och syn när man äter och en bra pralin doftar underbart av choklad och ytan är slät, utan fläckar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "och syn när man äter och en bra pralin doftar underbart av choklad och ytan är slät, utan fläckar."

Transkript

1 SWD Nyhetsbrev nr 5 Vad gör en utmärkt pralin? En utmärkt pralin skapas med hjälp av en chocolatiers kunskap, då han eller hon vet vilka fyllningar som passar chokladen. Smakerna ska komplettera varandra, utan att någon tar överhanden. En god choklad lämnar kvar en behaglig, aromatisk smak i munnen. Man använder sig även av doft och syn när man äter och en bra pralin doftar underbart av choklad och ytan är slät, utan fläckar. Kvaliteten på kakaon För att kunna producera en bra pralin, behöver man de bästa råvarorna och detta gäller naturligtvis inte minst kakaon. Precis som med vin, påverkas kakaobönan smak av klimatet och marken den odlas på.

2 Bäste Klubbmedlem Kanske har du, precis som jag, redan öppnat chokladasken för att se vad som döljer sig under locket. Visst är det härligt att kika in och se de underbara pralinerna som ligger i rader och bara väntar på att bli uppätna! Doften som sprider sig är helt underbar och det är svårt att motstå att ta en bit redan från början. Jag hoppas att du blir nöjd med urvalet och jag ser fram emot att få höra vilka praliner som tilltalar dig mest. Längre fram i detta nyhetsbrev finns tips på hur du använder dig av den 10-gradiga betygsättningen på Smakprotokollet. Kanske vill du bara betygsätta pralinerna för egen del, men jag hoppas att du också meddelar oss vilka betyg du ger de olika pralinerna. På förstasidan i Nyhetsbrevet denna gång kan du läsa om vägen fram till den perfekta pralinen! Det är mycket som ska stämma om man ska få till den där pralinen som är helt perfekt. Liksom tidigare har vi på Smaka Choklad fått mail och brev från våra medlemmar med frågor och funderingar. Här intill har jag svarat på två, återkommande frågor. Har du själv frågor, funderingar, tips eller idéer får du gärna höra av dig till oss! I Nyhetsbrevet kan du också läsa om de positiva egenskaper som choklad har, både vad gäller utsidan och insidan av kroppen. Jag hoppas att du uppskattar månadens urval och jag hoppas att du tar dig tid att skriva till oss och berätta vad du faktiskt tycker om sortimentet. Monica Lundahl Klubbvärdinna/Ansvarig för kundservice Smaka Choklad The Chocolate Tasting Club I brevlådan Vi får varje månad flera frågor om klubben och chokladen. Här nedan har vi tagit med två frågeställningar som är återkommande. Har du själv frågor eller funderingar, tveka inte att skriva till mig per mail eller post. Jag tittar i brevlådan varje dag. //Monica Varför är det så kort hållbarhet på chokladen? //Anna-Karin Henriksson, Kalmar Hej Anna-Karin! Den korta hållbarheten beror på att det inte ingår konserveringsmedel i chokladen och fyllningarna. Chokladen är inte gjord för att ligga på en hylla i månader, i motsats till chokladen man köper i vanliga matvarubutiker. Eftersom chokladasken innehåller en mängd olika fyllningar, som har olika hållbarhet i sig, har man här tagit den pralin som har kortast hållbarhet i åtanke när man bestämde bäst-före-datum. Detta betyder inte att chokladen blir dålig efter detta, men för att få bästa möjliga smakupplevelse ska man helst konsumera chokladen innan dess. Kan man ge bort en ask eller en prenumeration till en vän, jag vet någon som skulle uppskatta detta som en present? //Ulla Andersson, Malmö Hej Ulla! Naturligtvis kan man ge bort en enstaka ask eller en längre prenumeration som en present till en vän, släkting eller varför inte en kollega. Ska asken vara framme före ett visst datum kan vi se till så att detta sker. Kontakta oss per telefon eller mail så kommer vi tillsammans fram till en bra lösning. istockphoto.com/peepo

3 Drickchoklad Het och helande! Det är spanjorerna vi har att tacka för att vi kan dricka kakao utblandad i varm mjölk. I och med detta skapade de en hype i hela Europa. Men att drycken till och med skulle vara nyttig är något som forskarna först nu är på spåren. Det är värmen som ökar effekterna av de värdefulla beståndsdelarna. För hälsans skull Om vi väljer att dricka det, kallt eller varmt, eller i form av en bakelse eller en chokladbit, möjligheterna att njuta av choklad är många. Theobroma cacao är det latinska namnet på kakaoträdet, där theos betyder gud och broma betyder föda. Stämmer det att kakao minskar risken för diabetes, cancer, stroke och hjärtinfarkt? Kakao håller dig frisk Läkare och forskare hyllar kakaons positiva egenskaper. I kakao finns många ingredienser som är bra för vår kropp, bl.a. finns det höga koncentrationer av flavonoider som är kopplat till lägre blodtryck. Professor Norman K. Hollenberg vid Harvard Medical School i Boston har studerat Kuna-indianerna som bor på en ö utanför Panamas kust. Han upptäckte att dessa indianer uppvisade en lägre grad av hjärtinfarkter, diabetes, cancer och stroke än de indianstammar som finns på fastlandet. Kuna-indianerna verkade även ha en mindre risk att insjukna i demens och blev klart äldre än sina grannar. Anledningen till detta sägs vara användandet av kakaobönan. Upp till 40 koppar varm kakaodricka per person och vecka är ingen ovanlighet. Redan efter en kopp choklad eller en daglig dos av mörk chokladkaka minskar risken för hjärtinfarkt. Som balsam för huden Kan kakao ha en positiv effekt på huden? Faktum är att forskningen har fler positiva effekter av choklad att redovisa. Vid universitetet i Düsseldorf har man påvisat att choklad med höga halter flavanoider förbättrar hudens motståndskraft mot UV-strålar. Dessutom har chokladen en positiv inverkan på blodtillförseln till huden och hjälper till att förbättra hudens struktur och har en fuktighetsbevarande verkan. Forskare i Müntster i Tyskland har klassificerat och isolerat en beståndsdel i kakao som hjälper huden att föryngra sig och hjälper sår att hela sig fortare. Möjligheterna som nu har öppnat sig är otaliga; kakao kan användas i behandling och som en förebyggande åtgärd mot skadad hud, men även mot solbränna, i kosmetikbranschen och som en Anti-age produkt. Enligt vissa forskare har även kakao en positiv effekt på att förhindra magsår som är orsakat av bakterier. Men denna lösning har ännu inte introducerats på marknaden.

4

5 DET UNIKA SMAKPROTOKOLLET Att få ta del av våra klubbmedlemmars reaktion på alla chokladbitar och praliner är en viktig del för att vi skall kunna ge bästa möjliga tillfredsställelse. I Smakprotokollet, som medföljer varje chokladask, kan du lätt och enkelt sätta betyg allt eftersom du smakar innehållet. Betyget kan vara mellan 0 och 10. Ungefär så här kan du tänka när du gör din bedömning. 0-4 Inte i klass med vad jag kan förvänta mig av Smaka Choklad och dess ambitioner att ge bästa upplevelse! 5-6 Chokladen är inte dålig, men jag har smakat betydligt bättre av denna typ. 7 En god choklad men ändå inte speciell. 8 Mmmm! Denna smakar verkligt gott. Lockar till att äta flera av denna sort. 9 Toppklass vad beträffar smak, doft och utseende. 10 En fantastisk chokladbit gjord efter ett perfekt recept. Jag måste få tag i flera... Du har också möjlighet att speciellt ange vilken chokladbit du tycker allra bäst om och varför. Naturligvis kan du också notera vilken du tycker minst bra om eller t.o.m. är riktigt dålig. Alla synpunkter och kommentarer, både positiva och negativa, är verkligt välkomna. Betygen sammanställs och presenteras med 2 månaders intervall i Nyhetsbrevet som följer med chokladasken. Det är lätt att fylla i Smakprotokollet och sända oss per post eller fax. Betyg för Chokladask SWD Feuilletine Frenzy 7,7 Chocolatier: E Desmet 2. Chocolate Souffle 7,6 Chocolatier: E Desmet 2. Blackberry & Apple Custard 7,6 Chocolatier: O Coppeneur & G Bernardini 4. Mellow Gianduja 7,5 Chocolatier: O Nicod 5. Orange Caramel 7,4 Chocolatier: R Macfadyen 6. Amadues Buttercream 7,1 Chocolatier: JC Vandenberghe 7. Indian Summer 7,0 Chocolatier: R Macfadyen 8. Praline Plus 6,9 Chocolatier: K Kalenko 9. Apricot Slammer 6,8 Chocolatier: O Coppeneur & G Bernadini 9. Ginger Nut 6,8 Chocolatier: K Kalenko % Milk Chocolate Tasting Batons 6,7 Nedre lagret 12. Salted Peanut heart 6,6 Chocolatier: O Nicod 13. Belgian Blend Milk Tasting Batons 6,5 Övre lagret 14. Cosy Coffee 6,3 Chocolatier: K Kalenko 14. Almond Adventure 6,3 Chocolatier: R Macfadyen Vinnare bland insända smakprotokoll: Inger Rosenqvist, Motala Lena Moberg, Markaryd Ann-Christine Bring, Lidköping Vinsten denna gång är en coupeskål med Lasse Åbergs motiv, Söt Mus.

6 Så här enkelt fungerar Smaka Choklad: Ungefär en gång i månaden skapas och sammanställs en helt ny chokladask. Den innehåller minst 32 praliner och andra chokladbitar. Detta urval sänds till dig utan att du behöver beställa varje gång. Kontakta oss om du vill: Ändra hur ofta du vill ha din chokladask. Du väljer själv hur du vill ha det. Om du inte meddelar annat får du en ny chokladask varje månad. Men om varannan eller var tredje månad passar bättre så hör av dig. Vilken annan period du vill är också möjlig. Det är du som bestämmer! Hoppa över en chokladask. Kanske är du bortrest på semester? Avbryta ditt klubbmedlemskap. Du kan när du vill lämna klubben och förbinder dig inte att köpa ett visst antal chokladaskar. Men för att ändra något vad gäller leveranserna måste du kontakta oss inom 14 dagar efter du fått din chokladask. Annars kan vi inte stoppa nästa utsändning. Tack vare samarbetet med världens ledande klubb för chokladälskare, The Chocolate Tasting Club i Storbritannien, kan du få tillgång till denna högkvalitativa, äkta och helt färska choklad till det förmånliga priset 249 kr per chokladask. Du betalar inget vid leveransen utan har hela 30 dagar på dig att betala efter du fått din chokladask. Porto och hanteringskostnad tillkommer med 49 kr. Kontakta oss om du inte är 100 % nöjd! Om inte din chokladask motsvarar dina förväntningar, ber vi dig kontakta oss omgående efter mottagandet. Sänd inte chokladen i retur utan att först ha tagit kontakt med oss. Varje chokladask innehåller minst 32 praliner. De är oftast gjorda efter nya recept som du aldrig smakat tidigare. Ibland kommer en speciellt uppskattad favorit i repris. Du får smaka både mörk, ljus och vit choklad med spännande fyllningar. Blekingsborgsgatan 18, Box 8114, Malmö Tel Fax E-post: Paradox Marketing AB Smaka Choklad The Chocolate Tasting Club

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall. Allt du sparar Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall. Allt du sparar Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser HUVUDBROSCHYR Upplev friheten utan glasögon och linser 1 Ögonlaser 5 Behandlingsmetoder 6 Steg för steg 8 Vanliga frågor 10 Risker & biverkningar 11 Linsbyte (RLE) 13 Behandlingsmetoder 14 Steg för steg

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Koll på vardagsekonomin

Koll på vardagsekonomin Koll på vardagsekonomin 2 Inkomster och utgifter är en del av livet. En vardagsekonomi i balans ger dig trygghet inför framtiden, oavsett vad som händer. Med den här broschyren vill vi ge dig råd och tips

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

Konsumentekonomi. Bergundaskolan Hem- och konsumentkunskap År 9

Konsumentekonomi. Bergundaskolan Hem- och konsumentkunskap År 9 Bergundaskolan Hem- och konsumentkunskap År 9 Konsumentekonomi Börja med att gå igenom alla begrepp nedan och repetera för dig själv, skriftligt eller muntligt, vad du kan om varje begrepp och vad de innebär:

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar Frågor och svar om Tandreglering våra egna specialister inom Tandreglering svarar Innehållsförteckning: 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kan tänderna flyttas hur som helst? Finns

Läs mer

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar.

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar. tema lycka på lång sikt Ta lyckan Positiv psykologi studerar det som fungerar. på allvar Gör mer av det som gör dig glad på sikt och mindre av det som ger snabba kickar. Lycka handlar om en ton i livet

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 9, februari 2015 * * * * *************************************************** 9 tips för att lyckas

Läs mer

Våra brevvanor 2012. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation

Våra brevvanor 2012. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Våra brevvanor 2012 Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation På mottagarens villkor Företag, myndigheter och organisationer har idag flera olika kanaler att välja mellan

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer