Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp"

Transkript

1 Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp Äskestocks samfällighetsförening och Västerviks kommun LOVA-projektet Starthjälp -0- Upprättad av: Emma Sjögren Granskad av: Marie Ekvall

2 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- RAPPORT Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp, Äskestock Västerviks kommun Kund Äskestocks samfällighetsförening samt Västerviks kommun Att. Anders Fröberg Box VÄSTERVIK Konsult WSP Environmental Box Karlskrona Besök: Högabergsgatan Tel: + 00 Fax: + WSP Sverige AB Org nr: 0-0 Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Emma Sjögren Telefon: 00-0 E-post: emma.sjogren@wspgroup.se ()

3 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- Innehåll Uppdraget Metod. Inventering. Förslag till åtgärd Områdesbeskrivning Resultat inventering. Slamavskiljare. Efterbehandling. Dricksvattentäkter Åtgärdsförslag. Slamavskiljare. Efterbehandling. Kostnadsuppskattning. Beständighet och funktion. Från principlösning till komplett förslag Bilagor ()

4 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- Uppdraget Västerviks kommun arbetar med VA-rådgivning till prioriterade områden där det bedömts finnas behov av gemensamma lösningar för att skapa en långsiktigt hållbar VA-lösning. Ett av de prioriterade områdena är fritidsområdet Äskestock, beläget i Västervik kommuns södra delar. Fastighetsägarna i Äskestock har i samarbete med Västerviks kommun genomfört en VA-utredning (VA-utredning för fritidshusområdena Ytterby och Äskestock i Västerviks kommun, WRS Uppsala AB) med syfte att finna en lämplig lösning för VA-försörjningen i området. I samband med VA-utredningen kom man överens om ett antal kriterier för VA-hanteringen i området. VA-utredningen föreslår fortsatt enskild VA-försörjning med individuella anläggningar för behandling av bad- diskoch tvättvatten (BDT), samt gemensam insamling och hantering av klosettvatten från individuella slutna tankar. För att uppfylla kriterierna för VA-hantering i området behöver dock de befintliga BDT-avloppen ses över och i många fall åtgärdas. WSP Environmental har på uppdrag av fastighetsägarna i Äskestock samt Västerviks kommun inventerat och tagit fram principförslag till åtgärd av enskilda avlopp i området som är anlagda före år 00. Uppdraget omfattade följande: - Inventering av enskilda avlopp för bad- disk- och tvättvatten. - Principförslag på åtgärder av de enskilda anläggningarna så att de uppfyller kriterierna för hög skyddsnivå. - Grov uppskattning av olika principlösningars kostnad. - Resonemang om vid vilken ålder olika enheter bör bytas ut. Uppdraget är finansierat av Västerviks kommun via LOVA-projektet Starthjälp. Metod. Inventering Inventeringen genomfördes enligt följande: - Genomgång av samfällighetsföreningens enkät samt miljö- och byggnadskontorets diarier och arkiv. - Inventering av BDT-avlopp genom platsbesök på samtliga fastigheter. - Upprättande av ett inventeringsprotokoll per fastighet (bilaga ) vilket levereras till beställaren i ett exemplar, samt digitalt. Inventeringen anger BDT-anläggningens rättsstatus (finns tillstånd/har anmälan gjorts), utförande (teknisk lösning) samt noteringar om avloppsanordningens funktion ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. I de fall enskilda dricksvattenbrunnar har påträffats anges placeringen av dessa i åtgärdsförslaget. Sluten tank har markertas på åtgärdsförslaget i de fall de påträffats, men de har inte inspekterats. ()

5 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0-. Förslag till åtgärd För varje inventerad fastighet, oavsett status på den befintliga avloppsanläggningen har ett principförslag till åtgärd tagits fram. Åtgärdsförslaget levereras till beställaren i ett exemplar samt digitalt (bilaga ). Förslagen är framtagna under följande förutsättningar: - Visuell bedömning av förutsättningarna för att anlägga ett BDT-avlopp på fastigheten, utan undersökning av markförhållanden eller inmätning av höjder. - Ofullständigt underlag om dricksvattenbrunnars placering i området. - Det renade avloppsvattnet ska i första hand ha ytvatten som recipient. Det betyder att infiltration av renat avloppsvatten i möjligaste mån ska undvikas. - Utsläpp av renat BDT-avlopp ska i möjligaste mån vara dolt och ska utformas så att olägenhet i form av försumpning och lukt inte uppstår. Åtgärdsförslagen innehåller följande: - Tekniklösning för BDT-avlopp. - Grovt förslag till placering av BDT-avlopp. - Grov uppskattning av principlösningens kostnad. - Resonemang om vid vilken ålder olika enheter bör bytas ut. Områdesbeskrivning Äskestock är ett fritidsområde med detaljplan från. I området finns det 0 bostadshus och området har bedömts ha hög prioritet för att förbättra VAförsörjningen. BDT-avlopp omhändertas i enskilda avloppsanordningar på den egna tomten, ungefär 0 fastigheter har sluten tank för wc. Antalet permanentboende i området är lågt, ca hus bebos - månader per år. Andelen permanentboende förväntas inte heller öka avsevärt framöver. Terrängen i området är relativt kuperad med mycket berg-i-dagen, se figur. Jordtäcket är tunt eller osammanhängande. De naturgivna förutsättningarna i området och bebyggelsens placering begränsar möjligheterna att anlägga enskilda avlopp. I många fall krävs det kreativa lösningar och i vissa fall är det endast möjligt att anlägga sommaravlopp. ()

6 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- Figur. I delar av området är det mycket berg i dagen, medan det i andra delar är sankt. Resultat inventering fastigheter har inventerats. Fyra fastigheter hade delad avloppsanordning med grannen (två gemensamhetsanläggningar). En sammanställning av resultatet från inventeringen presenteras i tabell. Tabell. Sammanställning av resultat från inventering. Antal Antal inventerade avlopp Antal befintliga gemensamhetsanläggningar Slamavskiljare ej funnen Slamavskiljare ej möjlig att inspektera Slamavskiljare bristfällig Slamavskiljare i gott skick Efterbehandling okänd Efterbehandling bristfällig Efterbehandling utan anmärkning Antal konstaterade enskilda dricksvattentäkter 0 ()

7 Mall: Rapport Advanced.dot ver Antal slutna tankar Antal BDT-avlopp Uppdragsnr: Daterad: -0- fastigheter av har tillstånd till sitt BDT-avlopp. Av de BDT-avlopp som har tillstånd är de flesta är anlagda i slutet på 0-talet och likaså är tillstånden för de slutna tankarna från den här tiden, se tabell och. BDT-avloppen utgörs i de flesta fall av en slamavskiljare (de flesta mer än 0 år gamla) med en enklare efterbehandling i form av en mindre makadambädd eller en stenkista. I något enstaka fall finns misstanke om utsläpp till dike direkt efter slamavskiljaren. 0 Figur. Årtal för tillståndsgivning för BDT-avlopp i området. 0 Figur. Årtal för tillståndsgivning för slutna tankar i området. ()

8 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0-. Slamavskiljare Total har av slamavskiljare inspekterats, se figur. Tio stycken kunde inte hittas, vilket till exempel kan bero på att locket är beläget under markytan. slamavskiljare var ej möjliga att inspektera. Den vanligaste anledningen var att de är konstruerade på ett sådant sätt att det inte är möjligt att inspektera de okulärt, se figur. I några fall var locken alltför tunga för att kunna lyftas, fastrostade eller låsta. Slamavskiljare ej funnen Slamavskiljare ej möjlig att inspektera Slamavskiljare bristfällig Slamavskiljare i gott skick Figur. Sammanfattning inventering av slamavskiljare. Figur. Exempel på slamavskiljare som ej går att inspektera okulärt. Slamavskiljarna i området är i huvudsak tvåkammarbrunnar, några enstaka är trekammarbrunnar. Övervägande delen är slamavskiljare av plast, resten av betong. I de fall det vid inventeringstillfället kunde konstateras att skiljeväggarna var trasiga eller belagda med slam, avloppsvattnet stod över utloppsröret eller att det var mycket eller onormalt slam i sista kammaren har slamavskiljaren klassats som bristfällig i sammanställningen. ()

9 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- I de flesta fall stod avloppsvattnet över utloppsröret. Sannolikt beror detta på inläckage i slamavskiljaren. En annan orsak kan vara att infiltrationen/stenkistan ligger så djupt eller är placerad så att omgivningsvatten eller grundvatten står i anläggningen. Den kan också vara mättad på grund av ålder. Infiltrationen/stenkistan har då inte kapacitet att ta emot och rena inkommande avloppsvatten.. Efterbehandling Av infiltrationer/stenkistor var det endast som var synliga, se figur. Övriga är konstruerade utan fördelningsbrunn eller luftningsrör och ligger troligtvis ganska djupt, vilket gör att de inte går att se. Av de som var synliga har noteringar om brist. I de flesta fall var det sumpigt i och/eller kring infiltrationen/stenkistan. I några fall stod det avloppsvatten i luftningsröret och i vissa fall luktade det avlopp. Efterbehandling okänd Efterbehandling med notering om brist Efterbehandling utan anmärkning Figur. Sammanfattning inventering av efterbehandling. Generellt bedöms de infiltrationer/stenkistor som inte är synliga (okänd på inventeringsprotiokoll) inte uppfylla dagens krav på rening då de troligtvis ligger på/i eller nära berg/grundvatten och då de är konstruerade för avledning snarare än rening av avloppsvatten.. Dricksvattentäkter Det är ingen generell anmälnings- eller tillståndsplikt för att anlägga en enskild dricksvattentäkt. Det finns därför inte några uppgifter på miljö- och byggnadskontoret om dessa. I SGU:s brunnsarkiv finns uppgifter om brunnar i området. Vid inventeringen påträffades 0 enskilda dricksvattentäkter. Dessa har markerats på respektive åtgärdsförslag samt på en översiktskarta, se bilaga. Ob- ()

10 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0- servera att det kan finnas fler dricksvattentäkter, vilka man måste ta hänsyn till vid fortsatt arbete. Åtgärdsförslag Åtgärdsförslagen har tagits fram utifrån förslag till teknisk utformning av BDTavlopp i tidigare utredning; VA-utredning för fritidshusområdena Ytterby och Äskestock i Västerviks kommun (WRS Uppsala AB). Placering föreslås utifrån en visuell bedömning av fastighetens beskaffenhet, se fortsatt resonemang under rubriken; Från principlösning tillkomplett förslag.. Slamavskiljare Principförslagen innebär att samtliga avlopp ska vara försedda med en tvåkammarbrunn, liter stor och som uppfyller kraven enligt svensk standard. I de fall slamavskiljarna har bedömts vara i gott skick föreslås att befintlig slamavskiljare eventuellt kan behållas om täthet kontrolleras och vid behov åtgärdas. Kravet är dock att en sakkunnig kan intyga att brunnen är funktionsduglig. I de fall slamavskiljaren inte kunde inspekteras föreslås en ny tvåkammarbrunn. Det kan dock inte uteslutas att de befintliga kan användas om funktionen kan intygas av sakkunnig.. Efterbehandling Tre olika typer av efterbehandling föreslås; inneslutet kompaktfilter, markbädd med kompaktfilter eller infiltration med kompaktfilter. I de flesta fallen föreslås inneslutet kompaktfilter då det inte behöver grävas ner, förhindrar vatten från omgivning att nå efterbehandlingen samt då det tar liten plats i anspråk. I några enstaka fall föreslås infiltration av det renade avloppsvattnet då någon annan avledning inte var möjlig samt infiltreringen inte anses kunna utgöra någon risk för människors hälsa eller miljön. Efter ett inneslutet kompaktfilter och en markbädd måste det renade avloppsvattnet ledas iväg. För att undvika synliga utsläppspunkter och olägenhet i form av försumpning och lukt föreslås i många fall att det renade avloppsvattnet leds till en makadambädd med avrinning till dike/dränering. Denna makadambädd placeras så att avrinning sker till dike eller dränering och dimensioneras efter markförhållanden. Den bör inte behöva vara större än ca - kvm med ett spridarrör. Det är viktigt att avrinningen i befintliga diken/dräneringar säkerställs.. Kostnadsuppskattning En grov kostnadsuppskattning, baserad på erfarenhetsmässiga bedömningar och i branschen gängse kalkylmetoder. Prisuppgifter om anläggningar har erhållits från tillverkarna Uponor, Fann VA-teknik AB och AB Evergreen Solutions, samt återförsäljarna Dahl och Ahlsell. Pris för entreprenadarbeten har erhållits från Lindströms Rörtjänst AB och Tyrelsvik Rörtjänst AB. ()

11 Mall: Rapport Advanced.dot ver.0 Uppdragsnr: Daterad: -0-. Beständighet och funktion Uppgifter om komponenternas livslängd har hämtats från tillverkarna. Generellt har komponenterna i en avloppsanordning som levereras idag en livslängd på -0 år. Hur länge anläggningens reningsfunktion består beror dock på belastning, skötsel samt recipientens känslighet och måste avgöras i varje enskilt fall.. Från principlösning till komplett förslag Förslaget till åtgärd är i detta uppdrag gjord utifrån en visuell bedömning av fastighetens beskaffenhet. För att genomföra de föreslagna åtgärderna krävs en detaljprojektering som omfattar markens beskaffenhet, t ex kornstorleksfördelning och markens genomsläpplighet, samt avstånd till berg och grundvatten. Därtill behövs inmätning av höjder. Det kan vara så att detaljprojekteringen visar att den föreslagna placeringen inte är den mest lämpade eller att åtgärden kräver pumpning, före eller efter efterbehandlingssteget. För markbäddar och infiltrationer med kompaktfilter är det sannolikt nödvändigt att göra dessa upplyfta för att uppnå erforderligt avstånd till berg/grundvatten. Det saknas kompletta uppgifter om placering av samtliga enskilda dricksvattenbrunnar i området. Därför kan det finnas ytterligare vattentäkter att ta hänsyn till. Bilagor Bilaga. Inventeringsprotokoll Bilaga. Exempel på åtgärdförslag Bilaga. Översiktskarta med dricksvattenbrunnar som påträffats vid inventeringen. ()

12 Protokoll för inventering av enskilt avlopp () Inventeringsdatum: Fastighetsbeteckning: Arkivuppgifter Tillstånd/Anmälan för BDT-avlopp finns. År: Tillstånd för sluten tank finns. Uppgift saknas Situationsplan finns År: Vattenförsörjning Endast gemensamt sommarvatten Egen borrad brunn BDT-avlopp Slamavskiljare Slamavskiljare finns Enkammarbrunn Tvåkammarbrunn Trekammarbrunn Betong Plast Annat: T-rör finns Noteringar slamavskiljare Trasiga skiljeväggar Avloppsvatten över utloppsrör Ej rena och torra skiljeväggar Slam i sista kammaren Onormalt slam Annat:

13 () Efterbehandling Infiltration Markbädd Stenkista Okänt Annat: Luftningsrör finns Noteringar efterbehandling Sumpigt Kraftig nässelpåväxt Tydliga tecken på rotinträngning Avloppsvatten i luftningsrör Tydlig avloppslukt från luftningsrör Annat: Pumpbrunn och fördelningsbrunn Pumpbrunn finns Fördelningsbrunn finns Annat: Noteringar pumpbrunn och fördelningsbrunn Slam i fördelningsbrunn Avloppsvatten i nivå med utloppsrör i fördelningsbrunn Annat: Övriga noteringar

14 Mall: Memo.dot ver.0 ÅTGÄRDSFÖRSLAG () Datum: -0- Fastighet: XXXXXX WSP Environmental har på uppdrag av Västerviks kommun tagit fram ett principförslag för att åtgärda den enskilda avloppsanordningen på rubricerad fastighet. Förslaget innehåller tekniklösning och placering utifrån en visuell bedömning av fastigheten. För att genomföra åtgärden krävs en detaljprojektering som omfattar markens beskaffenhet, grundvattennivåer och inmätning av höjder. Det kan vara så att detaljprojekteringen visar att den föreslagna placeringen inte är den mest lämpade eller att åtgärden kräver pumpning, före eller efter efterbehandlingssteget. Observera att symbolerna på kartan som visar den föreslagna placeringen inte är skalenliga. Det saknas kompletta uppgifter om placering av enskilda dricksvattenbrunnar i området. I de fall dricksvattenbrunnar hittats vid inventering har hänsyn tagits till dessa i principförslaget. Observera att det kan finnas ytterligare vattentäkter inom eller utanför den egna fastigheten att ta hänsyn till. Slamavskiljare Befintlig slamavskiljare kan eventuellt behållas om täthet kontrolleras och vid behov åtgärdas. Sakkunnig ska intyga att brunnen är funktionsduglig. Efterbehandling - Inneslutet kompaktfilter Ett kompaktfilter inneslutet i en brunn eller box är uppbyggt av ett bärarmaterial där rening av avloppsvattnet sker i princip på samma sätt som i en markbädd. Det finns ett flertal modeller och fabrikat på marknaden som är från m stora. Brunnen eller boxen kan grävas ner, men kan även placeras på berg. Observera att vissa fabrikat kan kräva elanslutning. Efter kompaktfiltret leds avloppsvattnet till makadambädd med avrinning mot dränering vid tomtgräns. Utsläppspunkten ska inte vara synlig och ska utformas så att det renade avloppsvattnet sprids jämt över en makadamyta så att olägenhet undviks. Då avrinning från makadambädd mynnar i befintligt dike bör dikets avledande funktion säkerställas. Det inneslutna kompaktfiltret ska anläggas av sakkunnig person enligt tillverkarens anvisningar. Läs mer här: Utsläppspunkt X X Vattenförande dike Bergsskreva Annat, makadambädd med avrinning mot dränering vid tomtgräns Inom egna fastigheten Utanför egna fastigheten Gemensam med granne

15 Mall: Memo.dot ver.0 () Placering X Befintlig dricksvattenbrunn Tvåkammarbrunn X Efterbehandling Utsläppspunkt Befintlig sluten tank

16 Mall: Memo.dot ver.0 () Kostnadsuppskattning, inneslutet kompaktfilter Inköpskostnad för ett inneslutet kompaktfilter varierar med fabrikat och modell, mellan ca kr. För några modeller ingår en filtermassa som måste bytas med viss regelbundenhet. Denna kostnad är dock låg i sammanhanget och medräknas inte i kostnadskalkylen. Entreprenörskostnader för en hel anläggning inklusive tvåkammarbrunn, inneslutet kompaktfilter, rör och övriga komponenter samt grävkostnader bedöms till ca kr. I de fall då det är möjligt att behålla den befintliga tvåkammarbrunnen blir det sannolikt ett något reducerat pris. Kostnaderna är dock helt avgörande på hur lättillgänglig grävningen är och kan öka vid svåra tomter med mycket berg mm, där kanske till och med sprängning är nödvändig. Prisuppgifter om anläggningar har erhållits från tillverkarna Uponor, Fann VA-teknik AB och AB Evergreen Solutions, samt återförsäljarna Dahl och Ahlsell. Pris för entreprenadarbeten har erhållits från Lindströms Rörtjänst AB och Tyrelsvik Rörtjänst AB. Uppskattad beständighet, inneslutet kompaktfilter Enligt tillverkarna av tvåkammarbrunnar med inneslutet kompaktfilter har anläggningens komponenter en garanterad livslängd på mellan -0 år. Hur länge anläggningens reningsfunktion består beror på belastning, skötsel samt recipientens känslighet och måste avgöras i varje enskilt fall. Allmänt Före det att åtgärd vidtas ska en ansökan om tillstånd lämnas till Miljö- och byggnadskontoret. Anvisning om hur en ansökan ska vara utformad finns här:

17 : : : : : : : :0 : : : : : : : : :0 : : : : :0 : : : : : : : : : : : : : : :0 : : : : :0 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :0 : : : : :0 :0 :0 : :0 :0 : :00 : : : : :0 :0 :0 : : : : : :0 : : : : : : : : : : : : : : : :: ::0 : : : : : : : : : : : : : : : :0 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :0 : : : :0 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :0 : : : : : : : : : : : Äskestock Skala :

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 1, Gnosjö kommun 2011-2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 1, Gnosjö kommun 2011-2012 Dnr : 2011-0575-446 akt 15 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 1, Gnosjö kommun 2011-2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 1 Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde

Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde 2011 En samlad bedömning och beskrivning av de enskilda avloppens funktion i Gisekvarns fritidsområde Bakgrund Miljökontoret i Trosa kommun arbetar

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun -Sara Berglund4 september 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail) Hemsida (URL) Djurgårdsgatan

Läs mer

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik FÖRLÄNGT HÄMTNINGSINTERVALL FÖR SLAMBRUNN OCH/ELLER WC-TANK Ansökan om dispens gällande hushållsavfall Enligt 15 kap

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige

Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige Kommunerna i Västerbottens och Norrbottens län Vägledning Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige Vägledning för små avlopp i Norra Sverige 3. Handläggning av ärenden För att uppnå större

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Läs noga igenom bifogad information! Var noggrann när Ni fyller i blanketten och upprättar erforderliga bilagor. I informationstexten Till dig som skall

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Hur du fyller i ansökan Sidorna 1, 3 och 10 ska alltid fyllas i. Sidorna 2 och 4-9 fyller du i beroende på vilken typ av reningsteknik som ska användas.

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning Ansökan/Anmälan för ny eller ändrad (1) avloppsanordning för 5-200 (pe) - enligt 9 kap 7 miljöbalken och 13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD...

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD... BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 ALLMÄNT...3 SLAMAVSKILJARE...3 MARKUNDERSÖKNING...4 PROVGRÄVNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 TRADITIONELL INFILTRATION...5 UPPLYFT ELLER YTLIG INFILTRATION...6

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning (obligatorisk uppgift)

Läs mer

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp Dnr MN-2012-0027 Dpl 545 sid 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2012-01-04 Linnea Broström, 054-540 46 67 Bengt Jonsson, 054-540 46 73 Miljönämnden Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Dnr : 2010-0368-446 akt 4 Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Havridaån Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på VK300S v1.0 040416, Kallelse 140401 Sbn.doc Datum 2014-03-25 1 (2) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till: sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden Tid: tisdagen den 1 april 2014, kl. 17.00 Plats: Hjälmaren, kommunhuset

Läs mer

Person-/Organisationsnummer. Postadress (om annan än fastighetens adress) Postnummer Postort

Person-/Organisationsnummer. Postadress (om annan än fastighetens adress) Postnummer Postort ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Att tänka på när du fyller i din ansökan Under de rubriker som är märkta med en

Läs mer

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar.

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar. Till Dig som fastighetsägare på Slagavallen. Med anledning av de pågående diskussionerna gällande Vatten- och Avloppsfrågan på Slagavallen kommer här ett informationsmaterial sammanställt och framtaget

Läs mer

ENSKILD AVLOPPSANORDNING

ENSKILD AVLOPPSANORDNING ENSKILD AVLOPPSANORDNING Ansökan/anmälan avser ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Ansökan om tillstånd för inrättande av nytt avlopp med vattenklosett

Läs mer

Fördelningsbrunn I denna ska avloppsvattnet fördelas jämt till två eller flera infiltrationsrör ut till bädden.

Fördelningsbrunn I denna ska avloppsvattnet fördelas jämt till två eller flera infiltrationsrör ut till bädden. Infiltrationsbädd Planskiss Makadambädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Infiltrationsrör Infiltration fungerar enbart om marken är genomsläpplig. A B C D Slamavskiljare Plast- eller cementbrunn där fasta

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 RAPPORT VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 SLUTRAPPORT 2016-02-03 Uppdrag 266953, Östanbäck dagvattenutredning Titel på rapport: VA-utredning Östanbäck 55:6 Status: Datum: 2016-02-03 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22 PROJEKT Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Sökande Person-/organisationsnummer

Sökande Person-/organisationsnummer Sida 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN Prövning av ansökan/anmälan om inrättande/ändring av avloppsanordning enligt 13 och 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Person-/organisationsnummer

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Reviderad 20130528 Sida 1 av 5 Sahällsutvecklingsförvaltningen Miljöenheten ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Läs noga igeno bifogad inforation! Var noggrann när ni fyller i

Läs mer

Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun

Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun Antagen 2007-06-14 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Syfte och omfattning...3 2.1 Syfte... 3 2.2 Definitioner...

Läs mer

Ett enkelt sätt att skydda din miljö

Ett enkelt sätt att skydda din miljö IN-DRÄN Biobädd 5ce Ett enkelt sätt att skydda din miljö - förnya ditt avlopp Vi hjälper dig Du läser detta för att du vill rena ditt avloppsvatten. Antingen finns ett krav från myndigheterna eller så

Läs mer

Sökande Person-/organisationsnummer

Sökande Person-/organisationsnummer Sida 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN Prövning av ansökan/anmälan om inrättande/ändring av avloppsanordning enligt 13 och 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Person-/organisationsnummer

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

INFORMATION. Enskild avloppsanläggning. Information till dig som ska göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning.

INFORMATION. Enskild avloppsanläggning. Information till dig som ska göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning. INFORMATION Enskild avloppsanläggning Bild från sjön Örlen med Fläskön i bakgrunden. BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

Läs mer

BDT-avlopps möte på länsstyrelsen 2009-03-04

BDT-avlopps möte på länsstyrelsen 2009-03-04 BDT-avlopps möte på länsstyrelsen 2009-03-04 Närvarande: Inspektörer från Enköping, Tierp, Östhammar, Älvkarleby, Håbo, Sala-Heby, Uppsala och Tomas Waara länsstyrelsen Uppsala, Peter Ridderstolpe, WRS

Läs mer

DOM 2013-01-24 Stockholm

DOM 2013-01-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2013-01-24 Stockholm Mål nr M 5065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-15 i mål nr M 4789-11, se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 KARLSTADS KOMMUN Ärende 5 Dnr KS-2011-712 Dpl72 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-05-23 Olle Wikberg, 054-540 10 32 olle. wikberg@karlstad.se

Läs mer

På följande sidor finns inventeringsformulär. Det fylls i av inventeraren vid inventering i fält.

På följande sidor finns inventeringsformulär. Det fylls i av inventeraren vid inventering i fält. Inventeringsformulär BILAGA 3 På följande sidor finns inventeringsformulär. Det fylls i av inventeraren vid inventering i fält. Små rutor i formuläret är avsedda att bara kryssas i, medan de större rutorna

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

Marknadsöversikt utvärdering

Marknadsöversikt utvärdering Rapport 2012:8 2012-05-28 201 Marknadsöversikt utvärdering Med förslag till arbetsgång och finansiering vid framtida uppdatering Ida Sylwan, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Kunskapscentrum

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

Uponor Enskilt Avlopp

Uponor Enskilt Avlopp Uponor Enskilt Avlopp 1 2 Uponor Enskilt Avlopp Uponors breda produktprogram täcker de flesta installationsförhållanden Uponors lösningar för enskilda avloppssystem används till hus och fastigheter som

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR

LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 1 LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OKTOBER 2006 Reviderad maj 2013 Olika skyddsavstånd att ta hänsyn till vid placeringen av en avloppsanläggning (Bild ur

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun

Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning för Katrineholms kommun Områdesbeskrivning en omfattar områden med detaljplan och områdesplan samt områden som i översiktsplanen (ÖP 1991) redovisats som samlad bebyggelse. Som permanentbodda

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-02-15 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef Antagandehandling Dnr:2011KSM0404 Augusti 2014 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 tillhörande ändring av detaljplanebestämmelser för Ällmora (fd yttre

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner 2012-02-09 Informationsträff om enskilda avlopp Ebba af Petersens WRS Uppsala AB & Avloppsguiden AB ebba.af.petersens@w rs.se Ebba af Petersens WRS Uppsala AB ebba@avloppsguiden.se Ornö 9 februari 2012

Läs mer

Dammkärr-Vattubrinken

Dammkärr-Vattubrinken Samhällsbyggnadskontoret Startpromemoria Dnr 2009-00010 (P09009) Detaljplan för inom Enhörna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-09-15 Sammanfattning Samhällsbyggnadskontoret föreslår att ny detaljplan

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp 1 (7) Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp Inledning Arbetet har genomförts i samarbete mellan Kronobergs kommuner, Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge och Länsstyrelsen i

Läs mer

DOM 2015-02-09 Stockholm

DOM 2015-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-02-09 Stockholm Mål nr M 11550-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-05 i mål nr M 2076-14,

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPS- PLAN

VATTEN- OCH AVLOPPS- PLAN Littranr. 700:368 Titel VAplan.doc Datum 2005-12-14 Rev VATTEN- OCH AVLOPPS- PLAN För,, Göteborg 2005-12-14 Slutrapport Härryda kommun Littranr. 700:368 Titel VAplan.doc Datum 2005-12-14 Rev INNEHÅLL Sammanfattning

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-09-26

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-09-26 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 Plats och tid KS-Salen, Mora kommun kl 08.00 11.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Einar Bäckström ( C) ers

Läs mer

DOM 2014-09-25 Stockholm

DOM 2014-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-09-25 Stockholm Mål nr M 1959-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-05 i mål nr M 2625-13, se

Läs mer

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04 BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN I GLESBYGDEN I LOJO Statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät (avloppsvattenförordningen 542/2003) och Lojo stads

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

RAPPORT, Markradon. Radonmätningar i Klippans kommun Områden 1-4 2009-11-27

RAPPORT, Markradon. Radonmätningar i Klippans kommun Områden 1-4 2009-11-27 RAPPORT, Markradon Radonmätningar i Klippans kommun Områden 1-4 2009-11-27 Upprättad av: Dennis Overgaard Granskad av: Fredrik Griwell Godkänd av: Anna Falk Uppdragsnr: 10128982 Daterad: 2009-11-27 Reviderad:

Läs mer

Flik 6. nov 2000. ALFA Slamavskiljare

Flik 6. nov 2000. ALFA Slamavskiljare BSAB PF.1 Flik 6 ALFA Slamavskiljare nov 2000 Använningsområe ALFA Slamavskiljare typ BAGA är en fogtät gravitationsavskiljare av betong. ALFA Förelningsbrunn oc ALFA Samlingsbrunn är komponenter i efterföljane

Läs mer

Installationsanvisning. Infiltrationsmodul

Installationsanvisning. Infiltrationsmodul Installationsanvisning Infiltrationsmodul VERSION: 1/2005 Innehåll Infiltrationsmodul 3 4 5 6 7 Allmänt, projektering Så här anlägger du ett infiltrationsmodulsystem Dimensionering Placering med hänsyn

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Geoteknisk besiktning 1 Rossö 1:69, 3:15 m fl, Rossö, Strömstad kommun. Geoteknisk besiktning som underlag för detaljplan 2007-11-26 10076309

Geoteknisk besiktning 1 Rossö 1:69, 3:15 m fl, Rossö, Strömstad kommun. Geoteknisk besiktning som underlag för detaljplan 2007-11-26 10076309 Geoteknisk besiktning 1 Rossö 1:69, 3:15 m fl, Rossö, Strömstad kommun Geoteknisk besiktning som underlag för detaljplan 2007-11-26 10076309 Upprättad av: Sven-Åke Öhman Granskad av: Ulf Possfelt Godkänd

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Anvisningar till ansökningsblankett

Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument är tänkt som ett stöd till dig som ska fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt i ansökningsblanketten

Läs mer

Planera för enskilt avlopp. Information till dig som ska anlägga nytt avlopp eller göra om det gamla.

Planera för enskilt avlopp. Information till dig som ska anlägga nytt avlopp eller göra om det gamla. Planera för enskilt avlopp Information till dig som ska anlägga nytt avlopp eller göra om det gamla. 1 Vi vill tacka Gotlands Kommun för att vi fick använda deras broschyr som underlag till denna broschyrs

Läs mer

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) *

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) * ANSÖKAN/ANMÄLAN Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Vatten- och avloppsplanering. för områden utanför verksamhetsområdet för vatten och avlopp

Vatten- och avloppsplanering. för områden utanför verksamhetsområdet för vatten och avlopp Vatten- och avloppsplanering för områden utanför verksamhetsområdet för vatten och avlopp 2 (52) Innehållsförteckning Förord... 4 Bakgrund... 5 Varför behövs en planering för vatten och avlopp i Nyköpings

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer