NORDISKE RÖTTER SKOR AF FISKSKINN. Islands Heimilisidnadaefélag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NORDISKE RÖTTER SKOR AF FISKSKINN. Islands Heimilisidnadaefélag"

Transkript

1 SKOR AF FISKSKINN Islands Heimilisidnadaefélag

2 Indhold: Video, som indeholder: 1.Hur man flår fisken 2. Hur man skaver skinnet 3. Inlägg i skorna stickade - och första delen af skotilverkningen 4. Skotilverkning 5. Från fisk til sko 6. Fiskskinn , design Maria K. Magnusdóttir og Anna Gunnarsdóttir Tekst og billede med samme indhold 1.Hur man flår fisken 2. Hur man skaver skinnet 3. Inlägg i skorna stickade - och första delen af skotilverkningen 4. Skotilverkning 5. Från fisk til sko 6. Fiskskinn , design Maria K. Magnusdóttir og Anna Gunnarsdóttir

3

4 På 1800 talet gick flesta Islänningar i koskinnskor eller fårskinnskor till dagligt bruk. Men på platser vid kusten, särskilt på Västfjordarna använde folk också fiskskinn vid skotillverkning. Tiden har ändrats snabbt under det sista århundradet och kunskapen om denna fotbeklädnad förloras snart fast den har varit använd fram till Varje generation är en länk i kulturkedjan mellan det som har varit och det som kommer. Varje generation har ansvar för att föra vidare kunskaperna, som har utvecklats från urminnes tider till nästa generation så att kunskapen inte går förlorad. I denna bor folkets själ. Roðskór kallades skor som gjordes av skinn från kattfisk. Bästa skinnet till produktion av skor var från stora fiskar. Med avseende till storlek och utseende nämndes fisken med olika namn t.ex. Dílasteinbítur, Hárasteinbítur, Úlfasteinbítur, Messudagssteinbítur. För att nämna några namn på kattfisk som dagligen voro använda av fiskemännen och husmödrar. Bästa skinnet var av Úlfasteinbít (vargkattfisk), så kallades en mycket stor kattfisk. Denna kattfisk var eftersökt af fiskarna och det som var viktigast var att av denna kattfisk fick man skinn(skæði) i två par skor. Främre delen i skor för fullvuxna och bakdelen i mindre skor d.v.s. för barn och ungdomar. Dessa skor kallades Dilluskór eftersom bakdelen på skinnet kallades dilla. Vanligen fick man skinn i två par skor av en medelstor kattfisk, resten av skinnet användes till lappar för reparering av skorna.

5 Behandlingen av skinnet (Foto av behandling och tillverking av fiskskinnskor: Jóna Borg Jónsdóttir och Björk Gunnarsdóttir) Det var husmödrarnas uppgift att se till att ha fiskskinn till skor till hands när det behövdes. Vanligtvis var det pigorna som tillskar och sydde fiskskinnskorna. Det tog inte lång tid, att göra varje sko, för de kvinnor som voro vana att tillverka fiskskinnskor. Orsaken var den att fiskskinnskor slets fort. Det var nödvändigt att tillverka många par fiskskinnskor varje dag. Särskilt i de hem som inte hade annat material till skor än fiskskinn. Tak til

6 Fiskskinnet som huvudsakligen användes var vanligtvis tagit av kattfisk och av hlýra. I boken Íslenskir sjávarhættir berättas att När en ny kattfisk skulle flås, hängdes den upp på en spik igenom ögonen. Man skar tvärs över fisken vid bröstfenan så att snittet följer skinnet. Med jämnt grepp drog man av skinnet, men det delas i två delar om ryggfenan. Därefter skars bröstfenorna av fiskskinnet (Ludvik Kristjánsson, 1985: ) (Uppsats vid KHI 1994 Björk Gunnarsdóttir)

7 När fisken var flådd tvättade man fiskskinnet och skrapade av fettlagret från insidan av skinnet. Sedan placerade man fiskskinnet på en bräda för att torkas. Fiskskinnet behövdes ej sträckas med spikar liksom med t.ex sälskinn eftersom fiskskinnet verps inte när det har blivit placerat på en bräda. Angående kattfiskskinn tycktes vargkattfisk den bästa, så kallades mycket stor kattfisk. Av en vargkattfisk kunde man få ämne till fyra skor d.v.s 2 par (Snæbjörg Ólafsdóttir). (Uppsats vid KHI 1994, Björk Gunnarsdóttir)

8 Tillskärning och sömnad Fiskskinnskor var tillskurna ur hårt skinn, som sedan lades i blöt i minuter för att det skulle bli mjukt och lämpligt till bearbetning. Det var ej vanligt att älta fiskskinn så som man gjorde med annat skinn eller läder. Skoämnen voro tillskurna efter fötternas storlek (Snæbjörg Ólafsdóttir). (Uppsats vid KHI 1994 Björk Gunnarsdóttir) Om man behövde noggrant mått av skinn till skor måste man låta den som ägde skoskinnet, lägga handflatorna på skinnet och låta de utåtsträckta tummarna ligga samman. Då fick man rätt längd på skoskinnet. fra hdl.handle,net

9 Efter att skinnet var tillskuret kallades det skæði. Detta var vikt så att insidan på skinnet visade ut. Sedan sydde man tåsömmen och vände på skinnet. Där näst var skon (Þvengjaður) sydd med varpsöm och rem av skinn från häl till tåsöm og vidare till hälen. Ändarna på remmen var så långa att de räkte över smalbenet. Skon drogs samman med remmen och på så vis bildades hälen av sig själv utan hälsöm. Tåsömmen var sydd med grov tråd av ull och man använde vanliga skonålar. Men speciella nålar användes för att sy remmen (Árni Björnsson, 1994:220). (Uppsats vid KHÍ 1994 Björk Gunnarsdóttir)

10 När skorna var färdigsydda måste de anpassas till fötterna. Detta gjordes genom att ägaren hade skorna på fötterna medan skinnet torkade. Det var vanligt att sy flera par skor till samma person eftersom fiskskinnskor inte höll lika länge som skor av andra sorters skinn. Alltid hade man med sig fiskeskinnslappar för att lägga in i skorna om det behövdes (Hugur og hönd 1971:5). Snæbjörg Ólafsdóttir sade att av slitna skor tog man hand om mittdelen av undersidan på dem och använde lapparna, för där slets skorna minnst. I detta är informationerna inte överens, jämför med De voro vist aldrig lappade (Anna Sigurðardóttir 1985:313). Dessa skor höll inte länge och ingen idé att laga dem,... (Guðmundur Þorsteinsson 1975:27).

11 Remmarna var alltid sparade och använda till andra skor. Inuti fiskskinnskor lades lösa sulor (leppar) som höll värme och gjorde skorna mjukare att gå i. Dessa innläggssulor var stickade av tjockt garn och var tjockare än inläggsulor i fårskinnskor. Man lade ner mindre arbete på dem eftersom fiskskinnskor var vardagsskor och var då inläggssulorna stickade med rätstickning och ofta med ränder av färgad garn. Däremot var det vanligt att inläggssulor till fårskinnskor var stickade med dekorativt rosmönster (Snæbjörg Ólafsdóttir).

12 Vackra stickade inläggssulor var populära kärleksgåvor. Då gav unga kvinnor sina fästmän under foten när de hade varit efter dem med gräset i skorna. Skor av havskattsskinn, sydda på häl och tå med grå ulltråd och kantsydda med sentråd. Till ankelremmarna använde man också sentråd eller fiskiskinnsrem (seymi). Inläggssulorna är stickade med åttabladig ros och dekorerad kant. Man sade åt små flickor att de skulle vara noga med sitt första skopar, vilket som de var av fiskskinn eller fårskinn, för äktenskapet skulle komma att likna den sömnaden.

13 Fiskskinnskor är hala i torrt gräs och på is men är stramare i blött gräs. På en del platser kännde man till att lumpfisk användes till skor till sjömän, men vårtorna på skinnet gjorde att skorna inte blev hala. Män gick i två t.o.m. 3 par och hade inläggssulor i innersta paret. id=5512 Tagit från internät (text och bild) Man utan skor är en väglös man och fiskskinnskor voro bättre än inga skor. Mätningen på en väglängd när man skulle gå över heden från en fjord til en annan på Västfjordarna, var i antal skor man behövde till resan. Det handlade om den väglängd som man gick fram och tilbaka. Heden över Þorskafjörður sades vara tre skors hed och Látraheiði var seks skors hed. Då handlade det om fiskskinnskor. Fiskskinnskor voro ej sommarskor för de ville kokas i värme och höll inte länge, man gick i stenigt område. Derimot var de en god fotbeklädnad i frost och snö, lätta på foten, blev aldrig mycket hårda och snön kom inte in i dem ty de passade väl på fötterna. Nya fiskskinnskor voro dock hala på is och i töväder blev man gärna våt om små hål som var i skinnet" (Árni Björnsson 1994:220).

14 Man har hört att när fiskskinnsskorna var utslitna, oanvändbara som skor, kallades de för umvörp. De voro lagda i blöt, sedan tvättade och skrapade i många omgångar vatten och sedan kokta i spad av rökt fårkött (hangikjöt). Sedan åt man dem med flottet av köttet. Så var det när nödår och hunger kom över vårat kära eld och isarnas land.

15 Omkring 1930 försvinner hemsydda skor för importerade skor. Då började folk köpa importerade läderskor, gummiskor och stövlar. Gummiskorna tycktes vara en av 1900 talets viktigaste framsteg när folk inte längre hade blöta fötter. Gummiskorna blev islänningarnas viktigaste fotbeklädnad fram till 1950 talet. Gummiskorna blev också förnyade så mycket som möjligt. Men då var det inte sulan som reparerades utan använde man den och så stickades övre delen då den gick sönder förr. (Gjorda efter beskrivning och uppgifter från tidningen Hlín, som Halldóra Bjarnadóttir publicerade i början på 1900 talet.)

16 Sammanfattning Fisken hängdes upp på en spik igenom ögonen. Man skar tvärs över fisken vid bröstfenan så att snittet följer fiskens skinn. Med jämnt grepp drog man av skinnet, men det delas i två delar om ryggfenan. Därefter skars bröstfenorna av skinnet. Fiskskinnet tvättades med kallt vatten och fettlaget skrapades bort från insidan. Sedan lade man fiskskinnet på en bräda för torkning. Det var inte spikat upp liksom man gjorde med andra sorters skinn. Undgå att lägga det på plastbräda eller färgad bräda eftersom fiskskinnet kan ta färg. Fiskskinnskor var tillskurna ur hårt skinn som sedan lades i blöt i minuter för att göra det mjukt. (Använd kallt vatten så att fiskskinnet inte blir kokt). Efter att skinnet var tillskuret kallades det skæði. Detta var vikt så att insidan på skinnet visade ut. Sedan sydde man tåsömmen och vände på skinnet. Därnäst var skon remmad med varpstygn från häl till tåsöm och fortsatt vidare till hälen. Och ändarna på tråden hade man så långa att de räckte över smalbenet. Skon drogs samman med remmen och då bildades en häl av sig själv, utan hälsöm. Då anpassades skorna till bärarens fötter och måste denne ha skorna på sig medan fiskskinnet torkade. Slutligen stickade man inläggssulor i skorna med rätstickning och ofta med ränder af färgat garn. Man brukade också sticka inläggssulor med diverse mönster däribland åttabladiga rosor.

17 Garvning av skinn Efter att man började garva skinn här i landet har man gjort olika försök med garvning på fiskskinn. Det har blivit läder som används till diverse nyttoföremål och konstföremål. Fiskroð hf. Í Reykjavík drevs under senare världskriget i lokaler som Sjóklæðagerðin hade. Ideen var den att garva fiskskinn men efter två års försök slutade de med det och förde sig över till garvning av vanliga skinn. Företaget drevs i några år. (Sigríður Sigurðardóttir, skinnaverkun 2011) Sjávarleður hf. var bildat året Litet nytt företag dotterföretag till Loðskinn. Mokkaskinnsproducent som har gort ett märkligt utvecklingsarbete i garvning av fiskskinn från året Fibrena i fiskskinn ligger tvärs över varandra och är lädret på så vis annorlunda än t.ex. nöthud, där alla fibrena ligger paralellt. Denna naturliga egenskap gör fiskläder starkare än vanligt läder av samma tjocklek. Företaget Sjávarleður producerar skinn från fyra olika sorters fisk som var för sig har olika eganskaper. Med vardera sorten kan man variera med utseende, färger och ytbehandling. De oregelbundna mörka fläckarna ger ett läder av kattfisk(hlýri) en ny och bestämd karakter. Ytan på läder från kattfisk är slät eftersom sen inte är fjällig liksom lax och rödfisk.

18 Många har använt fiskläder som material till sina designer María K. Magnúsdóttir på Sauðárkrókur, använder fisklädret på traditionellt sätt, d.v.s. gör skor av det. Hon använder de traditionella fiskskinnskorna som källa och utveklar idéen fram til nutiden. "Jag började använda fiskläder i min design när jag gick i Cordwarners College i London och blev mycket förtjust. Jag tycker också att detta rör sig om mitt stolt av att vara Islänning. Ty vi har alltid varit fiskare och detta är en led i det att använda til fullo det som nationen lever av. Jag tycker det är mycket spännande att hålla på att sälja både skor och själva lädret, ty jag tycker att jag har personlig kontakt med materialet därför att jag är Islänning och att det är förnuftigt, som man säger, för att vi producerar läder av fiskskinn. För mig är det ett behov att behandla någonthing som är så äkta. Det finns inte så mycket av det i världen i dag och dessutom svårt eller omöjligt att göra förfalskningar av detta."

19 María K. Magnúsdóttir på Sauðárkrókur

20 Anna Gunnarsdóttir på Akureyri har arbetat med fiskläder på många olika sätt. " Från jag var liten flicka har jag haft fiskskinn och läder omkring mig. Min morfar och mormor producerade väskor några år här på Akureyri. På den tiden använde de fiskskinn till prydnad på väskor och morfar arbetade en tid i skofabriken Iðunn när hann var ung. Då gjorde han högklackade skor av havskattsskinn till mormor, som på den tiden tycktes ganska konstigt men också snyggt. Han garvade skinnet och gjorde skorna själv. Mormor var ståtlig i fiskskinnskor med matchande väska. Jag skulle ge mycket för att äga dessa ting nu. Jag var ofta hos mormor och morfar på deras verkstad. Fick klippa lösa trådar och sortera knappar i askar. Jag tänker ofta på denna samvaro.

21 Anna Gunnarsdóttir på Akureyri har arbetat med fiskläder på många olika sätt. Jag var enda barnbarnet och är också den enda som följer i deras spår. I mina tonår och när jag fick mina barn tänkte jag inte på att lägga de sakerna för mig. Det var inte förrän mormor och morfar var åldrade och deras saker skulle slängas eller ges bort att jag bestämde mig för att fortsätta där de slutade. Det var ett beslut som jag aldrig har ångrat och jag tänker ofta på dem när jag arbetar med deras verktyg. Det som också är roligt är att min yngsta dotter, som ofta hjälpte mig när hon var yngre är nu nyexaminerad fashion designer från London och hon använder också fiskläder i sin design. Så att man kannske kan säga att sällan faller äpplet långt från trädet."

22 Beklädnad, delvis av fiskläder efter Anna Gunnarsdóttir Många har idag använt fiskskinnet i små skapelser, särskilt efter att man började garva till läder. Nu ser man det använt i kläder, bruksartiklar och flera. Man kan se diverse information på internät om konsthantverksfolk, isländska och från andra länder som använder detta material, samt almänn information om den gamla skotillverkningen. Men det är inte många i den unga generationen som har behållit hantverkstraditionen. Man kan läsa om den, men den osakliga kännedomen håller på att försvinna, den kan man bara lära sig från en som kan.

23 I den isländska nämden var: Astrid Björk Eiriksdóttir Björk Gunnarsdóttir Edda Árnadóttir Guðrún H. Bjarnadóttir Jóhanna Pálmadóttir Jóna Borg Jónsdóttir Särskilt tack till dem som hjälpte nämden och särskilt till Þorbergur Egilsson som skaffade oss kattfisk, flådde den och hjälpte till att behandla fiskskinnet och vid skotillverkningen. Ochså tackar vi Lars Björk för översättning till svenska. Beklädnad, delvis av fiskläder efter Anna Gunnarsdóttir

NORDISKE RÖTTER BEINMYNDUR. Islands Heimilisidnadaefélag

NORDISKE RÖTTER BEINMYNDUR. Islands Heimilisidnadaefélag BEINMYNDUR Islands Heimilisidnadaefélag Indhold: Historie Video Workshop med Philippe Ricart Workshop med om benskæring Kolje, engelsk Haddock I forna säger brättas om barn som leker och deras leksaker.

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Från panel till list En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Dimensionering och släthyvling av virke En nysågad bräda är plan men har måttavvikelser. Efter torkning till byggtorrt dvs. 15-20% fukthalt

Läs mer

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik (Version utan illustrationer) Inledning Efter en liten inblick i det forntida livet genom läsning av fack- och skönlitteratur

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Gesällprov. av Suzanne Lagerin. arbetet pågick under tiden april oktober 2015

Gesällprov. av Suzanne Lagerin. arbetet pågick under tiden april oktober 2015 Gesällprov av Suzanne Lagerin arbetet pågick under tiden april oktober 2015 Mästarbrev godkänt februari 2016 Bakgrund Egentligen hade jag inte några planer på att göra ett gesällprov jobb fanns det ju

Läs mer

Kompostboken. Ken Thompson. Översättning Thorbjörn Nilsson

Kompostboken. Ken Thompson. Översättning Thorbjörn Nilsson Kompostboken Ken Thompson Översättning Thorbjörn Nilsson A Dorling Kindersley Book www.dk.com Prisma Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp

Läs mer

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX skoguide HÖSTEN 2011 HOS Jarméus Vi på Jarméus har i många år längtat efter fler roliga och trendiga skor som står emot väder och vind. Det är ju i vardagen många av oss kämpar

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Sköna fötter känns i hela kroppen

Sköna fötter känns i hela kroppen med rätt SKOR kan du gå långt Sköna fötter känns i hela kroppen Sköna Marie är skor för medvetna kvinnor som värdesätter skor med kombinationen komfort, funktion och kvalitet. Skor med anatomiskt utformade

Läs mer

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Första testgjutningen med Epoxiharts 141 För att prova och bekanta mig med materialet, gjöt jag ett antal knappar i ett

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Støttestrømper (Rev. 001) 1 I denne vägledning används ordet Stödstrumpa oavsett strumptyp. Val av segelduk

Läs mer

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD Tapetserar verkstan Bubbetorps Gård Stenladan 371 92 Karlskrona 0455-745058 I samarbete med Ronneby Lajvsällskap www.rls.se Ansvarig utgivare Jenny Larsson På följande sidor

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net BRIO nyheter för de yngsta 2015 För barn i åldern 0-3 år En bra start i livet Sedan 1884 har vi tillverkat leksaker för att inspirera unga sinnen och låta barn få upptäcka världen på ett säkert och lekfullt

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk Tre olika varianter av virkade torgvantar i tvinnat ullgarn. Tjocka, varma och mjuka. Garn: Viking of Norway, Naturgarn

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A Strand-dress 1409-1A Storlekar-1-3-6-9-12mån-2år Övervidd-40-43-47-51-55-60 cm Hel längd-40-43-46-49-52-55 cm Benlängd-5-6-7-8-9-10 cm Beige nr 507-1-1-2-2-2-2nystan Ljusrosa nr 565-1-1-1-1-1nystan Rosa

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall)

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Genom Statistiska centralbyråns Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) kartläggs och analyseras välfärdens utveckling fortlöpande. Undersökningarna har genomförts årligen

Läs mer

Luftförvärmare artikel

Luftförvärmare artikel Text: Henrik Håkansson Gruppmedlemmar: Henrik Håkansson, Mateusz Gierkowicz, Oscar Ringqvist och William Skarpling. Luftförvärmare är ett smart sätt att värma upp t.ex. hus, det kräver ingen el och är

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka"

Var? Drygt 100 planer Göteborg, Mölndal och Kungsbacka Planer Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka" För deltagare och besökare Skall det vara tydligt:" Hur de hittar till planen (skyltning med plannummer)" Hur och var de parkerar" Var de

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

Bulltoftamodellen. parläsningen ger stora möjligheter till direkta stopp och omedelbara diskussioner, vilket utvecklar läsförståelsen

Bulltoftamodellen. parläsningen ger stora möjligheter till direkta stopp och omedelbara diskussioner, vilket utvecklar läsförståelsen Bulltoftamodellen Vårt syfte är att utöver den egna läsningen av bänkbok, väskbok eller liknande ge barnen lästräning på ett strukturerat sätt, där kamratstödet utgör en viktig faktor för läsutvecklingen.

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Motivering och kommentarer till enkätfrågor

Motivering och kommentarer till enkätfrågor ga 2 Motivering och kommentarer till enkätfrågor Kön Valet av denna variabel grundar sig på att vi vill se om det finns några skillnader mellan kön och hur de rekryterar. Kommentar: Vi hörde på namnet

Läs mer

Järnklubbor För de med medel (eller hög) handicap har vi ett set med mycket populära

Järnklubbor För de med medel (eller hög) handicap har vi ett set med mycket populära Produkter Pargogolf.se Vårt sortiment av golfklubbor Baserat på vad du läst här på vår hemsida kommer du nog att förstå att vår filosofi är okonventionell. Vi tror inte på att de årliga nyheterna som golfklubbs

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

AddNature - som jag hittade via Compumatrix webbplats

AddNature - som jag hittade via Compumatrix webbplats AddNature - som jag hittade via Compumatrix webbplats Är du den sportiga typen? Gillar du att vistas i vår vackra natur? Själv älskar jag promenader, oavsett väder. Någon sa vid tillfälle det finns inget

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Se till att vara noggrann när du räknar, det kommer att löna sig i slutet. Fungera

Läs mer

Öring med Benny Wiktorsson

Öring med Benny Wiktorsson Öring med Benny Wiktorsson Av Petri Liljeroos Öring med Benny Wiktorsson De stora harrarna vi fick under natten visade sig även i drömmarna när jag låg och dåsade mitt på dagen. Sovsäcken kändes allt trängre

Läs mer

ShoeSecure. Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd.

ShoeSecure. Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd. ShoeSecure INSTRUKTIONER Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd. Läs igenom alla dessa instruktioner innan produkten används och behåll

Läs mer

Jämföra, sortera tillsammans reflektera!

Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Lärarens roll i barnens matematiklärande Matematik som språk Matematiska begrepp Samtala kring matematik Anna Kärre Förskollärare på Lännersta förskola Föreläsare

Läs mer

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Hur kan vi förbättra elevers motivation till att vilja lära? I stället för att välja ett ämne har vi valt ett område som är viktigt för att förbättra och göra

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. PROJ EKT B SKRIVNING Sushi Box Våra namn är Emil Palm och Thobias Löfqvist och vi valde att förpacka sushi.

Läs mer

Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar

Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar Har du en skorsten som krånglar? Då har vi lösningen! I den här foldern ger vi råd om bästa teknik för att åtgärda t ex otäthet, kondens, fel area, eller problem med

Läs mer

Vi kan trä! Hos oss är känslan

Vi kan trä! Hos oss är känslan Vi kan trä! Hos oss är känslan för trä det viktigaste. Vi övervakar noga varje steg i förädlingsprocessen. Vi bygger all vår verksamhet på erfarenhet och kunskap - men vi tänker modernt. Vi har förmåga

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Trycket beror på ytan

Trycket beror på ytan Inledning Trycket beror på ytan Du har två föremål med samma massa och balanserar dem på varsin handflata. Det ena föremålet har en mycket smalare stödyta än det andra. Förmodligen känns föremålet med

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Vackra trägolv för användning i generationer

Vackra trägolv för användning i generationer Vackra trägolv för användning i generationer Omslagsbild: Furu massiv ljusgrå slät Ovan: Furu massiv obehandlad slät (samma utseende får du om du väljer klarvax) En av världens viktigaste och mest fantastiska

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Virkade tofflor Storlek 35 37 & 38 40 By: Pratamedrut pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Innehåll Lite tips sid 3 Material sid 3 Maskor och förkortningar sid 3 Tillvägagångssätt Sulor sid 4 Skor, nedre

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Läggningsanvisningar

Läggningsanvisningar Läggningsanvisningar CELLGLASISOLERING Ekologi och Ekonomi i Ett! www.foamglas.se Foamglas hjälper er vid uppstart av nya projekt, kontakta oss 00-78 56. FOAMGLAS på betongbjälklag och profilerad plåt

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Fjärilalbum med tags Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Materialet som jag använt: (Hittar du inte materialet i webshopen så kontakta Hanna så kan hon ordna det) Kartong eller annat

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR 11:ans medlemsblad Brf Stockholmshus nr 11 Gubbängen www.stockholmshus11.se Nummer 1 Våren 2013 VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR Snön

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Förändra och förnya med färg!

Förändra och förnya med färg! Förändra och förnya med färg! MÅLA OM ETT ENKELT OCH ROLIGT SÄTT ATT FÖRNYA Ge dina rum värme och energi med färg. Något så enkelt som att måla om en vägg kan höja temperaturen och glädjen med flera grader.

Läs mer

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Detta behöver du för att montera en ytterdörr: Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Hammare Vinkelhake Såg Drevisolering Penna 2st 1,5m träribbor Kilar

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

dyra dojor SPN-uppdrag

dyra dojor SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur konsumerar vuxna SKOR? Syftet med denna övning är att deltagarna ska börja fundera över vad det egentligen är som styr vår, i många fall höga, skokonsumtion. Ser det likadant ut för alla?

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER 1 INNEHÅLL HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK OCH TRADITION PRODUKTER Kuddar Servetter Tavlor LINNETYG BRODYRFÄRGER TYPOGRAFI PRISLISTA 2 3 HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Ta dig över älven. Lejonen Toleredsskolans grundsärskola

Ta dig över älven. Lejonen Toleredsskolans grundsärskola Ta dig över älven Lejonen Toleredsskolans grundsärskola Läroplan för grundsärskolan 2011 Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

Solkraftverken i Helenevik

Solkraftverken i Helenevik Solkraftverken i Helenevik 07 juni 2012 Heleneviks bebyggelse ligger huvudsakligen i sydsluttningar mot Rådasjön. Här är soligt och skönt, och flera sommarstugor har legat i området. I dessa yttersta tider

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Ett gotländskt bondbröllop

Ett gotländskt bondbröllop Ett gotländskt bondbröllop Gotländska traditioner Christina Bengtsson 2009-12-11 Ett arbete om gotländska traditioner i kursen Gutamål 1 Frieriet Kärleken var sällan högsta prioritet, utan namn och gårdens

Läs mer

VACKRA SMYCKEN AV LIM

VACKRA SMYCKEN AV LIM VACKRA SMYCKEN AV LIM Magisterexamen Rapport av Klara Schmidt Ädellab/Metallformgivning, Konstfack 2005 Handledare: Aurél Schiller 1 Den här rapporten visar mitt sätt att arbeta när jag undersöker materialet

Läs mer

Mediro Medir yal Sulor oyal Sulor Living Proof m mediro oya al.se

Mediro Medir yal Sulor oyal Sulor Living Proof m mediro oya al.se Mediroyal Sulor mediroyal.se Sulor som hjälper Överbelastningsskador är vanliga inom både idrott och arbete. Vid normal gång utsätts dina fötter och knän för upp till tre gånger din egen kroppsvikt. Hårda

Läs mer

Så väljer du rätt skor Här är guiden som hjälper dig att välja rätt i skodjungeln. Och testet

Så väljer du rätt skor Här är guiden som hjälper dig att välja rätt i skodjungeln. Och testet labbet RÄTT SKODD? Testgruppen provar sig igenom höstens skoutbud. Så väljer du rätt skor Här är guiden som hjälper dig att välja rätt i skodjungeln. Och testet som visar vilka av höstens träningsskor

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar?

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 3: 2006 Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? En studie kring barns självvärderingar

Läs mer