Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU)"

Transkript

1 Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU) Först och främst, grattis till dig som tar detta tillfälle att studera utomlands. Till dig som funderar på att åka på utbytesstudier så säger jag: kör på! Möjligheten består inte bara av studier, utan också en spännande och kul upplevelse för dig som person. Det är med denna reseberättelse jag ska försöka så gott jag kan att förbereda dig inför utbytesstudier och beskriva vad jag har varit med om. Vem är jag? Mitt namn är Sai Man Wong och pluggar Civilingenjörsutbildningen i informationsteknik med internationell inriktning Kinesiska (CINTE HT12). Jag har aldrig besökt fastlandskina, så detta var ett utmärkt tillfälle för mig att upptäcka en ny kultur och mycket annat parallellt med studierna. Efter ha pluggat 2 år i Stockholm kände jag att det var dags med lite omväxling och fattade beslutet att åka på utbytestermin år 3. Innan avresa Chansen är stor att IT-studenter kommer registreras på institutet School of Electronic information and Electrical Engineering på SJTU. Om man är IT-student rekommenderar jag denna hemsida: där man bl.a. kan få en överblick på vilka tekniska kurser som gick på engelska förra läsåret. För allmän information t.ex. saker att tänka på innan man kommer till skolan, rekommenderar jag skolans officiella hemsida Förberedd VPN (t.ex. KTH s) på mobilen och datorn innan du åker p.g.a. många hemsidor och tjänster är blockerade i fastlandskina, t.ex. Facebook, Google, Twitter, Instagram etc.

2 Visum Det första som sker är att man blir nominerad av KTH. Nästa steg blir att vänta på att ett brev om att man har blivit antagen till skolan s.k. Admission letter. Detta brev krävs för att söka visum till Kina. Mer information på hur man går tillväga finns på För mig gick det snabbt, tog ca 1 vecka, att få mitt visum. Reservation utav boende & campus lokalisering Innan resan/utbytesstudierna började kunde i alla fall jag reservera rum i korridor genom att betala en deposition och sedan betalade resterande av hyran när jag kom fram. Jag tänkte ge er en överblick på vilka alternativ av boende det finns som utbytesstudent i Shanghai. Precis som KTH består SJTU av olika campus. Det är totalt 6 campus, men som ingenjörsstudent kommer du främst stöta på 2, Minhang och Xuhui campus. Om man utgår från distansen mellan olika KTH campus motsvarar ungefär Xuhui KTH Campus (Valhalla) och Minhang KTH Södertälje/Haninge. Minhang campus är störst till ytan (ca 400 fotbollsplaner!) och där de flesta studenter studerar samt att majoriteten av den administrativa delen ligger där. Ifall man har frågor angående kurser, boende etc. så är det hit man vänder sig. Dessutom ligger majoriteten av institutioner på SJTU i Minhang, vilket också innebär att de flesta tekniska kurserna läses här. Från detta campus tar det ca 45 min - 1 h med tunnelbana till city/downtown/xuhui och min med taxi (beroende på trafik). Allt som restauranger, frisörer, livsmedelsbutiker etc. ligger precis utanför skolan, men finns även inne på campus. Det är väldigt smidigt att bo inne på campus då det tar ca 5 min att ta sig till föreläsningarna/lektionerna. Xuhui campus ligger inne i city där bl.a. språkkurser och businesskurser håller till. Ifall man har språkkurser på Xuhui och tekniska kurser i Minhang finns det möjlighet att ta skolans interna buss (shuttle bus) som går mellan dessa två campus för en slant på ca 3 kr/tillfälle. Eftersom Xuhui ligger väldigt centralt, så finns det mesta där eller runt omkring. Mitt råd för de som inte har varit i Shanghai förut är att bo i ett rum på campus i Minhang där förmodligen majoriteten av kurserna kommer gå. På samma gång finns det smidiga transportsätt att ta sig till downtown för att uppleva stadslivet. Det finns möjlighet att flytta ut ur rummen och få en del av hyran tillbaka under studierna ifall man hittar något annat. Kommer beskriva mer om hur boendet var under rubriken Boende.

3 Ankomst Att betala med kontanter var väldigt vanligt i Shanghai, så mitt råd är att växla ca 500 kr till kinesiska valutan Renminbi innan avresa, främst för transport till skolan. Väl framme i skolan fanns det ett antal bankomater som tar emot MasterCard/Visa som jag brukade gå till för att ta ut pengar. Alternativet att öppna ett bankkonto finns också, men det gjorde aldrig jag p.g.a. att jag bara var där en termin. Transport till skolan för inskrivning När jag till slut kom fram till flygplatsen i Shanghai var det dags att ta mig till Minhang campus för inskrivning och inflyttning i mitt studentrum. Det lättaste sättet att ta sig till skolan var med taxi p.g.a. distansen (ca 50 km) för ca 250 kr. Följ bara taxi-skyltarna på flygplatsen så kommer du till en kö med människor. I slutet av kön stod det en person som dirigerade till en taxibil. Inne på flygplatsen kan de flesta engelska, men personen som dirigerar till taxin och taxichauffören kan förmodligen inte engelska. Om du inte pratar kinesiska så kan du visa adressen (på kinesiska) för dem. Adressen kan du bl.a. hitta på antagningsbrevet. Mottagning Jag blev informerad av deras internationella studentorganisation via mail om att de hade tilldelat en fadder till mig och skulle bjuda ett gäng utbytesstunder på lunch samma dag inskrivningen var. Under inskrivningen och inflyttningen i studentrummen var lunchen på en restaurang precis utanför skolan. Där träffade jag människor med olika nationaliteter som bl.a. var från Kina, Frankrike, Tyskland, Norge, Brasilien, Finland, Australien etc. Skolan anordnade även en s.k. Ice Breaker d.v.s. kort föreläsning om framför allt kinesisk och västerländsk kultur som sedan följer upp med gruppdiskussioner med människor från olika länder. Mer av sådana aktiviteter och information får man då man är antagen. Boende Jag bodde i s.k. double room d.v.s. jag delade rummet med en annan internationell student som jag fortfarande pratar med idag. I alla fall, rummet består av en toalett (västerländsk toalett), dusch, 2 stora garderober, 2 skrivbord, 2 bokhyllor och 2 sängar. Det kostade totalt ca 7000 kr för hela terminen. Det finns även single room för ca kr för en termin. Tvättmaskin, torktumlare och kök är gemensamt för hela byggnaden. Tvätt kostar ca 3 kr/gång (2 timmar) och att använda torktumlaren ca 5 kr/gång (3 timmar).

4 När jag och min rumskamrat flyttade in var det fortfarande lite smutsigt i rummet och toaletten, så vi bestämde oss för att storstäda. Till slut kändes det helt normalt att bo där mycket p.g.a. att vi kom väldigt bra överens. Ifall man vill bo själv eller dela med andra finns det billigare alternativ/lägenheter precis utanför Minhang campus. Jag känner några som valde det alternativet och då är det vanligt att man går till en fastighetsbyrå i närheten eller kolla på Mitt tips är att be om råd av en kinesiskstudent/lokalinvånare så som att kommunicera ifall ens kinesiska är väldigt grundläggande eller be om generella råd ifall man vill hyra lägenhet. Om man vill hyra en lägenhet i downtown/city får man räkna med att hyran ligger på liknande nivå som i Stockholm. Studier Val av kurser var en väldigt smidig process. Vid inskrivningen fick man frågan ifall man ville läsa kinesiska språkkurser. Jag fick också en lista med kurser/kursbeskrivning på engelska via mail utav deras internationella koordinator. Man har en testa-på-period på 2 veckor för att gå på föreläsningar/lektioner man tycker är intressanta d.v.s. inom denna period ska man ha bestämt vilka kurser man vill läsa. Under testa-på-perioden brukar föreläsningar bestå av en introduktion av vad kursen handlar om samt de olika examinationsmomenten. Valen görs via studentwebben (liknande KTH-login), men hela hemsidan är på kinesiska, så jag tog bl.a. hjälp av lokala studenter och den oerhört hjälpsamma internationella koordinatorn. Som undergraduate student finns det även möjlighet att välja kurser på graduate-nivå. Fråga koordinatorn så hjälper de er med detta. De flesta kurserna är uppdelade i delmoment. För att få ett godkänt betyg krävs det att man är delaktig i minst 60 %, t.ex. upp till 60 % fås genom att tentera, 10 % närvaro, 20 % projekt och 10 % läxor. Dock måste man också vara närvarande på minst två tredjedelar av alla föreläsningar/lektioner för att få ut sitt transcript från skolan! För övrigt var lärarnas/professorernas engelska bra, lätt att förstå och de flesta är väldigt hjälpsamma. Nivån på undervisningen höll också en hyfsad klass. Kurserna som går på engelska läses både av internationella/utbytesstudenter och lokala studenter.

5 Språket Majoriteten av människorna på SJTU är väldigt bra på engelska*. Under mottagningen använde jag engelska för att kommunicera med skolans lokala och utbytesstudenter, men märkte också att de flesta lokala studenter är öppna till att prata rikskinesiska ifall man vill förbättra det. Mötte även studenter/människor som var blyga när det kom till att prata engelska. Mitt råd är då att respektera det och bara försöka ha förståelse för varför det är så, t.ex. min kinesiska var mycket grundläggande i början som ledde till jag inte vågade prata kinesiska förens den sista månaden av min tid jag var där. Många människor utanför det akademiska livet kan bara lite eller ingen engelska alls. När man vill åka taxi någonstans kan man antingen säga adressen eller visa adressen på kinesiska för chauffören. Några av restauranger och affärer i downtown/city har ibland personal som kan engelska, men inte alltid. * Jag vet att många är besatta av dialekt när det kommer till det engelskaspråket och givetvis kan man höra lite brytning, vilket är naturligt. Personligen anser jag att det är väldigt bra då man kan göra sig förstådd och få fram sitt budskap med ett kontrollerat flyt.

6 Aktiviteter och upplevelser Denna del, tycker jag, hade en väldigt stor betydelse varför jag ville åka på utbytesstudier. Möjligheterna att upptäcka nytt och utvecklas som person känns oändliga, men jag kommer endast ge lite tips och rekommendera saker man kan göra under utbytesstudierna i Shanghai. Prismässigt är det mesta billigare jämfört med Sverige. Hemsidan är en bra utgångspunkt för att få en överblick på vad Shanghai har att erbjuda. Resa Personligen reste jag inte så mycket förutom att jag var i Hongkong innan terminen började. Jag pratade mycket med människor som reste runt och tänkte även ge tips till er på saker som kan vara bra att tänka på. Om du vill resa utanför Kina (inklusive till Hongkong) så krävs det att du ansöker om multiple entries eftersom visumet som du reser in i Kina med endast består av en inresa. De kommer förmodligen att informera er mer om detta på inskrivningen. Nattliv KTV (karaoke box) är något jag rekommenderar man måste uppleva. Generellt är man ett gäng som bokar ett väldigt fräscht rum i några timmar som består av dämpad belysning, ljudanläggning, skärmar, bord, soffor och trådlösa mickar. Jag kan beskriva atmosfären på KTV som: även om man inte kan eller är mindre bra på att sjunga så vill man göra det i alla fall p.g.a. den sköna/positiva stämningen. Medan några sjunger, kan de andra spela ett sorts kinesisk tärnings-bluff-dryck-spel/liar s dice. Detta spel är lätt att lära sig och väldigt populärt i Kina, främst på klubbar och KTV. Under KTV går det även att beställa drycker och mat. Samla ihop ett gäng och fråga någon kinesiskstudent/din fadder om KTV så tar de gärna med er för att uppleva en del av deras kultur (ifall de har tid). Det är ett måste!

7 Mat Det finns givetvis många olika sorters maträtter att testa i Shanghai, men det som var min favorit var street food precis utanför skolans huvudport (Siyuan Gate/Tuōxié mén/ 拖 鞋 门 ) i Minhang mot Dongchuan Road (foto av porten finns på första sidan av detta dokument). Street food är som en minimarknad med mat som tillagas framför en. Bild på det hittar ni i slutet av denna reseberättelse. Om man bor på campus finns även tillgång till skolmatsal där man kan köpa mat på plats med sitt studentkort. Under inskrivningen får du information hur du kan fylla på ditt studentkort med pengar. Det finns även ett väldigt billigt och smidigt sätt få mat hemkört ifall man bara känner sig lat d.v.s. beställa mat på internet, (en samling med restauranger). Snabbaste tiden jag fick min mat var bara på 5 min från då jag beställde! I stort sett äter man varje måltid med ätpinnar. Det kan alltså vara bra att träna att äta med ätpinnar innan du kommer till Kina, då man sällan äter med kniv och gaffel. Slutord Jag hoppas att du som har läst detta och funderar på att åka på utbytesstudier har fått lite mer kött på benen. I framtiden kommer jag definitivt åka tillbaka till Shanghai och det är redan så snart som sommaren 2015 för att träffa alla vänner som bor och pluggar där. Att åka på utbytesstudier har varit en ovärderlig erfarenhet, så om du har några frågor eller vill höra mer om saker jag har upplevt i Shanghai är det bara att kontakta mig (kontaktinformation nedan). Jag delar väldigt gärna med mig av mina erfarenheter och hjälper gärna till så gott jag kan. Lycka till och ta vara på möjligheten! Mail: smwong@kth.se Facebook: saimanwong

8 Bilder Street food utanför huvudporten Jag på the Bund med utsikt över Pudong Jag på the Bund på kvällen Jag sjunger på en julaktivitet anordnat av studentorganisationen SICA KTV och dess entré

9 Aktivitet anordnat av studentorganisationen inne på Minhang campus Idrottsplats precis utanför mitt studentrum Första dagen i studentrummet SlamBall i närheten av Minhang campus

10 Skönt häng/plugg med en svensk, en sydafrikan och en australiensare Läxor 20:00 utanför biblioteket Dessa två personers arbetsmoral imponerade på mig, så var tvungen att säga hej då till de sista dagen jag var där. De lagade den godaste stekta nudlarna (Chǎomiàn/ 炒 面 ) för ca 6 kr och stod utanför skolans huvudport (street food) varje kväll/natt.

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau År/termin som du var på utbyte: 2017/2018 Varför valde du att studera utomlands?

Läs mer

Prag-hjärtat av Europa

Prag-hjärtat av Europa Prag-hjärtat av Europa Att ha fått chansen att tillbringa 3,5 mån Prag har varit härligt. Jag är supernöjd med mitt val av stad och att tog chansen att åka iväg. Prag erbjöd mig ett liv av en blandning

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015 Reserapport - Shanghai, Jan-April 2015 1. Jag läser Sjuksköterskeprogrammet på Linköping Hälsouniversitet och via Jiao Tong University s och Linköpings Hälsouniversitet relation med varandra så fick jag

Läs mer

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008

Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Reserapport Polen av Göran Malm Krakow och Warszawa läsåret 2007/2008 Förberedelser inför utbytesstudierna Jag gick Samhällsbyggnad och hade valt inriktningen Naturresursteknik. Tanken på att plugga utomlands

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Wageningen University, Nederländerna

Wageningen University, Nederländerna En utbytestermin på Wageningen University, Nederländerna Februari-Juli 2016 Maja Henoch Landskapsarkitektprogrammet SLU Alnarp INLEDNING VARFÖR NEDERLÄNDERNA? Jag har studerat en termin på Wageningen University

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Prag en fantastisk stad

Prag en fantastisk stad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Dominika Pacut HT16 Utbytesuniversitet Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Högskoleingenjör Byggteknik och Design Prag en fantastisk stad

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad Reseberä ttelse Singäpore HT 2014 Tomas Selvad Contents Innan resa... 3 Söka kurser... 3 Övriga förberedelser... 3 Boende... 3 Betalning av hyra och räkning... 4... 3 Skolan... 4 Terminen... 4 Kurserna...

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)

Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Elin Melin Hamber Industriell ekonomi inriktning Energisystem och hållbar utveckling HT 2016 Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) Innan avresa Jag kommer börja denna reseberättelse som

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014.

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina skiljer sig på olika sätt från Sveriges sjukvård. Det finns vård som vi inte använder i Sverige och tvärtom. Vi har märkt

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok!

Jag vet inte i vilken ända jag ska börja och hur jag ska återberätta mitt fantastiska utbyte på några ynka sidor, hade behövts en hel bok! Min reseberättelse Namn: Josefina Sonnerup Skola: Art et Métiers Paris Tech(Paris, Frankrike) Program: KIMP-DM(Knowledge Integration in Mechanical Production- Design and Manufacturing) Program på KTH:

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

Utbytestermin WS 2012/2013

Utbytestermin WS 2012/2013 Utbytestermin WS 2012/2013 Graz är Österrikes andra största stad efter Wien, ligger i sydöstra Österrike och är huvudsatd i Bundeslandet Steiermark. Graz är en mysig studentstad med knappt 300 000 invånare

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi.

5. Vad kunde du tillgodoräkna inom ditt program? 5 veckor ortopedi, 2 veckor lungmedicin samt 5 veckor kardiologi. Reserapport efter utbytesstudier 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Crete, Heraklion, Grekland 3. Vilken termin åkte du och

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Sebastian Olsson, seo@kth.se, Datateknik Höstterminen 2014 Sammanfattning Höstterminen i femman tillbringade jag på det koreanska universitetet KAIST som utbytesstudent.

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Ledarskap, matematik och skidåkning

Ledarskap, matematik och skidåkning RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet ETH Zürich Utbildningsprogram Civilingenjör Industriell Ekonomi Johan HT2018 Ledarskap, matematik och skidåkning Innan avresa Jag sökte utbytesstudier

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Zürich År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid älskat att resa och besöka nya kulturer och kände att det var dags att

Läs mer

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16

Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Tokyo Institute of Technology Daniel Haverås E12 Reseberättelse VT16 Är du sugen på att studera i Japan, och framförallt vid Tokyo Institute of Technology? Jag heter Daniel Haverås och går Elektroteknik.

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Varför valde du att studera utomlands? Jag har studerat en termin i USA förut och tyckte att det var en väldigt givande upplevelse, framför allt socialt, och

Läs mer

Reseberättelse från Dalian i Kina

Reseberättelse från Dalian i Kina Reseberättelse från Dalian i Kina Olof Brandt Lundqvist, civilingenjörsstudent i elektroteknik Sommaren 2013 läste jag en tre veckor lång sommarkurs i Dalian i nordöstra Kina. Dalian är en storstad med

Läs mer

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand

Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Reseberättelse Rangsit Campus, Thammasat Universitet, Thailand Författare: Rebecca Ström Mörnås Mihane Rexhepi Examensarbete i sjuksköterskeprogrammet, 15.0

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

Reseberättelse Singapore

Reseberättelse Singapore Reseberättelse Singapore Utbytestermin vid National University of Singapore höstterminen 2009 Av Johanna Lundin I-07 Detta är en sammanfattning min utbytestermin i Singapore och jag ska här försöka dela

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :)

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :) Namn: Malin Mauritsen Resa: Portugal - Atlantkusten langritt Datum: 26.4-3.5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Enda var en missuppfattning om upphämtningstid

Läs mer

Tips Reseberättelse. MGT Leadership & strategy, somliga uppgifter uppfattade jag som något irrelevanta, intressanta gästföreläsare.

Tips Reseberättelse. MGT Leadership & strategy, somliga uppgifter uppfattade jag som något irrelevanta, intressanta gästföreläsare. Tips Reseberättelse Mitt namn är Erik Bergkvist och jag läste vid École Supérieure des Sciences Commerciales d'angers (ESSCA) i Shanghai våren 2016. Det var meningen att jag skulle läsa deras redan färdiga

Läs mer

Queen s University Belfast

Queen s University Belfast Queen s University Belfast 2012-2013 (Reseberättelse) Inledning Jag har alltid haft en önskan att studera en del av min utbildning på engelska eftersom Ingenjörsyrket har blivit något globalt. Efter att

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP)

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag tycker om att resa och träffa

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

En stadsplanerare i Amsterdam

En stadsplanerare i Amsterdam RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte HT18 Utbytesuniversitet University of Amsterdam Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad En stadsplanerare i Amsterdam Innan avresa Jag sökte utbytesstudier

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: HT-17 Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva en annan kultur

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan

RESEBERÄTTELSE. I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan RESEBERÄTTELSE Italien - Università Degli Studi di Milano - Hösttermin 2015 Staden I Milano finns allt, det gäller bara att hitta det. Det underlättar om man kan språket och kan fråga sig fram. Men jag

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling Fyra månader i Asien

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Hej! Vi är nu redan inne i juni och det är ungefär två månader kvar innan vi träffas i Stockholm. NY VIKTIG INFORMATION Sen jag skrev mitt första brev har det

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville komma iväg ett tag och göra något annorlunda. Vilka kurser läste du och vad

Läs mer