Det är helt stängt vecka 31 och 32, men då har Kind och Ulricehamn telefonjour och kan besvara dina frågor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är helt stängt vecka 31 och 32, men då har Kind och Ulricehamn telefonjour och kan besvara dina frågor."

Transkript

1 Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan Kinna Telefon Epost: Glad sommar önskar vi på sektionsexpedtitionen. Lena, Lotta, Magdalena och Maj-Britt. Under sommaren har sektionsexpeditionen ändrade öppettider. Vecka 27,28,29 och 30 är det öppet som vanligt 8-12 och Ring alltid först så du inte åker i onödan. Vi kan vara ute på något uppdrag. Det är helt stängt vecka 31 och 32, men då har Kind och Ulricehamn telefonjour och kan besvara dina frågor. Du kan alltid ringa Kommunal Direkt

2 Hej alla duktiga kommunalare! Nu nalkas sommar och semester med stora steg. En semester som vi alla så väl behöver. Antingen vi avnjuter den hemma i trädgården, på balkongen eller på någon resa någonstans. Glöm inte att rätten till semester är något som arbetats fram av facklig föregångare och politiker sedan tider tillbaka. Nu tar man semester för givet men med ett försvagat fack är det en sak som kan förändras. Så vi måste hjälpas åt att bygga fackföreningarna starkare så vi kan ge tyngd åt våra avtalskrav. Att vara ledig och kunna få avkoppling från arbetet en längre tid är viktigt för vår hälsa och vårt välmående. En del av oss arbetar hela eller delar av sommaren också. Inte minst alla duktiga sommarvikarier som gör så att den ordinarie personalen kan vara ledig. Våra visstidsanställda kollegor är viktiga för våra verksamheter. När ordinarie personal är sjuka, har semester, är lediga eller vabbar, så finns dom på plats för att göra jobbet. Vad du än gör i sommar så se till att göra det bästa av dagen.

3 Som medlem i Kommunal finns det många bra medlemsförmåner t ex % rabatt på Stena Lines färjebiljetter. Varför inte åka en dag till Danmark och äta smörrebröd eller danska wienerbröd? 50% rabatt på glasögon hos Lensway. När kontrollerade du din syn senast? Här får du rejäl rabatt. 15% rabatt på bussresa hos Swebus. Kanske ska du ta bussen för att hälsa på släkten eller någon gammal kompis? Att åka buss är avkopplande och tryggt. 8% rabatt på Adlibris, bokhandel på internet. Om du tar bussen finns det utrymme för dig att läsa en bra bok. Funkar lika bra i hängmattan eller på stranden. Det här är bara en liten bråkdel av alla de förmåner du som medlem har. Gå in på Kommunal.se och klicka på fliken medlemskap och sedan medlemsförmåner. Du glömmer väl inte att prata med alla dina arbetskamrater om medlemskap i Kommunal? Berätta om fördelarna och de förmåner det innebär att vara medlem. Du får en Trisslott som tack för hjälpen. Den medlem som värvat mest nya medlemmar vid årets slut får ett presentkort värt 600 kronor att använda till något nyttigt för kropp och själ.

4 Dragning i medlemslotteriet. Grattis till er som vunnit denna gången. Välkomna in till sektionen och hämta er vinst. Eva-Karin Brunnström Sabina Niljansson Tommy Nilsson Ann-Louise Karlander Frösunda Kinna hemtjänst Gata/Park Vårdare, Dagverksamhet Vi strävar efter att få ett arbetsplatsombud på varje arbetsplats där Kommunals medlemmar finns. Är du intresserad? Hör av dej till sektionsexpeditionen så får du en anmälningsblankett som dina arbetskamrater ska skriva under. Du får utbildningar för att klara ditt uppdrag. Du kallas till samtal efter din avslutade värdegrundsutbildning där man tillsammans går igenom de krav och förväntningar som ställs på dej. Du får betalt för förlorad arbetsförtjänst under utbildningstiden. Nya arbetsplatsombud i Kommunal sektion mark Mona Larsen Jones Marcelo Donoso Susanne Sturesson Nina Hellgren Anette Gunnarsson Lena Kry Catherine Gustavsson Tomperi Christine Wilson Sjöbyskolan. Asylboende, Skutesjön. Omsorgen, Björsvägen. PUT-boende, Varpen. Kinna depå, buss Näktergalens förskola Klockaregatan 1 Punkten Asylboende, Gryning Vård AB Dessa har valts av på sina arbetsplatser till arbetsplatsombud och vi önskar dom lycka till i sina viktiga uppdrag.

5 Allt fler har osäkra anställningar. De tidsbegränsade anställningarna ökar för sjätte året i rad. Det visar Kommunals nya rapport Flexibilitetens pris. Var fjärde kommunalare inom vård och omsorg har idag osäkra anställningar.. Vi måste få stopp på utvecklingen mot allt fler otrygga jobb, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal. De senaste tre decennierna har arbetslivet inom vård och omsorg blivit alltmer otryggt. Sedan 2009 har de tidsbegränsade anställningarna ökat. Idag har till exempel fyra av tio inom barnomsorgen osäkra anställningar. Lenita Granlund menar att det är en oroande utveckling. -Det är inte bra för individen att fastna i tidsbegränsade anställningar. Det blir svårt att planera sin vardag och sitt familjeliv. Sjukskrivningstalen och ohälsotalen ökar. Otryggheten på arbetsmarknaden är en stor anledning till detta. - ur Kommunalarbetaren nr 4, Kommunerna får avgöra bemanning. Från den 15 april ska alla äldre kunna få hjälp dygnet runt utan dröjsmål, heter det i regeringens tilläggsförordning till Socialtjänstlagen. Vilken bemanning som då behövs blir upp till kommunerna att avgöra. Kommunal har länge tyckt att bemanningen i äldreomsorgen är alldeles för låg. - Därför välkomnar facket att regeringen tar ett steg i rätt riktning, säger ordförande Annelie Nordström. -Det som gör det starkare är att regeringen 2015, 2016, 2017 och 2018 faktiskt ser till att det också finns pengar till att öka bemanningen. Plus att det kommer en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket om social arbetsmiljö som också pratar mycket om bemanning. -ur Kommunalarbetaren nr 4, 2016.

6 I Kommunalarbetaren nr 4, 2016 finns ett reportage om lantarbetare på den sydafrikanska arbetsmarknaden. Kommunal ger bistånd till olika biståndsprojekt där man arbetar med att förbättra arbetsvillkoren på facklig väg för de anställda. Det kan vara att införa skyddsombud hos lantarbetare i Sydafrika, organisera cykeltaxiförare på Filippinerna eller för att hjälpa fackföreningar i afrikanska länder arbeta för kvinnor på jobbet. De flesta fackförbunden i Sverige stöder sina yrkesgrupper i utsatta länder. Ofta samarbetar Kommunal också med andra svenska fackförbund som Seko eller Vision. Man kan i reportaget läsa om Ethienne som är ett arbetsplatsombud på en druvplantage. Han strider för att arbetarna ska veta sina rättigheter. Han vill bl a att arbetsgivaren ska behandla sina anställda med respekt och inte skrika åt dom. Han vill också att de som skadar sig på arbetet ska få vård. Du får bara vara borta från arbetet i 2 dagar, annars får du en varning. -Det har varit en svår kamp där jag blivit kallad för gängledare som ställer till med bråk, säger Ethienne. Nu har det blivit några hundra medlemmar och redan märker Ethienne att de behandlas med mer respekt. Mani, som också är arbetsplatsombud, har gått en utbildning för att förbättra säkerheten och hälsan för arbetarna. - Nu vet jag att vi ska ha skyddskläder på oss och att de inte får bespruta fälten när det är arbetare där, säger Mani. Terstian är en rättvisemärkt vingård. Mani har fått igenom att arbetarna får nya skyddskläder och skor en gång om året. Enligt en rapport från FN-organet ILO följer landets rättvisemärkta gårdar bättre lagar och regler för arbetsmiljön. 57 kronor. Det är den lagstadgade minimilönen per dag för lantarbetare i Sydafrika.

7 Arbetskläder. I Kommunalarbetaren nr 6/ 2016 finns ett reportage om arbetskläder. Där ser man hur olika det ser ut i kommunerna. Vi kan glädjande konstatera att Marks Kommun har fattat galoppen och tack vare ett intensivt arbete från Kommunal sektion Mark så har anställda inom hemtjänst och vård och omsorgsboende arbetskläder. Det är inte fullt ut genomfört ännu men arbetet fortgår. Det står också att läsa att det planeras nya kläder och tvättmaskiner för att kunna tvätta sina arbetskläder på arbetet och inte behöva dra med sig smutsen hem till sin egen tvättmaskin. Kommunal, sektion Mark hade egna plakat vid 1:a maj demonstrationen i Kinna. Här är några deltagare varav en del säkert känns igen.

8 Lax med cashewnötter, passar bra att grilla eller steka i ugn. Till 6 personer Blanda: 4 dl grovt hackade cashewnötter 2½ dl sweet chili sås 2 finhackade vitlökar Skal av 1 lime Cirka 1 laxfilé per person bryns hastigt i stekpanna i smör så de får lite färg, stek inte för länge då blir de torra. Salta och peppra försiktigt. Lägg laxen i en ugnsfast form och bred över blandningen på filéerna och grädda i ugn i 250 grader i cirka 10 minuter, fisken får inte bli torr. Om du gör laxen på grillen så lägg laxen i ett foliepaket och ställ på grillen, då bryner du den inte först. Passa så det inte blir för svart i botten. Servera med en god grönsallad eller kokt färskpotatis med klippt dill över. Funkar också med ris till. Vill man ha någon sås är det gott att bara skira lite smör och ha till. Om du vill ha något gott till efterrätt så ta en skiva mjuk sockerkaka och lägg i ett glas eller skål. Lägg på bär, antingen färska eller som varit frusna. Lägg bären på sockerkakan i god tid innan servering så det får dra sej ordentligt. Snåla inte med bären. Töm över en rejäl skopa med marsánsås och hyvla vit choklad överst. Dekorera med bär, ett blad från citronmeliss, mynta eller något annat fint ätbart. MUMS!

9 Förtroendevalda Sektion Mark Maj-Britt Olofsson Lena Bergqvist Lotta Krjukoff Magdalena Fallqvist Jessica Rodén Leif Bäck Försäkringsansvarig Arbetsplatsombudsansvarig Studieorganisatör Arbetsmarknadsansvarig Facklig-politiskt ansvarig Arbetsmiljösamordnare Styrelsen Ordinarie Maj-Britt Olofsson, ordförande Nina Hellgren, sekreterare Maj Arnell Leif Bäck Emilia Uhlman Suppleanter Jessica Rodén Anna Arnell

10 Kollektivavtal vad är grejen? Det finns ingen lag om lägsta lön i Sverige. Istället är det facken och arbetsgivarnas organisationer som förhandlar fram lägsta nivå för lön och andra villkor på jobbet. Överenskommelsen kallas kollektivavtal. Spelregler ger arbetsro och sinnesfrid. I Sverige finns lagar om bland annat arbetstid, semester, säker arbetsmiljö, ledighet för studier, och om anställningsskydd så att man inte kan få sparken hur som helst, men ingen lag om lägsta lön. Facken och arbetsgivarnas organisationer förhandlar fram lägsta nivå för lön och andra villkor på jobbet. När så gott som alla är med i facket blir det lättare att stå på sig om det blir tuffa förhandlingar. Är bara några få med blir facket svagare och villkoren på jobbet snabbt sämre. Att vara med i facket är att vara en bra jobbarkompis även med andra som har samma jobb fast på andra arbetsplatser. Därför behöver vi ha koll på jobbet Kollektivavtal är som spelregler de talar om vad som gäller. Det blir mindre tjafs och mer arbetsro. Inte bara på ditt eget jobb utan i samhället i stort. Samma jobb sämre villkor, vem tjänar på det? Allt mer av den service som samhället står för utförs numera av anställda i privata företag. Pengarna till löner och sånt kommer där fortfarande från skatten som invånarna betalar. För kommuner, landsting och regioner är det självklart att ha kollektivavtal. Kommunal tycker att privatanställda som gör samma jobb också ska ha bra lön och trygga anställningar. Med ok lön och tydliga villkor på jobbet kanske du stannar längre, utvecklas och trivs. Det är bra både för dig och för företaget du arbetar hos.

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal.

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal. Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal.se En skön vår önskar vi på sektionsexpedtitionen. Maj-Britt,

Läs mer

medlemsblad Trevlig höst och vinter önskar vi på sektionsexpeditionen. Lena, Linda, Lotta och Magdalena

medlemsblad Trevlig höst och vinter önskar vi på sektionsexpeditionen. Lena, Linda, Lotta och Magdalena medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där finns mycket

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13 medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där det finns

Läs mer

medlemsblad En skön sommar önskar vi på sektionsexpeditionen. Kicki. Lena, Linda, Lotta, Magdalena och Sandra.

medlemsblad En skön sommar önskar vi på sektionsexpeditionen. Kicki. Lena, Linda, Lotta, Magdalena och Sandra. medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där finns mycket

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan Kinna Telefon Epost:

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan Kinna Telefon Epost: Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Du kan alltid ringa till: Kommunal direkt 010-442 70

Läs mer

2000-talets arbetsliv

2000-talets arbetsliv Tal Sven-Olof Arbestål 15 februari, Folkets Hus 2000-talets arbetsliv Framgångar under 1900-talet Mötesdeltagare, Fackföreningsrörelsen har under 1900-talet vunnit stora framgångar. Vi har i samverkan

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Enkät bemanning. juni 2014

Enkät bemanning. juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Syfte Generell kartläggning av de bemanningsanställdas situation Jämförelse med tidigare resultat 2011 Sjunkande svarsfrekvens Enkäten skickades till

Läs mer

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket SEKO Upplaga: 5 000 november 2008 Grafisk form och produktion: ETC Foto: Anna Ledin Tryck: Modintryckoffset Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket I den här broschyren

Läs mer

grillbuffé 12 juni 2014

grillbuffé 12 juni 2014 Matglädje MED ABROTOS RECEPT grillbuffé 12 juni 2014 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening UPPLANDS VÄSBY Thaimarinerat Fisk- och Skaldjursspett

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram laxfilé hel kyckling Potatis/ris/pasta mm kg potatis, Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera inspirerande rätter på menyn. Just nu

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.7 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs fläskytterfilé, ca 600 gram Ca 700 gram Bjärekycklingfilé Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis, Grönsaker 450 gram morötter broccoli rödlök tomat paprika

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.39 Kött/fisk Ca 600 gram rödspättafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 000 gram kycklingben Ca 800 gram falukorv Ca 500 gram lövbiff Recept 2 5 3 Potatis/ris/pasta mm kg mjölig potatis 3 bakpotatisar pkt pasta

Läs mer

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas A Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas Strimlade lövbiffar med ingefära och ananas ger en spännande och sötstark maträtt med sting! Blanda i lite färsk koriander

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 650 gram minutfilé pkt salsiccia Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga smakupplevelser. Först ut på menyn så hittar

Läs mer

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY

VECKA 50 3 DAGAR VECKANS MENY 3 DAGAR INGREDIENSER VECKA 50 RECEPT Hej och välkomna till sista veckan med vår härliga gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har Plura varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000.

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000. Medlem i facket. En kurs för dig som är medlem. Facklig utbildning Frankeras ej. Mottagaren betalar portot. Långholmens folkhögskola Långholmen Reimersholme LO-distriktet i Stockholms län Hornstull Långholmens

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem Du som arbetsplatsombud har viktiga uppgifter Du förmedlar information mellan arbetsplatsen och din klubb/sektion Du kontaktar nya arbetskamrater på

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip Jag har fått i uppdrag att skapa en festmåltid för Mamma och Pappa. Den här boken visar mina bilder och recept. Min festmåltid Jag ville

Läs mer

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny:

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny: Ingredienser v.5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 4680_Rapport_Pension_A4_150113.indd 1 2015-01-13 10:29 Sammanfattning av Pensionen - en kvinnofälla Av Annakarin Wall, Kommunal

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL Laxspett 4 pers 0,6 kg laxfilé 200 g gul paprika 200 g tomater 150 g färska champinjoner små 200 g röd lök

Läs mer

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S WHISKYGRAVAD LAX FRÅN VÅNÖ Gör så här: Blanda salt, socker och peppar. Strö hälften av blandningen i botten av formen. Lägg i laxen och pensla den med Talisker. Strö därefter över resten av blandningen

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY DAGAR VECKA 46 Hej! Vi presenterar stolt Plura Jonsson som vår nya gästkock i matkassen. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 25-32 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 25. FITNESS FRUKTIGA GRANOLAMUFFINS Ingredienser till muffinsmet: 2½ dl siktat vetemjöl 1¾ dl fullkornsmjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt ½ tsk kanel 2 stora ägg 1¾ dl

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med.

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. 1 Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. Foto: Ulrika Pousette Helstekt kalventrecôte med salviasky

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Debatten om ersättning vid inkomstbortfall är nästan helt koncentrerad till socialförsäkringarna. Men det finns många och omfattande kompletterande ersättningssystem.

Läs mer

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är handlingsplan för förändring vill DU VARA MED OCH påverka? du är Vad är facket för dig? Tänk att vi skalar bort allt. Alla paragrafer och försäkringar. Alla krångliga blanketter, alla avtal. Allt för att

Läs mer

NordItalien 27 februari 2014

NordItalien 27 februari 2014 Matglädje MED RECEPT NordItalien 27 februari 2014 Sander g johansson matmästare Kooperativ ekonomisk förening Crostini med Polenta och Kikärter 12 portioner 4 dl kikärter 2 liter kycklingfond 2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

Nygrillat i butiken FOTBOLLEN HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR. Picknick i parken. BBQ goes. Dela med en kompis SAMBA PÅ STRANDEN. a k yck li n g be o

Nygrillat i butiken FOTBOLLEN HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR. Picknick i parken. BBQ goes. Dela med en kompis SAMBA PÅ STRANDEN. a k yck li n g be o Nygrillat i butiken D ip p a k yck li n g be ni po bl an o m oj o! BBQ goes HETA RECEPT TILL SOFFAN FRAMFÖR FOTBOLLEN Picknick i parken SAMBA PÅ STRANDEN Dela med en kompis Chimichurri 4 personer 5 min

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels!

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Fisk. Norsen, 12.10 2011. med Hencca Vilén och Anders Mattas

Fisk. Norsen, 12.10 2011. med Hencca Vilén och Anders Mattas Fisk Norsen, 12.10 2011 med Hencca Vilén och Anders Mattas Innehållsförteckning Havande strömming... 3 Gratäng på äpple och abborre... 4 Abborrfileer i gräddig dillsås... 5 Gösrullader i vitvin... 6 Paprikapotatis...

Läs mer

Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten

Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten Utvärdering feriearbete 2015 1. Hur har du blivit bemött av personalen på arbetsplatsen? 2. Hur har handledningen på arbetsplatsen varit? 3. Har arbetsuppgifterna varit

Läs mer

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt.

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt. SOMMAR S ommaren kan vara härlig med sol, bad och semester. Men den kan även vara både blåsig och kall, som vi väl alla känner till. Ofta är det väl så att vi inte får den varma sommar som vi längtat efter

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad pasta

Läs mer

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN Recept på Smartfisk BRAXENRIBS 2 BRAXENFRESTELSE 2 KNAPRIG BRAXEN 2 CEVICHE 3 CITRONMARINERAD GÄDDA 4 GÄDDA 4 FÄRSBIFFAR 4 GRAVAD MÖRT/ID/BRAXEN 5 LINGONGRAVAD ID 6 INLAGD MÖRT 6 STEKT NORS ELLER FRITERAD

Läs mer

Vildmarkskocken 2007

Vildmarkskocken 2007 Vildmarkskocken 2007 Tävlingsmoment 1 Lunch för 4 hungriga vandrare. Renlig & mustig Dinkel Torkat Renkött Cirka 40-50 g 4 dl Dinkel 100 g hackad lök 5 st Soltorkade tomater 1 msk olja 3 tsk paprikapulver

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka 3,4 port MatHems Familjematkasse! Hej! I årets sista augustikasse hittar du pestofrikadeller i tomatsås och pasta pesto med kyckling. Två väldigt barnvänliga och enkla rätter från det italienska

Läs mer

Meny lördagen 20/11 2004

Meny lördagen 20/11 2004 Meny lördagen 20/11 2004 HÖST MED VILT! Par 1: Par 2: Värdparet: Par 3: Kantarellkrutonger Morotssoppa med örtkanapéer Tjälknöl av älg med rönnbärsgelé och ugnsrostade grönsaker. Chokladgallerdessert med

Läs mer

Tomatgulasch med kolbázs

Tomatgulasch med kolbázs Tomatgulasch med kolbázs Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner och sällskapsspel.

Läs mer

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Mitt fina namn: Klass: Läsåret 2014/2015 1 Innehållsförteckning Melodi: Blinka lilla stjärna där... 3 FN... 4 KRÄNKNING ÄR... 5 MOBBING ÄR... 6 DISKRIMINERING

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Pasta/bacon gratäng Tisdag: Dillfisk Onsdag: Dragonkyckling Torsdag: Majssoppa Fredag: Kebabgryta Lördag: Grekisk lax Söndag: Kassler med ajvar relish PASTA/BACON GRATÄNG Ca 519

Läs mer

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida.

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Kolleger! Kamrater! Mötesdeltagare! Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Det var på ett stormöte med personal och chefer. Det var kanske

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats.

Bakgrund. Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i Uppsala som en första insats. Rikshems sommarjobb Bakgrund Rikshem erbjuder sommarjobb som en del i vår CSR-satsning. 2012 anställdes 35 ungdomar i som en första insats. 2013 anställdes ungefär 80 ungdomar på sju olika orter i landet,,,

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige

Landsorganisationen i Sverige Facklig feminism Facklig feminism Landsorganisationen i Sverige Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-tryckeriet, Stockholm 2008 isbn 978-91-566-2455-1 lo 08.02 1 000 En facklig feminism

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa A Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor

Läs mer

Obesvarad 0 0% Ack. svar 49 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Obesvarad 0 0% Ack. svar 49 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Alebo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Alebo 49 100 Lindebo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Bananen 12 24 Blomman 10 20 Fjärilen 10 20 Humlan 9 18 Myran 8 16 Nalle Puh

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Januari 2016 Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Dags att modernisera kollektivavtalen Jour och beredskap försämrar livskvaliteten -Dags att modernisera kollektivavtalen Flera av Visions medlemmar

Läs mer

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45 Krämig lax- och rucolapasta vecka 45 inspiration Krämig lax- och rucolapasta Avnjut en krämig pasta, ett lättlagat och gott vardagsrecept. Den fantastiska såsen får smak av kronärtskockscrème, paprika,

Läs mer

Matupplevelser metod och idéer

Matupplevelser metod och idéer Matupplevelser metod och idéer Hela kroppen behövs Ögon kan se och öron kan höra Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan

Läs mer

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst S 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på a göra en individuell

Läs mer

Chilimarinerad SALMA i salladsskål

Chilimarinerad SALMA i salladsskål Huvudrätt 4 personer Chilimarinerad SALMA i salladsskål Tid 20 minuter recept av fredrik eriksson Det här är den perfekta rätten för dig som vill ha fräsch och smakrik mat men samtidigt väldigt nyttig.

Läs mer

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny Göteborgs Kex på matlagningsäventyr i Kviberg Kantin 2010-01-26 Vi lade alla äggen i en korg och gjorde en fantastik 3-rätters meny Meny Bouillabaisse med rouille och rosmarinsgrissini Ädelostfylld lammrostbiff

Läs mer