Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Tid: Tisdagen den 20 Maj 2014, kl 14:00-18:00 Plats: Sunnerö, barn- och ungdomskontoret Majoriteten och oppositionen kallar till gruppmöten i sina respektive grupper efter föredragningarna. För oppositionens del är lokal Bokö på barn- och ungdomskontoret bokat mellan kl Information och överläggningar Sekreterare Förvaltningschef Förvaltningens samverkansgrupp Optimal bemanning information om nuläge från förvaltningen Övrigt Ajournering av mötet för gruppvisa överläggningar Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Budgetuppföljningar Tertialrapport per april Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 2. Uppdrag: kartläggning av orsaken till standardkostnadsökningar inom förskolan samt åtgärder Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 3. Tilläggsanslag Kommunfullmäktige Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 4. Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2014 Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 5. Utredning: Studie- och yrkesvägledning Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 6. Arbetsmiljö - konsekvens- och riskanalyser vårterminen 2014 Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet 7. SCB-statistik över personaltätheten inom BOU, våren 2014 Personalföreträdare har närvarorätt på nämndmötet Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

2 Kallelse/Underrättelse 8. Val av kontaktpolitiker kompletteringsval 9. Anmälningar om kränkande behandlingar läsåret Delegationsbeslut 2014 Lina Svensson (M) Ordförande Britta Ryding Sekreterare Tel: E-post: Britta.Ryding@alingsas.se Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

3 Ärende 1 Budgetuppföljningar Tertialrapport per april

4 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Henrik Norén Direktnr: Beteckning: BUN Budgetuppföljningar 2014 Ärendebeskrivning Detta ärende behandlar ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter årets första tertial; den så kallade våruppföljningen. Ärendet inkluderar även en avstämning inför den kommande flerårsstrategin för åren Förvaltningens yttrande Verksamhet Verksamheten har bedrivits enligt plan och alla planerade aktiviteter för perioden har genomförts under årets första fyra månader. Därtill har nya uppdrag tillkommit. Verksamhet har startats i Höglunda för att erbjuda förskole- och skolverksamhet till de barn som där är placerade vid Migrationsverkets flyktingboende. Kommunstyrelsen har tilldelat barn- och ungdomsnämnden uppdraget att skapa en handlingsplan för att för högre resultat i grundskolan. Det kan i detta sammanhang nämnas att SKL har presenterat sina öppna jämförelser för år 2013, där kommunerna rankas efter elevernas resultat. Alingsås kommun placeras på plats nummer 37.. Arbetet med att nå kommunens mål fortsätter och arbetet med åtagandena redovisas kort, samt hur arbetet fortskrider med de i Flerårsstrategi fastställda uppdrag. Ekonomi våruppföljning Årsprognosen för det ekonomiska resultatet år 2014 per april månad är minus 0,9 mnkr, vilket motsvarar budgeterat resultat. Det budgeterade resultatet är minus 0,9 mnkr p.g.a. att barn- och ungdomsnämnden har planerat att använda eget kapital för projektet ett-till-ett, d v s en satsning på lärverktyg i skolåren 7-9. Notera att kommunfullmäktige har tilldelat barn- och ungdomsnämnden ett tilläggsanslag för att säkra grundbemanningen i kommunens landsbygdsskolor. Utan detta tilläggsanslag hade avvikelsen mot budget varit negativ. Vid förra prognosen (i mars månad) bedömdes skolenheterna generera ett nollresultat. Den bedömningen har i apriluppföljningen reviderats till ett förväntat underskott om ca 1,1 mnkr. Detta underskott motverkas dock av överkott beträffande kostnader för skolskjutsar, kapitalkostnader, och övrigt. Notera att skolenheternas förvärvade underskott har skrivits av, varför de fristående skolenheterna kommer att kompenseras per barn/elev. Denna kompensation

5 förväntas kosta 2,5 mnkr. För att finansiera detta har barn- och ungdomsnämnden erhållit 2,5 mnkr i tilläggsanslag. Förvaltningen bedömer att det finns arbete kvar att anpassa organisationen utefter ekonomiska förutsättningar. Dessutom förefaller effekterna av migrering av datorer vara oviss, frågan om re-investering kvarstår. Därtill råder det osäkerhet kring optimeringen av förskoleplatser till hösten, där enheter planeras bli lagda i vila för att hantera överkapacitet. Avstämning inför den kommande flerårsstrategin för åren Beräkningar visar att barn- och ungdomsnämnden förmodas sakna ca 11,9 mnkr år 2015, 24,2 mnkr år 2016, och 36,8 mnkr år Ständigt ökande antal barn och elever (ca 2 % per år) ligger bakom denna bedömning, liksom satsningar på löneökningar för förskollärare och lärare. Ökningen av antalet barn och elever medför att antalet pedagoger måste öka. Därtill påverkas lokalförsörjningen. Dessa aspekter ryms inte inom den schablonmässigt uppräknade budgetramen, som räknas upp med 3 % per år, vilket enbart säkerställer den befintliga organisationen utifrån befintligt barn- och elevantal. Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden godkänner uppföljningen per april månad år Barn- och ungdomsnämnden begär ramökning med 11,9 mnkr för år 2015, 24,2 mnkr år för år 2016, och 36,8 mnkr för år 2017 Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Henrik Norén Controller Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

6 Våruppföljning Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsuppföljning Verksamheten har löpt på enligt plan under årets fyra första månader och planerade aktiviteter för perioden är genomförda. Nya uppdrag har tillkomit. På Höglunda har verksamhet startat på grund av Migrationsverkets flyktingboende., där barn och elever har tagits emot i förskoleverksamhet och grundskola. Idagsläget är det ett 10-tal barn i förskoleverksamheten och ett 10-tal elever i grundskolan. SKLs öppna jämförelser 2013 har kommit, där Alingsås har en relativt god placering med plats 37. Arbete pågår med att ta fram Handlingsplan för ökat resultat i grundskolan, som är ett nytt uppdrag från kommunstyrelsen. Mål 4: Arbeta fram en framtida organisation - Organisationsuppdraget har förändrats, inga enheter ska läggas ner utan tilläggsanlag har beviljats för att stärka grundbemanningen i Magra och Ödenäs. Det förändrade organisationsuppdraget ska utifrån befintliga enheter se över den mest effektiva och lämpliga förskole- och grundskoleorganisationen. Arbetet fortsätter och ärendet kommer upp i barn- och ungdomsnämnden i höst. Det gäller att arbeta vidare både på kort och lång sikt. Mål 5: Digitala kommunikationsvägar för medborgare och personal - Arbete pågår med att utveckla kommunportal och förbättra digitala kommunikationsvägar, detta arbete kommer att pågå hela 2014 och troligtvis även 2015.

7 Mål 8: Utveckla digital kompetens barn, elever och pedagoger - Arbete pågår med att utveckla barn, elever och pedagogers kompetens. En stor utmaning har uppstått med anledning av migrering till Windows 7. Där antalet lärverktyg minskar i verksamheten pga att de inte går att migrera och att det inte finns utrymme för re-investering i samma omfattning. Migreringen har tagit mycket tid, som normalt sett skulle ha gått till att utveckla digital kompetens. Arbetet beräknas fortsätta resten av året. Mål 8 Utveckla nya former för att möta barn i behov av särskilt stöd. - En arbetsgrupp håller på att utveckla arbetsformer, tydliggöra arbetssätt och utveckla arbetet i våra särskilda undervisningsgrupper. Detta arbete löper på och fortsätter under resten av året. Mål 8: Utveckla former och arbetssätt i samverkan med andra samhällsaktörer för att verka för att fler elever ska välja en naturvetenskaplig yrkesinriktning. - Komtek har haft en Uppfinnar-mässa på Estrad för elever. Arbete pågår med att utveckla Komtek och fortsätter resten av året. Arbete med att få in andra samhällsaktörer pågår och former för detta måste utvecklas. Detta arbete fortsätter under Mål 8: Arbete med lärande för hållbar utveckling - Pilotprojektet med giftfria förskolor har genomförts. En rapport är framtagen och planering pågår för hur resterande förskolor ska inventeras. Uppföljning av Kommunstyrelsens riktade uppdrag Inför årets budget fick barn- och ungdomsnämnden flera riktade uppdrag. Barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden får i uppdrag att se över avgångsbetygen i grundskolan respektive gymnasieskolan för att kartlägga orsakerna till de stora skillnaderna och vidta åtgärder för att de ska kunna minska. Under hösten 2013 beslutade Kommunfullmäktige att Barn- och ungdomsnämnden och Utbildningsnämnden fick i uppdrag att se över avgångsbetygen i skolan respektive i gymnasieskolan för att kartlägga orsakerna till de stora skillnaderna och vidta åtgärder för att de ska kunna minska. Beslut togs om att jämföra slutbetygen för årskurs 9 år 2009 och 2010 med avgångsbetygen för gymnasiet 2012 och 2013.

8 Under 2014 påbörjades ett arbete med att ta fram elevmaterialet och analysera detta. Rapporten kommer presentera materialet som tagits fram och de slutsatser som kan dras av analysen. Tidiga preliminära slutsatser visar att vissa program och framförallt gymnasiekurser sticker ut. Arbetshypotesen var att elever som inte klarar grundskolan inte heller klarar gymnasieskolan. Detta ser vi inget som helst stöd för i analysen, de elever som saknar slutbetyg i gymnasieskolan examensåret 2012 och 2013 är inte de samma som eleverna utan gymnasiebehörighet Majoriteten av de elever som inte klarar grundskolan med gymnasiebehörighet är nyanlända med få år i svensk grundskola. Sådana förutsättningar försvårar gymnasiegången och möjligheterna att klara ett godkänt slutbetyg. Rapporten i sin helhet kommer att presenteras innan sommaren med en mer djupgående analys. Barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att kartlägga orsakerna till de kraftiga standardkostnadsökningarna inom förskolan och vidta åtgärder för att den ska kunna minskas. Kartläggningen har genomförs och ärendet bereds inför barn- och ungdomsnämndens maj sammanträde. Uppdraget kommer att vara klart i maj. Barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att införa sommarskola, i syfte att fler elever ska uppnå godkända betyg i åk 9, från och med Planering pågår på 6-9 skolorna för att genomföra sommarskola Uppdraget kommer att vara genomfört under året.

9 Ekonomi Drift Belopp i tkr Budget 2014 Prognos Avvikelse prognos/budget 2014 Verksamhetens intäkter Personalkostnader Lokalhyror Köp av tjänster Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Årsprognosen för det ekonomiska resultatet år 2014 per april månad är -0,9 mnkr, vilket motsvarar budgeterat resultat. Det budgeterade resultatet är - 0,9 mnkr på grund av att barn- och ungdomsnämnden har planerat att använda eget kapital för projektet ett-till-ett, d v s en satsning på lärverktyg i skolåren 7-9. Prognosen ser något bättre ut, jämfört med föregående prognoser, beroende på det tilläggsanslag som barn- och ungdomsnämnden tilldelats för att säkra grundbemanning i kommunens landsbygdsskolor. Skolenheterna bedöms sammantaget generera ett underskott om 1,1 mnkr. Detta underskott motverkas dock av att övriga kostnader bedöms understiga budgeterade kostnader. Exempelvis kostnaderna för skolskjutsar bedöms kosta ca 0,5 mnkr mindre än budgeterat, och kapitalkostnaderna bedöms kosta ca 0,3 mnkr mindre än budgeterat. Notera att skolenheternas förvärvade underskott har skrivits av, varför de fristående skolenheterna kommer att kompenseras per barn/elev. Denna kompensation förväntas kosta 2,5 mnkr. För att finansiera detta har barn- och ungdomsnämnden erhållit 2,5 mnkr i tilläggsanslag.

10 Verksamhetsförändringar och osäkerhetsområden för BUN under Förvaltningen bedömer att det finns arbete kvar att anpassa organisationen utefter ekonomiska förutsättningar, i och med att skolornas elevunderlag förändras mellan läsåren och att det finns skolenheter som upplever svårigheter med sådan anpassning. - Effekterna av migrering till Windows 7 är oviss, och frågan om re-investering kvarstår. - Osäkerhet finns kring optimering av förskoleplatser till hösten, där enheter läggs vilande för att på så sätt hantera överkapacitet. Arbete pågår med att lägga enheter vilande. Investeringar Investeringarna ska följas upp enligt EIRA-modellen enligt KF Belopp i tkr Budget 2014 Prognos Avvikelse prognos/budget 2014 Expansionsinvesteringar 0 Imageinvesteringar 0 Reinvesteringar Anpassningsinvesteringar 0 Summa investeringar Investeringskostnaderna bedöms hålla sig inom den budgeterade ramen

11 Avstämning drift inför kommande flerårsstrategi Belopp i tkr Beslutad ram 2015 Prognos ram 2015 Avvikelse Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Belopp i tkr Beslutad ram 2016 Prognos ram 2016 Avvikelse Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat

12 Belopp i tkr Uppräknad plan 2017 Prognos plan 2017 Avvikelse Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat

13 Volymförändringar åren Antalet barn i förskola och antalet elever i grundskola och i fritidshem bedöms fortsätta att öka. Det är framförallt antalet elever i grundskolan som förväntas öka mest. I förskolan fortsätter trenden att antalet 1-åringar i verksamheten förväntas att öka. Tabell 1 BARNOMSORG; antal barn Kommunal regi År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 Förskola 1-5 år Fritidshem åk F Fritidshem åk Ped omsorg 1-5 år Ped omsorg åk F Summa Fristående regi Förskola 1-5 år Fritidshem åk F Fritidshem åk Ped omsorg 1-5 år Ped omsorg åk F Summa Kommunal och fristående regi Förskola 1-5 år Fritidshem åk F Fritidshem åk Ped omsorg 1-5 år Ped omsorg åk F Summa Förändring; % 0,6% 1,4% 1,5%

14 Tabell 2 GRUNDSKOLA; antal elever Kommunal regi År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 F-klass Åk Åk Summa Fristående regi F-klass Åk Åk Summa Kommunal och fristående regi F-klass Åk Åk Summa Förändring; % 3,3% 2,4% 2,4% Tabell 3 BARNOMSORG OCH GRUNDSKOLA; antal barn och elever Verksamhet År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 Barnomsorg Grundskola Summa Förändring; % 2,0% 1,9% 2,0% Tabellerna (1-3) ovan åskådliggör att antalet barn i barnomsorgen och antalet elever i grundskolan sammantaget förväntas öka mellan åren med ungefär 2 % per år. Den genomsnittliga ökningen under perioden är 2,7 % i grundskolan och 1,2 % i barnomsorgen. Notera att budgetramarna räknas upp med 3 % per år, medan den förväntade löneökningen (för lärare) med helårseffekt ligger strax under denna nivå åren , och över denna nivå år Det innebär att i princip hela budgetramen är intecknad för

15 att finansiera löneökningarna för den befintliga organisationen. Därför räcker budgetramen inte till för att kompensera för att barn- och ungdomsnämndens organisation expanderar till följd av det ökande barn- och elevantalet. Pris- och löneförändringar Tabell 4 Löne- och prisförändringar År 2015 År 2016 År 2017 Löner 2,3% 2,6% 2,8% Löner; lärare 2,7% 2,9% 3,2% Hyror 1,0% 1,0% 1,0% Övriga kostnader och intäkter 2,2% 2,5% 2,7% Barn- och elevpeng 2,6% 2,9% 3,1% Vissa köp av tjänster 3,0% 3,0% 3,0% Sveriges kommuner och landsting (SKL) bedömer att timlöneökningen på årsbasis kommer att öka med 3,1 % år 2015, 3,4 % år 2016, och 3,7 % år Löneutvecklingen för lärarlönerna förväntas öka med yttermera 0,5 %. Helårseffekten av dessa löneökningar (då avtalet gäller fr.o.m. 1: a april uppräknas lönerna bara för 9/12-delar av året) kan ses i tabellen ovan. Hyrorna uppräknas med 1 % per år. Övriga kostnader (förutom löner och lokaler) och intäkter uppräknas i enlighet med SKL: s cirkulär 14:6 Budgetförutsättningar för åren (Dnr. 14/0912). Vissa tjänster, t ex vissa interkommunala ersättningar, har dock räknats upp med 3 %, vilket framgår av tabell 4. Barn- och elevpengen uppräknas med en viktad uppräkningsfaktor som framräknas enligt en konstruktion där andelen löner (84 %) respektive andelen övriga kostnader (16 %) uppräknas med faktorn för löner respektive faktorn för övriga kostnader och intäkter. Förändrade lag- och myndighetskrav åren Politiska reformer; beslutade och kommande De senaste åren har medfört omfattande reformer för det svenska skolväsendet. Regeringens vårproposition år 2014 (2013/14:100) sammanfattad av SKL (se cirkulär 14:15 (Dnr. 14/2373) indikerar att fler reformer torde kunna förväntas. Statens krav på kommunerna kan därmed komma att utökas ytterligare.

16 Regeringen aviserar att satsningar skall göras för att minska barngruppernas storlekar i såväl förskolan som i grundskolans tidigare årskurser. Vidare meddelar regeringen att den vill införa en tioårig grundskola (med skolstart när barnet nått 6 års ålder), samt förlängd skolplikt med ett år. Därtill vill regeringen utöka undervisningstiden i ämnet matematik. En utredning skall dessutom tillsättas, som skall klargöra huruvida kommunerna skall bli skyldiga att erbjuda och anordna läxhjälp och sommarskola. Av dessa aviserade statsbidrag för reformerna inom förskola och grundskola torde Alingsås kommun erhålla ca 9,6 mnkr för dessa satsningar. Eventuella effekter av dessa reformer är inte beaktade i budgettablån (tabell 5) eller i det övriga innehållet i den här rapporten. Förändrad rättspraxis Högsta förvaltningsdomstolen ämnar pröva vilken skyldighet kommuner har att anordna skolskjuts vid växelvis boende utanför kommunen. Domstolens dom kan komma att medföra utökad skyldighet för kommunen att anordna skolskjutsar för elever som bor växelvis utanför kommunen. Eventuella effekter av Högsta förvaltningsdomstolens kommande dom är inte beaktad i budgettablån (tabell 5) eller i det övriga innehållet i den här rapporten. Ekonomisk översikt verksamhetsåren Tabell 5 Ekonomisk översikt (tkr) År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat

17 Tabellen med den ekonomiska översikten för åren (se tabell 5) visar att barnoch ungdomsnämnden inte förväntas kunna bedriva sina verksamheter inom nuvarande organisation och med bibehållen personaltäthet, för de beslutade budgetramarna, vilket till största del beror på ofinansierade volymökningar och därtill kopplad organisationsexpansion. De ackumulerade underskotten uppgår till 11,9 mnkr år 2015; 24,2 mnkr år 2016; och 36,8 mnkr år Barn- och ungdomsnämnden bedömer att dess kommunbidrag skulle behöva uppräknas med ca 1,7 % årligen utöver de 3 % som detsamma är uppräknat med för att kunna expandera organisationen i förhållande till det ökande behovet och samtidigt kunna hålla budgeten i balans. En sådan expansion ställer krav på både utökade personalresurser, i form av pedagoger, elevhälsa, chefer, och administrativ personal. Därtill medför ett utökat barn- och elevunderlag att kostnaderna för lärverktyg också måste utökas. Bland annat måste barnoch ungdomsnämnden genomföra stora IT-satsningar de kommande åren för att till viss del kunna re-investera lärverktyg som utfasats på grund av migrering till windows 7. Om re-investeringen inte ska göras i driften behöver investeringsbudgeten utökas, och motsvarande kapitalkostnad är då lägre och ingår inte i beräkningarna. Dessutom måste lokaliseringen ses över och hanteras med anledning av det expanderande barn- och elevunderlaget. Bland annat genom ny- och ombyggnationer. Därmed förväntas lokalkostnaderna öka utöver ordinarie uppräkning. Lokalkostnaderna har uppräknats med 1,0 % årligen åren Förutom detta tillkommer lokalkostnader för ny- och ombyggnationer av fyra förskolor och en skola under åren , som inte är kompenserade i budgetramarna. Notera att dessa kostnader är medräknade i den ekonomiska översikten i tabell 5. Ökade standardkostnader för förskolan utreds separat i ett eget ärende och redovisas till barn- och ungdomsnämnden vid sammanträde i maj månad. Ifall barn- och ungdomsnämnden inte får utökad budgetram blir konsekvensen därmed i första hand att personaltätheten måste minskas, vilket leder till större barn- och elevgrupper. Barn- och ungdomsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att fortsätta med organisationsutredningen, dvs att se över stadieindelning och förtäta förskolor utan att lägga ner någon enhet. Detta ger inte samma organisatoriska och ekonomiska effektivitet som det ursprungliga organisationsuppdraget. Effekterna av detta uppdrag går inte att utläsa i dagsläget.

18 Tabell 6 Ekonomisk översikt; Kostenheten (tkr) År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Årets resultat Tabell 6 presenterar de ekonomiska förutsättningarna för Kostenheten, som organisatoriskt sett tillhör Barn- och ungdomsnämnden. En osäkerhetsfaktor beträffande det ekonomiska läget för denna enhet är förestående upphandling inför år Ekonomisk översikt; underskottens struktur Tabell 7 Kategori År 2015 År 2016 År 2017 Volym Lokaler Övrigt* Skolskjutsar SUMMA *Varav IT-satsning Tabell 7 visar de beräknade underskottens struktur för åren , vid en jämförelse mellan uppräkning enligt budgetramförutsättningarna (d v s 3 %) och de faktiska uppräkningar som har gjorts. Enligt politiska beslut ska inga skolenheter avvecklas, detta medför att det alternativ som finns för att nå en budget i balans är att justera dvs sänka barn- och elevpeng. En sänkning av barn- och elevpengen slår därför framförallt mot personalkostnaderna, med försämrad personaltäthet som följd. I beräkningarna slår besparingen lika hårt mot alla skolans verksamhetsformer. Politiska beslut skulle naturligtvis kunna vara annorlunda utformade. Vid en justering av den rörliga pengen 2015 motsvarar den en sänkning med (-) 0,32% jämfört med 2014 års nivå. För år 2015 motsvarar underskottet en minskad personalstyrka med ca 24 åa. För år 2016 motsvarar underskottet en minskad personalstyrka med totalt 48 åa, dvs ytterligare 24 åa. För år 2017 motsvarar underskottet en minskad personalstyrka med totalt ca 74 åa jämfört med 2014, dvs ytterligare 26 jämfört med år 2016.

19 Trots det att antalet barn i verksamheten ökar med totalt ca 2% med ca 176 fler barn och elever i verksamheten år 2015, ytterligare ca 1,9% dvs 172 barn och elever år 2016, samt en ökning år 2017 på ytterligare ca 1,9%, dvs 173 barn och elever. Totalt under åren ökar antalet barn och elever med ca 6% dvs 521 barn- och elever. Förväntat resultat och konsekvensbeskrivning Innevarande år, 2014 Barn- och ungdomsnämndens ekonomiska resultat samt nämndens planerade verksamhetsförändringar under 2014 fortgår enligt plan. Arbetet med att driva verksamheten inom budgetram fortskrider i och med att verksamheten till största del bedrivs med en rörlig omsorgs- och elevpeng. Enheterna måste alltid anpassa sin organisation utifrån aktuellt barn- och elevantal i verksamheten. De enheter som bedöms generera underskott kommer fortsätta arbeta för att anpassa sina organisationer till höstterminen Antalet enheter som i dagsläget bedömer att generera ett underskott har minskat jämfört med föregående år och de bedömda underskottens storlek är väsentligt lägre. Personalplanering beräknas vara färdig inom kort. Flera åtaganden kommer att fortsätta under flera år framöver, tex organisationsuppdrag, utveckla digital kompetens, digitala kommunikationsvägar, möta barn i behov av särskilt stöd, arbeta mot ökat resultat i grundskolan, mottagande av nyanlända elever, utbyggnad av förskola. Under 2014 genoförs en pilotstudie av införandet av TimeCare Pool och Time Care bemanning. Pilotstudien kommer troligen att förlängas året ut och senarelägger införandet inom hela förvaltningen. Inför kommande flerårsstrategi Arbetet med att skapa en väl presterande organisation inom ramen för den tilldelade budgeten för åren fortsätter. Effekterna av den organisationsutredning som pågår är ovissa i dagsläget. Den stora barn- och elevutvecklingen är den stora utmaningen att hantera inom befintlig ram, där personaltätheten kommer att behöva minskas under perioden. Alternativt att stora förändringar genomförs i befintlig organisation, där utmaningen är att göra färre enheter trots ett ökat barn- och elevunderlag.

20 Ärende 2 Uppdrag: kartläggning av orsaken till standardkostnadsökningar inom förskolan samt åtgärder

21 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Cecilia Knutsson Direktnr: Beteckning: BUN Uppdrag: kartläggning av orsaken till standardkostnadsökningar inom förskolan samt åtgärder Ärendebeskrivning Barn- och ungdomsnämnden fick ett riktat uppdrag i Flerårsstrategi , av Kommunfullmäktige att kartlägga orsakerna till den kraftiga standardkostnadsökningen inom förskolan och vidta åtgärder för att den ska kunna minskas. Förvaltningens yttrande Förvaltningen har kartlagt ökningen av standardkostnaderna i förskolan och kommit fram till att ökningen främst beror på ökade lokalkostnader och engångskostnader för flyttning och avyttring av paviljonger. Ökningen beror även på att andelen placerade barn av totala andelen barn i åldersgruppen ökat, samt att antalet 1-åringar i verksamheten har ökat. (se bilaga). Det har skett en stor utbyggnad inom förskolan de senaste åren för att möta det ökade barnantalet och behovet av platser. Det har även skett en förflyttning från paviljonger till permanenta lokaler, samt flytt av paviljonger vilket medfört stora avyttrings- och uppställningskostnader som påverkat och ökat standardkostnaderna. Lokalkostnaderna kommer att fortsätta att öka då det fortfarande finns några förskolor med tillfälliga bygglov som behöver ersättas med permanenta lösningar och några permanenta lokaler som är gamla och nedslitna och behöver ersättas för att få en bra miljö. Det ökade lokalbehovet för skolan framöver gör att flera förskoleavdelningar behöver flyttas från skollokaler och därför behöver nya förskolor byggas i vissa områden. Det gäller att hitta en långsiktig strategi för att kunna möta det barnomsorgsbehov som finns i kommunens olika delar. Detta arbetar förvaltningen med tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen, kommunledningskontorets fastighetscontroller och FABs. Detta är en stor utmaning i utbyggnad av Stadsskogen, samt en lika stor utmaning i att möta den ökade volymen av barn- och elever i förskolor och skolor som kommer de kommande åren.

22 Uppdraget att kartlägga ökningen av standardkostander har genomförts och det förslag som finns är att den framtida utbyggnaden av förskolan organisationen se över för att få en större personal- och lokaleffektivitet. Förvaltningen har fått i uppdrag att fortsätta att förtäta förskolorna och avveckla de små förskolorna genom att nya enheter byggs med 4-6 avdelningar. Små förskolor kommer även att kunna användas som dragspel höst och vår genom att stängas på höstterminen för att kunna finnas för att full behovstäckning ska kunna tillgodoses under vårterminen. Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden översänder utfört uppdrag att kartlägga orsaken till standardkostnadsökningar inom förskolan till kommunstyrelsen. Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Emma Brask Thor Ekonom Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

23 Standardkostnader i förskolan Barn- och ungdomsnämnden har genom ett KF riktat uppdrag i flerårsstrategin fått i uppdrag att kartlägga orsakerna till den kraftiga standardkostnadsökningen inom förskolan och vidta åtgärder för att den skall kunna minska. Barn- och ungdomsförvaltningen har kartlagt ökningen av standardkostnaderna i förskolan. Ökningen beror främst på ökade lokalkostnader och kostnader för flyttning och avyttring av paviljonger. År Kostnad per inskrivet barn Ökning per år/ per barn Procentuell ökning per år % % % Det har skett en stor utbyggnad inom förskolan de senaste åren för att möta det ökade barnantalet och behovet av platser. Fler förskolor har byggts och förskolor har byggts in i skolorna. Lokalkostnader per barn i förskolan I 2013 års lokalkostnad för förskolan ingår helårseffekt för VB förskola och Statsskogens förskola och även halvårseffekt för Älvdansen. Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

24 Förvaltningen ser även en ökning av 1-åringar i förskolan då fler föräldrar väljer att barnomsorgsplacera sina barn tidigare vilket leder till ett ökat behov av platser och högre kostnader var 31 % av alla 1-åringarna i kommunen inskrivna i förskolan. Denna siffra var % och i år, 2014, beräknas den bli 35% om alla som står i kö tackar ja till sin plats. Omsorgspengen för barn i åldrarna 1-3 år är i snitt kr högre än för 4-5 åringar. Den totala pengen för barn 1-3 år som är inskrivna i förskolan 1-35 tim. i veckan utgör idag 11,5 % av den totalt budgeterade omsorgspengen menas barn 4-5 år som är inskrivna 1-35 tim. utgör 9,67% av den totalt budgeterade omsorgspengen. Med en högre andel små barn i verksamheten ökar standardkostnaden. År Andel (%) barn av samtliga barn i åldern 1-5 år Samtliga Kommuner i Sverige Det finns idag 36 förskolor (107 avdelningar), varav 8 stycken avdelningar finns i paviljonger med tillfälliga bygglov. Antal avdelningar Antal förskolor Totalt antal förskolor Att ha mindre förskolor med få avdelningar fördyrar då möjligheterna för samordning minskar och även kost och lokalvård blir dyrare. Det har även skett en förflyttning från paviljonger till permanenta lokaler samt flytt av paviljonger vilket medfört stora kostnader för avyttring och uppställning. Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

25 År 2012 var kostnaden för avyttring och flyttning ca 6 miljoner kronor var kostnaden ca 1 miljoner kronor. Det är främst dessa kostnader som påverkat ökningen av standardkostnaden Utan dessa kostnader hade kostnaden per inskrivet barn 2012 varit kr istället för kr. År 2013 var lokalkostnaderna höga då det var första året som helårseffekten av hyran för Västra Bodarne förskola och Stadsskogens förskola visade sig. Även en halvårseffekt av hyran för Älvdansen finns med i denna kostnad. Det är främst dessa kostnader som gjort att standardkostnaden inom förskolan fortsatt att vara hög under År Avyttring/ Total kostnad Lokalkostnad Förflyttning Lokalkostnad av total kostnad Lokalkostnad inkl avyttring/ förflyttning av total kostnad Personal kostnad av total kostnad Personalkostnad % 12% % % 12% % % 12% % % 15% % % 15% % Tillgången på barnomsorgsplatser har stabiliteratas och alla barn kan nu erbjudas en förskoleplats inom fyra månader oftast i det område som önskas. Detta minskar behovet av omplaceringar och ger bättre stabilitet i barngrupperna.. Åtgärder Lokalkostnaderna kommer att fortsätta att öka pga. fortsatt utbyggnation. I centrum behövs en fortsatt utbyggnad för att möta en ökande befolkning. Det finns fortfarande några förskolor med tillfälliga bygglov som behöver ersättas med permanenta lösningar och några permanenta lokaler som är gamla och nedslitna och behöver ersättas för att få en bra miljö. Det ökade lokalbehovet för skolan framöver gör att flera förskoleavdelningar behöver flyttas från skollokaler och därför behöver nya förskolor byggas i vissa områden. För att få större personal- och lokaleffektivitet kommer organisationen att ses över och förvaltningen kommer att fortsätta att förtäta förskolorna och avveckla de små förskolorna genom att nya enheter byggs med 4-6 avdelningar. Små förskolor kommer även att kunna användas som dragspel höst och vår genom att stängas på höstterminen för att kunna finnas för att full behovstäckning ska kunna tillgodoses under vårterminen. Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

26 Ärende 3 Tilläggsanslag Kommunfullmäktige

27 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Henrik Norén Direktnr: Beteckning: BUN Särskilda åtgärder för landsbygden och ökad kvalité inom grundskolan Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har beslutat att tilldela barn- och ungdomsnämnden tilläggsanslag på 1,25 mnkr för att kunna säkra grundbemanningen på landsbygdsskolorna i Magra och Ödenäs, samt 2,5 mnkr för att kompensera fristående verksamheter per barn/elev i samma omfattning som kommunens egna barn/elever på grund av de kommunala verksamheternas underskott år Då de kommunala verksamheternas underskott avskrivs måste de fristående verksamheterna kompenseras i motsvarande omfattning. Förvaltningens yttrande Landsbygdsskolorna Ödenäs och Magra De tilldelade 1,25 mnkr fördelas lika mellan landsbygdsskolorna i Magra och Ödenäs, d v s 0,625 mnkr per skola, som motsvarar 1 årsarbetare per skola per årsbasis. Detta tilläggsanslag är ramhöjande från och med år 2015 t och gäller till och med år Kompensation till fristående verksamheter för underskott 2013 Teamens ekonomiska underskott från år 2013 ser olika ut mellan verksamheterna. Uträkningen är gjord utifrån varje verksamhets underskott och antal barn/elever i snitt under år Beloppen i tabellen nedan skiljer sig åt mellan verksamheterna på grund av antalet barn/elever i kommunal verksamhet i förhållande till underskott per verksamhet. Underskottet per barn/elev varierar därför per verksamhet. Enligt skollagen ska lika villkor gälla för fristående verksamheter. Det underskott varje barn/elev i kommunal verksamhet har genererat kommer fristående verksamheter att få utbetalt i efterhand. Fristående verksamheter har även rätt att få beloppet inkluderat med administrationspålägg (3%) och momsbidrag (6%). Nedan finns beloppen fristående verksamheter kommer att få utbetalt i efterhand, per barn/elev inklusive administration och moms. Se tabellen. Detta tilläggsanslag är inte ramhöjande, utan tilldelas barn- och ungdomsnämnden enbart för år Tabell Förskoleklass Skola 1-5 Skola kr per elev och år kr per elev och år kr per elev och år

28 Förskola Fritidshem Pedagogisk omsorg kr per barn och år 577 kr per barn och år kr per barn och år Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av tilläggsanslag till landsbygdsskolorna i Magra och Ödenäs. Barn- och ungdomsnämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av kompensation till fristående verksamheter. Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Henrik Norén Controller Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

29 Ärende 4 Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2014

30 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Kristina Mellberg Direktnr: Beteckning: BUN Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2014 Ärendebeskrivning Rapport per april är upprättad. Förvaltningens yttrande Månadsrapporten följer förväntad trend. I dagsläget visar rapporten att behovstäckning finns i förskolan och att 4-månaders garantitid upprätthålls. Se bilaga. Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn-och ungdomsnämnden lägger informationen till handlingarna. Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Kristina Mellberg Barnomsorgssamordnare Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

31 Månadsrapport maj 2014 Dnr BOU Antal inskrivna barn i kommunal verksamhet ( (1-3 år) (4-6 år) 7 år) (8-10 år) (11-13 år) Summa Förskola Fritidshem Pedagogisk omsorg Summa Varav från annan kommun Antal preliminärt inskrivna barn i kommunala verksamheter (1-3 år) (4-5 år) ( 7 år) (8-10 år) (11-13 år) Summa Förskola Fritidshem 0 Pedagogisk omsorg 0 Summa Antal inskrivna barn i enskild regi under : april (1-3 år) (4-5 år) ( 7 år) (8-10 år) (11-13 år) Summa Förskola Fritidshem Pedagogisk omsorg Summa Antal inskrivna barn i annan kommun, boende i Alingsås, april (1-3 år) (4-5 år) ( 7 år) (8-10 år) (11-13 år) Summa Förskola Fritidshem Pedagogisk omsorg Summa Antal barn i kö, som önskar plats inom 4 månader tom (1-3 år) (4-5 år) ( 7 år) (8-10 år) (11-13 år) Summa Centralorten Långared 0 0 Bjärke 0 0 V- B 0 0 Hemsjö/Ingared/Ödenäs 4 4 Summa Lediga förskoleplatser Centralorten 25 1 avd. på Älvdansen som ej startat ännu. Långared 0 Bjärke 0 V-B 0 Hemsjö/Ingared/Ödenäs 8 Vårdnadsbidrag under april månad: 60 barn Summa 33

32 Ärende 5 Utredning: Studie- och yrkesvägledning

33 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Cecilia Knutsson Direktnr: Beteckning: BUN Utredning: Studie- och yrkesvägledning Ärendebeskrivning Bakgrund Utbildningsförvaltningen har i uppdrag av BUN och UN utfört en uppföljning av nuvarande organisation för studie- och yrkesvägledning i Alingsås kommun. (se bilaga). Förvaltningens yttrande Två olika alternativ för hur studie- och yrkesvägledningen presenteras i uppföljningen. Den ena utgår från dagens organisation med en gemensam vägledningsenhet och det andra utifrån en delad organisatorisk tillhörighet på respektive förvaltning. Oavsett organisationstillhörighet skall vägledarnas uppdrag och arbetssätt utgå ifrån Skolverkets allmänna råd för studie- och yrkesvägledning (2013) som är publicerade i Statens skolverks författarsamling SKOLFS 2013:180. En uppdelad vägledningsfunktion på de båda berörda förvaltningarna kan ge grundskolan möjlighet att, i större utsträckning än nu, ta ett samlat ansvar för grundskoleelevers studie- och yrkesvägledning. Rektorerna ges då förutsättningar för att se till att studie- och yrkesorienteringen blir ett uppdrag för hela skolan samt tydliggöra hur ansvaret är fördelat. Utbildningsförvaltningen kan fortsätta att organisera sin studie- och yrkesvägledning flexibelt mellan gymnasiet och Vuxnas lärande, något som är en stor fördel för de ungdomar och vuxna som ska ta del av vägledningen. Förslag 1 Uppdelad vägledningsfunktion på de båda berörda förvaltningarna. Ansvaret för två studie- och yrkesvägledare förs över till Barn- och ungdomsförvaltningen från och med höstterminen Ramöverföring sker från och med Förslag 2 Fortsatt samlad vägledningsenhet i ett Vägledningscentrum organiserat under Utbildningsnämnden.

34 Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt förslag 1, dvs en uppdelad vägledningsfunktion där barn- och ungdomsnämnden återtar ansvar för två studieoch yrkesvägledare. Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

35 Utbildningsförvaltningen Datum: Utbildningsförvaltningen Handläggare: Åsa Holmstrand Direktnr: Beteckning: UN Framtida organisation för studie- och yrkesvägledning 1. Bakgrund Utbildningsförvaltningen har genomfört en utredning om framtida organisation för studie- och yrkesvägledning för skolväsendet i Alingsås enligt uppdrag från Barnoch utbildningsnämnden respektive Utbildningsnämnden. Bakgrunden till uppdraget är att det finns en önskan från Barn- och ungdomsförvaltningen att organisationen bör vara delad mellan de två förvaltningarna. Grunden för nuvarande organisation är beslut som fattades 2009 om att bilda en samlad vägledningsenhet. En samlad SYV-organisation har funnits i kommunen sedan 1998, men vägledarna var då placerade på grundskolorna och gymnasiet, med gymnasiechef som personalansvarig. Det fanns därutöver en vägledare på Vuxnas lärande med vuxenutbildningschef som personalansvarig. Tjänstefördelningen och ansvarsområden var detsamma som nu, dvs. två vägledartjänster på gymnasiet, två riktade till grundskolan och en i vuxenutbildningen. Uppdraget för den nya vägledningsenheten, Vägledningscentrum, var att stärka den oberoende vägledningens neutralitet genom att samtliga funktioner för vägledning placerades under ett verksamhetsansvar vilket inte representerade någon specifik skola. Förevarande utredning har främst utgått ifrån för- och nackdelar med nuvarande organisation alternativt en mellan förvaltningarna delad organisation och ansvar för studie- och yrkesvägledare. Samtal har förts med rektorer på BoU samt UTB, studievägledarna samt ansvarig för Vägledningscentrum. Utgångspunkt när det gäller uppdraget är Skolverkets allmänna råd om studie- och yrkesorientering. Bestämmelser om studie- och yrkesorientering finns i skollag, läroplaner och förordningar. Skolverkets Allmänna råd om arbete med studie- och yrkesvägledning behandlar hur studie- och yrkesvägledningen är kopplad till andra områden som rör de olika skolformerna. Ett viktigt budskap i dessa allmänna råd är att undervisning, information och vägledningssamtal tillsammans utgör den studieoch yrkesvägledning som ska stödja elevens val av studier och yrken. Rektor bör ge riktlinjer och förutsättningar för att studie- och yrkesorienteringen blir ett uppdrag för hela skolan samt tydliggöra hur ansvaret är fördelat. Såväl kommunen som skolans ledning har en skyldighet att se till att verksamheten bedrivs på ett tillfredsställande sätt. Studie- och yrkesvägledningen är hela skolans ansvar och inte enbart den enskilda studie- och yrkesvägledarens. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan Alingsås Telefon: Fax: E-post: kultur.fritid@alingsas.se Webbplats:

36 2. Organisation i dag Studie- och yrkesvägledningen är sedan 2010 organiserad i en samlad vägledningsenhet; Vägledningscentrum, som ska utgöra en grund för oberoende studie- och yrkesvägledning i kommunen med uppdraget att säkerställa likvärdigheten i kommunens studie- och yrkesvägledning. Den centrala vägledningen har ett konsultativt förhållningssätt gentemot grundskolor och gymnasieskola. Studie- och yrkesvägledarna verkar ute på olika skolor och i Utbildningens hus. Verksamhetsansvaret ligger sedan januari 2014 under rektor för vuxenutbildningen. I dag finns fem tjänster varav två arbetar mot gymnasiet, två mot grundskolan och en mot vuxnas lärande. Uppdragivare är i dag Utbildningsförvaltningen. 3. Intervjuer Intervjuer har genomförts med samtliga studie- och yrkesvägledare samt med rektorer på grundskolan, Alströmergymnasiet, Vuxnas lärande samt de två friskolorna i Alingsås kommun. Sammanfattning av samtliga intervjuer ges nedan. Intervjuer med rektorer Vid samtalen med rektorer på BoU lyfter de svårigheten med att fullfölja sitt uppdrag och ta ansvar för studie- och yrkesvägledningen på respektive skola. De saknar gemensam övergripande planering tillsammans med vägledarna inför ett nytt läsår vilket krävs för att kunna bilda en helhet för eleven och en röd tråd mellan undervisning, information och vägledningssamtal. De lyfter också vikten av att den enskilde eleven har möjlighet att bygga en relation med studievägledaren för att få en kvalité i den vägledning som ges. Detta skulle underlättas om vägledaren är knuten närmare verksamheten på skolan. Rektorerna upplever att kontinuiteten på grundskolan har varit bristfällig på flera enheter, vilket har försvårat arbetet då de vill kunna garantera likvärdigheten mellan de olika skolorna. De förespråkar en organisation med två studievägledare som är knutna till 6-9 skolorna och där närmsta berörda rektor också är respektive vägledares närmsta chef. Rektorerna menar dock att det är viktigt att vägledare fortsätter med en gemensam arena för utbyte och lärande av olika slag. Rektorerna på UTB ser fördelar med att studievägledarna blir mer knutna till och specialiserar sig på olika program och närmare elevhälsan. Emellertid ser de inga hinder i att Studie- och yrkesvägledningen är organiserad i ett Vägledningscentrum så länge de hittar former för att arbeta mer med kopplingen till verksamheten. En viktig uppgift för vägledarna är att vara ett kontinuerligt stöd till eleverna under hela utbildningen. Oavsett hur de är organiserade, bör det finnas en tydlighet kring 2

37 uppdraget och vägledarna bör vara mer integrerade i helheten kring eleven och även i större utsträckning vara delaktig i det kommunala informationsansvaret/uppföljningsansvaret. Det oberoende neutrala uppdraget att vägleda unga människor till deras yrkesval, är viktigt att beakta menar rektorerna på Utbildningsförvaltningen. Vidare är det av godo att det i deras yrkesroll sker ett kollegialt lärande som sig mer kommer till uttryck i en sammahållen organisation. Vittra och Montessori har sedan lång tid tillbaka avtal om att kunna nyttja studie- och yrkesvägledartjänster från kommunen. Rektorerna uppger att de är mycket nöjda med nuvarande samverkan och finner en trygghet i att samtliga elever i Alingsås skolor får samma information från studie- och yrkesvägledare. Deras önskan är att samverkan fortsätter oavsett organisationsform. När det gäller studie- och yrkesvägledning på vuxenutbildningen fungerar dagens upplägg med ett Vägledningscentrum bra. Dagens arbetsmarknad är mycket komplex och vägen till ett yrke kan se väldigt olika ut och kräver att människor har god kunskap om studier och yrkesliv. Att ha ett sammanhållet Vägledningscentrum i kommunen tror ansvarig rektor på vuxenutbildningen möjliggör att vi i Alingsås kan ha en medveten strategi från de små barnen, till våra ungdomar och möjliggör slutligen att de vuxna sedan har det enklare att ta sig fram till sitt mål. Idag vet studie- och yrkesvägledaren som arbetar med vuxenutbildning vad man i tidigare skolformer arbetar med i form av studie- och yrkesvägledning samt kan få stöttning vid behov av ytterligare vägledare vilket är en styrka. Givetvis kan detta vara möjligt även med en uppdelad organisation men sannolikt svårare att uppnå vilket då blir till en nackdel. Intervjuer med studie- och yrkesvägledare Vid samtal med studievägledarna lyfter de fram vikten av att ha en samlad vägledningsenhet. Genom ett vägledningscentrum erbjuds kvalificerad studie- och yrkesvägledning till alla invånare i Alingsås kommun, såväl inom kommunala som fristående skolor. Studie- och yrkesvägledningen ska gå som en röd tråd genom de olika årskurserna och skolformerna med en gemensam planering och metodutveckling. Genom den röda tråden blir studie- och yrkesvägledningen tydlig och bildar en helhet för eleven och inga tvivel finns utan att studie- och yrkesvägledarna arbetar med eleven genom hela skoltiden. Studievägledarna har till de enskilda skolorna lämnat ut planering för hur de har tänkt sig arbetet terminsvis, både med information/undervisningstillfällen samt med en ungefärlig tid om när vägledningssamtalen sker. Då de ej fått återkoppling från rektorer har de tolkat detta som att allt varit okej. I läroplanen för grundskolan står det bland annat att studie- och yrkesvägledaren ska vara till stöd för skolans personal i studie- och yrkesorienterade insatser. Studievägledarna ser att detta kan vara svårt att genomföra om studievägledarna på grundskolan enbart finns till för 6-9 skolorna. De bör vara en resurs för alla skolstadier. 3

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

Framtida organisation för studie- och yrkesvägledning

Framtida organisation för studie- och yrkesvägledning Utbildningsförvaltningen Datum: 2014-03-20 Utbildningsförvaltningen Handläggare: Anna Gullberg Direktnr: Beteckning: 2014.048 UN Framtida organisation för studie- och yrkesvägledning 1. Bakgrund Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 1, 2013-12-16, klockan 13:00-

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 1, 2013-12-16, klockan 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget juli /budget Verksamhetens intäkter 63,7 66,0 2,3 Personalkostnader -417,9-416,2 1,7 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av tjänster

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011

Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas årliga granskning för år 2011 Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2011-12-05 Revisorerna i Handläggare: Cecilia Knutsson Ann-Britt Johansson Direktnr: 0322-61 64 22 Beteckning: 2011.352 BUN Barn- och ungdomsnämndens svar på revisorernas

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola F-9

Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-xx-xx 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 DNR 2010/BUN 0219-10 Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 2 (11) Budgetramar 2011 Kommunfullmäktige fastställer genom politiska prioriteringar de ekonomiska ramarna för kommunens

Läs mer

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden Internbudget år 2014 Barn- och grundskolenämnden Dokumentnamn Internbudget år 2014 barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Förvaltningsekonom Fastställd/Upprättad Nämndsbeslut 2013-10-23, 181 Giltighetstid

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget s maj /budget Verksamhetens intäkter 63,7 65,2 1,5 Personalkostnader -417,9-415,7 2,1 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 7 Juni 2016, kl 14:00-17:00 Plats: Bokö, barn- och ungdomskontoret Information och överläggningar Sekreterare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Flerårsstrategi 2014-2016 1 Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsbeskrivning 2014 s. 3 1. Verksamhetsplanering analys, åtagande, risker s. 4-7 Väsentlighet- och riskanalys s. 4

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Sammanträde med Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid: onsdagen den 7 oktober 2015, kl 9.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås

Sammanträde med Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid: onsdagen den 7 oktober 2015, kl 9.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid: onsdagen den 7 oktober 2015, kl 9.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Delårsbokslut 2015

Läs mer

Strukturförändring Kungsängsskolan

Strukturförändring Kungsängsskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1(9) 2012-04-01 BUN-387/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Tid: Tisdagen den 29 September 2015, kl 14:00-18:00 Plats: Sunnerö, barn- och ungdomskontoret Rödgröna-blocket och Alliansen kallar till

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Barn- och ungdomsnämnden Datum Carina Norgren Dnr BUN15/120 Fristående skolenheter Rektor Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Grundbelopp för grundskola och förskoleklass

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Dnr BUN15/82. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2015-12-15

Dnr BUN15/82. Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2015-12-15 Dnr BUN15/82 Riktlinje för resursfördelning för Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2015-12-15 Dnr BUN15/82 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Omfattning...

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Tid: Tisdagen den 16 Juni 2015, kl 14:00-18:00 Plats: Sunnerö, barn- och ungdomskontoret Rödgröna-blocket och Alliansen kallar till gruppmöte

Läs mer

Bilaga till Dnr: BoF.2015.0841 1 (7) 2015-05-18

Bilaga till Dnr: BoF.2015.0841 1 (7) 2015-05-18 Bilaga till Dnr: BoF.2015.0841 1 (7) 2015-05-18 Barn och Utbildning Lena Planken Redovisning av Sveriges kommuner och landstings (SKL) Öppna jämförelser 2015 Syftet med SKL:s Öppna jämförelser är att ge

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Öckerö 2012-10-18 KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Beslutsorgan Tid och plats Barn- och utbildningsnämnden Onsdag 24 oktober 2012 kl 16.00 i Öckerösalen - gemensamt möte med socialnämnden

Läs mer

Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m.

Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m. 1 (7) Svar på vanliga frågor om bidragsreglerna för fristående skolor, förskolor m.m. Riksdagen beslutade i juni 2009 om förtydliganden av skollagens bestämmelser om kommunernas bidrag till fristående

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE VK300S v1.0 040416, Kallelse BoU extra nämnd 141016 bou.doc Datum 2014-10-15 1 (1) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE OBS! OBS! OBS! Ändrad tid Till: sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tid: onsdagen den

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-03-05 DNR KS 2015.133 ANDREAS FORSLUND SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER ANDREAS.FORSLUND@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Beslut Tingsryds kommun 2014-11 -07 Ynqve.Rehnstrom@tingsrvd.se Beslut efter riktad tillsyn av utbildning i Tingsryds kommun för asylsökande barn och barn som vistas i landet utan tillstånd Skolinspektionen,

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 så genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 13 Oktober 2015, kl 14:00-17:00 Plats: Bokö, barn- och ungdomskontoret Information och överläggningar Sekreterare

Läs mer

Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015

Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015 E6 BESLUTSFÖRSLAG Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015 Kommunstyrelsen föreslås besluta: Ingen ytterligare ersättning ska utgå för elev i fristående förskoleklass eller

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever

Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Fastställt av Utbildningsnämnden Riktlinjer för nyanlända och flerspråkiga elever Inom Utbildningsnämndens verksamhetsområde 2015-12-07 Ronneby Kommun Johanna Månsson Chef Start Ronneby Annika Forss Kvalitetssamordnare

Läs mer

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens 1(14) Datum Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Ledamöter Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Beslut Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

2015-08-12 Dnr: 2015/1026-GSN-044. Stefan Fredriksson - PGASF01 E-post: stefan.fredriksson@vasteras.se. Grundskolenämnden

2015-08-12 Dnr: 2015/1026-GSN-044. Stefan Fredriksson - PGASF01 E-post: stefan.fredriksson@vasteras.se. Grundskolenämnden Stefan Fredriksson - PGASF01 E-post: stefan.fredriksson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-08-12 Dnr: 2015/1026-GSN-044 Grundskolenämnden Beslut - Utvärdering och justering av ersättningsmodeller

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15)

Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15) Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15) Tid och plats Måndagen den 24 november 2008 klockan 16.50 19.10, Örelundskolan Ajournering kl. 17.20-17.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän

Läs mer

Nyckeltalsanalys Vännäs kommun

Nyckeltalsanalys Vännäs kommun Nyckeltalsanalys Vännäs kommun November 2008 Johan Skeri Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...2 1.3 Metod...3 1.4 Avgränsning...3 2 Allmän grundanalys...4 2.1 Grunddata...4

Läs mer

Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp till 16 år i Västerbottens län

Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp till 16 år i Västerbottens län Dnr: 12RV425-1 Överenskommelse på skolchefskonferensen den 22 november 2012 om reviderade riktlinjer att gälla fr.o.m 2013-01-01 Riktlinjer för beräkning av interkommunala avgifter för barn och unga upp

Läs mer

Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba. 2 Svar på motion (M) - Inrätta pris för årets pedagog/arbetslag

Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba. 2 Svar på motion (M) - Inrätta pris för årets pedagog/arbetslag KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Utbildningsnämnden 20-08-19 Tid 20-08-29, Kl 18:00 17:30 18:00 fika och gruppmöten för nämnden Plats Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba Ärenden Justering 1 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2016-01-26 1-9

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2016-01-26 1-9 Barn- ungdomsnämnden 1-9 2 Rapport om nuläge inom barnomsorg 2015... 7 Flerårsstrategi 2016-2018 Barn- ungdomsnämnden... 8 Lednings- kommunikationsplan för extraordinära händelser 2016... 11 Systematiskt

Läs mer

Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd

Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av Örnsköldsviks kommuns revisorer November 2015 Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd Örnsköldsviks kommun Innehåll 1. Inledning...1

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Begäran om medel för insatser i samband med mottagande av flyktingbarn, anhöriginvandring samt övrig invandring

Begäran om medel för insatser i samband med mottagande av flyktingbarn, anhöriginvandring samt övrig invandring TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2013-09-19 Utbildningskontoret Dnr BOU 2013-335 Klas Lind, Sofia Lagerberg, Margareta Edvardsson, Eva Holm BIN 2013-233 Dnr KS Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Begäran om

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Resursfördelning 2016

Resursfördelning 2016 1 (7) ÄRENDE 6 BILAGA 2 DNR 2015/918 BARN OCH UTBILDNING JuneAnn Wincent Förvaltningschef SKRIVELSE Resursfördelning 2016 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna

Läs mer

Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna barn

Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna barn Andel små barn 0-3 år av inskrivna barn Andel små barn 0-3 år, 56 57 55 54 55 55 55 55 55 av inskrivna barn 56 55 56 53 54 52 56 54 55 54 55 55 52 53 54 54 54 55 Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Årjängs gymnasieskola, kl 15.30-19.55 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Ulla-Britt Svensson

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ^ Skolinspektionen Huvudmannen för internationella Engelska Skolan i Nacka inf o@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Nacka donald.christian@engelska.se för grundskola efter tillsyn

Läs mer

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever

2013-09-04 Bou 231/2013. Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever 2013-09-04 Bou 231/2013 Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända och flerspråkiga barn och elever Innehållsförteckning Förord... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Styrande dokument...4 Nyanländ och

Läs mer

Programnämnd Barn och utbildning

Programnämnd Barn och utbildning Protokoll Bou 14/2011 Programnämnd Barn och utbildning Datum: 2011-11-02 Klockan: 13:15-16:15 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Thomas Esbjörnsson (S) Anders Hagsten (KD) Karolina Wallström

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2014-06-17 58-67

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2014-06-17 58-67 Barn- ungdomsnämnden 58-67 2 Budgetuppföljningar 2014...6 Regiongemensam elevenkät 2014...7 Uppdrag från kommunstyrelsen: Handlingsplan för högre resultat i skolan...10 Personaltäthet för kommunala fristående

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson 2013-10-14 1 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Carl-Augustrummet, kommunkontoret, Ödeshög Måndagen den 14 oktober 2013, klockan 09:00-11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i Värnamo kommun

Beslut. efter tillsyn i Värnamo kommun Beslut Värnamo kommun Beslut efter tillsyn i Värnamo kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00 Bildningsnämnd 2013-02-12 1 (9) Plats och tid Beslutande Tjänstgörande ers. Ersättare Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00 Birgith Olsson Johansson, ordf. (S), Mattias

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Lessebo kommun lnfo@lessebo.se efter riktad tillsyn av utbildning i Lessebo kommun för asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan tillstånd 2(12) Riktad tillsyn i Lessebos kommun Skolinspektionen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Protokoll från Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2015-06-10. Innehållsförteckning 1 (18)

Protokoll från Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2015-06-10. Innehållsförteckning 1 (18) 2015-06-10 Sida 1 (18) Protokoll från Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2015-06-10 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning ande...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Utbildningsnämnden Beslutsdatum 2012-11-21 Ansvarig sektor kultur och fritid Sektor utbildning, Gäller för Förskola,

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering

Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering 11 Österåker Sammanträdesprotokoll för Beredskapsutskottet 2015-12-22 BERU 1:4 Dnr. KS 2015/0417 Riktlinjer för flyktingverksamhet och dess finansiering Beredskapsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2011

Beslut om bidragsbelopp 2011 29 november 2010 GSN-2010/.182 1 (7) HANDLÄGGARE Susanne Ståhlberg 08-53536014 susanne.stahlberg@huddinge.se Beslut om bidragsbelopp 2011 meddelar härmed beslut om bidragsbelopp för 2011. Grundskolenämnden

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax:

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Information från Hagens förskole- och skolområde Besök av förskolechef Ulrika Ärlig och rektor Tobias Alderhammar

Ärende/Föredragande 1. Information från Hagens förskole- och skolområde Besök av förskolechef Ulrika Ärlig och rektor Tobias Alderhammar KALLELSE Datum Sida 2016-03-14 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 22 mars 2016 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Thomas Werthén Förhandling enligt

Läs mer

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (FP) Jan Klarström (SD)

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (FP) Jan Klarström (SD) Sammanträdesdatum Sida 1/10 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 2 i källaren kl 09:00-10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (FP) Jan

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Information från Bränninge förskole- och skolområde

Ärende/Föredragande 1. Information från Bränninge förskole- och skolområde KALLELSE Datum Sida 2016-02-11 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Lennart Karlsson Förhandling

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Utfallsprognos per 31 mars 2015

Utfallsprognos per 31 mars 2015 Kommunkontoret Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse -04-23 1(6) Henrik Nilsson 046 35 55 21 henrik.nilsson3@lund.se Kommunstyrelsen Utfallsprognos per 31 mars 1 Sammanfattning Årets första utfallsprognos

Läs mer

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Bildningsnämndens prioriterade frågor och utmaningar för gymnasieskolan, vuxenutbildningen

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2015-11-12 kl. 09.00-14.20 Ajournering för överläggningar i partigrupper 11.50 12.00 Beslutande Tina Kerro (FP) ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer