PRESS info. Scania Buses and Coaches 100 år av innovation. P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRESS info. Scania Buses and Coaches 100 år av innovation. P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011"

Transkript

1 PRESS info P11X06SE / Per-Erik Nordström Okt 2011 Scania Buses and Coaches 100 år av innovation Innovation och fokus på kundnytta har varit kännetecknande för Scanias bussaktiviteter sedan 1911 och är det fortfarande. Läs om historiska milstolpar och bussmodeller som uppmärksammats över hela världen, liksom om företaget och varumärket. Klickbara bilder Det nyligen fusionerade Scania-Vabis levererade sin första svenskbyggda, motordrivna omnibuss kallad Nordmarksbussen. Det kedjedrivna chassit tillverkades av Scania i Malmö och försågs med motor och kaross från Vabis i Södertälje Nyskapande utveckling i samarbete med Posten resulterade i en viktig nischprodukt. Den nya postbussen levererade post året runt till glesbefolkade områden i norra Sverige, vintertid med hjälp av medar fram och banddrift bak. Bussen lyckades bryta isoleringen i otillgängliga områden och tillverkades under hela 1920-talet. Den innebar också starten för Scania-Vabis löpande bussproduktion. Scania Corporate Relations Telephone SE Södertälje Fax Sweden

2 2 (7) Försäljningen av bussar passerade lastbilsförsäljningen. Behovet av allt större bussar ökade. Scania-Vabis lanserade Bulldoggsbussen, en föregångare på den tiden med sin enkla och utrymmeseffektiva konstruktion Scania-Vabis exporterade bussar till Brasilien för första gången, följt av lastbilar tre år senare, via ett importavtal med brasilianska bilföretaget Vemag. Chassimontering inleddes 1957 och Scania-Vabis fabrik i São Paulo öppnade Scania-Vabis matarbuss Metropol, som utvecklats i samarbete med amerikanska Mack Manufacturing Corporation, lanserades på den svenska marknaden. Den raka åttacylindriga motorn var tvärställd och bakmonterad. Metropol var den första helt svenskbyggda bussen med självbärande kaross Med en trygg bas i Brasilien började Scania-Vabis tillverka motorer blev B75 den första bussmodellen byggd specifikt för den brasilianska marknaden. Denna buss med frontmotor användes både som turistbuss och stadsbuss. Den hade en robust motor i ett kraftigt chassi och var förberedd för enkel karossering.

3 3 (7) Lagom till högeromläggningen 1966 lanserade Scania en bekväm och passagerarvänlig stadsbuss, CR76. Låg vikt och lågt golv var prioriterade egenskaper och motorn anpassades för lägsta möjliga rökutveckling. CR76 utgjorde basen för den banbrytande tysta bussen CR111, med en ljudnivå på endast 77dBA, som lanserades Miljöfrågor får ökad betydelse. I samarbete med Storstockholms Lokaltrafik inledde Scania tester av etanolbussen CR113 i reguljär stadstrafik. Motorn på 11 liter anpassades för etanoldrift enligt dieselprincipen. Scanias etanolbussar används alltsedan dess i Stockholm Scania lanserade den nya stadsbussen med aluminiumkaross, Scania OmniCity. Låggolvsbussen med full sidonigning var perfekt anpassad för stadstrafik. Plattformen används även för lågentrébussen Scania OmniLink och Scania OmniCity dubbeldäckare Med sin frontmonterade femcylindriga motor och sitt robusta chassi var Scanias F-serie idealisk för svåra förhållanden där den kombinerade komfort med hög passagerarkapacitet.

4 4 (7) Efter att ha utvecklat sitt första hybridbusskoncept 1995 lanserade nu Scania ett innovativt koncept med maximal bekvämlighet för passagerarna, med förarplatsen i mitten, hjulen i hörnen av karossen och allhjulsstyrning Sex treaxliga, etanoldrivna Scania OmniLink hybridbussar sattes i fullskalig provdrift i samarbete med SL Turistbussen Scania Touring lanserades och mötte stort intresse från transportörer. Den designades av Scania och tillverkas i samarbete med den kinesiska bussbyggaren Higer både för befintliga och nya marknader. Den treaxliga modellen följde under Scanias satsning på BRT-system (Bus Rapid Transit) resulterade i en order på 143 ledbussar med hög kapacitet avsedda att gå i särskilda bussfiler i Johannesburg i Sydafrika. Konceptet kallas Rea Vaya och blev snart populärt bland pendlare som slapp krånglet och utsläppen som rusningstrafiken i Jo-burg ger upphov till.

5 5 (7) Ljus framtid för bussar Scania firar 100-årsjubileum som busstillverkare. Nu är utmaningen att påskynda övergången till ett mer hållbart persontransportsystem. Investeringarna i kollektivtrafik ökar i takt med att städer runtom i världen letar efter hållbara lösningar på sina ofta akuta trafikproblem. Fram till idag har Scania levererat omkring 2000 fordon till BRT-system i bland annat Australien, Mexiko, Sydamerika och Sydafrika. Sådana system kommer också att lanseras i Europa. Detta kommer med all säkerhet. Men vi behöver påverka stadsplanerare och andra beslutsfattare så att de förstår betydelsen av hållbara transportsystem. I Scanias produktutbud finns bussar som går på biodiesel, bioetanol och biogas. Hittills har efterfrågan på alternativbränslefordon varit svag utanför Sverige, men i november 2010 skedde ett genombrott när Scania i Brasilien fick en order på 50 etanolbussar. Framtidens bussar kommer vara bättre rustade att möta passagerarnas komfortkrav. Det inkluderar långfärdsbussar där passagerarna har tillgång till fullt fällbara säten, cateringmat och storbildsfilmvisning. Bussen har förutsättning att omvandla dötid till kvalitetstid, vilket gör den till ett alltmer attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ. Miljömässiga milstolpar Gasdrivna bussar levererade Scania de första gasdrivna bussarna i modern tid. Den senaste generationen, från 2010, har utvecklats för att ge diesellika prestanda. Totalt finns mer än 2300 bussar med Scania gasmotorer i drift i exempelvis Australien. Bioetanolbussar. Baserat på experiment under 1970-talet och tidigt 1980-tal utvecklade Scania sina första etanoldrivna bussmotorer i mitten av 1980-talet. Sedan dess har etanoldrivna bussar varit i fullskalig drift i tät stadstrafik. Idag tillverkas tredje generationen etanolmotorer som arbetar enligt dieselprincipen, för maximal effektivitet. Fram till idag har Scania sålt fler än 800 bussar med etanolmotorer. Hybridbussar. De första testerna av hybridbussar ägde rum Sedan dess har Scania presenterat sex hybridbusskoncept, bland annat världens första alternativbränsledrivna hybridbussar. Dessa etanoldrivna hybrider genomgick provdrift i Stockholm under Kommersiellt gångbara förnybara bränslen blev Scania den första busstillverkaren att erbjuda bussar som kan gå på alla tre alternativa bränslen som är kommersiellt gångbara idag etanol, biogas och biodiesel. BRT. Scania har levererat omkring 2000 bussar till BRT-system över hela världen, inklusive några med 20 m långa bussar.

6 6 (7) Scania 120 år Scanias historia sträcker sig tillbaka till Initialt koncentrerade man sig på järnvägsvagnar men i början av 1900-talet, då man såg att intresset för vägtransporter ökade, valde företaget att ge sig in i bilindustrin och började bygga bilar och lastbilar kompletterades produktutbudet med fordon för kollektivtrafik. Allt började Philip Wersén, som var ingift i den ledande industrifamiljen i Södertälje söder om Stockholm, familjen Ekenberg, kom med ett förslag till Surahammars Bruk om etablering av en gemensam fabrik för tillverkning av järnvägsvagnar. Surahammars Bruk, som var ett hundraårigt järnverk, var Sveriges ledande leverantör av hjul och andra järnvägskomponenter. Förslaget accepterades och bolagsordningen för det nya företaget antogs i december VABIS Scania Scania-Vabis Saab-Scania Scania Namnet på det nya företaget blev Vagnfabriksaktiebolaget i Södertelge och förkortades ursprungligen VABIS eller Vabis. Tillverkningen av järnvägsvagnar hos Vabis pågick fram till Under tiden ökade företagets ansträngningar att utveckla och tillverka bilar och lastbilar. År 1900 etablerades Maskinfabriksaktiebolaget Scania i Malmö för tillverkning av cyklar. Scania började också tidigt med tillverkning av bilar och lastbilar gick de två företagen Vabis och Scania samman och bildade Scania-Vabis. Anledningen till sammanslagningen var en önskan att kunna möta ökad konkurrens från hela Europa. Tillverkning av lastbilar, bilar och bussar fortsatte i både Malmö och Södertälje, men tillverkningen av cyklar och järnvägsvagnar upphörde fick företaget finansiella problem. Nytt kapital tillfördes av Stockholms Enskilda Bank, som ägdes av familjen Wallenberg. Scania-Vabis byggdes upp till ett stabilt och tekniskt framstående företag gick Scania-Vabis samman med flygplans- och biltillverkaren Saab och bildade Saab-Scania blev Scania återigen ett fristående bolag och börsnoterades året därpå. Varumärket Scanias första varumärke från 1901 bestod av vevpartiet från en cykel med ett griphuvud i mitten. Det röda griphuvudet med guldkrona har varit Malmös stadsvapen sedan 1437.

7 7 (7) Varumärket med vevpartiet och gripen har bevarats genom åren, utom under Saab- Scania-perioden ( ) då vevpartiet ersattes av sfäriska ringar. Från 1969 till 1984, efter en varumärkesdispyt, användes en logotyp med bara namnet Scania som varumärke återtogs varumärket med vevparti och grip i moderniserad form. Scania bussar 100 år kollektivtrafik på väg Läs mer i ett längre dokument (endast på engelska) i pressrummet på Följande perioder och milstolpar skildras: From rail to road Tough struggle Navigating cautiously ahead Crossroads of change A complete busbuilder Turning right Pioneering technological advances Expanding global market Pioneering steps in new fuels Travel with a smile Securing stability Going forward by bus Bilder finns tillgängliga via Scania Image Bank, Sök efter Bus 100 years. För ytterligare information, kontakta: - Per-Erik Nordström, Product Affairs tel , e-post

Scania ska vara det ledande företaget i sin bransch genom att skapa bestående värden för sina kunder, anställda, aktieägare och övriga intressenter.

Scania ska vara det ledande företaget i sin bransch genom att skapa bestående värden för sina kunder, anställda, aktieägare och övriga intressenter. Årsredovisning 2007 stolthet KVALITET KÖRGLÄDJE PRODUKTIVITET HÅLLBAR UTVECKLING Scania ska vara det ledande företaget i sin bransch genom att skapa bestående värden för sina kunder, anställda, aktieägare

Läs mer

Rustar för uppgång 24% Rapporten. Rörelsemarginalen. vände uppåt kvartal 3. Scania stärker produktportföljen inför nästa högkonjunktur.

Rustar för uppgång 24% Rapporten. Rörelsemarginalen. vände uppåt kvartal 3. Scania stärker produktportföljen inför nästa högkonjunktur. EN TIDNING TILL SCANIAS AKTIEÄGARE KVARTAL 3 29 % Rörelsemarginal 2 16 12 8 4-7 -7-8 -8-8 -8-9 -9-9 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Rapporten. Rörelsemarginalen vände uppåt kvartal 3. > SID 2 Intervjun.

Läs mer

Bilens tidiga historia

Bilens tidiga historia LTH Bilens tidiga historia Ett fördjupningsarbete i Teknik Historia Filip Ridell och Mikael Sjölin 2012-12- 04 Sammanfattning Bilen har en mycket lång och intressant historia. Det har skett åtskilliga

Läs mer

Information från Scania

Information från Scania ÅRSREDOVISNING 2001 Bolagsstämma Ordinarie bolagsstämma hålls tisdagen den 7 maj 2002, klockan 15:00 i Konferenshuset, TelgeForum (f d Folkets Hus) i Södertälje. Deltagande Aktieägare som vill deltaga

Läs mer

Energianvändning i. transportsektorn EN FAKTARAPPORT INOM IVA-PROJEKTET ENERGIFRAMSYN SVERIGE I EUROPA

Energianvändning i. transportsektorn EN FAKTARAPPORT INOM IVA-PROJEKTET ENERGIFRAMSYN SVERIGE I EUROPA Energianvändning i transportsektorn EN FAKTARAPPORT INOM IVA-PROJEKTET ENERGIFRAMSYN SVERIGE I EUROPA Utgivare Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA Text Maria Stenkvist, Energi- och Systemanalys,

Läs mer

I konvoj mot hållbara transporter

I konvoj mot hållbara transporter EN TIDNING TILL SCANIAS INTRESSENTER KVARTAL 2 214 % 2 Rörelsemarginal 16 12 8 4-12 -12-12 -13-13 -13-13 -14-14 Kv2 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Rapporten. Oförändrad marginal jämfört med andra kvartalet

Läs mer

BILTILLVERKNING I TROLLHÄTTAN - SAAB

BILTILLVERKNING I TROLLHÄTTAN - SAAB BILTILLVERKNING I TROLLHÄTTAN - SAAB Förutsättningar och omständigheter Under mellankrigstiden kom bilen att få en allt större betydelse som kommunikationsmedel, både för gods- och persontransporter. Bilen

Läs mer

Together we move the. world. Volvokoncernen Årsredovisning 2012

Together we move the. world. Volvokoncernen Årsredovisning 2012 Together we move the world Volvokoncernen Årsredovisning 2012 En global koncern 2 VD-kommentar omvärldsfaktorer 4 Morgondagens transportbehov Strategi 8 Strategisk inriktning Affärsmodell 22 Produkterbjudandet

Läs mer

Volvokoncernen 2005. Kraftig resultatökning Offensiv produktförnyelse Stärkt konkurrenskraft

Volvokoncernen 2005. Kraftig resultatökning Offensiv produktförnyelse Stärkt konkurrenskraft Volvokoncernen 2005 Kraftig resultatökning Offensiv produktförnyelse Stärkt konkurrenskraft En global koncern 2 Organisation 4 Vision, uppdrag och värderingar 6 VD-kommentar 8 En bransch med långsiktig

Läs mer

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus

Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus PRESS info 1 juli 2014 Scania på IAA: Hållbarhet och tjänster som gynnar kunderna i fokus Scania Citywide med Scanias hybridsystem Nya innovationer som ger betydande bränslebesparing Ny 13-litersmotor

Läs mer

På väg mot fler elbilar i Sverige. Slutrapport för Elbilsupphandlingen

På väg mot fler elbilar i Sverige. Slutrapport för Elbilsupphandlingen På väg mot fler elbilar i Sverige Slutrapport för Elbilsupphandlingen Innehåll SAMMANFATTNING 2-5 Resultat och erfarenheter från Elbilsupphandlingen Flera faktorer påverkar utvecklingen mot fler laddfordon

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013 ÅRSREDOVISNING 2013 OMFATTANDE PRODUKT- FÖRNYELSE

ÅRSREDOVISNING 2013 ÅRSREDOVISNING 2013 OMFATTANDE PRODUKT- FÖRNYELSE VOLVOKONCERNEN ÅRSREDOVISNING 2013 ÅRSREDOVISNING 2013 OMFATTANDE PRODUKT- FÖRNYELSE EN GLOBAL KONCERN VD-kommentar 2 OMVÄRLDSFAKTORER Transportbehov i dag och i framtiden 4 STRATEGI Vision, kärnvärden,

Läs mer

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25%

Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% PRESS info P09601SE / Per-Erik Nordström Maj 2009 Innovativt hybridbusskoncept från Scania ökar bränsleeffektiviteten med 25% Scania påbörjar omfattande driftprov med en unik elhybriddrivlina som konstruerats

Läs mer

Volvokoncernen 2006 Genom att skapa mervärde för våra kunder skapar vi mervärde för våra aktieägare

Volvokoncernen 2006 Genom att skapa mervärde för våra kunder skapar vi mervärde för våra aktieägare Volvokoncernen 2006 Genom att skapa mervärde för våra kunder skapar vi mervärde för våra aktieägare En global organisation 2 Organisation 4 Volvo i samhället 6 Vision, uppdrag och värderingar 8 Marknadsöversikt

Läs mer

Från räkneflickor till flygande IT-system Saabs roll i svensk IT-utveckling

Från räkneflickor till flygande IT-system Saabs roll i svensk IT-utveckling Från räkneflickor till flygande IT-system Saabs roll i svensk IT-utveckling Att Saab en gång i tiden och inte för så där värst längesedan utvecklade och tillverkade datorer är det många som inte känner

Läs mer

Nolato Industrials omsättning var oförändrad, medan rörelseresultatet ökade 13%.

Nolato Industrials omsättning var oförändrad, medan rörelseresultatet ökade 13%. Anförande av Nolatos VD och koncernchef Hans Porat vid årsstämman 2014 Bästa aktieägare, mina damer och herrar. 2013 var ett starkt år för Nolato, faktiskt det bästa året sedan starten 1938. Detta är extra

Läs mer

Innehåll. Inledning 6. Så driver vi Volati framåt 8. Tankar om affären med Kellfri 12. Så fogades TeamOlmed samman 16. Så arbetar Corroventas vd 22

Innehåll. Inledning 6. Så driver vi Volati framåt 8. Tankar om affären med Kellfri 12. Så fogades TeamOlmed samman 16. Så arbetar Corroventas vd 22 2010 VOLATI 2010 5 Innehåll Inledning 6 Så driver vi Volati framåt 8 Tankar om affären med Kellfri 12 Så fogades TeamOlmed samman 16 Så arbetar Corroventas vd 22 Martin investerar åt Volati 24 Volati stöder

Läs mer

Årsredovisning. när svensk export är viktigare än någonsin

Årsredovisning. när svensk export är viktigare än någonsin Årsredovisning utlåning SEK säkerställde att det fanns tillgång till finansiering för svenska exportföretag. sidan 16 Rådgivning 2008 har varit ett år som präglades av företagens behov av att frigöra likviditet,

Läs mer

Miljönytta. Produkter och tjänster som bidrar till en bättre miljö.

Miljönytta. Produkter och tjänster som bidrar till en bättre miljö. Miljönytta Produkter och tjänster som bidrar till en bättre miljö. Miljönytta Svenskt Näringsliv 2008, 114 82 Stockholm, www.svensktnaringsliv.se Formgivning: Leif, en reklambyrå. Tryck: Åtta.45. Papper:

Läs mer

Smartare transporter. En rapport om hur vi med teknologi kan bygga ett smartare transportsystem

Smartare transporter. En rapport om hur vi med teknologi kan bygga ett smartare transportsystem Smartare transporter En rapport om hur vi med teknologi kan bygga ett smartare transportsystem Inledning Vårt samhälle blir alltmer beroende av transporter, både av personer och av gods och utvecklingen

Läs mer

Extrem beredskap. Rapporten. Den starkare kronan drog ner marginalen. Intervjun. Kinas transportsektor. stora förändringar.

Extrem beredskap. Rapporten. Den starkare kronan drog ner marginalen. Intervjun. Kinas transportsektor. stora förändringar. EN TIDNING TILL SCANIAS AKTIEÄGARE KVARTAL 3 2013 % Rörelsemarginal 20 16 12 8 4 0-11 -11-12 -12-12 -12-13 -13-13 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Kv4 Kv1 Kv2 Kv3 Rapporten. Den starkare kronan drog ner marginalen.

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personvagnar. Trafik & Miljö. Realistiska och attraktiva miljöalternativ

Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personvagnar. Trafik & Miljö. Realistiska och attraktiva miljöalternativ Foto: Andrew Penner, Dreamstime.com Hela denna bilaga är en annons från Volvo Personvagnar 3CC 0-100 på cirka tio sekunder och detta utan några som helst utsläpp. 18 Håller oljan på att ta slut? 2 Etanol

Läs mer

Vårt år längs vägarna

Vårt år längs vägarna E85 D 95 Vårt år längs vägarna Hållbarhetsredovisning 2012/13 Starkare tillsammans Under 2012 slog vi ner en riktigt stor milstolpe i OKQ8:s historia. Nu finns vi i ett skandinaviskt sammanhang. Som VD

Läs mer

Diagnostik. Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet

Diagnostik. Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet Diagnostik Att utveckla, producera och underhålla flexibla mjukvarubaserade kapitalprodukter med hög tillgänglighet Fredrik Ljungberg och Henrik Fagrell Diadrom, www.diadrom.se 2 Kontakt Diadrom, www.diadrom.se

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 /2013 OFFENSIV O KOOPERATIONK

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 /2013 OFFENSIV O KOOPERATIONK VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 /2013 OFFENSIV O KOOPERATIONK B OK ekonomisk förening Om OK ekonomisk förening OK:S verksamhet Försäljning av traditionella och förnybara drivmedel, biltillbehör, livsmedel samt

Läs mer

SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ

SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ SÄTT INTE TILLVÄXTEN I KÖ 10 förslag för en bättre infrastruktur i Stockholm för fler jobb och en bättre miljö Jessica Rosencrantz INNEHÅLL INLEDNING 3 1. STORSATSA PÅ TUNNELBANAN 5 2. BYGG EN RIKTIG RINGLED

Läs mer

Verksamhetspresentation 2011

Verksamhetspresentation 2011 Verksamhetspresentation 211 Innehåll 1 Detta är Bilia 2 VD har ordetet 4 affärsidé, vision, strategier och finansiella mål 6 Bilias kärnvärden 8 Kunderna 1 Marknad & Miljö 12 Serviceaffären Året i korthet

Läs mer

magasinet Många miljölöften spikade på mässan LOGISTIK Globala och lokala transport- och logistiklösningar Nummer 2 juni 2008

magasinet Många miljölöften spikade på mässan LOGISTIK Globala och lokala transport- och logistiklösningar Nummer 2 juni 2008 magasinet LOGISTIK Globala och lokala transport- och logistiklösningar Nummer 2 juni 2008 Många miljölöften spikade på mässan Sidan 11 Sidan 15-17 Sidan 20-21 Sidan 25-27 Premiär för första etanollastbilen

Läs mer

The old way of doing things doesn t work...

The old way of doing things doesn t work... The old way of doing things doesn t work... ÅRSREDOVISNING 2007 ...the new way of doing things does. Affärsidé NovaCast Technologies erbjuder fordonsindustrin och deras underleverantörer produkter och

Läs mer