ANVÄNDNINGSPOLICY FÖR ELEKTRONISK POST VID ÅBO AKADEMI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVÄNDNINGSPOLICY FÖR ELEKTRONISK POST VID ÅBO AKADEMI"

Transkript

1 ANVÄNDNINGSPOLICY FÖR ELEKTRONISK POST VID ÅBO AKADEMI Vid behandlingen av elektroniska dokument tillämpas inom Åbo Akademi principerna om brevhemlighet, skydd för privatlivet och god förvaltningssed på samma sätt som vid behandlingen av andra officiella ärenden. Tystnadsplikt och förbud att utnyttja informationen beskrivs nedan samt i reglerna för användning av datasystem och datakommunikationsnät. Akademin har rätt att bestämma för vilka ändamål e-posten och datanätet används och har rätt att begränsa användarrättigheterna. Direktiven och rekommendationerna för användning av e-post och logguppgifter baserar sig på finländsk lag samt Finansministeriets direktiv 5/2001 som uppgjorts av ledningsgruppen för datasäkerheten inom statsförvaltningen ( ). 1 E-postadresser E-postmeddelandena har i ovannämnda direktiv uppdelats i fyra klasser beroende på den adress till vilken de har sänts. I direktivet avses följande då det gäller såväl avsända som emottagna meddelanden inom Akademin: - med Akademins e-postmeddelande avses ett meddelande som hänför sig till Akademins eller enhetens allmänna e-postadress ( t.ex. registratorskontoret@abo.fi, information@abo.fi, studiebyran@abo.fi ) och meddelanden som förutsätter myndighetsåtgärder eller tjänster - med tjänste-e-postmeddelande avses meddelande till en adress som givits av Akademin åt en anställd för sådana meddelanden som gäller hans/hennes arbetsuppgifter ( personlig e-postadress t.ex. egon.strom@abo.fi ). En studerandes e-postmeddelande ( som hänför sig till studierna ) jämställs i tillämpliga delar med tjänste-epostmeddelanden - med ett personligt e-postmeddelande avses ett meddelande till eller från den e-postadress som användaren tilldelats av Akademin ( för den anställda i allmänhet samma adress som i frågavarande persons tjänste-e-postadress )

2 - med ett privat e-post-meddelande avses meddelande till och från en e- postadress som användaren skaffat sig för eget bruk ( t.ex. egon.strom@egetbruk.fi ) - en fysisk persons e-postadress är enligt personuppgiftslagen en personuppgift. Personuppgifterna finns registrerade i Akademins personregister över vilka uppgjorts personregisterbeskrivningar. Personuppgifter behandlas vid Akademin i enlighet med personregisterbeskrivningarna och för ändamål som framgår av dem. - Akademin och dess enheter bör ha allmänna adresser som är avsedda att användas för hantering av officiella ärenden och för erbjudande av tjänster ( t.ex. registratorskontoret@abo.fi, hum-kansli@abo.fi ) Man bör i första hand använda de allmänna adresserna då man vänder sig till Aka-demin för att få tjänster och inte använda de anställdas tjänste-e-postadresser. 2 Offentliggörande av e-postadresser Med publicerande/offentliggörande avses att man uppger e- postadressen bl.a. i Akademins telefonkatalog eller i någon annan publikation, på Akademins på visitkort eller i andra informationssystem. Akademin publicerar Akademins allmänna e-postadresser och personalens kontaktuppgifter med personalens e-postadresser i formen förnamn.tillnamn@abo.fi På www-sidor bör man undvika att uppge personliga e-postadresser. En studerandes e-postadress publiceras endast om den studerande gett sitt samtycke till det. Akademin publicerar inte privata e-postadresser. 3 Att observera vid hanteringen av Åbo Akademis e- postmeddelanden

3 För meddelanden som hänför sig till skötseln av en tjänst eller befattning öppnas i Akademins namn allmänna e-postadresser ( en allmän adress kan också vara en postningslista ). Akademin ger separata regler om användning och registrering av adresserna. För alla adresser utnämns ansvarspersoner. Det är, med tanke på dataskyddet och förvarandet av information, förbjudet att skicka eller automatiskt styra Akademins e-post till en privat e-postadress. Av ett svar som den anställda sänder från Akademin bör framgå att det har skickats som svar på ett meddelande som kommit till Akademins allmänna e-postadress. I svaret bör man också poängtera eller uppge returadressen så att kontakten också i fortsättningen sker till Akademins allmänna adress. Ett e-postmeddelande som inkommit till Akademins adress bör dirigeras så att alla som handhar ärendet får kännedom om meddelandet. Om det med det ankomna meddelandet följer begäran om kvittering sänds denna utan dröjsmål. Meddelanden behandlas på sådant sätt som förutsätts i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet ( offentlighetslagen ). Offentlighetslagen stadgar bl.a. om vad en myndighetshandling är, vilka handlingar som är sekretessbelagda och om rätten att ta del av handlingar. E-postmeddelanden behandlas och arkiveras vid behov på det sätt som framgår av arkivbildningsplanen.

4 4 Att observera vid hantering av tjänste-e-postmeddelanden Det är, med tanke på dataskyddet och förvarandet av information, förbjudet att skicka eller automatiskt styra tjänste-e-post till en privat e-postadress. I regel behandlar Akademin ett meddelande som kommit till tjänste-epostadressen som om det vore ett personligt meddelande eftersom mottagaren inte kan hindra att personliga meddelanden anländer. Om det med ett anlänt meddelande följer begäran om kvittering, bör mottagaren göra detta. Vid elektronisk handläggning av förvaltningsärenden skall man kvittera ett anlänt meddelande fastän det inte separat har begärts. Av ett tjänste-e-postmeddelande bör framgå att avsändaren är en myndighet, inte en privat arbetstagare/tjänsteman, t.ex. genom att man till underskriften fogar sin tjänsteställning och enhetens namn samt genom att man påminner om att kommunikationen även i fortsättningen kommer att skötas via en allmän adress. Påminnelsen kan också göras genom att man bifogar tjänste-e-postadressen som returadress. Meddelanden behandlas på sådant sätt som förutsätts i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet ( offentlighetslagen ). Offentlighetslagen stadgar bl.a. om vad en myndighetshandling är, vilka handlingar som är sekretessbelagda och om rätten att ta del av handling. E-postmeddelanden behandlas och arkiveras vid behov på det sätt som framgår av arkivbildningsplanen. 5 Att observera vid hantering av personligt e-postmeddelande Den anställda bör omedelbart överföra personliga meddelanden som anlänt till hans/ hennes tjänste-e-postadress till sina egna personliga e- postmappar. Av mappens namn bör framgå, att det inte är fråga om tjänste-e-post, både gällande anlända och avsända meddelanden. Den personliga e-postadressen är typiskt densamma som tjänste-epostadressen.

5 Användning av e-post för privata ändamål är tillåten i ringa utsträckning. Användning för affärsmässigt och politiskt ändamål, såsom privat företagsverksamhet eller valreklam är dock ovillkorligen förbjuden. Det är inte heller tillåtet att sända kedjebrev via Akademins e-post-servers. 6 Att observera vid hantering av privata e-postmeddelanden En privat e-postadress som en person skaffat sig för eget bruk av en utomstående operatör, för hantering av privata e-postmeddelanden, är personens privata angelägenhet och behandlas här inte närmare. För sin privata e-postverksamhet får man inte använda samma lösenord som vid Akademin. 7 Att observera vid hantering av skräp-e-post Med skräp-e-post förstår man störande e-postmeddelanden, som användaren inte önskar få, oftast reklampost. Utöver egentlig skräp-e-post kan det också förekomma finländsk direktmarknadsföring. Direktmarknadsföring, med hjälp av automatiska system, till en fysisk person är förbjuden om personen ifråga inte i förväg gett sitt samtycke till det (21 1 mom. i lagen om integritetsskydd vid telekommunikation och dataskydd inom televerksamhet). Man bör inte besvara utländsk skräp-e-post, eftersom man genom att svara visar att adressen fungerar och kan uppföras på skräp-epostningslistorna. Akademin försöker med tekniska medel reducera problemet med skräpmeddelanden genom att hindra dem att komma fram. Akademin behöver varken meddela adressaten eller avsändaren om att skräp-e-posten förstörs och behöver inte returnera den till avsändaren. Användarna kan meddela om störande skräp-e-post till datacentralen.

6 8 Hantering av ett e-postmeddelande som inte når fram Avsändaren av e-postmeddelandet har det huvudsakliga ansvaret för att meddelandet kan läsas, för att meddelandet når fram, för att det kommer fram inom utsatt tid eller andra härmed jämförbara omständigheter. Om adressen för ett ankommande meddelande inte känns igen av e- postsystemet returneras meddelandet automatiskt till avsändaren tillsammans med ett felmeddelande. 9 Ett e-postmeddelande som anlänt till felaktig adress Om en användare får ett e-postmeddelande som är avsett för en annan person har användaren tystnadsplikt och är förbjuden att utnyttja informationen både vad gäller meddelandets innehåll och det faktum att det överhuvud existerar. Ett e-postmeddelande som är avsett för en annan person ( t.ex. någon med samma namn ) bör styras vidare till rätt adress om man känner till adressen. Om adressen inte är känd, bör man informera avsändaren om misstaget och förstöra det meddelande som kommit. Ett e-postmeddelande som inte hör till Akademin och som av uppenbart misstag eller till följd av okunnighet tillställts Akademin bör i enlighet med 8 förvaltningsförfarandelagen överföras till den myndighet som bedöms vara behörig, om man känner till den. Man bör då sända ett meddelande om överföringen till avsändaren. Om det inte är möjligt att överföra meddelandet returneras det och förstörs. 10 Upphörande av tjänsteförhållande och avslutande av studierna Rätten att använda Akademins e-postsystem upphör i och med att tjänsteförhållandet upphör eller studierna avslutas om man inte kommit överens om något annat med förmannen. Om arbetstagaren upphör att sköta sina uppgifter redan innan arbetsförhållandet avslutas bör man antingen förhindra emottagandet av e-post eller lägga in ett automatiskt svar ' Dessa ärenden sköts i fortsättningen av '

7 Då tjänsteförhållandet upphört bör arbetstagaren stryka sina personliga meddelanden och meddela sina e-postpartners om att hans/hennes e- postadress upphört att fungera. Övriga meddelanden förblir i Akademins bruk. Då en studerandes användarrättigheter upphört bör han/hon stryka sina meddelanden och meddela sina e-postpartners om att hans/hennes e-postadress upphört att fungera. Då en användare avlidit stängs hans/hennes e-postadress. Oöppnade meddelanden returneras till avsändaren. Övriga meddelanden sparas ett år och förstörs sedan. På basis av ett skriftligt avtal med enheten överlåts användarens öppnade personliga meddelanden till dödsboet. Om hanteringen av tjänste-e-postmeddelandena besluter enhetens förman. 11 Regler för hur man skall förfara då arbetstagaren tillfälligt är frånvarande Vid förutsebar frånvaro bör arbetstagaren se till att hans/hennes e-post sköts ändamålsenligt. Ett förstahandsförfarande är ett automatiskt meddelande om frånvaro, varav framgår kontaktuppgifter till ställföreträdare och om möjligt frånvarons längd. Orsak till frånvaron kan vara resa, utbildning, semester, sjukdom eller annat som berättigar till frånvaro. Om det finns risk för att skötseln av arbetsuppgifterna vid Akademin allvarligt försvåras, kan man råka in i en situation då man bör kunna komma åt enstaka e-postmeddelanden i den frånvarande arbetstagarens e-postmappar. Då kan man med tillåtelse av arbetstagaren och beslut av förmannen med hjälp av den personal som sköter det tekniska underhållet öppna de e-postmeddelanden som här avses. Härvid iakttas tystnadsplikt och principen om förbud att utnyttja informationen vilket gäller ifråga om privata meddelanden. Om man inte kan få tillåtelse av arbetstagaren besluter Datacentralens direktör om öppnande av meddelandena på föredragning av en tjänsteman vid Datacentralen.

8 12 Begränsande av e-postmeddelanden och av filer som bifogats dem Akademin har rätt att göra upp begränsningar för e-postmeddelanden och filer som bifogas dem. Begränsningarna kan t.ex. göras genom filtrering av för stora meddelanden och filer eller sådana meddelanden, filer, program och annat som skadar eller hotar Akademins datasäkerhet. Användarna informeras om dessa begränsningar. Akademin har rätt att programtekniskt granska meddelanden och filer med tanke på eventuella virus och skadliga program. Akademin har också rätt att stryka med-delanden som innehåller virus, skadliga program eller bifogade filer. Om man har strukit bifogade filer bör man meddela om detta till mottagaren och avsändaren för kännedom. 13 Hantering och verifiering av e-postmeddelanden som innehåller sekretessbelagda uppgifter Huvudregeln är att man inte med e-post får sända dokument som klassificerats som hemliga eller synnerligen hemliga. Endast dokument som innehåller enbart offentliga uppgifter får överföras som e-post eller på annat sätt över nätet utan användande av kryptering. Sekretessbelagda uppgifter eller personuppgifter som skall hållas hemliga kan överföras om man använder tillräckligt kraftiga krypteringsmetoder. Krypteringsprogram för Akademins e-postmeddelanden och tjänste-epostmeddelanden bör vara godkända och använda av Akademin. Ett dokument som emottagits via e-post bör vid behov kunna bestyrkas till sin riktighet och äkthet. Om ett tjänste-e-postmeddelande krypterats så att endast mottagaren kan öppna det bör det omedelbart efter överföringen sparas i klartext. Vid behov kan det på nytt krypteras så att det kan öppnas även av andra personer som behandlar ärendet.

9 14 Övervakande av e-post och datanät Akademin övervakar inte i onödan e-postmeddelanden och kränker inte integriteten hos mottagare, avsändare eller personer som nämns i meddelandena. Inte heller vid annan nätövervakning kränks integriteten omotiverat. Under vissa omständigheter kan en undersökning vara oundgänglig. Sådana fall behandlas under punkterna 15 och 16. Om övervakningen av användningen bestäms närmare i användar- och underhållsregler. 15 Uppsamlande och bevarande av logguppgifter som uppkommer vid användningen av e-post och datanätet Akademins offentliga www-sidor bör kunna läsas anonymt. Om Akademin på sidorna samlar personuppgifter meddelas användarna om detta och då uppges även användningsändamålet för uppgifterna. Vid Akademin använder man normalt logginformation endast för tekniska arbets-uppgifter som utförs av underhållspersonalen. Sådana uppgifter är t.ex. säkerställandet av servicenivån, utredning av driftseller andra störningar eller sammandrag som kan jämföras med statistiska uppgifter, där användningen inte kan urskiljas i detalj. Underhållspersonalen har tystnadsplikt. Logginfo används inte för att göra användarspecifika profilsammandrag eller liknande, men om man med fog misstänker missbruk kan logginfo också användas för att klarlägga saken. I arkivbildningsplanen eller underhållsanvisningarna definieras uppbevaringstid och -plats för loggarna. 16 Åbo Akademis rättigheter att läsa e-postmeddelanden Akademin har i allmänhet inte rätt att läsa e-postmeddelanden som sänts till användaren eller skickats av honom/henne, utom i de fall då man fått användarens tillåtelse. Om man har skäl att misstänka eller om det finns belägg för att Akademins datasäkerhet äventyras eller om det finns anledning att misstänka att en användare har gjort sig skyldig till brottslig verksamhet eller annat missbruk av Akademins datorresurser, beslutar Datacentralens direktör om rätt för någon representant för Akademin

10 att läsa e-postmeddelanden som har sänts till eller som har avsänts av användaren. Vid behov görs brottsanmälan till polisen, som kan införskaffa ett teleövervakningstillstånd av domstol. Om möjligt kan beslutas att användaren skall närvara när e-posten, som anlänt till eller avsänts av honom/ henne, öppnas. Därvid är det skäl att minst två representanter, som rektor utsett, och vid behov också förtroendemannen är närvarande. Vid störningar som hotar informationssystemets verksamhet eller servicenivå kan underhållspersonalen vara tvungen att öppna e- postlådan eller filen som innehåller meddelandet. För dessa situationer finns närmare anvisningar i underhållsstadgandena. 17 Underhållspersonalen Varje e-postsystem har en eller flera ansvarspersoner, som utses av Datacentralens direktör. Till underhållspersonalen hör de personer, som på grund av sitt arbete kommer åt logginformation och andra personers meddelanden. De har ovillkorlig tystnads-plikt och de har förbundit sig att iaktta verksamhetsreglerna för underhållspersonal. För underhållspersonalen definieras om möjligt personliga användarnamn. Under-hållsuppgifterna uppdelas i mån av möjlighet på flera personer som har olika användarbefogenheter. Underhållsåtgärderna dokumenteras och nödvändig logg-information samlas även in. E-postservrarna skyddas strängt och underhållet av dem sker så att både användbarheten och konfidentialiteten garanteras.

1 Allmänt... 2. 2 Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser... 2. 2.1 Klassificeringar och användningsändamål...

1 Allmänt... 2. 2 Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser... 2. 2.1 Klassificeringar och användningsändamål... E-POSTPOLICY VID HÖGSKOLAN PÅ ÅLAND Innehållsförteckning 1 Allmänt... 2 2 Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser... 2 2.1 Klassificeringar och användningsändamål... 2 2.2 Offentliggörande

Läs mer

1 Allmänt Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser Klassificeringar och användningsändamål...

1 Allmänt Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser Klassificeringar och användningsändamål... Sida 1 av 6 1176 E-POSTPOLICY VID HÖGSKOLAN PÅ ÅLAND Innehållsförteckning: 1 Allmänt... 2 2 Klassificering och hantering av e-postmeddelanden och -adresser... 2 2.1 Klassificeringar och användningsändamål...

Läs mer

ANVA NDNINGSPOLICY FO R ELEKTRONISK POST VID A BO AKADEMI

ANVA NDNINGSPOLICY FO R ELEKTRONISK POST VID A BO AKADEMI ANVA NDNINGSPOLICY FO R ELEKTRONISK POST VID A BO AKADEMI Godkänd av rektor den 3.12.2014. Vid behandlingen av elektroniska dokument tillämpas inom Åbo Akademi principerna om brevhemlighet, skydd för privatlivet

Läs mer

Hämtning och öppning av en arbetstagares e-post

Hämtning och öppning av en arbetstagares e-post 28.4.2014/JW Anvisning Bekräftat: Samarbetsförfarande: Samarbetskommissionen 19.3.2014 Bekräftat av: Granskat: Ledningsgruppen för informationssäkerhet 24.4.2014 Hämtning och öppning av en arbetstagares

Läs mer

Reglerna för e-post i korthet

Reglerna för e-post i korthet Reglerna för e-post i korthet Som e-postanvändare har du en eller flera roller reglerna för exempelvis personal och studerande är delvis olika. Alla regler ska följas Använd andra lösenord vid akaddemin

Läs mer

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Dokumentnamn Instruktion för e-post Dokumenttyp Instruktion Omfattar Kommunen Dokumentägare Dokumentansvarig Publicering Insidan Fastställd

Läs mer

Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) TILLGODOSEENDET AV DEN REGISTRERADES RÄTTIGHETER HOS POLISEN: RÄTT TILL INSYN, RÄTTELSE AV UPPGIFT OCH INFORMATION

Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) TILLGODOSEENDET AV DEN REGISTRERADES RÄTTIGHETER HOS POLISEN: RÄTT TILL INSYN, RÄTTELSE AV UPPGIFT OCH INFORMATION Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) Datum 23.1.2012 2020/2012/66 Nr Giltighetstid 1.2.2012 31.1.2017 Författningsgrund Polisförvaltningslag (110/1992) 4 Lag om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson 1 DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslag (523/1999) 10 och 24 Datum 31.3.2014 Namn 1a Borgå stads social- och hälsovårdnämnd Registeransvarig Adress Stadshusgatan 5 B, 06100 Borgå Andra kontaktuppgifter

Läs mer

E-post på ett säkrare sätt

E-post på ett säkrare sätt 1 (6) E-post på ett säkrare sätt Information till dig som vill ta del av avgöranden via e-post Förvaltningsrätten har börjat använda sig av kryptering när vi skickar e-post. Bakgrunden till detta är personuppgiftslagens

Läs mer

DATASKYDDET VID DIREKTMARKNADSFÖRING

DATASKYDDET VID DIREKTMARKNADSFÖRING DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ DATASKYDDET VID DIREKTMARKNADSFÖRING Uppdaterad 12.1.2016 www.tietosuoja.fi 2 Innehåll: 1. Inledning...3 2. Direktmarknadsföring till en privatperson...3 2.1. förmedlad per telefonsamtal

Läs mer

2 1991 rd - RP 49 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Sida ALLMÄN MOTIVERING... 2. Ikraftträdande... LAGTEXTER...

2 1991 rd - RP 49 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Sida ALLMÄN MOTIVERING... 2. Ikraftträdande... LAGTEXTER... 1991 rd - RP 49 Regeringens proposition till Riksdagen med iörslag till lagar om ändring av 5 kap. ärvdabalken och 6 lagen om iniöraode av ärvdabalken PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL A v sikten med

Läs mer

Syfte...1 Omfattning...1 Beskrivning...1

Syfte...1 Omfattning...1 Beskrivning...1 Innehållsförteckning 1 Syfte...1 2 Omfattning...1 3 Beskrivning...1 3.1 Utgångspunkter och generella regler...1 3.2 Tillämpning av riktlinjerna inom Mälarenergi...1 3.3 Styrande lagar och regler...3 Bilaga

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:1swe Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors 2001 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-0893-4 Klientens

Läs mer

Ansökan om enskilda insatser LSS

Ansökan om enskilda insatser LSS Information Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är till för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Vem kan ansöka? Den som är i behov av insatser

Läs mer

2.1.2013 2020/2012/3738

2.1.2013 2020/2012/3738 Polisstyrelsen INFORMATIONS- 1 (11) SKYDDSBESKRIVNING Kombinerad register- och informationsskyddsbeskrivning samt informationsdokument Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 Offentlighetslagen (621/1999)

Läs mer

Anvisningar 62/40/2003 11.5.2004. Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden.

Anvisningar 62/40/2003 11.5.2004. Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden. ARKIVVERKET Anvisningar 62/40/2003 11.5.2004 Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden. Stadganden som ger behörighet för givandet av anvisningarna Arkivlagen (831/1994)

Läs mer

Riktlinjer vid användning av e-post i

Riktlinjer vid användning av e-post i 1(9) Status på dokument: Version: Dokument dnr Slutversion 2015-12-17 1.0 Dnr RS 3069-2014 Dokumenttyp: Dokument namn: Övergripande dokument: Regional riktlinje Riktlinjer vid användning av e-post i Västra

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) ÖSTERGÖTLANDS LÄN Förvaltningsavdelningen 2009-06-25

POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) ÖSTERGÖTLANDS LÄN Förvaltningsavdelningen 2009-06-25 POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) IT-policy Säkerhetsinstruktion för Användare Denna instruktion gäller för samtliga anställda vid Polismyndigheten i Östergötlands län Var medveten om att du fått förtroendet

Läs mer

Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen

Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen Statskontoret Föreskrift 1 (14) 18.8.2014 Dnr VK/687/00.01/2014 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Uppgifter som ska lämnas till centralbokföringen Enligt 41b (600/1997) i förordningen

Läs mer

HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN

HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN REGISTERBESKRIVNING Register över patientjournaler: Registreringssystem (MawellCareCC program) för huvudstadsregionens (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kervo,

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 28.5.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 163 A/1 V (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Europeiska datatillsynsmannen Utlysning av ledig tjänst som biträdande datatillsynsman

Läs mer

1 Information om upphandlingen

1 Information om upphandlingen FOLKPENSIONSANSTALTEN Hälsoavdelningen Rehabiliteringsgruppen Anbudsförfrågan 25.2.2014 Dnr 16/331/2014 Till serviceproducenterna MULTIDISCIPLINÄR INDIVIDUELL REHABILITERING FÖR VUXNA MED SVÅR FUNKTIONS-

Läs mer

Manual för studerande Version 2.2.0

Manual för studerande Version 2.2.0 Ansökningssystemet Joopas Innehållsförteckning Manual för studerande Version 2.2.0 Innehållsförteckning 1 1 Allmänt 2 1.1.1 Allmänt om manualen 2 1.1.2 Allmänt om ansökningssystemet Joopas 2 1.1.3 Ansökan

Läs mer

Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken

Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken Information om personuppgiftslagens tillämpning i Riksbanken AUGUSTI 2002 1.Inledning I det följande lämnas information om personuppgiftslagen och dess tillämpning som berör alla anställda i Riksbanken.

Läs mer

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN

MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN FINLANDS AKADEMI Förvaltningsenheten/Katja Majamaa 2.5.2005 MEDDELANDE TILL NYA TJÄNSTEFORSKARE OM UPPGIFTER SOM BEHÖVS VID TJÄNSTEFÖRHÅLLANDETS BÖRJAN SAMT OM ANSTÄLLNINGS-VILLKOREN 1. Finlands Akademis

Läs mer

Folkpensionsanstalten

Folkpensionsanstalten 1 Registeransvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress Postnummer Telefon PB 78 00381 HELSINGFORS 020 634 11 Besöksadress Hyvlerivägen 1 a B, 00380 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 646-2012 Socialnämnden i Halmstad kommun Box 230 301 06 Halmstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar Handläggare: Christina Hegefjärd 1 (1) PAN 2015-12-01 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-01 PaN A1510-0031257 PaN A1510-0031157 PaN A1510-0031057 Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer

Läs mer

RP 292/2014 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdmyndigheten.

RP 292/2014 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdmyndigheten. RP 292/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Information till varje registrerad/anställd enligt personuppgiftslagen (PuL)

Information till varje registrerad/anställd enligt personuppgiftslagen (PuL) Information till varje registrerad/anställd enligt personuppgiftslagen (PuL) Den 1 oktober 2001 upphörde datalagen att gälla och personuppgiftslagen (PuL) reglerar de allra flesta behandlingar av personuppgifter.

Läs mer

AMERICAN EXPRESS. Webbplats för affärspartners regler och villkor

AMERICAN EXPRESS. Webbplats för affärspartners regler och villkor AMERICAN EXPRESS Webbplats för affärspartners regler och villkor Webbplatsen för affärspartners tillhandahålls av American Express Payment Services Limited (här även kallat "American Express", "vår/t",

Läs mer

Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden.

Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden. ARKIVVERKET Anvisningar AL/16103/07.01.01.00/2009 10.12.2009 Innehåll Arkivverkets anvisningar om skydd av handlingar i undantagsförhållanden. Bestämmelser som ger behörighet att utfärda anvisningarna

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om privata säkerhetstjänster Utfärdad i Helsingfors den 21 augusti 2015 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte och tillämpningsområde Syftet med denna

Läs mer

Datainspektionen informerar. Hur länge får personuppgifter

Datainspektionen informerar. Hur länge får personuppgifter Datainspektionen informerar Hur länge får personuppgifter bevaras? 10 Innehåll Inledning... 4 Definitioner... 5 Kort om PuL... 5 Hur länge får man spara personuppgifter?... 7 Hur vet man när man ska ta

Läs mer

ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR

ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR mypku Dessa allmänna användarvillkor ( Villkor ) anger de villkor som gäller mellan dig som användare ( Användaren ) och Nutricia Nordica Aktiebolag AB, org. nr. 556242-0348,

Läs mer

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Europeiska skoldatanätet Service d Approches Quantitatives des faits éducatifs Innehåll Introduktion... 2 1. ÖVERSIKT AV STUDIENS ORGANISATION...

Läs mer

Datum 2008-01-14 Kommunikationsavdelningen Södertälje kommuns riktlinjer för E-post Följande riktlinjer omfattar användningen av e-post i Södertälje kommun men omfattar inte elevers användning av e-post.

Läs mer

Gallring av digitala handlingar

Gallring av digitala handlingar Datum 2002-09-13 Version från IT 1.0 Kommunkansliet Gallring av digitala handlingar 1. Offentlighetslagstiftningen och digitala handlingar Hörnpelarna i det regelverk som styr hanteringen av allmänna handlingar

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10)

Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) 1 (7) YTTRANDE 2013-06-05 Dnr SU FV-1.1.3-0918-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 STOCKHOLM Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) Betydelsen för den rättsvetenskapliga

Läs mer

Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder

Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder Policy för behandling av personuppgifter vid uthyrning av bostäder (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) 1. En gemensam god sed I ett bostadsföretags uthyrningsverksamhet förekommer i olika

Läs mer

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Kvalitetsregister & legala förutsättningar Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Vad är ett kvalitetsregister i lagen? - Samling av uppgifter om individer (personuppgifter) för syftet

Läs mer

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses.

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses. KLAGA HOS RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN? 1) Vad gör justitieombudsmannen? Justitieombudsmannen övervakar att myndigheterna och tjänstemännen följer lagen och fullgör sina skyldigheter. Också andra som sköter

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03 Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighetsprincipen Yttrande- och meddelarfrihet Offentlighet vid beslutande församlingars sammanträden Allmänna

Läs mer

Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor.

Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor. Tack för att du använder Vanderbilts webbplats. Vi vill nedan upplysa dig som användare av Vanderbilts webbplats om våra användarvillkor. 1. Omfattning 2. Tjänster 3. Registrering, lösenord 4. Rätten att

Läs mer

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015

Villkor. Allmän information. S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Villkor S&A Sverige AB 556678-2677, september 2015 Allmän information Långivare är S&A Sverige AB 556678-2677. S&A Sverige AB (Långivaren) förmedlar via Internet lån till privatpersoner (Låntagaren) som

Läs mer

HELSINGFORS STAD Registerbeskrivning 1(5)

HELSINGFORS STAD Registerbeskrivning 1(5) HELSINGFORS STAD Registerbeskrivning 1(5) Utgivningsdatum/uppdaterad 2.2.2015 1. Registrets namn 2. Registerförare 3. Registeransvarig 4. Kontaktperson i registerärenden 5. Ändamål och grunder för behandling

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter.

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL. Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter. PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal har träffats mellan följande parter. Personuppgiftsansvarig: (Vårdgivarens namn, org.nr samt i förekommande fall ansvarig nämnd eller styrelse

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Personuppgiftslag; SFS 1998:204 utfärdad den 29 april 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är

Läs mer

Etiska Regler för klientarbete

Etiska Regler för klientarbete Etiska Regler för klientarbete HumaNovas Etiska Regler HumaNova Utbildning AB 1 Våra Etiska Regler HumaNovas grundläggande princip är alla människors lika värde, rätt till personlig integritet, ett respektfullt

Läs mer

Användning av sociala linköpings universitet

Användning av sociala linköpings universitet 2012-10-15 BESLUT Dnr LiU-2012-01606 1(7) Användning av sociala linköpings universitet medier vid Inledning I detta beslut beskrivs hur sociala medier ska användas vid Linköpings universitet (LiU). Med

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun Information om Sekretess utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2010 Innehållsförteckning Gemensamma regler 2 Samtycke... 4 Sekretess inom Barn- och familjenämnden..

Läs mer

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen De viktigaste ändringarna Jämställdhetsplan och lönekartläggning Jämställdhetsplanen utarbetas av arbetsgivaren

Läs mer

Allmänna villkor för att använda på Parship.se - version 2014-06-13

Allmänna villkor för att använda på Parship.se - version 2014-06-13 Allmänna villkor Allmänna villkor för att använda på Parship.se - version 2014-06-13 Personer som ännu inte har fyllt 18 år får inte använda sig av denna tjänst. Denna tjänst får inte heller användas i

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Innehåll 1. VEM FÅR VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE... 3 2. SKILLNADEN MELLAN GOD MAN OCH FÖRVALTARE... 3 3. DINA FÖRSTA UPPGIFTER... 3 4. DINA ÖVRIGA UPPGIFTER OCH SKYLDIGHETER...

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret 2007-09-28 RevA1 Hantering av personuppgifter i Södertälje kommuns Skolportal Inledning Införandet av Skolportalen som administrativt verktyg i utvecklingen av Södertäljes

Läs mer

HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007

HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007 HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007 Introduktion Mallen för den Tekniska Bilagan, TB 2007 är liksom denna handledning framtagna av en arbetsgrupp inom NEA, Nätverket för Elektroniska Affärer, under

Läs mer

Information till registrerade enligt personuppgiftslagen

Information till registrerade enligt personuppgiftslagen Information till registrerade enligt personuppgiftslagen Datainspektionens allmänna råd 1 2 Innehåll Inledning 5 Information som skall lämnas självmant (23 25 ) 6 Uppgifter som samlas in direkt från den

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR. 1. GODKÄNNANDE.

ANVÄNDARVILLKOR. 1. GODKÄNNANDE. Senaste revision 2012-09-01 ANVÄNDARVILLKOR. Sport3x med webbadress www.sport3x.se 1. GODKÄNNANDE. 1.1 Sport3x administrerar Webbsida ("Sport3x") med adress www.sport3x.se och den tjänst som där tillhandahålls

Läs mer

OFFICIELLA REGLER. 4. Gå in på hemsidan www.laroche-posay.se/100familjer och klicka på länken "Delta".

OFFICIELLA REGLER. 4. Gå in på hemsidan www.laroche-posay.se/100familjer och klicka på länken Delta. OFFICIELLA REGLER 1. LIPIKAR FAMILJER-prorammet administreras av La Roche-Posay, en enhet inom L Oréal Sverige AB. Programmet är öppet för personer bosatta i Sverige och pågår från 01.10.2014 kl. 00:01

Läs mer

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar Typ av skrivelse Sida 1(5) Datum Diarienummer 2016-03-13 Avdelning Eric Thorstensson Adm chef Tel 0933-140 15 EE-post eric.thorstensson@vindeln.se Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå Beslut Diarienr 1 (10) 2016-02-17 1805-2015 Södermalms stadsdelsnämnd Box 4270 102 66 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå Datainspektionens beslut

Läs mer

ANVÄNDARAVTAL PARTER AVTALSTID ANVÄNDARENS ÅTAGANDEN

ANVÄNDARAVTAL PARTER AVTALSTID ANVÄNDARENS ÅTAGANDEN ANVÄNDARAVTAL PARTER I avtalstexten nedan kallas Du/Ditt företag för Användaren och Apptech 24 AB, 556870-0230, Sjötullsgatan 16, 82450 Hudiksvall, för Apptech. De tjänster som Du faktureras för kallas

Läs mer

Krypterad e-postförbindelse mellan försäkringsmäklare och Finansinspektionen

Krypterad e-postförbindelse mellan försäkringsmäklare och Finansinspektionen 1 (5) Krypterad e-postförbindelse mellan och Finansinspektionen 1 Allmänt Försäkringsmäklaren kan, om den så önskar, skicka in berättelsen om rörelse och bokslutsinformationen till Finansinspektionen via

Läs mer

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA?

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? Anvisningar till stipendiegivare Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? 1.10.2010 ANVISNING 2 (8) Innehåll 1 Stipendiegivarens skyldighet att lämna uppgifter... 3 2 Anmälningsskyldigheten i praktiken...

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer

Hur gör jag med dokumenten?

Hur gör jag med dokumenten? Hur gör jag med dokumenten? Registrering och hantering av allmänna handlingar HÄRNÖSANDS KOMMUN October 8, 2015 1. Därför ska allmänna handlingar registreras... 2 1.1 Härnösands kommuns IT-stöd för dokument-

Läs mer

Sida 1 av 7. Länk till register o förarbeten. SFS nr: 1998:150. Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L5

Sida 1 av 7. Länk till register o förarbeten. SFS nr: 1998:150. Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L5 Sida 1 av 7 Hem Sök i Rixlex Post 1 av 1 i SFST Länk till register o förarbeten Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) personuppgiftsbehandling i anslutning till Pliktverkets e-tjänst för lämplighetsundersökning

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) personuppgiftsbehandling i anslutning till Pliktverkets e-tjänst för lämplighetsundersökning Datum Diarienr 2009-12-18 513-2009 Pliktverket Att: Karolinen 651 80 KARLSTAD Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) personuppgiftsbehandling i anslutning till Pliktverkets e-tjänst för lämplighetsundersökning

Läs mer

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde.

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde. Synpunkter 2012-03-05 Fi2009:01/2012/7 E-delegationen N Fi 2009:01 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Johan Bålman Telefon 08-4051580 E-post johan.balman@enterprise.ministry.se Kommissionens förslag

Läs mer

Försäkringsdomstolen

Försäkringsdomstolen Försäkringsdomstolen Postadress: PB 1005, 00521 Helsingfors Besöksadress: registraturen (må-fre 8.00-16.15) Bangårdsvägen 9, 00520 Helsingfors Telefonnummer: Växel 029 564 3200 Registratur 029 564 3210

Läs mer

SÄKERHETS- OCH 2011-06-09. Ändrade förhållanden under verkställighet av hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning, m.m. 1.

SÄKERHETS- OCH 2011-06-09. Ändrade förhållanden under verkställighet av hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning, m.m. 1. SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN RAPPORT DNR 887-2010 2011-06-09 Ändrade förhållanden under verkställighet av hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning, m.m. 1. BAKGRUND Enligt lagen (2007:980)

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2012-02-06 790-2011 Statens skolinspektion Box 23069 104 35 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE

MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE KAN_4 1 *1199901* MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; EN UTLÄNNING FÖDD UTOMLANDS UTOM ÄKTENSKAP MED EN FADER SOM VAR FINSK MEDBORGARE VID UTLÄNNINGENS FÖDELSE Denna anmälningsblankett är avsedd för att förvärva finskt

Läs mer

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Box 702 551 20 JÖNKÖPING senioralert@lj.se AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Organisation: Organisationsnummer: Postadress: Telefon: E-post:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2 2 ATT VÄLJA BOTTEN FÖR MEDDELANDET 4 2.1 Meddelande om äktenskapsskillnad 4 2.2 Meddelande

Läs mer

Riktlinjer gällande bisysslor vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer gällande bisysslor vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer gällande bisysslor vid Luleå tekniska universitet 1. Inledning I Luleå tekniska universitets (LTU) uppdrag ingår att samverka med såväl näringslivet som samhället i övrigt. Många lärare, forskare

Läs mer

Datum. Marknadsstödsavdelningen/ Matmarknadsenheten 6.10.2015 6.10.2015 170/05.00.01/2015 BOKFÖRINGSANVISNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV STÖDET

Datum. Marknadsstödsavdelningen/ Matmarknadsenheten 6.10.2015 6.10.2015 170/05.00.01/2015 BOKFÖRINGSANVISNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV STÖDET 1(5) Marknadsstödsavdelningen/ Matmarknadsenheten 6.10.2015 6.10.2015 170/05.00.01/2015 Datum Dnr Referens Programmet för bistånd till dem som har det sämst ställt Livsmedelsstöd till partnerorganisationer

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2015-11-02 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/1924/10 Ersätter: Tillämpning av personuppgiftslagen (PUL) inom HDa, DUF 2001/1433/12

Läs mer

IT-policy Scenkonst Västernorrland AB

IT-policy Scenkonst Västernorrland AB IT-policy Scenkonst Västernorrland AB Bakgrund och syfte Informationssäkerheten hos Scenkonst Västernorrland ska bygga på en rimlig risknivå och samtidigt tillgodose tillgänglighet, tillförlitlighet och

Läs mer

Allmänna villkor för ViaSpar Finans AB ViaSparkonto Företag 2016

Allmänna villkor för ViaSpar Finans AB ViaSparkonto Företag 2016 Allmänna villkor för ViaSpar Finans AB ViaSparkonto Företag 2016 1. Allmänt Parter är ViaSpar Finans AB, nedan kallat ViaSpar, org nr 559010-8816, Holländargatan 27, 11359 Stockholm, tel: 08 12 44 60 10,

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009

Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009 1 Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009 Bifogat sänds formuläret för insamling av uppgifter om olika variabler för Institutet för hälsa och välfärds årliga statistik.

Läs mer

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204)

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2011-10-04 1823-2010 AAA Soliditet AB Box 1396 171 27 SOLNA Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut IT-säkerhet Datainspektionen

Läs mer

I forskningsbidraget ingår en omkostnadsandel på 12,5 procent som är primärt avsedd att täcka kostnader för forskningens basresurser.

I forskningsbidraget ingår en omkostnadsandel på 12,5 procent som är primärt avsedd att täcka kostnader för forskningens basresurser. ALLMÄNNA VILLKOR TILL UNIVERSITET, STATENS FORSKNINGSINSTITUT OCH ÄMBETSVERK SAMT ANSVARIGA LEDARE FÖR FORSKNINGSPROJEKT OM FINLANDS AKADEMIS FINANSIERINGSBESLUT (5.9.2006) Forskningsfinansiering som beviljats

Läs mer

Instruktion för att slutföra registreringen

Instruktion för att slutföra registreringen Instruktion för att slutföra registreringen Introduktion Vi antar i den här instruktionen att du redan har registrerat sig. Du kan också ha klickat på aktiveringslänken i mailet. Vi använder ett fiktivt

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Riktlinje för Göteborgs Stad i sociala medier

Riktlinje för Göteborgs Stad i sociala medier (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2015-12-09) Göteborgs Stad Kommunikation Gemensamt för staden Riktlinje för Göteborgs Stad i sociala medier - Policy/riktlinjer/regler N010G00446 Version: 1 Gällande

Läs mer

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden från

Läs mer

Anmälan mot Konungariket Sverige

Anmälan mot Konungariket Sverige Europeiska kommissionen/european Commission B-1049 Bryssel Belgien 2012-07-10 Anmälan mot Konungariket Sverige Sveriges universitetslärarförbund SULF anmäler härmed Konungariket Sverige till Europeiska

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer