Strategisk plan för FUSE verksamhetsperiod

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk plan för FUSE verksamhetsperiod 2013-2016"

Transkript

1 1(7) FUSE- Future Urban Sustainable Environments STRATEGISK PLAN Caroline Dahl, projektledare Strategisk plan för FUSE verksamhetsperiod Projektnamn: Future Urban Sustainable Environment, FUSE Projektägare: LTJ-fakulteten, SLU Projektledare: Caroline Dahl Tidperiod Beslutad av styrgruppen för FUSE den 30 september BAKGRUND Inledning Forskningsplattformen FUSE kommer ur en insikt om de urbana områdenas betydelse som boplats för en ökande andel av jordens befolkning deklarerade FN att mer än hälften av jordens befolkning för första gången någonsin bor i urbana sammanhang. Urbaniseringsgraden i ett europeiskt perspektiv har länge överstigit 50 %. Europa har utglesning av såväl befolkningstäthet som byggd täthet med konsekvenser för energiförbrukning och utsläpp av koldioxid som utmaningar. Förseglingen av markytan ökar, jordbruksmarken i städernas omland hotas av bebyggelse. Konflikter över markanvänding förväntas öka ytterligare i framtiden när produktionen av mat och biobränsle kräver mer mark för en ökande befolkning samtidigt som de urbana områdena fortsätter att expandera. Inför denna utmaning är det många som sneglar på konceptet kring CompactCities. SLU kan bidra med avgörande kunskap för städernas hållbara utveckling. Det rör bl.a. de gröna områdenas betydelse i skapandet av en mångfunktionell grönstruktur med förmåga att leverera ekosystemtjänster. Utöver ämnesmässig förankring i SLU:s specialområde mark/växtförhållanden kännetecknas landskapsarkitekturen disciplinärt av helhetsperspektiv och tidsdjup. I både planerings- och designrelaterad forskning utvecklas metoder och verktyg för avvägning mellan olika intressen. SLU, Box 58, SE Alnarp, Sverige tel: +46 (0) Org.nr info@slu.se

2 Forskningsplattformen FUSE har därför potential till att bidra till flera delområden inom SLU:s forskningsstrategi , däribland 1. Ekosystem, miljö och klimat, 2. Urbana miljöer och landskapsarkitektur, 3. Målkonflikter kring naturresurserna samt 4. Kretslopp mellan stad och land. Efter beslut av rektor har nu FUSE fått en medeltilldelning om 2,75 miljoner per år under tidsperioden FUSE första fas KoN-utvärderingen skapade förutsättningar för plattformens tillkomst genom utpekandet av fyra sk Future-områden, där FUSE är ett. Vidare framhåller KoNutvärderingen, beträffande FUSE, att SLU har en unik möjlighet att kombinera forskningsexpertis inom olika dicipliner för att arbeta för en hållbar utveckling. Erfarenhetsutbytet med de andra Future-områdena har varit begränsad under den första fasen, men är fortsatt intressant att utveckla. Ett etablerat samarbete och erfarenhetsutbyte kring det som förenar plattformarna, exempelvis framtidsforskning och interdisciplinaritet, synes som särskilt intressant. FUSE har fungerat som en forskningsplattform sedan sommaren Under denna första fas har verksamheten organiserats i huvudsak inom tre insatsområden, think, talk och test. Ansträngningar för att samla forskningsmiljöerna inom landskapsarktiektur vid både Ultuna och Alnarp har varit central, liksom att identifiera samverkanspartners vid andra lärosäten och i samhället i övrigt. FUSE har haft en utforskande inledningsfas där olika angreppsätt för samverkan har prövats med skilda resultat. Under den första fasen har forskningsplattformen valt att fokusera vid en tematisk inriktning, den täta och gröna staden. Detta för att verka samlande för verksamheten, men med avsikten att efterhand addera kompletterande inriktningar. Att arbeta tematiskt även fortsättningsvis ses som en viktig strategi för att samla forskare till starka samverkande grupperingar. De inledande initiativen har uppvisat viss svårighet att engagera berörda forskare. Med den erfarenheten bedöms det därför vara avgörande att skapa en större kritisk massa av personer med huvuduppgifter knutna till plattformen. 2(7)

3 FUSE Temainriktning För att forskningsplattformen ska kunna utvecklas och få ett större genomslag inom organisationen krävs att fler forskare engageras stadigvarande. Istället för att forskningsplattformen finansierar olika aktiviteter, med varierande intensitet, är det önskvärt att man istället kan finansiera del av tjänst för de forskare som tar ett samlat ansvar för utvecklandet av plattformen och/eller dess inriktningar. Tre temainriktningar föreslås prioriteras baserat på KoN-utvärderingen, SLUs strategi och identifierade områden där en kritisk massa av pågående forskning bedöms finnas. De tre inriktningarna föreslås bemannas av en temaledare som får till uppgift att driva och utveckla inriktningen. Temaledaren ska verka för att bygga upp starka forskargrupper kring respektive temainriktning. Omfattningen av uppdraget är 25 % av en heltidstjänst för respektive temaledare, och dessa kommer att rekryteras internt. Den andra temainriktningen föreslås få en extra satsning genom utlysning av en post-doc tjänst. Post-doc tjänsten föreslås omfatta två år och rekryteras externt. 1. Den täta och den gröna staden. (Urban greenery and forestry in a compact city) Metodutveckling och kunskapsutveckling av relationen mellan den byggda miljön och den gröna miljön i städer. Växtkunskap möter planprocesser när förtätningsprocesser studeras i fråga om regelverk och synsätt samt den faktiska förändringen på plats och hur det påverkar människans livsmiljö. Nya former av urban grönska är en annan del av inriktningen. Forskning relaterad till vegetation på tak, vägg eller eleverat är intressanta aspekter liksom de mer upplevelserelaterade frågeställningarna som hur man exempelvis kan skapa urskogskänsla spå så få kvadratmeter som möjligt. Landskapslaboratoriet på Alnarp ingår som en internationellt attraktiv resurs och diskussion om att etablera ett urbant systerlaboratorium har ägt rum. (Svarar upp mot SLU:s strategi kring Ekosystem, miljö och klimat, samt Urbana miljöer och landskapsarkitektur. Har en tydlig koppling till KoN.) 2. Systemlandskap från region till stadsdel. (System landscape from region to urban districts) Systemförståelse för urbana områden och dess sammanhang kopplat till analyser av flöden av energi, material, människor, och kapital. Ekosystemtjänster är en del av inriktningen liksom markanvändningskonflikter i stadens randzon och utveckling av metoder för landskapskarakterisering och konsekvensbeskrivning i 3(7)

4 skalförskjutningar. (Svarar upp mot SLU:s strategi kring Ekosystem, miljö och klimat, Målkonflikter kring naturresurserna samt Kretslopp mellan stad och land. Har en tydlig koppling till KoN.) 3. Transformation av urbana landskap. (Transforming Urban Sites) För att svara på de utmaningar som klimatförändringar, demografiska förändringar och en omställning till en postindustriell ekonomi ställer på samhället, krävs en successiv transformation eller anpassning av städer och samhällen. Den teoretiska utvecklingen inom landskapsarkitekturen, kopplad till urbana landskap, har en outnyttjad potential i förhållande till en hållbar stadsutveckling. Landskapsarkitekturens helhetssyn och tidsdjup finns inte integrerat i de tröga strukturer (utvecklade med en kunskap och under villkor som förändrats) som fortfarande är avgörande för stadslandskapens utveckling. Detta fordrar såväl interdisciplinära (mellan akademiska ämnen) som transdiscplinära (samverkan även utanför akademin) och konstnärliga arbetsformer, med avstamp i såväl platsspecifika kvaliteter som dynamisk landskapsutveckling. (Svarar upp mot SLU:s strategi kring Urbana miljöer och landskapsarkitektur samt Ekosystem, miljö och klimat. Har en koppling till KoN.) Under de fortlöpande samtal som förts under FUSE första fas har flera andra tänkbara teman/delteman och perspektiv på ovanstående tre temainriktningar diskuterats. Några sådana är t.ex. processkunskap och delaktighetsperspektiv, stadsutveckling i utvecklingsländer, barnperspektiv, infrastrukturaspekter samt frågor kopplade till implementeringen av Landskapskonventionen. Dessa blir viktiga att återkoppla till i ett senare skede, då FUSE-arbetet både kan breddas och fördjupas utöver nuvarande strategiska temainriktningar. I den nu föreslagna strukturen utgör det inte heller något problem att inordna specifika perspektiv eller frågeställningar, som t.ex. de ovanstående, som underteman eller tvärgående teman inom flera eller samtliga tre överordnade temainriktningar. Plattformens målsättningar Plattformsgemensamma effektmål: Internationell positionering. SLU blir en mer attraktiv aktör för andra att söka samarbete med. Att söka en ökad samverkan med relevanta aktörer inom SLU för synergieffekter på kort och lång sikt. 4(7)

5 Att skapa syntes- och analysverksamhet kring plattformens frågeställningar. Att vara ledande inom interdisciplinär och transdisciplinär forskning kring plattformens frågeställningar. Att skapa ökad kunskap kring framtidsforskning i dialog med andra Future-områden. Att föra dialog kring angelägna forskningsfrågor- och resultat med andra lärosäten, avnämnare och samhället i övrigt. Att arrangera en internationell forskarkonferens. Delmål för de tre temainriktningarna: Förmedla och positionera temasinriktning och forskningsresultat. Att upprätta en projektplan för perioden som styrgruppen godkänner. Att tillsammans med projektledningen arbeta fram ett forskningsstrategiskt dokument för FUSE. Att genomföra: - Minst ett seminarium per år - Minst en vetenskaplig artikel per år - Fortlöpande ansöka om medel, men minst en ansökan per år. Bedriva mentorskap för yngre forskare. Projektorganisation FUSE föreslås organiseras med en styrgrupp, forskargrupper, analys- och syntescentra samt ett kansli. Uppdrag och bemanning framgår nedan. Styrgrupp Styrgruppen leder och följer upp plattformens organisation och utfall. Styrgruppen beslutar årsvis om budget och godkänner årsberättelse. Ledamöter i styrgruppen är: - Dekan LTJ - ordförande - Dekan NL - vice ordförande - Projektledare sekreterare - Biträdande projektledare - Externa representanter (2-3) Temaledare för prioriterade inriktningar samt andra nyckelpersoner kan adjungeras styrgruppen. Styrgruppen träffas tre gånger per år. 5(7)

6 Forskargrupper Varje temainriktning (tre föreslagna) utgör en forskargrupp. Dessa drivs av en temaledare, vilken har till uppgift att initiera, driva och utveckla forskningen inom ämnesområdet samt koppla till sig andra forskare med relevant inriktning. Uppdraget som temaledare motsvarar 25 % av en heltidstjänst. En post-doc tjänst föreslås alltid finnas inom plattformen. Under förutsättning att tjänster omfattar två år, finns medel för två utlysningar. Den första post-doc, , föreslås för inriktningen Systemlandskap från region till stadsdel, då kunskapsbehovet bedöms som störst inom denna inriktning. Vilken inriktning den andra utlysningen, , ska ha får prövas i ett senare skede. För övrig bemanning inom forskargrupperna krävs externa forskningsmedel. Analys och syntescentra Ett analys- och syntescentra föreslås inrättas. Syftet är att föra ett, till forskargrupperna, kompletterande vetenskapligt samtal i en tvärgående och samtidigt samlande miljö. Målsättningen med centrat är att syntetisera framkomna forskningsresultat från de olika forskargrupperna för att utveckla såväl den vetenskapliga kärnan inom FUSE som samhällsrelevansen. Formerna för analys- och syntescentrat behöver utredas vidare. Ingående personer bör vara de tre temaledarna samt de forskare som deltar i FUSE-relaterade forskningsprojekt. Kansli / Projektledning Kansliet ska initiera, driva, administrera och kommunicera aktiviteter som sker inom plattformen. Kansliet ska också producera plattformsgemensamma underlag och program. Kansliet bemannas av en projektledare och en/flera biträdande projektledare. Kommunikationskompetens ska också kopplas till kansliet. Närvaro i både Alnarp och Ultuna är väsentlig. Målgrupp och övriga intressenter Den primära målgruppen för programmet är forskningsgrupper och enskilda forskare inom landskapsområdet vid LTJ-fakulteten och NL-fakulteten vid SLU. Indirekt målgrupp är forskningsfinansiärer och forskare på nationell och internationell nivå, där vi ser ett stort framtida strategiskt värde av att utöka samarbetet. Mottagare av projektet är SLU:s styrelse. 6(7)

7 Övriga intressenter är de tre Future-områdena, centrala verk såsom Boverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Trafikverket samt Sveriges kommuner och landsting. Intresseorganisationer med företrädare för byggherrar och fastighetsbolag kan vara andra intressenter liksom lärosäten med intresse för programmets frågeställningar. Resursramar Projektet är tilldelat 2,75 miljon kronor per år En budget upprättas årligen och beslutas av styrgruppen. En principiell fördelning av medlen baserat på föreslagna temainriktningar och projektorganisation är: Projektledning 70 % 800 tkr Temaledare 3x25 % 1000 tkr Post-doc 100 % 900 tkr Aktiviteter & kommunikation (betalas av överskottet från tidigare år) 400 tkr Kommunikation En kommunikationsstrategi och plan behöver utarbetas. I denna bör, förutom plattforms-relaterad kommunikation, även möjligheterna att koppla den vetenskapliga publiceringskanalen NJAR och den branschnära webben Landskapsobservatoriet övervägas. En grafisk manual är framarbetad. Avgränsningar Frågor rörande undervisning är inte en aktiv del av FUSE, men samverkan med pågående undervisning i fråga om tematik kan ändå vara intressant. FUSE inriktning på urbana områden innebär att fokus ligger på en hållbar utveckling av urbana landskap, i olika skala. Relationer och utbyten mellan stadsoch landsbygd är därmed relevanta. 7(7)

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället.

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället. Kvalitet och Nytta Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen k om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen:

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Webbinarium Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Hållbara vistelsemiljöer Visioner och förutsättningar för ett fossilfritt välfärdssamhälle Ökad rörlighet mellan akademi och praktik

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

Urban Food och Urban Health, Erik Fahlbeck Vicerektor SLU

Urban Food och Urban Health, Erik Fahlbeck Vicerektor SLU v Urban Food och Urban Health, 2017-02-15 Erik Fahlbeck Vicerektor SLU Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

LTV-fakultetens strategi

LTV-fakultetens strategi 1(6) DNR: Slu.ltv.2014.1.1.1-679 Exp: 2014-06-25 LTV-fakulteten STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Fakultetsnämnd

Läs mer

Placemaking in the Nordics

Placemaking in the Nordics #NordicPlacemaking Placemaking in the Nordics Ett co-creation-projekt om hur man skapar trygga och attraktiva platser med stark identitet och stort värde PLACEMAKING IN THE NORDICS Ett co-creation-projekt

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019.

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019. Ledningskansliet Lillemor Karlsson REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 93-95 2019 2019-05-14 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Lillemor Karlsson Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 93/19 Anställning

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson) Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Dokumentnamn Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling

Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Ansvarsområden: Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden Formas roll HÅLLBARHET Miljö

Läs mer

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA 180418 Erik Fahlbeck, SLU och livsmedelsstrategin allmänna reflektioner SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Ett ämnesövergripande forskningsprogram Oktober 2011 En värld i förändring Stora utmaningar för hållbar livsmedelsförsörjning och markanvändning, lantbruket

Läs mer

Arbetsformer

Arbetsformer Arbetsformer 2014-2017 Delmi Delegationen för migrationsstudier ska verka i en anda av öppenhet och utveckla transparenta arbetsformer. Delegationen inrättades enligt kommittédirektiven (2013:102) för

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2015-12-04 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Förutsättningarna för ett liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar at förvalta jorden så at

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) Sustainable Urban Management Master s Programme, 120 credits 1 Beslut Rektor för SLU beslutade den

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Datum 2011-02-28 Dnr 301-3954-2010 Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Sammanfattning Riksantikvarieämbetets förslag i sammanfattning:

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Forskningsplattformen Lärande i Samverkan

Forskningsplattformen Lärande i Samverkan 00 88 291 88 Forskningsplattformen Lärande i Samverkan Informationsmöte 21 juni 2017 00 88 291 88 Bakgrund s forskningsmiljöer och -plattformar 11 Forskningsmiljöer 3 Forskningsplattformar (HiS, MoLab,

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer

Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-12-06 KS 2016/1203 Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring för strategiskt partnerskap ett universitet, två städer Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Ett ämnesövergripande forskningsprogram http:///framtidenslantbruk framtidenslantbruk@slu.se Jordbruks- och trädgårdskonferens 3 marts 2011 Disposition

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Planeringsavdelning BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.2-1134 2017-05-23 Sändlista Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Beslut Rektor beslutar att fastställa projektplan

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-03-10 Ärendenr: NV-08201-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-02-11 1.1.3-2018-07140 GD-2019-25 Handläggare Jeanette Johansen Ert diarienummer U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2016-11-16 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Utlysning av projektmedel

Utlysning av projektmedel Utlysning av projektmedel Effektiva och hållbara produktionssystem inom vattenbruk och jord-och trädgårdsbruk Finansiärer Formas, Mistra och Lantmännens forskningsstiftelse Utlyst belopp Särskilda villkor

Läs mer

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr SLU ua 2014.1.1.1-572 1(5) Utbildningsnämnden BESLUT 2014-02-20 Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå 1. Bakgrund och motiv Styrelsen beslutade

Läs mer

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande 2017-01-26 Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Jämställdhet Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg, Strategisk planering och utveckling Innehållsförteckning

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Malmö staden som samverkansarena Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Ja. och kanske lite mer.. Den stora

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

svenska NordForsk Strategi

svenska NordForsk Strategi svenska NordForsk Strategi 2011-2014 Miljömärket Svanen etablerades i 1989 av konsumentsektorn under Nordiska ministerrådet. side 2 Övergripande mål side 3 Huvudfrågor och strategiska ageranden på den

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden!

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden! Plattform för hållbar stadsutveckling Samarbete för ett bättre liv i staden! Hur bygger man en hållbar stad? Ett recept på hur en hållbar stad kan byggas finns inte! Hållbar stadsutveckling är inget tillstånd

Läs mer

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning

Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Framtidens lantbruk djur, växter och markanvändning Ett ämnesövergripande forskningsprogram http:///framtidenslantbruk framtidenslantbruk@slu.se Framtidens lantbruk Strategisk satsning vid SLU Startade

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning

Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens utbildningsanknytning Grundutbildningsberedningen Sven-Åke Lindgren Karin Kjellgren Maxim Fris FÖRSLAG 1 / 5 2008-08-26 dnr G 8 3348/08 Forskning och utbildning i samspel utbildningens forskningsanknytning och forskningens

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Ny EPOK vid SLU. Vision och inriktning. Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp

Ny EPOK vid SLU. Vision och inriktning. Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp Ny EPOK vid SLU Vision och inriktning Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp Maria Wivstad Föreståndare EPOK centrum för ekologisk produktion och konsumtion Varför EPOK? Politiska mål 20% av landets jordbruksmark

Läs mer

Politik för gestaltad livsmiljö

Politik för gestaltad livsmiljö Politik för gestaltad livsmiljö Proposition 2017/18:110 Kulturdepartementet 1 Ny arkitektur-, form- och designpolitik för hållbara gestaltade livsmiljöer Arkitektur, form och design påverkar alla människor

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer