Verksamhetsberättelse 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2015"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2015 Innehåll: 1 INLEDNING STYRELSEN EKONOMI SOCIALSTYRELSEN PR, MEDIA OCH HEMSIDA SOCIALA MEDIER SAMARBETE INÅT OCH FÖRENINGSVÅRD FAMILJELÄGER UNGDOMSLÄGER NATIONELLA DAGEN ANHÖRIGMÖTEN I DE LOKALA SEKTIONERNA UNGDOMSUTSKOTTET HUNTINGTONS UNGA SAMARBETE UTÅT KOMPETENSCENTER FÖR HUNTINGTONSSJUKDOM I VÄSTRA GÖTALAND EUROPEAN HUNTINGTON ASSOCIATION EHA'S MEDICINSKA FRÅGOR, INTERNATIONELLT OCH FORSKNING ALLMÄNT Sjukvårdsresurser Nätverk för vårdpersonal Informationsverksamhet Nya riktlinjer för genetisk anlagstestning, fosterdiagnostik och PGD (provrörsbefruktning) Regionala Huntingtoncentra Lokala Huntingtonteam Forskning under INFORMATIONSVERKSAMHET RIKTAD TILL PATIENTER OCH ANHÖRIGA, SAMT TILL VÅRDPERSONAL Inledning Förbundet har haft en omfattande verksamhet under året. Det har arbetsmässigt varit ett fantastiskt år med många som hjälper till så mycket de kan på sin fritid och var och en gör det den är bäst på. Vi har en stor kompetensbredd i förbundet, olika professioner ser på samma sak på olika sätt och tillsammans med våra olika infallsvinklar styr vi föreningen på ett framgångsrikt sätt. Vi har ett medlemsantal som närmar sig 500 och målet är att alla Huntingtonfamiljer i landet skall bli medlemmar. 1 (13)

2 Vi har många medlemmar som kontinuerligt hör av sig då de behöver hjälp med olika saker och vi får mer och mer förfrågningar utifrån professionen med allt ifrån frågor om olika hjälpmedel till rena utbildningsfrågor på plats. Då vi inte har möjlighet att tidsmässigt träffa alla personligen så kommer den E-learning som 2016 skall arbetas fram att vara till stor hjälp för oss alla. Samtidigt är det ett gott kvitto på att vi i föreningen gör ett viktigt jobb och att vi har betydelse. Vi når ut och vi syns. I kontakterna med medlemmarna och andra gör Susanne Zell, anställd som koordinator av förbundet på 40%, ett fantastiskt arbete. En stor del av förbundets ekonomi utgörs av att statsbidrag från Socialstyrelsen. Tack vare detta, medlemsavgifter, gåvor och kommunala bidrag har vi kunnat finansiera ett stort utbud av aktiviteter för medlemmarna. Denna verksamhetsberättelse ger en bild av det som hänt under Riksförbundet är organiserat i ett antal områden, som framgår av organisationsschemat nedan. Denna verksamhetsberättelse redovisar årets viktigaste händelser inom respektive område. Styrelsen Ordförande, kassör, sekreterare, ledarmöter Ekonomi PR, Media, Hemsida Samarbete inåt, Föreningsvård Samarbete utåt Medicinska frågor, internationellt Forskning 2 Styrelsen Styrelsen består av tolv medlemmar och en suppleant. Genom ett antal nyval har den geografiska spridningen ökat markant, vilket är bra för förbundet. Styrelsen har hållit nio styrelsemöten under året, varav ett konstituerande. Vid två tillfällen har vi varit samlade fysiskt, i samband med årsmötet och i samband med ett planeringsmöte i Göteborg. Vid de övriga mötena har några av styrelsemedlemmarna som bor i göteborgsområdet samlats i en lokal på Dalheimers hus och de övriga har deltagit via telefon. Dessutom har delar av styrelsen träffats till arbetsmöten vid ett flertal tillfällen under året. 2 (13)

3 3 Ekonomi 3.1 Socialstyrelsen Även 2015 blev RHS beviljade ett bidrag från Socialstyrelsen. Bidraget är rubricerat "Statsbidrag för viss verksamhet på funktionshinderområdet" och var på kr. Bidragets storlek har alltså minskat från som vi fick för Anledningen beror delvis på att det är fler föreningar som söker bidrag och dels på att villkoren för bidraget har ändrats något, till nackdel för oss. Följande text har lagts till i riksdagens förordning. "Vid prövningen av inkomna ansökningar enligt 1 3 bör Socialstyrelsen prioritera och bevilja de ansökningar som har bred inriktning mot flera sällsynta diagnoser och syndrom. Socialstyrelsen får också prioritera och bevilja de ansökningar från sökande som erbjuder aktiviteter för både vuxna och barn." Bidraget beviljades för tre aktiviteter: Nationellt familjeläger Ungdomsläger Helgläger På grund av att beviljat bidrag var betydligt lägre än ansökt, valde vi att inte ta med helgläger i den reviderade planen. De två första aktiviteterna har genomförts under året, se nedan. 4 PR, media och hemsida 4.1 Sociala medier Vi har en fungerande facebooksida där vi kontinuerligt lägger ut information från alla lokalgrupper. Möten och dess innehåll samt andra viktiga och intressanta ämnen runt sjukdomen. Då det också finns andra facebookgrupper som har liknande namn som vårt så är det av yttersta vikt att vi själva alltid lägger ut informationen på rätt sida. Detta för att styra folk till den sida där vi själva kan bestämma vilken information som går ut. 3 (13)

4 5 Samarbete inåt och föreningsvård 5.1 Familjeläger Familjelägret och Ungdomslägret hölls 25-28/6 på konferensanläggningen Barken utanför Ludvika/Smedjebacken. Till lägret kom 10 familjer därav 7 barn. Totalt var det 50 personer inkluderat personal samt föreläsare. Det blev ett mycket uppskattat läger med en trevlig kombination av föreläsningar och må bra aktiviteter. Information gavs om de olika lagrum som styr våra rättighetslagar, medicinsk uppdatering gällande forskning, presentation av studie om hur det är att vara barn och växa upp i familj med neurologisk sjukdom. Flera ur Dalagruppen var med både som deltagare och som arbetande personal. Personal från Jenny Häggmans Hälsa AB ställde upp och ledde olika frisk- och hälsoaktiviteter under de tre dagarna. Fredagskören uppträdde utan kostnad, liksom Kennet Alsterklevs glada musikgäng! Programmet innehöll information om Hjärt- lungräddning och Heimlichs manöver. Vi fick ta del av medicinsk information och aktuell forskning, om hur det är att som barn växa upp i en familj med neurologisk sjukdom. Vi fick veta om vad LSS innebär och vi hade olika diskussions och stödgrupper. Det blev ett lyckat läger. Många gjorde nya bekantskaper. 5.2 Ungdomsläger En helg i december hade vi en konferens för ungdomar och unga vuxna på Ersta Hotell och Konferens i Stockholm. Ett tjugotal ungdomar och unga vuxna deltog, många av dessa var nya i detta sammanhang och fem deltagare kom från vårt grannland Norge. En storm hindrade några av deltagarna och föreläsarna att ta sig till Stockholm. Konferensen blev ändå lyckad Åsa Petersén, läkare i Lund, föreläste om den senaste forskningen samt om tidiga symtom vid Huntingtons sjukdom. Carina Hvalstedt talade om hur det är att växa upp i en familj med sjukdomen och om att bli en ung vårdtagare. Det fanns utrymme för gruppdiskussioner där deltagarna kunde dela med sig av dina egna erfarenheter. 5.3 Nationella dagen Nationella Dagen 2015 i Stockholm. ca 130 deltagare. De flesta av föreläsarna kom från Stockholm, dels för deras kunskap men även för att skapa kontakt mellan olika vårdgivare i området. En fantastisk dag med mycket information och som vanligt knöts många nya kontakter. Övervägande delen av deltagare kom från Stockholmstrakten. Vi fortsätter att anordna Nationella dagen på olika platser i landet. Alla föredrag filmades och finns tillgängliga under "Kunskapsbanken" på Anhörigmöten i de lokala sektionerna Vi har idag lokalgrupper i Göteborg, Ludvika, Uppsala och Östersund samt en begynnande grupp i Stockholm. Göteborg Under året har partners och andra närstående till personer med Huntingtons sjukdom träffats i en samtalsgrupp på Dalheimers hus vid 6 tillfällen under ledning av Gunnel Fredlund. 4 (13)

5 Gruppen består av 12 personer och det har varit god närvaro. Medlemmarna har lärt känna varandra, det ger en trygghet i gruppen att våga dela med sig av svårigheter, som finns i familjerna. Två lördagseftermiddagar under året, en på hösten och en på våren, har det varit en familjeträff på Dalheimers hus när alla berörda av Huntingtons sjukdom inbjudits personer i olika åldrar har deltagit i träffarna. Vid höstens träff deltog neurolog Leif Wiklund från Östersund och på vårens träff fick vi besök av ett par som fått två friska barn genom metoden preimplantatorisk diagnostik. Nya tider för samtalsgrupp och familjeträffar planeras Dalarna Under året 2015 startades sektionen. Fem träffar med varierat program har anordnats under året. Deltagarantalet brukar vara ca 35 personer. Här följer en del av årets programinnehåll: Information av anhörig konsulent från Ludvika kommun. Vi nästa tillfälle gavs föreläsning om HLR och Heimlichs manöver. Föreläsningen filmades och är möjlig att se. På Sveriges nationaldag representerade Ewa Bonin och Jonas Häggman Dalagruppen och RHS, genom sitt deltagande på ett nationaldagsfirande i Ludvika Stadspark tillsammans med ett 30 tal andra organisationer och föreningar. Trots lite regn så var det en bra dag och en hel del blev upplysta om den för många okända sjukdomen; Huntingtons sjukdom. Flera ur Dalagruppen var med både som deltagare och som arbetande personal på familjelägret. Programinnehåll under hösten: HSO representant som talade om vad de gör och hur vi som förening kan deltaga och gynnas av detta. Hur fungerar vardagen för en kvinna med HS? Kvinnan och hennes assistent/ ledsagare berättade om hur de börjat 'arbeta tillsammans' under hösten. Hur livskvaliteten har påverkats av deras samarbete etc. En expert från Lystra berättade om de praktiska sakerna som gäller vid ansökan om assistans/ledsagare. Insamling till Dalafonden. Gruppen har varit på hockey. Ewa Bonin, Ludvika ska ha en extra stjärna som bakar och fixar fika på alla möten. Sektion Uppsala Två sammankomster har anordnats under 2015, med mellan deltagare. Programinnehåll: Information och kort genomgång av bra Web-sidor. Vi satt i grupper och diskuterade Hur ser din vardag ut, information om Sommarläger och informella samtal. Vi rapporterade från Nationella dagen och vi hade besök av ett ungt par som berättade om en framgångsrik provrörsbefruktning. Ett möte fick ställas in Vi deltog i ett möte i Stockholm. Årets möten upplevs som mycket lyckad. Sektion Jämtland/Härjedalen Under året har vi haft 6 möten med allt från 6-13 deltagare. Vi har träffats i Tandsbyn och i Svenstavik. Vi arbetar för att personerna med HS ska få möjlighet till att komma till Teamet i Östersund med Leif Wiklund i spetsen. Programinnehåll : Allmänt om HS, hur fungerar det. Om studien som Anna-Karin Roos håller på med och då innebär det att en person med Huntingtonssjukdom skall göra ett besök 5 (13)

6 hos Huntington teamet. Samtal om antidepressiva medel och andra mediciner som eventuellt kan bromsa. Diagnosförsäkring genom facket- vad är det? Besök av anhörigkonsulent som informerade om kedjetäcke, bolltäcke, arbetsterapi/rehab, stöd, råd och anhörigträffar. Möte med HuntingtonTeamet med Neurolog Leif Wiklund. Besök av neurolog Leif Wiklund som berättade om hur det ser ut i övriga landet med Team. Nätverk i Europa, genterapi, forskning om hur HuntingtonTeamet arbetar i Östersund med logoped, dietist, kurator, sjukgymnast...det som saknas i nuläget är tandläkare. Vi är en stabil skara medlemmar som ständigt närvarar sen tillkommer det någon ny emellanåt och speciellt då vi har med någon från sjukvården/huntingtonteamet. Finns mycket frågor till dem och speciellt då när det gäller kommande mediciner. Övrigt Ett stort mål under året har varit att få igång en verksamhet i Stockholm och vi har nu en grupp som vi hjälper att komma igång. Då gruppen i Uppsala ligger så pass nära så har vi bestämt att de ska träffas varannan gång på respektive ort. För 2016 planerar vi att starta en lokalgrupp i Västernorrland samt en grupp i Skåne. För att underlätta för grupperna kommer vi att samordna verksamheterna mer. Ett exempel på detta kan vara att anordna träffar på samma tid och använda t.ex. Skype för att kunna se samma föreläsare på flera platser. 5.5 Ungdomsutskottet Huntingtons Unga Det vi främst har arbetat med under året är att översätta HDYO till svenska. Vår ambition är att bli aktivare under det kommande året med mer återkommande träffar. 6 Samarbete utåt 6.1 Kompetenscenter för Huntingtonssjukdom i Västra Götaland RHS har under året arbetat för att det skall skapas ett kompetenscenter för Huntingtons sjukdom i Västra Götaland. Möten har hållits med verksamhetscheferna för neuropsykiatri och neurosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De håller båda med om behovet men ser inte att man kan skapa verksamheten så länge det inte finns en beställning från VG-regionen. RHS har också skickat brev till de fem ordförandena för hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götaland med beskrivning av problemställningen och en inbjudan till möte med representanter från RHS. Tre svarade avvisande och två svarade inte alls. Vidare har RHS tillskrivit Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande (överordnad nämnderna) Jonas Andersson men inte heller han har svarat på skrivelsen. RHS kommer under 2016 fortsätta att uppvakta politiker och tjänstemän inom VG-regionen. RHS har också medverkat vid ett antal brukarrådsmöten som anordnats av Neurosjukvården på Sahlgrenska sjukhuset. 6 (13)

7 6.2 European Huntington Association EHA's EHA konferens How to cope living with HD september 2015 i Warszawa Det var en fantastisk uppslutning från patientföreningar i Europa, deltagare ifrån hela världen fanns med. Totalt kom 173 personer som på olika sätt var berörda av Huntingtons sjukdom, det var personer med sjukdomen, anlagsbärare, anhöriga, profession från vården och forskare. Till konferensen fanns det tillresta ungdomar/unga vuxna som träffades någon dag innan för ett arbetsgruppsmöte gällande genetisk testning, hälsofrågor och hur får vi unga att delta i forskningsstudier. Dessa diskussioner ingår i en strategisk plan som YAWG(unga vuxnas arbetsgrupp) satt upp och Carina Hvalstedt från RHS deltar aktivt i sedan flera år. Deltagarna kom från Europa, Canada och USA och det var totalt 22 deltagare. Det var mycket bra diskussioner och vi arbetar nu med att sammanställa mötet för att fortsätta med den strategiska planen. På fredagen startade den stora konferensen och alla länder presenterades på Eurovision vis och sedan lotsades vi genom dagarna av Bea De Schepper, Belgien, Astri och Sven Olof Arnesen, Norge från EHA som på ett fantastiskt sätt gjorde att konferensen blev avslappnad och mycket lärorik. Först ut på fredagen var professor Jean Marc Burgunder, Bern, Schweiz. Han är ansvarig för de stora forskningsprojekten inom EHDN såsom tidigare Registry och nu pågående Enroll-HD. Han beskrev vikten av att samla in data om sjukdomen Idag finns det ca deltagare från Europa via Registry. Enroll-HD har startat och har nu ca 6000 deltagare och snart står Sverige i startgroparna för att delta. Dagarna innehöll olika aspekter av sjukdomen och på lördagen fanns flera workshops att delta i. Carina Hvalstedt hade fått möjligheten att föreläsa tillsammans med en engelsk kollega om omvårdnad, och berättade om assistans som en omvårdnadsmodell och fick också möjlighet att berätta om RHS' E-learning projekt som nu startat. Från Sverige föreläste också Lena Hartelius, logoped, Göteborg om kommunikation och Åsa Petersén, läkare, Lund som föreläste om personlighetsförändringar och hur kan man förhålla sig till dessa. Olika aspekter på gentestning gavs, att få ett positivt/negativt testresultat, att vara förälder och följa med sitt barn vid testprocessen. Att inte vilja veta. Vi fick också följa Astri och Sven- Olof i deras personliga Huntington resa. Det var så generöst av alla som deltog att på olika sätt berätta och dela med sig av sina erfarenheter av känslomässigt svåra saker. Dr Åsa Petersen har skrivit en sammanfattning /rapport från EHA mötet som finns att läsa på RHS hemsida. 7 (13)

8 7 Medicinska frågor, internationellt och forskning 7.1 Allmänt Sjukvårdsresurser En viktig uppgift för RHS är att bidra till att vård och omsorg av patienter med Huntingtons sjukdom förbättras. Resurserna för Huntingtons sjukdom behöver förstärkas både inom den sjukvård som bedrivs av landstingen och de omfattande vårdinsatser som bedrivs av kommunerna. Ett väsentligt problem är att Huntingtons sjukdom är relativt ovanlig och enskilda läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har därför svårt att samla tillräckliga kunskaper och erfarenheter om vård av dessa Huntingtonpatienter. Ofta berättar Huntingtonpatienter och deras anhöriga att läkare sagt sig ha bristfälliga kunskaper om sjukdomen, och kanske att det varit den första patient med sjukdomen som läkaren träffat. Sannolikt är det omöjligt att åstadkomma att alla läkare har tillräckliga kunskaper om Huntingtons sjukdom. RHS anser att informationsverksamhet och andra lösningar bör utvecklas för att förbättra vården av Huntingtons sjukdom i landet. RHS och Lystra (en icke-vinstdrivande organisation för omsorg och personlig assistans) har i några fall förmedlat behov av konsultverksamhet. I dessa fall har Leif Wiklund (LW) fungerat som konsult och diskussionspartner för läkare i olika delar av landet som vårdat Huntingtonpatienter. Vanligen har LW träffat patienten och anhöriga vid ett tillfälle, och sedan har diskussioner med ordinarie läkare skett per telefon och korrespondens. Denna konsultverksamhet har varit av mycket begränsad omfattning, men uppskattas av patienter och läkare. Detta talar för att RHS bör etablera en mer organiserad konsult-service Nätverk för vårdpersonal RHS har länge velat förbättra kommunikationen mellan läkare och annan vårdpersonal så att kunskaper och erfarenheter kan spridas. Det har sedan länge påtalats att ett nätverk för läkare med Huntingtonpatienter bör utvecklas. Tyvärr har detta arbete gått långsamt och något nätverk har inte etablerats. Under 2015 överenskom LW och Sven Pålhagen att undersöka möjligheterna att ett forum för Huntingtons sjukdom skulle kunna etableras som en del av SWEMODIS (Swedish Movement Disorder Society), en medicinsk organisation för neurologiska sjukdomar med framträdande motoriska symptom. Tyvärr har detta arbete ännu inte resulterat i något konkret resultat. Inför Nationella Huntingtondagen 2016 har Åsa Petersén tagit ett viktigt initiativ. Den inledande dagen av mötet kommer att vara inriktad på att läkare får möjlighet att träffas och diskutera vårdrelaterade problem. RHS hoppas att detta initiativ blir framgångrikt och att det kan resultera i bildandet av nätverk för läkare och vårdpersonal. En öppen fråga är om det är bäst om ett stort nätverk för all vårdpersonal etableras, och/eller om separata grupper etableras 8 (13)

9 för olika yrkeskategorier såsom sjukgymnaster, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, dietister, logopeder o.s.v Informationsverksamhet Vi har vid flera tillfällen hållit föreläsningar och diskussioner om Huntingtons sjukdom för patienter och deras familjer, exempelvis under sommarens familjeläger i Smedjebacken juni, som organiserades av Dala-gruppen, och vid familjemötet på Dalheimers Hus 21:a november. Dessa presentationer har oftast handlat om grundläggande kunskap om Huntingtons sjukdom, behandlingsmöjligheter och bemötande. Vid andra tillfällen, exv den Nationella Huntingtondagen 27 mars, har ämnet varit aktuell forskning om Huntingtons sjukdom Nya riktlinjer för genetisk anlagstestning, fosterdiagnostik och PGD (provrörsbefruktning) Möjligheterna till genetisk testning är en väsentlig del av de medicinska insatserna som erbjuds familjer med Huntingtons sjukdom. Samtidigt är det traumatiskt och kan medföra risker att genomföra sådan testning. De första riktlinjerna för riktlinjerna för genetisk testning publicerades redan 1994 och stipulerade regler för psykologisk förberedelse och stöd under utredningen, samt uppföljning efter testning. Dessa riktlinjer var mycket framgångsrika och minskade riskerna att dramatiska psykologiska traumata. Med åren har mer erfarenheter samlats och nya genetiska metoder har utvecklats, så EHDN beslöt 2007 att bilda en grupp för översyn och utveckling av riktlinjerna. Arbetsgruppens arbete resulterade i nya modifierade rekommendationer för genetisk anlagstestning (McLeod et al, Recommendations for the predictive genetic test in Huntington s disease. Clinical Genetics 2013; vol 83: sid ). Läkare och laboratorier runt om i världen ska följa dessa rekommendationer vid anlagstestning. Rekommendationerna var utarbetade och godkändes vid världskongressen 2011 i Melbourne, och i samband med detta beslöts att rekommendationerna borde översättas till olika länders språk. För RHS räkning översatte Per-Gunnar Persson och LW rekommendationerna till svenska språket, och Ulrika Hösterey-Ugander bidrog med synpunkter på den resulterande svenska texten. Hela översättningen finns nu tillgänglig på RHS hemsida. Det bör tilläggas att förlaget John Wiley & Sons, som ger ut Clinical Genetics, har beslutat att göra det engelskspråkiga originalet är fritt tillgängligt via internet. Faktiskt var det Per-Gunnar Persson och LW:s samarbete med Rhonda McLeod i Manchester, som resulterade i att förlaget gav artikeln free public access via Internet Regionala Huntingtoncentra I slutet av 1990-talet fick Anders Lundin, psykiater och neurolog, Socialstyrelsens uppdrag att utarbeta ett nationellt vårdprogram för Huntingtons sjukdom. Vårdprogrammet publicerades av Socialstyrelsen (A. Lundin. Vårdprogram för Huntingtons sjukdom. Socialstyrelsen 2000). En väsentlig del i Anders Lundins förslag var att multidisciplinära Huntingtoncentra skulle 9 (13)

10 etableras på universitetssjukhusen. Dessa centra skulle ha en bred kompetens med läkare, klinisk genetiker, psykolog och/eller kurator, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped, dietist och tandvård. Huntingtoncentra skulle både utreda och behandla patienter med Huntingtons sjukdom, och fungera som regionala kunskapscentra, dvs erbjuda stöd och kunskap för Primärvården och Kommunernas verksamheter. Huntingtonteam inrättades i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Umeå och Linköping, och har inneburit en väsentlig förbättring av vården för Huntingtons sjukdom. Samtidigt måste det konstateras att det varit svårt för dessa team att få tillräckliga resurser, och de flesta centra saknar fortfarande några eller flera av de specialister som föreslogs i vårdprogrammet. RHS arbetar för att dessa resurser utökas och kompletteras. Huntingtonteamet i Göteborg har under många år varit ett av landets ledande Huntingtoncentra. I Göteborg har man haft ambitionen att utveckla verksamheten och bilda ett Kompetenscentrum för Huntingtons sjukdom, dvs ett centrum med ännu mer utvecklade resurser. RHS stödjer aktivt dessa planer, men projektet har stött på oväntade svårigheter. Professor Jan Wahlström var en drivande kraft bakom projektet och arbetade även efter sin pension som Huntingtonteamets läkare i Göteborg. Hans bortgång innebar ett svårt avbräck för projektet. Diskussioner har förts med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Neuropsykiatriska enheten i Mölndal om hur man kan stärka Huntingtonteamets arbete och förhoppningsvis utveckla ett Kunskapscenter i Göteborg Lokala Huntingtonteam Finns det anledning etablera lokala Huntingtonteam? I Norrland har ett Huntingtonteam länge funnits på Neurologkliniken i Umeå, men de geografiska avstånden betydande och det är krävande för patienter och familjer att resa till Umeå för sjukhusbesök. Region Jämtland-Härjedalen har knappt innevånare, men ett relativt stort antal patienter med Huntingtons sjukdom. I södra Jämtland, särskilt Bergs Kommun med centralorten Svenstavik, finns Sveriges högsta prevalens (frekvens) av Huntingtons sjukdom. Från Svenstavik är det 42 mil till Umeå, och från Sveg i Härjedalen är det 48 mil. RHS har därför i flera år agerat för att ett multidisciplinärt Huntingtonteam etableras på Östersunds Sjukhus. Under 2014 nåddes en politisk enighet i Landstinget Jämtland- Härjedalen att ett team skulle inrättas. Östersunds Sjukhus har nu skapat ett multidisciplinärt Huntingtonteam, som utgör en del av sjukhusets Neuroteam. (Neuroteamet arbetar i övrigt för patienter med ALS, MS och andra svåra neurologiska sjukdomar.) Huntingtonteamet har goda personella resurser. I teamet ingår två neurologläkare, psykiatrisk konsult, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped, dietist och två kuratorer. Teamet samarbetar med Neurologkliniken och det Genetiska Laboratoriet vid Umeå Universitetssjukhus. Huntingtonpatienter och deras familjer och vårdpersonal inbjuds till särskilda Huntingtondagar, då de får möjlighet träffa de teammedlemar man har behov av. Den första 10 (13)

11 Huntingtondagen hölls i januari 2015, och totalt hölls 10 multidisciplinära mottagningar under året. Många patienter har dessutom kontakt med teammedlemmar mellan teamdagarna. Till viss del har teamet kunnat besöka vårdboenden och patienter i hemmen. Tidigare har riskpersoner behövt resa till Umeå för att genomgå presymptomatiska utredningar. Avståndet till Umeå har gjort att många riskpersoner tvekat inför utredning, och Genetiska Laboratoriet har haft svårt erbjuda stöd under utredningar när riskpersonerna bor på så stora avstånd. Därför har det överenskommits med Genetiska Laboratoriet att teamet i Östersund genomför presymptomatiska utredningar och anlagstestningen, medan blodprover analyseras i Umeå. Att ett länslasarett erbjuder dessa genetiska utredningar är unikt i Sverige, eftersom presymptomatiska utredningar i övrigt endast erbjuds vid universitetssjukhusen. Arrangemanget har visat sig fylla ett stort uppdämt behov inom Region Jämtland-Härjedalen, och redan under det första året har sexton personer påbörjat och flera fall genomfört presymptomatiska utredningar. Primärvården och Kommunerna i regionen har varit mycket positiva till etableringen av ett Huntingtonteam. Samarbetet har varit utmärkt. Huntingtonteamet inbjöds till Primärvårdens konferensdagar 8-9 september för att presentera sin verksamhet, samt diskutera samarbete och utveckling. Ambitionen är att Huntingtonteamet i Östersund skall bidra till den vetenskapliga förståelsen av Huntingtons sjukdom i regionen. En första vetenskaplig rapport har nyligen sammanställts av Dr Anna-Karin Roos. Teamet kommer också att anslutas till Enroll-HD-projektet Forskning under 2015 Forskningen om Huntingtons sjukdom är världsomspännande och mycket aktiv. Under 2015 publicerades cirka 900 vetenskapliga och medicinska artiklar om Huntingtons sjukdom. I detta sammanhang är det endast möjligt att nämna några av rapporterna. Ett internationellt konsortium omfattande 28 forskare i olika länder under ledning av Jim Gusella vid Harvard har letat efter genetiska faktorer, genetic modifiers, som påverkar om Huntingtons sjukdom kommer att utvecklas tidigt eller sent i livet. Två säkra locus har identifierats på kromosom 14 och den andra på kromosom 8. På dessa positioner finns således gener som påverkar utvecklingen av Huntingtons sjukdom, men vilka generna är har ännu inte upptäckts. Konsortiets arbete publicerades i Cell 2015, vol 162, sid Flera studier av genterapi mot Huntingtons sjukdom pågår. Sarah Tabrizi leder den första undersökningen på människa, ISIS-HTTRx-studien, med en särskilt framtagen anti-sense oligonukleotid (ASO) riktad mot Huntingtongenens mrna. Michael Haydens laboratorium i Vancouver har visat att ASO-tekniken kan göras mera selektiv genom att utnyttja små skillnader som finns i Huntington-generna, så kallade SNP:s (single nucleotide polymorphisms). Dessa arbeten är ännu ej publicerade. 11 (13)

12 Det är välkänt att Huntingtons sjukdom ofta medför störningar i dygnsrytm och sömnmönster, men lite är känt om hur dessa problem bäst behandlas. Van Wamelen och medarbetare (Neurodegener Dis Management 2015: vol 6, sid ) sammanfattade kunskaperna inom området och drog slutsatsen att en kombination av ljusterapi på morgonen och melatonintabletter på kvällen för närvarande verkar vara den mest lovande behandlingen. Pridopidine av en dopamin-stabiliserade substans, som ursprungligen utvecklades av Arvid Carlssons forskargrupp i Göteborg och kallades ACR-16. Pridopidine har tidigare prövats i flera kliniska studier, och verkar ha en viss effekt på sjukdomens symptom. Nu har Squitieri och medarbetare (J Cell Mol Med 2015, vol 19, sid2540-8) visat att pridopidine kan ha neuroprotektiva egenskaper i modeller av Huntingtons sjukdom, dvs kanske kan fungera som en bromsmedicin. För övrigt diskuteras i litteraturen om vissa antidepressiva läkemedel kan ha sådan effekt. Flera andra substanser och läkemedel studeras, exv PDE10A-hämmare och hämmare av kynenurine monooxygenase, som möjliga bromsmediciner. Flera svenska forskare har publicerat arbeten under året. Joakim Tedroff ledde en internationell studie av anti-dopaminerg medicinering vid Huntingtons sjukdom, som baserades på data från EHDN:s Registry. Åsa Peterséns forskargrupp har publicerat arbeten om förändringar i hypothalamus men även i brun fettvävnad vid Huntingtons sjukdom. Maria Björkqvist har i internationella samarbeten studerat hormonella förändringar, förändringar i muskelvävnad och vit fettvävnad. Tarja Robins Wahlin, som delar sin tid mellan arbete på Karolinska Institutet och University of Queensland i Brisbane Australien, har tillsammans med medarbetare publicerat ett arbete om kognitiva förändringar vid sjukdomen. Den norska forskargruppen under ledning av Jan Frich fortsätter sitt arbete om rehabilitering och omsorg vid Huntingtons sjukdom. Under året publicerades arbeten om anhörigas situation och behov (Røthing och medarbetare, Scand J Caring Sci 2015, vol 29, sid 803-9; Health Soc Care Community 2015, vol23, sid ). Andra forskargrupper har rapporterat om effekten av sjukgymnastik och beteende-terapi vid Huntingtons sjukdom. Ett udda men intressant arbete publicerades av Coon och Hassan vid Mayo Clinic (Tremor and Other Hyperkinetic Movements 2015, vol 5, publicerat on line). Författarna presenterar en analys av Charlotte Brontës roman Jane Eyre, som publicerades 1847, det vill säga 25 år innan George Huntington 1872 publicerade sin beskrivning av Huntingtons sjukdom. I romanen beskrivs en person, Bertha Mason, som har en nedärvd neurologisk sjukdom med symptom typiska för Huntingtons sjukdom. Människor och författare har säkert känt till Huntingtons sjukdom långt innan sjukdomen beskrevs i den medicinska litteraturen! 7.2 Informationsverksamhet riktad till patienter och anhöriga, samt till vårdpersonal. Arvsfondsprojektet RHS jobbar på kreativa vägar för att möta ny målgrupp projektet beviljades medel från arvsfonden och projektet startade i september, RHS fokus har fram tills idag varit den sjuke och dess familj. Projektet innebär att vi med e-learning prövar nya vägar och metoder för att höja kunskapsnivån kring sjukdomen till nya målgrupper. 12 (13)

13 Under hösten har projektledare Carina Hvalstedt samt koordinator Susanne Zell från RHS haft regelbundna möten med producenten för e-learning, Complete Media. En styrgrupp har haft regelbundna möten med Camilla Tholén, Complete Media. Styrgruppen har varit Per Malmborg, Sven-Erik Svensson, Susanne Zell och Carina Hvalstedt, samtliga aktiva i RHS styrelse. Under hösten har projektet presenterats vid olika utbildningstillfällen. 13 (13)

Inbjudan till konferens för ungdomar/ unga vuxna berörda av Huntingtons sjukdom Dalheimers hus, Göteborg 29-30 mars, 2014

Inbjudan till konferens för ungdomar/ unga vuxna berörda av Huntingtons sjukdom Dalheimers hus, Göteborg 29-30 mars, 2014 Inbjudan till konferens för ungdomar/ unga vuxna berörda av Huntingtons sjukdom Dalheimers hus, Göteborg 29-30 mars, 2014 Konferensen riktar sig till alla er i åldern 18-35 år från en familj berörd av

Läs mer

Sömnproblematik, stress och behandling

Sömnproblematik, stress och behandling Succé nytt datum! Sömnproblematik, stress och behandling för dig i primär och företagshälsovården Sambandet mellan sömnproblem, stress och livsstil! Utmattningssyndrom ohälsa sömn KBT behandling vid sömnproblem!

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Narkolepsiföreningen Sverige NFS 802460-6967. Räkenskapsåret 2012-01- 01-2012- 12-31. för

Verksamhetsberättelse. Narkolepsiföreningen Sverige NFS 802460-6967. Räkenskapsåret 2012-01- 01-2012- 12-31. för Verksamhetsberättelse för Narkolepsiföreningen Sverige NFS 802460-6967 Räkenskapsåret 2012-01- 01-2012- 12-31 Föreningens första årsmöte Den 21 april höll föreningen sitt första årsmöte. Årsmötet beviljade

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé PATIENT- OCH NÄRSTÅENDEUTBILDNING MED HÖG DELAKTIGHET 1 Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet För

Läs mer

Neurologen vid Norrlands universitetssjukhus Stark forskningskultur i Umeå

Neurologen vid Norrlands universitetssjukhus Stark forskningskultur i Umeå Några av personalen på neurologen i Umeå samlade på bild fr v: Bo Lundqvist, Peter Andersson, Hans Lindsten, Helena Fordell, Jan Malm, Anders Svenningsson, Laleh Zarrinkoob, Lars Forsgren, Peter Sundström,

Läs mer

Situationen för yngre med demenssjukdom på Åland 2015 & Huntingtons sjukdom - en översikt

Situationen för yngre med demenssjukdom på Åland 2015 & Huntingtons sjukdom - en översikt Situationen för yngre med demenssjukdom på Åland 2015 & Huntingtons sjukdom - en översikt Christian Andersson specialist i geriatri överläkare, medicinsk chef Rehabiliterings- och geriatrikliniken Ålands

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Nätverk för Huntingtons sjukdom i Västra Götalandsregionen. Carina Hvalstedt

Nätverk för Huntingtons sjukdom i Västra Götalandsregionen. Carina Hvalstedt Nätverk för Huntingtons sjukdom i Västra Götalandsregionen Carina Hvalstedt Projektledare Fokusdag 4 december 2008 Huntingtons sjukdom Vetenskaplig beskrivning 1872 av G Huntington Neuropsykiatrisk sjukdom

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 28 september 2009, 08.30 11.25 ~ 1-10 ande Maj-Britt Lindström Leif Wikman Britt Westerlund Övriga närvarande Doris Thomlund, enhetschef,

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Sjukgymnastik i utveckling

Sjukgymnastik i utveckling Sjukgymnastik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 april 2011 UTBILDARE Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Lillemor Lundin Olsson Så stärker och vidareutvecklar du din yrkesroll

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Förbundet har haft en omfattande verksamhet under året. Det har arbetsmässigt varit ett fantastiskt år med många som hjälper till så mycket de kan på sin fritid och

Läs mer

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros

20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros 20100601 Riktlinjer för rehabilitering av patienter med Amyotrofisk Lateralskleros Inledning Syfte Landstinget Kronoberg har formulerat visionen Ett gott liv i ett livskraftigt län, vilket innebär att

Läs mer

En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren. HSO Skåne rapport 2008:4

En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren. HSO Skåne rapport 2008:4 En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren HSO Skåne rapport 2008:4 En utbildad patient HSO Skåne rapport 2008:4 Denna rapport bygger på 8 frågor till de tre patientutbildningscentrer,

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Sköldkörtelföreningen år 2014. Anna-Maria Johansson, kassör avgick 2014 04 01

Verksamhetsberättelse för Sköldkörtelföreningen år 2014. Anna-Maria Johansson, kassör avgick 2014 04 01 Verksamhetsberättelse för år 2014 Sammansättning av styrelse och andra funktionärsroller 2014 03 21 2015 03 05 Styrelse Nadja Öström ordförande Sekreterare - Vakant Anna-Maria Johansson, kassör avgick

Läs mer

Vinnare 2015. Barnnefrologiverksamheten, Verksamhetsområde barnmedicin Skånes universitetssjukhus

Vinnare 2015. Barnnefrologiverksamheten, Verksamhetsområde barnmedicin Skånes universitetssjukhus Vinnare 2015 Barnnefrologiverksamheten, Verksamhetsområde barnmedicin Skånes universitetssjukhus Barnnefrologiverksamheten, verksamhetsområde barnmedicin Skånes universitetssjukhus Juryns motivering: Bedömarna

Läs mer

EHDN Plenary Meeting Barcelona 19-21 september 2014

EHDN Plenary Meeting Barcelona 19-21 september 2014 EHDN Plenary Meeting Barcelona 19-21 september 2014 European Huntington s Disease Network (EHDN) firar i år 10 års jubileum, och den 8:e EHDN-konferensen hölls i Barcelona 19-21 september. Bernhard Landwehrmayer

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Rapport nr 18/2013 Januari 2014 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Har du svårt att sova?

Har du svårt att sova? Till äldre ungdomar, 15-18 år, och deras vårdnadshavare: Har du svårt att sova? Är du mellan 15-18 år? Har du haft svårt att sova åtminstone tre av veckans dagar de senaste tre månaderna? Stämmer något

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Genetisk testning av medicinska skäl

Genetisk testning av medicinska skäl Genetisk testning av medicinska skäl NÄR KAN DET VARA AKTUELLT MED GENETISK TESTNING? PROFESSIONELL GENETISK RÅDGIVNING VAD LETAR MAN EFTER VID GENETISK TESTNING? DITT BESLUT Genetisk testning av medicinska

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Information för patienter och föräldrar

Information för patienter och föräldrar 12 Västra Götalandsregionen: Klinisk Genetik Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska 413 45 Göteborg Tel: 031-343 44 14 / 031-343 42 06 (sekr); Fax: 031-84 21 60 Stockholmsregionen: Kliniskt genetiska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:45 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2000:49 av Inger Persson (v) om att ytterligare rehabiliteringsteam skall inrättas för patienter som drabbats av Parkinsons sjukdom

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007

MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007 MS-sällskapets Rehabiliteringsdag Torsdagen 20/9 2007 Ett mål med mötet är att formulera MS-sällskapets konsensus dokument kring rehabilitering vid MS i Sverige Rehabiliteringsutskottet Ulrika Einarsson

Läs mer

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess 2012-04-17 Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess Sveriges läkarförbund 2012-04-17 Arbetsliv och juridik Sveriges läkarförbund Box 5610, 114 86 Stockholm Telefon: 08-790 33 00 E-post: info@slf.se

Läs mer

Länsföreningen HjärtLung VästraGötaland

Länsföreningen HjärtLung VästraGötaland Länsföreningen HjärtLung VästraGötaland Protokoll Styrelsemöte 4 Tid 2015-05-11 kl. 9.30 Plats Vänersborg Närvarande Bengt Hagstedt Ordförande Olle Flodin Rolf Sundberg Christer Johnsson Yvonne Jansson

Läs mer

Sjukgymnastens nya roll och funktion

Sjukgymnastens nya roll och funktion Sjukgymnastens nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 mars 2010 TALARE FRÅN Ordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Sara Holm Primärvården Landstinget Uppsala län

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning.

Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning. Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning. Susanne Karlsson Stina Frank Karin Karkiainen Psykolog Fysioterapeut Arbetsterapeut Habiliteringen för barn och vuxna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Inledning Förbundet har haft en mycket omfattande verksamhet under året. Det har varit ett fantastiskt år. Många hjälper till så mycket de kan på sin fritid och var och en gör

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad, Linda Ashman, Linda Ternrud (gravledig), Helene Lindberg och Ewa-Lena Bratt.

Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad, Linda Ashman, Linda Ternrud (gravledig), Helene Lindberg och Ewa-Lena Bratt. Verksamhetsberättelse för 2010 Följande verksamhetsberättelse är undertecknad av arbetsgruppen för Medfödda hjärtfel och avser 2010. Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Slutrapport Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Bakgrund: Felanvändningen av läkemedel är ett problem i Sverige. Den grupp av befolkningen som drabbas värst av detta problem är de som

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Organisation av MS-vården

Organisation av MS-vården Bakgrund MS är en kronisk neurologisk sjukdom som i olika faser av sjukdomen kräver insatser från sjukvården. De senaste årens snabba utveckling av den medicinska behandlingen av MS och den betydelse det

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Motion till riksdagen 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Primär fibromyalgi (PF) är ett sjukdomstillstånd som i allmänhet visar sig som stelhet och värk på olika

Läs mer

Handlingsplan Modell Västerbotten

Handlingsplan Modell Västerbotten Stina Saitton Flik 8.15. Leg apotekare, PhD Läkemedelscentrum Norrlands Universitetssjukhus 901 85 Umeå Tel: 090-785 31 95 Fax: 090-12 04 30 E-mail: stina.saitton@vll.se (kommunen bokar LMgenomgång) Handlingsplan

Läs mer

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor Verksamhetsplan 2013 Inriktningen på 2013 års verksamhet är att försöka prioritera ett antal områden där vi lägger ner mer resurser och att vi i dessa uttalade områden har tid för god planering, genomförande

Läs mer

Christina Edward Planeringschef

Christina Edward Planeringschef Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-10-27 Diarienummer 150054 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 15/23 Att inleda en process för att lära från landstinget i Sörmlands erfarenheter

Läs mer

Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus

Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Centrum för kardiovaskulär genetik med familjen i fokus Centrum för kardiovaskulär genetik (CKG)

Läs mer

NEUROLOGISEKTIONEN CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD PATIENTER

NEUROLOGISEKTIONEN CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD PATIENTER Kliniken i fokus NEUROLOGISEKTIONEN CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD Teamarbetet ger tryggare PATIENTER Neurologisektionen vid Centralsjukhuset Kristianstad har vuxit snabbt de senaste åren. Parkinsonteamet

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 Tid och plats: Närvarande, beslutande Övriga Anmält förhinder Studieförbundet Vuxenskolan, Västerås Tisdagen den 22 februari 2011,

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Avtal mellan organisationerna:

Avtal mellan organisationerna: Avtal mellan organisationerna: * nedan kallat organisationen och Landstinget i *namnge på raden ovan den kommun, det landsting eller den privata vårdgivaren det gäller Jönköpings län nedan kallat registerhållare

Läs mer

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 VÅRDCENTRALEN EDSGÄRDET Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 Projektledare: Lena Örtengren, Verksamhetschef Vårdcentralen Edsgärdet Primärvården Fyrbodal Ed lena.ortengren@vgregion.se

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Styrelsen Ordförande AU Kerstin Gunnarson Fjugesta

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Vårdcentralen Ankaret

Vårdcentralen Ankaret Vårdcentralen Ankaret så blev det efter sammanslagningen Text: Anna-Lena Lundberg Verksamhetschef Vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik är i grunden en sammanslagning av två vårdcentraler, Centrum och Gullänget.

Läs mer

Strokevårdkedjan i Stockholm

Strokevårdkedjan i Stockholm Strokevårdkedjan i Stockholm Lena Henricson Strokesamordnare lena.henricson@ds.se 08-123 568 35 070-737 30 43 Under rehabiliteringen var det som att gå på röda mattan men när den var slut ramlade jag

Läs mer

Svenska Barnreumaregistret

Svenska Barnreumaregistret Svenska Barnreumaregistret, FAR14-7 Steg 1 - Kontaktuppgifter Uppgifter om sökande register Informationen om registret har ändrats Registrets namn Svenska Barnreumaregistret Registrets kortnamn Nummer

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsberättelse 2015 Medlemsantal och medlemsavgift Vid utgången av 2015 hade föreningen totalt 688 (617) medlemmar, 418 (371) kvinnor och 269 (239) män. Av

Läs mer

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By Medborgarförslag Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-06-11 Från By Per-Ola Larsson Page 1 of 4 REGERINGEN PUBLICERADE FÖLJANDE TEXT PÅ SIN HEMSIDA DEN 4 JUNI 2014 Ny studie att drabbas av depression i

Läs mer

Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem. MaryJane Windus projektledare. Stockholms Sjukhem

Stockholms Sjukhem. Marie-Louise Ekeström projektledare. Stockholms Sjukhem. MaryJane Windus projektledare. Stockholms Sjukhem Palliativ vård Gå 4 betala för 3! Psykisk ohälsa i palliativ vård skillnaden mellan sorg och depression som kräver behandling Kulturella skillnader i synen på smärta, sjukdom och död LCP, Liverpool Care

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:55 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:10 av Anna Berger Kettner (s) om att utveckla kompetenscentra för barn med ADHD/DAMP Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet

Läs mer

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra En del av landstinget kallas för barn- och ungdomshabiliteringen. Vi som arbetar här ger

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören?

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillväxtverket.se/publikationer. Där finns även material som gavs ut av Nutek

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239

Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239 Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239 Verksamhetsplan 2015 Organisationens övergripande mål är att barn och ungdom med familjemedlem i fängelse, häkte och eller

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Datum 2012-11-15 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Närvarande: Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten, Åsa Melkersson,

Läs mer

Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus

Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus Hur har ni det på akuten? En intervjuundersökning om akutsjukvårdens organisation vid tio svenska sjukhus Eva Törnvall, Agneta Andersson FoU enheten för närsjukvården, Landstinget i Östergötland www.lio.se/fou

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

PYC. ett program för att utbilda föräldrar

PYC. ett program för att utbilda föräldrar PYC ett program för att utbilda föräldrar Föräldrar med intellektuella funktionshinder: erfarenheter av att pröva och införa ett föräldrastödsprogram i Sverige Detta är en sammanställning på enkel svenska.

Läs mer

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60 PROTOKOLL 1(7) 2004-10-15 57-71 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö, 2004-10-15 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2004-10-15 Landstinget Kronoberg Erling Persson (s) Göran Giselsson (m) Ragnar

Läs mer

Bipolär sjukdom 2013. Den suicidnära patienten bemötande & bedömning av suicidrisk. Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering

Bipolär sjukdom 2013. Den suicidnära patienten bemötande & bedömning av suicidrisk. Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering Succékonferensen tillbaka nu med nytt innehåll! Bipolär sjukdom 2013 Fördjupad kunskap Behandlingsmetoder Medicinering Lär dig mer om diagnostik, symtom och kännetecken Hur särskilja bipolär sjukdom från

Läs mer

Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL

Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL Reflektionsövning - Jag har aldrig haft några större ekonomiska problem. - Jag kan gå hand i hand på stan med den jag älskar utan att få konstiga blickar eller

Läs mer

- - N C C S - - NORDIC COLLEGE OF CARING SCIENCE

- - N C C S - - NORDIC COLLEGE OF CARING SCIENCE - - N C C S - - NORDIC COLLEGE OF CARING SCIENCE RUNDBREV februari 2015 - Ordförande har ordet Kära medlemmar i NCCS! Vi närmar oss våren och därmed tiden för Nordic College Caring Science, NCCS årliga

Läs mer

Neuropsykiatri. Länssjukhuset Ryhov 2013 02 21. Utbildningsdag III 2013 2013-03-12

Neuropsykiatri. Länssjukhuset Ryhov 2013 02 21. Utbildningsdag III 2013 2013-03-12 Neuropsykiatri Utbildningsdag III Länssjukhuset Ryhov 02 21 Anette (ange Ekerheim, enhet via enhetschef Infoga Neuropsykiatriska sidfot) teamet -03-12 Vem är jag? Anette Ekerheim Legitimerad arbetsterapeut,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Hjärtsjukvård. Forskning Utveckling Omvårdnad NÄR HJÄRTAT SLÅR FÖR KARDIOLOGI. Framtidens hjärtsjukvård. www.teknologiskinstitut.

Hjärtsjukvård. Forskning Utveckling Omvårdnad NÄR HJÄRTAT SLÅR FÖR KARDIOLOGI. Framtidens hjärtsjukvård. www.teknologiskinstitut. NÄR HJÄRTAT SLÅR FÖR KARDIOLOGI Hjärtsjukvård Forskning Utveckling Omvårdnad Nytt om kvinnohjärtan Deto 2 x AMI studien Specialistsjuksköterskans roll HLR Etiska riktlinjer Det senaste inom koronarangio

Läs mer

Nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom. Utmaningar och förväntningar. Jan Linder Överläkare Neurocentrum Norrlands Universitetssjukhus

Nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom. Utmaningar och förväntningar. Jan Linder Överläkare Neurocentrum Norrlands Universitetssjukhus Nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom. Utmaningar och förväntningar. Jan Linder Överläkare Neurocentrum Norrlands Universitetssjukhus Förväntningar Att lika god vård skall erbjudas till patienterna

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

STYRELSEN Föreningens styrelse har under det gångna verksamhetsåret haft följande sammansättning:

STYRELSEN Föreningens styrelse har under det gångna verksamhetsåret haft följande sammansättning: VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Styrelsen för Barnlängtan lämnar härmed följande berättelse för den verksamhet som bedrivits inom föreningen under tiden 1 januari - 12 december, 2012 STYRELSEN Föreningens styrelse

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 101-106

Sekreterare Paragrafer 101-106 Sammanträdets plats och tid Folkets Hus, Ramselevägen 6, Strömsund kl 10.00-10.30 Beslutande Anna Gundersson David Berglund BrittInger Håkansson Björn Karlsson Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta

Läs mer

Månadsbrev AUGUSTI 2015

Månadsbrev AUGUSTI 2015 Månadsbrev AUGUSTI 2015 FRÖSUNDA OMSORG STOCKHOLM UPPSALA Ros och vinnare Månadens ros Månadens ros går till en grupp medarbetare som utför ett strålande arbete med ett stort hjärta för kunden. Gruppen

Läs mer

Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan

Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 oktober 2011 LYSSNA TILL SKL och Stiftelsen Äldrecentrum Ulla Gurner Veronica Vicente Äldres Bästa, Blekinge Annika

Läs mer

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010

Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Rapport från projekt Multisjuka äldre TryggVE-modellen November 2010 Ingela Thorell, Primärvården, projektledare Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 4 Arbetsformer...

Läs mer

PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER

PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER Psykoterapienheten, Växjö 2004-05-26 PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER Praktisk Tjänstgöring för Psykologer (PTP) Marie Kristensson Svärdh Verksamhetschef, Samordnare för PTP-programmet Postadress

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Konferens den 7/10 2011 arrangerad av RSMH, Schizofreniförbundet och Socialpsykiatriskt forum Varför är denna konferens

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer