Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU)"

Transkript

1 Reseberättelse - HT14 Shanghai Jiao Tong University (SJTU) Först och främst, grattis till dig som tar detta tillfälle att studera utomlands. Till dig som funderar på att åka på utbytesstudier så säger jag: kör på! Möjligheten består inte bara av studier, utan också en spännande och kul upplevelse för dig som person. Det är med denna reseberättelse jag ska försöka så gott jag kan att förbereda dig inför utbytesstudier och beskriva vad jag har varit med om. Vem är jag? Mitt namn är Sai Man Wong och pluggar Civilingenjörsutbildningen i informationsteknik med internationell inriktning Kinesiska (CINTE HT12). Jag har aldrig besökt fastlandskina, så detta var ett utmärkt tillfälle för mig att upptäcka en ny kultur och mycket annat parallellt med studierna. Efter ha pluggat 2 år i Stockholm kände jag att det var dags med lite omväxling och fattade beslutet att åka på utbytestermin år 3. Innan avresa Chansen är stor att IT-studenter kommer registreras på institutet School of Electronic information and Electrical Engineering på SJTU. Om man är IT-student rekommenderar jag denna hemsida: där man bl.a. kan få en överblick på vilka tekniska kurser som gick på engelska förra läsåret. För allmän information t.ex. saker att tänka på innan man kommer till skolan, rekommenderar jag skolans officiella hemsida Förberedd VPN (t.ex. KTH s) på mobilen och datorn innan du åker p.g.a. många hemsidor och tjänster är blockerade i fastlandskina, t.ex. Facebook, Google, Twitter, Instagram etc.

2 Visum Det första som sker är att man blir nominerad av KTH. Nästa steg blir att vänta på att ett brev om att man har blivit antagen till skolan s.k. Admission letter. Detta brev krävs för att söka visum till Kina. Mer information på hur man går tillväga finns på För mig gick det snabbt, tog ca 1 vecka, att få mitt visum. Reservation utav boende & campus lokalisering Innan resan/utbytesstudierna började kunde i alla fall jag reservera rum i korridor genom att betala en deposition och sedan betalade resterande av hyran när jag kom fram. Jag tänkte ge er en överblick på vilka alternativ av boende det finns som utbytesstudent i Shanghai. Precis som KTH består SJTU av olika campus. Det är totalt 6 campus, men som ingenjörsstudent kommer du främst stöta på 2, Minhang och Xuhui campus. Om man utgår från distansen mellan olika KTH campus motsvarar ungefär Xuhui KTH Campus (Valhalla) och Minhang KTH Södertälje/Haninge. Minhang campus är störst till ytan (ca 400 fotbollsplaner!) och där de flesta studenter studerar samt att majoriteten av den administrativa delen ligger där. Ifall man har frågor angående kurser, boende etc. så är det hit man vänder sig. Dessutom ligger majoriteten av institutioner på SJTU i Minhang, vilket också innebär att de flesta tekniska kurserna läses här. Från detta campus tar det ca 45 min - 1 h med tunnelbana till city/downtown/xuhui och min med taxi (beroende på trafik). Allt som restauranger, frisörer, livsmedelsbutiker etc. ligger precis utanför skolan, men finns även inne på campus. Det är väldigt smidigt att bo inne på campus då det tar ca 5 min att ta sig till föreläsningarna/lektionerna. Xuhui campus ligger inne i city där bl.a. språkkurser och businesskurser håller till. Ifall man har språkkurser på Xuhui och tekniska kurser i Minhang finns det möjlighet att ta skolans interna buss (shuttle bus) som går mellan dessa två campus för en slant på ca 3 kr/tillfälle. Eftersom Xuhui ligger väldigt centralt, så finns det mesta där eller runt omkring. Mitt råd för de som inte har varit i Shanghai förut är att bo i ett rum på campus i Minhang där förmodligen majoriteten av kurserna kommer gå. På samma gång finns det smidiga transportsätt att ta sig till downtown för att uppleva stadslivet. Det finns möjlighet att flytta ut ur rummen och få en del av hyran tillbaka under studierna ifall man hittar något annat. Kommer beskriva mer om hur boendet var under rubriken Boende.

3 Ankomst Att betala med kontanter var väldigt vanligt i Shanghai, så mitt råd är att växla ca 500 kr till kinesiska valutan Renminbi innan avresa, främst för transport till skolan. Väl framme i skolan fanns det ett antal bankomater som tar emot MasterCard/Visa som jag brukade gå till för att ta ut pengar. Alternativet att öppna ett bankkonto finns också, men det gjorde aldrig jag p.g.a. att jag bara var där en termin. Transport till skolan för inskrivning När jag till slut kom fram till flygplatsen i Shanghai var det dags att ta mig till Minhang campus för inskrivning och inflyttning i mitt studentrum. Det lättaste sättet att ta sig till skolan var med taxi p.g.a. distansen (ca 50 km) för ca 250 kr. Följ bara taxi-skyltarna på flygplatsen så kommer du till en kö med människor. I slutet av kön stod det en person som dirigerade till en taxibil. Inne på flygplatsen kan de flesta engelska, men personen som dirigerar till taxin och taxichauffören kan förmodligen inte engelska. Om du inte pratar kinesiska så kan du visa adressen (på kinesiska) för dem. Adressen kan du bl.a. hitta på antagningsbrevet. Mottagning Jag blev informerad av deras internationella studentorganisation via mail om att de hade tilldelat en fadder till mig och skulle bjuda ett gäng utbytesstunder på lunch samma dag inskrivningen var. Under inskrivningen och inflyttningen i studentrummen var lunchen på en restaurang precis utanför skolan. Där träffade jag människor med olika nationaliteter som bl.a. var från Kina, Frankrike, Tyskland, Norge, Brasilien, Finland, Australien etc. Skolan anordnade även en s.k. Ice Breaker d.v.s. kort föreläsning om framför allt kinesisk och västerländsk kultur som sedan följer upp med gruppdiskussioner med människor från olika länder. Mer av sådana aktiviteter och information får man då man är antagen. Boende Jag bodde i s.k. double room d.v.s. jag delade rummet med en annan internationell student som jag fortfarande pratar med idag. I alla fall, rummet består av en toalett (västerländsk toalett), dusch, 2 stora garderober, 2 skrivbord, 2 bokhyllor och 2 sängar. Det kostade totalt ca 7000 kr för hela terminen. Det finns även single room för ca kr för en termin. Tvättmaskin, torktumlare och kök är gemensamt för hela byggnaden. Tvätt kostar ca 3 kr/gång (2 timmar) och att använda torktumlaren ca 5 kr/gång (3 timmar).

4 När jag och min rumskamrat flyttade in var det fortfarande lite smutsigt i rummet och toaletten, så vi bestämde oss för att storstäda. Till slut kändes det helt normalt att bo där mycket p.g.a. att vi kom väldigt bra överens. Ifall man vill bo själv eller dela med andra finns det billigare alternativ/lägenheter precis utanför Minhang campus. Jag känner några som valde det alternativet och då är det vanligt att man går till en fastighetsbyrå i närheten eller kolla på Mitt tips är att be om råd av en kinesiskstudent/lokalinvånare så som att kommunicera ifall ens kinesiska är väldigt grundläggande eller be om generella råd ifall man vill hyra lägenhet. Om man vill hyra en lägenhet i downtown/city får man räkna med att hyran ligger på liknande nivå som i Stockholm. Studier Val av kurser var en väldigt smidig process. Vid inskrivningen fick man frågan ifall man ville läsa kinesiska språkkurser. Jag fick också en lista med kurser/kursbeskrivning på engelska via mail utav deras internationella koordinator. Man har en testa-på-period på 2 veckor för att gå på föreläsningar/lektioner man tycker är intressanta d.v.s. inom denna period ska man ha bestämt vilka kurser man vill läsa. Under testa-på-perioden brukar föreläsningar bestå av en introduktion av vad kursen handlar om samt de olika examinationsmomenten. Valen görs via studentwebben (liknande KTH-login), men hela hemsidan är på kinesiska, så jag tog bl.a. hjälp av lokala studenter och den oerhört hjälpsamma internationella koordinatorn. Som undergraduate student finns det även möjlighet att välja kurser på graduate-nivå. Fråga koordinatorn så hjälper de er med detta. De flesta kurserna är uppdelade i delmoment. För att få ett godkänt betyg krävs det att man är delaktig i minst 60 %, t.ex. upp till 60 % fås genom att tentera, 10 % närvaro, 20 % projekt och 10 % läxor. Dock måste man också vara närvarande på minst två tredjedelar av alla föreläsningar/lektioner för att få ut sitt transcript från skolan! För övrigt var lärarnas/professorernas engelska bra, lätt att förstå och de flesta är väldigt hjälpsamma. Nivån på undervisningen höll också en hyfsad klass. Kurserna som går på engelska läses både av internationella/utbytesstudenter och lokala studenter.

5 Språket Majoriteten av människorna på SJTU är väldigt bra på engelska*. Under mottagningen använde jag engelska för att kommunicera med skolans lokala och utbytesstudenter, men märkte också att de flesta lokala studenter är öppna till att prata rikskinesiska ifall man vill förbättra det. Mötte även studenter/människor som var blyga när det kom till att prata engelska. Mitt råd är då att respektera det och bara försöka ha förståelse för varför det är så, t.ex. min kinesiska var mycket grundläggande i början som ledde till jag inte vågade prata kinesiska förens den sista månaden av min tid jag var där. Många människor utanför det akademiska livet kan bara lite eller ingen engelska alls. När man vill åka taxi någonstans kan man antingen säga adressen eller visa adressen på kinesiska för chauffören. Några av restauranger och affärer i downtown/city har ibland personal som kan engelska, men inte alltid. * Jag vet att många är besatta av dialekt när det kommer till det engelskaspråket och givetvis kan man höra lite brytning, vilket är naturligt. Personligen anser jag att det är väldigt bra då man kan göra sig förstådd och få fram sitt budskap med ett kontrollerat flyt.

6 Aktiviteter och upplevelser Denna del, tycker jag, hade en väldigt stor betydelse varför jag ville åka på utbytesstudier. Möjligheterna att upptäcka nytt och utvecklas som person känns oändliga, men jag kommer endast ge lite tips och rekommendera saker man kan göra under utbytesstudierna i Shanghai. Prismässigt är det mesta billigare jämfört med Sverige. Hemsidan är en bra utgångspunkt för att få en överblick på vad Shanghai har att erbjuda. Resa Personligen reste jag inte så mycket förutom att jag var i Hongkong innan terminen började. Jag pratade mycket med människor som reste runt och tänkte även ge tips till er på saker som kan vara bra att tänka på. Om du vill resa utanför Kina (inklusive till Hongkong) så krävs det att du ansöker om multiple entries eftersom visumet som du reser in i Kina med endast består av en inresa. De kommer förmodligen att informera er mer om detta på inskrivningen. Nattliv KTV (karaoke box) är något jag rekommenderar man måste uppleva. Generellt är man ett gäng som bokar ett väldigt fräscht rum i några timmar som består av dämpad belysning, ljudanläggning, skärmar, bord, soffor och trådlösa mickar. Jag kan beskriva atmosfären på KTV som: även om man inte kan eller är mindre bra på att sjunga så vill man göra det i alla fall p.g.a. den sköna/positiva stämningen. Medan några sjunger, kan de andra spela ett sorts kinesisk tärnings-bluff-dryck-spel/liar s dice. Detta spel är lätt att lära sig och väldigt populärt i Kina, främst på klubbar och KTV. Under KTV går det även att beställa drycker och mat. Samla ihop ett gäng och fråga någon kinesiskstudent/din fadder om KTV så tar de gärna med er för att uppleva en del av deras kultur (ifall de har tid). Det är ett måste!

7 Mat Det finns givetvis många olika sorters maträtter att testa i Shanghai, men det som var min favorit var street food precis utanför skolans huvudport (Siyuan Gate/Tuōxié mén/ 拖 鞋 门 ) i Minhang mot Dongchuan Road (foto av porten finns på första sidan av detta dokument). Street food är som en minimarknad med mat som tillagas framför en. Bild på det hittar ni i slutet av denna reseberättelse. Om man bor på campus finns även tillgång till skolmatsal där man kan köpa mat på plats med sitt studentkort. Under inskrivningen får du information hur du kan fylla på ditt studentkort med pengar. Det finns även ett väldigt billigt och smidigt sätt få mat hemkört ifall man bara känner sig lat d.v.s. beställa mat på internet, (en samling med restauranger). Snabbaste tiden jag fick min mat var bara på 5 min från då jag beställde! I stort sett äter man varje måltid med ätpinnar. Det kan alltså vara bra att träna att äta med ätpinnar innan du kommer till Kina, då man sällan äter med kniv och gaffel. Slutord Jag hoppas att du som har läst detta och funderar på att åka på utbytesstudier har fått lite mer kött på benen. I framtiden kommer jag definitivt åka tillbaka till Shanghai och det är redan så snart som sommaren 2015 för att träffa alla vänner som bor och pluggar där. Att åka på utbytesstudier har varit en ovärderlig erfarenhet, så om du har några frågor eller vill höra mer om saker jag har upplevt i Shanghai är det bara att kontakta mig (kontaktinformation nedan). Jag delar väldigt gärna med mig av mina erfarenheter och hjälper gärna till så gott jag kan. Lycka till och ta vara på möjligheten! Mail: Facebook: saimanwong

8 Bilder Street food utanför huvudporten Jag på the Bund med utsikt över Pudong Jag på the Bund på kvällen Jag sjunger på en julaktivitet anordnat av studentorganisationen SICA KTV och dess entré

9 Aktivitet anordnat av studentorganisationen inne på Minhang campus Idrottsplats precis utanför mitt studentrum Första dagen i studentrummet SlamBall i närheten av Minhang campus

10 Skönt häng/plugg med en svensk, en sydafrikan och en australiensare Läxor 20:00 utanför biblioteket Dessa två personers arbetsmoral imponerade på mig, så var tvungen att säga hej då till de sista dagen jag var där. De lagade den godaste stekta nudlarna (Chǎomiàn/ 炒 面 ) för ca 6 kr och stod utanför skolans huvudport (street food) varje kväll/natt.