Seminarier i april 2010 med bedömning av 16 läkarintyg. Arbetsgruppens svar om läkarintyget är tillräckligt som underlag för beslut om sjukpenning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Seminarier i april 2010 med bedömning av 16 läkarintyg. Arbetsgruppens svar om läkarintyget är tillräckligt som underlag för beslut om sjukpenning."

Transkript

1 1 (22) Seminarier i april 2010 med bedömning av 16 läkarintyg. rbetsgruppens svar om läkarintyget är tillräckligt som underlag för beslut om sjukpenning. llmänt I samtliga svar har arbetsguppen sorterat uppgifterna i läkarintygen utifrån uppgift om diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning, dvs. D-kedjan. Under funktionsnedsättning () har vi endast redovisat det som är nedsättningar, inte normala observationer. ör att avgöra om läkarintyget är tillräckligt som underlag eller om komplettering behövs har en viktig princip varit att oklarheter, motstridiga uppgifter och att diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning (D-kedjan) inte bildar en logisk följd, är anledning till begäran om komplettering. De olika fälten i läkarintyget ska bedömas och vägas mot varandra. Notera dock att fält 3, anamnesen, är en redogörelse från patienten av den aktuella sjukdomens utveckling före undersökningstillfället och de begränsningar i arbete och dagligt liv som patienten upplever. I det fältet handlar det alltså inte om någon bedömning från läkarens sida utan endast ett återgivande av vad patienten sagt. En annan princip har varit att ju mer komplex och diffus sjukdomsbild desto större behov av bra beskrivning av diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning för att kunna avgöra arbetsförmågans nedsättning. I ett pågående ärende vilar bevisbördan tyngre på örsäkringskassan än i nya ärenden. Det innebär att komplettering i ett pågående ärende kan behövas av det skälet att handläggaren överväger att sätta ned sjukpenningen eller att inte längre betala ut sjukpenning. allen nr 8 Elisabeth, med bipolär sjukdom, nr 6 Maria, med depression, nr 12 Marie med anemi och nr 10 Kent, med cancer är goda exempel på ärenden som är lämpliga att lyfta för gruppdiskussion med MR. I flera ärenden kan vi konstatera att det inte är mängden text som är avgörande för om underlaget är tillräckligt. Se t.ex. nr 6 Maria, nr 11 Elin och nr 12 Marie jämfört med nr 4 Hanna och nr 14 Marjatta. tt det medicinska underlaget är tillräckligt betyder inte att det automatiskt finns rätt till sjukpenning. Prövningen av rätten till sjukpenning ska göras utifrån det sammantagna underlaget i ärendet. I fyra av fallen, nr 10 Marita, nr 11 Elin, nr 12 Marie och nr 13 Gunilla har vi därför tyckt att vi vill kommentera hur vi tänkt oss den fortsatta handläggningen av ärendet. Wimi 2005 K90010_003_G När vi talar om övergripande principer och specifika rekommendationer så är det Socialstyrelsens örsäkringsmedicinska beslutsstöd vi avser.

2 2 (22) Hur arbetet med bedömning av läkarintygen ska göras finns beskrivet i ENSprocessen arbetsmoment 4.2 Värdera läkarintyg och 5.2 läkarintyg. I vägledningen 2004:2 Sjukpenning och samordnad rehabilitering, kapitel 8, finns angivet hur bedömningen av beslutsunderlag ska göras. örsäkringskassans skyldighet att se till att beslutsunderlagen är tillräckliga finns beskrivet i vägledningen 2004:7 örsäkringskassan och förvaltningslagen. I verkligheten finns fler uppgifter i ärendet att ta hänsyn till. Sådana uppgifter kan också ge impuls till behov av komplettering.

3 3 (22) SMSJUKLIGHET Nr 1 Maj-Britt Pågående ärende. Har varit sjukskriven tre veckor för lumbago, nu tillkommit nedstämdhet. D Lumbago. M54.5 Nedstämdhet Ledsen, gråter, nedstämd. Rör sig smärthämmat. Sömnsvårigheter Komplettering behövs Det är en ofullständig beskrivning av funktionsnedsättningen både när det gäller huvuddiagnosen ryggbesvär och tilläggsdiagnosen nedstämdhet (fält 4). Det saknas helt uppgift om på vilket sätt ryggbesvären och nedstämdheten ger aktivitetsbegränsning (fält 5). Det är oklart vad som förväntas ske under sjukskrivningstiden för att arbetsförmågan ska återställas (fält 10). Varför är det en osäker prognos för återgång i nuvarande arbete? Det saknas också motivering till den långa sjukskrivningstiden med hänsyn till samsjukligheten (fält 9) se nedan. Maj-Britt har redan fått sjukpenning i tre veckor för lumbago. Vad är det som motiverar en längre sjukskrivningstid än den som rekommenderas i det försäkringsmedicinska beslutsstödet? I det försäkringsmedicinska beslutsstödet framgår bl.a. följande om diagnosen Lumbago M54.5: Vid fysiskt tunga arbeten (med lyft, böjningar och vridningar) kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 2 veckor främst för att det är svårt med tyngre lyft. I de övergripande principerna, punkt 3, för sjukskrivning står: vsteg ifrån rekommendationerna bör motiveras och dokumenteras. Det finns en individuell spännvidd för hur en given sjukdom påverkar olika individers arbetsförmåga. Detta kan vara grund för avsteg. Samsjuklighet kan vara en annan.

4 4 (22) Nr 2 Tomas Pågående ärende D Paniksyndrom Sömnstörning. Tinnitus. Depressiva symtom. Ger ett ångestfyllt intryck. Panikångestattacker. Ökad uttröttbarhet. Kognitiva symtom i form av koncentrationssvårigheter. Stresskänslighet. Bristande initiativförmåga. Komplettering behövs unktionsnedsättningen är otillräckligt beskriven (fält 4). Vi behöver få veta graden av ångest, frekvensen av panikångest attacker t.ex. ktivitetsbegränsningen är otillräckligt beskriven (fält 5). Vi behöver veta på vilket sätt den bristande kognitiva förmågan, uttröttbarheten och initiativförmågan påverkar Tomas aktivitetsförmåga. På vilket sätt/hur är han begränsad? Det framgår inte heller vilken planering som finns för att återställa arbetsförmågan. Det saknas motivering till den långa sjukskrivningstiden (fält 9). Läkaren har inte motiverat varför samsjukligheten ger grund för en längre sjukskrivning än den som rekommenderas för var och en av de angivna diagnoserna. I de övergripande principerna, punkt 3, för sjukskrivning står: vsteg ifrån rekommendationerna bör motiveras och dokumenteras. Det finns en individuell spännvidd för hur en given sjukdom påverkar olika individers arbetsförmåga. Detta kan vara grund för avsteg. Samsjuklighet kan vara en annan. I fält 3 står Klarar ej att köra bil på förmiddagarna (medicinering ger trötthet och yrsel dagen efter) Detta kan vara ett exempel på en aktivitetsbegränsning men eftersom uppgiften inte står i fält 5 utan i fält 3 tolkar vi det som att den inte är medicinskt verifierad.

5 5 (22) Nr 3 Magnus vser första bedömningen i nytt ärende D Whiplash. S13.4 Ångest. Sömnstörningar. Smärta vid sidoböjning av huvudet. Rör sig stelt. Ser trött och spänd ut. Belastningssmärta. Komplettering behövs unktionsnedsättningen bör förtydligas (fält 4). Det saknas gradering av smärtan och även beskrivning av funktionsnedsättning på grund av ångest. Det finns inga uppgifter om aktivitetsbegränsning (fält 5) som vi behöver för att ställa i relation till omfattningen av sjukskrivningen. Vad hindrar Magnus att arbeta mer än halvtid? Om vi vet vilka arbetsuppgifter Magnus har innan vi begär komplettering kan vi ställa mer specifika frågor till läkaren. Det behövs bl. a för att bedöma om sjukskrivningens längd och omfattning är rimlig i förhållande till beslutsstödets rekommendationer. Vi behöver också en förklaring till varför Magnus sjukskrivs nu, två månader efter traumat. Vilken förläggning av arbetstiden är lämplig med hänsyn till besvären? I de specifika rekommendationerna anges följande när det gäller Stukning eller distorsion (pisksnärtsvåld) halskotpelare utan fraktur eller nervskada (S13.4): Vid lättare arbeten, utan större belastning på nacke och halsrygg, kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 1 vecka. Vid fysiskt tunga eller statiskt belastande arbeten som provocerar fram besvär kan arbetsförmågan vara helt eller delvis nedsatt i upp till 6 veckor. Gradvis återgång i arbete rekommenderas. I de fall sjukskrivningstiden överskrids på grund av samsjuklighet räcker det inte att skriva detta som motivering. I de övergripande principerna, punkt 3, står: vsteg ifrån rekommendationerna bör motiveras och dokumenteras. Det finns en individuell spännvidd för hur en given sjukdom påverkar olika

6 6 (22) individers arbetsförmåga. Detta kan vara grund för avsteg. Samsjuklighet kan vara en annan. I fält 3 anges kan inte lyfta. Detta verifieras eller kommenteras inte i fält 4 eller 5. Detta kan vara ett exempel på en aktivitetsbegränsning men eftersom uppgiften står i fält 3 tolkar vi det som att den inte är medicinskt verifierad. Nr 4 Hanna Pågående ärende D ibromyalgi. M79.7 Depression. Öm över skuldermuskulaturen Sänkt grundstämning Hämmad mimik Ökad smärta Komplettering behövs unktionsnedsättningen är otillräckligt beskriven för diagnosen fibromyalgi. örtydligande behövs också av funktionsnedsättningen för diagnosen depression (diagnoskriterierna). Graden av depression är inte heller beskriven (fält 4). Det saknas beskrivning av aktivitetsbegränsningar för aktuell sjukskrivningsperiod (fält 5). Motivering saknas för sjukskrivningens längd i förhållande till samsjukligheten (fält 9). I de specifika rekommendationerna framgår om Etablerad långvarig icke-malign smärta i rörelseapparaten (M79) Sjukskrivning bör alltid vara kopplad till aktiva åtgärder i form av funktionsutredning, funktionshöjande åtgärder, regelbundna arbetsplatsbesök, arbetsanpassning, arbetsträning och utbildning. Trots kvarstående besvär kan en betydande del av patienterna efter hand återgå i lämpligt arbete på hel- eller deltid. Med en väl planerad rehabilitering tar detta vanligen mellan några månader upp till ett år.

7 7 (22) De patienter med svårast smärta bör bedömas och behandlas i specialiserad multiprofessionell smärtvård. Smärtrehabilitering och successiv arbetsrehabilitering kan ta totalt mellan ett och två år. Depressiv episod (32) Lindrig förstagångsdepression kräver ofta inte sjukskrivning. rbetsförmågan kan vara nedsatt i 1-3 månader efter insatt behandling. Sjukskrivning på deltid bör övervägas. Vid svår förstagångsdepression kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 6 månader efter insatt behandling. Depressiva symtom kan kvarstå ytterligare 6 månader eller längre. Stora individuella skillnader förekommer. Sammanfattning av samsjukligheten rbetsgruppen anser att samtliga läkarintyg i den här gruppen behöver kompletteras. Ju mer diffusa sjukdomstillstånd som anges desto fylligare beskrivning krävs av både funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Det är läkarens sammanvägda bedömning och slutsatser vi behöver, det är alltså inte örsäkringskassans handläggare som ska göra dessa bedömningar. De specifika rekommendationerna är skrivna utifrån en tänkt situation där patienten endast har en, väldefinierad, diagnos. I den verklighet som läkarkåren möter är samsjuklighet och svårigheter att sortera olika typer av symtom i tydligt avgränsande diagnoser, vanliga. I sådana fall ska läkarens sjukskrivningsbedömningar göras på grundval av den diagnos som bedöms påverka funktionstillståndet mest. Om läkaren bedömer att samsjuklighet förvärrar nedsättningen ska läkaren anföra detta som argument för avsteg från rekommendationerna. Läkaren ska därför göra en sammanvägning och motivera sjukskrivningen utifrån den samlade sjukdomsbilden. Samtliga intyg i de fyra ärendena innehåller relativt mycket text, i synnerhet fallet Hanna. Intyget är fylligt men innehåller egentligen inte så mycket uppgifter av värde för den aktuella bedömningen.

8 8 (22) PSYKISK SJUKDOMR Nr 5 D Nina vser första bedömningen i nytt ärende Utmattningssyndrom Ledsen. yller alla kriterier för utmattningssyndrom. Komplettering behövs Det står en mängd uppgifter i fält 3, patientens egna uppgifter, vilka till viss del överensstämmer med diagnosen enligt det försäkringsmedicinska beslutsstödet. I fält 4 anges ett huvudsakligen normalt psykiatriskt status samtidigt som det uppges att kriterierna för utmattningssyndrom är uppfyllda. unktionsnedsättningen bedöms som otillräckligt beskriven för diagnosen utmattningssyndrom. (fält 4) Beskrivning av aktivitetsbegränsning saknas helt (fält 5) Det saknas uppgift om i förhållande till vilka arbetsuppgifter läkaren bedömt att den försäkrade är arbetsoförmögen. Skälet till att det behövs komplettering är de motsägelsefulla uppgifterna i intyget. I de specifika rekommendationerna framgår angående Utmattningssyndrom (43.8) Symtom, prognos och behandling llvarligare stadier av psykisk utmattning, utmattningssyndrom, inträder inte sällan akut med en avancerad symtombild efter en längre tids belastning (kriterier publicerade av Socialstyrelsen 2003). Till bilden hör omfattande och handikappande kognitiva störningar, ofta i kombination med uttalade affektiva problem (gränsande till depression eller ångestsjukdom), samt olika somatiska symtom. Behandlingen baseras på psykologiskt stöd för att skapa balans mellan aktivitet och vila. Symtomatisk behandling inriktas på att understödja sömn och minska oro. Rehabiliteringen innefattar livsstilsförändring, stresshantering och successiv återgång i normaliserad livsföring. örväntad konsekvens för funktionstillstånd Ett uttalat utmattningssyndrom kan medföra omfattande och handikappande funktionsnedsättningar av framförallt kognitiv karaktär.

9 9 (22) Nr 6 D Maria vser första bedömningen i nytt ärende Depression Ångest. Kraftigt nedstämd. Oförmåga att koncentrera sig Trött pga. sömnstörningar Oförmåga att få saker utförda. Komplettering behövs inte. unktionsnedsättningen är kraftfullt men sparsamt beskriven. Kraftigt nedstämd och oförmåga att koncentrera sig ger tillsammans en indikation på graden av depression (fält 4). ktivitetsbegränsningen är också kraftfullt beskriven när det står oförmåga att få saker utförda (fält 5). Det kan vara av värde att i gruppkonsultation få förtydligat de uppgifter som finns i läkarintyget kraftigt nedstämd och oförmåga att koncentrera sig. Under övriga upplysningar framkommer att utredning pågår. Planeringen följer de rekommendationer som finns i de specifika rekommendationerna bland annat genom att det framgår att behandlingsansvaret ska gå över till psykiatrin om förbättring inte sker. Maria har ett kreativt arbete som inte går att utföra eftersom hon är oförmögen att koncentrera sig och har en oförmåga att få saker utförda. Om hon hade varit arbetslös skulle vi ha behövt komplettera uppgifterna om aktivitetsbegränsningen. I de specifika rekommendationerna framgår om Depressiv episod (32) Lindrig förstagångsdepression kräver ofta inte sjukskrivning. rbetsförmågan kan vara nedsatt i 1-3 månader efter insatt behandling. Sjukskrivning på deltid bör övervägas. Vid svår förstagångsdepression kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 6 månader efter insatt behandling. Depressiva symtom kan kvarstå ytterligare 6 månader eller längre. Stora individuella skillnader förekommer.

10 10 (22) Nr 7 Gerd Pågående ärende D Svår krisreaktion Ångestinslag. Sömnstörning. Somatiska symtom av dyspepsityp. Påtagligt sänkt stresströskel. Komplettering behövs. unktionsnedsättningen är otillräckligt beskriven med hänsyn till diagnosen svår krisreaktion. Det anges bland annat sömnstörning och ångestinslag men det finns inte någon gradering av besvären angiven (fält 4). Som aktivitetsbegränsning anges enbart påtagligt sänkt stresströskel vilket är otillräckligt med hänsyn till diagnosen (fält 5). Det finns en diskrepans mellan uppgifterna i fält 2, 4 och 5, dvs. det är inte en logisk följd mellan diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning(d-kedjan). Det är också oklart om det finns stöd för sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd. Det finns uppgift om att Gerd har en besvärlig situation på arbetsplatsen samt att hon har en cancersjuk make hemma som ökar oron. Det saknas en motivering till sjukskrivningens längd i förhållande till de specifika rekommendationerna för diagnosen (fält 9). I de specifika rekommendationerna anges för diagnosen Stressreaktion/krisreaktion (43.9) Individer med lättare stress- eller krisreaktioner har vanligen inte nedsatt arbetsförmåga. ör individer med risk för allvarliga tillstånd, med påtagliga sömnstörningar och viss kognitiv svikt, kan sjukskrivning, 2-6 veckor, gärna på deltid, övervägas. Sjukskrivning ska ske med tät uppföljning och adekvat behandling.

11 11 (22) Nr 8 D Elisabeth Pågående ärende Depressiv episod, bipolär sjukdom (bipolär sjukdom, lindrig eller medelsvår depressiv episod). Trötthet. Måttliga koncentrationssvårigheter. Något nedsatt initiativförmåga. Komplettering behövs inte. unktionsnedsättningen (fält 4).är tillräckligt beskriven med hänsyn till den tydliga diagnosen (fält 2). Det finns också en tillräcklig beskrivning av aktivitetsbegränsningen (fält 5). Elisabeth är partiellt sjukskriven och det finns en bra beskrivning av sjukdomsförloppet. Det finns också en plan för behandling och planering i sjukfallet med ytterligare nedtrappning av sjukskrivningen. Beskrivning av det medicinska tillståndet och dess konsekvenser samt behandling och planering överensstämmer med de specifika rekommendationerna. I de specifika rekommendationerna anges för diagnosen Bipolär sjukdom (31). Under och efter akuta skov är arbetsförmågan ofta helt nedsatt i upp till 6 månader. Gradvis upptrappning av arbetstid är lämpligt. rbetsförmågan mellan skoven är ofta korrelerad till kognitiv funktionsnedsättning och depressiva restsymtom. Det är inte ovanligt med partiell sjukskrivning under 1-2 år som övergår i full arbetsförmåga. Vissa individer återfår aldrig arbetsförmågan. Risken för kroniskt sänkt arbetsförmåga ökar vid tidig debut och vid flera återkommande skov. Kommentarer inför den fortsatta handläggningen Med hänsyn till helheten i ärendet och att sjukskrivningen avser ¼ nedsatt arbetsförmåga bedömer vi att det medicinska underlaget är tillräckligt för att fatta beslut om att betala ut ¼ sjukpenning (om det inte finns andra uppgifter i ärendet som motsäger det). Begreppen måttliga och något nedsatt ser vi som en beskrivning av det förbättrade tillstånd som den försäkrade nu är i.

12 12 (22) Sammanfattning av psykiska sjukdomar rbetsgruppen anser att två av de fyra läkarintygen behöver kompletteras. I de två fallen där underlagen är otillräckliga och komplettering behövs saknas en tillräcklig beskrivning av både funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning i förhållande till diagnosen. De andra två intygen som arbetsgruppen anser är tillräckliga medicinska underlag innehåller inga omfattande beskrivningar av vare sig funktionsnedsättning eller aktivitetsbegränsningar. Det finns dock en tydlig koppling mellan diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning och det som finns angivet i de specifika rekommendationerna.

13 13 (22) BLNDDE SJUKDOMR Nr 9 D Kent Pågående ärende Njurcancer. Lungmetastaser (C64.9) Metastaser Trötthet och illamående. Komplettering behövs. unktionsnedsättningen (fält 4) är tillräckligt beskriven med hänsyn till den tydliga diagnosen (fält 2). Beskrivning av aktivitetsbegränsningen saknas (fält 5). Vi bedömer utifrån uppgifterna att Kent är allvarligt sjuk. Det som trots allt är oklart är hur funktionsnedsättningen (trötthet och illamående) och cytostatikabehandlingen begränsar Kents förmåga till aktivitet under en vanlig dag. Det är en sjukskrivningsperiod om tre månader och vi behöver tillräckligt underlag för bedömning av sjukpenningen under den perioden. Vi behöver också ta reda på vad den angivna cytostatikabehandlingen innebär. Det kan vi göra via MR eller fråga behandlande läkaren. Vi behöver även få en bättre bild av Kents tillstånd för att kunna bedöma den fortsatta handläggningen av ärendet, bl.a. vilken form av ersättning som ska betalas ut. Diagnosen finns inte i de specifika rekommendationerna.

14 14 (22) Nr 10 D Marita Pågående ärende St post bröstcancer (C50.9) Måttlig svullnad hö arm. God rörlighet i armen och god kraft i handen. Palp.öm i överarmen. Högerhänt. Betydande problem med svullnad av höger arm på den opererade sidan. Svårt att arbeta med armen som ger uttalad trötthet. Komplettering behövs unktionsnedsättningen är tillräckligt beskriven (fält 4) ktivitetsbegränsningen är otillräckligt beskriven (fält 5). Det finns bristande överensstämmelse mellan diagnos, beskrivningen av funktionsnedsättningen och aktivitetsbegränsningen (D-kedjan). Läkaren har sjukskrivit Marita helt under ytterligare ca sex veckor i förhållande till tjänstemannaarbete. Det finns oklarheter mellan graden av sjukskrivning i förhållande till det relativt goda tillstånd som beskrivs i fält 4 men svårigheter att arbeta och uttalad trötthet i fält 5. Vi behöver få en bättre bild av vilka svårigheterna är och hur de uppträder över dagen. Det har gått cirka ett år sedan operationen. Här är det inte cancersjukdomen det handlar om längre utan sviter efter operationen. I de specifika rekommendationerna anges om diagnosen Bröstcancer, icke spridd (C50). De flesta kvinnor har trots diagnosbesked kvar sin arbetsförmåga inför förestående operation, som vanligen infaller inom 2-4 veckor. Vissa kvinnor kan få allvarliga psykiska reaktioner som nedsätter arbetsförmågan (se adekvat rekommendation). Sjukskrivning upp till 3 veckor efter normal operation är vägledande. Vid arbete där axelleden belastas och lymfkörtlarna tagits bort kan sjukskrivning i upp till 6 veckor under aktiv rehabilitering (sjukgymnastik) vara motiverad. Överväg arbetsanpassning och deltidsarbete. Under cytostatikabehandling är sjukskrivning under själva behandlingen motiverad. Ofta finns arbetsförmåga (under 1 2 veckor) mellan behandlingarna. rbetsanpassning och deltidsarbete kan vara aktuellt.

15 15 (22) Under strålbehandling är arbetsförmågan ofta god, men praktiska problem med resor kan förekomma. Hormonell behandling eller antikroppsbehandling bör inte motivera sjukskrivning. Kommentarer inför den fortsatta handläggningen Vi överväger nedsättning av sjukpenningen eller att fatta beslut om att den försäkrade inte har rätt till sjukpenning. Det är ett pågående ärendet och örsäkringskassan har en större bevisbörda än i nya ärenden. Vi behöver därför ett bättre underlag för att kunna ta ställning till vilken grad av sjukpenning vi ska fatta beslut om. Nr 11 D Elin vser första bedömningen i nytt ärende ractur på nedre delen av radius, sluten (S52.50) elställd, opererad och bandagerad Kan inte använda handen Komplettering behövs inte. unktionsnedsättningen är tillräckligt beskriven med hänsyn till att det är en tydlig diagnos (fält 4). ktivitetsbegränsningen är tillräckligt beskriven med hänsyn till diagnos och funktionsnedsättning (fält 5) Det är ett knapphändigt läkarintyg men det är tillräckligt eftersom det finns en tydlig koppling mellan diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning (D-kedjan) Det finns ändå behov av att ta reda på vissa uppgifter. Det är inte medicinska uppgifter utan de kan hämtas in genom kontakt med Elin eller finns redan i försäkran för sjukpenning. Vilken hand/arm är bruten? Är Elin höger- eller vänsterhänt? Vilka arbetsuppgifter har hon? rbetar hon med administration eller med vård av patienter? I de specifika rekommendationerna anges för diagnosen Skador på övre extremiteten (axel, överarm, armbåge, underarm, handled, hand) (S40, S42, S43, S50, S52, S53, S60, S62, S63 xeldistorsioner och frakturer medför i normalfallet i första hand

16 16 (22) Kommentarer inför den fortsatta handläggningen nedsatt arbetsförmåga i manuella arbeten och i arbeten där armen måste användas. rbetsförmågan kan i dessa fall vara nedsatt i upp till 4 månader. Beslutet om sjukpenning i detta ärende beror på vilka arbetsuppgifter den försäkrade har. Nr 12 D Marie vser första bedömningen i nytt ärende nemi (D64.P) Hjärta takykardi Lab Hb 97 (ref ) Blir andfådd vid lättare ansträngning Komplettering behövs inte unktionsnedsättningen är tillräckligt beskriven med hänsyn till den tydliga diagnosen (fält 4) ktivitetsbegränsningen är tillräckligt beskriven med hänsyn till diagnos och funktionsnedsättning (fält 5) Utredning pågår och sjukskrivningstiden är rimlig med hänsyn till det. Det är av värde att i gruppkonsultation få förtydligat de uppgifter som finns i läkarintyget om vad informationen i fält 4 generellt sett säger. Vad betyder Hb 97? Vad innebär takykardi? Är det farligt att anstränga sig så att man får det? Vad innebär lättare ansträngning? Vad säger oss En veckas anamnes på trötthet? Det finns ändå behov av att ta reda på vissa uppgifter. Det är inte medicinska uppgifter utan de kan hämtas in genom kontakt med Marie eller finns redan i försäkran för sjukpenning. Är hon förskolelärare och arbetar aktivt i barngruppen eller har hon ett administrativt arbete? Kommentarer inför den fortsatta handläggningen Diagnosen finns inte i det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Beslutet om sjukpenning i detta ärende beror på vilka arbetsuppgifter den försäkrade har.

17 17 (22) Sammanfattning blandade sjukdomar rbetsgruppen anser att två av de fyra läkarintygen behöver kompletteras. Vi har två fall av cancerdiagnoser. I det ena fallet (nr 9 Kent) handlar det om en allvarlig cancerdiagnos. Trots detta behöver intyget kompletteras. Diagnos och funktionsnedsättning är klarlagd men det saknas beskrivning av aktivitetsbegränsningen. Det andra fallet med cancerdiagnos (nr 10 Marita) är en komplikation efter tidigare genomförd operation. Med hänsyn till diagnosen är det motstridiga uppgifter mellan beskrivningen av funktionsnedsättningen och aktivitetsbegränsningen. I de två övriga fallen är det sparsamt med uppgifter i läkarintygen. Trots detta bedömer arbetsgruppen att det är ett tillräckligt medicinskt underlag eftersom diagnoserna är tydliga. unktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning är tillräckligt beskrivna och överensstämmer med diagnosen.

18 18 (22) VÄRK OCH SMÄRT Nr 13 D Gunilla vser första bedömningen i nytt ärende Ledvärk och smärta, myalgi (M79.1) Nacke: Inskränkt sidorörlighet. distinkt palpömhet över m trapezius, levator scapulae och rhomboidéer vänster sida. xlar: Inskränkt rörlighet ffa inåtrotation. Komplettering behövs inte. unktionsnedsättningen är tillräckligt beskriven men ger bilden av ett väsentligen normalt status för en person i Gunillas ålder (fält 4). ktivitetsbegränsning saknas (fält 5). Med anledning av beskrivningen i fält 4 anser vi att underlaget är tillräckligt för beslut. v uppgifterna i fält 4 följer att det är logiskt att det inte finns någon aktivitetsbegränsning i fält 5, d.v.s. vi behöver inte komplettera den informationen. Inga andra omständigheter eller upplysningar ger impuls till att komplettering är nödvändig. I de specifika rekommendationerna framgår om diagnosen Etablerad långvarig icke-malign smärta i rörelseapparaten (M79) Sjukskrivning bör alltid vara kopplad till aktiva åtgärder i form av funktionsutredning, funktionshöjande åtgärder, regelbundna arbetsplatsbesök, arbetsanpassning, arbetsträning och utbildning. Trots kvarstående besvär kan en betydande del av patienterna efter hand återgå i lämpligt arbete på heleller deltid. Med en väl planerad rehabilitering tar detta vanligen mellan några månader upp till ett år. De patienter med svårast smärta bör bedömas och behandlas i specialiserad multiprofessionell smärtvård. Smärtrehabilitering och successiv

19 19 (22) Kommentarer inför den fortsatta handläggningen arbetsrehabilitering kan ta totalt mellan ett och två år. När det gäller beslutet om sjukpenning så tänker vi oss avslag på sjukpenning i detta ärende. Nr 14 D Marjatta Pågående ärende Nackvärk och huvudvärk (M53.0) Nedsatt känsel ulnart höger hand. EMG visat lätt-måttlig rotpåverkan hö C7 och sensorisk rotpåverkan på C8. MRT nacke visat rotpåverkan C3- C4-C5-C6 höger och C5-C6 vänster. Palpöm över nackmuskulatur. Ont ffa i nacken Komplettering behövs. unktionsnedsättningen är inte tillräckligt väl beskriven när det gäller besvären i nacken och handen (fält 4). ktivitetsbegränsning saknas (fält 5). Det framgår inte på vilket sätt smärtan ger en aktivitetsbegränsning för Marjatta. Eftersom diagnosen är angiven som värkproblematik krävs en mer utförlig beskrivning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Det kan vara av värde att i gruppkonsultation få förtydligat vad uppgifterna om funktionsnedsättningen betyder. Det vi behöver veta är också på vilket sätt sjukdomen begränsar Marjatta att arbeta mer än halvtid Diagnosen finns inte i de specifika rekommendationerna.

20 20 (22) Nr 15 D Zivana vser första bedömning i nytt ärende Cervikalgi (M54.2) ibromyalgi Uttalad muskelömhet i nacke och skuldror. smärtande och inskränkt sidovridning och sidoböjning i halsryggen. Uttalad kraftnedsättning i händer. Ömmar över triggerpunkter på kroppen. Sömnstörande värk, belastningssmärta och kontinuerlig värk i nacke, skuldror, huvud och ut i armar. Varför? Komplettering behövs. unktionsnedsättningen är tillräckligt beskriven när det gäller huvuddiagnosen men otillräckligt beskriven när det gäller diagnosen fibromyalgi (fält 4). ktivitetsbegränsning saknas (fält 5). Eftersom diagnosen är angiven som värkproblematik (cervikalgi = smärta i halsryggen) krävs en mer utförlig beskrivning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Innan vi frågar läkaren bör vi hämta in kompletterande uppgifter om arbetet från Zivana. Vad är det hon packar? Tunga eller lätta produkter? Är arbetsuppgifterna monotona? Gör hon annat än packar under sin arbetsdag? Diagnosen saknas i de specifika rekommendationerna. Nr 16 D drian Pågående ärende Rygg- och nackbesvär, diskbråck (M50) Rygg-, nack- o armbesvär, värk, domningar, krampkänsla Litet mer lättutlöst värk i ländryggen

21 21 (22) Komplettering behövs. unktionsnedsättningen är otillräckligt beskriven (fält 4). ktivitetsbegränsning saknas (fält 5). På intyget har läkaren angett att bedömning har gjorts på ortopedklinik, men att detta inte föranledde någon åtgärd. Vi saknar då förklaring till varför drian endast skulle kunna arbeta halvtid. Vilken aktivitetsbegränsning ger värken, domningarna och krampkänslan? Det saknas också beskrivning av syftet med sjukskrivningen och varför det inte går att bedöma prognos för återgång i arbete? Slutligen saknas en medicinsk motivering till varför läkaren har frångått de specifika rekommendationerna (fält 9). I de specifika rekommendationerna framgår om diagnosen Cervikal rizopati och cervikalt diskbråck (M50) Vid fysiskt lätta arbeten utan större belastning på nacke och halsrygg kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 4 veckor. Vid fysiskt tunga eller belastande arbeten som skapar besvär kan arbetsförmågan vara helt eller delvis nedsatt i upp till 7 veckor eller längre i väntan på åtgärder. Symtom, prognos och behandling Cervikal rizopati avser smärtor i halsryggen som strålar ut i en eller båda armarna. Detta orsakas av påverkan på nerverna i halsryggen. Behandlingen är medicinsk, sjukgymnastisk och i vissa fall kirurgisk. Patienter som utvecklat besvär av kronisk karaktär kan ha återkommande akuta besvär. Dessa kan uppträda utan något direkt samband med belastning. örväntad konsekvens för funktionstillstånd Nervpåverkan i halsryggen kan ge nedsatt muskelkraft och känselrubbningar i armar och händer samt även balansrubbningar. Mycket svåra smärtor kan påverka sömnen och den kognitiva funktionen (exempelvis koncentrationsförmågan).

22 22 (22) Bedömd tid för återvunnen funktion samt tid för normal läkning I lindriga fall kan symtomen gå tillbaka inom 1 2 månader. Patienter med kvarstående symtom kan utveckla en tilltagande nedsättning av muskelkraften i armar och händer. I de svåraste fallen kan smärtor och symtom pågå under flera månader. Sammanfattning Värk och smärta rbetsgruppen bedömer att tre av de fyra läkarintygen behöver kompletteras. I fallen Marjatta, Zivana och drian är sjukdomstillstånden mer diffusa (värk och smärta) och därför krävs en fylligare beskrivning av både funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. I fallet Gunilla är funktionsnedsättningen tillräckligt beskriven men redovisar väsentligen normala fynd vilket gör att vi kan förstå varför det inte finns någon aktivitetsbegränsning angiven. Det saknas dessutom indikation i övriga fält i intyget på att det finns en aktivitetsbegräsning på grund av sjukdom.

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13

HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13 1 HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts dom den 12 november 2009 i mål nr T 290-06 och T 1893-06, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen

Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen Seminarieprogram 13:45-15:00 - Tillbakablick jämställdhet och sjukskrivningsmiljarden. Ulrika Eklund, SKL - Genushanden

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 februari 2016 följande dom (mål nr 3136-14 och 3137-14).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 februari 2016 följande dom (mål nr 3136-14 och 3137-14). HFD 2016 ref. 10 Fråga om det efter 180 dagar förelegat särskilda skäl att inte pröva en persons arbetsförmåga mot normalt förekommande arbeten. Denna prövning kan grundas på en läkarundersökning som genomförts

Läs mer

Läkaren, smärtan och sjukintyget. Allm Med Fortbildn Nov 2015 Monika Engblom Med dr, Specialist i allmänmedicin

Läkaren, smärtan och sjukintyget. Allm Med Fortbildn Nov 2015 Monika Engblom Med dr, Specialist i allmänmedicin Läkaren, smärtan och sjukintyget Allm Med Fortbildn Nov 2015 Monika Engblom Med dr, Specialist i allmänmedicin Lärandemål läkarprogrammet T5 Att känna till grunderna för sjukförsäkringen i Sverige Att

Läs mer

Sjukskrivningar och sjukskrivningslängder exempel från projektet korta sjukskrivningar

Sjukskrivningar och sjukskrivningslängder exempel från projektet korta sjukskrivningar Sjukskrivningar och sjukskrivningslängder exempel från projektet korta sjukskrivningar Jenny Hubertsson, Statsvetare, doktorand försäkringsmedicin Ingemar Petersson, Professor i försäkringsmedicin Epi-centrum

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Frågor och svar om överenskommelsen sjukskrivning och rehabilitering 2016

Frågor och svar om överenskommelsen sjukskrivning och rehabilitering 2016 1 (14) 2015-12-16 Avdelningen för vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar om överenskommelsen sjukskrivning och rehabilitering 2016 4. Insatser för lindrig och medelsvår psykisk ohälsa och långvarig

Läs mer

Lagrum: 7 kap. 1, 2, 3 och 3 b lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 7 kap. 1, 2, 3 och 3 b lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 60 Fråga om rätt till sjukersättning. Lagrum: 7 kap. 1, 2, 3 och 3 b lagen (1962:381) om allmän försäkring Försäkringskassan beslutade den 28 april 2010 att avslå en ansökan från L.J. om tre

Läs mer

Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s

Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s Leg. läkare Bo Fråst har mer än 30 år som specialist inom allmänmedicin. Han har en passion utöver det vanliga för patienterna. Speciellt för

Läs mer

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare De nya riktlinjerna för sjukskrivning Michael McKeogh Företagsläkare Nationellt beslutsstöd för sjukskrivning Regeringsuppdrag Socialstyrelsen och Försäkringskassan Kvalitetssäkrad, enhetlig, rättssäker

Läs mer

Metodstöd. Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut. Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24. Enheten för processer för sjukförmåner

Metodstöd. Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut. Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24. Enheten för processer för sjukförmåner Metodstöd Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24 Filnamn: metodstöd 1.5 Mall: 0rapport.dot, 1999-05-01 Datum: 2007-05-24 2(36) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förkortningar

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning 1 ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma Förhållningssätt i sjukskrivarrollen Doktorns dilemma http://lartorget.sll.se/public/courseid/65894/langsv/publicpage.do?item=32877256 Vad som kan vara problematisk med Försäkringsmedicin? Sjukpenning

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Upplaga 5, 2015 I detta häfte beskrivs vad som händer i kroppen vid stress. Varför vissa blir så sjuka och vad man kan göra för att må bra igen. Lever vi under långvarig belastning utan chans för kroppen

Läs mer

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Slutrapport. Unga med funktionsnedsättning i Värmdö. Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning.

Slutrapport. Unga med funktionsnedsättning i Värmdö. Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning. Slutrapport Unga med funktionsnedsättning i Värmdö Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning Försäkringskassan Mona Eriksson, arbetsförmedlare och sius-konsulent Arbetsförmedlingen 2014-10-20

Läs mer

Arbetsförmåga i sjukförsäkringen ett möte mellan juridik och medicin

Arbetsförmåga i sjukförsäkringen ett möte mellan juridik och medicin Arbetsförmåga i sjukförsäkringen ett möte mellan juridik och medicin Ruth Mannelqvist Juridiska institutionen Umeå universitet 2012-09-05 Mötet mellan juridik och medicin Allmän och offentlig sjukförsäkring

Läs mer

1 års-uppföljning av Försäkringsmedicinska utredningar utförda inom företagshälsovården 2007.

1 års-uppföljning av Försäkringsmedicinska utredningar utförda inom företagshälsovården 2007. 1 års-uppföljning av Försäkringsmedicinska utredningar utförda inom företagshälsovården 2007. Författare: Marie-Louise Östensson Handledare: Hans Erik Norbeck, med.dr., Previa Stockholm Projektarbete vid

Läs mer

1. Nedsatt arbetsförmåga pga sjukdom/ohälsa. 3A. Behov finns troligen av samordning av rehabilitering mot arbete. Kontakta FK

1. Nedsatt arbetsförmåga pga sjukdom/ohälsa. 3A. Behov finns troligen av samordning av rehabilitering mot arbete. Kontakta FK pga mot arbete. Kontakta FK av en 8A. Hel eller 8B.Saknar pga 1: Nedsatt medicinskt pga. underlag. Socialsekreteraren (handläggaren) har kontakt med en individ som socialsekreteraren bedömer har sin nedsatt

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Läkares sjukskrivningspraxis en skakig historia. Lars Englund

Läkares sjukskrivningspraxis en skakig historia. Lars Englund Läkares sjukskrivningspraxis en skakig historia Lars Englund Läkares sjukskrivningspraxis Sjukskrivningar börjar ofta hos allmänläkaren Patientens fråga: Kan sjukskrivning vara en bra lösning på mitt hälsoproblem?

Läs mer

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (21) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 2 (21) Innehållsförteckning Sjukersättning

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2004. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker.

Hälsobarometern. Första kvartalet 2004. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern Första kvartalet 2004 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker. Utgiven av Hälsobarometern Alecta den 27 april första 2004kvartalet 2004, 2004-04-27

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd.

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. Försäkringsmedicinskt beslutsstöd www.socialstyrelsen.se/riktlinjer Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare, handläggare på Försäkringskassan

Läs mer

Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007

Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007 Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007 300 000 250 000 200 000 Data från FK Antal sjukskrivna >30 dagar; Data t o m februari 2007 150 000 100 000 I april 2003 var 286 876 personer sjukskrivna

Läs mer

Risks of Occupational Vibration Injuries (VIBRISKS)

Risks of Occupational Vibration Injuries (VIBRISKS) Working Document: WP4-N6 Risks of Occupational Vibration Injuries (VIBRISKS) European Commission FP5 Project No. QLK4-2002-02650 Title: Whole-body vibration Initial Assessment Self-Administered Questionnaire

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod Försäkringsmedicinskt beslutsstöd socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare,

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf RÖNTGENREMISSEN Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016 Lovisa Brydolf Anamnes Kliniska fynd Diagnos Undersökningsfynd Röntgenremissens uppbyggnad UNDERSÖKNINGSTYP/REMISSGRUPP: T ex Rtg, DT, MRT, Ultraljud,

Läs mer

Lathund för sjukskrivningar

Lathund för sjukskrivningar Försäkringsmedicinska kommittén Lathund för sjukskrivningar Denna lathund for sjukskrivningar är framtagen utifrån ICF, som är en internationell WHO-kla ssifikation av funktion, aktivitet och delaktighet.

Läs mer

Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla.

Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla. Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla. Läkarens försäkringsmedicinska uppdrag I arbetet med sjukskrivning

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Motion till riksdagen 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Primär fibromyalgi (PF) är ett sjukdomstillstånd som i allmänhet visar sig som stelhet och värk på olika

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS meddelad i Stockholm den 18 mars 2013 KLAGANDE Sophia Sääf, 840313-5547 Ombud: Förbundsjurist Kerstin Burman LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan

Läs mer

3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande. 3.2 Självmord i befolkningen. 3.3 Undvikbar somatisk slutenvård efter vård inom psykiatrin.

3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande. 3.2 Självmord i befolkningen. 3.3 Undvikbar somatisk slutenvård efter vård inom psykiatrin. 3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande Andel i befolkningen, 16 84 år, som med hjälp av frågeinstrumentet GHQ12 har uppskattats ha nedsatt psykiskt välbefinnande Täljare: Antal individer i ett urval av

Läs mer

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Övergripande principer gällande all sjukskrivning Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Sjukskrivning är en del av vård och behandling Sjukskrivning en aktiv åtgärd Patientens delaktighet är

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR

RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR RÖRELSEORGANENS SJUKDOMAR Folkhälsovetenskap 1, Moment 1 Tisdag 2010/09/14 Diddy.Antai@ki.se Vad är Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar? Rörelseorganens/Reumatiska sjukdomar är samlingsbeteckningen för

Läs mer

RÅD OM LÄKARINTYG FÖR PAPPERSLÖSA PERSONER

RÅD OM LÄKARINTYG FÖR PAPPERSLÖSA PERSONER 1 PM 2011-11- 19 Kjell Asplund RÅD OM LÄKARINTYG FÖR PAPPERSLÖSA PERSONER I denna PM beskrivs dels allmänna krav på läkarintyg, dels sådant som intygsskrivare särskilt bör beakta I när man skriver utlåtande

Läs mer

Kvinna 39 år. Kvinna 66 år. Jag är gravid, nu i vecka 25. Från vecka 14 har jag haft ont i bäcken och rygg. Jag gick till. Vad tycker patienterna?

Kvinna 39 år. Kvinna 66 år. Jag är gravid, nu i vecka 25. Från vecka 14 har jag haft ont i bäcken och rygg. Jag gick till. Vad tycker patienterna? Ont i nacke, rygg, bäcken. Var stel överallt och hade symptom i olika former såsom huvudvärk, isningar i nerverna mm. Jag har uppnått fantastisk förändring. Har nästan aldrig ont och tillfällig stelhet

Läs mer

Denna lathund för sjukskrivningar är framtagen utifrån ICF, som är en internationell WHO-klassifikation av funktion, aktivitet och delaktighet.

Denna lathund för sjukskrivningar är framtagen utifrån ICF, som är en internationell WHO-klassifikation av funktion, aktivitet och delaktighet. Lathund för sjukskrivningar Denna lathund för sjukskrivningar är framtagen utifrån ICF, som är en internationell WHO-klassifikation av funktion, aktivitet och delaktighet. Läkare är skolade i att skriva

Läs mer

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Kungsbacka Kommun Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Multipel Skleros 2014-12-18 Sammanställt av: Sofia Johansson, Ingrid Säfblad-Drake, Helena Fahlen, Maria Hellström, Sandra Arvidsson, Jenny Andersson,

Läs mer

PM intyg gällande papperslösa 2012-04-26

PM intyg gällande papperslösa 2012-04-26 1 PM intyg gällande papperslösa 2012-04-26 I denna PM beskrivs dels allmänna krav på läkarintyg, dels sådant man som intygsskrivare särskilt bör beakta när man skriver intyg i avvisningsärenden. Råden

Läs mer

Beslutsunderlag och beslut i sjukersättningsärenden

Beslutsunderlag och beslut i sjukersättningsärenden Beslutsunderlag och beslut i sjukersättningsärenden Rättslig kvalitetsuppföljning Utgivare: Upplysningar: Webbplats: Försäkringskassan Rättsavdelningen Pernilla Keinestam Lindell 010-116 97 33 pernilla.keinestam@forsakringskassan.se

Läs mer

Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling

Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling Metod för tidiga insatser Gå igenom nya sjukskrivningar regelbundet. Prioritera patienter med psykisk ohälsa och/eller icke specifik smärta eller andra

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod Försäkringsmedicinskt beslutsstöd socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare,

Läs mer

I särskola eller grundskola?

I särskola eller grundskola? I särskola eller grundskola? Gränsproblematiken och vikten av ingående utredningar och välgrundade beslut! Seminarieledare Verica Stojanovic. Resultat- handläggningen kan bli bättre Tydliga rutiner men

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

A aktiv sjukskrivning sjukskrivning under vilken läkaren ordinerar den sjukskrivne att under sjukskrivningstiden utföra bestämda aktiviteter för att förbättra förutsättningarna att kunna återgå till arbetet

Läs mer

Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet. Från FYSS till patientcentrerat samtal

Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet. Från FYSS till patientcentrerat samtal Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet Från FYSS till patientcentrerat samtal Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2011 Förhöjd sjukdomsrisk? Från FYSS till patientcentrerat samtal Kräver kunskap

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

Stressrelaterad psykisk ohälsa LATHUND. Utredning, diagnostik och behandling

Stressrelaterad psykisk ohälsa LATHUND. Utredning, diagnostik och behandling Stressrelaterad psykisk ohälsa LATHUND Utredning, diagnostik och behandling Innehållsförteckning 1. Vad är stressrelaterad psykisk ohälsa? 3 2. Förslag på utredning 4 3. Diagnos 7 4. Behandling 10 5. Sjukskrivning

Läs mer

Beslut om sjukpenning

Beslut om sjukpenning RiR 2009:07 Beslut om sjukpenning har Försäkringskassan tillräckliga underlag? ISBN 978 91 7086 178-9 RiR 2009:07 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2009 Till regeringen Socialdepartementet Datum: 2009-05-18

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Kort introduktion till. Psykisk ohälsa

Kort introduktion till. Psykisk ohälsa Kort introduktion till Psykisk ohälsa Sekretariatet/KS, jan 2002 Inledning Programberedningen ska tillsammans med verksamheten ta fram underlag till programöverenskommelse över psykisk ohälsa. Detta arbete

Läs mer

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en Böjsenskada Information till dig som har skadat en böjsena Den här informationen riktar sig till dig som har en böjsenskada, vilket innebär att innebär att en böjsena helt eller delvis har gått av och

Läs mer

IT, stress och arbetsmiljö

IT, stress och arbetsmiljö IT, stress och arbetsmiljö Människa-datorinteraktion Inst för informationsteknologi Uppsala universitet http://www.it.uu.se.@it.uu.se Vård- och omsorgsarbete Process-, fordons- och trafikstyrning Administrativt

Läs mer

Arbete och hälsa. Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet

Arbete och hälsa. Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet Arbete och hälsa Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet Healthy organizations are not created by accident! Grawitch et al, 2006 Faktorer associerade med

Läs mer

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Under 2015 hjälpte Personligt ombud 95 klienter det är en ökning jämfört med 2014 då Personligt ombud hjälpte 92 klienter. Dominerande ljuspunkter

Läs mer

Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas?

Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas? 1 (7) Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas? Inledning Syftet med detta dokument är att beskriva, och skapa förståelse för, vilka uppgifter ett medicinskt

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Bilaga 1 Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Stadens mål för arbetsmiljön är att förena en väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det innebär att staden ska förebygga

Läs mer

Rehabilitering vid Reumatiska sjukdomar, Artros och Fibromyalgi

Rehabilitering vid Reumatiska sjukdomar, Artros och Fibromyalgi Rehabilitering vid Reumatiska sjukdomar, Artros och Fibromyalgi Lars Cöster Reumatikerdistriktet Östergötland och Handikappföreningarna Östergötland Rehabilitering Rehabilitering definieras som insatser

Läs mer

Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen Utredning och åtgärder vid etablerad psykisk ohälsa Företagshälsans riktlinjegrupp Ergonom vid AMM Med dr, ergonom/leg fysioterapeut Patientutredningar, kunskapsspridning,

Läs mer

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen.

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen. Curriculum Ortopedi Utgår från rekommendationerna för ortopedi från Global core recommendations for muscular skeletal undergraduate curriculum (Ann Rheum Dis. 2004:63:517-524). Kunskaperna är nivåindelade

Läs mer

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Avdelningen för analys och prognos 1 Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Inledning Under senare år har ohälsotalet minskat. Minskningstakten har dock varit betydligt långsammare i gruppen under

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Rätt i sjukförsäkringen 20110824 Medicinska underlag vid rättslig prövning

Rätt i sjukförsäkringen 20110824 Medicinska underlag vid rättslig prövning Rätt i sjukförsäkringen 20110824 Medicinska underlag vid rättslig prövning Bengt Järvholm Berndt Karlsson Ruth Mannelqvist Sidfot Målsättning Datum Del 1: Studie av domar Beskriva hur domstolen i domen

Läs mer

STOR HÄLSODEKLARATION

STOR HÄLSODEKLARATION STOR HÄLSODEKLARATION Efternamn och tilltalsnamn Yrke/sysselsättning Utdelningsadress Postnummer och ort Telefon (dagtid) Är du inskriven i svensk försäkringskassa? Nationalitet? Besvaras av icke svensk

Läs mer

Ansökan medlemsförsäkring

Ansökan medlemsförsäkring Skicka in din ansökan/hälsodeklaration i ett portofritt kuvert och skriv: Frisvar Förenade Liv Gruppförsäkring AB, Svarspost 121310901, 110 00 Stockholm Ansökan medlemsförsäkring Ansökan, autogiroanmälan

Läs mer

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1 Ont i nacken! Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Inledning Förtroendemannagruppen för rörelseorganens

Läs mer

ANALYSERAR 2005:23. Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier

ANALYSERAR 2005:23. Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier ANALYSERAR 2005:23 Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier Utgivare Upplysningar Beställning Försäkringsdivisionen Enheten för forskning och utveckling Pernilla Tollin

Läs mer

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11 10 noa nr 6 2015 Tufs fick livet tillbaka En extremt ovanlig bentillväxt inne i ryggradskanalen hotade att göra huskatten Tufs förlamad. Husse och matte ställdes inför det svåra valet: att låta Tufs somna

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer S2014/6136/FS

Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer S2014/6136/FS YTTRANDE 2014-11-20 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande över promemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård (Ds 2014:28), diarienummer

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 mars 2007 B 4592-06 KLAGANDE SRLJ Ombud: SL och DL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt bedrägeri m.m. ÖVERKLAGADE

Läs mer

Behandling av depression hos äldre

Behandling av depression hos äldre Behandling av depression hos äldre En systematisk litteraturöversikt Januari 2015 (preliminär version webbpublicerad 2015-01-27) SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning SVAR PÅ REGERINGSUPP 1 (26) Avdelningen för analys och prognos Karin Mattsson 69161/2011 Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid

Läs mer

Kommittédirektiv. En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada. Dir. 2016:9. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016

Kommittédirektiv. En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada. Dir. 2016:9. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Kommittédirektiv En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada Dir. 2016:9 Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över försäkringen

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:...

Hälsodeklaration. Namn:... Personnummer:... Datum:... Hälsodeklaration Vid mottagningsbesöket kommer vi att upprätta en journal för att garantera dig bästa möjliga vård. För att underlätta journalskrivningen ber vi dig fylla i denna hälsodeklaration hemma.

Läs mer

avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning och behovet av samordning av insatser och

avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning och behovet av samordning av insatser och 8.3 Metodstöd kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg I metodstödet beskrivs hur handläggaren avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning

Läs mer

Handledning till riskbedömningsmetoden HARM

Handledning till riskbedömningsmetoden HARM Handledning till riskbedömningsmetoden HARM Detta är en handledning till riskbedömningsmetoden HARM Bedöm riskerna vid arbete med hand och arm h HARM är ett hjälpmedel för att ta fram risknivån för hand-,

Läs mer

Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet Bedömning av läget i hälso- och sjukvården

Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet Bedömning av läget i hälso- och sjukvården 2016-03-17 Dnr 10.5-29723/2015 1(6) Avdelningen för kunskapsstyrning för hälso och sjukvården Axana Haggar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Bedömning av läget inom hälso- och sjukvården i landet

Läs mer

Att leva med Spasticitet

Att leva med Spasticitet Att leva med Spasticitet Fakta Vad är spasticitet? Förmågan till förflyttning, händernas finmotorik och kommunikation med mimik och gester, är grundläggande funktioner i våra vardagsliv. Störningar i rörelseförmåga

Läs mer

STRESS, UTMATTNINGSSYNDROM

STRESS, UTMATTNINGSSYNDROM STRESS, UTMATTNINGSSYNDROM Kortvariga perioder av stress är något som hör livet till och är inget som vi vanligtvis blir sjuka av. Om stressen däremot blir långvarig och vi inte får någon möjlighet till

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer