Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP"

Transkript

1 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP Per Östlund Dick Orrmyr

2 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Två aktiviteter 1. Sambruks höstmöte 2. Workshop i Stockholm i januari

3 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Mål Att ha formulerat ett konkret projektförslag, som syftar till att ta fram ett komponentbibliotek för att snabbt kunna realisera en öppen ITmiljö enligt ÖTP.

4 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Bakgrundsbeskrivning Med de specifikationer och kravmallar som nu finns sammanställda i Sambruks Öppen Teknisk Plattform ÖTP, version 2.0, har kommunen ett synnerligen värdefullt hjälpmedel, som väsentligt höjer effektivitet, snabbhet och kvalitet vid anskaffning av nya IT-lösningar. Dock finns i dagsläget inga färdiga, konkreta lösningar, som följer de riktlinjer som beskrivs i ÖTP. I den IT-strategiska workshopen under Sambruks vårmöte 2008, genererades ett stort antal idéer för att främja det fortsatta arbetet med att realisera kostnadseffektiva, säkra IT-lösningar, för bästa möjliga samhällsnytta. Inom området Framtid/utveckling föreslogs bland annat satsning på en Nationell agenda för IT-utveckling i Sverige, samt Mer standardisering. Syfte: Mot bakgrund av den ovan beskrivna bristen på standardkomponenter och idéer från föregående konferens, syftar denna workshop till diskutera förutsättningar för att ta fram ett beslutsunderlag som på ett pedagogiskt sätt beskriver möjligheter och utmaningar vid etablering av en öppen, komponentbaserad IT-miljö, med utgångspunkt i ÖTPspecifikationerna. Med resultatet av dessa diskussioner bör även förutsättningarna för genomförande av projekt kunna konkretiseras, för att definiera vilka dessa komponenter skulle vara.

5 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Frågeställningar Finns det behov av en kommungemensam teknisk plattform, enligt ÖTP, för att drifta e-tjänster? Vilka är de reella/mätbara nyttoeffekterna av en sådan plattform? Vilka är de tänkbara och/eller nödvändiga komponenterna i en sådan teknisk plattform? Vad är viktiga kriterier för dessa komponenter och hur ska de kunna kombineras? Hur ska man samverka kring komponenterna, certifiera produkter, sätta standards för innehåll, gränssnitt, utveckla nya? Vilka andra behov finns för en motsvarande teknisk plattform? Vilka komponenter kan man inom ramen för Sambruk samverka kring? Hur kan/bör vi gå vidare kring en förstudie och projekt?

6 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Behörigehtskontrollsystem Identitet Certifikat server Portalplattform Integrationsmotor / ESB Profil och rollstyrning med Metakatalog E-legitimation Infratjänst Behörighets kontroll E-tjänst a E-tjänst b E-tjänst c E-tjänst d Identitet Kvalitetssäkring av personuppgift E-tjänst x Skatteverket Navet

7 Om KlusterE Olika delprojekt E1 E-validering och kompetensutveckling E2 E-tjänster KAP E3/E4 Individanpassad tjänstekatalog Äldre Tidplan Finansieras av EU mål 2 Norra Mellansverige Region Gävleborg, Sandvikens kommun Projektpartners från 9 kommuner i Gävleborg + Dalarna Organisationer och företag

8 Användarcentrering Karin Eriksson, 82 år, partner Beskrivning Bor med sin man i Sandviken Har två barn som bor i Göteborg Tar hand om mycket själva. Brukaren något dement. Bara trygghetslarm från hemtjänsten Lite kontakt med hemtjänst idag. Har ingen dator hemma. Låg teknikvana. Användningssituation Kommunikationen med de olika intressenterna sker till viss del hemifrån. Idag via telefon och brev. På sikt kan TVn bli ett kommunikationsmedel. Mål med användningen Enklare att få allmän information från kommunen om hemtjänsten. Snabbare kontakt med distriktssköterska och läkare om t.ex. medicinering, tidbokning, diskutera boende med hemtjänsten, Enkelt få information om vad som händer på anhörigcenter, försäkringsfrågor, fonder, etc. Björn Tomberg, 55 år, barn Beskrivning Bor i Sandviken. Ensamstående med utflugna barn. Jobbar heltid. Brukaren bor hemma. Relativt pigg. Brukaren har trygghetslarm och städ och tvätt från hemtjänsten. Björn har viss teknikvana. Hjälper till med inköp och en del övriga praktiska göromål. Skjutsar henne, sjukhusbesök, etc. Användningssituation Har en dator med modem som han använder ibland. Har en mobiltelefon och digital TV. Mål med användningen Vill snabbt veta från personalen om något allvarligare har hänt. Vill få information från hemtjänst om de har varit hos mamman och om det var något speciellt när dom var där, t.ex. det är slut på tvättmedel. Bättre information från distriktssköterska, läkare och arbetsterapeut om t.ex. medicinering, tidbokning. Information om aktiviteter som kan vara intressanta för mamman, anhörigcenter, etc Få fram information om mammans hälsotillstånd. Kontakt med andra anhöriga. Ester Klingvall, 88 år Beskrivning Bor själv i Sandviken Rullstolsburen. Amputerat ena benet. Ej dement. Mycket hjälpinsatser + larm från hemtjänst och stöd från ledsagartjänst (t.ex. röda korset). Ofta kontakt med sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Låg teknikvana. Användningssituation Ingen dator hemma. Använder telefonen ofta. Har en digital TV. Mål med användningen Vill känna trygghet i hemmet. Vill snabbt kunna få kontakt med t.ex. hemtjänst vid behov. Vill ha mer kontakt med släkt och vänner.

9 Webb-, Portal och säkerhetsplattform, framtid

10 Webb-, Portal och säkerhetsplattform, framtid

11 KlusterE, följer det ÖTP? Portal / Webb TimeCare MagnaCura Behörighet / Säkerhet Identitet / Metakatalog Behörighet / Säkerhet Integrations- Motor / ESB Procapita E-legitimation / Infratjänst Raindance Kommunen Landstinget

12 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Behörigehtskontrollsystem Identitet Certifikat server Portalplattform Integrationsmotor / ESB Profil och rollstyrning med Metakatalog E-legitimation Infratjänst Kvalitetssäkring av personuppgift Skatteverket Navet

13 Mule som ESB / Integrationsmotor Vad är Mule? Integrationsplattform / ESB Enterprise Service bus Öppen källkod i Community Edition Finns som Enterprise version med bl.a. kvalitetssäkrad kod, support, utökat stöd för förvaltning och verksamhetsflöden Över 1 miljon nedladdningar Över 2000 av Mulesource kända implementationer, var av 7 av Fortune 50 Rekommendation från Dataföreningen

14 Mule

15 Kvalitetssäkring av personuppgifter Nätverket PPN

16

17 Kvalitetssäkring av personuppgifter

18

19

20 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Exempel på scenario Microsoft SiteVision EPIserv BKS IAG NECS/PointSharp PortWise / MG MobilityGuard/PW CMS/Portal MOSS SiteVision EPIserv Identitet ILM NIDM / ILM ILM / NIDM Integration / ESB BizzTalk Mule / TEIS? TEIS? / Mule Frågor och diskussion!

21 Workshop i Stockholm i januari Mål: Att ha formulerat ett konkret projektförslag, som syftar till att ta fram ett komponentbibliotek för att snabbt kunna realisera en öppen ITmiljö enligt ÖTP.

22 Workshop i Stockholm i januari Bakgrundsbeskrivning Med de specifikationer och kravmallar som nu finns sammanställda i Sambruks Öppen Teknisk Plattform ÖTP, version 2.0, har kommunen ett synnerligen värdefullt hjälpmedel, som väsentligt höjer effektivitet, snabbhet och kvalitet vid anskaffning av nya IT-lösningar. Dock finns i dagsläget inga färdiga, konkreta lösningar, som följer de riktlinjer som beskrivs i ÖTP. I den IT-strategiska workshopen under Sambruks vårmöte 2008, genererades ett stort antal idéer för att främja det fortsatta arbetet med att realisera kostnadseffektiva, säkra IT-lösningar, för bästa möjliga samhällsnytta. Inom området Framtid/utveckling föreslogs bland annat satsning på en Nationell agenda för IT-utveckling i Sverige, samt Mer standardisering. Syfte: Mot bakgrund av den ovan beskrivna bristen på standardkomponenter och idéer från föregående konferens, syftar denna workshop till diskutera förutsättningar för att ta fram ett beslutsunderlag som på ett pedagogiskt sätt beskriver möjligheter och utmaningar vid etablering av en öppen, komponentbaserad IT-miljö, med utgångspunkt i ÖTPspecifikationerna. Med resultatet av dessa diskussioner bör även förutsättningarna för genomförande av projekt kunna konkretiseras, för att definiera vilka dessa komponenter skulle vara.

23 Workshop i Stockholm i januari Frågeställningar Finns det behov av en kommungemensam teknisk plattform, enligt ÖTP, för att drifta e-tjänster? Vilka är de reella/mätbara nyttoeffekterna av en sådan plattform? Vilka är de tänkbara och/eller nödvändiga komponenterna i en sådan teknisk plattform? Vad är viktiga kriterier för dessa komponenter och hur ska de kunna kombineras? Hur ska man samverka kring komponenterna, certifiera produkter, sätta standards för innehåll, gränssnitt, utveckla nya? Vilka andra behov finns för en motsvarande teknisk plattform? Vilka komponenter kan man inom ramen för Sambruk samverka kring? Hur kan/bör vi gå vidare kring en förstudie och projekt?

24 Workshop i Stockholm i Januari Inledning: Lösningar, möjligheter och utmaningar kring teknisk plattform för ÖTP, Janne Dicander och Pulsen Gruppdiskussioner workshopledare, Pulsen Möjligheter och utmaningar med kommungemensam teknisk plattform Vilka är komponenterna i en teknisk plattform, lösningsmässigt och produkmässigt? Vilka etjänster finns det behov av att hantera? Vilka andra behov finns för en motsvarande teknisk plattform, ex. internt, samordnad vårdplanering, etc? (öppenhet mellan komponenter) Genomgång och sammanställning av ovanstående diskussioner ALLA Gruppdiskussion Vad finns det förutsättningar för och intresse att samverka kring dessa frågeställningar? Hur skulle ett projekt kunna definieras och drivas, enligt ovan? Sammanfattning och förslag till fortsatt arbete - Hur går vi vidare?

25 Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP FRÅGOR? Per Östlund Dick Orrmyr

Sambruk, ÖTP workshop komponentbibliotek. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP. Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.

Sambruk, ÖTP workshop komponentbibliotek. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP. Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen. Komponentbaserad IT-miljö för etjänster enligt Sambruks ÖTP Dick Orrmyr dick.orrmyr@pulsen.se Komponentbaserad IT-miljö för etjänster Mål Att ha formulerat ett konkret projektförslag, som syftar till att

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: 1 (6) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE I projektet e-adept samverkar Stockholms stad med bland annat Post- och telestyrelsen, Vägverket, Banverket, Vinnova och ett antal leverantörsföretag.

Läs mer

Anslutning till Mina meddelanden

Anslutning till Mina meddelanden SERIE: UPPHANDLING OCH UTVECKLING AV IT-STÖD Anslutning till Mina meddelanden KRAV FÖR ANSLUTNING AV IT-STÖD TILL MINA MEDDELANDEN Anslutning till Mina meddelanden 1 Förord Med tjänsten Mina meddelanden

Läs mer

Vad händer efter min sjukhusvistelse?

Vad händer efter min sjukhusvistelse? Vad händer efter min sjukhusvistelse? När din läkare bedömer att du inte längre behöver sjukhusvård är målsättningen att du ska återvända hem till din bostad. Kommunens personal ger dig den hjälp i hemmet

Läs mer

SUS Lathund Kategorisering av insatser FINSAM och Tvåpartsfinsam

SUS Lathund Kategorisering av insatser FINSAM och Tvåpartsfinsam SUS Kategorisering av insatser FINSAM och Tvåpartsfinsam Innehåll 1 KATEGORISERING AV INSATSER... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 KATEGORISERING AV INSATSER... 3 1.3 VAL AV MÄTNINGSMETOD... 3 2 FINSAM... 4 2.1 INRIKTNING

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Portaltänk i Sandviken KommITs 24 november 2004

Portaltänk i Sandviken KommITs 24 november 2004 Portaltänk i Sandviken KommITs 24 november 2004 Lars Flintberg IT strateg Odd Westby Informationschef Jan Enerhall IT chef Uppdraget Göra något som vi inte vet var det är tillsammans med några som aldrig

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

F R Å G O R & S VA R. Open eplatform v2-2015-10-28. SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner

F R Å G O R & S VA R. Open eplatform v2-2015-10-28. SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner F R Å G O R & S VA R Open eplatform v2-2015-10-28 SKAPAD AV: Hillar Loor, Senior Partner - 2 (12) - UTSKRIFT: 2015/10/28 Innehållsförteckning 1 Frågor om Open eplatform... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Vad är

Läs mer

Ale kommun Arkitektdokument

Ale kommun Arkitektdokument Ale kommun Arkitektdokument 2013-02-25 Version 1 Revison B Versionshantering Obs Dokumentet bör revideras minst en gång per år. Datum Version Beskrivning Ändrat av 2012-09-03 1 JA 2013-02-25 1B Uppdaterade

Läs mer

Svar på skrivelse om yrkesintroduktionsanställningar

Svar på skrivelse om yrkesintroduktionsanställningar Arbetsmarknadsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elizabeth Castañeda Lindahl Telefon: 08-508 35 569 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 10 Svar på skrivelse

Läs mer

KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006

KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006 KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006 Enkäten 57 lämnade svar! Utan påminnelse. 82% hade chefsbefattning. Ett ovärderligt underlag för styrelsens framtida planering!! Kontaktytor mot

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Inledning Nattpatrullen består i nuläget av 12 anställda. Det åtgår 10,4 årsarbetare för att täcka 50 timmar per natt sju dagar i veckan samt arbetsplatsträff

Läs mer

Regional IT-samverkan i Östergötland

Regional IT-samverkan i Östergötland Regional IT-samverkan i Östergötland Seminarium 6:1 Föreläsare Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Regional IT-samverkan i Östergötland Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Vad är IT-e? Ett samarbetsnätverk

Läs mer

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap?

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Projektanordnare: Bibliotek, bildning och media, Kultur Skåne 232100-0255 Projektledare: Karin Ohrt och Ann Lundborg, Bibliotek,

Läs mer

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar.

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt om Business Model You... 3 Varför en personlig affärsplan?... 3 Två viktiga

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010 Dnr: 750/2010-019 2010-02-08 Sid: 1 / 12 Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets ledningssystem för miljö- och hållbar utveckling Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Läs mer

Verksamhetsråd november 2015. Enheten för IT och ehälsa

Verksamhetsråd november 2015. Enheten för IT och ehälsa Verksamhetsråd november 2015 Enheten för IT och ehälsa Agenda Projekt Maivor Projekt digitala trygghetslarm Treservainformation Återkoppling ICF Projekt Maivor Mobila arbetssätt i vård och omsorg Digital

Läs mer

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop!

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Förväntningar inför dagarna (från måndagen) o Inblick i framtidens äldreboende, mänskliga tekniska lösningar o Framtidssäkring beslut idag morgondagens

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Offertunderlag Webbportal NILS

Offertunderlag Webbportal NILS Offertunderlag Webbportal NILS Version: 0.2 Distributionslista Namn Befattning Enhet Saskia Sandring Åsa Eriksson SLU SLU Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av uppdrag... 4 1.1 NILS-programmet... 4

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Avropsförfrågan från ramavtal

Avropsförfrågan från ramavtal Förfrågningsunderlag 2013-09-26 Upphandlande organisation Upphandling Jordbruksverket Avrop, Gemensamt Kursadministrationssystem (Ramavtal: "e-förvaltningsstödjande tjänster 2010", dnr: 93-69-09) Kjell

Läs mer

Projektdirektiv. Journal- och läkemedelstjänster. för invånare och vårdpersonal. Direktiv Projekt Journal- och läkemedelstjänster 2014-05-20.

Projektdirektiv. Journal- och läkemedelstjänster. för invånare och vårdpersonal. Direktiv Projekt Journal- och läkemedelstjänster 2014-05-20. Projektdirektiv Journal- och läkemedelstjänster för invånare och vårdpersonal Inera mall Projektdirektiv v2.0 2012-10-10 Sid 1/6 1. Namn. 2. Bakgrund och syfte 2.1 Bakgrund Handlingsplan 2013 2018 (Landstings,

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Upphandling framtidens vårdinformationsstöd

Upphandling framtidens vårdinformationsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Christer Blomstrand Staben för ehälsa +4616103630 2015-12-28 LS-LED15-1795-1 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott

Läs mer

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Sammanfattning Studier visar att en av fem vuxna är anhörig till någon med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, demens, missbruk eller annan långvarig

Läs mer

Utbildning sociala investeringar

Utbildning sociala investeringar Utbildning sociala investeringar Clarion Skanstull 27 november 2015 w w w. u p p d r a g p s y k i s k h ä l s a. s e Program 08.30-9.00 Kaffe och gruppindelning/bordsplacering 09.00-09.10 Introduktion

Läs mer

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09 Projektdirektiv Uppdrag på toppen av sin 2015-10-09 Projektdirektiv Datum 2015-10-09 Dnr 2015/0293 Version 4.0 Projektnamn: Uppdrag på toppen av sin Projektägare: Jonas Kullberg, Rosa Nilsson,. Checklista

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 till lokal överenskommelse mellan Eskilstuna Kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna Verksamhet i samverkan Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna har identifierat samverkansområden

Läs mer

Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning

Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning Workshop i samband med SLU- Foma:s konferens Smartare miljöanalysmetoder Ultuna, 2014-11- 18 Sammanställda minnesanteckningar från gruppdiskussioner

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (6) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

Styrelsen för Föreningen Sambruk

Styrelsen för Föreningen Sambruk PROTOKOLL 2012-09-19 1(6) Utfärdare Lotta Ruderfors, 0705-717747 lotta.ruderfors@sambruk.se Styrelsen för Föreningen Sambruk Tid 2012-09-19 10.00 15.00 Plats SKL, Hornsgatan 20 Deltog Ulf Bingsgård Trelleborg

Läs mer

Introduktion till VITS-bokens tekniska arkitektur

Introduktion till VITS-bokens tekniska arkitektur Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 www.cehis.se info@cehis.se Introduktion till VITS-bokens tekniska arkitektur Center för ehälsa i samverkan koordinerar landstingens

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga 2 Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga I dagens samhälle bygger mycket på kommunikation. Det gäller såväl arbete och utbildning

Läs mer

Mina Meddelanden - Risk- och Sårbarhetsanalys för anslutande kommuner

Mina Meddelanden - Risk- och Sårbarhetsanalys för anslutande kommuner Sida 1 (17) 2014-06-26 Mina Meddelanden - Risk- och Sårbarhetsanalys för anslutande kommuner Kornhamnstorg 61 SE-111 27 Stockholm Sweden Telefon: +46 (0)8 791 92 00 Telefon: +46 (0)8 791 95 00 www.certezza.net

Läs mer

Mobilitet- Mobil standardterminal, PIM, mobilapplikation samt Campuskarta. Ett delprojekt under IT-strategiska insatser 2010-2011

Mobilitet- Mobil standardterminal, PIM, mobilapplikation samt Campuskarta. Ett delprojekt under IT-strategiska insatser 2010-2011 Dokumenttyp plan Sid 1 Mobilitet- Mobil standardterminal, PIM, mobilapplikation samt Campuskarta. Ett delprojekt under IT-strategiska insatser 2010-2011 webbadress www.it.umu.se/projekt/mobilitet_pplan.pdf

Läs mer

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results.

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. IT SÄKERHET Datum 2012-06-18 Från Jesper Balman Gravgaard Översättning Åsa Karlsson 1. Inledning Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. Datum 2012-06-18

Läs mer

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-03-17 SN-2014/76 Socialnämnden Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Skolutveckling med moderna lärverktyg

Skolutveckling med moderna lärverktyg Diarienr. 2011/192-611 Datum 17 augusti 2011 Handlingstyp 1(2) Tjänsteskrivelse Expediering till: Barn- och utbildningsnämnden Bilaga: Projekt Skolutveckling med tidsenliga digitala lärverktyg Skolutveckling

Läs mer

Gemensam IT-nämnd för Värmland

Gemensam IT-nämnd för Värmland Innehåll Gemensam IT-nämnd Gemensam e-plattform -Utvecklingsprojekt -Stödprojekt Resultat Kommande utveckling Demo - Funktion för Framtidens emedborgare. Gemensam IT-nämnd för Värmland Syfte Skapa nya

Läs mer

En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp.

En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp. DELPROJEKT FÖR ÄLDRE MED KOMPLEXA VÅRD- OCH OMSORGSBEHOV En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp. BAKGRUND Rehabilitering/Vardagsrehabilitering

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Välkomna till Härryda kommun.

Välkomna till Härryda kommun. Välkomna till Härryda kommun. Internet: hk pub-open 09.00-09.30!! Registrering och kaffe Program för dagen 9.30-10.00!! Härryda kommun välkomnar. 10.00-10.30!! Härryda kommuns IT-funktion visar den bakomliggande

Läs mer

Tryggare boende när sensorer och e-tillsyn kompletterar mänsklig hand

Tryggare boende när sensorer och e-tillsyn kompletterar mänsklig hand Tryggare boende när sensorer och e-tillsyn kompletterar mänsklig hand Sammanfattning Alvesta kommun testar digital tillsyn vid ett av sina äldreboenden. I lösningen ingår kameror och sensorer för att titta

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Kjell Monéus 2014-02-13 1 (3) Utvecklingsledare ehälsa 073-950 60 23 Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Bakgrund Som ett led

Läs mer

Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest

Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest Samarrbetsförslag Version 1.1 1(6) Utfärdare Claes-Olof Olsson Ert datum Er referens Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest Företag: Accolm AB Parter: Föreningen Sambruk + fem utvalda/frivilliga

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Hjälpmedelsinstitutet. Ett nationellt kunskapscentrum

Hjälpmedelsinstitutet. Ett nationellt kunskapscentrum Hjälpmedelsinstitutet Ett nationellt kunskapscentrum Vår kunskap bidrar till ett bättre samhälle för människor med funktionsnedsättning. Vi på Hjälpmedelsinstitutet är med och bygger ett samhälle där alla

Läs mer

Mobil tjänst för föräldrastöd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

Mobil tjänst för föräldrastöd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Mobil tjänst för föräldrastöd TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: 1 (8) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE I projektet e-adept samverkar staden med bland annat Post- och telestyrelsen, Vägverket, Banverket, Vinnova

Läs mer

24-timmarsmyndigheten

24-timmarsmyndigheten Sambruksplattform 24-timmarsmyndigheten Öppenhet medborgare och företagare skall ha möjlighet till insyn i hur ett ärende handläggs. Service alla ska få lika hög kvalitet i handläggningen och service,

Läs mer

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus Närvarande: Representanter för Branschrådet Vård i Sörmland respektive Branschrådet Vård i Västmanland, enligt lista. Ordförande

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-06-26 201 Bredbandsstrategi för. Dnr KS 2012-49 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Ansökan om bidrag till Frivilligcentral

Ansökan om bidrag till Frivilligcentral TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:157-805 2016-03-16 1/3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag till Frivilligcentral Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Beslut Diarienr 1 (8) 2016-03-18 2671-2014 Pensionsmyndigheten Box 38 190 100 64 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Datainspektionens

Läs mer

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer. Arbetsområdet Växthuset Syfte Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion identifiera

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) 1 (6) Dnr AD 1120/2015 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) (dnr Ju2015/3364/L6) Inledning Bolagsverket

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23

Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23 Stockholm 2014-10-27 Remissvar: Rätt information på rätt plats i rätt SOU 2014:23 Svenska Psykiatriska Fo reningen, SPF, tackar fo r mo jligheten att yttra oss o ver rubricerade remiss. Sammanhållen journal

Läs mer

Attraktiva fritidshem

Attraktiva fritidshem Kvalitetshöjande insikter och inspirerande praktikfall Attraktiva fritidshem Höjd status och samverkan med pedagogik och barnen i fokus Pedagogisk samverkan mellan skola, förskola och fritids så lyckas

Läs mer

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentationen utgår från ESF samordnarnas anteckningar och är redigerade för att få liknande form. Syftet med dokumentationen är att andra snabbt ska

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Upphandlingsavdelningen Sid 1(9) KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Område 1 Område 2 Område 3 Strategisk kommunikations- och kriskommunikationsplanering Strategisk intern- och förändringskommunikation

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Det är kyrkomötet som har beslutat

Det är kyrkomötet som har beslutat Åke Nordlundh är i sin roll som samordnare av det riktade församlingsbidraget 2011 2012 en av flera entusiaster och tillskyndare av en gemensam IT-plattform i Svenska kyrkan. IT-samverkan ger minskade

Läs mer

Samordningsteam Sala. Samhällsekonomisk utvärdering Period 2011-09-21 2014-03-30

Samordningsteam Sala. Samhällsekonomisk utvärdering Period 2011-09-21 2014-03-30 Samordningsteam Sala Samhällsekonomisk utvärdering Period 2011-09-21 2014-03-30 1 Samordningsteam Sala Verksamheten riktar sig till personer 18-64 år som har behov av en samordnad rehabiliteringsinsats.

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

Regional Digital Agenda för Gotland

Regional Digital Agenda för Gotland Regional Digital Agenda för Gotland EU: Digital agenda för Europa 2010 Svenska regeringen: Digital agenda för Sverige 2011 Gotland: Region Gotland, Länsstyrelsen och ITminister skriver under avsiktsförklaring

Läs mer

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri Kronobergs län Ta chansen nu Nu kan du som åkt fast för rattfylleri få professionell hjälp snabbt. Du får träffa personal från

Läs mer

Viksjö äldreboende. Lokalprogram under hösten 2013

Viksjö äldreboende. Lokalprogram under hösten 2013 KPR 2013-12-03 Viksjö äldreboende Lokalprogram under hösten 2013 Tas fram i samverkan med KPR, MAS, lokalsamordnare samt företrädare för fastighet och för utförare Skrivs av anlitad arkitekt Presenteras

Läs mer

Tunstalls erbjudande. Vi ger dig plattformen för den moderna vården och. omsorgen.

Tunstalls erbjudande. Vi ger dig plattformen för den moderna vården och. omsorgen. Tunstalls erbjudande Vi ger dig plattformen för den moderna vården och omsorgen! Med Tunstall som din samarbetspartner får du en stark leverantör som erbjuder marknadens mest kompletta helhetslösning för

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e 1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-10-19 Sidan 19 av 31 2011 "11" 0 2 125/2011 Dnr 2011/394 KS.033-1 DIARIENR It-policy för Sollentuna kommun I ärendet föreligger tjänsteutlåtande

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

1 2014-12-22 SKAPAD AV

1 2014-12-22 SKAPAD AV 1 Agenda 1. Föregående möte, 2. Kommunikationstorget. 3. ehälsa2015, Vad händer, nationellt, regionalt, delregionalt 4. Beslut. Val av beredning 2015. 5. Uppföljning av första året. NÄSTA möte 6. Handlingsplan

Läs mer

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Analys och eftertanke vid företagsköp Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Skicka gärna synpunkter på detta arbetsmaterial till ake.olsson@almi.se Innehåll Analys och eftertanke vid företagsköp

Läs mer

E-utvecklingen i Stockholms län 2015

E-utvecklingen i Stockholms län 2015 E-utvecklingen i Stockholms län 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Genomförande... 6 2 Nulägesanalys och diskussion... 7 2.1 Utvecklingen under perioden

Läs mer

Sakernas Stadsnät. En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät

Sakernas Stadsnät. En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät Sakernas Stadsnät En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät Sammanfattning i punkter Vad? Kalejdo har i samarbete med Indentive, Saab Combitech och CTS byggt en öppen tjänsteplattform för Internet-Of-Things

Läs mer

Geodata utvecklar e-förvaltningen

Geodata utvecklar e-förvaltningen IT-standardiseringen har bäring på geodataområdet eller Geodata utvecklar e-förvaltningen Kartdagarna 2008 Torbjörn Cederholm, SIS 2008-07-04 1 Geodata ger draghjälp IT-standardiseringsutredningen Handlingsplan

Läs mer

Integrationsmöjligheter till Quality ID

Integrationsmöjligheter till Quality ID Integrationsmöjligheter till Quality ID Pulsen AB POSTAL ADDRESS Pulsen Application AB F O Petersons gata 9 421 31 Västra Frölunda Sweden VISITING ADDRESS F O Petersons gata 9 TEL +46 (0)31-709 82 00 FAX

Läs mer

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor Verksamhetsplan Blästad och Fredriksbergs förskolor 2008-2009 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av området. 2. Styrdokument. 3. Målsättning för Blästad Fredriksbergs förskolor. 4. Innehåll i förskolornas

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 Plats och tid Arbetsmarknadsavdelningen Umeå kommun, kl 09.30-12.00 ande Anna-Karin Jonsson, Försäkringskassan, ordf Christer Lindvall,

Läs mer

Protokoll Styrelsesammanträde för föreningen Sambruk

Protokoll Styrelsesammanträde för föreningen Sambruk Lotta Ruderfors 1 (7) Protokoll Styrelsesammanträde för föreningen Sambruk Plats: SKL:s kontor, Hornsgatan 20, Stockholm Tid: 10.00-15.00 Deltagare: Olle Nilsson Sträng, Bollnäs kommun Siv Torstensson,

Läs mer

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 mars 2011 FÖRELÄSARE Speciellt inbjuden talare Göran Stiernstedt SKL Octopus Demens Kerstin Lundström Omsorgshuset

Läs mer