Norrköpings Landsbygdsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norrköpings Landsbygdsprogram 2010-2014"

Transkript

1 Norrköpings Landsbygdsprogram Antaget av kommunfullmäktige

2 Landsbygdsprogram , antaget av KF Förord Syftet med landsbygdsprogrammet är att skapa en samordnad landsbygdspolitik som stödjer en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling på landsbygd och skärgård. Stad och land kompletterar och berikar varandra och är en förutsättning för att hela kommunen ska leva. I hela vår omvärld växer behovet av småskalig produktion och lokal förädling för att skapa en hållbar framtid. Programmet är till för att mobilisera alla krafter inom kommunen. Det är genom att tillvarata hela kommunens möjligheter vi kan skapa förutsättningar för det Goda livet i Norrköping. Landsbygdsprogrammet är en del av ett övergripande arbete där Översiktsplan Landsbygd och Översiktsplan Norrköping- Linköping är andra viktiga verktyg för en levande och utvecklad landsbygd och skärgård. Programmet är framtaget i dialog med medborgarna och har ett tydligt underifrånperspektiv. All utveckling ska ske i samråd med dem som är berörda. Att tillvarata lokal kunskap och engagemang möjliggör hållbara beslut över tid. Programmet ska ses som ett stöd och inspiration till alla medskapare av det. Olof Johansson Ordförande Norrköpings tillfälliga landsbygdsberedning

3 Landsbygdsprogram , antaget av KF Innehållsförteckning Förord 1 1. Nuläge och framtid för Norrköpings landsbygd Vad är landsbygd? Norrköpings landsbygd idag Landsbygdens framtid 7 2. Prioriterade satsningar för landsbygdens utveckling Mål för utveckling av Norrköpings landsbygd Boende på landet Bra infrastruktur / kommunikationer Näringsliv God service Utbildning och kompetensutveckling Kultur och fritid Profilering och marknadsföring Strategier och genomförande fram till år Långsiktigt hållbar landsbygdsutveckling ekologiskt, ekonomiskt och socialt Lokalt utvecklingsarbete Förnyelse och utveckling av serviceorter Näringsliv Uppföljning av landsbygdsprogrammet Uppdragsplaner Landsbygdsråd Landsbygdssamordning Förvaltningarna Indikatorer Ordförklaringar 18 Bilaga Statistik och faktaunderlag i tabellform, landsbygdens styrkor och svagheter, förslag till verktyg och ekonomi för genomförande, beskrivning av uppdraget med Norrköpings landsbygdsprogram och den tillfälliga landsbygdsberedningens diskussion om uppföljning av landsbygdsarbete.

4 Landsbygdsprogram , antaget av KF Nuläge och framtid för Norrköpings landsbygd 1.1. Vad är landsbygd? Landsbygdsprogrammets prioriterade satsningar och strategier berör tätortsnära landsbygd, landsbygd, glesbygd och skärgård i Norrköpings kommun. Det som inte betraktas som Norrköpings stad, är landsbygd. Norrköpings randzon finns definierad i Norrköpings Översiktsplan 2002 (se Figur 1). Landsbygdsprogrammet definierar att Ljunga, Styrstad och Tingstad tillhör Vikbolandets landsbygd även om de ligger innanför stadens randzon. Figur 1. Norrköpings stad och randzon enligt Norrköpings Översiktsplan Norrköpings landsbygd idag Mer utförlig bakgrundsfakta och statistiskt underlag redovisas i bilaga. Befolkningsutveckling För 50 år sedan bodde ca 20 % av kommunens befolkning i de gamla kommundelarna Kvillinge, Kolmården,Vikbolandet och Skärblacka. Idag har andelen ökat till 23,5 %. En stor del av ökningen beror på utbyggnaden av orterna Åby, Jursla, Krokek, Skärblacka, Norsholm och Kimstad under och 70-talen. De senaste åren visar att befolkningsutvecklingen i alla tätorter utom Krokek och Jursla stagnerar eller minskar, medan befolkningen i rena landsbygdsområden ökar. Mellan åren 1995 och 2009 ökar andelen boende utanför tätorterna från ca 33 % till knappt 35 %.

5 Landsbygdsprogram , antaget av KF % Kommundel Kvillinge totalt Kvillinge landsbygd Kolmården totalt Kolmården landsbygd Vikbolandet totalt Vikbolandet landsbygd Skärblacka totalt Skärblacka landsbygd Centralorten Norrköpings kommun Figur 2. Befolkningsutveckling i kommundelar , relativ procentförändring. Åldersfördelningen i ytterkommundelarna visar på fler barnfamiljer, det vill säga andelen förskole- och skolbarn samt vuxna i åldern år är högre än i centralorten. Det är även fler i åldrarna år, medan centralorten har dubbelt så många (15 %) av befolkningen i åldern år % Kvillinge Kolmården Vikbolandet Skärblacka Norrköping Ålder Figur 3. Befolkningen 2009 i kommundelar fördelad efter ålder, %. Utbildning Andelen högskoleutbildade i Kvillinge och Kolmården ligger i nivå med eller över centralortens. I Vikbolandet och Skärblacka är andelen med enbart grundskoleutbildning högre än i centralorten. I de fyra kommundelarnas rena landsbygdsområden är andelen med grundskoleoch gymnasieutbildning högre än i centralorten. Sysselsättning Andelen förvärvsarbetande i åldern år är för både män och kvinnor högre i ytterkommundelarna än i centralorten. Centralorten har fler studenter och bidragsberoende samt högre arbetslöshet.

6 Landsbygdsprogram , antaget av KF En annan tydlig skillnad syns på de förvärvsarbetandes yrkesställning i ytterkommundelarna. Andelen anställda är lägre och antalet egna företagare såväl i enskilda bolag som i aktiebolag är högre. Särskilt tydligt är detta i rena landsbygdsområden. Antalet företagare är ca %, vilket kan jämföras med ett kommungenomsnitt på 8 %. Pendling Av de förvärvsarbetande i de fyra kommundelarna är det ungefär hälften som har en arbetsplats i den egna kommundelen. Pendlingen är således ganska omfattande. Figur 4. Pendlingsmönster in och ut från ytterkommundelarna. Näringsliv Sysselsättningen inom de gröna näringarna är hög i ytterkommundelarna. Totalt i kommunen är en dryg procent av arbetstillfällena inom dessa sektorer, medan Skärblackas och Vikbolandets andelar uppgår till 6 respektive 19 procent. Enskilda arbetsplatser avspeglar sig. I Skärblacka och Kvillinge dominerar tillverkningsindustrin, medan Kolmården visar på en hög andel sysselsatta inom hotell- och tjänstesektorerna (djurparken). Offentlig förvaltning, handel och olika typer av tjänster (bank, fastighetsverksamhet, företagstjänster med mera) är klart underrepresenterade i ytterområdena. Offentlig och kommersiell service Servicen är i första hand koncentrerad till serviceorterna, se Figur 5. Förutom filialbibliotek, finns bokbuss.

7 Figur 5. Norrköpings offentliga och kommersiella service på landsbygden.

8 Infrastruktur och kommunikationer Bredband finns endast som ADSL-lösning på landsbygden. I delar av kommunen finns också mobilt bredband (trådlös uppkoppling). Vägarna på landsbygden består både av privata vägar, vägar förvaltade av vägföreningar och vägar som Trafikverket har ansvar för. På Norrköpings landsbygd finns ett busslinjenät. Turtätheten varierar beroende på ortens storlek och koncentreras framför allt till att passa skolornas tider och i viss mån arbetspendling. Anropstrafik med förbeställning i regel två timmar i förväg finns på några turer inom området där underlag för regelbundna turer saknas. Kompletteringstrafik med förbeställning en dag i förväg finns i en stor del av området där det är längre än två kilometer till ordinarie busslinje. Kompletteringstrafik finns i skärgården för mantalsskrivna personer på öarna. Kimstad har pendeltågsstation. Färja för bilar, lastbilar och annan tung trafik finns över Bråviken vid Skenäs-Säter respektive över Slätbaken vid Norrkrog-Stegeborg Landsbygdens framtid Förutsättningarna för tillväxt och utveckling utanför Norrköpings stad är goda, även om det är olika utgångspunkter för exempelvis tätortsnära landsbygd och glesbygd. Det innebär att strategierna för landsbygdsutveckling kan variera beroende på vilka delar som behandlas i ett visst sammanhang. En levande landsbygd och skärgård innefattar människor, verksamheter och näringar. För att landsbygden ska vara attraktiv behövs bland annat bostäder, service och försörjning. Att göra prognoser för framtiden är därför beroende av många parallella insatser, som framgår i landsbygdsprogrammet. Med utgångspunkt i dagens utveckling, kan befolkningsökningen på tätortsnära landsbygd, landsbygd, glesbygd och skärgård förväntas att stiga med 1 % årligen fram till år Service och samhällsplanering är avgörande för befolkningsstrukturen. Med dålig tillgänglighet på landsbygden kan utvecklingen stagnera eller minska. Landsbygdens befolkning varierar över veckan och årstiderna på ett sätt som är svårt att visa i statistik. Med de förutsättningar och åtgärder som diskuteras i landsbygdsprogrammet, kan även deltidsboende underlättas eller övergå till permanent bosättning. Det betyder att människor väljer att bo på flera ställen genom ökad flexibilitet.

9 Landsbygdsprogram , antaget av KF Prioriterade satsningar för landsbygdens utveckling Det är viktigt att se helheten i all landsbygdsutveckling. Inget av de prioriterade utvecklingsområdena kan ensamt stå för utvecklingen av Norrköpings landsbygd. Tillsammans skapar de en helhet som är av strategisk betydelse om vi ska nå målbilden om en levande och utvecklad landsbygd och skärgård i Norrköping. För vart och ett av dessa områden behöver vi utveckla en strategi som inte bara omfattar kommunens verksamheter, utan där även övriga samhällssektorer, centrala myndigheter och andra aktörer deltar i utvecklingsarbetet. Programmet ger goda förutsättningar att gå från ord till handling och att fokusera på ett genomförandeperspektiv. Landsbygdsprogrammet är ett av flera verktyg och ska ses som en del i kommunens strategiska utvecklingsarbete för att nå den av kommunfullmäktige antagna visionen Det goda livet finns i Norrköping, en vision för Prioriteringar Mål för utveckling av Norrköpings landsbygd Boende på landet Bra infrastruktur / kommunikationer Näringsliv God service Utbildning och kompetensutveckling Norrköpings vision 2030 Kultur och fritid Norrköping har med sin stadsmiljö, sitt vatten, sitt industrilandskap men också genom närheten till natur och lands- marknadsföring Profilering och bygd unika möjligheter till ett varierat boende utifrån vars och ens önskemål. Landsbygden är inte bara en plats för boende. Den är också en viktig resurs för skogsbruk, livsmedelsproduktion, turism och naturupplevelser Mål för utveckling av Norrköpings landsbygd Landsbygdsprogrammets vision En levande och utvecklad landsbygd och skärgård. Skapa en samordnad landsbygdspolitik som stödjer en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av landsbygden. När landsbygdsprogrammet talar om landsbygdsutveckling avses i första hand åtgärder för att utveckla goda förutsättningar året runt för boende, företagande och arbete i kommunens landsbygdsområden och skärgård. När det gäller boende är den primära målgruppen permanentboende. Landsbygden är en tillgång för hela kommunen. Kommunens landsbygd betyder mycket för alla invånare och besökare vad gäller upplevelser och rekreation och bidrar till möjligheterna att skapa en god livskvalitet. Kommunens roll är att garantera likvärdiga, men lokalt anpassade levnads- och utvecklingsvillkor i hela kommunen. Det handlar om både lokalt utvecklingsarbete och strategiska politiska beslut ur ett kommunövergripande och nämndöverskridande perspektiv. Landsbygdens förutsättningar (jämfört med stadens) kräver andra arbetssätt eller särskilda insatser för att de generella intentionerna ska kunna förverkligas. Landsbygdsfrågor måste ses ur sitt perspektiv, inte ur ett stadsperspektiv. Kommunens målsättning är att ge korrekta och snabba beslut i de ärenden som handläggs. Handläggningen präglas av god service och rådgivning. Vid handlägg-

10 Landsbygdsprogram , antaget av KF ningen av ärenden ska kommunen underlätta för den enskilde och företagens verksamhet. Kommunen ska verka för att samordna myndigheters och intresseorganisationers tillsyn av verksamheter. Landsbygdsprogrammets mål Den bofasta befolkningen på landsbygden ökar med 1% per år, jämnt fördelat över hela kommunens tätorter och landsbygdsområden. Antal företag ökar med 10 %. Antal arbetstillfällen ökar med 10 %. Skapa fler planlagda områden för boende, service och näringsverksamhet i hela kommunens tätorter och landsbygdsområden. Serviceorternas funktion och utbud förbättras Boende på landet Målsättningen är att skapa goda och lokalt anpassade boendemiljöer som möjliggör för alla åldrar att bo kvar på landsbygden samt stimulera till inflyttning. Efterfrågan på attraktiva tomter i natursköna lägen ökar och därmed kraven på förutsättningar för att bygga på landsbygden. Norrköpings kommun ska ge förutsättningar för nybyggnation av hus och husgrupper på landsbygden och medverka till att attraktiva tomter i landsbygdsmiljö kan erbjudas. Likaså skapas förutsättningar för blandad bebyggelse med hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor för att stimulera demografiska förändringar. Ny bebyggelse ska anpassas till företagande inom de gröna näringarna så att konflikter förebyggs. Prioriterade insatser Utarbeta översiktsplan för landsbygden. Underlätta bebyggelse genom förenklat planförfarande. Se över strandskyddet och peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära områden. Skapa förutsättningar för nya temaboenden. Stimulera till och samordna vatten/avlopps- och infrastrukturella frågor för ökad kostnadseffektivitet. Ny bebyggelse på landsbygden ska anpassas till terräng- och naturförhållanden och till platsens kulturhistoriska värden och tradition. Behov av olika former av bostäder för äldre och funktionshindrade ska tillgodoses, främst i serviceorterna. Åkermark ianspråktas för byggnation och serviceytor endast i undantagsfall om andra godtagbara alternativ saknas.

11 Landsbygdsprogram , antaget av KF Bra infrastruktur / kommunikationer Tillsammans med landsbygdsbor och berörda myndigheter, kan kommunen verka för förbättrat vägunderhåll och andra insatser, som exempelvis utökad kollektivoch kompletteringstrafik liksom utbyggnad av IT-struktur och mobiltelefonnät. Infrastruktur Möjligheten att bo på landsbygden är inte bara beroende av ett attraktivt boende och sysselsättning i bygden utan också av bra vägar, cykelvägar och kommunikationer. Trafikplanering för landsbygden och skärgården behöver samlas utifrån ett helhetsperspektiv, inklusive sociala och miljömässiga aspekter. För att säkra god elförsörjning på landsbygden krävs en god standard på ledningsnätet och att ledningsgatorna hålls öppna. Prioriterade insatser Kommunen ska medverka till förbättrat allmänt väg- och gatunät för en säker trafikmiljö och för att underlätta näringslivets transporter året runt. Kommunalt bidrag till enskilda vägar med målsättning att kommunalt och statligt bidrag tillsammans ska täcka årligt normalt underhåll. Ställa krav på elnätsoperatörerna att säkra god elförsörjning på landsbygden. Kommunikationer En väl fungerande kollektivtrafik med goda möjligheter att utnyttjas för resor av olika slag och för att kunna pendla till arbete samt nå kommersiell och offentlig service är en grundläggande förutsättning för landsbygds- och skärgårdsboende. Likaså behövs kommunikationer för att boende ska kunna medverka i aktiviteter och besöka evenemang som sker i centralorten. Skärgården utgör ett intressant besöksmål som kan utvecklas vidare. En levande skärgård med åretruntboende måste säkerställas. För att underlätta kommunikationerna bör en trafiklösning av kollektivtrafiken eftersträvas även i skärgården. Prioriterade insatser Utveckla och förbättra de allmänna kommunikationerna inom kommunen så att de svarar upp till invånarnas och besökarnas behov. Se över samordning av kollektivtrafik med tåg-, buss- och båttrafik på landsbygd och i skärgård. Förbättra samordningen mellan linjetrafik, skolskjutsar, anropsstyrd trafik och färdtjänst för att öka utbudet av resmöjligheter för alla. Väl fungerande transporter i form av allmänna kommunikationer och skolskjutsar för elever i grund- och gymnasieskolor. Utveckla teknik och metoder för planering och samordning av anropsstyrd trafik för att minska kostnaderna och förbättra servicen. Utveckla pendlarparkeringar och bytespunkter mellan bil och buss/tåg/båt på strategiska platser så att de ger en ökad bekvämlighet och stimulerar till samåkning och kollektivt resande.

12 Landsbygdsprogram , antaget av KF Verka för att bilfärjorna vid Skenäs- och Stegeborgslederna erhåller kapacitet och turtäthet för att klara ett ökande resandetryck. Eftersträva en enhetlig kollektivtrafiktaxa, där hela kommunen utgör en taxezon. IT / telekommunikation En god infrastruktur är avgörande både för boende och utbildningsverksamhet på landsbygden, men också för näringslivets utveckling och lokala jobb. Kvaliteten på telekommunikation och bredband behöver säkerställas och utvecklas så att den svarar upp till näringslivets och enskildas behov. Prioriterade insatser Verka för heltäckande mobilnät och bredbandslösningar och tillgång till bredband (100 MB) för alla. Ta tillvara på finansieringsmöjligheter i samverkan mellan byalag och lokalbefolkning tillsammans med andra aktörer Näringsliv En levande och utvecklad landsbygd förutsätter en lokal arbetsmarknad. För att främja investeringar, ökad sysselsättning och tillväxt krävs infrastrukturella och andra insatser som görs både på nationell, regional och lokal nivå. Småföretagens utveckling är viktig för att skapa sysselsättning på landsbygden. Detaljplanelagda områden är en förutsättning för företagsetableringar på mindre orter. Prioriterade insatser Stimulera olika typer av nyföretagsetableringar. Underlätta ungdomars möjligheter till feriearbete och praktikplatser inom det lokala näringslivet. Utveckla stöd och rådgivning till nyföretagande på landsbygden. Medverka till att företagsnätverk etableras på landsbygden. Se över möjligheten till alternativa driftsformer för delar av kommunens verksamhet på landsbygden. Främja förutsättningarna för ökad valfrihet för att ge ökad sysselsättning på landsbygden. Medverka till ökad småskalig energi- och livsmedelsproduktion. Se över kommunens upphandling för att utforma kriterier så att mindre, lokala företag ges möjlighet att lämna anbud ensamt eller i samverkan, öka användningen av närproducerade varor i kommunens verksamheter samt ställa tydliga krav på miljö- och djuromsorg. Öka stödet till bygdeutvecklingsprojekt som leder till ökat företagande och fler arbetstillfällen God service De gamla kommundelsnämndernas centralorter, dvs. Skärblacka, Åby, Krokek och Östra Husby är viktiga serviceorter för omgivande landsbygd. På dessa platser är det viktigt att säkra och utveckla både kommunal och annan offentlig service.

13 Landsbygdsprogram , antaget av KF Genom olika insatser stimulera och ge förutsättningar för att utveckla övrig samhällsservice, tjänsteföretag, handel och besöksnäring. Målsättningen är att behålla och utveckla landsbygdens enheter, hålla en hög kvalitet på förskola, skolverksamhet och äldreomsorg. För landsbygdshandlare är statens och kommunens stöd nödvändigt. Stödet måste vara flexibelt och kunna anpassas till de lokala behov som finns. Hemsändningsbidrag finns för att underlätta för äldre och funktionshindrade att få dagligvaror och livsmedel hemsända från närmaste livsmedelsbutik. Utvecklingen för landsbygdshandeln samt bank- och postservice måste särskilt uppmärksammas inför framtiden. Den kommunala servicen på landsbygden behöver vidareutvecklas genom samordning. Kommunikationer och service (offentlig och kommersiell) är viktiga områden för landsbygdens framtid, samtidigt som det är viktigt att hitta bra och ekonomiskt fungerande lösningar i glest befolkade miljöer. Prioriterade insatser Se över möjligheter till ökad offentlig service på serviceorterna genom samverkan med statliga myndigheter och andra aktörer. Översyn av hemsändningsbidragets riktlinjer och ersättningsnivå. Utveckla samverkan med angränsande kommuner i ett gränsöverskridande arbete för att höja servicenivån och spara resurser. Samverka mellan kommuner samt mellan kommuner, länsorgan, regioner och statliga myndigheter för att utveckla nya lösningar för framtiden Utbildning och kompetensutveckling Förskolor och skolor är en förutsättning för landsbygdens utveckling. Distansundervisning och livslångt lärande ger möjlighet för skolorna att utvecklas till utbildningscentra för alla invånare i bygden. Studieförbunden är viktiga för den lokala grund- och fortbildningen. Dessutom är de lokala kulturbärare och drivkrafter i det lokala föreningslivet. Skolorna kan öka sin samverkan med företag och föreningar i bygden genom bl.a. att upplåta lokaler, teknik och kompetens för kunskapsförmedling så att skolan blir ett nav för bygdens utveckling. Nyttjandet av lokalerna och övriga resurser på icke skoltid är god samhällsekonomi. Prioriterade insatser Samutnyttja skollokaler till andra aktiviteter efter skoltid. Värdera skolorna på landsbygden på andra grunder än enbart elevunderlag. Studieförbund med verksamhet på landsbygden bör vägas in som prioriterat område för kommunala bidrag Kultur och fritid Aktiva föreningar bidrar till såväl friskvård, kulturutbud som social samvaro. Allmänna samlingslokaler är viktiga som naturliga mötesplatser för invånarna i det lokala utvecklingsarbetet. Samnyttjande av lokaler är ofta en nödvändighet på landsbygden.

14 Landsbygdsprogram , antaget av KF Prioriterade insatser Stödja och uppmuntra olika former av friskvård, förenings-, kultur- och fritidsverksamhet. Stimulera samordnad användning av ny teknik för att utveckla föreningarnas verksamheter. Gynna gemensamma samlingslokaler och idrottsanläggningar för att garantera landsbygdens invånare tillgång till mötesplatser och aktiviteter. Arbeta för att företrädare för olika föreningar träffas och bildar nätverk för gemensam information och marknadsföring Profilering och marknadsföring Norrköpings landsbygd med sin vackra och omväxlande natur, fina kulturmiljöer, tätorter och byar utgör tillsammans med staden en konkurrenskraftig enhet som bör profileras och marknadsföras med målsättning att öka inflyttning och tillväxt. För att höja attraktionskraften är det viktigt att lyfta fram olika orters särart och kvaliteter. Prioriterade insatser Komplettera kommunens hemsida med en landsbygdsportal. Verka för regelbunden utgivning av landsbygdsinformation för att sprida kännedom om lokala händelser i bygderna. Utveckla lokala informationsplatser. Samordna turistsatsningar i hela kommunen.

15 Landsbygdsprogram , antaget av KF Strategier och genomförande fram till år 2020 Syftet med en landsbygdspolitik är att tydliggöra landsbygdens behov och kommunfullmäktiges syn på lokal utveckling och att formulera mål och förslag till åtgärder inför det fortsatta arbetet med landsbygdsfrågorna. Arbetet ska ses som början på en process där lokalbefolkningen på ett aktivt sätt blir delaktig i och tar ansvar för bygdens utveckling. Syftet med programmet är att det ska stimulera till en kraftsamling för landsbygdsutveckling inom kommunens egen organisation men också i en bred samverkan mellan kommunen, lokala utvecklingsgrupper, föreningar, företag, andra organisationer och aktörer Långsiktigt hållbar landsbygdsutveckling ekologiskt, ekonomiskt och socialt Hållbar utveckling För att uppnå målet om en hållbar utveckling i hela kommunen måste landsbygdens särskildheter hanteras i det politiska systemet. De gröna näringarna är en bas för hållbar tillväxt och utveckling. Prioriteringar behöver anpassas efter lokala förutsättningar. Lokala kretslopp med hög användning av förnybara energikällor och småskaliga lösningar utgör grunden för en långsiktigt hållbar utveckling. Dessa bör basera sig både på erfarenhet och ny kunskap och teknik. En ökad användning av närproducerade varor och tjänster för att tillgodose grundläggande behov bidrar till minskade transporter och därmed minskad miljöbelastning samt ökad sysselsättning på landsbygden. Ett fortsatt lokalt hållbart utvecklingsarbete, som även omfattar en helhetssyn på lokal utveckling inom områdena ekonomi och social utveckling, är nödvändigt. Strategiska åtgärder Planera med helhetsperspektiv tillsammans med olika aktörer för att få en samlad samsyn. Anpassa strategier och åtgärder till landsbygdens olika förutsättningar, vilket kan kräva andra arbetssätt eller särskilda insatser. Undersöka vad som gör att människor vill bo kvar i sin bygd, eller vad man saknar om man flyttar, för att få värdefull information om hur man ska arbeta för att utveckla orten. Skapa goda generella förutsättningar för utveckling och tillväxt genom att skapa tillgänglighet, främja infrastruktur, erbjuda offentlig service och bidra till att skapa attraktiva miljöer med unika värden. Kommunen verkar för en mångfald av finansieringsmöjligheter på landsbygden. Natur- och kulturmiljöer Det öppna landskapet, sprickdalarna, skogen, kustlandet och skärgården har alla unika natur- och kulturmiljöer och sevärdheter. Ett fortsatt arbete med att bevara, vårda och utveckla dessa natur- och kulturmiljöer och landsbygdens sevärdheter är viktigt för vår livskvalitet, lokal identitet, för kommande generationer men också

16 Landsbygdsprogram , antaget av KF för utvecklingen av besöksnäringen. Ett levande jord- och skogsbruk är grunden för det öppna landskapet. Strategiska åtgärder Möjliggöra utveckling och samtidigt bevara landsbygdens och skärgårdens natur-, kultur- och rekreationsvärden. Skapa möjligheter för ökat samarbete mellan olika aktörer och intressen Lokalt utvecklingsarbete Framtidens demokratiska utmaning ligger i att förena platsideologi på lokal nivå med traditionell partipolitik på lokal och kommunal nivå. De ska komplettera varandra. Det är nödvändigt att ta tillvara den kunskap och det engagemang för bygdens utveckling som finns lokalt. Basen för detta engagemang är ett rikt kultur- och föreningsliv och aktiva byalag/utvecklingsgrupper som arbetar under demokratiska och jämställda former. Medborgarna måste ges ökad delaktighet i demokratiska processer och i samhällsplaneringen. Former för ett ökat medborgarinflytande i samhällsplaneringen bör utvecklas och präglas av ett underifrånupp-perspektiv. Genom en ökad dialog mellan politiker, tjänstemän, medborgare och byalag/ utvecklingsgrupper skapas förståelse och en ökad helhetssyn på samhällsutvecklingen. Medinflytande berör alla åldrar, såväl barn, ungdomar, vuxna och äldre. Framtidens landsbygdsbor är barn idag, men alltför ofta glöms de bort när satsningar planeras och genomförs. Nästa generation behöver också vara delaktig om vad de önskar och deras visioner. Det är nödvändigt att processen ges den tid som behövs. Mer långsiktiga satsningar tar tid att arbeta fram och genomföra. Lokala mötesplatser genom aktiva föreningar ger möjlighet att diskutera bygdens utveckling och stärka det sociala nätverket. Strategiska åtgärder Stimulera lokala byalag/utvecklingsgrupper som aktivt vill engagera sig i sin bygds utveckling och tar initiativet till att samla de boende och föreningarna i bygden. Stärka föreningars, folkrörelsers och organisationers medverkan i utveckling och genomförande av verksamheter som skapar goda villkor för ett fungerande vardagsliv. Förbättrad dialog mellan politiker, tjänstemän, byalag/utvecklingsgrupper och medborgare. Ge förutsättningar för den lokala nivån att ha inflytande i de kommunala förändrings- och utvecklingsprocesserna. Samordna ett nätverk byforum för byalag/utvecklingsgrupper i hela kommunen. Föreningar och boende som samverkar och aktivt engagerar sig för bygdens utveckling kan få en bygdepeng med upp till kr per år. Bidra till att behålla mötesplatser på landsbygden.

17 Landsbygdsprogram , antaget av KF Förnyelse och utveckling av serviceorter De flesta människor har behov av daglig service i närheten där man bor, men den demografiska utvecklingen påverkar förutsättningarna för offentlig och kommersiell service. Kommunens roll är att stärka serviceorterna och göra dem till mer attraktiva bostadsorter och därigenom stärka dem som stödjepunkter till landsbygden runtomkring. Väsentliga funktioner som ska finnas på serviceorterna är främst skola, förskola, bibliotek, boende för äldre, hälsovård, försäljning av livsmedel och drivmedel samt mötesplatser. Strategiska åtgärder Idéskisser, programarbete och detaljplaner ska utarbetas för kommunens serviceorter. Bidra till generella förutsättningar för kommersiell service och andra verksamheter året runt genom god tillgänglighet och offentlig service. För trygghet på landsbygden är räddningstjänst, brandvärn och sjöräddning nödvändiga att bibehålla samt utveckla verksamheten på strategiska platser. Skapa förutsättningar för breda samarbetslösningar och samordnad servicestrategi för varuförsörjning, drivmedel och övrig basservice på landsbygden Näringsliv Norrköpings kommun arbetar med näringslivsutveckling vid Näringslivskontoret. Målsättningen med arbetet är att stödja företagande och entreprenörskap att vara en dörr in i kommunen. För att skapa fler arbetstillfällen på landsbygden måste befintligt näringsliv utvecklas och nyföretagandet öka. Höjd förädlingsgrad av lokalt producerade varor och tjänster inom näringar som lant- och skogsbruk och fiske, förnybar energiframställning, besöks- och upplevelseturism, tillverkning, lokal service och tjänsteproduktion samt IT-baserat företagande är en möjlig väg. Strategiska åtgärder Genom insatser och aktiviteter stimulera och utveckla befintliga företag och etablera nya på landsbygden. Stimulera utvecklingen av den sociala ekonomin. Leda utvecklingen för att skapa bättre service, bemötande och attityder till företagande i den kommunala organisationen.

18 Landsbygdsprogram , antaget av KF Uppföljning av landsbygdsprogrammet Kommunstyrelsen, nämnder och kommunala bolag ska inom ramen för befintliga resurser ta ansvar för landsbygdsprogrammets målsättningar. För att uppnå målen för varje utvecklingsområde behövs konkreta uppdragsplaner. Planerna ska tas fram i bred samverkan mellan kommunens politiker och tjänstemän, byalag/utvecklingsgrupper och andra samhällsaktörer Uppdragsplaner Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att uppdragsplaner med åtgärdsförslag och konsekvensbeskrivningar utarbetas för respektive område, där hänsyn tas till olikheterna i kommunen. Landsbygdsprogrammet utvärderas och revideras varje mandatperiod av kommunfullmäktige Landsbygdsråd Den 15 december 2008 beslutar kommunfullmäktige att uppdrag ges till kommunstyrelsen att tillsätta ett landsbygdsråd, som ska verka för landsbygdsprogrammets genomförande. Rådet ska bevaka och arbeta med löpande frågor som rör landsbygdsutveckling samt ha ett sammanhållande ansvar Landsbygdssamordning Vid Näringslivskontoret finns en landsbygdsutvecklare anställd för att samordna arbetet med landsbygdsprogrammets genomförande och fungera som kommunens kontaktperson gentemot de lokala utvecklingsgrupperna. I tjänsten ingår att samordna, utreda och bereda landsbygdsfrågor inför beslut samt i övrigt arbeta med uppgifter inom näringslivskontorets ansvarsområde Förvaltningarna Gränsöverskridande samverkan mellan olika samhällssektorer och mellan kommunens förvaltningar behövs för att utveckla framtidens service till medborgarna. För att komma till rätta med de hinder som kan uppstå när ett gränsöverskridande samarbete byggs upp bör ett förvaltningsövergripande samråd inledas samt dialogen med andra samhällssektorer och kommunens medborgare utvecklas. De lokala utvecklingsgrupperna ska ses som en resurs och en tillgång vid kommunens samhällsplanering. Detta gäller inte bara den fysiska planeringen utan också andra områden med stor betydelse för livs- och boendemiljön liksom utbildning, vård och omsorg, natur, fritid och kultur. Förslag på lämpliga indikatorer Antal invånare. Antal företag. Antal arbetstillfällen. Antal arbetslösa (när statistik finns tillgänglig per landsbygdsområde). Status på kommunikationer (IT, vägar, kollektivtrafik) tillgänglighet, turtäthet. Serviceorterna (serviceutbud, företagartillväxt) Indikatorer Kvalitativa undersökningar. Näringslivskontoret ansvarar för uppföljningen av landbygdsprogrammet. En uppföljningsrapport ska årligen lämnas till landsbygdsrådet och kommunstyrelsen. Uppföljningen inriktas på ett antal indikatorer som presenteras samt redovisning av måluppfyllelse för varje utvecklingsområde.

19 Landsbygdsprogram , antaget av KF Ordförklaringar Landsbygd Det som inte är Norrköpings stad är landsbygd, inklusive Ljunga, Tingstad och Styrstad. Glesbygd samt skärgård Randzon Tätort Område som ligger över 45 minuters bilresa från närmaste tätort samt öar utan fast förbindelse till land. Definition av Norrköpings stad enligt Översiktsplan 2002 (se Figur 1, sid 3 i landsbygdsprogrammet). Orter med fler än invånare och området inom 5 minuters bilresa. Tätortsnära landsbygd Område som ligger 5-45 minuters bilresa från en tätort. Serviceort Allsidig service Offentlig service Kommersiell service Landsbygdshandel Temaboende Platsideologi Social ekonomi Indikatorer Orter som har en grund för närservice. Både offentlig och kommersiell service. Förskola/barnomsorg, grundutbildning, bibliotek, dagcenter, omvårdnad, hälso- och sjukvård. Bank/bankomat, postservice, apotek, drivmedel och livsmedel. Livsmedelsbutik på landsbygden. Boende med särskilda intressen, t.ex. hästgårdar, golfbyar, ekobyar. Det gemensamma arbetet med att vårda och utveckla platsen, att jobba för bygdens bästa. Platsens speciella betydelse är beroende på perspektiv, kan t.ex. samma personer är boende i Vånga, Norrköping, Östergötland, Sverige, Norden, Europa. Sociala ekonomin omfattar verksamheter som har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft. Mått för måluppfyllelser.

20 Landsbygdsprogram , antaget av KF

21 Norrköpings Landsbygdsprogram BILAGA

22 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA Innehållsförteckning 1. Statistik och faktaunderlag Utbildning Sysselsättning Pendling Näringsliv 3 2. Landsbygdens styrkor och svagheter 4 Styrkor och möjligheter 4 Svagheter och hot 4 3. Verktyg och ekonomi Lokal ekonomi Bygdepeng Jordbruksverkets landsbygdsprogram Fiskeområde Stöd till kommersiell service Strukturfonder Mål 2 - konkurrenskraft och sysselsättning Mål 3 Skärgård EU Baces 8 4. Uppdraget med Norrköpings landsbygdsprogram Tillfällig landsbygdsberedning Arbetsprocess Befintliga och pågående programarbeten i Norrköpings kommun Diskussion för uppföljning av landsbygdsarbete Handlingsplaner och resurser 11 Prioriterade åtgärder Kommunens organisation för landsbygdsutveckling 11 Norrköpings landsbygdsråd 11 Förvaltningarna 12

23 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA 1. Statistik och faktaunderlag Tabell 1. Befolkningsutveckling på landsbygden Kommundel Kvillinge Kolmården Vikbolandet Skärblacka Centralorten Kommunen totalt Utbildning Tabell 2. Andel av befolkning år i kommundelar efter högsta utbildningsnivå 2008 Kommundel Förgymnasial Gymnasial Efter- Uppgift gymnasial saknas Kvillinge 14,5 50,6 33,5 1,4 Kolmården 13,8 53,9 31,7 0,6 Vikbolandet 17,8 55,3 26,2 0,7 Skärblacka 18,8 57, ,4 Centralorten 17,3 49,3 32,0 1,4 Kommunen totalt 17,1 50,4 31,2 1, Sysselsättning Tabell 3. Förvärvsfrekvens i åldern år, %, 2008 samt öppet arbetslösa den 31 mars 2009 K om m u ndel M än K vin nor T otalt Ö ppet arbetslösa K villinge 81,8 78,5 80,2 4,1 K olm ården 86,6 80,3 83,4 2,6 V ikbolandet 87,0 80,3 83,8 3,0 Skärblacka 84,6 76,5 80,7 3,1 N orrköping totalt 76,6 70,4 73,6 4,8 Tabell 4. Andel av förvärvsarbetande befolkning år i kommundelar efter yrkesställning 2008 Kommundel Anställda Företagare Företagare i AB Kvillinge 91,7 4,5 3,8 därav landsbygd 88,0 7,2 4,8 Kolmården 91,2 5,1 3,7 därav landsbygd 85,4 11,0 3,6 Vikbolandet 83,7 12,0 4,3 därav landsbygd 81,9 13,8 4,3 Skärblacka 90,3 6,4 3,3 därav landsbygd 83,3 12,6 4,0 Norrköping totalt 92,2 4,8 7,8

24 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA 1.3. Pendling Tabell 5. Arbetspendling till/från Norrköping Kvillinge Kolmården Vikbolandet Skärblacka Norrköping totalt Antal arbetstillfällen inom området Antal boende med förvärvsarbete Boende och arbetande inom området Inpendling från övriga Norrköping Utpendling till övriga Norrköping Inpendling från andra kommuner Utpendling till andra kommuner Nettopendling Näringsliv Tabell 6. Andel förvärvsarbetande dagbefolkning över 16 år inom olika branscher Bransch Kvillinge Kolmården Vikbolandet Skärblacka Norrköping totalt Jordbruk, skogsbruk, 1,4 1,8 18,6 5,9 1,3 jakt, fiske Tillverkning, energi, 49,9 13,2 4,3 40,2 13,2 vatten, avfall Byggverksamhet 4,9 6,1 10,9 7,8 8,2 Handel, 9,7 7,6 15,0 10,1 20,4 kommunikationer Hotell, restaurang 2,2 11,5 3,9 1,6 2,9 Finansiell verksamhet, 6,4 6,8 4,4 3,9 16,7 företagstjänster Utbildning, forskning 13,1 16,9 16,7 14,3 10,5 Vård, omsorg 9,8 15,1 13,8 11,9 15,7 Offentlig förvaltning 0,0 4,5 4,0 0,0 6,5 Personliga och kulturella tjänster mm 2,5 16,8 8,4 4,4 4,6 Antal förvärvsarbetande

25 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA 2. Landsbygdens styrkor och svagheter En del parametrar kan vara både styrkor, svagheter, svårigheter och hot beroende på infallsvinkel och hur man ser på företeelsen. Styrkor och möjligheter Förutsättningarna för ett ökat befolkningsunderlag är mer bebyggelse i attraktiva boendemiljöer, bättre kommunikationer och utvecklat bredband. De främsta faktorerna består av den boendemiljö (både åretrunt- och fritidshusbostäder) med hög livskvalitet och rekreationsmiljö som kommunens landsbygd erbjuder. Det finns bra tillgång till tätortsnära landsbygd det vill säga serviceorter med allsidig service. Landsbygden har stora möjligheter genom riksintressanta kultur- och naturvärden. Kunskap och kännedom om bygdens historia, traditioner och landskapets förutsättningar ökar attraktivitet att bosätta sig eller vistas på landsbygden. Många delar av naturen och landskapet är relativt oexploaterade. Föreningslivet på landsbygden är generellt mycket aktivt. Synliga bevis på detta finns bl.a. i det arbete som idrotts-, hembygds- och kulturföreningar, byalag och utvecklingsgrupper utför. Bygdepengen till föreningsarbete och projekt på landsbygden kan utveckla aktiva föreningar i kommunen liksom samverkan mellan olika parter. Kommunen kan underlätta nyföretagande och attrahera existerande företagare för att skapa goda förutsättningar till försörjning. Det finns t.ex. möjlighet att skapa arbetstillfällen inom den offentliga sektorn, liksom att dela upp större upphandlingar och lägga ut mer av verksamheten på entreprenad, för att få lokala företag att blomstra. Förädlade produkter har betydelse för de gröna näringarnas överlevnad. Småskaliga servicelösningar och ökad tillgänglighet till allmännyttiga tjänster gynnar även medborgare och besökare. Landsbygden har goda förutsättningar för ett hållbart samhälle genom nyttjande av befintliga naturresurser. Vindkraft och produktion av alternativa bränslen är verksamheter med goda förutsättningar. Ett intressant exempel med många fördelar är möjligheten att producera naturgas via rötgasanläggning på varje enskild gård som uppgraderas via rörsystem i central anläggning. Turist- och besöksnäring på landsbygden har förutsättningar att förlänga säsongen, t.ex. genom att utveckla skärgården, befintliga vattenvägar och vattenturism. Inom kommunen finns ett antal lokala matproducenter och företag inom besöksnäringen som redan idag gör en stor insats genom nya samarbetsformer och stöttning i lokala och regionala nätverk. Svagheter och hot Ett grundproblem för landsbygden är relativt få åretruntboende och många fritidshus. Befolkningsstrukturen är snedfördelad med avseende på ålder, kön och etnicitet. Bristen på lämpliga bostäder för unga, barnfamiljer och äldre innebär stor risk för avfolkning. Bristen på kommunal planläggning och dålig tillgång till byggbar mark innebär få bostäder (även hyresrätter). Äldre personers hus riskerar att bli fritidshus när de flyttar därifrån.

26 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA Hotbilden för kommunens landsbygd ligger i befolkningsminskning och vikande underlag för service i form av fast telefoni, postservice (lantbrevbärare) och höjda drivmedelskostnader. Den offentliga servicen försämras också med vikande befolkning, skolor/barnomsorg läggs ner och ungdomar har begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter. Brist på service och den som finns förändras ständigt i samband med samhällsutvecklingen. Arbetsmarknaden upplevs som begränsad och ger få möjligheter till försörjning. Det finns stora risker med nedläggning av företag, dels kan det vara svårt att hitta nya entreprenörer till småföretagen, dels hittar de inte arbetskraft med rätt kompetens. Dessutom kan företagare ha svårt att få krediter i samband med nybyggnation och generationsskiften. Många företagare på landsbygden upplever också att tillstånd och lagar många gånger inte är anpassade för landsbygden och småföretagande. Kommunala upphandlingar stimulerar storskalighet. När lokaler försvinner, blir det färre mötesplatser att träffas i. Möten är en grundförutsättning för att kunna diskutera gemensamma frågor och skapa samhörighet i bygden. Dålig turtäthet för kollektivtrafik och för få pendlarparkeringar i anslutning till busshållsplatser på strategiska platser. Förbättringar behövs för att öka möjligheterna att pendla till arbetet och minska bilberoendet. Inte sällan förekommer driftstörningar i el- och telefonnät. Mobiltelefonnätet har otillräcklig täckning och bredband/it-nätet är på många håll dåligt utbyggt eller långsamt. Bristande underhåll av det mindre vägnätet och kommunalt vatten och avlopp är dåligt utbyggt. Många medborgare upplever att avståndet till politiker och kommunala företrädare är långt, vilket innebär bristande kommunikation och risk för ökade motsättningar mellan landsbygd och stad vid olika former av beslut. För lite flexibilitet i det kommunala systemet gör att alla frågor löses på samma sätt i hela kommunen oavsett förutsättningar.

27 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA 3. Verktyg och ekonomi Det finns särskilda program och satsningar för landsbygden, som innehåller verktyg och medel för att stimulera lokal utveckling och lokalt engagemang, utveckla lokalt näringsliv, främja företagsamhet och entreprenörskap samt upprätthålla lokal service Lokal ekonomi Lokala utvecklingsgrupper och andra lokala aktörer kan starta gemensam praktisk verksamhet med en lokal finansieringslösning. Lösningen kan vara bygdekonto, lokala fonder, ekonomiska föreningar eller bolag för lokal utveckling och tillväxt. Grundtanken är att ju fler människor som är beredda att investera kapital i små lokala företag i sin egen hembygd, desto mindre summor behöver var och en satsa Bygdepeng Bygdepeng är till för lokala utvecklingsgrupper på landsbygden och i småorter med färre än invånare. Utvecklingsgruppen ska bjuda in alla som bor i området att delta. Stödet på kr per grupp och år, lämnas av Regionförbundet Östsam, kommunen och Länsstyrelsen, som delar på kostnaden Jordbruksverkets landsbygdsprogram Flera nationella och EU-baserade program som stöder landsbygdens utveckling är framtagna. Som en grund ligger regeringens nationella landsbygdsprogram för perioden , som kompletteras med länsanpassade genomförandestrategier. Länsstyrelsen Östergötland tilldelas statliga medel för genomförandet av programmet och ansvarar regionalt för programmets genomförande. Landsbygdsprogrammets mål är att verka för en ekonomisk, ekologiskt och socialt hållbar utveckling av landsbygden. Insatser som ska främja landsbygdens ekonomi och bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv. Landsbygdsprogrammet ska bidra till att miljökvalitetsmålen nås. Satsningar på mervärden som lokal och ekologisk mat, stimulerar till att starta nya företag och kan hjälpa till att stärka de företag som redan finns. Nya varor och tjänster, till exempel turism och biobränsle, ger också fler nya företag. Genom utbildning ska resultat från forskning och utveckling nå ut till landsbygdens företagare. Programmet ska främja ett diversifierat näringsliv och ett ökat fokus riktas på landsbygdens attraktiva miljöer för boende och rekreation samt frågor om lokal service och infrastruktur. Ett ökat lokalt inflytande ska uppnås genom arbetsmetoden Leader. Samordning mellan olika insatser och politikområden ska stärkas. Landsbygdsprogrammets verktyg utgörs av projektstöd och företagsstöd. Båda stöden kommer att tillämpas inom det avgränsade landsbygdsområdet d.v.s. ren landsbygd och orter upp till invånare. Företagsstödet kan ges till företag som investerar, köper tjänster eller för kompetensutveckling. Stödet riktas till traditionell jordbruksverksamhet för att stärka konkurrenskraften och till mikroföretag (upp till nio anställda) i övrigt på landsbygden. Projektstöd kan ges till projekt som kommer flera till del. I första hand länsövergripande projekt kommer att beviljas medel och projekten ska ha starkt fokus på att främja lönsamhet och sysselsättning i nya och befintliga landsbygdsföretag.

28 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA Arbetsmetoden Leader ingår som en viktig arbetsmetod i landsbygdsprogrammet. Leadermetoden innebär ett lokalt deltagande i utvecklingsarbetet, baserat på ett partnerskap mellan ideell sektor, näringslivet och offentlig sektor. Metoden att ge det lokala partnerskapet beslutanderätten ger ett starkt underifrånperspektiv och en ökad medvetenhet på den lokala nivån. Den beslutande Leadergruppen förfogar över statliga medel, EU-medel, kommunala medel och privat finansiering främst i form av nedlagd arbetstid i projekten. Leaderområdena/- grupperna blir betydelsefulla aktörer i genomförandet av Landsbygdsprogrammet Fiskeområde Fiskeområdet Kustlandet genomförs inom ramen för det operativa programmet för fiskenäringen i Sverige med Fiskeriverket som övergripande myndighet och Länsstyrelsen i Östergötland som beslutande myndighet. Fiskeområdets övergripande syfte är att stödja och verka för ett lokalt fisk- och fiskebaserat näringsliv som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Tanken med betoningen på det lokala näringslivet är att trygga landsbygdsinvånarnas försörjningsmöjligheter Stöd till kommersiell service Statligt stöd kan ges till landsbygdsbutiker som är väsentliga för den lokala varuförsörjningen. Stöd kan även utgå till drivmedelsstationer. Stöd kan utgå för investeringar i butik och för hemsändning av varor till kunder i området. Länsstyrelsen Östergötland ansvarar för stödet Strukturfonder Strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning omfattar hela Sverige. Regionalfondsprogrammet har tre insatsområden: innovativa miljöer, entreprenörskap och tillgänglighet. Det övergripande målet är att utveckla Östra Mellansverige till en med Stockholmsregionens funktionellt flerkärnig region där delarna stöder varandras utveckling. Regionen ska ha en positiv inställning till företagande och präglas av hög nationell och internationell konkurrenskraft och ett dynamiskt näringsliv Mål 2 - konkurrenskraft och sysselsättning Mål 2-programmet Regional konkurrenskraft och sysselsättning Östra Mellansverige , är inriktat på strategiska insatser för utveckling av regionens näringsliv, särskilt med avseende på entreprenörskap och nyföretagande samt utveckling av innovationssystem. Vidare ingår insatser för att utveckla funktionella samband och regionförstoring i Östra Mellansverige och med Stockholmsregionen. Förnyelse, omställning och utveckling av näringslivet är programmets huvudtema. I detta avseende kan också landsbygdens företagande utgöra målgrupp för kommande satsningar. Det nya Mål 2- programmet prioriterar storregionala och fleråriga satsningar över flera län i större utsträckning än tidigare. Det får sannolikt till följd att det inte, som tidigare, kommer att finnas utrymme för mer lokala projektsatsningar. Dock kan det inom ramen för storprojekt bli aktuellt med insatser som riktas till den lokala nivån och till företag såväl på landsbygden som i mindre tätorter. NUTEK, med kontor i Örebro, ansvarar för programmets genomförande.

29 Landsbygdsprogram , antaget av KF BILAGA 3.8. Mål 3 Skärgård Inom ramen för det nya Mål 3 Europeiskt territoriellt samarbete finns programmet Central Baltic där Sverige, Finland, Lettland och Estland ingår. I programmet finns ett delprogram som handlar om skärgården/öarna. Syftet med programmet är utveckling och utbyte av kunskaper och erfarenhet inom områdena näringsliv, boende, kommunikationer och miljö. En förutsättning för deltagande i projekt och aktiviteter är att det finns partners/samarbete mellan minst två av ovanstående länder. Ansvarig för delprogrammet är Ålands Landskapsstyrelse EU Baces Det s.k. BACES-projektet (Baltic Archipelago and Islands Centres) får medel från Central Baltic-programmets delprogram för Skärgårdar och Öar Insatser görs för att förbättra tillgänglighet och information om skärgården, utveckla förutsättningar för skärgårdsbefolkningen att försörja sig, öka miljömedvetandet och skapa en hållbar turism i området. Projektet kommer att fokusera på åtgärder vid de strategiskt viktiga knutpunkterna i den östgötska skärgården, för Norrköpings del är Arkösund med omland berört.

Levande landsbygd och skärgård April

Levande landsbygd och skärgård April Levande landsbygd och skärgård April 2016 Innehåll 3 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 9 11 Inledning Landsbygdens och skärgårdens möjligheter Utveckling på ett hållbart sätt Lokalt utvecklingsarbete så går det till

Läs mer

Norrköpings Landsbygdsprogram

Norrköpings Landsbygdsprogram Norrköpings Landsbygdsprogram REMISS Skicka synpunkter senast den 7 augusti 2010 till e-post landsbygdsutveckling@norrkoping.se eller Norrköpings kommun, Näringslivskontoret, 601 81 Norrköping Landsbygdsprogram

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAM FÖR

LANDSBYGDSPROGRAM FÖR 1 LANDSBYGDSPROGRAM FÖR ÅTVIDABERGS KOMMUN 2002-10-31 2 INLEDNING I Hannäs/Kvarnvik bildades 1995 en arbetsgrupp med syfte att ta fram en plan för bygdens framtid. Planen skulle omfatta barn- och äldreomsorg,

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Projektledare Anette Fransson, turism- och landsbygdsutvecklare, Kommunledningskontoret

Projektledare Anette Fransson, turism- och landsbygdsutvecklare, Kommunledningskontoret Medverkande Projektledare Anette Fransson, turism- och landsbygdsutvecklare, Kommunledningskontoret Landsbygdsråd Jan-Erik Svanberg, Grimslöv Carola Gunnarsson, Sköldsta Åsa Westström, Vegby Agnetha Gustafsson

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor Verksamhetsplan 2014-08-25 Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor 2015-2018 KS 2014/0578 Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014. Efter beslut i kommunfullmäktige har dokumentet

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Bilagor. 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät

Bilagor. 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät Bilagor 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät 7 BILAGA 1 Tillfällig beredning Vision 2020:s uppdrag Beredningen ska utarbeta ett sammanhållet

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Norrköpings Landsbygdsprogram 2010-2014 REMISS BILAGA

Norrköpings Landsbygdsprogram 2010-2014 REMISS BILAGA Norrköpings Landsbygdsprogram 2010-2014 REMISS BILAGA Landsbygdsprogram 2010-2014, Remiss BILAGA 1 Innehållsförteckning 1. Statistik och faktaunderlag 2 1.1. Befolkningsutveckling 2 1.2. Utbildning 2 1.3.

Läs mer

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Varför ett program för Jönköpings landsbygd och kommundelar? Jönköpings kommun arbetar kontinuerligt med att utveckla landsbygdens olika områden och skapa vitala och tilltalande

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 1) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i Sverige exportvärdet har mer än fördubblats under åren från 2000. Näringen skapar årligen hundratusentals

Läs mer

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Centerpartiet är redan ett parti att räkna med i Örnsköldsvik. Vi har inte den formella makten, däremot

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd!

Investera i Uppsalas landsbygd! Skyttorp 2014-03-04 Investera i Uppsalas landsbygd! Sex punkter och 20 förslag för jobb och tillväxt i hela kommunen Uppsala är en expansiv storstad men också en vidsträckt landsbygdskommun. En fjärdedel

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING Befolkningsutveckling Befolkningen i Båstads kommun var drygt 11000 personer under 1940-talet och fram till början av 50-talet. Kommunen var en typisk landsorts- och jordbrukskommun

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Landsbygdens utveckling. i Norrköping April 2014

Landsbygdens utveckling. i Norrköping April 2014 Landsbygdens utveckling i Norrköping April 2014 Innehållsförteckning En levande landsbygd och skärgård sid. 2 Så jobbar kommunen med landsbygden sid. 3 Områdesbeskrivningar sid. 4 Karta över offentlig

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Serviceplan 2016-2020

Serviceplan 2016-2020 STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Landsbygdsutvecklare Sofie Nyström 2016-02-29 Gäller t.o.m. 2020 1 (12) Serviceplan 2016-2020 2 (12) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten Lagstadgad plan den 1 februari 2001 Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten KS-1792/2000 Fastställd av kommunfullmäktige 2001-02-01. Dokumentet kommer att uppdateras under 2015.

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

Sikfors Byaområde. Förutsättningar och förslag

Sikfors Byaområde. Förutsättningar och förslag Sikfors Byaområde 1 Sikfors Byaområde Förutsättningar och förslag Allmänt Antalet boende i Sikfors har ökat med ca 4% under den senaste 10-årsperioden. Om man jämför med kommunen i övrigt visar det sig

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Projektledare Mikael Israelsson Dalslands Fotbollförbund e-post: mi.famis@telia.com telefon: 070-227 53 85 Layoutarbete Ingela Gustavsson e-post: ingela.gustavsson@westgotasport.se

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING Kap.5: Sammanfattning och program för planering av en framtida markanvändning KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING 51 Vägval Myttinge - förslag till framtida användning

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga.

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM Lycksele kommun Vision I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. Malin Ackermann Lennart Melin Inledning Ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Hjärtats fröjd Journalnummer:08016 Kontaktperson i det nominerade förslaget: Ebon

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

- Fortsatta studier. Studentarbeten

- Fortsatta studier. Studentarbeten - Fortsatta studier Studentarbeten Innehåll 1 Uppslag för kommande studentarbeten... 3 2 Bo, leva och vara på landsbygden... 3 Att skapa en positiv utvecklingsspiral är viktigt för landsbygdskommuner...

Läs mer