GLB0049 GLB0050 GLB0051

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GLB0049 GLB0050 GLB0051"

Transkript

1 GLB0049 GLB0050 GLB0051

2 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 257 INNEHÅLL KAP.1 FÖRORD KAP.2 FLYTTNING OCH TRANSPORT TRANSPORT OCH EMBALLAGE FÖRFLYTTNING LAGRING DIMENSIONER KAP.3 MONTERING SKYDD RISKER SOM INTE KAN ELIMINERAS AV KONSTRUKTÖREN SKYDDSUTRUSTNING UPPACKNING OCH PLACERING UTRYMME FÖR OPERATION OCH UNDERHÅLL BRUKSMILJÖ GARANTIN TÄCKER INTE: ANSLUTNING TILL ENERGIKÄLLOR ANSLUTNING TILL ELNÄTET ANSLUTNING TILL VATTENLEDNINGEN ANSLUTNING TILL AVLOPPSRÖRET ANSLUTNING AV GRÄNSLÄGESBRYTARE VARIANTION FÖR MASKIN MED ÅNGKONDENSATOR IDRIFTTAGANDE PÅFYLLNING AV VATTEN I BOILERN KONTROLLER INSTALLATION AV DOSERINGSBEHÅLLARE NÖDVÄNDIGA FÖREBYGGANDE SÄKERHETSÅTGÄRDER SÄKERHETSFÖRESKRIFTER KAP.4 BESKRIVNING AV DISKMASKINEN BESKRIVNING AV DISKMASKINEN, TILLBEHÖR, SKYDDS- OCH SÄKERHETSANORDNINGAR BESKRIVNING AV DISKMASKINEN GRUNDINSTÄLLNINGAR FARLIGA ZONER OCH SKYDD FARLIGA PUNKTER AVSEDD ANVÄNDNING AV DISKMASKINEN SÅ SKALL DISKMASKINEN ANVÄNDAS KAP.5 ANVÄNDNING BESKRIVNING AV KONTROLLANORDNINGARNA PÅSLAGNING AV MASKIN UPPVÄRMNING DISKNING DISKPROGRAM OLIKA STOPPFUNKTIONER OCH SÄTT STOPPANORDNING DISPLAYENS FUNKTIONER INSTÄLLNINGAR INSTÄLLNING AV DISKVATTNETS TEMPERATUR INSTÄLLNING AV SKÖLJVATTNETS TEMPERATUR INSTÄLLNING AV TORKLUFTENS TEMPERATUR

3 Sid. 258 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER INSTÄLLNING AV MEDDELANDE: LÅG TEMPERATUR PÅ INGÅNGSVATTEN INSTÄLLNING AV TEMPERATUR FÖR KONTROLL AV FUNKTIONEN TERMOSTOP INSTÄLLNING AV FUNKTIONSTIDEN FÖR AUTOTIMER INSTÄLLNING AV DISKMEDELSDOSERING FÖRFARANDEN EFTER AVSLUTAD DISKNING SJÄLVDIAGNOS KAP.6 SERVICE ALLMÄNT SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR SERVICE SERVICE VAR TJUGONDE DAG SERVICE VARANNAN MÅNAD RITNINGAR OCH SKISSER AVSEDDA FÖR SERVICEPERSONAL KAP.7 DEMOLERING DEMOLERING AV DISKMASKINEN ANVÄNDARINFORMATION

4 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 259 KAP.1 FÖRORD I denna bruksanvisning specificeras vilka bestämmelser som gäller för montering, användning och service. Följ alltid dessa anvisningar för att uppnå optimala resultat och ett långt bruksliv för diskmaskinen. Läs noggrant dessa anvisningar innan diskmaskinen tas i drift och följ dem ytterst noggrant. Vi står till ditt förfogande om du behöver hjälp eller service av något slag. Tänk på att underlåtenhet att följa anvisningarna i denna bruksanvisning leder till att garantin slutar gälla. Tillverkaren förbehåller sig rätten att göra de ändringar som anses nödvändiga för att förbättra maskinens funktion. Om du behöver förklaringar eller har problem av något slag, kontakta ett av våra auktoriserade servicecenter. EU-NORMER Denna bruksanvisning har utformats enligt anvisningarna i EUnormerna 89/392-91/368-93/44-93/68. I enlighet med sagda normer är diskmaskinens bruksanvisning en oskiljaktig del av maskinen. När bruksanvisningen utarbetades iakttogs europanorm pr1010, speciellt kap. a "ANVÄNDARINFORMATION" (instruktioner, allmänna krav och anvisningarnas karaktär) och kap. a "BRUKSANVISNINGAR" (innehåll och egenskaper). DENNA BRUKSANVISNING ÄR AVSEDD FÖR DEN PERSON SOM ANVÄNDER DISKMASKINEN. KAP.2 FLYTTNING OCH TRANSPORT 2.1 TRANSPORT OCH EMBALLAGE Diskmaskinen kan transporteras på två olika sätt: - med lastbil - i container I bägge fallen används samma typ av emballage: trälår. Diskmaskinen packas in i polyetylenplast innan den packas i trälåren.

5 Sid. 260 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER 2.2 FÖRFLYTTNING Diskmaskinen skall förflyttas med största omsorg med lyfttruck. Placeringen på kopplingspunkterna som skall användas när maskinen flyttas utvisas av etiketter. OBS: Under transport får man inte uppehålla sig i närheten av diskmaskinen. Maskinen kan falla och förorsaka allvarliga personskador. Man bör handskas varsamt med diskmaskinen för att undvika olyckor. Det finns risk att stöta emot och fastna i maskinen i samband med hantering och magasinering. 2.3 LAGRING Diskmaskinen skall lagras och transporteras så att den inte skadas när den är på en lastpall, i container, i fordon, på lyftanordningar etc. Alla anordningar skall vara sådana att maskinen inte utsätts för vibrationer, slag, stötar, extrema temperaturer etc. Maskiner och delar i lager bör kontrolleras regelbundet för att eventuella skador skall upptäckas. 2.4 DIMENSIONER Maskiner med transportör tillverkas i olika modeller. För varje maskinmodell levereras en layout där maskindimensionerna specificeras.

6 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 261 KAP.3 MONTERING 3.1 SKYDD FARLIGA ZONER Definition av farliga zoner och varningar (se bild på nästa sida) samt allmän beskrivning av skyddsåtgärder. Transportör: plagg kan fastna i transportören RÖRLIGA DELAR - transportörens omedelbara närhet Temperatur: hög temperatur HETA DELAR - på luckorna till diskavdelningen / sköljavdelningen och på väggarna i torkavdelningen. Denna risk föreligger inte på värmeisolerade diskmaskiner. - på boilern i samband med montering och service av maskinen. Högspänning - strömpanel HÖGSPÄNNING - elpumpar - fläkt - elektriska motstånd Risk för skärskada: ROTERANDE FLÄKT - vid fläktarna. 3.2 RISKER SOM INTE KAN ELIMINERAS AV KONSTRUKTÖREN Risker förknippade med maskinen Det finns risk att plagg fastnar i transportören. Tryck på stoppknappen om fara föreligger. Bär inte plagg med löst sittande ärmar.

7 Sid. 262 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER 3.3 SKYDDSUTRUSTNING Diskmaskinen är utrustad med skydd som begränsar tillträdet till maskinens inre och rörliga delar. Skydden är fästa med skruvar. FARLIGA OMRÅDEN 3.4 UPPACKNING OCH PLACERING Granska diskmaskinen och dess tillbehör vid ankomsten. Om maskinen eller dess tillbehör skadats under transporten får maskinen inte monteras. Informera transportföretaget och tillkalla en auktoriserad tekniker. Tillverkaren ansvarar inte för transportskador. Förpackningsmaterial (påsar, polystyren, trälister, spikar, osv) kan vara farligt och skall förvaras oåtkomligt för barn. Montera maskinen enligt monteringsanvisningarna (bilaga). Kontrollera att maskinen monterats rätt med tanke på underhåll/service. Skruva fast maskinfötterna på avsedd plats på maskinen och ställ maskinen i korrekt läge. Skruva i eller ur fötterna så att maskinen står helt plant. Med tanke på maskinens längd bör du använda ett vattenpass för att kontrollera att maskinen står plant.

8 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 263 OBS! Undvik att släpa maskinen under monteringen - maskinstrukturen kan skadas. Golvet skall vara plant och tillräckligt bärkraftigt för maskinens totalvikt. 3.5 UTRYMME FÖR OPERATION OCH UNDERHÅLL När diskmaskinen ställs på plats bör man räkna med det utrymme som krävs vid service (se kap. 6). Det ska finnas ett tomrum på minst 0,5m runt maskinen. Ytterligare anvisningar finns i den bifogade monteringsritningen. 3.6 BRUKSMILJÖ Diskmaskinen skall inte placeras på en plats där temperaturen kan sjunka under 0 C. 3.7 GARANTIN TÄCKER INTE: Skador som orsakats av eller under transporten, om sådana uppstår skall kunden informera återförsäljaren och transportören via fax eller rekommenderat brev och notera på transportdokumentens kopior vad som har hänt. Den specialiserade tekniker som skall installera apparaten bedömer sedan på basis av skadans omfång om installationen kan göras Skador som orsakats av en felaktig installation. Skador som orsakats av ett onormalt slitage av de monterade delarna. Skador som orsakats av att anvisningarna i denna instruktionshandbok inte har iakttagits. 3.8 ANSLUTNING TILL ENERGIKÄLLOR ANSLUTNING TILL ELNÄTET OBS! installation bör utföras bara från kompetent tekniker!! OBS! Modeller som är utrustade med transportör använder trefasström, 400v - 50hz och tillförs varmt vatten. Standardmodeller a) Innan diskmaskinen ansluts till elnätet måste du kontrollera att nätspänningen och frekvensen motsvarar uppgifterna på maskinens typskylt som sitter på sidopanelen.. b) Anslutningen bör ske på följande vis: huvudströmbrytaren (av godkänd typ) bör vara automatisk, försedd med säkringar, kontaktmellanrum minst 3mm. Huvudströmbrytaren medföljer inte vid leverans av maskinen. Huvudströmbrytaren ska monteras på väggen på en höjd av 0,6m - 1,70m, så att den är lättåtkomlig.

9 Sid. 264 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER c) Innan diskmaskinen kopplas till elnätet skall man kontrollera att huvudströmbrytaren är frånslagen. d) Anslut elkabeln enligt anvisningarna nedan: B d1) Ta bort den främre panelen B genom att skruva loss skruvarna A A d2) Ta därefter bort den bakre panelen D, sätt i den elektriska kabeln i maskinen genom att använda hålet med kabelklämma E D E d3) Ta bort skyddet från tavlan och tillträd elskenornas skydd. d4) Ta bort elskenornas skydd.

10 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 265 M N L d5) Dra den elektriska kabelns passage L på det sätt som visas i figuren. För kabelns passage från den övre panelen använd kabelklämma N i det lilla hålet M. d6)...sätt fast matarkabeln med de tillhörande öglorna i de kvarvarande hålen på elskenan av koppar. D7) Anslut den jordade ledaren till det gul-gröna kabelfästet. d8) Kontrollera kablarnas åtdragning på fjärrströmställarna, värmeskydden etc. eftersom skruvarna under transporten kan ha lossat något. d9) Montera på den främre panelen och manöverpanelen med hjälp av de skruvar som ingår i utrustningen. OBS! Kontrollera att strömledningen och strömbrytaren är rätt dimensionerade. Se teknisk bilaga.

11 Sid. 266 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER ANSLUTNING TILL VATTENLEDNINGEN Ställ i ordning lokalen enligt bifogade monteringsanvisningar och scheman. Innan diskmaskinen ansluts till vattenledningen måste du kontrollera att det finns en slussventil mellan vattenledningen och maskinen så att det går att stänga av vattentillförseln om det blir nödvändigt, t.ex. för reparationer. Försäkra dig om att vattentemperaturen och vattentrycket överensstämmer med maskinens tekniska data. Om trycket är för lågt bör en tryckpump monteras. Om vattnet är hårdare än vad som anges i tabellen rekommenderar vi att en avhärdare monteras före magnetventilen vid maskinens intag. Om vattnet har en mycket hög koncentration av mineralpartiklar med hög ledningsförmåga rekommenderar vi att ett avmineraliseringssystem monteras. Detta skall vara inställt så att vattnets hårdhet överensstämmer med uppgifterna i nedanstående tabell Egenskaper Från Till Hårdhet Franska grader f 5 10 Tyska grader dh Engelska grader e 5 9,5 Återstående mineralpartiklar Partiklar per miljon Högsta tillåtna värde ppm mg/l /400 C Ta bort panelen E genom att skruva loss skruvarna C. Vi rekommenderar största uppmärksamhet med manöverpanelen och dess anslutningsledning. C E

12 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 267 Anslut maskinens slang för vattentillförsel till koppling H ( diameter ¾ tum gas). Om maskinen är utrustad med fördiskningsfunktion skall man ansluta kallvattenintaget till koppling G. ( diameter ¾ tum gas). Om maskinen är utrustad med ångkondensator skall man ansluta kallvattenslangen till intag I. ( diameter ¾ tum gas). G H I Till anslutningen skall endast slangar som klarar maskinens funktionstemperatur och tryck användas ANSLUTNING TILL AVLOPPSRÖRET Diskmaskiner med transportör diskar utan avbrott så det är mycket viktigt att avloppet har tillräcklig kapacitet. Placeringen av maskinens avloppsrör specificeras på monteringsanvisningen. Maskinens avloppsrör skall tåla en ständig temperatur av 70 C. Tömning av sköljningsvattnet i tanken På vissa modeller är slangen för tömning av sköljvattnet från tanken inte ansluten. Det är därför nödvändigt att ansluta denna tömningsslang till magnetventilen för tömning Z. Exempel på anslutningar av utlopp Använd det avlopp som ingår i utrustningen för att underlätta anslutningen av utloppsröret.

13 Sid. 268 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Installatören skall skapa ett rör som det som visas i figur S med sådana stöd att en lutning som gör det möjlig att alla tankar kan tömmas med hjälp av tyngdkraften. För in röret för den dubbla sköljningen R i utloppsenheten, sätt fast alltsammans med hjälp av avloppsslangen Q. Till utloppet T i golvet behövs en avloppsslang. Viktigt: Röret i figuren ingår inte i maskinens utrustning. Beträffande storlekar, sektioner eller annan information se den bifogade dokumentationen ANSLUTNING AV GRÄNSLÄGESBRYTARE Koppla gränslägesbrytaren, som är monterad vid bandets slut, till klämkontakterna i maskinens strömpanel som sitter på maskinens sidopanel. Använd den avsedda kabeln. 3.9 VARIANTION FÖR MASKIN MED ÅNGKONDENSATOR Innan maskinen ställs upp måste man ansluta röret för urladdning av batterier. B C A - Skruva fast utloppskopplingen A till maskinens avlopp (kopplingen ingår i utrustningen) - Anslut det svarta röret B som sticker ut från gummihållaren C på maskinens bakre panel - Dra åt klämmorna som ingår i utrustningen ordentligt - Sätt till sist på utloppsröret och kom ihåg att ordentligt dra åt klämman som ingår i utrustningen ordentligt. Beträffande den exakta positionen för de anslutningar som skall göras se det bifogade installationsschemat.

14 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid IDRIFTTAGANDE PÅFYLLNING AV VATTEN I BOILERN Under installationsfasen måste man utföra påfyllningsproceduren för boilern. Gör på följande sätt: 1) Slå på den elektriska strömmen till maskinen med hjälp av strömbrytaren på väggen. L3 2) Lampan på sidan tänds. P2 3) Tryck på knappen för linjen tills kontrollampan L2 tänds. Maskinen startar påfyllningen av tanken och boilern. L2 4) Boilern är full när det kommer vatten ur sköljningsarmarna. P2 5) Stäng av maskinen med hjälp av P2 L2 L13 L5 L6 L7 P5 P4 P3 6) Tryck samtidigt i tre sekunder på knapparna P5; P4 och P3 tills texten Boiler No visas. Kontrollampan L13 tänds. 7) Tryck därefter på P4, texten ändras till boiler Yes. 8) Stäng av och slå på maskinen med hjälp av P2, det inställda funktionssättet förblir kvar i minnet. Följande sker: - Boilern börjar värmas - Tankarna fylls på ett normalt sätt. -

15 Sid. 270 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER KONTROLLER a) Kontrollera vattennivån i diskbassängen. Vattnet skall nå 1-2 cm från strecket där nivåbrytaren aktiveras. b) Kontrollera att temperaturen i disktanken är på C. Kontrollera att temperaturen i boilern är på C. c) Kontrollera justeringsskruven till transportörsystemet. Det ska gå att stoppa korgarnas rörelse med bara händerna. En full last av korgar fyllda med tallrikar får inte stoppa transportörens rörelse. d) Kontrollera den automatiska doseraren för aktiva tensider (skall göras av installationspersonalen). e) Kontrollera vattenspararens funktion. Vattenspararen skall inleda sköljningen när en korg når duscharna. Sköljningen skall avbrytas när korgen glider ut. Vi rekommenderar gardinerna tas bort under kontrollen. När kontrollen utförs bör vattnet i boilern vara kallt. f) Kontrollera att gränslägesbrytaren fungerar på korrekt sätt. Den skall stoppa motorns och pumpens funktion när en korg når slutet av bandet. Funktionen skall återställas när korgen tas bort. g) Kontrollera pumpars och motorers rotationsriktning - om rotationsriktningen är oriktig, är faserna felkopplade. OBS: Kontrollera dragenhetens rotationsenhet. Växeln skall rotera medsols (på det sätt som visas i figuren), gör den inte det skall man invertera en av faserna i matarkabelns uttag. VIKTIGT: Om dragenheten roterar i motsatt riktning i förhållande till den som anges fungerar inte den mekaniska säkerheten! Vi meddelar härmed att om dessa kontroller inte utförs leder det automatiskt till att garantin upphör att gälla.

16 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 271 Kontrollera manometern under sköljningen Vid behov vrid på tryckregulatorn och ställ in värdet i enlighet med vad som anges i tabellen: Modell bar Korgar / timma 170 0, , ,2 EFTER INSTALLATIONEN Installationsteknikern skall informera tillverkaren om eventuella funktionsfel och/eller säkerhetsfel som upptäckts under den första testkörningen. Maskinen får endast användas efter avslutad installation. Teknikern skall därefter lämna en skriftlig deklaration om att arbetet har gjorts efter alla konstens regler, och där det framgår att alla ingrepp har gjorts i enlighet med de i lag föreskrivna normerna INSTALLATION AV DOSERINGSBEHÅLLARE Se instruktionerna för doseringsbehållarna. För alla de andra installationerna se de bifogade elektriska schemana NÖDVÄNDIGA FÖREBYGGANDE SÄKERHETSÅTGÄRDER SÄKERHETSFÖRESKRIFTER För att maskinen skall hållas i perfekt funktionsskick och för att användarens säkerhet skall säkerställas bör du noggrant följa följande föreskrifter: Diskmaskinen får användas endast för det avsedda ändamålet. All annan användning betraktas som missbruk och kan vara farligt. Maskinen skall inte utsättas för utomhusförhållanden (regn, solsken etc) eftersom den då kan skadas. Barn och obehöriga får inte använda diskmaskinen. Diskmaskinen får endast användas av utbildad personal. Maskinen bör hållas i gott skick. Alla tillhöriga skydd bör vara monterade på avsedda ställen. Regelbundna serviceåtgärder skall

17 Sid. 272 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER vidtas av fackman. Vi rekommenderar att alla säkerhetsanordningar granskas i samband med servicen. Innan diskmaskinen ansluts till el och vatten, bör elvärden och vattentryck i fastigheten kontrolleras. Värdena bör motsvara de värden som anges på diskmaskinens typskylt. Kontrollera att maskinen är jordad på behörigt sätt (en väsentlig säkerhetsåtgärd). Alla elinstallationer bör utföras och granskas av en fackman. Kontrollera att fastighetens elspänning är tillräcklig och att kablar och säkerhetsanordningar är av godkänd typ. Om det är något du inte är säker på kontaktar du en fackman som kan kontrollera att fastighetens elsystem är lämpligt för maskinen. Kablarna från elnätet och till huvudströmbrytaren måste märkas med faroskyltar av lämpligt slag. Avlägsna inte faroskyltarna förrän alla nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtagits (t.ex. frånslagen huvudströmbrytare osv). Elkabeln till denna diskmaskin skall vara av typ H07RN-F. Innan någon serviceåtgärd görs skall diskmaskinen skiljas från elnätet genom att huvudströmbrytaren slås av. Om maskinfel uppstår skall huvudströmbrytaren slås av - försök inte åtgärda problemet själv. Tillkalla alltid en fackman. Endast tillverkaren eller en av tillverkaren auktoriserad fackman får utföra reparationer. Endast originalreservdelar får användas. Om ovanstående anvisningar inte efterlevs kan diskmaskinens säkerhet äventyras. Om det börjar brinna i diskmaskinens elektriska system bör man undvika att släcka elden med vatten - använd i stället släckmedel av pulvertyp. Strömmen skall slås av när diskmaskinen inte är i bruk. Maskinens skyddsanordningar får inte modifieras. Avlägsna aldrig skyddsanordningarna förrän maskinen stannat och strömmen slagits av. När diskmaskinen tas ur bruk rekommenderar vi att elkabeln avlägsnas så att maskinen görs obrukbar. När elkabeln tas bort skall strömmen vara frånslagen.

18 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 273 Rengöringen skall ovillkorligen ske enligt tillverkarens anvisningar. Blockera inte luftintag eller avlopp. Diskmaskinen får inte användas utan filter. Endast auktoriserad servicepersonal får öppna kontrollpanelen. Kontrollpanelen får öppnas endast när strömmen är frånslagen. Rör inte diskvattnet med bara händer. Om diskvatten stänker i ögonen, skölj med vatten. Öppna inte luckorna genast. Vänta minst 15 s. efter att motorn stannat. Kontrollera att luckan vilar stadigt på sitt stöd när du öppnar luckan. Om säkerhetsanordningen stoppar drivsystemet ska du ta bort hindret som har orsakat blockeringen innan du återställer funktionen. Kontrollera att kärlen tål maskindisk. Använd endast tillverkarens reservdelar och doserare - annars kan brukstryggheten och säkerheten äventyras. Använd endast diskmedel som inte bildar skum och som är avsedda för diskmaskin och dosera alltid enligt tillverkarens anvisningar, vattnets mjukhet och bassängens kapacitet. Använd endast rengöringsmedel och diskmedel som inte fräter eller innehåller syror. Det är förbjudet att rengöra diskmaskinens delar i rostfritt stål med tvättdynor, stålull eller borstar av metall. Med tanke på omsorgen om miljön, rekommenderar vi diskmedel som inte förorenar eller är frätande. Därtill rekommenderar vi att du undviker överdosering. För att samla upp föremål som fallit ned inuti maskinen skall denna stoppas och stängas av helt och hållet. Man skall inte närma sig dragenheten med hängande berlocker, armband eller breda skjortärmar, detta för att undvika risk att fasta eller dras med. Använd inte maskinen som avlastnings- eller stödyta för föremål eller instrument. Stäng alltid av maskinen med strömbrytaren på väggen när den inte används. Stäng av vattentillförseln till maskinen när den inte används. Stäng omedelbart av maskinen om vattenläckage skulle uppstå. VI PÅMINNER OM ATT TRYCKKNAPPEN FÖR NÖDSTOPP ÄR DEN FÖR LINJE P2 ( SE KAP. 5).

19 Sid. 274 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER KAP.4 BESKRIVNING AV DISKMASKINEN 4.1 BESKRIVNING AV DISKMASKINEN, TILLBEHÖR, SKYDDS- OCH SÄKERHETSANORDNINGAR BESKRIVNING AV DISKMASKINEN Tekniska data: se tekniska bilagor.. L7 1 Fördiskningskammare 5 Kammare för sista sköljningen 9 Disktank 2 Diskkammare 6 Torkningskammare 10 Sköljningstank 3 Kammare för försköljningen 7 Zon för ångkondensering 11 Boiler 4 Kammare för första sköljningen 8 Fördiskningstank Maskinerna med dragen korg tillverkas i material av hög kvalitet, rostfritt stål AISI 316 för tillverkningen av disktankarna och rostfritt stål AISI 304 för de resterande delarna. Dessa består av en sköljningssektion till vilken, på begäran, det är möjligt att ansluta en fördiskning, en kondensuppsugningsenhet och en torkningsenhet. 1. Systemet med korgarnas dragning sker automatiskt genom sektionerna med hjälp av en sidoplacerad dragare. 2. I fördiskningssektionen 1, vars temperatur är på 40 och kontrolleras med hjälp av termostat, görs en första grovrengöring av disken. 3. I diskningssektionen 2, vars temperatur är på 55 och kontrolleras med hjälp av termostat, görs tvätten av disken.

20 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid I sköljningssektionerna görs sköljningen med vatten på en temperatur av 85, denna kontrolleras med hjälp av termostat. 5. I torksektion 6 finns en turbin som hämtar luft inifrån och för den till disken genom ett batteri med elektriskt motstånd eller ånga. 6. Kondensationen 7 görs genom att ångorna sugs upp med hjälp av ett batteri i vilket kallt vatten cirkulerar. 7. Disknings-, fördisknings- och sköljningsarmarna är utrustade med blockeringsmotverkande spridare, helt och hållet i rostfritt stål, och bajonettkopplingar enkla att montera ned för en snabb rengöring och underhåll GRUNDINSTÄLLNINGAR Grundinställningar (vatten, el) beskrivs i den tekniska bilagan FARLIGA ZONER OCH SKYDD Med farliga zoner avses här de områden kring diskmaskinen där olyckor kan tänkas förekomma om man underlåter att iaktta följande instruktioner: Om drivenheten blockeras under den normala funktionen tryck på knappen för linjen. Maskinen får inte startas på nytt förrän man har kontrollerat och avlägsnat orsaken till blockeringen. När diskmaskinen och transportören är igång, är det absolut förbjudet att vistas i luckornas omedelbara närhet. Under inga omständigheter får service- eller reparationsåtgärder vidtas under pågående diskning. Det är förbjudet att använda maskinen om den inte övervakas av behörig personal. Händer skall inte nedsänkas i diskvattnet. Det är förbjudet att vidröra huvudströmbrytaren med våta händer för att sätta på eller stänga av diskmaskinen. Det är strängt förbjudet att öppna eldosan.

21 Sid. 276 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER FARLIGA PUNKTER - På maskiner med dragen korg finns magnetiska mikrobrytare monterade på luckorna, dessa avbryter alla funktioner med fördiskning, diskning, sköljning och dragning av korgar om luckorna skulle öppnas. Mikrobrytare för ändslutanslag. Denna mikrobrytare som har monterats på utgångsytan har till uppgift att avbryta maskinens funktion när en korg anländer till slutet av ytan. Skydd mot en okontrollerad start. Om maskinen skulle stanna på grund av strömavbrott så återupptar den inte sin funktion när strömmen kommer tillbaka. Dubbla fjärrströmställare på uppvärmningselementen. Om en fjärrströmställare blockeras i stängningsläge fortsätter den andra att fungera normalt. Värmeskydd med säkringar för elektriska pumpar och motorer, som garanterar deras oberoende vid eventuella kortslutningar och överbelastningar. Skydd med INT.AVT / eller säkringar för varje värmande element; dessa garanterar elementen från risker som kortslutningar och överbelastningar. Säkerhetstermostat för boilern: Om en av termostaterna för temperaturkontrollen skulle gå sönder aktiveras en andra säkerhetstermostat (placerad under sköljningssektionen) vilken avbryter uppvärmningselementens funktion. Säkerhetsmikrobrytare på dragenheten. Om dragenheten blockeras oavsiktligt avbryter den mikrobrytare som är placerad i närheten av stödet till växeln dragningsfunktionen. Spärr till säkerhetslucka När luckorna öppnas hakas de fast och kan inte ramla av i den händelse att en av luckornas fjädrar skulle gå sönder.

22 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 277 Manöverpanel med lågspänning. A B Spärr eller säkerhetslucka D Säkerhet dragenhet C Säkerhetsbrytare E Säkerhetstermostater 4.2 AVSEDD ANVÄNDNING AV DISKMASKINEN SÅ SKALL DISKMASKINEN ANVÄNDAS Diskmaskiner med transportör är avsedda för disk av tallrikar, glas, koppar, bestick o.dyl., i korgar. Allt övrigt bruk strider mot anvisningarna. Tillverkaren påtar sig inget ansvar för missbruk. Maskinen används på användarens ansvar. Tillverkarens säkerhets-, bruks- och serviceanvisningar bör iakttas. Lämpliga normer för förebyggande av olyckor och övriga tekniska säkerhetsbestämmelser måste följas. Endast behörig personal får använda, underhålla och reparera diskmaskinen. Personalen skall ha kännedom om maskinen och eventuella faror. Om ändringar utförs på maskinen påtar sig tillverkaren inget ansvar för följderna eller eventuella skador. Endast tillverkarens reservdelar och tillbehör får användas.

23 Sid. 278 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER KAP.5 ANVÄNDNING 5.1 BESKRIVNING AV KONTROLLANORDNINGARNA L14 L8 P1 L9 L10 L11 L12 L5 L6 L7 L1 P2 L2 L3 L13 P5 P4 P3 L4 P1: Knapp för start / stopp disk. P2: Knapp On/Off för maskinen P3: Knapp för val av korgens hastighet. P4: Knapp för val av diskprogram för glas. P5: Knapp för information om diskning. L1: Indikationer om pågående diskning. L2: Indikationer om påslagen maskin. L3: Indikationer om påslagen strömtillförsel L4: Indikationer om fel på maskin. L5: Kontrollampa för 2:a hastighet aktiverad. L6: Kontrollampa för 1:a hastighet aktiverad. L7: Kontrollampa för intermittent hastighet aktiverad. L8: Kontrollampa för påfyllning av vatten. L9: Kontrollampa som anger att boilern värms. L10: Kontrollampa som anger att tanken värms. L11: Kontrollampa som anger att inställd temperatur har uppnåtts. L12: Kontrollampa som anger att korgen är i slutet av sträckan. L13: Kontrollampa som anger att maskinen befinner sig i programmeringsinställning. L14: Maskinens display.

24 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid PÅSLAGNING AV MASKIN Slå på strömmen från huvudströmbrytaren på väggen L3 lampan på sidan tänds, P2 L2 Tryck på knapp P2, kontrollampa L2 tänds och maskinen börjar därefter vattenpåfyllningen. L8 När L8 blinkar indikerar detta att en normal vattenpåfyllning sker. Displayen L14 indikerar temperaturen på vattnet som fylls på i maskinen. OBS: Om maskinen redan är fylld görs en kort ytterligare påfyllning för att återställa nivån i sköljningstanken och eventuellt korrigera nivåerna i de andra tankarna UPPVÄRMNING L10 När vattenpåfyllningen har avslutats börjar maskinen automatiskt uppvärmningen, kontrollamporna L10 och L9 tänds och indikerar att en korrekt uppvärmning görs av tankarna och boilern. L9 Displayen L14 visar meddelandet uppvärmning. Så snart maskinen uppnått de korrekta temperaturerna tänds kontrollampa L11, och det är möjligt att starta diskningen. P1 L DISKNING För att starta diskningen räcker det att sätta i en korg vid maskinens ingång tills den hakas fast i dragsystemet, kontrollampan L1 bredvid knappen P1 tänds och displayen visar rörelsen för korgarnas dragsystem.

25 Sid. 280 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER P5 Om man önskar är det möjligt att aktivera och avaktivera diskningen med hjälp av knapp P1. Det är möjligt att visualisera temperaturerna eller information gällande diskningen, detta görs med hjälp av knapp P5 Detaljerad information finns i kap. 5.3 Displayens funktioner. L12 Kontrollampa L12 indikerar när en korg som matats ut ur maskinen når fram till slutet av ytan. Dragenheten stoppas tills korgen har tagits bort. Det är möjligt att stoppa maskinen i vilket ögonblick som helst, detta görs med knapparna P1 och eller P2. OBS: Om korgen inte tas bort inom några minuter stänger maskinen av i följande ordning: sköljningszonen, diskningszonen, fördiskningszonen och torkningszonen. Det räcker att ta bort korgen från ytan för att starta maskinen helt på nytt. VIKTIGT: DET ÄR FÖRBJUDET ATT TA BORT KORGEN FRÅN MASKINEN INNAN DEN HELT OCH HÅLLET HAR KOMMIT UT UR TUNNELN DISKPROGRAM L5 L6 L7 P3 Med hjälp av knappen P3 är det möjligt att välja korgens hastighet och typ av diskprogram. L5 tänd: Hög hastighet på korgen. Vi rekommenderar att man väljer detta program för att diska normalsmutsad disk. L6 tänd: Långsam hastighet på korgen. Vi rekommenderar att man väljer detta program för att diska hårdsmutsad disk. L7 tänd: Intermittent hastighet. Med hjälp av detta program är det möjligt att diska: små kärl, kastruller och liknande föremål. P4 För att diska glas rekommenderar vi att man använder det speciella glasdiskningsprogrammet som startas med hjälp av knapp (Urkoppling av fördiskning)

26 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid OLIKA STOPPFUNKTIONER OCH SÄTT STOPPANORDNING Maskinen är utrustad med en stoppanordning som är placerad på manöverpanelen. När denna aktiveras stoppas alla de delar som befinner sig i rörelse omedelbart tillsammans med diskprogrammet som aktiveras med hjälp av Knapp P DISPLAYENS FUNKTIONER Med hjälp av knapp P5 är det möjligt att visualisera följande information: VA = diskvattnets temperatur. BO = sköljvattnets temperatur. AS = torkluftens temperatur. IA = matarvattnets temperatur. Pr = fördiskvattnets temperatur. N = antal diskade korgar Por = Sköljvattnets volym i liter per minut. Displayen återgår automatiskt till begynnelseläget 5.4 INSTÄLLNINGAR För varje typ av inställning är det nödvändigt att gå till programmering Gör på följande sätt: L5 L6 L7 Tryck samtidigt på knapparna P5; P4 och P3 tills L13 tänds. L13 P5 P4 P INSTÄLLNING AV DISKVATTNETS TEMPERATUR. Tryck på P3 tills texten TVSET visas och därunder den inställda temperaturen. ; Temperaturinställningen ökas med hjälp av P4 och minskas med P5. Värdet lagras automatiskt i minnet. (inställningsräckvidd: från 30 C till 60 C)

27 Sid. 282 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER INSTÄLLNING AV SKÖLJVATTNETS TEMPERATUR Tryck på P3 tills texten TBSET visas och därunder den inställda temperaturen. ; Temperaturinställningen ökas med hjälp av P4 och minskas med P5. Värdet lagras automatiskt i minnet. (inställningsräckvidd: från 60 C till 90 C) INSTÄLLNING AV TORKLUFTENS TEMPERATUR Tryck på P3 tills texten TASET visas och där under den inställda temperaturen. ; Temperaturinställningen ökas med hjälp av P4 och minskas med P5. Värdet lagras automatiskt i minnet. (inställningsräckvidd: från 40 C till 95 C) INSTÄLLNING AV MEDDELANDE: LÅG TEMPERATUR PÅ INGÅNGSVATTEN Tryck på P3 tills texten TIASET visas och därunder den inställda temperaturen. ; Temperaturinställningen ökas med hjälp av P4 och minskas med P5. Värdet lagras automatiskt i minnet. Meddelandet visas när temperaturen på ingångsvattnet är lägre än det inställda värdet. (inställningsräckvidd: från 8 C till 70 C) INSTÄLLNING AV TEMPERATUR FÖR KONTROLL AV FUNKTIONEN TERMOSTOP På begäran av användaren kan teknikern ställa in funktionen termostop. Denna funktion gör att maskinen stoppar korgarnas förflyttning när temperaturen i boilern är lägre än den inställda temperaturen. Tryck på P3 tills texten TSTOP visas och den minimala sköljvattentemperatur under vilken korgarnas rörelse stoppas. Tryck på P3 tills texten TSTART visas för inställning av den sköljvattentemperatur som gör att korgarnas rörelse startas INSTÄLLNING AV FUNKTIONSTIDEN FÖR AUTOTIMER Funktionen Autotimer gör det möjligt att automatiskt upphöra med diskningen om inga korgar sätts i under den förinställda tiden. Tryck på P3 tills texten TAUT visas och därunder den inställda tiden i sekunder. Tryck på P5 för att minska tiden och P4 för att öka den. (inställningsräckvidd: från 5 sekunder till 10 minuter)

28 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid INSTÄLLNING AV DISKMEDELSDOSERING Tryck på P3 tills TDD visas. Den inställda tiden motsvarar doseringspumpens intermittenta tid. Med P5 är det möjligt att minska tiden och med P4 kan man öka den inställda tiden. 5.5 FÖRFARANDEN EFTER AVSLUTAD DISKNING a) Stoppa maskinen genom att trycka på knappen för linjen b) Koppla bort strömmen (huvudströmbrytaren), öppna diskmaskinens luckor och kontrollera att luckorna hålls öppna på sina stöd. c) Avlägsna de horisontella filtren - se till att matrester inte faller ned i bassängen. d) Avlägsna det lodräta filtret och töm det rengör både det lodräta och de vågräta filtren med en hård borste. e) Avlägsna nivåbrytaren och låt bassängen tömmas. Rengör bassängens botten omsorgsfullt med rinnande vatten. Rengör maskinens gardiner vid ingång och utgång noggrant. f) När bassängen är tom skall eventuella matrester avlägsnas. Först nu kan pumpens säkerhetsfilter avlägsnas och rengöras (under rinnande vatten). g) Diskmaskinen skall rengöras utvändigt när den har svalnat. Rengör med tvättsvamp och rengöringsmedel som inte skrapar, fräter eller bildar skum. h) Montera tillbaka nivåbrytarna och alla filter. Nu är diskmaskinen åter klar för användning. OBS! Diskmaskinen får inte tvättas med rinnande vatten eller spruta, eftersom detta medför risk för skador på elektriska komponenter, funktioner och säkerhetssystem - med påföljd att garantin träder ur kraft. Vi rekommenderar att luckorna lämnas öppna när maskinen är ur bruk för att dålig lukt inte skall uppstå.

29 Sid. 284 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER 5.6 SJÄLVDIAGNOS Maskinen är i stånd att känna igen olika alarmtillstånd och felfunktioner. Varje felfunktion indikeras av ett meddelande på displayen. Felkod Visualiserat meddelande Beskrivning ER 01 INGET VATTEN Alarmet visas när flödesmätaren för matarvattnet uppmäter en otillräckligvolym för att kunna garantera sköljningen av den isatta disken. Alarmet visas när maskinen inte fyller på vatten på ett korrekt sätt. ER 04 FEL PÅ VATTENPÅFYLLNING ER 05 SONDEN I TANKEN ÄR ÖPPEN. ER 06 SONDEN I TANKEN ÄR KORTSLUTEN ER 07 SONDEN I BOILERN ÄR ÖPPEN ER 08 SONDEN I BOILERN ÄR KORTSLUTEN ER 13 FEL PÅ PUMPARNA Detta alarm indikerar en felfunktion på de elektriska pumparna för diskning/fördiskning. ER 14 FEL PÅ Detta alarm indikerar en felfunktion på dragmotorn för korgarna. ER 15 ER 16 ER 17 ER 18 ER 19 ER 20 DRAGSYSTEMET SONDEN FÖR TORKNING ÄR ÖPPEN SONDEN FÖR TORKNING ÄR KORTSLUTEN SONDEN FÖR INGÅNGSVATTEN ÄR ÖPPEN SONDEN FÖR INGÅNGSVATTEN ÄR KORTSLUTEN SONDEN FÖR FÖRDISKNING ÄR ÖPPEN SONDEN FÖR FÖRDISKNING ÄR KORTSLUTEN SAFE BOILER HI BOILER LO TANK HI TANK LO FÖR MYCKET VATTENTILLFÖRSEL. FÖR LITE VATTENTILLFÖRSEL. LÅG TEMPERATUR PÅ INGÅNGSVATTNET BYT UT VATTNET I TANKARNA TEMPERATUREN PÅ Detta alarm betyder att temperatursensorn i tanken inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn i tanken inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn i boilern inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn i boilern inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för torkning inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för torkning inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för ingångsvatten inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för ingångsvatten inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för fördiskning inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm betyder att temperatursensorn för fördiskning inte fungerar på ett korrekt sätt. Detta alarm visas när en av termostaterna för säkerhetstemperatur har aktiverats. Det kan visas även om dragsystemet skulle vara alltför hårt belastat eller om en blockering uppstår För hög temperatur i boilern Vattnet i boilern är kallt För hög temperatur i tanken Vattnet i tanken är kallt. Detta meddelande visas när mängden ingångsvatten är för stor, så mycket att boilern inte klarar att värma det. Detta meddelande visas när mängden ingångsvatten inte är tillräcklig för att garantera en tillfredsställande sköljning. Detta meddelande anger att maskinen matas med vatten som har en för låg temperatur vilket gör att boilern inte klarar att värma det. Detta meddelande visas när diskvattnet inte har bytts ut sedan 1 arbetsdag. Detta meddelande visas när kylsystemet för fördiskningen inte

30 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid. 285 FÖRDISKNINGSVATTNET ÄR FÖR HÖG FÖR HÖG TORKTEMPERATUR fungerar på ett korrekt sätt.. Det slutliga diskresultatet kan äventyras. Detta meddelande visas när torksystemet arbetar med en alltför hög temperatur vilket gör att torkmotstånden eller de föremål som skall torkas kan gå sönder. Alla alarmsituationer eller felfunktioner indikeras även genom att kontrollampan L4 tänds. Vi rekommenderar att man kontaktar en kvalificerad tekniker och uppger felkoden för den felfunktion som visualiserats. Teknikern kan, innan någon form av ingrepp görs, ansluta sig till maskinen via telefon för att ställa en diagnos. ( Se de bifogade instruktionerna för telediagnosanslutningen ). KAP.6 SERVICE 6.1 ALLMÄNT Diskmaskiner med transportör har designats med tanke på en möjligast problemfri och enkel service. Om följande anvisningar följs förlängs maskinens bruksliv och diskningen kan ske utan störningar. Under alla omständigheter måste vissa allmänna regler följas för att hålla maskinen i gott funktionsskick: - håll maskinen ren och i ordning. - undvik provisoriska ogenomtänkta reparationer. Servicen bör vara regelbunden och omsorgsfull detta är mycket viktigt. Maskinens delar bör ses över regelbundet för att eventuella problem skall uppdagas och åtgärdas. 6.2 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER FÖR SERVICE Alla åtgärder måste vara ske enligt gällande bestämmelser och kraven för användarens säkerhet måste uppfyllas i minsta detalj. När åtgärderna gäller elsystemet måste huvudströmbrytaren vridas till läge 0 så att åtkomsten till kontrollpanelen kan ske i full säkerhet. 6.3 SERVICE VAR TJUGONDE DAG Avlägsna duschmunstyckena (vrid motsols), ta bort plastpluggarna som sitter framtill på munstyckena, rengör noggrant och sätt sedan tillbaka dem igen.

31 Sid. 286 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Avlägsna gummigardinerna och rengör med en borste under rinnande vatten. 6.4 SERVICE VARANNAN MÅNAD Om det har bildats kalkbeläggningar som syns när bassängen är våt, är det skäl att använda kalkborttagningsmedel. Vid kalkborttagningen bör man noggrant iakttaga tillverkarens anvisningar eller vända sig till en fackman. Efter kalkborttagningen bör bassängen sköljas noggrant. Kontrollera att säkerhetsanordningar fungerar på korrekt sätt. Om ångkondensatoraggregatet är smutsigt bör mellanrummen mellan elementen rengöras med tryckluft. VI PÅMINNER OM ATT: Alla maskinens mekaniska och elektromekaniska delar utsätts emellertid för ett fysiskt slitage det är därför nödvändigt att en kvalificerad tekniker med jämna mellanrum utför kontroller och verifieringar på följande: Dragsystemets glidstycken Packningarna i den elektriska pumpen för diskning/sköljning. Luckornas profiler och fjädrar Fjärrströmställare Säkerhetsanordningar Det är även nödvändigt att testa och kontrollera de anordningar som inte utgör en del av maskinen som: att differentialjordbrytaren, jordledningen, de automatiska strömbrytarna och eller säkringarna för den elektriska ledningen, alla elektriska kablar, vattenrörens skick, avloppssystemet, samt att eventuella doseringsbehållare fungerar korrekt.

32 BRUKSANVISNING FÖR DISKMASKINER Sid RITNINGAR OCH SKISSER AVSEDDA FÖR SERVICEPERSONAL Till denna bruksanvisning hör följande ritningar och tabeller: - Monteringsanvisningar som utvisar det utrymme diskmaskinen kräver, samt anslutningspunkter för elektricitet och vatten. - Tekniskt schema. - Schema för elinstallation - Schema för säkerhetsrelän och säkringstabell. KAP.7 DEMOLERING 7.1 DEMOLERING AV DISKMASKINEN Denna diskmaskin kräver inga specialåtgärder vid demolering. 7.2 ANVÄNDARINFORMATION I enlighet med art. 13 i lagdekret nr. 15 av den 25 juli 2005, "Tillämpning av direktiven 2002/95/EG, 2002/96/EG och 2003/108/EG, beträffande en minskning av användandet av farliga ämnen i elektriska och elektroniska apparater, samt avyttring av avfall" Symbolen med en överkorsad container som finns på utrustningen indikerar att produkten, då den skall kasseras, skall avyttras separat från annat avfall. Användaren skall därför se till att den utrustning som skall kasseras lämnas till ett auktoriserat uppsamlingscentrum för elektriskt och elektroniskt avfall, eller återlämnas till återförsäljaren då en ny, liknande utrustning köps, i förhållandet en mot en. Korrekt uppdelad insamling för apparaten som skall gå till återvinning, behandling och miljömässig avyttring medverkar till att undvika möjliga negativa miljö- och hälsoeffekter och underlättar återanvändning av materialet som apparaturen består av. En felaktig avyttring av produkten från användarens sida leder till böter i enlighet med lagdekret nr. 22/1997 (artikel 50 och följande i lagdekret nr. 22/1997).

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480 Gaggenau Bruksanvisning Frihängande fläkt AI 480 Innehåll Säkerhetsanvisningar 4 Före första användningstillfället 5 Apropå användningen 5 Detta är din nya apparat 6 Frihängande fläkt AI 480 6 Kontrollpanel

Läs mer

FOSTER F130, F200 och F300

FOSTER F130, F200 och F300 ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen

Läs mer

RU 24 NDT. Manual 9000-608-26/31

RU 24 NDT. Manual 9000-608-26/31 RU 24 NDT Manual SV 9000-608-26/31 SV 2 9000-608-26/31 2009/03/10 Innehåll Viktig information 1. Allmänt...4 1.1 Direktiv...4 1.2 Allmänna anvisningar...4 1.3. Avfallshantera produkten...4 1.4 Ändamålsenlig

Läs mer

Expobar. S/N: Rev.: 2.0

Expobar. S/N: Rev.: 2.0 .$))(.9$51 Expobar,QVWDOODWLRQVRFKDQYlQGQLQJVDQYLVQLQJDU S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt bästa

Läs mer

Riello Gulliver RG2 Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion

Riello Gulliver RG2 Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion Montage- och driftsinstruktion Oljebrännare Enstegsfunktion 1 INNEHÅLL 1. BRÄNNAREBESKRIVNING 2 1.1 Utrustning 2 2. TEKNISKA DATA 3 2.1 Tekniska data 3 2.2 Mått 3 2.3 Arbetsdiagram 3 3. INSTALLATION 4

Läs mer

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_fid-40_85.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen - Tel.

Läs mer

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR 2 1 3 4 5 2 1 3 4 5 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt 32 Svenska VARNINGAR OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. Hobart Foster Scandinavia ApS, filial Box 2101-196 02 Kungsängen Tel. 08-584 50 920 Fax 08-584

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet.

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. Luftens kapacitet att innehålla vattenånga är större ju högre temperatur luften

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

GLASDISKMASKIN HOBART GX-60

GLASDISKMASKIN HOBART GX-60 GLASDISKMASKIN HOBART GX-60 INSTALLATION ANVÄNDNING man_gx60.indd / nov 02 Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. Box 2101. 196 02 Kungsängen. Hobart Foster Scandinavia ApS, filial Tel.

Läs mer

BRUKSANVISNING Nova Trend

BRUKSANVISNING Nova Trend BRUKSANVISNING Nova Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning till elnätet

Läs mer

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING:

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING: VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU VÄRNAR OM DIN EGEN OCH ANDRAS SÄKERHET. Detta häfte innehåller en mängd viktiga säkerhetsanvisningar som även återfinns på apparaten. Läs och iaktta

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ Quooker COMBI+ är en vattenbehållare med kokande (110 C) vatten. Quooker COMBI+

Läs mer

Spisfläkt Exklusiv E

Spisfläkt Exklusiv E Spisfläkt Exklusiv E /126091/2014-11-14 (11492) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten.

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR MASSAGEBADKAR MODELL: MONTE 65103 Tack för att du har valt ett BATHLIFE-badkar. Följ alla instruktioner noga för att garantera säkerheten. Innan installation, vänligen läs igenom avsnittet

Läs mer

Hälsa, säkerhet och installationsguider

Hälsa, säkerhet och installationsguider Hälsa, säkerhet och installationsguider www.whirlpool.eu/register SV SVENSKA Hälsa och säkerhet 3 SÄKERHETSINSTRUKTIONER 3 MILJÖSKYDD 6 FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE 6 Installationsguider 7 2 Hälsa och

Läs mer

BRUKSANVISNING GE60. ett vassare val. Utgåva Juni 08. www.abwe.se eller www.berkel.se

BRUKSANVISNING GE60. ett vassare val. Utgåva Juni 08. www.abwe.se eller www.berkel.se BRUKSANVISNING GE60 Utgåva Juni 08 ett vassare val FÖRSÄLJNING 08-53470150/FAX 08-53470169 SERVICECENTER 08-53470155/FAX 08-53470169 RESERVDELAR 08-53470160/FAX 08-53470169 www.abwe.se eller www.berkel.se

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal 5-007,5-008 Bordsvärmeri/ Chafings dish HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521 35 12-00 Edition0 2015/02 Om handboken I den här handboken hittar

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en liten vattenbehållare som sitter under vasken i köket. Behållaren

Läs mer

Skötselinstruktion LF322E

Skötselinstruktion LF322E Skötselinstruktion LF322E Utgåva Feb-13 ett vassare val FÖRSÄLJNING 08-53470150/FAX 08-53470169 SERVICECENTER 08-53470155/FAX 08-53470169 RESERVDELAR 08-53470160/FAX 08-53470169 www.abwe.se eller www.berkel.se

Läs mer

Spisfläkt Trinda ECe

Spisfläkt Trinda ECe Spisfläkt Trinda ECe SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR MASSAGEBADKAR MODELL: BT-65100RIL Tack för att du valt ett massagebadkar från Bathlife. Läs instruktionerna noga före installation och bruk. Innan installation, vänligen läs igenom avsnittet

Läs mer

Servicemanual Kylskåp HKS2-R404

Servicemanual Kylskåp HKS2-R404 Servicemanual skåp HKS2-R404 2015-06-05 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. SÄKERHET... 3 2. ANVÄNDARANVISNING... 4 2.1 Installation och montering... 4 2.2 Rengöring efter montering... 4

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 VIKTIG INFORMATION INSTALLATION AV PRODUKTEN PRODUKTEN får endast användas när den har byggts in (monterats) korrekt. FÖLJ BIFOGADE separata monteringsanvisningar för att installera

Läs mer

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut apparaten till elnätet. På modeller med elektroniskt övervakningssystem

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W

JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W JBL-AquaCristal-Handbuch2008:JBL-AquaCristal-Handbuch 19.06.2008 15:53 Uhr Page 30 JBL AquaCristal UV-C 5 W, 9 W, 11 W, 18 W, 36 W UV-C enhet Viktiga säkerhetsanvisningar: OBS! För att undvika personskador

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

Flakismaskiner QF800-QC700. Installation. Elinstallation. Placering av ismaskin

Flakismaskiner QF800-QC700. Installation. Elinstallation. Placering av ismaskin Flakismaskiner QF800-QC700 Installation Placering av ismaskin Elinstallation Ismaskinen måste installeras på en plats som uppfyller följande kriterier. Om något av dessa kriterier inte uppfylls ska en

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vänligen läs denna manual innan du använder maskinen. Och spara den för framtida bruk.

INSTRUKTIONSBOK. Vänligen läs denna manual innan du använder maskinen. Och spara den för framtida bruk. INSTRUKTIONSBOK GB Modell No. PCMH45 Grattis! Vi vill tacka dig för att du valt vår luftfuktare PCMH45. Denna maskin har designats för att ge dig en behaglig rumsmiljö på ett energieffektivt sätt. Vänligen

Läs mer

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Руководство по эксплуатации 1700583

Läs mer

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning Spiskåpa 392 12 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 injustering av luftflöden... 7 Användning... 9 Service och garanti... 10 991.0314.284/125788/2013-11-15 (6005) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT SUNDA 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten är utrustad med Easy-Clean motorpaket, halogenlampor och metalltrådsfilter.

Läs mer

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R TE 06.009 Rev. A BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R 3 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR 1. Tekniska data - Elanslutning

Läs mer

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare Användarhandbok för installation, drift och underhåll. (SE) 0558004291 Se till att operatören får den här informationen. Du kan få extra kopior från återförsäljaren.

Läs mer

Installationsanvisningar COMBI E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar COMBI E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar COMBI E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI E Quooker COMBI E är en enhet för varmt och kokande vatten som består av en säkerhetsventil,

Läs mer

IKD 11750.0 GE (703043)

IKD 11750.0 GE (703043) BEDIENUNGANWEIUNG mit Montageanweisungen Instrucciones de Uso y de Montaje Instructions for use and installation Instructions d utilisation e avis de montage Instruηυes de uso com indicaηυes para montagem

Läs mer

5-100. Värmehäll infällnad HANDBOK. viktiga handlingar för installation och underhåll. Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09. Bruksanvisningen i orginal

5-100. Värmehäll infällnad HANDBOK. viktiga handlingar för installation och underhåll. Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09. Bruksanvisningen i orginal 5-100 Värmehäll infällnad HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09 Om handboken I den här handboken hittar du all information

Läs mer

BORDSMONTER. Installations- och användningsanvisningar

BORDSMONTER. Installations- och användningsanvisningar BORDSMONTER KENTUCKY HOT Installations- och användningsanvisningar 4310312, 4310314, 4310332, 4310334 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmännt... 1 2. Användningsändamål... 1 3. Apparatens hantering... 1 4. Apparatens

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

MG 190 S Shiatsu-dyna Bruksanvisning

MG 190 S Shiatsu-dyna Bruksanvisning MG 190 S S Shiatsu-dyna Bruksanvisning Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de svenska Medföljande delar

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Sunda Alliance SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen för

Läs mer

REKOMMENDATIONER OCH TIPS

REKOMMENDATIONER OCH TIPS REKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Läs mer

INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar

INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar CCTLS 542 INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar Modellen kan innehålla R600a (kylmedlet isobutan, se namnplåten på kylskåpets insida), vilket är en naturgas som är miljövänlig men även

Läs mer

Spisfläkt Trinda T Ö

Spisfläkt Trinda T Ö Spisfläkt Trinda T Ö SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Sumake Instruktion för EW-1941L

Sumake Instruktion för EW-1941L Sumake Instruktion för EW-1941L A. Hammarhus i aluminium B. Slagtåligt komposithus C. Utbytbara kol D. LED lyse E. Omkastare för fram/back F. Avtryckare med elektronisk broms G. Softgrip handtag H. Ergonomiskt

Läs mer

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken OB115N SV För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken som uppslagsbok på en säker plats. ELEKTRISK

Läs mer

Wasserkocher 0,8l. Användarguide

Wasserkocher 0,8l. Användarguide Wasserkocher 0,8l sv Användarguide 42 Användarguide Viktiga säkerhetsanvisningar Denna apparat är inte avsedd att användas av barn under 8 år eller av personer med nedsatt fysisk, psykisk eller sensorisk

Läs mer

K 5185 LS. Bruksanvisning

K 5185 LS. Bruksanvisning K 5185 LS Bruksanvisning Register INNAN DU BÖRJAR...2 Säkerhetsinstruktioner... 2 Rekommendationer... 3 Installation och uppstart av apparaten... 4 Innan du börjar använda apparaten... 4 FUNKTIONER OCH

Läs mer

LM400e-serien Snabbguide

LM400e-serien Snabbguide LM400e-serien Snabbguide Funktioner i LM400e-serien LM400e-serien den robusta industriella generationen av högpresterande skrivare med högupplöst kapacitet. LM400e är en användarvänlig skrivare som tillhandahåller

Läs mer

BESKRIVNING AV APPARATEN

BESKRIVNING AV APPARATEN SV Läs igenom denna instruktionsbok noggrant innan du installerar och använder apparaten. Det är enda sättet att uppnå optimala resultat och maximal driftssäkerhet. BESKRIVNING AV APPARATEN (se ritning

Läs mer

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning Hurricane 32 och 42 Bruksanvisning 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Egenskaper... 3 1.2 Allmänna säkerhetsanvisningar... 3 1.3 Användning... 3 2. Service och underhåll... 4 2.1 Driftsunderhåll...

Läs mer

Bruksanvisning MODELL 615P. Stryksystem modell 615P - Double steam

Bruksanvisning MODELL 615P. Stryksystem modell 615P - Double steam Bruksanvisning Ånga från strykjärnsspetsen och från sulan MODELL 615P Stryksystem modell 615P - Double steam Ånga från strykjärnsspetsen Ånga från strykjärnsspetsen Om vi tittar på de strykjärn som används

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar COMBI+ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ E Quooker COMBI+ E är en enhet för varmt och kokande vatten som består av en säkerhetsventil,

Läs mer

Bruksanvisning. Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827

Bruksanvisning. Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827 Bruksanvisning Värmekanon, Galaxy 25 AP Art.: 90 42 827 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING:

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING: VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU VÄRNAR OM DIN EGEN OCH ANDRAS SÄKERHET. Detta häfte innehåller en mängd viktiga säkerhetsanvisningar som även återfinns på apparaten. Läs och iaktta

Läs mer

GASHÄLL AS 26 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNING

GASHÄLL AS 26 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNING GASHÄLL AS 26 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNING 1 Innehåll Innehåll 2 Allmän information 2 Viktig information rörande säkerhet. 3 Installation 4 Inbyggning av apparaten 4 Ventilation 5 Elektrisk anslutning

Läs mer

Libretto istruzioni. Cappe aspiranti KSE 61X/ 71X/ 91X. Manual de Instrucciones. Campanas Extractoras KSE 61X/ 71X/ 91X Bedienungsanleitung

Libretto istruzioni. Cappe aspiranti KSE 61X/ 71X/ 91X. Manual de Instrucciones. Campanas Extractoras KSE 61X/ 71X/ 91X Bedienungsanleitung Libretto istruzioni Cappe aspiranti KSE 61X/ 71X/ 91X Manual de Instrucciones Campanas Extractoras KSE 61X/ 71X/ 91X Bedienungsanleitung Dunstabzugshauben KSE 61X/ 71X/ 91X Instructions Manual Kitchen

Läs mer

Instruktioner för att använda MathackareN

Instruktioner för att använda MathackareN Instruktioner för att använda MathackareN Innehållsförteckning Säkerhet när det gäller MathackareN...86 Viktiga säkerhetsföreskrifter...87 Elektriska krav...88 Avfallshantering av elektrisk utrustning...88

Läs mer

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den Vitvaror Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den allra bästa. IKEA vitvarorna är noggrant testade

Läs mer

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Руководство по эксплуатации SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

Installations- och användningsanvisningar

Installations- och användningsanvisningar FRITÖS, BORDSMODELL PROFI PLUS 6, 8, 10 Installations- och användningsanvisningar 1. Beskrivning Korg Hållare för korg Styrpanel Styrenhetens skenor Säkerhetsbrytare Tömningskran Sil Profi 6-8 Sil Profi

Läs mer

Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II

Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II sv Monterings- och bruksanvisning Radiomottagare för infällt montage VC420-II, radiomottagare för utanpåliggande montage VC410-II Viktig information för: Montörer

Läs mer

KERAMISK SPIS. Installations- och användningsanvisningar

KERAMISK SPIS. Installations- och användningsanvisningar KERAMISK SPIS ARDOX C TYP: C4, C6 Tillbehör Chef 220 Chef 240 Installations- och användningsanvisningar Översättning av de ursprungliga anvisningarna S/N: 085528/01 Rev.: 3.0 22.3.2010 Rev. 3.0 Bästa

Läs mer

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING Läs och följ anvisningarna och säkerhetsinstruktionerna inför användning av denna produkt. Spara manualen om du skulle behöva den senare. Kontakta behörig personal

Läs mer

Din manual DELONGHI EAM 2600 CAFFE CORSO http://sv.yourpdfguides.com/dref/3388729

Din manual DELONGHI EAM 2600 CAFFE CORSO http://sv.yourpdfguides.com/dref/3388729 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för DELONGHI EAM 2600 CAFFE CORSO. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer

MONTERINGSANVISNING EVITA-6036. Massagebadkar

MONTERINGSANVISNING EVITA-6036. Massagebadkar MONTERINGSANVISNING EVITA-6036 Massagebadkar Kära kund: Tack för att du köpt ett Bathlife massagebadkar. Läs igenom denna manualen noggrant, innan du börjar installera och använda badkaret. Vänligen ta

Läs mer

Popular Komplett & Exklusiv Komplett

Popular Komplett & Exklusiv Komplett Popular Komplett & Exklusiv Komplett 991.0358.148/126048/2014-11-13 (11654) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar

Läs mer

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SNABBGUIDE PROGRAMÖVERSIKT FÖRBEREDELSER ATT VÄLJA PROGRAM OCH TILLVALSFUNKTIONER ATT STARTA OCH AVSLUTA ETT PROGRAM ATT ÄNDRA ETT PROGRAM VAR GOD LÄS BRUKSANVISNINGEN! ATT AVBRYTA

Läs mer

HANDBOK. Vattenbadsvärmeri/ Värmeskåp Med inredning. viktiga handlingar för installation och underhåll 5-002,-004. Bruksanvisningen i orginal

HANDBOK. Vattenbadsvärmeri/ Värmeskåp Med inredning. viktiga handlingar för installation och underhåll 5-002,-004. Bruksanvisningen i orginal 5-002,-004 Vattenbadsvärmeri/ Värmeskåp Med inredning HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521 11 75 Edition2 2015/05 Om handboken I den här handboken

Läs mer

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual 365009 / 3650112 luftkonditionering Användarmanual Tack för att du har valt denna utmärkta bärbara luftkonditionerare. Läs manualen noga före användningen. I händelse av problem, kontakta behörig underhållspersonal

Läs mer

Din manual SMEG CX66EMS5 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3534046

Din manual SMEG CX66EMS5 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3534046 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG CX66EMS5. Du hittar svar på alla dina frågor i SMEG CX66EMS5 instruktionsbok (information,

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

Bruksanvisning. Elektrisk universalgryta A150.114G V4/0112. Bruksanvisningen bör alltid vara till hands! - 1 -

Bruksanvisning. Elektrisk universalgryta A150.114G V4/0112. Bruksanvisningen bör alltid vara till hands! - 1 - S Bruksanvisning Elektrisk universalgryta A150.114G V4/0112 Bruksanvisningen bör alltid vara till hands! - 1 - 1. Allmän Information 3 1.1 Information gällande instruktionsboken 3 1.2 Symbol beskrivning

Läs mer

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar PRO3-VAQ B Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Monterings- och skötselanvisningar

Monterings- och skötselanvisningar Monterings- och skötselanvisningar E VAT T E V Ä R M A R E S V R W 0/ 0/8 0/ 0 0 0 8 U 9 9 R e v. F U K T I O S B E SKRIVIG Thermia SVR är en förrådsvattenvärmare med elektrisk uppvärmning. Uppvärmningen

Läs mer

VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800

VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800 INSTRUKTIONSBOK VÄRMEHÄLLAR 3113400, 3113500, 3113600, 3112800 Värmehäll utan vulstkant Modell 3113400, 3113500, 3113600 Värmehäll med vulstkant Modell 3112800 AB Hallins Verkstäder Box 24 S-599 21 ÖDESHÖG

Läs mer

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T BRUKSANVISNING SYR Safe-T 1 Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde 1 Tillämpningsområde 2 SYR Safe-T är ett effektiv anti-läckage system som följer internationella och rekommenderade standarder. Den

Läs mer