Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Gunilla C Johansson (M) ej :e vice ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Gunilla C Johansson (M) ej 201-202 1:e vice ordförande"

Transkript

1 sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) ledamot Eva-Lena Karlsson (S) ledamot Berth Karlsson (S) ledamot Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande Gunilla C Johansson (M) ej :e vice ordförande Hans Glawing (M) ledamot Magnus Larsson (C), ledamot Mathias Karlsson (FP) ledamot Bert Nord (M) ersätter Gunilla C Johansson Solweig Weber (FP) ersätter Mathias Karlsson Berit Sjöö (KD) ersätter Magnus Larsson Icke tjänstgörande ersättare Helen Hammarqvist (MP), Frida Bergvall (S), Fredrik Jonasson (V), Bert Nord (M), Berit Sjöö (KD) och Solweig Weber (FP) Övriga deltagande Miljö- och byggchef Kerstin Åbinger, kart- och planchef Leif Carlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör Marie Lindström (delvis), miljö- och hälsoskyddsinspektör Ann-Christin Olofsson (delvis), planarkitekt Ida Aronsson (delvis), plansamordnare Pär Hansson (delvis), stadsarkitekt Kent Svensson (delvis) samt miljö- och hälsoskyddsinspektör Håkan Lönnbom Paragrafer Justering Underskrifter Sekreterare Håkan Lönnbom Ordförande Stefan Windh Justerande Lars Wingerup Bevis Justeringar har tillkännagivits genom anslag på kommunens officiella anslagstavla vid Stadshuset. Organ Datum för anslagets uppsättande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadskontorets arkiv Datum för anslagets nedtagande Underskrift

2 sida 2 SBN0200/12 Dnr B Anmälan av extra ärenden och ändringar i ärendelistan Sekreteraren föreslår att en punkt med ansökan från tekniska kontoret om strandskyddsdispens på fastigheten XX samt en informationspunkt om Svenska Kraftnäts 400 kv-ledning mellan Ekhyddan och Bankeryd förs upp på ärendelistan. Lars Wingerup (S) önskar ställa fråga om två tillsynsärenden; om en förfallen bostadsbyggnad i XX och om den före detta rävfarmen i XX. Mathias Karlsson (FP) önskar information om arbetet med planeringen för utbyggnad av cykelväg till Figeholm. s beslut godkänner de föreslagna ändringarna i ärendelistan.

3 sida 3 Oskarshamns kommun Box Oskarshamn SBN0201/12 Dnr B ( ) Anmälan om mellanlagring av avfall inom hamnområdet, Oskarshamn 3:1 Bakgrund Oskarshamns kommun har i miljömålsdom daterad fått tillstånd enligt miljöbalken till invallning och utfyllnad av ett mindre vattenområde invid oljehamnen i yttre hamnbassängen. Muddringsverksamheten ingår i samma dom. Inför utfyllnaden med sprängsten skall det övre cm tjocka sedimentlagret muddras upp och mellanlagras inför borttransport och omhändertagande. Ärendet Oskarshamns kommun, organisationsnummer , anmäler enligt SNI-kod 90.40C, att få mellanlagra cirka ton avfall. I tjänsteskrivelse daterad , SBN0201/12 bilaga 1, redovisas bakgrund, ärendet, samhällsbyggnadskontorets bedömning och förslag till beslut. Avfallet består av muddrade sedimentmassor med lågt föroreningsinnehåll och mellanlagring ska ske inför borttransport och omhändertagande. Muddermassorna klassas som icke farligt avfall. Anmälan inkom till samhällsbyggnadskontoret den 1 oktober Muddringen ska ske på det område där sprängstensvallen ska anläggas. Mellanlagringen av avfallet kommer att ske inom hamnens verksamhetsområde inom fastigheten Oskarshamn 3:1. Avfallet placeras på en yta som delvis är fylld med förorenade sediment som stabiliseras i ett pilotförsök. Om det är möjligt ska de mellanlagrade massorna användas i utfyllnadsområdet.

4 sida 4 forts. SBN0201/12 Verksamhetsutövarens bedömning och försiktighetsåtgärder Genom att mellanlagra avfallet skapas möjlighet att ytterligare utreda vilka återvinnings- och bortskaffningsalternativ som är lämpligast ur såväl miljö- och resurssynpunkt som ekonomisk synpunkt. Halterna i avfallet understiger Naturvårdsverkets generella riktvärden för MKM, (mindre känslig markanvändning). Av laktest framgår att ingen utlakning sker av föroreningar till omgivningen förutom klorid. Spridning av klorid till det bräckta vattnet i hamnbassängen är ofarligt. För att begränsa spridning av partiklar/föroreningar till omgivningen vidtas följande försiktighetsmått: Avfallet isoleras från omgivande massor med geotextil som underlättar framtida urgrävning inför borttransport. Geotextil förhindrar också partikelspridning från muddermassorna. Avfallet läggs under markytan men ovanför grundvattenytan vilket hindrar erosion och bidrar till effektiv partikelavskiljning. Mellanlagret hägnas in temporärt under drifttiden. Samhällsbyggnadskontorets bedömning Samhällsbyggnadskontoret, miljö- och byggavdelningen bedömer att åtgärden är anmälningspliktig enligt förordningen (1999:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, enligt SNI-kod Lokaliseringen är i nära anslutning till den plats där avfallet uppkommer. Mellanlagring av avfall som läcker klorid till en marin miljö med bräckt vatten, bedöms inte medföra någon olägenhet för omgivningen. En mellanlagring i en miljö som inte är i anslutning till havet skulle få mer negativ påverkan än denna plats som kan påverkas av omgivande vattenstånd. Ett av syftena med mellanlagringen är att muddermassornas torrsubstans ska öka genom avdunstning. Eftersom mellanlagret ligger under marknivå finns det risk för att omgivande avrinnande vatten kan belasta mellanlagret, om närliggande ytor inte utformas så att tillrinningen av dagvatten förhindras. Detta medför att ytavrinningen från omkringliggande ytor ska avledas så att de inte belastar mellanlagret och motverkar volymminskningen.

5 sida 5 forts. SBN0201/12 Enligt avfallshierarkin ska avfall i första hand återanvändas, därefter återvinnas och i sista hand deponeras. Naturvårdsverket har tagit fram handboken Återvinning av avfall i anläggningsarbeten som bland annat beskriver maximala föroreningsnivåer i avfallsmassor för fri användning i samhället för att uppnå god hushållning av resurser och miljömålet giftfri miljö. Verksamheten har för avsikt med mellanlagringen att undersöka dessa möjligheter inför slutlig åtgärd. Skyldigheten att bedriva kontroll av verksamheten följer av 26 kap 19 miljöbalken samt är en förutsättning för att verksamhetsutövaren ska uppfylla de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken. Egenkontrollen ska anpassas till verksamheten. Av kontrollprogrammet ska det framgå vilka mätningar, inspektioner med mera som ska utföras för att kontrollera verksamheten. Förslagsvis bör den bland annat omfatta moment som identifierar eventuell partikelspridning, påverkan på underliggande stabiliserade massor samt visuell kontroll av förekomst av oljehaltiga massor som vid behov kompletteras med analys. Åtgärden bedöms inte medföra olägenhet för omgivningen om den utförs enligt anmälan och föreslagna försiktighetsmått vidtas. Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att samhällsbyggnadsnämnden godtar anmälan samt förelägger Oskarshamns kommun att vidta ett antal försiktighetsmått, vilka anges i tjänsteskrivelsen, SBN0201/12 bilaga 1. Under sammanträdet kompletterar handläggarna för ärendet med ett förtydligande om innebörden av miljömålsdom och som föreslås ingå i samhällsbyggnadsnämndens beslut. s arbetsutskotts beslut s arbetsutskott föreslår nämnden besluta i enlighet med samhällsbyggnadskontorets förslag. Kommunicering Samhällsbyggnadskontoret kommunicerade förslaget med verksamhetsutövaren Verksamhetsutövaren lämnade önskemål om förtydligande av punkt 1 i förslaget till beslut, vilket har tillgodosetts i nämndens beslut.

6 sida 6 forts. SBN0201/12 s beslut godtar anmälan samt förelägger med stöd av 26 kap 9 samt 2 kap 3, 5, 7 miljöbalken Oskarshamns kommun att vid bedrivande av anmäld verksamhet på fastigheten Oskarshamn 3:1 vidta följande försiktighetsmått: 1. Åtgärden ska bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med de handlingar och övriga uppgifter som lämnats till samhällsbyggnadskontoret i samband med anmälan enligt miljöbalken och även i överensstämmelse med dom för verksamheten. 2. Anläggningen ska bedrivas så att störning i form av lukt, buller, damning, spridning av material och föroreningar inte sker till omgivningen. Om olägenheter trots det uppkommer skall motverkande åtgärder snarast vidtas i samråd med tillsynsmyndigheten. 3. Omkringliggande ytor utformas så att ytavrinningen från dessa inte belastar det planerade mellanlagret. 4. Skyddsåtgärder ska vidtas så att störningar för miljön i övrigt förebyggs. Förslag på kontrollprogram inlämnas till tillsynsmyndigheten inom 1 månad efter det att verksamhetsutövaren tagit del av beslutet. Med stöd av 26 kap 26 miljöbalken gäller detta beslut omedelbart även om det överklagas. Information Verksamheten omfattas av förordning (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll och ska bedrivas anpassad till verksamheten. Hänsynsreglerna i 2 kapitlet miljöbalken skall alltid uppfyllas. Dessa är bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, principen om bästa möjliga teknik, lokaliseringsprincipen, hushållningsprincipen, kretsloppsprincipen och produktvalsprincipen (utbytesregeln). Eventuell uppkommen deponirest ska genomgå grundläggande karaktärisering innan den lämnas till deponi för bortskaffning i enlighet med mottagningskriterierna i NFS 2004:10.

7 sida 7 forts. SBN0201/12 kan komma att meddela ändringar av detta beslut om det från hälso- eller miljösynpunkt kan anses motiverat. Förändringar i verksamheten som kan innebära påverkan på miljön ska enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd anmälas till samhällsbyggnadsnämnden. Meddelat beslut befriar inte verksamhetsutövaren från skyldigheten att iaktta vad som i annan författning eller lagstiftning föreskrivs i fråga om den åtgärd som avses med beslutet. Hur man överklagar, se bilaga. Avgift För handläggning av ärendet uttas en avgift som fastställts av kommunfullmäktige den 24 november 2008, KF 185/08. Avgiften är för närvarande kronor. Därefter kommer årlig avgift att tas ut enligt gällande taxa. Faktura skickas separat. Övrigt Verksamheten fick igångsättningsbeslut Gunilla C Johansson deltog ej i handläggningen av ärendet på grund av jäv.

8 sida 8 Länsstyrelsen Kalmar län Kalmar SBN0202/12 Dnr B ( ) Yttrande till länsstyrelsen om ansökan om tillstånd för hamnverksamhet och anläggande av färjeterminal, Oskarshamn 3:1 och 3:18, Kolberga 2:4 samt Verkstaden 18 Ärendet Länsstyrelsen ger samhällsbyggnadsnämnden tillfälle att yttra sig om tillstånd enligt miljöbalken för Oskarshamns Hamn AB. Begäran inkom från länsstyrelsen till samhällsbyggnadskontoret den 15 oktober har fått förlängd remisstid till den 3 december I tjänsteskrivelse reviderad redogör samhällsbyggnadskontoret bland annat för ärendet, verksamheternas omfattning, bolagets förslag till villkor, verksamheternas omgivningspåverkan, samhällsbyggnadskontorets bedömning och förslag till yttrande, SBN0202/12 bilaga 1. Samhällsbyggnadskontorets förslag till yttrande Samhällsbyggnadskontoret föreslår i den reviderade tjänsteskrivelsen ( SBN0202/12 bilaga 1) samt i kompletterande tjänsteskrivelse daterad ( SBN0202/12 bilaga 2) att samhällsbyggnadsnämnden tillstyrker Oskarshamns Hamn AB:s ansökan om att bedriva hamnverksamhet inom fastigheten Oskarshamn 3:1 enligt ansökan om tillståndet förenas med ett antal villkor. Förslagen till villkor är uppdelade i villkor för huvudverksamheten (den traditionella hamnverksamheten) och i villkor för anläggningsverksamheten (anläggandet av en ny färjeterminal).

9 sida 9 forts. SBN0202/12 s beslut tillstyrker med följande kompletteringar Oskarshamns Hamn AB:s ansökan om att bedriva hamnverksamhet inom fastigheten Oskarshamn 3:1 och 3:18 samt Kolberga 2:4 enligt bolagets ansökan och yrkanden inklusive de 15 villkor bolaget föreslagit för att begränsa verksamhetens verkningar: Villkor för huvudverksamheten Tillståndet för huvudverksamheten föreslås kompletteras med nedanstående villkor: - Innan några schakt- och markarbeten vidtas inom hamnverksamhetens ytor ska markundersökning ske för att identifiera eventuell föroreningsförekomst i marken i syfte att motverka risken för spridning av eventuella föroreningar. - Utanför de områden som sanerats inom fastigheten Verkstaden 18 ska en saneringsanmälan inlämnas till tillsynsmyndigheten om ytterligare schakt- och markarbeten efter anläggningsfasen behövs. Utredningsvillkor Med anledning av att bolagets påbörjade utredningsarbete avseende dagvattenpåverkan från verksamhetsområdena inte är färdigutrett och slutfört, ska frågan sättas under prövotid för att rätt skyddsåtgärder ska kunna vidtas. Bolaget föreslås utreda ansvarsfrågan avseende befintliga oljeavskiljare inom hamnens verksamhetsområde. tillstyrker att bolagets yrkande om verkställighetsförordnande erhålls för huvudverksamheten. Villkor för anläggningsverksamheten tillstyrker Oskarshamns Hamn AB:s ansökan om att anlägga färjeterminal inom Verkstaden 18 med flera fastigheter enligt bolagets ansökan och yrkanden inklusive de villkor bolaget föreslagit för att begränsa verksamhetens verkningar, med följande kompletteringar av villkor för byggtillståndet: - För rätt klassning av om förorenade massor utgör farligt avfall, ska avfallsförordningens bilaga 1 användas för sammanvägning av de olika föroreningarnas halter och egenskaper.

10 sida 10 forts. SBN0202/12 - Omflyttning av massor bör inte ske på sådant sätt att mer förorenade massor läggs på områden som är mindre förorenade. Flyttning ska ske mellan ytor med likartad beskaffenhet av förorenade massor, detta för att inte påverka och öka framtida eventuella saneringsbehov inom fastigheten. - Inga föroreningar ska tillåtas att byggas in, mark ska med andra ord vara sanerad under samtliga ej flyttbara byggnader för att inte försvåra framtida möjligheter till sanering inom fastigheten Verkstaden Krav bör ställas på funktion för filter/avskiljare som används för rening av förorenat schaktvatten som avleds till hamnen efter behandling. - Slutredovisning av anläggningsarbete ska göras för att underlätta framtida markarbeten eller sanering av området. Övrigt Med stöd av 26 kap 15 miljöbalken bör beslutet sändas till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistrets inskrivningsdel. tillstyrker att bolagets yrkande om verkställighetsförordnande erhålls för anläggningsverksamheten. Gunilla C Johansson deltog ej i handläggningen av ärendet på grund av jäv.

11 sida 11 Socialdepartementet Fredsgatan Stockholm SBN0203/12 Dnr B Yttrande över förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt byggförordningen (2011:338) Ärendet Regeringskansliet inbjuder Oskarshamns kommun att lämna synpunkter på förslag till ändringar i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. Remissvaret skall vara Socialdepartementet tillhanda senast den 7 december I tjänsteskrivelse daterad , SBN0203/12 bilaga 1, redovisar samhällsbyggnadskontoret sin bedömning och ger förslag till beslut. Samhällsbyggnadskontorets bedömning Samhällsbyggnadskontoret tillstyrker de föreslagna förändringarna i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. Det är en välbehövlig översyn, särskilt som byggsanktionsavgifterna i vissa fall inte stått i rimlig proportion till de överträdelser som gjorts och i vissa fall inte kunnat dömas ut eftersom lagstöd saknats. I förslaget har ett antal nya paragrafer tillförts, vilket förbättrar tydligheten. Möjlighet till nedsättning av byggsanktionsavgifter som inte är rimliga i förhållande till överträdelsen införs. I plan- och byggförordningen kompletteras sanktionsarea med öppenarea, vilket gör det möjligt att använda sanktionsverktyget t ex för en olovligt uppförd carport. Om det i detaljplan eller områdesbestämmelser föreskrivits bygglovsbefrielse för byggnader framgår det nu att anmälan krävs i dessa fall. Det är positivt att sanktionsavgiften i fortsättningen kopplas till huruvida lov erhålls och inte att lov sökts. Nivåerna på avgifterna har justerats.

12 sida 12 forts. SBN0203/12 Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att samhällsbyggnadsnämnden tillstyrker de föreslagna ändringarna i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen med ett antal synpunkter vilka framgår av upprättad tjänsteskrivelse, SBN0203/12 bilaga 1. s beslut tillstyrker de föreslagna ändringarna i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338) med följande synpunkter: Av 6 kap 3 plan- och byggförordningen framgår att det krävs bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar och ljusanordningar. Stora digitala skyltar kan ha beviljats lov för tillfällig åtgärd. När dessa lov löper ut ska skylten tas bort. Om detta inte sker frivilligt utan kräver ingripande i form av föreläggande kopplat till vite med åtföljande överklagandeprocess kommer skylten att under den administrativa processen kunna fortsätta att utnyttjas för digital reklam. Ett sådant utnyttjande under tiden skylten saknar lov borde kunna resultera i en byggsanktionsavgift även att ett föreläggande om borttagande förenas med vite. I 9 kap 7 plan- och byggförordningen regleras byggsanktionsavgifter för att utan bygglov göra tillbyggnader. I punkt 3 anges för en byggnad som är högst 15 kvm, 0,125 prisbasbelopp med tillägg av 0,005 prisbasbelopp per kvm av tillbyggnadens sanktionsarea. Det finns en otydlighet om det är den ursprungliga byggnadens storlek som utgör grund för beräkning av byggsanktionsavgiften. Exempel: En transformatorstation om 7 kvm byggs till med 10 kvm, vilket innebär att byggnaden blir 17 kvm. Ett förtydligande behövs att det är byggnadens ursprungliga yta som utgör grund för beräkningen av byggsanktionsavgiften. I 9 kap 12 pkt 2 plan- och byggförordningen föreslås en byggsanktionsavgift om 2,5 prisbasbelopp för fall som avses i 6 kap 2, vilket avser upplag och materialgårdar. Med upplag kan även enligt utvecklad praxis avses deponier, vilket skulle kunna medföra behov av olika nivåer på byggsanktionsavgiften för ett mindre upplag och en större deponi. Byggsanktionsavgift bör kunna tas ut vid underlåtenhet att inkomma med protokoll avseende obligatorisk ventilationskontroll.

13 sida 13 Samhällsbyggnadskontoret SBN0204/12 Dnr B Detaljplan för del av Hägnad 1:18 m fl fastigheter, Figeholm samrådsbeslut etapp II Ärendet Samhällsbyggnadskontoret fick ( SBN0285/10) i uppdrag att upprätta ny detaljplan för rubricerat område. I tjänsteskrivelse daterad , SBN0204/12 bilaga 1, redovisar samhällsbyggnadskontoret ärendet, kontorets bedömning och förslag till beslut. Detaljplanen syftar till att möjliggöra genomförandet av etapp II av fritidsanläggningen The Circle Resort. Planen syftar till att utveckla möjligheterna till ytterligare satsningar på fritid, turism och rekreation i Figeholm och Oskarshamns kommun. Planens målsättning är att säkerställa allmänna intressen och minimera påverkan på naturen. Initiering av ny teknik med ekologiska förtecken skall skapa ett fritidsområde som bygger på ett modernt och globalt miljöparadigm. Ambitionen med The Circle Resort är att öka tillgängligheten till naturen för människor och visa hur samhället vi lever i idag ska kunna utvecklas i samklang med naturen och miljön. Genomförandet av planen kommer att leda till ökad utveckling av det lokala näringslivet och skapa nya arbetstillfällen. Detaljplanen kommer att handläggas med normalt planförfarande. Samhällsbyggnadskontorets bedömning Samhällsbyggnadskontoret har gjort en behovsbedömning med tillhörande checklista för att undersöka om planen innebär betydande miljöpåverkan. Enligt denna bedöms detaljplanens genomförande kunna medföra betydande miljöpåverkan. En miljökonsekvensbeskrivning har därför upprättats.

14 sida 14 forts. SBN0204/12 Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att samhällsbyggnadsnämnden beslutar att detaljplanen får sändas ut på samråd. s arbetsutskotts beslut s arbetsutskott föreslår nämnden besluta i enlighet med samhällsbyggnadskontorets förslag. s beslut beslutar att Detaljplan för del av Hägnad 1:18 m fl fastigheter, Figeholm får sändas ut på samråd.

15 sida 15 XX SBN0205/12 Dnr B Förhandsbesked för ändrad användning av lokal till lägenhet Ärendet Förhandsbesked har begärts om det är möjligt att bygga om en tidigare butikslokal till lägenhet. Lokalen ligger på bottenvåningen i den västra delen av ett flerbostadshus som ligger i kvarteret XX, med infart via Hantverksgatan. Lokalens yta är cirka 100 kvm och innehåller två mindre butikslokaler samt lager och två toaletter. Lokalen nås via trappa från befintligt trapphus samt är tillgänglig från markplanet via butiksingångarna vid flerbostadshusets västra gavel. Gällande detaljplan från 1952 anger bostadsändamål. Samhällsbyggnadskontorets bedömning Lokalen har förutsättningar att kunna ändras till bostad. Takhöjden är 2,7 m och fönsterplaceringen medger bra dagsljusinsläpp. I övrigt behöver lokalens planlösning bearbetas. Förslaget ska redovisa kök, vardagsrum, badrum, kapprum och sovrum som är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Skydd mot buller och brand, samt ventilation och energihushållning ska också utredas. Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att positivt förhandsbesked lämnas till ändring av tidigare butikslokal till bostad med villkoren att bostaden ska uppfylla plan- och bygglagens egenskapskrav i enlighet med 8 kap 4.

16 sida 16 forts. SBN0205/12 s arbetsutskotts beslut s arbetsutskott föreslår nämnden besluta i enlighet med samhällsbyggnadskontorets förslag. s beslut Positivt förhandsbesked lämnas till ändring av tidigare butikslokal till bostad med villkoren att bostaden ska uppfylla plan- och bygglagens egenskapskrav i enlighet med 8 kap 4. Övriga upplysningar Förhandsbeskedet innebär inte att byggnationen får påbörjas. Giltighetstid: Förhandsbeskedet upphör att gälla om bygglov inte har sökts inom två år från beslutsdatum. Detta beslut kan överklagas, se bilaga. Handläggningsavgift Förhandsbesked 4 400:- Kungörelse 260:- Handläggningsavgift, totalt: 4 660:- Avgiften är beräknad enligt fastställd taxa och faktureras separat. Sändlista Meddelande om kungörelse skickas till ägarna av fastigheterna XX.

17 sida 17 Kommunstyrelsen SBN0206/12 Dnr B Tidplan för samhällsbyggnadsnämndens och dess arbetsutskotts sammanträden under 2013 Ärendet Samhällsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till tidplan för samhällsbyggnadsnämndens och dess arbetsutskotts sammanträden under Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att nämnden fastställer nedanstående förslag till tidplan för Förslaget innebär en flytt av sammanträdesdagarna till tisdagar (augusti undantaget). SBN-AU SBN 29 januari 12 februari 26 februari 12 mars 26 mars 9 april 30 april 14 maj 28 maj 11 juni 13 augusti (presidiet) 15 augusti 27 augusti 10 september 24 september 8 oktober 29 oktober 12 november 26 november 10 december

18 sida 18 forts. SBN0206/12 s arbetsutskotts beslut s arbetsutskott föreslår nämnden besluta i enlighet med samhällsbyggnadskontorets förslag. s överläggningar Gunilla C Johansson (M) förslår att arbetsutskottet har kvar onsdagar som sammanträdesdag med undantag för sammanträdet den 30 april, en tisdag. Efter framställda propositioner finner ordföranden att nämnden beslutar enligt Gunilla C Johanssons förslag. s beslut fastställer nedanstående förslag till tidplan för samhällsbyggnadsnämndens och dess arbetsutskotts sammanträden under 2013: SBN-AU SBN 30 januari 12 februari 27 februari 12 mars 27 mars 9 april 30 april 14 maj 29 maj 11 juni 13 augusti (presidiet) 15 augusti 28 augusti 10 september 25 september 8 oktober 30 oktober 12 november 27 november 10 december

19 sida 19 SBN0207/12 Dnr B Uppföljning av tillsynsplan för miljö- och livsmedelsverksamheten 2012, kvartal 3 Ärendet har den 14 december, SBN0254/11 godkänt plan för uppföljning av verksamheten inom områdena miljö, hälsoskydd, livsmedel, receptfria läkemedel m fl under år Uppföljning sker efter varje kvartal. Uppföljning för kvartal 3/12 överlämnas till samhällsbyggnadsnämnden, SBN0207/12 bilaga 1. Information om verksamheten Sammanlagt har 233 inspektioner/tillsynsbesök genomförts under tredje kvartalet. Av dessa är 150 planerade inspektioner. Tillsynen av B-verksamheter planeras genomföras enligt plan under året. När det gäller C-verksamheterna ligger tillsynen efter i förhållande till plan. Två tillsynsbesök har på verksamhetsutövarnas initiativ fått flyttas till kvartal 4. Om inget oförutsett inträffar är avsikten att 16 tillsynsbesök ska genomföras på C-verksamheter under kvartal 4, vilket innebär att 26 av 29 objekt kommer att besökas under året. Tillsynen av U-objekt kommer inte att klaras av enligt plan, eftersom tillsyn av 9 objekt inte hunnits med under de tre första kvartalen. Lantbrukstillsynen har genomförts enligt plan.

20 sida 20 forts. SBN0207/12 Den kraftiga nederbörden under sommaren medförde behov av extra badvattenprovtagning. Totalt antal provtagningstillfällen uppgår till 82 stycken mot planerat 72. När det gäller hälsoskyddstillsynen har viss omplanering av verksamheten skett på grund av personalbyte och 30 inspektioner har genomförts mot planerat 21. Inom livsmedelsområdet har 45 kontroller genomförts mot planerade 39 under kvartalet, trots sjukfrånvaro. Ambitionen är att planen ska följas. Det har inkommit tre anmälningar om matförgiftningar under kvartalet. Den planerade tillsynen av försäljning av receptfria läkemedel, folköl och tobak följer plan. En verksamhet har tillkommit. Den händelsestyrda verksamheten har resulterat i 80 tillsyner under kvartal 3. Totalt under årets första tre kvartal har 275 sådana övriga inspektioner genomförts, vilket ska jämföras med att det under hela året 2011 totalt genomfördes 235 övriga inspektioner. Två klagomål har noterats i diariet under kvartal 3. Sammanlagt har 632 tillsynsaktiviteter genomförts under de tre första kvartalen. Samhällsbyggnadskontorets förslag till beslut Samhällsbyggnadskontoret föreslår att nämnden godkänner redovisningen och lägger ärendet till handlingarna. s arbetsutskotts beslut s arbetsutskott föreslår nämnden besluta i enlighet med samhällsbyggnadskontorets förslag. s överläggningar Under sammanträdet framför miljö- och byggchefen att en väl genomarbetad behovsutredning och tillsynsplan för miljö- och livsmedelstillsyn inte kan bli klar till nästa sammanträde. Ordförande Stefan Windh (S) yrkar att samhällsbyggnadsnämnden beslutar att behovsutredningen och tillsynsplanen för 2013 behandlas vid nämndens sammanträde i februari. Efter framställda propositioner finner ordföranden att nämnden beslutar enligt eget förslag.

21 sida 21 forts. SBN0207/12 s beslut godkänner redovisningen och lägger ärendet till handlingarna samt gör tillägget att Behovsutredning för 2013 och Tillsynsplan för 2013 för miljö- och livsmedelstillsyn behandlas vid nämndens sammanträde i februari.

22 sida 22 SBN0208/12 Dnr B Uppföljning av byggverksamheten enligt internkontrollplan 2012 Miljö- och byggchefen redovisar en uppföljning av byggverksamheten för perioden 1 januari till 30 oktober 2012 i enlighet med beslut i internkontrollplan Under perioden har 204 ärenden skickats ut. 22 ärenden hade mer än tio veckors handläggningstid. Sex kompletta ärenden som inte fått något beslut väntar och kommer få en handläggningstid över 10 veckor. s beslut godkänner redovisningen.

23 sida 23 SBN0209/12 Dnr B Fråga om förfallet bostadshus i XX och om före detta rävfarmen i XX Lars Wingerup (S) frågar hur hanteringen av två ärenden som tidigare tagits upp under nämndens sammanträden fortlöper. Det gäller dels ett förfallet bostadshus i XX och dels den före detta rävfarmen i XX. Miljö- och byggchefen informerar nämnden om att tillsynsärendet för ladan i XX ligger bland de ärenden som kontoret uppdragit åt en extern konsult att handlägga. När det gäller rävfarmen i XX hade fastighetsägaren vid den senaste inspektionen vidtagit de åtgärder som förelagts honom och ärendet avslutades. Om någon av de kvarvarande byggnaderna har förfallit kommer kontoret att öppna ett nytt tillsynsärende. s beslut Informationen föranleder ingen åtgärd av samhällsbyggnadsnämnden.

24 sida 24 Samhällsbyggnadskontoret SBN0210/12 Dnr B Fråga om cykelväg mellan Oskarshamn och Figeholm Mathias Karlsson (FP) frågar vem som har ansvaret för planeringen för att få till stånd en cykelväg mellan Oskarshamn och Figeholm. Kart- och planchefen informerar nämnden om att uppdraget kommer från kommunstyrelsen via kommundirektören. Ansvaret för ärendet ligger hos kommunstyrelsen för närvarande. s överläggningar Ordförande Stefan Windh (S) yrkar att samhällsbyggnadskontoret återkommer med en redovisning av ärendet till nästa sammanträde. s beslut ger kontoret i uppdrag att vid sammanträdet i december redovisa hur planeringen för cykelvägen mellan Oskarshamn och Figeholm framskrider.

25 sida 25 SBN0211/12 Dnr B Redovisning av ekonomisk uppföljning Samhällsbyggnadskontoret har via handlingarna informerat samhällsbyggnadsnämnden om den ekonomiska månadsuppföljningen för perioden 1 januari-31 oktober 2012, SBN0211/12 bilaga 1. Av handlingarna framgår att antalet bygglovsansökningar var betydligt lägre än beräknat under årets första sju månader. Detta kompenseras dock av att det finns ett antal större byggnader bland ansökningarna. Bostadsanpassningsbidragen var länge ett orosmoment men där ser det ut som om samhällsbyggnadsnämnden klarar sig inom budget. s beslut godkänner redovisningen.

26 sida 26 SBN0212/12 Dnr B Personal Kart- och planchefen informerar om att den utannonserade tjänsten som mätningsingenjör är tillsatt. Tillträde sker den 1 december. s beslut Informationen föranleder ingen åtgärd av samhällsbyggnadsnämnden.

27 sida 27 SBN0213/12 Dnr B Information om dom från Mark- och miljödomstolen, bygglov för brygga, fastigheten XX har via utskickade handlingar informerats om dom från mark- och miljödomstolen som berör ett beslut om en brygga på Marsö. Beslutet har fattats på delegation av stadsarkitekten. Överklagandet har gällt måtten på en ny brygga som ersatt en äldre. Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet av beslutet. s beslut Informationen föranleder ingen åtgärd av samhällsbyggnadsnämnden.

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP)

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 14.10 Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Fredrik Jonasson (V) ersätter Matti

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Plats och tid Oskarshamnssalen, 2014-09-16 kl. 09:00-14:40 ajournering kl. 09:40-09:50, 10:15-10:30, 12:00-12:45

Plats och tid Oskarshamnssalen, 2014-09-16 kl. 09:00-14:40 ajournering kl. 09:40-09:50, 10:15-10:30, 12:00-12:45 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-14:40 ajournering kl. 09:40-09:50, 10:15-10:30, 12:00-12:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Gunilla C Johansson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Döderhultsrummet, kl. 10:00-12:00 Beslutande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Johannes Lindberg (L) Berit Sjöö (KD) Richard Karlsson (M), 1:e vice ordförande Dan Bengtsson

Läs mer

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-03-27 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:30 Beslutande Uno Sjöberg (C) ordförande Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 19 Godkännande av ärendelista... 37 20 Anmälan av delegationsbeslut... 38 21 Delgivningar... 39 22 Remiss angående reviderad dagvattenpolicy för Mullsjö kommun... 40 23 Tillsynsärende, olovligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-15:10, ajournering 10:30-10:45, 12:10-12:45

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-15:10, ajournering 10:30-10:45, 12:10-12:45 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-15:10, ajournering 10:30-10:45, 12:10-12:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Lars Wingerup

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Åslund (V), Bert Nord (M), Richard Karlsson (M) och Solweig Weber (FP)

Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Åslund (V), Bert Nord (M), Richard Karlsson (M) och Solweig Weber (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 12.00 Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Gunilla C Johansson (M) Hans Glawing (M) Mathias Karlsson (FP) Frida Bergvall (S) Helen Hammarqvist

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Plan- och byggnadsnämnden (omedelbar justering)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Plan- och byggnadsnämnden (omedelbar justering) Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Omfattning 42 (omedelbar justering) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl 15.00 15.05 Beslutande Lars-Inge Andersson (KD), tjänstgör för Lars-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare 1(12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 10.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare Övriga närvarande Marie-Christine

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Heléne Bolling (S), Yusuf Sheekh (S), Hans Åslund (V), Roland Johansson (L), Belinda Luong (KD) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Heléne Bolling (S), Yusuf Sheekh (S), Hans Åslund (V), Roland Johansson (L), Belinda Luong (KD) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-14:30, ajournering 12:00-13:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Richard Karlsson (M), 1:e vice ordförande Frida Bergvall (S) Joakim

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (12) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 12 oktober 2017 kl 14:00-15:15 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Niels Madsen (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 17 augusti 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, i samband med nämndens resa Kl. 09.30-11.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Sten Johansson (M)

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sonny Persson (S), Ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 14 december 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (6)

Miljö- och byggnämnden (6) 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 19 januari 2015 kl. 13.30 17.00 Beslutande Tommy Lövquist (S), ordförande Roland Johansson (M), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S) Einar Holmquist (S),

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor 1(9) Miljönämnden Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:30-18:30 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Tornebjer Torslid (S), Ordförande Jan-Ove Berntsson (S), 1:e vice ordförande Angelica Lundgren Bielinski

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2011-10-19 Sida 1(8) Plats och tid Kommunalhuset Utsikten 13.30-16.15 Beslutande Ledamöter Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7) 2012-10-29 1 (7) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 22 oktober, klockan 14.00 15.45 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Johanna

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD) 1 (15) Paragrafer 68-78 Plats och tid Vita huset kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv Beslutande Ledamöter

Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv Beslutande Ledamöter 1 Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv ande Ledamöter Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson (S) Alf Persson (S)

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 maj 2016, kl 15.00 Plats: Dävensö (Kulturhuset pl. 6) Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Anna-Lena Örvander Ledamot och ersättare som

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 112 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2015 113 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad på utan

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP)

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2013-09-24 1 (10) Plats och tid Räddningstjänsten i Hyltebruk, kl. 15:20-16:30 Beslutande Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Övriga deltagare Mats Andresen,

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande 1 (14) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Kai Christiansen (S) Alf Persson (S)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 6 februari 2019, kl. 15.00 15.55 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Mikael Johansson (S)

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82 1 (14) Paragrafer 72-82 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C) (vice ordförande)

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Hans Åslund (V), Heléne Bolling (S) 83, Fredrik Jonasson (V), Berit Sjöö (KD) och Solweig Weber (FP)

Icke tjänstgörande ersättare Hans Åslund (V), Heléne Bolling (S) 83, Fredrik Jonasson (V), Berit Sjöö (KD) och Solweig Weber (FP) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00 12:25 Beslutande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande Lars Wingerup (S) Frida Bergvall (S) Berth

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 maj 2016, kl 15.00 Plats: Dävensö (Kulturhuset pl. 6) Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Anna-Lena Örvander Beredningen sammanträder

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-02-15 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sven-Ingvar Blixt (L) , 115 Jörgen Sjöqvist (S) 114. Jörgen Johnsson (M) Jörgen Sjöqvist (S) , 115

Sven-Ingvar Blixt (L) , 115 Jörgen Sjöqvist (S) 114. Jörgen Johnsson (M) Jörgen Sjöqvist (S) , 115 1 (18) Plats och tid Gruesalen, torsdagen den 3 november 2016 kl 14:00-15:50 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Niels Madsen (M), 2:e vice ordförande Kai

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

JÄVSNÄMND PROTOKOLL

JÄVSNÄMND PROTOKOLL JÄVSNÄMND PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ,~l HEDEMORA 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Bävern, kl. 13.00-13.25 Beslutande Ledamöter Ulf Hansson (S) Fredrik Perers (C) Melker Andersson (M) Camilla

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (10) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-16:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ann-Christin Persson Georgsdotter (S) Jonas Tholén (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 25 augusti, kl.09:00-12:00.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 25 augusti, kl.09:00-12:00. 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 25 augusti, kl.09:00-12:00. Beslutande Ledamöter Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Miljö- och byggnadsnämndens behörighet mm 1 Nämndens behörighet och uppgifter Miljö- och byggnadsnämnden skall enligt miljöbalken och lagen med särskilda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-03-30 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade pga gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2167-2173 Sekreterare Madeleine

Läs mer