Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle..."

Transkript

1 Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle... I N F O R M A T I O N S D E L 1. Kompost och Brännbart Källsorteringen i kompost och brännbart startade på södra Gotland i december Visby innerstad är det enda område som ännu inte ingår. Allt som sorteras kan nu återvinnas på Gotland vilket betyder att avfallstransporterna minskar samtidigt som resurserna i avfallet nyttjas. Sopbilen hämtar kompost och brännbart i dubbla fack och kör till avfallsanläggningen i Roma.

2 Följ med på resan för kompost och brännbart... På avfallsanläggningen i Roma blandas matavfallet med träflis och blir till jord efter några veckor i kompoststrängarna. Kompostjorden efterlagras, siktas och blandas sedan ut till matjord. Matavfallet är hittills mycket bra sorterat och det finns därför goda förutsättningar att få kompost av hög kvalitet. Mängden kommer dessutom att öka nu när hela Gotland är med i den nya källsorteringen. KOMPOST ä Det brännbara sorteras och krossas ner till ett högvärdigt bränsle på anläggningen i Roma. Cementa använder materialet vid cementtillverkningen i Slite. På så sätt tas energin i avfallet tillvara och ersätter motsvarande mängd fossilt bränsle. BRÄNNBART ä 2.

3 Sorteringsguide för återvinning! 3. TIDNINGAR Dags- och veckotidningar, tidskrifter, reklambroschyrer, telefonkataloger, andra trycksaker, kontorspapper och skrivpapper Alla kuvert ska sorteras som brännbart hushållsavfall. Samla och packa gärna tidningar i buntar eller papperkassar. När du lägger dem i en insamlingsbehållare i soprummet, i ett kärl för grindhämtning eller i en container på återvinningscentralen, ska de ligga löst. Var, när Tidningar hämtas vid grindhämtningen en gång per månad, se turlistan s 10. Ställ ut i papperskassar eller avfallskärl märkt med dekalen för tidningar. Om du bor i flerfamiljshus, fråga hyresvärden var ditt insamlingsställe finns. Tidningar kan även lämnas på en återvinningscentral, se s 9. PAPPERSFÖRPACKNINGAR Kartonger, mjölkpaket, mjölpåsar, tvättmedelspaket omslagspapper, wellpapp, papperskassar Förpackningar som lämnas för återvinning ska vara väl rengjorda och torra. Platta till och packa fler mindre kartonger i en större. Packa gärna pappersförpackningar i papperskassar. En del förpackningar består av flera olika material. Om det är lätt att sära på materialen, sorteras de var för sig. Annars sorteras hela förpackningen efter det material som väger mest. Var, när Pappersförpackningar hämtas vid grindhämtningen varannan månad, se turlistan s 10. Ställ ut i papperskasse eller i avfallskärl märkt med dekalen för pappersförpackningar. Om du bor i flerfamiljshus, fråga hyresvärden var ditt insamlingsställe finns. Pappersförpackningar och wellpapp kan även lämnas på en återvinningscentral, se s 9. PLASTFÖRPACKNINGAR Alla hårda och mjuka förpackningar av plast. Burkar, flaskor, dunkar, lock, frigolit, plastfolie, plastpåsar Plastmöbler, leksaker och annan plast ska inte återvinnas med plastförpackningarna. Mindre plastföremål sorteras som brännbart hushållsavfall. Skrymmande plastavfall lämnas på en återvinningscentral som grovavfall. Returflaskor pantas i butik. Rengör förpackningarna och ta bort lösa delar som inte är av plast. Var, när Plastförpackningar hämtas vid grindhämtningen varannan månad, se turlistan s 10. Ställ ut i plastsäck eller avfallskärl märkt med dekalen för plastförpackningar. Packa ej för mycket i kärlet, då fastnar plasten när kärlet ska tömmas. Om du bor i flerfamiljshus, fråga hyresvärden var ditt insamlingsställe finns. Plastförpackningar kan även lämnas på en återvinningscentral, se s 9.

4 METALLFÖRPACKNINGAR Alla förpackningar och delar av förpackningar som är av metall. Aluminiumformar, folie, kapsyler, konservburkar, värmeljushållare, tomma sprayburkar. Sprayburkar och målarburkar sorteras som farligt avfall om de inte är helt tömda och torra. Kastruller, verktyg och andra metallföremål ska inte återvinnas med förpackningarna. Lämna dem på en återvinningscentral som metallskrot för återvinning. Returburkar pantas i butik. Rengör förpackningarna och ta bort delar som inte är av metall. Om förpackningen inte går att tömma och rengöra, t.ex. kaviartuben, låter du korken sitta kvar. Tryck ihop och vik in vassa kanter. Var, när Metallförpackningar hämtas vid grindhämtningen var sjätte månad, se turlistan s 10. Samla gärna metallförpackningar i en plastsäck eller i ett avfallskärl märkt med dekalen för metallförpackningar. Om du bor i flerfamiljshus, fråga hyresvärden var ditt insamlingsställe finns. Du kan även lämna metallförpackningar på en återvinningscentral, se s 9. GLASFÖRPACKNINGAR Glasförpackningar som innehållit livsmedel, drycker eller annat. Saftflaskor, vin- och spritflaskor, syltburkar, parfymflaskor. Lägg inte dricksglas, fönsterglas, glödlampor eller lysrör i glasåtervinningen. Glödlampor och andra ljuskällor är elavfall som lämnas på en återvinningscentral. Planglas och annat glasavfall lämnas för sig på en återvinningscentral. Skruva av kork/lock och sortera efter material. Rengör glasförpackningen och låt den torka. Skilj på färgat och ofärgat glas. Färgat glas läggs i den gröna insamlingsbehållaren och ofärgat glas i den vita. Var Insamlingsbehållare för glas finns vid de flesta livsmedelsaffärer samt på alla återvinningscentraler, se s 9. Separera alltid färgat och ofärgat glas. Bara en liten mängd färgat glas bland det ofärgade kan förstöra ett helt lass! 4.

5 5. KOMPOST Alla råa och tillagade matrester. Skalrester, kaffesump och filter, teblad, hushållspapper, blommor och krukväxter. Lägg allt matavfall och annat komposterbart i de särskilda kompostpåsarna av bioplast. Knyt ihop påsen väl innan den läggs i sopkärlet för kompost. Om du har egen kompost ska matavfallet inte förpackas i påsar eftersom det förhindrar nedbrytningen i komposten. Hämta kompostpåsar på en återvinningscentral när du behöver fler, se s 9. Var, när Om du bor i eget hus hämtas kompost varannan vecka. Ställ ut avfallskärlet vid ditt hämtställe senast kl på hämtdagen när du vill ha hämtning. BRÄNNBART Kladdiga förpackningar och annat brännbart som inte kan sorteras för återvinning med tidningar och förpackningar. Blöjor, cd-skivor, kuvert, städsopor. Förpacka i vanlig plastpåse och lägg i sopkärlet för brännbart. Var, när Om du bor i eget hus hämtas brännbart varannan vecka. Ställ ut avfallskärlet vid ditt hämtställe senast kl på hämtdagen när du vill ha hämtning. OBS! Lägg kuvert bland det brännbara. Kuverten förstör återvinningsprocessen om de hamnar i pappersinsamlingen. Naj, nu börjar jag se skillnad på kaffe- och snäuspåsen...

6 ELAVFALL Allt med sladd eller batteri samt ljuskällor sorteras som elavfall. Glödlampor och andra ljuskällor, armaturer, klockor, telefoner, leksaker, handverktyg. Vitvaror, hushållsmaskiner, hushållsapparater och hemelektronik. Var, när Elavfall från hushåll lämnas på en återvinningscentral, se s 9. Elektronikprodukter kan ibland också lämnas till en återförsäljare. Fråga i butiken hur de tar hand om sina produkter. FARLIGT AVFALL Helst ska vi inte använda kemikalier och produkter som blir farligt avfall. Men när vi gör det är det mycket viktigt att ta hand om resterna och lämna till miljöstationen. Oljeavfall, fotogen, lampolja, färg, lack och lim, nagellack. Lösningsmedel, lacknafta, T-sprit och aceton. Rengöringsmedel, propplösare, klorin, polish, syror, kalklösare, kaustiksoda. Sprayflaskor med hårspray, färg eller kemikalier. Fotokemikalier. Bekämpningsmedel mot ogräs och ohyra. Termometrar, barometrar och annat som innehåller kvicksilver. Alla småbatterier. Mediciner lämnas till apoteket. Avfallet ska vara väl förpackat. Lämna det i originalförpackningen eller märk förpackningen tydligt med vad den innehåller. Blanda inte olika typer av kemikalier i samma förpackning. Kontakta personalen när du ska lämna farligt avfall. Var, när Farligt avfall från hushåll ska lämnas på en miljöstation. Miljöstationerna finns på alla återvinningscentraler samt i Ljugarn och Burgsvik, se s 9 för adresser och öppettider. Bilbatterier lämnas i första hand till en återförsäljare. Naj, min Playstation får ingen röre... 6.

7 7. GROVAVFALL Med grovavfall menas sådant skrymmande hushållsvfall som inte ryms i sopkärlet, t.ex. kasserade möbler, cyklar, barnvagnar och liknande. Du kan även sortera metaller för återvinning och lämna porslin/keramik. Till grovavfall hör inte större mängder bygg- och rivningsavfall, fasta installationer från byggnader, t ex värmepannor och bildelar från verkstäder. Kontakta en avfallsentreprenör för transport och återvinning av detta avfall. Grovavfall sorteras efter material för återvinning så långt som möjligt. Gips och isolering Metallskrot Sten, betong, porslin Textil Blandat träavfall som innehåller målat eller behandlat trä Tryckimpregnerat trä (farligt avfall) Flisbart rent trä Trädgårdsavfall jord, gräs, löv och annat komposterbart Trädgårdsavfall ris och grenar Vitvaror, hushållselektronik (elavfall) Övrigt grovavfall det som inte kan sorteras enligt ovan Var Grovavfall lämnas på en återvinningscentral, se s 9. Om du sorterar avfallet så att allt kan återvinnas är det gratis att lämna. Får du rester som lämnas bland övrigt avfall eller till deponi kostar det 50 kr per bil och 100 kr för bil med släpvagn. HEMKOMPOST I en trädgårdskompost kan du lägga allt trädgårdsavfall som gräsklipp, häckklipp, barr, löv, blast och andra växtdelar. Trädgårdsavfall kan komposteras i en öppen kompost. Matrester kan komposteras om du har en lämplig behållare som är sluten. En anmälan ska lämnas till miljö- och hälsoskyddskontoret om du komposterar matavfall. Informationsmaterial finns på Du kan även ringa miljö- och hälsoskyddskontoret tfn för mer information. Naj, undrer om min gamle stormhatt kan fungere som kompostburk...

8 SOPHÄMTNING Hushållsavfall i kärl hämtas varannan vecka från hushåll, företag och andra fastigheter. Sommarhämtning från fritidshus sker vecka Om du vill beställa extra sophämtning eller om du har frågor om ditt abonnemang, ring Renhållningens kundtjänst tfn Hämtfordonet har två fack för att hålla komposten och det brännbara separerat i den fortsatta färden i kretsloppet. Betalsopsäck Om du behöver lämna mer sopor vid något tillfälle kan du beställa en extra hämtning eller köpa en betalsäck. Den finns i många mataffärer och kostar 83 kr. Hämtningen ingår om du ställer ut säcken vid ett ordinarie hämttillfälle. Det går också att lämna betalsäcken vid någon av återvinningscentralerna, se s 9. Betalsäcken får innehålla max 15 kg blandat hushållsavfall. SLAM OCH LATRIN Tömning av slam- och fettavskiljare sker en gång per år. Tömning av slutna tankar sker vartannat år. Tömning vid annat tillfälle kan beställas på telefon Latrin från permanent- och fritidshus hämtas varannan vecka v Övrig tid av året kan hämtning beställas, ring Renhållningens kundtjänst tfn Naj, jag begripar inte ett ord av latrin, de e mest skitsnack... 8.

9 9. Återvinningscentraler, miljöstationer och grovavfallsmottagningar Återvinningscentraler: På Gotland finns det fem återvinningscentraler med miljöstationer. De ligger i Fårösund, Hemse, Klintehamn, Slite och Visby. Här är vägbeskrivningar och öppettider. Fårösund: Kustparken, infart från väg 148. Öppettider: Tisdag, torsdag Lördag Hemse: Infart från väg 142 mot Linde. Öppettider: Tisdag Onsdag, torsdag, fredag Lördag Lunchstängt vardagar Klintehamn: Mattshagevägen. Öppettider: Tisdag och torsdag Lördag Slite: Skyltat från väg 147 ca 2,5 km norr om Slite. Öppettider: Tisdag 7-18, onsdag, torsdag, fredag Lördag Lunchstängt vardagar Visby: Västra Törnekviar, infart från Follingboväg. Öppettider: Måndag, onsdag, fredag Tisdag, torsdag Lördag Miljöstationer: Miljöstationer där hushållen kan lämna sitt farliga avfall finns vid samtliga återvinningscentraler ovan samt på två platser till, i Burgsvik och Ljugarn. Burgsvik: Shell Burgsvik, Hoburgsvägen 35. Ljugarn: Ljugarns Handels, Lantmannavägen 1. Grovavfallsmottagningar: Det finns dessutom två platser för mottagning av enbart grovavfall. Dessa finns i Ljugarn och Vamlingbo. Ljugarn: Hallute backe, infart från väg 143. Öppettider: Onsdag Lördag Vamlingbo: Hundlausar, vid väg 500 ca 3 km söder om Burgsvik. Öppettider: Onsdag Lördag Du kan även lämna förpackningar och tidningar vid grindhämtningen Turlista för återvinningsbilen ser du på nästa sida

10 Hushållens turlista för återvinningsbilen - grindhämtning av tidningar och förpackningar Januari december 2010 M Pa Pl Pa Pl Pa Pl Pa Pl Pa Pl Pa Pl T T T T T T T T T T T T Jan Feb Mar Apr Maj Jun jul Aug Sep Okt Nov Dec Fårö, Bunge samt tätorterna Fårösund, Lärbro och Kappelshamn Lärbro (utom tätort), Fleringe, Rute, Hellvi Lummelunda,Stenkyrka, Hall, Martebo, Hangvar (utom Kappelshamn) Tingstäde, Othem (utom Slite), Boge, Hejnum Bäl, Vallstena, Hörsne med Bara, Gothem 30/ Endre, Barlingbo, Ekeby, Källunge, Fole, Hejdeby, Bro, Lokrume Tofta, Eskelhem, Stenkumla Träkumla, Vall, Akebäck, Hogrän, Atlingbo, Björke (utom Hammaren), Väte Viklau, Vänge, Sjonhem, Halla Ala, Kräklingbo, Anga, Norrlanda, Ganthem, Dalhem Östergarn, Gammelgarn, Ardre Alskog, Garda, Etelhem, Buttle, Guldrupe Lau, När, Burs Lojsta, Linde, Stånga, Lye Sanda, Mästerby, Hejde Fröjel, Levide, Gerum, Fardhem Eksta, Sproge, Silte, Hablingbo Alva, Rone, Eke Havdhem, Näs, Fide, Grötlingbo Öja, Vamlingbo, Hamra, Sundre M Hämtningsintervall T = Tidningar När: Varje månad. : Lämnas i papperskasse. Pa = Pappersförpackningar. När: Varannan månad. : Lämnas i papperskasse. Pl = Plastförpackningar. När: Varannan månad. : Lämnas i plastsäck. M = Metallförpackningar. När: Var sjätte månad : Lämnas i plastsäck. Väskinde Slite Västergarn, Klinte Follingbo, Roma med Hammaren Hemse Västerhejde (utom Vibble, separat schema delas ut) ) Hämtning kan bli försenad på grund av inkörning Tidningar och förpackningar av papper, plast och metall hämtas från alla hushåll enligt turlistan. Turlista för Visby tätort samt Vibble delas ut separat till hushållen. Turlistan finns även på Kör återvinningsbilen inte förbi dig? Ring Renhållningens kundtjänst, tfn Gör så här: Ställ ut återvinningsmaterialet väl synligt vid grind eller väg senast kl på hämtningsdagen enligt turlistan. Endast tömda och rengjorda förpackningar. Lämna gärna återvinningsmaterialet i plastkärl/avfallskärl (max 370 l, tidningar max 660 l). Dekaler för märkning av kärl kan beställas från Renhållningen, tfn Tekniska förvaltningen samlar in förpackningar och tidningar för återvinning på uppdrag av producenterna inom FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen), t o m den 31 maj Förändringar i insamlingen kan ske under året beroende på avtalsförändringar. 10.

11 Klimatresenären - Byt vanor och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Vi vill inspirera dig att bli klimatresenär. Det vill säga att använda klimat- och hälsosmarta sätt att transportera dig på. Det är hög tid att hjälpas åt med att bromsa koldioxidutsläppen som driver på klimatförändringarna. Vår energianvändning och transporterna på våra vägar står för största delen av de klimatutsläpp som bidrar till att jorden blir allt varmare, med allt vad det innebär för mänskligheten, djur och natur. Vad håller på att hända med klimatet? Klimatförändringarna, vår tids största miljöhot, beror på människans utsläpp av växthusgaser. Den slutsatsen har FN:s klimatpanel IPCC dragit. Enligt klimatforskarna förväntas jordens medeltemperatur fram till år 2100 öka med 1,4-5,8 grader, havsytan stiga med cirka 50 centimeter och nederbörden förändras så att risken ökar för både översvämningar och torka. Detta får i så fall allvarliga konsekvenser för livet på jorden. går det till? Atmosfärens naturliga växthuseffekt är en förutsättning för livet på jorden. Utan dem skulle jorden vara kall och livlös. Växthusgaser, t ex vattenånga och koldioxid, finns naturligt i jordens atmosfär. Gaserna fångar effektivt upp utgående värmestrålning och reflekterar värme tillbaka mot jorden. På så sätt håller växthusgaserna kvar värmen kring jorden. Mängden koldioxid ökar idag onormalt fort på grund av vår förbränning av kol, olja, naturgas och andra fossila bränslen. Ju mer växthusgaser som finns i atmosfären, desto varmare blir det. blir jag klimatresenär? Vill du bli klimatresenär ska du satsa på hållbara sätt att resa. Att gå och cykla är det mest hållbara sättet. Det är dessutom billigt och hälsosamt. Genom att planera din resa, starta tidigare och ge dig själv tid, tar du chansen att vara klimatresenär. Vad du gör spelar roll Visst går det många gånger snabbare och enklare att ta bilen. Men det får också konsekvenser. Bilåkandet ger klimatutsläpp som påverkar miljön både på kort och lång sikt. Välj gärna bort bilen när du ska åka en kort bit. Det här typen av resor är vanligast, drar mycket bränsle och påverkar därför miljön mest. Bilens katalysator blir faktiskt inte effektiv förrän efter cirka tre till fyra kilometers körning, när motorn blivit varm. När vi kör sprids farliga partiklar från våra bildäck i luften och naturen. För många skapar också bilkörningen onödig stress och irritation när det bildas köer och om det är svårt att hitta parkeringsplatser. Klimatsmart är också hälsosmart Att cykla och gå är inte bara ett sätt att transportera sig på. Det är bra för kroppen också. Den som rör på sig mår bättre, blir piggare, får bättre koncentration och blir mer tolerant mot stress. Forskning visar att barn som hinner röra på sig och vakna ordentligt innan de kommer till skolan jobbar bättre och lär sig mer. Det funkar på vuxna med. Den nordiska folkhälsorekommendationen är att vi vuxna ska röra på oss minst 30 minuter per dag på måttlig nivå. Det förbättrar hälsan och motverkar välfärdssjukdomar som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, typ 2- diabetes och benskörhet. Fysisk aktivitet motverkar psykisk ohälsa och stärker självkänslan. Genom att cykla eller gå, istället för att ta bilen, får du gratis motion. Gör du det redan nu? Gratulerar till ett klimat- och hälsosmart val. Läs mer om kampanjen på hemsidan: KLIMATRESENAREN.COM Klimatresenären är ett projekt som delfinansieras med hjälp av Naturvårdsverkets klimatinvesteringsprogram KLIMP.

12 Minska dina utsläpp och öka konditionen Vad kan jag göra för att minska utsläppen? Kör lite långsammare, minska bilens vikt och luftmotstånd och kontrollera däcktrycket, så får du en bränslesnål resa. Visste du att De första fem kilometrarna förbrukar medelbilen i Sverige hela 1,4 liter per mil. En medelbil i Sverige kostar kr per år att äga och köra. Idag sker tolv procent av det totala antalet resor i Sverige med cykel. En normalcyklist tar sig fram i kilometer i timmen i snitt och når då ett resmål som ligger fem kilometer bort på minuter. Cyklar du i 30 minuter förbrukar du ungefär 300 kcal. Cirka 14 procent av den vuxna befolkningen i Sverige rör inte på sig på fritiden. Cyklar du en mil tur och retur till jobbet eller skolan under en månad, istället för att köra bil, sparar du omkring 300 kronor. Om du väljer att cykla en halv mil till jobbet varje dag, istället för att köra bil, minskar du utsläppen av koldioxid med 700 kilo per år. Lär dig Eco-driving, sparsam körning, det minskar dina koldioxid-utsläpp och gör dig säkrare i trafiken. Läs mer om kampanjen på: 12.

13 13. Målet är att Gotland ska bli ett uthålligt samhälle inom loppet av en generation Gotlands kommun har sedan1996 varit ekokommun, bland de första i Sverige. Ekokommun Gotland är Gotlands kommuns initiativ och åtagande. Det involverar alla på Gotland i utmaningen att i bred samverkan nå ett ekologiskt hållbart samhälle tillsammans med hållbar tillväxt på Gotland till år Sveriges ekokommuner arbetar efter principerna som säger att man skall undvika koncentrationsökning av ämnen från berggrunden, och från samhällets produktion, man ska bevara biologisk mångfald och produktionsförmåga i naturen, och bidra till att uppfylla människors grundläggande behov. Det kommer framöver att spela en allt större roll i vardagslivet för oss här på Gotland. Omställningen till ett mer hållbart samhälle kommer att påverka alla. En av de viktigaste faktorerna är att minska konsumtionen för att sluta tära på naturens ändliga resurser, detta för att ge kommande generationer möjligheter till ett bra liv. Miljökunskap i skolorna, energisnåla hus, ekologiska jordbruk, ställa miljökrav vid inköp, nya cykelvägar, energirådgivning och olika utvecklingsprojekt är några exempel på kommunens arbete med dessa frågor. Miljövänlig uppvärmning nära 90 % av uppvärmningen i kommunens hus är redan miljöanpassad. Tekniska förvaltningen arbetar med att fasa ut all olja och direktverkande el för uppvärmning, samtidigt som energieffektiviseringar utförs. Ekologiska livsmedel målet är att 25 % av den inköpta maten inom kommunen ska vara ekologisk. Hittills har vi kommit drygt halv-vägs till det målet. Grön Flagg Flera skolor och förskolor arbetar idag med Grön flagg på Gotland. Det är ett projekt för miljöcertifiering av skolor. Den gröna flaggan visar att man i den dagliga verksamheten prioriterar ett handlingsinriktat miljöarbete och verkar för en hållbar utveckling. Ekokommunpriset har sedan elva år tillbaka delats ut till någon förvaltning i kommunen. Priset 2009 gick till Energirådgivningen på Stadsarkitektkontoret för sitt goda arbete med rådgivningsinsatser till allmänheten och företag på Gotland. Genom sitt arbete har energirådgivningen påverkat många gotlänningar i omställningen till ett hållbart samhälle. Energiplanen Energi 2010, styrdokument som beskriver energisituationen på Gotland idag och i en planeringshorisont till år Mycket har gjorts för att fasa ut fossila bränslen till flera förnybara källor, men mer behöver göras. Det beskrivs här vilka åtgärder och infrastruktursatsningar som behöver göras i arbetet med energiomställningen. Miljöprogrammet styrdokument bestående av Miljöpolicy-/Miljöstrategi-/och Miljöplan för Gotlands kommun. Programtiden är Här beskrivs fokusområden för att säkerställa ren luft, rent dricksvatten, giftfri miljö, energiförsörjningen och kunskapsspridning inom miljöfrågor. Om du vill ha ett eget ex. av mijlöprogrammet beställ på tele: eller e- post: karin.hallberg@gotland.se eller gå in på

14 Märkningsguiden Exempel på vanliga märkningar av varor och tjänster Var med och påverka genom att välja och efterfråga certifierade produkter Miljö / Hälsa / Kvalitet / Etik / Säkerhet / Återvinning KRAV Är ett svenskt certifierings- och kontrollorgan för ekologisk odling och produktion av växt- och djurprodukter. KRAV ställer upp regler för bl a odling, djurhållning och distribution. Det skall också vara fritt från GMO (genmodifierade grödor). krav.se Ekologiskt jordbruk Är EU:s märkning för ekologisk odling samt importerade varor som är märkta med andra länders eko-märkningar. Demeter Märket visar att ett livsmedel är biodynamiskt och ekologiskt odlat. Märket har funnits längre än KRAV som i stor utsträckning ersatt Demeter. demeter.nu Bra miljöval (Falken) Svensk miljömärkning som finns på ett flertal produkter. Dessa belastar miljö och människors hälsa så lite som möjligt under hela livscykeln från råvara till avfall. Det är SvenskaNaturskyddsföreningen som kontrollerar och sätter reglerna för märkning. snf.se/bmv Svanen Är en Nordisk miljömärkning på varor och tjänster. Märkningen visar på att en vara eller tjänst ger så liten belastning på miljön och så liten inverkan som möjligt på människors hälsa under hela livscykeln från råvara till avfall. Det ställs även krav på funktion och kvalitet. svanen.nu EU-Blomman EU har enats om ett gemensamt europeiskt miljömärke precis som Svanen för de nordiska länderna. Tillverkarna måste genom tester och dokumentation visa att produkterna klarar de krav på miljö, hälsa och funktion som ställs. blomman.nu Rainforest Alliance (Grodan) Är en certifiering som syftar till att förbättra konventionella odlingar och som har regler för miljö och socialt ansvarstagande. Märkningen är inte lika skarp som t ex Krav och Rättvisemärkt. rainforest-alliance.org Rättvisemärkt Det har blivit allt vanligare med etisk handel. Etiska varor kan bland annat bära symbolen Rättvisemärkt. Med rättvis handel menas att de som producerar varorna har en skälig lön, goda arbetsförhållanden, att barnarbete inte tillåts samt att produktionen tar hänsyn till miljön. Rättvisa varor gynnar också småskaliga jordbrukare och hantverkare i u- länderna. rattvisemarkt.se Äkta vara Den nya märkningen för mat utan tillsatser, endast ingredienser som traditionellt förknippas med livsmedlet godtas. Märkningen blir allt vanligare i handeln och underlättar för konsumenter och gynnar producenter som vill framställa livsmedel med traditionellt innehåll. Det bidrar till en allmän tillsatssanering av livsmedelssortimentet. Märkningen får användas efter godkännande av Äkta vara Sverige. aktavara.org EU-kaninen Den garanterar att en produkt följer HCS (Humane Cosmetics Standard). Idag den enda internationella märkningen som talar om att en produkt och dess ingredienser inte är testade på djur. Det är framförallt kosmetika och hygienprodukter som märks med symbolen. I Sverige är det Djurens rätt som administrerar kontrollen och märkningen. djurensratt.se Blå Ängeln Används främst i Tyskland, anses som världens mest etablerade miljömärke. Bakom märkningen finns en omfattande totalanalys enligt riktlinjer med stort anseende i Europa. Symbolen tilldelas produkter och tjänster som utmärker sig med tydliga miljömässiga fördelar. blauer-engel.de Pandan Är ingen egentligt miljömärkning utan Världsnaturfondens symbol som i första hand visar att företaget eller tillverkaren ekonomiskt stöder fonden. wwf.se Naturens Bästa Innebär att ett turismarrangemang genomförs med minsta möjliga slitage på natur och kultur. Researrangören och arrangemanget uppfyller krav som fastställs av Svenska Ekoturismföreningen, Sveriges Rese- och Turistråd och Svenska Naturskyddsföreningen. naturensbasta.se Ökotex-märket Standard 100 är världsledande humanekologiska märke för textilier som testats för skadliga ämnen. Visar att mängden hälsoskadliga ämnen ligger under internationellt antagna gränsvärden. Systemet finns i flera länder. Märkning i Sverige godkänns av IFP Research. ifp.se FSC- märket Är en märkning av skogsprodukter som visar att produkterna kommer från miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk. För certifiering kräver föreningen Forest Stewardship Council, att hänsyn tas till miljön och ursprungsbefolkningars traditionella rättigheter samt att skogsbruket gynnar de lokala samhällenas och anställdas sociala och ekonomiska välfärd. I Sverige kan du t ex köpa FSC-märkta möbler, grillkol, byggvaror mm. fsc-sverige.org MSC Marine Stewardship Council arbetar med att skydda världens tillgångar av fisk och skaldjur genom att gynna bästa miljömässiga val. Havsfisk kan MSCmärkas om den fiskats på ett sätt som bevarar mångfalden, produktiviteten och havets ekosystem. msc.org Svalan Astma och Allergi Förbundets märkning av produkter som är fria från allergener, parfymer och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall. Det utesluter dock inte att enstaka människor kan reagera på dessa produkten. astmaoallergiforbundet.se Sädesaxet Förpackningen innehåller glutenfritt livsmedel som uppfyller Livsmedelsverkets krav på "livsmedel för särskilda näringsändamål". Märkning kräver tillstånd av Svenska Celiakiförbundet. celiaki.se Energimärkningen På vitvaror och lampor är den obligatorisk och visar bland annat hur mycket energi de drar. Den blir allt vanligare på andra apparater också. Skalan går från A++, grön färg och låg förbrukning till G, röd färg och hög förbrukning. Därtill anges också annan information som kilowattimmar/år, bullernivån mm. Märkningen är gemensam för hela EU. energimyndigheten.se Energy Star Är en märkning av energieffektiv programvara, datorer och annan kontorsutrustning. Det omfattar ett brett spektrum av produkter, från enklare apparater till fullständiga hemdatorsystem. eu-energystar.org/se 14.

15 15. SE [Kontrollnr] EG Bestrålningsmärket Är en hälsosymbol, som används inom EU och anger att ett livsmedel eller någon ingrediens är bestrålat eller behandlat med joniserande strålning. Användning av symbolen är obligatorisk i Sverige. slv.se N-märket Visar att nickelhalten i ett smycke eller dörrhandtag är lägre än Socialstyrelsens gränsvärde på 0,05 %. Kontrollen görs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). sp.se Småbarnsmärket Är ett obligatoriskt EU-märke som varnar för att en leksak inte är lämplig för barn under tre år. Om det finns en skriven varning intill är inte symbolen nödvändig. handelskammer.se Nyckelhålet Livsmedelsverkets symbol är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. slv.se Glykemiskt index (GI) Produkter med lågt GI (under 50), som är granskade och godkända av Swedish Nutrition Foundation (SNF) får använda märket (FPF-loggan). Den allmänna rekommendationen (nordiska näringsrekommendationer) är att man skall äta livsmedel som har ett långsamt upptag av kolhydrater till kroppen, dvs med lågt GI-tal. snf.ideon.se Svenskt Sigill Ett kvalitetsmärke som garanterar att råvaror och blommor som bär märket har producerats på svenska kontrollerade gårdar. Odlingar skall leva upp till höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg, miljöansvar och öppna svenska landskap, samt att driva utvecklingen av jordbruket och odlingen mot ökad hållbarhet. svensktsigill.se Ursprungsmärkning Är obligatorisk på fisk och kött av nöt, men kan också återfinnas på bl a färdigmat och mejeriprodukter. Märkningen skall visa ursprungslandet, samt så ska ett kontrollnummer tala om på vilken anläggningen varan producerats. slv.se SMAK Är ett helägt dotterföretag till stiftelsen Potatisbranschen. De utför kvalitetskontroll och rådgivning. Tyngdpunkten ligger på kvalitetsarbete inom odling och hantering av potatis. SMAK utför också revisioner av lantbruksföretag anslutna till Svenskt Sigill och är ackrediterat certifieringsorgan för EUREPGAP-certifiering av företag som producerar grönsaker, potatis, frukt och bär. smak.se Rent socker En stiliserad sked med strösocker är den internationella symbolen för 100% rent socker. Märket och reglerna kring hur det får användas sköts av CEFS. cefs.org TCO-märkningen Är en serie av produktcertifieringar för kontorsutrustning. Sedan 1998 sköts och utvecklas standarden av TCO Development. Märkningen är vanligast för datorskärmar, men senare versioner definierar också standarder för tangentbord, skrivare, mobiltelefoner och kontorsmöbler. tcodevelopment.com P-märkning Kvalitetsmärkning som utfärdas av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Produkter som är P-märkta uppfyller alltid minst de kvalitetskrav som finns uppställda av EU, Sverige och branschens eventuella egna krav. sp.se CE-märket Betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produktgruppen. Det kan gälla, leksaker, elektrisk hemutrustning, flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning mm. Den myndighet som utfärdar föreskrifter inom ett visst område utför kontroller. cemarkning.nu SP-märkning Innebär att produkten är testad och godkänd av Sveriges Tekniska forskningsinstitut. Det kan gälla produkters säkerhet, om arbetsmiljökrav, miljökrav eller kvalitetskrav uppfylls. Tilläggstexten i symbolen talar om vad som åsyftas. sp.se T-märket Visar att en bilbarnstol är godkänd av Vägverket enligt svenska krav, vilka är strängare än de europeiska. vv.se Bilbarnstolsmärkningen Visar att bilbarnstolen är godkänd av Vägverket enligt europeiska krav. Här är ett exempel på det. vv.se Boverkets typgodkännande Visar att byggmaterial, värmesystem med mera är godkända enligt gällande krav. I vissa fall är märket obligatoriskt, till exempel när det gäller mätare. boverket.se e-märket Ska visa att mängden (i liter, kilo etc) på färdiga förpackningar stämmer. Det förpackande företaget sätter självt på märket, efter att ha uppfyllt europeiska kvalitetskrav och blivit certifierat (godkänt) av Sveriges Provningsoch Forskningsinstitut (SP). sp.se S-märket Är ett certifieringsmärke för elprodukter som ägs av SEMKO, som i sin tur ägs av den internationella gruppen ITS. S-märket är numer frivilligt. Den obligatoriska europeiska elsäkerhetsmärkningen är CE. semko.se Möbelfakta Är ett kvalitetssystem för möbler som är anpassat till EU-standard. Den visar att en möbel uppfyller vissa krav när det gäller hållfasthet, brand, säkerhet, miljö och ytors motståndskraft. För att få ha märket måste möbeln ha testats av ett godkänt opartiskt provningsinstitut. mobelfakta.mobelindustrin.se Kontrollerad Bilverkstad Samarbete mellan Motorbranschens Riksförbund, Bilindustriföreningen, Svensk Bensinhandel, Konsumentverket, Motormännens bilverkstäder anslutna. Dessa lämnar alltid garantier och du får alltid veta vad det kostar i förväg. Oanmälda stickprov verkstäderna görs. kbv.nu Den överkorsade soptunnan Innebär att produkter ska lämnas till separat insamling. Märkningen är obligatorisk på miljöfarliga batterier, elektriska och elektroniska apparater. Information kan fås från kommunen eller webbplatserna: sopor.nu och hemtillholken.nu Den gröna punkten Visar att förpackningsavgiften är betald i det land där den är tillverkad. REPA har varumärkesrätten för Gröna Punkten i Sverige, bara företag anslutna till REPA får använda symbolen. repa.se Returpilarna Returpilar finns på förpackningar av papper, papp, kartong och well. Det visar antingen att materialet i varan är återvinningsbart, eller att varan består av återvunnet material. returkartong.se Återvinningssymbolen Betyder att förpackningen går att återvinna. Man använder symbolen bl a på förpackningar av plast. Pilarna är kompletterade med en sifferkod samt en bokstavskod. Nollan står för plast och den efterföljande siffran visar vilken typ av plast, vilket har betydelse för hur produkten ska återvinnas. plastkretsen.se

16 Gotlänningarnas sortering är imponerande Så summerar Ragn-Sells satsningen på kompost och brännbart. Det är deras gröna bilar som hämtar ditt sorterade avfall. De kör miljöklassade fordon med dubbla fack, för att ditt sorterade material ska hamna rätt i kretsloppet. Ragn- Sells tar även hand om återvinningen av hushållsavfallet här på ön med sin lokala organisation. Behandlings- och kompostanläggningen i Roma är i full gång och levererar både bränsle och jord. Tillsammans med Gotlands kommun skapas bra service till hushåll och företag allt för att öka återvinningen och skapa ett grönare Gotland. Läs mer om Ragn-Sells på 16.

Byt vanor. och res klimatsmart

Byt vanor. och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Byt vanor och res klimatsmart Vi vill inspirera dig att bli klimatresenär. Det vill säga att använda klimat- och hälsosmarta sätt att transportera dig på. Det är hög tid att

Läs mer

Plustrafik Gotland. Spara broschyren! TURLISTA OCH INFORMATION FRÅN GOTLANDS KOMMUN

Plustrafik Gotland. Spara broschyren! TURLISTA OCH INFORMATION FRÅN GOTLANDS KOMMUN TURLISTA OCH INFORMATION GOTLANDS KOMMUN Plustrafik Gotland TAXI ELLER BUSS OCH 90 SOCKNAR PÅ GOTLAND. GÄLLER 2002-08-19 S VIDARE Spara broschyren! VÄLKOMMEN PLUSTRAFIKEN Plustrafiken, det som tidigare

Läs mer

Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle...

Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle... Med rätt sortering blir äppelskrutten jord och blöjorna bränsle... I N F O R M A T I O N S D E L 1. Kompost och Brännbart Källsorteringen i kompost och brännbart startade på södra Gotland i december 2007.

Läs mer

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i villa!

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Innehållsförteckning 3. Om avfallshantering. Sorteringsguide. 4. Avgifter 5. Valmöjligheter för villahushåll 6. Valmöjligheter för fritidshushåll

Läs mer

BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för

BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för Sida 1 av 7 BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för 19 A och B samt 23 A och B Bakgrund SRV återvinning AB har tillsammans med kommunen beslutat att avsluta insamlingen av icke

Läs mer

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln VATTEN, AVFALL & GEODATA STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över avfall är också en värdefull

Läs mer

BRF RIKSDALERN Fr om 2014-01-01 gäller nya regler för soprummen för 19 A och B samt 23 A och B

BRF RIKSDALERN Fr om 2014-01-01 gäller nya regler för soprummen för 19 A och B samt 23 A och B Sida 1 av 6 BRF RIKSDALERN Fr om 2014-01-01 gäller nya regler för soprummen för 19 A och B samt 23 A och B Bakgrund SRV återvinning AB har tillsammans med kommunen beslutat att avsluta insamlingen av icke

Läs mer

Innehåll E IV c: Gotlands län (Visby län) (I) 1832/33

Innehåll E IV c: Gotlands län (Visby län) (I) 1832/33 Innehåll E IV c: Gotlands län (Visby län) (I) 1832/33 I1. Gottlands Län, tillskrivet i efterhand med bläck 1843, innehåller Sammandrag öfver Upgifter angående Sockne Magazin inom Gottlands Län, 10 dubbelvikta

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

For information in english please visit our website www.lulebo.se

For information in english please visit our website www.lulebo.se Gör en insats för kommande generationer Det är varken krångligt, tidskrävande eller dyrt att vara miljövän. Att källsortera är en viktig miljöinsats som du enkelt kan göra i din vardag. Här får du en guide

Läs mer

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Brf Gräslöken har källsorteringssystemet ReturMera som tillhandahålls av Ragn-Sells AB. Har Du frågor rörande avfall eller källsortering är Du välkommen att

Läs mer

Alla sopor är inte skräp

Alla sopor är inte skräp Alla sopor är inte skräp Alla sopor är inte skräp Returmaterial och restavfall Inom de flesta av LKFs bostadsområden finns källsorteringsutrymmen. Där kan du sortera returpapper, förpackningar av kartong,

Läs mer

Välkommen med ditt avfall

Välkommen med ditt avfall Välkommen med ditt avfall Så här sorterar du Schampoflaskan blir en diskborste, tvättmedelspaketet en skokartong och syltburken byter skepnad till en läskflaska. När du källsorterar ditt avfall sparar

Läs mer

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över.

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över. 1 Inledning Koloniträdgårdsförbundet uppmuntrar koloniföreningarnas miljöarbete. Förbundet har utarbetat kriterier på fyra olika nivåer av vilka miljökrav som skall uppfyllas. Det är grundnivå, brons,

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

HANDBOK I KÄLLSORTERING FÖR HUSHÅLL

HANDBOK I KÄLLSORTERING FÖR HUSHÅLL HANDBOK I KÄLLSORTERING FÖR HUSHÅLL HITTA RÄTT I HANDBOKEN INLEDNING SID 4 5 KOMPOSTERBART SID 6 BRÄNNBART SID 7 ELEKTRONIK SID 8 GROVAVFALL SID 8 FARLIGT AVFALL SID 9 BATTERIER SID 9 TIDNINGAR OCH RETURPAPPER

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Sortera soporna redan när du lastar bilen eller släpet. Det underlättar ditt besök på återvinningscentralen. Sortera gärna soporna i säckar eller kartonger

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Det går åt 95 % mindre energi när man gör nya produkter av återvunnen aluminium än när man gör produkter av ny aluminium.

Det går åt 95 % mindre energi när man gör nya produkter av återvunnen aluminium än när man gör produkter av ny aluminium. KÄLLSORTERING 1 Tänkvärt Det går åt 95 % mindre energi när man gör nya produkter av återvunnen aluminium än när man gör produkter av ny aluminium. 1 ton plastförpackningar = 1 050 liter eldningsolja =

Läs mer

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret.

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret. BILAGA 1: SORTERINGSBILAGA TILL RENHÅLLNINGSORDNING. Lagstiftningsändringar, myndighetsbeslut eller administrativa ändringar (t ex ändrade telefon nr, adressuppgifter mm) införs i denna sorteringsbilaga

Läs mer

Glas. Plast. Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor

Glas. Plast. Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. Glas - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor - Kristall-, spegel- och fönsterglas, dricksglas, porslin, keramik, o s v. Dessa

Läs mer

Allmänt om källsortering

Allmänt om källsortering Allmänt om källsortering Några saker kan vara bra att tänka på när du sorterar: Sortera förpackningen utifrån det material den består mest av. Ett exempel: en juicepaket med aluminiumfilm på insidan sorteras

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer

ABC för sortering av sopor för boende på Illerstigen Brf Räven Solna 2005

ABC för sortering av sopor för boende på Illerstigen Brf Räven Solna 2005 Armatur olika former av el-artiklar - se El-artiklar. Glödlampor och lysrör - se respektive produkt. I övrigt sorteras efter huvudinnehåll av produkten Särskilda behållare för el-artiklar i källaren E-

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Avfallsguide 2014. Foto: Annika Lundh. 1 Vellinge.se

Avfallsguide 2014. Foto: Annika Lundh. 1 Vellinge.se Avfallsguide 2014 Foto: Annika Lundh 1 Vellinge.se Foto: Bertil Andersson Vellinge kommun införde insamling av matavfall 2012 så som mer än hälften av Sveriges kommuner har gjort. Hos oss sorteras hushållsavfallet

Läs mer

Alla sopor är inte skräp

Alla sopor är inte skräp Alla sopor är inte skräp Lunds Kommuns Fastighets AB, Box 1675, 221 01 Lund, Besöksadress: agistratsvägen 23 & Lilla Tvärgatan 21, tel046-35 85 00, wwwlkfse Ingenting försvinner - bortkastat får nytt liv

Läs mer

Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide

Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide Utgiven av tekniska förvaltningen, Mölndals stad. Januari 2016. Text och layout: Tekniska förvaltningen. Foto: Hans Wretlin, FTI, Sansac, tekniska

Läs mer

Information om befrielse från hämtning av hushållsavfall. BMB har att bedöma om befrielse kan medges eller ej. Bedömning görs utifrån:

Information om befrielse från hämtning av hushållsavfall. BMB har att bedöma om befrielse kan medges eller ej. Bedömning görs utifrån: Sidan 1 av 8 ANSÖKAN BMB Befrielse från hämtning av hushållsavfall Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Information om befrielse från

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-13 Gäller fr o m 2009-01-01 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken

Läs mer

Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäcks. En miljödiplomerad koloniträdgårdsförening

Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäcks. En miljödiplomerad koloniträdgårdsförening Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäcks En miljödiplomerad koloniträdgårdsförening Utgiven 2013 Sammanställt av Miljögruppen: Barbro Hård Katrin Isaksson Anders Värn Utgiven 2013 2 En miljödiplomerad koloniträdgårdsförening

Läs mer

Sorteringsblankett Bifogas till ansökan om dispens för hämtning av hushållsavfall

Sorteringsblankett Bifogas till ansökan om dispens för hämtning av hushållsavfall 1 (8) Sorteringsblankett Bifogas till ansökan om dispens för hämtning av hushållsavfall Blanketten ska fyllas i fullständigt! Sökande Namn Fastighetsbeteckning Anvisningar Fyll i tabellen nedan om hur

Läs mer

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Renhållningsföreskrifter Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Innehåll Inledning 4 Ansvar och skyldigheter 4 Hushållsavfall 5 Hämtning 7 Undantag från föreskrifter 7 Bilaga 1 9 Bilaga 2 11 INLEDNING

Läs mer

Matavfall till biogas

Matavfall till biogas Gör ditt val senast 17 februari 2013 södra landvetter rävlanda och hällingsjö Område 4 Matavfall till biogas val av sopstrategi för dig som bor i Södra, Rävlanda och Hällingsjö eller är nyinflyttad i område

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter

Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter Dnr KS/2014:149 450 2014-05-26 1/10 Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter Sortering och hantering Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

SKBs AVFALLSHANTERING Information om återvinning

SKBs AVFALLSHANTERING Information om återvinning SKBs AVFALLSHANTERING Information om återvinning Ansvar, hantering, sortering och stadens regelverk Detta är en broschyr om hur avfallet från SKBs hushåll ska hanteras, stort som smått. En del av avfallet

Läs mer

Sammanfattning. Innehållsförteckning

Sammanfattning. Innehållsförteckning 2016-02-12 11241 1 (21) Sammanfattning Guiden är till för att all personal på ett enkelt sätt ska kunna sortera avfallet rätt enligt lagar och förordningar samt lokala krav. En god källsortering är en

Läs mer

Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar. Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket

Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar. Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket kartong KÄLLSORTERINGSGUIDE FÖR ODONTOLOGEN, MEDICINAREGATAN 12, GÖTEBORG 2011-01-01 Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063) föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2. Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.0 Kontorspapper och tidningar JA Kontorspapper Tidningar Broschyrer

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor.

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Bara vanligt vatten är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Utan vatten, inget bubbel. Man ska vara rädd om vatten. Vatten hör kanske inte till det du tänker oftast på. Det finns där i din vardag,

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

Renhållarens anvisningar till föreskrifter om avfallshantering

Renhållarens anvisningar till föreskrifter om avfallshantering sida 1(5) Renhållarens anvisningar till föreskrifter om avfallshantering Gäller för Sävsjö kommun from 2009-11-18. Utgåvan ersätter tidigare utgåvor. Inledning Vetlanda, Eksjö, Sävsjö och Uppvidinge kommuner

Läs mer

Avfall. & miljö EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN VIMMERBY ENERGI & MILJÖ AB

Avfall. & miljö EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN VIMMERBY ENERGI & MILJÖ AB Avfall & miljö 2016 EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN VIMMERBY ENERGI & MILJÖ AB VÄLKOMMEN ATT SORTERA! Avfall & miljö Det nya insamlingssystemet för, förpackningar, tidningar, restavfall, småbatterier och

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

2014 mimers miljöbod

2014 mimers miljöbod 2014 mimers miljöbod Innehållsförteckning Lätt att sortera 4 När du källsorterar matavfall 4 Matavfall 5 Plastförpackningar 6 Metallförpackningar 7 Tidningar 8 Pappersförpackningar 9 Färgat glas 10 Ofärgat

Läs mer

www.hudiksvallsbostader.se

www.hudiksvallsbostader.se Sophantering... Sopsortera för en bättre miljö! Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Återvinning och kretslopp

Återvinning och kretslopp Återvinning och kretslopp Här finns bilder som visar miljöfarligt avfall och hur det sorteras på en en återvinningscentral. Vad är det som har kastats? Använd bilderna för prata om hur man sorterar miljöfarligt

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid lätta att tyda. Trots det har du som verksamhetsutövare en skyldighet att känna till hur ditt avfall ska hanteras. Det finns flera

Läs mer

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 %

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 % Yellow 65 Så här tar du hand om ditt farliga avfall 1 Det farligaste avfallet Se till att inget av ditt farliga avfall hamnar i de vanliga soporna eller i avloppet. Där kan det göra stor skada även i små

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

Grundpelare. ReturMera

Grundpelare. ReturMera Historik ReturMera-begreppet föds i Stockholm i ett källsorteringsprojekt 1996 Sävsjö-Vetlanda-projekt med sortering i olikfärgade påsar 1996 Malmö-projekt med sortering direkt i kärl för olika fraktioner

Läs mer

Det är lätt att sortera rätt!

Det är lätt att sortera rätt! Det är lätt att sortera rätt! Källsorteringsguide 2 Dina val gör skillnad! Tack för att du sorterar! Visste du att varje Mölndalsbo slänger över 500 kilo avfall per år? Det är lika mycket som ryms i en

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Renhållningsinformation för Kumla kommun 2016

Renhållningsinformation för Kumla kommun 2016 Renhållningsinformation för Kumla kommun 2016 2016 byter vi tömningsvecka hemma hos dig! Du som har haft jämn vecka får ojämn, och du som har haft ojämn får jämn. För ett renare Kumla Innehåll Vi behöver

Läs mer

Vikten av. Källsortering. Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer

Vikten av. Källsortering. Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer Vikten av Källsortering Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer Hur stort är ditt avtryck? Den 13 augusti 2015 inträffade Overshoot day. Då hade vi, på åtta månader, förbrukat årsproduktionen

Läs mer

SORTERINGSGUIDE A-Ö. Obs! Förpackningarna skall vara rengjorda och torra. Läggs i behållare för Återbruket (farligt avfall)

SORTERINGSGUIDE A-Ö. Obs! Förpackningarna skall vara rengjorda och torra. Läggs i behållare för Återbruket (farligt avfall) Obs! Förpackningarna skall vara rengjorda och torra. SORTERINGSGUIDE A-Ö Material Aceton Aluminiumburk, svenska Aluminiumburk, utländska Aluminiumfolie Aluminiumform Aluminiumoblat (t ex på keso, leverpastej,

Läs mer

Du har det yttersta ansvaret för ditt avfall och att det hamnar på rätt plats.

Du har det yttersta ansvaret för ditt avfall och att det hamnar på rätt plats. Renhållningsinformation 2016 1 HUSHÅLLSAVFALL Vem ansvarar för hushållsavfallet? Kommunen har ansvaret för insamling och behandling av hushållsavfallet. Det brännbara avfallet samlas in från de gröna kärlen

Läs mer

RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012

RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012 RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012 Mer information finns på www.are.se eller ring 0647-169 11, 169 24, 169 12 VEM ANSVARAR FÖR AVFALLET? Kommunen har ansvaret för insamling och behandling av hushållsavfallet.

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Ren. information TACK! Ändrade dagar för sophämtning. Tillsammans har vi samlat in 224 ton till återbruk! Dina sopor är värdefulla resurser

Ren. information TACK! Ändrade dagar för sophämtning. Tillsammans har vi samlat in 224 ton till återbruk! Dina sopor är värdefulla resurser Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2016 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare TACK! Tillsammans har vi samlat in 224

Läs mer

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01.

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. sida 1(5) Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. Kommunfullmäktige antog 2012-12-17 Renhållningsordning för Aneby kommun. Renhållningsordningen består av: 1.) Avfallsplan med bilagor och en

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Mjölby kommun. Gäller från 2015-07-01 Antagna i kommunfullmäktige 2015-06-16 Diarienummer: TEKN/2015:96

Föreskrifter om avfallshantering för Mjölby kommun. Gäller från 2015-07-01 Antagna i kommunfullmäktige 2015-06-16 Diarienummer: TEKN/2015:96 Föreskrifter om avfallshantering för Mjölby kommun Gäller från 2015-07-01 Antagna i kommunfullmäktige 2015-06-16 Diarienummer: TEKN/2015:96 Innehåll INNEHÅLL... 2 KAPITEL 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER... 3

Läs mer

Renhållningsordning för Skara kommun

Renhållningsordning för Skara kommun KOMMUN Renhållningsordning för Skara kommun 2013-11-01 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-09-30, 60 Ersätter renhållningsordningen från 2008-02-25, 5 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

Plastbaserat avfall och textilier

Plastbaserat avfall och textilier ENERGIAJÄTTEET = ENERGIAVFALL Jätetynnyrin teksti ENERGIAJÄTE = ENERGIAVFALL Plastbaserat avfall och textilier - Plastförpackningar från livsmedel, t.ex. burkar, påsar, askar, omslag och underlag - Plastprodukter

Läs mer

Bilaga 1. Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Typ av avfall som ska sorteras ut och hållas skiljt från annat avfall

Bilaga 1. Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Typ av avfall som ska sorteras ut och hållas skiljt från annat avfall Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Kommentar till föreskrifterna om sortering och överlämnande Förslaget tjänar som vägledning för kommunala föreskrifter om sortering och är inte

Läs mer

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016.

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016. Ändrade hämtningstider i påsk Mobil återvinning - säsongens datum Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg mars 2016 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG DITT FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS Information till fastighetsägaren/styrelsen Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet

Läs mer

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Sophantering i brf Jupiter Den 1 mars 2018 stängdes sopnedkasten i trapphusen. Soporna från hushållen slängs efter datumet i de sopbehållare som installerats utanför

Läs mer

Avfallsguide 2016 FLER ÅTERVINNINGS- PUNKTER NU SAMLAS ÄVEN PLAST! SOMMAREN. Vad kan man föra till plastinsamlingen?

Avfallsguide 2016 FLER ÅTERVINNINGS- PUNKTER NU SAMLAS ÄVEN PLAST! SOMMAREN. Vad kan man föra till plastinsamlingen? Avfallsguide 2016 SOMMAREN FLER ÅTERVINNINGS- PUNKTER NU SAMLAS ÄVEN PLAST! Närmaste återvinningspunkt hittar du på: www.kierratys.info Insamlingen av återvinningsavfall förbättras i västra och östra Nyland,

Läs mer

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning Att göra något tillsammans är ofta ett trevligt sätt att lära sig nya saker. En gemensam aktivitet där lärare, föräldrar och elever träffas är ett bra tillfälle att berätta om vad man lärt sig, att diskutera

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre.

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby Tillsammans för en värld som räcker längre. Ockelbo kommun Sandvikens kommun Gävle kommun Hofors kommun Älvkarleby kommun 2 Tillsammans skapar vi vardagens

Läs mer

MILJÖPÄRM. 2011 05 02 v.1 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

MILJÖPÄRM. 2011 05 02 v.1 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL MILJÖPÄRM 2011 05 02 v.1 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL Innehållsförteckning Kontaktlista 3 Producentansvar 4 Materialslag Aluminiumburkar 5 Avfall, sorterbart 6 Brännbart avfall 2 sid 7 Glasförpackningar,

Läs mer

En informationsbroschyr utgiven av

En informationsbroschyr utgiven av En informationsbroschyr utgiven av 2014 Under 2013 togs besluten, under 2014 kommer vi planera och upphandla och - 14. 2 Tidningar och returpapper packningar ningar ningar ningar Tidningar, reklamblad,

Läs mer

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ KUNDSERVICE TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP All information finns även på vår hemsida WWW.HOGANAS.SE under

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna.

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna. SOPSORTERINGSGUIDE BATTERIER Batterier lämnas till återvinning vid återvinningscentralerna eller i en batteriholk som finns i vissa affärer. Bilbatterier lämnas på återvinningscentralen. Glöm inte bort

Läs mer

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare nyttig information, värd att spara! Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare AVFALLSSCHEMA 2013 Privathushåll LAHOLMS KOMMUN TÖMNINGSDAG VI TÖMMER DITT hushållskärl Måndag Tisdag onsdag torsdag fredag

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer