Norra Grönby Mölla Kortfattad historik/ funktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norra Grönby Mölla Kortfattad historik/ funktion"

Transkript

1 Sid 1 (12) Norra Grönby Mölla Kortfattad historik/ funktion /Februari 2012/ SEHan Vingar Hätta med drejspel på baksida Våningar (loft) Hättan (5:e vån) Hissloft ( 4:e vån) Kropp (Böle) Segelbana Kvarnloft Bron Fotloft (3:e vån) (2:a vån) (1:a vån) Fot Bottenvåningen Historik För ett par hundra år sedan fanns det nästan en vindmölla i varje by på den sydskånska slätten. Dit for bönderna med häst och kärra för att mala säden. På grund av bristande lönsamhet, eldsvådor och stormar har de försvunnit en efter en. År 2003 fanns det 97 stycken möllor typ Holländare i Skåne. Fyra av dessa var byggnadsminnesförklarade. Längs vägen från Grönby by till Lemmeströ fanns det 6* vindmöllor. En mindre holländare flyttades från Minnesberg i Alstad till en plats 50 meter norr om nuvarande möllan år Kapaciteten blev snart för liten och en ny mölla byggdes i Norra Grönby. Det är endast denna som finns kvar. Sju snickare arbetade från till med daglönen 1,25 kronor och förmånen fri kost. Arbetsledare var möllebyggaren Lars Larsson som lärt sig bygga möllor i Holland. Larsson fick kronor i arvode. Hela möllan kostade kronor. Vingarna sattes på plats den 13 maj Två spelmän spelade kontinuerligt när vingarna installerades för att bringa evig tur under möllans livstid. Kvarnen drevs med vindkraft fram till 1958 och därefter endast med råoljemotorn fram till Det året drabbades sydskåne av den svåra oktoberstormen och möllan skadades så svårt att den ej längre kunde brukas. Fru Märta Whitfield, Bränneröd, tog initiativet att rädda Krattamöllan Den siste möllaren Oskar Book och hustrun Anna skänkte möllan till Mölleföreningen som bildades Restaureringen inleddes omedelbart. Vingarna byggdes i lärkträ som först torkats i två år. De monterades den17:e maj Möllan var helt iordningsställd *Möllornas rätta antal är sju. En ofta glömd mölla i sammanhanget är Prästamöllan som byggdes omkring 1760 i Prästgårdsparken. Det var en låg trevånings mölla av typ holländare. Möllan var avsedd att förse de boende och djuren på Prästgården med olika typer av krossad/ mald säd.. En målning av möllan finns på Grönby församlingshem.

2 Sid 2 (12) Fasad Grönby Mölla, ofta kallad Krattamöllan är av holländsk typ. Bottenvåning - Fot Fördelarna med stenfoten var att kvarnen lyftes upp från marken så att träet ej ruttnade så lätt och att vingarna kom högre upp och kunde utnyttja vinden bättre. Stenfoten, fyrsidig, är uppförd som en gråstensmur i två våningar. Handgrävd och två meter ner i marken. Kvarnen är uppförd i fyra våningar eller loft, Den består av ett träskelett av kraftiga bjälkar, klädda med träpanel som är täckt av tjärpapp. Allra överst finns de vridbara hättan med vingarna. Bölet är åttasidigt och smalnar av uppåt. Möllans totala höjd är femton meter till spirans topp. Vingarna är åtta meter långa. Det mesta, 85-90%, av stommen är byggt i ek från Slätterödskogen. Allt arbete utfördes för hand. Möllan behövde en vindstyrka på 12 m/s för att drivas. Här finns porten med genomfart för avlastning av säden och hämtning av mjölet. Bolstervagnen har utfört många transporter och passager genom möllan. Till höger ligger den yttersta delen av axeln till vingarna. Denna ursprungliga axel tillverkades av ek som köptes på rot för 85 kr. Åldersdateringen visade att den var 700 år gammal då den fälldes. Axeln svarvades för hand på plats i en specialtillverkad svarv. Denna del av axeln blev på 1970-talet utbytt mot ett gjutjärnshuvud för att undgå att vingarna kunde falla ned pga röta eller axelbrott

3 Sid 3 (12) En första första råoljemotor på 15 hk installerades redan på 1920-talet. Längst in till vänster finns en råoljemotor på 20 hk som kommer från Revinge mölla och är av samma typ som den som stod i möllan tidigare. Den motorn stod i ett eget hus utanför möllan. En drivrem som gick genom väggen överförde kraften till axeln. Den första motorn fick bara användas när det var vindstilla. Oljan var dyrbar, 5,70 per fat eller 4 öre per liter.. Mjölnaren hade en dräng, som bodde i kammaren till höger. Sängen hade ett ungefär tre dm tjockt lag med halm. Kläderna hängde på väggen och förvarades i kistan medan kostymen fick hänga på en trästång i taket för att inte vitfärgas av kalken på väggarna. Kalle Billkvist som var mölledräng har berättat att när det blev för kallt, värmde han en stor tegelsten i fyren inne hos möllaren och bar in den insvept i tidningar och lade den i sängen och kröp ned. Tvättmöjligheterna var enkla, men man badade till jul. Kalle dog år Segelbanan På andra våningen finns två utgångar till segelbanan, omgången, där man kan nå vingarna. En vinge består av vingträ, häckverk och skalverk. Längst ut är skalverket beklätt med brädor som är löstagbara. De yttersta kallas stormbräder eller stormsegel. När möllaren skulle mala, roterade han vingarna ur vinden, lossade pressbommen, drog ned en vinge med segelkroken, en krokförsedda blå stång, och bromsade vingen. Möllaren eller drängen klättrade upp på vingen med seglet och hakade fast det med tamp och topphals uppe vid axeln. Därefter sattes nästa segel. När alla segel var satta lossades pressbommen och hättan, pollen, med drejspelet och vingarna vreds upp mot vinden med hjälp av kedjan. Vingarna började snurra medsols inifrån sett. Dagens eller nattens arbete kunde börja. Det förekom även att malningen startades upp på nätterna efter längre perioder av stiltje. Seglen kunde revas till olika segelytor, fulla segel, svickor och höglina. Längst ut på vingarna satt stormbräderna. Dessa togs ur vid hård vind. Kvarnen gick bäst i sydostlig vind. Genom att vrida hättan ur vinden stannades möllan och låstes med bromsen, c.

4 Sid 4 (12) Hättan Hättan vilar på en vridkrans av trä, g, och rullar på hjul, h. Hjulen rullar på en krans av smidesjärn, i, drej-/vridbanan eller vridkransen, när hättan vrids runt med drejspelet. För att hättan ej skall tippa över finns det två hakar på samma sida om drejspelet. Hakarna har två centimeter frigång i underkanten Mitt i hättan ligger axeln, a, av ek, 60 x 60 cm och 4,2 m lång. På hättans framsida sitter axelns huvud (utbytt till gjutjärn 1973), som vingarna är fästa i. Axeln är lagrad på en sten, löp- eller sölsten, i framändan och med en axeltapp, trycklager i bakändan. På vingaxeln sitter ett stort kugghjul, kronhjulet,b, med en diameter på 3 meter. Kuggarna är av vitbok. Runt kronhjulet ligger bromsbandet, c, pressen. Träslag pil. Detta har en hög friktion eftersom det inte blir blankslitet och ger en god bromsförmåga.. När pressen aktiveras med pressbommen, låses vingarna så att de ej kan snurra. Pressvikten är 500 kilo. Den regleras med ett rep från segelbanan. Kronhjulet möter ett annat kugghjul, krondrevet, d, som sitter på en vertikalaxel, e, som går ner via hissloftet till stjärnhjulet f på kvarnloftet. Här sker kraftfördelningen till kvarnarna. Se blad 12.

5 Sid 5 (12) Hissloftet På hissloftet finns två hissrullar med linor för att lyfta säckarna. Hissarna aktiveras/ drivs, när de horisontala skivorna, a, på möllans stora vertikala axel går mot drivhjulet på rullen, b. Manövreringen sker med hävstång, när man drar i linan, c, som går ända ned till porten.

6 Sid 6 (12) Kvarnloftet Här finns ett stort kugghjul, det s.k. stjärnhjulet, a, som driver kvarnstenarna via mindre kugghjul, b. Kuggarna i stjärnhjulet är gjorda av vitbok (det enda träslag som har hållbarhet). Kuggarnas rundhet får ha en tolerans på max 5 mm! Mjölnaren stod i regel själv för tillverkningen! Kvarnarna är hjärtat i möllan. Här sker malningen och här tillbringade mjölnaren det mesta av sin tid. Möllan har två olika kvarnstenar, den stora för grovmalning. Den mindre, fransk kulkvarnsten av natursten för finmalningen. De väger ca kg paret. Den övre stenen kallas löparen, c, och den undre liggaren, d. Säden tömdes i ett träkar, bingen, e, och skakades via skon, f, ner i hålet, ögat, g, och sedan ut mellan stenarna där den maldes. Kvarnstenarna fungerar både som skalverk och grynverk. Skalverk: första malningen med höga stenar för att ta bort skalen. Grynverk: andra malningen med sänkta stenar för att krossa/mala kärnorna. Malningen till bakmjöl skedde i den franska kvarnen. Där maldes säden fem till sex gånger för att bli av förstklassig kvalitet. 100 kg vete gav ungefär 52 kg mjöl. Mjölet rann ut i ringkaret, h, och matades ned i skrå-tudan, i, där den tomma säcken var fäst. De fyllda säckarna vägdes ut och ställdes undan för avhämtning. Det var tungt och trångt att hantera säckarna på kvarnloftet. Räfflorna, strålarna, i stenarna slets kraftigt vid malningen och fick fördjupas beroende på gångtiden av kvarnarna. Stenarna fick också riktas om emellanåt så att avstånden mellan dem blev återställda. D.v.s. mindre avstånd vid ytterkanterna än centrum. Båda renoveringarna gjordes normalt mellan 4-5 år. Arbetet var relativt omfattande och tog ca en vecka i anspråk per kvarn. De franska stenarna kommer från stenbrott i Skåne, Stenskogen i Höör, Vitterödsgården i Stockamöllan och Hammaren vid Brantevik. De stora stenarna som är gjutna i cement kommer från Kvarnstensfabriken i Malmö. Transport till möllan med häst och vagn. Konstgjutna stenar började tillverkas omkring 1900-talets början. Lagren till samtliga axlar är av bok och smordes från början med skogssniglar. Senare övergick man till konsistensfett.

7 Sid 7 (12) Broloftet På broloftet som ligger under Kvarnloftet finns anordningen, bro-hässten, a, för att reglera öppningen mellan kvarnstenarna, den s.k. bron, för att få rätt malning. Möllaren hörde på ljudet från stenarna när det behövdes en justering. Det var tungt och trångt att hantera säckarna på de olika loften. Därför byggde den siste ägaren Oskar Book en s.k. elevator, c, för transport av säden. Säckarna lyftes upp till broloftet med hissen och tömdes i tratten, b. Vid trapporna står möllarens skrivbord. Under detta finns anordningen för frikoppling av drivremmen från råoljemotorn till kvarnstenarna. På broloftet förvarades även diverse redskap/ tillbehör till möllan, t.ex. - stormbräderna - taljorna för lyft av av tyngre saker. T.ex. med en två-skuren talja kunde man lyfta 500 kg. En tre-skuren talja klarade 3 ton. Handkvarnen fanns på undanskymd plats så att länsman ej skulle finna den.

8 Sid 8 (12) Vardagen i mölla.. bonden kör in med häst och kärra genom de stora portarna i möllan. Jutesäckarna med säd hissas upp från kärran till fotloftet, där de vägs och märks med bondens namn och hur de skall behandlas.

9 Sid 9 (12) Senare hissas säckarna vidare upp till kvarnloftet och töms i bingen. När vinden får kvarnvingarna att snurra, överförs kraften från vingarnas axel till en vertikal stock som går ner till kvarnloftet, vingarna kronhjul krondrev vertikalaxeln stjärnhjul kvarndrev. Se blad 12. Kvarnen kan mala!

10 Sid 10 (12) Som reserv för drift vid vindstilla finns en råoljemotor. Till höger drivmekanismen, koppling motor/ kvarn. Kvarnstenarna kopplas in med hjälp av kugghjul. Säden i bingen skakas ner i mitten på övre kvarnstenen, löparen, som roterar, medan den undre stenen, liggaren, ligger stilla. Rotationen får säden att matas ut mellan stenarna, där den mals till mjöl.

11 Sid 11 (12) Mjölet kom ut mellan stenarnas ytterkanter och de bräder som finns runt kvarnstenarna och matas in i träkanaler, s.k. tudrar, som går ned till våningen under, där mjölsäckarna hänger. De sädeskorn som inte mals helt siktades bort från mjölet och mals igen. När säckarna är fyllda, vägs de och ställs undan tills kunden kom och hämtar dem. För sin malning tog möllarna ut tull som betalning i natura. Exempel, Malning av 100 kg vete eller råg kostade 5 kg säd Malning av 100 kg vete eller råg till mjöl kostade 6 kg mjöl Malning av 100 kg skråning eller gröpe kostade 5 kg 1940 övergick man helt till kontantbetalning och kvarnföreningarna gav ut prislistor.

12 Sid 12 (12) Bilaga Underlag till denna presentation kommer från - Möllerna i Vemmenhögs härad genom tiderna 1994 Egon Prahl - Möllan i Grönby Kratt / Mölleterminologi från Grönby 1989 Erik Mårtensson/ Ingemar Ingers

Vägledning. vid yttre och inre besiktning av en mölla, allmän tillsyn samt översyn före körning med möllan

Vägledning. vid yttre och inre besiktning av en mölla, allmän tillsyn samt översyn före körning med möllan Vägledning vid yttre och inre besiktning av en mölla, allmän tillsyn samt översyn före körning med möllan Av Ivan Håkansson, 1981 Kompletterad av Sven Palm, 1998 Foto: Bonderups kvarn. Kerstin Arcadius,

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882

Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17. Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 1 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 GR DK Printed in U.S.A. Form 48882 Agrifab_A4_Lawn_sweeper.book Seite 37 Freitag, 4. März 2005 5:30 17 Bruksanvisning Gräs- och lövuppsamlare

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Regler och tabeller för tävling i Individuell Dragkamp.

Regler och tabeller för tävling i Individuell Dragkamp. Regler och tabeller för tävling i Individuell Dragkamp. ( även tabeller för märkestagning ) 2012 / 2 2012 03-26 1. ÅLDERSKLASSER I N D I V I D U E L L T Ä V L I N G Individuell tävling sker i fyra olika

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60 INSTRUKTIONSBOK Vispmaskin VIKING 40 & 60 Innehåll 1. Allmänt 2. Installation 3. Användning 4. Reglage 5. Användarinstruktion, Kapacitet 6. Underhåll 7. Felsökning 8. Garanti 9. Standardutrustning 10.

Läs mer

Låt riggen göra jobbet

Låt riggen göra jobbet Låt riggen göra jobbet Enkelt Seglet hissas bara en gång per säsong. Du klarar att segla en större båt med mindre besättning. Bekvämt Med Seldén rullsystem sätter du segel snabbt och bekvämt och det går

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

Under stadens gator finns ett rörsystem för

Under stadens gator finns ett rörsystem för Skånska vattentornssällskapet Under stadens gator finns ett rörsystem för vatten och avlopp, ett rörsystem där vattnet med rätt tryck skall nå abonnenten och där avloppet utan problem skall komma fram

Läs mer

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS I en tidigare instruktion har jag visat hur Du tillverkar transformatorn/balunen och monterar den. Även tillverkningen av spolen

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Trailerservice. Renovering av bromsarna

Trailerservice. Renovering av bromsarna Trailerservice Det här avsnittet handlar om den trailer som byggdes i ett begränsat antal speciellt anpassad till Albin 57. Jag har en sådan och har renoverat den med ny vinsch, nya bromsbackar, nya stödhjul

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

Inför provet mekanik 9A

Inför provet mekanik 9A Inför provet mekanik 9A Pär Leijonhufvud BY: $ \ 10 december 2014 C Provdatum 2014-12-12 Omfattning och provets upplägg Provet kommer att handla om mekaniken, det vi gått igenom sedan vi började med fysik.

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter...

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Pepparkakshus 2006 Ångbåt med brygga 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Ni får ju vara beredd att fuska lite, för som vanligt är våra mallar

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom Innehåll Reservdelslista Illustrationer Instruktioner Garanti Bästa kund! Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom är en prisbelönt barnstol som kan användas mycket

Läs mer

Pooltäckning. pooltäckning miami pool 43

Pooltäckning. pooltäckning miami pool 43 Pooltäckning pooltäckning miami pool 43 Poolskydd Ett poolskydd har två viktiga funktioner att förhindra att barn eller djur av misstag hamnar i poolen och att spara energi. Ett bra poolskydd kan faktiskt

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet.

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet. Enkla maskiner 1 Enkla maskiner...2 Lutande plan...2 Kil...2 Skruv...3 Hävstång...4 Hjul...6 Block...7 Pröva dragkampen...7 Fjäder...8 Enkla maskiner Redan på stenåldern började mänskorna uppfinna maskiner

Läs mer

Expobar. S/N: Rev.: 2.0

Expobar. S/N: Rev.: 2.0 .$))(.9$51 Expobar,QVWDOODWLRQVRFKDQYlQGQLQJVDQYLVQLQJDU S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt bästa

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Stugors och ladugårdars lägen

Stugors och ladugårdars lägen 13 Stugors och ladugårdars lägen Byar och gårdar på kartor På 1600-talets jordebokskartor ritades gårdarna/hemmanen in som symboler ett hus = en gård/ett hemman. Gårdarna i en by ritades in som ett hus

Läs mer

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare

AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare AT3000 Kabel-, rör-, metall- och installationssökare E-nr. 421 00 50 Elma AT3000 sida 2 Förord Amprobe AT-3000 är det professionella sökverktyget för lokalisering av kablar och rör. Den robusta konstruktionen

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic TakskjuTporTar med motor - kvalitet till rätt pris Monteringsanvisning version 1-2012-01-26 krafer takskjutport modell Nordic 2 innan Montering porten behöver en överhöjd på 22 cm Före montering- ta bort

Läs mer

NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE

NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE NC22EU SMARTKLEEN POOL ROBOT BOTTENSUGARE Grattis till ditt köp! SmartKleen är en teknologisk avancerad automatisk pool bottensugare, som är lätt att använda. SmartKleen gör det enkelt att hålla poolen

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

gymprogrammet träningsguiden 2011 01 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31

gymprogrammet träningsguiden 2011 01 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31 26 TRG1101s26_41_programmet.indd 26 2011-02-16 11.31 SNYGG, STARK OCH EXPLOSIV med kontrastträning Att förbättra sin fysiska form behöver varken vara komplicerat eller tidskrävande. Vår träningsexpert

Läs mer

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Sagutstyr AS Spara ryggen och kapa veden med säkraste vedkapen Rättvikskapen är en vedkap av balanstyp med rullbord. Det som främst skiljer Rättvikskapen från

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Urtagning av Volvo Penta MD 6

Urtagning av Volvo Penta MD 6 Urtagning av Volvo Penta MD 6 Urplockad för renovering ur Sveakryssare S3368 Tindra den 2004-09-25 Magnus Aldrin, magnus@aldrin.se Bakgrund Senhösten 2003 köpte vi Sveakryssaren S3368, som var i behov

Läs mer

Inlämningsuppgift 1. 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler.

Inlämningsuppgift 1. 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler. Inlämningsuppgift 1 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler. Oftast använder vi apparater och motorer till att omvandla

Läs mer

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok System för elektrisk stenspräckning Instruktionsbok VARNING! När stenspräckaren används utvecklas mycket hög värme, upp till 800 C. Tänk på att rensa området runt stenen från lättantändligt material. VARNING!

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21.

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Helikoptern konstruerades av Bell Helicopter Company i slutet av 50-talet och blev känd som UH-1 eller Huey under Vietnamkriget. I början av 60-talet köpte Flygförvaltningen

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Bruksanvisning. Art.: 9050650. Hydraulisk grensåg till traktor

Bruksanvisning. Art.: 9050650. Hydraulisk grensåg till traktor Bruksanvisning Art.: 9050650 Hydraulisk grensåg till traktor Hydraulisk grensåg för traktor Art: 9050650 Beskrivning: Hydraulisk grensåg för montering på traktor, lastare eller liknande fordon, inkl. 1

Läs mer

Information om. Slamtömning

Information om. Slamtömning Information om Slamtömning Hjälp oss att göra vårt tunga arbete lite lättare. Innan vi kommer hem till dig för att tömma din brunn eller tank är det bra om du tänker på några saker som underlättar hanteringen.

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING my baby carrier BRUKSANVISNING SVENSKA Integrerat huvudstöd VIKTIGT! SPARA BRUKS- ANVISNINGEN SÅ ATT DU HAR DEN TILL HANDS OM DU SKULLE BEHÖVA DEN IGEN! Integrerad ryggförlängning... > VARNINGAR VARNING:

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

BROTTBY SKENKVARN RAPPORT 2014:03

BROTTBY SKENKVARN RAPPORT 2014:03 RAPPORT 2014:03 BROTTBY SKENKVARN Antikvarisk medverkan vid rekonstruktion av maskineriet i Brottby skenkvarn, Össeby-Garns socken, Vallentuna kommun, Uppland Hedvig Bellberg Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se

Läs mer

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte.

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte. Test Protokoll : GG Fysiska tester Kropp och hälsa 1. Kroppslängd Mät din kroppslängd när du står uppsträckt barfota. Kroppslängd 2. Kroppsvikt Mät helst kroppsvikten naken på morgonen efter toalettbesök

Läs mer

Bruksanvisning för Lyftstol Typ LS 2000

Bruksanvisning för Lyftstol Typ LS 2000 Bruksanvisning för Lyftstol Typ LS 2000 Åtgärder före användning Lyftstolen levereras färdig för att tas i bruk. Före det att patient transporteras skall bältena optiskt kontrolleras.veva upp lyftstolen

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

Andreas Horste Projektledare

Andreas Horste Projektledare AB Respond Industry Andreas Horste Projektledare Idriss El-Thalji Doktorand Förstudie växellådshaverier på land Projektets två huvudpunkter Projektets två huvudpunkter Varför är inte livslängden på växellådor

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

7414036-9 G 21 C 7/14

7414036-9 G 21 C 7/14 (19) SVERIGE SW [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass ' 7414036-9 G 21 C 7/14 PATENT-OCH (44 Ansökan utlagd och utlägg- 76-08 - 09 Publiceringsningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

Information till dig som bor i Grums som drabbats av nedfallet som skedde från Gruvöns bruk den 28 april 2016

Information till dig som bor i Grums som drabbats av nedfallet som skedde från Gruvöns bruk den 28 april 2016 2016-04-29 Information till dig som bor i Grums som drabbats av nedfallet som skedde från Gruvöns bruk den 28 april 2016 Under natt till torsdag den 28 april så gjordes en påfyllning av kalk i kalksilon.

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

Kopplingsbyte Peugeot 405 MI16 xu9. Verktyg och materiel. Beskrivning. Peugeot Sport Club of Sweden. http://www.peugeot-sport-club.

Kopplingsbyte Peugeot 405 MI16 xu9. Verktyg och materiel. Beskrivning. Peugeot Sport Club of Sweden. http://www.peugeot-sport-club. Kopplingsbyte Peugeot 405 MI16 xu9 Verktyg och materiel Någonting att hålla upp motorn med. Motorlyft, domkraft under och en planka med spännband ovanför eller dyl. Hyllsnyckelsats Torxbits Insexbits Hjulmutterhylsa

Läs mer

Span 300 VX Montageanvisning

Span 300 VX Montageanvisning Span 300 VX Montageanvisning BETECKNING: SPAN 300 VX Dubbel bredd EN1004 3-8/12 XXCX SPAN 300 VX Enkel bredd EN1004-3 8/8 XXCX Ställningar i enlighet med AFS 2013:4 SP typkontrollintyg 144201 daterat den

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING

CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING 11 VÄLKOMMEN TILL THE STEAMERY The Steamery är ett klädvårdsföretag baserat i Stockholm. Vi älskar kläder och vill att de ska hålla länge. Vårt mål är därför att ge

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Bruksanvisning. Amfibi. Hygienstol. Amfibi Double 56-203DB

Bruksanvisning. Amfibi. Hygienstol. Amfibi Double 56-203DB Bruksanvisning Amfibi Hygienstol Amfibi Double 6-0DB . Uttag för batterikontakt. Uttag för stickpropp (OBS! För att IP-klassning ska gälla så ska stickpropp ALLTID vara ansluten till styrbox). Uttag för

Läs mer

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna Britt-Marie Lennartsson Renovering av dammvall, ett projekt inom Vårda Vattendragens Kulturarv Bosgårdsfallet, Bosgård 1:15, Torups socken, Hylte kommun

Läs mer

Servicehandbok. Reparation och underhåll 1976-1978. Avd. 4 (43) Växellådor M 45. M 46 240.260

Servicehandbok. Reparation och underhåll 1976-1978. Avd. 4 (43) Växellådor M 45. M 46 240.260 Servicehandbok Reparation och underhåll Avd. 4 (43) Växellådor M 45. M 46 240.260 1976-1978 Väx ella d a M45 c Växellåda M 46 M 45, M 46 Innehåll Specifikationer. Specialverktyg.. Innehåll... Sida 3 4

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Beskrivning Roth QuickBox väggdosa till skivvägg och för inmurning, kan levereras för 12, 15 och 18mm MultiPex-rör-i-rör

Läs mer

Monteringsanvisning. izi Modular: bakåt- & framåtvänd. izi Modular RF: bakåtvänd. Bakåtvänd godkänd höjd 61-105 cm. Framåtvänd godkänd höjd 88-105 cm

Monteringsanvisning. izi Modular: bakåt- & framåtvänd. izi Modular RF: bakåtvänd. Bakåtvänd godkänd höjd 61-105 cm. Framåtvänd godkänd höjd 88-105 cm a f d e b c i Monteringsanvisning g h 4 > 5 cm izi Modular: bakåt- & framåtvänd izi Modular RF: bakåtvänd 5 Bakåtvänd godkänd höjd 6-05 cm Framåtvänd godkänd höjd 88-05 cm maximal vikt 8 kg Ålder 6 mån

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

En historisk beskrivning av Nämndemansgården

En historisk beskrivning av Nämndemansgården En historisk beskrivning av Nämndemansgården Nämndemansgården eller Karhojagården som den tidigare kallades har anor från sent 1700-tal. Gården har vårdats och utvecklats under fem generationer och var

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar COMBI+ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ E Quooker COMBI+ E är en enhet för varmt och kokande vatten som består av en säkerhetsventil,

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

BRUKSANVISNING. för. Runner 1600

BRUKSANVISNING. för. Runner 1600 BRUKSANVISNING för Runner 1600 INNEHÅLL Förhållningsregler 3 Montering 4 Folding 7 Stigning 8 Dator 9 Underhåll 13 Justering av motorbälte 14 Justering av löpband 15 Översiktsdiagram 16 Delelista 17 Felsök

Läs mer

Trähuset. Pelle-ved 6

Trähuset. Pelle-ved 6 Trähuset Pelle-ved 6 Jag önskar er lycka till med stugan eller boden ni har köpt. Obs! Det krävs lite händighet att montera en bod eller stuga. Läs monteringsanvisningen noga innan ni ringer Trähuset Lycka

Läs mer

Cykelhållare, takmonterad

Cykelhållare, takmonterad Anvisningsnr Version Art. nr. 30664232 1.0 Cykelhållare, takmonterad Sida 1 / 6 Utrustning A0000162 J8903383 Sida 2 / 6 INLEDNING Läs igenom hela instruktionen innan monteringen påbörjas. Noteringar och

Läs mer

Montageoch bruksanvisning

Montageoch bruksanvisning Montageoch bruksanvisning För Instant VX Spann 7/130 Lättmetallställningar 300 Mobila ställningar enligt SS-EN 1004. Tillåten belastning 2 kn/m2 (lastklass 3) jämnt fördelat oavsett plattformsnivå. Högst

Läs mer

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka Så arbetar NTF Väst NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten Stefan för mer Kaleby än en miljon invånare

Läs mer

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE TU 2004-11-18 Handläggare: Lars-Erik Holm Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 268 70 larserik.holm@gfk.stockholm.se Dnr 27064/04 2004-10-26 Till Gatu- och

Läs mer

Grundsetup av Formelbil

Grundsetup av Formelbil Grundsetup av Formelbil Vilken utrustning behövs Snöre Lod Måttband Stålskala Camber / Vinkelmätare Vattenpass 4st Träklossar för markfrigång 2 profiler/plankor i bilens bredd+10cm Låshylsor till styrningen

Läs mer

7 Använd siffrorna 0, 2, 4, 6, 7 och 9, och bilda ett sexsiffrigt tal som ligger så nära 700 000 som möjligt.

7 Använd siffrorna 0, 2, 4, 6, 7 och 9, och bilda ett sexsiffrigt tal som ligger så nära 700 000 som möjligt. Steg 9 10 Numerisk räkning Godkänd 1 Beräkna. 15 + 5 3 Beräkna. ( 7) ( 13) 3 En januarimorgon var temperaturen. Under dagen steg temperaturen med fyra grader och till kvällen sjönk temperaturen med sex

Läs mer

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse.

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Funderade lite över vår båts utrustnings status och de förändringar som har vuxit fram från leverans dagen 2008, till

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund Det är meningen att utföra teknikmärket som en del av handbollsspelarens vardagliga träning. Det är meningen att utföra övningarna på träningar under tränarens ledning. Man behöver inte gå igenom alla

Läs mer