Sjöfartsverkets medverkan i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöfartsverkets medverkan i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen"

Transkript

1

2 1 (9) REDOGÖRELSE Stab Sjöfartspolitik Handläggare, direkttelefon : Reidar Grundström, Er beteckning: N2016/00922/TS Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Sjöfartsverkets medverkan i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen Inledning Sjöfartsverket redogör härmed för uppdraget, i regeringsbeslut II 4, daterat med beteckningen N2016/00922/TS, att medverka i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen. Vi redogör för hur Sjöfartsverkets verksamheter kan bidra till att strategins mål uppnås och var det behövs samarbete med andra myndigheter, samt vilka synergier som kan skapas med genomförandet av regeringens maritima strategi. Sjöfartsverkets arbete Alla insatser, som bidrar till Östersjöstrategin, bedrivs inom ramen för vårt verksamhetsområde. Inriktningen är att medvetet beakta delmål respektive perspektiv i både Östersjöstrategin och den maritima strategin under genomförande av insatser och projekt hos Sjöfartsverket. När vi har identifierat behov av åtgärder visar det sig ofta att de berör aktörer utanför Sverige och ibland är det möjligt att öka mervärdet av åtgärderna genom samarbete med andra länder och kanske genom stöd från EU:s olika former av finansiella bidrag. I andra fall bjuds vi in till deltagande i projekt som drivs av andra. I de fallen avgör användbarheten inom vårt verksamhetsområde och vår resurstillgång om vi deltar eller inte. Olika delar av Sjöfartsverkets organisation ansvarar för de nedan nämnda verksamheterna. De olika åtgärderna eller aktiviteterna, som bidrar till handlingsprogrammets förverkligande, genomförs i projektform eller i den ordinarie linjeorganisationen. Huvudansvaret för vår medverkan i genomförandet av Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen ligger därför på myndighetens ledningsgrupp där alla organisationsdelar är representerade. En samordningsfunktion till stöd för ledningen har placerats inom Samhällsavdelningen, vilket innebär att samhällsdirektören har ett särskilt ansvar inom ledningsgruppen att följa arbetet på en övergripande nivå. Samordningsfunktionen hjälper till främst med intern informationsspridning, kontakter med regeringskansliet och Tillväxtverket samt beskrivningar, sammanställningar och rapportering enligt uppdraget.

3 2 (9) Synergier med genomförandet av regeringens maritima strategi I genomförandet av EUs strategi för Östersjöregionen ser Sjöfartsverket möjligheter att skapa synergier med genomförandet av regeringens maritima strategi. En svensk maritim strategi beslutades av regeringen den 27 augusti 2015, med sex åtgärdsområden som ska bidra till utvecklingen av konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar i syfte att öka sysselsättningen, minska miljöbelastningen och främja en attraktiv livsmiljö. De övergripande målen i Östersjöstrategin och den maritima strategin är i många delar lika, inte minst vad gäller havsmiljön och ökad tillväxt. Huvudmål Östersjöstrategin: - Rädda havsmiljön - Länka samman regionen - Öka välståndet Perspektiv Maritima strategin: - Hav i balans - Konkurrenskraftiga maritima näringar - Attraktiva kustområden Delmål och prioritetsområden Åtgärdsområden (6 st) Sjöfartsverket arbetar inom ramen för maritima strategins sex åtgärdsområden på olika plan. Nedan presenteras ett antal insatser som pågår och som bidrar till både den maritima strategins specifika åtgärdsområden och till Östersjöstrategins delmål. Mål i Östersjöstrategin som berör Sjöfartsverkets verksamheter och hur vi verkar för att nå dem Sjöfartsverket driver flera verksamheter som berör andra Östersjöländer. Inom några av dem pågår eller har pågått samverkan med utländska aktörer. Inom ett par verksamhetsområden, som nämns i fortsättningen, är det möjligt att utveckla nya samverkansprojekt. För närvarande har dessa inte utvecklats, men Sjöfartsverket avser att under innevarande år klarlägga förutsättningar och möjligheter för nya samverkansprojekt samt avgöra om vi ska gå vidare med dem. De fyra delmålen om ren och säker sjöfart, bättre samarbete och bra förutsättningar för transporter samt bättre konkurrenskraft i Östersjöregionen berör vår verksamhet. Huvudsakligen bidrar Sjöfartsverket till att målen nås genom att fortsätta och utveckla pågående projekt som vi driver eller deltar i. Det finns också förslag på nya projekt. Hur vi verkar inom dem beskrivs mer detaljerat under respektive exempel på projekt, åtgärder och aktiviteter samt i avsnittet Sjöfartsverkets arbete.

4 3 (9) Mål: Rädda havsmiljön (Save the Sea) Delmål: Östersjön och dess utlopp trafikeras av en ren och säker sjöfart (Clean and safe shipping) Samarbete behövs med andra myndigheter Sjöfartsverket har i dialog med Transportstyrelsen identifierat att samarbetet behöver förstärkas kring frågor som hanteras inom HELCOM:s arbetsgrupper MARITIME, SAFE NAV och AIS EWG. Transportstyrelsen samordnar det svenska deltagandet i HELCOM och samverkan består främst av att Sjöfartsverket bidrar med sakkunskap och beredning av underlag inför möten (förutom AIS EWG där vi innehar ansvaret). Möjliga synergier med maritima strategin Åtgärdsområdet kunskap och innovation i den maritima strategin innefattar två stora områden som Sjöfartsverket prioriterar. Ansvaret för kunskap om havet faller på vår sjögeografiavdelning, som säkerställer en säker sjöfart genom modern sjömätning med högupplöst djupdata. Enligt överenskommelse i HELCOM ska samtliga ytor som trafikeras av handelssjöfarten vara modernt sjömätta Genom samverkan i maritima partnerskap eftersträvar Sjöfartsverket ökad sjömätning i såväl de mindre farlederna som i strandnära områden. Sjöfartsverket eftersträvar även uppdraget att samordna all sjömätning nationellt, vilket mappar mot inriktningen i maritima strategin att öka samverkan kring datainsamling och få ett mer långsiktigt samlat kunskapsunderlag. Under åtgärdsområdet friskt och säkert hav i den maritima strategin driver vi frågan om ett långsiktigt hållbart avgiftssystem som inkluderar ett miljöindex som ett incitament för att minska sjöfartens miljöpåverkan. Tillsammans med Kustbevakningen pågår ett arbete kring integrerad sjöövervakning, en verksamhet som hanteras av Sjöfartsverkets sjötrafikinformation (VTS-centraler). Denna åtgärd syftar främst till att minimera olyckor till sjöss, vilket bidrar till såväl säkerhet för människor som minskad risk för miljökatastrofer, men i förlängningen också förbättrar förutsättningarna för de maritima näringarna. STM Validation Project, som beskrivs nedan, bidrar både till den maritima strategins åtgärdsområde friskt och säkert hav och till Östersjöstrategins delmål ren och säker sjöfart. Pågående insatser Zero Vision Tool, ZVT, bidrar till mindre miljöpåverkan från sjöfart genom samarbete i projekt som minskar miljöpåverkan samt ökar säkerheten och energieffektiviteten för sjötransporter. Sjöfartsverket deltar i referensgruppen till ZVT och är en av över hundra organisationer i samarbetet. Teknikutveckling är en väsentlig förutsättning för att delmålet ska kunna nås. Sjöfartsverket kan medverka till utvecklingen genom att delta i referensgruppen och genom kännedom om vad som pågår och föra fram det i andra sammanhang samt försöka underlätta förverkligandet av lovande projekt.

5 4 (9) Sjöfartsverkets samtliga kärnverksamheter bidrar till att sjösäkerheten ökar eller behålls och bidrar till att delmålet nås. Flera av exemplen nedan visar pågående projekt eller möjligheter att tillsammans med andra stater i Östersjöområdet förbättra sjösäkerheten. Sea Traffic Management (STM; sjötrafikledning) är ett svar på behovet av att öka effektiviteten i sjötransporter med fokus på sjöresan från kaj-till-kaj. STM är ett koncept för processoptimering, interaktion mellan intressenter och informationsutbyte. Ett förbättrat informationsutbyte mellan sjöfartens aktörer är också en viktig möjliggörare för ökad situationsmedvetenhet och därmed också ökad sjösäkerhet. STM har redan visat på stora samhällsekonomiska och företagsekonomiska nyttor, exempelvis genom bunkerbesparingar, minskade utsläpp från sjöfarten, ökat resursutnyttjande i hamnarna samt ökad sjösäkerhet. Ambitionen är att STM ska vara infört globalt år Inom ramen för MONALISA 2.0 ( ) definierades Sea Traffic Management. Centrala delar i STM är Port CDM, där processen kring hamnanlöp och avgångar effektiviseras genom informationsdelning, gemensam lägesbild och vässade processer, ruttplanering/ruttutbyte/ruttoptimering, informationsdelning samt trafikoptimering. Ett nätverk av sammankopplade simulatorcenters i Sverige, Finland, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Italien har i MONALISA 2.0 etablerats där STM kan testas, valideras och demonstreras. Det finns stora möjligheter till att använda simulatornätverket för andra applikationer och tester, exempelvis för gränsöverskridande sjöräddningsövningar i simulatormiljö. MONALISA 2.0 har bidragit till att ta fram ett gemensamt format mellan tillverkarna av navigationsutrustning så att vi kan säkerställa en interoperabilitet i informationsutbytet mellan fartyg och mellan fartyg och land. Standarden har fastställts av internationella standardiseringsorganet IEC (International Electrotechnical Commission). STM Validation Project är förmodligen världens största e-navigationsprojekt, där konceptet ska tas från teori till praktik och valideras på 300 handelsfartyg, 13 hamnar och i 5 landcentraler i Norden och Medelhavet. Ett femtiotal partners från 13 länder deltar i projektet som har en budget på 43 miljoner euro. Målet är att validera konceptet sjötrafikledning och påbörja effekthemtagningen av nyttor till sjöfarten och dess aktörer. Sjöfartsverket leder projektet som delfinansieras till 50 % med EU-medel från CEF-programmet. FAMOS (Finalising Surveys for the Baltic Motorways of the Sea) är ett flaggskeppsprojekt som koordineras av Sjöfartsverket. Det syftar till att kartera djup på de resterande ytorna i Östersjön som används av handelssjöfarten (ungefär en fjärdedel av hela havsytan). Det är ett samarbete mellan 15 organisationer från 7 Östersjöländer (Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland och Danmark)

6 5 (9) samt associerade projektpartners i Polen. Projektet utnyttjar Baltic Sea Hydrographic Commission (en kommitté inom den internationella hydrografiska organisationen IHO) samt HELCOM som samarbetsplattform. Nyttorna med heltäckande kartering är säkrare navigering, navigering på mera bränsleeffektiva fartygsrutter och optimering av lasten med hjälp av bättre kontroll på fritt vatten under köl. Djupdata som produceras i projektet kan dessutom användas för havsmiljökartering, havsplanering och övriga områden som är beroende av ett bättre kunskapsunderlag om havet. Moderna djupdata tillgängliggörs därigenom i stora delar av Östersjön. Projektets första fas FAMOS Freja medfinansieras genom EU-medel från CEFprogrammet. En ansökan om medfinansiering för har nyligen lämnats in till Kommissionen. ADAPT (Assuring Depth of fairways for Archipelago Public Transportation) är ett projekt som utförs med stöd av EU:s regionala utvecklingsfond Interreg Central Baltic. Målet är att utveckla och implementera säkra, tidseffektiva och bränsleeffektiva rutter för transport av människor och gods i Stockholms och Ålands skärgårdar. Detta kommer att ske genom kartering av djup längs kollektivtrafikens rutter och optimering av transporter genom att dela erfarenheter av förutsättningar för vattenburen kollektivtrafik. I projektet, som pågår , samarbetar Sjöfartsverket med Stockholms Läns Landsting och Ålands landskapsregering. Förslag till nya insatser Sjöfartsverket har för avsikt att undersöka vilken potential batterihybriddrift kan ha på en isbrytare. Hybrida fartygs-framdrivningssystem med energilagring i batterier och optimerad kraftkontroll kan ge väsentliga reduktioner av emissioner, bränsleförbrukning och underhåll, samtidigt som tillgänglig kraft behålls eller förbättras. En isbrytare som vid många tillfällen har fler aktiva dieselmotorer än vad som momentant krävs för framdrivning skulle kunna ha färre dieselmotorer aktiva och lasten på dessa bli mer optimal. Belastningsprofilen för en isbrytare är varierande och samlad erfarenhet säger att lasten varierar ofta och mycket. Lasten på dieselmotorerna skulle kunna jämnas ut och bli i det närmaste konstant. I projektform avser vi att utreda den tekniska genomförbarheten, val av systemlösning, investeringar som krävs samt besparingspotentialen (miljö och driftskostnader) för stora isbrytare; i projektet på isbrytare av Atle klass. Resultatet skall användas som underlag att fatta beslut om installation skall utföras på en isbrytare för verifiering och att ge erfarenhet för framtida projekt. Sjöfartsverkets Sjömansservice: Sjösäkerhet och lägre risker för miljöpåverkan hänger bland annat samman med fartygsbesättningars välmående. Mår besättningar bra ökar chansen för att de sköter säkerheten och hanterar fartyget och den miljöpåverkan fartyg kan medföra på ett bra sätt. Sjöfolk, som verkar i Östersjöområdet, ska ha det bra i hela regionen.

7 6 (9) Sjöfartsverket har tankar om att en inventering av utbudet av sjömansservice i Östersjöländerna skulle kartlägga behovet av ett bättre utbud av sjömansservice och ligga till grund för att utvärdera om det bör inledas ett arbeta för att utveckla sjömansservicen i hela området. Kartläggningen skulle kräva ett samarbete mellan Östersjöstaterna. Sjö- och flygräddningstjänst: Statlig sjöräddningstjänst innebär räddningsinsatser när någon är eller befaras vara i sjönöd, samt för sjuktransporter från fartyg. Det statliga ansvaret innefattar kustområdet samt Vänern, Vättern och Mälaren, exklusive hamnområden. Statlig flygräddningstjänst omfattar ansvar för lokalisering av luftfartyg vid inträffat eller befarat haveri, eller då fara hotar lufttrafiken. Området är hela Sverige. När luftfartyget är lokaliserat, övergår ansvaret till Kommunal räddningstjänst eller Fjällräddningstjänst utom till havs, då detta innefattas av ett statligt ansvarar för räddningsinsatsen. Inom svensk sjö- och flygräddningstjänst är det långsiktiga målet att ha ett sammanhållet system för räddning av nödställda över land och hav. Inom systemet används samhällets samlade resurser på ett effektivt sätt med utgångspunkt från ett samverkansperspektiv inom den svenska räddningsregionen men även internationellt med grannländerna runt Östersjön. Som ett led i utvecklingen av internationell samverkan, inom den globala sjö- och flygräddningstjänsten, pågår en rad olika projekt såsom revidering av ICAO Annex 12, utveckling av nytt globalt nödsystem inom flygräddningstjänst GADSS (Global Aeronautical Distress and Safety System) och utveckling av nästa generation av nödsändare inom Cospas-Sarsat. Inom sjöräddningstjänsten pågår utvecklingsprojekt som modernisering av det maritima nödradiokommunikationssystemet GMDSS (Global maritime distress and safety system) och utveckling av Polarkoden med tillhörande resolutioner samt utveckling av ny metodik inom områden, som är otillgängliga och där det är glest med räddningsresurser, genom att uppdatera IAMSAR-manualen (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue-manual). Sverige, Estland och Finland har därutöver kommit överens om att samverka genom att utveckla ett gemensamt MRO-koncept (storskalig livräddningsaktion till havs), vilket innebär att utarbeta procedurer och beredskapsplaner länderna emellan. Delmål: Bättre samarbete (Better cooperation) och Tväraktivitet: Havsplanering (Spatial Planning Encouraging the use of maritime and land-based spatial planning in all Member States around the Baltic Sea and develop a common approach for cross-border cooperation) Samarbete behövs med andra myndigheter Framför allt behöver samarbetet med Havs- och vattenmyndigheten (HaV) öka. HaV driver det svenska genomförandet av havsplanering, havsmiljödirektivet och andra

8 7 (9) direktiv som syftar till att åstadkomma en god havsmiljö. Även Sjöfartsverkets samarbete med Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) kan förbättras genom ökad samverkan avseende insamling och förvaltning av data om havet. Myndigheterna har 2016 fått ett regeringsuppdrag, som ska redovisas 15 juni 2016, där man ska ge förslag på konkreta samverkansområden för att trygga ett långsiktigt kunskapsunderlag om havet. Sjöfartsverket deltar i arbetet med havsplanering, som är en aktivitet i Östersjöstrategins handlingsplan. Havsplaneringen är grundläggande för att identifiera intressekonflikter, vilket syftar till att kartlägga olika intressen och hur de skall prioriteras sinsemellan. Inom ramen för den internationella hydrografiska organisationen IHO finns Baltic Sea Hydrographic Commission; en kommitté som främjar tekniskt samarbete på området hydrografisk kartläggning, marin kartografi and nautisk information för hela Östersjön (10 länder). Kommitténs huvudsyfte är att koordinera produktionen av sjökort för Östersjön och att harmonisera de elektroniska sjökorten för regionen. Sjöfartsverket är enligt instruktion från regeringen ansvariga för den svenska insatsen i IHO, och detta arbete sker i samråd med Transportstyrelsen. Mål: Länka samman regionen (Connect the Region) Sjöfartsverkets verksamheter bidrar inte bara till sjösäkerheten utan också till att tillgängligheten till svenska hamnar förbättras. Den effekten bidrar i högsta grad till att Östersjöområdet länkas samman. Nedan beskrivs några verksamheter eller åtgärder som är aktuella och som ökar förutsättningarna för transporter i regionen trots att de ofta genomförs helt i svensk regi. Delmål: Goda transportvillkor i Östersjöområdet (Good transport conditions) Samarbete behövs med andra myndigheter Mälarprojektet, som beskrivs närmare nedan, delfinansieras av nationella medel som har beslutats genom den åtgärdsplanering som Trafikverket genomför. Sjöfartsverket deltar i inriktningsplaneringen och åtgärdsplaneringen genom samverkan med Trafikverket. Pågående insatser Det nya konceptet med inre vattenvägar och kustsjöfart förändrar förutsättningarna för transporter inom regionen. Sjöfartsverket deltar i ett samarbetsprojekt, med organisationer från Danmark och Norge, om närsjöfart i Öresund, Kattegatt och Skagerak, NÖKS II. I den svenska delen av projektet studeras transporter av dagligvaror mellan Göteborg och köpcentrum i Uddevalla samt Strömstad. Sjöfartsverket har nyligen av regeringen fått i uppdrag att utreda utvecklingspotentialen för kust- och inlandssjöfart, regeringsbeslut, , N2016/01639/MRT. Trafikstråket Oslo Göteborg kan exempelvis vara ett stråk där

9 8 (9) möjligheten att använda vattenvägen kan vara ett sätt att avlasta landinfrastrukturen mellan städerna. En sådan utredning av vilka farleder som lämpar sig för inlands- och kustsjöfart behövs för att kunna beskriva framtida möjligheter och föreslå åtgärder. Sjöfartsverket driver projektet Malmporten, som syftar till att höja kapaciteten och säkerheten i farleden genom Norra Kvarken in till Luleå hamn. En kapacitetshöjning i Norra Kvarken, så att fartyg med maximalt femton meters djupgående kan använda leden, gör det möjligt även för finska hamnar i Bottenviken att ta emot större fartyg. Projekt Malmporten samråder med Finland om de muddringar som rör Norra Kvarken. Farledsprojekt, som trots att de sker helt i svensk regi, är en förutsättning för internationell trafik. Därmed bidrar de till att öka tillgängligheten inom Östersjöregionen. Trenden mot allt större fartyg innebär att sjöfartens infrastruktur behöver anpassas för att behålla en fullgod säkerhet och tillgänglighet. Befintliga farleder från öppet hav genom skärgården in till Stockholm är långa och bitvis svårnavigerade för stora fartyg. En ny farled via Horsten är ett alternativ för att möta framtidens behov av en kortare och säkrare farled för de större kryssningsfartygen. Sjöfartsverket genomför Mälarprojektet, som ska öka tillgängligheten till hamnarna i Mälaren samtidigt som sjösäkerheten förbättras genom ökade säkerhetsmarginaler och förfinat navigationsstöd. Större fartyg leder till skalfördelar och därmed billigare, miljövänligare och effektivare transporter. Mål: Öka välståndet (Increase Prosperity) Delmål: Bättre konkurrenskraft i Östersjöregionen (Improved global competitiveness of the Baltic Sea region) Möjliga synergier med maritima strategin Åtgärdsområdet kunskap och innovation i den maritima strategin omfattar bland annat att Sjöfartsverket i dialog med sjöfartsklustret har tagit fram sju strategiska innovationsportföljer, som har direkt koppling till stärkt konkurrenskraft för näringen och som utgår från de transport- och miljöpolitiska målen. Portföljerna underlättar identifiering av insatser för samarbeten inom forskning, utveckling, innovation och demonstration, inom såväl maritima strategin som Östersjöstrategin. Åtgärdsområdet funktionella regelverk och processer i den maritima strategin fokuserar på insatser för att utveckla och förenkla tillämpningen av regelverk för näringen. Sjöfartsverket driver ett arbete kring att utveckla differentierade avgifter för minskad miljöbelastning i form av en klassificering av fartyg enligt ett miljöindex. I senast nämna åtgärdsområde passar också arbetet med att implementera en portal för fartygsrapportering för fartyg, som har sin grund i ett EU-direktiv, och som Sjöfartsverket enligt instruktion från regeringen är förvaltningsansvarig för. Syftet är att förenkla och underlätta för sjöfartsnäringen. Effektiviseringen ligger i att den rapportering som tidigare lämnats via olika rutiner till Sjöfartsverket,

10 9 (9) Kustbevakningen, Tullverket och Transportstyrelsen nu skickas elektroniskt till en portal som distribuerar informationen till berörd myndighet. Även Göteborgs Hamn har integrerat sitt anmälningssystem med portalen och flera hamnar har visat intresse för att ansluta sig till systemet. Sjöfartsverkets medverkan till ökad konkurrenskraft Utvecklingen går snabbt. Kraven höjs. På effektivitet, säkerhet och miljöanpassning. Och eftersom sjöfarten är en livsnerv i det globala systemet för produktion och handel är det naturligt att vi på Sjöfartsverket är med och driver utvecklingen. Det gör vi på flera olika sätt, och vi utgår från ett hållbart synsätt på människa, miljö och affärsmässighet. Hela 90% av alla varor och råvaror går via sjövägen till och från Sverige. Det finns nämligen inget annat transportslag som klarar av de gigantiska volymerna på ett mer effektivt och hållbart sätt. Det är här Sjöfartsverket har sin kärnverksamhet. Vi tillhandahåller och utvecklar säkra, miljövänliga och effektiva sjövägar med service dygnet runt. Dessutom erbjuder vi tjänster som gör skillnad även för näringslivet, privatpersoner och samhället i stort. Våra viktigaste kunder är skeppsmäklare, redare och varuägare, följda av hamnar och kommuner. Men andra kundrelationer ökar snabbt. Här finns också näringsliv, organisationer, turister, båtliv, logistikföretag och aktörer inom andra trafikslag, samt andra myndigheter, organisationer och nationer. Sjöfartsverket kan underlätta affärsutveckling och innovation på många olika sätt. Vår dagliga utmaning handlar om att upprätthålla sjövägarna för en säker och tillgänglig sjöfart, vilket ska bidra till näringslivets konkurrenskraft samtidigt som vi värnar om liv och verkar för minskad klimat- och miljöpåverkan inom vårt verksamhetsområde. Från att utveckla kanalturismen till att lägga grunden för framtidens hållbara och effektiva transportsystem. Och för varuägarna, det vill säga företagen som transporterar sina varor på sjön, är vi både bollplank och utvecklingspartner. I vår strävan att bidra till affärsnytta för kunderna söker vi nya former av partnerskap med industriföretagen i Sverige. Genom större förståelse för varuägarnas utmaningar kan vi utforma våra tjänster så att de skapar värde för företagen. Ett sådant exempel är isbrytarverksamheten, där vi lyssnat på industrins behov och gjort nödvändiga förändringar i servicen för att säkerställa tillgängligheten till sjövägarna vintertid. Genom det maritima partnerskap som byggts upp inom ramen för MONALISAprogrammet har Sverige utvecklat världsledande kompetens inom e-navigation och Sea Traffic Management. Detta skapar förutsättningar för utveckling av kunskapsföretag, ökad export av tjänster och kunskapsintensiva produkter samt nya kvalificerade arbetstillfällen. Sjöfartsverket bidrar genom detta också till regeringens exportstrategi.

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs

ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs ZERO VISION TOOL ZVT REF JIPs 12-10-30 JIP Svenska Skeppshypoteks illustration av hur respektive Joint Industry Project (JIP) organiseras.. ställde sig Sveriges Redareförening (SRF), som första redareförening

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF)

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm Samt: n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Göteborg 2016-03-11 Remissvar: Inriktningsunderlag inför

Läs mer

GEMENSAMT REGERINGSMÖTE

GEMENSAMT REGERINGSMÖTE GEMENSAMT REGERINGSMÖTE MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES OCH REPUBLIKEN FINLANDS REGERINGAR i Tavastehus den 14 maj, 2009 1 Gemensamt regeringsmöte mellan Konungariket Sveriges och Republiken Finlands regeringar

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

Forskningsstrategi 2015 2017

Forskningsstrategi 2015 2017 Forskningsstrategi 2015 2017 Sveriges Redareförening antog våren 2006 en Forskningspolicy som anger inom vilka områden som föreningen anser att framtida resurser måste satsas för att säkra den svenska

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 Sektorprogram: Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 ANP 2007: 760 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2007

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006 Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006 rapportering av sektorsansvaret 2006 INNEHÅLL 1 Bakgrund 3 2 Nuteks sektorsansvar 4 - Omfattning och ambitionsnivå 3 Nuteks rapportering

Läs mer

ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön

ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön ÅRE vision 2020 ÅRE vision 2020 är en modell för utvecklingen av destination ÅRE. Visionen har tagits fram i samverkan mellan många intressenter i näringslivet och kommunen.

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Kortfattad information om EU-finansiering för projekt med anknytning till närsjöfart och sjömotorvägar

Kortfattad information om EU-finansiering för projekt med anknytning till närsjöfart och sjömotorvägar 1 (8) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Dnr: Magnus Sundström, 011-19 12 71 Kortfattad information om EU-finansiering för projekt med anknytning till närsjöfart och sjömotorvägar Bakgrund

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Kommittédirektiv En nationell miljömålssamordnare för näringslivet Dir. 2014:105 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell miljömålssamordnare

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl

Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Mineralstrategin vad har hänt? Mineralforum 28 april 2014 Joanna Lindahl Sveriges mineralstrategi Fem strategiska områden och 19 identifierade åtgärder idag pågår arbete med 14 av dem 1 En gruv- och mineralnäring

Läs mer

Östersjöns motorvägar. Skrivelse från Mats Rosén (kd) och Björn Nyström (kd) Olle Zetterberg Monica Hildingson

Östersjöns motorvägar. Skrivelse från Mats Rosén (kd) och Björn Nyström (kd) Olle Zetterberg Monica Hildingson GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-04-22 Christer Lundin Strategisk trafikplanering Tel.: 508 263 71 christer.lundin@gfk.stockholm.se 2003-04-01+ Dnr 02-335-2246:1 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket. Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011

Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket. Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011 Genomförande av ITS Handlingsplan Sjöfartsverket Myndighetsmöte Arlanda Sky City 28 mars 2011 Moderna och säkra sjövägar Service dygnet runt Framtidens sjöfart Marin ITS Tillämpningar för: e-navigation,

Läs mer

Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen

Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen Version av den 19 november 2012 1 (5) Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen 1. Allmänt Inom sjöräddningstjänsten strävar man efter riksomfattande handlingsmodeller som ska beaktas i regionala

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Lina Petersson Sakkunnig miljö Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017.

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. 2015-01-28 PM Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. Bakgrund Med Sveriges längsta kuststräcka är det självklart att Östersjöns status och havet som kontaktväg betytt och betyder

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Energistrategi. Älvkarleby kommun

Energistrategi. Älvkarleby kommun Energistrategi Älvkarleby kommun Innehåll Energistrategi... 0 Inledning... 2 Syfte... 3 Fokusområden... 3 Mål... 3 Handlingsplan... 4 Kommunens personbilar ska år 2020 bestå av enbart miljöklassade bilar...

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND Fastställd av regionfullmäktige 2014-06-16, 98. Syftet med Region Gotlands internationella strategi är att vara ett verktyg för förtroendevalda och anställda inom regionen samt att fungera som stöd och

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM17. Meddelande om en öppen utbildning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM17. Meddelande om en öppen utbildning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om en öppen utbildning Utbildningsdepartementet 2013-10-30 Dokumentbeteckning KOM (2013) 654 Meddelande från Kommissionen till Europaparlamentet, Rådet, Europeiska

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s Ostersjöstrategi

Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s Ostersjöstrategi (tsjöfartsverket 2013-01-23 13-03945-2 Reidar Grundström, 010 478 4906 2011 57691RT Näringsdepartementet n.registrator~regeringskansiiet.se Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 14 november 2014 (OR. en) 15160/14 NOT från: till: Föreg. dok. nr: Rådets generalsekretariat TOUR 22 IND 321 COMPET 607 POLMAR 27 ENV 883 EMPL 150 EDUC 318 CULT 125

Läs mer

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt.

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt. Ansökan om UMTS-tillstånd Sid 4 (122) Europolitans programförklaring 1. UMTS till alla En starkt bidragande orsak till Sveriges framgång inom IT och telekom är den breda användningen i samhället. Europolitan

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 (13) Datum 2012-01-26 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utvecklingsområde: Fordon och Förare 1 februari 2012 Transportstyrelsen Transportregisteravdelningen 701 88 Örebro Besöksadress Tunnlandsgatan

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Juni 2012 Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Kustbevakningen arbetar för en hållbar havsmiljö och ökad säkerhet till sjöss. Vi finns längs med hela Sveriges kust, där vi räddar, hjälper och övervakar dygnet

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Forum Östersjön HELCOM 130629

Forum Östersjön HELCOM 130629 Forum Östersjön HELCOM 130629 Stefan Berggren - enhetschef M-deps Naturmiljöenhet stefan.berggren@regeringskansliet.se Ministermöte i Köpenhamn Ministermöte 3 oktober 2013 (var 3:e år) Baltic sea action

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50 Miljödepartementet Naturmiljöenheten 103 33 STOCKHOLM Datum: 2014-11-27 Vår referens: 2014/1626/10.1 Er referens: M2014/1595/Nm m.registrator@regeringskansliet.se charlotta.sorqvist@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

Redovisning av uppdrag rörande tillgänglighet inom sjöfarten

Redovisning av uppdrag rörande tillgänglighet inom sjöfarten 1 (1) Generaldirektören Handläggare direkttelefon Datum Vår beteckning 2001-01-10 0403-0102005 Ert datum Er beteckning Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Redovisning av uppdrag rörande tillgänglighet

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Regional tillväxtpolitik allas ansvar?

Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Anna Olofsson, Enheten för Regional tillväxt, Från regionalpolitik till en regional tillväxtpolitik 1995 - Regionalpolitikens mål: att skapa förutsättningar för hållbar

Läs mer

Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket

Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket 1 (8) PM Sjöfartspolitiska enheten Handläggare, direkttelefon Thomas Ljungström, +46104784896 : Förslag till ny avgiftsmodell för Sjöfartsverket Förslaget i korthet: - Att Sjöfartsverket går vidare med

Läs mer

Utredningen om järnvägens organisation

Utredningen om järnvägens organisation 1 Utredningen om järnvägens organisation Gunnar Alexandersson Särskild utredare Presentation av slutbetänkande 16 december 2015 2 En utredning i två steg 1. En nulägesbeskrivning av järnvägens organisation

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för regional utveckling 2009 2008/0013(COD) 6.6.2008 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för regional utveckling till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Läs mer

ITS I SJÖFARTSVERKETS TJÄNST

ITS I SJÖFARTSVERKETS TJÄNST ITS I SJÖFARTSVERKETS TJÄNST Säker sjöfart på ett hav av möjligheter! ITS-applikationer är viktiga verktyg inom alla verkets kärnområden. Tekniska landvinningar skapar löpande möjligheter att effektivisera

Läs mer

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Inriktning Grunden i Södertälje kommuns internationella arbete är denna policy som är antagen av kommunfullmäktige. Internationella policyn anger de

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket Miljödepartementet 2015-09-02 Dokumentbeteckning KOM (2015) 337 slutlig Förslag till

Läs mer

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM Statsrådet har i dag fattat följande principbeslut: 1. Behovet av och möjligheterna till en ny trafikpolitik Trafikpolitiken

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 20 juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 20 juni 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 10172/1/16 REV 1 Ärende:

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014

HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014 HAV 2014 Örnsköldsvik 22-23 september 2014 BLÅ EKONOMI OCH BLÅ TILLVÄXT Johan Magnusson Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för havsfrågor och fiske Bakgrund Finansiell och ekonomisk kris Utmaningar

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten Den emissionsfria och hållbara sjöfarten hur kan sjöfartsforskningen bidra? Monica Lundh Sjöingenjör, PhD Biträdande föreståndare Lighthouse 2.0 Agenda Lite allmänt resonemang kring sjöfarten Vilka utmaningar

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer