SFI KLASSENS FIKTIVA PERSONLIGA MÖTEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SFI KLASSENS FIKTIVA PERSONLIGA MÖTEN"

Transkript

1 KLASSENS FIKTIVA PERSONLIGA MÖTEN SFI Förra veckan talade jag med en kvinna som heter Rasheddah. Hon är amerikansk medborgare men hon flyttade från Turkiet till USA för länge sedan och hon bodde i USA i många år. Hon bodde där till för ett år sedan. Nu bor hon i Turkiet igen. Hon har en stor villa i Marmaris vid havet. Hon är gift med en turkisk man som heter Utku och han bodde också i USA förut blev hon gravid och nu har de en femårig son. Rasheddah planerar dock att skilja sig om ungefär fem år eftersom de har problem i äktenskapet. Eftersom hon är intresserad av språk arbetar hon som språklärare. Hon undervisar både privat och i en gymnasieskola. Hon är intresserad av att umgås, att sjunga och att laga mat. Hon berättade också att hon alltid har lite hälsoproblem på våren eftersom hon är allergisk mot pollen. Eva Adams är 27 år och ogift men hon har en hund så hon är inte ensam. Eva bor i en trädkoja i Alaska. Hon trivs eftersom hon älskar naturen och är konstnär. Hon kan måla bilder och det är ett av hennes intressen. Hon tycker också om paintball och att springa i skogen arbetade hon i en affär som sålde ekologiska produkter men hon vill arbeta som bildlärare om fem år. Origami är hennes dolda talang. Maria Persson är 30 år. Hon är född och uppvuxen i södra Sverige men hon bor ensam i en stuga i en skog utanför Kiruna. Hon arbetar som nationalparksvårdare eftersom hon är intresserad av natur och vildmark. Hon studerade miljö (och ekologi) på universitetet i Stockholm för fem år sedan. Hon drömmer om att ha ett eget företag. Hon vill ha en stugby och hyra ut stugor till turister. På fritiden lyssnar hon på musik. Ibland lyssnar hon på sorglig musik och ibland föredrar hon uppiggande musik, det beror på hur hon känner sig. Eftersom hon är ensam pratar hon ofta med djur och hon har en stor och livlig hundvalp. Hania tror att hon behöver terapi och umgås mer med människor och kanske en man. Hon spelar piano mycket bra så hon kan kanske finna en musiker att dela livet med i Kiruna.

2 Jag träffade Jay Rickley i torsdags och de pratade lite. Han är 33 år och han bor i en stor husbuss / turnébuss därför att han är en rockstjärna. Han hade en romantisk relation med en kvinna förut men den fungerade inte (därför att hon var mycket svartsjuk) och därför är han singel nu. För fem år sedan var han gatumusiker men nu är han känd i hela världen eftersom han sjunger mycket bra. Han är inte allergisk och han har varken husdjur eller barn (som han känner till ) planerar han att bo på Hotel California. Jag pratade med Nicke Samson förra veckan. Nicke är 31 år gammal och han bor i London. Han är gift med Jane. De träffades för några år sedan på en pub i London. Nu har de två barn som är tvillingar och de heter Mickel och Victory. De bor i en ganska stor villa som består av tre sovrum, ett stort vardagsrum, ett stort kök och två stora badrum. Familjen har också en liten hund som heter Mumu och den är lugn och snäll och inte vild. Nicke tycker om att läsa om bildesign därför att han är mycket intresserad av bilar. Ingen i familjen är allergisk. Han arbetar som banktjänsteman i London. För fem år sedan åkte hela familjen på semester till Japan där de kopplade av och hade roligt tillsammans. Han vet inte vad han ska göra om fem år och han tycker att fem år är en lång tid. Han vill inte oroa sig men han trivs med livet och vill fortsätta så. Nicke har en dold talang. Han kan fixa datorer. Jag pratade med Eva Adams förra veckan. Eva är 27 år gammal. Hennes modersmål är engelska och hon har fyra syskon men nu bor hon ensam i ett trädhus i en skog i en del av norra Alaska. Hon studerade konst på universitetet. Hon gillar att måla tavlor med naturen som motiv. Hon arbetade som försäljare i en affär för några sedan men nu vill hon utbilda sig till bildlärare. Hon tycker inte om och hon äter inte nötter eftersom hon är allergisk mot nötter. Hon bor inte helt ensam i skogen därför att hon har Rex, som är en stor men snäll hund.

3 Jag talade också med rockstjärnan Jay Rickley i morse. Jay kommer från Nya Zeeland men han flyttade till USA för tio år sedan. Han började sin karriär som gatumusiker men nu är han mycket känd och hyllad överallt. Han turnerar med sitt band i en turnébuss över hela världen. Jag och Jay träffades i Jays bastu, som är i bussen, som är jättestor. Jay berättade för mig om sina problem med paparazzis, som (för)följer honom hela tiden. Jay är bara 33 år men han ser redan lite äldre ut. Det är ett tufft liv att vara och leva som en rockstjärna! Trots att han börjar se lite äldre ut har han massor av älskarinnor som står i kö. Jay berättade om sitt ex / sin fd* älskarinna som spelar bas i rockbandet. Han berättade också om vilda fester och överdrivet drickande/ massor av alkohol med fansen och bandet. Jay fick en världshit för ett år sedan och hans fd älskarinna blev mycket svartsjuk. Hur ser Jays framtid ut? Vad tror du? Vad gör han om tio år? *fd =före detta Förra veckan pratade jag med Christian som är född och uppvuxen i Filippinerna. Hon är 35 år och gift med en man från Tyskland. De gifte sig för fem år sedan och de har en pojke, som heter Filip. Familjen bor i en lägenhet som består av två rum och kök samt en balkong. Christian var tulltjänsteman i Filippinerna och hon arbetar också i tullen i Tyskland nu. Hon tycker mycket om att dansa, sjunga och resa. Hennes favoritmat är adobo, som är en filippinsk maträtt och den innehåller ris, vinäger, vitlök, soja och kött. Hennes favoritsport är biljard. Om några år vill hon gärna öppna en egen restaurang som serverar filippinska specialiteter. Familjen har ett husdjur och det är en liten och vit hund. Häromdagen träffade jag en mycket speciell drottning som heter Vinnis Uminn och som var klädd i en björnpäls, pälshandskar och mukluks (som är vattentäta skinnstövlar) För fem år sedan blev hon drottning över Polcirkeln. Hon är en 45 årig åttabarnsmamma, gift och hon har också fyra barnbarn. Hon bor i Polaris och äger polcirkeln. Hon är en isdrottning och hon beskyddar polcirkeln nu. Om fem år vill hon äga hela norra jordklotet. Eftersom hon bor i Polaris gillar hon att leka i snön, bygga igloor, att dansa runt en stor brasa, simma med isbjörnar, titta på norrskenet och att sjunga. Trots att hon är allergisk mot hår från wendigomonster så gillar hon att jaga dem och hennes favoritmat är halstrad lax med blodpudding på monsterblod.

4 För övrigt har hon två grizzlybjörnar som husdjur. De heter Bannard och Teddy. Vinnis tävlar gärna i mästerskap för odjur och monster. Förra veckan talade jag med en gift kvinna som heter Anna Gustavson och hennes flicknamn var Anna Erikson. Hon träffade sin man på en konferens och det var kärlek vid första ögonkastet. De gifte sig för fem år sedan och har två barn nu. Barnen heter Philip och Jasmin. Pojken är fyra år och flickan är två år. Anna bor i Sverige i huvudstaden, i Stockholm med sin familj. Familjen bor i en villa som inte är så stor men det finns 4 rum, 2 badrum, ett stort kök och ett garage. Det är precis nog och lagom. Huset har en stor trädgård och en stor swimmingpool. Anna var hemmafru för fem år sedan men hennes yrke är frisör och om 5 år vill hon öppna en frisersalong. Hon är intresserad av att dansa och springa och också av gastronomi och astronomi. Hennes favoritsport är löpning. Anna sade också att hon har en vacker sångröst. I familjen finns det en hund som heter Hàdèsz. Anna gillar jättemycket italiensk mat och hennes favoritmat är pasta och Anna har ingen allergi. Min vän Mike är en välkänd DJ. Jag träffade honom i sandlådan när de var 5 år men jag förväntade mig inte att vi skulle bli vänner för livet. När vi träffades gillade vi inte musik så mycket men det ändrades när vi fyllde 15 år. Mikes föräldrar dog i en bilolycka på en resa till hans moster som bodde i Tyskland. Sedan försvann han in i musikens värld och vi umgicks inte. Han började komponera musik eftersom det blev ett sätt för honom att kommunicera med sina döda föräldrar. Det kändes lite konstigt för mig men jag förstod och accepterade det. År 2000 kom Mike upp på den internationella scenen för första gången. Nu är han en av de bästa DJarna i världen och han spelar på festivalen ASOT varje år. Det viktigaste av allt är att vi fortfarande är vänner även om han är rik och berömd nu! Anders Hendersson är svensk och 30 år gammal. Han är född i Stockholm men nu bor han i ett stort hus med en trädgård och en privat sandstrand i Bahamas. Han jobbar som hemlig agent. Det är ett bra jobb och han trivs men han kan inte prata och berätta mycket om det eftersom jobbet är hemligt. Det är mycket svårt och nästan inte möjligt att ha en familj när man jobbar hemligt, så han är singel men han har en häst. Den heter Rocko och den är ett arabiskt fullblod.

5 Anders gillar att simma, att dyka, att skjuta med pistol och också extremsporter som t.ex hängskärmsflygning, fallskärmshopp och fritt fall/ bungy jump. Men han gillar också att läsa, studera teknik och lyssna på jazz. Han hatar att städa, han städar nästan aldrig. Hans favoritmat är en dryck, det är Dry Martini med oliver som James Bond. Han tycker inte om att äta men han äter därför att alla måste äta för att vara friska och starka. För fem år sedan studerade han på ett universitet för hemliga agenter. Han vill inte prata om framtiden därför att han är vidskeplig. Men han berättar att hans dolda talanger är att han dansar bra och att han är en god vän. Jag pratade med Maria Persson häromveckan. Här kan du läsa om Maria. Hon föddes i södra Sverige, i Malmö för 30 år sedan. Hon har alltid älskat naturen så hon studerade natur och miljö på universitetet. När hon blev klar med studierna för fem månader sedan valde hon att flytta till Kiruna, i norra Sverige eftersom hon ville bo någonstans nära naturen. Hon byggde en stuga i en skog, i vildmarken lite utanför Kiruna. Hon tycker att platsen är underbar. Där trivs hon. Hennes hund följer alltid med henne överallt så hon är aldrig ensam, fastän hon är singel och inte har barn. Varje dag vaknar hon tidigt därför att hon börjar jobbet som skogsvårdare klockan 6. Medan hon arbetar drömmer hon om en framtid med en egen stugby i skogen. På kvällen spelar hon piano och talar med skogens djur. Vissa personer tror och tycker att Maria behöver terapi eller en man men hon tycker att det är de som behöver hjälp och sällskap inte hon. Igår träffade jag en prinsessa, som heter Valerie Khumalo Franz och hon kommer från Botswana. Valerie berättade om sig och sitt liv för mig. Först berättade hon att har två bostäder utomlands. De finns på Franska rivieran och i Monte Carlo. När hon var 19 år flyttade hon till Frankrike för studera. Eftersom hon var både lång och snygg samt intresserad av mode kunde hon jobba som modell. Hon arbetade som modell både i Paris och i Milano för 5 år sedan medan studerade hon på distans och via nätet. Förutom sitt modersmål talar hon två språk: franska och italienska. Nu bor hon oftast i huset på stranden på Rivieran med sina tre husdjur som är en katt och två hundar. På fritiden trivs hon med att spela tennis och golf. Hon är intresserad av mode, inredning och av att shoppa, att campa och att rida. Eftersom hon gärna simmar hon har en stor pool hemma.

6 Eftersom hon var mycket upptagen av arbete och studier för fem år sedan så hann hon inte med att umgås på fritiden men hon vill gärna gifta sig, ha två barn och ett eget inredningsföretag om fem år. Hon tycker om fisk, räkor och skaldjur men hon är allergisk mot gluten därför äter hon inte glutenrik mat som vetebröd, kanelbullar etc Slutligen berättade Valerie att hennes dolda talanger är att spela piano och gitarr samt att hon kan springa maraton. TEXTFRÅGOR ARBETA två och två! 1. Vem är allergisk på våren? 2. Vem är duktig på piano? 3. Var började Jay sin musikkarriär? 4. Vem har en ung hund? 5. Hur ser Rasheedas femårsplan ut? 6. Vilken typ av musik föredrar Maria Persson? 7. Vem undervisar ungdomar mellan 16 och 19 år? 8. Hur ser Anders Henderssons familj ut? Vilka ingår i den? 9. Var arbetar Nicke Samson? 10. Vem är intresserad av månen, stjärnorna och rymden? 11. Var lärde jag och Mike att känna varandra? 12. Vem är orädd för höjder? 13. Vem orkar springa drygt 42 km i en tävling? 14. Vad är adobo? 15. Vem gillar norrsken och kyla? 16. Hur gammal är Jay? 17. Var intervjuade Jarmo Jay? 18. Var arbetade Christian i hemlandet? 19. Vem äter inte vanlig vitt bröd och varför? 20. Vem kan tala med djur? 21. När flyttade Valerie till Frankrike? 22. Vad kallas vattentäta skinnstövlar?

7 23. Var trivs Maria P och varför? 24. Vem är Rocko och vem är Rex? 25. Vad hette Anna Gustavsson som ogift? 26. Var träffade Nicke sin fru? 27. Vem har fyra syskon? 28. Vad vill Eva A göra om fem år? 29. Vem har tvillingar? 30. Hur många personer består Vinnis familj av? 31. Varför ser Jay R ganska sliten ut? 32. Vem vill hyra ut små hus i vildmarken om fem år? 33. Vem vill inte prata om framtiden och varför? 34. När och hur blev Mike föräldralös? 35. Vem är konstnär? 36. Vad gjorde Samson i Japan och när var de där? 37. Vem gillar jazzmusik? 38. var och hur bor Christian med familjen? 39. Varför kan Valeri italienska och franska? 40. Vad sålde Eva A för fem år sedan? 41. Vilka blev kära i varandra första gången de träffades?

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST)

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST) 1 av 3 2010-07-29 09:52 Publicerad 28 juli 2010 STÖDE (ST) Isländsk musik är ett starkt tema i årets kammarmusikvecka i Stöde. Huvudrollen spelas av sopranen Gudrun Ingimars, som sjunger i Stöde för första

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

STS Elever Hösten 2011

STS Elever Hösten 2011 STS Elever Hösten 2011 Sofia (-94) Finland Läsår Sofia är en glad och positiv tjej från Finland. Familj och vänner är viktiga för henne och hon har bra relationer med dem. Hon har två yngre bröder och

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt Tenta januari 2010 Fråga 1 EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt = Kodnummer. Fråga 2 M och

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!)

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Träna ordföljd Mening Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Exempel: Jag gillar glass. Känner du Hibaq? Haybe går på Gökstensskolan.

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

Drömresa och bo utomlands i topp när svenskarna drömmer om 2014

Drömresa och bo utomlands i topp när svenskarna drömmer om 2014 Drömresa och bo utomlands i topp när svenskarna drömmer om 2014 Nu presenteras Miljonlotteriets årliga drömundersökning. Resultatet visar att under kommande år vill nästan 75 procent av svenskarna göra

Läs mer

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra SFI ORDKUNSKAP 1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra 3. Alvedon och nässpray kan du receptfritt. 4. Receptfritt att du

Läs mer

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Angus, som gillar Ella. För att imponera på Ella, säger Angus att han är bra på att läsa av ansikten. Han säger att han vill bli mentalist (vilket

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Facit till FRAMSTEGSTEST 1

Facit till FRAMSTEGSTEST 1 Facit till FRMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 b 5 a 2 Frågeord 1 Vilken 2 Vilket 3 Vad 4 Hur 5 Vilken 6 Varifrån 7 Var 8 Vad 3 Verb 1 kommer/är 2 bor 3 jobbar 4 talar 5 är 6 har 7 är 8 forskar 4 Substantiv:

Läs mer

MARIA. 12 16 Januari

MARIA. 12 16 Januari MARIA mininytt 12 16 Januari aktiviteter på MMK 7 9 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Dansklubben 15.00 Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL 3 Ute-lek Ute-lek

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Träningshäfte ordklasser (Venus)

Träningshäfte ordklasser (Venus) Träningshäfte ordklasser (Venus) Substantiv 1. Stryk under substantiven bland följande ord (8 st) glad simma luft koka barnslig tre oj därifrån vikt nej pojke moln lycka jord överenskommelse Pelle femte

Läs mer

Dennis kamp. Läsförståelse - Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.)

Dennis kamp. Läsförståelse - Kapitel 1. Elevmaterial. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) SIDAN 1 Läsförståelse - Kapitel 1 1. Varför tycker Dennis att det är skönt att bo själv? 2. Vad är det för dag, i kapitel 1? 3. Hur länge har Dennis varit arbetslös? 4. Varför blev Dennis mamma galen på

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Vårt arbete. Trevlig läsning! Skribent: Alice Rådö

Vårt arbete. Trevlig läsning! Skribent: Alice Rådö Vårt arbete På Ulriksdalsskolan går det 900 elever. På skolan finns klass, 3:1. I klassen går det 27 elever, en lärare, en fritidspedagog och för tillfället en lärarstudent. Läraren heter Gustavo Caballero

Läs mer

Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor.

Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor. Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor. DEN ÅTTONDE MAJ 2004 FYLLER JAG 40 ÅR INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRESENTATION AV MIG..SID 1 MITT KOMMUNIKATIONSPASS..SID 3 VIKTIGT

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Verb. "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord".

Verb. Verb är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen ord. Verb Verb "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord". Verb som är namn på en handling Springa, hoppa, studsa,

Läs mer

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS På en timme Henrik Fexeus Tidigare utgivning Konsten att läsa tankar När du gör som jag vill Alla får ligga Konsten att få mentala superkrafter Bokförlaget Forum, Box 3159, 103

Läs mer

Facit. Språkvägen elevbok. för sfi kurs B

Facit. Språkvägen elevbok. för sfi kurs B Facit Språkvägen elevbok för sfi kurs B Tema:Vardagsliv Nivå 1: En stressig dag B Prata (s.6) 1 Han vaknar klockan 6.00. 2 Han ställer mjölk, bröd, ost och smör på bordet. 3 De vaknar 7.15. 4 Barnen är

Läs mer

Strandpärlan. Där Österlen är som bäst. Version 3.3 2012-08-04

Strandpärlan. Där Österlen är som bäst. Version 3.3 2012-08-04 Strandpärlan Där Österlen är som bäst Version 3.3 2012-08-04 Ett stenkast från havet omgivet av en naturtomt där äppleträden står i blom med den Skånska blå himmeln i bakgrunden. Då är det lätt att inse

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Rembrandt. som jag minns honom ANDREAS OSIKA

Rembrandt. som jag minns honom ANDREAS OSIKA Kanske har du någon gång fått tag i ett gammalt minne som härrör från tidigare liv, men inte förstått vad det ville säga dig. Vi behöver öva oss i att prata med varandra för att lära oss komma ihåg de

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Introduktion av huvudpersonen, sida 1 2. Kapitel 2 Dagen med barnen, sida 2 3. Mysteriet, sida 3 4. Kapitel 4 Besvikelsen, sida 4 5. Misstänkt fel, sida 5 6. Arresteringen,

Läs mer

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus.

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år.

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år. Artikel av Tuva Klinthäll Publicerad i Smålandsposten den 18 september 2010 Kl 07.00 Klockan har precis slagit sju och det är i mitten av augusti. De allra flesta ligger och sover men inte Håkan Håkansson.

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

ALL WE NEED IS LOVE 2016

ALL WE NEED IS LOVE 2016 ALL WE NEED IS LOVE 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING We hate cancer Porslinsfabriken Köksfabriken Trollfabriken 3 4 8 16 HELP US FIGHT IT... Livet far förbi. Vi människor jäktar och stannar sällan upp och utvärderar

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Kapitel 1. Boendeformer PRATA PENGAR ÖVNINGAR. Privatekonomi på enkel svenska

Kapitel 1. Boendeformer PRATA PENGAR ÖVNINGAR. Privatekonomi på enkel svenska ÖVNINGAR Kapitel 1 PRATA PENGAR Privatekonomi på enkel svenska Boendeformer Film 1: Inledning En pappa och hans dotter pratar med varandra De sitter i soffan hemma i vardagsrummet Dottern har sin dator

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

Se upp för havets kvinnor

Se upp för havets kvinnor HAENYO Se upp för havets kvinnor Utanför den sydkoreanska kusten ligger ön Jeju, känd för sin speciella matkultur. Vi tog oss dit för att uppleva dess unika gastronomi och passade på att träffa de kvinnliga

Läs mer

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag Eget-kort 1 studerar vid musikinstitut får äta godis bara på godisdagen är scout till familjen hör pappa, mamma och en hund är allergisk för många djur sjunger i kör bor med sin mamma och bror tränar med

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Levnadsberättelse. Levnadsberättelsen kommer till bästa nytta när den verkligen används och kan gärna fyllas på allt eftersom.

Levnadsberättelse. Levnadsberättelsen kommer till bästa nytta när den verkligen används och kan gärna fyllas på allt eftersom. Levnadsberättelse Levnadsberättelsen bidrar till en individanpassad vård och omsorg genom att personalen bättre lär känna den äldre personen. Personalen får kunskap om vem personen var och vem personen

Läs mer