Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn reviderad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Specialkurs SPÅR. utarbetad av. Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn. 1997 03 01 reviderad 2008 06 19"

Transkript

1 Specialkurs SPÅR utarbetad av Anne-Marie Folkesson och Centrala Hundägarutbildningssektorn reviderad

2 Varför specialkurs? Specialkurser är ett steg i vidareutvecklingen från allmänlydnadsinstruktör till instruktör. Syftet är att uppnå grundläggande kunskaper i specialgrenen spår. Använd kursplanen som stöd och hjälp... Kursplanen syftar till att skapa ett raminnehåll för utbildningen. Det är ett förslag som avser att vara stöd och hjälp för kursledaren. Litteraturen är en rekommendation och är referens för arbetet, sök gärna alternativ litteratur och sök info på nätet. Följ raminnehållet - målet med utbildningen Eftersom utbildningen ingår i instruktörsutbildning ska alla som gått igenom specialkurs spår ha uppnått en grundläggande kunskap. Därför är det viktigt att utbildningen läggs upp utifrån angivet MÅL - DELMÅL och INNEHÅLL, men sedan är det fritt fram att göra det bästa möjliga av kursen. Det är tillåtet att överträffa målet och att deltagarna lär sig mer än vad målet rekommenderar. Lycka till med utbildningen önskar Centrala hundägarutbildningssektorn

3 Raminnehåll för specialkurs spår Övergripande mål: Krav för deltagande: Kursarrangör: Lärare: Delmål: Omfattning: Deltagare: Innehåll: Allmänt: Efter genomförd kurs ska elev kunna hålla grundläggande utbildning i spår för hundägare, med stöd av instruktör. Allmänlydnadsinstruktör. Hållit minst en allmänlydnadskurs. Lokalklubb eller distrikt. SBK Lärare eller erfaren spårhundsförare. Elev ska inom specialområde spår ha god kunskap och färdighet i följande: - om spårhundens arbetssätt - om spårhundens önskade egenskaper - att analysera hunds lämplighet - att utifrån lämplighetsbedömning, rekommendera och planera grundläggande övningar - om inlärning och stegringsplan från grundövning till appellklass spår - att motivera hundägare till målinriktad träning - att vid problem kunna söka lösningar gällande grundläggande övningar 20 timmar fördelade på kvällar, hel- eller halvdagar. Valfritt antal, lämpligt är sex - åtta personer/lärare. Spårläggares uppgift och kunskaper Förares arbete/ uppgift Hunds arbete/ uppgift Hunds lämpliga egenskaper Analys av lämplighet Förstärkningsmetoder Stress och motivation Inlärning Stegringsplan till appellklass Problemlösning Känna till tävlingsregler Kursintyg tilldelas elev som fullföljt utbildningen Egna hundar kan medföras och användas i utbildningen Referenslitteratur: Spårhunden av Inki Sjösten och Roland Sjösten Litteraturen används efter önskemål och behov.

4 Till kursansvarig Förbered utbildningen Begär tillstånd hos markägare och jakträttsvårdsinnehavare för träning under två dagar. Sänd ut PM till kursdeltagare. Informera om program, utrustning m.m. Ev. medtagande av kaffe och lunch. Inbjud - Hundägare med hundar enligt förslagsvis följande: Tre hundägare med hundar som ej prövat på spår. Helst skall det vara tre skilda typer av hundar. En hund och ägare som planerar att tävla appellklass kommande säsong, de behöver således träna inför tävling. En hund som behöver träna uthållighet. En hund som tävlat minst lägre klass. En hund som skall läras spårupptag. En hund som behöver övas i störningsträning. Flera hundar med olika typer av problem. Informera hundägarna om planerade tider. Medtagande av ev. kaffe och lunchkorg. Utrustning till hund... vatten o.s.v. Inbjud eventuellt klubbens erfarna spårhundsförare För medverkan i diskussioner under framförallt fredagskväll och söndag efter lunch. Utbildningens uppläggning Lägg upp utbildningen genom gruppdiskussioner - aktiv inlärning Utbildningen är i denna plan upplagd genom en mängd frågeställningar. Tanken är att gruppen under fredagskvällen arbetar med dessa frågeställningar genom att i smågrupper diskutera. Inbjud gärna klubbens erfarna spårhundsförare och låt dem medverka i slutdiskussionerna och fungera som bollplank till elevernas gruppdiskussioner. En annan variant är att en lärare leder utbildningen och använder frågeställningarna efter behov. Men - se till att det inte blir föreläsning. Välj den undervisningsform som är mest naturlig för deltagarna och läraren/ledaren. Sträva dock efter att skapa mesta möjliga aktivitet i gruppen, det är genom det aktiva lärandet vi människor bäst lär. Den som själv söker sig fram till ny kunskap blir motiverad och kommer bättre ihåg vad man lärt! Det finns många metoder att träna en hund i spår. Det handlar om att hitta rätt metod för varje hund och hundägare.

5 Tidsschema fredagskväll alternativt annan kväll i veckan före helgen Inledning. Helgens program. Förväntningar. Spårhunden... Diskussion Genomgång av praktisk träning. Se förslag olika övningar. Lördag 8-12 Praktisk spårträning Lunchpaus Praktisk spårträning Teori, erfarenheter, planering av morgondagens övningar Ev. samkväm på kvällen Söndag 8-12 Spårträning Lunchpaus Teori, sammanfattning. Vad har vi lärt oss. Utvärdering av utbildningen. Hur arbetar var och en vidare på bästa sätt. Eventuell träff då kursdeltagarna diskuterar utvecklingen. Övrigt:

6 Genomförande: Presentation... om man inte känner varandra. Var och en berättar om sina erfarenheter gällande spårhundsutbildning. Lista deltagarnas förväntningar och ta hänsyn till dessa i programmet. Det är viktigt att var och en får svar på sina speciella frågor och problem. Inled teoripasset med att på blädderblock lista alla problem som upplevts i samband med spårhundsträning. Diskutera ej dessa problem i detta skede - lista dem enbart. Kursledaren håller en kort genomgång - ca 20 min. T ex om spårhundens uppgift och grundläggande inlärning. Diskutera utifrån föreslagna diskussionsfrågorna. Fördela eventuellt frågorna mellan smågrupperna, eller välj ut ett antal frågor. Det kan annars vara svårt att hinna med alla. Lämpligen förbereder kursledaren utbildningen genom att välja ut de frågor som känns aktuella och värdefulla att diskutera, eller helt avstå från frågorna. Vissa frågor behöver kursledaren förbereda genom att läsa i litteraturen i förväg och kunna beskriva författarnas synsätt för kursdeltagarna. Gäller fråga 13, 23, 24, 25, 26. Det är inte tänkt att kursdeltagarna skall ägna tid till att läsa i böcker under kursen, möjligen läsa kortare avsnitt som kursledaren plockat ut. Kom ihåg att utvärdera utbildningen och diskutera uppföljning. Förslag till diskussionsfrågor. 1. Beskriv hur en duktig spårhund uppträder i ett spår. Börja då med upptag av spår, beskriv sedan hur hunden beter sig vid apporter, vinklar, förledningar, störningar o.s.v. Diskutera hundens uppträdande, låt sedan en i gruppen få i uppgift att göra detta till en riktigt målande beskrivning t ex genom att tala utifrån tanken att vara hund. Jag - Fido, blir så lycklig när matte tar fram spårselen... Ge möjligheter till lite skratt och skoj i sammanhanget. 2. Beskriv hur en duktig spårhundsförare skall uppträda då hunden spårar. Börja från det att hunden tas ur bilen och skall selas på inför spårarbete, fram till det att hunden slutfört arbetet. Gör även detta till en målande beskrivning. Ge en i gruppen i uppdrag att agera och visa spårhundsförarens uppträdande. 3. Beskriv vilka kunskaper en duktig spårläggare bör besitta. 4. Beskriv vilka egenskaper en spårhund bör besitta? 5. Hur kan en hundförare utveckla dessa egenskaper hos en hund? 6. I vilken ordning prioriterar hunden sina sinnen? 7. Vilka fel gör vanligtvis en hundägare i samband med spårträning av sin hund? Lista upp. 8. Hur kan hundägaren tränas att lära av sina fel? Diskutera utifrån lista fråga Vilken utrustning skall en spårhund ha? Diskutera olika typer, titta på varandras utrustning.

7 10.Du har fem hundägare som vill pröva på spår med sina hundar för första gången. Hur genomför Du den första pröva på övningen med hundarna? 11.Det visar sig att hundarna uppträder enligt följande: - En livlig Labrador på 8 månader som är matfixerad och okoncentrerad? Tar föremål men spottar snabbt ut. Planera övning. - En otillgänglig schäfer på 6 månader som skäller så fort husse försvinner, föremålsintresset är måttligt. Planera övning. - En slö Newfoundland på 12 månader som inte verkar intresserad för någonting, föremålet är betydelselöst. Planera övning. - En Irländsk setter på 16 månader som visar väldigt ringa intresse för markvittring. Föremålsintresset är ringa. Planera övning. - En pudel på 10 månader som ger ett stressat intryck, har dock ett bra föremålsintresse. Planera övning. 12.Beskriv tre olika metoder att betinga önskat spårbeteende hos hund. Ange vilka tre olika typer av hundar som hänvisas dessa metoder. 13.Vilka inlärningsmetoder anges i spårböckerna (se litteraturförteckningen). Vilken skillnad är det mellan dessa metoder. Diskutera styrkor och svagheter i dessa metoder. 14.Då spårbeteendet är betingat och hunden skall övas på sin uppgift gäller det att öva hunden successivt. Beskriv hur Du övar hunden för att den skall vara tävlingsklar för appellklass. 15. En spårhund skall vara väl motiverad för sin uppgift. Vad innebär det - Vad är det som motiverar hunden? 16.Hur kan motivationen förstärkas? 17.Det händer att en hundägare säger min hund är övermotiverad i sitt spårarbete. Hur tyder Du det? Vilka frågor ställer Du till hundägaren? Hur tror Du att den hunden uppträder? 18.Om Du skall lägga ett enkelt spår för en orutinerad appellklasshund, hur bör det spåret läggas? Hur lång tid bör det ligga? 19.Om Du skall lägga ett svårt spår för en mer rutinerad hund - högre klass, hur bör det spåret se ut? 20.Hur påverkar en allt för hög stressnivå hundens arbete i spår? 21.Diskutera stressdämpande åtgärder i samband med spårträning. 22.Hur kan spårkonditionen byggas upp hos en hund? 23.Hund som bakspårar är ett ständigt diskussionsämne. Diskutera orsaken till bakspår. Läs i litteraturen och se vad de olika författarna har för teorier gällande bakspår. 24.Hur lärs spårupptag in på hund. Diskutera tre olika metoder utifrån tre olika hundtyper. Läs i litteraturen och se vilka inlärningsmetoder författarna rekommenderar. 25.Vilken betydelse har spårets liggtid? Läs i litteraturen och se vad författarna säger. 26.Vilken betydelse har markvegetationen? Läs i litteraturen och se vad författarna säger. 27.Gå tillbaka till listan med alla problem. Diskutera hur dessa problem kan åtgärdas. Gör en övningsplan. 7

8 Olika typer av spår att arbeta med under lördag och söndag. Visning av spårhund appellklass och visning av upptag av spår och spetsvinkel. Pröva-på övningar med nybörjarhundar. Inlärning med hundar som gjort pröva på övning. Spår med inriktning att: öka föremålsintresse. träna vinklar. träna utveckling av spårbeteende. träna störningar. träna uthållighet/ kondition. träna spårupptag. lösa olika problem som finns i gruppen eller bland inbjudna hundägare. Sammanfatta! Kontrollera att god kunskap och färdighet uppnåtts i följande punkter: Elev skall ha god kunskap och färdighet: - att analysera hunds lämplighet. - att utifrån lämplighetsbedömning, rekommendera och planera grundläggande övningar. - motivera hundägare till träning. - om spårhundens arbetssätt. - om spårhundens typiska egenskaper. - gällande stegringsplan från grundövning till appellklass spår. - att vid problem finna lösningar gällande grundläggande övningar. Intyg tilldelas Den som gått specialkurs ska tilldelas ett intyg på genomförd specialkurs. Förslag, se nästa sida. Förteckning över deltagare som gått specialkursen ska sändas till klubben. Om deltagare från olika klubbar deltar på kursen, ska respektive klubb som deltagare tillhör, få en kopia av förteckningen. 8

9 Intyg Namn.... Tillhör klubb.. Har genomfört specialkurs spår, under tiden... Kursledare har varit.... Arrangerande klubb.. Ort.. datum. Underskrift befattning 9

Specialkurs SÖK utarbetad av Centrala Hundägarutbildningssektorn

Specialkurs SÖK utarbetad av Centrala Hundägarutbildningssektorn Specialkurs SÖK utarbetad av Centrala Hundägarutbildningssektorn 2000 01 01 Specialkursen är utarbetad för Dig som är under utbildning till instruktör. Varför specialkurs? Specialkurser är ett steg i vidareutvecklingen

Läs mer

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande Användarmanual 1 Inledning Klinisk träning av grundläggande färdigheter och övningar för hela team leds av instruktörer som kan jämföras med lärare. En

Läs mer

Mentalkunskapskurs 4 Mentalfigurant A

Mentalkunskapskurs 4 Mentalfigurant A 2.1 2007-05-01 Mål Förkunskap M 1, M 2 och M 3. Kursarrangör Mentalkunskapskurs 4 Mentalfigurant A Efter genomförd utbildning skall elev ha: - god kunskap och färdighet att figurera i samtliga moment i

Läs mer

Mera Mentalkunskap (M 3)

Mera Mentalkunskap (M 3) 2010-07-01 Mera Mentalkunskap (M 3) Mål Efter genomgången utbildning skall elev ha: Teoretisk och praktisk kunskap om definitioner som används för att beskriva hunds beteenden och mentalitet. Teoretisk

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb)

Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb) 1 Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb) Teori för erhållande av skyddslicens Målgrupp Medlem i SBK I första hand medlemmar rekommenderade för skyddslicens Antal elever Avgörs

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Distriktskonferens 24-25 oktober 2015

Distriktskonferens 24-25 oktober 2015 Distriktskonferens 24-25 oktober 2015 Plats: Deltagare: Åkerby herrgård Se bilaga Lördagen ägnades åt gemensam konferens där innehållet presenteras i dessa minnesnoteringar. Söndagen ägnades åt utvecklingsprojektet

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning

Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning Protokoll 1/2014 Datum: 2014-04-04-05 Tid: Plats: Fredag kl 12.00 - lördag kl12.00 Scandic hotell i Norrköping Närvarande: Ordförande Nina Christoffersson

Läs mer

Eleven ska lära sig förstå och motivera följande: Eleven ska förstå vikten av och motivera varför kamratkontroll utförs:

Eleven ska lära sig förstå och motivera följande: Eleven ska förstå vikten av och motivera varför kamratkontroll utförs: Här nedan följer Svenska Klätterförbundets officiella kursnormer för kurs till uppklätteransvarig topprep. Normerna är utarbetade av SKF:s Utbildningskommitté och är den miniminivå som SKF:s lokalklubbar

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2015 1 Innehåll Innehåll... sidan 2 Studeranderätt June folkhögskola... sidan 3 Huvudman/Profil... sidan 3 Statens syfte med statsbidraget...

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 Du som antagits till en kurs inom Lärarlyftet VT15 har möjlighet att ansöka om validering av dina kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning

Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning Svenska Brukshundklubbens Utskott för hundägarutbildning Protokoll 2/2012 Datum: 2012 06 26 Tid: Tisdag 9.00-16.00 Plats: Tisnaren Apartments, Reijmyre Närvarande: Ordförande Nina Christoffersson Leif

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2014 Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA June folkhögskola är en del av vuxenutbildningen och folkbildningen i Sverige. I Sverige

Läs mer

Temavecka det mångkulturella samhället

Temavecka det mångkulturella samhället Temavecka det mångkulturella samhället Temasida Temavecka Mångkulturella samhället handledning Inledning Handledningen... vänder sig till dig som vill göra en temavecka med hjälp av vår temasida om det

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Digital kompetens och lärande/it-ämnen vt11 Results of survey Startade: June 1, 2011 Avslutad: June 30, 2011 Svarsfrekvens: 11% ( 9 / 84 ) Cambros elektroniska

Läs mer

Vill du bli lärare i Brukshundklubben?

Vill du bli lärare i Brukshundklubben? I samarbete med Vill du bli lärare i Brukshundklubben? Ny utbildning startar i april 2016 Mål: Uppnå kunskap och behörighet att utbilda blivande instruktörer enligt grundmodulens utbildningsplan. Under

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Visions utbildning för valutskott

Visions utbildning för valutskott Visions utbildning för valutskott Inledning Syftet med detta körschema är att ge dig som kursledare/utbildare vägledning kring ämnesavsnitt, metoder, övningar och tidsangivelse. Kompassens frågor visar

Läs mer

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare Hej alla hästvänner! SOMMAR I VIARP 2015 Nu är det dags att anmäla sig till sommarens olika kurser och läger. I år har vi något för alla så fortsätt läsa och skynda er att anmäla på bifogad blankett till

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi PM Version 2 2015-05-04 Sedan våren 2014 bedriver Inläsningstjänst en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

Läs mer

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH 2.1 Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH Mål Efter genomgången utbildning skall elev ha: - god kunskap och färdighet såsom testledare på MH. - god kunskap att bygga bana vid MH. - god kunskap att sköta

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 GRUNDKURS I KNYPPLING FORTSÄTTNINGSKURS I KNYPPLING BARNKURS I KNYPPLING MONTERING AV SPETSAR KNYPPLA MED METALLTRÅD Grundkurs KNYPPLA MED METALLTRÅD Fortsättningskurs SKÅNSKA

Läs mer

viktigt att ni, var och en, behåller era egna enkäter så att ni kan följa er egen utveckling.

viktigt att ni, var och en, behåller era egna enkäter så att ni kan följa er egen utveckling. Grundsunda RKE 121101 Hej! Hoppas att du upplevde studiedagen med Christian Lundahl som givande. Denna gemensamma utbildningsdag får nog anses vara startskottet på BFL-arbetet i kommunen och i resp. upptagningsområde.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8

Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8 Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8 Närvarande: Lennart Larsson, Malou Wallén, Lotta Berntsson, Lennart Lindberg, Lars Magnuson, Maud Steinrud, Lotta Ahlberg-Wennersten,

Läs mer

Kartläggning inför validering. Namn:...

Kartläggning inför validering. Namn:... Kartläggning inför validering Namn:... Personuppgifter Namn:... Postadress:... Postnummer och ort:... Telefon:... Mobiltelefon:... E-post:... Personnummer:... Födelseland:... Nationalitet:... Utbildning

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Husdjursavel HV0081, 10057.1516 15 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund Kursledare = Anna Maria Johansson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2016-01-14-2016-01-31 Antal svar 20 Studentantal 35 Svarsfrekvens

Läs mer

Kungälvs Brukshundklubb

Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb består av ca 300 hundintresserade medlemmar i olika åldrar. Klubben är till för dig som vill vara aktiv med din hund, träna, tävla eller lära dig och din

Läs mer

Integrering i praktiken

Integrering i praktiken Integrering i praktiken - erfarenheter och tankar Hilkka Bergman, Åbo yrkeshögskola Sara Kirla, Helsingfors universitet Liisa Wallenius, Haaga-Helia yrkeshögskola SPRÅKET ARBETSLIVET Projektets mål Yrkesfärdigheter

Läs mer

GRUPP 1 GRUPP 2. Social gemenskap Ansvar & engagemang. - Marknadsföring centralt - Uppskattning - Enklare - Samarbete distrikt - Fler aktiva

GRUPP 1 GRUPP 2. Social gemenskap Ansvar & engagemang. - Marknadsföring centralt - Uppskattning - Enklare - Samarbete distrikt - Fler aktiva GRUPP 1 - Marknadsföring centralt - Uppskattning - Enklare - Samarbete distrikt - Fler aktiva - Gemenskap. - Ungdomsverksamhet. - Träning/utveckling. - Träningsgrupper. Hjälpa andra. MÅLOMRÅDE ARBETSMOTIVATION-

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare III, vt 2003. Katarina Westerlund, Teologiska institutionen Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Teologiämnet på teologiska institutionen

Läs mer

6 kap. Elever. Urval. Gymnasieförordningen (1992:394) 6 kap. Elever

6 kap. Elever. Urval. Gymnasieförordningen (1992:394) 6 kap. Elever Urval 1 /Upphör att gälla U:2008-01-01/ Av 5 kap. 8 andra och tredje styckena skollagen (1985:1100) följer att vissa behöriga sökande skall tas emot i första hand. När alla sådana sökande har tagits emot

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande 1 Inledning Funktionärsutbildningen Att mäta hastighet är en grundkurs i olika mättekniker, tekniska

Läs mer

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Vilket program och årskurs läser du? Valfritt ekonomprogram år 3 Valfritt ekonomiskt programårslurs 3 valfritt ekonomiskt program

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet

Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Arbetsordning sektorer SBK Skaraborgsdistriktet Sektorernas allmänna verksamhet Sektorernas uppgift är att planera, genomföra och utveckla verksamhet inom

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Kulturgeografiska institutionen Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2014 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson 26 studenter har regelbundet deltagit på kursen. Av dessa

Läs mer

Uppdragsutbildning - Pedagogisk utredning av elevers läsoch skrivutveckling 1

Uppdragsutbildning - Pedagogisk utredning av elevers läsoch skrivutveckling 1 Uppdragsutbildning - Pedagogisk utredning av elevers läsoch skrivutveckling 1 Aktivitets ID: 38771 Tid: 21 september - 4 december 2015 Plats: Distans Typ av aktivitet: Nätbaserad kurs Målgrupp: Lärare

Läs mer

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Sida: 1 (5) Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Svenska institutet (SI) utlyser härmed möjligheten för folkhögskolor och andra kursarrangörer att söka stöd för anordnande av sommarkurser

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Att eventuellt lägga in en extra gäst föreläsning med någon aktiv i arbetslivet som arbetar med animering i webb miljö.

Att eventuellt lägga in en extra gäst föreläsning med någon aktiv i arbetslivet som arbetar med animering i webb miljö. Kursrapport Webb 11 Distans Animering och multimedia för webben med Adobe Flash 7,5 hp H12 (31RAM1) Sammanfattning Kursens mål uppfattades som ganska relevant till mycket relevant. De flesta studenter

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Introduktion till energisystem TN0287, 10251.1516 10 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Grund Kursledare = Serina Ahlgren Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-12-18-2016-01-29 Antal svar 14 Studentantal

Läs mer

hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet (i biologi) energi, teknik, miljö och samhälle (i fysik) energi, miljö, hälsa och samhälle (i kemi).

hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet (i biologi) energi, teknik, miljö och samhälle (i fysik) energi, miljö, hälsa och samhälle (i kemi). FÖRMÅGAN ATT KOMMUNICERA Kursplanerna för de naturorienterande ämnena biologi, fysik och kemi är till stora delar likalydande frånsett det centrala innehållet och kan därför diskuteras tillsammans. Kursplanernas

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2014

Utvärdering APL frågor till handledare VT2014 Utvärdering APL frågor till handledare VT2014 Jag har gått den nya handledarutbildningen A. Ja 39 78 B. Nej 11 22 Total 50 100 98% (50/51) Jag har endast gått den gamla handledarutbildningen A. Ja 6 20,7

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mål Förkunskap Kursarrangör Efter genomgången utbildning skall elev ha: - teoretisk och praktisk kunskap om definitioner som används för att beskriva hunds mentalitet.

Läs mer

Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad

Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad Anmälan till SBK Instruktör Bruks/Tävlingslydnad Denna anmälan ska användas när Du vill anmäla Dig till SBK Instruktör Allmänlydnad och utbildningen hålls i SBK Stockholmsdistriktets regi. Kan även med

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek

Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek Sid 1 (9) Innehåll Introduktion till apoteksfarmaci platsbesök på öppenvårdsapotek... 1 Inför ditt platsbesök på öppenvårdsapotek... 2 När ska jag göra platsbesök?... 2 Hur hittar jag ett apotek som kan

Läs mer

Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad, Linda Ashman, Linda Ternrud (gravledig), Helene Lindberg och Ewa-Lena Bratt.

Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad, Linda Ashman, Linda Ternrud (gravledig), Helene Lindberg och Ewa-Lena Bratt. Verksamhetsberättelse för 2010 Följande verksamhetsberättelse är undertecknad av arbetsgruppen för Medfödda hjärtfel och avser 2010. Arbetsgruppen består av Helen Rönning (sammankallande), Kerstin Lundblad,

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skoglig planering ur ett företagsperspektiv SG0060, 20013.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Ola Eriksson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-01-20-2012-02-03 Antal

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer?

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer? Enkäten Bakgrund 1. Vilket kön har du? Man Kvinna 2. Hur gammal är du? -25 26-30 31-35 36-3. Vilket program läste/läser du? Inom parenteserna står de olika namn utbildningarna haft genom åren. C (Datavetenskaplig

Läs mer

KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET

KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET Uppföljning av utbildningsresultaten har sin utgångspunkt i de allmänna mål som finns i utbildningsplanen och kursmålen i de olika kurserna. Uppföljningarnas

Läs mer

Sommarträning office 2015

Sommarträning office 2015 Sommarträning office 2015 Träningsprogrammet skall följas och kommer att kontrolleras med tester när vi startar igen (BIP samt Coopertest). Ju mer du tränar desto lättare blir det under säsong. Syftet

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör

Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör Kursplan för SBK allmänlydnadsinstruktör Kursledare: SBK lärare. Förkunskaper: Mål: Kursarrangör: Omfattning: Ämnen och innehåll: Övriga ämnen, 6 tim Förkunskaper fastställs av den lokala klubben. Deltagare

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 Illustrationerna & omslagen ovan är hämtade ur Friidrott för barn samt Grundträning i friidrott 10-14 år från SISU Idrottsböcker. UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden

Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden Utgåva 2013-09-13 CD, BN, LEM sid 1/9 Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden Innehåll: 1. Förberedelse och information på förhandlingsenhet/lbu nivå. 2.

Läs mer

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper Min väg till framtiden Att arbeta med process i grupper Projektet Gävleborg har en arbetsmarknad som är starkt könsuppdelad med en kombination av låg- och högutbildade ungdomar. Oavsett utbildningsnivå

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS290 Teoretisk affärsjuridik - Rollperspektiv på rätten, 15 högskolepoäng Theoretical business law - Role Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-09-10

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Här nedan följer Svenska Klätterförbundets officiella kursnormer för topprepskurs inomhusklättring. Normerna är utarbetade av SKF:s utbildningskommitté och är den miniminivå som SKF:s lokalklubbar och

Läs mer

Dalaoffensiven Utfall gruppdiskussioner. Falun 29 november

Dalaoffensiven Utfall gruppdiskussioner. Falun 29 november Dalaoffensiven Utfall gruppdiskussioner Falun 29 november Grupparbete Frågeställningar att behandla 1. Individutveckling Hur skapar vi en verksamhet som utvecklar alla under hela livet utifrån sina förutsättningar

Läs mer

UTVÄRDERING. Sammanställning av utvärderingsresultat. Historia 2 2014/2015 S2ab. Utvärdering Hi2 2014/15" 1

UTVÄRDERING. Sammanställning av utvärderingsresultat. Historia 2 2014/2015 S2ab. Utvärdering Hi2 2014/15 1 UTVÄRDERING Sammanställning av utvärderingsresultat Historia 2 2014/2015 S2ab Utvärdering Hi2 2014/15" 1 Inledning Kursen Historia 2 utvärderades i maj 2015 digitalt. 14 av 22 elever har fyllt i enkäten

Läs mer

Valideringsansökan. Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens. September 2009

Valideringsansökan. Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens. September 2009 Valideringsansökan Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens September 2009 Namn: TILLVÄGAGÅNGSSÄTT VID VALIDERINGSPROCESSEN: Validering är en omfattande process, som i vissa fall kan

Läs mer

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se Förord Lär av Mästarna har vuxit fram under min tid som lärare i ämnet satslära med arrangering vid Musikhögskolan i Malmö. Materialet har under ett decennium provats både i grupp- och individuell undervisning

Läs mer

Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H

Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H Gäller från 2014 Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Regler och riktlinjer för CUA och CUA-H...5 Utbildningsgång Certifierade utställningsarrangörer, CUA...5

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Ansö kningsblankett, Validering

Ansö kningsblankett, Validering Ansö kningsblankett, Validering Svenska innebandyförbundets valbara valideringsutbildningar. För att starta en validering krävs att du har genomfört den webbaserade GU-utbildningen. Svensk Innebandys Steg

Läs mer