FÖRBUNDSINFO. Ändrade regler vad gäller utförsel av stoft eller aska från Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRBUNDSINFO. Ändrade regler vad gäller utförsel av stoft eller aska från Sverige"

Transkript

1 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 31 november 2009 Ändrade regler vad gäller utförsel av stoft eller aska från Sverige Församlingsförbundet har uppmärksammat att vissa bestämmelser beträffande utförsel av stoft och aska har ändrats i begravningsförordningen (1990:1147). Detta skedde strax efter det att Handbok för Begravningsverksamheten 2009 (Begravningshandboken) gavs ut. Dessa ändringar, som av förklarliga skäl därför inte kunde redovisas i begravningshandboken, redovisas i detta FörbundsInfo. Eftersom frågorna även är många kring införsel av stoft eller aska till Sverige, berörs även vad som gäller vid sådana tillfällen. Värt att observera är att CD-skivan som medföljer Begravningshandboken alltid innehåller senaste version av aktuell lag- och förordningstext. Bilaga: Utdrag ur begravningsförordningen (1990:1147) Handläggare: Förbundsjurist Karin de Fine Licht, tel karin.definelicht@svenskakyrkan.se Förbundsjurist Pierre Frennesson, tel pierre.frennesson@svenskakyrkan.se Kyrkogårdskonsulent Staffan Lundstedt, tel staffan.lundstedt@svenskakyrkan.se Kyrkogårdskonsulent Eva Grönwall, tel eva.gronwall@svenskakyrkan.se SVENSKA KYRKANS FÖRSAMLINGSFÖRBUND Box 4312, STOCKHOLM Tel Fax E-post forsamlingsforbundet@svenskakyrkan.se Webbplats Redaktör Lars Lidström

2 Ändrade regler vad gäller utförsel av stoft eller aska från Sverige Vissa bestämmelser beträffande utförsel av stoft och aska har ändrats i begravningsförordningen (1990:1147). Det skedde strax efter det att Handbok för Begravningsverksamheten 2009 (Begravningshandboken) hade givits ut. Dessa ändringar redovisas i detta FörbundsInfo. Mot bakgrund av att Församlingsförbundet regelbundet får frågor också angående införsel av stoft eller aska till Sverige berörs även vad som gäller vid sådana tillfällen. Församlingsförbundet vill i detta sammanhang påminna om att CDskivan som medföljer Begravningshandboken alltid innehåller senaste version av aktuell lag- och förordningstext. Nedan följer en genomgång av de nya bestämmelserna. Utförsel av stoft från Sverige Paragraf 36 har ändrats till följande lydelse: Stoftet efter en person som har avlidit i Sverige får föras ut ur landet om Skatteverket har utfärdat en passersedel. Passersedeln ska följa med stoftet under transporten. Förordning (2008:1251) Paragraf 37 och 38 är oförändrade. Paragraf 39 har ändrats till följande lydelse: Sedan stoftet har förts ut ur Sverige ska den som ordnat med transporten över gränsen intyga på en kopia av passersedeln att stoftet har förts ut och återsända kopian till Skatteverket. Kopian ska ha kommit in till Skatteverket inom två veckor från den dag då stoftet fördes ut. Förordning (2008:1251) Paragraf 40 till 43 är oförändrade. Utförsel av aska från Sverige Paragraf 44 har ändrats till följande lydelse: Om askan efter en avliden som har kremerats i Sverige ska föras ut ur landet, måste ett utdrag ur kremationsjournalen om den avlidne först inhämtas. Utdraget ska tillhandahållas av den som innehar krematoriet. Förordning (2008:1251) Paragraf 45 har ändrats till följande lydelse: Sedan askan har förts ut ur Sverige ska den som ordnat med transporten över gränsen intyga på utdraget ur kremationsjournalen att askan FÖRBUNDSINFO NR (7)

3 har förts ut och återsända utdraget till innehavaren av krematoriet. Utdraget ska ha kommit in till krematoriet inom två veckor från den dag då askan fördes ut. Innehavaren av krematoriet ska därefter genast sända ett meddelande till Skatteverket om att askan enligt mottaget bevis har förts ut ur Sverige. Förordning (2008:1251) Kommentar beträffande utförsel av stoft från Sverige: De nya bestämmelserna innebär att passersedeln inte längre behöver lämnas till Tullverket i utförselorten. Originalet av passersedeln ska i stället medfölja stoftet under transporten. Det är sedan den som ordnat med transporten som på en kopia av passersedeln ska intyga att stoftet förts ut ur landet. Kopian av passersedeln med intygandet ska därefter ha kommit Skatteverket tillhanda inom två veckor från den dag då stoftet fördes ut. Tidigare var det Tullverket som till Skatteverket hade att anmäla och intyga att utförseln av stoftet skett. Detta ansvar har således numera övergått till den som ordnat med transporten. Utförsel av aska från Sverige De nya bestämmelserna innebär i huvudsak detsamma som nyss redogjorts för beträffande utförsel av stoft från Sverige. Det innebär att det i stället för Tullverket är den som ordnat med transporten som, inom två veckor från dagen för utförseln av askan, måste intyga att utförseln har skett. Skillnaden gentemot utförsel av stoft är att intygandet beträffande utförsel av aska ska ske på utdraget av kremationsjournalen i stället för på en passersedel och att intygandet ska ha kommit in till innehavaren av krematoriet i stället för till Skatteverket inom två veckor från den dag då askan fördes ut. Det är sedan innehavaren av krematoriet som, så snart utdraget av kremationsjournalen mottagits, ska meddela Skatteverket att askan förts ut ur Sverige. Införsel av stoft eller aska till Sverige Vad beträffar införsel av stoft eller aska till Sverige har det inte kommit ut några nya bestämmelser. Mot bakgrund av att Församlingsförbundet regelbundet får ta emot frågor angående införsel av stoft eller aska till Sverige finns dock anledning att i detta Förbundsinfo även beröra vad som gäller vid sådana tillfällen. Gemensamma bestämmelser beträffande införsel av stoft och aska De bestämmelser som specifikt reglerar införsel av stoft eller aska till Sverige återfinns i 4 kap. 1 och 6, 5 kap. 17 och 18, 8 kap. 2 och 11 kap. 3 begravningslagen samt i 20 och 21 begravningsförordningen. Av bestämmelserna framgår att det första som ska ske när stoftet eller askan efter en person som avlidit utomlands har förts in till Sverige är att den som ordnar med gravsättningen snarast ska anmäla detta till Skatteverket. FÖRBUNDSINFO NR (7)

4 Specifika bestämmelser beträffande införsel av stoft Ifråga om stoft måste den som ordnar med gravsättningen begära tillstånd till gravsättning eller kremering. Frågor om tillstånd prövas av polismyndigheten i den ort där stoftet ska gravsättas eller kremeras. Till ansökan om tillstånd till gravsättning eller kremering ska bifogas ett intyg om dödsfallet. Intyget ska vara utfärdat av behörig myndighet eller behörig läkare i det land där dödsfallet inträffade. Intyget ska vidare innehålla uppgift om dödsdagen och, om möjligt, även uppgift om dödsorsaken. Efter att polismyndigheten meddelat tillståndet ska denna sända tillståndet till Skatteverket. Det är sedan Skatteverket som utfärdar intyg om att det införda stoftet får gravsättas eller kremeras. Specifika bestämmelser beträffande införsel av aska Beträffande aska som förts in till Sverige efter kremering, ska den i avvaktan på gravsättningen lämnas över till förvaring antingen till innehavare av krematorium eller till huvudmannen för begravningsverksamheten på den ort där askan ska gravsättas. Om platsen för gravsättningen inte är bestämd och den avlidne var folkbokförd i Sverige, får askan även lämnas till förvaring hos huvudmannen för begravningsverksamheten på den ort där den avlidne senast var folkbokförd. Även om det inte är lagstadgat bör den som ordnar med gravsättningen visa upp någon form av dödsfallsintyg eller liknande handling för huvudmannen innan gravsättning sker. Detta för att huvudmannen ska veta att rätt person gravsätts och följaktligen att rätt person förs in i gravboken. Askan ska gravsättas inom ett år från införseldagen. FÖRBUNDSINFO NR (7)

5 Utdrag ur begravningsförordningen (1990:1147) Utförsel av stoft från Sverige Passersedel 36 Stoftet efter en person som har avlidit i Sverige får föras ut ur landet om Skatteverket har utfärdat en passersedel. Passersedeln ska följa med stoftet under transporten. Förordning (2008:1251). 37 Passersedel får utfärdas bara om 1. intyg för gravsättning av stoft eller kremering kan utfärdas enligt 4 kap. 7 begravningslagen (1990:1144), och 2. ett intyg från begravningsentreprenör visar att föreskrifterna i 40, 41 och 43 är uppfyllda, och att kistan inte innehåller något annat än stoftet och sådana personliga tillhörigheter som skall gravsättas eller kremeras tillsammans med det. Första stycket 2 gäller dock inte vid utförsel till Danmark, Finland, Island eller Norge. Förordning (1991:802). 38 Passersedeln skall utfärdas på en blankett som fastställs av Skatteverket. Den skall avfattas på svenska och engelska eller svenska och franska. Vid utförsel till Danmark, Finland, Island eller Norge behöver dock passersedeln avfattas bara på svenska. Förordning (2003:947). 39 Sedan stoftet har förts ut ur Sverige ska den som ordnat med transporten över gränsen intyga på en kopia av passersedeln att stoftet har förts ut och återsända kopian till Skatteverket. Kopian ska ha kommit in till Skatteverket inom två veckor från den dag då stoftet fördes ut. Förordning (2008:1251). Kistans beskaffenhet m.m. 40 En kista som används för transport från Sverige av en avlidens stoft skall vara ogenomtränglig för fukt och invändigt innehålla ett absorberande material. Kistan kan bestå av: 1. en yttre träkista med minst 2 cm tjocka sidor och en inre kista av zink eller något annat självförstörande material, eller 2. en träkista med minst 3 cm tjocka sidor som invändigt är klädd med zink eller något annat självförstörande material. Vid transport med flyg gäller dessutom att kistan skall vara försedd med en reningsanordning som utjämnar trycket. Om en reningsanordning saknas, skall kistan vara så hållbar att den kan motstå den tryckförändring som kan uppkomma under transporten. FÖRBUNDSINFO NR (7)

6 41 Om dödsfallet har orsakats av en smittsam sjukdom, skall kroppen vid transporten vara klädd i en svepning som är indränkt med en antiseptisk lösning. 42 Vid transport till Danmark, Finland, Island eller Norge tillämpas föreskrifterna i 40 och 41 bara om 1. den som sköter transporten kräver det, eller 2. dödsfallet har orsakats av en smittsam sjukdom och en läkare bestämmer att föreskrifterna skall tillämpas. Kistan skall dock vara tät och tillräckligt solid. 43 En kista som transporteras med vanlig frakt skall förpackas så att det inte framgår att det är en kista. På förpackningen skall anges att den skall hanteras med varsamhet. Utförsel av aska från Sverige 44 Om askan efter en avliden som har kremerats i Sverige ska föras ut ur landet, måste ett utdrag ur kremationsjournalen om den avlidne först inhämtas. Utdraget ska tillhandahållas av den som innehar krematoriet. Förordning (2008:1251). 45 Sedan askan har förts ut ur Sverige ska den som ordnat med transporten över gränsen intyga på utdraget ur kremationsjournalen att askan har förts ut och återsända utdraget till innehavaren av krematoriet. Utdraget ska ha kommit in till krematoriet inom två veckor från den dag då askan fördes ut. Innehavaren av krematoriet ska därefter genast sända ett meddelande till Skatteverket om att askan enligt mottaget bevis har förts ut ur Sverige. Förordning (2008:1251). FÖRBUNDSINFO NR (7)

7 Förteckning över utgivna FÖRBUNDSINFO 2009 Nr 1 Nytt basbelopp för år 2009, 16 januari Nr 2 Ny diskrimineringslag 1 januari 2009 nyheter på arbetslivets område, 16 januari Nr 3 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv, 16 januari Nr 4 Personer sjukskrivna före den 1 juli 2008 kan få indragen sjukpenning efter prövning av Försäkringskassan, 16 januari Nr 5 Från sjukersättning till arbete m.m., 16 januari Nr 6 Kammarkollegiets bedömning av lokal utan religiösa symboler, 16 februari Nr 7 Inbjudan till Kyrkogårdsseminarium på Nordiska trädgårdar, 16 februari Nr 8 Intern ränta år 2008, 16 februari Nr 9 Församlingsbladet momsbefriad periodisk publikation, 16 februari Nr 10 Förslag om ändrade regler för avdrag för inventarier av mindre värde, 16 februari Nr 11 Arbetsmiljöverkets bestämmelser för truck och katafalkvagn, 16 mars Nr 12 Budgetförutsättningar mars Nr 13 Justering i modellen för simulering av avgiftsunderlagets utveckling, 17 april Nr 14 Ny modul för hantering av inomkyrkliga fakturor i Kollekt- och betalsystemet (KOB) införs i maj 2009, 17 april Nr 15 Aktuellt PO-pålägg för 2009, 17 april Nr 16 Revidering av avgiftsunderlagets utvecklingstakt, 15 maj Nr 17 Intyg om gravsättning eller kremering från Skatteverket, 15 maj Nr 18 Kulturhistoriska träd viktigare än gravrätt, 15 maj Nr 19 Förslag till reglemente för medelsförvaltning, 15 juni Nr 20 Ny forskning om miljöverkan kring askspridning, juni Nr 21 Nytt ramavtal Telefoni med Telia från 1 juli 2009, juni Nr 22 Sänkta premier för AGS-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen år 2009, juni Nr 23 Avtal med Alna för en alkohol- och drogfri arbetsplats, 13 augusti Nr 24 Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar, 23 september Nr 25 Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan, 23 september Nr 26 Återbetalning av särskild löneskatt för uppdragstagare såsom förtroendevalda, 22 oktober Nr 27 Information om val av ledamöter till kyrkoråd och nämnder, 22 oktober Nr 28 Ytterligare försämringar i avgiftsunderlagets utveckling , 22 oktober Nr 29 Hantering av bluffakturor, 22 oktober Nr 30 Intyg om gravsättning eller kremering information om Skatteverkets e-tjänst, 19 november Nr 31 Ändrade regler vad gäller utförsel av stoft eller aska från Sverige 19 november FÖRBUNDSINFO NR (7)

FÖRBUNDSINFO. Samordning och standardisering av digitala gravadministrativa system

FÖRBUNDSINFO. Samordning och standardisering av digitala gravadministrativa system Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 33 november 2009 Samordning och standardisering av digitala gravadministrativa system En arbetsgrupp med representanter från Församlingsförbundet, Svenska Kyrkan,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Ökat utrymme för högre pensioner på sikt

FÖRBUNDSINFO. Ökat utrymme för högre pensioner på sikt Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 36 december 2009 Ökat utrymme för högre pensioner på sikt Kyrkans pensionskassa har beslutat att göra en mindre sänkning av garantiräntan. Det öppnar möjligheter

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Krav på certifierade kassaregister

FÖRBUNDSINFO. Krav på certifierade kassaregister Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 34 november 2009 Krav på certifierade kassaregister De församlingar och samfälligheter som säljer varor i skattepliktig näringsverksamhet mot kontant- och/eller

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar

FÖRBUNDSINFO. Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 24 September 2009 Nya influensan förebyggande arbete och arbetsgivarens ansvar Spridningen av influensan A (H1N1) väntas ta fart under hösten och fler än vid

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan

FÖRBUNDSINFO. Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 25 September 2009 Premiekapning för förmånsbestämd ålderspension införs inom trossamfundet Svenska kyrkan Församlingsförbundets styrelse beslutade den 18 september

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Inför bokslut och årsredovisning

FÖRBUNDSINFO. Inför bokslut och årsredovisning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 32 november 2009 Inför bokslut och årsredovisning I detta FörbundsInfo lämnas information inför bokslutsarbetet och årsredovisning 2009, såsom nyheter, övrig

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Definitionen av askgravplats och askgravlund

FÖRBUNDSINFO. Definitionen av askgravplats och askgravlund Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 37 december 2009 Definitionen av askgravplats och askgravlund I Begravningsutredningen som nyligen presenterades föreslås att de i Sverige förekommande gravskicken

Läs mer

SFS nr: 1990:1147 Begravningsförordning (1990:1147) Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 1999:

SFS nr: 1990:1147 Begravningsförordning (1990:1147) Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 1999: SFS nr: 1990:1147 Begravningsförordning (1990:1147) Utfärdad: 1990-12-06 Ändring införd: t.o.m. SFS 1999:882 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

1 Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till begravningslagen (1990:1144).

1 Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till begravningslagen (1990:1144). Begravningsförordning (1990:1147) SFS nr: 1990:1147 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1990-12-06 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:804 Innehåll Inledande bestämmelser 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 16 september 2007 Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Det finns testamentshandläggare knutna till olika frivilligorganisationer som återkommande

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 november 2008 Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Det är många som är delaktiga i en begravning. Detta FörbundsInfo innehåller

Läs mer

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen Förvaltningschefen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7-145-2014 Sida 1 (9) 2014-02-27 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 301 01 Till Kyrkogårdsnämnden 2014-03-05 Begravning återvinning,

Läs mer

Nya anvisningar för kontroll av gravstenar

Nya anvisningar för kontroll av gravstenar nr 17 juni 2012 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Nya anvisningar för kontroll av gravstenar Efter olyckan på Bollebygds

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård Urngravfält på Kvibergs kyrkogård 031-731 80 80 www.svenskakyrkan.se/goteborg/kgf/ mobil.svenskakyrkan.se/goteborg November 2009 Foto Ronald Eek, Conny Nylén, Cia Hylander Tryck PR-Offset Råd vid begravning

Läs mer

KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet

Läs mer

Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälso- och sjukvården m.m.

Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälso- och sjukvården m.m. SOSFS 2014:19 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälso- och sjukvården m.m. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00.

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 februari 2008 Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera I detta FörbundsInfo behandlas några vanliga tillämpningar som rör ändringarna i lagen om anställningsskydd

Läs mer

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2 14 oktober 2004 NR. 16/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Arbete efter 65 års ålder sid 2 Från och med år 2003 gäller bestämmelserna i LAS som ger en arbetstagare rätt att kvarstå i anställningen

Läs mer

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet är framtaget

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9

FÖRBUNDSINFO. Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 2 januari 2010 Sjuklön vid indragen sjukpenning AB 28 moment 9 Arbetsgivaren är enligt Kyrkans AB 08 27 mom. 9 skyldig att i vissa fall betala sjuklön i max 180

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2009 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv När en arbetstagare drabbas av sjukdom har arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet.

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND Gemensam askgravplats vid Galärvarvskyrkogården KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Gemensam askgravplats, askgravlund eller minneslund? Gemensam askgravplats och

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete. Bilaga: Skiss över rehabiliteringskedjan i det utarbetade förslaget.

FÖRBUNDSINFO. En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete. Bilaga: Skiss över rehabiliteringskedjan i det utarbetade förslaget. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 13 juni 2008 En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete En reformerad sjukskrivningsprocess för att främja ökad återgång i arbete träder i

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Ny diskrimineringslag 1 januari 2009 nyheter på arbetslivets område

FÖRBUNDSINFO. Ny diskrimineringslag 1 januari 2009 nyheter på arbetslivets område Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 2 januari 2009 Ny diskrimineringslag 1 januari 2009 nyheter på arbetslivets område Den 1 januari 2009 träder den nya diskrimineringslagen, Diskrimineringslag

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 5 2005 Clearing av kyrkliga handlingar Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning)

Läs mer

BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU

BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU Nuvarande fästning med GRO-socklar ser ut som på bilden nedan. Förr i tiden fästes stenarna vid fundamentet under jorden med järnstänger, kopparrör eller vad

Läs mer

Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa begravningsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 februari 2016 Alice Bah Kuhnke Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2012:5 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, växel 08-737 70 00

FÖRBUNDSINFO. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, växel 08-737 70 00 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 15 juni 2010 Ändringar i semesterlagen Nya ändringar i semesterlagen har trätt i kraft den 1 april 2010. Materiellt innebär förslaget i huvudsak samma förmåner

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 10 2005 Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO En ny överenskommelse har tecknats rörande utställningsverksamhet i kyrkor mellan Församlingsförbundet

Läs mer

2 Regeringen meddelar föreskrifter om vilka länsstyrelser som ansvarar för uppgifter enligt denna

2 Regeringen meddelar föreskrifter om vilka länsstyrelser som ansvarar för uppgifter enligt denna Begravningslag (1990:1144) SFS nr: 1990:1144 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1990-12-06 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:552 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag avses med - begravningsverksamhet:

Läs mer

Observera. Handläggare: Karin de Fine Licht, vik. jurist, tel

Observera. Handläggare: Karin de Fine Licht, vik. jurist, tel Observera nr 16 DECEMBER 2013 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kammarrätten har i dom medgivit delning av aska

Läs mer

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Läs mer

Checklista för ansökan om 90-konto

Checklista för ansökan om 90-konto 1 (7) Checklista för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs noga igenom Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) innan Ni ansöker om ett 90-konto. En förutsättning

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Datum Namnteckning... Namnförtydligande... Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål. Viktigt! Denna handling bör förvaras hemma så att den

Läs mer

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Råd vid dödsfall en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Att förlora en nära anhörig innebär i många fall ett känslomässigt kaos samtidigt som en mängd praktiska saker måste

Läs mer

Rubrik: Medborgarskapskungörelse (1969:235)

Rubrik: Medborgarskapskungörelse (1969:235) This document was reproduced from http://62.95.69.15/cgibin/thw?%24%7bhtml%7d=sfst_lst&%24%7boohtml%7d=sfst_dok&%24%7bsnh TML%7D=sfst_err&%24%7BMAXPAGE%7D=26&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3 DTHW&%24%7BBASE%7D=SFST&%24%7BFORD%7D=FIND&%24%7BFREETEXT

Läs mer

Registrering av dödsfall

Registrering av dödsfall Registrering av dödsfall Hantering av dödsfallsärenden hos Skatteverket Ingegerd Widell Östersund 27 september 2013 Skatteverkets uppdrag Registrera inkomna dödsfall i folkbokföringen Utfärda intyg Besluta

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 17 september 2010 Nya regler för trådlösa mikrofoner Kommunikationsmyndigheten PTS (Post- och Telestyrelsen), den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation

Läs mer

Kommittédirektiv. Begravningsfrågor. Dir. 2012:118. Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012.

Kommittédirektiv. Begravningsfrågor. Dir. 2012:118. Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012. Kommittédirektiv Begravningsfrågor Dir. 2012:118 Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012. Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa frågor på begravningsområdet. Syftet med översynen

Läs mer

före pensioneringen pågått minst fyra år (ändrades 1990 (FördrS 37/1990), enligt den ursprungliga överenskommelsen krävdes tio år).

före pensioneringen pågått minst fyra år (ändrades 1990 (FördrS 37/1990), enligt den ursprungliga överenskommelsen krävdes tio år). 5HJHULQJHQVSURSRVLWLRQWLOO5LNVGDJHQPHGI UVODJRP JRGNlQQDQGH DY GHQ QRUGLVND YHUHQVNRPPHOVHQ RP VDPRUGQLQJ DY SHQVLRQVUlWW HQOLJW VWDWOLJD SHQVLRQVRUG QLQJDURFKWLOOODJRPLNUDIWWUlGDQGHDYGHEHVWlPPHOVHUL YHUHQVNRPPHOVHQVRPK

Läs mer

Aktuella remisser, info till styrelsen 2014-03- 13

Aktuella remisser, info till styrelsen 2014-03- 13 Björn Cedersjö 2014-02- 19 Aktuella remisser, info till styrelsen 2014-03- 13 Jag noterar de utredningar som SKR fått del av, utredningar som SvK fått del av samt ev andra som jag finner intressanta att

Läs mer

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 1. Allmänt om försäkringen

Läs mer

Law 1904-26 p 1on certain international legal facts concerning matrimony and guardianship SFST

Law 1904-26 p 1on certain international legal facts concerning matrimony and guardianship SFST SFST Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1990:717) om undersökning av olyckor; SFS 2007:491 Utkom från trycket den 18 juni 2007 Omtryck utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Personskadeförsäkring

Personskadeförsäkring Personskadeförsäkring för KY- och YH-studerande Försäkringsvillkor från 2010-12-16 2 Utdrag ur Förordning (2009:130) om yrkeshögskolan 6 kap. Försäkringar Försäkring för personskada 1 Myndigheten för yrkeshögskolan

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Tydlig prisuppgift vid taxiresor Enligt

Läs mer

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01 STUDENT IN Statens försäkring för utländska studenter i Sverige Försäkringsvillkor 2006-07-01 Alla studenter i Sverige omfattas i dag av den personskadeförsäkring (den generella studentförsäkringen) som

Läs mer

Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik]

Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik] SFS 1990:1144 Källa: Rixlex Utfärdad: 1990-12-06 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2003:699 Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik] Innehållsförteckning 1 Kap. Definitioner 2 kap. Begravningsplatser Allmänna

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Förordning (1982:801) om tillämpning av ett avtal mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge om ömsesidigt bistånd i tullfrågor Uppdaterad:

Förordning (1982:801) om tillämpning av ett avtal mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge om ömsesidigt bistånd i tullfrågor Uppdaterad: Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Nordiskt tullavtal [8801] Förordning (1982:801) om tillämpning av ett avtal mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge om ömsesidigt Det avtal

Läs mer

Information om restaurangkasinospel

Information om restaurangkasinospel Information om restaurangkasinospel För roulette-, tärnings- och kortspel eller så kallat restaurangkasinospel gäller bestämmelserna i lotterilagen (1994:1000) och lotteriförordningen (1994:1451). Den

Läs mer

QO SVENSK. Anvisningar för ansökan om 90-konto. Krav på sökande. Handlingar

QO SVENSK. Anvisningar för ansökan om 90-konto. Krav på sökande. Handlingar QO SVENSK INSAMLINGS KONTO KONTROLL Anvisningar för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs nogct igenom Svensk Inscl,nhil?gskontrollsflireskri/ierflir 90 konto (nedan benämnt fiireskrifier) inncm Ni ansöker

Läs mer

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Antagen i socialnämnden 2009-05-05 69 Denna riktlinje är framtagen tillsammans med flertalet av medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Läs mer

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. 11.1.1 Inledning

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. 11.1.1 Inledning 125 11 Dödsboanmälan 11.1 Allmänt 11.1.1 Inledning Om den avlidnes tillgångar är begränsade kan man under vissa förutsättningar låta en bouppteckning ersättas av en dödsanmälan (20 kap. 1 2 st. och 8 a

Läs mer

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa

Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Ledarnas seniorförsäkring i Bliwa DÖDSFALL OLYCKSFALL BLIWA LIVFÖRSÄKRING I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformationen innehåller översiktlig och allmän information

Läs mer

Nya regler för erkännande och verkställighet av utländska domar på civilrättens område. Anna Avenberg (Justitiedepartementet)

Nya regler för erkännande och verkställighet av utländska domar på civilrättens område. Anna Avenberg (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Nya regler för erkännande och verkställighet av utländska domar på civilrättens område Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 13 mars 2014 Beatrice Ask Anna Avenberg

Läs mer

lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten

lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten begravningslag (1990:1144) 8 kap. Särskilda bestämmelser 3 En församling som är huvudman för begravningsverksamheten skall vidta de beredskapsförberedelser

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxor från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Särskilt Personskadeskydd SPS

Särskilt Personskadeskydd SPS Särskilt Personskadeskydd SPS Försäkringsvillkor 2011-07-01 [Titel 3] Sid 2 (11) Innehåll 1 TECKNANDE; OMFATTNING; DEFINITIONER OCH SJÄLVRISK.3 1. Vem gäller försäkringen för?... 3 1.2 Vilka försäkringar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kvalificerad yrkesutbildning; SFS 2001:1131 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Statligt

Läs mer

Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting. Registerkontroll. av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg

Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting. Registerkontroll. av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting Registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Vad är registerkontroll? För att få börja sitt arbete eller

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av fastighetsmäklarens

Läs mer

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande

Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Tryggingastofnun om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Avdelningen för särskilda vårdfrågor Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster ANSÖKNINGSINBJUDAN 2016-01-12 Diarienummer HSN 1509-1101 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter; SFS 2013:761 Utkom från trycket den 22 oktober 2013 utfärdad den 10 oktober 2013. Enligt riksdagens

Läs mer

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer.

Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och NAV om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer. Inledning Denna överenskommelse omfattar personer som har

Läs mer

Trafikförsäkringsförordning (1976:359)

Trafikförsäkringsförordning (1976:359) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Försäkringsanstalts trafikförsäkringsverksamhet 1 Paragrafen har upphört att gälla enligt förordning (1995:791). 2 [7451] Premie för trafikförsäkring får ej bestämmas till

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-04 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Hantering av frågor kring övertagande av gravrätter

Hantering av frågor kring övertagande av gravrätter Stockholms kyrkogårdsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr1.4.1-994-2015 Sida 1 (5) 2015-10-27 Handläggare Elisabeth Tollsten Telefon: 08 508 30107 Till KN 2015-11-12 Hantering av frågor kring övertagande av

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-03 Närvarande: F.d. justitieråden Johan Munck och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Patientlag Enligt en lagrådsremiss den 23 januari

Läs mer

Seniorförsäkring avtal 7000

Seniorförsäkring avtal 7000 FÖRKÖPSINFORMATION GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2014 Seniorförsäkring avtal 7000 DÖDSFALL OLYCKSFALL Förköpsinformationen återger det huvudsakliga innehållet i försäkrings villkoren för Bliwas seniorförsäkring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:40 Diarienr: 08/2257 Arbetsgivarpolitik: 08-2:18 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Eva Thulin Skantze Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetslivssektionen Datum: 2008-05-28 Mottagare:

Läs mer

Tjänstegrupplivförsäkring Trygghetsstiftelsen Villkor 2012-01-01

Tjänstegrupplivförsäkring Trygghetsstiftelsen Villkor 2012-01-01 Tjänstegrupplivförsäkring Trygghetsstiftelsen Villkor 2012-01-01 Innehåll 1. Det som berör försäkringstagaren 1.1 Försäkringsavtal 1.2 Uppsägning av försäkringsavtalet 1.3 Försäkringstagare försäkrad 1.4

Läs mer

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

Handledning för inrapportering

Handledning för inrapportering Handledning för inrapportering KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) inom KFO-Handels och KFO-FTF/Handels/Sacoförbund 1 Inledning Denna handledning för inrapportering riktar sig till er som arbetsgivare som

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

BYGGNADSBRYDERIER. En översiktlig genomgång av juridiken kring ovårdade tomter samt delgivning och förelägganden 2014-04-04

BYGGNADSBRYDERIER. En översiktlig genomgång av juridiken kring ovårdade tomter samt delgivning och förelägganden 2014-04-04 BYGGNADSBRYDERIER En översiktlig genomgång av juridiken kring ovårdade tomter samt delgivning och förelägganden 2014-04-04 Garo Lorfalk Kommunjurist Tingsryds kommun Innehåll Allmänna krav på handläggning

Läs mer

Om ersättning vid sjukdom AGS -KL och Avgiftsbefrielseförsäkring

Om ersättning vid sjukdom AGS -KL och Avgiftsbefrielseförsäkring Om ersättning vid sjukdom AGS -KL och Avgiftsbefrielseförsäkring Maj 2010 1 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist och dödsfall. Våra försäkringar är bestämda

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling Dokument Beteckning Arvodesreglemente 00.04.01 Organ Beslut av KF 1991-12-16, 163 rev. 1994-12-12, 279 rev. 1998-12-14 213 rev. 1999-06-07, 104 rev. 2001-01-29,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2008:12 Utkom från trycket den 22 januari 2008 utfärdad den 10 januari 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm 2011-06-27 1 (5) Rättsenheten Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål nr 22463-10, NN./. Kommunalarbetarnas Arbetslöshetskassa Bakgrund NN var inskriven i aktivitetsgarantin under

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

Vad roligt att du vill öppna ett investeringssparkonto för barn!

Vad roligt att du vill öppna ett investeringssparkonto för barn! Vad roligt att du vill öppna ett investeringssparkonto för barn! För att vi ska kunna öppna kontot behöver barnet ha ett Aktie- & fondkonto hos oss. Gör så här 1. Öppna ett Aktie- & fondkonto åt barnet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20. Ändringar i lagen (2003:113) om elcertifikat tilldelningsprinciper

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20. Ändringar i lagen (2003:113) om elcertifikat tilldelningsprinciper 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och regeringsrådet Nils Dexe. Ändringar i lagen (2003:113)

Läs mer

Uppföljning av städavtal redovisning av uppdrag

Uppföljning av städavtal redovisning av uppdrag ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) 2011-11-25 Handläggare: Richard Svahn Telefon: 08-508 14 021 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Uppföljning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vapenförordningen (1996:70); SFS 2000:149 Utkom från trycket den 18 april 2000 utfärdad den 30 mars 2000. Regeringen föreskriver i fråga om vapenförordningen

Läs mer

Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller från 1 januari 2016 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 BLIWA I SAMARBETE MED LEDARNA Förköpsinformation LEDARNAS SENIORFÖRSÄKRING Liv till 85 år och olycksfall Gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:214 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Förstärkt nedsättning av egenavgifter

Förstärkt nedsättning av egenavgifter Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förstärkt nedsättning av egenavgifter Augusti 2013 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen (2000:980)...

Läs mer

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter nr 10 mars 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Beställning och mottagning av utplanteringsväxter Detta Observera

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:1054) om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:666 Utkom från trycket den 17 juli 2007 utfärdad den 28 juni 2007. Regeringen

Läs mer