PRESS info. Scania Buses and Coaches 100 år av innovation. P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRESS info. Scania Buses and Coaches 100 år av innovation. P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011"

Transkript

1 PRESS info P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011 Scania Buses and Coaches 100 år av innovation Innovation och fokus på kundnytta har varit kännetecknande för Scanias bussaktiviteter sedan 1911 och är det fortfarande. Läs om historiska milstolpar och bussmodeller som uppmärksammats över hela världen, liksom om företaget och varumärket. Klickbara bilder Det nyligen fusionerade Scania-Vabis levererade sin första svenskbyggda, motordrivna omnibuss kallad Nordmarksbussen. Det kedjedrivna chassit tillverkades av Scania i Malmö och försågs med motor och kaross från Vabis i Södertälje Nyskapande utveckling i samarbete med Posten resulterade i en viktig nischprodukt. Den nya postbussen levererade post året runt till glesbefolkade områden i norra Sverige, vintertid med hjälp av medar fram och banddrift bak. Bussen lyckades bryta isoleringen i otillgängliga områden och tillverkades under hela 1920-talet. Den innebar också starten för Scania-Vabis löpande bussproduktion. Scania Corporate Relations Telephone SE Södertälje Fax Sweden

2 2 (7) Försäljningen av bussar passerade lastbilsförsäljningen. Behovet av allt större bussar ökade. Scania-Vabis lanserade Bulldoggsbussen, en föregångare på den tiden med sin enkla och utrymmeseffektiva konstruktion Scania-Vabis exporterade bussar till Brasilien för första gången, följt av lastbilar tre år senare, via ett importavtal med brasilianska bilföretaget Vemag. Chassimontering inleddes 1957 och Scania-Vabis fabrik i São Paulo öppnade Scania-Vabis matarbuss Metropol, som utvecklats i samarbete med amerikanska Mack Manufacturing Corporation, lanserades på den svenska marknaden. Den raka åttacylindriga motorn var tvärställd och bakmonterad. Metropol var den första helt svenskbyggda bussen med självbärande kaross Med en trygg bas i Brasilien började Scania-Vabis tillverka motorer blev B75 den första bussmodellen byggd specifikt för den brasilianska marknaden. Denna buss med frontmotor användes både som turistbuss och stadsbuss. Den hade en robust motor i ett kraftigt chassi och var förberedd för enkel karossering.

3 3 (7) Lagom till högeromläggningen 1966 lanserade Scania en bekväm och passagerarvänlig stadsbuss, CR76. Låg vikt och lågt golv var prioriterade egenskaper och motorn anpassades för lägsta möjliga rökutveckling. CR76 utgjorde basen för den banbrytande tysta bussen CR111, med en ljudnivå på endast 77dBA, som lanserades Miljöfrågor får ökad betydelse. I samarbete med Storstockholms Lokaltrafik inledde Scania tester av etanolbussen CR113 i reguljär stadstrafik. Motorn på 11 liter anpassades för etanoldrift enligt dieselprincipen. Scanias etanolbussar används alltsedan dess i Stockholm Scania lanserade den nya stadsbussen med aluminiumkaross, Scania OmniCity. Låggolvsbussen med full sidonigning var perfekt anpassad för stadstrafik. Plattformen används även för lågentrébussen Scania OmniLink och Scania OmniCity dubbeldäckare Med sin frontmonterade femcylindriga motor och sitt robusta chassi var Scanias F-serie idealisk för svåra förhållanden där den kombinerade komfort med hög passagerarkapacitet.

4 4 (7) Efter att ha utvecklat sitt första hybridbusskoncept 1995 lanserade nu Scania ett innovativt koncept med maximal bekvämlighet för passagerarna, med förarplatsen i mitten, hjulen i hörnen av karossen och allhjulsstyrning Sex treaxliga, etanoldrivna Scania OmniLink hybridbussar sattes i fullskalig provdrift i samarbete med SL Turistbussen Scania Touring lanserades och mötte stort intresse från transportörer. Den designades av Scania och tillverkas i samarbete med den kinesiska bussbyggaren Higer både för befintliga och nya marknader. Den treaxliga modellen följde under Scanias satsning på BRT-system (Bus Rapid Transit) resulterade i en order på 143 ledbussar med hög kapacitet avsedda att gå i särskilda bussfiler i Johannesburg i Sydafrika. Konceptet kallas Rea Vaya och blev snart populärt bland pendlare som slapp krånglet och utsläppen som rusningstrafiken i Jo-burg ger upphov till.

5 5 (7) Ljus framtid för bussar Scania firar 100-årsjubileum som busstillverkare. Nu är utmaningen att påskynda övergången till ett mer hållbart persontransportsystem. Investeringarna i kollektivtrafik ökar i takt med att städer runtom i världen letar efter hållbara lösningar på sina ofta akuta trafikproblem. Fram till idag har Scania levererat omkring 2000 fordon till BRT-system i bland annat Australien, Mexiko, Sydamerika och Sydafrika. Sådana system kommer också att lanseras i Europa. Detta kommer med all säkerhet. Men vi behöver påverka stadsplanerare och andra beslutsfattare så att de förstår betydelsen av hållbara transportsystem. I Scanias produktutbud finns bussar som går på biodiesel, bioetanol och biogas. Hittills har efterfrågan på alternativbränslefordon varit svag utanför Sverige, men i november 2010 skedde ett genombrott när Scania i Brasilien fick en order på 50 etanolbussar. Framtidens bussar kommer vara bättre rustade att möta passagerarnas komfortkrav. Det inkluderar långfärdsbussar där passagerarna har tillgång till fullt fällbara säten, cateringmat och storbildsfilmvisning. Bussen har förutsättning att omvandla dötid till kvalitetstid, vilket gör den till ett alltmer attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ. Miljömässiga milstolpar Gasdrivna bussar levererade Scania de första gasdrivna bussarna i modern tid. Den senaste generationen, från 2010, har utvecklats för att ge diesellika prestanda. Totalt finns mer än 2300 bussar med Scania gasmotorer i drift i exempelvis Australien. Bioetanolbussar. Baserat på experiment under 1970-talet och tidigt 1980-tal utvecklade Scania sina första etanoldrivna bussmotorer i mitten av 1980-talet. Sedan dess har etanoldrivna bussar varit i fullskalig drift i tät stadstrafik. Idag tillverkas tredje generationen etanolmotorer som arbetar enligt dieselprincipen, för maximal effektivitet. Fram till idag har Scania sålt fler än 800 bussar med etanolmotorer. Hybridbussar. De första testerna av hybridbussar ägde rum Sedan dess har Scania presenterat sex hybridbusskoncept, bland annat världens första alternativbränsledrivna hybridbussar. Dessa etanoldrivna hybrider genomgick provdrift i Stockholm under Kommersiellt gångbara förnybara bränslen blev Scania den första busstillverkaren att erbjuda bussar som kan gå på alla tre alternativa bränslen som är kommersiellt gångbara idag etanol, biogas och biodiesel. BRT. Scania har levererat omkring 2000 bussar till BRT-system över hela världen, inklusive några med 20 m långa bussar.

6 6 (7) Scania 120 år Scanias historia sträcker sig tillbaka till Initialt koncentrerade man sig på järnvägsvagnar men i början av 1900-talet, då man såg att intresset för vägtransporter ökade, valde företaget att ge sig in i bilindustrin och började bygga bilar och lastbilar kompletterades produktutbudet med fordon för kollektivtrafik. Allt började Philip Wersén, som var ingift i den ledande industrifamiljen i Södertälje söder om Stockholm, familjen Ekenberg, kom med ett förslag till Surahammars Bruk om etablering av en gemensam fabrik för tillverkning av järnvägsvagnar. Surahammars Bruk, som var ett hundraårigt järnverk, var Sveriges ledande leverantör av hjul och andra järnvägskomponenter. Förslaget accepterades och bolagsordningen för det nya företaget antogs i december VABIS Scania Scania-Vabis Saab-Scania Scania Namnet på det nya företaget blev Vagnfabriksaktiebolaget i Södertelge och förkortades ursprungligen VABIS eller Vabis. Tillverkningen av järnvägsvagnar hos Vabis pågick fram till Under tiden ökade företagets ansträngningar att utveckla och tillverka bilar och lastbilar. År 1900 etablerades Maskinfabriksaktiebolaget Scania i Malmö för tillverkning av cyklar. Scania började också tidigt med tillverkning av bilar och lastbilar gick de två företagen Vabis och Scania samman och bildade Scania-Vabis. Anledningen till sammanslagningen var en önskan att kunna möta ökad konkurrens från hela Europa. Tillverkning av lastbilar, bilar och bussar fortsatte i både Malmö och Södertälje, men tillverkningen av cyklar och järnvägsvagnar upphörde fick företaget finansiella problem. Nytt kapital tillfördes av Stockholms Enskilda Bank, som ägdes av familjen Wallenberg. Scania-Vabis byggdes upp till ett stabilt och tekniskt framstående företag gick Scania-Vabis samman med flygplans- och biltillverkaren Saab och bildade Saab-Scania blev Scania återigen ett fristående bolag och börsnoterades året därpå. Varumärket Scanias första varumärke från 1901 bestod av vevpartiet från en cykel med ett griphuvud i mitten. Det röda griphuvudet med guldkrona har varit Malmös stadsvapen sedan 1437.

7 7 (7) Varumärket med vevpartiet och gripen har bevarats genom åren, utom under Saab- Scania-perioden ( ) då vevpartiet ersattes av sfäriska ringar. Från 1969 till 1984, efter en varumärkesdispyt, användes en logotyp med bara namnet Scania som varumärke återtogs varumärket med vevparti och grip i moderniserad form. Scania bussar 100 år kollektivtrafik på väg Läs mer i ett längre dokument (endast på engelska) i pressrummet på Följande perioder och milstolpar skildras: From rail to road Tough struggle Navigating cautiously ahead Crossroads of change A complete busbuilder Turning right Pioneering technological advances Expanding global market Pioneering steps in new fuels Travel with a smile Securing stability Going forward by bus Bilder finns tillgängliga via Scania Image Bank, Sök efter Bus 100 years. För ytterligare information, kontakta: - Per-Erik Nordström, Product Affairs tel , e-post per-erik.nordstrom@scania.com

Lyft för buss. Rapporten. Rörelsemarginalen. på fortsatt rekordhög nivå.

Lyft för buss. Rapporten. Rörelsemarginalen. på fortsatt rekordhög nivå. EN TIDNING TILL SCANIAS AKTIEÄGARE KVARTAL 4 2010 % Rörelsemarginal 20 16 12 8 4 0-08 -09-09 -09-09 -10-10 -10-10 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Kv4 Rapporten. Rörelsemarginalen på fortsatt rekordhög

Läs mer

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 PRESS info P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40 Kraften, känslan och det omisskännliga ljudet hör till det som gör Scanias V8- motor legendarisk.

Läs mer

Presskonferens: 22 september 08:30 i Scanias monter (B06 i hall 17). Ett brett utbud av fordon ur alla marknadssegment finns utställda.

Presskonferens: 22 september 08:30 i Scanias monter (B06 i hall 17). Ett brett utbud av fordon ur alla marknadssegment finns utställda. PRESS info P10901SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Scania ställer ut på IAA 2010 Lastbilsprogram med förbättrad produktivitet Nya verktyg för att minimera bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp

Läs mer

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar PRESS info P11X02SE / Per-Erik Nordström 20 oktober 2011 och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar Scania Citywide är en ny serie låggolvs- och lågentrébussar med en distinkt, vänlig formgivning

Läs mer

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare Scania fortsätter att bredda sitt utbud av bygg- och anläggningsfordon för att möta nya tillämpningar

Läs mer

Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012:

Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012: PRESS info P12901SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 Scania presenterar kundlösningar på IAA 2012: 9- och 13-liters Euro 6-motorer för lastbilar och bussar Nya gasmotorer för Euro 6 med hög prestanda Ledande

Läs mer

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift.

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift. PRESS info P10902SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Bättre för miljön, bra för affärerna Ecolution by Scania Ecolution by Scania kallas en ny serie gröna produkter och tjänster som hjälper transportörer

Läs mer

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania

Bränsleoptimerade dragbilar från Scania PRESS info P09904SE / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Bränsleoptimerade dragbilar från Scania I samband med lanseringen av nya R-serien introducerar Scania nya dragbilar som skräddarsytts för europeisk

Läs mer

Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer

Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer PRESS info P11X21SE / Per-Erik Nordström 25 oktober 2011 Ny global motorplattform säkerställer optimal prestanda för alla transportörer Scania har idag marknadens bredaste utbud av lastbilar för svåra

Läs mer

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25%

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% PRESS info P09601SE / Per-Erik Nordström Maj 2009 Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% Scania påbörjar omfattande driftprov med en unik elhybriddrivlina som konstruerats

Läs mer

Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå

Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå Gröna bränslen för tunga dieselfordon Patrik Thärnå Product manager Franchise and Factory sales 118 years of industrial history 1891 Company founded 1897 First car 1902 First truck 1905 First industrial

Läs mer

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 PRESS info P12903SE / Per-Erik Nordström 4 sep 2012 Nya Scanialösningar sammankopplar förare, transportör och fordon Scaniaappar för vagnparksövervakning Målförbrukning Ledande teknik för förarstöd Personlig

Läs mer

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm.

P-seriens kompakta hyttmått ger extra utrymme för påbyggnad och särskilt enkelt insteg. Finns med upp till 440 hk och 2300 Nm. PRESS info P13102SE / Per-Erik Nordström 29 jan 2013 Scania har marknadens bredaste utbud av tunga lastbilar Tack vare Scanias moduluppbyggda produktsystem kan kunderna välja bland miljontals specifikationer

Läs mer

Volvo Group Headquarters Media relations & Corporate reputation

Volvo Group Headquarters Media relations & Corporate reputation Volvo Group 2014 Volvo koncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella

Läs mer

Varje stad kräver sin egen uträkning. Hur ser din kalkyl ut?

Varje stad kräver sin egen uträkning. Hur ser din kalkyl ut? SCANIA CITYWIDE Scania bedriver en aktiv produktutveckling och produktförbättring. Scania förbehåller sig därför rätten att utan föregående meddelande genomföra ändringar av konstruktioner, specifikationer,

Läs mer

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur I princip kan alla nya bussar köras på biodrivmedel Motorteknik Dieselmotor Etanolanpassad

Läs mer

Folke Fritzson. Folke Fritzson Combustion System Scania CV AB

Folke Fritzson. Folke Fritzson Combustion System Scania CV AB 1 Folke Fritzson Hållbara transporter tillgängliga drivmedel 2 Ethanol < 90% Biodiesel < 70% FAME, RME, etc. Möjlig CO 2 -reduktion Biogas < 90% Stora möjligheter att minska CO 2 -utsläpp redan idag! Scania

Läs mer

Kärnvärden Volvo Group Headquarters

Kärnvärden Volvo Group Headquarters Volvokoncernen 2013 2 2013 3 2013 4 2013 Kärnvärden 5 2013 6 2013 Volvokoncernens organisation Group Trucks Sales & Marketing EMEA Group Trucks Sales & Marketing Americas Group Trucks Sales & Marketing

Läs mer

SCANIA TOURING. Välkommen ombord

SCANIA TOURING. Välkommen ombord Välkommen ombord Berätta om din verksamhet Möt Scania Touring. Med sin kraftfullt formade exteriör är den här allsidiga turistbussen skapad för att motsvara kraven för charter trafik och reguljärtrafik

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Leader in Sustainable Transport. Krister Thulin

Leader in Sustainable Transport. Krister Thulin Leader in Sustainable Transport 1 Krister Thulin krister.thulin@scania.com Scanias syn på hållbara transporter Smartare transporter Energieffektivitet Alternativa drivmedel De fyra drivkrafterna för hållbara

Läs mer

Är Bus Rapid Transit något för Örebro?

Är Bus Rapid Transit något för Örebro? Är Bus Rapid Transit något för Örebro? Fredrik Eliasson, Region Örebro län Henrik Emilsson, Örebro kommun Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2015-03-20 Menar vi allvar med att nå våra mål?

Läs mer

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus PRESS info 1 juli 2014 Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus Scania Citywide med Scanias hybridsystem Nya innovationer som ger betydande bränslebesparing Ny 13-litersmotor

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

Volvo firar 80-årsjubileum

Volvo firar 80-årsjubileum Pressinformation Volvo firar 80-årsjubileum Den 14 april i år är det precis 80 år sedan den första Volvobilen, Volvo ÖV4 rullade av bandet på fabriken i Hisingen i Göteborg. Sedan dess har Volvo utvecklats

Läs mer

TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco

TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco TEKNISKA LASTBILAR Johan Ameen - Scania Ken V.G Martinsen - Iveco TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Regional Manager, Sales & Marketing

Läs mer

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat

Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat PRESS info P11X27SE / Ann-Helen Tolleman 25 okt 2011 Scanias nya motorer nu tillgängliga globalt för industri- och marintillämpningar och generatoraggregat I och med övergången till en global motorplattform

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Värmlands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Värmlands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Värmlands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Gasbuss seminarium 25 maj, Stockholm

Gasbuss seminarium 25 maj, Stockholm Gasbuss seminarium 25 maj, Stockholm Anteckningar med reservation för eventuella missförstånd och felskrivningar. Skriv till martin.ahrne@biogasost.se om du har synpunkter på innehållet. Inledning Swebus

Läs mer

Yutong Eurobus. Din partner i Nordeuropa! Yutong. världen. Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner.

Yutong Eurobus. Din partner i Nordeuropa! Yutong. världen. Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner. Yutong Eurobus Din partner i Nordeuropa!, Yutong bussstörsta aren i tillverk! världen Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner. Scandinavien och Kina har en lång och rik historia

Läs mer

Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen

Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen PRESS info P10906SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Scania på IAA 2010: Scanias lastbilar ger mervärde hela vägen Scanias senaste stora lanseringar för lastbilar tar produktivitet, komfort och prestanda

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Avgasemissioner Buller Miljöpåverkan Kostnader Lars Eriksson Göteborg den 20 november 2015 - Avgasemissioner är inte längre något stort problem för stadsbussar.

Läs mer

SL

SL 1 2 Utredning Övergång till eldriven busstrafik i Stockholms län Transportforum 2019 Elbussar och nollemissionsdrift som nästa steg i hållbarhetsarbetet 1 2 2017-03-08 3 4 EFFEKTMÅL Visar vad eldriven

Läs mer

Vi firar 140 år av. Magiskt skapande

Vi firar 140 år av. Magiskt skapande Vi firar 140 år av Magiskt skapande Det var en gång Känner du till vår historia? Historien om vårt varumärke och våra världskända symaskiner. Följ med oss på en resa genom historien och de innovationer

Läs mer

www.balticbiogasbus.eu 1

www.balticbiogasbus.eu 1 www.balticbiogasbus.eu 1 På väg mot världens renaste kollektivtrafik Sara Anderson Storstockholms Lokaltrafik Drivmedelsstrateg www.balticbiogasbus.eu 2 AB Storstockholms Lokaltrafik SL har ett övergripande

Läs mer

Lastbilsleveranser oktober 2011

Lastbilsleveranser oktober 2011 AB Volvo Pressrelease Lastbilsleveranser oktober 2011 Det totala antalet leveranser från Volvokoncernens lastbilsverksamheter uppgick under oktober till 22 028 fordon. Detta var en ökning med 25% jämfört

Läs mer

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu.

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. Ecolution by Scania Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. by Scania Ecolution by Scania utan tunga transporter stannar världen. De är en grundläggande nödvändighet för att vi till exempel ska

Läs mer

PRODUKTÖVERSIKT FÖR TUNGA FORDON

PRODUKTÖVERSIKT FÖR TUNGA FORDON BÄTTRE DÄR DET GÖR SOM MEST SKILLNAD Oväntade haverier medför stora tidsförluster och höga kostnader. Om oönskade förseningar ska undvikas måste reservdelarna fungera pålitligt och problemfritt. Gates

Läs mer

Presenterar Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer. Presentation av: Pär Jonsson, Marknadsansvarig, Hybricon AB 2012-01-24

Presenterar Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer. Presentation av: Pär Jonsson, Marknadsansvarig, Hybricon AB 2012-01-24 Presenterar Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer Presentation av: Pär Jonsson, Marknadsansvarig, Hybricon AB 2012-01-24 Om företaget Hybricon är ett Umeåbaserat företag som utvecklar hållbara

Läs mer

Välkommen *ll pressmöte

Välkommen *ll pressmöte Välkommen *ll pressmöte Fram&den för Saab Automobile AB Pressmöte Trollhättan 13 juni 2012 Hans L. Bergqvist Anne- Marie Pouteaux Advokat, konkursförvaltare Advoka8irman Delphi Advokat, konkursförvaltare

Läs mer

FORD INKLUDERAR EUROPA I SIN ELBILSPLAN: FEM MODELLER SKA LANSERAS TILL 2013

FORD INKLUDERAR EUROPA I SIN ELBILSPLAN: FEM MODELLER SKA LANSERAS TILL 2013 PRESSMEDDELANDE FORD INKLUDERAR EUROPA I SIN ELBILSPLAN: FEM MODELLER SKA LANSERAS TILL 2013 Som en del av sin globala elbilsplan kommer Ford att presentera fem helt elektriska modeller och hybridmodeller

Läs mer

Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer. Presenta on av: Mats Andersson Hybricon AB

Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer. Presenta on av: Mats Andersson Hybricon AB Snabbladdningsbara elbussar för hållbara städer Presenta on av: Mats Andersson Hybricon AB Ingen nyhet med elfordon Inte ny med Elbussar heller: Elbussar finns över hela världen: Snabbladdningsbara elbussar

Läs mer

Scanias Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft

Scanias Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft PRESS RELEASE 19 september 2018 s Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft utökar kontinuerligt sitt program med Euro 6-motorer för den nya lastbilsgenerationen, nu finns det 23 olika att välja bland En 13-litersmotor

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Linköping 12 januari 2018 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen för

Läs mer

Scania och gasmotorer. Rutger Hörndahl, Bussmarknad Scania-Bilar Sverige AB

Scania och gasmotorer. Rutger Hörndahl, Bussmarknad Scania-Bilar Sverige AB 1 Scania och gasmotorer Rutger Hörndahl, Bussmarknad Scania-Bilar Sverige AB Agenda Bakgrund kring Scania Drivkrafter för hållbara transporter Biodrivmedel CNG/LNG Transportutrustning Lastbilar och Bussar

Läs mer

Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT

Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT Guidelines för attraktiv kollektivtrafik med fokus på BRT Advanced BRT systems have provided many developing country cities public transport with rail-like capacities and speed. BRT Guidelines adapted

Läs mer

Scanias busslösningar ger en omedelbar effekt på lönsamheten. Skräddarsydda fordon och tjänster finns tillgängliga för alla typer av trafik:

Scanias busslösningar ger en omedelbar effekt på lönsamheten. Skräddarsydda fordon och tjänster finns tillgängliga för alla typer av trafik: PRESS info P1301SE 17 oktober 2013 Scania på Busworld 2013 i Kortrijk i Belgien Lösningar som gör skillnad här och nu Scanias busslösningar ger en omedelbar effekt på lönsamheten. Skräddarsydda fordon

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Lastbilar och bussar från Scania -- fossilfria transporter idag och i morgon. Urban Wästljung Manager Sustainable Transport Research Support Office

Lastbilar och bussar från Scania -- fossilfria transporter idag och i morgon. Urban Wästljung Manager Sustainable Transport Research Support Office Lastbilar och bussar från Scania -- fossilfria transporter idag och i morgon Urban Wästljung Manager Sustainable Transport Research Support Office Tre kommersiellt tillgängliga biodrivmedel Etanol Biodiesel

Läs mer

Vi föreslår istället ett nytt koncept som man kan kombinera med dagens system så att övergången från gårdagen till morgondagen inte blir så radikal.

Vi föreslår istället ett nytt koncept som man kan kombinera med dagens system så att övergången från gårdagen till morgondagen inte blir så radikal. Förbränningsmotorns utsläpp av koldioxid, CO2, påverkar klimatet negativt. Vi försöker minska användandet av våra bilar för att komma bort från problemet. Vi föreslår istället ett nytt koncept som man

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Personbilar: 150.197 Lastbilar: 17.700

Läs mer

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd ...för att minska transportsektorns energianvändning och klimatpåverkan Vad är Trafikverket? I huvudsak en sammanslagning av Vägverket och

Läs mer

520 hk, 2700 Nm vid 1000-1300 r/min, EGR+SCR 580 hk, 2950 Nm vid 1000-1350 r/min, EGR+SCR 730 hk, släpps senare

520 hk, 2700 Nm vid 1000-1300 r/min, EGR+SCR 580 hk, 2950 Nm vid 1000-1350 r/min, EGR+SCR 730 hk, släpps senare PRESS info P13304SE / Per-Erik Nordström 21 mars 2013 Andra generationens Euro 6-motorer med lägre bränsleförbrukning Scania introducerar nu Euro 6-motorer med nya egenskaper som ytterligare ökar effektiviteten.

Läs mer

ELEVMATERIAL FRAMTIDENS FORDON ETT SKOLMATERIAL FÖR ÅK 5 6

ELEVMATERIAL FRAMTIDENS FORDON ETT SKOLMATERIAL FÖR ÅK 5 6 ELEVMATERIAL FRAMTIDENS FORDON ETT SKOLMATERIAL FÖR ÅK 5 6 STEG 1 TEKNIK FRÅN HÄSTAR TILL SJÄLVKÖRANDE BILAR Du kanske brukar gå, cykla, åka bräda, buss eller bli skjutsad i bil när du ska till skolan.

Läs mer

TIME MACHINE LIMITED EDITION

TIME MACHINE LIMITED EDITION TIME MACHINE LIMITED EDITION Banbrytande ögonblick Från det att Volvo Lastvagnar år 1956 lanserade sin första, frambyggda stadslastbil och fram till dagens superavancerade fjärrtransportbilar har företaget

Läs mer

Lastbilsleveranser oktober 2012

Lastbilsleveranser oktober 2012 AB Volvo Pressrelease Lastbilsleveranser oktober 2012 Det totala antalet leveranser från Volvokoncernens lastbilsverksamheter uppgick i oktober till 20 254 fordon. Detta var en minskning med 8% jämfört

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Med Inbyggd Kvalitet. Aluminium Båtar

Med Inbyggd Kvalitet. Aluminium Båtar Med Inbyggd Kvalitet Aluminium Båtar Lätta Stabila Tåliga Quicksilver aluminiumbåtar. Den idealiska båttypen när du snabbt vill ut på sjön för att fiska eller lätt komma ut och uppleva sjölivet. Quicksilver

Läs mer

Lastbilar och bussar från Scania -fossilfria transporter idag och i. morgon. Urban Wästljung

Lastbilar och bussar från Scania -fossilfria transporter idag och i. morgon. Urban Wästljung Lastbilar och bussar från Scania -fossilfria transporter idag och i morgon Urban Wästljung Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av utredningen för fossilfri fordonstrafik

Läs mer

PRESS info. Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken

PRESS info. Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken PRESS info P13101SE / Per-Erik Nordström 29 jan 2013 Scania på Bauma 2013 i München Scanias robusta lastbilar och motorer med den senaste utsläppstekniken I Scanias monter på Bauma 2013 finns ett brett

Läs mer

Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige

Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige 1 Johan Améen Alternative fuels Scania-Bilar Sverige Ecolution Scania Optimise Bioetanol Biodiesel Biogas 90 % av världens biobränsle Lokalt och globalt bränsle Många olika råvaror & processer Hållbar

Läs mer

Setra firar 60 år. Setra firar 60 år / Följ med på en resa genom sex decennier. Följ med på en resa genom sex decennier 1

Setra firar 60 år. Setra firar 60 år / Följ med på en resa genom sex decennier. Följ med på en resa genom sex decennier 1 Setra firar 60 år En period som bjudit på mängder av uppfinningar, ett nytt säkerhetstänkande och en plats bland världens allra främsta när det gäller utveckling av bussteknik. De här 60 åren har kantats

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Delårsrapport för COT Clean Oil Technology AB (publ) avseende perioden januari juni 2007.

Delårsrapport för COT Clean Oil Technology AB (publ) avseende perioden januari juni 2007. Delårsrapport för avseende perioden januari juni 2007. Rörelseintäkterna uppgick till 1 307 Tkr (39 Tkr) Resultat efter skatt uppgick till -3 302 Tkr (-1 719 Tkr) Resultat per aktie uppgick till -0.08

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Underlag kring flytande förnyelsebara drivmedel 2015

Underlag kring flytande förnyelsebara drivmedel 2015 Underlag kring flytande förnyelsebara drivmedel 2015 Redovisning av Trafiknämndens uppdrag till ÖstgötaTrafiken Eva Skagerström Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Förnyelsebart 2015 - mål... 2 Dagsläget...

Läs mer

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02 Information Till Pressen 2002-05-02 Nyregistreringar under april 2002 Under april registrerades enligt BIL Sweden 24 311 nya personbilar vilket är en ökning med 5,8 % jämfört med samma månad förra året.

Läs mer

Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt.

Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt. Ordföranden, aktieägare, gäster, Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt. Jag vill ta detta tillfälle i akt att

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri EnergiTing Sydost Ljungby, 9 nov. 2017 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen

Läs mer

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW.

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Alternative fuels Regional Manager Sales, Trucks VATTEN LUFT Vad är egentligen ett ton CO 2? 10 m diameter

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

30HX GLOBAL CHILLER VÄTSKEKYLARE I HARMONI MED MILJÖN

30HX GLOBAL CHILLER VÄTSKEKYLARE I HARMONI MED MILJÖN GLOBAL CHILLER TM VÄTSKEKYLARE 30HX I HARMONI MED MILJÖN GLOBAL CHILLER 30HX:AVANCERAD STOR PÅLITLIGHET KOMPAKT STORLEK - HÖG PRESTANDA LÖ Fler än 50000 Carrier skruvkompressorer sålda över hela världen

Läs mer

AB VOLVO ÅRSSTÄMMA 2013

AB VOLVO ÅRSSTÄMMA 2013 Så når vi Volvokoncernens fulla potential 1999-2011 2012-2015 2016 TILLVÄXT GENOM FÖRVÄRV TRANSFORMATION FÖRBÄTTRAD LÖNSAMHET Omorganisation & strategi Omfattande produktförnyelse Driva organisk tillväxt

Läs mer

4-SERIE BIOGAS. Biogas för en renare värld. www.ravo4.com

4-SERIE BIOGAS. Biogas för en renare värld. www.ravo4.com 4-SERIE BIOGAS Biogas för en renare värld www.ravo4.com www.ravo4.com RAVO 4-Serie, biogas Tillverkad för en renare sopning. Världens första sopmaskin med biogasmotor. Biogas: Ert rena val! Fler och fler

Läs mer

Biogas och BioGaC Fossilfritt Norrland

Biogas och BioGaC Fossilfritt Norrland Biogas och BioGaC Fossilfritt Norrland Anna Säfvestad Albinsson, BioFuel Region Andreas Einarsson, HEMAB Utmaning. Samverkan. Förändring. Kort räckvidd Funkar inte Dyrt! Luktar Exploderar Samhällsnytta

Läs mer

Hållbarhet inom industri och politikens roll

Hållbarhet inom industri och politikens roll Hållbarhet inom industri och politikens roll Per-Anders Widell,, 19 februari 2013 Energi 20% effektivisering till 2020 20% förnybar energi till 2020 Resurser Naturkapital och ekosystemtjänster ska prissättas

Läs mer

VOLVO BUSSAR FÖRETAGSPRESENTATION

VOLVO BUSSAR FÖRETAGSPRESENTATION VOLVO BUSSAR FÖRETAGSPRESENTATION MED PASSAGERAREN I FÖRARSÄTET Genom att skapa attraktiva bussar med hög säkerhet och tillförlitlighet kan vi locka fler människor att välja bussen som transportmedel.

Läs mer

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft P&P AB Företagspresentation...ger dig konkurrenskraft P & P A B P&P AB är ett tillverkande företag inom pappersbranschen. Produktionen sker idag i en modern maskinpark där vi producerar rullprodukter och

Läs mer

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Varför har Vattenfall och Stockholms stad tagit detta initiativ?

Läs mer

Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare

Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare Hiab Multilift Den lätta serien XR lastväxlare Produktbroschyr Hiab Multilift XR ger dig ett enastående utförande Maximera din mångsidighet Montering av Hiab Multilift XR lätta lastväxlare på vilken lastbil

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Befattningsbeskrivning

Befattningsbeskrivning Befattningsbeskrivning Produktionschef Zetterbergs 2010-06-10 Befattningsbeskrivning Befattning: Placering: Tillträde: Produktionschef Östervåla Snarast Vill du vara med och påverka framtiden för ett anrikt,

Läs mer

Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön

Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön Skärgårdens livsnerv Waxholmbolaget ansvarar för den kollektiva sjötrafiken i Stockholms skärgård och hamn. Det innebär att våra skärgårdsbåtar och Djurgårdsfärjor

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Genväg till energilösningar.

Genväg till energilösningar. Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas som bränsle för lastbilar. Genväg till energilösningar. 2 Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas den nya energikällan för lastbilar. Ett perfekt

Läs mer

Energianvändning i gasbussar Nuläge och prognos. Sara Anderson, 2050 AB

Energianvändning i gasbussar Nuläge och prognos. Sara Anderson, 2050 AB Energianvändning i gasbussar Nuläge och prognos Sara Anderson, 2050 AB Syfte Syftet med utredningen är att kartlägga gasbussars energieffektivitet, dels vad som finns kommersiellt tillgängligt idag och

Läs mer

MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR. KONE ReNova

MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR. KONE ReNova MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR KONE ReNova Förbättrad säkerhet och tillgänglighet börjar med dörren Många driftsäkerhetsproblem för hissar är följden av föråldrade eller dåligt fungerande

Läs mer

Årsredovisning 2010 LasTbiLaR bussar MOTORER TjänsTER FinansiELLa TjänsTER

Årsredovisning 2010 LasTbiLaR bussar MOTORER TjänsTER FinansiELLa TjänsTER Årsredovisning 2010 Scanias årsredovisning publiceras på svenska och engelska. Den svenska årsredovisningen är bindande version. De finansiella rapporterna omfattar sidorna 68 136 och har upprättats i

Läs mer

Buss på lång sikt. Rapport om möjligheterna att tillåta längre ledbussar och bussar med tillkopplad släpvagn avsedd för personbefordran

Buss på lång sikt. Rapport om möjligheterna att tillåta längre ledbussar och bussar med tillkopplad släpvagn avsedd för personbefordran Utredningsuppdrag 1 (116) Upprättad av Mats Willén Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Dnr/Beteckning TSV 2015:2325 Rapport om möjligheterna att tillåta längre

Läs mer

HISTORIA VARUMÄRKEN MILJÖ FÖRSÄLJNING DEN LOKALA UTMANAREN. Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala. utmanaren 2011-02-02 1

HISTORIA VARUMÄRKEN MILJÖ FÖRSÄLJNING DEN LOKALA UTMANAREN. Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala. utmanaren 2011-02-02 1 Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala utmanaren 2011-02-02 1 Våra kontor Våra fabriker Vision Mission Profil Organisation Om oss Cederroth är ett dynamiskt företag med ett

Läs mer

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen Information Till Pressen 2002-02-01 Nyregistreringar under januari 2002 Under januari registrerades enligt BIL Sweden 16 293 nya personbilar vilket är en minskning med 2 % jämfört med samma månad förra

Läs mer

Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet. Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, Kompl. med bilder

Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet. Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, Kompl. med bilder Klimateffekter av Nationell plan för transportsystemet Kompl. med bilder TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Sven Hunhammar, Måldirektör miljö och hälsa, 2018-05-03 Hur kan utsläppen minska i transportsektorn:

Läs mer

SAMMANFATTNING. Energieffektivisering av bussar och busstrafik Möjligheter och erfarenheter från andra 2012-06-15.

SAMMANFATTNING. Energieffektivisering av bussar och busstrafik Möjligheter och erfarenheter från andra 2012-06-15. SAMMANFATTNING Energieffektivisering av bussar och busstrafik Möjligheter och erfarenheter från andra 2012-06-15 Analys & Strategi Bakgrund Storstockholms Lokaltrafik (SL) är en politiskt styrd organisation

Läs mer

Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat)

Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat) Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat) Starten 1/ Skiljefråga med 2 min svarstid på numrerat papper. Det finns 340 bilmärken som börjar på A. Räkna upp så många du kan. För att

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

GO:SMART. Projektmål A+ utveckla och testa en innova9v tjänst som underlä+ar och premierar hållbara resor i urban miljö.

GO:SMART. Projektmål A+ utveckla och testa en innova9v tjänst som underlä+ar och premierar hållbara resor i urban miljö. GO:SMART Projektmål A+ utveckla och testa en innova9v tjänst som underlä+ar och premierar hållbara resor i urban miljö. GO:SMART vision Storstadshushåll väljer 9llgång 9ll mobilitet istället för bilägande

Läs mer