Arbetssätt och organisation för kunskapsbaserad styrning i Örebro läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetssätt och organisation för kunskapsbaserad styrning i Örebro läns landsting"

Transkript

1 1 (12) Arbetssätt och organisation för kunskapsbaserad styrning i Örebro läns landsting Rapport för delprojekt: Stärk landstingens strukturer för utveckling inom överenskommelsen mellan staten och SKL om Jämlik hälso- och sjukvård Medicinsk kunskapsorganisation i landstinget Örebro läns landsting (ÖLL) har två olika funktioner för medicinsk kunskapsstyrning dels Rådet för medicinsk kunskapsstyrning (RMK), dels enheten Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ). Rådet för medicinsk kunskapsstyrning (RMK) För att förstärka och tydliggöra den professionella delaktigheten och dialogen i landstingets ledning har ett råd för medicinsk kunskapsstyrning inrättats. I rådet ingår hälso- och sjukvårdsdirektören, som också är ordförande, verksamhetschefer från medicin- och kirurgklinikerna vid Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett, områdeschefer, biträdande sjukhusdirektören och utvecklingschefen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ), biträdande tandvårdsdirektören, chefer från habiliteringsförvaltningen och psykiatriförvaltningen, samordnande distriktsläkare, medicinska rådgivare vid ledningskansliet, landstingets forskningsdirektör och representanter från CAMTÖ. RMK har till uppdrag att bereda ärenden av medicinsk karaktär till landstingets ledningsgrupp. Hit hör frågor som rör verksamhetsutveckling, medicinsk kvalitet och vårdkvalitet, patientsäkerhet, medicinsk teknik, vårdnära IT samt katastrof och beredskapsplanering. Rådet bereder frågor som rör hälso- och sjukvårdens verksamhetssamordning inom landstinget liksom samverkansfrågor mellan landstinget, länets kommuner och andra vårdgivare. Rådet hanterar lokala, regionala och nationella vårdriktlinjer och vårdprogram samt läkemedelsfrågor. Rådet kan också ges ansvar att besluta i vissa frågor inom sitt sakområde och utgöra styrgrupp, exempelvis inom patientsäkerhet. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO Örebro läns landsting Eklundavägen Ledningskansliet Box Örebro Örebro E-POST orebroll@orebroll.se INTERNET

2 2 (12) RMK har en central roll inom landstinget när det gäller mottagande och implementering av nya kunskapsöversikter, nationella riktlinjer med mera. För Öppna jämförelser fanns tidigare en organisation snarlik den som Kalmar läns landsting byggt upp med indikatoransvariga specialister, flertalet utan direkt chefsposition i organisationen, och en central analysgrupp. Detta var ett välfungerande system som ledde till flera genomgripande förbättringsåtgärder som också kan spåras i resultaten i senare Öppna jämförelser. Vartefter antalet kvalitetsindikatorer i Öppna jämförelser växte i antal och det mediala trycket och uppmärksamheten på resultaten blev mindre starkt blev det uppenbart med svagheten i en sådan organisations då den saknar en direkt koppling till linjeorganisationens ledningsstruktur. Av den anledningen har organisationen ändrats 2012 så att RMK är mottagare av Öppna jämförelser och föreslår områden för fördjupade analyser och förbättringsåtgärder till länssamverkansgrupperna. Det är ännu för tidigt att utvärdera styrkor och svagheter med en sådan förändring. Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ) Syftet med CAMTÖ är att på det lokala/regionala planet arbeta med utvärdering av medicinska metoder. Utgångspunkten är att utifrån ett kliniskt vardagsperspektiv i första hand utvärdera metoder av betydelse för sjukvården lokalt och regionalt. Ett annat syfte är också att främja evidensbaserad sjukvård i allmänhet genom utbildning och kursverksamhet. CAMTÖ har som uppdrag att ge vårdgivarna stöd lokalt för kunskapssammanställningar, inklusive riktlinjer, samt rekommendation om olika kvalitetsindikatorer som ska följas. CAMTÖ erbjuder utbildningsaktiviteter inom evidensbaserad medicin och tar fram systematiska kunskapsunderlag inför ställningstagande till införande av ny metodik (Mini-HTA) eller i övrigt, primärt för Örebro läns landsting men står även till förfogande för övriga landsting i regionen. CAMTÖ medverkar i implementering av nationella kunskapsunderlag, framförallt SBUs rapporter, men även i förekommande fall Socialstyrelsens nationella riktlinjer och andra kunskapsunderlag. CAMTÖ deltar som en aktiv part i SBU:s HTA-nätverk vars syfte är att knyta ihop landets lokala och regionala HTA-enheter för en bättre samordning av dessas insatser. Enheten är multidisciplinär och tvärprofessionell. Läkemedelskommittén Läkemedelskommittén arbetar för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Det är ett expertorgan inom områdena läkemedel och läkemedelsterapi. Länssamverkansgrupper Specialitetsvisa landstingsövergripande samverkansgrupper som består av verksamhetschefer och för USÖ också områdeschefer inom respektive område.

3 3 (12) Gruppernas syfte är att skapa en gemensam målsättning för en likvärdig vård i länet, få en samsyn i handläggningen av olika diagnosgrupper, säkra medicinsk kvalitet och en långsiktig kompetensförsörjning. Grupperna kan få i uppdrag att göra fördjupade analyser av resultat i Öppna jämförelser. RMK föreslår uppdrag och landstingets ledningsgrupp beslutar kring dessa. Länssamverkansgrupper finns för bland annat kirurgi, ortopedi och medicin. Forskning och innovation I Örebro läns landsting finns en lång tradition av att arbeta med forskning och högre utbildning. Betydelsen av forskningsfrågorna märks genom att de sorterar under en egen politiskt tillsatt nämnd: nämnden för forskning och att landstinget sedan år 2000 arbetar efter en forskningsstrategi. Forskningen inom landstinget, som har en nära koppling till Örebro universitet, ökar i omfattning och kvalitet. Årligen produceras ca 350 vetenskapliga artiklar och disputationer. Forskningen i Örebro läns landsting kännetecknas av att den är klinisk och patientnära med hög relevans för regionens invånare. Prioriterade områden är bassjukvård, högspecialiserad sjukvård, den samtida ohälsan samt evidensbaserad sjukvård. Organisation Den politiska styrningen utövas av nämnden för forskning som fördelar landstingets anslag för forskning och tecknar överenskommelser med de förvaltningar som får anslag. Överenskommelserna innefattar ett antal mål som grundas i forskningsstrategin samt ett antal prestationer att uppfylla. På landstingets ledningskansli finns en forskningsfunktion som bereder ärenden för nämnden för forskning samt arbetar med omvärldsbevakning och forskningsstrategiska frågor. Förvaltningarna organiserar själva sin forskning vilken dels sker vid kliniker och enheter och dels genom forskningscentra och övrig infrastruktur såsom medicinskt bibliotek, sjukhusfotograf, stöd till etikprövning etc. I landstinget finns Allmänmedicinskt forskningscentrum (AFC), Audiologiskt forskningscentrum (AudFC), Clinical Research Support (CRS), Enheten för klinisk epidemiologi och biostatistik, Habiliteringens forskningscentrum (HFC), Kliniskt forskningscentrum (KFC), Medicintekniskt forskningscentrum (MTFC), Odontologiskt forskningscentrum, Psykatriskt forskningscentrum (PFC) och Vårdvetenskapligt forskningscentrum (VFC)

4 4 (12) Universitetssamverkan Örebro universitet (ÖU) och ÖLL arbetar gemensamt för att bygga ett starkt medicinskt vetenskapsområde. Strategiska och operativa frågor bereds och behandlas i de gemensamma s k presidie- respektive spelregelsgrupperna. Många landstingsanställda är engagerade i utbildningen av läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker m fl grupper, både som gästlärare/lektorer vid universitetet och som handledare i verksamhetsförlagd utbildning. Forskare vid landstinget är knutna till ÖU genom adjungering eller affiliering och ett flertal professorer och lektorer vid ÖU har sin placering och (kliniska) tjänstgöring vid Universitetssjukhuset Örebro. Samverkan kommer att ytterligare stärkas genom byggandet av Campus USÖ lokaler för läkarutbildningen som placeras på universitetssjukhusområdet intill Kliniskt träningscentrum (KTC) och forskningens hus. Samverkan i länet och regionen ÖLL har också forskningssamverkan med länets kommuner, främst genom Regionförbundet Örebro. Inom Uppsala-Örebroregionen finns ekonomisk och innehållsmässig samverkan genom regionala forskningsrådet (RFR). Med inriktning på utveckling och kvalitetssäkring av cancervården finns Regionalt cancercentrum (RCC) som bl a ska utveckla strukturer för samarbete med akademisk forskning och den forskande industrin samt främja innovationer i cancervården. Samverkan med näringslivet, innovationer Vid USÖ och inom primärvården finns strukturer för att stötta kliniska studier: Clinical research support (CRS) och CRS Prim-site. CRS fungerar som en brygga mellan medicinska företag och forskare. En del kliniker har också egna samarbeten med näringslivet. Styrkor och svagheter, bedömning Inrättandet av läkarutbildning vid ÖU är en tillgång men också en utmaning för landstinget, länet och hela regionen. Det ställer stora krav på att upprätthålla en hög kvalitet på såväl forskning som utbildning. Under uppbyggnadsfasen måste ÖU och ÖLL utveckla och fördjupa form och innehåll i samverkan. Eftersom ÖLL inte har tillgång till s k ALF-medel (avtal om läkarutbildning och forskning) under nuvarande avtal får landstinget själv klara finansiering av forskningen och dess infrastruktur. Det är angeläget att få in statlig finansiering av forskningen när det nya avtalet träder i kraft. Den svenska regionfrågan som ännu inte avgjorts är också en utmaning. Det finns idag ett väl fungerande samarbete genom RFR/RCC och samverkansnämnden för Uppsala-Örebroregionen men det är svårt att ha en långsiktighet i planeringen när det inte är klart hur den framtida regionen kommer att se ut.

