Sprint-FM i orientering R Tävlingsdirektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sprint-FM i orientering R1 3.6.2012. Tävlingsdirektiv"

Transkript

1 Sprint-FM i orientering R Arrangör Koovee, orientering avdelning Tävlingsdirektiv Regler I tävlingen följs SSL:s regler och arrangörens anvisningar. Funktionärer Tävlingsledare: Hannu-Matti Järvinen Tävlingens huvudsekreterare: Raimo Arvola Banläggare gruppens ledare: Petri Annila Tävlingsövervakare: Jari Kymäläinen, TP Bankontrollant: Raimo Kuisla, EE Resultat och mål: Juha Villikka Info: Heikki Malmlund Speaker: Jukka Westerlund Starter: Ilkka Sillanpää, Jari Kanko, Markus Siitonen Information och media: Johanna Salomaa-Valkamo, Mikko Laurikkala Domarråd Antti Harju, KR, ordförande Jaana Pietilä-Annala, KangSK Janne Märkälä, TP Tjänster Restaurang Utomhus säljs bl.a. kaffe, drycker, semlor, bulla och grillkorv. Inomhusrestaurangen öppnas kl. 7, sopplunch kl (malen köttsoppa/grönsakssoppa, bröd, smör och måltidsdryck). Betalning: kontant. Tvätt, omklädning och WC I tävlingscentral, WC också vid starttröskeln. Barnskötsel Barnskötsel är inomhusutrymmen i tävlingscentralen. Info (Tävlingskansliet) Tävlingskansliet finns i tävlingscentralen. Första hjälp Första hjälp finns i tävlingscentralen vid mål. Parkering Cirka 500 m från tävlingscentralen. Det är lätt att komma till TC också med alla busslinjer som åker till Hervanta. (Linjen 23 åker närmaste, stig av på hållplatsen Pohjois-Hervannan koulu.)

2 Tävlings (kvalet och finalerna) gemensamma del Tävlingsterräng Sprint-FM löps i stadsmiljö i Hervanta, Tammerfors. Terräng består av skolbyggnaders, offentliga fastigheters och bostadsområdens gårdsplaner. Löpunderlag är huvudsakligen gjort av människa: asfalt, sandvägar och -fält och behandlade gräs- och parkområden. Stor del av tävlingsområde är stängt av trafiken på tävlingsdagen. Även om detta alla banor har vägkrossningar. På de största gatorna (genomkörning) finns stoppande övervakning, på bostadsområdens (ej genomkörning) gator finns ingen övervakning. Deltagarna bör vara beredd på rörliga bilar. Kvalen, B-final och A-final löps nästan i helhet på olika delar av terräng. Hela tidigare anmält träning- och tävlingsförbjudområde är giltig till sluten av A-finalen. Karta Sprintorienteringskarta (utskrift); skala 1:4000 ja ekvidistans 2 m. Kartorna är i plastfodral. De tävlande ansvarar själva för att ta rätt karta i starten. Kartor samlas inte i mål. Enligt FM-tävlings specialinstruktioner får också klasser H/D14 kartor vid startpunkten. Om tävlingskartornas beskrivning På tävlingskartan visar vita färg terrängs skogområden. På de vita områdena varierar löpunderlag. De gröna symbolerna och sten berättar om underlagen. På tävlingsområde finns gårdsplaner som på längre håll ser ut som skog men underlag är jämn sand eller behandlade gräs. De här gårdskogarna är märkta i tävlingskartan med halvöppet-område -raster. Flera gånger är halvöppet-område ännu öppnare, men kartbeteckningar har använts att visa områdets bättre underlag. På tävlingsområde finns parker, deras alla lekställningar finns inte på karta, för att de rymmas inte på kartan. De där lekställningarna som de tävlingarna är tvungen att väja är beskrivna i kartan. Den svarta kryssen står på tävlingskartan för lekställningar, gungar och andra specialobjekter. På gårdsplaner finns några små planteringar, som inte är beskrivna på kartan. De där planteringarna är märkta med vita snitseln i terrängen.

3 Förbjudna områden Enligt grenregel på sprinttävlingen får man inte använda sådana löprutter, som på kartan antecknats som förbjudet område eller förbjuden passage. Nämnda objekt får inte heller över-/under-/genomskridas eller på annat sätt användas. Arrangör övervakar förbjudna områden och de som bryter reglar ska diskvaliteras. Sådana hinder är visat på vänster. På terrängen finns några byggnadsarbetsplatser, som är märkta med stängt område -symbol. Markering stör inte tävlingsresultat. Dessutom körfält i terräng är märkta förbjudna, men deras trottoarer kan användas. De tävlingarna får krossa gator bara från tillåten gatuområden. Exemplar av förbjudna områden på kartan och i terräng - Förbjuden delen av väg är märkt med förbjudet områdes linjering. Tillåten vägövergång är mellan linjeringar. - Förbjudna områdena med tydliga gränser i terräng är märkta på kartan med förbjudet områdes linjering. I exempelkartas norra delen finns en sådan parkeringsplats. - Om förbjudet område inte har tydliga gränsar från ankomstriktningen varken på kartan eller i terräng, är det märkt på kartan med förbjudet område -linjering med gränser. På detta fall är området märkt med en enhetlig snitsel i terräng. Förbjuda områden är märkt i terräng med blå-och-gul Förbjudet område -snitsel. Tävlingskort Tävlingen har Emit-stämpling. Den tävlande ansvarar själv för att elektroniska tävlingskortet (Emitkortet) fungerar och att han/hon använder samma kort som meddelats vid anmälningen. Tävlingsarrangören granskar inte den tävlandes Emit-kortnummer vid starten. Om den tävlande använder annat Emit-kort än det som uppgetts vid anmälning blir följden diskvalificering.

4 På godtagbar grund (ex. söndrat Emit-kort) kan ändring av kortnummer göras för en kostnad om 2 euro. Ändring och betalning görs skriftligt endast i TC:s info innan ifrågavarande starttröskel stängs. Hyran av ett nytt Emit-kort är 4 euro. Kontrollappar finns på starter. Modellkontrol Modellkontroll finns till påseende vid Info-pålen i TC. Vid modellkontrollen finns nollstämpel för testning av Emit-kortet. Kontrollangivelser Kontrollavgiverser fås från starter, de finns inte på kartan. Arrangör erbjuder ej fastsättningsmaterial. Startlista Kvaltävlingens startlista publiceras 1.6. på arrangörens hemsidor. Finalers startlistor göras grund av kvaltävlings resultat. Startlistor publiceras vid resultattavlorna så fort kvaltävlings resultat är klara. Tävlingsnummer Tävlingsnummer finns vid starttröskeln och de måste hämtas före tröskeln stängts. Numrorna avlägsnas från starttröskeln genast då tröskeln stängts. Tävlare tar hand om medta egna säkerhetsnålar för fästning. Tävlingsnumret skall vara synligt hela tiden i alla klasser. Tävlingsdräkt Spikskor är absolut förbjudna. Banläggare rekommenderar inte användning av dubbskor. Lätt gummidobbskor eller terränglöpningsskor rekommenderas, men ta hänsyn till löpares egen behov och terrängs halka på tävlingsdagen. Starttröskel Starttröskeln, som är densamma både i kvalet och i finaler, är 1100 m från TC. Snitsel till starttröskeln börjar från infopålen. Snitsel går utmed vägar. I början av snitsel i TC finns en uppvärmningskarta att övergå till starttröskeln. Förbjudet område som är märkt i kartan måste lydas. Vid starttröskeln finns utrymmen med tak och WC, som inte får användas med dubbskor. Uppvärmning vid starttröskeln är tillåten endast inom områdena märkt i kartorna som finns där. Efter att ha passerat starttröskeln får den tävlande inte avlägsna sig från tröskeln eller ha kontakt med utomstående. Om försörjare passerar starttröskeln, får de inte avlägsna sig från tröskeln före den sista tävlaren har startat. Kontaktförbudet slutar då tävlande har kommit i mål. När tävlande överstiger starttröskeln, borde denne ha tillämplig tävlingsdräkt, fastsättningsmaterial för kontrollangivelser, Emit-kort, kompass och säkerhetsnålar för numret (kvaltävling och A-final) eller tävlingsnumret (B-final). Från starttröskeln finns det varutranspor till målområdet. Ha din egen ryggsäck eller påse med att packa väntetidens kläder. Reservera tillräckligt med tid för förflyttning till starttröskeln och hämta numret! Målet Tävlingen har målstämpling. Målet för kvaltävlingen stängs kl. 11:00 och för finaler kl. 16:40. Avbrutna tävlande Avbrutna tävlande bör anmäla sig vid mål.

5 Priser Prisutdelning sker vid tävlingscentralen efter att resultaten av A-finalen är klara. Klassernas tre bästa tilldelas medalj och placeringarna 4-10 tilldelas plaketter.

6 Kvaltävlingens anvisningar Starttröskeln stängs 9:10. Från starttröskeln till start 1 är 100 m och till start 2 är 450 m. Båda snitsliner går utmed vägar. Tävlingsnumrorna finns vid starttröskeln. Kvaltävlingens specifika direktiv I början av baner användas vägar som slutar på bostadsområde. Trafik på gator är liten, men bra att vara beredd på det. På kvaltävlingens baner finns byggnadsarbetsplatser, som är märkta på kartan med stängt-områdesymbol. I terrängen finns staket kring områden. Öppningar i staket är märkt vid behov med Förbjudet område -snitsel att bevisa gränser av byggnadsarbetsplatser. Mitten av ban finns en vägövergång i alla klasser. Arrangör visar vägen och övervakar där, men tävlare ska också vara beredd på möglig trafik.

7 Direktiv för A-finalen Starttrösklen stängs kl. 14:10. Från starttröskeln till start 3 är 800 m. Tävlingsnumrorna finns vid starttröskeln. A-finalens specifika direktiv I början av banor finns byggnadsarbetsplatser, som är märkta på kartan med stängt-område-symbol. I terrängen finns staket kring områden. Öppningar i staket är märkt vid behov med Förbjudet område -snitsel att bevisa gränser av byggnadsarbetsplatser. I halvvägen av banan finns två vägkrossningar. Den ena krossning är via tunnel och den andra är på övervakada vägområdet. Arrangören visar vägen och övervakar krossningar, men tävlare bör vara beredd på möglig trafik. En del av A-finals banor är på området, som kan ha livlig fotgångstrafik. Ta hänsyn till andra som går eller cyklar på områden. På samma områden finns byggnader med flera planer och alla trappor och/eller planer har inte märktas på tävlingskartan. Den planen som finns på tävlingskartan, är den som tävlare kan använda att gå förbi byggnaden. Kontroller är inte placerats på sådan plats som inte kan beskrivas entydigt på kartan.

8 Direktiv för B-finalen Starttrösklen stängs kl. 13:25. Från starttröskeln till start 4 är 350 m. I B-finalen användas samma tävlingsnumror som i kvalet. Tävlingsnumret bör vara synlig, när starttröskeln överstigs. B-finalens specifika direktiv I början av banor finns byggnadsarbetsplats, som är märkt på kartan med stängt-område-symbol. I terrängen finns staket kring områden. I halvvägen av banan finns två vägkrossningar. Den ena krossning är via tunnel och den andra är på övervakada vägområdet. Arrangören visar vägen och övervakar krossningar, men tävlare bör vara beredd på möglig trafik. Både i herrarnas och damernas B-finaler (klasser H21B1-H21B4 och D21B1-D21B2) användas salmiaksgaffla. Tävlare tar själv kontrollangivelser och tävlingskartan av egen grupp. Exempel av salmiaksgafflan är under.

Finska mästerskap i nattorientering 27 28.9.2013, tävlingsdirektiv

Finska mästerskap i nattorientering 27 28.9.2013, tävlingsdirektiv Huvudfunktionärer Tävlingsledare: Ari Salonen Tävlingscentralen (TC): Pasi Hongisto Banläggare: Esko Nummi (huvudbanläggare), Ilkka Järvenmäki (H21, H21B, D21) Starter: Timo Leskelä Resultatservice: Risto

Läs mer

Tävlingsdirektiv. Tävlingsregler

Tävlingsdirektiv. Tävlingsregler Tävlingsdirektiv Tävlingsregler I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, specialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv. I H/D21- klasserna är tävlingen WRE-tävling, där världsrankingpoänger

Läs mer

Undantag från regler: odlade åkrar får används (dvs. punkt 3.61e gäller inte).

Undantag från regler: odlade åkrar får används (dvs. punkt 3.61e gäller inte). Finska mästerskapen i nattorientering Mynämäki och Nousiainen 1 2.10.2010 Tävlingsdirektiv Huvudfunktionärer Tävlingsledare: Olli Mäkipää Tävlingscentral: Ari Salonen Banläggare: Jarmo Jokila (huvudbanläggare),

Läs mer

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR FINLANDS MÄSTERSKAP I ORIENTERING (GRUPP 2) PÅ LÅNG DISTANS 3. 4.9.2011

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR FINLANDS MÄSTERSKAP I ORIENTERING (GRUPP 2) PÅ LÅNG DISTANS 3. 4.9.2011 TÄVLINGSDIREKTIV FÖR FINLANDS MÄSTERSKAP I ORIENTERING (GRUPP 2) PÅ LÅNG DISTANS 3. 4.9.2011 Kankaanpään Suunnistajat rf arrangerar Finlands mästerskap i orientering (grupp 2) på lång distans 3. 4.9.2011

Läs mer

Tävlingskontrollant: (TA) Erkko Pyy, Suomen Suunnistusliitto

Tävlingskontrollant: (TA) Erkko Pyy, Suomen Suunnistusliitto FINLANDS MÄSTERSKAP I ORIENTERING PÅ LÅNGDISTANS R2 Pöytyä, Niittykulma 5.-6.9.2015 TÄVLINGSDIREKTIV För tävlingen gäller orienteringens grenregler, FM regler och dessa tävlings regler. Separat instruktioner

Läs mer

Tävlingsdirektiv för FSOM 2008

Tävlingsdirektiv för FSOM 2008 Tävlingsdirektiv för FSOM 2008 Arrangör: IF Brahe Tävlingsledare: Dan Stenlund (tel. 050-5624924) Banläggare: Medeldistans Patrik Nyman, långdistans och stafett Jukka Aaltonen Tävlingsövervakare: Stig

Läs mer

FM-Stafett R1 i Vimpeli 18.9.2011. Tävlingsdirektiv (preliminär)

FM-Stafett R1 i Vimpeli 18.9.2011. Tävlingsdirektiv (preliminär) FM-Stafett R1 i Vimpeli 18.9.2011 Tävlingsdirektiv (preliminär) Funktionärer Tävlingsledare Heikki Kujanpää 040-7210492 Huvudbanläggare Timo Rintala 050-68899 Resultatservice Jari Kivimäki 040-9651616

Läs mer

TÄVLINGSDIREKTIV R1 FM STAFETT 21.9.2014

TÄVLINGSDIREKTIV R1 FM STAFETT 21.9.2014 TÄVLINGSDIREKTIV R1 FM STAFETT 21.9.2014 Organisation: Tävlingsledare Simo Sorsa, 040-5183833 Banläggare Lauri Mäkinen, 044-2508976 Resultatservice Jarmo Antikainen, Timo Kokko Speaker Mikko Reitti, Tapani

Läs mer

PM för 2-dagars 21-22 maj 2016

PM för 2-dagars 21-22 maj 2016 PM för 2-dagars 21-22 maj 2016 Samling Tävlingsarenan är belägen utmed vägen mellan Skravelsjö och Klabböle, strax norr om Skravelsjö by. Vägvisning i Skravelsjö utmed vägen mellan Umeå och Gräsmyr. Parkering

Läs mer

SM LångDistans Muskö 12-13 september 2015

SM LångDistans Muskö 12-13 september 2015 Muskö 12-13 september 2015 generellt PM Generellt PM som gäller bägge tävlingsdagarna 12-13 september, 2015 Avlysning Området är sedan tidigare avlyst, se http://sm-2015. se/lang. Avlysningen gäller fram

Läs mer

SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni

SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni PM Samlingsplats för tävlande Dansbanan i Sundsvalls Stadspark, Norra stadsberget koordinater: N62 23`56.8", E17 18`7.7" Vägvisning för gående 1 Avlysning

Läs mer

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5. 1 Regler Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.2015 I tävlingen tillämpas Finlands Orienteringsförbunds

Läs mer

Än en gång välkommen till Västerortscupen 2011. Anna Norén-Ohlson, Cupansvarig Johan Kjellberg, bitr. Cupansvarig Per Calson, bitr.

Än en gång välkommen till Västerortscupen 2011. Anna Norén-Ohlson, Cupansvarig Johan Kjellberg, bitr. Cupansvarig Per Calson, bitr. Vi hälsar samtliga spelare, ledare, domare och besökare välkomna till Västerortscupen 2011. I år har intresset för Västerortscupen varit ovanligt stort med 108 spelande lag. Vi hoppas att alla lag, både

Läs mer

TORSDAG 28 MAJ 2015 KL 19.00 Vårens härliga löp-& motionsfest i Norrköping 5 km bara för tjejer! Spring, jogga, lunka eller promenera i din egen takt

TORSDAG 28 MAJ 2015 KL 19.00 Vårens härliga löp-& motionsfest i Norrköping 5 km bara för tjejer! Spring, jogga, lunka eller promenera i din egen takt TORSDAG 28 MAJ 2015 KL 19.00 Vårens härliga löp-& motionsfest i Norrköping 5 km bara för tjejer! Spring, jogga, lunka eller promenera i din egen takt Huvudsponsor: Lokal sponsor: Arrangörsklubb: Centralbadet

Läs mer

Inom tävlingsterräng förekommer också ganska mycket motorcykelspår på vissa ställen. Spårerna är ritade på kartan.

Inom tävlingsterräng förekommer också ganska mycket motorcykelspår på vissa ställen. Spårerna är ritade på kartan. TÄVLINGSDIREKTIV Tävlingsledare: Jaakko Lajunen Teknisk ledare: Panu Kärkkäinen Ansvarig banläggare: Pentti Helminen Chef för resultatservicen: Mikko Peltonen Måldomarer: Heikki Peltonen, Nina Mäki Mediachef:

Läs mer

till den internationella 66:e Jukola-kavlen och 37:e Venla-kavlen, Kuopio-Jukola 14. - 15.6.2014

till den internationella 66:e Jukola-kavlen och 37:e Venla-kavlen, Kuopio-Jukola 14. - 15.6.2014 Tävlingsinbjudan 1 [5] Tävlingsinbjudan till den internationella 66:e Jukola-kavlen och 37:e Venla-kavlen, Kuopio-Jukola 14. - 15.6.2014 66:e Jukolakavlen Budkavle med sju sträckor öppen för orienteringsklubbar

Läs mer

Sprintdistans lördag 23 augusti 2014

Sprintdistans lördag 23 augusti 2014 PM Sprintdistans lördag 23 augusti 2014 ARENA Guldhedsskolan. Ingen vägvisning utan karta bifogas PM. Observera att vägen mellan Aschebergsgatan och Guldhedsgatan är avstängd för biltrafik under 2014.

Läs mer

Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken

Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken Onsdagen den 3 juni 2015 Välkomna till årets tredje deltävling i Stockholm City Cup. Tävlingsområde är södra delen av Hagaparken med Arenan vid Tingsrätten/tennisbanorna.

Läs mer

SOFT Kartmanual MTB-O

SOFT Kartmanual MTB-O SOFT Kartmanual MTB-O Konvertera karta till MTB-O norm, steg för steg Version: 1.0 2012-07-20 Författare och foto: Martin Bergström Innehåll 1. Inledning... 3 2. Om MTB-O... 3 3. OCAD... 4 4. MTB-O normen...

Läs mer

PM Elitseriefinalen och 25manna-korten 11 Oktober

PM Elitseriefinalen och 25manna-korten 11 Oktober PM Elitseriefinalen och 25manna-korten 11 Oktober Upplysningar: Hemsida: www.25manna.nu Förfrågningar: info@25manna.nu På arenan: Info-tältet Tävlingsarena Nytorps ängar i Västerhaninge, ca 25 km söder

Läs mer

Information och Tävlings-PM för 25manna 8 oktober 2005

Information och Tävlings-PM för 25manna 8 oktober 2005 Information och Tävlings-PM för 25manna 8 oktober 2005 Upplysningar: Internet www.25manna.nu Tävlingsledare Peter Brunnberg tavlingsledare@25manna.nu Vallentuna-Össeby OL Information Marianne Carlberg

Läs mer

Inbjudan/PM Lida Loop 9/6 2013

Inbjudan/PM Lida Loop 9/6 2013 Inbjudan/PM Lida Loop 9/6 2013 Välkommen till LIDA LOOP, ett MTB-långlopp för elit och motionärer i fantastisk cykelterräng. Tävlingscentrum är natursköna Lida friluftsanläggning vid sjön Getaren söder

Läs mer

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 triathl n Säter SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 Detta informationsblad innehåller information om starttider, bansträckningar, regler m.m. vilket gör att det är viktigt att du

Läs mer

Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016

Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016 Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016 Distansen 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning Hålltider Söndagen den 5 juni 15.00-16.00 Uthämtning av startkuvert på Dalabadet, Trelleborg ( vid den

Läs mer

PM 1572 MTB Challenge Motala 2014

PM 1572 MTB Challenge Motala 2014 PM 1572 MTB Challenge Motala 2014 INFÖR LOPPET Information om banan och träning på banan innan tävling De markägare som upplåter sin mark för 1572 MTB Challenge Motala ställer sig positiva till att cyklister

Läs mer

Helsingborg Open 2015 - FAQ s

Helsingborg Open 2015 - FAQ s Helsingborg Open 2015 - FAQ s Följande frågor och svar är sammanställda för att informera både medlemmar i Vasatorps Golfklubb och övriga funktionärer under Helsingborg Open. När spelas Helsingborg Open?

Läs mer

FM-sprint , Uleåborg

FM-sprint , Uleåborg FM-sprint 16.9.2018, Uleåborg Allmän info Tävlingens hemsida hittar du här. Läs igenom tävlingsdirektiv, startlistor och utlåtanden för att ha allt på klart redan innan tävlingen. Dagens tidsschema hittar

Läs mer

I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv.

I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv. Tävlingsdirektiv FM i medeldistans 24.5.2015 Ikaalinen, Luhalahti Tävlingsregler I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv. Funktionärer

Läs mer

Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta

Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta Sida 1 Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta 3.-4.9.2016 För tävlingen gäller Finlands Orienteringsförbunds (SSL) grenregler, specialdirektiv för FMtävlingar (finns på Finlands Orienteringsförbunds

Läs mer

Torneå vårsprint och sprintkavle

Torneå vårsprint och sprintkavle PM för öppen nationell sprintorienteringstävling Torneå vårsprint och sprintkavle 30.4.2016 1. REGLER Finska Orienteringförbundets regler gäller. 2. TÄVLINGSANSVARIGA Tävlingsledare: Tapani Heikkuri, p.

Läs mer

PM Västgötaloppet CYKEL Lördagen den 26 sept 2015 kl 11.00

PM Västgötaloppet CYKEL Lördagen den 26 sept 2015 kl 11.00 PM Västgötaloppet CYKEL Lördagen den 26 sept 2015 kl 11.00 9:e och sista deltävlingen i Mitsubishi MTB Challenge Alla deltagare skall ta del av och följa anvisningarna i detta PM som skickas till deltagare

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad Bild: Superstudio INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering

Läs mer

VÄGBESKRIVNING. Vägbeskrivning samt karta till Stenholmen, Gerstorp hittar ni sist i detta brev tillsammans med en skiss över Gerstorps Säteri.

VÄGBESKRIVNING. Vägbeskrivning samt karta till Stenholmen, Gerstorp hittar ni sist i detta brev tillsammans med en skiss över Gerstorps Säteri. RYTTARBREV FFRAMTIIDS LLÄTTA VÅRTÄVLLIING 1100--1111 MAJ 22000088 Framtid har det stora nöjet att hälsa er ALLA hjärtligt välkomna till vår Lätta Vårtävling. Vi har ca 50 anmälda ekipage, varav flera tävlar

Läs mer

PM för DM medel och lång Uppland + Stockholm

PM för DM medel och lång Uppland + Stockholm PM för DM medel och lång Uppland + Stockholm (Långhundradubbeln) Medeldistans lördag 29 augusti Klasser med banlängder Uppland Uppland Tävlingen ingår i UNT-cupen och Uppland League 2015 D10 U 2,1 D45

Läs mer

Grupp 1 FM-medeldistans i orientering i Kangasala

Grupp 1 FM-medeldistans i orientering i Kangasala Grupp 1 FM-medeldistans i orientering 21.5.2017 i Kangasala I klasserna H/D21 är tävlingen även IOF:s Värdensrankingtävling (WRE) och den fjärde deltävlingen i Toppligan. TÄVLINGSDIREKTIV Tävlingsledning

Läs mer

Tävlings PM 2007-08-09 Kristinehamn Adventure Race 2007

Tävlings PM 2007-08-09 Kristinehamn Adventure Race 2007 Tävlings PM 2007-08-09 Kristinehamn Adventure Race 2007 Välkomna! Kristinehamn Multisport hälsar alla tävlande varmt välkomna till den fjärde upplagan av Kristinehamn Adventure Race! Nedan finns all den

Läs mer

FM i sprintorientering, grupp 1 och 2 samt Världsrankingtävling (WRE) lördagen den

FM i sprintorientering, grupp 1 och 2 samt Världsrankingtävling (WRE) lördagen den Tävlingsdirektiv FM i sprintorientering, grupp 1 och 2 samt Världsrankingtävling (WRE) lördagen den 19.9.2015. Funktionärer Tävlingsledare Banläggare TA/SEA Bankontrollant INFO Start Mål Resultat Speakers

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2014

Träningspaket Sälenfjällen 2014 Träningspaket Sälenfjällen 2014 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn. Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.se Till samtliga medlemmar SPARAS! Information från styrelsen Hastighetsbegränsning

Läs mer

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger Lärarhandledning Här kan eleven skriva in sitt namn och klass Försättsblad 1 Kartans tecken och färger Att förstå och kunna kartans färger och vilka färger olika karttecken har. 1. Läraren går översiktligt

Läs mer

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping Tävlings PM Ångaloppet sprint 2014 Varmt välkomna till den andra upplagan av Ångaloppet sprint! Nedan följer viktigt information gällande loppet och vi ber er att läsa igenom punkterna. När: Lördagen den

Läs mer

Lajf Racing F1 Norrlandsträffen 2012

Lajf Racing F1 Norrlandsträffen 2012 Lajf Racing F1 Norrlandträffen 2012 Tekniska regler Chassie Alla på marknaden förekommande F1 chassin i skala 1:10, det måste vara F1 chassi och INTE sticka ut utanför karossen. Utväxling ** Total utväxling

Läs mer

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 Banbeskrivning i bild Bilderna är till som hjälp för den som vill testa banan innan den snitslas dagarna innan loppet Se även övriga banbeskrivningar på hemsidan

Läs mer

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Incheckning och utlämning av kartor på Hemavans Fjällcenter. Torsdag 18-21 Inritning av kontroller utifrån mallkartor på Hemavans Fjällcenter. Fredag 9-11 Incheckning

Läs mer

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping Tävlings PM Ångaloppet 2014 Varmt välkomna till den fjärde upplagan av Ångaloppet! Nedan följer viktigt information gällande loppet och vi ber er att läsa igenom punkterna. När: Söndagen den 10 augusti

Läs mer

Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm Press och media Jarmo Tanskanen, gsm

Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm Press och media Jarmo Tanskanen, gsm Tävlingsdirektiv FM medeldistans R2 Kangasala 15.9.2012 TÄVLINGSDIREKTIV Arrangör Kangasala SK Funtionärer Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm 0400 750 884 Press och media Jarmo Tanskanen, gsm 050 553

Läs mer

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:...

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... SKOGSPOSTEN 2009 SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... 4 Uppförsbacke på tid:... 4 Linje-OL:... 4 Stjärn-OL:...

Läs mer

TÄVLINGSDIREKTIV HUSQVARNA-KISA , Mickelsböle, Borgå

TÄVLINGSDIREKTIV HUSQVARNA-KISA , Mickelsböle, Borgå TÄVLINGSDIREKTIV HUSQVARNA-KISA 2015 23.8.2014, Mickelsböle, Borgå I tävlingen tillämpas Finlands Orienteringsförbunds regler och arrangörernas direktiv. Slutgiltiga direktiv finns på resultattavlan. Tävlingskarta

Läs mer

SFSIM i orientering

SFSIM i orientering SFSIM i orientering 27.5.2011 SFSIM i orientering 27.5.2011 DIREKTIV FUNKTIONÄRER Tävlingsledare & info Paulina Hoffman 040 9680293 Banläggare Tomas Ray, individuell Jari Lindholm, stafett Jani Donner,

Läs mer

PATRULLTÄVLING ULTRALÅNG DISTANS FÖR UNGDOMAR 16 11.00 17 - JUNIORER

PATRULLTÄVLING ULTRALÅNG DISTANS FÖR UNGDOMAR 16 11.00 17 - JUNIORER I N B J U D A N 2010 Tvådagarstävling för ungdomar juniorer med etapp- och sammanlagt resultat. För att få sammanlagt resultat ska samma par springa både stafetten och patrulltävlingen. Det är dock inget

Läs mer

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera! PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare:

Läs mer

TÄVLINGS-PM ISM 2009

TÄVLINGS-PM ISM 2009 TÄVLINGS-PM ISM 2009 Bollnäs FIK hälsar alla välkomna till 2009 års ISM i i friidrott! Det 44:e inomhusmästerskapen och det andra i Höghammarhallen, Bollnäs. Alla aktiva och ledare ombedes att läsa och

Läs mer

16:00 20:00 Uthämtning av startkuvert hos Hotell Trubaduren, Västra Vägen 17, Hönö

16:00 20:00 Uthämtning av startkuvert hos Hotell Trubaduren, Västra Vägen 17, Hönö RACE PM 2015 Hålltider Fredag 14 augusti 16:00 20:00 Uthämtning av startkuvert hos Hotell Trubaduren, Västra Vägen 17, Hönö Lördag 15 augusti 07:00-10:30 Frukostbuffé Hotell Trubaduren (till självkostnadspris,

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

Lördagen 8/10-2011. Brunna Danssportklubb hälsar Er hjärtligt välkomna till vår tävling!

Lördagen 8/10-2011. Brunna Danssportklubb hälsar Er hjärtligt välkomna till vår tävling! Lördagen 8/10-2011 Brunna Danssportklubb hälsar Er hjärtligt välkomna till vår tävling! BDK 19 år 1992-1011 Jack n Jill med prispengar till 1:a, 2:a & 3:e plats Plats och tider: Vi håller till i Kungsängens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

PM 2011 Version: 11-08-13

PM 2011 Version: 11-08-13 PM 2011 Version: 11-08-13 Välkommen till årets upplaga av Utmaningen och Svenska mästerskapen 2011. Utmaningen är också och den 5:e deltävlingen i Svenska Multisportcupen. Utmaningen är en tuff tävling

Läs mer

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26 2003-09-26 Hösten och mörkret är här och vi startar snart vår vinterträning. Innan dess så kan ni ju läsa lite om ett par semesteraktiviteter som gått av stapeln. Ordföranden har ordet. Det var ett tag

Läs mer

På fredag den kvalet i H21 klassen, på lördag den finaler

På fredag den kvalet i H21 klassen, på lördag den finaler Tävlingsdirektiv FM-nattorientering i Tuulos 22.9.2018. På fredag den 21.9.2018 kvalet i H21 klassen, på lördag den 22.9.2018 finaler Publicerat 20.9.2018 Tillägg: 21.9.2018 1 / 17 GPS-uppföljning: "I

Läs mer

UTMÄRKT VERKSTAD OCH LAGERLOKAL CA 1 550 KVM - SÄTRA-SKYLTLÄGE VID...

UTMÄRKT VERKSTAD OCH LAGERLOKAL CA 1 550 KVM - SÄTRA-SKYLTLÄGE VID... UTMÄRKT VERKSTAD OCH LAGERLOKAL CA 1 550 KVM - SÄTRA-SKYLTLÄGE VID... Beskrivning Utmärkt vekstads och lagerlokal med skyltläge vid E4, ca 1 550 kvm Verkstads och lagerlokal om 1 550 kvm i Sätra. Lokalen

Läs mer

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning Tingberg 3:72, Lödöse Tingberg 3:72, Lödöse Beställare: Projektledare Konsult: Uppdragsledare Handläggare Lillemor Alvåker Furuskogsvägen 5 446 32 Älvängen Lillemor Alvåker GF Konsult AB Box 8774 402 76

Läs mer

Arbetsbeskrivning iordningställande

Arbetsbeskrivning iordningställande Arbetsbeskrivning iordningställande Personalen: Onsdag senast kl 10 Helena, Jocke, Anna Köra ut staket till paddocken Hjälpa till o bygga Ta ut hus till paddocken Fredag Hissa flaggor Jocke Ta fram podier

Läs mer

De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info.

De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info. Tävlingsdirektiv FM ultralång 14.10.2017 De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info. Funktionärer Tävlingsledare:

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Tilläggsregler 24MX Nedre Norra Ungdoms cup 2015.

Tilläggsregler 24MX Nedre Norra Ungdoms cup 2015. Tilläggsregler 24MX Nedre Norra Ungdoms cup 2015. Nedanstående är de generella tävlingsreglerna för 24MX NNU. Inför varje deltävling publicerar respektive arrangerande klubb sin individuella TR. 24MX NNU

Läs mer

TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016

TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016 TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016 TRIATHLETER, TRÄNINGSENTUSIASTER OCH UTHÅLLIGHETSKONNÄSSÖRER! Vi hälsar er alla välkomna till den första upplagan av Borås Triathlon! Vi är glada att över 200 deltagare

Läs mer

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2015

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2015 PM FÖR SNAPPHANETUREN 2015 NÄR 23 aug 2015 VAR Hovdalaslott, Hässleholm TÄVLINGSKLASSER Herr/dam 60 km P/F 15-16 43 km P/F 13-14 43 km F/F 10-12 15 km Det åligger varje deltagare att ta del av och följa

Läs mer

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Om övningarna Övningarnas övergripande syfte är att förbereda eleverna för en säker, trygg och rolig fjällvistelse genom att

Läs mer

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km)

Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon K/F 15 km (7,5km+7,5km) 12:30 Herrar/Skiathlon K/F 30 km (15km+15km) TÄVLINGS PM SKID-SM 2013 Detta PM innehåller all information för samtliga dagar. ARRANGÖR VM 2015 & Föreningen Svenska Skidspelen TÄVLINGSPROGRAM Datum Tid Tävling Teknik Distans Onsdag 23/1 11:00 Damer/Skiathlon

Läs mer

PM2 TYRESÖ TRUPP CUP. 29-30 november T Y R E S Ö GYMNASTIKEN

PM2 TYRESÖ TRUPP CUP. 29-30 november T Y R E S Ö GYMNASTIKEN PM2 TYRESÖ TRUPP CUP 2014 29-30 november T Y R E S Ö GYMNASTIKEN Välkomna till Tyresöhallen och Tyresö Trupp Cup 2014 I år är det 95 lag som anmält sig till tävlingen. Nästan 1 600 gymnaster kommer att

Läs mer

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till Framtids Klubbmästerskap 2010. VÄGBESKRIVNING

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till Framtids Klubbmästerskap 2010. VÄGBESKRIVNING RYTTARBREV FRAMTIIDS KLLUBBMÄSTERSKAPP 1111--112 SEPPTEMBER 20110 Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till Framtids Klubbmästerskap 2010. VÄGBESKRIVNING Vägbeskrivning samt

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett

PARAD. Lördag 3 augusti 2013. Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett PARAD Lördag 3 augusti 2013 Instruktioner för FORDON och EKIPAGE Anmälningsblankett VÄLKOMNA ATT DELTA I ÅRETS STOCKHOLM PRIDE PARADE! Alla fordon måste vara anmälda före den 20 juli 2013. Inga oanmälda

Läs mer

Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Kiruna tätort och Tuolluvaara

Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Kiruna tätort och Tuolluvaara Kvalitetsdeklaration avseende snöröjning och halkbekämpning inom Kiruna tätort och Tuolluvaara Kommunen, Trafikverket och fastighetsägarna har ett gemensamt ansvar för att hålla vintervägarna säkra och

Läs mer

PM Vålådalens 3-dagars 3-5 juli 2015.

PM Vålådalens 3-dagars 3-5 juli 2015. PM Vålådalens 3-dagars 3-5 juli 2015. Välkommen till Vålådalen och Åre och tre separata tävlingar i fjällmiljö!! Tävlingsplatser: Vålådalens Fjällstation, 12 mil väster om Östersund och Åre by 10 mil väster

Läs mer

Tyresö Trupp Cup 2015-11-27-- 2015-11-29 PM 2 TYRESÖ TRUPP CUP T Y R E S Ö GYMNASTIKEN

Tyresö Trupp Cup 2015-11-27-- 2015-11-29 PM 2 TYRESÖ TRUPP CUP T Y R E S Ö GYMNASTIKEN PM 2 TYRESÖ TRUPP CUP 2015 T Y R E S Ö GYMNASTIKEN 1 Välkomna till Tyresöhallen och Tyresö Trupp Cup 2015 Även i år har intresset för att anmäla sig till Tyresö Trupp Cup varit mycket stort. Närmare 1700

Läs mer

ÅRETS PROGRAM. 10 mars Årsmöte kl. 19.00 i vår nya lokal. 27 april Bytesmarknad i vår nya lokal. Hisingen runt, kajakpaddling

ÅRETS PROGRAM. 10 mars Årsmöte kl. 19.00 i vår nya lokal. 27 april Bytesmarknad i vår nya lokal. Hisingen runt, kajakpaddling HISINGEN Nr. 1 2008 ÅRETS PROGRAM 10 mars Årsmöte kl. 19.00 i vår nya lokal 16 mars Äggajakt i Backatorp 27 april Bytesmarknad i vår nya lokal Maj Hisingen runt, kajakpaddling 22-24 Familjeläger på Härsjönäs

Läs mer

Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a.

Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a. Inbjudan DM/JDM 28-29 maj 2011 Citadellbadet i Landskrona Landskrona Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till 2011 års DM/JDM, i norra Europas snabbaste 50:a. Härmed har vi i Landskrona Simsällskap nöjet

Läs mer

Välkomna till DACKERITTEN 2015

Välkomna till DACKERITTEN 2015 Välkomna till DACKERITTEN 2015 Vi vill hälsa er hjärtligt välkomna till Dackeritten 2015. I år är det 12e gången vi anordnar denna ritt och efter förra årets uppehåll hoppas vi att ge er en tävling ni

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall

Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall Riktlinjer för uteserveringar i Hudiksvall Våren 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2014 04 28 69 Innehållsförteckning Inledning sid 1 Tillstånd och bygglov 4 Policy för utformning, råd och riktlinjer 6

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!)

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) 1 Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) Uppgift 2: Plocka påsar Markera en kastplats med en kon, ca 6 jättesteg

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

RP 48/2010 rd. Dessutom föreslås att i undantagsbestämmelserna

RP 48/2010 rd. Dessutom föreslås att i undantagsbestämmelserna RP 48/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vägtrafiklagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp?

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp? Träningsrace lördagen den 3 juli Du ställer väl upp? Klubben genomför träningsrace med varvräkning för klasserna 1:8 och 1:10, för klubbens alla medlemmar. Hålltider - 1:8 Senaste registreringstid 11.30,

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

H A N D E L S H A M N E

H A N D E L S H A M N E vståndet i antal rum som måste passeras ligger till grund vid beräkningen av den rumsliga integrationen och inte avståndet i meter mellan de olika rummen (ordström, 2004, s. 31). är skiljer man på global

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF Namn:. 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan och

Läs mer

LATHUND FÖR TÄVLINGSARRANGÖRER Sidan 1 av 10

LATHUND FÖR TÄVLINGSARRANGÖRER Sidan 1 av 10 Sidan 1 av 10 Innehåll ANSVARSOMRÅDEN... 1 INBJUDAN/PROPOSITIONER... 3 TIDSPROGRAM... 4 Tidtabell för uttagningar med flera ekipage och för finaler... 5 STARTLISTOR... 5 SEKRETARIATS- OCH DOMARBLANKETTER...

Läs mer

Rapport 11. Restidsmätning i Linköping 2000 TRAFIK 2000

Rapport 11. Restidsmätning i Linköping 2000 TRAFIK 2000 Rapport 11 Restidsmätning i Linköping TRAFIK Rapporten är upprättad av Stadsbyggnadsgruppen, Magdalena Hägg på uppdrag av Teknik- och samhällsbyggnadskansliet, Christer Nilsson och i samarbete med Vägverket.

Läs mer

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun

Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun 2014-11-19 1(7) Miljö och Samhällsbyggnad Riktlinjer för uteserveringar i Eslövs kommun Dessa riktlinjer sammanfattar de krav som Eslövs kommun ställer vid utformning av uteserveringar. Målsättningen är

Läs mer

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION I anmälningsavgiften ingår: Busstransport från Kiruna flygplats och Kiruna järnvägsstation till Högalidsskolan som är samlingspunkt för Fjällräven Classic. Detta gäller

Läs mer

Tävlingsdirektiv. I Jokikunta, Vichtis

Tävlingsdirektiv. I Jokikunta, Vichtis Tävlingsdirektiv FM långdistans 6.-7.9.2014, grupp 2 I Jokikunta, Vichtis Obs! Läs också direktiven på tävlingscentralen, det kan finnas kompletteringar där. I tävlingen följs FOF:s grenregler, specialdirektiven

Läs mer

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 Organisation Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Anvisningar 2 eller 3 spelare har västar synliga

Läs mer

IRMA - startsida. Byt språk. Logga in

IRMA - startsida. Byt språk. Logga in IRMA - startsida Byt språk Logga in Inloggning Användarnamn = licensnummer Lösenord vid första inloggningen: Fyra sista tecknen i personsignum eller Födelsedatum i formatet ddmmåå Annars kontakta administratör

Läs mer

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand Värmdö kommun Datum: 2015-02-23 Att. Sten Hammar Referens: 15KS/0002 15KS/0003 Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand 1 Innehåll 1.

Läs mer