Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Maj 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Maj 2015"

Transkript

1 Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Maj 2015

2 Inledning På uppdrag av dekan Ninni Wahlström och prodekan Cecilia Kjellgren tillika ordförande i Kursplaneutskottet (KUS) vid fakulteten för samhällsvetenskap (FSV) har Marie Albertsson och Henrik Hegender (ledamöter i KUS) utarbetat kompletterande anvisningar för regeldokumentet Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet. Vägledningen kompletterar främst Instruktioner för utformning av kursplan. Bakgrunden till vägledningen är att ordföranden och ledamöterna i KUS i arbetet med att granska nya samt reviderade kursplaner på FSV uppmärksammat brister i formuleringarna i kursplanerna, i förhållande till regeldokumentet. För en generell bild av hur olika kursplaneformuleringars brister kan se ut rekommenderar vi en läsning av rapporten av Johansson och Jansson (2010) där en mängd kursplaner vid våra två lärosäten granskades precis innan Linnéuniversitetet bildades. Utifrån KUS arbete visar det sig att de vanligaste bristerna i formuleringarna rör det som skrivs under kursplanerubrikerna Mål, Examination samt Kurslitteratur och övriga läromedel. I följande text förtydligas instruktionerna för kursplaneskrivandet för dessa tre områden. Därigenom kan förhoppningsvis arbetet underlättas för; de som skapar nya kursplaner eller ger förslag till kursplanerevideringar, granskarna i KUS (samt i olika programråd), dekan som fastställer kursplaner prefekter som beslutar om vissa kursplanerevideringar Vägledningen är tänkt att användas vid kursplanearbetet inom FSV som ett stöd i kvalitetsarbetet. 2 (11)

3 Mål Här presenteras de nuvarande anvisningarna avseende för hur mål bör skrivas (se regeldokumentets bilaga (Instruktioner för utformning av kursplan): Enligt regeldokumentet (s. 14) finns följande fyra punkter som man bör beakta vid målformulering. Målen ska: tydliggöra de kunskaper som studenten ska ha uppnått. anges för hela kursen. preciseras för varje delkurs, i de fall kursen är indelad i delkurser. vara tydliga och examinerbara. Vidare preciseras följande (s. 14): I arbetet med att utforma kursens mål, beakta följande: Avgränsa skilj på formuleringar i kursens mål och andra beskrivningar i kursplanen, t ex. kursens innehåll och genomförande. Konkretisera gör målen observerbara och tydliga Renodla skilj på läraktivitet och resultat Förtydliga förtydliga vaga mål Begränsa begränsa antalet mål (ska relatera till kursens antal högskolepoäng) Kontrollera - Målens examinerbarhet till form och innehåll - Tidsåtgången för studenten - Kursens relation till andra kurser - Kalibrera kursens relation till andra kurser utifrån ett helhetsperspektiv Grunden för att kunna skriva examinerbara och tydliga mål är att man använder aktiva verb (Anderson & Krathwohl, 2001). Ibland är de granskade målformuleringarna långa och krångligt skrivna vilket i sig minskar tydligheten. Oftast är det dock de vaga och alltför generellt giltiga verben som används i målformuleringarna som gör dem problematiska. Därigenom blir målen dels svåra för examinerande lärare att iscensätta vid utformandet av examinationsuppgifter, dels svåra för studenterna att förstå vad de förväntas kunna efter genomförd kurs och examination. En mer genomtänkt och varierad användning av aktiva verb löser ofta detta problem. Av erfarenhet vet vi att man med stöd av en mängd exempel på olika verb blir tvungen att fundera på vilken eller vilka olika kunskapsnivåer som målen bör formuleras på i den specifika kursen - exempelvis beroende på om kursen ges på grundnivå eller avancerad nivå. En annan avvägning man behöver göra är om man använder en flergradig betygsskala i kursen. Om överbetyg används behöver man fundera på vilka verb och kunskapsnivåer som ska sparas till betygskriterieformuleringar. Ett exempel som tydliggör ovanstående är att samma aktiva verb kan 3 (11)

4 användas på olika kunskaps- eller komplexitetsnivåer beroende av kunskapsinnehållet. De aktiva verben redogöra samt identifiera kan exempelvis användas på följande två olika sätt: Redogöra Redogör för namnen på de två hormoner som reglerar blodsockerhalten. (låg nivå) Redogör för etiskt försvarbara argument för och emot dödsstraff. (hög nivå) Identifiera Identifiera och namnge cellens delar. (låg nivå) Identifiera passager i texten som ger uttryck för ett utilitaristiskt synsätt. (hög nivå) (se kursutveckling.se) Exempel på verb som är vaga och passiva, på så sätt att de svårligen kan observeras eller examineras, är förstå, ha kunskap om, inse och reflektera. Dessa verb refererar till vad som händer i en students huvud i form av tänkande. Detta tänkande behöver dock visas upp skriftligt, muntligt eller genom kroppslig handling vid en examination. Självklart vill vi att studenter ska förstå, men kursplanemålen behöver tydliggöra vilken förståelse vi vill att studenterna ska visa vid en examination så att den är examinerbar. Förståelse kan t.ex. visas genom att studenten uttrycker något aktivt, exempelvis redogör för något eller identifierar något. Därmed leder en genomtänkt användning av aktiva verb och ett undvikande av passiva verb eller fraser till att målen tydliggörs (för exempel se Bilaga 1). Examination Här nedan återges de anvisningar som anges i regeldokumentet avseende hur man ska formulera text under rubriken Examination i kursplaner. Ange de examinationsformer som används för att bedöma studenternas prestationer. Examinationsformerna ska preciseras för varje delkurs. Examinationsformerna ska vara anpassade till de mål som ska examineras. Eventuella begränsningar av antalet examinationstillfällen ska anges. Under denna rubrik ska den betygsskala som används anges. Om slutbetyget på kursen är en sammanvägning av delbetyg ska detta anges samt vilka kriterier som gäller (s. 15). I granskningsarbetet i KUS har vi uppmärksammat att framförallt följande tre anvisningar behöver förtydligas och exemplifieras: Examinationsformerna ska preciseras för varje delkurs. Examinationsformerna ska vara anpassade till de mål som ska examineras. Om slutbetyget på kursen är en sammanvägning av delbetyg ska detta anges samt 4 (11)

5 vilka kriterier som gäller. Vid granskningen av kursplaner har vi märkt att det finns ett stort tolkningsutrymme för vad som avses med att precisera examinationsformerna samt hur man egentligen bör formulera en text för sammanvägning av delbetyg. Hur examinationsformer uttrycks i kursplaner har både en pedagogisk och rättslig dimension. När examinationsformerna formuleras i kursplanen ska det tydligt gå att relatera dessa till kursmålen. Studenterna ska också kunna förutse vilken examinationsform som kommer att användas. UKÄ 1 (Universitetskanslersämbetet) har i flera olika dokument (t.ex. Högskoleverket, 2010; UKÄ, 2014) framfört kritik mot att examinationsformer uttrycks oprecist och att det inte är förenligt med kravet i 6 kap. 15 i Högskoleförordningen. I rapporten Rättssäker examination (Högskoleverket, 2008) hänvisas till ett beslut av Justitiekanslern från 2008 där det uttrycks att det finns grund för skadestånd när ett universitet använder en examinationsform som saknar stöd i kursplanen, och att det exempelvis är relativt stor skillnad på en salstentamen och en hemtentamen. Enligt vår erfarenhet kan man som lärare uppleva en intressekonflikt mellan att å ena sidan behöva precisera examinationsformerna med tanke på studenternas rättssäkerhet och å andra sidan vilja lämna utrymme för möjligheten att utveckla nya examinationsformer, kanske tillsammans med studenterna. För att stimulera till förändring och utveckling menar vi att det är av största vikt att processen med att redigera en kursplan är så smidig och kort som möjligt. Enligt en undersökning om använda examinationsformer vid lärosätena i Sverige visades att de tre vanligaste är 1) salttentamen, 2) PM, paper eller dylikt samt 3) laborationer (Högskoleverket, 1997). Även om undersökningen är några år gammal är det mycket som talar för att dessa examinationsformer fortfarande dominerar (Högskoleverket, 2008). Det betyder att det finns skäl att tro att examinationsformerna inte alltid är relevant valda i förhållande till de mål och den variaton av kunskapsformer som de kan tänkas representera. För att öka möjligheterna till att kunna använda lämpliga och varierande examinationsformer som är anpassade till de mål som ska formuleras i kursplaner ges några exempel (se Bilaga 2). För ytterligare fördjupning rekommenderas rapporten Råd och idéer för examinationen inom högskolan (Högskoleverket, 1997b). 1 Före detta Högskoleverket. 5 (11)

6 Otydligt uttryckta examinationsformer Exempel på otydliga examinationsformer är när det endast anges exempel på examinationsformer som är möjliga och det inte framgår mer precist hur kursmålen faktiskt ska examineras. Följande är vad vi menar med otydligt angivna examinationsformer: Examinationerna sker genom muntliga och skriftliga prov. Examinationen kan ske genom muntliga och skriftliga prov. Examinationen sker genom muntliga och skriftliga examinationsuppgifter. Kursen examineras genom skriftliga och/eller muntliga övningar. Det är heller inte tillräckligt att hänvisa till att examinationsformerna beskrivs i ett annat dokument, exempelvis: Närmare specifikation av examinationsformerna sker i en studiehandledning. Tydligare uttryckta examinationsformer Examinationsformerna kan formuleras på en mängd olika sätt och här nedan följer några möjliga tydligare exempel. En revidering av Lokala regler för kurs har nyligen gjorts. Inför revideringen fanns ett förslag om att det i kursplan ska framgå hur många poäng olika provmoment omfattar. I den reviderade versionen finns det kravet dock ej med varför nedanstående förslag självklart kan diskuteras. Ska man ange poäng i relation till examinationsformer eller ej, är alltså en öppen fråga. Kursens mål examineras genom en skriftlig och en muntlig redovisning av en granskning av en vetenskaplig artikel. Examinationen omfattar 1,5hp Kursens mål examineras genom ett självständigt, skriftligt arbete i form av en interventionsplan som även examineras muntligt vid ett seminarium. Examinationen omfattar 10 hp. Kursens mål examineras genom en skriftlig redovisning av en granskning och analys av vetenskapliga tidskrifter med relevans för ämnet samt skriftlig redovisning av en projektplan. Examinationen omfattar 7,5 hp. Kursen examineras i form av ett självständigt arbete som presenteras skriftligt i en rapport och försvaras muntligt vid ett seminarium. Vidare ingår opponering av annat vetenskapligt arbete inom ramen för kursen. Examinationen omfattar 15 hp. Kursens mål examineras genom en salstentamen, omfattande 6 hp, samt vid deltagande i tre seminarier. Seminarierna omfattar 1,5hp. 6 (11)

7 Kursens mål examineras genom en individuell skriftlig uppgift i form av en hemtentamen som omfattar 7,5 hp Genom en skriftlig individuell tentamen i form av en hemtentamen, omfattande 7,5 hp Kursens mål examineras genom en individuell skriftlig uppgift som även presenteras muntligt vid ett seminarium. Uppgiften omfattar 7,5 hp. Kursens mål examineras genom ett individuellt paper som även seminariebehandlas, samt en salstentamen. Papret omfattar 3hp och salstentamen 4,5 hp. Kursens mål examineras genom en skriftlig gruppuppgift i form av ett diskussionsprotokoll, samt en individuell hemtentamen. Diskussionsprotokollet omfattar 1,5 hp och hemtentamen 6 hp. Exempel på hur betygsgrader kan uttryckas: Salstentamen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd och seminarierna med betygen Underkänd eller Godkänd. Vid salstentamen ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd och på seminarierna betygen Underkänd eller Godkänd. Exempel på hur sammanvägning av betyg kan skrivas För att få slutbetyget Godkänd i kursen krävs minst betyget Godkänd på alla examinationsuppgifter. För att få slutbetyget Väl Godkänd krävs betyget Väl godkänd på salstentamen. För att få betyget Väl godkänd i slutbetyg i kursen krävs Väl godkänd i betyg i 10 hp av de 15 hp som kursen omfattar. Kurslitteratur och övriga läromedel I regeldokumentet finns följande anvisningar för hur texten under rubriken Kurslitteratur och övriga läromedel ska formuleras (s. 16): Kurslitteraturen ska avspegla det innehåll och de mål som beskrivits för kursen. Litteraturförteckningen ska vara uppdelad på delkurserna. I förekommande fall anges det sidantal som ska läsas. I litteraturlistan ska författarens efternamn, förnamn, utgivningsår, titel, förlag, antal sidor och ISBN-nummer redovisas. Årtal och ISBN-nummer kan bytas ut mot formuleringen senaste upplaga. 7 (11)

8 Den vanligaste bristen i kursplaneformuleringar avseende Kurslitteratur är att väldigt få lyckas skriva en korrekt litteraturlista utifrån den akribi som ska användas vid referenshantering. Enligt regeldokumentets anvisningar anges tydligt vilka uppgifter som ska finnas med: författarens efternamn, förnamn, utgivningsår, titel etc. Problemet är dock att denna anvisning endast avser publikationsformen monografi. Det finns flera olika publikationsformer, vilket innebär att anvisningen är ytterst begränsad och därmed inte ger tillräcklig vägledning för hur man korrekt ska skriva olika typer av publikationer i litteraturlistan. Dessutom saknas detaljerade anvisningar om hur de olika uppgifterna ska skrivas med hjälp av exempelvis kommateringar, parenteser, kursiveringar och sidhänvisningar. Det betyder att de som skriver kursplaner blir tvungna att ta stöd av ett etablerat referenshanteringssystem, exempelvis Oxford, Harvard, APA eller MLA. Detta innebär att litteraturlistorna ofta blir olika urformade. Vår rekommendation är att anvisningarna i regeldokumentet ska hänvisa till ett (1) referenshanteringssystem vid formulerandet av litteraturlistor i FSV:s kursplaner för att därigenom få enhetliga och korrekt skrivna litteraturlistor. En annan brist är att det i litteraturlistorna ofta saknas sidhänvisningar då endast en del av den angivna litteraturen är tänkt att användas i en kurs. För kursdeltagare är detta viktig information eftersom det kan vara avgörande om de vill köpa litteratur eller endast låna eller kopiera. Istället för att som brukligt är, skriva totalt antal sidor som en publikation omfattar, (281 s.) bör exampelvis följande anges om endast en del ska användas: (ca 60 s.), (kap. 2-3) eller (ss ). Det förekommer också ofta att kursplanernas litteraturlistor innehåller information såsom: Ytterligare litteratur tillkommer! utan hänvisning till omfattning eller publikationstyp. Här bör exempelvis följande skrivningar användas: Vetenskapliga artiklar tillkommer (ca 60 s.). Styrdokument inom ämnes-/yrkesområdet tillkommer (ca 150 s.) Kompendiematerial tillkommer och tillhandahålls/säljes via institutionen avseende relevant teoribildning inom ämnes-/yrkesområdet (ca 80 s.). 8 (11)

9 Referenser Anderson, Lorin, W. & Krathwohl, David, R. (Red.). (2001). A taxonomy for learning, teaching, and assessing: A revision of Bloom's taxonomy of educational objectives. New York: Longman. Göteborgs universitets studentkårer. (2010/2011). Lärandemål och examinationsform. En granskning av kursplaner på utbildningsprogrammen vid Göteborgs universitet. Göteborg: Göteborgs universitet. Online: Högskoleverket. (1997). Examinationen vid universitet och högskolor ur studentens synvinkel. Högskoleverkets Skriftserie 1997:10 S. Stockholm: Högskoleverket. Online: Högskoleverket. (1997b). Råd och idéer för examinationen inom högskolan. Högskoleverkets Skriftserie 1997:14 R. Stockholm: Högskoleverket. Online: S.pdf Högskoleverket. (2008). Rättssäker examination. Andra omarbetade upplagan. Rapport 2008:36 R. Stockholm: Högskoleverket. Online: pdf Högskoleverket (2010). Beslut Reg.nr Online: / Examinationsformer.pdf Johansson, Amelie, & Jansson, Hanna. (2010). Granskning av kursplaner en arbetsrapport utifrån riktlinjerna för kursplan. Kalmar/Växjö: Linnéuniversitetet. Online: nskning%20av%20kursplaner%20en%20arbetsrapport.pdf Kennedy, Declan, Hyland, Áine, & Ryan, Norma. (2006). Writing and using learning outcomes: A practical guide. Dublin: Dublin City University. Online: mes.pdf Kursutveckling.se. Online: Universitetskanslersämbetet. (2014) Tillsynsbesök vid Linnéuniversitetet Rapportnummer 2014:6. Online: 391/tillsynsrapport-linneuniversitet-2013.pdf 9 (11)

10 Bilaga 1 Aktiva verb värdera, jämföra, kontrastera, argumentera, motivera, bevisa, kritisera, försvara, förklara, relatera, ta ställning, definiera, nämna, lista, upprepa, ange, markera, välja, recitera, beskriva, sammanfatta, förutse, skilja, utveckla, generalisera, exemplifiera, använda, identifiera, urskilja, indela, sortera, differentiera, illustrera, separera, skissera, kategorisera, kombinera, sammanställa, (re)konstruera, framställa, planera, organisera, utarbeta, skapa, producera, lösa, modifiera, verkställa, förbereda, montera, återge, tolka, klargöra, omformulera, redogöra för, översätta, beskriva med egna ord, klassificera, inordna, precisera, dra slutsatser, förutsäga, bekräfta, påvisa, mappa, para ihop, uppskatta, rapportera, bedöma, ge exempel, beräkna, visa, stödja (GU s studentkårer, 2010/2011, s. 17) För ytterligare exempel på aktiva verb att använda, och dessutom på engelska, hänvisas till en rapport av Kennedy, Hyland och Ryan (2006). De olika verben som föreslås i rapporten är också presenterade i relation till olika kunskapstaxonomier. Passiva verb och fraser förstå, tillägnat sig förståelse, ha förståelse, erhållit förståelse, kunna få förståelse för, ha en medvetenhet, ha förstått, bättre kunna förstå, förståelse för, ha insikt, tillägna sig kunskap, ha förvärvat kunskap, ha kunskap om, vara förtrogen, erhållit kunskap, ha förtrogenhet, ha fått ökad kunskap, tillgodogjort sig kunskaper, behärska, inneha kunskaper, vara orienterad, äga kännedom, ha bildat sig en uppfattning om, känna till, erhållit kännedom, kunna ha förmåga att arbeta, ha kännedom, ha tillägnat sig en överblick, veta, ta ansvar för, kunna begrepp, respektera egna och andras värderingar, kunna se, livslångt kunna utveckla, ha en grundläggande förmåga att resonera, ha utvecklat sensibilitet Dessa fraser refererar inte till någon synlig användning av kunskap. De flesta uttryck refererar till mentala tillstånd, processer eller storheter som är otillgängliga för examinatorer. Andra uttryck refererar till egenskaper hos studenten som är otillgängliga för en examinator vid examinationstillfället, till exempel: "...att livslångt kunna utveckla...". Att någon "behärskar" t.ex. en begreppsapparat är inte heller direkt observerbart. Att en student behärskar grundläggande begrepp är snarare en slutsats som en examinator kan komma fram till utifrån studentens redogörelser för eller definitioner av begreppen eller utifrån förklaringar eller diskussioner där studenten använder sig av dessa begrepp, och så vidare. (a.a., s. 18) 10 (11)

11 Bilaga 2 Alternativa examinationsformer Här ges exempel på alternativa examinationsformer utöver de vanligast förekommande (salstentamen, paper, laborationer). De är hämtade från rapporten Råd och idéer för examinationen inom högskolan. (Högskoleverket, 1997b). För utförliga beskrivningar se rapporten online: Dubbla prov och grupprov Tidigare prov och kursavslutning med provgenomgång Tentamen med flera lärare involverade 3-stegs-prov Redovisning inför äkta målgrupp Offentligt grupprov Översiktsprov kort efter start Öppen-bok-tenta Hemtentamen självständiga uppgifter Quiz Poster/video som redovisningsform Rollspelet som kunskapskontroll Muntliga prov Datorn och examinationen Studentkonstruerade prov Studenträttade och studentkompletterande prov 11 (11)

Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Januari 2015

Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Januari 2015 Vägledning för utformande av kursplaner Fakulteten för samhällsvetenskap Januari 2015 Inledning På uppdrag av dekan Ninni Wahlström samt prodekan Cecilia Kjellgren tillika ordförande i Kursplaneutskottet

Läs mer

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2010/3067 Regeldokument Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Organisationskommittén, 2009-12-15 Reviderad 2010-02-16 Reviderad 2010-04-28 Reviderad

Läs mer

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Dnr: 30-88-2013 Inledning För alla kurser vid Dans och Cirkushögskolan

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan och är en

Läs mer

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Political Science III with a focus on Crisis Management and Security Kurskod:

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7. KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Regler för examination vid Högskolan Dalarna

Regler för examination vid Högskolan Dalarna Regler för examination vid Högskolan Dalarna Beslutad av Chef för Utbildnings- och forskningskansliet: 2013-02-04 Reviderad: 2014-10-28 Dnr: DUC 2013/134/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-04 Ersätter: Relaterade

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen 1 (5) PM 2014-09-03 Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen Föreskrifterna har antagits av Juridiska fakultetens utbildningsutskott den 3 september 2014. Vilka kursmoment utgör examination?

Läs mer

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för hälsovetenskaper

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för hälsovetenskaper 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Hörselvetenskap, Handledning och bedömning i verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 högskolepoäng Audiology, Supervision and Evaluation in Workplace Education,

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: LUN2014/15 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2014-03-04 och gäller från höstterminen 2014 vid Karlstads

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet

Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se 2014-10-06 411-63-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet

Läs mer

KURSPLAN Pedagogik I, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Pedagogik I, 30 högskolepoäng 1(7) KURSPLAN Pedagogik I, 30 högskolepoäng Education I, 30 credits Kurskod: LP1G16 Fastställd av: Utbildningschef 2015-09-09 Gäller fr.o.m.: Hösten 2016 Version: 1 Diarienummer: HLK 2015/3069-313 Utbildningsnivå:

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Studiehandledning L9ID45 Idrottsfysiologi med träningslära för idrott och hälsa, 5 hp Avancerad nivå Kursansvarig: Jesper

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51 Sidan 1 av 6 2005-05-11 Dnr: 152/334-05 Institutionen för beteendevetenskap Kursplan, Pedagogik (1-20), 20 poäng Utbildningsområde: SA Ämneskod: PEA Engelsk titel: Education ECTS-poäng 30 Kursen ges som

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PC1245, Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30,0 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30.0

Läs mer

Vad tänker du på när du ser ordet examination?

Vad tänker du på när du ser ordet examination? Examination av VFU Pedagogiska aspekter på bedömning och examination av VFU Svante Axelsson Vad tänker du på när du ser ordet examination? Teoretisk kunskap 1 Lära Pricken vissla, seriestripp Varför examinera

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

JCDA03, Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt, 15 högskolepoäng Internet based course in Labour Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JCDA03, Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt, 15 högskolepoäng Internet based course in Labour Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JCDA03, Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt, 15 högskolepoäng Internet based course in Labour Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att säkerställa studentinflytandet. Kursrapporten ska innehålla bakgrundsinformation,

Läs mer

Informationsträff 4 nov 2015

Informationsträff 4 nov 2015 Informationsträff 4 nov 2015 UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Period vecka 47-51 Vem är jag och vem är du? Examinator: Anna Öqvist Kursledare: Monica Grape Övriga involverade lärare: Kattis Edström. Ull-Britt

Läs mer

Angående kursen Programproduktion för radio vid Högskolan Kristianstad

Angående kursen Programproduktion för radio vid Högskolan Kristianstad Högskolan Kristianstad Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Marie Stern Wärn 08-56308715 marie.stern.warn@hsv.se

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 1 (7) 2013-12-19 Kursbeskrivning Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 7,5 hp, avancerad nivå, helfart Kurskod: UB431F Våren 2014 Kursansvarig/kursledare Mats Börjesson mats.borjesson@buv.su.se

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Riktlinjer vid examination

Riktlinjer vid examination Fastställda av styrelsen för utbildning 2007-12-19 Senast reviderade 2012-06-01 Dnr: 5331/10-300 Sid: 1 / 8 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Riktlinjer vid examination

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013 Kursutvärdering av Kunskapsorganisation 3 : beskrivningsmodeller och metadata, 7,5 hp, kandidatprogrammet Bibliotekarie, campus (31BKB3), vårterminen 2013 Mikael Gunnarsson 27 juni 2013 1 Inledning Kursen

Läs mer

Naturkunskap med ett didaktiskt perspektiv 2

Naturkunskap med ett didaktiskt perspektiv 2 Dnr: BIGLN2/20161 Lärarutbildningsnämnden Biologi Kursplan Naturkunskap med ett didaktiskt perspektiv 2 Kurskod: BIGLN2 Kursens benämning: Naturkunskap med ett didaktiskt perspektiv 2 Science with a didactical

Läs mer

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Ärende Beskrivning av kriterier för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbete på civilingenjörs-

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna 1(5) Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2016-01-22 Revidering: - Dnr:

Läs mer

Engelska GR (A), 30 hp

Engelska GR (A), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Engelska GR (A), 30 hp English BA (A), 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression EN001G Engelska Grundnivå (A) Inriktning (namn) Högskolepoäng 30.0

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Validering för tillgodoräknande inom Lärarlyftet. Lärosätets manual för funktionerna kartläggare, bedömare och beslutsfattare

Validering för tillgodoräknande inom Lärarlyftet. Lärosätets manual för funktionerna kartläggare, bedömare och beslutsfattare Validering för tillgodoräknande inom Lärarlyftet Lärosätets manual för funktionerna kartläggare, bedömare och beslutsfattare INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 VALIDERING INOM LÄRARLYFTET... 3 DIGITAL

Läs mer

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-1081-07 Datum 2012-03-23 Sid 1 (7) Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Bachelor of Science Programme

Läs mer

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION

LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION LOKALA BESTÄMMELSER FÖR EXAMINATION Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Reviderad 2007-09-25 Reviderad 2008-08-26 Reviderad 2010-09-01 Reviderad 2010-11-11 Dnr 51-2005-1482

Läs mer

THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1

THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1 1 (6) THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1 Sändlista Svante Gunnarsson Torun Berlind Elin Önstorp Fredrik Wiklund Christoph Röcklingsberg Johan Holström Kurskod THTY41 Examinator Christoph

Läs mer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Kursplan Uttagen: 2014-11-21 Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments 30.0

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sex personer har fyllt i utvärderingsenkäten. En person läser kursen HU4304 som fristående kurs och de övriga läser den inom ett program.

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/129 Regeldokument för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Kursplan. Psykologi III, 30 högskolepoäng Psychology III, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Psykologi III, 30 högskolepoäng Psychology III, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Psykologi III, 30 högskolepoäng Psychology III, 30 Credits Kurskod: PS702G Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området Tekniska

Läs mer

Kursplan. Pedagogik A, 30 högskolepoäng Education, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(6) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Pedagogik A, 30 högskolepoäng Education, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(6) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(6) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2013 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik A, 30 högskolepoäng

Läs mer

^íí=ñçâìëéê~=éå=âî~äáí~íáî=ìåçéêë âåáåö=

^íí=ñçâìëéê~=éå=âî~äáí~íáî=ìåçéêë âåáåö= 1(6) Sociologiska institutionen Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN (Sociological Analysis, Sociology III, 7,5 hp) Del II: Kvalitativ del (3 hp) ^íí=ñçâìëéê~=éå=âî~äáí~íáî=ìåçéêë âåáåö= LÄRARE

Läs mer

Kursbeskrivning. IT-översättning, 7,5 hp. Översättning III, 30 hp (TTA430) Översättning kandidatkurs, 30 hp (TTA450)

Kursbeskrivning. IT-översättning, 7,5 hp. Översättning III, 30 hp (TTA430) Översättning kandidatkurs, 30 hp (TTA450) Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning IT-översättning, 7,5 hp Översättning III, 30 hp (TTA430) Översättning kandidatkurs, 30 hp (TTA450) Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-05-06 och

Läs mer

Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits

Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits Examinator Margaretha Pejner margaretha.pejner@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap

Läs mer

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng Kursplan Utbildning på forskarnivå Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng General Scientific Methods in Medical Science (15 credits) 1. Kurskod70ME057 Allmänvetenskaplig

Läs mer

Vad är en bra forskarutbildningskurs? Eva Lund, bl a FUS emeritus

Vad är en bra forskarutbildningskurs? Eva Lund, bl a FUS emeritus Vad är en bra forskarutbildningskurs? Eva Lund, bl a FUS emeritus Historiskt Före 1974 avlade man på t ex teknisk och filosofisk fakultet licexamen inklusive kurser och för doktorsexamen var det klart

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola.

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Förskollärarprogrammet på distans. Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. 1 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR I

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits 1 av 6 Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits Högskolepoäng: 30.0 hp Kurskod: 2PE121 Ansvarig institution: Pedagogiska inst Datum för

Läs mer

Kurskod: MK003G Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och

Kurskod: MK003G Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och 1(5) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Medie- och kommunikationsvetenskap grundkurs, inriktning film, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies, Film Studies,

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp Swedish Language BA (A), Swedish as a Second Language A2, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits

L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål Hälsohögskolan Diarienr 140/2010 1 Utbildningsplan Utbildningsprogrammets benämning: Magisterprogram i arbetsterapi och Masterprogram i arbetsterapi/master Programme in Occupational Therapy (60 credits)

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1100 Psykologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Psychology: Basic Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2014-09-25

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2012 Välkommen till Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens

Läs mer

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology, 15 higher education credits Grundnivå (First Cycle) 1. Fastställande

Läs mer

Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp

Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp Psychology Ba (C), Bachelor thesis, 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Mall för AHA:s kursplaner

Mall för AHA:s kursplaner Mall för AHA:s kursplaner Mål Lämplig formulering: Efter avslutad kurs ska studenten kunna Varje lärandemål ska kunna examineras Använd aktiva, observerbara verb (se länkar nedan) Målen ska numreras och

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med höstterminen

Läs mer

Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent

Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent Henrik Hegender Lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap,

Läs mer

Kurskod: OM2051 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5

Kurskod: OM2051 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 7,5 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Barns hälsa och ohälsa med inriktning mot barnhälsovård, 7,5 högskolepoäng Nursing Science, Health and illness of children

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Internationella relationer Engelsk benämning: International Relations Kurskod: 1FK001 Gäller från: HT 2013 Fastställd: Kursplanen är fastställd av det gemensamma ämnesrådet

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Kursens benämning: Militärteknik OP, Sensorer, telekrig och ledningssystem

Kursens benämning: Militärteknik OP, Sensorer, telekrig och ledningssystem Kursplan Kursens benämning: Militärteknik OP, Sensorer, telekrig och ledningssystem Engelsk benämning: Military -Technology, Sensors, Electronic Warfare, Command and Control Systems Kurskod: 1OP203 Gäller

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LAT110 Latin, grundkurs, 30 högskolepoäng Latin, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är preliminär, fastställd av Humanistiska

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk

Läs mer

Studiehandledning Farmakologi och sjukdomslära, del 1, 7,5 högskolepoäng

Studiehandledning Farmakologi och sjukdomslära, del 1, 7,5 högskolepoäng Distriktsskötersskeprogrammet, 70 hp Farmakologi och sjukdomslära, del 1, 7,5hp Reguljär kurs 2DS001 VT 10 Studiehandledning Farmakologi och sjukdomslära, del 1, 7,5 högskolepoäng Allmän farmakologi samt

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 1 ( 6) THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 Sändlista Kurskod Examinator Marisol Arias Abrahamsson Johan Holtström THSP41 Marisol Arias Abrahamsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2

Läs mer

Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp

Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp 1 (7) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp Education (A), Pre-school Assignment Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE087G

Läs mer

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för hälsovetenskaper

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för hälsovetenskaper 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Idrott C, Träningslära inriktning hälsa och äldre, 30 Sport Science, Principles of Exercise Training, Health and Aging, Advanced Course, 30 Credits Kurskod:

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Norska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

DSKN16 Barns livsvillkor, hälsa och ohälsa

DSKN16 Barns livsvillkor, hälsa och ohälsa 1 (5) Nämnden för omvårdnadsutbildning (NOU) DSKN16 Barns livsvillkor, hälsa och ohälsa 7,5 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A1F) Allmänna uppgifter Huvudområde Omvårdnad Ämne Barnhälsovård Typ av kurs

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Palliativ vård, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Palliativ vård, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Palliativ vård, 7,5 hp Nursing Science BA (B), Palliativ Care, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp Anvisningar och schema till kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Vårterminen 2011 Kursansvariga

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Praktisk retorik 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Praktisk retorik, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning,

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen skall studenten: Delkurs 1, 2 och 3: kunna redogöra för huvuddragen i dominerande vetenskapsteoretiska perspektiv kunna redogöra för olika former av etiska problem som

Läs mer

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

Värderingsförmåga och förhållningssätt Studenten skall efter avslutad kurs - ha ett reflekterande förhållningssätt till språk och språkutveckling

Värderingsförmåga och förhållningssätt Studenten skall efter avslutad kurs - ha ett reflekterande förhållningssätt till språk och språkutveckling 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Svenskt teckenspråk A I, 15 högskolepoäng Swedish Sign Language I, Basic

Läs mer