5 5 (12) Nämnden för forskning arbetar nu med att ta fram landstingets tredje forskningsstrategi. I den blir behovet att värna den högspecialiserade vården/universitetssjukvården viktig, liksom den samverkan mellan akademi, vård och industri som bl a delegationen för samverkan i den kliniska forskningen pekat på. Även om inte strategin är klar kan redan nu utläsas att nämnden önskar större möjligheter att styra forskningens inriktning än vad som är fallet idag. Örebro läns landsting arbetar för närvarande med att ta fram en strategi för innovationer. Uppföljning och verksamhetsanalys Uppföljning av landstingets verksamheter sker genom skriftlig rapportering från respektive förvaltning i maj, september och vid årsskiftet. Dessa rapporter kompletteras med landstingsledningens muntliga uppföljningar med verksamheterna i maj och september. Muntliga uppföljningar sker också i februari och november. Årsredovisning sker i februari-mars efterföljande år. Till detta kommer fem periodrapporter där resultat och prognos framgår. Skriftliga delårsrapporter och verksamhetsberättelser lämnas för beredning i nämnd och för fastställande i landstingsstyrelsen. På samma sätt lämnar landstingets ledningskansli rapporter och berättelser för beredning till landstingsstyrelsen och fastställande i landstingsfullmäktige. Den skriftliga rapporteringen av landstingets resultat sker med ett antal landstingsövergripande mätetal. Överenskommelser med sjukvårdande förvaltningar Nämnden för somatisk specialistsjukvård och nämnden för psykiatri, habilitering och hjälpmedel sluter årliga överenskommelser med förvaltningarna för sjukhusen, psykiatrin respektive habilitering och hjälpmedel i landstinget. Överenskommelserna innehåller ett antal uppdrag till förvaltningarna och följer de sex områdena i God vård samt hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Överenskommelserna följs löpande och årligen upp av ansvarig nämnd. Analysenheten Analysenheten på ledningskansliet är en enhet med representanter från olika kompetensområden som chef för hälsovalsenheten, statistiker, ekonom och läkemedelcontroller m fl. Enheten följer upp mätetal i landstingets verksamhetsplan bland annat inom områdena folkhälsa, god och patientsäker vård, jämlik och jämställd vård, vård i rimlig tid, effektiv vård, miljö, personal och kompetens, ekonomi och uppföljningsområdena inom Hälsoval Örebro. Uppföljningen inom hälsovalet inkluderar utöver områdena inom God vård också hälsofrämjande insatser.

6 6 (12) Mätningarna sker med olika periodicitet inom de olika områdena, från kontinuerlig mätning till månadsvisa mätningar och mätningar en gång per år. Data publiceras fortlöpande såväl på intranätet som på webben i landstingets Resultattavla. Läkemedelsenheten Enheten svarar för uppföljning, analys och återkoppling i läkemedelsrelaterade frågor. Samhällsmedicinska enheten Samhällsmedicinska enheten är ett kunskapscenter med inriktning på folkhälsa. Enhetens arbete är koncentrerat kring epidemiologi, folkhälsorapportering, analys, strategiskt folkhälsoarbete och stöd för planering och beslut. Enheten kartlägger, sammanställer och analyserar data om folkhälsoutvecklingen i länet och erbjuder metod- och kunskapsstöd till aktörer i folkhälsofrågor. Utifrån detta stödjer enheten beslutsfattare med underlag för planering och beslut. Samhällsmedicinska enhetens arbete sker i samverkan med hälso- och sjukvårdens aktörer samt med kommunerna i länet, organisationer, myndigheter och andra aktörer som kan påverka folkhälsan. Uppföljningsverktyg, vårddatabaser, egen tillgång till kvalitetsregisterdata I landstingets Uppföljningsportal på intranätet finns en stor mängd data som hämtas direkt ur landstingets olika datasystem. Uppgifterna kan tas fram på avdelnings-, klinik- och förvaltningsnivå. Aktuella uppgifter tas fram inom en rad olika områden, som till exempel väntetider, beläggningar, besök, ekonomi, personal och olika mätetal. Landstingsledningens mätetal är mätetal som regelbundet följs upp av landstingsledningen och är därmed också av största vikt för förvaltnings- och klinikledningarna. Rapporter för hälso- och sjukvården kan tas fram på avdelnings- och kliniknivå från verksamheterna habilitering, specialistvård, psykiatri, primärvård och laboratoriemedicin. Rapporterna avser t.ex. tillgänglighet, återbesök, öppenvårdskontakter, vårdtider, utskrivningar och diagnoser. Hälsoval Uppföljning av Hälsoval Örebro län sker månadsvis, per tertial eller årligen och som målrelaterad ersättning månadsvis eller årsvis utifrån redovisad måluppfyllelse. Resultaten sammanställs och redovisas öppet månadsvis. Uppföljningsbesök med dialog görs en gång per år till samtliga vårdcentraler.

7 7 (12) De flesta uppföljningsdata finns tillgängliga i landstingets datalager. Data för uppföljning hämtas även från register till vilka vårdcentralen åtagit sig att rapportera. Statistik från läkemedelsförskrivningen hämtas från Apotekens Service AB. Resultattavlan Resultattavlan är en sida på intranätet som innehåller aktuella resultat av utvalda områden som följs upp inom landstinget. Exempel på områden är områdena inom God vård, rehabiliteringsgarantin, läkemedel, målrelaterad ersättning i Hälsoval Örebro, Öppna jämförelser, nationell patientenkät och Vårdbarometern. Uppföljning av överenskommelser med sjukvårdsförvaltningarna Nämnderna för hälso- och sjukvård sluter årliga överenskommelser med sjukhusen, psykiatrin och habiliteringen inom landstingets verksamhet. Överenskommelserna innehåller bland annat ett antal uppdrag till förvaltningarna och följs upp av ansvarig nämnd. En del av uppföljningarna handlar om verksamheternas rapportering av resultat i olika kvalitetsregister. De variabler som valts ut för redovisning är sådana där det finns möjligheter för verksamheterna att förbättra sina resultat. Nämnderna följer utvecklingen av resultaten under ett antal år. Kvalitetsregistergruppen Landstinget är huvudman för ett av landets fem existerande kompetens- /registercentra, Kompetenscentrum för psykiatriska och andra kvalitetsregister (KCP) liksom för sju stycken etablerade nationella kvalitetsregister. Detta är ett stort åtagande för ett förhållandevis litet landsting. I kvalitetsregistergruppen kan dessa register tillsammans med landstingets IT-enhet och även kliniska företrädare samverka, utnyttja varandras erfarenheter och gemensamt driva kvalitetsregisterutveckling i landstinget och utanför. Organisation för verksamhetsförbättring Utvecklings- och kvalitetsgrupp (UQG) Gruppen är en beredande grupp till landstingets ledningsgrupp. Hälso- och sjukvårdsdirektören leder gruppen som består av kvalitets- och utvecklingschefer från sjukhusen, primärvården, psykiatrin, habiliteringen, tandvården, ledning och verksamhetsstöd (LoVS) samt landstingets patientsäkerhetsstrateg och patientsäkerhetscontroller. Gruppen ska följa utvecklingen, utbyta erfarenheter och sprida kunskap när det gäller verksamhetsutveckling och kvalitetsfrågor mellan förvaltningarna. Detta för att stimulera systematisk verksamhetsutveckling och ständigt lärande så att landstingets verksamhetsmål uppnås.

8 8 (12) Gruppen ska också på uppdrag av landstingsledningen ta fram underlag, analyser och besluts-förslag såväl inom kvalitets- som för patientsäkerhetsområdet. Samverkan och erfarenhetsutbyte mellan landsting Samverkansnämnden i Uppsala-Örebroregionen Landstingen inom Uppsala-Örebroregionen ledda av en Samverkansnämnd har i ett gemensamt avtal beskrivit hur man avser att stödja varandra att bättre fullgöra sina uppgifter, bland annat genom att identifiera och analysera problemställningar, skapa arenor för samverkan och initiera olika gemensamma aktiviteter. Landstingsdirektörsgruppen utgörs av landstingsdirektörerna i de sju samverkande landstingen. Landstingsdirektörsgruppen har det övergripande ansvaret för beredningsgruppens arbete och behandlar de ärenden som föreläggs Samverkansnämnden för beslut. Beredningsgruppen beslutar om inrättande och borttagande av arbetsgrupper och ansvarar för uppföljningen av dessa samt att grupperna har tydliga uppdragsbeskrivningar. Inom ramen för regionsamarbetet samverkar landstingen om kunskaps-baserad styrning i en särskild gruppering, Kunskapsstyrningsgruppen, som har till huvuduppgift att koordinera ett nätverksarbete som förväntas skapa ett starkt kompetensstöd till dem som fattar beslut om prioriteringar, praxisförändringar och resursfördelning. Uppdraget avser kunskapsstyrning i bemärkelsen att skapa underlag och samspel för ett bra ledningsarbete regionalt och landstingsvis inom de områden av ny kunskap inom hälso- och sjukvården som direkt berör ett ledningsarbete. Gruppens uppgift är att sortera och skapa beslutsunderlag för rekommendationer till linjeorganisationen via beredningsgrupp, samverkansnämnd och därmed såväl den politiska ledningen som tjänstemannaledningen i respektive landsting. Kunskapsstyrningsgruppen har också till uppgift att bevaka vilka delar i kunskapsflödet som är relevanta ur ett huvudmannaperspektiv och ger uppdrag till regionala specialitetsråd och en regional utvecklingsgrupp att analysera specifika kunskapsunderlag och genomföra olika aktiviteter kopplat till dessa. Från Kunskapsstyrningsgruppen hämtas också regionens representanter i den Nationella Samverkansgruppen för Kunskapsstyrning, NSK, som samverkar med de statliga myndigheterna på området.

9 9 (12) Kunskapsstyrningsgruppen förfogar alltså över en utvecklingsgrupp och 24 regionala specialitetsråd med representanter från alla sju landstingen i regionen. Utvecklingsgruppen arbetar i huvudsak operativt med förberedelser och implementering av Nationella riktlinjer medan Specialitetsråden har till uppgift att säkerställa trygga vårdkedjor mellan vårdnivåerna, hantera specialitetsspecifika prioriterings- och implementeringsfrågor, utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor och vara remissorgan och beredande organ i specialitetsspecifika frågor som kan kräva regionalt politiskt ställningstagande. Uppsala-Örebroregionens organisation för kunskapsbaserad styrning finns mer detaljerat beskriven på Samverkansnämndens hemsida 2 Socialstyrelsens Nationella riktlinjer har hittills utgjort ett viktigt underlag för den regionala samverkan inom området. Riktlinjerna tas fram i syfte att ge stöd till beslutsfattare i landsting och regioner så att dessa kan styra hälso- och sjukvården med öppna och systematiska prioriteringar. Riktlinjerna ska också bidra till ett ordnat införande av nya metoder och utmönstring av ineffektiva och skadliga metoder. Riktlinjerna innehåller rekommendationer på gruppnivå och är i första hand ett underlag för resursfördelning inom sjukdomsgrupper eller verksamhetsområden, men kan även i viss mån vara ett underlag för horisontella prioriteringar. Arbetsprocessen inom Uppsala-Örebroregionen med nationella riktlinjer följer en modell som utarbetas under de senaste 5-6 åren och som har visat sig fungera utmärkt i det regionala förberedelsearbetet. Modellen bygger på ett nära och kontinuerligt samarbete mellan landstingen under hela processen med att ta fram riktlinjerna, analysera konsekvenserna och påbörja implementering av dem. Den innefattar också att den politiska och den professionella nivån inom respektive landsting involveras. Det är i första hand Utvecklingsgruppen och berörda specialitetsråd som utför det konkreta arbetet, som översiktligt beskrivet består av följande moment: Nominering av experter till i Socialstyrelsens fakta- och prioriteringsgrupper inventering av olika knäckfrågor och frågeställningar inom området där verksamheterna och huvudmännen önskar vägledning följa riktlinjearbetet med tillstånds-åtgärdslistorna och bistå Socialstyrelsens projektledare med förankrande och vägledande diskussioner om utkast till rekommendationer förbereda för analys av gapet mellan nuvarande praxis och den som riktlinjerna förväntas rekommendera underhandsinformation gemensamt och landstingsvis till beslutsfattare och berörda specialitetsråd och verksamheter bidra till spridning av preliminär version av riktlinjen och starta upp arbetet med gapanalyser 2

10 10 (12) tillsammans med Socialstyrelsen arrangera de regionala kunskaps-seminarier där den preliminära riktlinjens viktigaste rekommendationer presenteras för och värderas av landstingsvisa grupperingar av besluts-fattare och sakkunniga fortsatt analys gemensamt och landstingsvis med engagemang av specialitetsråd och berörda verksamheter utarbetande av yttrande över den preliminära riktlinjen med fokus på resultat av analys av organisatoriska och ekonomiska konsekvenser av rekommendationerna i riktlinjen förbereder en för regionen gemensam politisk viljeinriktning innehållande: rekommendationer till landstingen, gemensamma målformuleringar, plan för gemensamma genomförandeaktiviteter och plan för gemensam uppföljning när Socialstyrelsen presenterat slutlig version av riktlinjen bereds en politisk viljeinriktning för politiskt beslut i Samverkansnämnden efter beslut i Samverkansnämnden förmedlas den politiska viljeinriktningen till respektive landsting för hantering i planerings- och budgetprocessen och implementering gemensam uppföljning genomförs enligt planen i den politiska viljeinriktningen. Det är alltså i huvudsak arbetet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer som gett denna fasta och framgångsrika struktur. Ambitioner har dock funnits och finns att försöka vidga samverkan till att gälla mottagande av andra nationella kunskapsunderlag och till att ta fram egna kunskapsunderlag gemensamt inom regionen. Det handlar då som exempel om SBUs olika rapporter, genomgångar från Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, utvärderingar av nya medicinska teknologier (HTA) etc. Hittills har det regionala samarbetet för analys och implementering av dessa typer av kunskapsunderlag varit begränsat. Socialstyrelsens nationella riktlinjer täcker idag de sjukdomar som står för den absoluta merparten av sjukdomsbördan i Sverige. Det innebär att riktlinjearbetet alltmer kommer att övergå i ett skede av uppdateringar och revideringar och allt mindre av arbete med nya omfattande riktlinjer. Ett nytt inslag i myndighetens stöd till hälso- och sjukvårdshuvudmännens styrning och ledning av verksamheten är de Nationella utvärderingar som planeras för alla riktlinjeområden. Sådana har så här långt genomförts för hjärtsjukvård, psykiatrisk vård, strokevården och diabetesvården i landet och har för avsikt att vara öppna jämförelser och utvärderingar av kvalitet och effektivitet. De tar då sin utgångspunkt i riktlinjen och använder resultat för de i riktlinjerna framtagna indikatorerna tillsammans med material från enkäter som underlag. I Uppsala- Örebroregionen har mottagandet av de nationella utvärderingarna arrangerats på i huvudsak samma sätt som mottagandet av nationella riktlinjer och regionala kunskapsseminarier med deltagande av beslutsfattare och sakkunniga har arrangerats och rönt stor uppskattning.

11 11 (12) Övergången mot användning av Öppna jämförelser och utvärderingar förstärker betydelsen av de årliga Öppna jämförelserna som genomförs av SKL och Socialstyrelsen. Hittills har landstingen varit ganska passiva mottagare av dessa och det har inte skett i någon regional samverkan. I Kunskapsstyrningsgruppen och Utvecklingsgruppen pågår utveckling av arbetsmodeller som innebär ett mer proaktivt arbete med öppna jämförelser och nationella utvärderingar. Det skulle kunna innefatta ett regionalt samarbete åtminstone i delar av en sådan process och då kanske främst i de inledande analysstegen. Arbetet innefattar också att utveckla indikatorer som beskriver kvalitet och effektivitet på systemnivå och som fungerar som stöd för styrning och ledning på landstings-/vårdgivarnivå. Utbildnings- och kompetensrådet har som syfte att underlätta och stödja landstingens arbete med den framtida kompetensförsörjningen och genom samagerande mellan landstingen i regionen förstärka påverkan på vårdutbildningarnas utformning, planering/ dimensionering och innehåll. Syftet är även att landstingen i nära samspel med utbildningsanordnarna ska utveckla den verksamhetsförlagda utbildningen i syfte att vårdutbildningarna motsvarar de krav som hälso- och sjukvården ställer för framtiden. Läkemedelsrådet ska arbeta för ett ökat samarbete och erfarenhetsutbyte kring läkemedelsfrågor inom regionen och vara remissinstans för samverkansnämnden och samverkansnämndens beredningsgrupp i frågor som rör läkemedelsområdet, samt arbeta konsultativt gentemot regionens specialitetsråd. Övrig regional samverkan RCC Uppsala Örebro kommer att ha ett övergripande ansvar för att samordna, utveckla och kvalitetssäkra cancervården i den egna regionen. Målet är bland annat att förbättra behandling och omhändertagande av cancerpatienter och förbättra möjligheterna att upptäcka cancer tidigare. Vi ska arbeta för ett ökat patientinflytande i cancersjukvården, där utgångspunkten är patientens behov. Regionalt Onkologiskt Centrum (ROC), som arbetar med kvalitetsregister och vårdprogram införlivas i den nya organisationen. Övrigt En av SKLs viktigare roller bör vara att säkerställa en likvärdig vård över landet. Detta bör genomsyra valet av arbetssätt. Valet av indikatorer för uppföljning är en mycket central punkt i kunskapsstyrningen. Det finns en risk med att antalet indikatorer blir för många för att man ska kunna behålla fokus inom landstingen/ regionerna.

12 12 (12) De indikatorer som tas fram på nationell nivå är av stor vikt för uppföljningen av hur kunskapsstyrningen fungerar. Dessa indikatorer ska i största möjliga utsträckning mäta det som är det yttersta syftet med kunskapsstyrningen, d v s att förbättra hälsoutfallet för befolkningen. Ofta tvingas man i brist på sådana indikatorer välja att mäta surrogatmarkörer, men detta bör undvikas så långt det är möjligt. En tidig konsensus mellan vårdens alla aktörer om värdet av en indikator borgar för att uppföljningen av den kommer att få återverkningar i vårdens vardag, och den resurs som måste avsättas för att registrera, rapportera och analysera indikatorn kan vägas mot nyttan av densamma. Örebro läns landsting anser att Socialstyrelsens olika uppföljningar och utvärderingar är viktiga i stödet av en evidensbaserad vård, men det är viktigt att verksamheterna inte plötsligt avkrävs uppgifter där det krävs stora insatser för att ta fram statistik etc. Det är därför av central betydelse att man med god framförhållning därför diskuterar mellan parterna vilka områden, och framför allt vilka indikatorer som ska följas upp så att verksamheterna hinner med att säkra registrering av dessa parametrar i sina olika system och därefter lättare kan ta fram efterfrågade uppgifter. Det är också viktigt att få med, alternativt utveckla indikatorer ur ett lednings- och styrningsperspektiv för att ge landstingsledningen en övergripande bild av hälso- och sjukvårdens kvalitet.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 www.svnuppsalaorebro.se Utkast 2015-11-18 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-12-20 p 4 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Eva Andersén Karlsson Instruktion för Stockholms läns läkemedelskommitté Ärendebeskrivning Detta ärende berör

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

2016-01-01 2016-12-31

2016-01-01 2016-12-31 1 (6) Avtalsnummer: 55807407 Dnr: HSN 2015-708 Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2016-01-01 2016-12-31 2 (6) Avtalsnummer:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Politisk viljeinriktning diabetes

Politisk viljeinriktning diabetes TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-11-10 LS-LED15-1303-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015 Christina Lindberg, Hanna Höghielm 2016-04-06 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården JUNI 2015 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2011-12-07 Styrdokumentet fastslaget av Regionala

Läs mer

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting Landstingsstyrelsens förvaltning FoUU-kansliet Bilaga 2006-03-30 Dnr LS 0602-0316 Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Fokusberedningen för närsjukvård - rapportering av uppdrag Rapport Datum: 2015-10-14 Fokusberedningen för närsjukvård 2015-10-14 Innehåll 1. Uppdrag till fokusberedningen för närsjukvård...4 2. Beredningens

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Regionala kunskapsstyrningsgruppens Verksamhetsberättelse 2015

Regionala kunskapsstyrningsgruppens Verksamhetsberättelse 2015 Marianne van Rooijen 2016-02-11 Regionala kunskapsstyrningsgruppens Verksamhetsberättelse 2015 Syfte Kunskapsstyrningsgruppen ska koordinera landstingen i Uppsala och Örebroregionens samverkan i kunskapsstyrningsfrågor.

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15 Uppsala Ö rebro Verksamhetsbera ttelse 2015 Utkast 2016-02-15 1 Patientcentrerade kriterier Förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer MÅL: Tydlig regional samordning av mammografi- och cervixcancerscreening,

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

Handlingsplan Modell Västerbotten

Handlingsplan Modell Västerbotten Stina Saitton Flik 8.15. Leg apotekare, PhD Läkemedelscentrum Norrlands Universitetssjukhus 901 85 Umeå Tel: 090-785 31 95 Fax: 090-12 04 30 E-mail: stina.saitton@vll.se (kommunen bokar LMgenomgång) Handlingsplan

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Missa inte vårens missbrukskonferens! Nu genomför SIPU för tredje gången den mycket uppskattade konferensen om Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Du har nu återigen möjlighet

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN

AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Box 702 551 20 JÖNKÖPING senioralert@lj.se AVTAL MELLAN ORGANISATIONEN OCH LANDSTINGET I JÖNKÖPINGS LÄN Organisation: Organisationsnummer: Postadress: Telefon: E-post:

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Måns Rosén (utredare) Hanna Sjöberg (huvudsekreterare) Sara Åström (jurist) Vår målsättning

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 för VästKom Beslutad i styrelsen den 19 december 2013 1 1. Vad är VästKom? VästKom är en ideell förening vars medlemmar är fyra kommunalförbund i Västra Götaland; Boråsregionens kommunalförbund,

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Avtal mellan organisationerna:

Avtal mellan organisationerna: Avtal mellan organisationerna: * nedan kallat organisationen och Landstinget i *namnge på raden ovan den kommun, det landsting eller den privata vårdgivaren det gäller Jönköpings län nedan kallat registerhållare

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Nationella indikatorer för f r God vårdv. Birgitta Lindelius. e-post: birgitta.lindelius@socialstyrelsen.se tel: 075-247 35 91

Nationella indikatorer för f r God vårdv. Birgitta Lindelius. e-post: birgitta.lindelius@socialstyrelsen.se tel: 075-247 35 91 Nationella indikatorer för f r God vårdv Birgitta Lindelius Hälso- och sjukvårdsavdelningen e-post: birgitta.lindelius@socialstyrelsen.se tel: 075-247 35 91 http://www.socialstyrelsen.se www.socialstyrelsen.se/qi

Läs mer

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser.

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser. Remissvar 1 (9) Datum Vår beteckning 2015-08-13 STY2015/21 Socialdepartementet Er beteckning S2015/1554/SF Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Sammanfattning SBU anser att

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL

Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp. Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Kunskapsstyrning Strama som nationell kompetensgrupp Bodil Klintberg Samordnare kunskapsstyrning hälso- och sjukvården, SKL Historik Vi har nu ganska länge vetat att vi måste jobba hårt för att sluta gapet

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

1 (24) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet Hälso- och sjukvårdsfunktionen Patientsäkerhetsenheten Peder Karlsson, Katarina Waldenborg 2013-01-29 x Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016 YTTRANDE Dnr S2015/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2016 Betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder till stora delar

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström 02-02 KOMMUNIKATIONSPLAN Forum Norr forum norr för klinisk forskning Beställare: Norrlandstingens regionförbund Mottagare: Styrgrupp Forum Norr Kommunikationsansvarig: 1 nr: Revisionshistorik Datum nr

Läs mer

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Tillgång till vårdhygienisk kompetens Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se Välkomna! Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013 E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se www.skl.se/psykiskhalsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2010-10-14 Samverkansnämndens rekommendationer och beslut

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 för VästKom Beslutad i styrelsen den 28 november 2014 1 1. Inledning VästKoms verksamhetsplan beskriver huvuddragen i de verksamheter och aktiviteter som vi ser framför oss för 2015.

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum Bilaga 76 Datum 2012-04-24 Verksamhetsplan 2012 Beredningen för utbildningsfrågor Postadress: Box 53, 221 00 Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: 046-71 99 00 Telefax: 046-71 99 30 Plusgiro:

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Handlingsplan för barn och unga

Handlingsplan för barn och unga Handlingsplan för barn och unga Barnkonventionen I Jönköpings län 2013 Innehållsförteckning Landstingsdirektörens ord... 3 Barnkonventionen i Landstinget i Jönköpings län... 4 Begrepp... 5 Kunskap om barnkonventionen...

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Uppföljning av regionala cancercentrum 2014 Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse för 2012

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse för 2012 1 (24) Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse för 2012 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO Örebro läns landsting Eklundavägen 2 019-602 70 00 019-602 70 08 232100-0164 122500-2 Box

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna

Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna Beslutat i ELG (Västerbottens läns landstings Exekutiva Lednings Grupp) 2015-10-05 Slutversion 151005 Handlingsplan för kompetensutveckling av huvudhandledare och handledare inom vårdutbildningarna I dag

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning av äldre Kalmar kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Stefan Wik Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Regler och

Läs mer