Opalens Förskoleklass

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Opalens Förskoleklass"

Transkript

1 Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 47 Tänk så mycket kul man kan göra ute när det regnar! Vatten som inslag ger oss så många nya lekmöjligheter ute på gården! Hur bygger man bästa floden? Varför rinner vattnet åt ett annat håll än det var tänkt? Hur mycket vatten rymmer en hink? Smälter sanden i vattnet? Hur mycket vatten ska man blanda med sanden för att få bästa kaksmeten?... Ja, det och mycket annat har vi funderat och prövat på ute på gården. En liten påse från filurerna Filurerna har sett att vi har lekt med olika bokstäver då vi är ute i skogen och idag fick vi en bokstavsutmaning från dem. Bredvid Äggis, i Äggis låda, hade de lagt en liten, liten påse med saker i till oss. De hade även skrivit ett brev där de undrade om vi kunde veta vad de olika sakerna börjar på för bokstav. En rolig utmaning som vi genast antog. Det var många olika saker: Gem, Hårspänne, Fjäril, Eklöv, Gris, Hund, Flaga, Hatt, Glasspinne. Vissa ord var lite kluriga, så som Giraff, Hjärta och så var det, det där ordet ELEFANT det låter ju som ett L i början (L E F N T) och så ska det vara E! Vi hämtade bokstavskort och sorterade upp sakerna efter begynnelsebokstav. Skogen Bokstäverna Ee Ff Gg och Hh Efter morgonsamlingen gjorde vi oss redo för en förmiddag ute i skogen. Denna gång fick Äggis komma med ut på elevernas önskan. Äggis måste ju få se hur det är i skogen och se var filurerna bor På vägen till skogen fick eleverna berätta för sin handkompis om vad de har gjort i helgen. När vi kom fram till vårt ställe åt vi vår frukt/smörgås och byggde sen bokstäver med hjälp av våra kroppar. Varje basgrupp fick dra ett bokstavskort med bokstäverna Ee Ff Gg eller Hh på. Det var ju de bokstäverna som sakerna vi fick av filurerna började på. Ee Ff Gg Hh I onsdags arbetade vi vidare med bokstäverna Ee Ff Gg och Hh. Eleverna fick arbetsblad eller Bokstavspapper som vi säger. Dessa är mycket omtyckta av eleverna. Här tränar de på att spåra bokstäverna, höra vilka ord som börjar på respektive bokstav och urskilja dem i olika ord. Vi pratar om VERSALER och gemener.

2 Filurbrev! En elev hade skrivit ett eget brev till filurerna som vi postade och så skrev vi ett brev tillsammans från oss allihop. Vi la ner breven i stubben och vi hann knappt gå några steg från stubben så var breven borta! De är såååå snabba dessa filurer! Vi bad att de skulle svara snabbt på våra brev och det gjorde de verkligen! Redan dagen efter, på tisdagen, låg det brev till oss i Äggis låda! Grej of the Day Ledtråd: Världens största djur Svar: Blåvalen I måndags var det dags att avslöja förra veckans ledtråd Världens största djur! Eleverna fick se ett bildspel och lära sig en hel del om blåvalen: Däggdjur föder levande ungar. Andas luft Lever mellan 80 till 90 år Kan bli ca 30 meter lång. Väger lika mycket som 200 små bilar Blåvalens tunga väger lika mycket som en elefant. Blåvalen har barer i stället för tänder där maten silas igenom. Den äter 3 4 ton krill (små räkor) varje dag. Det är lika mycket som om skulle äta 2 elefanter varje dag! De finns i alla de stora oceanerna. På somrarna rör den sig mot vattnen vid Arktis och Antarktis, på vintrarna föredrar de lite varmare breddgrader längs Europas kuster. I dag, fredag, har eleverna fått en ny ledtråd: Världens starkaste tjej. Idrott Idrottslektionen i tisdags startades upp med Dansstopp. När musiken spelas så ska alla dansa runt i salen och när den stannar så ska alla göra olika saker som t.ex. stå stilla, sitta på rumpan, stå på ett ben m.m. Efter uppvärmningen var det dags för en hinderbana. Vi gjorde bland annat kullerbyttor, hängde i lianer, klättrade upp för en bänk som stod lutad mot en bom och hoppade sen ner på en tjock matta, ålade under en matta som låg på två bänkar... Det märktes att eleverna tyckte att det var roligt för de kämpade så svetten lackade och alla var så stolta över sina insattser! Lekkompis Lära känna fler att leka med I tisdags efter läsvilan hade vi en lekkompisstund, som vi nu haft några gånger. Eleverna utmanas på så sätt att lära känna fler av sina klasskamrater än de man vanligtvis leker med. Precis som förra veckan lottades lekkompisarna slumpmässigt genom att två namn i taget drogs upp ur en burk, dessa två blev lekkompisar för ett tag. Det lektes i klossrummet, rolleksrummet, pysslades och spelades spel. Stavelser November är månad nummer elva. Sovplats har djuren ordnat själva. Vi har tittat på hur många stavelser det är i novembers månadsramsa. Oj, vad många! sa eleverna när alla stavelser placerades ut i mitten av samlingsringen. Vi läste stavelse för stavelse och räknade dem. Eleverna fick sen, själv eller tillsammans med en kamrat, ansvara för en stavelse. Vi sa ramsan tillsammans och den/de som höll i stavelsen som sas

3 kom fram med den och la den på mattan och på så sätt byggde vi ihop ord för ord och fick tillslut ihop de båda meningarna. Eleverna upptäckte att vissa stavelser redan var ord och att då de sattes ihop med en eller flera andra stavelser bildade nya ord. Så som VEM och BER som tillsammans med stavelsen NO bildar ordet NO VEM BER. Andra stavelser/ord är SOV och PLATS. Med de orden kunde vi leka Ordpussel, för vad får vi om vi sätter ihop sov med plats? Jo ordet SOVPLATS. Läsvilan Denna vecka har vi läst boken H ilma F år E tt E get D jur. En bok som lockat till många skratt och funderingar. Vi har använt oss av konstnären för att träna oss på att göra egna inre bilder av det vi lyssnar till. Massage En av veckans stora höjdpunkter! Vi varvar nu de två olika massagesagorna som vi har jobbat med under hösten. Det märks att eleverna blir allt mer bekväma med att ge och få massage och de blir allt bättre på att lyssna till hur den som får massagen vill ha det. Veckans sånger och ramsor Det är alltid lite svårt i början med nya ramsor men som vi säger Bästa sättet att lära sig något är att öva! så det gör vi nu. Vi övar på en ny sång Åh min gamla cykel och före lunchen har vi på elevernas begäran fortsatt med räkneramsan Fem små Apor fast i lite egen tappning. Nu låter vår ramsa så här: F em små E lever hoppade i H öet ramla ner och slog sitt lilla H uvud. F röken ringde D oktorn och D oktor svara: Inga små E lever i H öet får vara! eller: F em små E lever hoppade H age. ramla ner och slog sitt lilla mage.. F röken ringde D oktorn och D oktor svara: Inga små E leveri H age ska hoppa! Engelska Vi lär oss just nu även en ny engelsk ramsa, Five green dragons. Five green dragons Five green dragons making such a roar. One danced away and then there were four. Four green dragons dancing around a tree. One danced away and then there were three. Three green dragons dancing around you. One danced away and then there were two. Two green dragons dancing in the sun. One danced away and then there was one. One green dragon having lots of fun. She danced away and then there were none.

4 Klassråd Inför Lilla Melodifestivalen På klassrådstiden denna vecka organiserade vi upp deltagarlistan för nästa onsdags Lilla Melodifestivalen och biljetter skapades av de elever som inte vill stå på scenen. Alla hjälper till med det man kan och vill! I slutet av veckan kopierades biljetterna upp så att alla elever i OpF och KrF ska kunna få en varsin biljett, publik som deltagare. Alla 56 biljetter klipptes ut av hjälpsamma elever! Det är kul att kunna hjälpas åt! De elever som ska vara med i framträdanden har under veckan övat på texter och danssteg. I torsdags fick alla elever en var sin bokstav/siffra att dekorera som nästa vecka kommer att sättas ihop till LILLA MELODIFESTIVALEN 2015 och pryda väggen vid scenen. Samarbete F 1 I onsdags efter lunch hade vi F 1 samarbete. Nu har eleverna kommit in i denna nya trevliga rutin och hittar själva till klassrummen de ska vara i, även om det alltid är en vuxen som följer med. Bokstavsutställningen Denna vecka har vi sammanställt förra veckans bokstavsutställning i ett stapeldiagram för att se vilken bokstav som var representerad flest gånger. Kom in och titta, det hänger uppe på väggen vid dörren in till lekhallen. Vi kommer nu att avsluta varje bokstavsutställning på detta sätt och redan nu har eleverna gissat att nästa bokstavsutställning kommer att ledas av bokstaven Hh. Vi får väl se... Maskeraden! Vi avslutade veckan med en riktigt rolig maskerad tillsammans med Kristallerna. Det kom prinsessor, pirater, troll, tomtar, katter, kaniner, krokodiler, astronauter, detektiver, pepparkakor, geoparder och många fler! Vi började med en gemensam sångsamling i lekhallen där vi sjöng Makaronsången, A ram, sam, sam Do you like pizza, Head shoulders, knees and toes, Åh, min gammla cykel, Five little ducks... Sen diskade vi. eller hade disco, eller om eleverna fick förklara för Piraten och Mulle Meck! Vi pausade och fikade på popcorn som piraten hade i sin skattkista. Tur att Mulle Meck hade hittat nyckeln till kistan så att den gick att öppna! Vi drack lite dryck och fortsatte sen med dansstopp. Vi hade så kul!

5 Äggis Dennaveckablevverkligenenspännandeäggvecka!Äggissprackalltmerochmerochju störresprickaniskaletblevdestomersällskapfickäggisavelevernasgosedjur. Äggisbehövermycketkärlek.,saeleverna Dåkommernogungenutsnabbare... ochtänk sårättdehade! Ifredagseftermaskeradentittadevåräggungeäntligenut!!!Gissaomdetblevettjubel! Härärkläckningen: NumåsteÄggisfåettnyttnamn! sanågraeleverstraxinnanäggetsprackheltochungen komut. KanskekandenhetaSkalis? sadesen Ja,vadtyckervi?Nufårviordnarvimeden namnförslagslåda,därallakanläggasinaförslag,såfårvisevadviallakankommapåför namnpåvårnykläcktaunge! Allahälsadeungenvälkommenochpresenteradesigmednamnförden,sådenvetvadvi heter. Densomärvärdkantahemungennärdetblirhelg,ellerdensomskavaravärdpå måndag,sådentarhandomungen. saenelev.nåttatttänkapå!mendennahelgfår ungenvaraisinkartongochilugnochrofåvänjasigviddennyavärlden. Numåstevifunderaut vaddenäter,dricker, hurdenvillbo,vad dentyckeromatt göra.detärmycketatt tänkapånärmanfått en liten!

6 Veckans Läxa Läxan under veckan har varit att titta runt hemma och se vad man kan hitta för saker på Ee Ff Gg och Hh och att skriva/rita in detta i respektive ruta på läxpappret. Läxa för alla till på måndag 23 november I fredags fick eleverna en ny ledtråd till nästa veckas Grej of the Day: Världens starkaste tjej. De har fått göra egna gissningar som de ritat in på sitt Grej of the day papper. På måndag kommer svaret! Nästa vecka: v.48 Måndag 23 november: Vad vill du vara för något i Luciatåget? Måndag: Arbetsstund i skogen. Låt frukten/smörgåsen/drycken ligga kvar i ryggsäcken tillsammans med sittunderlaget. Grej of the Day. Fadderträff Tisdag: Arbetsstund. Idrott inne kl Onsdag Lilla Melodifestivalen på fm. Samarbete med Kr F och åk 1 kl Torsdag: Susanne är i klassen Kl Storsångsamling Luciasånger Kl KistaVärldsmusikfestival i idrottshallen. Fredag: Klassmys och Gosedjursfest med film och popcorn. Viktiga datum Tisdag 1 december: Skridskor. Samling ute, senast kl utanför Opalen F. Fredag 4 december: Skansen. Samling ute, senast kl utanför Opalen F. Fredag 4 december: Julbasar på eftermiddagen från kl Torsdag 10 december: Lucia kl i idrottssalen. Onsdag 16 december: Teater i Tibblekyrkan Ett barn föds. Fredag 18 december: Julavslutning. Ha nu en riktigt trevlig helg! Karro, Pernilla och Svetlana!

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 48 Detta har varit en riktigt intensiv och härlig vecka! Vi har gjort så mycket kul tillsammans: Fadderträff, adventspyssel, Lilla melodifestivalen, besök av Golbang,

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass OpalensFörskoleklass Veckobrevförvecka45 EfterenveckamedHöstlovvardetverkligenroligtattfåträffas allaigen! Dettaharvaritenriktigtspännandevecka,förnuharÄggis börjatsprickaiskalet!viharnuettlitethåliäggetochviharsett

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 43 Denna vecka har hela skolan haft en gemensam temavecka där alla klasser har fått fördjupat sig i matematik och fysik genom olika aktiviteter och utmaningar.

Läs mer

Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45

Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45 Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45 Efter en härlig höstvecka med höstlov och ljumma dagar var det kul att få träffa alla igen! Många av eleverna har firat Halloween på ett eller annat sätt och på Alla

Läs mer

Kristallens Förskoleklass

Kristallens Förskoleklass Kristallens Förskoleklass Veckobrev för v.40 I måndags fick vi ett ägg! Så denna vecka har ägnats åt att hitta regler hur vi på bästa sätt skall kunna ta hand om Äggbert som eleverna döpt ägget till. Hösten

Läs mer

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass!

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Veckobrev v.12 Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Nä vad trist att det började snöblandat regn och inte var det särskilt varm, vi som vant oss vid sol och värme. Den här veckan

Läs mer

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan.

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan. Veckobrev v. 47 Information om vad som hänt i skolan den här veckan. I matematik har vi arbetat med begreppen fler, färre, lika många och med likhetstecknet betydelse. Vi har jobbat med klockan främst

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 38 Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans, men det är rysligt vad dagarna går fort! Jag skulle ha suttit på en sten och haft tråkigt, så hade det inte tagit

Läs mer

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Hej på er alla barn och föräldrar i Kristallens Förskoleklass Ååå vad kul det är att vara tillbaka Så roligt att träffa alla igen, har saknat er alla massor/annika

Läs mer

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran Vecka 50 Vi har bakat pepparkakor Här gör vi samarbetsjulgran Så här fin blev den när vi samarbetade. Här har tomten råkat klippa sönder alla julorden men eleverna hjälpte honom och fixade till det. Vecka

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 40 Vilken spännande start vi fick på denna härliga höstvecka! I skolarbetet ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas.

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10 Vad kul det var att få ses igen efter sportlovet! Nu har vi lämnat vintern bakom oss och välkomnar nästa årstid: Våren! Nu kan stjärtlapppar och skridskor plockas

Läs mer

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Vi hälsar alla nya och gamla barn och föräldrar välkomna till ett nytt verksamhetsår. Hoppas att sommaren varit till belåtenhet med mycket sol och bad.

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-3 v.40 KALENDARIUM. 9/10 Skola och fritids stänger 15.45. 22/10 Föräldraråd. Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd

VINBÄRSNYTT F-3 v.40 KALENDARIUM. 9/10 Skola och fritids stänger 15.45. 22/10 Föräldraråd. Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd KALENDARIUM 9/10 22/10 Föräldraråd Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd 18/11 5/12 Föräldraråd 11/12 20/12 Julavslutning VINBÄRSNYTT F-3 v.40 Allmän information Sovmorgon Vinbärs elever

Läs mer

Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet.

Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet. Veckobrev Freja, Frigg och Fritidsinfo. Inför vecka 45 Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet. År 1 och 2 Frigg åker på utflykt måndag

Läs mer

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan.

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Föräldrarmöte 3 september 2015, 18.00-19.30 Annika J hälsar alla välkomna Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Presentation

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov v.44 Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 41 Denna vecka har eleverna arbetat med matematiska uppskattningar på olika sätt. De har fått uppskatta äggets storlek och dess vikt, vilket inte varit helt lätt.

Läs mer

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! Trevlig helg! V 47 APT 9 dec Glöm inte varma kläder denna vecka Vernissage 28 november Kl. 14.30-16.30 STJÄRNAN Veckans höjdpunkt

Läs mer

Hej alla glada föräldrar!

Hej alla glada föräldrar! Hej alla glada föräldrar! Vintern både kom och gick på en och samma vecka! Från djup snö och pulkaåkning till regn, is och gummistövlar. Nu är den första veckan på vårterminen i årskurs 1 avklarad, det

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 2

CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 2 KALENDARIUM höstterminen 2014 Höstterminens sista dag 19 december Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov - 20/12 2014-7/1 2015 Studiedag 7/1 2015 (fritids öppet) på studiedagar och lovdagar har fritids

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj barnhemmet i muang mai tisdag 1 april - onsdag 6 maj Äntligen, äntligen, äntligen är de tillbaks. Lusten att skriva veckobrev försvann med barnen om vi ska vara ärliga men nu har barnen och med andra ord

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 6

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 6 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 6 Tänk vilken härlig vinter vi fick tillslut! Vi har kunnat leka ute i massor med snön! VI har byggt, sportat, skrivit bokstäver m.m. Tack alla ni föräldrar för ett gott

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2014 Höstterminens sista dag 19 december Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov - v. 44 Jullov - 20/12 2014-7/1 2015 Studiedag 7/1 2015 (fritids öppet) på studiedagar och

Läs mer

Friskolenytt Virestad v.42

Friskolenytt Virestad v.42 Friskolenytt Virestad v.42 Skola: På torsdag nästa vecka är det dags, då kommer vi alla få oss till livs en föreställning som heter Musikhögskolan flyger ; det är nästan färdigutbildade musiker från Malmö

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa Text och foto: Hanna Klingenberg Det är bara några timmar kvar till sportlovet, men barnen på Gerby Skolas Eftis verkar inte rastlösa. - Det ska nog bli roligt på sportlovet,

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00 Hej! Först måste jag tacka för all uppmärksamhet kring vernissagen förra fredagen. Det var verkligen roligt att se så många familjer på plats. Jag kan även hälsa från Jens kocken från Sherwood som ska

Läs mer

Hej på er därhemma! Hela fredagen gick åt att träna på vad barnen ska säga på utvecklingssamtalet nästa vecka.

Hej på er därhemma! Hela fredagen gick åt att träna på vad barnen ska säga på utvecklingssamtalet nästa vecka. Hej på er därhemma! Även denna vecka har vi jobbat med arbetsschema. I matematiken har vi fortsatt att träna på subtraktion med tiotalsövergångar (0-20). Barnen har fått ta del av genomgångar, då de har

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

BARNENS MÅNADSBREV februari 2010

BARNENS MÅNADSBREV februari 2010 EQ BARNENS MÅNADSBREV februari 2010 På EQ har vi pratat mycket om grupptryck, hur vi känner oss och hur vi kan få det bättre i klassen. Hur vi känner i skolan och om vi känner oss trygga i skolan. Vi jobbar

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Veckobrev Vecka 20 Jupiter, Tellus & Venus 1-2:or

Veckobrev Vecka 20 Jupiter, Tellus & Venus 1-2:or Veckobrev Vecka 20 Jupiter, Tellus & Venus 1-2:or Kalender Maj: 17: 1:or spelar teater i idrottssalen! Samling: 17.30 Föreställningen för föräldrar och anhöriga börjar 18:00. 20, 25, 27: Inskolning för

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

I MANGO vecka 20 Hej alla barn och föräldrar!

I MANGO vecka 20 Hej alla barn och föräldrar! I MANGO vecka 20 Hej alla barn och föräldrar! KALENDARIUM Lov, studiedagar och planeringsdagar På studiedagar och lovdagar har fritids öppet om inte annat anges Dagar då vi vill att ni hämtar era barn

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET

NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET Här kommer läsårets första nummer av tidningen Milstensbladet. Bladet kommer ca fyra - fem gånger per år och innehåller information om samt glimtar från vår verksamhet här

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Familjedaghemmet Delfinen

Familjedaghemmet Delfinen Verksamhetsberättelse 2013 Familjedaghemmet Delfinen Presentation Familjedaghemmet har bedrivits i egen villa i bostadsområdet Mälarhöjden. Verksamheten har en egen ingång där barnen har varsin krok/hylla

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar?

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 3: 2006 Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? En studie kring barns självvärderingar

Läs mer

2.3 Elevernas ansvar och inflytande

2.3 Elevernas ansvar och inflytande GENEVAD 2014 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Målbeskrivning i skolan. och för sitt arbete i skolan, och mognad, undervisningen, svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,,

Läs mer

Bubblorna på Fårö 2014. Texter

Bubblorna på Fårö 2014. Texter Bubblorna på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Bubblorna. Vi kommer att sjunga oss genom melodier och texter under veckan och när vi närmar

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!)

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Träna ordföljd Mening Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Exempel: Jag gillar glass. Känner du Hibaq? Haybe går på Gökstensskolan.

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

CITRONNYTT vecka 9-10 F-klass - årskurs 2

CITRONNYTT vecka 9-10 F-klass - årskurs 2 KALENDARIUM vårterminen 2015 Lov, studiedagar och planeringsdagar Sportlov v.9 23-27/2 2015 Planeringsdag för all personal 2 mars Påsklov v.15-7-10/4 2015 Kristi himmelsfärdsdag - 14/5 2015 Lov 15/5 2015

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN Förra våren 2012 arbetade vi med Myran som tema och lärplattan var ett helt nytt verktyg för oss. Vi upptäckte då många fördelar med den. Vi har nu utvecklat arbetet med lärplattan

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015 Vad trevligt det var att träffa så många av er på gårdagens föräldrarmöte. Anteckningar från mötet ligger på hemsidan. Denna vecka har bjudit på många nya och

Läs mer

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag Eget-kort 1 studerar vid musikinstitut får äta godis bara på godisdagen är scout till familjen hör pappa, mamma och en hund är allergisk för många djur sjunger i kör bor med sin mamma och bror tränar med

Läs mer

MARIA. 12 16 Januari

MARIA. 12 16 Januari MARIA mininytt 12 16 Januari aktiviteter på MMK 7 9 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Dansklubben 15.00 Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL 3 Ute-lek Ute-lek

Läs mer

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Kallbäck Lekis grundades 1.9.1968. Lekiset startade vid Eriksnäsvägen. Sedan 1.9.1994 finns lekiset vid Kuusvägen 19

Läs mer

Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK

Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK Sommarcampen 2014 (53 deltagare) ONYX Innebandy SLK Oxelösunds Tennisklubb OIK Fotboll Femöre SK Oxelösunds Kanotklubb Oxelösunds Simsällskap OK Måsen Oxelösunds Skyttegille Oxelösunds Boulesällskap Korpen

Läs mer

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan.

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan. KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids öppet Dagar då vi vill att ni hämtar era barn kl

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel

Målkriterier Beskrivning Exempel Bollspel - År 3: Eleven klarar enklare bollövningar enskilt, behärskar bollen. Eleven klarar bollövningar parvis, med olika typer av bollar. Eleven klarar olika bollekar och bollspel tillsammans med andra.

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG Lägerorientering. Syfte och mål I förberedelserna för denna aktivitet har vi arbetat utifrån följande målspår: Existens Självinsikt och självkänsla

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30 Veckans kulturtipps! Tant klavers föreställningar var några av de mest uppskattade under alla år som jag var iväg med barngrupper, så när jag såg den här inbjudan så tänkte jag att jag gärna ville dela

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Olika talesätt, liknelser och uttryck

Olika talesätt, liknelser och uttryck 1 Olika talesätt, liknelser och uttryck A. Ibland säger man en sak men menar någonting helt annat, vi använder oss av olika talesätt, liknelser och uttryck. Vad menas med följande uttryck? 1. Att vara

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer