DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE"

Transkript

1 Kapitel 11 DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Mac OS X är designat för att kunna vara ett fleranvändarsystem, vilket betyder att varje användare på en Mac har sitt eget konto. Varje användare är antingen en vanlig användare eller en administratör. Adminanvändare kan ändra inställningar, installera program och modifiera filer med andra ord, de kan göra ändringar som har effekt på alla användare, inte bara på den användare som utför dem. Standardanvändare kan bara läsa och ändra sina egna filer, och de kan bara ändra sina egna inställningar. Ditt konto kan ställas in med ditt val av namn, lösenord och kontobild (som används både i dialogrutan när du loggar in och för snabbmeddelanden med ichat). Du kan också få din egen hemmapp, döpt med ett kortnamn av ditt inloggningsnamn. Din hemmapp är där du kan lägga alla dina dokument, musik, bilder och så vidare, och andra användare kan inte läsa, flytta eller ens se vilka filer som är i din hemmapp. När du vill dela filer kan du lägga dem på specifika ställen där andra användare har tillgång till dem. Eftersom dessa skräddarsydda inställningar som skrivbordets bild, skärmsläckare, bildskärmens upplösning och klockans inställningar bara påverkar den användare som ställt in dem, kan du också, om du vill, skapa användarkonton med olika konfigurationer på din Mac för speciella ändamål, inte bara för olika människor. I detta kapitel kommer du att lära dig hur du gör för att skapa användarkonton och ändra deras attribut, liksom hur du loggar in och loggar ut. Du kommer också att lära dig hur du lägger in startobjekt program och filer som startar automatiskt när du loggar in och hur du hanterar säkerheten med lösenord.

2 KONTO- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR Ändra ditt lösenord, 233 Lägga in startobjekt, 232 Ändra din kontobild, 233 Skapa och ta bort användare, 227 Dela dina filer med andra, 235 Ställa in dina inloggningsinställningar, 231 Kontrollera användares åtkomst, 227

3 228 SKAPA OCH TA BORT ANVÄNDARE Varje användare av en Mac får sitt eget konto, med separata inställningar, hemmapp och kontoidentitet. Varje konto kan ha en skräddarsydd nivå av tillgång till systemfunktionerna och varje konto är lösenordsskyddat så att bara dess användare kan ändra inställningarna. Start Välj Äpplemenyn > Systeminställningar och klicka på knappen Konton för att se inställningarna för konton. Om inställningarna är låsta, klicka på det låsta hänglåset för att låsa upp dem; skriv sedan in ett användarnamn för en administratör och lösenordet och klicka OK. För att skapa en ny användare, klicka på plusknappen för ny användare. Skriv in användarens namn, en kortversion av namnet (som initialerna) och ett lösenord. Fortsättning TIPS Ställa in begränsningar När du skapar ett användarkonto, kontrollerar du användarens tillgång till de flesta funktionerna. I panelen för konton, klicka på knappen för att Öppna föräldrakontroll. I panelen för System, välj de program och funktioner du vill ska vara tillgängliga för användaren. Vid panelen för Innehåll, slå på funktionen för att dölja olämpligt språk, och för Mail och ichat ställ in begränsningar för e-post och snabbmeddelanden. Vid Tidsgränser hittar du kontroller för hur mycket tid som användaren kan sitta vid datorn, och för att hålla koll på vad användaren gör.

4 229 För att ta bort en användare, klicka på användaren i listan och klicka på minusknappen. Välj vad du vill göra med användarens filer: arkivera dem, låta dem vara kvar eller ta bort dem. Klicka OK i dialogrutan för att godkänna valet. Slut TIPS Det som de lämnar efter sig När du tar bort en användare är ett av valen att spara användarens filer som en kopia av skivan som placeras i mappen för borttagna användare i mappen Användare. Dubbelklicka på kopian för att se de sparade filerna. Om användaren använde FileVault, skriv in användarens lösenord. FileVault eller inte FileVault, dra skivavbilden till Papperskorgen för att radera filerna.

5 230 GÖRA EN ANVÄNDARE TILL ADMIN Varje Mac har minst en administratör den första användaridentiteten som skapas på din Mac blir automatiskt en Admin. Du kan göra andra användare till admin också, vilket låter användaren kontrollera systeminställningarna och göra ändringar på Macen. Start Välj Äpplemenyn > Systeminställningar och klicka på knappen Konton för att se inställningarna för konton. Om inställningarna är låsta, klicka på det låsta hänglåset för att låsa upp dem; skriv sedan in ett användarnamn för en admin och lösenordet och klicka OK. Fortsättning Admins skapar admins Bara administratörer kan skapa andra adminanvändare. Om du inte är en admin behöver du be någon som redan är admin att administrera din Mac för att ge dig denna status.

6 231 Klicka på ett namn i kontolistan. Bocka i rutan intill Tillåt användaren att administrera datorn. Slut Varför behövs admins? För hemanvändare kan admin användare låta lite främmande. Det är ett resultat av Mac OS X:s tonvikt på att ge möjlighet till flera användare av en enda Mac. I de flesta fleranvändarsituationer, som ett datorlabb, kan bara godkända administratörer göra ändringar på en Mac.

7 232 LOGGA IN OCH UT Beroende på dina inställningar, behöver du kanske logga ut från din Mac varje dag, eller du kanske knappt aldrig ser skärmen för att logga in. Oavsett hur det är så måste du komma ihåg ditt användarnamn och lösenord så att du kan logga in när det behövs efter att en annan användare har loggat ut eller efter att större ändringar har gjorts i ditt system. Start I dialogrutan för att logga in, klicka på ditt namn i listan med användare. Skriv in ditt lösenord och klicka på knappen Logga in. För att logga ut, välj Äpplemenyn > Logga ut. Klicka på knappen Logga ut i dialogrutan. Alla program avslutas, tillsammans med Finder, och dialogrutan för att logga in dyker upp. Slut TIPS Skippa inloggningen Klicka på Inloggning i inställningarna för Konton i Systeminställningar, välj sedan en användare från popupmenyn vid Automatisk inloggning. TIPS Snabbare byte Mac OS X har en funktion med en meny för att snabbt byta användare; genom att välja en ny användare i menyn byts kontot snabbt. Bocka i rutan intill Aktivera snabbt användarbyte i inställningarna under Inloggning för Konto i Systeminställningarna.

8 LÄGGA IN STARTOBJEKT När du loggar in, kommer din Mac att ställa in sig på det sätt du vill ha det. En tjänst som den kan utföra åt dig när du loggar in är att starta upp program du använder ofta, som ditt e-postprogram, kontakthanterare och andra trofasta kamrater. För att få detta att fungera måste du lägga in dessa program som dina startobjekt. 233 Start I Systeminställningar, klicka på Konton för att se inställningarna för konton. Klicka på det konto du vill lägga in startobjekt för. Klicka på knappen Startobjekt och dra sedan program, dokument, bokmärkesfiler eller mappar till fönstret från Finder. Klicka på ett objekt och klicka sedan på minusknappen för att ta bort objektet från listan. Slut TIPS Vilket drag Drar du objekt upp eller ner i listan för startobjekt ändrar du ordningen på dem när de startar upp. Bocka i rutan intill objektet för att gömma det medan det startar upp du ser inte dess fönster förrän du går över till programmet. Var kreativ Startobjekt behöver inte vara program; du kan öppna valfri fil när du loggat in. Till exempel de filer som du vanligen öppnar varje gång du använder din Mac, inklusive ljudfiler med dina favoritlåtar, bokmanuset du jobbar på, eller databasen med dina recept.

9 234 ÅTERSTÄLLA DITT LÖSENORD Eftersom du behöver ett lösenord för att komma åt filerna på din Mac, se till att använda ett lösenord du inte lätt glömmer, och dra nytta av funktionen lösenordstipset för att hjälpa dig att komma ihåg lösenordet med en hjälpsam fras. Om det värsta händer och du verkligen inte kan komma ihåg lösenordet, löser du problemet så här. Start Om du är inloggad, välj Äpplemenyn > Systeminställningar och klicka på knappen Konton för att se inställningarna för dessa. Klicka på ditt användarnamn i listan och klicka sedan på knappen Lösenord. Klicka på knappen Ändra lösenord. Skriv in ditt gamla lösenord och det nya i fälten för Nytt lösenord och Bekräfta. Fortsättning OBSERVERA Gör det inte för lätt Detta kanske kan verka uppenbart, men om du skriver in ett tips för ditt lösenord, gör det inte för uppenbart. Även om du är lockad att skriva in lösenordet självt som lösenordstips, gör inte det!

10 235 Om du har glömt lösenordet för huvudadministratören (den användare som först använde Macen), stoppa in installationsdisken för Mac OS X och starta om datorn. Håll ner tangenten C tills du ser ett spinnande hjul. När installeraren startar upp, välj menyn Verktygsprogram > Återställ lösenord. Välj den hårddisk där ditt system är installerat och välj sedan ditt namn. Skriv in det nya lösenordet två gånger och klicka sedan på knappen Spara. Slut Lite hjälp från en vän Om du glömt lösenordet och inte kan logga in för att komma åt din hemmapp (när du använder FileVault), kan en admin ändra lösenord åt dig. OBSERVERA Riktigt säkert Se till att du förvarar din installationsskiva på ett säkert ställe så att den inte är lättåtkomlig för andra, som kanske vill återställa ditt lösenord för att komma åt filer som inte är deras.

11 236 DELA FILER MED ANDRA ANVÄNDARE Vissa filer är avsedda för att läsas och till och med modifieras av flera användare en familjekalender eller en utredningsrapport som är under utveckling, till exempel. Du kan dela dessa filer på två bestämda ställen, med olika resultat. Och du kan skicka kopior av dina filer till andra användare via deras Brevlådemapp. Start För att göra det möjligt för andra i nätverket att komma åt mappen Delade i din hemmapp, öppna Systeminställningar och klicka på Delning. I listan med tjänster, bocka i rutan vid Fildelning för att dela filer med andra Macanvändare i nätverket. Fortsättning Hoppa över Varför allt detta tjafs, undrar du? Vitsen med detta är att skydda dina filer så mycket som du behöver. Om du vill skippa säkerhetsrutinerna kan du låta din Mac vara inloggad med ett enda konto och ge alla användare lösenordet. Det är bra att dela med sig Filer som du kanske vill dela i mappen Delat i mappen Användare kan vara databaser (med exempelvis recept, adresser, eller kunder), mallar för brev eller PM som alla använder, eller en logotyp.

12 237 Lägg de filer du vill att alla Macanvändare ska kunna ändra i mappen Delat som finns i mappen Användare. Lägg de filer du vill att Macanvändarna ska kunna läsa, men inte ändra i mappen Delad i din hemmapp. För att ge andra användare av din dator möjlighet att kopiera en fil, lägg filen i den användarens Brevlådemapp som finns inuti personens mapp Delade i hemmappen. För att dela en fil med andra Macanvändare på Internet, kopiera den till mappen Public på din idisk. Slut Flyga blind När du drar en fil till någon annans Brevlådemapp, varnar Macen dig att du inte kommer att kunna se resultatet av operationen. Detta är ett sätt att tala om för dig att du inte kan öppna en annan persons brevlådemapp för att se vad som finns i den. Stora bilagor Många e-postservrar begränsar storleken på filer som kan skickas som bilagor. För att skicka en större fil till någon som kanske inte klarar sig genom din servers nyckelhål, lägg filen på din idisk (steg 6) och skapa en fildelningssida där din vän kan hämta filen istället.

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1.

ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1. ÖVNINGAR TILL KAPITEL 1. 1) Vad heter de fyra olika utgåvorna av Windows 7? Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate 2) Vilken utgåva är vanligast på företag?

Läs mer

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Sus Andersson Så surfar du säkrare Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Digitalt Källskydd - en introduktion Sus Andersson, Fredrik Laurin

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Home Anv andarmanual

Home Anv andarmanual Home Användarmanual Home manual Innehåll 1 Att komma igång 2 2 Startsida 2 2.1 Status.......................................... 2 2.2 Händelser........................................ 3 2.3 Skicka SMS.......................................

Läs mer

Introduktionsguide. for. Lösenord. Återställ lösenord. Hjälp (Help) Automatisk inloggning

Introduktionsguide. for. Lösenord. Återställ lösenord. Hjälp (Help) Automatisk inloggning for Introduktionsguide Läs den här guiden noggrant innan du använder produkten och förvara den nära till hands för att kunna återgå till den senare. HELA INNEHÅLLET ÄR TILLÅTET ENLIGT GÄLLANDE LAGSTIFTNING:

Läs mer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för administratörer

EPiServer 7.5 CMS. Användarhandbok för administratörer EPiServer 7.5 CMS Användarhandbok för administratörer Användarhandbok för administratörer EPiServer 7.5 CMS Utgåva A, 2013 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Introduktion

Läs mer

ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara

ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara Innehåll 9 Kapitel 1: I överblick 9 Översikt 10 Knappar 12 Mikro-SIM-kortsfack 13 Hemskärmen 17 Multi-Touch-skärm 18 Tangentbord på skärmen 25 Kapitel 2: Komma

Läs mer

Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update

Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update Utgåva 1.0 SV Om den här användarhandboken Den här guiden är användarhandboken till din programvaruversion. Viktigt! Läs avsnittet Produkt och säkerhetsinformation

Läs mer

Allt du behöver för crowdsourcing

Allt du behöver för crowdsourcing GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 2: Så här följer och visar du resultatet i en dashboard Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 2 För att utföra uppgifterna

Läs mer

Så synkar du alla Google-kalendrar

Så synkar du alla Google-kalendrar Så synkar du alla Google-kalendrar STEG FÖR STEG Google calendar-användare som har mer än en kalender stöter snabbt på patrull när de försöker synka till iprylen. Vi visar tricket som löser problemet.

Läs mer

Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra.

Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra. Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra. Inbyggd isight-kamera Videochatta med upp till tre vänner samtidigt, var i världen de än råkar vara. www.apple.com/se/macbookair Mac Hjälp

Läs mer

FAST TID - LATHUND FÖR KUNDER OCH ASSISTENTER DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST.

FAST TID - LATHUND FÖR KUNDER OCH ASSISTENTER DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST. FAST TID - LATHUND FÖR KUNDER OCH ASSISTENTER DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST. 0 FAST TID LATHUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inloggningsuppgifter... 1

Läs mer

Skapa din egen kanal på Youtube

Skapa din egen kanal på Youtube Skapa din egen kanal på Youtube - för dina uppladdade filmer eller som portal som visar din spellista En kanal är en sida som den allmänna publiken kan titta på och som innehåller en användares profilinformation,

Läs mer

Boot Camp Installationshandbok

Boot Camp Installationshandbok Boot Camp Installationshandbok 1 Innehåll 3 Boot Camp 3 Introduktion 4 Det här behöver du 4 Om du tidgare har använt en betaversion av Boot Camp 5 Uppgradera Windows XP till Windows Vista 5 Installationsöversikt

Läs mer

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande Tullens tjänst Turvasähköposti Kundanvisning www.tulli.fi version 2.2 8.1.2015 ersätter version 2.1 22.5.2014 Tullens tjänst Turvasähköposti Tullen skickar dig ett krypterat e-postmeddelande när meddelandet

Läs mer

Kommer det inget mail? Kontrollera i så fall att du matat in rätt mailadress och att mailet inte fastnat i ditt skräppostfilter.

Kommer det inget mail? Kontrollera i så fall att du matat in rätt mailadress och att mailet inte fastnat i ditt skräppostfilter. På de följande sidorna beskrivs hur du som installatör kan använda tjänsten föranmälan.nu för att hantera för- och färdiganmälningar till elnätsägare. Tjänsten är gratis för installatörer och är baserad

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Gäller från jan 2015 Innehåll Nu förenklar vi för dig som förening i Nyköping... 3 Kontaktpersoner Nyköpings

Läs mer

Använd Nokia N9. Utgåva 1

Använd Nokia N9. Utgåva 1 Använd Nokia N9 Utgåva 1 2 Nokia Musik Nokia Musik Om Nokia Musik Med Nokia Musik kan du köpa och hämta låtar till din telefon och din dator. Bläddra i Nokia Musik och upptäck ny musik och hitta gamla

Läs mer

Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10

Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 Juridiska meddelanden Juridiska meddelanden Juridiska meddelanden finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii Innehåll Kapitel 1: Komma igång med

Läs mer

Kommer det inget mail? Kontrollera i så fall att du matat in rätt mailadress och att mailet inte fastnat i ditt skräppostfilter.

Kommer det inget mail? Kontrollera i så fall att du matat in rätt mailadress och att mailet inte fastnat i ditt skräppostfilter. På de följande sidorna beskrivs hur du som installatör kan använda tjänsten föranmälan.nu för att hantera för- och färdiganmälningar till elnätsägare. Tjänsten är gratis för installatörer och är baserad

Läs mer

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet // Kom igång med Mamut One Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet Välkommen till Mamut One! Mamut One är en serie affärslösningar som hjälper dig att hantera arbetsuppgifterna

Läs mer

Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok

Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok Läs igenom innan du fortsätter Säkerhetsföreskrifter Läs noggrant igenom säkerhetsföreskrifterna för att garantera rätt användning av din mobiltelefon. Även om den

Läs mer

Introduktion... 3 Nya funktioner i 3.1... 3

Introduktion... 3 Nya funktioner i 3.1... 3 Nyheter i 3.1 1 Introduktion... 3 Nya funktioner i 3.1... 3 Lektionsplanerare...3 it s learning mobile...5 Inloggning...5 Användargränssnitt...6 eportfolio...6 Blogg...8 Inställningar och behörigheter...9

Läs mer

Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness

Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness www.pwc.se/mybusiness Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness MyBusiness version: 2.5 2014-12-22 Förenkla din arbetsdag med MyBusiness Tillgängligt från

Läs mer