Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:"

Transkript

1 Marinmotorteknik Ämnesplan: Marinmotorteknik Kurser: Marinmotorteknik 1-4 Marinmotorteknik Ämnet marinmotorteknik behandlar marina motorers uppbyggnad och funktion samt bakomliggande principer inom mekanik. Det behandlar också materiallära, arbetsmetoder, verktyg och andra hjälpmedel. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska syfta till att eleverna utvecklar tekniskt kunnande och intresse för teknik. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att genomföra underhåll, diagnosticering och reparationer av marina motorer och dess framdriftssystem, samt förmåga att hantera verktyg och utrustning. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om marina motorers huvudkomponenter. Dessutom ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i demonterings- och monteringsarbete samt hantering av de informationssystem som används för att lösa arbetsuppgifterna. Ämnet är konstruerat så att det knyter an till grundläggande arbetsuppgifter inom branschernas yrkesområden och fungerar som en introduktion till elevernas fortsatta studier inom yrkesområdet. Ämnet ska behandla yrkesspecifika begrepp och metoder. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att arbeta med uppgifter som konstrueras så att de återspeglar och förbereder för situationer som eleverna kommer att möta i sitt yrke. Dessa arbetsuppgifter ska utgå från ett problemlösande och laborativt arbetssätt och ta sin utgångspunkt i situationer i verkstadsmiljö. Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: 1. Förmåga att utföra diagnos, service, underhåll och reparation på marina motorer 2. Förmåga att välja arbetsmetod, verktyg och utrustning 3. Kunskaper om marina motorers huvudkomponenter, uppbyggnad och användningsområden samt om huvudkomponenternas funktion och hur de samverkar. 4. Förmåga att utföra olika typer av arbeten på ett säkert, miljömässigt och kvalitetsmässigt sätt utifrån de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

2 5. Förmåga att använda såväl svenska som engelska manualer och digitala informationssystem. 6. Kunskaper om båt- och sjöfartsbranschen roll och funktion 7. Förmåga att kommunicera och använda de begrepp och uttryck som är relevanta för ämnesområdet. Kurser i ämnet Marinmotorer 1, 100p Marinmotorer 2, 100p, som bygger på Marinmotorer 1 Marinmotorer 3, 100p, som bygger på Marinmotorer 2 Marinmotorer 4, 100p, som bygger på Marinmotorer 3 Marinmotor p Den nationella kursen Fordonsteknik - introduktion, 200 p är den kurs som ligger närmast i kursinnehåll, men kan inte användas på grund av definitionen av fordon. Båtar räknas per definition inte som fordon och hela uppbyggnaden av motorer och kringliggande system är helt avvikande, vilket omöjliggör användandet av denna kurs. Dock har vi använt kursens innehåll som ram med marinteknisk terminologi, anpassat efter kursens storlek poängmässigt. Kursen Marinmotor 1 omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Kursen skall ge grundläggande kunskap om marina motorers uppbyggnad, funktionsprincip och användningsområden samt grundläggande kunskap i demontering och monteringsarbeten. Kursen ska även ge grundläggande kunskaper om diagnostik, service och underhåll. Kursen ska dessutom ge eleverna en tydlig yrkesidentitet samt kunskaper om båt- och sjöfartsbranschens roll och funktion. Hantera och vårda hand- och specialverktyg samt verkstads- och skyddsutrustning Komponentkännedom genom enklare demonterings- och monteringsmoment Motorns olika system såsom kyl- el- tänd- bränsle- och oljesystem Säkerhet på arbetsplatsen och förebyggande av person- och egendomsskador samt bestämmelser som gäller för arbetet.

3 Tekniska termer och begrepp Arbeta och med olika typer av service- och verkstadslitteratur Yrken inom branschen, olika verksamhetsområden och branschernas förutsättningar och villkor. Branschernas roll i samhället och branschernas miljöansvar Lagar och andra bestämmelser som reglerar arbetet inom branscherna. Villkor för anställning och företagande inom branscherna. Yrkesetik, kundbemötande, kommunikation och sambandet mellan människa och maskin Marinmotorer p Den nationella kursen Personbilsteknik - introduktion, 200 p är den kurs som ligger närmast i kursinnehåll, men kan inte användas på grund av definitionen av fordon. Båtar räknas per definition inte som fordon och hela uppbyggnaden av motorer och kringliggande system är helt avvikande, vilket omöjliggör användandet av denna kurs. Dock har vi använt kursens innehåll som ram med marinteknisk terminologi, anpassat efter kursens storlek poängmässigt. Kursen Marinmotor 2 omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Kursen ska ge kunskaper om marina motorer avseende tvåtakts- och fyrtaktsprincipen samt dieselmotorer. Vidare ska kursen ge kunskaper om motorns kylssystem, bränslesystem, avgassystem, tändsystem, smörjsystem samt drivlina och växelhus. Kursen ska även ge kunskaper i diagnostik, service och konservering av marinmotorer samt hantering av verkstadslitteratur. Vidare ska kursen ge administrativa kunskaper rörande arbetsordrar, reservdelsbeställning, offert och prisförslag. Administrativa verkstadsfunktioner anpassade för fritidsbåtbranschen, inklusive arbetsorder, reservdelsbeställning, offert och prisförslag. Arbetsmetoder, arbetsinstruktioner och servicelitteratur från verkstadshandböcker på svenska och engelska, inklusive information som finns lagrad i datormiljö. Begrepp i samband med teknisk information om handhavande, kontroll och vård av marina motorer. Marina motorers konstruktion i relation till användningsområden och teknik. Funktionsprinciper för marina motorers huvudkomponenter och huvudsystem samt hur dessa komponenter och system samverkar med varandra. Handhavande och vård av marina motorer, inklusive arbetsuppföljning, reklamations- och garantiärenden samt konsumentlagar.

4 Funktions- och säkerhetskontroll, till exempel periodiska inspektioner och service. Felsökning, underhåll och reparation i samband med funktions- och säkerhetskontroll. Konsekvenser av eftersatt underhåll beträffande ekonomi, driftstörningar och trafiksäkerhet. Faktorer som påverkar miljö samt kostnader för drift och underhåll. Marinmotorer p Den nationella kursen Reparation av personbilar och lätta transportfordon, 300 p är den kurs som ligger närmast i kursinnehåll, men kan inte användas på grund av definitionen av fordon. Båtar räknas per definition inte som fordon, vilket omöjliggör användandet av denna kurs. Dock har vi använt kursens innehåll som ram med marinteknisk terminologi, anpassat efter kursens storlek poängmässigt men delat denna i två delar (marinmotorer 3 & 4). Kursen Marinmotor 3 omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Kursen ska ge fördjupade kunskaper vad avser diagnostik, service och reparationer av marina motorer samt fördjupade kunskaper om konservering av marina motorer och dess drivlina. Kursen ska även ge fördjupade kunskaper om marinmotorers kringutrustning, såsom hydrauliska och mekaniska tillbehör. Vidare ska kursen ge förtrogenhet i användandet av arbetsinstruktioner, servicelitteratur och reservdelshantering samt fördjupad informationskunskap på svenska och engelska. Metoder för diagnos, service, underhåll, funktions- och säkerhetskontroll samt reparation av marina motorer. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur, reservdelshantering och informationskunskap på svenska och engelska, inklusive information i datormiljö. Administrativa funktioner, kommunikationssystem, garantier samt dialog för felsökning och reparation, inklusive information i datormiljö. Yrkesmässig dokumentation av vanligt förekommande service och reparationer. Användning av branschrelaterad diagnosutrustning i samband med arbete på marina motorer och i anknytning till arbetsmomentets övriga behov. Demontering, montering och justering av komponenter i samband med reparationsarbete.

5 Underhåll, reparation samt kostnadseffektivt arbetssätt och kundvänlig behandling. Kundrelationer, inklusive vägledning av kunden utifrån en lagmässig, teknisk och ekonomisk värdering. Marinmotorer p Den nationella kursen Reparation av personbilar och lätta transportfordon, 300 p är den kurs som ligger närmast i kursinnehåll, men kan inte användas på grund av definitionen av fordon. Båtar räknas per definition inte som fordon, vilket omöjliggör användandet av denna kurs. Dock har vi använt kursens innehåll som ram med marinteknisk terminologi, anpassat efter kursens storlek poängmässigt men delat denna i två delar (marinmotorer 3 & 4). Kursen Marinmotor 4 omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Kursen är en fördjupning på marinmotorer 3 och skall ge eleverna en förtrogenhet med kunskaper vad avser diagnostik, service och reparationer av marina motorer och om marinmotorers kringutrustning. Metoder för diagnos, service, underhåll, funktions- och säkerhetskontroll samt reparation av marina motorer. Arbetsinstruktioner, servicelitteratur, reservdelshantering och informationskunskap på svenska och engelska, inklusive information i datormiljö. Administrativa funktioner, kommunikationssystem, garantier samt dialog för felsökning och reparation, inklusive information i datormiljö. Yrkesmässig dokumentation av vanligt förekommande service och reparationer. Användning av branschrelaterad diagnosutrustning i samband med arbete på marina motorer och i anknytning till arbetsmomentets övriga behov. Demontering, montering och justering av komponenter i samband med reparationsarbete. Underhåll, reparation samt kostnadseffektivt arbetssätt och kundvänlig behandling. Kundrelationer, inklusive vägledning av kunden utifrån en lagmässig, teknisk och ekonomisk värdering.

PERSONBILSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PERSONBILSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PERSONBILSTEKNIK Ämnet personbilsteknik behandlar funktion hos samt tillsyn, service, underhåll och reparation av personbilar och lätta Ämnets syfte Undervisningen i ämnet personbilsteknik ska syfta till

Läs mer

MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK

MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK Ämnet maskin- och lastbilsteknik behandlar funktion hos och tillsyn, service och reparation av lastbilar och mobila maskiner samt felsökning och support. Det behandlar också

Läs mer

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK HJULUTRUSTNINGSTEKNIK Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet omfattar de kunskaper som behövs för reparation och byte av däck, fälgar och hjul samt detaljer

Läs mer

PERSONBILSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PERSONBILSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PERSONBILSTEKNIK Ämnet personbilsteknik behandlar funktion hos samt tillsyn, service, underhåll och reparation av personbilar och lätta transportfordon. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet personbilsteknik

Läs mer

MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK

MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK MASKIN- OCH LASTBILSTEKNIK Ämnet maskin- och lastbilsteknik behandlar funktion hos och tillsyn, service och reparation av lastbilar och mobila maskiner samt felsökning och support. Det behandlar också

Läs mer

KAROSSERITEKNIK. Ämnets syfte

KAROSSERITEKNIK. Ämnets syfte KAROSSERITEKNIK Ämnet karosseriteknik omfattar området bilskadeteknik och behandlar materiallära, arbetsmetoder, verktyg och andra hjälpmedel för reparation av skadade fordon. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

SERVICETEKNIKER. Utbildningsplan, centralt innehåll. Bilbolaget Nord Bilbolaget Norrbotten Vilhelmina Lärcentrum

SERVICETEKNIKER. Utbildningsplan, centralt innehåll. Bilbolaget Nord Bilbolaget Norrbotten Vilhelmina Lärcentrum SERVICETEKNIKER Utbildningsplan, centralt innehåll Bilbolaget Nord Bilbolaget Norrbotten Vilhelmina Lärcentrum Lars Gavelin lars.gavelin@vilhelmina.se Ingående kurser: 1. PERREA0 Reparation av personbilar

Läs mer

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon.

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. LACKERINGSTEKNIK Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet lackeringsteknik ska syfta

Läs mer

Hjulutrustningsteknik

Hjulutrustningsteknik Hjulutrustningsteknik Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet omfattar de kunskaper som behövs för reparation och utbyte av däck, fälgar och hjul samt detaljer

Läs mer

SPÅRFORDONSTEKNIK. Ämnets syfte

SPÅRFORDONSTEKNIK. Ämnets syfte SPÅRFORDONSTEKNIK Ämnet spårfordonsteknik behandlar funktion hos samt service och reparation av spårfordon. Det behandlar även spårfordons olika användningsområden och branschens olika arbetsområden. Ämnet

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet hjulutrustningsteknik i gymnasieskolan; SKOLFS 2011:164 Utkom från trycket den 29 december 2011 beslutade

Läs mer

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte TÄTSKIKT VÅTRUM Ämnet tätskikt våtrum behandlar olika tätskiktssystem i våtrum och underliggande konstruktioner. Det behandlar hur arbetet utförs vid såväl ombyggnader och tillbyggnader som vid nyproduktioner.

Läs mer

Vi utgick ifrån Målen i ämnet Personbilsteknik och valde ett av målen. (nr3)

Vi utgick ifrån Målen i ämnet Personbilsteknik och valde ett av målen. (nr3) Underlag bedömningsmatriser Matriser är ett användbart verktyg vid bedömning av elevers kunskaper. I en matris kombineras de olika kriterier, som är tecken på elevernas kunskapsutveckling, med de olika

Läs mer

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte FORDONSTEKNIK Ämnet fordonsteknik behandlar fordons konstruktion, funktion och användningsområden. I ämnet ingår materialkunskap, tekniker och metoder samt utrustning som används inom området. Centralt

Läs mer

MOTOR- OCH RÖJMOTORSÅG

MOTOR- OCH RÖJMOTORSÅG MOTOR- OCH RÖJMOTORSÅG Motorsåg och röjmotorsåg används inom naturbruket vid arbete med skogsvård och avverkning i skogen, vid skötsel och underhåll inom naturvård och landskapsvård samt vid skötsel och

Läs mer

ELEKTRONIKSYSTEM INSTALLATION OCH UNDERHÅLL

ELEKTRONIKSYSTEM INSTALLATION OCH UNDERHÅLL ELEKTRONIKSYSTEM INSTALLATION OCH UNDERHÅLL Ämnet elektroniksystem installation och underhåll behandlar felsökning och reparation i olika typer av elektroniksystem och apparater. Elektroniksystem och apparater

Läs mer

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet (FT) Fordons- och transportprogrammet (FT) Fordons- och transportprogrammet (FT) ska utveckla elevernas kunskaper om tekniken i olika fordon eller förmåga att hantera transporter. Efter examen från programmet

Läs mer

TRÄ. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet trä ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TRÄ. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet trä ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TRÄ Ämnet trä behandlar arbete med olika konstruktioner i trämaterial. Det behandlar även alla typer av skivmaterial i byggnadskonstruktioner. Vidare behandlar ämnet olika slag av utvändig beklädnad på

Läs mer

NÄTHANDEL. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NÄTHANDEL. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NÄTHANDEL Näthandel omfattar försäljning av både varor och tjänster. Näthandeln är oberoende av tid och plats, alltid tillgänglig och därmed ett effektivt och resurssnålt sätt att sälja varor och tjänster.

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK VVS

INSTALLATIONSTEKNIK VVS INSTALLATIONSTEKNIK VVS Ämnet installationsteknik VVS behandlar uppbyggnad och funktion av system och installationer inom VVS-området. Det behandlar också hur dessa utformas för att ge ett tillfredsställande

Läs mer

FORDONSTESTTEKNIK. Ämnets syfte

FORDONSTESTTEKNIK. Ämnets syfte FORDONSTESTTEKNIK Ämnet fordonstestteknik behandlar den teknik och utrustning som används för att genomföra tester inom det fordonstekniska området. Ämnet behandlar även hur en önskad utvecklingsidé blir

Läs mer

MARIN EL OCH ELEKTRONIK

MARIN EL OCH ELEKTRONIK MARIN EL OCH ELEKTRONIK Ämnet marin el och elektronik behandlar den elektronik, de elektriska installationer och elektriska system som förekommer i fritidsbåtar. Ämnet behandlar även materiallära samt

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Ansökan om riksrekryterande utbildning i gymnasieskolan

Ansökan om riksrekryterande utbildning i gymnasieskolan Ansökan om riksrekryterande utbildning i gymnasieskolan Sökande Huvudman för utbildningen: Sökande huvudmans namn: Klart Skepp Marinteknik AB Sökande huvudmans organisationsnummer: 556516-0669 Sökande

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM EL Ämnet tekniska system el behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation. I projektering ingår utrednings-

Läs mer

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MÅLERI Ämnet måleri behandlar byggnadsmåleri från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet.

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet. PERSONBILSMEKANIKER MYN 2011-12-06 Övergripande mål Kunna skapa goda relationer med kunder (interna och externa), arbetskamrater och företagsledning. Kunna anpassa sitt sociala beteende och förstå vikten

Läs mer

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete Lokala programråd För yrkesprogrammen i gymnasieskolan ska det finnas ett eller flera lokala programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv. Förordning (2012:402). Ett fungerande programråd, förutsättning

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI VENTILATIONSPLÅTSLAGERI Ämnet ventilationsplåtslageri behandlar ventilationstekniska system och deras uppbyggnad samt hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö. Ämnets syfte

Läs mer

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEKATRONIK Mekatronik är en sammanslagning av mekanik och elektronik. De två teknikområdena slås ihop för att man ska kunna studera sådan teknisk utrustning i vardagen som integrerar elektriska och mekaniska

Läs mer

APL-plan Yrke Personbilsmekaniker Skapad av Mattias Jonsson Version 2.5 Godkänd av Mattias Jonsson

APL-plan Yrke Personbilsmekaniker Skapad av Mattias Jonsson Version 2.5 Godkänd av Mattias Jonsson Programgemensamma kurser 1. Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden 200p. 2. Fordonsteknik introduktion 200p. SERVICE Liten service Stor service REPARATIONER Leveransservice Enklare

Läs mer

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet TULLÄNGSSKOLAN YRKESprogram TULLÄNGSSKOLAN BESÖKS OCH

Läs mer

Nätunderhållsarbete i stadsnät, 100 poäng, som bygger på kursen lågspänningsnät eller kursen högspänningsnät. Nätunderhållsarbete i vindkraftnät, 100

Nätunderhållsarbete i stadsnät, 100 poäng, som bygger på kursen lågspänningsnät eller kursen högspänningsnät. Nätunderhållsarbete i vindkraftnät, 100 ELDISTRIBUTIONSTEKNIK Ämnet eldistributionsteknik behandlar eldistributionsnät och tillhörande anläggningar samt felsökning och felavhjälpning i befintliga Dessutom behandlas säkerhetsfrågor eftersom eldistributionsanläggningar

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

FLYGPLATSTEKNIK. Ämnets syfte

FLYGPLATSTEKNIK. Ämnets syfte FLYGPLATSTEKNIK Ämnet flygplatsteknik behandlar flygplatsen som arbetsplats och de olika verksamheter som förekommer på en flygplats. I ämnet betonas säkerhets- och miljöaspekter. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

ProjektHydraulik AB. Målinriktad hydraulikutbildning. Industri. 4 dagar. Grundläggande hydraulik FÖRETAGSANPASSAD UTBILDNING. Underhåll hydraulsystem

ProjektHydraulik AB. Målinriktad hydraulikutbildning. Industri. 4 dagar. Grundläggande hydraulik FÖRETAGSANPASSAD UTBILDNING. Underhåll hydraulsystem ProjektHydraulik AB Målinriktad hydraulikutbildning HYDRAULIK FÖR EL & AUTOMATION GRUNDKURS EL FÖR HYDRAULIKER 3 dagar TILLÄMPAD FELSÖKNING Mobil Industri PROPORTIONAL- TEKNIK (GRUNDKURS 2) GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning vid Sjögrenska gymnasiet, svar på Skolinspektionens beslut 2012-07-05 UN-2012/106

Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning vid Sjögrenska gymnasiet, svar på Skolinspektionens beslut 2012-07-05 UN-2012/106 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2013-01-10 UN-2012/106 Utbildningsnämnden Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning vid Sjögrenska gymnasiet, svar på Skolinspektionens

Läs mer

Om Skolverkets exempel på gymnasiearbeten i yrkesexamen

Om Skolverkets exempel på gymnasiearbeten i yrkesexamen september 2012 Om Skolverkets exempel på gymnasiearbeten i yrkesexamen Gymnasiearbetet är nytt i gymnasial yrkesutbildning och har ett annat syfte än projektarbetet som fanns i Gy 2000. För gymnasiearbetet

Läs mer

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon.

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. LACKERINGSTEKNIK Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet lackeringsteknik ska syfta

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

FT15 Fordons- och transportprogrammet

FT15 Fordons- och transportprogrammet Vägga Gymnasieskola FT15 Fordons- och transportprogrammet Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se Val till högre årskurs FT15 Valen till högre årskurs sker i två steg och görs i Dexter.

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

Fritidsbåtteknik. Fritidsbåtteknik. Ämnets syfte. Ämnesplan: Fritidsbåtsteknik Kurser: Fritidsbåtteknik 1-3, Plast och plastreparation 1

Fritidsbåtteknik. Fritidsbåtteknik. Ämnets syfte. Ämnesplan: Fritidsbåtsteknik Kurser: Fritidsbåtteknik 1-3, Plast och plastreparation 1 Fritidsbåtteknik Ämnesplan: Fritidsbåtsteknik Kurser: Fritidsbåtteknik 1-3, Plast och plastreparation 1 Fritidsbåtteknik Ämnets syfte Ämnet behandlar fritidsbåtars olika användningsområden och den utrustning

Läs mer

MEDICINSK TEKNIK. Ämnets syfte

MEDICINSK TEKNIK. Ämnets syfte MEDICINSK TEKNIK Inom området medicinsk teknik används teknik och naturvetenskap för att ta fram nya behandlingar och diagnostik för sjukvården. Där integreras fysik, matematik och biovetenskap med tekniskt

Läs mer

Pedagogisk planering i systemet

Pedagogisk planering i systemet Pedagogisk planering i systemet Planeringen kan göras för en årskurs, klass, grupp eller elev En planering som är skapad för en klass kan man enkelt ändra och anpassa för en enskild elev Till en planering

Läs mer

Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa

Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner och betygskriterier. Utbildningarna är fyraåriga och trots att

Läs mer

Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena

Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GYMNASIESKOLAN Diskutera Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena I den nya gymnasieskolan finns nio ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan engelska, historia,

Läs mer

AGNESFRIDS GYMNASIUM

AGNESFRIDS GYMNASIUM AGNESFRIDS GYMNASIUM Ditt gymnasieval 2 0 0 8/ 09 FORDONSPROGRAMMET Personbilsteknik Maskin/lastbilsteknik Karosseri Transport HANTVERKSPROGRAMMET Trä möbel och finsnickeri INDIVIDUELLA PROGRAM GYMNASIESÄRSKOLA

Läs mer

Transport & Fordonsgymnasiet Hjulutrustningsteknik Däck & Hjulmekaniker

Transport & Fordonsgymnasiet Hjulutrustningsteknik Däck & Hjulmekaniker Transport & Fordonsgymnasiet Hjulutrustningsteknik Däck & Hjulmekaniker Arbetsflödet i en däckverkstad Hjulutrustningsteknik - nytt tillval på fordons- och transportprogrammet Hjulutrustningsteknik finns

Läs mer

Praktiskt arbete, fältstudier och ett undersökande arbetssätt ska ingå i undervisningen.

Praktiskt arbete, fältstudier och ett undersökande arbetssätt ska ingå i undervisningen. ODLING I VÄXTHUS Växthus är i dag utrustade med avancerad teknik för styrning av klimat och övriga tillväxtfaktorer. För optimal produktion med hög kvalitet på de odlade produkterna krävs goda biologiska

Läs mer

Hantverksprogrammet (HV)

Hantverksprogrammet (HV) 124 gymnasieskola 2011 (HV) Examensmål för hantverksprogrammet Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom floristyrket,

Läs mer

Kursplaner med APL Planering av APL-veckor

Kursplaner med APL Planering av APL-veckor Kursplaner med PL Planering av PL-veckor Planeringen av det arbetsplatsförlagda lärandet kan med fördel ske i samråd med det lokala programrådet som finns för gymnasiens nationella program. Innan PL-perioden

Läs mer

Uppgifter talmönster & följder

Uppgifter talmönster & följder Uppgifter talmönster & följder Innan undervisningen om talmönster börjar bör du (åter)bekanta dig med uppgifter med anknytning till talmönster som elever möter i dagens skola. Uppgifterna är hämtade från

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen.

På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen. Exempelmatris På webbsidan Matriskonstruktion kan du följa hur en matris kan byggas upp. Det här exemplet utvecklar tankar från den visade matrisen. Utgångspunkten för matrisen är att läsa såväl ämnets

Läs mer

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet.

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet. LASTBILSMEKANIKER MYN 2011-12-06 Övergripande mål Kunna skapa goda relationer med kunder (interna och externa), arbetskamrater och företagsledning. Kunna anpassa sitt sociala beteende och förstå vikten

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LLTK90 Teknik för lärare i gymnasieskolan, 90 hp (1-90), Ingår i Lärarlyftet II, 90 högskolepoäng Teacher education: Technology for Upper Secondary School, 90 higher education credits

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL

DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL Ämnet driftsäkerhet och underhåll handlar om hur ett välutvecklat underhåll får teknisk utrustning att fungera på ett optimalt sätt. Det behandlar tekniska utrustningars uppbyggnad,

Läs mer

Elev. Datorteknik 100p. 80% 20% Energiteknik 100p. 80% 20% Grundläggande systemförståelse inom tillämpligaenergiområden samt effektiv energihantering.

Elev. Datorteknik 100p. 80% 20% Energiteknik 100p. 80% 20% Grundläggande systemförståelse inom tillämpligaenergiområden samt effektiv energihantering. Elev teori & praktik skola Praktik & Teori APL Datorteknik 100p. 80% 20% Bedömning handledare * 1 Datorsystemets uppbyggnad, komponenter och kringutrustningar. Grunderna i OSI-modellen (open systems interconnection)

Läs mer

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENERGITEKNIK Ämnet energiteknik behandlar energitekniska objekt samt hur system fungerar och är konstruerade. Ämnet bygger delvis på naturvetenskapliga principer som tillämpas på energitekniska anläggningar.

Läs mer

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte ENERGITEKNIK Ämnet energiteknik behandlar energitekniska objekt samt hur system fungerar och är konstruerade. Ämnet bygger delvis på naturvetenskapliga principer som tillämpas på energitekniska anläggningar.

Läs mer

motorbranschen Kunskaper du behöver för att jobba inom motorbranschen

motorbranschen Kunskaper du behöver för att jobba inom motorbranschen motorbranschen Kunskaper du behöver för att jobba inom motorbranschen Motorbranschen Motorbranschen är modern och högteknologisk. Den erbjuder gott om arbetstillfällen och företag som är beredda att satsa

Läs mer

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GODSTRANSPORTER Ämnet godstransporter behandlar yrkesmässig vägtransport av gods. Det behandlar dels förarutbildning på de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det

Läs mer

ELEKTRONIKSYSTEM. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ELEKTRONIKSYSTEM. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ELEKTRONIKSYSTEM Ämnet elektroniksystem behandlar felsökning och reparation i olika typer av elektroniksystem och apparater. Elektroniksystem och apparater innehåller normalt flera olika funktioner och

Läs mer

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet.

Kunna utföra arbetsuppgifterna enligt tillverkarens anvisningar i avseende på kvalitet, funktion och säkerhet. RESERVDELSSPECIALIST MYN 2011-12-06 Övergripande mål Kunna skapa goda relationer med kunder (interna och externa), arbetskamrater och företagsledning. Kunna anpassa sitt sociala beteende och förstå vikten

Läs mer

Genom både praktiskt och teoretiskt arbete med uppgifter ska eleverna ges möjlighet att öva sig i att arbeta enligt yrkespraxis.

Genom både praktiskt och teoretiskt arbete med uppgifter ska eleverna ges möjlighet att öva sig i att arbeta enligt yrkespraxis. AUTOMATIONSTEKNIK Ämnet automationsteknik behandlar automatiserade system, det vill säga processer med funktioner som verkar av sig själv. Dessa funktioner kan styras av såväl i förväg beskrivna program,

Läs mer

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte

ENERGITEKNIK. Ämnets syfte ENERGITEKNIK Ämnet energiteknik behandlar energitekniska objekt samt hur system fungerar och är konstruerade. Ämnet bygger delvis på naturvetenskapliga principer som tillämpas på energitekniska anläggningar.

Läs mer

Undervisningen i ämnet sjöfartssäkerhet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet sjöfartssäkerhet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: SJÖFARTSSÄKERHET Ämnet sjöfartssäkerhet behandlar den teknik och de metoder som används på fartyg för att förhindra och hantera nödsituationer ombord. Ämnet behandlar även arbetsmiljö och skydd av den

Läs mer

Kundmottagning och reservdelshantering, 100 poäng

Kundmottagning och reservdelshantering, 100 poäng SUPPORT OCH SERVICEARBETE Arbete med support och service av elektronik och datautrustningar kräver förmåga att planera arbetet och arbeta systematiskt. Arbete hos kunder kräver lyhördhet för kundens önskemål

Läs mer

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN Ämnet husbyggnad specialyrken behandlar olika arbetstekniker inom valt specialyrke, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET

Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET Fordonsprogrammet KATTEGATTGYMNASIET fordonsprogrammet gör världen snabbare Fordonsprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill meka med fordon. Vill du bli yrkesförare eller arbeta

Läs mer

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion Yrkesintroduktion Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram Programmet vänder sig till dig som är studiemotiverad men inte har fått behörighet till ett nationellt gymnasieprogram.

Läs mer

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte JÄRNVÄGSBYGGNAD Ämnet järnvägsbyggnad behandlar byggandet av järnvägar från planeringsstadiet till färdig räls. Byggandet av järnvägar bidrar till utformningen av infrastrukturen och de miljöer vi vistas

Läs mer

BELÄGGNING. Ämnets syfte

BELÄGGNING. Ämnets syfte BELÄGGNING Ämnet beläggning behandlar beläggningsarbete, från tillverkning av asfalt till det att vägobjektet är färdigt att brukas. I samhället ställs allt högre krav på vägars utformning och kvalitet.

Läs mer

ENERGIPROGRAMMET (EN)

ENERGIPROGRAMMET (EN) ENERGIPROGRAMMET (EN) Ämne: ELEKTRONIK Elektronik - grundkurs ENK212 Eleven utför uppkoppling, funktionskontroll samt mätning och felsökning på enklare elektronikkretsar. Eleven motiverar val av instrument,

Läs mer

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM 1.1.2012 VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR Båt- och motorverkstäder samt måleriverkstäder, som tillhör Båtbranschens Centralförbund Finnboats rf:s

Läs mer

Yrkeskategorier Vindkraftstillverkare

Yrkeskategorier Vindkraftstillverkare Vindkraftstillverkare Producerar vindkraftverk, vilket inkluderar tillverkning av huvudkomponenter och sammansättning av färdiga anläggningar. Kvalificerade ingenjörer inom forskning och utveckling Produktutvecklare

Läs mer

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet (FT) 102 gymnasieskola 2011 (FT) Examensmål för fordons- och transportprogrammet Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för

Läs mer

TF BIL. fordonsgaranti. Minst 40% billigare än konkurrenterna

TF BIL. fordonsgaranti. Minst 40% billigare än konkurrenterna TF BIL fordonsgaranti Minst 40% billigare än konkurrenterna Garanti för ett tryggare bilköp Kvalitetsmedvetna bilåterförsäljare säljer bilar med garanti. Vi har förtroendet att administrera garantier åt

Läs mer

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama Automation - nu och framåt Thomas Lezama Agenda Globala trender och Industrie 4.0 och dess betydelse för Volvo Utmaningar och möjligheter 2 2015-12-03 Globala trender som påverkar automationen hos Source:

Läs mer

FASTIGHETSFÖRVALTNING

FASTIGHETSFÖRVALTNING FASTIGHETSFÖRVALTNING Ämnet fastighetsförvaltning behandlar hur man planerar, utför och följer upp underhåll av fastigheter samt upprätthåller ett boende och brukande av god kvalitet. I ämnet behandlas

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

ANLÄGGNINGSFÖRARE. Ämnets syfte

ANLÄGGNINGSFÖRARE. Ämnets syfte ANLÄGGNINGSFÖRARE Ämnet anläggningsförare behandlar olika typer av jordförflyttande anläggningsmaskiner och deras utrustning samt hur de hanteras. Det behandlar även olika typer av anläggningsarbeten.

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte VÅNINGSSERVICE Ämnet våningsservice omfattar städning, inredning och underhåll av rum och utrymmen inom besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar

Läs mer

Drifttekniker Vatten och Miljöteknik

Drifttekniker Vatten och Miljöteknik Drifttekniker Vatten och Miljöteknik Yrkesroller Yrkesroll 1: Vatten- och miljötekniker, drifttekniker Yrkesroll 2: Vatten- och miljötekniker, VA-driftingenjör Yrkesroll 3: Vatten- och miljötekniker, VA-processingenjör

Läs mer

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK HJULUTRUSTNINGSTEKNIK Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet handlar om underhåll och service av fordons hjulutrustning. I ämnet ingår reparation och byte

Läs mer

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2016/2017. Hos oss är det du som räknas.

SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2016/2017. Hos oss är det du som räknas. SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2016/2017 Hos oss är det du som räknas. 1 Välkommen till Särskild utbildning för vuxna Vem får studera på särskild utbildning för vuxna? Det får du som bor i Sverige och har

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte PLÅTSLAGERI Ämnet plåtslageri behandlar grundläggande planering och genomförande av plåtslageriarbeten. Det behandlar arbetsmetoder inom såväl byggnads- som ventilationsplåtslageri. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

EBERSPÄCHER UTBILDNINGSPROGRAM 2015

EBERSPÄCHER UTBILDNINGSPROGRAM 2015 VATTENVÄRMARE LUFTVÄRMARE TILLBEHÖR KONTROLLENHETER EBERSPÄCHER UTBILDNINGSPROGRAM 2015 CARES FOR THE ENGINE AND REDUCES EMISSIONS A WORLD OF COMFORT 2 VATTENVÄRMARE LUFTVÄRMARE TILLBEHÖR KONTROLLENHETER

Läs mer

Löneöversyn. inom kommunal sektor. Som förtroendevald är du motorn

Löneöversyn. inom kommunal sektor. Som förtroendevald är du motorn Löneöversyn inom kommunal sektor Som förtroendevald är du motorn Löneöversyn Arbetet med lön är en process som pågår hela året. Löneöversynen regleras i det centrala löneavtalet som ingår i HÖK T, huvudöverenskommelsen

Läs mer

Riktlinjer för underhållsinformation

Riktlinjer för underhållsinformation Riktlinjer för underhållsinformation TR 12-005:3 2004-01-07 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 4 2. DOKUMENTETS STATUS... 4 3. TIFO ANLÄGGNINGS- OCH UNDERHÅLLSSYSTEM... 4 3.1. Uppbyggnad...5 3.2. Datorutrustning

Läs mer

VVS INSTALLATION. Ämnets syfte

VVS INSTALLATION. Ämnets syfte VVS INSTALLATION Ämnet VVS installation behandlar uppbyggnad och funktion av värme- och sanitetstekniska installationer i byggnader och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. I ämnet läggs

Läs mer