarengs ledning till Musikpedagog (YH) vid Svenska yrkeshögskolan. Han har även studerat musikvetenskap vid Åbo Akademi och blev magister år Till vardags jobbar Ahlsved som lektor/teamledare vid Yrkesakademin i Österbottens musikerutbildning vid Musikhuset i Jakobstad. Han är även timlärare i klassisk gitarr vid Jakobstadsnejdens musikinstitut och mångårig gitarrlärare vid Martin Wegelius-institutets sommarkurser. Ahlsved är en musikalisk diversearbetare och han frilansar bl.a. som gitarrist och musikkritiker. Han både administrerade och sjöng i den kritikerrosade, numera avslutade projektkören M.Ä.N. Som projektanställd översättare för Finlands svenska sång- och musikförbund översatte han år den populära teoriboken Doktor Tonika (Tohtori Toonika) till svenska. Alf Almark har studerat violinspel på solistiska linjen vid Sibelius-Akademin. Han är frilansmusiker och har verkat som violinist i Wegelius Kammarorkester, Helsingfors Kammarstråkar och Avanti! Idag undervisar han i samspel vid Musik- och kulturskolan Sandels, MOKS och vid Martin Wegelius-institutet. Almark, som själv började som elev på en Wegeliuskurs för många år sedan, axlar idag också rollen som koordinator för kammarmusikverksamheten. Därutöver skriver och arrangerar han musik vid behov Peter Achrén Kaj Ahlsved Alf Almark Johan Cantell

11 Johan Cantell har studerat i Svenska yrkeshögskolan i Jakobstad under ledning av Bernhard Nylund och Christian Blom och utexaminerades därifrån år 2005 till musikpedagog. Dessutom har han studerat musikvetenskap vid Helsingfors universitet. Cantell arbetar sedan år 2005 som klarinett- och saxofonlärare vid Musik- och kulturskolan Sandels och Kallion musiikkikoulu i Helsingfors samt pianolärare vid Svenska arbetarinstitutet i Helsingfors. Jonas Franzon Sverigebördige cellisten Jonas Franzon verkar främst som pedagog i huvudstads området i egenskap av fast anställd cellolärare vid Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo och Vanda, och även som timlärare vid Musik- och Kulturskolan Sandels, där han bland annat har hand om karusellcellisterna och en celllogrupp med egna elever som framträtt vid ett flertal stora evenemang. Studier vid Sibeliusakademin förde 1995 vägarna till Finland, och Franzon har såväl en musikerexamen från Musikhögskolan i Malmö som en A-examen avlagd vid Svenska yrkeshögskolan, efter studier hos Mats Rondin i Sverige och Martti Rousi och Raimo Sariola. Inspiratörer vid kurser har varit Frans Helmersson, Matt Haimowitz och Ralf Góthoni. Franzon intresserar sig mycket för kammarmusik och utövar detta i olika konstellationer både i sammanhang inom och utom Finland, exempelvis med Alexanderkvartetten bestående av musiker delvis från Nationaloperan, där ensemblen också konserterat. Dessutom har han ett brinnande intresse för pedagogik, vilket deltidsstudierna vid Snellman-korkeakoulu vittnar om. Han seglar sommartid även en kosterbåt anno 1975, två år yngre än kaptenen själv. Henrica Fagerlund-Sippoin är kontrabaslärare på Musikinstitutet Raseborg. Hon är utexaminerad Musikpedagog-YHS från Stadia (2005) och har gjort A-examen i kontrabas på Sibelius-Akademin (2009). Folke Gräsbeck vann som 17-åring I pris i Maj Lindtävlingen, i slutskedet av studierna för Tarmo Huovinen vid Åbo konservatorium. Vid Sibelius-Akademin ordinarie lektor som ackompanjatör 1985, musikmagister 1997 och musikdoktor Disputation över avhandlingen Pianot i Sibelius ungdomsproduktion. Framfört över 380 av Jean Sibelius ca 600 kompositioner, intensiv skivinspelningsverksamhet med Sibelius-repertoar åren Över 50 CD:n, av vilka ca 20 ingår i BIS Records AB:s internationella Sibelius-serie, med aktiv distribution i 46 länder. Tilldelades Finlands lejonordens förtjänstkors av president Tarja Halonen. En månad år 2010 verksam som gästande professor i kammarmusik vid Antonio Vivaldi-konservatoriet i Alessandria, Italien. Folke Gräsbeck deltog i Wegelius-kursen som 10-åring, och har fungerat som pianist och lärare på kurserna från och med sommaren Jonas Franzon Henrika Fagerlund-Sippoin Folke Gräsbeck Mikko Helenius 10.

12 Mikko Helenius är musikmagister från Sibelius- Akademins kykomusikavdelning. Helenius jobbar som kantor i Helsingfors och undervisar bl.a. sång. Han är framför allt en improviserande musiker och en ensemble är hans närmaste instrument. Helenius har också studerat bandoneon i Paris under ledning av Juan José Mosalini. Han har uppträtt med många tangogrupper och argentinska sångare. Anna Johnson (f. Rikberg) leder Florakören vid Åbo Akademi sedan hösten Johnson har avlagt examen i violin vid Musikinstitutet Kungsvägen och studerar solosång under Ulla Ståhl-Grapes vid Åbonejdens Musikinstitut. Sedan år 2001 har Johnson fungerat som Florakörens vicedirigent och genom det uppdraget blivit inspirerad att utbilda sig vidare inom körledning. Johnson har deltagit i kördirigeringskurser ledda av Lone Larsen 2004 och Karin Oldgren Utöver sitt engagemang i Florakören är Johnson grundande medlem, styrelsemedlem och sångare i den finlandssvenska projektkören Exaudio samt knuten till kammarkören Key Ensemble. till idag. Hon har även fungerat som intendent för Wegelius Kammarstråkar och varit kursplanerare och administratör. Numera är Karlsson verksamhetsledare för Martin Wegelius-institutet. På fritiden spelar hon violin. Stephan Kemetter har studerat violin för Geza Szilvay, Onni Suhonen och Ulf Hästbacka. Altviolin studerade han vid Helsingfors konservatorium för Jerzy Blazkiewicz och vid Sibelius-Akademin för Atso Lehto. Han vidareutbildade sig i München för Oscar Lysy samt på talrika sommarkurser med olika pedagoger. Kemetter har frilansat i de flesta finländska orkestrarna samt uppträtt som solist, kammar- och orkestermusiker i Finland, Europa och USA. Efter sin A-examen vid Sibelius-Akademin 1991 har han varit anställd som altviolinstämledare vid Kouvola stadsorkester och fr.o.m som violinlärare vid Ålands musikinstitut var han tjänsteledig och fungerade som alternerande stämledare i Kammarorkestern Musica Vitae, Växjö. Undervisning och konserter vid Wegeliusinstitutets kurser har hört till sommarprogrammet under många år. Hanna Karlsson är musikadministratör och filosofie magister (2003) från Åbo Akademi med musikvetenskap som huvudämne. Hon har också studerat pedagogik och dramapedagogik vid Lärarhögskolan i Bergen (Norge) samt musikterapi i Berlin (Tyskland) vid sidan av sitt arbete under tidsperioden Karlsson har bland annat arbetat som planerare vid Åbo Akademi och som producent för Konstnärliga Rådet för Utbildningsfrågor i Musik i Svenskfinland (KRUM). Till Martin Wegelius-institutet kom hon år 2005 i egenskap av kursrektor för orkester- och kammarmusiklägret i Esbo, och den uppgiften har hon axlat fram Helen Lindén-Pons började spela cello för Csaba Szilvay i östra-helsingfors musikinstitut. I Sibelius -Akademin har hon studerat för prof. Erkki Rautio, Victoria Yagling, Josef Schwab och Hannu Kiiski. I USA fortsatte hon sina studier vid Bloomington School of Music för prof. Janos Starker. Lindén har konserterat som solist i de flesta europeiska länder, Asien, USA samt Syd-Afrika. Som kammarmusiker spelar hon ofta med Folke Gräsbeck, Risto Lauriala och Olivier Pons. Hon har nyligen gett ut soloskivan Poppers cellomusik samt en DVD med Bachs solosviter. 11.

13 Minna Lindholm har avlagt sin musikpedagogexamen vid Åbo Yrkeshögskola hösten Hon studerar även till filosofie magister i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Som sju år gammal började hon spela tvärflöjt vid Musikinstitutet Raseborg i Ekenäs. Hösten 2002 inledde Lindholm sina studier vid Åbo Yrkeshögskola och de två första åren spelade hon för Matti Helin och sedan dess har hon spelat för Hannu Lehtinen. I övrigt så har Lindholm spelat på konserter som Musikakademin ordnar, både som solist och i kammarmusik och orkester. Vid sidan av dessa konserter uppträder Lindholm även i andra sammanhang, både som solist och kammarmusiker. Våren 2007 var hon en av solisterna i Unga solisters konsert med Åbo Filharmoniska orkester. Lindholm undervisar flöjtspel både privat och vid Musikinstitutet Raseborg i Hangö. Minna jobbar även med övriga musikrelaterade projekt, bl.a. är hon projektkoordinator för folkmusikprojektet Lirarna. Anna Johnson Annika Lindroos har studerat vid Helsingfors Konservatorium med violin som huvudämne för Sakari Tepponen och Jaakko Ilves. Under studietiden var Lindroos medlem i Wegelius kammarorkester. Efter studietiden 1996 jobbade hon på flere musikskolor och musikinstitut i Helsingforsregionen. Violinlärartjänst hade hon mellan vid Borgånejdens musikinstitut. Hösten 2001 införde Lindroos en ny form av violin och stråkundervisning i grupp. Grupperna kallades Fidelit och Sedelit. Undervisningsformen användes i flere kommuner verkade hon som musiklärare och studerade pedagogik. Sedan 2007 har Lindroos arbetat för Martin Wegelius-institutet och är sedan hösten 2008 konstnärlig ledare och kursrektor för MWI. Hon arbetar även som violinpedagog och som musiklärare vid ett lågstadium samt på Prakticum. Lindroos är i egenskap av konstnärlig ledare för MWI huvudman för fokmusikprojektet Lirarna. Stephan Kemetter Olivier Pons har studerat i Boulogne-Billancourt konservatoriet. Han tog sin examen och belönades med första pris år Han har också studerat för olika ryska mästare, bl.a. Nejmi Succari och Miroslaw Rosisin. Pons har framträtt i Glinka-hallen på inbjudan av Moskva filharmonins konsertförmedling. Han har bland annat konserterat i Madrid, Warszawa, Krakow, Bryssel, Helsingfors, Paris och Budapest. I egenskap av solist har Pons uppträtt med flera orkestrar i Schweiz, Frankrike, Tyskland, Finland och Israel. Sedan sju är Pons konstnärlig ledare för en internationell musikfestival i Figeac i Frankrike. Han är sedan många år violinlärare på Martin Wegelius-institutets kurs och han spelar på en violin av Jean-Baptiste Vuillaume från år Helen Lindén-Pons Minna Lindholm 12.

14 13.

15 Hanna Rantalaiho har studerat i Finland och Holland med bl.a Reija Bister, Anni Kuusimäki, Riitta Paavola, Alex Bonnet och Erika Waardenburg, och har en magistersexamen i harpa från Sibelius-Akademin. Rantalaiho arbetar som frilansharpist i landets symfoniorkestrar (bl. a. Åbo, Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Kuopio stadsorkestrar samt Tapiola Sinfonietta). Dessutom uppträder hon regelbundet med kammarmusik- och solistuppdrag. Rantalaiho undervisar harpa vid bl. a. Musikinstitutet Kungsvägen, Helsingfors och Åbo konservatorier samt Musikinstitutet i Raseborg. Hon undervisar också harpapedagogik vid Sibelius-Akademin. Emma Salokoski har studerat i Stockholm på Kulturama och gått en musikteaterutbildning. Dessutom har hon studerat vid Pop och Jazz- Konservatoriet i Helsingfors Efter det inledde hon studier vid Sibeliusakademins Jazzavdelning. Sedan 2007 studerar Emma i Köpenhamn på lärarlinjen vid Complete Vocal Institute. Emma har varit med om musikalproduktioner vid Tampereen Teatteri och Helsingfors Stadsteater gjorde Emma filmdebut som Liisa i Pekka Mandarts Keisarikunta. Emma är känd för att vara solist och låtskrivare i Quintessence och Emma Salokoski Ensemble. Hon är regelbunden solistgäst i Don Johnson Big Band. Hennes uppgifter karaktäriseras av freelance uppdrag som musiker och gästuppträdare på olika skivinspelningar och olika projekt. Hon har uppträtt på de flesta stora pop/jazzevenemang i bl.a. Berlin, London, Peking, Tokyo och Köpenhamn. Emma valdes också till Årets kvinnliga solist på Emma - galan Sista skivan är Vi sålde våra hemman. Maiju Silander påbörjade sina pianostudier vid Ekenäs musikskola och fortsatte sedan vid Esbobygdens musikskola för Folke Gräsbeck och Anni Helling. Hon utexaminerades från Åbo Konservatorium år 1996 där hons spelat för Marketta Valve. Numera undervisar hon pianospel samt musikhistoria vid Borgånejdens musikinstitut. Silander brinner för gruppundervisning, småbarnsundervisning och samspel. Paul von Weymarn är sång- och musiklärare från Sibelius-Akademin. Han har verkat som rektor för Grankulla Musikinstitut och jobbar nu som prorektor för Vanda Musikinstitut. Han sjunger bla. i kvartetten Carpe diem och Headmasters Voice och undervisar ensemblesång i Vanda musikinstitut. Paul von Weymarn Emma Salokoski Hanna Rantalaiho Olivier Pons

16 RYTMmusik sångkurs OCH ETNO FÖR UNGDOMAR Tid: dagsläger kl varje dag Plats: Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors Kursen ordnas som ett dagsläger och riktar sig till ungdomar som vill fördjupa sina kunskaper i bandspel eller etnosång under kunniga lärares ledning. Du är också välkommen om du är nybörjare och vill börja spela ett bandinstrument. Kursen sker i samarbete med Axxell Finns. Kurspris: 200 (inkl. undervisning, lunch) Markus Helander har studerat vid Sibelius-Akademin där han avlade sin magistersexamen 2001 i musikpedagogik med trummor som huvudinstrument. År 2008 studerade han dessutom vid Musicians Institute i Hollywood (Los Angeles) där han erhöll Musicians Certificate. Helander har numera ett lektorat vid Sibelius-Akademins avdelning för musikpedagogik och undervisar i trumset, percussion, akustisk gitarr och ensemblespel. Sedan 2008 arbetar han även på Lärkkulla-stiftelsens folkakademi i Karis. Utöver det pedagogiska arbetet är han en mycket anlitad musiker. Bland annat fungerar han som slagverkare vid Svenska teatern sedan 2003 och har medverkat i flera musikaluppsättningar, den senaste är musikalen Play Me!. Han är musiker i flera band och rör sig obehindrat mellan musikgenrerna; allt från jazz och latin till soul, funk, pop, rock och klassiskt finns på meritlistan. Helander har spelat in ett tjugotal skivor, han arrangerar musik och har medverkat i TV- och filmmusikinspelningar, både som musiker och som skådespelare, samt deltagit på musikfestivaler, bl.a. på Mariehamn Winter Jazz, Baltic Jazz och Kaustby musikfestival. 15.

17 Kristian Wahlström är utbildad musikpedagog från Helsingfors Yrkeshögskola, nuvarande Metropolia. Han har även avlagt en högre yrkeshögskoleexamen med fördjupning på musikundervisning. Han har spelat gitarr i många grupper (Mighty44, Teleks, Megaphone m.fl.) samt spelat både live-konserter och skivinspelningar med många artister (Darude, Waldo s People, Antti Tuisku, Kristiina Brask, Janina Frostell m.fl.). Wahlström gör freelance-spelningar på ett mångsidigt sätt och är med i flera covergrupper. Han undervisar i gitarrspel och bandspel vid Pop & Jazz Konservatoriet, Musik- och kulturskolan Sandels samt vid internetmusikskolan Rockway. Wahlström har erfarenhet av att arbeta med elever i alla åldrar, nivåer och musikaliska inriktningar, så väl barn och nybörjare som vuxna och yrkesstuderanden. Han har även deltagit i processen att förnya läroplanen för elgitarrspel, något han skrivit om i sitt slutarbete för yrkeshögskoleexamen. Arbetet prisbelönades i den riksomfattande Thesis tävlingen. Jenny Wilhelms har magisterstudier från folkmusikavdelningen vid Sibelius-Akademin. Hon har dessutom studerat vid World Academy of Music and Dance vid University of Limerick (Irland), Grieg Akademiet / Ole Bull Akademiet i Voss (Norge) samt vid Mellersta Österbottens Konservatorium. Hon är konstnärlig ledare för världsmusikgruppen Gjallarhorn, som i 15 års tid jobbat både nationellt och internationellt med att lyfta fram den äldre finlandssvenska och nordiska musiken genom arrangemang som gör musiken tillgänglig för dagens publik. Gjallarhorn är en av de främsta grupperna inom spridningen av nordisk och särskilt finlandssvensk musik internationellt och gruppen har turnerat över hela världen. Wilhelms arbetar sedan 1999 som röstpedagog för ickeklassiska sånggenrer både individuellt och med körer och sångensembler på musikinstitut och konservatorier. I sin undervisning arbetar hon med samklang och tonbildning inom de olika nordiska sångstilarna så som lockrop, runosång, balladsång och folkliga koraler. Wilhelms är även violinist samt skriver och arrangerar musik för körer och ensembler. År 2004 erhöll hon Svenska kulturfondens kulturpris. Hon har även fått emotta flera internationella nomineringar. Lena Lindroos är utbildad musikpedagog från Sibelius-Akademin. Hon utexaminerades år 2002 och har sedan dess arbetat som musiklärare i skolor både i Karis, Ekenäs, Tenala, Snappertuna och Esbo. Lindroos är numera anställd vid Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors där hon undervisar popsång, elbas, band, kör mm. Hon arbetar också som frilansande musiker. I år arbetar hon med en egen skiva som utkommer våren

18 Folkmusik- och kammarmusik 17. Tid: Plats: Kristliga folkhögskolan i Nykarleby Kurspris 180 euro (inkl. undervisning, kost och logi) Välkommen på Martin Wegelius-institutets och Finlands Svenska Spelmansförbunds första gemensamma sommarkurs! Nytt för sommaren 2010 är att vi samarbetar över musikgränserna. Det betyder att du kan välja kurser som innehåller både folkmusik och kammarmusik. Du har chansen att pröva på olika sätt att använda ditt instrument, men kan också välja att enbart rikta in dig på den musik du tycker bäst om. Lägret är för dig som spelar violin, altviolin, cello, dragspel, gitarr, flöjt och tycker om att sjunga. Nybörjare som vill pröva på något av instrumenten är också välkomna. I så fall ska du ändå ha med dig ditt eget instrument. Vi spelar enskilt, tillsammans i nybörjargrupper, kammarmusikgrupper, folkmusikgrupper och i orkester. Lägret vill speciellt betona glädjen av att musicera tillsammans. Lägret kommer också att ha tid över för lek och samvaro. Vi ser fram emot att få musicera tillsammans med dig! Kursrektor är Åsa Gustavsson. Oletko haaveillut musiikkileiristä, mutta et ole vielä löytänyt sopivaa kesäleiriä? Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua Uusikaarlepyyssä musiikkileirille, jonka järjestävät yhdessä Martin Wegelius-institutet ja Finlands Svenska Spelmansförbund. Leirillä voit soittaa yksin, yhdessä, kamarimusiikki- tai kansanmusiikkiryhmissä ja orkesterissa. Opetusta tarjotaan viulussa, alttoviulussa, sellossa, huilussa, kitarassa, harmonikassa sekä laulussa. Voit tulla mukaan, jos olet aloittelija tai jo pidemmällekin ehtinyt musiikin harrastaja. Tervetuloa!

19

20 Martina Krooks Desirée Saarela-Portin Åsa Gustavsson Päivi Löfroth-Vidjeskog Martina Krooks, fiol/folkmusik Krooks huvudinstrument är fiol och hon har i många år varit lärare vid folkmusikläger i Nykarleby. Hon har de senaste fyra åren studerat i Jakobstad till musikledare med fördjupning folkmusik. Tidigare har hon också studerat folkmusik i Dalarna i Sverige. Hon började spela folkmusik i de tidiga tonåren och har länge varit aktiv inom Finlands svenska spelmansförbund. Martina undervisar mestadels i grupp enligt gehörsmetoden. Désirée Saarela-Portin, sång Desirée Saarela-Portin är en sångare och låtskrivare som studerar till musikpedagog, med folklig sång som huvudämne, vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad fördjupade hon sig i den svenska folkmusiktraditionen, genom att studera vid Musikhögskolan Ingesund i Sverige. Saarela-Portin har i huvudsak fokuserat sig på den finlandssvenska folkmusik- och folksångstraditionen. Hon är ledare för folk-pop bandet Jane Raven, samt en av medlemmarna i folkmusikgruppen Som Folk. Hon har också framträtt på olika tillställningar och festivaler både i Europa och USA. Åsa Gustavsson, flöjt Gustavsson studerade flöjtspel i konservatoriet i Jakobstad under Ole Gustavssons ledning. Hon blev flöjtpedagog 1996 och har därefter förkovrat sitt flöjtspel i Yrkeshögskolorna i Lahtis och Helsingfors under ledning av Rainer Risberg och Anja Voipio- Mansnerus. Hon avlade yrkeshögskolans A-recital i flöjtspel våren 2005 och blev musikpedagog HYH (magister) Åsa är flöjtlärare i Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo och Vanda och är även verksam som kammarmusiker. Päivi Löfroth-Vidjeskog, violin Löfroth-Vidjeskog började 1985 studera violin vid konservatoriet i Karleby och fr.o.m studerade hon vid konservatoriet i Jakobstad för bl.a. prof. Pawel Radzinski. Päivi avlade violinlärarexamen år 1992 samt kompletteringsexamen år Hon har deltagit i olika mästarkurser samt en suzukipedagogkurs för Helen Brunner (England). Päivi har spelat i olika orkestrar, bl.a. i Jakobstad. Sedan 1992 har hon violinlärartjänst vid Korsholms musikinstitut, där hon också leder olika stråkensembler. 19.

21 Johanna Toppinen, cello Toppinen har studerat cello i konservatoriet i Kokkola under ledning av Olli Kangas och i Åbo konservatorium med Timo Hanhinen som lärare. Hon är lärare i cellospel i Kuula-institutet i Vasa och är också medlem i Vasa kammarmusiker. Toppinen är aktiv som musiker bl.a. i trion Colorosa och har även arbetat som teatermusiker i Vasa. Mia Willnäs, dragspel Willnäs är utexaminerad accordionpedagog från Mellersta Österbottens yrkeshögskola. Hon har även studerat i Oulun seudun ammattikorkeakoulu och avlagt examen inom yrkeshögskolans program för specialiseringsstudier hösten Hon arbetar som dragspelslärare vid Jakobstadsnejdens musikinstitut och vid olika arbetarinstitut i trakten. Ella Isotalo, fiol/folkmusik Isotalo inledde sina studier i Lappfjärds folkhögskola och fortsatte därefter sina studier i Svenska Yrkesinstitutet i Jakobstad. För närvarande studerar hon till musikpedagog i Yrkeshögskolan i Norra Karelen. Hon har också varit studerande vid universitetet i Göteborg. Ella Isotalo har spelat i flere olika ensembler och orkestrar. Som musiker har hon uppträtt både i hemlandet och utomlands och deltagit i flere skivinspelningar. Niclas Buss, gitarr Buss utexaminerades våren 2009 från Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad som musikpedagog med inriktningen klassisk gitarr. För tillfället jobbar han som frilansande musiklärare vid Musikinstitutet Legato, Kuula-institutet, Bjarnes musikskola och Vasa Arbetarinstitut. Förutom klassiskt gitarrspel, är Buss skicklig på elgitarr och Arbetarinstitut. Förutom klassiskt gitarrspel är Buss skicklig på elgitarr och spelar i olika band med betoning på rock och heavy metal. Han intresserar sig även för komposition över genregränserna. Johanna Toppinen Milla Willnäs Ella Isotalo Niclas Buss 20.

22 Orkester- och 21 kammarmusikläger Tid: : Plats: Axxell Finns i Esbo Kursavgift: 220 (inkl. undervisning, kost och logi). Musicera och ha roligt tillsammans med andra likasinnade en hel vecka! Du får delta i orkester och i kammarmusikgrupper eller börja spela ett helt nytt instrument. Lägret riktar sig till nybörjare, till alla som spelat några år eller som just har börjat spela ett stråkinstrument, harpa eller tvärflöjt. På kvällarna ordnas program, lekar och konserter. Denna sommar har vi violinpedagogen Lena Brodin från Sverige som gästande lärare på lägret och vi vill också särskilt passa på att satsa på altviolinen! Kursrektor är Sofia Lindroos. Eleverna antas i anmälningsordning, begränsat antal platser. Barn under skolåldern bör ha en förälder eller annan vuxen med på lägret. Om ditt barn inte är moget att övernatta på lägret rekommenderar vi att ert barn deltar enbart dagtid. Vid behov ordnas instrument för nybörjare. Nybörjare i tvärflöjt bör dock ha eget instrument med. för barn och nybörjare Sofia Lindroos har avlagt musikmagisterexamen vid Sibelius-Akademin. Hon har studerat violin för John Storgårds och Meerit Siirala och solosång för bl.a. Satu Vihavainen, Marjut Hannula och Gitta-Maria Sjöberg. Hon är grundande medlem av Wegelius kammarorkester och har uppträtt som violinist och som sångsolist både med egna konserter och tillsammans med körer och orkestrar. Sofia verkar som violinpedagog och orkesterledare vid Musikinstitutet Kungsvägen. Lena Brodin Lena Brodin har i många år jobbat som violin- och pianolärare vid Stockholms kulturskola. Hon startade barnrytmiken i Sverige och har numera också rytmik för vuxna. Dessutom leder hon körer och arrangerar egna stråkläger både i Sverige och utomlands. I Finland har Brodin hållit över 30 violinkurser och hon säger att det skall bli roligt att komma tillbaka till Axxell Finns i Esbo och träffa redan bekanta och nya violinister!

23 Inka Eerola är utbildad musikpedagog med examen från yrkeshögskolan Stadia i Helsingfors Som barn lärde hon sig spela violin enligt suzukimetoden och idag är hon också utbildad suzukipedagog. Hon arbetar som violinlärare på Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo och som freelancande musiker. Hennes engagemang syns på folkmusikens och samspelets område och hon talar varmt för utvecklandet av folkmusikundervisningen på musikinstituten. Inka har även studerat barockviolin och medverkat i olika barockensembler. Alf Almark har studerat violinspel på solistiska linjen vid Sibelius-Akademin. Han är frilansmusiker och har verkat som violinist i Wegelius Kammarorkester, Helsingfors Kammarstråkar och Avanti! Idag undervisar han i samspel vid Musik- och kulturskolan Sandels och vid Martin Wegelius-institutet. Alf, som själv började som elev på en Wegeliuskurs för många år sedan, axlar idag också rollen som koordinator för kammarmusikverksamheten. Därutöver skriver och arrangerar han musik vid behov. Sanna Jääskeläinen inledde sina studier i cellospel för Timo Hanhinen vid Åbo konservatorium. Hon har deltagit i suzukipedagogkurs för Carey Beth Hockett och Anja Maja. Hon är lärare i cellospel vid Musikinstitutet Raseborg och undervisar också vid Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors. Carolina Edström är snart färdig musikpedagog vid yrkeshögskolan Novia där hon studerar cellospel för Helen Lindén-Pons. Av hennes tidigare lärare kan nämnas bl.a. Hannu Kiiski och Tomas Djupsjöbacka (kammarmusik). Carolina har deltagit som solist och kammarmusiker i flera nationella och internationella mästarkurser. Både som musiker och som pedagog är Carolina redan mycket omtyckt och anlitad. Carolina är en av de grundande medlemmarna i Trio Veloce. Henrica Fagerlund -Sippoin är kontrabaslärare på Musikinstitutet Raseborg. Hon är utexaminerad Musikpedagog-YHS från Stadia (2005) och har gjort A-examen i kontrabas på Sibelius- Akademin (2009). Niclas Joensuu började sina yrkesstudier vid Musikhögskolan i Malmö och fick sin kandidatexamen från musikerutbildningen Han inledde sina studier för professor Mikael Helasvuo vid Sibelius-Akademin och utexaminerades som diplomflöjtist Under sin studietid specialiserade han sig i kammarmusik vid Mälarhögskolan i Västerås under ledning av soloflöjtisten Per-Olov Sahl. Han har också spelat med Västerås Sinfonietta. Joensuu har aktivt konserterat vid sidan av sin tjänst vid Musik- och kulturskolan Sandels där han arbetar sedan Sofia Lindroos Inka Eerola Alf Almark Carolina Edström Henrika Fagerlund Niclas Joensuu 23.

24

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

För dig som är nyfiken på musik

För dig som är nyfiken på musik Musikskolan i Upplands Musikskolan i Upplands Väsby Väsby För dig som är nyfiken på musik Blåsinstrument Musikens språk Att få utveckla sig genom musik ger barn och ungdomar ett språk och ett verktyg till

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

MWI. Martin Wegelius-institutets sommarkurser

MWI. Martin Wegelius-institutets sommarkurser MWI Martin Wegelius-institutets sommarkurser 2016 Stiftelsen för Martin Wegelius Institutet sr firar 60 år Martin Wegelius-institutet grundades av fyra förbund år 1956: Finlands svenska sång- och musikförbund

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Musik- och kulturskolan

Musik- och kulturskolan RAPPORT 2016-02-03 Musik- och kulturskolan 2015 i statistik, text och bild Sammanställd av: Patrik Karlsson, Kulturskolechef Datum: 2016-02-24 Förord Musikskolan grundades 18 juni 1962, mellan klockan

Läs mer

MWI 2013. Martin Wegelius -institutets sommarkurser

MWI 2013. Martin Wegelius -institutets sommarkurser MWI 2013 Martin Wegelius -institutets sommarkurser 1. Martin Wegelius Martin Wegelius föddes 10.11.1846 i Helsingfors och dog 22.3.1906. Wegelius var tonsättare och musiklärare. Han grundade Musikinstitutet

Läs mer

Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013

Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013 Norra Hagunda församling Musik i Sommarkväll 2013 Kära besökare! Välkomna till Musik i Sommarkväll 2013! Konserterna arrangeras i våra fem kyrkor samt i Läby Hembygdsgård och Ekeby by och utgör, tillsammans

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjarelever såväl som elever som vill fortsätta att fördjupa sig inom ett konstnärligt område.

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

Anmälan till musikinstitutet

Anmälan till musikinstitutet Anmälan till musikinstitutet Grundläggande utbildning Anmälan till inträdestest 11.4-15.5.2015 Testdagar I centrum ti-to 26.5-28.5.2015 I Veikkola må 25.5.2015 Öppna avdelningen 11.4 15.5.2015 Musiklekskolan

Läs mer

MWI 2013. Martin Wegelius -institutets sommarkurser

MWI 2013. Martin Wegelius -institutets sommarkurser MWI 2013 Martin Wegelius -institutets sommarkurser 1. Martin Wegelius Martin Wegelius föddes 10.11.1846 i Helsingfors och dog 22.3.1906. Wegelius var tonsättare och musiklärare. Han grundade Musikinstitutet

Läs mer

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne

Majorna-Linné stadsdelsförvaltning. Program 2015/2016. www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Majorna-Linné stadsdelsförvaltning Program 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolanmajornalinne Välkommen till Kulturskolan är till för dig som är 6 19 år och bor i Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget,

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015

Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015 Kursprogram LÄSÅRET 2014/2015 Västerås Kulturskola VASTERAS.SE/KULTURSKOLAN UPPLEV GLÄDJEN I ATT SPELA, SJUNGA, DANSA, AGERA, SKAPA OCH MÅLA...! Välkommen till Västerås Kulturskola För dig som söker kunskap

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Ingeborg Axner-Franzén, flöjt Jan-Åke Jönsson, gitarr Olov Franzén, cello

Ingeborg Axner-Franzén, flöjt Jan-Åke Jönsson, gitarr Olov Franzén, cello Olov Franzén, cello är en dynamisk och spännande konstellation mellan tre sinsemellan mycket olika musikpersonligheter. Flöjt, gitarr, cello och ibland sång figurerar i sällsamma möten och kombinationer.

Läs mer

Information och anmälan 2015/2016

Information och anmälan 2015/2016 Centrum Information och anmälan 2015/2016 www.goteborg.se/kulturskolancentrum 1 Kulturskolan erbjuder undervisning i musik bild och form dans teater film digitalt skapande Välkommen till kulturskolan Till

Läs mer

Välkommen till Eskilstuna musikskola

Välkommen till Eskilstuna musikskola Välkommen till Eskilstuna musikskola Vi vill stimulera flickor och pojkar till eget skapande och bidra till ett rikt och varierat musikliv i Eskilstuna. Musikskolan är en frivillig skolform som vill ge

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE Läsåret 2015-2016

ANSÖKNINGSGUIDE Läsåret 2015-2016 1 ANSÖKNINGSGUIDE Läsåret 2015-2016 2 INSTRUMENTPROVARDAG 13.04.2016 Nu har du chansen att komma och provspela olika instrument. Korsholms musikinstitut ordnar en instrumentprovardag 13.04.2016, kl. 18.00-19.00

Läs mer

Läsåret 2012-2013 Musiklekskola Rytmik Karusellundervisning Förberedande undervisning i musik Musikstudier på grund- och institutsnivå

Läsåret 2012-2013 Musiklekskola Rytmik Karusellundervisning Förberedande undervisning i musik Musikstudier på grund- och institutsnivå 1 Läsåret 2012-2013 Musiklekskola Rytmik Karusellundervisning Förberedande undervisning i musik Musikstudier på grund- och institutsnivå Klassisk musik Rytmmusik Fritt ackompanjemang (piano, gitarr och

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

Sjung i kör! Hösten 2014. Mer information svenskakyrkan.se/helsingborg

Sjung i kör! Hösten 2014. Mer information svenskakyrkan.se/helsingborg Sjung i kör! Hösten 2014 Mer information svenskakyrkan.se/helsingborg 1 Barnkörer från 4-7 år och uppåt GA Citykids För barn i åldern 4-6 år Måndagar kl. 16:00-16:45 Sångkällaren Vi sjunger kända barnvisor,

Läs mer

MWI. Martin Wegelius-institutets sommarkurser

MWI. Martin Wegelius-institutets sommarkurser MWI Martin Wegelius-institutets sommarkurser 2015 1. MARTIN WEGELIUS 1846-1906 Född i Helsingfors, men med påbrå från Seinäjoki. En anfader, prästen Johannes Thomasson, tog namn efter födelsebyn, Seinä-joki

Läs mer

Vårens kurser för barn och unga!

Vårens kurser för barn och unga! Vårens kurser för barn och unga! Musik är glädje och lust! Från våren -16 har vi musiklekis varje vecka! Kom och möt Bel Cantos nya musiklekislärare Rebecka Aavanen, Pirjo Högbäck och Anders Hallbäck!

Läs mer

STIFTELSEN FÖR MARTIN WEGELIUS INSTITUTET SR KONTAKT

STIFTELSEN FÖR MARTIN WEGELIUS INSTITUTET SR KONTAKT STIFTELSEN FÖR MARTIN WEGELIUS INSTITUTET SR Martin Wegelius-institutet har arrangerat sommarkurser i musik sedan 1957. MWI välkomnar musikutövare på alla nivåer, såväl nybörjare som vuxna, amatörer som

Läs mer

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning - 1 - Sammanfattning Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående

Läs mer

KONTAKT David Andberg, verksamhetsledare

KONTAKT David Andberg, verksamhetsledare 1 Martin Wegelius-institutet har arrangerat sommarkurser i musik sedan 1957. MWI välkomnar musikutövare på alla nivåer, såväl nybörjare som vuxna, amatörer som längre hunna. Kom med och spela och sjung,

Läs mer

Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt

Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt Kvalitetsredovisning för 2005 Allmänt Musikskolan tillhör område 14 (område 8 fr.o.m. 1 januari 2006) tillsammans med C4 Gymnasiet och Milner. Ytterst ansvarig för området var skolchef Ulf Stenåsen (fram

Läs mer

KONSERT KALENDER. hösten 2013. www.psmo.fi. Porvoonseudun musiikkiopisto - Borgånejdens musikinstitut

KONSERT KALENDER. hösten 2013. www.psmo.fi. Porvoonseudun musiikkiopisto - Borgånejdens musikinstitut KONSERT KALENDER hösten 2013 Porvoonseudun musiikkiopisto - Borgånejdens musikinstitut Musikundervisning för barn, ungdomar och vuxna sedan 1964 Artsjö-Askola-Lappträsk-Lovisa-Mörskom Mäntsälä-Borgnäs-Borgå-Pukkila-Sibbo

Läs mer

Vår nya ordförande jorun olsson

Vår nya ordförande jorun olsson Jämtland/Härjedalens spelmansförbund MEDLEMSBLAD MAJ 2015 hemsida: www.spelmansforbundet.se epost: info@spelmansforbundet.se Vår nya ordförande jorun olsson jämtstämman 12-14 juni Hej från Jorun! Det rör

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017

VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017 VÄLKOMMEN TILL MUSIKINSTITUTET! VANDA MUSIKINSTITUT VMO - VMI 2017 VANDA MUSIKINSTITUT (VMI) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut ägs av Vanda stad och

Läs mer

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film Kulturskolan i Eslöv UTBUD LÄSÅRET 2008/2009 cirkus dans konst musik teater film Anmäl dig senast den 15 april! Innehåll Information... 4 Allmänt... 5 Förberedande musikundervisning... 6 Bild & Drama Rytmik...

Läs mer

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING

VÄXJÖ KONSERTFÖRENING VÄXJÖ KONSERTFÖRENING Program för våren 2014 Söndagen den 19 januari kl. 14.00 Musikfrågan Församlingshemmet, Nygatan 6 Vårens program inleds som vanligt med Musikfrågan. Lars Hallgren och Bertil Lindberg

Läs mer

ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier

ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier 2019 Ålands musikinstitut Ålands musikinstitut är en skola för dig som vill lära dig att spela ett instrument, sjunga eller dansa. Från 7 års ålder kan du söka

Läs mer

GLADA DRÖMMAR. Busdrömmar. www.markatta.net info@markatta.net SALTA DRÖMMAR. Knas drömmar

GLADA DRÖMMAR. Busdrömmar. www.markatta.net info@markatta.net SALTA DRÖMMAR. Knas drömmar - Får jag vara med i din dröm? -Visst, vem vill du vara? DRÖMSKAFFERIET Finurliga fantasier & kryddiga sånger med Markatta Busdrömmar Knas drömmar SALTA DRÖMMAR GLADA DRÖMMAR www.markatta.net info@markatta.net

Läs mer

STUDIER & INTRÄDESPROV

STUDIER & INTRÄDESPROV ÅLANDS MUSIKINSTITUT STUDIER & INTRÄDESPROV 2018 Ålands musikinstitut är en skola för dig som vill lära dig att spela ett instrument, sjunga eller dansa. Ålands musikinstitut För de yngsta finns danslekskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN MUSIK- OCH KULTURSKOLAN SANDELS 2014

VERKSAMHETSPLAN MUSIK- OCH KULTURSKOLAN SANDELS 2014 VERKSAMHETSPLAN MUSIK- OCH KULTURSKOLAN SANDELS 2014 [Fastställd av skolans direktion den 10 oktober 2013 Fastställd av styrelsen vid Stiftelsen Helsingfors svenska musikinstitut den xx månad 2013] 1 1.

Läs mer

Sommarens kurser. Boda Hembygdsförening & Musik vid Siljans Vänförening

Sommarens kurser. Boda Hembygdsförening & Musik vid Siljans Vänförening Sommarens kurser Foto: Roger Pedersen Boda Hembygdsförening & Musik vid Siljans Vänförening Boda Hembygdsförening och Musik vid Siljans Vänförening presenterar här våra sommarkurser som vi samarbetar kring

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

Musik. i Säterbygdens kyrkor. Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg

Musik. i Säterbygdens kyrkor. Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg Musik i Säterbygdens kyrkor Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg Hjärtligt välkommen till musikgudstjänster och konserter i Säterbygdens kyrkor under höst och vinter 2015. Här nedan

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Orkester och kör på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm

Läs mer

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2016 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Minna-Liisa Tammela, Emmi Skaag, Emma Raunio, Anne Carlsson INLEDNING Alla har sin egen röst. Vi popsånglärare

Läs mer

SommarNytt 2011. Sommartid i Bjärreds församling!

