Fredrik Rosenbecker (V) yrkar att lägga till att-satsen; samt redovisa datum för åtgärdspunkternas genomförande, dock senast 30 september 2016.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fredrik Rosenbecker (V) yrkar att lägga till att-satsen; samt redovisa datum för åtgärdspunkternas genomförande, dock senast 30 september 2016."

Transkript

1 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL Fördjupad uppföljning av hemtjänstutförare, Enklare Vardag SN-2015/302 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att ledningen vid Enklare Vardag AB vid nämndens sammanträde i mars 2016, skriftligen och muntligen, ska redovisa hur man avser arbeta med de i rapporten upptagna åtgärdspunkterna, samt redovisa datum för åtgärdspunkternas genomförande, dock senast 30 september Yrkande Fredrik Rosenbecker (V) yrkar att lägga till att-satsen; samt redovisa datum för åtgärdspunkternas genomförande, dock senast 30 september Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på tilläggsyrkandet mot avslag och finner att utskottet bifaller förslaget. Ärende Socialchef informerar kort om uppföljningen. Tjänsteskrivelse samt Fördjupad uppföljning av hemtjänstutförare, Enklare Vardag, , har varit utsända.

2 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anna Landerholm Datum SN-2015/302 Strategiskt ledningsstöd Socialnämnden Fördjupad uppföljning av hemtjänst utförd av Enklare Vardag AB SN-2015/302 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att ledningen vid Enklare Vardag AB vid nämndens sammanträde i mars 2016, skriftligen och muntligen, ska redovisa hur man avser arbeta med de i rapporten upptagna åtgärdspunkterna. Sammanfattning Under hösten 2015 har en fördjupad uppföljning genomförts av den hemtjänst som utförs av Enklare Vardag AB i Knivsta kommun. Uppföljningen har utförts av verksamhetscontrollers samt medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Uppföljningen bygger på granskning av olika typer av styrdokument och rutiner inom verksamheten samt intervjuer med personal och ledning i verksamheten. Bedömningen görs framförallt med utgångspunkt från avtalet mellan Knivsta kommun och Enklare Vardag AB samt gällande lagstiftning och författningar. Bedömningen är att verksamheten har stort kundfokus, arbetar individbaserat och tar hänsyn till brukarnas personliga integritet. Kontinuiteten avseende personal verkar vara god och verksamheten arbetar kontinuerligt med kompetensutveckling. I rapporten identifieras ett antal brister både vad gäller utförandet av socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Bristerna handlar bland annat om upprättande och implementering av rutiner av olika slag, journalföring, utformning och dokumentation av genomförandeplaner, utveckling av det systematiska kvalitetssystemet vad gäller egenkontroll och medarbetarnas delaktighet samt utveckling av det förebyggande hälsoarbetet. Verksamhetens ledning tycks vara medveten om flera av bristerna och har utifrån det påbörjat förbättringsarbete av olika slag. Bakgrund Inom socialnämndens ansvarsområden utförs delar av verksamheten av andra än kommunens egen organisation. Socialnämnden har ett ansvar att se till att de externa utförarna bedriver sin verksamhet i enlighet med gällande lagstiftning och utifrån ingångna avtal. Socialnämnden har beslutat om en modell för uppföljning och kontroll av kvalitet inom upphandlad och kundvalsstyrd verksamhet. Samma modell gäller för kommunens egna verksamheter (egen regi). Uppföljningen sker enligt en av socialnämnden fastlagd uppföljningsplan.

3 Sida 2 av 3 Ekonomisk konsekvensanalys Föreslaget beslut bedöms inte leda till några ekonomiska konsekvenser utöver befintlig budgetram Barnkonsekvensanalys Barnkonsekvensanalys är gjord enligt checklista. Mary Nilsson socialchef Beslutet ska expedieras till: Akten Enklare Vardag AB

4 Sida 3 av 3 Barnchecklista inför beslut 1. Påverkar beslutet barn? Ja Nej X Enligt FN är alla under 18 år att betrakta som barn Förklara oavsett svar. Beslutet bedöms inte påverka barn då ärendet varken primärt eller sekundärt berör en verksamhet med barn under 18 år. Om, ja fortsätt med frågorna. 2. Hur har barns bästa beaktats? 3. Beskriv eventuella intressekonflikter. 4. Har barn fått uttrycka sina åsikter? Ja Nej Förklara oavsett svar.

5 Fördjupad uppföljning av hemtjänst utförd av Enklare Vardag AB Knivsta kommun Anna Landerholm, Strategiskt ledningsstöd SN-2015/302

6 FÖRDJUPAD UPPFÖLJNING AV HEMTJÄNST UTFÖRD AV ENKLARE VARDAG AB Innehåll 1 SAMMANFATTNING BAKGRUND SYFTE GENOMFÖRANDE OCH METOD BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN ANALYS OCH BEDÖMNING FÖRDJUPAD UPPFÖLJNING AVSEENDE UTFÖRANDET AV SOCIALTJÄNST FÖRDJUPAD UPPFÖLJNING AVSEENDE KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD EKONOMISK GRANSKNING STYRKOR ÅTGÄRDSPUNKTER ÅTGÄRDSPUNKTER AVSEENDE SOCIALTJÄNST BRISTER AVSEENDE KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sammanfattning En fördjupad uppföljning har gjorts av den hemtjänst som utförs av Enklare Vardag AB i Knivsta kommun. Uppföljningen har utförts av verksamhetscontroller Anna Landerholm, verksamhetscontroller Malin Eriksson och medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Lejman. En av kommunens ekonomer har sammanställt information om verksamhetens ekonomi. Uppföljningen bygger på granskning av olika typer av styrdokument och rutiner inom verksamheten samt intervjuer med personal och ledning i verksamheten. Bedömningen görs framförallt med utgångspunkt från avtalet mellan Knivsta kommun och Enklare Vardag AB samt gällande lagstiftning och författningar. Bedömningen är att verksamheten har stort kundfokus, arbetar individbaserat och tar hänsyn till brukarnas personliga integritet. Kontinuiteten avseende personal verkar vara god och verksamheten arbetar kontinuerligt med kompetensutveckling. I rapporten identifieras ett antal brister både vad gäller utförandet av socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Verksamhetens ledning tycks vara medveten om flera av bristerna och har utifrån det påbörjat förbättringsarbete av olika slag. De allra mest väsentliga utvecklingsområdena finns uppställda som åtgärdspunkter sist i rapporten, i avsnitt 7. Bristerna handlar bland annat om upprättande och implementering av rutiner av olika slag, journalföring, utformning och dokumentation av genomförandeplaner, utveckling av det systematiska kvalitetsarbetet vad gäller egenkontroll och medarbetarnas delaktighet samt utveckling av det förebyggande hälsoarbetet.

7 1. Bakgrund Inom socialnämndens ansvarsområde utförs delar av verksamheten av andra än kommunens egen organisation. Socialnämnden har ett ansvar att se till att de externa utförarna bedriver sin verksamhet i enlighet med gällande lagstiftning och utifrån ingångna avtal. Socialnämnden har beslutat om en modell för uppföljning och kontroll av kvalitet inom upphandlad och kundvalsstyrd verksamhet. Samma modell gäller för kommunens egna verksamheter (egen regi). Uppföljningen sker enligt en av socialnämnden fastlagd uppföljningsplan. 2. Syfte Uppföljningen syftar till att bedöma hur väl Enklare Vardag AB utför hemtjänst i enlighet med framförallt det ingångna avtalet med Knivsta kommun samt gällande lagstiftning och författningar Genomförande och metod Denna fördjupade uppföljning av utförare inom vård och omsorg i Knivsta kommun har genomförts av verksamhetscontroller Anna Landerholm tillsammans med verksamhetscontroller Malin Eriksson och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Eva Lejman. Förstnämnde verksamhetscontroller har varit ytterst ansvarig för att planera, genomföra, återkoppla och skriva rapporten. MAS ansvarar för hälso- och sjukvårdsdelen i rapporten. Dessutom har kommunens biståndshandläggare lämnat information kring kontakten med Enklare Vardag AB och en av kommunens ekonomer har bistått med information om utförarens ekonomi. Inför uppföljningen togs kontakt med ledningen för Enklare Vardag AB för att informera om uppföljningen. Som en del i uppföljningen granskades olika styrdokument (bland annat verksamhetsplan, verksamhetsberättelse och kvalitetssystem) och rutinbeskrivningar i verksamheten samt dessutom genomförandeplaner för brukarna i Knivsta kommun. MAS har granskat olika styrdokument och rutiner inom hälso- och sjukvårdsområdet. Intervjuer genomfördes med verksamhetsledning och medarbetare den 19 oktober Två olika intervjuer genomfördes med varje grupp, en med frågor gällande utförandet av socialtjänst och en gällande kommunal hälso- och sjukvård. Vid intervjun med personalen deltog inte ledningen, detta för att personalen skulle uppleva det möjligt att uttrycka sig fritt. Både ledning och personal har fått möjlighet att sakgranska anteckningarna utifrån intervjuerna. I rapporten redovisas en analys och bedömning utifrån de genomförda intervjuerna med personal och ledning samt utifrån den inskickade dokumentationen. Analysen och bedömningen görs framförallt med utgångspunkt från ingånget avtal samt gällande lagstiftning och författningar. Genom analysen och bedömningen identifieras ett antal åtgärdspunkter för verksamheten. Två månader efter att rapporten har redovisats i socialnämnden ska verksamheten muntligen och skriftligen återrapportera hur de avser att arbeta med 1 Samlingsbenämning för lagar, förordningar och föreskrifter.

8 åtgärdspunkterna. I detta fall blir det vid socialnämndens sammanträde i mars Verksamheten åläggs då att innan sammanträdet skicka in en plan för hur åtgärdspunkterna ska hanteras. Planen ska sedan redovisas i socialnämnden efter att verksamhetscontroller och MAS har godkänt den. 4. Beskrivning av verksamheten Enklare Vardag AB är ett privatägt aktiebolag som utför hemtjänst (omsorg och service) enligt beslut från kommunen. Företaget har cirka 140 anställda och är aktivt i Stockholm, Nacka, Järfälla, Täby, Upplands Väsby, Sollentuna, Lidingö, Solna, Sundbyberg och Knivsta kommun. Företaget har två kontor i Stockholm; Enklare Vardag Söder på Östermalm och Enklare Vardag Norr i Akalla. Inom företaget sker i nuläget en omorganisation vad gäller ledningen. Omorganisationen innebär att det tillförs fler verksamhetsansvariga på olika nivåer, vilket bland annat syftar till att uppföljningen av verksamheten ska fungera bättre. Den nya ledningsorganisationen ser ut som nedan: VD Vice VD Verksamhetschef Biträdande Verksamhetschefer/Samordnare Administratörer Företaget har idag sex brukare i Knivsta kommun, varav deras underleverantör Assistanskompaniet utför hemtjänst gentemot en av brukarna. Det är totalt 10 personer som arbetar med brukarna i Knivsta kommun, inklusive Assistanskompaniets personal. Under de senaste åren har företaget framförallt fokuserat på två större projekt vilka fortfarande pågår; dels att höja kompetensnivån bland företagets personal och dels att se över och förbättra företagets rutiner vilket i sin tur är kopplat till utvecklingen av ett nytt intranät där verksamhetens rutiner ska finnas lättillgängliga för personalen.

9 5. Analys och bedömning I detta avsnitt redovisas den analys och bedömning som gjorts utifrån vad som framkommit vid intervjuerna samt genom inskickad dokumentation dels vad gäller utförandet av socialtjänst och dels vad gäller kommunal hälso- och sjukvård. Sist i avsnittet redovisas också en ekonomisk granskning av verksamheten. 5.1 Fördjupad uppföljning avseende utförandet av socialtjänst Förhållningssätt, arbetssätt och metoder Enklare Vardag AB har identifierat ett antal kvalitetsmål för sin verksamhet: Brukarna ska få leva under goda levnadsförhållanden Insatserna ska vara varaktiga och samordnade Insatserna ska anpassas efter den enskildes individuella behov Den enskilde ska ha inflytande och delaktighet vid utformningen av insatsen Den enskilde ska uppleva trygghet i samarbetet med verksamheten, vad gäller rättssäkerhet, enkelhet i att komma i kontakt med verksamheten och att personalens arbete bygger på respekt och gott bemötande. Verksamheten upprättar verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser. De mål som har berörts i dokumenten avseenden 2014 och 2015 har handlat om att öka personalens delaktighet i det systematiska kvalitetsarbetet samt att höja den formella kompetensen bland personalen. Företagets ledning och personal har inte kännedom om Knivsta kommuns mål för verksamheten, vilket de ska ha enligt avtalet med kommunen 2. Företaget känner inte heller till innehållet i kommunens värdighetsgaranti för hemtjänst och har bara liten kännedom om kommunens strategi för vård och omsorg, vilket också omfattas av avtalet med kommunen 3. Inför första mötet med brukaren ringer någon från verksamheten och bokar en tid för hembesök. Samordnaren eller annan person ur ledningen är med. Det skrivs en genomförandeplan tillsammans med brukaren. Den person som verksamheten avser vara kontaktman för brukaren är i möjligaste mån med vid det första besöket. Brukaren kan dock själv påverka vem ur personalen som ska vara kontaktman. Verksamheten uppger att de har en skriftlig rutin för hur det första besöket ska gå till. Om personalen är sen till brukaren ringer personalen alltid och talar om det för brukaren. I de fall brukaren inte skulle vara anträffbar när personalen anländer till brukarens hem kontaktar personalen i första hand brukarens anhöriga och därefter tar personalen kontakt med någon i ledningen. Skriftliga rutiner för tillvägagångssättet när brukaren inte är anträffbar finns framtagna i företaget. Enligt ingånget avtal med kommunen ska det i brukarens 2 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 3.6, sida Ibid, punkt 3.2, sida 9 respektive punkt 3.1 sida 9.

10 genomförandeplan dessutom finnas noteringar om hur personalen ska gå tillväga i dessa situationer 4. Så är inte fallet i den genomförandeplan som vi tagit del av. Företaget har framtagna skriftliga rutiner för nyckelhantering samt mall för kvittens. Av intervjuerna med ledning och personal framkommer att i de fall verksamheten har fått nycklar till en brukares hem förvaras nycklarna i ett särskilt avsett nyckelskåp som är låst. Verksamheten har också framtagna skriftliga rutiner för hantering av privata medel. Vi har vid uppföljningen dock inte fått ta del av någon mall för skriftligt avtal mellan leverantören och kunden kopplat till rutinerna. Detta är ett krav i avtalet mellan Enklare Vardag AB och Knivsta kommun 5. Vid ankomsten ringer personalen alltid på dörren. Personalen bär inte namnskylt utan har idbricka så att de ska kunna visa vilka de är. I förfrågningsunderlaget som är kopplat till avtalet med Knivsta kommun står angivet att personalen ska bära identifikation på ett sådant sätt att den är synlig för den enskilde 6. I kommunens värdighetsgaranti för hemtjänst står också specifikt angivet att personalen ska bära en namnskylt med sitt namn och företagets logga väl synligt. Personalen bör därför bära en namnskylt på sina kläder istället för att ha en id-bricka som tas fram. Knivsta kommun ansvarar för alla insatser avseende personlig omvårdnad mellan klockan och varje dag genom kommunens nattpatrull. Nattpatrullen lämnar rapporter om brukare som erhållit vård- och omsorgsinsats till den utförare som ansvarar för insatser gentemot brukaren på dagtid 7. Mellan klockan och har någon i företagets ledning beredskap. Personalen känner vid intervjun inte till detta förfarande utan uppger att brukarna har personalens privata telefonnummer och kan vända sig dit även kvälls- och nattetid. Det är viktigt att även företagets personal känner till nattpatrullen och företagets beredskap, samt att den informationen också ges till brukarna. Hos varje brukare finns en pärm där personalen kontinuerligt sätter in journalanteckningar. En gång i månaden förs dessa anteckningar sedan vidare till brukarens akt som finns förvarad i arkivskåp på ett av företagets kontor. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska journalföringen vara väl strukturerad 8 och i ingånget avtal med Knivsta kommun står det angivet att journalföringen ska ske på ett sådant sätt att nödvändiga uppgifter kan levereras till kommunens digitala verksamhetssystem 9. Under våren 2015 fick en person i företagets ledning utbildning och därmed behörighet i kommunens digitala verksamhetssystem Siebel. Verksamheten har sedan dess dock inte fört in genomförandeplaner eller journalanteckningar i 4 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 3.9, sida Ibid, punkt 2.14, sida 6. 6 Ibid, punkt 3.6.1, sida Ibid, punkt 2.9, sida 6. 8 SOSFS 2014:5 Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS, 4 kap 8 9 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, punkt 2.17, sida 7.

11 systemet, utan har hittills endast använt systemet för att se kommunens biståndsbeslut. Verksamheten bör därför i ökad utsträckning använda sig av kommunens digitala verksamhetssystem, eller motsvarande, för journalföring. Ett sådant förfarande skulle också innebära att nattpatrullen har tillgång till journalanteckningar på ett sätt som de inte har i nuläget. När personal/personal eller personal/ledning ska ha kontakt med varandra sker detta oftast via telefonsamtal, men även via sms. Information som skickas via sms kan exempelvis vara uppgifter om förändringar i schemat eller ändringar i önskemål från brukare. Brukarnas fullständiga namn skrivs inte ut i sms-konversationen. Enklare Vardag AB har idag en underleverantör, Assistanskompaniet, som utför hemtjänst för en brukare i Knivsta kommun. Enligt förfrågningsunderlaget som är kopplat till avtalet mellan Knivsta kommun och Enklare Vardag AB kan eventuellt medgivande av underleverantör medges av kommunen. Leverantören ansvarar då för att den anlitade underleverantören uppfyller de krav som ställs i förfrågningsunderlaget. 10 Något medgivande från kommunen finns inte registrerat i kommunens diariesystem och ledningen vid Enklare Vardag AB uppger att det är en tjänsteman i kommunens förvaltning som efter att ha stämt av detta med berörd chef har gett medgivandet muntligt. Vice VD vid Enklare Vardag AB uppger själv vid intervjun att den egna uppföljningen av underleverantören bör förbättras. Mot bakgrund av ovanstående bör Enklare Vardag AB redogöra för orsakerna till behovet av att anlita en underleverantör samt redogöra för hur de säkerställer att underleverantören uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget. Kompetens och bemanning Samarbetet personalen emellan respektive mellan personal och ledning fungerar bra enligt verksamheten. Verksamheten har kontinuerliga arbetsplatsträffar och då tar ledningen upp frågor om exempelvis bemötande, värdegrundsarbete och rutiner. Varje måndag mellan klockan 16 och 18 träffas personalen också för att få information och/eller utbildning. Företaget har anlitat en extern utbildningsaktör för att utföra löpande fortbildning av personalen. Personalen kan också få handledning i sitt arbete vid behov. Även företagets ledning får möjlighet till kompetensutveckling. Företaget har en skriftlig rutin för säkerställande av rätt kompetens och bemanning i verksamheten. Det är totalt 10 personer som arbetar med brukarna i Knivsta kommun, inklusive Assistanskompaniets personal. Sex av dessa personer är anhöriganställda. Två personer, alltså 20 procent, av de 10 som arbetar i Knivsta kommun har undersköterskeutbildning. Att höja kompetensnivån bland verksamhetens personal har varit en prioriterad fråga de senaste åren. I 10 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 5.6, sida 23.

12 avtalet med Knivsta kommun står att personalen som utför hemtjänstuppdrag ska ha undersköterskeutbildning eller motsvarande, alternativt annan motsvarande kompetens. I enlighet med detta behöver verksamheten fortsätta arbeta med att säkerställa att all personal har nödvändig kompetens. Verksamheten erbjuder årligen ett medarbetarsamtal, vid vilket man bland annat tar upp utbildningsnivå och kompetensutveckling. Det tas fram individuella kompetensutvecklingsplaner för medarbetarna. Vid frånvaro av ordinarie personal försöker verksamheten i möjligaste mån samverka mellan de två kontoren för att lösa situationen. Företaget har även ett antal timanställd personal att kontakta vid behov. Verksamheten strävar efter kontinuitet även när det gäller vikarierande personal hos brukarna. En skriftlig rutin för introduktion av nyanställd personal finns upprättad. Ledningen informerar den nyanställde om bland annat rutiner, bemötande, tystnadsplikt samt annan lagstiftning. Ett avtal om tystnadsplikt undertecknas. Nyanställda får gå bredvid någon annan ur personalen under minst en vecka, tills de känner sig trygga i arbetet. Riskanalys och klagomålshantering Verksamheten har tagit fram en skriftlig rutin för hantering av synpunkter och klagomål. Enligt rutinen ska den som tar emot synpunkten eller klagomålet ansvara för att detta dokumenteras. Verksamhetschefen utreder sedan ärendet tillsammans med berörd personal och senast inom tre dagar ska återkoppling ske till den som lämnat synpunkten eller klagomålet. Inkomna ärenden lyfts vid samverkansmöte en gång i månaden och utifrån den analys som görs där förs en del av ärendena vidare som information till övrig personal vid APT. En redogörelse av inkomna synpunkter och klagomål görs även i verksamhetsberättelsen. Vår bedömning är att personalen behöver få ökad kännedom om företagets skriftliga rutin för synpunkts- och klagomålshantering samt att verksamheten bör fortsätta arbetet med att synliggöra vikten av att synpunkter och klagomål dokumenteras, ett utvecklingsområde som ledningen är medveten om. Verksamheten utför löpande riskanalyser på en verksamhetsövergripande nivå, däremot görs inga strukturerade riskanalyser på brukarnivå. Vid första besöket hos en brukare gör personalen en översiktlig bedömning av möjliga risker kopplat till omvårdnaden av brukaren, men det finns inga rutiner för detta och ingen dokumentation sker. Ledningen är medveten om att detta är ett utvecklingsområde. Verksamhetens tillvägagångssätt kring riskanalyser bedöms inte uppfylla de krav som ställs utifrån ingånget avtal samt Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska den som bedriver socialtjänst fortlöpande göra riskanalyser och utifrån skrivningen om processer

13 och rutiner ska riskanalyserna precis som andra kvalitetssäkrande processer identifieras, beskrivas och fastställas. 11 Verksamheten har en skriftlig handlingsplan vid kris och extraordinär händelse samt en rutin för upptäckt av dödsfall i brukarens hem. Några andra krisplaner finns inte framtagna i verksamheten, såsom för brand eller svåra olyckor. Personalen känner till att eventuella arbetsskador ska anmälas till ledningen via blankett. Kontaktmannaskap och kontinuitet Enligt avtalet med Knivsta kommun ska samverkan mellan brukaren och personalen framförallt bygga på kontaktmannaskap 12. Ledningen vid Enklare Vardag AB uppger att verksamheten arbetar med kontaktmannaskap och verksamheten tycks ha god kontinuitet vad gäller personalen på så sätt att brukaren främst har kontakt med någon eller några ur personalen. I de fall brukaren har önskemål om en särskild kontaktman försöker verksamheten tillgodose det i möjligaste mån. Om det är möjligt följer kontaktmannen med vid första besöket hos brukaren, i annat fall introduceras kontaktmannen något senare. Brukaren har möjlighet att byta kontaktman vid önskemål. Verksamheten har en framtagen skriftlig rutin för kontaktmannaskap. Utifrån intervjun med personalen verkar det dock som att personalen inte riktigt är införstådd i begreppet kontaktmannaskap eller vad det begreppet innebär för verksamheten, och risken är då att det heller inte blir tydligt för brukarna. Vår bedömning är därför att uppdraget kring kontaktmannaskapet behöver förtydligas inom verksamheten. I nuläget har verksamheten ingen utbildning eller några kontrakt gällande kontaktmannaskap. Genomförandeplan Verksamheten upprättar alltid en genomförandeplan för sina brukare, oftast efter några dagar. Genomförandeplanen tas fram tillsammans med brukaren, verksamhetens samordnare och eventuellt någon anhörig. Man sitter då ned tillsammans och fyller i en mall för genomförandeplan. Brukaren får möjlighet att tala om hur denne vill att insatserna ska utföras. En uppföljning av genomförandeplanen görs av verksamheten vart sjätte månad. Det kan också kontinuerligt göras förändringar i genomförandeplanen vid förändringar i brukarens hälsotillstånd. Minst en gång per år gör även kommunens biståndshandläggare en uppföljning av genomförandeplanen. I den enkät som kommunens biståndshandläggare fått fylla i gällande deras kontakt med Enklare Vardag AB framgår att handläggarna ser det som önskvärt att uppföljningar planeras in mer kontinuerligt. 11 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 7.6.4, sida 28 och SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, 4 kap 2-4 och 5 kap Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 4.2, sida 13.

14 De genomförandeplaner som vi fått ta del av och som avser brukare i Knivsta kommun bedöms inte helt vara utformade i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter om dokumentation. Genomförandeplanerna är utformade som ett schema över vilka insatser som ska utföras och när, men det finns inga beskrivningar av hur olika insatser ska genomföras eller vilket mål som gäller för varje aktivitet. Detta är delar som enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska beröras i genomförandeplanen. 13 Företagets ledning uppger vid intervjun att de är medvetna om denna brist och att verksamheteten skulle behöva bättre mall för genomförandeplanen. Även kommunens biståndshandläggare ser behov av förbättringar av genomförandeplanerna. Enligt ingånget avtal med Knivsta kommun ska upprättade genomförandeplaner dokumenteras i kommunens verksamhetssystem 14, något som Enklare Vardag AB inte gör idag. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamheten har ett framtaget ledningssystem. Enligt systemet ska verksamheten bygga på processer som innebär att; planera, genomföra, utvärdera och förbättra. Riskanalyser och egenkontroll lyfts som två viktiga delar i detta arbete. Vad gäller egenkontroll anger Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem att egenkontroll ska genomföras med den frekvens och i den omfattning som krävs för att utföraren ska kunna säkra verksamhetens kvalitet 15. Utifrån det är bedömningen att verksamheten behöver utveckla sitt arbete med egenkontroll så att det blir mer strukturerat, något som företagets ledning tycks vara medveten om. Verksamheten kan bland annat regelbundet utföra brukarundersökningar som en grund för verksamhetsutveckling, vilket inte sker idag. Även verksamhetens arbete med riskanalyser behöver utvecklas, vilket har berörts i avsnittet om riskanalys och klagomålshantering. Verksamheten tycks i stort sett ha de rutiner och mallar som de behöver för sitt arbete, men bedömningen är att de i vissa fall kan förtydligas och ge mer konkreta beskrivningar av hur olika processer praktiskt ska gå till. Framförallt behöver verksamhetens personal göras mer delaktiga i det systematiska kvalitetsarbetet, bland annat genom att i större utsträckning känna till och arbeta efter de skriftliga rutiner som finns inom verksamheten. Företagets ledning tycks vara medveten om utvecklingsbehovet och avser att arbeta med detta bland annat genom att införa ett nytt intranät där personalen lätt ska kunna få tillgång till företagets skriftliga rutiner. Enligt SOSFS 2011:9 om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete ska den som 13 SOSFS 2014:5 Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS, 6 kap 2 14 Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 2.5, sida SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, 5 kap 2 och Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 3.4, sida 9.

15 bedriver socialtjänst säkerställa att verksamhetens personal arbetar i enlighet med processerna och rutinerna som ingår i ledningssystemet och dessutom medverka i verksamhetens kvalitetsarbete i helhet Fördjupad uppföljning avseende kommunal hälso- och sjukvård Kontinuerligt genomförs fördjupade uppföljningar av hälso- och sjukvårdens kvalitet i varje verksamhetsområde. Det gäller såväl hälso- och sjukvårdsverksamhet i egen regi som hos privata utförare, och omfattar vårdgivare inom äldreomsorgen och inom verksamhet för stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) som har huvudansvaret för kvalitetsuppföljning avseende lagstiftning och ingångna avtal inom hälso- och sjukvården. Vid den fördjupade uppföljningen har intervjuer genomförts med ledning och personal enligt standardiserad checklista. Den medicinskt ansvarig sjuksköterskan har granskat följande områden; Rutiner för kontakt med läkare eller annan leg. personal när enskilds tillstånd så fodrar Läkemedelshantering Samordning av vård- och omsorgsbehov Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter Tandvårdsstöd och tandhälsa Fotvård Vård och omvårdnad vid diabetes Vård och omvårdnad vid inkontinens Rehabiliterande och habiliterande hjälpmedel Basala hygienrutiner Kvalitetsregister Avvikelsehantering Preventivt arbete gällande fall och trycksår Kommunen ansvarar för hemsjukvård 17 till personer från och med 17 års ålder, och som har ett varaktigt behov mer än 14 dagar, med diagnos/-er, funktionsnedsättning av fysisk och/eller psykisk karaktär och som motiverar att vården ges i hemmet. För personer som är tillfälligt sjuka och normalt kan besöka mottagning har primärvården hälso- och sjukvårdsansvaret. Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar innefattar vård/omvårdnad (somatisk och psykiatrisk), rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. Ansvaret omfattar insatser av 16 SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, 6 kap 1-3 och Förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihet för utförande av service, personlig omvårdnad och hemsjukvård inom äldreomsorgen, , punkt 3.4, sida I ordinärt boende, särskilda boendeformer och daglig verksamhet.

16 sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Uppsala läns landsting ansvarar för läkarinsatser. Rutin för kontakt med läkare eller annan leg. personal när enskilds tillstånd så fodrar Om brukarens hälsotillstånd försämras under dagtid kontaktar brukare och/eller personal distriktsköterska på vårdcentralen i Knivsta. Under kvällstid, till och med klockan 22.00, kontaktas Enklare Vardags egen beredskapsjour. Därefter ska brukaren kontakta Knivsta kommuns nattpatrull. Ledningen för Enklare Vardag beskrev att en övergripande rutin för kontakt med primärvården finns i verksamheten, men personalen var vid intervjun ovetandes om rutinen för nattpatrull i Knivsta kommun. I företagets Checklista för nyanställd finns fastställt att personal skall ta del av arbetsrutinen för rapportering av brukares tillstånd till sjuksköterska och läkare men ingen skriven rutin för när och i vilka situationer samt hur detta skall gå till finns i verksamheten. Företaget har skrivna arbetsrutiner för kontakt med närmaste vårdcentral under dagtid vid fallolycka, trycksår och inkontinens samt vid upptäckt av dödsfall i hemmet. Vid akut fallskada skall SOS Alarm kontaktas och vid dödsfall under kvällar och nätter skall Vårdguiden Hemtjänst i Stockholm kontaktas. Förändrat hälsotillstånd som kräver medicinsk bedömning ska alltid utföras av legitimerad personal. Skriftliga arbetsrutiner för hur detta skall tillförsäkras brukaren dygnet runt saknas i verksamheten. Rutiner ska även vara väl kända av all personal. Hur företagets egen beredskapsjour är bemannad med medicinskt skolad personal eller hur kontakt med sådan genomförs över dygnet är okänt. Skriftligt material kring hur och vad brukaren själv behöver göra vid behov av stöd och hjälp i akuta vårdsituationer saknas. Både ledning och personal var vid intervjuerna ovetandes om landstingets och kommunens hälso- och sjukvårdsansvar. Skriftliga arbetsrutiner för kontakt med läkare eller sjuksköterska vid förändrat hälsotillstånd behöver upprättas i verksamheten. Även brukaren behöver erhålla skriftligt material om hur och vem som skall kontaktas vid behov av hälso- och sjukvård. Landstinget är ansvarigt för all vård och behandling till personer som är tillfälligt sjuka och kan besöka primärvården, så tillvida brukaren inte har ett varaktigt hälso- och sjukvårdsbehov mer än 14 dagar. Akut omhändertagande vid sjukdom och skada är slutenvårdens ansvar. Detta behöver både ledning och personal känna till. Läkemedelshantering Enligt personal och ledning får brukaren hjälp med sina mediciner i form av egenvård av personal. Det kan till exempel handla om att öppna läkemedelsburkar, att överlämna tabletter från dosetter och att påminna om mediciner. Vid kvalitetsuppföljningen kunde inte personal redogöra för vem som iordningställt dosetten. De beskrev också att när brukaren behöver läkemedel vid behov så kontaktas sjuksköterska.

17 Kunskap om egenvård saknas i verksamheten. När personal ansvarar för delar av läkemedelshanteringen (iordningställande, administrering, förvaring och rekvirering) för brukare inom Knivsta kommuns omsorg gör de detta på uppdrag av socialnämnden. Övergripande riktlinjer fastställer att legitimerade sjuksköterkor är ansvariga för läkemedelshantering då brukaren har ett varaktigt behov, inte själv klarar delar eller hela hanteringen och önskar hjälp med sina läkemedel. Om annan vård- och omsorgspersonal ska utföra hela eller delar av läkemedelshantering skall detta formellt delegeras. Ett beslut om egenvård är en hälso- och sjukvårdsuppgift som legitimerad yrkesutövare bedömt inom sitt ansvarsområde att en person kan utföra med hjälp av någon annan. Ett sådant beslut ska dokumenteras av läkare. Därefter ska uppgifter om egenvård finnas i genomförandeplan. Inom socialtjänst ska även fastställda rutiner för samarbetet med primärvården i samband med egenvård finnas. Samordning av vård- och omsorgsbehov Företaget bedriver omsorg, stöd och service enligt avtal. Ledningen uppger att inga hälso- och sjukvårdsuppgifter bedrivs på ett sådant sätt där den kommunala hemsjukvården har ett ansvar. Det innebär att den lagstadgande dokumentationsskyldigheten för hälso- och sjukvård inte föreligger. Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter Kunskap och rutiner om ansvarsfördelning av hälso- och sjukvård mellan landsting och kommunal hemsjukvård i samband med delegering saknas i verksamheten. I övrigt se rubrik Läkemedelshantering. Tandvårdsstöd och tandhälsa Personal känner inte till om brukarna har nödvändiga tandvårdsintyg. Enligt gällande tandvårdslagstiftning kan brukare med stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad erhålla särskild hjälp vid tandvård i det egna hemmet. Landstinget tillhandahåller då utbildning inom mun- och tandhälsa för personal. Kunskap om och rutiner gällande lagstadgat tandvårdsstöd saknas i verksamheten. I företagets skriftliga rutin för Kost och livsmedelshantering beskrivs betydelsen av god tand- och munstatus för prevention av undernäring. Hur detta förebyggande munvårdsarbete systematiskt genomförs i den praktiska verksamheten finns inte beskrivet. Ingen specifik introduktionsutbildning gällande mun- och tandvårdshälsa finns för nyanställda och vikarier. Fotvård Fotvårdspecialist initieras via primärvårdens husläkar- och distriktsköterskemottagning. Vård och omvårdnad vid diabetes Se rubrik Läkemedelshantering.

18 Vård och omvårdnad vid inkontinens Inga skriftliga rutiner för förebyggande av inkontinens och för kontakt med primärvård vid behov av eventuell förskrivning av inkontinenshjälpmedel finns i verksamheten. Enligt företagets checklista för nyanställda får personal ta del av arbetsrutiner för personlig hygien. Vad den utbildningen till personal innehåller är okänt. Enligt personal fanns vid tiden för kvalitetsuppföljningen ingen brukare med urinvägskateter. Rehabiliterande och habiliterande hjälpmedel I verksamheten förekommer individuellt förskrivna hjälpmedel så som rullstol, rollator, dusch- och toastol, höj- och sänkbara sängar, lift och liftskynke samt halkskydd. Vem som är ansvarig förskrivare är okänt av ledning och personal. Enligt företagets checklista för nyanställda ska personal ta del av tekniska hjälpmedel. Huruvida personal erhållit kunskaper om ergonomiskt arbetssätt och fått god utbildning om instruktioner för hjälpmedel och av vem är okänt. Basala hygienrutiner I verksamheten finns skriftliga rutiner för basal hygien, vilka ingår i företagets checklista för nyanställda. Personal använder nya arbetskläder varje dag. Dessa tvättas också hemma hos varje personal. Inget utsett hygienombud finns i verksamheten i Knivsta kommun. Enligt personal finns det någon inom företaget som informerar om basala hygienrutiner. Personal känner inte heller till om det finns någon brukare med multiresistenta bakterier. Företagets rutin för basal hygien efterföljer dock inte gällande lagstiftning vad gäller kortärmad tröja, användandet av skyddsförkläde, tvätt och desinfektion av händer, smycken på händer och kontakt med kroppsvätskor. Inga lokala rutiner för kontakt med primärvården och vårdhygien i händelse av multiresistenta bakterier eller utbrott av vinterkräksjuka finns i verksamheten. Enligt kommunens riktlinjer för vård och omsorg skall varje enhet ha ett utsett och namngivet ett hygienombud. Kommunens övergripande riktlinje för basala hygienrutiner i vård och omsorg ska användas i verksamheten. Företagets lokala rutin för basal hygien ska efterfölja lagstiftning och övergripande riktlinje för kommunen. Hygienombud ska utses i verksamheten. Kvalitetsregister Preventivt arbetssätt för att förebygga undernäring och fallolyckor sker i verksamheten. Personal uppger att de har ett riskförebyggande arbetssätt. I företagets arbetsrutiner för systematiskt förbättringsarbete, riskanalys och egenkontroll beskrivs att analyser och bedömningar genomförs fortlöpande. Hur detta arbete praktiskt genomförs i omsorgen finns inga uppgifter om. En god omsorg för äldre innebär bland annat att förebygga risker såsom fall, undernäring, nedsatt mun- och tandhälsa, trycksår och inkontinens. Detta arbete kräver kunskaper om, och ett evidensbaserat och systematiskt arbetssätt för god och säker omsorg. Det nationella kvalitetsregistret Senior Alert är en hjälp för varje omsorgsgivare att efterleva

19 kravet om systematiskt kvalitetsledningssystem och kvalitativ omsorg. Det systematiska och kvalitativa arbetessättet saknas i verksamheten. Avvikelsehantering Företaget bedriver omsorg, stöd och service enligt avtal. Därmed finns inget lagstadgat krav om rapporterings- och anmälningsskyldighet för personal och ledning av avvikelser inom hälso- och sjukvård. Preventivt arbete gällande fall, trycksår och nutrition Se rubrik Kvalitetsregister. Utvecklingsområden inom hälso- och sjukvård Inga specifika utbildningsinsatser inom omvårdnad har genomförts eller är planerade att genomföras i verksamheten. Företaget är sedan tidigare inbjudna till kommunens samverkansforum Sammanhållen vård för de mest sjuka äldre mellan kommunal vård och omsorg och landsting samt samverkansforum Äldreomsorg för kommunens utförare inom äldreomsorgen. Där finns politiskt fastställda beslut om att bland annat kvalitetsutveckla vården och omsorgen till personer med demenssjukdom, implementera och förbättra förebyggande hälsoarbete för äldre samt palliativt omhändertagande till äldre personer. Här finns ingen representation från företaget. Vid vår kvalitetsuppföljning fanns inga planer om att ta del av kommunens erbjudna utbildningsinsatser eller att vidareutbilda den egna personalen inom förebyggande hälsoarbete, demenskunskap inom vård och omsorg eller allmän palliativ vård för äldre. 5.3 Ekonomisk granskning En övergripande ekonomisk granskning av Enklare Vardag AB har utförts i vilken följande granskningsmoment har inkluderats: 1. Granskning av att fakturering från Enklare Vardag AB till Knivsta kommun sker korrekt enligt gällande avtal 2. Kontroll av Enklare Vardag AB:s kreditvärdighet och eventuella betalningsanmärkningar 3. Granskning och analys av Enklare Vardag AB:s senaste årsredovisning (2013) I de delar som har granskats har inga avvikelser noterats som föranleder misstanke om bristande ekonomiska rutiner, svag ekonomisk ställning eller ekonomiska oegentligheter. Granskning av fakturering från Enklare Vardag AB till Knivsta kommun Ett utdrag ur Agresso med samtliga faktureringar från leverantören under perioden januari juni 2015 har tagits fram. Fakturering ska, enligt avtalet, ske månadsvis i efterskott och anordnaren ska senaste 2:a vardagen i månaden tillhandahålla en rapport över utförd tid samt oplanerad frånvaro. Fakturering har i samtliga fall skett månadsvis i efterskott och bilaga

20 innehållandes kunders namn och födelseår samt typ av utförd tjänst och tid, har erhållits i enlighet med avtalet. Vidare gjordes en avstämning mot det fakturerade antalet kunder mot beställarens dokumentation över Enklare Vardag AB:s kunder (budgetfil ansvarsnummer 9323) och inga avvikelser noterades. Kontroll av Enklare Vardag AB:s kreditvärdighet En kreditupplysning har inhämtats den 10 juni avseende Enklare Vardag Sverige AB, organisationsnummer Företagets kreditvärdighet värderas till riskklass 5 på en femgradig skala (där 1 anger högsta och 5 lägsta risk). Det framgår att företaget är registrerat för F-skatt och moms. Inga betalningsanmärkningar finns registrerade per den 5 juni och skuld hos Kronofogden saknas per den 5 juni. Analys av årsredovisningen Företaget nettoomsättning uppgick 2013 till tkr och företaget uppvisade ett positivt rörelseresultat. Avkastning på totalt kapital uppgick till 46,5 procent, vilket är högre än branschmedianen på 10,41 procent. Rörelsemarginalen (det vill säga företagets vinst från rörelsen i förhållande till omsättning) uppgick till 16,17 procent jämfört med branschgenomsnittet på 2,71 procent. Föregagets soliditet uppgår till 42,1 procent vilket är högre än branschgenomsnittet på 26,51 procent. 6. Styrkor Bedömningen är att den hemtjänst som bedrivs inom verksamheten är individanpassad och grundar sig på kundfokus och brukarens självbestämmande. Personalen är mån om brukarens personliga integritet och strävar efter att utföra insatserna på ett sådant sätt att det ska finnas förutsättningar för brukaren att bibehålla sina egna förmågor. Kontinuiteten vad gäller personal verkar vara god för brukarna i Knivsta kommun och verksamheten strävar efter kontinuitet även när det gäller vikarierande personal. Verksamheten har kontinuerliga arbetsplatsträffar som behandlar frågor om bland annat bemötande, värdegrundsarbete och rutiner, och både personal och ledning ges även kontinuerligt möjlighet till annan kompetensutveckling. Verksamheten har ett på många sätt väl utvecklat ledningssystem med rutiner för många av verksamhetens processer. I de delar det finns behov av utveckling av ledningssystemet tycks företagets ledning till stor del vara medveten om detta, vilket också gäller övriga utvecklingsbehov i verksamheten. Omorganisationen av företagets ledning och tillskapandet av tjänster som vice VD och verksamhetschefer tycks ha förbättrat förutsättningarna för systematiskt kvalitetsarbete, och därmed även förbättrat möjligheten att framgångsrikt åtgärda de åtgärdspunkter som lyfts i rapporten. Företagets ledning tycks också ha stor kunskap om socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen, vilket ytterligare underlättar arbetet med att åtgärda identifierade brister.

21 7. Åtgärdspunkter Bedömningen utifrån den fördjupade uppföljningen av hemtjänsten utförd av Enklare Vardag AB är att verksamheten brister på ett antal punkter vad gäller kvalitet och kommunal hälsooch sjukvård. Nedan följer ett antal åtgärdspunkter som verksamheten ska följa upp och åtgärda. Verksamheten ska vid socialnämndens sammanträde i mars 2016 muntligen och skriftligen redovisa hur de avser att arbeta med åtgärdspunkterna. 7.1 Åtgärdspunkter avseende socialtjänst Förhållningssätt, arbetssätt och metoder Kännedom om kommunens värdighetsgaranti: Enklare Vardag AB ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun säkerställa att verksamheten har kännedom om och arbetar i enlighet med den av kommunen fastställda värdighetsgarantin för hemtjänst. Kännedom om kommunens mål för verksamheten: Enklare Vardag AB ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun säkerställa att verksamheten är väl insatt i kommunens mål för verksamheten. Kännedom om Strategi för vård och omsorg: Enklare Vardag AB ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun säkerställa att verksamheten följer av kommunen beslutad Strategi för vård och omsorg. Om brukaren inte är anträffbar: Verksamheten ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun säkerställa att det i upprättade genomförandeplaner framgår hur leverantören ska agera när en brukare inte är anträffbar på överenskommen tid. Hantering av privata medel: I enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun ska verksamheten upprätta en mall för skriftligt avtal kopplat till sina rutiner för hantering av privata medel. Journalföring: Journalföringen inom verksamheten ska vara väl strukturerad i enlighet med SOSF 2014:5 Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS, samt ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun antingen ske direkt i kommunens digitala verksamhetssystem eller på ett sådant sätt att nödvändiga uppgifter kan levereras dit. Nattpatrullen: Verksamheten ska säkerställa att personal och brukare har kännedom om att Knivsta kommuns nattpatrull ansvarar för insatser avseende personlig omvårdnad mellan klockan 22 och varje dag.

22 Underleverantör: Enklare Vardag AB ska redogöra för orsakerna till behovet av att anlita en underleverantör samt för hur de säkerställer att underleverantören uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget. Kompetens och bemanning Kompetens: Verksamheten ska redogöra för hur de säkerställer att all personal som utför hemtjänst i Knivsta kommun har nödvändig kompetens. Riskanalys och klagomålshantering Risk- och säkerhetsanalyser samt krisberedskap: Verksamheten bör utveckla sitt arbete med risk- och säkerhetsanalyser samt krisberedskap i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun och SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Kontaktmannaskap och kontinuitet Kontaktmannaskap: Verksamheten ska säkerställa att arbetet med kontaktmannaskap sker i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun och att uppdraget kring kontaktmannaskap är tydligt för verksamheten och brukarna. Genomförandeplan Genomförandeplanens utformning: Verksamheten ska upprätta genomförandeplaner som är utformade i enlighet med SOSFS 2014:5 Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS. Dokumentation: Verksamheten ska i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun dokumentera upprättade genomförandeplaner i kommunens digitala verksamhetssystem. Systematiskt kvalitetsarbete Egenkontroller: Verksamhetens arbete med egenkontroller bör utvecklas i enlighet med SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete samt i enlighet med ingånget avtal med Knivsta kommun. Delaktigheten i det systematiska kvalitetsarbetet: I enlighet med SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete samt ingånget avtal med Knivsta kommun behöver medarbetarna vid Enklare Vardag AB göras mer delaktiga i verksamhetens systematiska kvalitetsarbete.

23 7.2 Brister avseende kommunal hälso- och sjukvård Rutin för kontakt med läkare eller annan legitimerad personal: Skriftlig rutin för kontakt med läkare eller annan legitimerad personal när enskilds tillstånd så fodrar ska upprättas i verksamheten. Rutinen ska innehålla uppgifter om när och i vilka situationer samt hur detta praktiskt skall gå till i verksamheten. Rutinen ska göras väl känd bland all personal och ingå i introduktionsutbildning för nyanställda. Skriftligt material kring hur och vad brukaren själv behöver göra vid behov av stöd och hjälp i akuta vårdsituationer behöver förbättras. Rutin för egenvård: Förtydligande av rutin för egenvård vad gäller dokumentation av läkarbeslut samt dokumentation i genomförandeplan behöver göras. Även samarbetet med primärvården i samband med egenvård behöver tydliggöras. Rutinen ska göras väl känd bland all personal. Ansvarsfördelning av hälso- och sjukvård: Kunskap om och rutiner för ansvarsfördelning av hälso- och sjukvård mellan landsting och kommunal hemsjukvård i samband med delegering och rehabilitering behöver implementeras i verksamheten. Mun- och tandhälsovård: Skriftliga rutiner för brukares årliga munhälsobedömning och utbildning till personal inom mun- och tandhälsovård av landstinget behöver upprättas och implementeras. Basal hygien: Följsamhet till kommunens övergripande riktlinjer för basal hygien, justering av egna lokala arbetsrutiner samt inrättande av hygienombud behöver implementeras och justeras. Förebyggande hälsoarbete: Ett systematiskt och förebyggande hälsoarbete för äldre för att förhindra och planera åtgärder för undvikande av fall, trycksår, undernäring och nedsatt munhälsa behöver utvecklas. Knivsta kommun, december 2015

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Malin Eriksson Datum SN-2014/306 Strategiskt ledningsstöd 2015-09-04 Socialnämnden Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Förslag till

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-19 52 Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Dianagården - demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress:

Vård- och omsorgsboende: Dianagården - demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Vård- och omsorgsboende: Dianagården - demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalms Sdn Verksamhetschef/enhetschef: Carina Stenbaek Adress: Artemisgatan 2, 115 52 Stockholm

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-12-09 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ångbåtens serviceboende Adress: Ångbåtsvägen 10 C Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Elisabeth Bisaillon,

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef:

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm Avtalspart/Nämnd: Vingslaget Omsorgs AB Verksamhetschef/enhetschef: Maj-Lis Johansson för personer med

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75

Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-03-13 SN-2015/75 Socialnämnden Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75 Förslag till

Läs mer

Uppföljning. Enheten för personligt stöd

Uppföljning. Enheten för personligt stöd Uppföljning Enheten för personligt stöd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Organisation och ledning... 3 2.2 Personal... 4 2.3 Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 20:9...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015 Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården År 2015 2016-02-19 Luis Quiroga Verksamhetschef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen 2015-12-01

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

1(5) 2011-03-17. Kvalitetsuppföljning av utförare av hemtjänst i Jönköpings kommun

1(5) 2011-03-17. Kvalitetsuppföljning av utförare av hemtjänst i Jönköpings kommun Frågeformulär Kvalitetsuppföljning av utförare av hemtjänst i Jönköpings kommun 1(5) Syftet med uppföljningen är att följa upp hur privata och kommunala utförare inom hemtjänsten efterlever Socialstyrelsen

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd:

Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd: Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Frösunda LSS AB Verksamhetschef/enhetschef: Linda Wetterberg Adress: Viksjöplan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Helene Sandqvist Benjaminsson Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS 215 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 216 för Vårdgivare boende Växjö LSS Datum och ansvarig för innehållet Ulrika Hansson 216-2-9 Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Ekehöjden - Demens - VoB 2015

Ekehöjden - Demens - VoB 2015 Page 1 of 12 Ekehöjden - Demens - VoB 2015 Vård- och omsorgsboende: Ekehöjden - Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skärholmen Avtalspart/Nämnd: Attendo Care AB Verksamhetschef/enhetschef: Sonja Hayen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd:

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd: Attendo Sverige AB/Rinkeby-Kista sdn Verksamhetschef/enhetschef: Eva-Lena Erngren

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2016-15 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet ISA Omsorg AB Datum för besök 2015-11-23 Deltagare/metod Metod Uppföljningen genomfördes via intervjuer med

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur)

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015-03-23 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) INLEDNING BAKGRUND Socialtjänstlagen 1 (SoL), lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade 2 (LSS) och

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-22 Patrik Sjösten verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-06 Agneta Nilsson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Redovisning av avvikelser avseende hälso- och sjukvård, tertial två 2015 SN-2015/295

Redovisning av avvikelser avseende hälso- och sjukvård, tertial två 2015 SN-2015/295 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-13 56 Redovisning av avvikelser avseende hälso- och sjukvård, tertial två 2015 SN-2015/295 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2014

Verksamhetsuppföljning 2014 Page 1 of 7 Verksamhetsuppföljning 2014 Hemtjänstenhet: Svensk Personlig Hemtjänst AB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma Avtalspart/Nämnd: Svensk Personlig Hemtjänst AB Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Rinkeby Äldreboende - demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef:

Vård- och omsorgsboende: Rinkeby Äldreboende - demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Vård- och omsorgsboende: Rinkeby Äldreboende - demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd: Rinkeby-Kista sdn Verksamhetschef/enhetschef: Hossein Ahmadian Adress: Rinkebyplan

Läs mer

Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS

Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2015-02-02 OSN-2015-0102 Omsorgsnämnden Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS Förslag

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2011 2012-02-28 Anneli Kinnunen Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-10 Linda Wetterberg verksamhetschef Linnégården Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Liseberg - Demens/Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Älvsjö. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress:

Vård- och omsorgsboende: Liseberg - Demens/Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Älvsjö. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Vård- och omsorgsboende: Liseberg - Demens/Somatisk Uppföljande stadsdelsförvaltning: Älvsjö Avtalspart/Nämnd: Föreningen Blomsterfonden Verksamhetschef/enhetschef: Elisabet Wrahme Adress: Annebodavägen

Läs mer

Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård

Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård Trollängen Förenade Care AB 2016-03-01 Kaija Partanen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Tyresö kommun / 2016-03-01 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetsgranskning

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Lyckåsens gruppbostad SN-2014/305

Fördjupad uppföljning av Lyckåsens gruppbostad SN-2014/305 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-12 SN-2014/305 Socialnämnden Fördjupad uppföljning av Lyckåsens gruppbostad SN-2014/305 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav hemtjänst inom Region Gotland

Uppdrag och kvalitetskrav hemtjänst inom Region Gotland Uppdrag och kvalitetskrav hemtjänst inom Region Gotland Antaget av socialnämnden 2010-12-08, SON 129 Reviderat av socialnämnden 2012-06-08 Reviderat av socialnämnden 2012-12-14 SON 2012/490 2 (15) Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Inledning Nattpatrullen består i nuläget av 12 anställda. Det åtgår 10,4 årsarbetare för att täcka 50 timmar per natt sju dagar i veckan samt arbetsplatsträff

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi.

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 25 Driftsformen för planerad bostad med särskild service enligt LSS SN-2016/53 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ändra

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan)

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2015-01-13 SN 2015/0025.11.01 0480-453819 Socialnämnden Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) Förslag till beslut

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB Patientsäkerhetsberättelse 2015 Björkgården A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2014 Avvikelser Samtliga avvikelser registreras och dokumenteras. Samtliga inkomna avvikelser

Läs mer

Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd:

Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd: Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Ewa Wasiewicz Adress: Sturevägen 3 177 56 Järfälla

Läs mer

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Bejtona. Inriktning (går inte att redigera): Demens

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Bejtona. Inriktning (går inte att redigera): Demens Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Bejtona Inriktning (går inte att redigera): Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Spånga-Tensta Avtalspart/Nämnd: Kavat

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Upphandlande nämnd: Socialnämnden. Enhetens namn: Allomsorg S&R Älvsjö. Följs upp av: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Föreståndare:

Upphandlande nämnd: Socialnämnden. Enhetens namn: Allomsorg S&R Älvsjö. Följs upp av: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Föreståndare: Upphandlande nämnd: Socialnämnden Enhetens namn: Allomsorg S&R Älvsjö Följs upp av: Södermalm Enhetens adress: Solberga Hagväg 4, Älvsjö Företag: Allomsorg S&R AB Hemsida: www.stodochresurs.se Föreståndare:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende BILAGA 6 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende Datum och ansvarig för innehållet 2014-01-02 Ritva Alrenius, Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 SID 1 (5) Kvalitetsberättelse 2015 Humaniora hemtjänst ingår i Humaniora vård och omsorg, kommunal regi med avtal enligt LOV sedan 1:a mars 2011. Sedan maj 2015 ingår trygghetslarm och nattpatrull under

Läs mer

Tillsyn Frösunda Lundagården rapport

Tillsyn Frösunda Lundagården rapport VÄRNAMO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Omsorgsnämnden 2015-11-25 7 On 209 Dnr 2011.006 775 Tillsyn Frösunda Lundagården rapport Beslut Omsorgsnämnden beslutar att godkänna rapporten.

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende.

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2016-01-08 Ann-Sophie Rudolph Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen

Läs mer

Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd:

Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta. Avtalspart/Nämnd: Hemtjänstenhet: Aktiv hemtjänst och service i Järfälla HB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Spånga-Tensta Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Ewa Wasiewicz Adress: Sturevägen 3 177 56 Järfälla

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E, FUNKTIONSNEDSATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-22 Handläggare: Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Kerstin Medin Telefon:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare MURTEGLETS VÅRDBOENDE Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 20150112 Maj Millborg Mallen är anpassad av Vardaga utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Rinkeby Äldreboende. Inriktning (går inte att redigera): Gruppboende

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Rinkeby Äldreboende. Inriktning (går inte att redigera): Gruppboende Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Rinkeby Äldreboende Inriktning (går inte att redigera): Gruppboende Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd:

Läs mer

Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre

Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre Basuppgifter Vård- och omsorgsboende: Ägare/Entreprenör: Inriktning: Tillstånd från länsstyrelsen: Adress: Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

Uppdrag till Estrids gård, särskilt boende för äldre SN-2015/214

Uppdrag till Estrids gård, särskilt boende för äldre SN-2015/214 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum SN-2015/214 Socialchef 2015-06-25 Socialnämnden Uppdrag till Estrids gård, särskilt boende för äldre SN-2015/214 Förslag till beslut

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1 Patientsäkerhetsberättelse 2016 Björkgården A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2015 Avvikelser Samtliga avvikelser registreras i vår interna web baserade verksamhetsuppföljning

Läs mer

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd:

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd: Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Omsorgshuset i Stockholm AB Verksamhetschef/enhetschef: Halina Johansson Adress:

Läs mer

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Dessa kriterier kan tillämpas för boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Med boende avses här ett s k HVB-hem, tillståndspliktig

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

Leverantören förbinder sig att ta emot den kund som valt leverantören.

Leverantören förbinder sig att ta emot den kund som valt leverantören. Detta dokument är indelat i tre avsnitt: 1. Villkor för uppdraget 2. Krav på uppdraget 3. Uppföljning Den enskilde ansöker om dagverksamhet hos kommunens biståndshandläggare som fattar beslut om insats

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2012

Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2012 Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2012 2013-03-01 Ann-Christin Jansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Mall Sveriges kommuner och landsting (SKL). 2 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende. Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende. Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem Page 1 of 11 Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera):

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Patientsäkerhetsberättelse 2016-02-29 Patientsäkerhetsberättelse för ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Avseende verksamhetsåret 2015 Bakgrund Den 1 januari 2011 började patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL att gälla.

Läs mer