SommarNytt 2011. Sommartid i Bjärreds församling! SommarNytt 2011 Sommartid i Bjärreds församling! Redaktionen Ansvarig utgivare: www.bjarredsforsamling.se Öresundvägen 9 Kyrkoherde:Eva Landberg Tryckt hos Totalprint AB,Malmö 237 35 Bjärred bjarredsforsamling@svenskakyrkan.se

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE

14/15. Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE 14/15 Program MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE MÖTESPLATSEN FÖR LUSTFYLLT SKAPANDE Hos oss får du möjlighet att utvecklas genom att utmana din förmåga. Varje elev är unik. Vårt mål är att ge dig det

Läs mer

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa.

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. med Carolina Friberg, sångerska & sångpedagog och lärare från European Zhineng Qigong (EZQ) KURSINNEHÅLL

Läs mer

Något om mitt liv som arbetsstipendiat juli december 2008

Något om mitt liv som arbetsstipendiat juli december 2008 Något om mitt liv som arbetsstipendiat juli december 2008 Jonathan Lutz Kära kulturfondsfolk! Enligt anvisningar önskar ni få en fritt formulerad redovisning efter att du utnyttjat andra och fjärde raten

Läs mer

REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN

REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN REGELVERK FÖR MUSIKSKOLAN Målgrupp Anmälan Ämneskurs Ensembleverksamhet Grupper Terminstider Intagning Kö- och väntelista Lokaler Frånvaroanmälan Lektionstidens längd Målgrupp för musikskolans verksamhet

Läs mer

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret Vi som jobbar på Musikskolan Susanna Elmgren Lena Egardt Ewa Nylander Faiez Michail Andreas Bölling arbetslagsledare, träblås, sång, kör och orkester stråk, spelmanslag och orkester gitarr och gitarrorkester

Läs mer

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2007/2008 cirkus dans konst musik teater film. Anmäl dig senast den 15 april!

Kulturskolan i Eslöv. UTBUD LÄSÅRET 2007/2008 cirkus dans konst musik teater film. Anmäl dig senast den 15 april! Kulturskolan i Eslöv UTBUD LÄSÅRET 2007/2008 cirkus dans konst musik teater film Anmäl dig senast den 15 april! Produktion: Kulturskolan i samarbete med Informationsenheten Innehåll Allmänt... 5 Rytmik

Läs mer

INES serien våren 2013

INES serien våren 2013 INES serien våren 2013 Ons 27 febr kl 19.00 Nissanscenen, Tonsättarmöte Tommie Haglund tonsättare tommiehaglund.com Birgitta Tollan kulturjournalist http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=4846629

Läs mer

Vi önskar dig många inspirerande stunder!

Vi önskar dig många inspirerande stunder! TILL KULTURSKOLANS ELEVER: Konserterbjudanden våren 2012 Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester erbjuder Kulturskolans elever fri entré till ett antal konserter under våren 2012 enligt följande: 1.

Läs mer

Kan vi tillsammans göra skolan roligare, mer innehållsrik, bättre måluppfyllelse och möta fler inlärningsstilar..?

Kan vi tillsammans göra skolan roligare, mer innehållsrik, bättre måluppfyllelse och möta fler inlärningsstilar..? Kan vi tillsammans göra skolan roligare, mer innehållsrik, bättre måluppfyllelse och möta fler inlärningsstilar..? Vi tror det! Eller rättare sagt vi vet att vi kan det tillsammans! Kultur i skolan Samverkan

Läs mer

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MusikteoriForum Öst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MusikteoriForum Öst Medlemsbrev nr 11, april 2012 Ordförande har ordet Bästa MFÖ:are! Våren är sakta i antågande. Vi blev kanske lite lurade av rivstarten i Mars, men nu är Aprilvädret sig likt och vädret

Läs mer

Musik- och kulturskolan Sandels. Elevguide 2013-2014

Musik- och kulturskolan Sandels. Elevguide 2013-2014 Musik- och kulturskolan Sandels Elevguide 2013-2014 1 INNEHÅLL TILL LÄSAREN... 3 LÄSÅRET 2013-2014... 4 LOV... 4 ÖPPET HUS... 4 TERMINSAVGIFTERNA... 4 FRIELEVSPLATSER... 5 UNDERVISNINGSPLATSERNA... 5 ADMINISTRATIV

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Musik (Inriktningsalternativ för musikpedagog) (270 sp)

Musik (Inriktningsalternativ för musikpedagog) (270 sp) Examen: YH-examen inom kulturbranschen Examensbenämning: Musikpedagog (YH) Beräknad studietid: 4,5 år Programmet UP - Musik Beskrivning av kompetensområde Konstnärlig kompetens: Kreativitet, personlighet,

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

Kammarmusik I Saltviks kyrka

Kammarmusik I Saltviks kyrka Kammarmusik I Saltviks kyrka 17.10.2015 kl 19:00 John Emanuelsson violin & Philip Ljung piano Program: Johannes Brahms Sonat A-dur op 100 (1886) Allegro amabile Andante tranquillo-vivace-andante-vivace

Läs mer

Nu ska vi spela musik!

Nu ska vi spela musik! Nu ska vi spela musik! - Hur elever uppfattar ensemblespelet utifrån sitt fritidsmusicerande Kristoffer Jonsson Examensarbete 10 poäng VT 07 Examensarbete på lärarprogrammet, 180 p Institutionen för estetiska

Läs mer

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje

ATT VÄLJA INSTRUMENT. Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje ATT VÄLJA INSTRUMENT Det finns mycket att välja på. Här är en liten guide till dig som funderar. Mycket nöje Är det svårt att spela klarinett? Måste man ha långa fingrar för att spela gitarr? Kan man spela

Läs mer

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE 2017 VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda

Läs mer

Nyanmälan till Kulturskolan

Nyanmälan till Kulturskolan Skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter [Platshållare, Databastext] [Platshållare, Databastext] Kommer formuläret att behandla skyddade personuppgifter? * (Endast ett val) Ja Nej Jag fyller i

Läs mer

TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014

TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014 TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014 Lärande med musik, dans, konst och teater Konst, kultur och skapande verksamhet är en viktig del av livet. Tonspråk är konferensen som kopplar

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING

VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETSBESKRIVNING VÅR VERKSAMHETSIDÉ Umeå Musikskola är en viktig del av kommunens utbildnings-, kultur- och fritidsverksamhet och en stimulerande del i barns och ungdomars uppväxt. Umeå Musikskola

Läs mer

Följande instrument förekommer i originaluppsättningen av musikalen:

Följande instrument förekommer i originaluppsättningen av musikalen: Instrumenteringsförslag vid uppförande av musikalen Legenden Följande instrument förekommer i originaluppsättningen av musikalen: Övriga klaviaturer (orgel, synth/stråkpads) Slagverk (congas, bongos, shakers,

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA

Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA Kultur- och fritidsförvaltningen VIMMERBY KULTURSKOLA Läsåret 2015-2016 Kulturskolan i Vimmerby Kulturskolan är en mötesplats för kreativitet och skaparglädje. Kulturskolan erbjuder undervisning i musik,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Styrelse Styrelsen för Musikens Hus Akademin har haft följande sammansättning under året. Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Anders Sundquist Bosse Lundgren Agneta

Läs mer

Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna.

Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna. HEJ ALLA MUSIKLEKSKOL- OCH INSTRUMENTGRUPPELEVER! Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna. Musiklekskolans läsår omfattar undervisning

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Musik i vård och äldreomsorg

Musik i vård och äldreomsorg Musik i vård och äldreomsorg FOTO: PER BUHRE Våren 2014 Aire de Vida Tango Visa Vals Efter min näbb Jaerv Möt våren i Balders hage En del av Landstinget Sörmland Musik i vård och äldreomsorg Utbud våren

Läs mer

Broskolans röda tråd i Musik

Broskolans röda tråd i Musik Broskolans röda tråd i Musik Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH

Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH !"# $% &'' Examination Måndagen den 3 juni kl. 11 Stora Salen, KMH Christian Ericsson, Violin Katarina Ström-Harg, Piano Program J.S. Bach (1675 1850) ur Partita för soloviolin nr. 2 i d-moll, BWV 1004

Läs mer

Nyhetsbrev nr 1 Årgång 2013

Nyhetsbrev nr 1 Årgång 2013 Nyhetsbrev nr 1 Årgång 2013 VÄLKOMNA! Här kommer Kulturskolans första nyhetsbrev. Vi är mycket glada att kunna erbjuda er en regelbunden och uppdaterad information om vad som pågår inom vår verksamhet!

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så!

Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! SMM ordförandebrev 2016-02-02 Till alla SMMs kårer sprid gärna vidare! Årsmöte de luxe Cory Band, SYBB, Junior-SYBB och fler än så! Det är väl inte alltid årsmöten brukar anses vara ljuspunkter i tillvaron,

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2015-2016 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

Kursplan för musik i grundskolan

Kursplan för musik i grundskolan Kursplan för musik i grundskolan Denna kursplan innefattar årskurserna F-1 t o m 6.I årskurs 3 en del av året har eleverna efter enskilt politiskt beslut orkesterklass (se separat kursplan). Musikundervisningen

Läs mer

Vad är det bästa med Kulturskolan?

Vad är det bästa med Kulturskolan? Kulturskolans elever svarar på frågan: Vad är det bästa med Kulturskolan? Att det finns så mycket att välja på. Man får nya vänner. Man får vara med i föreställningar. Friheten att kunna uttrycka sig med

Läs mer

UUNDER SIN LEVNAD var Franz Schubert knappast känd utanför Wien och

UUNDER SIN LEVNAD var Franz Schubert knappast känd utanför Wien och SCHUBERT & GIULIANI NÄR DEN ITALIENSKE GITARRISTEN, cellisten och tonsättaren Mauro Giuliani år 1806 bosatte sig i Wien var han säkert mycket medveten om det vitala musikliv som han snart skulle bli en

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Musikskolan. Läsår 2008/2009. Peter Ström. Rektor

KVALITETSREDOVISNING. Musikskolan. Läsår 2008/2009. Peter Ström. Rektor KVALITETSREDOVISNING Musikskolan Läsår 2008/2009 Peter Ström Rektor Insändes till BU-kontoret senast den 31augusti 2009 Innehållsförteckning Del 1 Beskrivning av verksamheten Enhetens/skolans rutiner för

Läs mer

TRUMPET, VALTHORN, BARYTON, TROMBON & P-BONE & P-TRUMPET

TRUMPET, VALTHORN, BARYTON, TROMBON & P-BONE & P-TRUMPET TRUMPET, VALTHORN, BARYTON, TROMBON & P-BONE & P-TRUMPET Steffen Mickeler Kontaktuppgifte r: Steffen.Mickeler@vara.se Tele: 070-890 77 29 Instrument, ämne: Trumpet, valthorn, baryton och trombon samt p-bone

Läs mer

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 Nacka musikskola erbjuder barn och ungdomar en bred musikundervisning med hög kvalitet inom olika musikstilar efter vars och ens intresse, ambition

Läs mer

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se Förord Lär av Mästarna har vuxit fram under min tid som lärare i ämnet satslära med arrangering vid Musikhögskolan i Malmö. Materialet har under ett decennium provats både i grupp- och individuell undervisning

Läs mer

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Period för planeringen: Läsåret 2009/2010 I årskurs 4 jobbar vi med att sjunga, spela rytminstrument och gestaltning av musik med hjälp av dans/rörelse och bilder till

Läs mer

Suzukimetoden. IT-pedagogutbildningen 2010. Elisabeth Gräns Hannah Wallgren Ulfvin Benny Sund Camillha Fahlberg. Tärna Folkhögskola 2010-09-17

Suzukimetoden. IT-pedagogutbildningen 2010. Elisabeth Gräns Hannah Wallgren Ulfvin Benny Sund Camillha Fahlberg. Tärna Folkhögskola 2010-09-17 IT-pedagogutbildningen 2010 Suzukimetoden Foto: Benny Elisabeth Gräns Hannah Wallgren Ulfvin Benny Sund Camillha Fahlberg Tärna Folkhögskola 1 2010-09-17 Innehåll Inledning... 2 Shinichi Suzuki... 3 Suzuki-metoden...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 1 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt. Funktionärer Post Distriktsordförande Distriktssekreterare Distriktskassör DS suppleant DS suppleant DS suppleant Valberedning Auktoriserad revisor

Läs mer

Det ska börjas i tid

Det ska börjas i tid Examensarbete 15 hp Musiklärarexamen 2007 Elisabeth Ejdetorp Det ska börjas i tid Pianopedagogers tankar kring startåldrar vid pianot Handledare: Maria Calissendorff Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1

Läs mer

Kulturförening i Rasbo Rasbo pastorat. arrangerad av:

Kulturförening i Rasbo Rasbo pastorat. arrangerad av: UPPLANDS RASBO-RASBOKIL ORGELDAGAR 2012 under Kulturveckan 3-12 augusti 2012 mästarklasser och konserter på XVIII-talets Strand-orgel i Rasbokils Kyrka & symfoniska Allénorgel i Rasbo Kyrka mästarklass

Läs mer

Nacka musikskola Nacka kommun

Nacka musikskola Nacka kommun 1 Nacka musikskola Nacka kommun Hillevi Hogman Sofia Wänström Sundström Petra Hultenius Ann-Sofie Ericson Veckor för observationen, år 2015, v 10-12 2 Innehållsförteckning VÅGA VISA... 2 Fakta om enheten

Läs mer

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans Kulturskolan teater sång musik Kursprogram dans Ett helt hus och alla lärare väntar på dig! Vi är glada att hälsa dig välkommen till Ängelholms Kulturskola. Vi har öppenhet, omtanke och handlingskraft

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer